Nieuwsblad Haarlemmermeer

20 maart 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 20 maart 2019


Ook in Haarlemmermeer gingen vele handen uit de mouwen voor NLdoet

Op het Wereldplein is een 'Chinese Muur' gebouwd. Foto: Stichting Het Wereldplein

HAARLEMMERMEER - NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, jaarlijks georganiseerd door het Oranje Fonds. Ook in Haarlemmermeer zijn vele vrijwilligers vrijdag 15 en zaterdag 16 maart bezig geweest met het opknappen van een clubhuis, een dierenverblijf of een speeltuin.

Weer enigszins spelbreker

De jaarlijkse actie NLdoet brengt duizenden vrijwilligers op de been. Foto: NLdoet

Iedereen kon zich via www.nldoet.nl aanmelden voor een klus naar keuze. In elke kern in de gemeente werden wel extra handen gezocht. Het weer zat helaas wat tegen. Regen en een snijdende wind zorgden hier en daar voor het uitstellen of aanpassen van verschillende klussen.

Onze fotograaf Rowin van Diest deed een rondje door het verspreidingsgebied van Nieuwsblad Haarlemmermeer. Ook ontvingen wij via de mail en Facebook diverse NLdoet-initiatieven.

Hiervan hebben wij een speciale NLdoet-pagina gemaakt.

Lees dus verder op pagina 5

Nieuwe huiskamer voor jeugd Nooduitgang in Lisserbroek

LISSERBROEK - Wethouder Marja Ruigrok heeft zaterdag 16 maart de 'Verdubbelaar' uitgereikt aan zeven jongeren van jongerencentrum De Nooduitgang in Lisserbroek. De jongeren willen hun centrum graag lichter en sfeervoller maken, om het nog gezelliger te maken.

Crowdfundingsactie Nooduitgang

Omdat daarvoor geld nodig is, zijn ze in februari gestart met de crowdfundingsactie 'Een huiskamer voor jongeren in Lisserbroek'. De actie is zaterdag geëindigd en de jongeren hebben hun doel gehaald.

De tieners van 12 tot 16 jaar oud uit Lisserbroek hebben het project zelf bedacht en uitgevoerd. Ze zijn aan de slag gedaan met het maken en verkopen van boterkoek, het geven van een dansworkshop en het bereiden van een vier-gangenmenu voor veertig gasten. Wethouder Ruigrok heeft lovende woorden voor de jongeren: 'Wat een goede ideeën, daar krijg je toch helemaal zin in? Aanstekelijk om de nieuwe pioniers van Haarlemmermeer te zien.'

Crowdfunding

Het digitale platform www.nieuwepioniers.nl is opgericht door Sportservice Haarlemmermeer, Maatvast en gemeente Haarlemmermeer. De website biedt inwoners een platform om hun project bekend te maken en daarvoor geld in te zamelen. Elke euro die de initiatieven ophalen, wordt door gemeente Haarlemmermeer verdubbeld.

Andere Blik op de Zaak met Foppe de Haan

HOOFDDORP - Elk voorjaar viert Het Cultuurgebouw Haarlemmermeer de start van de lente met 250 lokale en regionale ondernemers. Tijdens een feestelijke, culturele avond krijgen zij een andere blik op de zaak en het zakendoen.

Voor deze derde editie van 'Andere Blik op de Zaak' komt dinsdag 26 maart de Friese Foppe de Haan langs in het Cultuurgebouw om de ondernemers mee te nemen langs zijn lange carrière.

Als trainer van succesvolle voetbalteams als SC Heereveen en Jong Oranje kan Foppe de Haan alles vertellen over teambuilding, motiveren en leiderschap. Op een ingetogen, maar daadkrachtige manier weet De Haan mensen te bewegen om het beste uit zichzelf te halen, waardoor een groep beter presteert.

Het besloten evenement is voor alle zakelijke relaties van Het Cultuurgebouw en voor de leden van MeerBusiness.

Regionale finale Read2Me

HAARLEMMERMEER - In de podiumzaal van Bibliotheek Haarlemmermeer is vrijdagmiddag 22 maart de regionale finale van Read2Me, de voorleeswedstrijd voor brugklassen. De wedstrijd is toegankelijk voor de deelnemers en hun genodigden.

In Noord-Holland deden ruim 213 brugklassen mee aan Read2Me. Vrijdag treden zeven voorleeskampioenen uit de gemeente Haarlemmermeer voor het voetlicht. De kinderen zijn brugklassers en wonnen op hun school de Voorleeswedstrijd. Ze lezen een fragment voor uit hun favoriete boek en strijden daarmee om een plek in de Noord-Hollandfinale. Welke scholier doorgaat naar die volgende ronde ligt in de handen van de jury. De Noord-Hollandfinale is vrijdag 17 mei bij De Doelenzaal bij Bibliotheek Zuid Kennemerland in Haarlem.

Read2Me is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Bibliotheek Haarlemmermeer is onderdeel van Het Cultuurgebouw.

Volg ons op Facebook

HAARLEMMERMEER - Steeds meer lezers vinden de weg naar onze Facebookpagina. Dagelijks plaatsen wij hier nieuwtjes, uitgaanstips, foto's van lezers, oproepen en (goede doelen) acties. Ook gaan we deze pagina gebruiken voor een wekelijkse poll. Hiermee wachten we nog even tot we wat meer likes en volgers hebben, Deze poll komt dan elke week op woensdag om 12.00 uur op de pagina waarbij je je mening kunt geven over een actueel 'probleem'.

Ga dus snel naar www.facebook.com, vul in de zoekbalk 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' in en kies voor 'volgen' of 'liken'.

Landelijke start
Boomplantdag in Hoofddorp

Ruim vierhonderd
winnaars
Sportpodium 2018

Startsein Minister Schouten en Ed Nijpels

Minister Carola Schouten, Ed Nijpels, Albert Verlinde, Mariëtte Sedee, Arthur van Dijk, burgemeester Onno Hoes en Pieter van Geel planten de eerste boom. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEMMERMEER - Nationale Boomfeestdag én de presentatie van het Klimaatakkoord. Een unieke combinatie, want het belang van bomen als waardevolle en goedkope maatregel krijgt nauwelijks politieke aandacht in de klimaatdiscussie. Daarin is woensdag 13 maart verandering gekomen.

Klimaat-Boomfeestdag

Alle kinderen planten een eigen boom; 350 in totaal. (Foto: Rowin van Diest)

Want ondanks dat Minister Carola Schouten, Ed Nijpels en de vijf klimaattafel-voorzitters om 10.00 uur in Den Haag moesten zijn als voorbereiding op de perspresentatie van de doorberekening, erkennen ze het belang van bomen als klimaatmaatregel én van het betrekken van kinderen bij de klimaatdiscussie. Daarom gaven zij in Hoofddorp het landelijke startsein voor de 63ste Nationale Boomfeestdag. Burgemeester Onno Hoes en wethouder Mariëtte Sedee ontvingen hen, samen met 350 kinderen. Ook Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde waren van de partij.

Er werden 350 klimaatbomen geplant, waarmee aandacht is gevraagd voor het belang van meer aanplant. En om kinderen direct bij die discussie te betrekken, lanceerden Haarlemmermeer en Nationale Boomfeestdag de KinderKlimaattafel: Kinderen van veertien basisschoolgroepen uit Haarlemmermeer spraken aan veertien KinderKlimaattafels over hun ideeën met burgemeester Hoes, wethouder Sedee, CdK Van Dijk, politici en het bedrijfsleven. De veertien plannen vormden samen de KinderKlimaatdeal die, na het bomen planten, door Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde aan burgemeester Hoes en kinderburgemeester Julia Pieters is aangeboden. Julia ging daarop met vier leeftijdgenootjes naar Den Haag om de KinderKlimaatdeal aan Nijpels aan te bieden.

De Jong Sports pakt USC Cup prijzen

De sporters van De Jong Sports met hun prijzen. Op de voorgrond de grote winnaar, Ricardo de Jong, die vier keer goud pakte. (Foto: PR)

NIEUW-VENNEP / AMSTERDAM - Sportschool De Jong Sports uit Nieuw-Vennep heeft zondag 17 maart veel prijzen gewonnen tijdens de derde open USC Cup Nunchaku Do kampioenschappen in Amsterdam. Topper van de dag was Ricardo de Jong met vier keer het goud.

Het team van Rene de Jong won veertien prijzen op vier onderdelen: kumite, kata , Freestyle en The Best of the Best. Ricardo de Jong won vier keer goud, een topprestatie van de 19-jarige Beinsdorper. In totaal wonnen de sporters van De Jong Sports acht keer goud, vier keer zilver en twee keer brons.

Kumite (sparren)

Lengteklasse-1m65: De dag begon goed, de eerste prijs van de dag werd gewonnen door Stijn Bon, hij werd derde in een sterk deelnemersveld.

1m75 A: Hier werd Sjoed Leinberger tweede en teamgenoot Jeroen Mense derde.

1m75 B: De eerste titel voor het team ging naar Jim Cable. Hij won al zijn partijen overtuigend. Daan Bartels werd knap tweede.

Bij de Senioren-1m85 werd Ricardo de Jong kampioen, hij won al zijn partijen op indrukkende wijze.

Kata

Junioren: Adam Reed won goud.

Senioren: Marissa de Jong deed mee bij de heren en met succes, zij behaalde het goud. Teamgenoot Jeroen Mense won het zilver.

Kata Shodan (voor zwarte banders)

Hier ging het goud naar Ricardo de Jong. Met twee foutloze kata's werd hij overduidelijk eerste.

Freestyle

Junioren: In deze klasse won Daan Bartels het goud, Adam Reed pakte het zilver.

Senioren / experts: De grote favoriet Ricardo de Jong maakte zijn favorietenrol waar. Hij liet een prachtige freestyle zien en pakte met zeer hoge cijfers de dik verdiende overwinning. De grote freestyle cup bij de senioren ging dus mee naar Beinsdorp.

Het laatste onderdeel was The Best of the Best. Alle toppers uit de verschillende klassen namen het op tegen elkaar. Het was Ricardo de Jong die alle partijen won en zijn vierde goud van de dag pakte.

Het harde trainen van de sportschool uit Nieuw Vennep is dus beloond.

www.dejongsports.nl

Publiek bepaalt topstukken Historisch Museum bij herinrichting in paviljoen

Directeur van het museum, Elise van Melis, bij een fossiele boomstronk die gekozen kan worden als topstuk. (Foto: Haarlemmermeermuseum De Cruquius)

HOOFDDORP - Begin 2021 staat er een paviljoen naast Gemaal De Cruquius waarin de geschiedenis van Haarlemmermeer verteld wordt. Bij de verhuizing van de collectie van Historisch Museum wordt deze bekeken en gewogen.

Dat gebeurt door een team van collectiebeheerders en historici onder leiding van directeur Elise van Melis. Maar, uniek in de museumwereld, ook het publiek speelt een belangrijke rol. Van Melis: "Geschiedenis is van ons allemaal. Daarom nodig ik iedereen uit mee te denken wat de topstukken zijn van de collectie. De tijd dat de conservator dit bepaalt, is voorbij. Het publiek heeft inbreng. Een object is meer dan een levenloos ding. Door het publiek objecten te laten nomineren en hun verhaal te schetsen, komt de collectie tot leven."

Nomineren

Het publiek kan topstukken van het Historisch Museum nomineren via een online- of papieren formulier bij de museumbalie. Van Melis: "Thema's als land, water en lucht, en objecten als de rolpaal, een ploeg van Vicon en de sleutel van Fort Schiphol maken natuurlijk deel uit van het verhaal van Haarlemmermeer - het DNA van Haarlemmermeer - maar we zijn heel benieuwd waar het publiek mee komt." Van Melis hoopt op een grote opkomst van mensen die zich betrokken voelen bij het erfgoed van Haarlemmermeer. Zo krijgt het museum inzicht in wat zij waardevol vinden en met elkaar en de volgende generaties willen delen. In welke vorm de selectie topstukken in het nieuwe museum getoond worden, is nog niet bekend. Het publiek kan tot 30 april topstukken nomineren.

Het Historisch Museum is open woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Vanaf 1 april is het museum aan de Bosweg open van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

www.haarlemmermeermuseum.nl

Brand in motor Porsche

Vlammen in de motor hebben de Porsche 928-S4 flink beschadigd. (Foto: Rowin van Diest)

CRUQUIUS - Een Porsche 928-S4 is donderdagmiddag 14 maart door brand verwoest.

Rond kwart over 12 reed de bestuurder over de Kruisweg - N201, toen er ter hoogte van de Spieringweg vlammen uit de motorkap kwamen. De bestuurder wist zijn auto aan de kant van de weg te zetten en waarschuwde de hulpdiensten. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen, maar kon niet voorkomen dat de auto door de brand verwoest werd.

De eigenaar had zijn Porsche uit het jaar 1986 net uit de stalling gehaald waar deze 2 jaar stil had gestaan en was onderweg naar de garage om zijn auto te laten keuren. Toen hij over de Kruisweg reed, hoorde hij een knal uit de motor komen en zag vrijwel direct de vlammen onder de motorkap vandaan komen.

De brandweer heeft het vuur geblust, maar de auto raakte zwaar beschadigd. Een bergingswagen heeft de wagen weggesleept. Door de brand was de Spieringweg vanaf de Kruisweg enige tijd afgesloten voor het verkeer.

Politie betrapt drie inbrekers

(Foto: Pixabay)

NIEUW-VENNEP - De politie heeft in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 maart drie mannen uit Amsterdam aangehouden die zij op heterdaad betrapten bij het inbreken in een woning. Een oplettende burger uit de Sikkelstraat zag dat er werd ingebroken en belde de politie. Toen de agenten ter plaatse waren, konden zij de Amsterdammers aanhouden. "Dankzij een melding van een alerte getuige hebben we deze drie daders kunnen meenemen naar het bureau", zegt wijkagent Tom Wijsman.

Motorrijders Alpe d'HuZes trainen in Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP - Alle motorrijders, die als vrijwilliger worden ingezet bij de Alpe d'HuZes sponsoractie komende zomer, volgen zaterdag 23 maart bij Intertraining aan de Schillingweg een calamiteiten training.

Elk jaar organiseert het Alpe d'HuZes / KWF-fonds de grote sponsoractie op de Alpe d'Huez in Frankrijk. Deelnemers kunnen dan een week lang fietsend, wandelend of hardlopend de Alpe d'Huez op, begeleid door motorrijders, die als vrijwilligers meegaan om alles in goede banen te leiden. Een unieke belevenis voor deelnemers en begeleiders. Met deze actie haalt KWF-fonds sponsorgelden op, die voor 100 procent ten goede komen aan kankeronderzoek. Dit jaar is de Alpe d'HuZes koersweek van zondag 2 tot en met vrijdag 7 juni.

Met het trainen van deze motorrijders, zo'n negentig mannen en vrouwen, zorgt Intertraining ervoor dat zij goed voorbereid aan de start verschijnen, zodat zij weten hoe te handelen bij een calamiteit. Intertraining is er trots op deze specifieke training te kunnen verzorgen en sponsort deze unieke actie.

Voor één dag vrijwilliger met NLdoet

'De grote zaal van De Basis schilderen' lukte wel. De muur werd in een knalrood jasje gestoken. Vlnr: Mike, Naomie en Amanda. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEMMERMEER - Onze fotograaf Rowin van Diest trok er zaterdag 16 maart op uit om NLdoet in Haarlemmermeer op de foto te zetten. Maar het weer was voor veel organisaties zo onaantrekkelijk, dat het een uitdaging werd om afwisselende klussen te vinden.

Grootste vrijwilligersactie van Nederland

'Kom helpen de tuin opknappen' bij de scouting in Zwanenburg is vanwege het weer ook schilderen geworden. (Foto: Rowin van Diest)
De jaarlijkse actie NLdoet brengt duizenden vrijwilligers op de been. Foto: NLdoet

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, elk jaar georganiseerd door het Oranje Fonds. Ook in Haarlemmermeer zijn vele vrijwilligers vrijdag 15 en zaterdag 16 maart bezig geweest met het opknappen van een clubhuis, een dierenverblijf, een jongerencentrum of een speeltuin.

Fotograaf Rowin reisde zaterdag af naar d'Oude Waterwolf in Vijfhuizen waar de klus 'Met de buurt een midgetgolfbaan aanleggen' op het programma stond. "Daar aangekomen bleek het, door het slechte weer, een week verplaatst te zijn".

Van daaruit ging Rowin naar Zwanenburg, naar 'De grote zaal van jongerencentrum De Basis schilderen'. "Hier waren vier jongeren de muur rood aan het schilderen. Naomie vertelde dat ze later op de middag meer jongeren verwachtte, omdat veel van hen eerst nog moesten werken."

Met het idee om toch nog een andere soort foto te maken, reed Rowin door naar de scouting in Zwanenburg, voor 'Kom helpen de tuin opknappen'. "Alleen... daar waren ze op het moment dat ik er aankwam ook bezig met schilderen." De regen en de kou had ook hier de vrijwilligers binnen gehouden.

Toch maken veel artikelen op deze pagina duidelijk dat er nog voldoende bikkels waren afgelopen weekend die, net als onze Koning, het mindere weer gewoon trotseerden.

Afzien voor Lions Leden Haarlemmermeer-Host op NLdoet klus

Het is afzien in de zompige klein van de Haarlemmermeerse polder, maar de Lions laten zich niet kennen. (Foto: LionsClub Haarlemmermeer-Host)

HOOFDDORP - De weergoden zaten zaterdagmorgen 16 maart niet mee voor de klus die de LionsClub Haarlemmermeer-Host had aangenomen in het kader van NLdoet. Ze trotseerden regen en wind, maar vooral de zompige Haarlemmermeerse klei, om bomen te planten, samen met de Stichting MeerGroen.

De natuurstrook grenzend aan Hospice Bardo en achter het Janssoniushof in Hoofddorp was de place to be. Maar de Lions Leden, die hulp kregen van buurtbewoners ,lieten zich niet onbetuigd om gezamenlijk de tachtig bessenstruiken en tien fruitbomen te planten.

Even lachen naar het vogeltje! (Foto: LionsClub Haarlemmermeer-Host)

Klei

De ontdekking dat de Haarlemmermeerse klei wel heel echte klei was, hebben de harde werkers daarbij wel ervaren. Steeds kregen ze meer waardering voor de polderjongens die na de drooglegging in 1852 van Haarlemmermeer met de hand sloten en greppels moesten graven. De ringvaart is met een lengte van 62 kilometer ook met hand gegraven. Ook dat ging door hen heen.

De hele operatie van 16 maart, onder leiding van Franke van der Laan, staat nu in de boeken als een taaie, lastige klus. Maar alle hulde aan de volhouders die het toch voor elkaar kregen.

Chinese Muur op Het Wereldplein

Na een bui in de morgen kunnen daarna flinke meters worden gemaakt met het speelplein. (Foto: Facebook: Het Wereldplein)

HOOFDDORP - Een groep vrijwilligers heeft zaterdag op Het Wereldplein, een schoolplein en ontmoetingsplek voor kinderen van 0 tot en met 13 jaar uit Graan voor Visch, een 'Chinese muur' geplaatst. De morgen begon wat buiïg, maar nadat het droog werd, konden de actievelingen aan het werk. Ook werd geschoffeld en schoongemaakt.

De Chinese Muur krijgt al aardig vorm. (Foto: Facebook: Het Wereldplein)
De bouw van de Chinese Muur. (Foto: Facebook: Het Wereldplein)
Jong en oud helpt mee tijdens NLdoet op Het Wereldplein. (Foto: Facebook: Het Wereldplein)

Opknappen tuin én High Tea Bornholm

Wethouder Jurgen Nobel maakt een praatje met de deelnemers van de High Tea. (Foto: Dagbesteding Bornholm)

HOOFDDORP - Weer en wind konden de zes vrijwilligers vrijdag niet weerhouden hun handen uit de mouwen te steken bij Dagbesteding Bornholm. Gezamenlijk hebben zij de tuin opgeknapt en de terrasmuren voorzien van een zonnig kleurtje. De verfbakjes en plantjes vlogen in het rond, maar de klus is geklaard.

Of dat niet genoeg was, werd daarna een heerlijke high tea verzorgd voor de bezoekers van de Dagbesteding en bewoners van verpleeghuis Bornholm. De High Tea werd opgediend door hoog bezoek: wethouder Jurgen Nobel, die met iedereen een praatje maakte.

Gedeputeerde Adnan Tekin bezoekt Rijsenhout

De PvdA-delegatie bezoekt een kas die ooit de trots van het dorp Rijsenhout was. (Foto: PR)

RIJSENHOUT - PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin bracht 15 maart met een aantal Statenleden een werkbezoek aan Rijsenhout op uitnodiging van de Dorpsraad en Regiegroep, in samenwerking met de Haarlemmermeerse PvdA-fractie.

De provinciale delegatie wilde zien waarom de agrarische bestemming van verschillende kassengebieden niet meer van deze tijd is. De groep bezochten een vervallen kwekerij, ooit de trots van het dorp. In deze tijd zijn kleine kwekerijen niet meer levensvatbaar. De provinciebestuurders schrokken van de aanblik.

In Rijsenhout is behoefte aan kleinschalige woningbouw, met name voor ouderen, jongeren en gezinnen. Het dorp vergrijst, scholen en verenigingen krimpen en jongeren vertrekken, omdat er geen betaalbare woonruimte zijn. Naast de landelijk opgelegde bouwbeperking vanwege Schiphol, is het standpunt van de provincie, niet bouwen in landelijk gebied, ook een sta-in-de-weg voor woningen op de grond van de vervallen kassen. Adnan Tekin, lijsttrekker van de provinciale PvdA, wond er geen doekjes om. 'Dit moeten we kunnen regelen. De bestemming moet van Glastuinbouw naar Binnenstedelijk Gebied.'

Ook met betrekking tot het Luchthaven Indelings Besluit zet Tekin zich in voor de kernen in Haarlemmermeer die hierdoor worden beperkt. Naast Rijsenhout is dat Zwanenburg.

Auto schept scooterrijder

(Foto: PR)

HOOFDDORP - De bestuurder van een scooter is in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 maart gewond geraakt bij een ongeluk op de kruising van de Gandhistraat en de Paxlaan. Hij werd geschept door een auto.

Het slachtoffer kwam, volgens een omstander, onder de auto terecht. Hulpdiensten werden ingeschakeld om hulp te bieden. De brandweer haalde het slachtoffer onder de auto vandaan gehaald, meldde een ooggetuige.

i.s.m. mediapartner NHNieuws

FC VVC komt niet tot scoren

NIEUW-VENNEP - FC VVC is zaterdag 16 maart tegen DEM niet verder gekomen dan 0-0.

Het team van trainer Rick van IJzendoorn kon aanvallend geen vuist maken. Er werd met weinig overtuiging gespeeld en dat moet de fans pijn hebben gedaan. Vooral in het laatste half uur was het duel niet best. Jammer, want VVC kan veel beter.

Van IJzendoorn zal ongetwijfeld van zijn manschappen eisen dat er volgende week uit een heel ander vaatje wordt getapt.

Verhuisopruiming Wolkyshop

Mark Zwart van Wolkyshop Haarlem (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Wolkyshop Haarlem verhuist per 2 april van de Barteljorisstraat 7 naar de Smedestraat 7. De voorbereidingen van de verhuizing starten dinsdag 26 maart met een grote opruiming.

Tijdens de grote opruiming is er volop keuze en alles mag weg, want Wolkyshop wil zo min mogelijk naar de nieuwe winkel meenemen. Profiteer dus van hoge kortingen, die kunnen oplopen tot 75 procent. Zelfs op de nieuwe collectie wordt in de winkel 10 procent korting gegeven.

De uitgebreide opruimingscollectie bestaat uit de meest uiteenlopende modellen: van sportief tot gekleed. Met onder andere sportieve boots, maar ook pumps, smaakvolle laarzen in allerlei hoogtes, sneakers en sandalen. Onder de naam Cloud9 zijn de boots en schoenen uit de herencollectie te vinden.

Wolky's zijn schoenen van topkwaliteit met een ideaal voetbed voor het juiste loopcomfort. Ze zijn niet alleen mooi om te zien ook nog eens heerlijk om te dragen. Vind de perfecte Wolky-schoen en profiteer van de mooie kortingen. Bezoek Wolkyshop Haarlem, nu nog aan de Barteljorisstraat 7, om de opruimingscollectie te bekijken en te passen.

Vanaf 2 april is iedereen van harte welkom op de nieuwe locatie aan de Smedestraat.

Werken bij AW Groep

AW Groep is een familiebedrijf dat actief is in de infrabouw. (Foto: AW Groep)

REGIO - AW Groep is een familiebedrijf dat actief is in de infrabouw. Vanuit locaties in Lisse, Hillegom, Heemstede en Mijdrecht werken circa 180 medewerkers aan de ontwikkeling van dit mooie bedrijf.

Aandacht, Ambitie en Anders

In de organisatie is hard werken, gecombineerd met een dosis humor, optimaal klantcontact en de motivatie om voor het hoogst haalbare te gaan, essentieel. AW Groep heeft niet de ambitie het grootste bouwbedrijf te worden, AW Groep wil wel de beste zijn in wat hij doet.

AW Groep doet alles vanuit zijn intrinsieke motivatie al jaren anders. "Wij gaan voor duurzaamheid, ook bij het aannemen van nieuwe collega's. Die duurzaamheid kun je in onze optiek alleen bereiken door helemaal in het begin van het proces de juiste aandacht aan elkaar te geven. Wij doen dit door reëel te zijn en te vertellen hoe het echt is bij onze organisatie. Voor ons is je staat van dienst en CV niet het belangrijkste. Wij zijn nieuwsgierig naar wat jou echt drijft en wat jij belangrijk vindt in je werk. De basis om met elkaar te kijken of jouw waardes bij die van ons aansluiten. Het gaat dus niet om wat je kunt, maar om wie je bent!"

Nieuwsgierig geworden? Kijk op:

www.awgroep.nl

Kom naar Woningmarkt Haarlemmermeer

(Foto: PR)

HOOFDDORP - Woningmarkt Haarlemmermeer is zaterdag 30 maart van 12.00 tot 16.00 uur in de Passage van Het Cultuurgebouw. Toegang is vrij.

Tijdens de woningmarkt is een ruim aanbod te vinden van koop- en nieuwbouwwoningen in Haarlemmermeer. Ook is informatie in te winnen over de financiering van een koopwoning. Voor wie nadenkt over het – duurzaam – verbouwen van zijn woning, is een bezoek aan het duurzaamheidsplein de moeite waard.

Voor huurders die willen verhuizen naar een andere huurwoning, staat het team van Ymere klaar. Zij informeren over interessante regelingen.

Er is informatie over alle categorieën: starterswoningen, rijwoningen, kleine en grote appartementen en royale villa's. Er is zelfs informatie beschikbaar over het wonen op een Landgoed.

Haarlemmermeer is hét hart van de Randstad. De centrale ligging tussen Amsterdam en Den Haag, luchthaven Schiphol en daarnaast ruimte en groen, zorgen dat het in Haarlemmermeer goed wonen en werken is. Haarlemmermeer staat niet voor niets in de top 10 van aantrekkelijkste woongebieden in Nederland.

Een betaalbare huurwoning vinden is niet gemakkelijk. De wachttijden zijn lang. Wie in een sociale huurwoning van Ymere woont, maar een andere woning wilt, is er de Ymere-stand op de woningmarkt. Zij kunnen alles vertellen over de mogelijkheden om te verhuizen naar een andere woning, die beter bij de situatie past.

Het motto van dit college is 'bouwen, bouwen, bouwen' om vooral eigen inwoners aan een huis te helpen. Tot 2040 komen er 20.000 woningen bij. Het bouwen is al begonnen of staat te gebeuren. Op de woningmarkt is veel informatie te vinden over de projecten. Er komen nieuwbouwwoningen in het Predicaat in Nassaupark en in Tudorpark, appartementen in Hyde Park, villa's in Elzenhove, rijwoningen in de Kroon Enthoven en huizen op Landgoed Wickevoort. Voor advies over verhuizen, hypotheken of het verduurzamen van een woning, zijn stands aanwezig.

www.woningmarkt-
haarlemmermeer.nl

Expositie Kunst! in De Tuinkamer

Een abstract reliëf van Henk Winkelman. (Foto: De Tuinkamer)

HOOFDDORP - In Galerie de Tuinkamer, Wilsonstraat, is vanaf 22 maart de expositie 'Kunst!' te zien, met werk van Henk Winkelman (beelden en reliëfs), Hanneke Rijks (kunst met hout) en Joke Janssen (beelden en fotografie).

Henk Winkelman is bouwkundige en kunstenaar. Omgeven door de toegepaste kunst van de Amsterdamse school raakte hij gefascineerd door het werk van Kandinski en abstracte kunst. Dat vorm zonder herkenbare voorstelling zo kan aanspreken en beroeren, was een openbaring. Hij begon met beelden in steen en brons, maar gaandeweg ontwikkelde hij een sterke voorkeur voor abstracte reliëfs. Omdat kleur afleidt van de vorm werkt hij uitsluitend met wit.

Na een paar jaar wiskunde stapte Hanneke Rijks over naar de opleiding voor meubelmaker. Sinds 1990 is zij werkzaam als meubelrestaurator. In haar werkplaats restaureert ze antiek voor particulieren, musea, antiquairs en overheid. In 2014 begon ze met het creëren van houten kunstobjecten. Haar favoriete materiaal is berkenmultiplex. De lichte kleur in combinatie met het kleurverschil van de lagen zijn kenmerkend voor haar werk. Haar kunstwerken zijn vaak gebaseerd op optische illusies, puzzels, paradoxen en kleuren.

Joke Janssen is een multidisciplinaire beeldend kunstenaar, wat zich uit in beeldhouwwerken, schilderijen en fotografie. Zij volgde een opleiding beeldhouwen en workshops en cursussen in modeltekenen en –boetseren, schilderen in olieverf, acryl en aquarel, bronsgieten en kunstgeschiedenis. Wat betreft fotografie is zij autodidact. Haar werk is zowel figuratief als abstract. Het menselijk lichaam speelt een belangrijke rol in haar beelden van brons en klei. In steen laat Janssen zich vaker leiden door organische vormen en de steen zelf. In haar fotowerk heeft ze een voorkeur voor alles wat met water te maken heeft en de vervreemdende beelden die de natuur kan tonen.

Justice and Care

Galerie De Tuinkamer werkt in het derde seizoen opnieuw samen met Justice and Care. Een deel van de opbrengst gaat naar deze stichting, die slachtoffers van mensenhandel opspoort, bevrijdt en ondersteunt.

De Tuinkamer is een laagdrempelige plek waar iedereen vrij kan binnenlopen. De Tuinkamer is een galerie en beeldentuin waar in een ongedwongen sfeer van kunst genoten kan worden. Vier keer per jaar is er een wisselende expositie. Tijdens de exposities organiseren Piet en Els regelmatig Tuinkamer-concerten. Op 18 mei is de expositie KUNST! het decor van een Tuinkamervoorstelling door theaterstichting De Blauwe Feniks met de bekende tragikomedie 'Kunst' van Yasmina Reza.

De expositie 'Kunst!' is te zien tijdens de opening op 22 maart om 16.00 uur en van 23 maart tot en met de toneelvoorstelling op 18 mei. Open op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

www.galeriedetuinkamer.nl

Rommelmarkt in De Boskern

HOOFDDORP - Kom zondag 24 maart van 13.00 tot 17.00 uur struinen tussen alle prullaria, kleding en sieraden in wijkcentrum De Boskern aan de Liesbos. Van wijnglazen tot speelgoed en van tafelkleedjes tot aan een winterjas, allemaal spulletjes voor kleine prijsjes.

De markt is in de beide voorzalen en in de barruimte van De Boskern, waar ook koffie, thee, frisdranken en versnaperingen te koop zijn. Toegang tot de rommelmarkt is vrij.

De volgende rommelmarkt is zondag 22 september. Aanmelden voor een tafel kan al. Deelname aan de rommelmarkt kan vanaf 3 euro per tafel. Vragen of inschrijven: 023-5635512 / 06-24848749 / boskern@maatvast.nl.

Groot feest der herkenning

Lekker dansen met gelijkgestemden bij Letz Party. (Foto: Aangeleverd)

HOOFDDORP - Letz Party houdt zaterdag 30 maart in het Event Center Fokker aan de IJweg 1094 in Hoofddorp voor de derde keer een 30+ Disco & Upbeat Classics Party.

Het dansfeest, dat speciaal georganiseerd voor mensen van 30 jaar en ouder, strekt zich uit tot twee zalen.

In de ene zaal draait Dj Henri Geerlings Upbeat Classics (dance, house, oude hits in een nieuw uptempo jasje en vele andere hits van vooral toen).

In de andere zaal draaien Dj Robbie en Dj William (Party Inside) een swingende mix van de beste discoclassics uit de 70's, 80's, 90's, 00's en 10's. Bij LetzParty is de sfeer relaxed en ongedwongen.

Genietend van de unieke ambiance kunnen de bezoekers helemaal losgaan met gelijkgestemden op de hits van toen en nu.

Tickets (early bird 12,50 euro en normaal 15 euro) zijn te koop via

letzparty.nl/en/ticket-shop

Musical De Kleine Zeemeermin in Meerse

Een scène uit De Kleine Zeemeermin de Musical. (Foto: Wim Lanser)

HOOFDDORP - Na vele wereldberoemde sprookjes te hebben omgetoverd tot succesvolle musicals, presenteert Van Hoorne Entertainment dit seizoen haar elfde sprookje: De Kleine Zeemeermin de Musical. Zaterdag 23 maart is deze familievoorstelling te zien in Schouwburg De Meerse.

In 'De Kleine Zeemeermin De Musical, wordt de rol van de Kleine Zeemeermin vertolkt door Sita, die eerder de rol van Rapunzel en Assepoester speelde. Ook het populaire tovenaarsduo Titus en Fien reist mee naar de betoverende wereld onder water. Zoals altijd zorgen zij voor een flinke dosis aanstekelijke humor en hilarische scènes voor jong én oud.

Diep, heel diep in de oceaan, tussen het prachtige koraalbos en de vriendelijke vissen woont de Kleine Zeemeermin. Met haar golvende rode haren, zeeblauwe ogen en schitterende stem is ze het oogappeltje van haar vader, koning Triton. Op een dag, bij een hevige storm, redt de zeeprinses een knappe mensenprins van het zinkende schip. Op slag wordt ze verliefd en wil ze niets liever dan bij hem zijn. In haar magische bol heeft de gemene tovenares Fien alles gezien en gehoord. Samen met Titus bedenkt ze een listig plan… Zal de Kleine Zeemeermin de prins ooit weer zien?

De kinderen kunnen deelnemen aan de betoverende Sprookjesverkleedwedstrijd. Door verkleed te komen, maken ze kans op een sprookjesachtig prijzenpakket die na de show wordt uitgereikt op het podium.

Meet & Greet

Na de voorstelling kan iedereen met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet. Ook kunnen de bezoekers nog even lekker dansen bij het Onderwaterbal in de foyer van het theater.

De voorstelling in Schouwburg De Meerse op het Raadhuisplein duurt van 13.30 tot 16.00 uur. Kaarten (20 euro) zijn te reserveren op www.demeerse.nl en via 023-5562700.

vanhoorne.com/kleinezeemeermin

Vennip Live luidt lente muzikaal in

De Al Dublin Band. (Foto: Jorg)

NIEUW-VENNEP - Dé bandjesavond van Haarlemmermeer is een keer in de maand in het Pier Kafé. Donderdag 21 maart staan drie muzikale acts geprogrammeerd voor het open podium voor bandjes van Haarlemmermeer: Relaxing with Bill, Stixs en Al Dublin Band.

Relaxing with Bill staat 20.00 uur op het podium en is de langst bestaande band van Pier K. Al meer dan twee decennia speelt deze band jazz en latin, in voor de band gemaakte arrangementen. De formatie is een stageband met vijf saxen, een trombone en een swingende ritmesectie. Zangeres Martie van Kampen maakt de band compleet.

Om 21.00 uur is het de beurt aan Stixs, een vijfmans-formatie die het als een uitdaging ziet om niet alledaagse blues, r&b, pop en jazzy nummers op eigen wijze te coveren. Het repertoire en genre zijn breed, van Tina Turner tot U2, van Boz Scaggs tot Kings of Leon en van Marc Brussard tot Radiohead. Een mengeling van swing, rock en easy listening.

Na een jamsessie klikte het zo goed dat King en Al besloten samen een band te vormen. Na 2 jaar zoeken naar de juiste bassist en leadgitarist sloten Hans en Jørgen aan. Dit bleek dé formule voor de Al Dublin Band, toen nog Strange Weather Rising. Sinds 2018 is ook Henk van de partij. De band speelt stevige rock, afgewisseld met ballads. Niet alleen de bekende classics, maar ook de meer of minder verborgen pareltjes van bijvoorbeeld Thin Lizzy, Rory Gallagher en Tom Petty komen voorbij. De heren van de Al Dublin Band tonen een behoorlijke podiumervaring en hebben veel interactie met het publiek. Deze band speelt vanaf 22.00 uur.

Vennip Live is een initiatief van Pier K en is in het Pier Kafé. Toegang is vrij. www.pier-k.nl

17-jarige Diede Mentink maakt droomdebuut bij Pancratius

BADHOEVEDORP - Pancratius won 17 maart in de zondag tweede klasse met 3-1 van Hooglanderveen. De absolute hoofdrol was voor de pas 17-jarige Diede Mentink die zijn debuut maakte met een zuivere hattrick.

Hattrick voor 17-jarige

Mentink begon de wedstrijd als rechtsbuiten. Het eerste kwartier begon de thuisploeg stroef. Daarna ging het steeds beter. Wel moest Pancratius accepteren dat het met rust nog achterstond. In de tweede helft liep het perfect. Trainer Danny Hijzelendoorn liet Mentink nu in de spits spelen en dat ging meer dan voorspoedig. Na een goede voorzet van Ritchie van Hameren scoorde Mentink de gelijkmaker. Daarna kon hij een goed opgezette aanval bekronen met een treffer. En uiteindelijk zou hij met een fraaie stift de overwinning veilig stellen. Na deze treffer sprintte hij naar zijn ouders om dit prachtige moment even als trio te vieren. Hij had zijn visitekaartje dubbel en dwars afgegeven.

Hijzelendoorn was trots op het jonge talent. "Hij is nog een A-junior, maar daar kan hij weinig meer leren. Het is nog net te vroeg om hem iedere week op het hoogste niveau te laten spelen, maar wat is hij zich sterk aan het ontwikkelen. We zijn blij met hem."

Pancratius is bezig met een opmars, al zes duels op rij zijn de Badhoevedorpers ongeslagen. Komend weekend wordt tegen Roda '23 gespeeld. Tegen die ploeg heeft Pancratius iets goed te maken. Eerder dit seizoen werd van Roda met 0-4 kansloos verloren.

Pancratius wint derby met Overbos

Pancratius en Overbos maken er een aantrekkelijk duel van, maar Overbos krijgt niet wat het verdient. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEMMERMEER - Het zaterdagteam van Pancratius won 16 maart met 2-1 van SV Overbos.

In de eerste helft zag het publiek een niet onaantrekkelijk duel. Danny Hijzelendoorn maakte 1-0. Overbos kwam goed terug, maar had pech met het benutten van de kansen. Uiteindelijk kon Maarten Wels de gelijkmaker scoren. Daarna bleven beide teams hard werken. Pancratius had meer geluk. Wolter Jaspers maakte 2-1.

Het team van trainer Maurice Kuiper probeerde daarna van alles om weer op gelijke hoogte te komen, maar het zat niet mee. Voor de zoveelste keer dit seizoen kreeg Overbos te weinig. Pancratius daarentegen blijft het op de tweede plek van de ranglijst uitstekend doen.

Tijdelijke locatie voor Hawks

Rugby is in Haarlemmermeer als basissport aangewezen. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP - Rugbyclub Haarlemmermeer Hawks kan vanwege de nieuwbouwontwikkeling Victoriapark West na het huidige seizoen - dat 1 mei afloopt - geen gebruik meer maken van haar veld. De club en de gemeente hebben samen gekeken naar een geschikte locatie in Hoofddorp. De club kan tijdelijk terecht op steenworp afstand: aan de overkant van de Nieuwe Bennebroekerweg.

Sinds haar oprichting in 2012 is de populariteit, en daarmee het aantal leden van de club, flink gestegen. Om alle enthousiaste rugbyers na de zomerstop nog steeds van hun sport te laten genieten, was een snelle oplossing dus belangrijk. Er is niet alleen gekeken naar de mogelijkheid om de club onder te brengen op een bestaand sportpark, maar ook naar het realiseren van een nieuwe locatie.

Omdat de club voor dat laatste niet genoeg geld heeft, is geprobeerd om via sponsors geld binnen te halen. Dit leverde niet voldoende op. De Hawks hebben daarom bij de gemeente aangeklopt met het verzoek rugby als basissport te accepteren, zodat de gemeente deelt in de kosten voor de aanleg van een nieuwe accommodatie in Haarlemmermeer. Om als basissport geaccepteerd te worden, moet aan een aantal eisen worden voldaan; de sport moet mensen aanzetten om meer te bewegen en het mag niet worden gezien als een sport die lichamelijk geweld tegen tegenstanders toestaat.

Volgens de gemeente voldoet rugby aan alle eisen en daarom is de status van basissport toegekend. Wethouder Sport, Mieke Booij, groot fan van de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg The All Blacks: "De Hawks zijn een snelgroeiende club met bijna tweehonderd leden die veel jongeren aantrekt. In deze sportieve gemeente willen we dat kinderen in een gezonde omgeving opgroeien. Clubs als De Hawks helpen daarbij. Door rugby als basissport te erkennen, kunnen we de club en al haar leden steunen bij de bouw van een nieuwe accommodatie."

De Hawks heeft aangegeven graag in Hoofddorp te blijven. Er is op korte termijn echter geen grond voor een permanente accommodatie. Wel is de verwachting dat er binnen 3 tot 5 jaar geschikte ruimte vrijkomt op PARK21. Vandaar de tijdelijke locatie.

haarlemmermeergemeente.nl

Ruim vierhonderd winnaars Sportpodium 2018

Presentator Klaas van Kruistum, Bregje en Noortje de Brouwer, Imani de Jong en wethouder Mieke Booij. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEMMERMEER - De sportprijzen 2018 zijn maandag 18 maart uitgereikt in Schouwburg De Meerse. De presentatie van deze feestelijke avond was in handen van Klaas van Kruistum.

De winnaars van Sportpodium 2018 werden deels gekozen door het publiek en deels door een deskundige jury. Wethouder van sport, Mieke Booij, reikte de prijzen uit: "Ik ben ongelooflijk trots op alle sportieve talenten in onze mooie gemeente. Elk jaar is Sportpodium weer een happening. Zoveel blije gezichten en geweldige prestaties. Voor mij is het de eerste keer dat ik de prijzen mocht uitreiken en ik heb er ontzettend naar uitgekeken. Het was een prachtige avond."

Winnend team, het synchroonzwemduet Noortje en Bregje de Brouwer. (Foto: Rowin van Diest)
Via Skype krijgt Amy Pieterse te horen, dat zij dé Topsporter van 2018 is geworden. (Foto: Rowin van Diest)
Wethouder Mieke Booij reikt de prijs uit aan het winnende talent Imani de Jong. (Foto: Rowin van Diest)

In de middag en avond werden ook 403 sportmedailles uitgereikt aan individuele sporters die in 2018 een podiumplaats behaalden op een NK, EK of WK.

In de categorie Sportteam waren genomineerd: het Meisjes C van AV Haarlemmermeer (atletiek), het Damesteam 1ste divisie van SV Pax (turnen) en het Nationaal duet van ZPCH (synchroonzwemmen). De winnaar werd het duet Noortje en Bregje de Brouwer.

Als Sporttalenten waren genomineerd Ezra Verboom (atletiek), Fleur Schouten (para-atletiek) en Imani de Jong (zwemmen). De prijs ging hier naar Imani.

In de categorie Topsporter van het jaar ging de strijd tussen Amy Pieters (wielrennen), Enzeli de Ruiter (karate) en Jesper de Jong (tennis). Amy Pieters werd gekroond tot winnaar. Zij kon er fysiek niet bij zijn, maar via Skype werd contact met haar gelegd, waardoor ze de prijs toch in ontvangst nam.

SV Hoofddorp wint van concurrent

HOOFDDORP - Het zondagteam van SV Hoofddorp heeft 17 maart in de eerste klasse goede zaken gedaan door met 3-5 van concurrent Zeeburgia te winnen. Het team van trainer Jethro Abram krijgt door deze fraaie winst onderin weer wat meer ruimte.

Vooraf moest Abram behoorlijk sleutelen aan zijn teamopstelling, er waren de nodige basiskrachten afwezig door blessures en schorsingen; liefst acht man was niet inzetbaar. Aanvaller Sergio Comvalius moest als linksback starten en dat ging goed. In het veld was niets te merken van de personeelsproblemen, want er werd direct heel goed gespeeld. Na zes minuten kon Jasmin Ramic via een vrije trap de openingstreffer scoren. Niet veel later werd het door spits Sven Wierda 0-2. Zeeburgia werd volledig onder de voet gelopen en het werd door Ramic 0-3. En via Revelino Vermeer 0-4.

Zeeburgia mocht beide handen dichtknijpen dat de achterstand voor de pauze niet al in de dubbele cijfers was gekomen, de Mokummers waren zeer zwak. Dat veranderde in het tweede bedrijf. Zeeburgia kwam veel beter voor de dag, wel kon Ramic nog zijn derde doelpunt van dit duel maken. Daarna kon de thuisploeg in korte tijd twee keer scoren. In de slotfase werd het zelfs nog 3-5, maar de overwinning kwam voor Hoofddorp niet meer in gevaar.

Abram was natuurlijk niet tevreden over de terugval in het tweede bedrijf, maar over het resultaat en de vele treffers was hij wel zeer te spreken.

Nederlaag voor hockeykoploper De Reigers

HOOFDDORP - De hockeymannen van De Reigers verloren zondag 17 maart onverwacht van het laag geplaatste De Terriers met 3-2.

De Reigers begon niet slecht en door Mark Weber werd het 0-1. Daarna was de tegenstander verrassend sterk en kon in korte tijd uitlopen naar 2-1. Wederom via een strafcorner kon Weber beide teams weer op gelijke hoogte brengen. In de tweede helft werd het spel van de Hoofddorpers bar en boos. Het was dan ook terecht dat de tegenstander de winst pakte. De Regt sprak na afloop van een trieste dag.

Ondanks het verlies blijft het team van trainer Wiegert De Regt koploper in de eerste klasse. Concurrent Bennebroek is wel genaderd tot een punt.

Presentaties glasvezel buitengebied

HAARLEMMERMEER - De glasvezelcampagne van GlasDraad in het buitengebied van Haarlemmermeer is in februari gestart. Veel bewoners en ondernemers schrijven zich al in voor glasvezel. De aanleg van het netwerk gaat door als op 15 april minimaal 50 procent van de bewoners van dit buitengebied zich heeft aangemeld.

De komst van een glasvezelnetwerk in het buitengebied is nodig. Zowel de glasvezelcampagne als de aanleg van het netwerk verloopt in nauwe samenwerking met bewoners, dorpsraden en lokale overheden. Zij roepen alle bewoners op om mee te doen, zodat deze kans voor het buitengebied niet voorbij gaat.

Er komen nog vier informatiebijeenkomsten. Loop binnen voor persoonlijke antwoorden of direct inschrijven. De bijeenkomsten zijn:

26 maart C-Bèta, Rijnlanderweg 916 Hoofddorp

3 april Dorpshuis de Vluchthaven, Schipholweg 649 Lijnden

9 april Venneper Lodge, Getsewoudweg 1 Nieuw Vennep

11 april C-Bèta, Rijnlanderweg 916 Hoofddorp

De informatieavonden zijn van 19.00 tot 21.00 uur. Om 19.30 uur is er een presentatie.

glasdraadhaarlemmermeer.nl

Leerkrachten lopen voor vluchtelingen

40 Kilometer wandelen door het holst van de nacht om geld in te zamelen voor Stichting Vluchteling. (Foto: Stichting Vluchteling)

HAARLEM - Haarlem is in de nacht van 15 op 16 juni het decor van de finish van de Nacht van de Vluchteling. De nachtelijke looptocht van 40 kilometer start voor het derde jaar in Amsterdam, de finish in Haarlem is voor het eerst. Haarlemse leerkrachten lopen mee om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd.

Nacht van de Vluchteling

Vele honderden deelnemers vertrekken klokslag middernacht vanaf de Westergasfabriek om de volgende ochtend te finishen bij het Haarlemse Stadsstrand de Oerkap. Zo ook een team leerkrachten van de Internationale Taalklas, een school voor nieuwkomers in Haarlem en omgeving. "Wij werken met kinderen van over de hele wereld. Sommigen zijn vluchteling. Deze kinderen hebben het geluk dat ze hier onderdak, onderwijs en te eten hebben. Dit geldt niet voor de kinderen die nog in een vluchtelingenkamp zitten onder mindere omstandigheden. Voor hen lopen wij mee."

Na de start gaat de route richting Amsterdamse Bos en langs de ringvaart rond de Haarlemmermeerpolder. Via Zwanenburg en Halfweg passeren de lopers de polders en het groene Haarlemmerliede. Na aankomst in Haarlem gaat de route langs de Veerplas en de Binnen Spaarne tot aan de finish: De Oerkap aan het Spaarne.

Vaste supporters Art Rooijakkers en Waldemar Torenstra hebben opnieuw hun medewerking toegezegd. Vorig jaar werd 1,7 miljoen euro opgehaald door 5.200 deelnemers. Hiermee biedt Stichting Vluchteling hulp aan 100.000 vluchtelingen in Colombia, Myanmar en Ethiopië. Info en aanmelden voor de Nacht van de Vluchteling:

www.nachtvandevluchteling.nl

Gratis demo's en advies

De hele maand maart is het fashion wat de klok slaat in Hoofddorp Winkelstad. (Foto: Hoofddorp Winkelstad)

HOOFDDORP - Hoofddorp Winkelstad is de hele maand maart Fashionstad. Na een succesvolle Castingdag, konden fashionista's zondag 17 maart zelf creatief aan de slag. Op het Polderplein-Binnen konden zij, onder begeleiding van ontwerpster Sacha Wendt, een eigen leren riem maken en versieren. Komende week staat Lifestyle Square op het programma.

Tijdens Lifestyle Square, zondag 24 maart van 12.00 tot 17.00 uur op Polderplein-Binnen, geven ondernemers uit het Centrum demonstraties. En bezoekers krijgen adviezen op het gebied van mode, beauty en meer. Maak kennis met: B.A.E. (Before Anything Else), het nieuwe vegan beautylabel van HEMA. Een make-up artist van HEMA Hoofddorp geeft beautyadvies; ANWB demonstreert de nieuwste Human Nature koffer St Tropez; een koffer met geïntegreerde digitale weegschaal en USB-poort; Vitaminstore adviseert op het gebied van uiterlijke verzorging en ook innerlijke verzorging met supplementen voor huid, haar en nagels.

Er zijn ook aanbiedingen in de desbetreffende winkels.

Hoogtepunt van Fashion Event & More zijn de Fashion Shows, zaterdag 30 en zondag 31 maart waarbij modellen kleding van modewinkels uit Hoofddorp presenteren.

Meer vraag naar gezonde varianten

(Foto: Uitgekookt)

REGIO - 'Uitgekookt' merkt dat vooral de gezondere varianten van de kant-en-klaarmaaltijden heel populair zijn. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen.

"De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt", zegt Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. "Verder zien we twee trends samenkomen. Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten, anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen".

Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt. Senioren die niet zelf meer kunnen koken maar ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog verwarmd te worden in oven of magnetron. "Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week twintig gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden. Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument".

Bij 'VARA Kassa' kwam Uitgekookt als beste uit de test. Naast de kwaliteit van de maaltijden is Uitgekookt op het gebied van bezorgen ver vooruit. "We hebben bezorgteams in grote delen van Nederland. De bezorgers denken mee met de klant en zorgen dat de maaltijden netjes aan huis worden gebracht. Ze hebben altijd even tijd voor een praatje. Elke keer een bekend gezicht aan de deur".

Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen, is Uitgekookt verhuisd. Benieuwd naar de maaltijden en het gemak van Uitgekookt? Probeer een proefpakket van drie maaltijden voor 12,95 euro (gratis bezorging). Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of via 085-0406065.

Cantamus verzorgt passieconcert

Het Cantamus-koor uit Hoofddorp voert de St. John Passion op. (Foto: Cantamus)

NIEUW-VENNEP - In aanloop naar de passietijd voert het Christelijk Gemengd Koor Cantamus uit Hoofddorp zaterdag 23 maart de St. John Passion van de Britse componist Bob Chilcott op. De opvoering is in De Rank in Nieuw-Vennep.

De bekendste Johannespassie is uiteraard die van Bach. Er zijn echter meer componisten geweest die het lijdensverhaal van Christus op muziek hebben gezet naar het evangelie van Johannes.

De St John Passion van de koorcomponist Bob Chilcott leent zich goed voor de diepe emoties van het verhaal. Dat komt vooral doordat de muziek zijn wortels heeft in de tradities van de anglicaanse kerkmuziek. Wat dat betreft, roept Chilcotts Passie eerder herinneringen op aan de Crucifixion van John Stainers (1887) dan aan de 'Johannes' van Bach.

Mendelssohn

Tijdens dit concert voert het koor ook drie werken van Felix Mendelssohn uit, waaronder de bekende Psalm 42 'Wie der Hirsch schreit'. Solisten zijn: Jeannette van Schaik - sopraan, Erik Slik - tenor en Rick Zwart - bas/bariton. De begeleiding bestaat uit Jaco van Leeuwen op het orgel en leden van het Nederlands Begeleidingsorkest. De algehele leiding is in handen van Una Cintina.

Kaarten

De uitvoering is zaterdag 23 maart bij protestantse gemeente De Rank aan de Eugenie Previnaireweg 14, 2151 BE Nieuw-Vennep. De zaal is open vanaf 19.30 uur, het concert begint 20.00 uur. Kaarten à 18,50 euro (kinderen 5 euro), inclusief consumptie en programmaboekje, zijn te koop aan de zaal, te reserveren via 023-5625584 of op:

www.cantamus.nl

Boekenweek bijeenkomst door Yvonne Prins

HOOFDDORP - Het thema van de Boekenweek is 'De moeder, de vrouw', maar niet elke vrouw kan of wil moeder worden. Daarom belicht Bibliotheek Haarlemmermeer de andere kant van 'De moeder de vrouw' met een informatieve bijeenkomst door psycholoog, coach en auteur Yvonne Prins. De gratis bijeenkomst is dinsdag 26 maart van 20.00 tot 22.00 uur in het Nieuwscafé van Bibliotheek Hoofddorp-Centrale.

De maatschappelijke druk om kinderen te krijgen, is voor vrouwen groot. Maar kinderen krijg je niet op bestelling. Om uiteenlopende redenen kan een kinderwens onvervuld blijven. Hoe om te gaan met onnadenkende vragen of confronterende situaties? Op serieuze, maar tegelijk luchtige wijze steekt Yvonne Prins een hart onder de riem en laat zien dat een leven waarin (nog) geen kinderen zijn geen 'treurig' leven is of hoeft te zijn.

Aanmelden: klantenservicehdr@debibliotheekhaarlemmermeer.nl of 023-5664850.

Informatie avond over zelf gekozen levenseinde

(Foto: Pixabay)

NIEUW-VENNEP - Voor iedereen die meer wil weten over wat wel en niet mogelijk is op het gebied van een zelfgekozen levenseinde, verzorgt Loft Uitvaartbegeleiding een informatieavond woensdag 27 maart.

In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) verzorgt Loft Uitvaartbegeleiding samen met Crematorium en Uitvaartcentrum Haarlemmermeer een lezing over dit onderwerp. De luisteraars worden geïnformeerd over de keuzemogelijkheden aan het einde van het leven. Ook wordt ingegaan op verschillende begrippen, zoals het onderscheid tussen palliatieve sedatie en euthanasie én de wettelijke (on)mogelijkheden.

Wat houdt een wilsbeschikking in? Wat zijn de verschillen? Wat is de wettelijke status? Ook deze vragen komen aan de orde. Een vertegenwoordiger van NVVE, de organisatie die er is voor iedereen die waardig wil sterven, geeft de lezing. De NVVE wil een optimale en vooral waardige uitvoering van de euthanasiewet.

De informatieavond is van 19.30 tot 21.00 uur in Crematorium en Uitvaartcentrum Haarlemmermeer aan de Hoofdweg 1100. Vanaf 18.45 uur biedt het crematorium de gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen. Toegang is vrij. Bij binnenkomst is er koffie en thee. De aanwezigen krijgen volop mogelijkheid om vragen te stellen. Aanmelden: info@loftuitvaartbegeleiding.nl of 06-20380224.

Boeken voor leerlingen Merlijn

Leerlingen van Merlijn ontvangen in totaal 64 boeken voor hun harde werk in de Kinderpostzegelactie. (Foto: Bibliotheek Haarlemmermeer)

NIEUW-VENNEP - De leerlingen van OBS Merlijn hebben met de enorme verkoop van de kinderpostzegels 64 nieuwe boeken bij elkaar gespaard voor in hun schoolbibliotheek. IKC Wereldwijs kreeg zestien nieuwe boeken. De kinderen uit groep 7 en 8 van Merlijn hadden zoveel verkocht dat ze niet alleen geld ophaalden voor goede doelen, maar dat er ook geld kon gaan naar 'Lokaal Besteden'. En dat betekende nieuwe boeken voor de schoolbibliotheek.

Cadeautje na verkoop Kinderpostzegels

Bij het zien van de laatste 'Leven van een loser' werden al heel wat leerlingen blij. Ook een stripboek over brugklasser Roos Vink, de laatste 'Superjuffie' en 'Dog Man' waren favoriet. Dankzij de actie is de school nu ook in het bezit van acht nieuwe Engelse boeken. "Wel zo handig ter voorbereiding op het tweetalig VO-onderwijs, waar een aantal groep 8-leerlingen naartoe gaat na de zomervakantie", zegt juf Tessa van groep 8. Tussen de nieuwe boeken bevonden zich ook informatieve boeken, gedichtenbundels en voorleesboeken. Zo was de leerkracht van groep 6 erg blij met het boek 'Jij en ik en andere verhalen over vluchtelingen', omdat ze toevallig onlangs een nieuwe leerling in de klas heeft met een vluchtelingachtergrond. Zo kunnen de leerlingen leren zich te verplaatsen en te identificeren met anderen.

Op OBS Merlijn wordt veel voorgelezen, vrij gelezen en gepraat over boeken. Dit komt door de intensieve samenwerking van de school met de Bibliotheek op School van Bibliotheek Haarlemmermeer. Nieuwe boeken voor de schoolbibliotheek sparen, was dan ook op aanraden van de leesconsulent. Zij helpt het belang van lezen hoog op de agenda te houden, waardoor leerkrachten geïnspireerd worden om veel aan leesbevordering te doen.

Dance eXperience

Een eerdere editie van de All Stylez Dance eXperience. (Foto: d-experience.nl / TakeAPictureFotografie)

HOOFDDORP - Dance eXperience is een landelijk danswedstrijd op het grote podium van De Meerse. Dansers hebben zich als solo, duo of crew opgegeven om zondag 24 maart de strijd met elkaar aan te gaan.

In het vernieuwde concept wordt het één grote, spectaculaire show. Dance eXperience brengt stijlen van verschillende danswerelden bij elkaar. Alle groepen dansen in hun eigen leeftijdscategorie / niveau en worden beoordeeld op hun performance volgens K.O.P.: Kwaliteit (uitvoering, synchroniciteit, beheersing van dansstijlen), Orginaliteit (creativiteit, showcase) en Presentatie (kleding, uitstraling).

Dance eXperience is een groot platform waar dansers bij elkaar komen en elkaar inspiratie geven op één podium. Het spektakel, dat duurt van 11.30 tot 16.00 uur, is bij te wonen.

Tickets op:

www.d-experience.nl/tickets

Concert Excelsior op zaterdag

HOOFDDORP - Muziekvereniging Excelsior geeft haar jaarlijkse voorjaarsconcert op zaterdag 30 maart in de Marktpleinkerk. Vorige week communiceerden wij dat het concert op maandag is. De juiste dag is zaterdag. Kaarten (10 euro) zijn te bestellen via pr@excelsior-hoofddorp.nl en aan de kassa in de Marktpleinkerk. Het concert begint 20.00 uur.

www.excelsior-hoofddorp.nl

Mini Applab voor peuters

Ouders kunnen met hun peuters allerlei leerzame apps komen uitproberen in de bibliotheek. (Foto: Bibliotheek Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - In het kader van de Media Ukkie Dagen komt Cinekid vrijdag 29 maart langs tussen 10.00 en 13.00 uur in de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale op het Raadhuisplein.

Voor peuters die opgroeien in deze tijd zijn telefoons, tablets, apps en games te normaalste zaak van de wereld. Dit hoeft helemaal niet schadelijk te zijn. Voor ouders is het vaak zoeken naar de juiste balans en bijzondere apps. Kom vrijdag 29 maart langs in het Mini Applab en probeer samen de allerbeste apps voor peuters. Toegang is vrij.

Auto van de weg

Een automobiliste raakte van de weg en kwam net op tijd tot stilstand. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Een automobilist is maandagavond 18 maart met haar auto van de weg geraakt.

Rond kwart voor zeven reed de vrouw met haar auto over de Drie Merenweg - N205 toen zij van de weg raakte. De vrouw probeerde de auto nog terug te sturen de weg op, maar raakte toch van de weg en kwam gedraaid in de berm tot stilstand. Een geluk voor de vrouw was dat zij niet doorschoof en in de sloot belandde.

Ambulance, brandweer en politie werden gealarmeerd om hulp te verlenen. De vrouw kwam met de schrik vrij. De auto raakte wel beschadigd. Een bergingswagen heeft de wagen uit de berm getrokken en meegenomen. Door het incident was de Drie Merenweg tijdelijk deels afgesloten voor het verkeer.