De Drom

1 mei 2019

De Drom 1 mei 2019


Truus en Mies: twee sterke vrouwen in de Tweede Wereldoorlog

Jenny Tuytel en Marjan Vlam spelen 'Tante Truus en mammie Mies' (Foto: Ruud Hager)

ENKHUIZEN - De nationale dodenherdenking wordt vanaf 1946 elk jaar gevierd. Sinds 1988 organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei de herdenking. Ging het voorheen alleen om de herdenking van Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, tegenwoordig is de herdenking omvattender en gaat het om alle Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Veteranen herinneren ons nog aan die tweede wereldoorlog, maar omdat het nu al bijna vijfenzeventig jaar geleden is, wordt hun aantal steeds kleiner. Toch zijn er nog genoeg mensen die het belangrijk vinden dat iedereen bewust blijft van wat er in de tweede wereldoorlog gebeurde. Zoals Jenny Tuytel en Marjan Vlam die van 1 tot en met 4 mei in de Drom in de voorstelling 'Tante Truus en Mammie Mies' de verhalen vertellen van twee sterke vrouwen in de oorlog. Voor overige activiteiten omtrent 4 mei herdenkingen en 5 mei bevrijdingsfeesten, zie het artikel op pagina 3.

Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer (1896-1978) was een Nederlandse verzetsheldin. Zij redde meer dan tienduizend Joodse kinderen door kindertransporten te regelen. Ze zette zich in bij het verzet en sloot zich aan bij verzetsorganisatie Groep 2000, die nooit ontdekt werd. In Enkhuizen was Truus vooral bekend vanwege De Thuishaaldertjes. Voor een groot aantal baby's en peuters die per schip uit de randstad waren geëvacueerd, vond ze een vervangend thuis bij Enkhuizer gezinnen.

Adrienne Minette (Mies) Boissevain-van Lennep (1896 – 1965) had een eigen schoonheidssalon in Amsterdam en verwierf daarmee een zelfstandig inkomen. Ze was een voorvechtster voor vrouwenrechten. Daarnaast was zij getrouwd en had vijf kinderen. In 1938 werd zij secretaresse van het Comité Vrouwenhulp voor Vluchtelingen, dat hielp bij de verzorging en opvang van vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Daaronder waren kinderen die Truus naar Nederland bracht. Mies en haar gezinsleden werden vanwege verzetswerk in augustus 1943 opgepakt, waarna Mies in kamp Vught belandde en later in Ravensbrück. Zij overleefde de oorlog maar net en verloor haar man en twee zonen. In de kampen ervoer zij de positieve waarde van solidariteit onder vrouwen en dat werd haar uitgangspunt voor de toekomst.

De Thuishaaldertjes

Jenny Tuytel speelde eerder Tante Truus in het stuk 'De Thuishaaldertjes', enige jaren geleden. "Ik had destijds geen idee wie het was, daarom ging ik op onderzoek uit. Wat ik vond, raakte me, de vrouw ging me intrigeren en ik dacht: daar wil ik meer mee." Op internet en bij instituten als het NIOD en ATRIA vond zij van alles over Truus en via marktplaats kreeg ze het boekje 'Geen tijd voor tranen' van Truus in handen. Inclusief een handgeschreven opdracht van Truus zelf voorin.

Koppeling

"Marjan Vlam en ik kennen elkaar al jaren", vertelt Jenny. "In negentienzesennegentig hebben we samengewerkt bij haar afstudeeropdracht tot regisseur voor amateurtoneel. We spraken destijds af om ooit samen een voorstelling te maken." De laatste jaren hebben ze in diverse voorstellingen samen gespeeld. Naar aanleiding van de fascinatie voor Truus ontdekten Jenny en Marjan dat de naam van Mies ook steeds voorbij kwam. Het werd duidelijk dat Truus en Mies een koppeling hadden en de vrouwen elkaar hebben gekend. Uiteindelijk is hieruit de voorstelling ontstaan.

Immens respect

"Wij hebben een immens respect voor wat die twee vrouwen gedaan hebben. Wat een lef en doorzettingsvermogen hadden ze en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Zij besloten allebei dat niks doen geen optie was. Ze hielpen, zonder zich af te vragen wat de consequenties konden zijn."

Reddingsactie

Met de kennis van wat deze dames in de oorlog gerealiseerd hebben in het achterhoofd, vindt Jenny het onterecht dat hun namen niet beter bekend zijn. Zonder Truus was het transport van die vele Joodse kinderen nooit gelukt, zij was de spil in de grootste reddingsactie van Joodse kinderen vanuit Duitsland, Polen en Oostenrijk. Zij mochten naar Engeland, maar dit moest wel geregeld worden. Truus speelde een cruciale rol in de coördinatie hiervan, gesteund door Mies en vele anderen. "Gelukkig verandert het beeld over de rol van vrouwen in de oorlog, want die is onderbelicht. In Alkmaar wordt nu geld ingezameld voor een standbeeld van hun stadsgenoot Truus."

Spiegel

De verhalen die Jenny en Marjan vertellen, laten zien hoe belangrijk het is om door situaties heen naar de mens te kijken. "Je kan deze spiegel ook tegenwoordig aan de mensen voorhouden. Je moet er zijn in situaties van nood. Wat geeft je hart je in wat je moet doen? Want het is achteraf makkelijk praten over goed of fout."

De voorstellingen vinden van 1 tot en met 3 mei plaats om 20.30 uur, 4 mei zijn er twee voorstellingen, een om 15.00 en een om 21.00 uur. Entree: 10 euro, reserveren: www.drom.nl.

Activiteiten 4 en 5 mei

op 4 en 5 mei is er weer van alles te doen. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Dit jaar heeft het Nationaal Comite als jaarthema gekozen 'in vrijheid kiezen'.

Tijdens de herdenking in Enkhuizen wordt aan dit thema gerefereerd. Op de Algemene Begraafplaats worden 4 mei om 15.00 uur de Canadese en Amerikaanse militairen en andere gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Jongeren zullen bij de graven iets vertellen. Hierna dragen kinderen van basisschoolgroepen zeven en acht gedichten voor. Dit gebeurt bij om 16.00 uur bij het monument 'Schaduwcorrectie mei 1995' aan de Nelson Mandela Dreef. De burgemeester houdt een toespraak en er is een muzikale bijdrage. Een afgevaardigde van Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen leidt de herdenking, samen met een leerling uit het basisonderwijs. Basisschool 'het Mozaïek', locatie Toereppel, heeft het monument geadopteerd voor tenminste vijf jaar en legt ook een bloemstuk. Locatie Spaansleger, adopteerde het monument 'de Stedemaagd'. Aan de herdenkingsbijeenkomst in de Zuiderkerk werken RSG-leerlingen mee, deze herdenking duurt van 19.00 tot 20.30 uur.

Na de dodenherdenkingen start de dag erop het bevrijdingsfeest. Vanaf 31 augustus 2019 en in 2020 wordt gevierd dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat sindsdien iedereen hier in vrijheid kan leven. Dit jaar maakt Enkhuizen er weer een feestdag van met diverse activiteiten.

Voor de veertiende keer doet Enkhuizen mee aan de Bevrijdingsvuurestafette. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur door vele sporters als een 'Lopend Vuurtje' naar verschillende plaatsen in Nederland gebracht. De tocht start in Wageningen, de plaats waar in 1945 in hotel 'de Wereld' de capitulatie werd getekend en om 13.15 uur is de intocht bij de Koepoort gepland. Leden van C.M.V. Dindua en stichting '4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen' halen het vuur op uit Wageningen en brengen het over een afstand van honderdvijftig kilometer grotendeels per tandem naar Enkhuizen. Met de stadsomroeper wordt de vlam om 13.30 uur vervoerd via de Koepoort, Westerstraat, Prinsenstraat, Dijk, Venedie, van Bleiswijkstraat en Vijzelstraat naar het Wilhelmina Plantsoen. Waarna om 14.00 uur bij het herdenkingsmonument het vuur ontstoken wordt door burgemeester E. van Zuijlen.

In het Wilhelmina Plantsoen vindt van 11.00 tot 16.30 uur het kinderfestival plaats. Daar zijn diverse activiteiten te doen: oud-Hollandse spelletjes, een stormbaan, pony rijden, varen in een radarbootje, een tien meter hoge klimtoren en broodjes bakken. Daarnaast vinden verschillende creatieve activiteiten plaats, waaronder een poppenspeler, muziek, theater, natuurspelen, de dansers van Hiphop & Heels en workshops. De toegang is gratis, net als de speeltuin. Voor de ouders is er een theetuin met een hapje en drankje. Dit festival wordt georganiseerd door Welwonen, Speeltuin Kindervreugde en MEC DeWitte Schuur.

De Bevrijdingsmarkt vindt plaats in de Westerstraat en de Vijzelstraat met kramen en grondplaatsen. De markt loopt vanaf de Hema/Westerkerk tot aan de Nieuwstraat. Autoverkeer op het marktgebied is niet toegestaan, maar rondom is genoeg parkeergelegenheid. Via de vele steegjes zijn de kramen en grondplaatsen bereikbaar. Goed om te weten: om de markt mogen geen etenswaren en nieuwe spullen worden verkocht.

In brouwerij de Werf dit jaar wederom een bevrijdingsfeest plaats. Met de leus Vier de Vrijheid! en de superband Dr. Groove en DJ Ed the V wordt al groovend, rockend, swingend en drinkend de vrijheid gevierd.

Meer informatie www.drom.nl. Over het adopteren van een monument: www.4en5mei.nl/educatie/adopteer_een_monument.

Tweemaal een lintje

De decorandi met echtgenotes in het gezelschap van burgemeester E. van Zuijlen. Met links de heer Urselmann en de heer Bakker in het midden. (Foto: (Annemarie Wolkers-Ven))

ENKHUIZEN - Burgemeester E. van Zuijlen reikte vrijdag 26 april j.l. in de Westerkerk, Westerstraat 138 te Enkhuizen een koninklijke onderscheiding uit aan de heren Dirk Bakker G.J. Urselmann. De heer Bakker kreeg de versierselen uitgereikt die behoren bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau en de heer Urselmann werd onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Bakker is sinds 1998 actief binnen de buurtvereniging Plan Noord Enkhuizen. Uiteindelijk heeft dat erin geresulteerd dat de buurtvereniging Plan Noord weer helemaal opgebloeid is. Daarnaast heeft de heer Bakker zich ruim 18 jaar vrijwillig ingezet voor de begrafenis- en crematievereniging 'De Laatste Eer' Hoogkarspel. Van 1986 tot en met 1996 heeft hij zich verdienstelijk gemaakt in het reorganiseren van het interne beleid met betrekking tot het organiseren en verzorgen van uitvaarten. Van 1996 tot 2004 heeft de heer Bakker zitting gehad in het bestuur van deze vereniging waarin hij vooral een adviserende rol had in het reilen en zeilen van de vereniging. Vanaf 1979 is de heer Bakker lid geworden van Carnavalsvereniging De Haringhoppers. In 2003 is hij toegetreden tot het bestuur. In die rol is zijn verantwoordelijkheid het organiseren van de jaarlijkse optocht, is hij contactpersoon voor de gemeente en ondersteunt hij de voorzitter. Genoemde activiteiten voert de heer Bakker naast zijn dagelijkse werkzaamheden uit. Van 1983 tot 2016 vervoerde hij vleesbestellingen voor Kroeb Vleeswaren en vanaf 2002 is de heer Bakker in dienst bij PC Uitvaart in Amsterdam.

Ridder

De heer Urselmann heeft zich in de loop der jaren uitzonderlijk veel beziggehouden met vrijwilligerswerk op een zeer breed terrein. Opvallend daarbij is zijn meer dan brede inzet voor de Parochie St. Franciscus Xaverius Enkhuizen, zijn werkzaamheden voor het Nationaal museum Saet & Cruyt en als vrijwillige senior expert bij de Stichting PUM Netherlands senior experts, als zelfstandig adviseur en manager van diverse projecten in het buitenland betreffende algemene en specifieke zaaizaad- en plantgoedwetgeving. Naast de vele uren die de heer Urselmann besteedt aan bovengenoemde activiteiten heeft hij ook nog tijd om voor de Zonnebloem afdeling Enkhuizen, Vluchtelingenwerk Nederland, Vereniging van Eigenaars gebouw de Vette Knol II, Ouders, Kinderen en Detentieprogramma van Exodus, Stichting Nu of Nooit, Agro Milieu Coöperatie voor Boer & Bodem, De Groene Baret, en NAK Tuinbouw, vrijwilligerswerk in diverse functies te verrichten. De heer Urselmann, inmiddels 79 jaar oud, maar nog steeds gedreven; iemand op wie altijd een beroep gedaan kan worden.

Kleurrijk spektakel

(Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - De redactie ontving bijgaande foto van Stella Sikkens uit Bovenkarspel: 'Hierbij een fleurige plaat gemaakt op de ietwat sombere koude Koningsdag nabij Hoorn /IJsselmeer. Er vloog achteraf ook nog iemand door de lucht. Gewoon tijdens het toeren over de dijk. Ik werd eigenlijk wel heel blij van dit kleurrijk spektakel.'

KSM & Friends door KSM-Enkhuizen

(Foto: )

ENKHUIZEN - Het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps Enkhuizen speelt zaterdag 11 mei om 20.00 uur de tweede editie van 'KSM & Friends'. Het concert vindt plaats in De Nieuwe Doelen in Enkhuizen.

Donateursconcert

Naast de succesvolle serie 'Musical Movements'-showconcerten in de Westerkerk gaf het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps Enkhuizen traditiegetrouw (bijna) elk voorjaar een donateursconcert in De Nieuwe Doelen. In 2014 is er voor de eerste keer een donateursconcert met de naam 'KSM & Friends' geweest. Die naam is natuurlijk voor tweeërlei uitleg vatbaar: Zijn de solisten die meedoen de 'Friends' of gaat het om de donateurs die tegenwoordig 'Vrienden van het KSM' worden genoemd? Vocale solisten bij deze tweede editie zijn Robin Visser en Yanique Klein Hesselink. Zij zijn onder andere te horen in een compilatie van de mooiste liederen uit Les Miserables. Naast dit duo zingen Rhythm Haakman (Worndown Piano en Vincent) en Megan Roele (The Girl in 14G). Ook het trio 'Triple Treat' (Megan Roele, Annika Kerkhaert en Dyra Tensen) verleent medewerking. Uiteraard speelt het KSM ook enkele concertwerken zoals Vikings en Brave. Alle solisten sluiten samen met het KSM dit concert af met That's what friends are for.

Entreekaarten

Entreekaarten zijn voor € 10,00 te koop bij Boekhandel Smit in de Vijzelstraat, Symijo op het Koperwiekplein, via www.ksmenkhuizen.nl en (indien nog beschikbaar) vòòr aanvang van het concert aan de zaal. Vrienden van het KSM (donateurs) betalen € 8,00.

Avondvierdaagse Enkhuizen

ENKHUIZEN - Wandelsportvereniging 'De Haringstadters' organiseert de jaarlijkse avondvierdaagse dit jaar 20 tot en met 23 mei in Enkhuizen. De intocht is op donderdag 23 mei. Kosten: voorinschrijving € 5.00, na inschrijving € 6.00. De voorinschrijving sluit op 17 mei. Na inschrijving op 20 mei tussen 17.00 en 18.30 uur voor de avondvierdaagse in De Nieuwe Doelen.

Inlichtingen bij Mevrouw A. de Bruijn, Tel: 0228-514729. Adressen voor inschrijven: Mevr. de Bruijn, Hoofdstr. 87, Bovenkarspel Tel: 0228-514729. Dhr. Steltenpool, Or. Nassaustr. 5, Bovenkarspel Tel: 0228-516435. Mevr. E. Laan, Kloosterpoort 47, Grootebroek, Tel: 0228-515969

Vlag kan uit op Zuider Havendijk

De Trommelaars. (Foto: Dick Turksma)

ENKHUIZEN - De vlag kan dinsdag 21 mei uit. De Zuider Havendijk, een plaat uit een geschiedenis boek! Het Comité 21 mei 1572 organiseert de manifestatie: Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen.

Enkhuizen viert historische opstand ende bevrijdingh

Jaarlijks wordt herdacht/gevierd, dat de burgerij van Enkhuizen zich in 1572 - zonder bloedvergieten - bevrijdde van de Spaanse overheersers en de kant koos van de Prins van Oranje. Om 14.00 uur geeft Walter Haentjens een presentatie: 'Enkhuizen voor de Prins', in de Oud-Katholieke Kerk, Breedstraat 84. Inloop vanaf 13.30 uur, met een kopje koffie/thee.

Start bij het Stadhuis ¶

Om 19.00 uur geeft KSM een miniconcert op het bordes. Vanaf 19.30 uur worden op en rond de Zuider Havendijk, historische scènes gespeeld door leerlingen, buurt-, toneel-, scherm- en muziekverenigingen. De tocht voert ook weer terug naar het Stadhuis, waar omstreeks 20.45/21.00 uur het 'Spaansgezinde bestuur' wordt afgezet. Omstreeks 21.00 uur wordt het evenement, in de Blauwe Zaal van het Stadhuis, samen met het AD-HOC-orkest, onder het genot van een oranjebitter, feestelijk afgesloten. Entree: gratis. Het gebied is autovrij en slechts toegankelijk voor toeschouwers. De auto kan eventueel worden geparkeerd achter het NS-station.
Aangeraden wordt, met het openbaar vervoer, te voet of per fiets te komen. Informatie: Comité 21 mei 1572 telefoon: 0228-314541 en/of www.oudenkhuizen.nl/opstand. Overige Comité-leden zijn Ilse de Boer-Jonker, Hannie Rood, Tejo Teunen, Tom Sasbrink, Ruud Janssen, Herman Beerding, Bas Vasse en Gerd Wilfert.

'GTS moet blijven bestaan'

Overhandiging petitie GTS aan wethouder Slagter. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - De petitie 'Gymnastiek- en Turnvereniging GTS moet blijven bestaan!!' is door 1319 mensen ondertekend. Naast vele inwoners van de gemeente, onder hen ook Marieke van der Plas (directeur KNGU), oud CDA-gedeputeerde Hans Schipper, de aanstormende turntalenten Sanna Veerman en Tisha Volleman (beiden net terug van het EK in Polen) en oud-topturnster Lisa Top.

Petitie GTS overhandigd aan wethouder

De petitie werd dinsdag 23 april door Susan Stolle-Klaij namens de actiegroep aangeboden aan de wethouder sportzaken van de gemeente Stede Broec, Nico Slagter. Dat geschiedde onder warme belangstelling van ouders en leden van de gymnastiek- en turnvereniging.

Susan benadrukte opnieuw het belang van het voortbestaan van GTS: "Er moet onderdak komen. Als dat niet gebeurt dan staan er straks 400 leden op straat: 300 kinderen en 100 volwassenen. Zij hebben onderdak nodig om hun sport waaraan ze zoveel plezier beleven te blijven beoefenen: ouder- en kindgym, peuter- en kleutergym, recreatiegym, freerunning, jumparound, trampoline, seniorengym, conditietraining, totall work out, pilates, 16+ turnen, springen en recreatief en selectie turnen. GTS is de vereniging waar hun hart ligt. Onze vereniging mag niet verloren gaan. Dat kan en mag u als wethouder toch niet laten gebeuren."

Nieuwe huisvesting

GTS moet de huidige locatie wegens privéomstandigheden van de eigenaar verlaten. Om als vereniging voort te kunnen blijven bestaan, is nieuwe huisvesting nodig. De afgelopen elf maanden is door het bestuur keihard gewerkt aan alternatieve huisvesting. Afgelopen najaar liet wethouder Slagter de vereniging weten dat binnen de gemeentelijke accommodaties geen ruimte is voor GTS. In december vond de vereniging zelf een vervangende locatie. De bedrijfshallen van de voormalige machinefabriek Botman achter de fietsenwinkel Nan aan de Zesstedenweg te Grootebroek. Voor het verbouwen en inrichten van deze hallen (kosten € 265.000) bezit GTS niet de financiële middelen. De vereniging heeft de gemeente daarom om steun gevraagd. Vóór 1 mei aanstaande moet duidelijk zijn of deze steun er komt. Anders valt het doek en komt er na 20 jaar een einde aan GTS. Susan: "En dat zou, in een tijd waarin lichaamsbeweging, deelname aan sociale activiteiten en saamhorigheid zo aangemoedigd worden, natuurlijk onverteerbaar zijn".

Uitvoering concert van Händel

VENHUIZEN - In de Nederlands Hervormde Kerk aan de Kerkweg 113 te Venhuizen, wordt op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei aanstaande, het concert voor orgel en harp van Händel ten gehore gebracht.

Dit luisterrijke concert vindt plaats tijdens de kerkdienst van 10.00 uur. Voorganger is ds. Van Melle. De uitvoerenden zijn: Dirk Out uit Haarlem, hij bespeelt het orgel en Merel Naomi- Brouwer, zij bespeelt de grote harp.

Het concert is vrij toegankelijk.

Pierewiet tijdelijk verhuisd

Berend Botje tijdelijk verhuisd (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Stucen, timmeren en schilderen zijn allemaal aan bod gekomen bij Peuterspeelgroep Pierewiet. De peuters hebben net het thema 'We bouwen een huis' afgerond. Aanleiding hiervoor is de tijdelijke verhuizing van de peuterspeelgroep naar basisschool Het Mozaïek in verband met het te bouwen IKC Enkhuizen.

Rond het thema hebben de peuters allerlei activiteiten gedaan om erachter te komen wat een huis bouwen nou allemaal met zich mee brengt. Het begint allemaal met een bouwtekening. Deze hebben ze zelf ook gemaakt. De conciërge van school is langs geweest om gereedschap te laten zien. En waar koop je dat gereedschap? In de bouwmarkt op de groep natuurlijk. Die mag niet ontbreken. De peuters mochten ook zelf aan de slag met gereedschap. Ze hebben getimmerd met een echte hamer en spijkers.Nadat het huis in elkaar is gezet, is het tijd voor de afwerking van het huis. De stucadoor is langs geweest om te laten zien hoe de muren glad worden gemaakt. Zelf mochten zij ook proberen om te stucen. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Na het stucen werd er geschilderd. Ze hebben kartonnen huizen geschilderd waar ze daarna in mochten spelen. Wat heeft iedereen toch veel geleerd over het bouwen van een huis! Peuterspeelgroep Pierewiet is tijdelijk verhuisd naar basisschool Mozaïek. Op de plek waar de peuterspeelgroep eerst zat (Korte Westerstraat 2, Enkhuizen), wordt een integraal kindcentrum gebouwd. Behalve de Pierewiet komen er ook twee basisscholen in IKC Enkhuizen: de Tweemaster en Het Mozaïek. Het IKC is multifunctioneel inzetbaar voor de buurt met onder andere het oudercafé en een sporthal. Meer informatie: kijk op berendbotje.nl of bel 088-2337000.

DTS daagt deelnemers uit

ENKHUIZEN - Korfbalvereniging DTS uit Enkhuizen organiseert al vele jaren het BSF Toernooi. BSF staat voor Bedrijven, Straten en Families, oftewel een toernooi voor iedereen, voor ieder niveau. Via deze weg willen zij iedereen (personen, bedrijven en middelbare scholen) in de regio Enkhuizen uitnodigen om deel te nemen aan deze krachtmeting.

Het toernooi wordt gespeeld door teams van 4 tegen 4. Voor een team zijn dus minimaal twee jongens/mannen en twee meisjes/vrouwen nodig. Met één extra speler is er de mogelijkheid om door te draaien. Het toernooi vindt plaats op 14 juni in de avonduren, op het korfbalveld, op Sportpark Immerhornpolder te Enkhuizen (achter de kantine van voetbalvereniging DINDUA). De tijden zijn afhankelijk van het aantal deelnemende teams, hierover wordt te zijner tijd bericht. Langs deze weg roept DTS belangstellenden op die met een team (of meer) zouden willen deelnemen. Tevens biedt de vereniging de gelegenheid aan de deelnemers, om voor het toernooi een keer te komen trainen, zodat men niet geheel onvoorbereid is. Deze training wordt door ervaren korfballers aangeboden. Deelname aan het toernooi is geheel gratis en tijdens het toernooi is de kantine natuurlijk geopend. Kortom, een perfecte manier om de week af te sluiten en het weekend te beginnen. Voor eventuele calamiteiten is de EHBO tijdens het toernooi aanwezig. Voor aanmeldingen, verdere informatie of vragen, mail naar DTS.BSF@gmail.com. Zij hopen veel 'korfballers' te mogen verwelkomen op 14 juni aanstaande.

Gratis proeftrainingen Streekbos

BOVENKARSPEL - Tijdens de 'Open Wandel Dagen' kunnen belangstellenden gratis meedoen aan een proeftraining Wandel Bootcamp, Sportief Wandelen, Nordic Walking of een training 'Beweeg Mee'. Dit allemaal onder leiding van een gediplomeerde Allround Wandel Trainer.

Wandel Bootcamp 30+

Wandel Bootcamp (WB) is er voor iederéén, met die met vlotte wandelsnelheid (5-6 km p/u) kan wandelen, dit afgewisseld met veel spierversterkende oefeningen.

Sportief Wandelen 55+

Bij Sportief Wandelen (SW) is de wandelsnelheid 4 tot 6 km per uur, ook met oefeningen maar minder.

Nordic Walking 55+

Om aan Nordic Walking (NW) mee te kunnen doen is het wenselijk eerst een proeftraining en een cursus te volgen, want met stokken wandelen is nog "wel een dingetje" en enige oefening vereist. Verder met Nordic Walking? Er zijn na de cursus aparte trainingen.

Beweeg Mee

Speciale Beweeg Mee groepen (BM) zijn er, om ook mensen met een beperking in de gelegenheid te stellen om gezellig in groepsverband met elkaar te sporten. Meer pauzes en wandelen tussen de 2 tot 4 km per uur.

Rooster

Belangstellen zijn welkom op de volgende dagen en tijden om aan deze activiteiten mee te doen. Maandag 13 mei om 10.30 uur voor SW en NW. Om 13.30 uur voor BM in het streekbos. Dinsdag 14 en woensdag 15 mei om 09.00 uur en om 19.30 uur voor WB in het streekbos. Woensdag 15 mei om 19.30 uur SW. Vrijdag 17 mei om 10.30 uur voor SW en NW in het streekbos. Zaterdag 18 mei om 09.00 uur NW en om 10.30 uur WB. Verzamelen op de parkeerplaats van het Streekbospaviljoen IJgenweis, Veilingweg 21 Bovenkarspel. Aanmelden per e-mail: info@sportwandelschool.nl of bellen naar 0229-239447.

Wandeltrainer

De Sportwandelschool organiseert een opleiding tot Wandeltrainer. De opleiding duurt zes dagen en gaat van start met een introductiedag op zaterdag 28 september. Na het volgen van de opleiding kan men aan de slag als trainer bij de Sportwandelschool. Affiniteit met de doelgroep is een pre. Voor stageplaatsen wordt gezorgd. De opleiding vindt plaats in Hoorn.

Ondertekening techniekpact

Sterk techniek onderwijs in West-Friesland. (Foto; liggend)

REGIO - Met een handtekening onder het Techniekpact West-Friesland tekenden zestien partijen onlangs voor een intensieve samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Samen werken zij aan het vergroten van de instroom van jongeren binnen technische opleidingen, een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt en een duurzame inzetbaarheid van technici.

Techniek is de grootste motor van onze economische welvaart en om als land mee te kunnen blijven tellen als het gaat om concurrentiekracht, innovatie en wetenschappelijk onderzoek, zijn dan ook voldoende goede technici nodig.

Vraag naar kennis neemt toe

Jan Jacob Jaasma, sectordirecteur vmbo op het Martinuscollege in Grootebroek vertelt: "Ook in niet-technische beroepen neemt de vraag naar kennis over en vaardigheden voor toepassing van techniek alleen maar toe. Daarom is het belangrijk dat meer leerlingen kiezen voor techniek, dat meer leerlingen en studenten met een technisch diploma ook aan de slag gaan in een technische baan en dat mensen die in de techniek dit ook (kunnen) blijven doen." Onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, jongeren, topsectoren, regio en Rijk hebben al in 2016 een Nationaal Techniekpact gepresenteerd met twaalf doelen die de basis zijn om acties op voort te zetten, te starten, resultaten te boeken en verdere samenwerking te realiseren. Aanvullend is er nu ook een regionaal Techniekpact van waaruit gezorgd wordt dat acties aansluiten bij de ambities van de regio.

Doelen

"Wij richten onze acties vooral op meer aandacht voor techniek in het primair onderwijs en in het vmbo tl (de mavo). Ook willen wij de infrastructuur van de huidige techniekopleidingen kwalitatief te verbeteren en ervoor zorgen dat er meer mensen uit de techniek op scholen aan het werk gaan. Er komen twee servicepunten techniek waar men terecht kan met vragen over techniekonderwijs, excursies, gastlessen et cetera.", aldus Jaasma

Subsidie

Om alle plannen ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren is, naast inzet van alle partijen, ook geld nodig. Jaasma: "Met het regionale Techniekpact wordt dan ook een subsidie aangevraagd bij het ministerie van OCW. In juni wordt bekend of de subsidie wordt toegekend en dan kunnen we hopelijk in september gelijk van start."

KidzFit nieuw in Enkhuizen!

Gezond bewegen bij Kidz Fit (Foto: (Beeld aangeleverd))

ENKHUIZEN - Al eens van KidzFit gehoord? Het is belangrijk dat kinderen minimaal twee keer per dag 30 minuten bewegen. KidzFit wil hier graag aan bijdragen. KidzFit doet mee aan sportieve evenementen, organiseert kinderfeestjes, geeft lessen op scholen, BSO en kinderdagverblijf en heeft elke zaterdagochtend een eigen training: fungym.

De activiteiten van KidzFit bestaan uit sport en spel waarbij gebruik wordt gemaakt van de twaalf leerlijnen van bewegingsonderwijs. Hierdoor ontwikkelingen de kinderen hun motorische vaardigheden zo allround mogelijk. KidzFit vindt het erg belangrijk dat kinderen leren samen (buiten) spelen, daarom worden sporten en spellen aangeboden die de kinderen ook in hun eigen buurt zouden kunnen doen. Dit stimuleert de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. Fungym is een training die KidzFit aanbiedt voor kinderen van drie tot en met twaalf jaar. De trainingen zijn te vergelijken met de gymlessen op school. Kort samengevat fungym staat voor bewegen met plezier, zelf reguleren, verschillende sporten ontdekken, persoonlijke aandacht en stimulering van motorische, sociale- en emotionele ontwikkeling. Dat houdt in dat ernaar wordt gestreefd kinderen met plezier te laten bewegen. Niet ieder kind ervaart bewegen als leuk. Daar kan KidzFit verandering in brengen. Door kinderen te laten bewegen op hun eigen niveau, zullen ze meer succes ervaringen beleven, wat het plezier in bewegen stimuleert. Bij fungym leren ze zelf te reguleren. Dit betekent dat ze zelf een tikspel kunnen leiden, samen met andere kinderen afspraken kunnen maken over regels, hulp verlenen, en zelf om tips durven te vragen als het even niet lukt.

In samenwerking met verschillende sportverenigingen in Enkhuizen en omstreken wordt sport aangeboden. Op deze manier kan van alle sporten een beetje worden geproefd zonder van vereniging naar vereniging te hoppen. Een sport gevonden die leuk is? Via KidzFit is de eerste training bij de vereniging gratis. Doordat de groepen van fungym niet groter worden dan vijftien kinderen per groep is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Er is ruimte voor vragen, persoonlijke feedback en ieder kind wordt gezien. De basis wordt gelegd voor de motorische ontwikkeling. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van de twaalf leerlijnen van bewegingsonderwijs. Dit betekent dat kinderen een zo allround mogelijk sport, spel en beweeg aanbod krijgen. Kinderen ontwikkelen zich ook op sociaal en emotioneel gebied. Dat wil zeggen dat kinderen leren om gaan met emoties, zelfbeeld en relaties.

Kom gerust een keertje kijken. Dit kan 's zaterdags op 1 juni, 8 juni, 15 juni en 22 juni van 10.00 tot 11.00 uur. Meer info: www.kidzfit.nl

Dansen op Bevrijdingsdag

Roos Scholten maakte dans voor voor 5 mei. (Foto: Carmel Boon)

ENKHUIZEN - Het is alweer bijna 5 mei. Een moment waarop gevierd wordt hoe waardevol onze vrijheid is en dat niemand moet worden buitengesloten. Roos Scholten heeft speciaal voor de gelegenheid en dans gemaakt. Tijdens de ceremonie op 5 mei verzorgt ze een optreden met haar eigen teams. Daarvoor heeft ze geoefend tijdens de les(sen) die ze vanuit haar dansschool geeft, elke maandagavond in de Drommedaris Enkhuizen.

'Stop. Denk na. Sta stil en besef.'

De gedachte achter de choreografie voor 5 mei verwoordt Roos Scholten als volgt: "Stop. Denk na. Sta stil en besef. Waarom mensen hier bij moeten zijn? Een deel van mijn choreografie is gemaakt vanuit mijn verleden. Een groot gemis in mijn leven als kind dat ik nog steeds met mij mee draag. Een leegte die ik opvul(de) met dansen. Ik heb mijn kracht uit dansen gehaald en nu probeer ik die kracht over te geven aan mijn leerlingen."

'Het beste naar boven halen'

"Ik wil als trainer het beste, sterkste en mooiste in mijn leerlingen naar boven halen. Tijdens het aanleren van deze choreografie merkte ik hoeveel het met mijn leerlingen deed. Mijn verhaal, de dans, de muziek, en ieders gevoelens op dat moment. We hebben gedanst en gehuild."

'Don't let me down'

"Nu zet ik hem in voor het optreden van 5 mei en openen wij onszelf naar het publiek op het nummer 'don't let me down'. Mijn boodschap is dus ook 'don't let anyone down'. Deze dans is niet alleen gevoelig, het is een hiphop dans. Kracht speelt hierin ook een grote rol. Kracht, saamhorigheid, gevoeligheid. Het is een dans van vijf minuten waarin ik de focus leg op dat we samen sterk staan. In de wereld op dit moment zijn we nog steeds verdeeld, en dat is oké."

'Zolang er respect is..'

"Zolang er respect is voor elkaar. Ik geloof er in dat ondanks dat we verdeeld zijn, we samen kunnen zijn. De dans word dan ook gedanst door een team van jong en oud. Ik als trainer zal deze dans ook mee dansen."

Het optreden vindt om 14.00 uur plaats in het Wilhelmina Plantsoen te Enkhuizen.

Kunst in de Tuin Lutjebroek

LUTJEBROEK - Kunst in de Tuin in Lutjebroek staat zondag 30 juni op het programma. 22 enthousiaste kunstenaars exposeren hun mooiste werk in de twaalf prachtige tuinen die bewonderd kunnen worden.

Schilderijen, aquarellen, keramiek en bijzondere kunstvormen zoals 3D houtsnijwerk en abstract fluor-art maken deze expositie zeer bijzonder. De deelnemende tuinen zijn herkenbaar aan de Nederlandse vlag en de poster van 'Kunst in de Tuin' voor het raam. De route en flyers zijn vanaf juni verkrijgbaar bij Kapsalon Raven en op de dag zelf bij elke deelnemende tuin. Ook is er open dag plus expositie in de Omring locatie 'Nicolaas' die in de route is opgenomen. Kortom, op 30 juni is Lutjebroek the place to be!

Moeders spotten

Fuut en jong. (Foto: Toos Brink)

BOVENKARSPEL - Geen rol in de natuur is zó belangrijk als de moederrol. Ze brengt het nieuwe leven voort, voedt het, verzorgt het en beschermt het. Dierenmoeders, maar natuurlijk óók de mensenmoeders. Speciaal voor hen organiseert het IVN op Moederdag, zondag 12 mei, om 14.00 uur een Moederdagvaartocht.

Onder begeleiding van IVN-gidsen kabbelt de IVN-fluisterboot via de Kerkesloot door het Streekbos en de omgeving, waar moederdieren als futen, meerkoeten of hoog in de lucht roofvogels kunnen worden gespot. Het ontstaan van het Streekbos en het bloeiende groen onderweg komen uiteraard aan bod.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via 06 53259822, deelname kost €2,50 p.p. voor volwassenen en jeugd vanaf 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar gratis (sponsoring ABZ Seeds Andijk). Deelnemers dienen zich te verzamelen bij IVN in het Streekbos Paviljoen om van daaruit in de boot te stappen.

Bridgeclub Gezelligheid Troef sluit seizoen af

Laatste bridgemiddag van het seizoen zit erop. De prijswinnaars bijeen. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - De laatste bridgemiddag van bridgeclub 'Gezelligheid Troef' stond donderdag 25 april op het programma in Venhuizen. De club is in vijf jaar tijd uitgegroeid van tien tot twintig paren.

Na een gezellige middag bridge werden de prijzen uitgereikt aan de winnaars van deze middag in twee verschillende lijnen. In de A-lijn was de eerste plaats voor Martina en Ben van Galen (67,19%) en in de B-lijn ging deze naar Emmy Tensen en Ton Botman (61,98). Ook waren er prijzen voor degenen die het dichts zaten bij 48% zowel in de A als in de B-lijn. Zoals gebruikelijk waren er ook poedelprijzen.

De clubkampioen van 'Gezelligheid Troef' was evenals vorig jaar Rudy Tensen. Zij scoorde over 31 weken 57,88%. Haar partner Guda Mastenbroek scoorde het hoogst in de slemcompetitie. Dit jaar werd erg laag gescoord. Omdat Guda een paar keer niet was geweest had ze iets lagere score dan haar Partner Rudy Tensen. (57,50%). De derde plaats was weggelegd voor Gerard Groot met 57,38%. Alle winnaars mochten een prijs uitzoeken bij een rijk gevulde prijzentafel, die was verzorgd door Ank Putters.

Na de prijsuitreiking genoten alle deelnemers van een uitstekend bereid koud en warm buffet verzorgd door Jasper de Lange met zijn crew. Voor Marion, de vaste medewerkster tijdens het bridgen op de donderdagmiddag in Dorpshuis 't Centrum, was er ook een verrassing. In september is iedereen weer elke donderdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur welkom. Wie nog niet kan bridgen, kan zich opgeven voor de cursus. Voor contacten zie http://bridgeclubvenhuizen.jimdo.com/

Stadswandeling binnenstad

Verhalenverteller Johan. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De geschiedenis van Enkhuizen komt zondag 12 mei op een unieke manier tot leven tijdens de Storytrail stadswandeling.

Geschiedenis Enkhuizen komt tot leven

Verhalenverteller Johannes van theatergezelschap Stadsavonturen gidst zijn publiek door de binnenstad. Onderweg vertelt hij de mooiste, vreemdste en spannendste verhalen uit de stadshistorie. De stadswandeling met Johannes is een bijzondere belevenis. De verteller neemt zijn publiek mee naar de tijd dat Enkhuizen nog Meester van de Zuiderzee was. Wandelend door straten en stegen verdwaalt men in een stad vol wonderlijke sagen en legenden. Deelnemers kunnen niet alleen genieten van prachtige kerken, poorten en pakhuizen, maar maken ook kennis met de mensen die daar woonden en werkten. Men komt oog in oog te staan met kooplui, matrozen, zeevaarders en zielverkoopsters. Slenter langs de verstilde grachten, ga op bezoek bij de beroemde stadsdokter, vaar het zeegat uit en beleef als klap op de vuurpijl het ongelooflijke verhaal van het Rode Paard. De stadswandeling Enkhuizen begint zondag 12 mei om 14.00 uur. Reserveren is noodzakelijk: www.storytrail.nl/stadswandeling-enkhuizen. Reserveer nu met kortingscode STORYTRAIL9AL4479 en betaal slechts € 12 per persoon (kinderen: € 6,35).

Plantjesmarkt voor schoolbieb

Plantjesmarkt in Bovenkarspel. (Foto: Elina)

BOVENKARSPEL - De Willibrordusschool in Bovenkarspel organiseert woensdag 8 mei haar jaarlijkse plantjesmarkt. Tijdens deze markt zorgen de leerlingen voor wervelende zang- en dans optredens.

Naast de plantjes worden ook tweedehands boeken verkocht. Dit jaar is er een rad van fortuin. De Willibrordusschool nodigt een ieder van harte uit om op 8 mei een kijkje te komen nemen bij dit jaarlijkse festijn. Van 10.00 tot 12.00 uur zetten alle leerlingen hun beste beentje voor tijdens een doorlopende voorstelling met muziek, zang, dans en toneel. De plantjesmarkt is geopend van 9.30 tot 12.30 uur. Het assortiment bestaat uit talrijke soorten stekplanten, zoals bijvoorbeeld Surphina's, Fuchsia's en Verbena's in verschillende kleuren, misschien een leuk idee voor Moederdag. 'Rick's flowers' uit Hem is al jaren de vaste leverancier van deze prachtige planten. De opbrengt van de plantjesmarkt wordt besteed aan nieuwe leesboeken voor de schoolbibliotheek. Meer informatie via or@willibrordusbk.nl

De jeugd heeft de toekomst

Ondertekening sponsorcontract IVN-ABZ Seeds. (Foto: Toos Brink.

BOVENKARSPEL - De Wilskracht, de elektrisch aangedreven schuit van IVN West-Friesland vaart al decennia lang met groepen voor schoolactiviteiten en publieksactiviteiten vanuit het Streekbos.

De boot, sinds 2014 volledig aangepast en goedgekeurd aan Europese veiligheidsnormen, is volop in gebruik op het water van het Streekbos of de Weelen. Onderhoud en aanpassingen kosten geld en een prijsverhoging kon niet uitblijven. Maar gelukkig is Gé Bentvelsen, ex-voorzitter en eigenaar ABZ Seeds Andijk, bereid gevonden om de educatieve vaartochten (meest zondagactiviteiten) te sponsoren. (Jong)volwassenen betalen slechts € 2,50 en kinderen tot 12 jaar kunnen voortaan gratis meevaren. Hij ondersteunt hiermee het belang van natuureducatie voor kinderen. Uit wetenschappelijk Europees onderzoek blijkt dat mensen die een studiekeuze/carrière hebben gemaakt in plantenveredeling, tuinbouw of aanverwante sector vaak in hun jeugd al interesse in natuur hebben opgedaan. Het IVN speelt hier graag op in om te vertellen over onder andere het riet, de plompenbladen maar ook de dieren onder en boven water. De Wilskracht is de meest toepasselijke plek om het sponsorcontract te ondertekenen door voorzitter Geert Veldhuis en Gé Bentvelsen. Dit gebeurde kortgeleden, met schipper/coördinator Han Oranje als lachende derde op de foto. www.ivn-westfriesland.nl/vaarexcursies

Crazycross spektakel

Motorcross altijd een spektakel. (Foto: Richard van der Velde)

WERVERSHOOF - Op het circuit in Zwaagdijk-Oost springt zondag 5 mei om precies 12.00 uur het licht op groen voor de jaarlijkse autocross van Wervershoof welke dit jaar voor de 46e keer op rij wordt gehouden.

Voor de vele bezoekers betekent dit weer een volle middag kijkplezier voor het hele gezin. Veel bezoekers komen natuurlijk vooral voor de botsingen en de koprollen, die zullen er als altijd weer volop zijn. Daarnaast is er voor de vele kinderen die het evenement elk jaar bezoeken een springkussen (met glijbaan) en een grote zandbak. De autocross van Wervershoof is ook de eerste autocross van een nieuw seizoen van het Noord-Hollands kampioenschap. Deze autocross staat bekend om zijn uitdagende en spectaculaire circuit en de gezelligheid naast de baan. De organisatie verwacht daarom naast veel rijders uit de eigen regio ook weer veel coureurs elders uit Noord-Holland, van Texel en uit Friesland welke strijden om de Grote Prijs van Wervershoof.

Voor alle bezoekers is een gratis programmablad beschikbaar, met leuke artikelen en gegevens over de deelnemers die aan de start verschijnen. De autocross wordt zondag 5 Mei vanaf 12.00 uur verreden op het terrein achter Zwaagdijk 182, 1684NP in Zwaagdijk-Oost. Parkeergelegenheid is daar gratis. Meer informatie, zie www.autocrosswervershoof.nl.

Kunstig handwerk Huis van Oud

Het staltje over de smederij. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM -De deuren van het museum Huis van Oud staan zondag 5 mei wagenwijd open. De middag staat in het teken van de nieuwe tentoonstelling 'Met de hand'. Het thema deze keer is: kunstig handwerk.

Zes vrouwen demonstreren hun kunsten, denk daarbij aan papierknippen, poppen maken, kralen breien en quilten. Ze laten ook de resultaten van hun noeste arbeid zien. De demonstraties vinden de hele middag tussen 14.00 tot 17.00 uur plaats. Medewerking verlenen: Marijke Visser, Starnmeer en Marijke Couvert, Tuitjenhorn - papierknippen, Nel Staal, Wognum en Mar Hendriks, Wognum -poppen maken, Lies Smit, Wognum - kralen breien en Tonny Deinum, Wognum - quilten.

Het nieuwe jaarboek van de Cromme Leeck is af te halen bij het Huis van Oud en ook is de tentoonstelling op de stallen te bewonderen.

Museum het Huis van Oud, Grote Zomerdijk 33 in Wognum, is elke zondagmiddag open. Info: Bets Tool, tel. 0229-573397 of k.b.tool@outlook.com.

Stemmen op De Triangel

VENHUIZEN - De Triangel doet mee met de RABO-clubkas campagne 2019 van de Rabobank West-Friesland. De Triangel vraagt leden van de Rabobank op hen te stemmen.

De NH kerk in Venhuizen wordt niet alleen zondags voor kerkdiensten gebruikt, maar biedt daarnaast een multiculturele ruimte voor de Culturele Stichting De Triangel om concerten te geven en exposities te houden. Dit gaat in goed overleg met het Kerkbestuur en de gemeente Drechterland. Al sinds 1975 draagt De Triangel daarmee bij aan het instant houden van het kerkgebouw en aan het culturele leven in Venhuizen. "Wij betalen gewoon huur voor het gebruik van de kerk. Naast het geven van eigen concerten en exposities, weten andere organisaties die in dit centrum iets willen organiseren, ons ook te vinden", aldus een woordvoerder. Daarbij verleent De Triangel hand- en spandiensten. Bijvoorbeeld de Historische vereniging, Het Driebankoor en ook anderen die een concert willen geven. "Met een ploegje van acht mensen houden wij de Triangel draaiende, gesteund door partners en enkele andere vrijwilligers. Financieel worden wij door ongeveer 80 'Vrienden van de Triangel', dat zijn donateurs, jaarlijks gesteund alsmede door het Zuster Schoenmakerfonds en de gemeente Drechterland." Er kan online op De Triangel worden gestemd voor degenen die lid zijn van de Rabobank met maximaal twee van vijf te verdelen stemmen per lid. Zie www.rabobank.nl/particulieren/leden. Via Google digitaalbonder: triangel-venhuizen.nl. Secretariaat de Buurt 104, 1606 AJ Venhuizen e-mail: info@triangel-venhuizen.nl

Maak kans op filmkaartjes Claire Darling

Claire Darling. (Foto: aangeleverd )

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema Oostereiland biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film Claire Darling met onder anderen Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni en Alice Taglioni.

Het verhaal van Claire (Catherine Deneuve) die herinneringen ophaalt tijdens het opruimen van haar inboedel. Op een zomerdag besluit Claire haar inboedel te verkopen en ze heeft daarom al haar spullen in de voortuin uitgestald. Als een horde nieuwsgierige buren begint te vechten om de laaggeprijsde antiekstukken, komen Claire's herinneringen uit haar tragische leven terug. Ondertussen wordt haar dochter Marie(Chiara Mastroianni) door een vriendin gewaarschuwd dat haar moeder bezig is al hun bezittingen te verkopen. Hoewel moeder en dochter geen contact meer hebben, komt Marie terug om de verkoop te stoppen en de reden van de verkoop te achterhalen.

Kans maken op twee kaarten voor Claire Darling op 6 mei om 20.00 uur? Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie www.cinemaenkhuizen.nl