Heerhugowaards Nieuwsblad

12 maart 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 12 maart 2019


Stemwijzer en Kieskompas online

REGIO - Mobiliteit, wonen, werken, natuur en milieu; dat zijn de belangrijkste thema's tijdens de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van woensdag 20 maart. Op wie gaan we stemmen? Online zijn tools beschikbaar die de dolende kiezer een handje helpen, zoals de Stemwijzer, de jongerenkieswijzer en het Kieskompas.

Om de kiezers in de wirwar van politieke partijen en meningen een handje op weg te helpen, zijn ook deze keer weer de nodige digitale instrumenten gelanceerd, waarmee kiezers aan de hand van vragen kunnen nagaan welke partij het beste bij hen past. Stemwijzer.nl legt de kiezer dertig stellingen voor. Wie aangeeft waarmee hij het eens, oneens of geen van beide is, krijgt aan het einde van de streep een stemadvies voorgelegd. NH, nieuwspartner van Rodi Media, heeft voor deze verkiezingen een Kieskompas laten ontwikkelen voor elke regio. Daardoor zijn de vragen nog meer toegespitst op wat er bij de kiezer in de buurt speelt. Deze stemhulp is te vinden op nhnieuws.kieskompas.nl. Speciaal voor de jongere stemmers is er jongerenkieswijzer.nl, een initiatief van NJR.

Debat

HEERHUGOWAARD - In Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 wordt woensdagavond 13 maart een verkiezingsdebat gehouden. Woensdag 20 maart mogen stemgerechtigden een keuze maken uit de partijen en kandidaten op de lijsten van de Provinciale Staten en de waterschappen. Ga het gesprek aan met de kandidaten. Na een korte inleiding, waarin wordt ingegaan op de betekenis van deze verkiezingen en de betekenis van de waterschappen. Daarna stellen de aanwezige partijen zich voor. Dat zijn de Partij van de Arbeid, Boeren-Burgers-Waterbelang, de Algemene Waterschapspartij, 50Plus en Groen en Water & Land. Na de inleiding mogen aanwezigen vragen stellen aan de kandidaten. Een uitgelezen kans om goed voorbereid een stemkeuze te bepalen. Aanvang 19.30 uur.

Onderzoek naar één regionale omroep

Raadslid Roxy van Dijk neemt afscheid

Dijkhuizen doet discodiva herleven in Cool

KSV klopt Tornado in Waardse handbalderby

Draag steentje bij aan groene wereld

Tegel eruit, plant erin. (Foto: Groei & Bloei/VidiPhoto)

HEERHUGOWAARD - Iedereen kan eenvoudig een steentje bijdragen aan een groenere leefomgeving: tegel eruit, plant erin! Tuinen krijgen zo niet alleen meer sfeer, maar ze zijn ook beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Tuinvereniging Groei & Bloei houdt samen met Intratuin zaterdag 23 maart de inwisselactie 'Tegel eruit, plant erin!'.

Lever een tegel uit eigen tuin in en ontvang twee tuinplanten cadeau om de leeggekomen plek te vergroenen. Vrijwilligers van Groei & Bloei staan zaterdag 23 maart tussen 10.00 en 15.00 uur klaar om de tegel in ontvangst te nemen. Kies vervolgens twee gratis tuinplanten uit - bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla), ijzerhard (Verbena), anemonen en zonnehoed (Echinacea) - en ontvang praktische adviezen om de eigen tuin te vergroenen. Maximaal één tegel per persoon.

Tips

Tuinvereniging Groei & Bloei adviseert om de tuin voor minimaal zestig procent met groen te beplanten:

- Minder tegels betekent minder wateroverlast. Regenwater kan beter in de bodem wegvloeien en de riolering raakt minder snel overbelast.
- Warmte blijft boven een betegelde tuin langer hangen. Het vervangen van tegels door planten zorgt direct voor minder hitte in de tuin.
- Meer groen in de tuin zorgt voor een betere biodiversiteit en dat is ook beter voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten.

Meer informatie vind je op www.groei.nl

Raadslid Roxy van Dijk neemt afscheid

HEERHUGOWAARD - Roxy van Dijk, lid van D66 van Heerhugowaard, heeft besloten per direct af te zwaaien als raadslid. Ze verhuist binnenkort naar Amsterdam. Dinsdag 26 maart heeft ze haar laatste raadsvergadering op het Waardse pluche.

Roxy van Dijk: "Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik het telefoontje kreeg: 'Roxy, je bent met voorkeursstemmen gekozen, je bent raadslid'. Dat was even schrikken. Ik heb nooit de ambitie gehad om raadslid te worden en met het plan om naar Amsterdam te gaan verhuizen, paste raadslid worden in Heerhugowaard niet echt in mijn toekomstplaatje. Maar wie A zegt, moet B zeggen en dat heb ik dan ook gedaan. Ik heb genoten van mijn tijd als raadslid. Ik heb veel geleerd en gezien, veel nieuwe mensen leren kennen en vele stukken doorgelezen. Het was niet altijd even leuk of makkelijk en de stukken waren soms bijna onmogelijk om doorheen te komen, maar het is een mooie uitdaging geweest. Ik ben blij en dankbaar dat ik deze kans heb gehad. Ik had het voor geen goud willen missen."

"Na een jaar raadslidmaatschap staat voor mij nu dan toch echt de verhuizing naar Amsterdam op het programma, waar ik ga samenwonen met mijn vriend. En aangezien je als Heerhugowaards raadslid in Heerhugowaard dient te wonen, strandt voor mij hier het schip. Dinsdag 26 maart is mijn laatste raadsvergadering. Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen dat ze in mij hebben gesteld en voor de fijne samenwerking. Het is een mooi jaar geweest."

Groeit boven mijn hoofd!

'De nieuwe composthoop groeit Cees langzaam boven het hoofd' (Foto: Aangeleverd)

Soms striemt de regen tegen mijn hoofd. De dag erna koestert de zon mij. Op en af. Signalen dat de lente in aantocht is. Een overmoed kruipt achter mijn borstkas. Niet alleen bij mij. Ik zie drie bonte spechten vol opwinding achter elkaar aan vliegen. Weg jij en jij juist hier blijven.

Lente brengt kolder in de kop. Een mooie kolder! Ik laat mij er in meeslepen. Wat betekent dat ik vol overmoed de tuin in ga om de oude plantresten van de borders te harken. Kruiwagens vol verhuis ik naar de nieuwe composthoop. Het resultaat zal een jaar later mooie voedingsrijke compost zijn. Die over dezelfde borders weer teruggestort wordt. Een mooie kringloop. Het volume is enorm. Langzaam zal het verschrompelen, door allerlei beestjes, tot aarde. Nu is duidelijk dat de lentekriebels maakt dat de composthoop mij boven het hoofd groeit!

Reageren? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl

Het eerste open tuinweekend is zaterdag 20 en zondag 21 april.

Kijk voor meer informatie op www.dezintuigentuin.nl

Onderzoek naar één streekomroep

(Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD – Op initiatief van wethouder John Does komt er binnenkort een onderzoek naar de mogelijkheden voor het vormen van één omroep voor zeven gemeenten in de regio. Het streven is om het onderzoek, dat uitgevoerd wordt door het bureau Media Adviseurs Nederland, in juni af te ronden.

De totale kosten voor het onderzoek worden beraamd op 18.000 euro, dat betaald gaat worden door de zeven gemeenten gezamenlijk. Het gaat naast Heerhugowaard om Alkmaar, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

Financiële problemen

Nauwe(re) samenwerking is noodzakelijk, aangezien steeds meer lokale omroepen in (financiële) problemen komen. Zo moest Heerhugowaard A Life een paar jaar geleden op zoek naar een nieuwe thuisbasis vanwege een huurachterstand. De gemeente sprong bij, maar het is voor Does wel een signaal dat er snel iets moet veranderen. "Doel is het streven naar één streekomroep waarin krachten gebundeld zijn en de werkwijze professioneler is", aldus de wethouder.

Licenties verlopen

De onderzoekers kijken niet alleen naar de financiële situatie van de verschillende omroepen, maar onder meer ook naar hoe de organisatie in elkaar zit, of er al samenwerkingsverbanden zijn, hoeveel mensen er actief zijn, wat de toekomstvisie is en of er voldaan wordt aan de omroepnorm.

De licenties van de huidige lokale omroepen in Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk lopen binnenkort af en voor de komende periode kunnen andere partijen een aanvraag indienen. Does: "Het gemeentebestuur is dan verplicht om te kijken of de kandidaten kunnen samengaan. In het verleden is gebleken dat dit een tijdrovend en politiek gevoelig proces is. Dat willen we liever voor zijn."

Does stemt Code Oranje

HEERHUGOWAARD - John Does, wethouder namens de Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij (HOP), heeft laten weten bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart op Code Oranje te stemmen.

Does: "Code Oranje lijkt in zijn aanpak sterk op wat HOP al jaren in Heerhugowaard aan het doen is: samen met de inwoners zoeken naar de beste oplossingen, dwars door alle oude politieke kleuren heen. HOP doet dit in Heerhugowaard met veel succes. Het zou prachtig zijn als Code Oranje dat in de provincie ook kan gaan doen. Daarmee wordt de traditionele politiek ook nog eens opgeschud. Zeker in onze provincie kan dat helemaal geen kwaad." Does is portefeuillehouder democratische vernieuwing. Na de gemeentelijke verkiezingen, waarbij HOP de meeste stemmen kreeg, bracht hij alle partijen in Heerhugowaard bijeen voor een breed gedragen raadsakkoord. Does is erg te spreken over deze aanpak: "Daarmee leggen we minder nadruk op partijpolitiek en meer op de vraag wat het beste is voor onze stad. Inwoners bezitten veel kennis en kunde: daar zetten we maximaal op in. Dat proef ik terug bij Code Oranje. En bij HOP vanzelfsprekend ook. Samen maken we de stad, zeggen we. Dat geldt nu dus ook voor onze provincie!"

Kijk ook op www.wijzijncodeoranje.nl, www.facebook.com/codeoranjeNH en www.twitter.com/CodeOranjeNH

Melissa Venema in Ontmoetingskerk

Melissa Venema, trompettiste van wereldniveau, speelt binnenkort in de Waardse Ontmoetingskerk. (Foto: Frank Doorhof)

HEERHUGOWAARD - De bekende solotrompettiste Melissa Venema en de gepassioneerde organist Dub de Vries treden zaterdagavond 6 april vanaf 20.00 uur op in de Ontmoetingskerk aan de Middenweg 168 in Heerhugowaard.

Melissa is de jongste in een gezin van zes kinderen. Ze startte op haar zesde met het spelen van blokfluit, waarna ze op haar achtste begon met trompet spelen. Toen ze tien was, werd ze toegelaten tot de jongtalentenklas van het Conservatorium van Amsterdam, waar ze onder meer les kreeg van Frits Damrow. Door een optreden tijdens het Prinsengrachtconcert 2007, heeft ze sinds 2008 een aantal keren in binnen- en buitenland opgetreden met André Rieus Johann Strauß Orchestra, waardoor ze heel bekend is geworden. Melissa heeft tournees gemaakt door Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Canada, trad op met de Britse soulzangeres Joss Stone tijdens het North See Jazz Festival en soleerde met het Taipei Chinese Orchestra in Taipei, Taiwan en (binnenkort) in Mexico.

Dub de Vries heeft inmiddels zijn vijftigjarig jubileum als organist gevierd waarmee gezegd kan worden dat Dub een alom bekend organist is. Niet alleen daarom is hij bekend, ook voor het werk dat hij doet voor het in standhouden van kerkorgelmuziek en om jonge talenten hun weg te helpen vinden, zijn zaken die Dub na aan het hart liggen. Jaren geleden 'ontdekte' hij Melissa, die daarna glorieuze momenten beleefde in haar carrière op de trompet. Dub is nog steeds een van de vaste begeleiders van Melissa.

In de Ontmoetingskerk worden ze begeleid door Harmonie Het Blazersensemble uit Heerhugowaard. Concert bijwonen? Ga naar www.melissavenema.nl, www.dubdevries.nl en www.blazersensemble.nl.

Avagardner rockt in Oude Gemaal

De muziek van Avagardner is niet direct in een hokje te stoppen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Vijfmansformatie Avagardner verzorgt zaterdagavond 16 maart een optreden in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard.

De band bestaat uit echte muziekliefhebbers met een brede muzikale smaak die zich niet in een hokje laten stoppen. Maar om een idee te krijgen: een mix tussen JJ Cale en The Rolling Stones. Swamp- en bluesrock, rock en blues. Van pittig tot fijne ballads. De band schrijft zijn eigen muziek, maar speelt ook enkele covers. Avagardner trad al meerdere keren met groot succes op tijdens het Coolpleinfestival en weet precies hoe ze het Waardse publiek moet inpakken. Aanvang 19.30 uur, toegang € 7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar via hetoudegemaalheerhugowaard.nl en eventueel aan de zaal.

Arie & Silvester terug in Cool

HEERHUGOWAARD - De mannen die jaren werden gevreesd door het gegoede cabaret zijn terug van weggeweest: Arie en Silvester! Donderdag 14 maart komen ze naar Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard. Alle onvergetelijke acts worden afgestoft, voorzien van een nieuwe jas en keihard door de strot geduwd. De twee heren gaan als vanouds te keer. 'Inhoud' wordt vakkundig platgestampt en 'theaterwetten' worden met vuile voeten getreden. Alsof het nooit anders is geweest. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Kijk voor meer informatie en tickets op www.coolkunstencultuur.nl. Avond uit compleet maken? Reserveer dan Cool Spijs.

Film over homeopathie

HEERHUGOWAARD/ ALKMAAR - Homeopaten Collectief Noord-Holland organiseert vrijdag 15 maart een filmavond in Cinecenter31 aan de Bickerstraat 31 in Heerhugowaard. De opbrengst van de avond is bestemd voor Hortus Alkmaar.

De film die gedraaid wordt is 'Just one drop', over homeopathie, gemaakt door de Amerikaanse filmmaker Laurel Chiten. De documentaire behandelt de ontstaansgeschiedenis van de homeopathie, laat voor- en tegenstanders aan het woord en volgt een langlopende casus van een autistisch kind dat veel baat heeft bij homeopathie. De film is 2018 al driemaal in Heerhugowaard vertoond. Dat de film nu opnieuw wordt gedraaid heeft een speciale reden. Het Homeopaten Collectief Noord-Holland wil de opbrengst van deze avond schenken aan Hortus Alkmaar. Deze botanische tuin dreigt te verdwijnen als er niet voldoende geld is om de grond aan te kopen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren, want behalve dat de hortus een prachtige botanische tuin is, leveren ze ook grondstoffen voor homeopathische middelen. Er is al veel geld bij elkaar gebracht maar het is nog niet genoeg.

De filmvertoning begint om 20.00 uur. Een kaartje kost € 10,-; het bedrag kan worden overgemaakt op rekeningnummer NL21TRIO0197722423 ten name van A.M.C. Stam. Aanmelden kan via 06-23311115 of info@anitastam.com.

U

(Foto: Aangeleverd)

'Zeg maar je'. Deze zin komt steeds vaker uit mijn mond. Niet dat ik daar nou enthousiast van word. Nee, in tegendeel. Of ik nu wil of niet, de aanspraaktitel 'u' mij valt mij steeds vaker ten deel. In het begin was ik zozeer verrast dat ik niet tijdig een ongedwongen reactie kon geven. Er kwam gewoon niets uit mijn mond; maar alles went en nu antwoord ik haast automatisch met 'zeg maar je'.

Wat me nog wel van de wijs brengt is niet het aanspreken maar de meespraak. Het is echt een woord waar je u tegen zegt, maar waarvan je tegelijk denkt waar gaat dit over? Het blijkt dat Heerhugowaard zijn inwoners de mogelijkheid wil bieden om mee te praten over nieuwe plannen; meer medezeggenschap in het vormgeven van de eigen leef- en woonomgeving. Een zeer loffelijk streven. Inspraak kenden we al, maar werd vaak verward met invloed en dat bleek weer in tegenspraak met de werkelijkheid. Verwarring ten top en men boog zijn hoofd er eens over. Het ei van Columbus werd gepeld en zie daar de commissie 'Meespraak en Communicatie' zag het levenslicht.

Aan spraak dus geen gebrek. Al helemaal niet in verkiezingstijd. Provinciale Staten, Waterschappen. We worden bedolven onder spraakmakende interviews. Sprekers zonder een mond vol tanden maar met woorden waar de mond van overloopt. Wie heeft het hoogste woord. Soms verlang ik gewoon naar 'Don't Speak' (No Doubt, 1995); naar daden en geen woorden en naar een beetje kleur.

Aan dat laatste is gewerkt. Code Oranje laat van zich horen bij de Staten. Ook ik zal zeker kleur bekennen. Met mijn rode potloodje in de hand zal ik mij buigen over de vraag wie o wie vertrouw ik het statenledenschap of waterschap toe; een functie die je ontegenzeggelijk aanspreekt met u.

Pieta van der Mark

Dijkhuizen kruipt in huid Donna Summer

Carolina Dijkhuizen kruipt in de huid van Donna Summer. (Foto: Aad Nieuwland)

HEERHUGOWAARD - Van Whitney Houston tot Beyoncé: Donna Summer is hét inspirerende voorbeeld voor elke muziekdiva die in haar voetsporen trad. Carolina Dijkhuizen brengt daarom samen met The Gare du Nord Orchestra een spectaculaire ode aan The Queen of Disco, die vrijdag 15 maart te zien is bij Cool kunst en cultuur.

Discodiva herleeft in spetterende theatershow

Van gospelkoor tot dancefloor diva, Donna Summer zong zich op basis van pure wilskracht omhoog en werd als The Queen of Disco het onbetwiste icoon van haar generatie. Maar, terwijl heel de wereld danste op haar discohits moest Donna de schaduwzijde van haar succes zorgvuldig verborgen houden. Van de eerste doorbraak in Nederland tot het drama van The Twin Towers op 9/11 waarna haar stem uiteindelijk verstomde.

Onweerstaanbare dancehits

Carolina Dijkhuizen - onder meer bekend van de musicals 'Aïda', 'The Lion King', 'Dreamgirls', 'Sister Act' en 'The Bodyguard' - en The Gare du Nord Orchestra brengen Donna's roerige leven en onweerstaanbare dancehits tot leven in een spectaculaire tributeshow die je een avond lang doet vergeten dat de échte Donna alleen nog op het allerhoogste niveau zingt: in de hemel.

Meer weten of reserveren via www.coolkunstencultuur.nl. Avondje uit compleet maken? Reserveer dan Cool Spijs en geniet voorafgaand aan de voorstelling van een heerlijk gerecht in Café Cool.

Voetbalexperience in Waardse bibliotheek

AZ-speler Pantelis Hatzidiakos moedigt kinderen aan om vaker een boek te lezen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - AZ en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen hun krachten in het leesproject 'Scoor een Boek!'. Doel is om zo veel mogelijk kinderen te stimuleren om met plezier te lezen. Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

De voetbalexperience is een voetbalfeest, waarbij kinderen aan allerlei activiteiten kunnen meedoen. Denk aan balletje hooghouden, tafelvoetbal, stopmotionfilmpjes maken, blaasvoetbal, dribbelen, op de foto met mascottes Herry en Berry en voetbaltrucjes uitvoeren. Of ontwerp het nieuwe AZ-tenue! Wie alle activiteiten gedaan heeft maakt kans op een leuke prijs. Plezier staat voorop! Het voetbalspektakel is zaterdag 30 maart van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek in Heerhugowaard.

Win te gekke prijzen

Thuis doelpunten scoren? Haal de Scoor een Boek!-poster op in de bibliotheek, geef deze thuis een mooi plekje en plak een bal (sticker) voor elke afgeronde opdracht. Scoren met vrij lezen wordt gedaan op de helft van AZ. Plak een sticker voor elk gelezen boek, tijdschrift of krant. Voorlezen telt ook mee! Geef je op via az.nl/scoor-een-boek en maak kans op extra prijzen zoals een AZ-bal of een gesigneerd shirt. Tijdens de Scoor een boek!-periode moedigt AZ-speler Pantelis Hatzidiakos de deelnemers aan met filmpjes op de site. Kaarten winnen voor een wedstrijd van AZ? Teken en kleur een originele kaft van je lievelingsboek en vertel waarom je dit een leuk boek vindt. Gebruik hiervoor het wedstrijdformulier dat te vinden is in de bieb en lever het daar - uiterlijk maandag 13 mei - ook weer in. In mei wordt de prijswinnaar bekendgemaakt op de site en op social media.

Meer weten? Kijk op www.bknw.nl/scooreenboek. Kinderen die tijdens de Scoor een Boek!-weken lid worden van de bibliotheek betalen geen inschrijfkosten.

Auto Beautydag bij Autoschade de Laat

Ron Bruin is directeur van zowel Autoschade de Laat als van GlasGarage Heerhugowaard. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Autoschade de Laat aan de Newtonstraat 38 houdt zaterdag 23 maart voor de negende maal de Auto Beautydag, een evenement waarbij het uiterlijk van de auto in de spotlights staat. Een ontsierend deukje of lelijke kras wordt verholpen tegen een scherp tarief.

"Onze eerdere ervaringen met de Auto Beautydag zijn zeer positief", aldus Ron Bruin, directeur van Autoschade de Laat Heerhugowaard. "Het blijkt voor veel mensen een laagdrempelige manier om iets aan de auto te laten doen. Een klein deukje of een vervelende kras; typisch van die dingen waar je eigenlijk te lang mee blijft rondrijden. Jammer, want hoe klein de schade ook is, 'het mooie' is van de auto af; de auto is direct minder waard bij inruil of verkoop. En dat terwijl een kleine schade heel goed, snel en onzichtbaar te herstellen is."

GlasGarage

De Auto Beautydag is tevens 'open huis'. Eveneens aan de Newtonstraat 38 zit een vestiging van GlasGarage, met specialisten die klaarstaan om te helpen bij autoruitschade; van sterreparatie tot een voorruitvervanging. GlasGarage repareert als het kan en vervangt als het moet, met uitsluitend materialen van originele fabriekskwaliteit. Tevens hanteert men strenge FOCWA-normen. GlasGarage geeft levenslange garantie op alle autoschadeherstelwerkzaamheden. Een afspraak maken kan telefonisch of via de website. In de meeste gevallen worden de werkzaamheden uitgevoerd terwijl men wacht. In de wachtruimte is gratis WiFi. Minder tijd? Maak dan gebruik van de haal- en brengservice of vervangend vervoer.

Autoschade de Laat, Newtonstraat 38 in Heerhugowaard. Tijdens de Auto Beautydag open van 09.00 tot 15.00 uur. Kijk ook eens op www.autoschadedelaat.nl.

Taksplan: hulp bij belastingaangifte

Taksplan helpt bij de jaarlijkse belastingaangifte. (Foto: AdobeStock/ ROMAN)

HEERHUGOWAARD - Taksplan Administratieve Dienstverlening is een administratiekantoor dat in 2011 is opgericht door Arie Buur. Het kantoor is gevestigd in Heerhugowaard aan het Johanna Westerdijk erf 4.

Zowel voor particulieren als zzp-ers is Taksplan hét aangewezen adres voor het verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting, met daarbij voor ondernemers de winstaangifte en de aangifte omzetbelasting. Arie bezoekt de klant aan huis om de belastingzaken te bespreken en alle benodigde bescheiden door te nemen. Arie: "In onderling overleg worden de toeslagen waar u recht op heeft, door mij aangevraagd of gewijzigd. Indien u daarvoor in aanmerking komt, dien ik bij de Belastingdienst een verzoek in, waarna u maandelijks een voorlopige teruggave ontvangt. Uiteraard ontvangt u een rapport met de specificaties over uw ingediende aangifte." Indien de inspecteur afwijkt van de aangifte stelt Arie een bezwaarschrift op. "Tijdens het gesprek over uw belastingzaken ontvangt u een persoonlijk advies over uw fiscale situatie. Ook na 1 mei kunt u nog aangifte doen, wanneer ik uitstel voor u aanvraag." Het verzorgen van uw belastingaangifte kost een bedrag vanaf € 60,-. Voor het verzenden is geen DigiD nodig. Arie. "In combinatie met het opmaken van uw aangifte, voer ik een toeslagentoets uit. Ik bereken geen extra kosten voor het aanvragen, wijzigen of stopzetten van de toeslagen. Het indienen of wijzigen van de voorlopige teruggave is eveneens een gratis service van Taksplan Administratieve Dienstverlening. Laat uw aangifte berekenen. Mis een deel van uw belastingteruggave niet doordat u een aftrekpost vergeet, danwel een heffingskorting of toeslag niet aanvraagt. Maak een afspraak!"

Meer weten? Bel 072-5722332 of kijk op www.taksplan.nl.

Alzheimer Café in MFA De Horst

HEERHUGOWAARD - Alzheimer Café Heerhugowaard organiseert woensdagavond 13 maart een bijeenkomst rond het thema 'Hoe dementievriendelijk is de gemeente Heerhugowaard?'. Is er iets veranderd, een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen? Welke stappen gaat de gemeente de komende jaren zetten om (nog) dementievriendelijker te worden? De avond in De Horst, Van Eedenplein 5, begint om 19.30 uur. Het Alzheimer Café is voor mensen met dementie, partners, familieleden en overige belangstellenden. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. Meer weten? Mail naar jeannettestreefland@quicknet.nl of bel 06-23223887. Kijk ook op www.alzheimer-nederland.nl en www.geriant.nl.

André Hazes en Edwin Evers met band op Heerhugowaard Live!

André Hazes Junior is de grote publiekstrekker van Heerhugowaard Live. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD – Heerhugowaard muzikaal nóg meer op de kaart te zetten. Dat is het doel van de vijf ondernemers die samen de organisatie van Heerhugowaard Live vormen. Dat moet lukken met publiekstrekkers als André Hazes en Edwin Eversband. Binnen drie dagen waren al enkele honderden kaarten verkocht. Heerhugowaard Live is vrijdag 27 en zaterdag 28 september en begint beide avonden om 20.00 uur.

Het evenement wordt gehouden op het ijsbaanterrein aan de Jan Glijnisweg in 't Kruis. ''Daar komt een grote festivaltent waar we zeker drieduizend muziekliefhebbers kunnen herbergen'', aldus de organisatoren. ''We adviseren onze bezoekers het lopend of met de fiets te komen, maar er is ook voldoende ruimte om de auto te parkeren.''

André Hazes

André Hazes komt vrijdagavond 27 september met zijn band naar Heerhugowaard, als hoofdact op de eerste editie van Heerhugowaard Live. ''Hazes en zijn band treden anderhalf uur op en daarvoor komen nog veel meer artiesten optreden, zoals Peter Beense, John West, Robbert van der Steenhoven en Radio 10-dj René Verkerk. Enkele weken na Heerhugowaard Live geeft Hazes drie concerten in Ahoy.''

Edwin Evers

De razend populaire radio-dj Edwin Evers, die onlangs afscheid nam van Radio 538, komt zaterdag 28 september met zijn band naar Heerhugowaard Live. De band is gespecialiseerd in nummers uit de jaren zeventig en tachtig. De band bestaat uit elf muzikanten en zelfs een blazerssectie. Radio 10-dj Dennis Verheugd presenteert draait op deze avond aan elkaar. De line-up wordt nog aangevuld en de namen van de andere artiesten worden later bekendgemaakt.

Tickets

De voorverkoop is vrijdag 1 maart van start gegaan. Tickets zijn verkrijgbaar via www.heerhugowaardlive.nl. Er zijn twee soorten tickets. De Golden Circle Tickets heeft een eigen ingang naar het vak bij het podium. Verder is er voor deze groep een eigen bar en toegang naar gratis toilet. Er is een beperkt aantal Golden Cirkel-tickets beschikbaar. Verder zijn er de Regular Tickets. De prijzen voor de avond met André Hazes zijn Regular € 27,50 en Golden Circle Tickets € 45,-. Voor de tweede avond, met als hoofdact de Edwin Evers Band, kosten de Regular Tickets € 22,50 en Golden Circle € 37,50. Voor de jassen en tassen zijn er kluisjes.

Koning kandidaat Statenverkiezing

Kandidaat Statenleden CDA  Willemien Koning en Hermen de Graaf bij het Stationsgebied in Heerhugowaard met uitzicht op het Oosterdelgebied. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Willemien Koning heeft bij de provincie aandacht gevraagd voor het behoud van het cultuurhistorische karakter van het Oosterdelgebied. In Langedijk maakt men zich zorgen over de landschappelijk invloed op het Oosterdel van een woontoren die in het stationsgebied van Heerhugowaard gepland staat, vanwege de korte afstand tussen het stationsgebied en het nabijgelegen Oosterdelgebied.

Koning: ''Tijdens de commissievergadering Ruimte en Wonen heb ik de gedeputeerde verzocht om bij de toekenning van subsidie voor de ontwikkeling van het OV-knooppunt in Heerhugowaard aan de wethouder mee te geven dat er met het vaststellen van de bouwhoogten rekening gehouden moet worden met het nabijgelegen natuurgebied Oosterdel. De cultuurhistorische waarde mag niet negatief beïnvloed worden door gebouwen bij het knooppunt." De Oudkarspelse, die hoog op de kieslijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat, is inmiddels vier jaar Statenlid. Ze is blij met het feit dat de gedeputeerde bij de toekenning van de subsidie ook de toezegging heeft gedaan dat zij hierop zal toezien. Zij noemt de subsidie voor ontwikkeling van het OV-knooppunt van groot belang voor de regio en voor het realiseren van woningbouw bij het stationsgebied. ''Er is veel vraag naar woningen. Daar moet een oplossing voor komen. Vooral voor starters op de woningmarkt.'' Momenteel is ze bij de Provincie Noord-Holland binnen de CDA-fractie woordvoerder Natuur, Landbouw, Milieu, Water en Schiphol. Zij hoopt opnieuw het vertrouwen te krijgen van de kiezers zodat zij na 20 maart haar werk kan voorzetten. "CDA staat voor een realistisch, haalbaar en betaalbaar beleid rond klimaat. Niets doen is geen optie, maar maatregelen moeten wel betaalbaar zijn. Dus ga 20 maart allemaal stemmen!"

'Bedankt voor al dat moois'

Fleur de Jong (m) met medewerkers Troy van der Gaag (l) en David Phuong in de kringloopwinkel aan de Marconistraat. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – Kringloopwinkel RataPlan Heerhugowaard bestaat 12,5 jaar en dat wordt zaterdag 16 maart van 10.00 tot 17.00 uur gevierd met een gezellig jubileumfeestjein de winkel aan de Marconistraat 16 in Heerhugowaard. Draai voor kortingen aan het rad van fortuin, geniet van live muziek van coverband Mits & Del Prado en doe je tegoed aan de gratis hapjes, sapjes, Italiaans schepijs en suikerspinnen.

RataPlan viert koperen jubileum

"Steeds meer mensen weten ons te vinden, en het publiek wordt steeds diverser", vertelt bedrijfsleider Fleur de Jong. "Je merkt dat consuminderen, ontspullen en duurzamer leven de trend is, want we krijgen echt de prachtigste dingen binnen. Grote spullen halen we elke werkdag namens de gemeente op met het grofvuil; mooie tafels, bureaus en kasten – zelfs schilderijen en vloerkleden. Je kunt je huis heel netjes inrichten met spullen van hier. Dat heb ik zelf ook gedaan. Ik wil de mensen in Heerhugowaard en omgeving bedanken voor al het moois dat ze ons schenken. Wij zijn er heel blij mee!" RataPlan is een maatschappelijke onderneming die kansen creëert voor mens en milieu. Door elke dag nieuwe, unieke artikelen in de winkel aan te bieden wordt hergebruik bevorderd en restafval gereduceerd. RataPlan wil dat werken loont en dat iedereen mee kan en mag doen. Er worden zoveel mogelijk banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gecreëerd. Ook biedt RataPlan werkervaringsplaatsen aan mensen die door uiteenlopende redenen de aansluiting met de arbeidsmarkt verloren hebben. De ervaring die zij bij RataPlan opdoen, helpt ze de stap te maken naar een betaalde baan.

Koopjesjagers

De Jong is trots op de ruime, overzichtelijke winkel en het enthousiaste personeel. "Kringloopwinkelen heeft jarenlang een stoffig imago gehad, maar daar zie niets meer van terug. Hier waan je je in een warenhuis, waar alle tweedehandsspullen netjes gepresenteerd worden. Kringloopwinkelen op z'n leukst! Zondag 7 april hebben we een extra koopzondag, dan wordt de collectie voorjaarskleding gepresenteerd. Veel koopjesjagers staan nu al te popelen!"

Kijk ook eens op www.rataplan.nl.

Twirlseizoen van start

Twirlen is een combinatie van dans, techniek en show. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De Waardse twirlvereniging De Boomtoppers start zondag 17 maart het nieuwe seizoen met een landelijke wedstrijd in sportcomplex De Meent in Alkmaar. Diverse teams en solisten laten op hoog niveau hun wedstrijdshows zien aan de jury. Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een baton, gecombineerd met dansbewegingen op muziek. De sport laat zich het beste omschrijven als een combinatie van turnen, ballet, ritmische gymnastiek en majorette, uiteraard met bijpassend kleding en make-up. Meer weten? Kom zondag 17 maart kijken of volg een proefles. De Boomtoppers heeft dit seizoen een nieuwe beginnersgroep voor kinderen vanaf vier jaar. Kijk ook eens op www.deboomtoppers.nl en www.facebook.nl/deboomtoppers

KSV wint

HEERHUGOWAARD - In een bomvolle sporthal Waardergolf heeft KSV de Waardse handbalderby tegen Tornado in Kruizer voordeel beslist: 18-16. De teams waren aan elkaar gewaagd en gingen aarzelend van start. KSV nam een kleine voorsprong in de eerste helft, maar Tornado trok de stand weer gelijk. De keepsters en doelpalen stonden geregeld in de weg. Bij rust had KSV een minimale voorsprong van 7-6. In de tweede helft was het opnieuw stuivertje wisselen; elke voorsprong bleek van korte duur. Beide teams waren fel in de verdediging en werden regelmatig teruggefloten door de scheidsrechters. In de spannende eindfase werd een verdedigingsfout van Tornado bestraft en bezegelde Judith Groot met de laatste strafworp de wedstrijd definitief in het voordeel van KSV. Zondag 17 maart speelt Tornado om 13.30 uur tegen Commandeur/VVW 2. KSV treedt dan aan tegen WPK/Westlandia 3.

Jeugdteam wint interlandwedstrijd

Nederlands jeugdteam (U17) in Münster. (Foto: Aangeleverd)

MÜNSTER - Voor atleten onder de zeventien jaar werd zaterdag 9 maart in het Duitse Münster een internationale jeugdindoorwedstrijd gehouden. Onder de deelnemers waren ook drie talenten van Hera. Jeff Tesselaar liep op de 400 meter een persoonlijk record van 53,18 seconden. Femke Jonker kwam uit op het onderdeel hink-stap-springen. Zij overbrugde een afstand van 11,13 meter, waarmee zij haar persoonlijke record dicht benaderde. Kogelstoter Sebastiaan Bonte kwam met zijn beste stoot tot een afstand van 15,61 meter. Het Nederlands jeugdteam won de wedstrijd, wat mede kan worden toegeschreven aan de uitstekende prestaties van de Hera-talenten.

Van Haaren wint voorjaarsloop

HEERHUGOWAARD - Bart van Haaren heeft zondag 10 maart een regenachtige editie van de All4Running voorjaarsloop van Hera gewonnen. Hij legde de tien kilometer af in 34,53 minuten. Tweede werd Richard Kramer (H45), die Robert de Boer op de sprint klopte (35,39 om 35,40). Bij de vrouwen was Nicole Weijling-Dissel (V50) de snelste van allemaal in 37,54 minuten. Zij heeft in het verleden bij de vrouwen 45+ wereldtitels behaald op zowel de 800 als 1.500 meter en maakte haar status als toploopster volledig waar. Op ruime afstand werd Willy Risselada (V45) tweede in 42,52. Lida Deen, loopster van atletiekvereniging Hera, werd derde in 43,41.

Lezing over jonge monumenten

Architectuur uit de periode na 1965 is uniek. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De interesse en waardering voor de architectuur uit de periode na 1965 neemt toe, maar gebouwen uit die tijd worden vaak ook als onzichtbaar of lelijk ervaren. Veel panden worden gesloopt of verbouwd. Dit kan een goede ontwikkeling zijn, maar er kunnen ook waardevolle elementen of herinneringen verloren gaan.

Henk Dirkx van de Vereniging Heemschut licht dit onderwerp toe dinsdag 19 maart in de bibliotheek in Heerhugowaard. Na de pauze wordt gesproken over 'Heerhugowaard Post 65'. Wat zijn de kenmerken van de architectuur en stedenbouw in onze gemeente? Hoe moeten we de ontwikkeling en de gebouwen waarderen? Vijftig jaar geleden zorgden veranderingen in de maatschappij voor veranderingen in de manier waarop we tegen architectuur, stedenbouw, infrastructuur en het landschap aankijken. Architecten hadden specifieke aandacht voor de leefbaarheid van gebouwen, voor de gebruikers en hoe men binnen een gebouw met elkaar omging. Het zorgde voor verschillende bijzondere experimenten. Na de wederopbouwperiode ontstond behoefte aan een minder strakke leefomgeving: speelser, mooier en prettiger. In Heerhugowaard, als jonge stad, is de ontwikkeling van de moderne stedenbouw goed af te lezen. In de loop der jaren is de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, zowel voor gebouwen als openbare ruimte, gegroeid. Deze lezing is een activiteit van het Platform Erfgoed Heerhugowaard.

De bijeenkomst is van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang is € 5,-. Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek. Betalen is alleen met pin mogelijk.

Rein Genoegen speelt 'BZV'

OBDAM - Toneelvereniging 'Rein Genoegen' speelt vrijdag 29 en zaterdag 30 maart vanaf 20.15 uur de voorstelling 'Boer zoekt vrouw', een parodie op het succesvolle tv-programma van Yvon Jaspers, in dorpshuis De Brink in Obdam. Bertus heeft alleen maar oog voor zijn boerderij en de dieren daarop. Vrouwen interesseren hem niet. Moeder Neeltje en vader Krelis willen echter graag een stamhouder en daarom moet er een vrouw komen voor Bertus. In eerste instantie proberen ze het bij de televisie. Maar dat wordt geen succes. Dan neemt moeder Neeltje het heft in eigen hand. Maar of dat een succes wordt… Reserveren? Mail naar BZV@reingenoegen.nl of bel 0226-452000.

Victor Obdam viert zestigste verjaardag

OBDAM - Gymnastiekvereniging Victor Obdam is 16 april 1959 opgericht en bestaat dit jaar dus zestig jaar. Om dit prachtige jubileum te vieren is voor zaterdag 16 maart een feestelijk programma in elkaar gezet. Voor alle leden is er iets te doen.

Piet Oudejans nam rond 1956/1957 het initiatief voor een gymclub in Obdam. De lessen werden gehouden in de Brink en waren vrij eenvoudig van opzet. De officiële oprichtingsdatum van de vereniging is 16 april 1959. De vereniging ging met een dikke honderd leden van start en in het tweede jaar waren dit er al ruim 150. Oudejans werd als oefenmeester aangesteld. Onder zijn leiderschap ging het steeds beter met de vereniging en werd er ook deelgenomen aan wedstrijden. In 1962 werd, met dank aan de inspanningen van de toenmalige burgemeester, het gloednieuwe gymlokaal aan de Van Wassenaerstraat in gebruik genomen. Op 14 februari 1962 werd de zaal officieel geopend door toenmalig topturner Klaas Boot.

Van oorsprong werd er alleen 'ritmische' gymnastiek beoefend door meisjes, vrouwen, jongens en mannen. Dit is jaren zo gebleven. Op dit moment is er geen jongens-/mannenturnen meer, wel zitten er veel jongens op de kleutergym. Verder is er recreatieturnen voor basisschoolleerlingen, selectie (wedstrijd) turnen en turnen voor jonge talenten. Ook is er gym-/conditietraining voor senioren. Nieuwe takken van sport zijn aerial dancing en free run.

Naam en logo

Omdat er binnen de vereniging meerdere disciplines worden uitgeoefend, wilde het bestuur graag een andere naam die de diversiteit zou benadrukken. "Het moest ooit eens gebeuren, een nieuwe naam en een nieuw logo", aldus penningmeester Trudy Koning. "Valentin Ocheda heeft ons het zetje gegeven om hier nu echt mee aan de slag te gaan. Met zijn creatieve brein en onze input heeft hij, geheel kosteloos, een prachtig nieuw logo voor ons bedacht, met hieraan vast een geheel nieuwe huisstijl! Eigentijds, verfrissend en in onze ogen heel mooi! Natuurlijk is ook de naam veranderd naar een modernere, alles omvattende versie. Zaterdag 16 maart om 12.15 uur worden onze nieuwe naam en huisstijl onthuld." Voor iedereen die betrokken is (geweest) bij de vereniging wordt zaterdagmiddag 16 maart van 17.15 tot 18.45 uur een receptie gehouden in de gymzaal. Leden kunnen zich per mail aanmelden voor diverse activiteiten die deze feestelijke dag plaatsvinden. Kijk voor meer informatie op www.victor-obdam.nl.

Oorstrelend en hartveroverend

HEERHUGOWAARD - Met feestelijke jubileumconcerten, zaterdag 6 en zondag 7 april, viert Popkoor Popcorn zijn 25-jarig bestaan. Popcorn verrast voortdurend met sprankelende evenementen, waarin 'classic pop' oorstrelend en hartveroverend wordt gebracht. Het koor weet van elk optreden een bijzondere muziekervaring te maken. Voor de concerten in april zijn nog kaarten à € 10,- verkrijgbaar via kaarten@popkoorpopcorn.nl. Ze vinden plaats in de 'thuishaven' van het popkoor: basisschool De Boomladder aan de Rozenlaan 6 in Heerhugowaard.

Popkoor Popcorn viert 25-jarig bestaan

Kippenvel. Je slikt even. Voel je nou een traan opkomen? Elk optreden van Popkoor Popcorn kent wel zo'n moment. Het koor heeft nu eenmaal de ervaring en het enthousiasme om klassiekers en moderne nummers uit de popgeschiedenis, van een eigen sound te voorzien. Meerstemmig gezongen nummers, afgewisseld met indrukwekkende solo's zorgen voor een imponerende mengeling van groots geluid en ingetogen intimiteit. Popcorn is een ambitieus amateurkoor. De professionele inbreng van dirigent Rens Boerke is onmiskenbaar. De begeleiding van toetsenist Stefan Broersen doet precies wat ze moet doen: het vocale vuurwerk omlijsten en ondersteunen. De koorleden lijken moeiteloos de uitdagingen van de diverse popclassics aan te kunnen. Maar wat speels gemak lijkt, is de vrucht van wekelijkse repetities op de woensdagavond.

Bevlogen originaliteit

Zin gekregen om te komen luisteren? Het zal niet alleen luisteren zijn. Want Popcorn biedt meer dan muziek. Het moet een verrassing blijven, maar vooruit, tipje van de sluier: acteur en regisseur Bram van Oers hielp bij de voorbereiding van het jubileum. Van Oers staat bekend om zijn vakmanschap, bevlogenheid en originaliteit. Reken dus maar dat er ook iets valt te zien! De 25 jaar ervaring van het koor hoor je bij elk concert terug, evenals het liefhebbend enthousiasme voor muziek. Indrukwekkend zijn ook de solo's, die bij enkele nummers worden gezongen. Ze weten harmonieus een plek in te nemen in de totale akoestisch beleving.

Hoewel het koor nog altijd nieuwe leden weet te trekken, blijft aanwas welkom. Even een e-mailtje naar info@popkoorpopcorn.nl en je wordt uitgenodigd om eens langs te komen. Maar kom eerst en vooral naar één van de jubileumconcerten! De catering wordt verzorgd door leerlingen van het Horizon college, die met dezelfde passie bedient als het koor zingt. Er is een koffiecounter, bier- en wijnbar in de lobby.

Zangdienst in Ontmoetingskerk

HEERHUGOWAARD - In de Ontmoetingskerk aan de Middenweg 168 wordt zondag 17 maart een zangdienst gehouden, aanvang 19.00 uur. Tien minuten vóór aanvang van de dienst wordt begonnen met zingen. Voorganger is ds. Niels Gillebaard uit De Rijp. Thema van de dienst is 'Het leven vieren'. Muzikale medewerking wordt verleend door interkerkelijk gospelkoor Revival uit Zaandam onder leiding van Chris de Kroon. Organiste is Ina Terpstra. Problemen met vervoer van en naar de kerk? Neem dan contact op met Coby Bergsma via 072-5717401.