Purmerends Nieuwsblad

13 juni 2019

Purmerends Nieuwsblad 13 juni 2019


Eindelijk kans op realisatie woningbouwplan De Vijfhoek

(Foto: )

PURMEREND - De gemeente is in gesprek met een projectontwikkelaar over een woningbouwplan van in totaal 54 appartementen in het gebied De Vijfhoek in Purmerend (omgeving Kanaalstraat, Beemsterburgwal). De plannen voor ontwikkeling van dit gebied dateren al van zo'n twintig jaar geleden, maar nu lijken er concretere stappen te zijn gemaakt.

Architect Jan Rietvink heeft weer veel aandacht voor historie…

Fase 1 van het project is de Kanaalstraat. Vooraan het pand van NKT. (Foto: aangeleverd)

Onlangs is een informatiebijeenkomst gehouden met omwonenden. Volgens architect Jan Rietvink van Rietvink Architecten uit Oosthuizen hadden verreweg de meeste aanwezigen veel waardering voor het plan.

Drie fases

Het plan bestaat uit drie fases. De eerste fase is de Kanaalstraat, waar in totaal 27 appartementen moeten verrijzen (starterswoningen van circa 42 vierkante meter en appartementen van zo'n 90 vierkante meter). Het project heeft daar de naam De Landbouw gekregen, omdat hier voorheen de veevoederfabriek was gevestigd.

Jan Rietvink heeft de historie hoog in het vaandel staan, waardoor ook een hoger accent is gepland. Dit omdat de vroegere veevoederfabriek ook enkele hogere silo's had. "Dit ontwerp verwijst daarmee ook weer naar de geschiedenis," zegt Rietvink.

In het binnengebied (tweede fase, aan de Beemstersteeg) komen volgens Jan Rietvink 15 huurappartementen in de sociale sector. Het gaat om kleinere pakhuisachtige appartementen. In dat binnengebied zijn ook veertig parkeerplaatsen gepland. De derde fase van het project behelst 12 grotere appartementen (variërend van 80 tot 90 vierkante meter) aan de Beemsterburgwal.

Historiserende gevelwand

Rietvink: "Er ontstaat daar een historiserende gevelwand, zodat het oude Purmerend weer goed naar voren komt. Dat is heel belangrijk, want als je Purmerend binnenkomt, zie je die gevels als eerste. Omdat er enkele panden meer zijn aangekocht dan eerst gedacht, ontstaat een prachtige en grotere gevelwand."

Positieve gesprekken

De architect wijst erop dat het project De Vijfhoek al zo'n twintig jaar loopt en waarschijnlijk het langstlopende project is in Purmerend.

Verder benadrukt Rietvink dat de gesprekken met de gemeente in een positieve sfeer plaatsvinden. "Gelukkig wel, want ook de gemeente vindt dat er nu iets moet gebeuren."

Lange procedure

Om er tenslotte aan toe te voegen: "Maar we moeten nog wel beginnen met de hele procedure en dat duurt in Nederland helaas erg lang. Wat dat betreft zijn in Nederland wel heel veel regels, die ook ernstig kunnen vertragen. Voor we eventueel met de bouw kunnen beginnen, zijn we zo weer jaren verder. We denken eraan om straks een gecombineerde procedure te doen," aldus Rietvink tot slot.

Wonen en parkeren op locatie van Deen

PURMEREND - Het college van b&w heeft besloten om een intentieovereenkomst te sluiten met Deen Vastgoed Ontwikkeling. Doel is om te onderzoeken of de locatie van Deen aan de Wagenweg deels herontwikkeld kan worden.

Het idee is dat in het gebied woningen worden ontwikkeld en een parkeervoorziening voor bezoekers van de binnenstad. Het gaat daarbij niet om de plek van de supermarkt zelf, maar om delen van het gebied daaromheen.

Deen wil de parkeergarage voor een klein deel mogelijk op grond van de gemeente realiseren. Beide partijen maken nog afspraken over een gemeentelijke bijdrage in de exploitatie van deze garage. De partijen sluiten daarom een intentieovereenkomst, waarin ze allebei de wens uitspreken om het plan te onderzoeken.

Doe tijdens Reuring

mee aan STORMO

Win kaarten voor

Votown Festival

Bowling Purmerend

wil graag verhuizen

Skeelertochten op

Super Skate Day

Column Z Lijner

Zo maak je geen vrienden

Na een stevige verkiezingsstrijd zit het huidige gemeentebestuur alweer ruim een jaar in het zadel. Weet u het nog? De verkiezingen stonden in het teken van twee grote thema's, t.w. het Beuseboshotel en de hoogbouw op het terrein van Post NL.

Een halfverdiepte garage bij het gemeentehuis. Kunnen er nog meer ambtenaren lekker dichtbij parkeren

Gek genoeg nam het parkeerprobleem geen grote plek in bij de gemeenteraadsverkiezing. Kennelijk was iedereen ervan overtuigd dat er sowieso een oplossing zou komen. We zijn ruim een jaar verder.

Het Beuseboshotel zal er wel komen, tenzij een rechtbank of Raad van State het plan verwerpt. Over Post NL wordt in alle talen gezwegen. Kennelijk een loeiend hete aardappel die van het ene bordje naar het andere wordt geschoven. Niet alleen een hete aardappel, maar het zal ook wel een hele dure aardappel zijn. Met dank aan het vorige college.

Groot probleem

Het parkeren in de binnenstad is een groot probleem. Dat weet en vindt iedereen, behalve wethouder Tijmstra. "Er is geen parkeerprobleem", zegt ze en met de plannen die er nu zijn bereidt Purmerend zich voor op een goede toekomst. Ontken het bestaan van problemen hardnekkig, lijkt haar leidraad.

Ach ja, je kunt met het ontkennen van allerlei zelfs president van de Verenigde Staten van Amerika worden. Ondergronds, onder de schapenmarkt parkeren, is geen optie, aldus de wethouder. Argumenten heb ik nog niet gelezen. Een halfverdiepte garage nabij het gemeentehuis is nu het plan. Kunnen er nog meer ambtenaren lekker dichtbij parkeren.

Is er nu werkelijk helemaal niemand in het gemeentehuis die het college aan het verstand kan brengen dat de consument de auto het liefste voor de toonbank van de Hema parkeert, om aldaar een rookworst aan te schaffen?

Opeens begreep ik de aanpak. Binnenstedelijke woningbouw luidt het parool. Naarstig worden plekken gezocht waar woningen kunnen komen. Het zal niet heel lang meer duren of er staan zoveel winkels en horecagelegenheden leeg dat er heel goed woningbouw in de binnenstad gerealiseerd kan worden.

Dat die binnenstad qua gezelligheid tegen die tijd een ghosttown is geworden mag niemand verbazen.

Win kaarten voor Votown Festival Volendam

Het belooft weer één groot muziekfeest te worden op 29 juni in het stadion van FC Volendam. (Foto: Fred Rotgans)

PURMEREND - Ordelman Administraties stelt lezers van het Purmerends Nieuwsblad in de gelegenheid om 2 kaarten te winnen voor het Votown Festival. Dit vindt op zaterdag 29 juni plaats in het stadion van FC Volendam. Met medewerking van niemand minder dan Guus Meeuwis en van Peter Beense, Django Wagner, Pascal Redeker en de Volendamse band HircusCircus. De presentatie is in handen van radio-deejay Barry Paf.

Voorspel uitslagen Oranje leeuwinnen tijdens WK

Hoe kom je in aanmerking? Voorspel de uitslag van de Oranje Leeuwinnen tegen Kameroen. Deze wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 15 juni om 15.00 uur in Valenciennes. Een andere optie is het voorspellen van het laatste groepsduel van de Oranjedames, op donderdag 20 juni om 18.00 uur tegen het sterke Canada. Let wel: mail je voorspelling voor aanvang van de wedstrijden naar info@ordelman-administraties.nl De winnaars ontvangen een retourmail.

Eigenaar Lex Ordelman van het Purmerendse adminstratiekantoor: "De uitslagen móeten voor aanvang van beide duels in onze mailbox staan. Dat kunnen we natuurlijk goed checken. En we hebben wel veel kaarten, maar op is op en de regel is dat wie het eerst komt, het eerst maalt", aldus Lex.

Winnaars ontvangen 2 vrijkaarten voor het muziekfestival in het Volendamse voetbalstadion. Voor meer informatie kan men zich telefonisch wenden tot Ordelman Administraties. Het nummer is 0299 46 84 26.

Meedoen aan projectvoorstelling STORMO

Het is dé kans om je dansskills te verbeteren. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Wil jij een rol in een voorstelling tijdens de straattheaterdag van het Reuring Festival op zaterdag 29 juni? Dan is die kans nu heel groot, want belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de projectvoorstelling STORMO van de bekende Italiaanse dansgroep Effeto Larsen.

Het belooft een grote happening te worden op de Koemarkt en er zijn nog enkele plekken om mee te doen! De organisatie zoekt nog mensen tussen de 12 en 100 die mee willen doen aan deze voorstelling en workshop. Het project leert je om actief te luisteren via non-verbale communicatie en je bent bezig met zowel individuele als groepsdans.

Niet vrijblijvend

Wat wordt er van je verwacht? Je bent aanwezig tijdens de voorstelling op zaterdag 29 juni van 12.30 tot 16.30 uur op de Koemarkt; je bent aanwezig bij de generale repetitie op zaterdagochtend 29 juni van 09.30 tot 11.30 uur op de Koemarkt; de workshops zijn op woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 juni van 19.00 tot ongeveer 22.00 uur. Het is de bedoeling dat je tenminste twee van de drie workshops kan bijwonen. Locatie is nog niet bekend, maar wel in Purmerend. Die informatie volgt te zijner tijd; je doet mee op vrijwillige basis, maar het geheel is niet vrijblijvend.

Waanzinnig

Wat krijg je? Een waanzinnige ervaring en een vet optreden; een samenwerking met een dansgroep die over de hele wereld bekend is; de kans om je dansskills te verbeteren zonder dat het voelt alsof je 'in een les' zit; en je krijgt op zaterdag 29 juni een lunch.

Snel aanmelden

Er zijn nog maar enkele plekken vrij, dus meld je snel aan! Stuur een mail met jouw voor- en achternaam, leeftijd en telefoonnummer naar els@reuring.com

Geurig pakket voor winnaar afvalcampagne

PURMEREND - In november startte gemeente Purmerend met een afvalcampagne. Met het doel bewustzijn te creëren voor het scheiden van afval.

Afval scheiden is niet voor iedereen de leukste bezigheid. Maar het levert veel op, niet alleen voor het milieu maar ook voor jezelf. Met onder andere filmpjes op de website www.openoverafval.nl geeft gemeente Purmerend informatie over afval scheiden. In januari, februari en maart konden inwoners van Purmerend en Beemster meedoen met een prijsvraag.

In een filmpje gaf afvaldeskundige Ellen uitleg over hoe je kunt voorkomen dat de gft-container gaat stinken, hier stelde ze een vraag over. Daarnaast gaf ze een aantal tips om het afval scheiden makkelijker te maken. Het antwoord op de prijsvraag was; door een stokje tussen de deksel van de container te plaatsen, zodat deze goed geventileerd wordt. Uit alle ruim 400 (juiste) inzendingen is een winnaar geloot.

Vanochtend overhandigde wethouder Paul van Meekeren het geurige pakket aan winnaar Adri Veltman. De uitreiking vond plaats bij Drogisterij Piet aan het Van Burgplein.

Hondenbezitters Weidevenne hopen op ontmoetingsplaats

PURMEREND - Gisteravond heeft de bewonersgroep Hop (Honden Ontmoetings Plaats) Weidevenne het plan Hop Weidevenne 2 met als bijlage het originele plan Hop Weidevenne 1.2 van 2018 aangeboden aan wethouder Eveline Tijmstra. Zij is verantwoordelijk voor het hondenbeleid in Purmerend. De gemeente is nu aan zet om te kijken of het mogelijk is dit plan een deel hiervan te realiseren.

Initiatiefneemster Jannie van der Ploeg: "Dit jaar zal het waarschijnlijk niet lukken, maar we hebben er vertrouwen in dat er volgend jaar één of meerdere HOP's in Weidevenne zullen komen."

Prachtig en veilig

Het idee voor de bewonersgroep HOP Weidevenne is ontstaan nadat Van der Ploeg in juni 2017 met haar hond een bezoek bracht aan de HOP in Purmer-Zuid. De hond, toen nog een pup, kon toen nog niet loslopen op terreinen die niet beveiligd waren door een hek en de HOP bleek een prachtige en veilige plek om te vertoeven.

Rennen en spelen met andere honden en in de zomer heerlijk afkoelen in het water. De wens was snel geboren om zo'n prachtige hondenontmoetingsplaats in de eigen wijk Weidevenne te realiseren. De wens omzetten in daden startte met het aanmaken van een Facebookpagina 'Een HOP in Weidevenne, wie denkt mee, wie doet mee?'.

De volgende stap was het formeren van een werkgroep. Na een oproep van Jannie van der Ploeg op Facebook reageerden Anita Wijnhard, Patricia van Gaalen en Rina Edel. Hondeneigenaren die enthousiast zijn en zich willen inzetten voor een HOP in Weidevenne. Later kwamen er twee niet-hondenbezitters bij in de werkgroep: Marja Kragten en Conny Dijkstra. Dit voor de beeldvorming: hoe denken niet-hondenbezitters over de plannen?

Met als voorbeeld de HOP in Purmer-Zuid en in navolging van andere Purmerendse wijken, zoals Wheermolen en Gors, bundelden vier hondenbezitters en twee niet-hondenbezitters hun energie voor een HOP in Weidevenne. Weidevenne is een grote wijk met ongeveer 18.000 inwoners, dus één HOP lijkt niet voldoende en al snel breidt dit zich uit naar vier plekken waar honden veilig kunnen lopen en spelen met andere honden.

Regelmatig overleg

Er is regelmatig overleg met de gemeente en de plannen worden uitgewerkt op een plattegrond van de wijk. In de afgelopen jaren zijn er verschillende bewonersavonden geweest met als doel bewoners te informeren en in gesprek te gaan. De opmerkingen en suggesties voor aanpassingen van deze avonden zijn, als dat mogelijk was, verwerkt in het huidige plan. Een mooi voorbeeld van bewoners die zich sterk maken om iets te bereiken in de wijk.

Mario Schep en zijn partner Debbie. (Foto: Han Giskes)

Bowling Centrum Purmerend wil verhuizen

PURMEREND - Wij gaan 16 juli a.s. verhuizen. Dat staat op een groot bord bij het Bowlingcentrum Purmerend aan de Purmersteenweg. Tot die tijd is het centrum daar nog geopend.

Eigenaar Mario Schep vertelt: "We moeten hier weg vanwege de plannen voor woningbouw op deze locatie. We hebben diverse mogelijkheden bekeken. Een plek bij TC Neckslag in Neck ging niet door, een pand in de Nieuwstraat bleek te klein. We zijn nu uitgekomen op een pand Kwadijkerkoogweg 5 op bedrijventerrein De Koog, waar voorheen een autoschadebedrijf was gevestigd. Maar we wachten nog op de vergunning van de gemeente."

De plannen voor het nieuwe bowlingcentrum in Purmerend zijn volgens de eigenaar al ver gevorderd. Mario Schep: "Behalve 'gewone' bowlingbanen willen we twee voetbalbowlingbanen realiseren. In Duitsland is dat een hype. Bovendien hebben we ideeën voor dartsbanen en er komt een lounge hoek." De eigenaar meldt dat het nieuwe pand 1600 m2 meet, dat is twee keer zo groot als de huidige accommodatie. "Er komt ruimte voor tachtig eters, in plaats van veertig aan de Purmersteenweg. We hebben straks ook ruimte voor een grote feestzaal, want die is er nauwelijks in Purmerend."

In behandeling

Woordvoerster Nancy Kamperveen van gemeente Purmerend meldt dat de gemeente in gesprek is met het Bowling Centrum over een nieuwe locatie, omdat op het Brantjesterrein woningbouw is gepland. Het is volgens de woordvoerster nog niet bekend waar het bowlingcentrum naar toe gaat. Ze geeft aan dat de eigenaar nog geen vergunningsverzoek heeft gedaan voor de nieuwe locatie, wel een principeverzoek. Het verzoek voor vestiging aan het adres Kwadijkerkoopgweg 5 is volgens haar in behandeling, maar ze kan niet zeggen hoe lang het duurt voor er uitsluitsel is.

Zondag verschillende skeelertochten op Super Skate Day

Er zijn skeelertochten voor jong en oud. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - IJS en Inline-Skate Club Purmerend organiseert komende zondag 16 juni de Super Skate Day bestaande uit wedstrijden op de piste van de ijs en inline-skateclub en twee skeelertochten voor jong en oud. Het zijn skeelertochten van 10 kilometer (start 10.00 uur) en een tocht van 45 tot 50 kilometer (start 13.00 uur) en deze gaan door waterland en het Twiske. Voor elke deelnemer is een leuk aandenken.

De eerste toertocht is een voor de familie en start om 10.00 uur vanaf het trainingscomplex (Trimpad 10). Het is een tocht van circa 10 kilometer voor beginners en kinderen met een snelheid van circa 16 tot 18 kilometer per uur. Een leuke gelegenheid voor ouders om gezellig mee te rijden. Het is tenslotte vaderdag!

Vanaf het clubhuis wordt in peloton gereden langs de ringvaart van Purmerend in de richting van Edam waarbij je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de landerijen. Later steken we af richting het Purmerbos. Deelnemers dragen verplicht een helm. Overige beschermmaterialen wordt aangeraden. De kosten voor deze tocht bedragen € 5,-. Graag vooraf opgeven voor de skeelertocht, stuur een email bericht naar skeelertocht@ijseninlineskateclub.nl of op de dag zelf.

Lange adem

De tweede tocht start om 13.00 uur is voor de mensen met een lange adem en heeft een totale afstand van circa 45 tot 50 kilometer. De Peletonstocht start bij het clubhuis. De deelnemers gaan langs het Purmerbos richting De Purmer, Monnickendam, Broek in Waterland,'t Schouw oversteken met pont en via Purmerland richting Den Ilp en het Twiske in. Na Het Twiske is het in gestaag tempo retour richting Purmerend om te finishen bij de IJs- en Inline-Skateclub Purmerend.

Helm verplicht

Dit evenement vindt plaats onder auspiciën van de KNSB. Deelnemers dragen verplicht een helm. Overige beschermmaterialen wordt aangeraden. Deze tocht wordt afgesloten met soep en een broodje hamburger.

Graag vooraf opgeven voor de skeelertocht, stuur een email bericht naar skeelertocht@ijseninlineskateclub.nl of op de dag zelf. De kosten voor deze tocht bedragen € 7,50

Carry's rommelmarkt in Heel Europa

(Foto: aangeleverd )

PURMEREND - Op zaterdag 15 juni is Heel Europa aan de Genuahaven in Weidevenne decor van Carry';s rommelmarkt. De aanvang is 11.00 uur. Rond 15.00 uur is het afgelopen.

Zaterdag aanstaande lekker goedkoop shoppen

Heel Europa is het wijkplein en activiteitencentrum in Weidevenne. Het complex ligt aan de andere kant van de grote Melkwegbrug (gezien vanaf het centrum van de stad). Op de begane grond tref je de ruimtes van Clup Welzijn aan, waarin verschillende buurtactiviteiten plaatsvinden waaronder deze rommelmarkt. Hier heb je de gelegenheid om lekker goedkoop te shoppen.

De toegang van de rommelmarkt is gratis.

Als je plannen hebt om zelf met een kraam te staan, dan kan dit tegen betaling van € 1,-. Als je interesse hebt, neem dan contact op met Carry Hinrich, tel. 06 46 62 34 52.

Tangosalon in Kleine Doele

PURMEREND - De volgende Tangosalon in Purmerend vindt plaats op zondag 16 juni 2019 van 14.00 uur tot 18.00 uur. De entree is €10,- (inclusief 2 consumptiebonnen). De muziek wordt verzorgd door DJ Rob van Egmond.

Locatie De Kleine Doele, Koemarkt 58B in Purmerend. Goed bereikbaar met OV/gratis parkeren. Van harte welkom!

Volg de salon op der Facebook-pagina Tango in Purmerend

Theater voor mensen met een verstandelijke beperking

PURMEREND - Theater is een unieke manier om het publiek kennis te laten maken met de kwaliteiten van mensen met een beperking.

Zo is het idee bij Prinsenstichting voor een theaterwerkplaats (theater als dagbestedingslocatie) ontstaan en gestart.

Het is een vorm van dagbesteding waarbij mensen met een verstandelijke beperking mogelijkheden bieden om hun artistieke talenten te ontplooien. De meerwaarde van deze theatergroep die voorstellingen geeft aan een breed publiek is de zichtbaarheid en het creëren van verbinding.

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni staan zij voor het eerst in theater. Kaarten (€ 5,- per stuk) voor de voorstelling 'Allemaal familie' zijn te bestellen via prinsentheater@prinsenstichting.nl

Ontmoet elkaar tijdens Cultureel Festijn MCC

Er is twee dagen lang van alles te doen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Ontmoet elkaar dit jaar weer op het Cultureel Festijn, waar cultuur en verschillen culinaire gerechten samen komen in Purmerend. Plaats van handeling is het Honkheer van Cittersplein 198, het kruispunt Van IJsendijkstraat.

Op 15 en 16 juni op kruispunt Van IJsendijkstraat

Voor de vierde keer organiseert stichting Multicultureel Centrum Waterland te Purmerend een Cultureel Festijn in het weekend van 15 juni en 16 juni. De organisatie is al geruime tijd met de voorbereidingen bezig voor dit een uniek festijn, waarin ruimte voor contact wordt gecreëerd voor mensen om gezellig met elkaar tijd door te brengen onder genot van lekkernijen. Het festijn is geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Ook deze keer zijn er weer volop Turkse lekkernijen, naast de geur van het lekkere gemarineerde vlees, vindt u door dames ter plekke ambachtelijk bereide deegwaren.
Na al het lekkere eten mag natuurlijk de Turkse koffie met Turkish delight niet ontbreken. Liefhebbers van zoetigheden zoals baklava en nog vele andere smaken zullen niks tekortkomen.

Ook kinderen en jongeren kunnen na een lekker hapje hun energie kwijt via diverse spelactiviteiten. Daarnaast worden er rondleidingen gegeven in het gebouw over de activiteiten van onze stichting.

Wij hopen u te mogen ontvangen tijdens deze bijzondere gelegenheid om bruggen te slaan.
MCC Waterland nodigt hierbij iedereen uit om deel uit te maken van dit grote feest!

Het Cultureel Festijn is voor iedereen gratis toegankelijk.

Locatie: Jonkheer van Cittersplein 198, Purmerend (kruispunt Van IJsendijkstraat).

Win een exemplaar 100% NL BBQ Hits

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Zojuist bracht Sony Music de 3 cd-box 100%NL BBQ Hits uit. Een box barstensvol met de lekkerste zomerhits. In samenwerking met Sony Music stelt deze krant enkele exemplaren beschikbaar. Doe mee en win!

De allergrootste Nederlandse artiesten waaronder Nielson (IJskoud), Miss Montreal (Till The Sun Comes Up), Diggy Dex (De Zon Op), Wulf (All Things Under The Sun), Marco Borsato (Ik Leef Niet Meer Voor Jou), Suzan & Freek (Als Het Avond Is), Anouk (Girl) en en Blof ft. Geike (Zoutelande). En vele anderen. Deze hits afgewisseld met een paar hits van internationale artiesten. Zet de barbeque maar vast aan, met deze 100% NL CD kan de zomer niet meer stuk. Wil je meedingen naar een exemplaar? Mail dan naar redactiepurmerend@rodi.nl

Wheermolen-Oost denkt mee over wijk

Gemeente, in de persoon van wethouder Thijs Kroese, en Intermaris gezamenlijk op pad om antwoorden te krijgen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Gemeente Purmerend en woningcorporatie Intermaris werken samen aan de vernieuwing van Wheermolen-Oost. Op het gebied van onder meer wonen, wegen en groen. De ambities en kansen voor de toekomst van de wijk staan beschreven in het Globaal Ontwikkelplan. Voordat het plan wordt vastgesteld, krijgen bewoners de gelegenheid om hun mening te geven. Dat kan online via www.wijwheermolen.nl of een enquête op straat tijdens de actieweek Wij Wheermolen, die tot en met 16 juni duurt.

Hoe ziet jouw Wheermolen-Oost er straks uit? Meer speelplekken? Meer ontmoetingsplekken? Meer groen of woningen? Door het beantwoorden van deze vragen denken bewoners van Wheermolen-Oost mee over de toekomst van hun wijk. Gemeente en Intermaris brengen de campagne Wij Wheermolen actief onder de aandacht, samen met partners en actieve bewoners uit de wijk. Hiermee hopen zij zoveel mogelijk reacties op het Globaal Ontwikkelplan op te halen.

Team Wheermolen

Daarnaast bezoekt een team deze week verschillende drukbezochte plekken in de wijk. Ook dan kunnen bewoners aangeven wat zij van het Globaal Ontwikkelplan vinden. Het team is zaterdagochtend 15 juni aanwezig bij Cafetaria Gean in winkelcentrum Makado en zondag 16 juni tijdens de Wheermolenmarkt. Kijk voor andere data en locaties op www.wijwheermolen.nl.

Gasloos maken

Aanleiding voor de vernieuwing van Wheermolen-Oost zijn de verouderde flats en de openbare ruimte die aan verbetering toe is. Bovendien moet de riolering aangepakt worden en is er een landelijke opgave om alle woningen in de toekomst gasloos te maken. Om dit aan te pakken moet het openbaar gebied op verschillende plekken open en ontstaan er kansen om dit anders in te richten. Het Globaal Ontwikkelplan is de basis voor de verdere ontwikkeling van Wheermolen-Oost.

Gemeente Purmerend en woningcorporatie Intermaris werken samen aan de (her)ontwikkeling van de wijk Wheermolen-Oost in Purmerend.

Vernieuwing

Deze 50-jarige wijk is toe aan vernieuwing op het gebied van wonen en de openbare ruimte. Intermaris ging met de bewoners van de woningen al veel eerder in gesprek.

12 flats aangepakt

De aankomende jaren worden 12 flats in de wijk vernieuwd door renovatie of door sloop-nieuwbouw. Daarnaast zijn er plannen om meer woningen terug te bouwen en een diverser woningaanbod te hebben in verschillende prijsklassen.

Ook zijn de woningen straks duurzamer en energiezuinig. Verder wordt de infrastructuur van de wijk vernieuwd.

Voorlichting over voorlezen bij VoorleesExpress

PURMEREND - De VoorleesExpress van de Bibliotheek is aangesloten bij een landelijke organisatie die de taalontwikkeling van kinderen stimuleert en de taalomgeving thuis verrijkt, door wekelijks bij gezinnen voor te lezen. Er zijn op termijn nieuwe vrijwilligers nodig voor kinderen met een taalachterstand in Purmerend.

Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin, speelt (taal)spelletjes en legt contact met de ouders. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en kinderen op andere manieren te stimuleren in taal.

Dag en tijdstip

Samen wordt er gezocht naar een aanpak die past bij de ouders en het kind. Voorlezers mogen hun voorkeur opgeven voor welke dag en welk tijdstip en zij worden tijdens het traject begeleid. Sommige voorlezers gaan na afloop van een traject door met een volgend gezin, andere stoppen na een half jaar of gaan pas in een volgend jaar weer verder.

Iedereen die meer wil weten over deze dankbare taak als voorleesvrijwilliger kan zich vrijblijvend aanmelden voor een informatie bijeenkomst op dinsdag 25 juni van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Purmerend, Waterlandlaan 40. Aanmelden via een mailtje aan voorleesexpress@bibliotheekwaterland.nl. Bellen mag ook! Kai Kohnstamm 06 4912 3017