Kompas ed 1

9 juli 2019

Kompas ed 1 9 juli 2019


BedrijvenInvesteringsZone in Landsmeer

Otto van Haarlem (l), wethouder Richard Quakernaat en Paul Plemp (r). (Foto: Ria De Boer Landsmeer)

LANDSMEER - Het winkelcentrum Landsmeer krijgt een BedrijvenInvesteringZone (BIZ). Dit gebied telt 55 winkelbedrijven. Uit een onafhankelijke draagvlakmeting blijkt dat er voldoende draagvlak is en kan de BIZ ingesteld worden. Die draagvlakmeting liep van 18 januari tot en met 5 februari 2019 en de uitslag van de meting is ruim positief. De uitkomst is dat ruim 97% van de ondernemers die hebben gereageerd, vóór de invoering van de BIZ is.

College blij met grote steun van ondernemers

Het ondernemersfonds van het Winkelcentrum Landsmeer diende in 2018 een initiatief in om een BIZ op te richten. De gemeenteraad van Landsmeer heeft op 22 november 2018 de Verordening Winkels BIZ Centrum Landsmeer 2019-2023 vastgesteld. Volgens de wet moet er een formele draagvlakmeting worden gehouden in het BIZ-gebied, waarbij betrokken ondernemers en eigenaren het eens zijn met het invoeren van een BIZ.

Uitslag draagvlakmeting

Van de 55 eigenaren die zijn aangeschreven, hebben er 38 gereageerd. Dit is bijna 70% van alle winkeleigenaren. Er waren 37 eigenaren vóór het invoeren van de BIZ en één tegen. De uitkomst van het draagvlakonderzoek is dat ruim 97% vóór de invoering van de BIZ is.

Wethouder Economie, Richard Quakernaat: "Dit is een mooi resultaat voor het winkelcentrum. Het invoeren van de BIZ zorgt dat de huidige gezonde dynamiek en ondernemersgeest verder versterkt wordt.

Ook op lange termijn. Daar wil de gemeente zeker haar steentje aan bijdragen."

Wat is een BIZ?

De Wet BedrijvenInvesteringsZones is op 1 januari 2015 in werking getreden. Deze wet maakt het voor lokale ondernemersorganisaties mogelijk zelf te investeren in de kwaliteit van de bedrijfsomgeving. In een BIZ moet er sprake zijn van een bijdrage aan de economische ontwikkeling. Dat geeft ruimte voor evenementen, promotie als kerstverlichting en dergelijke en in de wet wordt gesteld dat alle gezamenlijke initiatieven die bijdragen aan het verbeteren van het economisch klimaat binnen de zone onder het fonds vallen.

Eigen initiatief

Het BIZ-fonds is een initiatief van ondernemers en moet worden gevuld op basis van een BIZ-bijdrage. Dit is een afzonderlijke heffing boven op de OZB van de OZB-plichtigen (eigenaren en/of gebruikers) binnen de vast te stellen BIZ-zone. De OZB wordt, zoals gebruikelijk, geïnd door de gemeente en het totaal van de heffing wordt als subsidie door de gemeente uitgekeerd aan de BIZ Winkelcentrum Landsmeer.

Kerntaken

Kerntaken van het BIZ-fonds zijn verhogen kwaliteit van gebiedsonderhoud en aankleding van het winkelgebied; promotie, zowel fysiek als digitaal, van het winkelgebied; bevorderen van veiligheid, toezicht en services.

Brede steun

"Wij zijn blij met de brede steun voor de transitie van het Ondernemersfonds naar een BiZ. Hiermee zijn de resultaten van de inspanningen van de laatste vijf jaar voor meerdere jaren geborgd. De continuïteit in financiële zin stelt ons in staat om te (blijven) investeren in voor het gebied belangrijke zaken als promotie, gebiedsbeleving en veiligheid."'

Positieve houding

''Goed nieuws voor alle ondernemers gevestigd in het centrumgebied in Landsmeer! Wij zijn er trots op dat in moeilijke tijden waarin meerdere landelijke ketens omvallen er in Landsmeer een positieve houding heerst, waarin ondernemers, gemeente en pandeigenaren durven te investeren in elkaars toekomst.''

Inspanningen

''Tot slot danken wij de gemeente voor haar deel van de inspanningen gedurende het transitie proces. Goed dat er zo kan worden samengewerkt", aldus Quakernaat.

Gezond blijven door wandelen

AMSTERDAM - Voor wie meer wil bewegen, houdt van de natuur en graag nieuwe mensen ontmoet, is Gezond Natuur Wandelen een goede optie. In Amsterdam wandelen liefhebbers elke week vanuit vier locaties een uur in een rustig tempo. Onderweg is er aandacht voor de natuur. Na afloop is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken.

Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Alle wandellocaties zijn te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl.

Nieuwe wandelaars zijn altijd welkom. Lijkt het leuk om de groep af en toe te begeleiden? Kom dan een keer kennismaken. Meer informatie? Neem contact op via contact@gezondnatuurwandelen.nl.

Hersen-stichting

NOORD-HOLLAND – In Noord-Holland hebben 2151 vrijwilligers gecollecteerd voor de Hersenstichting en daarmee samen ruim €215.000,- ingezameld. De totale landelijke collecte van de Hersenstichting heeft voor het eerst meer dan 1,5 miljoen opgebracht, een record dus.

Column van Isa Bron p.3

Mirthe Visser winnares

Excellent Ondernemen

p.6

Straat waarnemend

burgemeester in

Landsmeer p.5

Ouderenbezoeken kunnen ook onderdeel zijn van het werk. Ouderen lopen meer risico's. Verhoogde bloeddruk, grote kans op val-incidenten, ondervoeding, eenzaamheid en isolement.

Ik ga op bezoek bij een 94 jarige dame. Zij woont alleen. Jarenlang heeft zij hier samen met haar zoon gewoond. Een aantal jaren geleden is hij opgenomen in een psychiatrische inrichting. Sindsdien heeft zij hem niet meer gezien. Hij is haar zoon niet meer… Dat zijn de trieste en veelzeggende woorden, die zij uit aan de buitenwereld. Als ik haar een briefje stuur, waarin ik mijn komst aankondig (mevrouw heeft geen telefoon), belt een verre buurvrouw mij op om te vertellen waar mevrouw de sleutel verstopt. Onder de kliko, aan de zijkant van het huis. Mevrouw woont in een langgerekt dorp, omringd door weilanden. Vanuit haar zijraam heeft zij uitzicht op de kerk, met 'haar kerktoren'. Een leven lang heeft zij hier gewoond. Een paar dagen later ga ik naar mevrouw toe. 'Gewapend 'met een bloeddrukmeter, een orenkijker en pen en papier voor de geheugentest. In haar werkzame leven was mevrouw 'handwerkjuf'. Zij bracht de kinderen de basisbeginselen bij van haak- en breiwerk. Naald en draad waren destijds gebruikelijke gebruiksvoorwerpen voor de dames van weleer. Ik stap uit mijn auto en loop onmiddellijk richting GFT-bak. Een roestige grote sleutel ligt daar op mij te wachten. Ik open de groene houten deur en stap voorzichtig over de kokosmat naar binnen. Mevrouw zit voor het raam. Zij heeft mij aan zien komen. Ik snuif de muffe geur van het vochtige oude huis, tegen wil en dank, op. De gepensioneerde handwerkjuf zit aan de houten tafel. Daaroverheen ligt een pluche kleed, bedrukt met drukke bruine en rode motieven. Er staat een theelichtje op tafel. In de nabijheid staan een dikbuikige gebloemde theepot met bijpassende kopjes. Mevrouw nodigt mij uit om de thee in te schenken. Als ik rond kijk zie ik aan de muur ouderwetse geborduurde merklappen, schellenkoorden, gehaakte eierdopjes, gebreide kussens en vooral veel foto's. Zij verloochent haar afkomst niet. "Wat gezellig dat u op de thee komt. Ik heb de fotoalbums al opgezocht."

Ik besluit mevrouw even haar moment te gunnen, voordat ik over ga tot de orde van de dag. Tja… hoezo eenzaam?

Afscheid van juf Anneke

Anneke met haar kleuters (Foto: Pim Beudeker)

OOSTZAAN – Na ruim 42 jaar in het onderwijs nam Anneke van der Lubbe afgelopen dinsdag afscheid van de Rietkraag. Ter ere van haar afscheid was er een lunch welke door de leerlingen van de Rietkraag zelf werd voorbereid en genuttigd. Daarnaast was er een sponsorloop. Dat wilde Anneke heel graag. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar de Stichting Kinderen Kankervrij, KiKA.

Op het moment dat Anneke van de PABO kwam was er een overschot aan leerkrachten. Ze maakte tijdelijk van haar bijbaan haar echte baan. In het OLVG in Amsterdam was zij een soort spelleider, of pedagogisch medewerker. Dit bestond niet binnen het ziekenhuis, zij heeft dit opgezet met als doel de begeleiding van ernstig zieke kinderen.Dit kwam destijds niet echt van de grond door de vele wisselingen in het medisch personeel. Wat later werd ze uit 150 sollicitanten geselecteerd en begon haar onderwijscarrière in Landsmeer.

Rennen voor KiKa als afscheid (Foto: Pim Beudeker)

Watergang

Daar heeft ze onder meer een fusie meegemaakt. Door een verwoestende brand van de school waar Anneke werkzaam was, werd het personeel van die school verspreid in de regio en kwam zij terecht in Watergang. Hier heeft zij twintig jaar met heel veel plezier gewerkt. Nadat de school werd opgeheven kwam Anneke op de Rietkraag. Dat was wennen, anders dan in Watergang was dit een klassikaal ingerichte school. Elke groep zit in één klas, er waren geen combinatieklassen of andere vormen. Anneke moest wennen aan dit systeem, ook de leerlingen moesten wennen aan Anneke. In het begin zaten de leerlingen braaf te wachten totdat Anneke zei dat ze konden beginnen. Dit heeft ze heel snel veranderd in: "als je weet wat je moet doen, gewoon beginnen". Ook hier blijkt de directheid van Anneke. En zoals ze ook zegt: "je moet het voor jezelf leuk maken, anders hou je het niet vol''. Wederom de no-nonsense houding. De laatste jaren is ze terug bij de kleuters, waar het begonnen was.

Passie

Over haar werk zegt zij: "Het werk met kinderen is zo ontzettend leuk, alles er om heen begint steeds meer tegen te staan". Nu gaat ze zich nog meer richten op het "lekker sporten", haar tweede passie. Schaatsen, fietsen, bergfietsen, etc. Ze heeft ook twee keer meegedaan met Alpe d'HuZes. Dit heeft alles te maken met de start van haar carrière, de begeleiding van ernstig zieke kinderen. En ze heeft kinderen in de klas gehad met leukemie en een tumor. Of zoals zij zelf zegt; "Beter aan KiKa dan alle goed bedoelde dingen voor onder de douche". Ook dat toont weer haar passie en karakter. Ze kon dan ook niet laten om mee te rennen voor het goede doel.

Concerten startsein zomer

(Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Afgelopen zaterdag hebben de muzikale drie Oostzaan de zomer ingeblazen op het Kerkplein. Traditiegetrouw beginnen de drie altijd gezamenlijk met een Nieuwjaarsconcert, daar is nu het inluiden van de zomer bijgekomen.

Excelsior beet het spits af en kon haar concert uitspelen zonder een spatje regen, dat was opvolger Crescendo niet gegeven. Tijdens het concert was het rennen vanwege een pittige bui en dat gold niet alleen voor de muzikanten.

Echte fans

Maar een echte fan laat zich niet wegjagen door wat druppels en zodra de bui overdreef kwam iedereen weer tevoorschijn en namen de muzikanten weer hun plaats in. Tijdens de bui werd nog even een poging gewaagd om de sleutel van de kerk te bemachtigen, uitwijken naar de KunstGreep kon niet vanwege een voorstelling

Maar al die schijnbewegingen waren niet nodig, het werd droog en Crescendo kon haar bijdrage afronden.

Verwaterd

Toen was het de beurt aan Concordia en het leek erop dat zij het droog zouden houden. Leek, want het begon vies te spetteren. Niet hard genoeg voor een vluchtpoging, maar wel genoeg om kledderig te worden. Maar ook Concordia rondde haar bijdrage geheel af onder het toeziend oog van menig verwaterde Oostzaner.

Daarna werd met vereende krachten de bus ingeladen met de stoelen en instrumenten en het begin van de zomer was een feit. Een Nederlandse zomer wel te verstaan, want hier valt het weer nog steeds niet te voorspellen.

(Foto: Henk Veen))

Cultuur tijdens zomervakantie

Vintage per Kilo. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Voor wie niet op vakantie gaat en deze zomer lekker thuisblijft in Amsterdam, is van alles te beleven. Veel cultuuruitjes in de hoofdstad voor liefhebbers die houden van kunst en muziek.

In de zomer zijn elke zondag om 16.00 uur bijzondere orgelconcerten op het Smits-orgel in De Duif te bezoeken, met organisten uit binnen- en buitenland. Onder de titel 'Expeditie orgel, van de Amstelkerk naar De Duif', vindt een tweeledig orgelconcert plaats door Stephan van de Wijgert, vaste organist van De Duif. Het concert begint op het Bätzorgel uit 1843 in de Amstelkerk, het tweede deel wordt gehouden in de Duif. Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage van de bezoekers wordt op prijs gesteld.

Over het IJ

Het is zomer in Noord. Dat betekent van dinsdag 9 tot en met zondag 14 juli een nieuwe editie van Over het IJ,een avontuurlijk festival op bijzondere plekken in Noord. 't Zonnehuis ontbreekt niet in de programmering. Met onder meer theatermakers DeJong&DeWitte. In een theatrale en filmische route in Tuindorp Oostzaan gaan bezoekers dwars door de realiteit. Wat dat inhoudt? Kom dan naar Lokaal Spaanders (tegenover 't Zonnehuis, Zonneplein 4).

Kevin Morby

Paradiso programmeert regelmatig mooie concerten in de Vondelkerk, Amstelkerk, 't Zonnehuis en De Duif. Vaak in singer-songwriter-achtige setting. Daarom komt Kevin Morby maandag 15 juli om 20.30 uur in 't Zonnehuis. Voor een dergelijke intieme show leent dit prachtige theater in Tuindorp Oostzaan zich uitstekend. Slechts een klein stukje fietsen vanaf de NDSM-pont.

Vintage per Kilo

Vintage per Kilo vindt 21 juli van 11.00 tot 17.00 uur plaats in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126 in Amsterdam, waar bezoekers voor 40 euro per kilo kleding van high end vintage merken kopen. Denk Armani, Dolce & Gabbana, Versace, Ralph Lauren, Woolrich, Lacoste, Moschino, Burberry, Missoni, Yves Saint Laurent, Barbour, Valentino en natuurlijk Prada.

Marieke Coppens

Amsterdamse beeldend kunstenaar Marieke Coppens gaat met MINE een samenwerking aan met Cuypers' Posthoornkerk. MINE is een presentatie naar aanleiding van het levenswerk van de anonieme wetenschapper. Belangstellenden zien van 25 juli tot en met 18 augustus veel geometrische vormen in zowel de architectuur van Posthoornkerk als de gebrandschilderde ramen en alle kunstschatten die normaal gesproken verborgen blijven worden ontsloten. Een perfecte symbiose van hedendaagse kunst en oude pronkstukken. De opening vindt donderdag 25 juli om 19.00 uur plaats. Daarna is de tentoonstelling te bezoeken van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

Nederlanders van wereldklasse

Onder de titel 'Nederlanders van Wereldklasse: een dijk van een oeuvre' voert het Nederlands Strijkersgilde 28 juli om 15.00 uur een zeer divers Nederlands repertoire voor strijkorkest op met werken uit de 20e en 21e eeuw in de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam. Een hoogtepunt is het altvioolconcert van Henk Badings. Dit avantgardistische stuk wordt opgevoerdmet altvioliste Elisa Karen Tavenier (1996). Verder werk van Hendrik Andriessen, Rudolf Escher en Jacob ter Veldhuis.

Cultuur proeven

De Amsterdamse Uitmarkt biedt op 24 en 25 augustus op Het Museumplein een festival en bezoekers genieten in de Vondelstraat van de beste klassieke muziek in de Vondelkerk.

Scholen ontmoeten Oostzaanse Veteranen

Scholieren bezoeken de tentoonstelling Veterans' View (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN – Afgelopen vrijdag beet de Noorderschool het spits af om de reizende tentoonstelling Veterans' View te bezoeken in De KunstGreep te Oostzaan. De scholieren uit groep 7/8 werden ontvangen door Evelien Leguit en Ton van Ingen. In de Raadzaal kregen ze uitleg over de missies die veteranen Leo van Zadel en Roy Runtuwene hadden meegemaakt.

Aan de hand van diverse foto's vertelden zij hun verhaal en beantwoorden ze diverse vragen over de missies, hun drijfveren en de avonturen die ze hadden meegemaakt.Daarna was het tijd om de diverse onderdelen van Veterans' View te bezoeken. ook burgemeester Meerhof kwam nog even langs om wat vragen te beantwoorden. De Rietkraag, de Korenaar en de Kweekvijver volgen deze week voor een bezoek aan de tentoonstelling die voor iedereen gratis toegankelijk is tot 9 juli tijdens openingstijden van de KunstGreep.

Vaartocht door mysterieus berkenbroekbos

Met de fluisterboot door Ilperveld (Foto: )

LANDSMEER - Op 14 juli is er een mooie tocht met de fluisterboot tussen de vele eilandjes door in het Ilperveld, onder begeleiding van een gids van Landschap Noord-Holland. Deze vaartocht voert naar speciale, drassige en beboste eilandjes vol berkenbomen.

Dit moerasbos vormt een mysterieus landschap met veel silhouetten van omgevallen bomen met kluiten aarde in de lucht met daartussen de watervogels. De bloemen en planten zijn hier nu op hun mooist en de gids vertelt er onderweg alles over. Zeker ook voor kinderen is het een leuke en spannende tocht. Een verrekijker, waterdichte schoenen of laarzen en warme (regen)kleding zijn handige accessoires om mee te nemen. De deelnemers verzamelen om 13.30 uur op parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A in Landsmeer. De tocht duurt tot half 4. Wie mee wil kan reserveren via: www.gaatumee.nl.

Kinder-EHBO en reanimatie in Oostzaan

EHBO Oostzaan bracht de nieuwe cursussen samen in een leuke flyer (Foto: aangeleverd )

OOSTZAAN - De EHBO-afdeling Oostzaan start na de zomer met een aantal nieuwe cursussen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar dus nieuwe cursisten zijn van harte welkom. Naast de EHBO Basiscursus verzorgt de vereniging reanimatiecursussen voor beginners, herhalers en bedrijven (eventueel op locatie) en ook is er een praktische workshop voor kinder-EHBO die voorbereidt op eerste hulp bij kinderen.


Meer informatie en aanmelden: www.ehbo-oostzaan.nl

Summer Camp activiteit voor de jeugd

OOSTZAAN - Wie tussen de 4 en 15 jaar is en op zoek naar een leuke activiteit in de zomervakantie kan terecht bij de twee Summer Camps. Deze vinden plaats in Huis van de Wijk de Evenaar in Tuindorp Oostzaan.

De eerste week, 15 tot 19 juli, draait het om Ju-Jitsu, een Japanse Martial Art, en werkt een cursist door allemaal leuke oefeningen aan kracht en flexibiliteit. De laatste week, van 19 tot 23 augustus, is het thema dans-musical-beauty en worden de workshops gegeven door verschillende docenten.Meer informatie? Ju-Jitsu: www.ykrjujitsu.com of ykr.amsterdam@gmail.com, dans: dancematic.nl of mirellaschuuring@hotmail.com of kom op een doordeweekse dag langs in de Evenaar.

Mirthe Visser wint StartUP! Excellent Ondernemen met duurzame lingerie

Mirthe, met beker, is dolblij met de uitverkiezing en kan nu verder werken aan haar carrière. (Foto: aangeleverd)

door John Bontje

ZAANDAM - Voor Mirthe Visser is het begin van een mooie droom in vervulling gegaan. De 21-jarige Zaandamse, die duurzame lingerie ontwerpt, werd door de jury verkozen tot de beste van de StartUP Excellent Ondernemen, die het Regio College het afgelopen jaar voor de derde keer kon aanbieden. Het leverde Mirthe niet alleen een beker en als het aan haar ligt eeuwige roem op. Ze kreeg bovendien een startsubsidie van € 5.000,-. Een lekker begin om haar merk Green Ili een enorme boost te geven.

De uiteindelijke winnares tijdens een van haar pitches. (Foto: aangeleverd)

Regio College investeert met succes in studenten die willen ondernemen

Hoe word je een succesvol ondernemer? Droom je ervan om ooit eigen baas te zijn? Heb je wellicht zelfs al een innovatief (bedrijfs)idee? Stuk voor stuk vragen waarop jonge studenten die willen ondernemen -als het goed is- zonder nadenken een passend antwoord op kunnen geven. Ze willen immers maar één ding en dat is voor zichzelf beginnen. Het Regio College investeert graag en met succes in deze mensen. En, niet onbelangrijk, zonder dat het de studenten geld kost.

Profijt

De kersverse winnares van laatste StartUP! Excellent Ondernemen, Mirthe Visser, zegt achteraf dat ze optimaal profijt heeft getrokken van de persoonlijke coaching, het regelmatig pitchen, de presentatietrainingen en de gastlessen van vooraanstaande ondernemers, allemaal onderdelen van de opleiding. "Ik heb er zoveel van opgestoken en het heeft me enorm geholpen in mijn verdere toekomstplannen. Ik zou het alle studenten die ook maar enigszins denken aan ondernemen, aanbevelen", aldus Mirthe.

Om de opleiding te volgen besloot HBO-studente Mirthe Visser om hiervoor een tussenjaar te gebruiken. "Ik had al op jonge leeftijd het plan om te gaan ondernemen. Ik ben heel creatief, ontwierp eerder al mijn eigen kledingkast en broekjes. En het idee om een onderneming in duurzame lingerie te gaan starten heeft direct met mijn achtergrond te maken. Ik kom uit een gezin waar de opwarming van de aarde en de onnodige bomenkap regelmatig als gespreksonderwerpen op tafel komen. Onze familie heeft hart voor de natuur, vanaf mijn prille jeugd wandelden we veel en brachten we sowieso vaak door in de natuur. Dat zit er bijna ingebakken. Ik ben daarnaast ook vegetarisch en biologisch", vertelt ze.

Start

Visser begon met nog 32 studenten aan StartUP! Excellent Ondernemen. Aan het einde van de rit bleven er tien over. Onder hen een duo! "Op de slotavond moesten we enkele keren pitchen. De laatste pitch was meer inhoudelijk over marketing, doelgroep, kosten en motivatie. Het was voor de jury blijkbaar voldoende om mij als winnaar uit te roepen".

Het jezelf leren onderzoeken, kijken of het iets voor je is, het horen van ervaringen van andere mensen en het netwerken. Ze zijn voor Mirthe van cruciaal belang geweest om dat laatste zetje in de rug te krijgen en te ontdekken dat het ondernemerschap haar op het lijf is geschreven. "Ik heb zoveel gehad aan de begeleiding van de leraren, zoals Claudia Kross en Hasan Ersintepe. En nog steeds, want we houden contact."

Wat haar merk Green Ili betreft heeft Mirthe al de nodige vervolgstappen gezet. "Ik begin met drie lingeriesetjes, heb inmiddels een leverancier gevonden, de technische tekeningen worden gemaakt. We kunnen dus aan de slag."

Verder

Stilzitten en afwachten is er vooralsnog niet bij. "Nee joh, ik ga verder studeren. Ik denk dat het een studie communicatiewetenschappen gaat worden, zodat ik ook dat aspect tot in de finesses probeer te beheersen. Vervolgens ga ik bouwen aan Green Ili. Er moeten immers meerdere sets worden ontworpen. Ik ben ook druk bezig met een website (greenili.nl) en het account bygreenili op Instagram. Verder kan iedereen mij volgen op het Facebook-account greenili. Daar vinden ze updates over de collectie en van alles. Hartstikke spannend allemaal, ik ben zo benieuwd hoe het gaat lopen!"

Aanmelden

De eerstvolgende StartUP! Excellent Ondernemen op het Regio College start eind oktober. Aanmelden kan via de website www.regiocollege.nl onder het kopje Meer scholing.

Directeur TintelTuin

Irene Schimmel-Verschuur is de nieuwe directeur van TintelTuin (Foto: aangeleverd )

REGIO - Irene Schimmel-Verschuur is door de Raad van Commissarissen van TintelTuin aangesteld als algemeen directeur van TintelTuin, Hierin volgt zij Cor Schuurman op. TintelTuin heeft meer dan 90 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang locaties in de regio's Amsterdam-Noord, Zaanstreek en Waterland. Samen met Patricia Geradts vormt zij bovendien per 1 juli, in de functie van voorzitter, de Raad van Bestuur van TintelTuin.

Burgemeesterspost gevuld

Beëdiging, door de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, van waarnemend burgemeester Dennis Straat voor de gemeente Landsmeer. (Foto: Elmer van der Marel)

LANDSMEER - In goed overleg en met instemming van de overgrote meerderheid van de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Landsmeer heeft de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, besloten om de heer drs. D.D. (Dennis) Straat met ingang van 12 augustus 2019 te benoemen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Landsmeer.

Dennis Straat benoemd tot waarnemend burgemeester

De huidige waarnemend burgemeester van Landsmeer, mevrouw A.L.E.C. (Anne Lize) van der Stoel, is per 1 augustus niet meer beschikbaar voor de gemeente Landsmeer.

Toekomst

Enkele gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland, waaronder de gemeente Landsmeer, bezinnen zich op hun bestuurlijke toekomst. Daarom wordt de burgemeestersvacature vooralsnog niet open gesteld en wordt gedurende dat proces een waarnemend burgemeester benoemd.

Gedeputeerde

De heer Straat was van februari 2018 tot mei 2019 gedeputeerde in de provincie Utrecht. Hij was van 2010 tot 2018 wethouder in de gemeente Zaanstad en daarvoor vanaf 2005 stadsdeelwethouder in het stadsdeel Zeeburg in Amsterdam.

De heer Straat is 48 jaar en lid van de VVD.

Extra feest in de 'Piet Boonkast'

Uitleg over de werken in de Piet Boonkast. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Het leek even de laatste keer te zijn, de tentoonstelling in de Piet Boonkast van de cursisten van Gina van Benthem. Geringe deelname vanuit Evean Lishof was de nekkenbreker. Maar ter elfde uren gebeurde er een wondertje en kunnen de cursussen toch doorgang vinden. Het werd dus een extra feestelijke opening van de tentoonstelling met speksteen en schilderkunst.

In het nieuwe seizoen vindt de workshop schilderen plaats op 4 en 11 september en 2 en 16 oktober, o.l.v. Gina van Benthem. Ook de workshop speksteen snijden is op woensdagmiddag, op 11 en 25 september en op 9 en 23 oktober. Tijd van alle workshops is van 13.45 tot 16.30 uur bij Evean Lishof op nummer 261. Opgeven bij de receptie van de Lishof, 075-6847500.

Waterstof en warmtenetten noodzakelijk

Door Waterstof en warmtenetten wordt het elektriciteitsnet ontlast. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Investeringen in waterstof en warmtenetten zijn nodig om het elektriciteitsnet in Noord-Holland substantieel te ontlasten. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam in samenwerking met netbeheerders Gasunie, TenneT en Alliander. Om de beschikbaarheid van energie en betrouwbaarheid van het net ook op de lange termijn te kunnen garanderen is het zaak om tijdig maatregelen te nemen.

De energietransitie en economische groei vragen steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet. Daardoor zit de belasting van het elektriciteitsnet op een aantal plaatsen aan zijn limiet. De vraag naar elektriciteit groeit hard doordat bijvoorbeeld steeds meer huizen van aardgas overschakelen op elektrische warmtepompen, door het groeiende aandeel elektrische voertuigen en nieuwe spelers zoals datacenters die grote hoeveelheden energie verbruiken. Ook worden er op steeds meer plekken grote hoeveelheden duurzame elektriciteit opgewekt door zonneweiden en windparken. Ook die ontwikkeling vraagt veel extra capaciteit van het elektriciteitsnet.
Het onderzoek, dat is uitgevoerd door CE Delft, TNO/ECN en Studio Marco Vermeulen laat zien hoe de vraag en het aanbod van energie zich tussen 2020 en 2050 ontwikkelt en wat dit betekent voor de energie-infrastructuur in Noord-Holland. Bij het onderzoek zijn uiteenlopende belanghebbenden betrokken.

Scenario

In de studie zijn vier toekomstscenario's onderzocht. Alle scenario's laten een vraag naar waterstof zien als alternatief voor gas in industriële productieprocessen, brandstof voor transport en om duurzaam opgewekte energie op te slaan.

Nieuwe drinkwatertransportleiding

De nieuwe drinkwatertransportleiding. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - In het project 'De Nieuwe N200' is een belangrijke mijlpaal bereikt. De nieuwe drinkwatertransportleiding naar Amsterdam is verplaatst onder het fietspad, aangesloten en getest. Nu het drinkwater door de nieuwe leidingen stroomt en de oude leiding in de dijk buiten werking is, kunnen de werkzaamheden aan de weg zelf van start. Medio juli 2019 zijn alle werkzaamheden op de N200 tegelijkertijd in uitvoering. Dit brengt deze zomer forse hinder met zich mee.

Het behalen van deze eerste mijlpaal in het project 'De Nieuwe N200' is meteen ook het startsein voor de rest van de werkzaamheden. De succesvolle aansluiting van de nieuwe drinkwaterleiding betekent dat het project verder kan met het aansluiten van de tweede drinkwatertransportleiding, het ophogen van de dijk en de aanleg van de ecopassage.

Door werkzaamheden worden auto's omgeleid. (Foto: aangeleverd)

De aannemerscombinatie ééN200 past van vrijdag 12 juli (19.00 uur) tot en met maandag 15 juli (05.00 uur) op verschillende locaties de verkeersituatie aan. Tijdens dit weekend gelden diverse afsluitingen en omleidingen bij de kruising Admiraal de Ruijterweg - Molenwerf. De kruising is dan grotendeels afgesloten voor verkeer. Alleen verkeer vanaf Haarlem of de A10 (afrit S103) kan dan rechtsaf naar de Admiraal de Ruijterweg. Alle andere richtingen zijn dat weekend afgesloten.

Ook gelden er dit weekend meerdere afsluitingen op de N200 tussen de Osdorperweg en de Australiëhavenweg. Vanaf zondagavond is de Kimpoweg voor langere tijd dicht.

De werkzaamheden veroorzaken forse hinder deze zomer. Automobilisten wordt geadviseerd de N200/Haarlemmerweg te mijden en goed voorbereid op weg te gaan. Check voor vertrek www.denieuwen200.nl. Deze zomer werkt ééN200 ook tijdens de bouwvak door.

Speeltuin feestelijk geopend

Groot feest bij doorknippen lint nieuwe speeltuin. (Foto: Marlise Steeman)

AMSTERDAM - Stadsdeelvoorzitter Erna Berends heeft deze week de nieuwe speeltuin bij Mariendaal/Spelderholt geopend. Deze speeltuin is het resultaat van de enthousiaste inzet van buurtbewoonster Mariska Benjamins. Ook hebben de buurt en veel kinderen meegedacht over de inrichting van de speeltuin, met trampolines enspeeltoestellen,


Gewichtige dames en de Zware jongens

Dik zijn is niets om je voor te schamen! (Foto: Marlise Steeman)

AMSTERDAM - Vetarm is het vervolg van de theatervoorstelling De Koningin van de Voedselbank.Theatergroep Parels voor de Zwijnen maakt dit keer met bewoners van Amsterdam Noord een voorstelling vol verhalen van 'Gewichtige dames en Zware jongens'.

De pilot voorstellingen vinden 17, 26 en 27 juli plaats van 20.00 tot 22.00 uur op een geheime locatie op de NDSM-werf, Ms. van Riemsdijkweg 39 in Amsterdam. Verzamelen om 19.45 uur voor Sexyland. Hoe is het om arm en dik te zijn in een wereld waarin slank zijn en succes hebben de norm is?
Welkom bij de Gewichtige dames en de Zware jongens. Een club waarbij dik-zijn niets is om je voor te schamen. De leden doen niet aan afvallen met het pistool op hun hoofd, met een weegschaal als schandpaal. Zij tellen geen calorieën. Iedereen telt mee. Ze delen verhalen over wat dik zijn voor hen betekent. En aan het einde van de avond loopt iedereen met opgeheven hoofd naar buiten!

In Vetarm spelen bewoners uit Amsterdam Noord, die worstelen met overgewicht, zichzelf op een manier die hun ervaringen niet problematiseert, maar met een lach en een traan juist invoelbaar en begrijpelijk maakt. Met o.a onder meer Rogier Schippers, Leon de Waal, Daphne Gakes, Wim, Jennifer, Tineke, Manu, Dicky, Karin, Cherley en vele anderen.

Een kaart kost regulier 17,50 euro, kortingticket CJP/Stadspas: 12,50 euro. Koop een extra steunkaartje voor 12,50 euro voor een ander die het niet breed heeft! Online te koop via www.parelsvoordezwijnen.com. Maximaal zestig plaatsen zijn beschikbaar, vooraf kaarten kopen is dus aan te raden. Indien nog beschikbaar ook kaarten aan de deur (geen PIN).

Neem een 'guilty pleasure' mee naar de voorstelling, bijvoorbeeld chips, madeleines, chocotoffs of borrelnootjes. Tijdens de voorstelling worden heerlijke hapjes geserveerd

Excelsior haalt oud papier op

OOSTZAAN - Zaterdag 13 juli is het weer zover: Muziekvereniging Excelsior Oostzaan verlost u van uw oud papier. Zet uw papier uiterlijk om 13.30 uur aan de weg. Gelieve het papier niet aanbieden in kunststof kratjes of houten kistjes. U kunt het papier ook achter het clubgebouw aan de Twiskeweg 103 zetten. U kunt daar alle dagen van de week terecht van 09.00 tot 20.00 uur, m.u.v. zon-en feestdagen. Geen piepschuim, plastic schuim, metaal, hout en andersoortig afval of verpakkingsmateriaal neerzetten, wel oud papier of verpakkingsmateriaal van karton.

De Bieb in Oostzaan moderniseert

OOSTZAAN - De Bieb in Oostzaan richt zich vanaf 1 januari 2020 meer op educatie van (met name) kinderen tot en met de basisschoolleeftijd en mensen die een taalachterstand hebben of digitale vaardigheden missen. De locatie in De Kunstgreep blijft open, maar met een kleinere ruimte. Leden van De Bieb hebben toegang tot de digitale landelijke bibliotheek, de papieren collectie op locatie wordt kleiner. 8 juli besliste de raad over de modernisering van De Bieb.

Elk jaar komen er in Nederland 75.000 laaggeletterden bij, waarvan het merendeel afkomstig is uit de groep schoolverlaters van autochtone afkomst. Daarom is het voorkomen van laaggeletterdheid, dus mensen die moeite hebben met lezen en/ of schijven, een belangrijke taak voor De Bieb.

Het stimuleren van lezen voor kinderen vanaf (zeer) jonge leeftijd gebeurt door het aanbieden van verschillende diensten. Met De Bieb op School moet het leesplezier van leerlingen worden vergoot. De Bieb biedt de school toegang tot een grote en zeer goed onderhouden collectie leesmaterialen, een digitaal leesbevorderingssysteem en een specifiek aan de school toegewezen leesmediaconsulent. Deze leesmediaconsulent helpt de school met activiteiten om het lezen te promoten en informatievaardigheden te vergroten.

Daarnaast worden pedagogisch medewerkers van de kinderopvang getraind om bewust te werken aan leesbevordering bij kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. De Bieb zorgt voor een getrainde voorleesvrijwilliger, die gemiddeld vijftien weken bij een gezin thuis kan laten zien hoe je voorleest aan kinderen. Tot slot is er een dagdeel per week de BoekStartcoach aanwezig op het consultatiebureau om de ouders van jonge kinderen te wijzen op het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van het kind.

Volwassenen

De BiebAcademy biedt cursussen, trainingen, inloopspreekuren en Taalmaatjes aan op het gebied van het verminderen van (digitale) laaggeletterdheid. Ook komen er informatiepunten voor algemene vragen over (digitale) overheidsdienstverlening.

Leesgedrag verandert

Het leesgedrag van veel Nederlanders is aan het veranderen, dat heeft geleid tot een afname van het aantal bezoekers aan bibliotheken en een nog grotere afname van het aantal uitleningen. Deze trend is ook zichtbaar in Oostzaan: in de afgelopen zeven jaar is het aantal bezoekers aan de bibliotheekvestiging met meer dan een kwart gedaald en is het aantal uitleningen met maar liefst een derde afgenomen.

Arie Molendijk taxeert in Noord

Arie Molenaar bekijkt alles met een professionele blik. (Foto: Ed van Alem)

AMSTERDAM - Wie denkt zeldzame boeken (bijvoorbeeld (staten)bijbels, oude (handingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, handschriften, documentatiemateriaal uit de Tweede Wereldoorlog, oude brieven, foto's, ansichtkaarten of prenten in bezit te hebben, kan langskomen voor een taxatie bij de bekende taxateur van oude boeken; Arie Molendijk uit Rotterdam.

Molendijk heeft meer dan tweeduizend taxatiedagen op zijn naam staan. Hij vierde 1 december vorig jaar zijn jubileum. De taxaties die hij verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij al samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. Twee jaar geleden was hij te gast in het Plantijn Moretus Museum in Antwerpen met twee andere experts.

Tijdens een taxatiedag worden oude boeken bekeken of brieven, ansichtkaarten of foto's. (Foto: aangeleverd)

Kosten voor een taxatie zijn 5 euro van één tot circa tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro. Een taxatierapport is zo nodig mogelijk, maar alleen voor waardevolle boeken met een waarde vanaf 200 euro en tegen een van tevoren afgesproken tarief.

Iedereen is dinsdag 23 juli van 13.00 tot 15.30 uur van harte welkom in het hotel, NDSM, Plein 28 in Amsterdam Noord. Meer informatie is te vinden op www.molendijkboeken.nl.