Purmerends Nieuwsblad

25 april 2019

Purmerends Nieuwsblad 25 april 2019


Reuring opent met spectaculaire act in de binnenstad

(Foto: Jeremie BERNARD. JB@PUREPIX.FR)

PURMEREND - Het Reuring Festival opent dit jaar weer met een act in de binnenstad. Een parade met sirenes van Mécanique Vivante zullen donderdagavond de straten van Purmerend 'onveilig' maken. De Franse groep trekt met muzikale installaties door de stad en eindigt op de Koemarkt. Daarnaast zullen er op de Koemarkt verschillende verrassingsoptredens zijn. De opening wordt mede mogelijk gemaakt door Purmerend 2000+ en BIZ Koemarkt.

Van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni staat de binnenstad van Purmerend en het festivalhart in het Leeghwaterpark weer bol van de meest uiteenlopende voorstellingen. Met straattheater, live muziek en toffe acts biedt het Reuring Festival voor iedereen heerlijke momenten. Zo goed als alle voorstellingen en optredens zijn gratis toegankelijk en verschillende artiesten zijn meerdere dagen te gast, wat de ideale kans biedt om niets van het programma te hoeven missen.

Theater op Locatie

Juist die ene voorstelling op die bepaalde plek geeft theater op locatie een extra dimensie. Verspreid over Purmerend én de Beemster biedt het festival dit jaar mooie voorstellingen op locatie. Een bijzondere, respectvolle en intieme voorstelling op de oude begraafplaats...

(lees het vervolg van de voorpagina op pagina 3)


Bridgen in de zomer

PURMEREND - Bridgen in de zomermaanden. Dat kan tijdens de zomerbridge-activiteit van Drie Onder De Tram.

Van dinsdag 7 mei tot en met dinsdag 13 augustus organiseert de bridgeclub avonden in de nieuwe locatie het Dorpshuis van Neck. Er wordt gespeeld in lijnen van verschillende sterktes en het bridgen is toegankelijk voor elke bridger. U hoeft dus geen lid te zijn.

De start is om 19.45 uur. Deelnemers moeten uiterlijk om 19.30 uur aanwezig zijn. Voor een bescheiden toegangsprijs krijgt men een gezellige kaartavond en gratis hapjes en daarnaast zijn in elke lijn enkele prijzen te verdienen. Alle informatie is te vinden op de website www.drieonderdetram.nl

Nachtegaal 350 jaar

Korenmolen De Nachtegaal 350 jaar jong

De jarige job is 350 jaar jong! Dat wordt dit jaar gevierd met diverse activiteiten. (Foto: aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - Dit jaar gaat veel aandacht uit naar het overlijden, nu 350 jaar geleden, van de wereldvermaarde molenaarszoon Rembrandt van Rijn. Voor Rembrandt waren molens niet alleen onderdeel van zijn landschap maar ook pure noodzaak, immers de grondstoffen voor zijn verf werden in die tijd voornamelijk op windkracht geproduceerd.

In precies dat jaar waarin Rembrandt stierf, 1669, kreeg iemand anders met molenaarsbloed het idee om middenin de Beemster een korenmolen te bouwen. Dat nu, 350 jaar later, die stoere molen nog wekelijks draait en maalt, en in nagenoeg perfecte staat verkeert mag eigenlijk wel heel bijzonder worden genoemd. Na de omvangrijke restauratie van afgelopen jaar alle reden voor een verjaardagsfeestje.

Het hele jaar door activiteiten rondom de molen

Het hele jaar staan activiteiten gepland rondom De Nachtegaal. Om te beginnen zaterdag 18 mei, dan wordt de schooljeugd actief betrokken in een molenzeil-project. Leerlingen van Beemster basisscholen en de na-schoolse opvang gaan onder begeleiding vier molenzeilen beschilderen die deze zaterdag op de molen onthuld gaan worden.

Jonge molenmakers gezocht

Die dag staat geheel in het teken van activiteiten voor de jeugd waarvoor nog jonge molenmakers worden gezocht. Donderdag 30 mei is een bijzondere open (Hemelvaarts)dag voor Beemsterlingen en andere belangstellenden.

Naast graan malen en meel 'builen' worden oude molenambachten gedemonstreerd terwijl van vers gebakken pannenkoeken kan worden genoten.

'Onstuimig Schuim' staat garant voor een sfeervolle muzikale omlijsting. Zaterdag 6 juli komt er nog een feestelijk evenement voor culinaire liefhebbers in de tuin van agrarisch museum Westerhem, met aandacht voor bakken en lokale producten.

En ook leuk, zaterdag 21 september wordt er een symposium in de Keyserkerk in Middenbeemster gehouden voor Beemsterlingen en buitenlui.

Jubileumuitgave

Door bijzondere sprekers wordt de unieke Beemster korenmolen vanuit zeer verschillende invalshoeken belicht. Ook wordt die dag het eerste exemplaar van een jubileumuitgave gepresenteerd en uitgereikt.

Uit 1704

De Nachtegaal is een vermoedelijk uit 1704 stammende achtkante grondzeiler, ook wel achtkantige bovenkruier, aan de Hobrederweg 4 in de buurt Hoornsche Keet te Middenbeemster. De molen is gebouwd ter vervanging van een eerdere molen. De molen is ingericht als korenmolen.

Initiatieven vanuit bijvoorbeeld het Historisch Genootschap Beemster, de Stichting Beemster Werelderfgoed, de Stichting Schermer Molens en de particulier eigenaar hebben er toe geleid, dat op 18 oktober 2006 de Stichting tot Behoud van De Nachtegaal werd opgericht. Beoogd werd om de molen te restaureren en voor de lange termijn een nuttige, cultuurhistorisch verantwoorde plek in de Beemster gemeenschap te bezorgen.

Pogingen die ondernomen zijn om de molen weer in optimale conditie te krijgen hebben hadden onder andere tot gevolg de molen in 2011 een nieuwe standplaats heeft gekregen: 50 meter ten westen van zijn oorspronkelijke plek. Tegelijkertijd werd de Stichting tot behoud van 'De Nachtegaal' de nieuwe eigenaar van de molen.

Aanmelding voor de evenementen op 18 mei, 6 juli en 21 september is noodzakelijk. Volg voor meer informatie daaromtrent de website www.nachtegaalbeemster.nlHet bestuur van De Nachtegaal verwelkt iedereen de komende tijd aan Hobrederweg 4.


Column Z Lijner

Nieuwe wind

De oplettende lezer zal het gezien hebben in deze krant van 2 weken terug. Het stond er heus. 'Er waait sinds enkele weken een andere wind door de Evenementenkalender van Purmerend. De reden is dat ten aanzien van Citymarketing afscheid is genomen van het Amsterdamse Bureau Bührs. Daarvoor in de plaats mag het Purmerendse bureau De Creatieve Hoek het gemaakte startdocument een vervolg geven.

Ik vond het een nogal opmerkelijk bericht dat precies past in het verwachtingspatroon dat zich al geruime tijd van mij meester maakten. Een snel bureau dat met grote vaart een logo bedenkt, een vlag maakt, een slogan de wereld in slingert en fikse nota presenteert en weer met even grote snelheid verdwijnt.

Pamplona

Het logo is misschien nog goed te verkopen aan een stad als Pamplona evenals de vlag. De slogan 'Purmerend, Waterlands goed' wordt nu vervangen door 'Waterlands goed'. Een hele verbetering al blijft het sterk denken aan die witgoedwinkel aan de Kanaalkade, WAS Waterland Witgoed.

Maar wat moeten we in hemelsnaam met een logo, een vlag en een slogan? Daar komt toch geen toerist op af! Nee Purmerend, zet jezelf op een andere manier op de kaart.

Denk eens na over productontwikkeling. Maak verblijfsarrangementen waarop toeristen op af komen. Je bezoekt een stad of regio toch niet vanwege een logo of vlag? Nee, je gaat ernaar toe omdat er iets leuks te beleven valt, omdat het er goed toeven is en je dingen kunt meemaken die je elders niet meemaakt.

Beter goed gepikt

Ga om de tafel met toeristische ondernemers en kom via een proces van co-creatie tot iets goeds. Beter goed gepikt dan slecht bedacht. Waarom vanuit Purmerend geen grootse vierdaagse wandeltochten zoals Alkmaar die ook sinds jaren biedt. Purmerend, hart van het land van Leeghwater.

Suggestie

Dag I: rondje Beemster, dag II: rondje Wormer, dag III: rondje Purmer en dag 4: rondje Zeevang. Hoe mooi wil je het hebben. De wegen liggen er, het landschap is overweldigend, de dorpjes en dorpskernen zijn alleraardigst, het milieu ondervindt geen hinder en Purmerend wordt wereldberoemd bij de honderden, zo niet duizenden wandelaars uit binnen- en buitenland.

Ik bied het u gratis aan. Daar kan geen reclamebureau tegen op.

Eetcafé blijft open en zoekt vrijwilligers

Er zijn meerdere vrijwilligers nodig. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Vanaf woensdag 1 mei neemt Clup Welzijn het Eetcafé in Wijkplein Where over. Dagelijks zal er een lunch te krijgen zijn en op dinsdag- en woensdagavond gaat de keuken van de SWZP een avondmaaltijd verzorgen. Voor de openstelling van het Eetcafé zijn wij nog op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Zo worden er voor de zaterdag nog enkele gastvrouwen en/of heren gezocht, die tevens diverse barwerkzaamheden willen verrichten.

Dat geldt eveneens voor mensen die het leuk vinden om op dinsdag en woensdag de avondmaaltijd uit te serveren. Voor deze activiteit zijn meerdere vrijwilligers nodig zodat er een pool gemaakt kan worden.

Meer informatie

Belangstellenden worden uitgenodigd om eens langs te komen voor een nadere kennismaking en voor meer informatie!

U kunt contact opnemen met Hanneke Timmer of Linda Gerritze via tel.: 0299-437111.

Mailen kan ook via: wijkpleinwhere@clup.nl

Open dag bij Flying Petrels

PURMEREND - Flying Petrels houdt zaterdag 11 mei een open dag waarbij zowel jongens als meisjes kennis kunnen maken met de sporten honk- en softbal en de vereniging Flying Petrels. Op deze dag is gelegenheid om kennis te maken met de technieken voor slaan, gooien, fielden en vangen. Kom ook! Neem broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes mee. Want honk- en softbal is een teamsport die het leukst is met huidige en toekomstige vrienden. Adres: Van Ijsendijkstraat 66.

Henk Meines benoemd tot erelid VHP

Henk Meines kreeg van voorzitter Tineke Abercrombie-Schoorl het certificaat met het erelidmaatschap overhandigd. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Bij gelegenheid van zijn bestuurlijk afscheid is Henk Meines tijdens de algemene ledenvergadering benoemd tot erelid van de Vereniging Historisch Purmerend. Henk Meines heeft zich gedurende 24 jaar belangeloos ingezet, heeft zich onderscheiden door bijzondere verdiensten en heeft daarmee bijgedragen tot de instandhouding en ontwikkeling van de vereniging. Daarnaast blijft hij ook als gids actief bij stadswandelingen die door het Gilde Purmerend worden verzorgd.

Koningsfeest Zuidoostbeemster

Feest- en festivalband Crowded Room. (Foto: aangeleverd)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Koningsdag Zuidoostbeemster wordt dit jaar extra uitgebreid gevierd voor alle leeftijden. Het feest vindt plaats in en rondom MFC 'De Boomgaard' aan Middenpad 2. Van 12.30 tot 15.30 uur zijn er meer dan twintig verschillende spelletjes voor kinderen van alle leeftijden zoals apenkopgooien eendjes hengelen, cactusringwerpen. Wees er op tijd bij.

Ook is er een Circus Mega speeleiland, Bibberspiraal, kun je Sumoworstelen, is er Jenga XXL en veel meer. De kaartverkoop om deel te kunnen nemen aan de spelletjes is reeds gestart op basisschool De Bloeiende Perelaar te Zuidoostbeemster. De kaarten kosten 4 euro. Ook kunnen de kinderen zich laten schminken, een buttons maken of nagels laten lakken. DJ-Mitchel Eggers is vanaf 13.00 uur aanwezig om de muziek te verzorgen en rond 16.00 uur komt Clown OkiDoki. Ook is er een pizzakar, snackkar, poffertjeskraam en suikerspin. En als klap op de vuurpijl speelt om 16.00 uur ook de coverband Crowded Room.

Beestenboel kinderworkshops bij PurVak

Kinderen kunnen creatief aan de slag in de meivakantie. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Tijdens PurVak kunnen kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar van dinsdag 30 april tot en met vrijdag 3 mei meedoen met gratis creatieve, kunstzinnige workshops in de ateliers en theaterzaal van Cultuurhuis Wherelant.

Er is bovendien ook aan de ouders gedacht: zij kunnen meedoen met een creatieve workshop, terwijl de kinderen zich in één van de ateliers vermaken. Er zijn ook tal van gratis sport- en spelactiviteiten in de meivakantie, meer informatie hierover staat op de website www.spurd.nl.

Het thema van deze creatieve PurVak is 'Beestenboel'. Zo kunnen de kinderen op dinsdag meedoen met de workshop vlinders maken of andere gekke beesten van klei of vilt. Op woensdag kun je o.a. met vliegerpapier een transparant maken of een coole animatie met iPads.

Jungle kunstwerk

De dag erna werken we samen aan een jungle-groeikunstwerk en is er een theaterworkshop in ons eigen dierenrijk. De ouders kunnen zich uitleven met het schilderen van een gedicht of het maken van een 'bullet journal'. Op vrijdag 3 mei gaat een docent van Cultuurhuis Wherelant een beestenboeltuin maken in sporthal De Karekiet waar iedereen spontaan aan mee kan doen.

Programma

Het ochtendprogramma is van 10.00 tot 12.30 uur. Het middagprogramma is van 13.30 tot 16.00 uur. Deelname is gratis en men hoeft zich niet aan te melden.

www.wherelant.nl

Kijk voor meer informatie over het programma op www.wherelant.nl. U vindt Cultuurhuis Wherelant aan de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend.

Op de website van Spurd staat alle informatie over de sport- en spelactiviteiten tijdens de Mei PurVak (www.spurd.nl).

Leer toneelspelen bij Wherelant

Leer acteren in een theaterstuk. (Foto: Rieta Mulder)

PURMEREND - In Cultuurhuis Wherelant start vanaf woensdag 8 mei in Cultuurhuis Wherelant een cursus theater voor beginners, waarin cursisten net als in televisieprogramma 'De Vloer Op' leren improviseren.

Deze vorm van toneelspelen wordt niet alleen als heel bevrijdend ervaren, deelnemers beleven er vooral veel plezier aan: als acteur op de vloer én als toeschouwer aan de kant staan. De inschrijving is begonnen.Vanaf woensdag 8 mei begint een reeks van tien lessen. Rondom Ria-regisseuse Marianne van Zeijlen zal de cursus leiden, waarin iedereen van harte wordt uitgenodigd om 'de vloer op' te komen. Je krijgt een paar ingrediënten voor een scène en voor je het weet ontstaat er een prachtige dialoog vanuit samenspel met je tegenspeler.

Scene uit 'Op de vloer'. (Foto: Rieta Mulder)

Heb je jouw theatertalent (her)ontdekt? Dan kun je in oktober meedoen aan de Theaterproductiegroep van Cultuurhuis Wherelant. Aanmelden kan via www.wherelant.nl bij het cursusaanbod.

Extra voorstelling bijgeboekt

Extra voorstelling op zaterdagmiddag 25 mei. (Foto: Wim Lanser)

PURMEREND - Na vele wereldberoemde sprookjes te hebben omgetoverd tot succesvolle musicals, presenteert Van Hoorne Entertainment alweer haar elfde sprookjesvoorstelling: De Kleine Zeemeermin De Musical. De eerste voorstelling op zaterdag 25 mei in De Purmaryn is bijna helemaal uitverkocht, daarom is er wegens succes een extra voorstelling bijgeboekt om 16.30 uur.

Duik mee in het eeuwenoude verhaal van de Kleine Zeemeermin die verliefd wordt op de knappe mensenprins. Sita, die eerder de rol van Rapunzel en Assepoester vertolkte, is nu te zien als de lieve Kleine Zeemeermin met haar prachtige staartvin en wonderschone stem. Ook het populaire tovenaarsduo Titus en Fien, gespeeld door Michael van Hoorne en Esther van Santen, reist mee naar de betoverende wereld onder water. Zoals altijd zorgen zij weer voor een flinke dosis aanstekelijke humor en hilarische scènes voor jong én oud!

Kom verkleed naar het theater en doe mee aan de Sprookjesverkleedwedstrijd! Je maakt dan ook nog eens kans op een sprookjesachtig prijzenpakket. Na afloop van de voorstelling kun je met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet en kun je nog even lekker dansen bij het Onderwaterbal.

De voorstelling vindt plaats in de grote zaal van De Purmaryn. Kaarten kosten 1e rang € 19,50 en 2e rang € 17,00. Tickets zijn te bestellen via www.depurmaryn.nl of aan de kassa van het theater.

Alzheimercafé in Purmerend

PURMEREND - In Zorgcirkel Molentocht is woensdag 8 mei weer het Alzheimercafé, Persijnlaan 99 in Purmer-Zuid. Aanvang 19.30 uur, inlopen vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Het thema is 'de mantelzorger'. Het wordt een speciale avond. Niet alleen vanwege de komst van een bijzondere gast, die komt vertellen over de rol van mantelzorger. Het is tevens de laatste keer dat Anja Niggebrugge als een van de gespreksleiders optreedt. Anja heeft deze rol gedurende tien jaar op zich genomen en vindt het tijd worden om het stokje over te dragen. "Tien jaar lang was ik bijna elke maand aanwezig bij het Alzheimercafé. Vanaf september 2013 was dat als gespreksleider. Eerst jarenlang in de Populier, het seniorenrestaurant van de Rusthoeve, sinds januari van dit jaar in Molentocht. In de vijf en een half jaar dat ik gespreksleider was, hebben we een heleboel gastsprekers gehad. Vele onderwerpen hebben we met elkaar besproken. Vooral hoe om te gaan met dementie. We hebben met elkaar gelachen en we hebben met elkaar een paar tranen gelaten. Dat kon allemaal, in het Alzheimercafé", aldus Anja Niggebrugge, die de avonden samen met Erna Waal leidde.

In al die jaren zag ze heel veel mensen komen en gaan, en heeft ze dus ook heel veel mensen leren kennen. "Soms waren er weinig mensen aanwezig. Dat kon te maken hebben met het onderwerp dat we zouden gaan bespreken, maar ook op avonden waarop er voetbal op tv was. Andere keren zat de zaal vol. Het maakte niet uit of er weinig of veel mensen kwamen, de avonden waren altijd fijn, en men ging met een goed gevoel naar huis. Nu is het moment gekomen om te stoppen", laat Anja Niggebrugge tot slot weten.

Veteranen

PURMEREND - Woensdag 1 mei is er weer een bijeenkomst van het Veteranencafé Purmerend, in de thuisbasis 'Spijkerman Eten & Drinken' aan de Neckerdijk 1. Aanvang 14.00 uur.Veteranen en hun partners, woonachtig in Purmerend én de regio, worden door het bestuur van de Stichting Veteranen Purmerend (SVP) uitgenodigd de bijeenkomst bij te wonen. Info bij Peter Stiphout, voorzitter van de SVP. Tel: 06-20 074314 en info@veteranenpurmerend.nl