Nieuwsblad Haarlemmermeer

3 april 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 3 april 2019


Druk Modelbouwweekend in Transport Museum

Jong en oud geniet van miniaturen en modelbouwsels. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - Het gaat bijzonder goed met het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. Er zijn meer dan honderd vrijwilligers actief die precies weten hoe ze bezoekers moeten vermaken en inspireren, bleek ook afgelopen weekend tijdens het Modelbouwweekend.

Tweehonderd mensen genieten van 'treintjes'

Tijdens de speciale Beneluxspoordag 2019 kon jong en iets meer 'oud' genieten van de meest uiteenlopende modelbouwers. Modelbouwer Benschop uit Hoofddorp geniet er in ieder geval volop van: "Ik kreeg als jongen van 3 jaar een treintje. Vanaf dat moment ben ik helemaal in de ban van het modelspoor. En dat is inmiddels dus al 60 jaar het geval. Dit is een hobby die je blijft boeien. En je kan er alle kanten mee uit. Het zijn niet alleen de treinen, het spoor, maar ook alles eromheen."

Het evenement in het Transport Museum trekt rond de tweehonderd bezoekers. Het enthousiasme en de interesse van de hobbyisten in elkaar is groot. Benschop: "We voelen ons hier thuis en wie weet, komen we in de toekomst vaker. Er is veel plek, het museum is goed te bereiken en er zijn hier in de Haarlemmermeer nog voldoende liefhebbers. Het is tegenwoordig vooral erg moeilijk om jongeren te bereiken, maar via dit soort bijeenkomsten laten we zien dat we er nog altijd zijn. Wel jammer dat mijn vrouw er vandaag wegens ziekte niet bij is. Anders zijn we altijd gezellig samen."

Nooit klaar

Bij de modelspoorliefhebbers zijn heel veel verschillende onderdelen te ontdekken.

Harry van Wijnen uit Badhoevedorp heeft er inmiddels al veel van opgestoken: "Ik zag eerst alleen maar treinen en een mooi spoor. Maar ik heb me laten uitleggen dat er van alles omheen is gemaakt, zoals verschillende soorten boompjes en allerlei kleine poppetjes die van alles doen en meemaken. Het is een passie die nooit klaar is. Echt een van de leukste hobby´s die een mens kan hebben. Ik hoop dat mijn kleinkinderen mijn trein met spoor willen overnemen. Het heeft al te lang doelloos op onze zolder gestaan. Erg zonde. En mijn vrouw zal blij zijn als er op die plek in ons huis weer wat ruimte komt."

Urenlang vertoeven

In het Transport Museum is zoveel te zien dat het makkelijk lukt om er urenlang te vertoeven. En dat doen dan ook steeds meer mensen. Bijzonder is de speciale Griezelbus, geïnspireerd op het werk van griezelschrijver Paul van Loon. Deze zeer opvallende bus is tijdelijk te gast in het Nieuw-Vennep. Je komt als bezoeker in een bijzondere auto die zelfs heel even heen en weer gaat. En je kan meedoen met een griezelig-grappige quiz. In twaalf vragen wordt duidelijk hoeveel de bezoekers weten van griezelen, maar ook hoe het is gesteld met de kennis van de Nederlandse taal.

Jonge vrijwilliger

Noah Elshout is pas 13, maar al zeer vakkundig bezig als vrijwilliger. Hij loopt in een prachtig uniform door het museum alsof hij jarenlange ervaring heeft. Via zijn vader kwam hij met het museum in contact. "Het is zeer aangenaam om hier met jong en oud om te gaan. En ze genieten allemaal van de Griezelbus en de straaljager die we hebben. En we hebben nog tientallen andere prachtige transportvoertuigen die de meeste mensen alleen maar van de film kennen. Hier kan je alles vinden om er een onvergetelijke dag van te maken."

Lees verder op pagina 3

Workshop Films digitaliseren

NIEUW-VENNEP - Vrijwel iedereen heeft wel oude smalfilms of videobanden liggen die waarschijnlijk nooit meer (kunnen) worden bekeken. Deze films digitaliseren, kan, maar hoe? Of is uitbesteden aan een deskundige meer geschikt? Zaterdag 6 april van 11.00 tot 12.30 uur geeft eigenaar Rob de Groot van Amerstudio tijdens de CVB-clubdag een workshop waarin hij alle mogelijkheden uitlegt.

Op deze dag kunnen geïnteresseerden bestaand filmmateriaal meenemen naar de club. De Groot slaat het materiaal veilig op en onderzoekt de kwaliteit in zijn studio.

Uiteraard is van 10.00 tot 15.00 uur ook weer de mogelijkheid om hulp en informatie te vragen over alles op computergebied. De maandelijkse bijeenkomsten van De CVB zijn elke eerste zaterdag van de maand in Het Trefpunt aan de Hoofdweg. WiFi en parkeren voor de deur is gratis.

www.decvb.nl

Feestelijke afsluiting maartmaand Fashion Event & More

Hoofddorpse Indy in finale Miss Teen of Noord-Holland 2019

Teleurstellende
zondag voor hockeyers De Kikkers

Laatste Cruquius-
Concert in Cruquius Museum met Navarro

Praat mee over test met plasticvrije groenten

Zijn groenten ook zonder verpakking vers te houden? (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Op Facebook deelden wij een artikel van het AD over een test met plasticvrije groenten en fruit bij een Albert Heijn in Hoofddorp. En we vroegen naar de mening van onze volgers.

In het artikel van het AD staat dat Albert Heijn een test doet met een groente- en fruitafdeling zonder plastic. De supermarktketen wil zien hoe de 'blote' producten zich houden zonder bescherming. De proef, die een maand duurt, loopt in een vestiging waar honderd ongekoelde producten te koop zijn. AH wil het verpakkingsmateriaal in de winkels terugdringen met 25 procent in 2025. Vooral plastic is veel klanten een doorn in het oog, aldus AH.

Alle supermarkten zijn bezig de plasticberg te verkleinen. In totaal moet hij 20 procent lager, zo maakte de branche vorige maand via het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel bekend. Ook moeten de verpakkingen in supermarkten vanaf 2025 voor 95 procent recyclebaar zijn.

Wij plaatsten op Facebook: Wat vind jij? In een supermarkt in Hoofddorp wordt getest of het aanbieden van groenten en fruit zonder verpakking werkt. Goed idee? Of kansloos?

Diverse volgers gaven hierop al hun mening. Enkele van hun reacties:

Hans van IJzendoorn: "In zuidelijke landen in Europa hebben wij dit systeem van vers houden ruim 5 jaar geleden al gezien."

Katja Broeders: "Geweldig maar kansloos."

Conny van der Drift: "Super en zeker niet kansloos."

Wil je jouw mening ook geven? Ga naar onze Facebookpagina, 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' en reageer op de post. Geen Facebook? Reageer via redactie.nhm@rodi.nl.

"Ontsporing wedstrijd zag ik niet aankomen"

Terwijl Rowan van Ingen buiten westen op het veld ligt, vallen zijn teamgenoten de dader - de grensrechter van de tegenpartij - aan. (Foto: Rowin van Diest)

Vervolg van voorpagina

UNO-doelman Rowan van Ingen had niet gedacht dat het duel met het Haarlemse Geel-Wit'20 zou uitmonden in een veldslag.

Van Ingen: "Daar was het de wedstrijd niet naar. Ik geloof dat er tot dat moment één gele kaart was gevallen. We waren net op een 4-3 voorsprong gekomen, toen het duel ontspoorde. Daarbij maakte een speler van UNO eerst een overtreding op een jongen van Geel-Wit. De scheids had ervoor gefloten en vervolgens zette die jongen zijn knie op de kin van mijn ploeggenoot die op de grond lag. Verschillende teamgenoten, en ik ook, zijn erop afgestormd."

Buiten westen

Uit beelden blijkt dat Van Ingen een schop kreeg van een tegenstander waarna hij terug schopte. De klap die de clubgrensrechter van Geel-Wit van achteren uitdeelde, kwam geheel onverwacht. Van Ingen ging neer en was enige tijd buiten westen.

Omstanders belden de hulpdiensten. Die waren met acht politieauto's en twee ziekenwagens snel ter plekke. De politie heeft de grensrechter van Geel-Wit, een 34-jarige man uit Haarlem, aangehouden. Deze heeft, volgens secretaris Erwin van Lent van Geel-Wit, een nacht op het politiebureau doorgebracht.

Van Lent: "Ik was niet aanwezig bij de wedstrijd, maar ben snel bijgepraat door anderen. We komen als bestuur nu snel samen om passende maatregelen te nemen. Ook bij ons is iedereen er kapot van. Onze clubgrensrechter, die tevens reservespeler is, voetbalt al vanaf de jeugd bij Geel-Wit. We vragen ons af hoe dit kon gebeuren".

Een video, gemaakt door Rowin van Diest, is te bekijken via:

https://youtu.be/bNpne5EL86c

Column Mats

Mats Hoogland Foto: (Foto: Jasper Groen)

Karaoke

door Mats Hoogland

De eeuwenoude traditie van keihard vals zingen om de te harde geluidsband van het driekoppige orkest te overstemmen. Het is een prachtige sport, omdat iedereen het kan. Je hoeft namelijk niets te kunnen. 'Zingen?' hoor ik u denken, maar nee. Zelfs de meest talentloze toondove nietsnut kan nog een staande ovatie krijgen nadat iedereen permanente gehoorschade heeft opgelopen door zijn uitvoering van 'Let It Go' uit Frozen. Je hoeft de tekst niet te kennen, je hoeft slechts de neon gele woorden te schreeuwen op het moment dat ze neon roze worden.

Om nog maar te zwijgen over de prachtige beelden van willekeurige steden in Europa die achter de tekst in beeld verschijnen, terwijl je 'New York, New York' van Sinatra zingt. Nog een groot voordeel; als je karaoke zingt, hoef je met niemand te praten. Wanneer iemand een gesprek aanknoopt over een tante, die een nieuwe operatie heeft gehad voor de groeiende schimmel op haar rug, spring je gewoon achter de microfoon en blèr je mee met welk nummer er op dat moment ook maar aanstaat.

En als laatste. Tijdens karaoke kan je niet chagrijnig blijven. Heb je ooit iemand met een fronsend gezicht vol woede 'My Heart Will Go On' horen zingen? Dacht het niet. Volgens mij zou het ook goed zijn voor de werelddiplomatie als Donald Trump en Kim Jong Un hun innerlijke Beyoncé ontdekken tijdens een karaoke-party in een verborgen steegje van Amsterdam.

VriendenLoterij spekt clubkas

HAARLEMMERMEER - Een opsteker voor vele verenigingen in Haarlemmermeer. Dankzij hun achterban kwam er bij deze clubs in 2018 veel geld extra binnen voor de clubkas. De achterban steunt haar vereniging door specifiek voor deze club mee te spelen met de VriendenLoterij.

De helft van ieder lot gaat naar de clubkas. Opbrengsten worden besteed aan een nieuw trainingsveld, een opknapbeurt van een clubhuis en hulp aan jong en oud in de regio.

Haarlemmermeer kende een aantal uitschieters. Zo haalde SV DSOV uit Vijfhuizen 5.886 euro op. VV Kagia uit Lisserbroek spekte de clubkas met 3.409 euro. Ook Miced Hockey Club De Reigers deed het goed met 1.762 euro. In Hoofddorp haalden twaalf verenigingen samen 17.280 euro op, waarvan de beste verkoper, VV UNO 5.191 euro verdiende. In Nieuw-Vennep deden vijf verenigingen mee die totaal 5.096 euro verdienden. Beste verkoper hier was Rhythmic Dreams Gymnastics Academy met 1.816 euro.

In Nederland genereren duizenden verenigingen en stichtingen via de VriendenLoterij extra inkomsten. Zij dragen daarmee bij aan gezondheid en welzijn in hun eigen regio. Dit jaar is er een recordopbrengst van ruim 5,8 miljoen euro uitgekeerd. Clubs die nog niet aangesloten zijn, kunnen zich aanmelden via:

www.vriendenloterij.nl/clubs

Bizar ongeval trekker en twee auto's

Een auto is geplet door de slangenhaspel van de tractor. (Foto: Eric van Lieshout)

HOOFDDORP - Bij een ongeval op de Hoofdweg Oostzijde (N520) hebben donderdagmorgen 28 maart twee inzittenden van een personenwagen een engeltje op hun schouder gehad.

Wonder dat inzittenden slechts lichtgewond raakten

Het ongeval gebeurde op het stuk tussen de Weg om de Noord en de Vijfhuizerweg, toen een bestuurder van een Engelse Maserati in aanrijding kwijt met het landbouwvoertuig. De bestuurder van de trekker heeft nog geprobeerd om de wagen te ontwijken, met als gevolg dat hij zelf in botsing kwam met een personenwagen. Deze auto werd geplet onder de slangenhaspel van de trekker.

Beide inzittenden konden zelf hun auto verlaten, maar raakten wel lichtgewond. Na behandeling in de ambulance werd duidelijk dat ze geluk hadden gehad, want beiden hoefden niet mee naar het ziekenhuis.

Ook plek voor Fokker in Transport Museum

Vervolg voorpagina

Een medewerker van Fokker Erfgoed komt ook wekelijks naar het voormalige pand van dranklegende Bols. "Fokker heeft een meer dan 100-jarige geschiedenis die we nooit mogen vergeten. Wat is dit bedrijf belangrijk geweest voor Nederland. We willen dit erfgoed behouden via excursies, publieksdagen en reünies. Dat is op deze bijzondere plek in Nieuw-Vennep goed mogelijk. We zijn in dit museum vanaf januari 2018 aanwezig. Hier hebben we naast een expositieruimte, een metaal-, aluminium- en houtwerkplaats. Verder is er plek voor ons kantoor en opslagruimtes. We zijn hier gelukkig. En Anthony Fokker kijkt vanaf de hemel ongetwijfeld gelukkig met ons mee."

www.nederlandstransportmuseum.nl

Hoofddorpse Indy Kames in finale Miss Teen of Noord-Holland

Indy Kames. (Foto: Biance de Ruijter-Photography)

HOOFDDORP - De 16-jarige Indy Kames uit Hoofddorp heeft zich gekwalificeerd als finalist van Miss Teen of Noord-Holland.

"Ik werd benaderd of ik wilde meedoen aan deze verkiezing en dacht eigenlijk dat het een grapje was. Nadat ik op internet had gekeken wat het inhield, heb ik me, met goedkeuring van mijn ouders, opgegeven. Het leek me superleuk. Ik doe vaker fotoshoots, heb in commercials meegedaan en vind het leuk om model te staan. Ik vind het een enorme eer en het is een geweldige ervaring."

Op 12 mei is de finale van Miss Teen of Noord-Holland met een openingsdans, een bikini- en een avondjurk-ronde. Wanneer Indy de titel 'Miss Teen of Noord-Holland' binnenhaalt, gaat zij op voor de landelijke finale 'Miss Teen of the Netherlands'. "De concurrentie is groot, maar het genieten van het avontuur en de gezelligheid met de andere kandidaat-Missen staat voorop. Ook is het goed voor mijn zelfvertrouwen en presentatie".

Binnenkort kan op Indy gestemd worden en er staan leuke activiteiten op het programma, zoals een fotoshoot, catwalk-training en een teambuildingsdag.

LINDA.foundation

Niet alleen het uiterlijk en presentatie staat centraal tijdens de Miss-verkiezing. Er is ook aandacht voor het goede doel. Centraal staat de LINDA.foundation. Deze organisatie steunt gezinnen in Nederland die het financieel zwaar hebben en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Indy doet haar best om zoveel mogelijk geld hiervoor in te zamelen om op deze manier veel mensen blij te maken. De actie voor de LINDA.foundation van Indy steunen met een donatie, kijk op www.actievoorlindafoundation.nl/actie/indy-kames.

Indy zit in 4 havo op het tweetalig onderwijs van het Haarlemmermeer Lyceum en heeft een passie voor talen, reizen en dansen. Binnenkort gaat ze 2 weken als uitwisselingsstudente met school naar Indonesië. Daar zetten de studenten zich in voor een schoon drinkwaterproject voor kinderen. Ook danst ze in mei met haar Formation dansgroep op het EK Hip Hop in Italië.

Op pad voor Landelijke Opschoondag

In Vijfhuizen ging de organisatie zelfs met een bakfiets door het dorp. (Foto: NMCX Centrum voor Duurzaamheid)

HAARLEMMERMEER - Van Badhoevedorp tot Lisserbroek gingen honderden inwoners zaterdag 23 maart met elkaar de straat op om tijdens de zeventiende Landelijke Opschoondag hun buurt zwerfafvalvrij te krijgen.

Het aantal deelnemers is duidelijk gestegen. De groepen worden groter en het aantal initiatieven groeit. Van de Haarlemmermeerse initiatieven werden er negen ondersteund door NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

Het startschot voor de Landelijke Opschoondag, met als thema 'één buurt, één missie', klonk dinsdag 19 maart al in Hoofddorp. Hier luidden medewerkers van NMCX de voorjaarsschoonmaak in met een actie rondom de locatie die zij eind vorig jaar betrokken. In de week voorafgaand aan Landelijke Opschoondag waren ook al zes wandelgroepen actief die begeleid zijn door Team Sportservice Haarlemmermeer.

In Lisserbroek werd Opschoondag traditioneel groots aangepakt met de meeste lokale deelnemers in Haarlemmermeer en ver daarbuiten. Jong en oud trok met de altijd bereidwillige, vrijwillige brandweer door het dorp. Op vrolijke wijze werd getoond hoe belangrijk het is om Lisserbroek schoon te houden. Alle acties waren live te volgen via de sociale mediakanalen van NMCX.

Haarlemmermeer zonder zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NMCX werkt intensief samen met bedrijven, inwoners, instanties en overheid om zwerfafval te verminderen en te zorgen dat een schone omgeving de norm blijft. Niet alleen bewustwording, ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel wordt gecreëerd. Een voorbeeld is 'SuperSchoon Haarlemmermeer', een netwerk van lokale ambassadeurs die streven naar een schoon Haarlemmermeer.

Conciërge van het Jaar-verkiezing

HAARLEMMERMEER - De verkiezing 'Haarlemmermeerse Conciërge van het Jaar' gaat weer van start. Na het grote succes in 2018 maakt D66 zich op voor de tweede editie die de conciërges van Haarlemmermeerse scholen weer flink in het zonnetje zetten.

Goed onderwijs en kansen voor kinderen begint bij een goede basis. Jeugd moet naar school kunnen in een veilige, schone en inspirerende omgeving. Daarom zijn conciërges van onschatbare waarde. Scholen ontvangen een mail die scholieren, docenten, ouders, begeleiders en bestuurders oproept hun conciërge te nomineren. Creatieve inzendingen worden gewaardeerd.

Het onderwijsondersteunend personeel, dat zo vaak in de schaduw zijn of haar werk doet, verdient een steuntje in de rug. D66 hoopt dat inwoners van de gemeente hen de waardering willen geven die ze verdienen. Van 1 tot en met 12 april kunnen conciërges genomineerd worden. Vanaf 13 april kan via haarlemmermeer.d66.nl gestemd worden op de genomineerde conciërges. Uit de publieksstemming komt op 19 april een top 3-selectie waaruit de jury de winnaar kiest.

Na de meivakantie wordt de winnaar in het zonnetje gezet met een uitreiking door John Nederstigt.

Dorpsraad Zwaanshoek 50 jaar

De bronzen eremedaille voor 50-jarige verenigingen. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

ZWAANSHOEK - Locoburgemeester Marja Ruigrok reikte zaterdag 30 maart in De Oase een bronzen eremedaille uit aan Stichting Dorpsraad Zwaanshoek vanwege haar 50-jarig bestaan.

Bronzen Eremedaille

"Fantastisch om te zien dat de Dorpsraad zo actief is. Mede door die inzet is het nog fijner en veiliger geworden in Zwaanshoek. Een sterk staaltje gemeenschapszin!" vindt Ruigrok.

In het voorjaar van 1967 namen zeven bewoners het initiatief voor een dorpshuis. Door de overname van een gebouwtje van de gereformeerde kerk, kregen zij een eigen onderkomen. Twee jaar later, op 26 maart 1969, werd Stichting Dorpsraad opgericht. Zwaanshoek was in 1969 een klein buurtschap met enkele honderden inwoners. Eind jaren '70 zijn de Goudriaanstraat, Klinkenbergstraat, Waltmanstraat en Noppenstraat ingericht met nieuwbouw. Toen werd Zwaanshoek pas een dorp. Maar wel een dorp dat, al voor het een dorp werd, een dorpsraad had.

Vondst hennepkwekerij en vuurwapens in Hoofddorp

Zwaarbewapende agenten staan rond de garagebox waar onderzoek wordt gedaan naar een hennepkwekerij. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - De politie is woensdagavond 27 maart en een groot deel van donderdag 28 maart bezig geweest met uitgebreid onderzoek na de vondst van een hennepkwekerij en meerdere (vuur)wapens in Hoofddorp.

De vondst werd gedaan in een garagebox aan de Graan voor Visch.

Donderdagochtend 28 maart stonden zwaar bewapende agenten bij de garagebox om deze te beveiligen. Agenten en technische rechercheurs zijn in en rondom de garagebox uren bezig geweest met onderzoek.

Ook een nabijgelegen woning werd woensdagavond door de politie ontruimd.

Banenmarkt voor jongeren in Hoofddorpse bibliotheek

HOOFDDORP - In Bibliotheek Hoofddorp-Centrale op het Raadhuisplein is dinsdag 9 april van 19.30 tot 21.00 uur een (bij)banenmarkt voor jongeren.

Jongeren tussen de 16 en 27 jaar die op zoek zijn naar vakantiewerk, een bijbaantje, een fulltimebaan of een opleiding, zijn welkom. Toegang is gratis.

www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Column Sterkliniek dierenartsen

Lodewijk Kamps. FOTO: Corine Zijerveld

Deal or no deal?

door Lodewijk Kamps

Ik had weekenddienst en het was de hele avond al ontzettend druk. Grappig genoeg hadden we bijna geen 'eigen' patiënten, maar belden er vooral mensen die weten dat we een spoedkliniek zijn.

Ik was bezig om alle opnamedieren klaar te maken voor de nacht, de kattenbakken te legen en de medicijnen te geven, toen om half 12 de telefoon weer ging. "U moet me helpen", hoorde ik het meisje zeggen. Dit was geen vraag, dit was een opdracht. "Mijn moederpoes heeft 5 jongen gekregen en nu is ze weggelopen. De kittens moeten melk hebben, anders gaan ze dood." Wij hebben meestal een doos melkpoeder op voorraad, dus ik kon haar gelukkig helpen. Ze woonde in Hoofddorp-Noord en het was al laat. Ik schatte in dat ik nog maar een paar minuten werk te doen had en stelde dus voor dat we elkaar halverwege in Zwaanshoek, waar ik woon, zouden ontmoeten om daar de melkpoeder te overhandigen. Dan hoefde zij niet helemaal naar Hillegom te rijden en ik hoefde niet op de praktijk op hen te gaan wachten. Een typische win-winsituatie. Dacht ik.

Ik maakte een pakket klaar met de melkpoeder en de drinkflesjes en reed naar de rotonde. Het was pikdonker. Ik zette mijn knipperlichten aan. Van iedere auto die eraan kwam, dacht ik dat het hem was. Maar iedereen reed door. Totdat er een geblindeerde BMW naast mij stopte. Het raam ging langzaam open, dreunende basmuziek schetterde door de stille avond en er zaten twee dreigend kijkende, kaalgeschoren sportschooljongens in. Ik vreesde het ergste. Maar één van de twee vroeg netjes articulerend: "Heeft u een probleem? Kunnen we u ergens mee helpen?" Vooroordelen kunnen lastig zijn. Ik belde de melkpoederklant en ze vertelden dat ze onderweg waren.

Even later zag ik weer koplampen aan komen. Ik hoopte dat zij het waren. Maar van dichterbij zag ik dat het de politie was. Zij stopten eveneens. "Hebben wij een probleem, meneer?" vroegen zij. "Nee hoor, ik wacht op iemand." Ze fronsten hun wenkbrauwen. "Om half 1 's nachts?" "Ja, ik moet een pakketje afgeven," zei ik redelijk zorgeloos en naïef. "Mogen wij dat dan even zien?" vroegen de agenten. "Het is maar melkpoeder, hoor," zei ik en toen besefte ik het gevaar. De ene agent riep op gedempte toon om versterking, terwijl de dichtstbijzijnde de pot met witte poeder opende. Ik hoorde de ander in de mobilofoon zeggen dat ze een dealer te pakken hadden. Er kwamen twee fietsers(!) aan die bij mijn auto stopten. "Bent u de dierenarts met de melkpoeder voor mijn kat?" vroeg het meisje, door haar vader begeleid. Ze waren op de fiets gekomen. Ongelofelijk. Daarom duurde het zo lang. Opgelucht door de ultieme escape legde ik nu overtuigender aan de politie uit wat er aan de hand was.

Het duurde tot 4 uur voor ik sliep. Volgende keer spreek ik gewoon op de praktijk af.

Informatieavond Herbert Vissers over alcohol- en drugsgebruik jongeren

NIEUW-VENNEP - De ouderraad van het Herbert Vissers College organiseert maandag 8 april een informatieavond in samenwerking met gemeente Haarlemmermeer. Diverse sprekers weiden uit over hun expertise. Wethouder van onderwijs, Marjolein Steffens- van de Water, opent de bijeenkomst.

De bekende kinderarts Dr. Nico van der Lely van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, expert op het gebied van alcohol en jeugd, is de eerste spreker. Hij richtte de polikliniek voor Jeugd en Alcohol op. Inmiddels zijn er al twaalf van deze kinderalcoholpoli's in Nederland.

"Aan een dronken puber zie je weinig. Niks zwalken of onvast op de benen, ze lopen nog prima in een rechte lijn. Maar dan ineens: báf. Nog voor ze zich aangeschoten voelen, gaan ze out. De hartslag daalt, de ademhaling wordt oppervlakkig, de lichaamstemperatuur zakt. Soms stuipen ze nog even, voor ze wegzakken in een coma die gemiddeld 3,5 uur duurt, maar ook een etmaal kan aanhouden. Je hoeft geen dokter te zijn om te begrijpen dat zo'n alcoholvergiftiging levensgevaarlijk is", sprak de kinderarts in eerdere interviews.

Gedragsverandering

Op de polikliniek voor Jeugd en Alcohol krijgen jongeren, die met een alcoholvergiftiging zijn opgenomen, én hun ouders nazorg. Doel is het bereiken van gedragsverandering en onderkennen van eventuele onderliggende problemen, zodat de jongere niet opnieuw in de problemen komt met alcohol. Alcoholvergiftiging kan resulteren in hersenbeschadiging met verminderde leerprestaties en gedragsveranderingen als gevolg. Dit kan zelfs gebeuren als een kind nooit eerder alcohol heeft gedronken. Dr. Nico van der Lely zal de aanwezigen boeien met zijn overtuigende verhaal.

Preventie

Sprekers Nick de Wit en Marion Kooij wisselen elkaar af om in te gaan op diverse thema's. Beiden zijn preventiewerker bij Stichting Brijder Verslavingszorg Haarlemmermeer en geven voorlichting om problemen bij jongeren door alcohol- en drugsgebruik te voorkomen. Aan de orde komen vragen als: Wat is een verslaving en wat is de oorzaak? Hoe ontvankelijk is het kind voor een verslaving en hoe gaan ouders met hun kind in gesprek? Welke ondersteuning is hiervoor te krijgen?

Wijkagent Ton Wijsman is aanwezig om te reageren wanneer er specifieke vragen op zijn terrein vanuit de zaal worden gesteld.

De infoavond begint 19.00 uur met koffie en thee in de aula van het Beurtschipper-gebouw van het HVC, Noorderdreef 175. Aanmelden via www.hvc.nl. Toegang is vrij.

Uitbreiding Meijer Tegels & Sanitair

De wand in de showroom van Meijer Tegels & Sanitair met de collectie Mozaïektegels van Porcelanosa l’Antic Colonial. (Foto: Heleen Bakker)

NIEUW-VENNEP - Meijer Tegels & Sanitair is constant in beweging. Onlangs is de showroom verfraaid en uitgebreid met 500m2. De mooiste badkamer- en tegelshowroom van Nederland beslaat hierdoor inmiddels 3.500 m2.

Mooiste badkamer- en tegelshowroom van Nederland

Bij Meijer Tegels & Sanitair zijn meer dan veertig verschillende badkameropstellingen te vinden en een groot tegelassortiment van onder andere de topmerken Ink, Hansgrohe, Hotbath, Venus, Casalgrande Padana en Sealskin. Daarnaast heeft Meijer het grootste assortiment keramisch parket van de Benelux.

Nadat kort geleden de showroom werd verfraaid met House of Venis van Venis - trendsetter op het gebied van keramische tegels - is hier nu ook een prachtige collectie Mozaïektegels van Porcelanosa l'Antic Colonial te vinden, met een keuze uit meer dan 250 soorten. Onder andere de collectie Glass Mosaics verenigt de series die gemaakt zijn van glas, met mozaïeken van gerecycled materiaal van doorzichtig glas en zelfs met goud. Daarnaast zijn metaal, koper en nikkel de grondstoffen van de collectie Metal Mosaics.

3D-ontwerp

Aan de hand van een 3D-ontwerp stellen de gespecialiseerde medewerkers, middels overleg met de klanten, de badkamer van hun dromen samen.

De grote verscheidenheid aan collecties is dé reden voor een bezoek aan Meijer Tegels in Nieuw-Vennep. En neem dan ook meteen een kijkje op de Discount-afdeling.

Meijer Tegels & Sanitair
Haverstraat 70 Nieuw-Vennep
0252-675 504
www.meijer-sanitair.nl

Danspaleis terug naar Hoofddorp

Een dansje wagen of gewoon lekker luisteren naar de muziek tijdens het Danspaleis. (Foto: My Generation)

HOOFDDORP - Het succes van het Danspaleis in 2018 met ruim negentig swingende ouderen maakte meteen duidelijk dat er een vervolg moest komen. Sindsdien kan iedere derde donderdag van de maand gedanst worden op plaatjes in het Duyckercafé tijdens het Danshuis. Donderdag 11 april wordt groter uitgepakt, met het Danspaleis in de Passage.

Het Danspaleis is een theatraal mini-evenement voor ouderen met een bevlogen 'Platen Draaier', een rijdend discomeubel, glimmende dansvloer, feestelijk decor en gastvrouwen en -heren, geïnspireerd op de jaren '40 en '50. Een vrolijk feest van herkenning.

Donderdag 11 april wordt de Passage in Het Cultuurgebouw omgetoverd tot Danspaleis. Alle ouderen die zin hebben in een feestje zijn vanaf 14.00 uur welkom, om 14.30 uur legt de 'Platen Draaier' de eerste plaat erop en gaan de voetjes van de vloer. Kijken, luisteren en genieten van een drankje aan de bar mag natuurlijk ook.

My Generation zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om tijdens het maandelijkse Danshuis mee te dansen of een danslesje te geven. Donderdag 11 april is een mooie kans om kennis te maken met de bezoekers en de organisatie van My Generation. De activiteit is voor iedereen dus ook voor wie minder mobiel is of geheugenproblemen heeft. Vragen over begeleiding of vervoer, mygeneration@amstelring.nl of Misha de Jong, 06-1464 6643.

Britse prog en English pub op festival

HOOFDDORP - Poppodium Duycker maakt zich op voor de eerste festivaleditie van Prog Invasion, waarmee het een podium biedt aan de beste en breedste progressieve rock en metal uit steeds een ander land. Na drie edities met een voorhoede van Australische, Belgische en Duitse bands staat zaterdag 6 april een flinke overmacht aan Engelse progbands te popelen om het op te nemen tegen de Nederlandse progtroepen.

Eerste A British Prog Invasion XL

Tijdens A British Prog Invasion XL staan, tussen 14.00 en 0.30 uur, topacts geprogrammeerd in de grote zaal. Vijf acts die de frontlinies van de Engelse progressieve rock en metal vertegenwoordigen. Daartegenover drie acts die als de fine-fleur van de Nederlandse progressieve rock bekend staan.

Topacts

IO Earth is de headliner. Met het vierde album op zak is deze band hard op weg naam te maken in het proguniversum. De band heeft een onmiskenbare sound en wisselt gemakkelijk powerballads en hardrock met elkaar af.

Het avondprogramma wordt aangevuld met HeKz en Moonparticle. Het energieke derde album 'Invicta' van HeKz, met als ingrediënten Queen en Dream Theater, gooide hoge ogen in veel eindejaarslijstjes. Voor het debuutalbum 'Hurrican Esmeralda' vroeg Niko Tsonev hulp van Adam Holzman, Theo Travis en Craig Blundell. On stage bestaat de cast uit Tsonev zelf, Malcolm Mortimore achter de drumkit, Lee Spreadbury op toetsen en de verbluffende Belle Scar op zang.

De middag bestaat uit prog van de band GU-RU, die met een live primeur van hun debuutalbum komen, de frisse post-progpop van Kyros, de theatrale roaring-twentiesprog van The Dame en de symfonische rock from outer space van Milky Way Gas Station.

Het Duyckercafé wordt omgedoopt tot een Engelse pub, met pubfood en een pint of pale ale, en een mini-editie van Music Talks, waarin muzikanten door Patrick Lamberts van de Aardschok aan de tand worden gevoeld over carrière en creativiteit, inspiratiebronnen en toerbelevenissen. Verder zijn er muziekclinics, akoestische shows, signeersessies en een cd- en merchandisemarkt.

Te koop zijn tickets voor het hele programma en voor alleen de avond. Het café en de Music Talks zijn het hele festival zonder ticket gratis toegankelijk.

Programma

Café: 13.00-2.00 doorlopend English pub en Music Talks

Clinics: 18.45-19.15 Clinic door vocals Matt Young (HeKz) en 19.15-19.45 uur Clinic door guitar Niko Tsonev (Moonparticle, Steven Wilson)

Het programma in de zaal met de verschillende hierboven voorgestelde progbands is te vinden op: www.duycker.nl

Voorstelling Verrukkelijke vuilnismannen

De verrukkelijke vuilnismannen Ko en Lou. (Foto: PR)

HOOFDDORP - In de voorstelling 'Verrukkelijke vuilnismannen' brengen Ko & Lou, twee rasechte circusartiesten, een ode aan De Vuilnisman. Woensdag 10 april is deze voorstelling voor kinderen van 2 tot 8 jaar te zien in de Podiumzaal van Bibliotheek Haarlemmermeer in Het Cultuurgebouw.

Onder het motto 'De vuilnisman die alles kan!' presenteren Ko & Lou een cascade van vervaarlijke salto's, de sterke man-op-man Acro-Kliko Truc en verbazen zij met hun vuilnismannensouplesse. Ze jongleren met vuilniszakken en 'petflessen', blikken, glas en rotte vis om zo het afval te scheiden. Onder het mom van 'samen bouwen en veilig stapelen' maken ze van en met het publiek een menselijke piramide. Tot Ko het niet meer ziet zitten en zich terugtrekt in zijn Kliko. De Kliko wordt doorboord met ontelbare bezems. Gooien Ko & Lou het bijltje erbij neer of zullen zij als De Nieuwe Vuilnisman herrijzen?

Kaartjes kosten 5 euro per stuk.

www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Passiemuziek met Navarro in Cruquius Museum

Het Navarra Spring Quartet uit Engeland. (Foto: PR)

CRUQUIUS - In de serie CruquiusConcerten voert het Navarra String Quartet zaterdag 6 april om 20.15 uur het prachtige strijkkwartet 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' van Haydn uit.

Het succesvolle Navarra String Quartet bestaat ruimt 15 jaar en heeft Londen als thuisbasis. Destijds voltooiden de muzikanten hun opleiding in Manchester en Londen, waar het een strijkkwartet vormde, dat vanaf het begin al opviel en prijzen won. In de loop der jaren heeft het Navarra Quartet een internationale reputatie opgebouwd als een van de meest dynamische en poëtische hedendaagse strijkkwartetten.

Oorspronkelijk is 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' een orkestwerk dat bestaat uit inleiding, zeven langzame sonates, in feite symfonische bewegingen, gebaseerd op Jezus' zeven laatste woorden aan het kruis en een afsluitend Presto. Het was bedoeld voor de jaarlijkse liturgische dienst op Goede Vrijdag. Het werk is gecomponeerd voor een klassiek symfonieorkest. De versie voor strijkkwartet is gepubliceerd in 1787. Componist Joseph Hayn blijkt in zijn lijdensmuziek de juiste toon te hebben gevonden. Ondanks de ongebruikelijke opeenvolging van zeven langzame sonates maakt het werk diepe indruk. De muziek van 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' klinkt sereen, expressief en ontroert vanwege de manier waarop de componist elk kruiswoord van Christus indringend en beeldend verklankt.

Kaarten zijn te koop via www.CruquiusConcerten.nl en bij schouwburg De Meerse, 023-5563700. Het concert is te beluisteren in de Waterschapszaal in het Cruquius Museum aan de Cruquiusdijk.

Concertreeks verhuist

Dit is het laatste concert na 15 jaar CruquiusConcerten in het Cruquius Museum. De concerten verhuizen in december naar het Kunstfort bij Vijfhuizen. Een artistieke creatieve plek met een mooie akoestiek

Expo van textielkunstenaar Van der Leeuw

HOOFDDORP - In Het Fundament aan de Kruisweg is de expositie 'Religieuze mysterie, Mysterieuze religie' te bezoeken, met textielkunst van kunstenaar Marjo van der Leeuw. Met textiel en andere materialen probeert zij creatieve antwoorden te geven op de vraag naar de zingeving en de toekomst van de wereld. Door haar werk speelt een gevoel van onbestemd verdriet en melancholie, dat zich uit in het gebruik van tertiaire kleuren, passend bij haar thema's. Haar bedoeling is om mensen tot nadenken te stemmen, wat goed past in de 40-dagentijd. De onvolmaaktheid van de wereld kan mensen moedeloos en droevig maken, maar Van der Leeuw laat met verschillende symbolen in haar werk zien, dat de hoop overwint.

De expo is te bezoeken in boekwinkel Het Kruispunt en is open op 5 t/m 7 april, 12 t/m 14 april, en op 18 en 19 april van 13.00 tot 16.00 uur.

De lente is begonnen, tijd om met elkaar naar buiten te gaan

Naar buiten gaan, kan ook heel dichtbij huis. (Foto: PR)

Na de zomer, de herfst en de winter wordt het weer lente. Hét seizoen van krokussen, lammetjes en vogelnesten. Buiten wordt de natuur steeds groener en de zon laat zich weer wat vaker zien. Er worden ook veel dieren geboren. Het is een vruchtbare tijd.

Alle bloemen, bomen en planten beginnen in de lente weer te groeien. Kijk hoe krokussen opduiken uit de grond, hoe de blaadjes aan de bomen groeien en het gras dat steeds langer en groener wordt.

Prachtige bloesems sieren de bomen. (Foto: PR)

Vooral bolgewassen ontwikkelen zich snel tijdens de lente. Vanuit de bol kan de plant zeer snel groeien en bloeien. Snel wordt het zaad ontwikkeld, waarna de bladeren bovengronds weer afsterven en de bol in rust blijft tot het volgende lenteseizoen. Voorbeelden hiervan zijn krokussen en narcissen.

De dieren ontwaken uit hun winterslaap en kruipen naar buiten. De natuur biedt weer volop voedsel waardoor ze kunnen aansterken. De dagen worden langer en het zonlicht wordt sterker. Met het gevolg dat de mens dopamine en serotonine aanmaakt. Dit zijn stofjes die een opgewekt gevoel van vreugde teweegbrengen. Een reden waarom mensen zich vaak gelukkig voelen in de lente.

Genieten

Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om naar buiten te gaan. Pak de fiets, ga lekker werken in de tuin, schuif het zonnescherm uit en ga naar buiten. Het is tijd om te genieten.

Tuincentrum Global Garden is helemaal klaar voor de lente

Global Garden verkoopt in haar nieuw aangelegde kas allerhande speeltoestellen, -huisjes en meubelen voor kinderen. (Foto: Pixabay)

ZWAANSHOEK - Tuincentrum Global Garden is klaar voor de lente. Het centrum heeft er een flinke ruimte bij gekregen die het eerste halfjaar wordt gebruikt als showroom voor tuinmeubelen, barbecues en buitenspeeltoestellen. In september wordt de extra ruimte, die 2000m2 groot is, omgebouwd tot kerstshow.

Aangebouwde kas met zonnepanelen

Kersenbloesem. (Foto: Pixabay)

"De nieuwbouw is voorzien van zonnepanelen, waardoor we voor dit stuk bijna niet meer afhankelijk zijn van het stroomnetwerk," vertelt Jordi van Maasdam. "Daarnaast is er een verduisteringsdoek geïnstalleerd waarmee we de afdeling met een druk op de knop in kerstsferen omtoveren."

Door de nieuwe ruimte heeft Global Garden haar kamerplantenafdeling geheel kunnen vernieuwen met een bijna 50 procent grotere oppervlakte. "Eyecatchers zijn een levende groene plantenwand van 3 meter breed en 3,5 meter hoog. En een Orchideeënkas met een uitgebreid assortiment van deze bijzondere planten."

In de nieuwe kas is een nieuwe productgroep te vinden. Van Maasdam: "Speeltoestellen en -huisjes, buitenmeubels voor kinderen en meer van het Canadese merk KidKraft. Hier kunnen de kinderen spelen en testen. Alle toestellen staan op speciaal kunstgras met valdemping waardoor alles veilig is. Dit kunstgras kan ook thuis aangelegd worden."

De buitenafdeling van Global Garden is voor een groot deel opnieuw aangelegd in het verlengde van de nieuwe kas. "Daar vinden de mensen onze vernieuwde vaste plantenafdeling die 20 procent groter is geworden. Daarnaast is op de buitenafdeling het uitgebreide rozen- en waterplantenassortiment te vinden. En natuurlijk is ons vertrouwde grote assortiment bomen en heesters uit alle windstreken weer up to date. Een prachtig assortiment seizoensartikelen is te vinden bij binnenkomst op ons plein."

Plantenspecialist

Global Garden is een tuincentrum met een specialisme in planten. "Vanuit onze geschiedenis als kwekers is het onze passie om een hoogstaand kwalitatief assortiment buiten- en binnenplanten aan te bieden op ons bedrijf van 4,5 hectare groot. We hebben een specialistisch team met een brede, uitgebreide kennis die elke klant te woord kan staan en helpen met alle tuinvragen."

Tuincentrum Global Garden
Hillegommerdijk 554
Zwaanshoek
www.globalgarden.nl
023-584 2354

Ford Focus bestverkochte auto

De Ford Focus Range. (Foto: Ford Nederland BV)

AMSTELVEEN - Ford Nederland sluit het eerste kwartaal van dit jaar goed af. Met 3.567 registraties was de Ford Focus het eerste kwartaal zelfs de bestverkochte auto van Nederland. Ook de Fiesta laat goede cijfers zien in het eerste kwartaal. Het is de op een na best verkochte auto in zijn segment.

Sterke start Ford Bedrijfswagens

Het model Ford Focus Titanium. (Foto: Ford Nederland BV)

Zowel Ford personenauto's als bedrijfswagens laten met een marktaandeel van respectievelijk 6,2 en 13,9 procent over het eerste kwartaal een groei van het marktaandeel zien.

Ford Bedrijfswagens

De solide verkoopresultaten van Ford Bedrijfswagens kennen een stijgende lijn voor de Transit, de Transit Custom en de Transit Connect. Ook de Ranger pick-up heeft een sterke start met 108 registraties in het eerste kwartaal. Dat is meer dan het dubbele vergeleken met vorig jaar.

Ultieme luxe

Met de toevoeging van de avontuurlijke Focus Active crossover is de Focus line-up compleet. De Titanium, boordevol technologieën die het leven makkelijker maken, de ST-Line, met zijn sportieve uitrusting en messcherp sturende onderstel en de Vignale, die zijn passagiers verwent met ultieme luxe waren al eerder verkrijgbaar.

Verschillend karakter

"Het unieke van de verschillende uitvoeringen van de Focus is dat ze niet alleen verschillen van uitrustingsniveau, ze verschillen daadwerkelijk van karakter. Zo is er voor elke klant een passende Focus. Met de komst van de sportieve Focus ST komende zomer en de mild-hybride varianten van de Focus en Fiesta begin volgend jaar, heb ik er alle vertrouwen in dat we het succes verder kunnen uitbouwen", aldus Johan Claassen, managing director van Ford Nederland.

Geslaagde afsluiting Fashion Event & More in Hoofddorp Winkelstad

Ook gezinnen lopen mee op de catwalk. (Foto: Hoofddorp Winkelstad)

HOOFDDORP - Fashion Event & More 2019 zit er op. In maart stond Hoofddorp Winkelstad in het teken van fashion. Zaterdag 30 en zondag 31 maart was het hoogtepunt: de catwalkshows.

In het hele centrum lag een paarse loper en op het Polderplein-Binnen stond een catwalk waar ruim dertig modewinkels uit het centrum het hele weekend hun fashion lieten showen. Professionele modellen, modellen van de winkels zelf en deelnemers van de Castingdag verzorgden er diverse modeshows voor verschillende leeftijdsgroepen.

Danuta Pylypenko is het Fashion Model van 2019 geworden. (Foto: Hoofddorp Winkelstad)

Naast de shows door de centrumwinkeliers waren een paar bijzondere modeshows op de catwalk te zien. Zo gaf LingerieService Marieke Vermaas op zaterdag een show met badmode voor dames die een prothese dragen. Zondag gaf House of Tall een modeshow voor lange dames en heren. Ook waren er shows met kinderen op de catwalk met kindermode en jonge dansers van Dansschool Marcella van Altena.

Geslaagd

Marjan Eikelenstam van PM Fashion Events kijkt tevreden terug op een geslaagd fashion weekend: 'We hebben samen met de ondernemers van Hoofddorp Winkelstad een bruisend evenement neergezet met heel veel mode op de catwalk, leuke dansoptredens en een enthousiast publiek.'

Fashion Model

Iedereen die eens wilde meelopen tijdens een professionele modeshow kon zich opgeven voor de Castingdag. Een jury koos een aantal modellen die een catwalktraining kregen en mocht meelopen op de catwalk. Zondagmiddag werd Danuta Pylypenko uit Hoofddorp verkozen tot Fashion Model 2019. Zij won een professionele fotoshoot van Foto Gans uit Hoofddorp. Maxime Blom en Humberto Vieira Rijo ontvingen de tweede en derde prijs en wonnen ieder vier bioscoopkaartjes van Kinepolis Hoofddorp.

Major Family Obstacle Run

De Major Family Obstacle Run. Alex de Haas

HOOFDDORP - De Major Obstacle Run beleefde vorig jaar haar vijfde editie in Langedijk. Nu in 2019 is er, naast de editie in Langedijk op 7 en 8 september, een nieuwe uitdagende Major Family Obstacle Run op 16 juni bij de Toolenburgerplas in Hoofddorp. Inderdaad, voor de hele familie.

Overwin samen met de kind(eren) de obstakels. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en hun trotse gezichten bij het passeren van de finish zijn een prachtig moment.

De Major Family Obstacle Run. Alex de Haas
Een Obstacle Run voor de hele familie; doe 16 juni mee in Hoofddorp. Alex de Haas

De Major Family Obstacle Run is een off-road parcours van 3 of 6 kilometer met 25 unieke obstakels. Beleef de ultieme (vader)dag op 16 juni. Stel de hele familie op de proef met kracht, behendigheid en natuurlijk baggervette fun. Deelnemen kan vanaf 5 jaar. Tot en met 31 maart krijgt de inschrijver Earl Buddy Korting.

Informatie en inschrijven:

www.major-run.nl/family

Rugbyclub Hawks gefocust op winst

De jeugd van Hawks in actie. (Foto: Rugby Club Haarlemmermeer Hawks)

HOOFDDORP - Ondanks de voorbereidingen voor de komende verhuizing naar de nieuwe locatie laten de Hawks zich in Rugbyland nog van alle kanten zien.

De allerkleinsten, guppen en turven (5-7 jaar), hebben samen met de Benjamins (8-9 jaar) een toernooi in Amstelveen succesvol afgewerkt waarbij de vreugde van winst en verlies samen gingen.

De mini's (10-11 jaar) moesten helemaal naar Driebergen, maar verloren helaas beide wedstrijden, ondanks hun tomeloze inzet.

Winst

De thuisteams op zaterdag waren de cubs (12-13 jaar) en de junioren (14-15 jaar). Beide teams streden voor het kampioenschap waarbij de cubs in een kwalificatietoernooi alle winst naar zich toe trokken tegen Bredase rugbyclub en West-Friesland door mooi en sterk rugby onder een mooie lentezon.

De Hawks junioren waren daarna aan de beurt tegen Eemland die, door een aantal blessures, al snel drie spelers moesten missen. Bij rugby is het dan traditie dat er spelers aan elkaar uitgeleend worden, waarbij Hawks spelers tegen het eigen team gaan spelen. Uiteindelijk wonnen de Hawks junioren met 72-17. De ploeg staat momenteel eerste in de Shield poule C.

Vriendjesdag

Woensdagavond 3 april en vrijdagavond 5 april is er vriendjes en vriendinnetjesdag voor jeugd tot 13 jaar van 18.00 tot 19.30 uur.

Teleurstelling SV Hoofddorp in beker

HOOFDDORP - Het zondagteam van SV Hoofddorp is teleurstellend uitgeschakeld in het bekertoernooi. Het team van trainer Jethro Abram verloor verrassend met 1-2 van het twee klassen lager uitkomende Grasshoppers. De tegenstander uit Hoogwoud wist in blessuretijd de winnende treffer te maken.

Hoofddorp had gewaarschuwd moeten zijn. Juist in de achtste finale van het bekertoernooi mag je een tegenstander die veel lager uitkomt, nooit onderschatten. Abram zal dat vooraf zeker uitgesproken hebben.

In de eerste helft was Hoofddorp de sterkste, maar kon dit niet tot uitdrukking brengen in treffers. Vooral Sven Wierda, die normaal vrij scherp is in de afronding, kon enkele redelijke kansen niet benutten. Met rust stond het nog 0-0. Abram zal in de pauze zijn manschappen hebben meegedeeld dat ze met extra power moesten gaan spelen.

De tweede helft was echter amper begonnen of bij een hoekschop verdedigde de thuisploeg bijzonder slecht uit. De linksbuiten van Grasshoppers kon te makkelijk 0-1 scoren. Hoofddorp begon met een groot offensief. Het lukte echter maar niet om verschillende goede kansen doeltreffend af te ronden. Vlak voor tijd werd het door Jasmin Ramic dan toch nog 1-1. De fans gingen ervan uit dat het nog goed zou komen. Maar via een vrije trap kon de tegenstander toch op 1-2 komen. En wederom door slecht uitverdedigen.

Na afloop was de stemming bij Hoofddorp droevig. Een mooie kans om ver te komen in het bekertoernooi en daarmee deelname aan de KNVB beker te bereiken, met daarin alle profclubs van Nederland, was om zeep geholpen. Alle aandacht van Abram en zijn manschappen kan weer naar de competitie uitgaan.

Reigers loopt verder uit

HOOFDDORP - De hockeyers van De Reigers versloegen Myra met 3-4. Twee keer werd een achterstand rechtgetrokken. En omdat de concurrenten Rood Wit en Bennebroek punten lieten liggen, staat het team van coach Wiegert de Regt nu nog overtuigender aan kop met vijf punten meer.

De Regt en zijn spelers wisten dat ze te maken kregen met een sterke tegenstander die vooral thuis goede resultaten boekt. Het werd dan ook al snel 1-0. Maarten Weber wist beide partijen weer op gelijke hoogte te brengen. En door strafcornerspecialist Mark Weber werd het 1-2. Daarna wist de thuisploeg een zeer sterker periode terecht te bekronen met een 3-2 voorsprong. Weber kon wederom met een strafschop de gelijkmaker scoren. De Hoofddorpers hadden daarna geluk dat de tegenstander een strafbal niet wist te benutten.

Daarna streden beide partijen volop voor de winst. Het publiek langs de kant genoot volop. Vlak voor tijd kon Tim Melief op behendige wijze de winnende treffer maken. De Regt was na afloop een tevreden man, maar wees er terecht op dat zijn team er nog lang niet is.

Slechte dag voor hockeyploegen De Kikkers

De Kikkers lijdt een groot verlies tegen Strawberries. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - Het was een slechte zondag voor de Mixed HockeyClub De Kikkers. De mannen verloren met 5-1 van Strawberries. Ook de vrouwen kwamen tegen Nieuwkoop niet verder dan een onterechte 2-3 nederlaag.

Bij de mannen was vooraf niet verwacht dat Strawberries zo sterk voor de dag zou komen. Deze tegenstander staat bijna onderaan en komt anders moeilijk tot scoren. De Reigers moest al snel accepteren dat het een moeilijke middag zou worden. En hoe ontevreden coach Peter Hortulanus ook was langs de kant, het bleef slecht gaan.

De nederlaag was terecht en De Kikkers blijft op de zevende plek staan.

Kansen verspeeld

De hockeyvrouwen van De Kikkers moesten het opnemen tegen het eerste damesteam van Hockeyclub Nieuwkoop. Coach Peter Paul van der Muijden zag dat zijn team te veel kansen verspeelde. De tegenstander ging beter met de kansen om en kon daardoor vaker tot scoren komen. De Kikkers blijft met deze nederlaag op de elfde plek staan. Dat is slechts een punt boven hekkensluiter Saxenburg.

Gouden Lisanne de Roever geeft hockeyclinic

Beter nieuws is er te melden over de komst van een bijzondere topsportster naar Nieuw-Vennep. Olympisch kampioene Lisanne de Roever geeft vrijdag 5 april een hockeyclinic. Zij won goud op de Olympische Spelen 2008. De opbrengsten zijn voor het goede doel: GEO goes Dutch. Dit project steunt Braziliaanse scholieren met een sportprogramma op school. Voor meer informatie www.teamsportservice.nl/haarlemmermeer, klik op 'GEO goes Dutch'.

Mail je nieuws

HAARLEMMERMEER - Omdat wij Nieuwsblad Haarlemmermeer voor een groot deel van de gemeente maken, vullen wij de krant met nieuws uit alle kernen. Stuur daarom jouw nieuwtjes naar redactie.nhm@rodi.nl.
Houdt jouw club een open dag, zoeken jullie nieuwe leden, willen jullie een activiteit aankondigen, een goed doel voor het voetlicht brengen, houd je een bijzondere (school- of club) actie of is er een ergernis over een (verkeers)situatie; alle soorten nieuwtjes verdienen de aandacht.
Foto's zijn ook welkom. Mail naar redactie.nhm@rodi.nl.

Twee keer verlies voor basketballers

HOOFDDORP - De basketbalmannen en -vrouwen van Basketbalvereniging Hoofddorp gingen allebei afgelopen weekend onderuit.

De mannen verloren met 54-98 van Wyba. En dat verlies was terecht, er werd met te weinig inzet gespeeld. De wil om te winnen ontbrak deze keer.

De vrouwen moesten het in Utrecht opnemen tegen Cangeroes. De openingsfase ging goed en twee technische sterke team hielden elkaar in evenwicht. Dat veranderde na 41-41. De thuisploeg kreeg meer power en kon te makkelijk uitlopen naar een grote voorsprong. Alleen Britta Klomp bleef in deze periode voor Hoofddorp overeind. Klomp kon 17 punten scoren.

Ibrahim terug in zijn Ozbay Gordijnen

Ibrahim Ozbay is weer aan het werk en wil dit iedereen laten weten. (Foto: Rodi Media)

NIEUW-VENNEP - Ozray Gordijnen in De Symfonie is dé gordijnspecialist. Ibrahim Ozbay biedt gordijn- en vitragestoffen in 20.000 kleuren en maakt gordijnen op maat. Daarnaast doet Ozbay aan kledingreparatie.

Negen maanden moest Ibrahim Ozbay zijn werk neerleggen, omdat hij ziek was. "Maar nu ben ik weer gezond. Ik wil mijn klanten laten zien, dat ik terug ben," vertelt de vriendelijke kleermaker met ruim 40 jaar ervaring.

Na de lagere school in Turkije ging Ozbay werken bij een kleermaker die hem de fijne kneepjes van het vak leerde. Als vakman kwam hij in 1979 naar Nederland. Hier breidde hij zijn kunnen nog verder uit, waarna hij in 2006 begon met zijn zaak. "Klanten komen hier graag. Als ze een keer geweest zijn, komen ze altijd terug."

Wanneer een klant voor nieuwe gordijnen langskomt, maakt Ozbay een uitgebreid praatje om te ontdekken wat ze zoeken. "Soms weten ze precies wat ze willen, dan geef ik alleen advies. Welke kleur zoeken ze? Met of zonder motief? Wat voor model? Vervolgens vraag ik wat voor andere spullen er staan om te zorgen dat alles met elkaar combineert. De klant heeft globale maten meegenomen en kiest model en stof. Ik maak een prijsopgave en wanneer de klant akkoord gaat, ga ik de exacte maten opnemen. Dit is gratis. Daarna bestel ik de stof waarna ik de gordijnen vervaardig. Tot slot hang ik, samen met mijn zoon Ufuk, de gordijnen op."

Ook maakt Ozbay kussens. "Tuinkussen, kussens voor in de boot of bankkussens. Alles wat de machine kan stikken van alle soorten stoffen, kan ik maken."

Daarnaast zijn alle kledingreparaties welkom. "Ook in dat geval geldt, alles wat onder de machine past, is mogelijk. Daar vallen ook meubelhoezen onder van uitneembare stoel- of bankkussens."

Een afspraak maken is niet nodig bij Ozbay Gordijnen. De winkel is open ma 12.00-18.00 uur, di t/m vr 9.00-18.00 en za 9.00-17.00 uur.

Ozbay Gordijnen
Kledingreparatie & Stomerij
Venneperhof 40 Nieuw-Vennep
0252-621 650
www.ozbaygordijnen.nl

"Gezond ouder worden wil iedereen"

Door samen te bewegen, zitten mensen al gauw lekkerder in hun vel. (Foto: GezondOud)

REGIO - Zingende lijsters, de roffel van een specht en prachtige zonnestralen door de bomen. Mieke (65) springt op haar fiets met een grote lach op haar gezicht, tijd voor een uur sporten met GezondOud (GO).

Samen sporten verbindt

"Ik ga iedere week en het is elke keer weer optimaal genieten," vertelt Mieke. "Wanneer ik het hoekje om kom fietsen, ben ik altijd nieuwsgierig wie er verder allemaal zullen zijn. Inmiddels sport ik alweer ruim een half jaar bij GO en ik merk echt dat het me zowel mentaal als fysiek heel veel goed doet."

Constance Schuller en Esther Zoetmulder zijn medio 2018 gestart met een pilot in Zuid-Kennemerland om met 'senioren' buiten te sporten. Het viel hen op dat het aanbod voor senioren een beetje oubollig was en vaak in muffe gymzaaltjes plaatsvindt. Daar moest maar eens verandering in komen.

Social sport community

GO staat voor vitaliteit en sociale interactie en daarmee is GO dé eerste social sport community voor 60-plussers. Uiteraard is het doel van GezondOud om zoveel mogelijk 60-plussers te stimuleren om te komen sporten bij GO. GO gelooft er namelijk 100 procent in dat wanneer iemand goed in zijn vel zit, deze de dagelijkse dingen makkelijker en met meer plezier aan kan.

Netwerk

Naast het samen bewegen, biedt GO de mogelijkheid om een mooi netwerk op te bouwen. Inmiddels worden er, veelal op verzoek van enthousiaste deelnemers, verschillende sociale activiteiten georganiseerd. Zij bepalen natuurlijk allemaal zelf of zij daar wel of niet aan meedoen.

www.gezondoud.nl

Foppe de Haan inspireert in Cultuurgebouw

Foppe de Haan spreekt tijdens Andere Blik op de Zaak. (Foto: Ton Hofstra)

HOOFDDORP - Het Cultuurgebouw vierde dinsdag 26 maart met MeerBusiness de start van de lente voor de ondernemers van Haarlemmermeer. Tijdens de culturele avond nam Foppe de Haan de gasten mee langs zijn indrukwekkende carrière als trainer van voetbalteams als SC Heerenveen en Jong Oranje.

Met zijn eigenzinnige en humoristische no-nonsense aanpak en Friese anekdotes wierp De Haan letterlijk een andere blik op de zaak. Aan de hand van vijf F's – Feeling, Functie, Future, Feedback en Fun – kreeg het publiek tips van het voetbalveld mee voor op de werkvloer. Met een gezonde dosis inspiratie en genoeg gespreksstof namen de ondernemers vervolgens deel aan een 'Flitsdate'. Zij stelden vragen en spraken met elf professionals, werkzaam in het culturele veld van Haarlemmermeer.

Arjen Davidse, directeur-bestuurder van Het Cultuurgebouw: "Fantastisch om te zien hoe de werelden van de ondernemers en culturele ondernemers eventjes één worden. Mooi ook om te horen wat die werelden allemaal voor elkaar kunnen betekenen."

"Zonder relatie geen prestatie", is de uitspraak van Foppe de Haan die Gerco Tolsma, directeur MeerBusiness, het meest is bijgebleven. "Helemaal MeerBusiness, het gaat om de kwaliteit van de relatie."

Het Cultuurgebouw is een ondernemende organisatie die bruist van de plannen en ambities om Haarlemmermeer te inspireren en te verrijken. De reden dat zij nauw samenwerkt met het regionale bedrijfsleven.

www.hetcultuurgebouw.nl