Schagen op zondag

3 maart 2019

Schagen op zondag 3 maart 2019


Joey Alders maakt sterk debuut in Formule 3 op circuit Sepang

Joey Alders uit Anna Paulowna heeft zijn debuut gemaakt in de Formule 3 op het circuit van Sepang in Maleisië. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA/SEPANG - De 19-jarige Joey Alders uit Anna Paulowna heeft in het weekend van 23 en 24 februari zijn debuut gemaakt in de Formule 3 op het circuit van Sepang in Maleisië. De jonge coureur komt uit voor BlackArt Racing en verdiende met zijn eerste race gelijk punten voor het F3 Asian Winter Series Championship, waarna hij gelijk een contract aangeboden kreeg van zijn renstal.

Sterk deelnemersveld

Moeder Erna en stiefvader Danny zagen met eigen ogen hoe het Joey verging op het technische circuit. "We hadden toegang tot de paddock, waardoor we van dichtbij hebben kunnen hoe goed Joey het deed", aldus een trotse Erna. "Hij heeft met een achtste en negende plaats super gedaan, want het was een sterk deelnemersveld en Joey reed slechts een seconde achter de top."

Joey begon op 10-jarige leeftijd met racen in de karts. Na het behalen van verschillende nationale en international successen maakte hij in 2018 de stap naar de formula cars in het ADAC F4 Championship. Slechts een paar weken geleden reed Alders een testrit voor BlackArts Racing in de Formula Renault, waarin hij zich de auto snel eigen maakte. Zijn succesvolle test zette hij voort met een sterk debuut voor BAR op het circuit van Sepang.

Na afloop was Alders blij met zijn debuut: "Ik ben ontzettend blij en trots dat ik opgenomen ben in het team van BlackArts Racing voor Asian Formula Renault season. Hierbij wil ik het team bedanken voor de progressie die we gezamenlijk hebben gemaakt in de Formula Renault. Geweldig dat ik de kans heb gekregen om uit te komen in het Asia Formula Renault Championship."

BlackArts Racing's Team directeur Bill O'Brien is content met zijn nieuwe coureur: "Joey heeft onze verwachtingen meer dan waargemaakt tijdens de testdagen in Zhukai. Daar toonde hij een groot potentieel met een ontzettend snelle rondetijd. Vervolgens heeft hij afgelopen week laten zien wat hij nog meer kan in de F3 auto, door elke ronde een seconde sneller te rijden tijdens de oefensessies. Aan het eind van het weekend stond hij in de top vijf, waarbij hij constant presteerde. Dankzij zijn progressie hebben wij de verwachting dat hij een uitdager voor het podium wordt in de F3."

De Asia Formula Renault heeft in verleden aangetoond dat het een Formula Renault 2.0 platform is. Formule 1-coureurs zoals Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen, Felipe Massa en Daniel Ricciardo kwamen aan het begin van hun carrière uit in deze raceklasse.

Het Asian Formula Renault Championship gaat in maart van start op het Pan Delta Race Festival op het Zhuhai International Circuit.


'Gebed zonder band' van Jeroen Zijlstra

Jeroen Zijlstra. (Foto: aangeleverd)

OUDESLUIS - Singer-songwriter Jeroen Zijlstra treedt zaterdag 9 maart op in het Cultuurkerkje aan Noorderweg 14a in Oudesluis. Aanvang 20.15 uur.

Scherp aan de wind

Voor het programma 'Gebed zonder band' schreef Zijlstra de liederen die dicht bij hem staan. Als musicus, zanger-liedschrijver, oud-Noordzeevisser, blijft Zijlstra scherp aan de wind varen. Spelenderwijs richting gevend, zingend en zoekend, biddend en vloekend over dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan.

Een hoog zoutgehalte

Zijlstra speelt zijn programma zonder band. Wie denkt Zijlstra wel niet dat-ie is? Nou gewoon: een zeer begenadigd musicus. De op Oosterland geboren Wieringer is alleskunner: zanger, tekstschrijver, componist en trompettist. Als hij niet overboord geslagen was, was hij misschien nog steeds visser geweest. Al drijvend in de koude Noordzee besloot Zijlstra om jazzmuzikant te worden. Hij ging van boord om zich geheel aan de muziek te wijden. Maar de visser in hem blijft aanwezig in de zanger.

Terugkerende thema's

Hij omschrijft zijn muziek als 'pop, poëzie en jazz met een hoog zoutgehalte'. Het zout verwijst wellicht ook naar terugkerende thema's in Zijlstra's liedjes: de zee, het vissersbestaan, het dorpsleven. Maar vooral: de liefde.

Innerlijk kompas

Zijlstra is bekend van het lied 'Durgerdam slaapt'. Hiermee won hij de Annie M.G. Schmidt-prijs. Als trompettist maakte hij deel uit van de formatie 5 Slag 1 Wijd van Vera Vingerhoeds. Zijlstra koerst op zijn innerlijk kompas. Zoals hij altijd heeft gedaan. Op die manier viste hij diverse prijzen binnen. Kaarten zijn te koop bij de ingang of reserveren via : www.cultuurkerkje.nl/kaartverkoop/

Stille rol bij melodieus stuk

Ruud Vermeulen speelt zichzelf in Bruiloft! (Foto: Peter van de Wiel)

SCHAGEN – Ruud Vermeulen beleeft zondag 10 maart in het Scagon de première van Bruiloft! in de rol van ….. Ruud Vermeulen.

OZOS viert uitbundige bruiloft

Jezelf spelen op de bühne. Hoe is dat? "Ik heb dat vaker gedaan. Een figurantenrol. Nu speel ik de huismeester, de man die na het feest de troep opruimt. Heb geen tekst, maar ik mag gelukkig wel meezingen in dit prachtige stuk." Meezingen in een toneelstuk? Ja zeker, in Bruiloft! verlaten de spelers niet minder dan twaalf keer het pad van het gesproken woord.

Achtergrond

Vermeulen geniet van de sfeer bij OZOS, van de spannende voorbereidingen op de variant op Brechts De Bruiloft: "Het is net als in het stuk, ik speel een rol op de achtergrond. Ben eigenlijk de decorbouwer. In een leuk team met Rob Steenbergen, Peter van de Wiel en Max Koolwijk. Er is aan mij geen acteur verloren gegaan. Het ligt me niet, ik ben niet zo'n prater en zou moeite hebben met de tekst."

Verschillen

De gepensioneerde Schagenaar ervaart grote verschillen tussen het oude en het nieuwe Scagon: "Aan de Buiskoolstraat hoefden we qua spijkers en schroeven nergens op te letten. Nu moeten we alles zo laten als het is. Dat was bij Geruchten een leuke uitdaging. Met negen deuren op de bühne. Moest zonder een enkele beschadiging. Het is gelukt. Vlekkeloos."

Het toneel is niet de enige bijdrage van de supervrijwiilliger aan de Schager samenleving. Hij is ook taxichauffeur bij SASV, helpt bij het oud papier van wijkvereniging Groeneweg,zit in de bouwcommissie van het nieuwe wijkgebouw en begeleidt in De Blokhut mensen met een beperking. "Ik bouw niet alleen voor OZOS, maar ook voor andere Schager toneelverenigingen. En voor mijn lol zing ik in drie koren."

De voorstellingen van OZOS zijn: zondag 10 maart 14.30 uur, woensdag 13 maart 20.15 uur, zaterdag 16 maart 20.15 uur, zondag 17 maart 14.30 uur, woensdag 20 maart 20.15 uur, zondag 24 maart 14.30 uur. Kaarten (13,50 euro) zijn verkrijgbaar via www.scagontheater.nl

Jubileumconcert Harmonie DSV

Harmonie DSV bestaat 70 jaar. (Foto: aangeleverd)

WARMENHUIZEN - Harmonie DSV bestaat 70 jaar. En dat vieren ze zaterdagavond 9 maart met een jubileumconcert in Het Dorpshuis van Warmenhuizen. Aanvang 19.30 uur. Tijdens dit concert komt een aantal hoogtepunten uit het DSV verleden voorbij, zoals: het Harenkarstbival spektakel, Peer Gynt met Frank Groothof en Opera Straal! Verder spelen ze muziek van An American in Paris, West Side Story, filmmuziek van Forrest Gump, maar ook Frank Sinatra zal niet ontbreken. Dit alles onder swingende muzikale leiding van dirigent Ton van de Kieft. Kaarten à € 10,- (donateurs € 7,- en jeugd tot 15 jaar) verkrijgbaar in de voorverkoop via www.harmoniedsv.nl

'Like father, like son' in de Grote Kerk

SCHAGEN - De film 'Like father, like son' is woensdag 6 maart te zien in de Grote Kerk op de Markt in Schagen. Er is twee keer een vertoning: om 14.30 uur en om 20.00 uur.

Vier ouders, twee rijke en twee minder rijke, krijgen van een ziekenhuis te horen dat hun twee zonen bij de geboorte verwisseld zijn. Ze staan voor een immens dilemma waar geen enkele ouder aan wil denken. Wie beschouwen ze als hun echte zoon en moeten ze de jongetjes ruilen? Wat betekent de band tussen ouders en kinderen? Welke verantwoordelijkheden schept die?

De toegang tot de Grote Kerk Schagen is gratis, inclusief een kop koffie of thee. Na afloop is er een collecte.

Meditatie op weg naar Pasen

BREEZAND - In de SamenVaartkerk kan men onderweg naar Pasen een zestal maandagavonden met mediteren aan Molenvaart 421 in Breezand. Het thema is: 'Bezinning op de lijdensweg van Christus, een weg ten leven'.

Al eeuwen herkennen mensen in het lijden van Jezus hun eigen leven of levenssituatie. Dit leidde tot een aantal tradities, waaronder het lopen van de kruiswegstaties, het stilstaan en mediteren bij de zeven laatste woorden en de kruiswonden van Jezus. Deze drie tradities zijn bij elkaar gebracht in bezinnende teksten in combinatie met afbeeldingen van de kruisweg door Jan Toorop. De meditaties vinden plaats: maandag 4, maandag 11, maandag 18, maandag 25 maart, maandag 1 en maandag 8 april. Aanvang 20.00 uur. Opgave bij Gerry Hovinga: gerry.hovinga@ziggo.nl

Maak kennis met een sport

Karate bij Funakoshi. (Foto: Funakoshi)

SCHAGEN/HOLLANDS KROON - Geen verplichtingen en toch een nieuwe sport uitproberen? Dat kan nu weer met het JouwSportProject! Voor maar een paar euro kan je bij heel veel verschillende sportverenigingen vrijblijvend een paar lessen uitproberen. Jong en oud kunnen op deze manier goedkoop kennismaken met een nieuwe sport.

Goede voornemens om meer te bewegen blijven soms bij voornemens. Men wil zich niet vastleggen, of weet niet goed of men een bepaalde sport wel leuk vindt. Met het JouwSportProject verbinden deelnemers zich nergens aan, men kan een sport een paar lessen uitproberen en het is ook nog eens heel erg goedkoop. Iedereen kan meedoen; kinderen, volwassenen en ouderen in Schagen en Hollands Kroon. Inschrijven kan nu. In week 12 (vanaf maandag18 maart) starten de trainingen.

Groot aanbod

Welke sporten? Zowel voor volwassenen als kinderen is er veel aanbod in Schagen en Hollands Kroon. Wat te denken van judo, basketbal, atletiek, gym of badminton. Of misschien liever dans en theater, tai chi, roeien, karate, tafeltennis of reddend zwemmen proberen? Er is nog veel meer keuze! Op de speciale JSP-website kan men daar een overzicht van zien en zich ook al inschrijven: www.schagen.inschrijventeamsportservice.nl/

Met het JouwSportProject kun je voor een paar euro vier keer meedoen zonder verdere verplichtingen, zoals direct lid worden. De lessen worden gegeven door ervaren en gediplomeerde trainers bij gerenommeerde sportverenigingen.

Heb je nog vragen? Stuur een mail naar Rina Blondeau: rblondeau@teamsportservice.nl voor meer informatie of bel tijdens kantoortijden naar 0224 – 214774. Meer informatie op jouw.teamsportservice.nl/schagen.

Baasje gezocht

Catch. (Foto: aangeleverd)

Knappe kater Catch

TUITJENHORN - Voor kat Turbo is wel animo, nu maar hopen dat ze voor het uitbrengen van deze editie Baasje gezocht alsnog een nieuw thuis heeft gevonden. Deze week aandacht voor een enorme knappe kater in de opvang. Hij is Catch genoemd.

Een grote forse cyperse kater van ongeveer drie mooie lentes jong. Een echte jager, maar als het hem gewoon voor zijn voeten wordt gelegd, dan zal hij dat zeker prefereren. Catch is gevangen met een vangkooi, hij liet zich niet goed benaderen. In de opvang wordt hier druk aan gewerkt. Wel duidelijk is, dat hij momenteel nog het liefst een mooie buitenplek zou willen. Waar hij gevoerd wordt en hij zijn vrijbuiters-bestaan weer kan oppakken. Hij kan best nog redelijk sociaal worden voor zijn 'eigen volk' en misschien heeft hij daar een beetje steun van een lieve sociale poes voor nodig. Catch is duidelijk geen match voor een gezin met kinderen. En komt het liefst op een plek waar hij uiteindelijk ook lekker buiten kan vertoeven. Wie meer wil weten kan contact opnemen met het DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon. Zie ook: www.dierenasiel-schagen.nl

Het Dorp van toneelvereniging OEK

Toneelvereniging OEK speelt Het Dorp. (Foto: André Sonderman)

SCHAGERBRUG - Toneelvereniging OEK speelt de musical Het Dorp in Ons Eigen Kroeg aan Schagerweg 30a in Schagerbrug. Het stuk is geschreven is door de nieuwe regisseur van OEK: Lars van de Brugge. Als onderwerp is gekozen voor het thema 'Hoe ruilverkaveling ons land veranderde!'

Fel tegen ruilverkaveling

Na 1945 veranderde het landschap enorm. Kleine eilandjes waarop boeren hun akkers hadden, moesten plaats maken voor grote percelen. Boer Rinus is fel tegen de ruilverkaveling. Als een boer plotseling overlijdt, besluit Rinus diens grond te kopen. Dit tot ergernis van zakenman Breeker die er na de verkaveling een benzinestation heeft gepland aan de nieuwe Rijksweg. De dochter van Rinus en de zoon van Breeker krijgen een relatie en als dat aan het licht komt, ontstaat er een strijd waarbij afpersing, leugen en bedrog wordt ingezet in de strijd om het land.

Het stuk wordt begeleid door Ons Eigen Kombo, een vijfkoppige band onder leiding van Cees Langedijk.

Uitvoeringen

De uitvoeringen zijn te zien op: woensdag 6, vrijdag 8, zaterdag 9, dinsdag 12, vrijdag 15 en zaterdag 16 maart.

Zaterdag 16 maart is er na afloop live muziek van het duo Switch. Aanvang 20.00 uur. Kaarten kan men bestellen via: kaarten@oek.nl of bij Eetcafé Rondom Gelukkig in Schagerbrug.

Beleid zonneparken

SCHAGEN - De gemeenteraad van Schagen heeft dinsdag 19 februari ingestemd met het beleid voor zonneparken. Burgemeester Marjan van Kampen: "Nog voordat er maar één letter op papier stond, zijn we eerst samen met inwoners, natuurorganisaties, technische deskundigen, initiatiefnemers, jongeren en raadsleden met elkaar in gesprek geweest. Op deze manier wilden we een breed maatschappelijke discussie over zonneparken en met elkaar uitgangspunten voor het nieuwe beleid maken. Het past ook bij hoe wij als gemeente willen werken: op een participatieve manier samen beleid maken."

Het beleid voor zonneparken is aangenomen met 22 stemmen voor en 4 stemmen tegen. Gemeente Schagen werkt aan een duurzame, toekomstbestendige gemeente.

Beweegactiviteiten voor 65-plussers

SLOOTDORP - Drie beweegactiviteiten voor 65-plussers gaan vanaf woensdag 6 maart van start in Wieringermeer. Deze beweegactiviteiten zijn onderdeel van het project Sportdorp Wieringermeer. Een project om meer beweeg- en ontmoetingsmogelijkheden te creëren voor 65-plussers in Slootdorp, Wieringerwerf, Kreileroord en Middenmeer.

In Slootdorp kan men meedoen aan het programma 65+ beweegt in Sportdorp Slootdorp. Deze activiteit is op Sportpark CVW aan de Beatrixlaan 3. In Wieringerwerf kan men meedoen aan Dans 65+ in de Cultuurschuur aan het Loggersplein 1. In zwembad De Terp in Wieringerwerf start het programma Zwem en Ontmoet 65+. Twee weken later start Walking Football in Wieringerwerf en in Middenmeer. Nog weer later start Wandelsport met fitheidsoefeningen en Tennis en Ontmoet 65+ in Middenmeer en Wieringerwerf. Inschrijven via: jouw.teamsportservice.nl/schagen/nieuws/65-plussers/

Wat een feest bij EP:Beerepoot

De deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen zijn afgelopen donderdag geopend. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Na weken klussen werden de deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen donderdag 28 februari geopend. Via de geheel gerenoveerde Nieuwstraat kwamen klanten uit de hele regio langs om de prachtige winkel zelf te bewonderen. En natuurlijk om te profiteren van de unieke feestelijke acties.

Ook in deze hagelnieuwe vestiging krijgen klanten wat zij verwachten: een sfeervolle winkel met een prachtig moderne uitstraling, een uitgedacht en overzichtelijk gepresenteerd assortiment, gedegen advies en service die een stapje verder gaat. Gratis parkeren kan voor de deur. Alle kennis en expertise is in huis om het verschil te maken. Tijdens het openingsfeestje waren dagelijks adviseurs van de mooiste merken aanwezig om de klanten bij te praten over de laatste trends op elektronicagebied. Dankzij de smaakvolle kookdemonstraties geurde de winkel overheerlijk en werd iedereen op een hapje getrakteerd.

EP:Beerepoot heeft winkels in Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof, Volendam en Schagen, maar binnenkort ook in Broek op Langedijk. In een uniek pand aan de hoofdingang van Winkelcentrum Broekerveiling wordt op dit moment hard gewerkt om een prachtige nieuwe winkel te realiseren. Goede service is dus altijd in de buurt.
Voor wie niet in de gelegenheid was om naar het openingsfeestje te komen: niet getreurd, EP:Beerepoot feest in alle vestigingen nog even door. Kom langs en profiteer van de feestelijke aanbiedingen of kijk op www.epbeerepoot.nl. De winkels in Hoorn en Schagen zijn zondag 3 maart open van 12.00 tot 17.00 uur.

Jouw Marktkraam Schagen

Jouw Marktkraam Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Veel mensen kopen en verkopen spullen via Marktplaats.nl. Een mooie manier om goederen een tweede leven te geven. Maar de koper kan het aanbod van tevoren niet zien en kan kleding of schoenen niet passen. Voor kleinere goederen is verzending relatief duur. Jouw Marktkraam biedt hiervoor dé oplossing.

Gebruikte spullen een tweede kans geven is niet alleen leuk, maar ook duurzaam en economisch interessant. Je verdient er geld mee en daarnaast maak je er iemand anders weer blij mee. Die kan immers voor een leuk prijsje iets kopen. Veel mensen weten inmiddels de winkels van Jouw Marktkraam te vinden om er gezellig te winkelen en men vindt er altijd wel iets van zijn gading.

Iedereen kan bij Jouw Marktkraam Schagen een kraam huren voor slechts € 27,50 per week om hierin je nieuwe gebruikte, goed bewaarde of dubbel gekochte producten te verkopen. Als je een webshop hebt of je bent een hobbyist of kunstenaar, ook dan kun je van Jouw Marktkraam gebruik maken. Verenigingen of sportclubs kunnen ook een kraam huren om zo wat extra geld te verdienen en om bijvoorbeeld reclame te maken. Er is veel mogelijk bij Jouw Marktkraam, vraag naar de mogelijkheden.

Hoe werkt het? Je huurt 1 of meerdere kramen voor een periode van minimaal een week maar vaker langer. Met de barcodestickers die je krijgt, prijs je zelf je spullen en vervolgens richt je jouw kraam zo aantrekkelijk mogelijk in. Daarna heb je er bijna geen omkijken meer naar. De medewerker van Jouw Marktkraam Schagen zorgt voor de verkoop. Jouw verkoop wordt door het barcode systeem geregistreerd en aan het einde van de huurperiode maakt Jouw Marktkraam het verdiende geld over op de bankrekening van de huurder.

'Say Yes To The Suit'

Bezoek vrijdag 8 en zaterdag 9 maart het Schmalz Trouw Event. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Aanstaande bruidegommen opgelet! De grote dag nadert snel en deze speciale dag kan een hoop inspiratie, voorbereiding en expertise vragen om het perfecte kostuum te vinden voor bruidegom, vaders, broers, vrienden en getuigen. Bezoek daarom het Schmalz Trouw Event op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart voor de begeleiding naar het ultieme trouwkostuum.

Stijlvol en relaxed

Tijdens het jawoord zal niet alleen de bruid er op haar mooist uit willen zien, maar ook de bruidegom wil piekfijn voor het altaar verschijnen. Een kostuum volledig op maat gemaakt zal ervoor zorgen dat de bruidegom en zijn aanhang er op deze dag niet alleen stijlvol uit zal zien, maar zich ook relaxed zal voelen.

De bruidswereld is tot nu toe wellicht een ver-van-je-bed-show geweest maar nu het moment suprême is gekomen, is het belangrijk om te weten welke keuzes en mogelijkheden er zijn. En dat zijn er velen! Denk bijvoorbeeld aan de verschillende stoffen en modellen die voorhanden zijn. En als men het nog persoonlijker wil maken, dan kan men er voor kiezen om de initialen en de datum in het pak te verwerken.

Een event speciaal gericht op de man en zijn grote dag zal uitkomst bieden bij het selecteren van het kostuum en tevens zorgen voor een ontspannen aanloop naar de ceremonie. De belangrijkste dag van het leven, laat Schmalz Mannenmode dan raad geven!

Schmalz Mannenmode is te vinden aan Gedempte Gracht 29 in Schagen, tel. 0224 – 212228.

Ballwork Seven

Ballwork Seven. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA - De jazzmusici van Ballwork Seven treden zondag 3 maart op in de Keesschuur aan Middenweg 9b in Annna Paulowna. De muzikanten die stuk voor stuk al zo'n 40 a 50 jaar ervaring hebben in de jazzmuziek, spelen puur voor hun genoegen. Dat spat er ook af. Aanvang concert 14.00 uur. Toegang is gratis. Het publiek doet er verstandig aan om te parkeren bij de begraafplaats op vijf minuten loopafstand van de Keeschuur.

Open dag Podo Plaza Schagen

SCHAGEN - Podo Plaza Schagen houdt zaterdag 9 maart een open dag van 10.00 tot 14.00 uur aan Zijperweg 7a in Schagen. Voor de eerste vijfentwintig bezoekers die een afspraak maken staat een goodie bag klaar!

Een mens loopt in zijn leven gemiddeld 100.000 kilometer. Zonder voetproblemen- en/of problemen in de benen gaat dat fluitend, maar met klachten is iedere stap een inspanning die vaak niet pijnvrij is. Klachten in voeten, enkels, knieën, heupen en rug die veroorzaakt worden door een afwijkende stand van het lichaam? Dan kunnen de fysiotherapeuten Shirley en Dirk van Fysio Plaza of podoposturaal therapeut Willem iets betekenen.

Medisch/ Oncologisch pedicure, Annemarie Pannekeet behandelt alle nagel en voetproblemen zoals eelt- en likdoornvorming en ingroeiende nagels. Klachten aan voeten welke aangeboren zijn, door een trauma zijn ontstaan of door een (chronische) ziekte? Dan kan orthopedisch schoenmaker Oosterbaan Orthopedie iets betekenen.

Altijd al mooie en verzorgde handen of voeten willen hebben, dan kan men bij Nathalia terecht die met Russische precisie werkt. Voor veel mensen is permanente make-up de ideale oplossing. Heeft men hele lichte wimpers of hebben de wenkbrauwen wat meer accent nodig? Dan kan Simone adviseren en een demonstratie geven.

Podo Plaza Schagen is te vinden aan Zijperweg 7A in Schagen, tel. 0224-213040. Zie ook: www.podoplazaschagen.nl

Hennie Kuiper opent fietsend Lentetuin

Wielerlegende Hennie Kuiper heeft Lentetuin Breezand geopend. (Foto: Vincent de Vries / RM)

BREEZAND – De 39e editie van de Lentetuin is woensdag 27 februari geopend door wielerlegende Hennie Kuiper. Dit deed de voormalige wielrenner door fietsend energie op te wekken en daarmee de Eiffeltoren en de rest van de Lentetuin in het licht te zetten.

Kuiper maakte een vergelijking tussen de wielersport en wat hij op de Lentetuin zag: "Oog om oog, tand om tand. Iedereen wil de beste zijn, maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je elkaar gaat helpen. Dan overheerst blijdschap, enthousiasme en ontlading." Tijdens de openingshandeling werd het publiek door een audiofragment en Kuiper op de fiets meegenomen naar de laatste minuten van de legendarische rit Parijs-Roubaix, welke Kuiper in 1983 op zijn naam schreef. De Eiffeltoren werd verlicht en ook de rest van de show werd onder luid applaus met het aangaan van het licht verder onthuld.

Tijdens de opening is de prijsuitreiking voor de inzenders van de bolbloemenshow. De deelnemende kwekers uit het Noordelijk Zandgebied hebben maanden gewerkt aan de broei van de producten voor hun stand op de show. Ze laten hun mooiste bolbloemen zien aan vakgenoten en de 20.000 bezoekers die jaarlijks naar de voorjaarspracht komen kijken op de Lentetuin Breezand. Er worden verschillende prijzen uitgereikt, met de Gouden Bolbloem als felbegeerde hoofdprijs.

De Gouden Bolbloem met de combinatie narcis Marieke, tulp Marie Jo en crocus Jeanne d'Arc is gewonnen door P. Th. Rotteveel & Zn. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Rian van Dam van de gemeente Hollands Kroon. Piet Rotteveel en Jari Conijn namen de prijs in ontvangst. "We hadden dit nooit verwacht", aldus Piet. Jari Conijn. "Dit is een kroon op ons werk."

Bloemenpracht op Lentetuin

(Foto's: Vincent de Vries / RM)

Feestavond met Polderse Fleur

(Foto: Lentetuin Breezand)

BREEZAND - Polderse Fleur Raateland swingt zaterdag 2 maart met band en DJ Eric op de tweede feestavond van Lentetuin Breezand voor bezoekers van 18 jaar en ouder. De feesttent gaat open om 20.30 uur.

De 19-jarige Polderse Fleur Raateland timmert lekker aan de weg! Hoewel ze al jaren optrad in Crazy Pianos in Scheveningen, was 2018 helemaal haar jaar. Ze bracht haar debuutalbum Tides met de singles Buckle Up en BeBeautiful uit. Fleur haalde haar propedeuse aan het conservatorium en zette Schagen op zijn kop tijdens Popweekend. Op deze tweede feestavond treedt ze op met band en laat ze naast covers ook eigen werk horen. Allround DJ Eric uit Hippolytushoef komt de tent eveneens op zijn kop zetten samen met Fleur.

AfBrekersavond

BREEZAND - Lentetuin Breezand wordt afgesloten maandag 4 maart afgesloten met de AfBrekersavond. Aanavang 20.30 uur. Na de uitreiking van de Koopman & Co Zandhaastrofee kan je met een biertje gezellig terugblikken tijdens de laatste feestavond. Deze avond in de evenementenzaal is voor iedereen toegankelijk.

Net als vorig jaar worden de feestavonden gehouden in de evenementenzaal. Deze staat op het handbalterrein van ZAP. Ook de AfBrekersavond op maandag vindt plaats in de evenementenzaal.

Let op: Op de Afbrekersavond geldt evenals de andere feestdagen 'vol is vol', dus kom op tijd.

Bedrijfswagenbeurs LOUWMAN Schagen

Chris Mastemaker van LOUWMAN Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Aan het zoeken naar een nieuwe bedrijfswagen? Ga dan naar de bedrijfswagenbeurs van Chris Mastemaker. Deze speciale Toyota bedrijfswagenbeurs is opgezet om alle mogelijkheden te kunnen presenteren: "Bij alle beroepen heb je speciale gereedschappen benodigd. Zo is ook een bedrijfswagen in enorm veel mogelijkheden te verkrijgen. Speciaal voor deze beurs heb ik alle mogelijke varianten van de Toyota PROACE naar onze showroom gehaald om te kunnen tonen", aldus Chris Mastemaker de Bedrijfswagenspecialist bij LOUWMAN Schagen.

Voor elke klus is er een uitvoering beschikbaar: Hovenier, Aannemer, Schilder, Installateur, Gekoeld transport en Dubbele Cabine uitvoeringen. Er is zelfs van de PROACE een taxi uitvoering die naar Schagen komt. "Voor taxi's is het dit jaar helemaal speciaal, er is geen enkele andere bedrijfswagen die aan alle nieuwe milieunormen voldoet die dit jaar nog geleverd kan worden. In de belastingregels van de taxibranche verandert er straks namelijk heel veel, waardoor die volgend jaar al snel € 10.000 per auto duurder zijn."

Natuurlijk zijn ook de Hilux en Landcruiser van de partij. Deze alleskunners zijn al ruim 50 jaar de belangrijkste pijlers van Toyota op het gebied van werkpaarden. Deze mogen 3.500 kilogram trekken en ze staan bekend om hun betrouwbaarheid: "iedereen kent de afleveringen van TopGear waarbij de Hilux alle elementen van de natuur doorstaat en gewoon weer start, geen enkel ander merk pick-up kan tegen deze icoon op", stelt Chris. Bij aanschaf van een nieuwe PROACE ontvang je een waardecheque. Ga dus vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 maart langs bij LOUWMAN Schaagen aan De Fok 11 in Schagen. Zie ook: www.toyota-schagen.nl

Lentetuin en Rabobank gaan samen verder

Lentetuin Breezand heeft dit jaar als thema: Vive les fleurs: Parijs op de Lentetuin. (Foto: Vincent de Vries / RM)

BREEZAND - Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland, maakte woensdag 27 februari bekend dat de stichting Lentetuin ook de komende drie jaar op sponsoring kan rekenen. Samen met Frank van den Hoek, voorzitter van de Lentetuin, proostten zij op het nieuwe sponsorschap. In stijl van het Franse thema, werd het geheel muzikaal omlijst door een accordeonist en zangeres.

Bloembollensector te promoten

De komende drie jaar kan de Stichting Lentetuin rekenen op sponsoring van Rabobank Kop van Noord-Holland. "De Lentetuin Breezand is een professioneel podium voor bloembollenkwekers uit het Noordelijk Zandgebied. Jaar in jaar uit laten zij zien wat ze in huis hebben. Dit evenement staat als een huis, opgebouwd door vakmensen en enorm veel vrijwilligers", zegt Harry Nieuwenhuizen. Frank van den Hoek: "De lokale Rabobank helpt ons ook de komende jaren met sponsoring om het evenement toegankelijk te houden en de bloembollensector te promoten."

Nieuwenhuizen, directievoorzitter Rabobank Kop van Noord-Holland, vergeleek de Kop van Noord-Holland zonder Lentetuin als F.C. Barcelona zonder Messi. Hij benadrukte daarmee het belang van het evenement. Van den Hoek, voorzitter van de Lentetuin, riep in zijn toespraak kwekers op om saamhorigheid te versterken en betrokkenheid te vergroten tijdens de Lentetuin, dat hij beschrijft als het hoogste podium van de sector.

Ook werd er door alle sprekers lof en dank uitgesproken naar inzenders, vrijwilligers, standhouders en sponsoren die de Lentetuin Breezand mogelijk maken.

Lentetuin goed toegankelijk

Het Louvre is opgenomen in Lentetuin Breezand. (Foto: Vincent de Vries / RM)

BREEZAND - De Lentetuin Breezand is goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel en andere hulpattributen voor mindervaliden. Eventuele drempels zijn weggewerkt en de wandelpaden zijn breed genoeg. Het evenement is goedgekeurd door het Gehandicapten Platform Anna Paulowna.

Parkeren vlakbij de Lentetuin

Voor de ingang van het ZAP-complex is voldoende ruimte voor auto's om rolstoelen in- en uit te laden. Mindervaliden met eigen vervoer kunnen gebruik maken van de voor hen speciaal gereserveerde parkeerplaatsen. De afstand van deze parkeerplaatsen naar de Lentetuin is kort.

Rolstoelen te leen

Geen eigen rolstoel? Geen probleem. De Lentetuin stelt jaarlijks een aantal rolstoelen ter beschikking voor bezoekers die niet of moeizaam kunnen lopen. Het is echter niet mogelijk deze rolstoelen vooraf te reserveren. De garantie dat er altijd een rolstoel beschikbaar is, heeft men dus niet.

Rustig moment

Van plan om de Lentetuin te bezoeken op een rustig moment? Dan is het een goed idee om maandag te komen. Uit ervaring blijkt dat het dan het rustigst is op de Lentetuin. Ook het eind van de middag of begin van de avond is een goed moment wanneer men de drukte wilt vermijden.

Goed de tijd

Bijkomend voordeel is dat de bezoeker dan goed de tijd heeft om al het moois te bekijken van de Lentetuin. Dit jaar is het thema Vive les fleurs: Parijs op de Lentetuin. Zie voor openingstijden en meer informatie over het evenement dat nog tot en met maandag 4 maart te bezoeken is: www.lentetuinbreezand.nl

Bedrijfswagenbeurs LOUWMAN Schagen

Chris Mastemaker van LOUWMAN Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Aan het zoeken naar een nieuwe bedrijfswagen? Ga dan naar de bedrijfswagenbeurs van Chris Mastemaker. Deze speciale Toyota bedrijfswagenbeurs is opgezet om alle mogelijkheden te kunnen presenteren: "Bij alle beroepen heb je speciale gereedschappen benodigd. Zo is ook een bedrijfswagen in enorm veel mogelijkheden te verkrijgen. Speciaal voor deze beurs heb ik alle mogelijke varianten van de Toyota PROACE naar onze showroom gehaald om te kunnen tonen", aldus Chris Mastemaker de Bedrijfswagenspecialist bij LOUWMAN Schagen.

Voor elke klus is er een uitvoering beschikbaar: Hovenier, Aannemer, Schilder, Installateur, Gekoeld transport en Dubbele Cabine uitvoeringen. Er is zelfs van de PROACE een taxi uitvoering die naar Schagen komt. "Voor taxi's is het dit jaar helemaal speciaal, er is geen enkele andere bedrijfswagen die aan alle nieuwe milieunormen voldoet die dit jaar nog geleverd kan worden. In de belastingregels van de taxibranche verandert er straks namelijk heel veel, waardoor die volgend jaar al snel € 10.000 per auto duurder zijn."

Natuurlijk zijn ook de Hilux en Landcruiser van de partij. Deze alleskunners zijn al ruim 50 jaar de belangrijkste pijlers van Toyota op het gebied van werkpaarden. Deze mogen 3.500 kilogram trekken en ze staan bekend om hun betrouwbaarheid: "iedereen kent de afleveringen van TopGear waarbij de Hilux alle elementen van de natuur doorstaat en gewoon weer start, geen enkel ander merk pick-up kan tegen deze icoon op", stelt Chris. Bij aanschaf van een nieuwe PROACE ontvang je een waardecheque. Ga dus vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 maart langs bij LOUWMAN Schaagen aan De Fok 11 in Schagen. Zie ook: www.toyota-schagen.nl

Vesper in Michaëlskerk

OOSTERLAND - In de Michaëlskerk vindt zondag 3 maart een vesper plaats in Ooserland. De korte viering begint om 17.00 uur met veel muziek en teksten rondom het thema 'Wijsheid in de woestijn'.

Uitgangspunt voor de vesper is een citaat van Henri Nouwen, waarin hij beschrijft wat het je voor waardevols kan geven als je af en toe alleen durft te zijn. De stilte en het alleen zijn opzoeken ligt ons niet altijd en soms zijn we er ook bang voor. "Als ik alleen ben, ga ik piekeren", is een uitspraak die velen bekend zal voorkomen. Zangers van het Museumkoor zingen voor en met de kerkgangers onder leiding van Marco Mosk. Zie ook: www.zininoosterland.nl

Verkoop 2e fase Waterveld start

(Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De verkoop van de 2e fase om nieuwbouwplan Waterveld gaat dinsdag 5 maart van start in Schagen. Deze fase gaat, na het grote succes van de 1e fase, versneld in de verkoop. Deze fase bestaat uit totaal uit 43 woningen en 3 kavels. Opvallend is de grote diversiteit aan woningen.Twee architectenbureaus, te weten Blauw en Faro, zijn verantwoordelijk voor de ontwerpen en kleurstellingen. In het verleden zijn veel woningen ontworpen in de zogenaamde 'Jaren 30-stijl'. Over het algemeen kenmerken deze woningen zich in een sobere uitstraling. Hier wilde men voor deze wijk van af stappen.

De 2e fase bestaat uit: 26 rijwoningen, prijzen vanaf € 255.000,-- VON, 12 twee-onder één kapwoningen, prijzen vanaf € 378.000,-- VON, 5 vrijstaande woningen, prijzen vanaf € 495.000,-- VON, 3 kavels oppervlakten vanaf ca. 329 tot 501 m², prijzen vanaf € 180.000,-- V.O.N.

Grote diversiteit

Opvallend is de grote diversiteit aan type woningen en de onderlinge verschillen. Stuk voor stuk allemaal zeer ruime woningen maar die zich onderling weer allemaal onderscheiden door ontwerp en kleur. Meer dan 20 verschillende types, waardoor er echt wat te kiezen valt.

De ligging van Waterveld is landelijk en centraal tegelijk. Landelijk, aan de rand van Schagen, centraal ten opzicht van het gezellige centrum, uitstekende voorzieningen en openbaar vervoer (onder andere NS-station). De wijk kenmerkt zich door een losse bebouwing met veel kleur, groen en voor de meeste woningen wonen aan het water.

De verkoopmanifestatie vindt dinsdag 5 maart plaats in Slot Hotel Schagen van 18.30 tot 20.00 uur. Vanaf deze avond is alle informatie beschikbaar. Aanvullende informatie is te vinden op www.schagennesnoord.nl

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR/DEN HELDER - Noordwest Ziekenhuisgroep doet mee zaterdag 16 maart mee een de landelijke Open Dag van de Zorg en zet tussen 10.30 en 15.30 uur de deuren van de locaties in Alkmaar en Den Helder open. In beide ziekenhuizen staan stands met informatie over de zorg in het ziekenhuis en worden activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 16 maart van 10.30 - 15.30 uur

Een groot aantal specialismen neemt deel. Er worden armen in het gips gezet, knie- en heupprotheses getoond en verschillende testjes en onderzoekjes uitgevoerd, zoals een meting van het cholesterol of bloedsuiker. Bezoekers kunnen genieten van een handmassage, een presentaties bijwonen, zelf een kijkoperatie op een namaakknie uitvoeren of zich bij de stands laten informeren over onze zorgverlening. Verschillende afdelingen zijn te bezoeken of organiseren rondleidingen.

Op de foto

Op beide locaties is een fotohoek ingericht met daarbij een kledingrek met de bedrijfskleding van Noordwest en andere attributen. Bezoekers kunnen zich verkleden als arts of verpleegkundige en op de foto gaan. Er is gelijk een afdruk beschikbaar. Binnen kijken in een ambulance, de ver(nieuw)bouwplannen bekijken, een demonstratie over patiëntenvoeding: er is voor iedereen genoeg te zien en te doen. Kinderen kunnen tijdens de Open Dag met hun pop, beer of knuffel naar de berendokter. Op het werkgeversplein is informatie te krijgen over Noordwest Ziekenhuisgroep als werkgever en over de actuele vacatures. Op het plein kunnen bezoekers kennismaken met het opleidingsinstituut Noordwest Academie en vragen stellen aan verpleegkundigen. Meer informatie over het programma is te vinden op www.nwz.nl/opendag.

'Go with the Pro Weekend'

Bezoek het 'Go with the Pro Weekend' bij Groetauto. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Tijdens het 'Go with the Pro Weekend' gaat Groetauto een spectaculaire actie houden van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 maart! "Groetauto, uw Peugeot-dealer in de kop van Noord Holland met vestigingen in Den Helder en Schagen zal dan 25 uur lang 25 procent korting geven op alle bedrijfsauto's en fabrieksopties", aldus Arjan Groet van het familiebedrijf. "En dat is nog niet alles", roept hij. "U mag de auto afbetalen in 60 maanden tegen 0 procent rente!"

Spectaculaire actie Groetauto

Hierdoor is het nieuwste model Partner al leverbaar vanaf € 10492,- of voor slechts € 291,50 per maand op basis van 36 maanden tegen 0 procent rente, de nieuwe Expert vanaf € 12750,- of voor slechts € 212,50 per maand en de praktisch uitgeruste zeer ruime Peugeot Boxer vanaf € 15900,- of voor slechts € 265,- per maand.

Profiteer van superscherp aanbod

Kortom, ondernemers opgelet: kom van donderdag 7 tot en met zaterdag 9 maart naar het Groetauto 'Go with the Pro Weekend' en profiteer van dit superscherpe aanbod!

Vestigingen

De koffie staat klaar bij Showlocatie Peugeot Jan Groet aan Kievitstraat 18 in Den Helder en Peugeot Tineke Groet aan De Fok 12 in Schagen. Zie ook: www.groetauto.nl

CDA gaat voor meer woningbouw

CDA-lijsttrekker Dennis Heijnen. (Foto: CDA)

ALKMAAR - Het CDA nodigt belangstellenden uit op donderdag 7 maart in het AFAS stadion in Alkmaar. Dan bespreken zij met elkaar oplossingen voor de woningmarkt. Het CDA verwacht veel mensen die pleiten voor meer woningbouw in hun dorp of stad.

Oplossen van woningtekort

De avond wordt ingeleid door onder andere staatssecretaris Mona Keijzer en provinciaal CDA-lijsttrekker Dennis Heijnen. Ook licht Marjolein in het Klein toe hoe Tiny Houses kunnen bijdragen aan het oplossen van het woningtekort en vertelt initiatiefnemer van 'De Woningmakers' Martin Bosch wat de bouwsector doet om woningbouw te versnellen. Alle aanwezigen worden uitgenodigd op een grote kaart van de regio met stickers de bouwlocatie van hun voorkeur te kiezen. Met dat beeld van alle gewenste bouwlocaties kunnen gemeenten en de provincie aan de slag.

Uitdaging

CDA-lijsttrekker Dennis Heijnen: "Wat het CDA betreft is het versnellen van de woningbouw de belangrijkste uitdaging voor de provincie. Samen met de gemeenten moeten we dat aanpakken. Alle mensen die wachten op een koop- of huurwoning kunnen ideeën opdoen en reageren op de plannen, net als anderen die zich zorgen maken over het woningtekort. Het wordt een gezellige en nuttige avond op 7 maart."

Sollicitatiebrieven schrijven

Marjan Hartog. (Foto: KopGroep bibliotheken)

SCHAGEN - Walk&Talk is een maandelijkse netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden in de bibliotheek van Schagen. Woensdagochtend 13 maart vertelt Marjan Hartog van MarjanSchrijft.nl hoe je een goede sollicitatiebrief kunt schrijven. Aanvang 9.30 uur.

Deelnemers kunnen deze ochtend ook hun eigen sollicitatiebrief met de daarbij bijbehorende vacature meenemen. Hartog is tekstschrijver en tekstcoach. Zij schrijft webteksten, liedjes en helpt op coachende wijze sollicitatiebrieven opstellen.

Werkzoekenden delen ervaringen met elkaar, leggen contacten en krijgen tips die helpen bij de zoektocht naar een baan. Deelname is gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van bibliotheek Schagen.

27 / 32

Zwerfafval

SCHAGEN - Het zwerfafvalproject gaat maandag 4 maart van start in Schagen. Net als voorgaande jaren doen deze maand de basisscholen in de gemeente mee aan het zwerfafvalproject. Het project wordt georganiseerd door CNME de Groenling.

Dit jaar gaan rond de 1800 kinderen van 19 basisscholen uit de gemeente Schagen rondom school, in de aangrenzende woonwijken en natuurterreinen zwerfafval opruimen. Zij doen dat met afvalgrijpers en vuilniszakken verstrekt door de gemeente. Met de actie laten ze zien dat het niet normaal is om kauwgom, blikjes, flesjes, papiertjes, plastic zakjes, snoepverpakking, et cetera achteloos te laten vallen op straat, in de berm of plantsoen. Dat afval hoort namelijk ook in een afvalbak.

Wethouder Afvalzaken Hans Heddes geeft het startsein van de opruimactie bij een school in zijn gemeente. Hij ondersteunt zo deze opruimactie en hoopt dat niet alleen de leerlingen maar ook volwassen beter met klein afval omgaan, door dit niet zomaar op straat en in de bosjes te gooien. De schoolkinderen schrikken (zo blijkt ieder jaar) van de honderden kilo's zwerfafval die met de actie wordt opgeruimd. Door ook in de klas voorlichting te geven, komen de kinderen er achter hoelang het duurt voor zwerfafval is verteerd en wat het doet met ons milieu. Hierna gaan kinderen vaak anders om met zwerfafval.

In opdracht van de Gemeente Schagen is de actie opgezet door het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie de Groenling te Schagen. Medewerkers van dit centrum verzorgen ook de begeleiding en les op school. De gemeente voorziet de kinderen van afvalgrijpers, vuilniszakken, handschoenen en veiligheidshesjes. Het personeel van openbare werken zorgt ervoor dat het vuil bij de scholen wordt opgehaald. Velen helpen dus mee om de gedragsveranderingscampagne succesvol te laten verlopen.