Contact

1 mei 2019

Contact 1 mei 2019


Oorlogsmonument klaar voor herdenking

Oorlogsmonument klaar voor 4 mei herdenking. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - Groep 8 van obs de Driemaster heeft afgelopen week voor gezorgd dat het oorlogsmonument aan de Voorstraat er weer netjes uitziet. Al het onkruid is tussen de stenen verwijderd, oude plantjes weggehaald en nieuwe plantjes geplant.

Elk jaar zorgen de kinderen ervoor dat het monument er netjes uitziet

De messentrekker die drie vrouwen stak is mogelijk aangehouden. (Foto: Jelle van der Wolf)

Het oorlogsmonument is geadopteerd door groep 8 van de Driemaster. Elk jaar zorgen de kinderen uit de hoogste groep ervoor dat niet alleen het monument er netjes uitziet maar ook dat er teksten worden voorgedragen.

Bloemstuk

Ook wordt er een bloemstuk namens de kinderen gelegd en staat een aantal kinderen met fakkels de stille tocht op te wachten bij het monument.

Tweede Wereldoorlog

Ook dit jaar heeft de klas weer veel aandacht besteed aan lessen over de Tweede Wereldoorlog en vooral stil gestaan bij de gevolgen ervan. Tijdens deze weken is groep 8 op bezoek geweest bij het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Messentrekker in de kraag gevat

EGMOND AAN DEN HOEF- De messentrekker die drie vrouwen stak is mogelijk aangehouden. De politie heeft de verdachte - een 23-jarige man uit Julianadorp - in de kraag gevat. De incidenten vonden plaats in november en januari. Een 18- en 52-jarige werden 22 november aangereden door een auto en vervolgens met een voorwerp gestoken.

De 18-jarige Esmee uit Egmond aan den Hoef raakte op dezelfde wijze gewond toen zij vier dagen later in haar woonplaats een rondje aan het hardlopen was.

'De 23-jarige verdachte is een bekende van de politie'

Zij werd in haar borst gestoken en liep verwondingen op aan een long en een hartzakje. De tiener lag enige tijd op de intensive care. "De 23-jarige verdachte is een bekende van de politie, maar niet eerder door ons met dit soort grote zaken in verband gebracht'', aldus een politiewoordvoerster tegen het Algemeen Dagblad. De man wordt de hele dag in etappes verhoord.' De politie denkt met de aanhouding de zaak te hebben opgelost. Over een motief kan de politie nog niets zeggen. Twee maanden later, op 26 januari, was het weer raak. Een 15-jarig meisje werd tijdens het fietsen in Barsingerhorn gepasseerd door een auto en met een scherp voorwerp in haar arm geraakt. De incidenten leidden tot grote onrust onder de bewoners. De politie kreeg ruim 150 tips binnen, nadat Opsporing Verzocht en Bureau NH van de regionale omroep aandacht aan de zaak hadden besteed. Het was voor de politie onduidelijk of de automobilist die betrokken was bij deze incidenten, dezelfde was en of er een verband was tussen de misdrijven. Na uitgebreid onderzoek door de informatie en sporen uit de vier afzonderlijke onderzoeken aan elkaar te koppelen, kwam de recherche op het spoor van de 23-jarige verdachte. Op deze manier kon ook de link tussen de vier incidenten worden gelegd.

Lezing in Egbertzaal

EGMOND-BINNEN - De Egbertzaal (Abdijwinkel, Vennewatersweg 27 A, Egmond-Binnen) vormt zaterdag 11 mei het decor voor een lezing in over bidden, hoe doe je dat en wat is bidden eigenlijk?

Bidden is de zwakke plekken openen in je ziel, dat maakt je kwetsbaar en daarom lijkt het moeilijk. René Hornikx, pastoraal theoloog, vertelt hierover en wil graag met de aanwezigen in gesprek. Hij is auteur van verschillende boeken over spiritualiteit, verdieping en geestelijke groei. De lezing begint om 14.00 uur en duurt met pauze tot ongeveer 16.00 uur, toegang is 12,50 euro, inclusief koffie/thee. Informatie en aanmelden: www.abdijvanegmond.nl, bezinningsaanbod, lezingen, telefoon 072-5062786 of boeken@abdijkaarsen.nl.

Jazz in Museumhoeve Overslot

Het jazztrio Driewerf speelt in museumhoeve Overslot. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF - Het jazztrio Driewerf speelt op zondag 5 mei in de oude hoeve met de mooie akoestiek.

Martijn Bos (piano), Teake Ettema (contrabas), en Roy Bult (drums) laten zich voor hun muziek inspireren door grote voorbeelden uit de jazz en popmuziek. Inmiddels bestaat het repertoire bijna geheel uit eigen composities en verrassende arrangementen van popklassiekers. Het trio begint om 16.00 uur en er zal om een vrijwillige bijdrage worden gevraagd.

Museumhoeve Overslot is ieder weekend geopend van 14.00 tot 18.00 uur en is te vinden aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef.

Wandelen in Wimmenummerduinen

Wandelen in de Wimmenummerduinen. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - De lente kwam al vroeg dit jaar, dus is er zondag 5 mei tijdens de maandelijkse IVN-wandeling in de Wimmenummerduinen van alles te zien.

Wandelaars horen vast de fitis en de nachtegaal

Wandelaars horen vast de fitis en de nachtegaal en misschien al een zomerse grasmus. Het Duinviooltje staat in volle bloei. En veel andere planten volgen. Deelnemers kijken of de padden en kikkers hun lentewerk goed gedaan hebben en ze genieten sowieso van de bijzondere sfeer rond de landjes in de duinen ten noorden van Egmond aan Zee.

Loop mee

Loop mee! De wandeling begint om 10.00 uur bij Sportcentrum De Watertoren in Egmond aan Zee. Er geldt betaald parkeren. Van tevoren opgeven is niet nodig, wel zelf zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN (zie PWN.nl).

Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Meer informatie via hanneke@jpdg.nl of bel 072 5337601; kijk ook op www.ivn.nl/nkl.

Gasterij Nieuw Westert in oude glorie hersteld

Ondanks dat er op locatie weinig lijkt te gebeuren, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de herbouw van Gasterij Nieuw Westert. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - Het is ondertussen alweer een paar maanden geleden dat een verwoestende brand Gasterij Nieuw Westert in de as heeft gelegd. Een trieste aanblik is alles wat er is overgebleven van de monumentale duinboerderij. Ondanks dat er op locatie weinig lijkt te gebeuren, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de herbouw van Gasterij Nieuw Westert.

'Dat de monumentale duinboerderij terugkomt, is een feit!'

Bedrijfsleider Remco Duinmeijer: "Dat de monumentale duinboerderij terugkomt, dat is een feit! Na de verwoestende brand in de nacht van 4 op 5 januari, is er veel gebeurd rondom Gasterij Nieuw Westert. Voornamelijk achter de schermen wordt hard gewerkt aan een snelle herbouw."

"Na vele gesprekken met de verschillende betrokken partijen, kan er nu, na drie maanden, gesteld worden dat Gasterij Nieuw Westert herbouwd zal worden. Op dit moment wordt er gekeken naar geschikte partners om het hele proces van herbouwen soepel te laten verlopen."

Lastig

Het is volgens hem nog lastig om iets te zeggen over een tijdsplan van de herbouw. "Wat we zeker weten, is dat de Westert in 'oude' glorie wordt hersteld. Het aangezicht zal hetzelfde blijven en de gezellige knusse inrichting wordt ook zeker teruggebracht.

Er zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van de oude details die nog overgebleven zijn. Ook doet Gasterij Nieuw Westert er alles aan om het hechte team te behouden."

Zusterbedrijven

Een groot deel van de medewerkers is ondergebracht bij de zusterbedrijven: Strandpaviljoen Zeezicht in Castricum aan Zee, Nautilus aan Zee in Egmond aan Zee en Grandcafé van Ruysdael in Heemskerk.

Bedanken

Remco: "Wij willen iedereen bedanken voor de mooie bemoedigende berichten en de fijne reacties. Wij houden u op de hoogte via onze website en Facebookpagina over de voortgang van de herbouw."

Razendsnelle postduiven

Zaterdag vlogen de postduiven weer vanuit Quiavrain. (Foto: Adobe Stock)

EGMOND AAN ZEE - Zaterdag 27 april was de derde Vitesse vlucht vanuit Quiavrain. Wederom was Arie Tromp oppermachtig, een overwinning en klokte vervolgens 8 bij de eerste 13 in de vereniging. Nico Ory scoorde prima met een vierde plaats. Combinatie Apeldoorn eiste de vijfde plaats op. De 250 kilometer werd door de winnende duif overbrugd in 2 uur en 15 min. De gemiddelde snelheid was 112km/u. Volgende week gaan de duiven naar Chimay 270 kilometer.

Ren je rot tijdens de Langedijker Run

De start van de Langedijker Run. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - "Het wordt 19 mei weer een geweldig evenement, met veel deelnemers, sfeer en gezelligheid!", zegt Ton Horseling, een van de drijvende krachten achter De Langedijker Run. De hardloopwedstrijd wordt voor de zesde maal op rij gehouden, met de start en finish aan de Dorpsstraat ter hoogte van Restaurant De Burg. "Het is voor jong en oud, competitief en recreatief, individueel of in teamverband; iedereen is welkom en kan op zijn of haar eigen niveau deelnemen. Bijzonder trots zijn we wederom op de steun die we ontvangen van Lief Langedijk en Stichting Kinderopvang Langedijk die al maanden bezig is met het klaarstomen van een grote groep deelnemers aan de Kidsrun."

'Het wordt 19 mei weer een geweldig evenement'

De afstanden waaruit gekozen kan worden zijn de 800 en 1.200 meter voor de jeugd tot 12 jaar, de 5km. individueel, de 5km. Business Run en de 10km. individueel.

Gouden klinker

"De winnaar van de Business Run krijgt de wisseltrofee De Gouden Klinker uitgereikt, deze is nu in handen van team Handicare uit Heerhugowaard die de bokaal met verve komt verdedigen! Dat belooft spannend te worden want diverse teams hebben zich inmiddels voor de Business Run ingeschreven." Tijdens de voorgaande edities was het prachtig weer en ook nu gaat de organisatie uit van temperaturen zoals tijdens het Paasweekeinde.

Verkoeling

"Daarom zullen we op diverse plekken langs het parcours voor verkoeling zorgen, maar bewoners roepen we langs deze weg ook op om de tuinslang paraat te houden!" Bovendien voert de route evenals vorig jaar door de zuurkoolfabriek van G. Kramer en Zonen B.V., waar het lekker koel is. Aanmelden kan via www.delangedijkerrun.nl (daarop staat ook het precieze programma en de route) of op de dag zelf voor 10.00 uur. Deelname aan de Kidsrun is gratis, volwassenen betalen €14,00 p.p. en Business Run teams (min. 3 en max. 5 personen) € 199,00 per team. Elk team ontvangt een uitgeprinte teamfoto op canvas als aandenken.

Goede doelen

Inschrijfgelden worden gedoneerd aan 't Praethuys in Alkmaar, het Hospice Alkmaar, Stichting De KanjerKetting en RopaRun. Kortom, kom ook in actie voor jezelf én anderen en doe mee aan De Langedijker Run 2019!

Dodenherdenking in drie dorpskernen Egmond

Dodenherdenking in Egmond. (Foto: Ivo de Rooij)

EGMONDEN - Het 4 mei comité Egmond heeft het programma voor de dodenherdenking op zaterdag 4 mei in de drie dorpskernen van Egmond aangekondigd.

Egmond aan den Hoef

Herdenkingsbijeenkomst in de R.K. kerk in Egmond aan den Hoef. Zaterdag 4 mei, aanvang: 19.15 uur. Met medewerking van het koor 'Soli Deo Gloria' onder leiding van Wim Noteboom. St. Jozefschool en OBS De Boswaid. Sprekers: wethouder Jan Houtenbos en pastoor R.B.J.J.M. Scheltinga. 20.00 uur: herdenking bij het monument voor de kerk met medewerking van muziekvereniging Lamoraal van Egmont.

Egmond aan Zee

Herdenkingsbijeenkomst in de P.K.N kerk. Zaterdag 4 mei, aanvang: 19.00 uur. Met medewerking van het Oud-katholiek Ste. Agneskoor, onder leiding van Laura Zwart – Vuil. Jan G. Hille, orgel. Sprekers: raadslid Solita Groen- Bruschke en pastoor Nico Mantje. Aansluitend 19.30 uur Stille tocht naar het monument aan de Voorstraat. 20.00 uur: herdenking bij het monument voor de ingang naar de begraafplaats.

Egmond Binnen

Herdenkingsbijeenkomst in de Abdijkerk. Zaterdag 4 mei, aanvang: 19.00 uur. Met medewerking van het 'projectkoor Egmond-Binnen' o.l.v. Pim Abbestee. OBS De windhoek. Sprekers: wethouder Erik Bekkering en ds. H.R. Hummelen. 20.00 uur: herdenking bij het monument aan de Abdijlaan met muziekvereniging Eensgezindheid onder leiding van Marije Koopmans.

Na afloop is er om 21.00 uur een (gratis toegankelijk) klassiek concert in de Ruïnekerk Bergen.

Workshop 'Goed Voorbereid' in dorpshuis De Schulp

EGMOND BINNEN - Hoe kan men zich het beste voorbereiden op veiligheid? Leer tijdens de workshop 'Goed Voorbereid' hoe veelvoorkomende risico's in de directe leefomgeving voorkomen kunnen worden. Nicolle de Porto van het Rode Kruis te gast. Zij geeft 8 mei van 10.30 tot 12.00 uur in dorpshuis De Schulp een speelse workshop over hoe de eigen veiligheid en die van de naasten kunt vergroten en hoe brand, inbraak en vallen kunt voorkomen.

Deelnemers krijgen handige tips en uitleg hoe deze toegepast kunnen worden. "Zo zorgen we met en voor elkaar voor onze veiligheid. Wij nodigen dus iedereen graag uit voor een leerzame en gezellige middag met aandacht voor en tips over brand-, val- en inbraakpreventie. Er zijn leuke prijsjes te winnen. Neem gerust een buurvrouw, vriend, vriendin, kleinkind, mantelzorger of een andere gast mee", aldus een woordvoerder van Dorpshuis de Schulp.

Dorpshuis De Schulp is te vinden aan Visweg 45 in Egmond-Binnen.

Buiten is veel leuker met bubalou!

De Bub (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – Marco Verschut ontwikkelde zes jaar geleden een outdoor sofa voor eigen gebruik. Na drie jaar te hebben genoten op het eigen terras besloot hij er iets mee te gaan doen. "Ik heb Tom Hes hierbij betrokken en hij was direct net zo enthousiast als ik", vertelt Marco. Tom heeft het succesvolle internet marketing bureau Reyez! en de samenwerking was snel beklonken. Al snel daarna is het merk bubalou geboren en veroveren ze sinds medio mei 2017 de markt met hun bubalou outdoor banken. "De meest onderscheidende eigenschap is dat je na de regen direct weer op een droge bank kan plaatsnemen, de bubalou is dan ook 100% waterdicht maar voelt aan als een gewone stof, dit is uniek in de markt", voegt Marco nog snel even toe aan zijn verhaal.

"We zijn tegenwoordig allemaal druk met van alles en nog wat, en wat is er dan lekkerder dan optimaal genieten van je terras of tuin?", zegt Marco Verschut. "Dat kan dus met bubalou, want deze outdoor items beschikken niet alleen over ultiem zitcomfort, maar zijn ook nog eens een lust voor het oog. En weet je wat zo handig is? Een bubalou outdoor sofa of Bub (comfortabele zitzak die in twee varianten en zeven verschillende prints wordt aangeboden, red.) kan 365 dagen per jaar buiten blijven staan. Geen gezeul met losse kussens en niet naar binnen in de winter. Kun je dus het hele jaar door genieten van mooi design op het terras. Voor de bubalou wordt namelijk duurzaam materiaal gebruikt, waardoor het weers- en windbestendig is. Na regen komt zonneschijn maar na regen komt ook direct weer zitten op je bubalou! Bovendien is de bubalou modulair samen te stellen. Een kleine stadstuin, een dakterras of een enorme lap grond bij het huis? Er is altijd een set die past."

Tom Hes (l) en Marco Verschut op een bubalou outdoor bank. (Foto: aangeleverd)

Luxury Outdoor Experience

Bubalou host op 4 een 5 mei van 12.00 tot 18.00 uur de Luxury Outdoor Experience aan de Nijenburgerweg 7a in Alkmaar. Het wordt een mooi en gezellig evenement, waar beleving, voelen en proeven voorop staan. Het evenement is vrij toegankelijk, dus neem vooral partners, vrienden, vriendinnen of buren mee. Naast een goedgevulde bar met wijnproeverij en loeiende bbq's met voldoende vlees van Nice to Meat, kunnen belangstellenden kennismaken met de verschillende loungesets van bubalou en andere buitenmerken. Uiteraard is er op het terrein gedacht aan de kinderen.

Korting

Bovendien wordt deze dagen maar liefst 25% korting op een bubalou zitzak voor in de tuin gegeven! Consumenten zijn zeven dagen per week op afspraak welkom in de Stolpboerderij aan de Nijenburgerweg 7a in Alkmaar. Van donderdag tot en met zaterdag is de consumentenshowroom altijd geopend van 12.00 tot 17.30 uur.

Met binnen- en buitenshowroom. Telefoon: +31(0)20 244 27 91. info@bubalou.nl. Zie ook: www.bubalou.nl