Kompas ed 2

26 maart 2019

Kompas ed 2 26 maart 2019


Open Podium Buurtkamer Kadoelen

AMSTERDAM-NOORD - Buurtkamer Kadoelen houdt vrijdagavond 5 april van 19.00 tot 21.00 uur een Open Podium.

Lied, dans of rap

Iedereen met een performance kan meedoen. Een liedje, een dansje, een rap, alles mag voor dit Open Podium. Er zijn al leuke aanmeldingen en er kan nog meer bij. De gastvrouw is Luna Lunettes, zij zorgt voor een persoonlijke en unieke aankondigingen van elk optreden.

Locatie: Buurtkamer Kadoelen, Nathan F. Israelweg 3a. Naast Twiske Speeltuin bij de Cosmariumstraat. Toegang 5 euro. Zaal open vanaf 18.30 uur.

Vragen, aanmelden of jezelf aanbieden voor hulp kan via: buurtkamerkadoelen6@gmail.com.

Kijk verder dan 'het mooie plaatje' bij Artzaanstad

Look at me! (Foto: Jitske Schols)

ZAANDAM - Look at me! Is de nieuwe expositie van Artzaanstad op het Hembrugterrein. De portretten van verschillende kunstenaars dagen iedereen uit verder te kijken dan 'het mooie plaatje'. Ontdek de fotograaf, de mens achter de foto, maar misschien ook jezelf in het portret. Zie hoe verschillend we zijn en hoe de fotografen dit ieder op een eigen manier verbeelden. De één confronterend, de ander dromerig. Foto's waarbij heel bewust met licht wordt gespeeld; kleurrijk of juist ingetogen. Look at me! wordt zaterdag 13 april om 15.00 uur geopend door Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. Iedereen van harte welkom om de portretten te bekijken onder het genot van een hapje en drankje. De expositie loopt t/m zaterdag 11 mei

Look at me! Laat werken zien van Hendrik Kerstens, Jitske Schols, Ruben Timman, Hans Withoos, Rogier van 't Slot, Daniek Dijkstra, Kenneth Stamp, en Sven Signe de Hartog.

Door middel van fotografie onderzoekt Hendrik Kerstens zijn gevoelens van verantwoordelijkheid, kwetsbaarheid en liefde die hij voelt tegenover zijn dochter Paula. In het werk van Jitske Schols spelen herinneringen en verbeelding een belangrijke rol. Ruben Timman portretteerde talloze mensen in al hun eigenheid en kwetsbaarheid in veelal door oorlog of rampen getroffen gebieden in de hele wereld.

Mensheid

De fotografie van Hans Withoos speelt zich af in een wereld van decadentie en overvloed. Het is een wereld die tegelijkertijd vertrouwd en anders is. De afgebeelde figuren in zijn werk worden archetypen, de kijker achterlatend met een gevoel van vervreemding. De werken van Rogier zijn ontstaan uit een belangstelling voor de maatschappelijke spanning tussen orde en wanorde, tussen geoorloofd en ongeoorloofd en tussen binnen en buiten de lijnen. Fantasie en sprookjes vormen een terugkerende inspiratie in Danieks werk. Laag na laag creëert zij een nieuw beeld dat de kijker meeneemt naar een parallel universum, hierbij maakt Daniek gebruik van 'found footage' en verschillende media, maar ook van haar eigen foto's. Emoties uit de echte wereld zoals angst, spanning, verduistering, maar ook geluk zijn uitgangspunten voor het maken van een nieuwe werk. Fotograaf Kenneth Stamp beperkt zich niet tot een aspect van de fotografie. Zijn werk omvat naast portretten op locatie en in de studio, ook landschappen. Kenneth heeft al diverse bekende Nederlanders voor zijn lens gehad voor een mooi portret.

In het Zaans Museum is de lente begonnen

Plaatje van Verkade door Jan van Oort, Lente 1906. (Foto: Zaans Museum)

ZAANDAM - Vanaf de start van de lente op 21 maart presenteert het Zaans Museum het Verkadealbum Lente uit 1906. In 2019 zijn alle vier de jaargetijden Verkade-verzamelalbums te zien. In een intieme tentoonstelling zijn de originele aquarellen te zien waarop de albumplaatjes gebaseerd zijn. De jaargetijden albums behoren tot de meest geliefde Verkade-albums. Ze werden tot ver in de jaren negentig meerdere malen herdrukt.

2019 in het teken van de jaargetijden albums van Verkade

Aquarel uit de tentoonstelling Lente. Te zien tot en met 20 juni. (Foto: Zaans Museum)

Met de jaargetijden albums wilde Verkade 'vertelling geven van verschillende jaargetijden, van bloemen, vogels, vlinders, kevers, die overal te vinden zijn in ons kleine land, doch die maar door enkelen worden gekend'. Het eerste jaargetijden-album was Lente, dat in maart 1906 uitgegeven werd. Na Lente volgden Zomer (1907), Herfst (1908) en Winter (1909).

Hoge kwaliteit

Verkade beschouwde het vierluik als een standaardwerk waaruit jong en oud een schat van wetenswaardigheden over bloemen, planten en dieren kon putten. Elk jaargetijden album bevat 144 plaatjes, alle van de hand van Jan Voerman jr., Willem Wenckebach en Jan van Oort. Verkade streefde voortdurend naar verbetering van kwaliteit. Elk nieuw uitgegeven album was volgens de pers nog mooier dan het voorgaande.

Eerste albums

Het Lente-album was het eerste album dat Verkade in eigen beheer uitgaf. De kwaliteit van de eerdere uitgegeven Sprookjesalbums, die Verkade kocht van een Duitse firma, werd te laag bevonden.

In 1905 besloten de drie directeuren van de Verkade fabrieken dat ze plaatjesalbums van hoogstaande kwaliteit in eigen beheer wilden uitgeven. Ze ontwikkelden een concept rond het thema 'natuur in Nederland' dat aan de basis zou staan van 32 albums.

Auteur Jac. P. Thijsse, onderwijzer en natuurbeschermer, werd aangesteld voor het schrijven van de rijk geïllustreerde natuuralbums. Thijsse was een gedreven verteller die zijn liefde voor de natuur wilde overbrengen op de lezers.

Originele aquarellen

Per seizoen wisselt de presentatie een zijn de aquarellen uit het bijhorende album te bezichtigen. Tot 20 juni 2019 Lente (1906). Van 21 juni tot en met 20 september Zomer (1907), van 21 september tot en met 20 december Herfst (1908) en vanaf 21 december Winter (1909). Kijk ook op www.zaansmuseum.nl.

Haltpop-preparty

WORMERVEER - Bij De Groote Weiver vindt zaterdag 30 maart de Haltpop pre-party plaats. Dit jaar is het een Ska-editie.

Haltpop brengt de zomer alvast naar De Groote Weiver met optredens van Rolf de band (enige reünieshow ooit), Amsterdam Fava Allstars, Skapiche?! en The Shakedown 8. De entree is 7,50 euro aan de deur. Er is geen online voorverkoop, dus de organisatie raadt belangstellenden aan om zaterdag 30 maart vroeg voor de deur te liggen. De deuren openen om 19.30 uur en het begint om 20.00 uur. Het feest eindigt rond 00.00 uur. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1A in Wormerveer.

Eieren zoeken BIND

ZAANDAM - Bij BIND op het Hembrugterrein in Zaandam kunnen belangstellenden Tweede Paasdag eieren zoeken: gevulde eieren, met gedichtjes. Dat kan op een klein papiertje, met de naam van de dichter eronder. Wie zijn/haar gedichtje erop wil hebben, kan voor zondag 14 april een kort gedichtje van twee tot zes regels sturen. Het mag over Pasen gaan, maar dat moet en hoeft niet. Alle ingezonden gedichten worden verstopt. Voor de leukste is er een prijsje. BIND bevindt zich op Middenweg 107 in Zaandam. Meer informatie is te vinden op de website: www.bijbind.nl.

Woning voor de huiszwaluw

Arjan van Poecke hangt huiszwaluwnest op aan huis in de Kerkbuurt (Foto: Tineke Prins)

OOSTZAAN - Vogelbeschermingswacht Zaanstreek heeft nieuwe huiszwaluwnesten opgehangen aan de daklijst van vijftien huizen in Oostzaan.

Dit werd mogelijk gemaakt door een gift van 500 euro van het Platform Veenweidegebieden ter gelegenheid van het vijfenzeventigjarig jubileum van de Vogelwacht. Het geld moest ten goede komen aan de huiszwaluw.

Arjan van Poecke hangt huiszwaluwnest op aan huis in de Kerkbuurt. (Foto: Tineke Prins)

Besloten werd kunstnesten op te hangen want tijdens droge zomers lukt het de huiszwaluw, door gebrek aan geschikte modder, niet altijd om zelf een goed nest te maken. Hierdoor zijn vorig jaar in Oostzaan meerdere uitgedroogde nesten, soms met jongen en al, naar beneden gevallen. Huiszwaluwen broeden graag dicht bij elkaar. Daarom werd in de buurt van plekken waar jaarlijks al huiszwaluwen broeden (Kerkstraat, Kerkbuurt, Noordeinde en De Haal) gezocht naar geschikte huizen. Bewoners werd gevraagd of ze geïnteresseerd waren met als resultaat vijftien enthousiaste reacties.

Elk jaar telt de Vogelwacht het aantal huiszwaluwnesten in Oostzaan. De Vogelwacht hoopt dat met deze actie meer huiszwaluwen tot broeden komen in Oostzaan en hoopt andere huiseigenaren te inspireren zelf ook een kunstnest op te hangen.

Rommelmarkt

OOSTZAAN - In verzorgingshuis Evean Lishof is woensdag 3 april van 13.30 tot 16.00 uur een rommelmarkt.

De markt vindt plaats in de activiteitenruimte. De Lishof ruimt op en heeft allerhande spullen als lintjes, bandjes, boeken, knutselspullen en handgemaakte producten van wol. Kinderen kunnen worden geschminkt en een klein cadeautje grabbelen uit de grabbeljurk. De opbrengst van de rommelmarkt komt geheel ten goede aan de bewoners.

Locatie: Evean Lishof, Lisweg 255 in Oostzaan. Meer informatie: tel. 075-6847500.

Luitsoirée bij Saizenay

David Bergmüller. (Foto: Organisatie Oude Muziek)

WESTZAAN - Organisatie Oude Muziek verzorgt donderdag 4 april een concert in de Zuidervermaning in Westzaan. David Bergmüller komt Franse kamermuziek op luit en theorbe spelen.

Het Franse kamermuziekrepertoire van de zeventiende en vroege achttiende eeuw, 'le Grand Siècle', bevat een grote hoeveelheid composities voor luit en theorbe. Twee van de rijkste verzamelingen werden aangelegd door Jean Etienne Vaudry, 'Seigneur de Saizenay et de Poupet'. "De collecties van deze edelman, parlementariër én amateurmusicus omvatten bijna de hele geschiedenis van de Franse barokluit en herbergen naast bekende kroonjuwelen ook verborgen schatten. Intiem, welsprekend, verschroeiend virtuoos maar bloedstollend mooi: met stip te noteren in uw concertkalender", aldus Organisatie Oude Muziek.

Het programma ziet er als volgt uit:

Ennemond Gaultier Carrillon / L'Immortelle / La poste / Tombeau de Lanclos / La belle Homicide

Francois Dufaut La Superbe

Rene Mesangeau Sarabande de Mesangeau

Charles Mouton Double de la belle Homicide

Jacques Gallot La Psyché

Robert de Visée Chaconne in G / Suite in a

Meer informatie

Het concert duurt 60 minuten en er is geen pauze. Het begint om 20.15 uur en de zaal is om 19.45 uur open. Kaarten kosten 24 euro, voor vrienden 20 euro en voor CJP-pashouders en studenten 10 euro, exclusief transactiekosten. Kaarten zijn te koop via 030-2329010. Zoals altijd in de Zuidervermaning Westzaan is dit een concert met kaarslicht en is na afloop gelegenheid tot napraten met een drankje en een hapje. De Zuidervermaning bevindt zich op Zuideinde 233 in Westzaan.

ANTI! wint Jan Pasveerconcours

ANTI! wint Jan Pasveerconcours 2019. (Foto: ANTI!)

ZAANDAM - De band ANTI! heeft zondag 24 maart gewonnen bij het Jan Pasveerconcours voor ensembles. Talentvolle leerlingen van de muziekdocenten bij FluXus konden dat weekend meedoen aan het Jan Pasveerconcours, dat FluXus sinds 2000 om en om voor solisten en ensembles organiseert. Na het finaleconcert van zondagavond ging De Flux Popschoolband ANTI! met de Jan Pasveerprijs naar huis. Deze prijs bestaat naast een plaquette en een cheque van de Gemeente Zaanstad uit diverse optredens in de Zaanstreek, komend jaar.

Yaro le Lac (14) zang, Midas Brouwer (14) gitaar, Nathan Abrahamse (13) gitaar, Nils Bernad (13) drums en Daan Hoogcarspel (15) basgitaar vormen de band ANTI!. Zij zijn onder andere bekend van de intocht van Sinterklaas in Zaanstad vorig jaar.

Andere finalisten met een eerste prijs waren The Lassies, oftewel: Roos Kneppers (13) en Jytte Balm (13); Trias Musica, bestaande uit Caya van Dalen (17) viool, Jytte Balm (13) altviool en Anna Reinhold (16) piano; Posca: Lucy Boeren (14) zang, Sijbran Loot (13) elektrische gitaar, Daan Hoogcaspel (15) basgitaar, Ilyas van den Bos (14) drum en Noah Milanon (16) op de toetsen; Duo Fandango: Sijbrand Loot (13) gitaar en Venna Fassaert (17) op piano. Tweede prijzen waren er voor Luci Belle Di Giuditta: Lucy Boeren (14) viool en Jytte Balm (13) altviool; de Rock 'n Roll Band: Rino Kolkman (7), Milou Eijlander (8) en Hana Nijklicek (7) op slagwerk en voor Jasper Rijken en Pim Wouters (resp. 13 en 12) op trompet. De publieksprijs ging naar The Lassies.

Het concours is vernoemd naar de oud-directeur van de muziekschool Jan Pasveer en is in het leven geroepen om muziekleerlingen bij de verdere ontwikkeling van hun talent te stimuleren en om hen podiumervaring op te laten doen.

Pianofestival in Kogerkerk

De Kogerkerk. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

KOOG AAN DE ZAAN - In de Kogerkerk vindt zaterdag 6 april een pianofestival plaats. Daaraan werken de pianist Erwin Rommert Weerstra en de Zaanse organist / pianist Bas Westerhof mee.

Het Pianofestival begint met een workshop waarin Erwin Rommert Weerstra, pianodocent aan het Koninklijk Conservatorium, en piano- en orgeldocent Bas Westerhof een masterclass aanbieden. De deelnemers kunnen zich daarvoor per e-mail opgeven en krijgen gelegenheid een ingestudeerd werk op de concertvleugel te spelen. Daarbij geeft Erwin Rommert Weerstra tops en tips.

Kogerkerkconcert

De masterclass wordt gevolgd door het Kogerkerkconcert op de zaterdagmiddag. Daarin treden beide docenten solistisch op. Dat doen ze in onder andere het Pianoconcert Nr. 20 in d, KV 466 van Mozart. Bas Westerhof speelt de orkestpartij in dit werk op het laatromantische Kogerkerkorgel.

Meer informatie

De Stichting Vrienden van de Kogerkerk verzorgen de masterclass. Deze is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Zaanstad. Het begint om 13.30 uur. Aanmelden kan via een e-mail naar vriendenkogerkerk@gmail.com. Het concert begint om 16.00 uur. De masterclass kost 10 euro. De toegang is voor deelnemers aan de masterclass en bezoekers van het concert gratis. De Kogerkerk bevindt zich op Kerkstraat 14 in Koog aan de Zaan.

Dienstencentrum Landsmeer

LANDSMEER - Bij Dienstencentrum Landsmeer (DCL) kunnen vijftigplussers donderdag 28 maart komen kienen. Verder bestaat het dienstencentrum in 2019 vijftig jaar, wat zij natuurlijk niet geruisloos voorbij zullen laten gaan.

Vrijwilligers van het Dienstencentrum verzorgen de kienmiddag voor vijftigplussers. Als het aan de vrijwilligers ligt, wordt het een fijne middag met leuke prijzen. Het begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Deelnemen kan voor 1,75 euro per plankje. Voor vervoer vanuit Landsmeer, Den Ilp of Purmerland kunnen mensen daags tevoren bellen via 020-4824190. DCL bevindt zich op Dr. M.L. Kingstraat 2B in Landsmeer.

Dienstencentrum 50 jaar

Dit jaar bestaat Dienstencentrum Landsmeer vijftig jaar. Later in het jaar staan zij hier uitgebreid bij stil, met onder andere oude foto's, documenten en krantenknipsels. De medewerkers verwachten dat er veel meer foto's in omloop zijn.

Zij roepen daarom iedereen van het DCL die nog foto's van activiteiten of bijzondere momenten bezit op om contact op te nemen. DCL wil deze foto's graag lenen of inscannen en gebruiken voor een fototentoonstelling in het gebouw.

Leuke foto's

Wie leuke foto's heeft, kan contact opnemen via 020-4824190 of dienstenc.landsmeer@hetnet.nl. Ook is het mogelijk bij het kantoor aan de Dr. M.L. Kingstraat 2B in Landsmeer binnen te lopen.

Meer informatie over Dienstencentrum Landsmeer is op te vragen op de website van het centrum. Deze is te vinden op: www.dcl-landsmeer.info.

Twiske in expo

LANDSMEER - In de hal en Voorhofzaal van PKN kerk 'Het Kruispunt' zijn tot eind mei diverse schilderijen te bezichtigen.

Het gaat om werk van Marijke Hoogma, Danny ten Duis, Tonny van Genk, Annie Kok, José Veltmeijer en Erik Feenstra. Er hangen onder andere werken van het Twiske.

De expositie is te zien in PKN-kerk 'Het Kruispunt', Calkoenstraat 12A in Landsmeer. De kerk is op afspraak, via tel.: 06-34014205 toegankelijk. Dat kan zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur en zondag van 12.30 tot 14.00 uur.

Repareren!

LANDSMEER - Het volgende Repaircafé wordt woensdag 3 april gehouden in het Dorpshuis van Landsmeer.

Een Repaircafé heeft tot doel de duurzaamheid van producten te bevorderen door, indien mogelijk, met kleine reparaties het weggooien te voorkomen. Deze keer geen klokken!

Elke eerste woensdag van de maand in Het Dorpshuis, Calkoenstraat 27. Van 13.30 tot 16.00 uur. Meer informatie: Marina Still, tel. 020-4824030 of info@dorpshuislandsmeer.nl.

Meldpunt misstanden

REGIO - Huurders in de commerciële sector lopen vaak tegen problemen aan. Slecht onderhoud, hoge huurprijzen of servicekosten en in sommige gevallen zelfs bedreigingen en intimidatie. De Woonbond heeft daarom een meldpunt geopend voor misstanden in de commerciële huursector.

De commerciële huursector is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Inmiddels telt deze sector zo'n miljoen woningen. Dat zijn zowel gereguleerde 'sociale' huurwoningen als woningen in de vrije sector. "Zeker in het vrije sector deel van de commerciële huurmarkt zijn huurders vogelvrij. Ze kunnen met klachten over onderhoud of te hoge servicekosten niet naar de Huurcommissie en ze hebben geen enkele huurprijsbescherming", zegt Woonbonddirecteur Paulus Jansen. "Ook in het gereguleerde deel gaat er genoeg mis. Tot aan intimidatie en bedreigingen toe. Met dit Meldpunt willen we de problemen beter in kaart brengen."
Met de meldingen uit het Meldpunt wil de Woonbond aan de politiek duidelijk maken dat er meer moet gebeuren om misstanden in de commerciële huursector aan te pakken. www.woonbond.nl/meldpunt-commerciele-verhuurders-start.

Monique Zingt! bij de borrelmiddag in Lishof

OOSTZAAN - Zangeres Monique van der Keer treedt zondag 7 april op tijdens de muzikale borrelmiddag in Evean Lishof in Oostzaan met het programma Monique Zingt!

Nederlandstalig repertoire

Zij staat al vanaf haar negende jaar op het podium, samen met haar vader en sinds haar negentiende treedt zij op als professioneel zangeres. Na en tijdens haar schooltijd op de Kleinkunstacademie zong zij in diverse bands, waaronder Nightfood en Sesam. Sinds een paar jaar treedt zij op met Nederlandstalig repertoire. Voor bewoners van Evean Lishof is de borrelmiddag gratis, bezoekers van buiten betalen 5 euro entree. De toegangsprijs is inclusief een drankje en een versnapering.

Locatie: restaurant Evean Lishof, Lisweg 255 in Oostzaan. Aanvang 14.15 uur.

Reisproject OBS De Wagemaker

Iglo van suikerklontjes. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - OBS De Wagemaker maakt via een project een Reis om de Wereld, waarbij de kennismaking met andere culturen en gewoontes centraal staat.

Niemand eet boerenkool in Venezuela

Zo hebben de kinderen van de kleutergroepen van alles over Indonesië geleerd. Groep 3 heeft door de woestijn en de jungle gereisd en de kinderen bouwden iglo's van suiker. In groep 4 leerden de kinderen hoe mensen elkaar in andere landen begroeten. Dat gaat vaak anders te gaan dan met het woord 'Hoi' dat ze hier in Nederland gewend zijn. Er zijn zelfs begroetingen bij bedacht. Groep 5 onderzocht wat mensen in andere landen eten en kwam erachter dat niemand in Venezuela boerenkool eet. Maar wel andere lekkere gerechten. Verder geven de kinderen in groepjes een presentatie van leuke weetjes uit een zelfgekozen land. Dat gebeurt ook in groep 6, waar vooral de natuur van andere landen bestudeerd wordt. In groep 7 werden muurkranten gemaakt, leerden de leerlingen wat er op een reisbureau gebeurt en heeft iedereen souvenirs meegenomen. Groep 8 besteedde veel aandacht aan ontdekkingsreizigers en avontuurlijke vrouwen uit de geschiedenis. Zij wilden geen goedkoop ticket naar een warm vakantieland maar lange reizen met veel ontberingen.

Het project wordt vrijdag 29 maart gezamenlijk afgesloten met ouders en kinderen.

Jubileumconcert koor De Blauwe Maandag

AMSTERDAM-NOORD - Het Noord-Amsterdamse Koor geeft Blauwe Maandag, zondag 7 april, haar jaarlijkse concert. Ditmaal een jubileumconcert in de Buiksloterkerk in Amsterdam-Noord. Zij vieren het vijftien-jarig bestaan, met als thema Licht en Donker, Donker en Licht.

Dirigent Arthur Koopman

Vol luchtige, lichte klanken en her en der wat 'zwaardere' tonen. Over liefde, afscheid en alles wat ertussen zit. Dit alles onder begeleiding van dirigent Arthur Koopman en intermezzi van muzikaal Multi talent Renske Velthuis en gitarist Ton Mulders. Informatie www.koorblauwemaandag.nl.

Davina Michelle speelt op Reuring

Davina Michelle (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Davina Michelle komt zondag 30 juni naar het Reuring festival. Ze staat tijdens Reuring Cityslam zelft op het hoofdpodium. De meeste mensen kennen haar van het programma 'De Beste Zangers'. Ze stond met haar versie van het nummer 'Duurt Te Lang' elf weken op één in de Nederlandse Top Veertig.

Dat is een nieuw record: nooit eerder stond een Nederlandse zangeres zo lang bovenaan de hitlijst. Vanaf 2017 plaatst Davina Michelle elke week een cover op haar YouTube account. Ook P!nk merkte de covers van Davina op. P!nk was zo onder de indruk van de cover van 'What About Us' dat Davina Michelle in het voorprogramma mag staan tijdens haar optreden op het Malieveld. Naast het festivalonderdeel Reuring Cityslam is er nog veel meer muziek en theater. Het Reuring festival begint donderdag 27 juni met een avondvullend programma op de Koemarkt in de binnenstad van Purmerend. Vrijdag 28 juni vinden de Kidzmiddag en de Latin-Salsa avond plaats in het Leeghwaterpark. Zaterdag 29 juni begint het festival met straattheater in de binnenstad en de Tribute Night in het Leeghwaterpark. Zondag 30 juni eindigt Reuring met de Reuring Cityslam waar het publiek kan genieten van onder andere Davina Michelle. Overige artiesten worden bekend gemaakt tijdens de Reuring Kick-Off 23 april in Pop- en Cultuurpodium P3. Meer informatie: www.reuring.com.

Introdans danst 'Leve Larbi'

(Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Introdans presenteert dinsdag 16 april in de voorstelling 'Leve Larbi' drie werken van Sidi Larbi Cherkaoui, waaronder het voor Introdans nieuwe Pure. Het is een voorstelling volledig gewijd aan de Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui is internationaal een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen. Cherkaoui, artistiek directeur van zowel Ballet Vlaanderen als van zijn eigen gezelschap Eastman, heeft tal van onderscheidingen op zijn naam staan. Onlangs werd hij door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Tanz voor de derde keer uitgeroepen tot 'Choreograaf van het Jaar'.

Introdans danst 'Leve Larbi' (Foto: aangeleverd)

Cherkaoui's bewegingsidioom is uitdagend en voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Dit is zichtbaar in het eerste werk van het programma: Loin. Loin gaat over afstand; afstand tussen individuen, landen en culturen. Maar ook over wat ons mensen bindt. Tegen de achtergrond van een monumentale Marokkaanse muur creëert Cherkaoui een meditatieve sfeer, waarbij een vloeiende, organische danstaal met de voor hem kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen resulteren in een hallucinerende choreografie. Voor Orbo Novo liet Cherkaoui zich inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem opriepen en zijn confrontatie met de 'Nieuwe Wereld' (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Het duet neemt binnen het oeuvre van Cherkaoui een prominente plaats in. In 'Leve Larbi' presenteert Introdans Pure, een lyrisch, virtuoos duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema's zuiverheid en reiniging. Zaantheater, Nicolaasstraat 3. Aanvang: 20.15 uur.

Ambacht in Beeld Film Festival

Ambachten in beeld tijdens film festival (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - In LAB111 vindt van 31 maart tot en met 4 april het Ambacht in Beeld Film Festival plaats.

Tijdens dit filmfestival worden internationale documentaires vertoond over ambachtelijk meesterschap, dit jaar onder andere uit China, Brazilië, Mexico, India, Frankrijk, Engeland, Ghana en Iran.

Bij elke vertoning is er een vraag-en-antwoordgesprek met de makers of nagesprek met meesters uit Nederland. De openingsfilm is Carmine Street Guitars, over de beroemde New Yorkse gitaarbouwer Rick Kelly en zijn leerling Cindy Hulej. Beide gitaarbouwers zijn speciaal voor het festival overgevlogen en aanwezig. Meer informatie over het festivalprogramma en ticketsverkoop: ambachtinbeeldfestival.nl

11 / 16

IVV zoekt sponsoren voor clubgebouw

LANDSMEER - Op dit moment laat IVV de kleedkamers renoveren. Deze grondige renovatie is onderdeel van een masterplan om het gehele clubgebouw te renoveren. Het huidige clubgebouw dateert uit de jaren zeventig en is toe aan renovatie.

Modern en fris clubgebouw

De vereniging groeit in ledenaantallen en hier hoort een modern en fris clubgebouw bij. Voorzitter Denis Brouwer, vertelt over de renovatieplannen, hij wil graag het gezellige van het huidige clubgebouw combineren met een nieuwe en moderne inrichting en facilitaire mogelijkheden.

"Er is wel een masterplan, maar de financiering is nog niet geregeld. Binnenkort gaan we met alle stakeholders: leden, vrijwilligers, sponsoren, fondsen, banken en gemeente om de tafel om de financiering mogelijk te maken. We zullen een aantal activiteiten opstarten om onze eigen inbreng vanuit de vereniging veilig te stellen. Het zou mooi zijn als we in het jaar 2020, het jaar dat we ons honderdjarig bestaan vieren, het masterplan kunnen uitvoeren."

Daarnaast gaat IVV een samenwerking aan met BSO De Wagemaker. Deze nieuwe buitenschoolse kinderopvang zorgt dat drie keer per week een groot aantal kinderen op de velden van IVV in beweging zijn. IVV is blij met deze samenwerking en ziet dit als een logische invulling van haar maatschappelijke en sociale functie binnen de gemeente Landsmeer.

Compaen gelooft in handhaving

Vertrouwen Compaen groeit Tjerk Laan Fotografie

OOSTZAAN - Gesterkt door de overtuigende winst met 4-0 op concurrent VC WIK gelooft Compaen weer in rechtstreekse handhaving in de eerste divisie. Directe degradatie is in praktische zin afgewend en het vertrouwen op een negende plek in de rangschikking groeit na de derde zege op rij.

Vrijwel zeker zijn voor die veilige positie twee overwinningen nodig; op Peelpush, volgende week thuis, tegen VC Utrecht. Compaens concurrenten EMD/Tooling en Velo treffen namelijk nog degradant Next Volley. Teleurstellend was dat nagenoeg alle concurenten van Compaen punten haalden tegen hoger geklasseerde teams.

Compaen had voor het cruciale duel alle hulptroepen ingeroepen, dus stonden ook de opgetrommelde reservisten Marvin Andringa en Wouter Schoonenberg op het wedstrijdformulier. De Oostzaners piekten zaterdag op het juiste moment. Alleen in de tweede set had de tegenstander kansen op winst. Bepalend in het wedstrijdbeeld was de blokkering van Compaen. Liefst drieëntwintig keer trok de thuisploeg tegen het weinig verrassend spelende VC WIK een scorende netverdediging op. Vooral Allard 'Air' Rieuwers viel voor het team uit Groot-Ammers nauwelijks te passeren. Hij noteerde tien blocks, waarbij de belangrijke 24-24 en 25-24 in de tweede set. Met twee kiezelharde blokkeringen in de vierde set zette hij op gepaste wijze een punt achter de wedstrijd. Spelverdeler Koen Baas had door de aanwezigheid van Andringa weer volop mogelijkheden om in de aanval te variëren. Fijn voor Van Zelderen was ook dat de inbreng van wisselspelers als Koen van de Wetering, Kevin de Jong en Jasper Geerdink allen goed uitpakten.

Zo gaat Compaen met het nodige zelfvertrouwen de laatste twee weken van de competitie in.

Loon Lions naar play-offs in derde positie

Roos Hof doet een schotpoging. (Foto: Tine Sierink)

LANDSMEER - Loon Lions eindigt de reguliere competitie op de derde plaats. Dat was het resultaat van het laatste wedstrijdweekend, waarin Dozy Den Helder volgens verwachting won van Jolly Jumpers, 4consult/Binnenland wist te winnen van Lekdetec en Loon Lions in eigen huis kansloos verloor van Solar-systemen Grasshoppers.

Loon Lions, Den Helder en Binnenland eindigden daardoor elk met tweeëntwintig wedstrijdpunten. Op basis van de onderlinge resultaten legde Den Helder beslag op de tweede plek, werd Loon Lions derde en Binnenland vierde. Dat betekent dat de Lions in de eerste play-off-ronde uitkomen tegen Den Helder, zonder thuisvoordeel. Het gaat zowel in de halve finale als de finale om een best-of-five serie. De halve finale start met twee wedstrijden in Den Helder, zaterdag 6 april en woensdag 10 april. Zaterdag 13 april en eventueel woensdag 17 april wordt de serie vervolgd in Landsmeer. Indien nodig volgt zaterdag 20 april de beslissende wedstrijd in de marinestad.

De wedstrijd van zaterdagavond in het ICL was geen vrolijkmakende aangelegenheid. Solar-systemen Grasshoppers had de eerste positie allang veiliggesteld en speelde matig. Loon Lions had wel wat te verliezen, namelijk thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs, maar speelde nog slechter dan matig. Met name aanvallend: het schotpercentage bleef steken op achtentwintig procent. De enige speelster die in de dubbele scorecijfers kwam, was Tanya Bröring, die tien punten liet aantekenen. Van de vijftien Landsmeerse driepuntspogingen vielen er twee, terwijl Grasshoppers negen treffers realiseerde uit achttien pogingen.

Grasshoppers nam meteen een 0-5 voorsprong en kwam niet meer op achterstand. De rust brak aan bij een nog overbrugbare Landsmeerse achterstand van 21-26. Maar toen Deborah Vos in de achtste minuut van de derde periode met vijf opeenvolgende punten een Katwijkse voorsprong van 29-43 noteerde, begon het er somber uit te zien voor coach Thijs Volmer en zijn team.

De genadeklap kwam met een driepunter van Sonja Kuijt aan het begin van het vierde kwart. Dat betekende een stand van 32-52, een verschil dat Loon Lions in de resterende acht minuten onmogelijk meer kon inlopen.

Dikke overwinning meisjes s.v. Kadoelen

De meisjes van MO-17 boekten een stevige overwinning. (Foto: Merlijn Rademaker)

AMSTERDAM-NOORD - S.v. Kadoelen MO-17 won afgelopen woensdagavond de Amsterdamse derby tegen concurrent Buitenveldert met maar liefst 0-3. Dit weekend stond de thuiswedstrijd tegen laagvlieger ADO'20 uit Heemskerk op het programma.

In de eerste helft speelde s.v. Kadoelen slordig en doordat ADO'20 de ruimtes klein wist te houden, resulteerde dit in veelvuldig balverlies. Toch was het na 10 minuten s.v. Kadoelen dat bij de eerste de beste goedlopende aanval de score opende. Floor wist met een slimme steekpass Chevarie alleen voor keepster Vera te zetten. Zij had weinig moeite om het af te maken: 1-0. Kadoelen scoorde halverwege de eerste helft nog een keer via Chevarie, maar scheidsrechter Vos constateerde buitenspel. ADO'20 kon daar door de sterkspelende verdediging, bestaande uit Ezgi, Juul, Elke en Dunya, weinig tegenoverstellen. In de tweede helft, met Khadija op de plek van de geblesseerde Zorra, werd ADO'20 vanaf het begin af aan vastgezet.

Na 5 minuten ontsnapte Precious aan de linkerkant en Lauren kwam goed voor haar directe tegenstander om bij de tweede paal de 2-0 binnen te tikken. Een paar minuten later schoot Khadija via een korte corner op Chevarie de bal van buiten de zestien snoeihard bij de eerste paal achter de verbouwereerde Vera. Daarmee besliste de speelster de wedstrijd definitief: 3-0. ADO'20 moest lijdzaam toezien dat het nauwelijks nog van de eigen helft kwam en probeerde verdere schade te voorkomen. Vijf minuten voor tijd verdween echter een pegel van Lauren van 20 meter in de kruising: 4-0. In de slotminuut werd Lauren nogmaals de diepte in gestuurd. Ze stiftte de bal fraai over de uitgekomen Vera en bepaalde met haar derde treffer de eindstand op 5-0. S.v. Kadoelen reist volgende week naar FC Eindhoven om te proberen op gelijk te komen met koploper 't Gooi.

SV Kadoelen klimt naar elfde plek

NOORD - SV Kadoelen won in de derde klasse met 0-4 van hekkensluiter PSZ. Het team van trainer Marc Onsia krijgt hierdoor onderin de ranglijst fors meer lucht en stijgt naar de elfde plek. Kadoelen wist vooraf dat deze tegenstander bijzonder zwak is en elke week met grote cijfers onderuit gaat.

Landry Monni opende de score na een goede voorzet van Jim Outhuijze. Niet veel later maakte Udo San A Jong de volgende treffer. Doelman Hendrik Jan de Vries, al bijna 50 jaar, was volkomen kansloos. Het team van Onsia verzuimde daarna verder uit te lopen, ondanks talloze kansen. Wel kon De Vries nog voor de pauze de overwinning zeker stellen. In de tweede helft viel er weinig te genieten. De thuisploeg kon niet beter en had gebrek conditie. Uiteindelijk kon Sharif Williams de laatste treffer van de wedstrijd maken. Kadoelen had niet kunnen werken aan haar doelsaldo, wel was men blij met de stijging naar de elfde plek.

Verlies OSV

AMSTERDAM - OSV verloor in de tweede klasse met 2-1 van ASV Arsenal. Door dit verlies blijft het team van trainer Ron van der Velde geen koploper in de laatste periodetitel. OSV begon matig aan de derby. Er was te weinig overleg en er waren amper kansen. Wel werd door beide teams in een hoog tempo gespeeld.

Aan beide kanten waren er mogelijkheden. Nicky Roele had pech dat zijn inzet door de Mokumse doelman nog werd gestopt. In de vijfendertigste minuut kwam Arsenal, na een goed opgezette aanval, op voorsprong. De doelman van OSV voorkwam voor de pauze door twee goede reddingen dat zijn team op grotere achterstand kwam.

In de tweede helft was het spel van OSV absoluut niet slecht. Yoey Noordenbos maakte een kwartier voor tijd nog de aansluitingstreffer . Verder kwam het team niet, de achterhoede van Arsenal gaf geen kansen meer weg.

OFC komt niet tot scoren

Oostzaan - OFC kwam in de Derde Divisie niet tot scoren tegen OSS ´20. In Brabant wisten beide teams het net niet te vinden.

Vooraf wisten beide teams dat ze weinig voor elkaar zouden onderdoen. Ze staan allebei in de subtop en het werd een hard duel. Arbiter Jan Timmer verzuimde om kaarten te trekken.

Oss wist al snel een grote kans te creëren maar doelman Atam Koroglu wist de bal te keren. In de eerste helft waren er verder aan beide kanten weinig kansen. Er werd voornamelijk op het middenveld gespeeld.

In de tweede helft waren de beste kansen voor de Oostzaners. Soufiane Reclaoui en Edip Biberoglu hadden allebei pech dat een goede kans geen doel trof. De verschillen tussen beide teams was zo gering dat een gelijkspel uiteindelijk wel terecht was.

OFC blijft wel in de race. Als er volgende week van HSC ´21 wordt gewonnen is er een kans om naar de tweede plek te stijgen.