De Drom

3 april 2019

De Drom 3 april 2019


Leerling Martinuscollege neemt film op

De drie heksen tijdens de opnames. (Foto: ELSKE DE WEIJER)

GROOTEBROEK - Wat begon met een idee over een grappig verhaal en een opmerking van een leraar, resulteert nu in een korte film. Rick Zijlma uit atheneum/gymnasium 5 van het Martinuscollege in Grootebroek is bezig met de opnames van zijn eerste film.

Kat-en-muisspel met driftbuien en home alone-achtige taferelen.

De film, Het Jubileum, is de eerste film van Rick. Hij legt uit: "Voor school moeten we met enige regelmaat korte filmpjes maken als schoolopdracht. Een van mijn leraren vond een filmpje wat ik gemaakt had zo leuk dat hij zei dat ik er wat meer mee moest doen. Toen ik daar even over nadacht, leek mij dat inderdaad wel een leuk idee."

Veel regelwerk

Met medewerking van enthousiaste medeleerlingen, heeft hij het door hem geschreven script gedetailleerd uitgewerkt en ervoor gezorgd dat de film ook daadwerkelijk gemaakt kan worden. "Dat betekende vooral heel veel regelwerk en afspraken maken", vertelt Rick. Hij heeft gelukkig veel hulp gekregen. Rick: "Vanuit school, Jongerencentrum Inventas, De Drommedaris en natuurlijk van de leerlingen die acteren, helpen met filmen, monteren en kap en grime."

Opnames van start

Na maanden van voorbereiding wordt er nu echt gefilmd en dat is best spannend. "Naast de korte filmpjes voor school, heb ik nog nooit zoiets gedaan. Hier zijn inmiddels zoveel mensen bij betrokken dat het wel een heel serieus project is geworden. Je wilt toch dat alles goed gaat", aldus Rick. Vooral de kwaliteit van het geluid is een kleine zorg. "De camera's waarmee gefilmd wordt, hebben ingebouwde microfoons en we hebben wel een externe microfoon, maar we moeten even kijken of het geluid goed genoeg is." Daarnaast is er een scene waarbij heksen van een dak gegooid worden. Ook daarvoor is nog geen goede oplossing gevonden. "Maar dat komt vast in orde", weet Rick

Heksenvervolging

Drie heksen en een ritueel Het Jubileum speelt zich af in twee tijdvakken. Het verhaal begint zo'n 250 jaar geleden aan het einde van de heksenvervolging. De drie laatst overgebleven heksen richten een school op, het Martinuscollege, als dekmantel voor hun plan om hun mede-heksen weer terug naar deze wereld te kunnen brengen. Hiervoor moet een ritueel worden uitgevoerd, maar voordat de heksen dit kunnen doen, verdwijnen ze in het niets. Anno 2019 keren de drie heksen terug en willen zij alsnog hun ritueel uitvoeren. Scholieren van de school proberen dit uit alle macht te voorkomen, wat resulteert in een komisch kat-en-muisspel met driftbuien en home alone-achtige taferelen.

Première

Rick verwacht in totaal zo'n vier draaidagen nodig te hebben om alle scènes te filmen. Eind april is de laatste draaidag en dan wordt mei gebruikt om de film te monteren. Eind mei moet Het Jubileum, die ongeveer een uur zal duren, klaar zijn voor de premiere. Rick: "Het allermooiste zou natuurlijk zijn dat de film dan in theater Het Postkantoor vertoond mag worden. Misschien dat ik daar nog maar eens achteraan ga." Ambities om na de middelbare school verder te gaan met filmen heeft Rick niet. "Ik wil geneeskunde studeren", lacht hij.

Natuur

BOVENKARSPEL - De IVN-gids vertelt zondag 7 april in het Streekbos Paviljoen korte en langere natuurverhalen, in twee sessies van elk 20 minuten.

De eerste om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur. Vliegende vogels, zoemende bijen, kevers, kikkers, vlinders - over het bos raak je nooit uitgepraat én nooit uitgeluisterd. Wat groeit en bloeit er zoal in de natuur dichtbij huis, en hoe verhoudt al dit leven zich tot elkaar? Kom langs!

Nieuw! All-in feest bij De Dijk

De Dijk beschikt ook over bezorgdienst. (Foto: ALTING SIBERG DESIGN)

ENKHUIZEN - Al ruim 20 jaar verzorgt De Dijk jaarlijks honderden feesten van klein naar groot. Nieuw is het All-in concept. Voor één bedrag per persoon verzorgt Slijterij De Dijk het feest van A tot Z.

Vanaf € 12.50 p.p. worden een biertap, bar, barkeeper, onbeperkt bier, wijn en fris, statafels, koeling en glaswerk geleverd.

Volledige ontzorging

Alles wordt gebracht en gehaald. Dit is duidelijk voor de klant. Die weet meteen waar hij/ zij aan toe is en hoeft niets meer te regelen. Desgewenst worden ook hapjes geleverd en gezorgd voor muziek in de vorm van een band of een DJ. "Alles wat maar met een feest te maken heeft regelen wij", zegt Willem Hansen.

Alles in huis voor topfeest

Bij De Dijk staat de service hoog in het vaandel. Door de jarenlange ervaring kunnen zij voor elk feest het juiste advies geven. "Of het nu om een feestje gaat voor 20 personen of een feest voor 1000 man; wij hebben alles in huis om elk feest te laten slagen." Bedrijfsfeesten met leuke Foodtrucks?

Bel De Dijk en het wordt geregeld. Dus bij de Dijk geen stress meer voor welk feest dan ook!

Mail voor een vrijblijvende offerte: info@slijterijdedijk.nl of bel met Willem Hansen 0653-310.610. Tot ziens bij De Dijk feestservice / Slijterij De Dijk Enkhuizen.

Lentekriebels

De Egelantier. (Foto: aangeleverd)

WIJDENES - Restaurant de Egelantier is er klaar voor, de eerste gasten zijn al met de mooie dagen in februari ontvangen op het zonnige terras, genietend van goede koffie met huisgemaakte appeltaart, een koud biertje of een heerlijk glas wijn. Laat de Lente maar komen!

Maar niet alleen op het terras, ook binnen voelt de gast bij restaurant de Egelantier de lente met de Wijdenesser gastvrijheid waar het in een ongedwongen, gezellige sfeer goed eten is voor een betaalbare prijs. De gevarieerde kaart biedt voor ieder wat wils. Ook biedt restaurant de Egelantier haar gasten diverse arrangementen aan als Walking & Dining en volop gezelligheid tijdens de paasdagen.

Vrijdag 12 en zaterdag 13 april speelt Toneelvereniging 't Mosterdzaadje het toneelstuk 'In de Vlaamsche pot' in het dorpshuis de Wiekslag te Wijdenes. Vooraf kunnen liefhebbers bij restaurant de Egelantier gebruik maken van het theaterdiner à € 17.50 per persoon.

Iets te vieren?

Op zoek naar een gezellige, professionele, betaalbare locatie voor een verjaardag, jubileum, bruiloft of een gezellig dagje uit met vrienden of familie, dan is De Egelantier het juiste adres. Reserveren? Zie http://www.hetmosterdzaadje.nl/kaartverkoop

Puur Koken in IJsselzand

Lekker en puur koken. (Foto: aangeleverd)

Enkhuizen - De Indiase keuken staat donderdag 11 april van 16.00 tot 20.00 uur centraal bij Puur Koken in IJsselzand in de Anjerstraat.

Indiaas eten

Maximaal tien personen maken samen allerlei gerechten uit India. Naast de 'koks' kunnen er vanaf 18.00 uur ook tien personen mee-eten. De kosten zijn € 5,00 voor degenen die helpen koken en € 7,00 voor de mee-eters. Na het diner wordt gratis een kopje koffie of thee geserveerd. Aanmelden kan tot en met 8 april.

'Puur Koken' staat voor koken met een klein budget en verse ingrediënten. Reina Ras, Lonneke den Hartog en Stella Quasten zijn de organisatoren van de vrijwel maandelijks terugkerende workshop. De 'koks' maken om 16.00 uur eerst kennis met elkaar en om 17.00 uur starten ze met koken.

Helpen koken of liever alleen mee-eten? Stuur vóór 8 april een mail naar Stella Quasten via stellaquasten@gmail.com onder vermelding van naam en telefoonnummer.

'Mooiste Loop van de Streek'

Kloetloop op stapel. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK – De Kloetloop, ook wel de 'Mooiste Loop van de Streek' genoemd, wordt zondag 14 april voor de 38e keer georganiseerd. georganiseerd door de Streker Atletiek Vereniging (SAV). De kloetloop is een loop voor iedereen; jong en oud, trimloper en wedstrijdloper.

Kloetloop is er voor iedereen

Dit jaar is er een mooie toevoeging aan het parcours gedaan door de route via de Kolk langs het Markermeer te laten lopen. Het parcours is een ronde van ongeveer 8 km en gaat zowel door bebouwd als groen gebied. Zo komen de lopers onder andere langs molen Ceres, de Bakkerstraat, Nassau Park en de zuidelijke groenstrook van Stede Broec. Start en finish is op de atletiekbaan van SAV

Er kan gekozen worden uit de 5 of 10 Engelse Mijl. Start van beide afstanden is om 11.00 uur. Vooraf inschrijven kan via www.kloetloop.nl (€5,00). Op de dag zelf inschrijven is ook mogelijk (€7,00). Voor de jeugd is er een kidsloop op en rond de atletiekbaan. De jeugd van 4 tot 8 jaar loopt een ronde van ongeveer 600 meter en de jeugd van 9 tot 13 jaar loopt een ronde van ongeveer 1 kilometer. De eerste start van de kidsloop is om 10.15 uur. De jeugd betaald slechts €1,- voor deelname.

Gecertificeerde trainers

SAV is een atletiekvereniging met veel verschillende trainingsgroepen op veel verschillende niveaus. Groepen worden getraind door gecertificeerde trainers en de focus ligt op looptechniek en gezelligheid. Kom gerust eens een training mee doen. Kijk voor meer info op www.savatletiek.nl

Meer informatie over de kloetloop? Kijk op www.kloetloop.nl .

Zoemcursus

De bij en wij. (Foto: De bij en wij. )

BOVENKARSPEL - Bijen zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit, maar het gaat niet goed met deze nijvere zoemers. Daarom komt er als steuntje in de rug op 9 en 23 april een Zoemcursus over bijen en de tuin. Pieter Hermans en Frans Jongeleen zijn de docenten van deze cursus bij IVN West-Friesland. De avonden beginnen om 19.30 uur in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen en duren tot 22.00 uur. Kosten: € 20,- voor leden, € 25,- voor niet-leden, vooruit te voldoen op de rekening van het IVN West-Friesland, NL13 RABO 0167 7601 57, onder vermelding van de cursusnaam. Opgave via cursussen@ivn-westfriesland.nl / 0228 322338.

Friends to be afgelast

BOVENKARSPEL - Wegens omstandigheden gaat de voorstelling van Friends to be in Het Postkantoor in StedeBroec op donderdag 11 april niet door.

'De kast staat vol met boeken'

Burgemeester bezoekt Zwerfvulstation. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Burgemeester Van Zuijlen leverde onlangs een doos boeken af bij IJsselzand, het Huis van de Buurt. Speciaal voor het nieuwe Zwerfboekenstation in de hal van IJsselzand, waar iedereen gratis een boek mag meenemen of brengen. De tieners van het Tienerhonk IJsselzand hielpen de burgemeester maar al te graag met het uitladen van zijn auto.

Voor iedereen wat wils

De grote boekenkast is gemaakt door vrijwilliger Harry Koomen en staat al sinds februari van dit jaar in IJsselzand aan de Anjerstraat.

Lonneke den Hartog, vrijwilliger van IJsselzand en initiatiefnemer van het Zwerfboekenstation: "De kast staat vol met boeken. Er is voor iedereen wat wils. Thrillers, romans, studie-, kinder-, Engelse-, prenten- , fantasie- en creatieve boeken. Als je het boek uit heb, kun je hem terugbrengen naar het Zwerfboekenstation, maar doorgeven aan iemand anders mag natuurlijk ook."

Heel en schoon

Thuis ook boeken in het bezit waar niets mee wordt gedaan? Breng ze dan naar IJsselzand voor in het Zwerfboekenstation. Ze moeten wel heel en schoon zijn, zodat iemand anders er ook nog plezier van heeft.

Vragen

Voor vragen, mail met Lonneke den Hartog naar lonathome@hotmail.com.

Enkhuizen Boeit

Nieuwe magazine is uit. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het magazine Enkhuizen Boeit 2019 heeft dit jaar een prachtige Gouden Eeuw uitstraling gekregen. In 2019 is het namelijk 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed en dit jaar is daarom landelijk uitgeroepen tot themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw. Ook Westfriesland kent een rijke historie als het gaat om de Gouden Eeuw. In Enkhuizen Boeit 2019 is te lezen hoe in Enkhuizen en omgeving invulling wordt gegeven aan het themajaar.

Verder staat het jaarlijkse magazine weer boordevol informatie over de evenementen, historie en bezienswaardigheden van Enkhuizen. Ook de havens, horeca en winkels komen uitgebreid aan bod. In de leuke winkeltjesroute is een nieuw 'drie-haringen-icoon' toegevoegd bij de adressen waar bezoekers terecht kunnen voor specialiteiten uit Enkhuizen. Ook nieuw is de regiokaart, inclusief tips voor eten & drinken, overnachten en zien & doen. Ook is in Enkhuizen Boeit 2019 alles te lezen over uitstapjes met kinderen, groepsarrangementen, fietsen & wandelen en de regio. En uiteraard is weer een evenementenkalender, adressenlijst en stadsplattegrond toegevoegd.

Uitreiking

TPE-voorzitter Eugene Kramer overhandigde het eerste exemplaar van Enkhuizen Boeit 2019 op 1 april aan Jeroen Mulder, directeur van de Compagnieshaven. Vanaf heden kan een gratis exemplaar worden opgehaald bij VVV Enkhuizen e.o. De winkel is dan weer dagelijks geopend. Het magazine wordt begin april verspreid en is vanaf dan ook verkrijgbaar bij horeca, (jacht-)havens, winkeliers, musea, accommodaties en gemeentehuizen in de regio.

Uitbreiding Bakkerijmuseum

Kinderen gefascineerd bij Bakkerijmuseum. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het Bakkerijmuseum van Medemblik gaat uitbreiden met het naastgelegen pand. Daarvan is alvast een maquette gemaakt, uiteraard in een ouderwetste bakkerstechniek, dragant, van suiker. Deze is tijdens de Museumweek te bewonderen op de uitbreidingslocatie aan de Nieuwstraat 6.

Oude technieken in een moderne tijd

Voor alle bezoekende kinderen is er tijdens het weekend van 13 en 14 april de mogelijkheid zelf met cacao te schilderen. Maak een eigen eetbaar schilderij in die oude bakkerstechniek: cacaoschilderen. Kinderen kunnen zelfs hun eigen plaatje meenemen of iets ter plekke verzinnen. Het mag net echt of helemaal nep, want dat maakt voor de smaak toch niet uit…Voor alle bezoekende volwassenen is er een nieuwe activiteit in veel musea. De activiteit 'De Goudeerlijke Leugen' bestaat uit een rondleiding op papier langs verschillende voorwerpen. Over elk voorwerp worden twee verhalen verteld, waarvan er één waar is. Maar welke dan? Hoe goed zijn bezoekers in het ontdekken van leugens? Omdat ook graag behouden wordt wat goed is zijn de vrijwilligers, zoals inmiddels traditie is, gehuld in klederdracht. En er worden ambachten gedemonstreerd. Bakkerijmuseum De oude Bakkerij, Nieuwstraat 6-8, 1671BD Medemblik. 0227-545014. www.deoudebakkerij.nl

Interactief museum 'Sow to Grow'

Sow to Grow museum in de Westerstraat in Enkhuizen. (Foto: JBA van Berkel)

ENKHUIZEN - Meer groenten eten, groenten van het seizoen, vergeten groenten. Het komt allemaal voorbij. Kan de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel worden voorzien? Wat doet de zaadindustrie aan deze ontwikkeling? Hoe ziet de toekomst eruit? Wordt de wereld via sierplanten een beetje mooier?

Met het interactieve museum 'Sow to Grow', A Plant Science Experience, ervaren bezoekers wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van moderne planten. Planten die helpen de wereld te voeden en een prettiger leefomgeving te zijn. In een historische omgeving is het gelukt om traditionele voorwerpen en moderne technieken te combineren. Plantenveredeling uit zaad is van bijzonder belang voor de voedselvoorziening in de wereld.Met een groeiende wereldbevolking, klimaatverandering en verstedelijking, dreigt een tekort aan voedsel te ontstaan. Plantaardig voedsel levert veel minder druk op de leefomgeving en vraagt veel minder grondoppervlak en water. 'Sow to Grow' geeft de feiten, zodat een ieder zelf zijn of haar mening kan vormen. Degenen bij wie dit initiatief aanspreekt, kunnen melden als vrijwilliger om als gastheer/gastvrouw bij te dragen aan het succes van het interactieve museum. Telefoon: 0228 725747.

'Sow to grow' is een ervaring voor jong en oud.

Cultuur toegankelijk voor iedereen

ENKHUIZEN - De samenwerking tussen het Zuiderzeemuseum en Leger des Heils werd donderdag 28 maart bekrachtigd. Hiermee is niet alleen een mooie, inhoudelijke verbinding tot stand gekomen, maar wordt ook de gedachte 'cultuur toegankelijk voor iedereen' in de praktijk gebracht.

Dit seizoen werkt het Zuiderzeemuseum samen met Leger des Heils. Het thema van dit jaar – het zware en meestal arme leven rond de Zuiderzee – sluit heel goed aan bij deze samenwerking. Uitgangspunt is de gedachte dat cultuur voor iedereen beschikbaar moet zijn, óók voor mensen die het minder breed hebben. Het Zuiderzeemuseum biedt daarom 800 deelnemers die steun ontvangen van het Leger des Heils, een bijzonder dagje uit. Het volledig verzorgde arrangement bestaat uit gratis entree, een lunch en voor gezinnen met kinderen twee gratis kinderactiviteiten. "We willen deze mensen niet alleen bijstaan bij het oplossen van hun problemen, maar hen ook het gevoel geven dat ze erbij horen, meetellen en van waarde zijn", zegt Juriaan Petter, algemeen directeur van Leger des Heils W&G Noord-Holland. "Een uitje als dit is voor onze deelnemers vaak niet weggelegd en daarom zijn we heel blij met de samenwerking met het Zuiderzeemuseum."

Dekker opent derde vestiging

Medewerkers Bart Buijsman en Remco Kreeftmeijer. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Na Dekker Tweewielers in Enkhuizen en Molenaars Tweewielers in Hoogkarspel opent de fietsspecialist met ingang van maandag 8 april een derde vestiging in Andijk.

Spectaculaire openingsaanbieding

Volgens eigenaar Kees van Stek bestond de wens al langer. "We willen ons werkgebied graag uitbreiden om het grootste deel van West-Friesland te kunnen bedienen met ons gerenommeerde merkenaanbod. Toen de kans zich voordeed een geschikt pand aan de Middenweg 54A in Andijk te kunnen betrekken, was de deal snel rond." Van Stek en zijn team zijn verheugd met de uitbreiding. "Doordat je met drie vestigingen groter inkoopt, kun je wat vaker mooie aanbiedingen verstrekken." De klant ondervindt daar met de openingsaanbieding van het nieuwe filiaal al flink voordeel van.

De Pegasus Ravenna E8

De openingsaanbieding bestaat namelijk uit een zeer strak geprijsde E-bike: De Pegasus Ravenna E8. Deze fiets heeft een speciale zitting waardoor de consument met een goede, rechte lichaamshouding kan fietsen. Dit voelt niet alleen comfortabeler voor het bovenlichaam, het verbetert ook de fysieke prestaties. Daarnaast is de Ravenna E8 voorzien van de nieuwe Active Line Plus aandrijving, dus vrijwel geruisloos. Deze middenmotor geeft precies de gewenste ondersteuning en stabiliseert, dankzij de lage ligging, de bestendigheid op de weg en gewichtsverdeling.

Pluspunt

Een ander pluspunt van de Ravenna E8 zijn de krachtige en goed doseerbare hydraulische schijfremmen. De hydrauliek zorgt voor een lichte bediening, ideaal voor mensen met weinig kracht in de vingers. Grote remkracht met optimale controle. Dus altijd met een veilig gevoel op de pad. En niet geheel onbelangrijk: de Pegasus Ravenna E8 die Dekker Tweewielers aanbiedt, beschikt over een 400Wh accu, met een actieradius van tachtig à honderd kilometer. Deze E-bike ter waarde van 2.899 euro wordt in verband met de opening van de nieuwe winkel in Andijk aangeboden voor 2.199 euro. De openingsaanbieding is geldig in alle drie de filialen.

Informatie

Voor meer informatie, zie:www.dekkertweewielers en www.molenaarstweewielers.nl

Maak kans op twee filmkaartjes van Glora Bell

Gloria Bell. (Foto: Jaimie Trueblood)

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film Gloria Bell,met onder anderen: Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera.

Gloria is 58, maar voelt zich nog elke dag een prille dertiger. Haar dagen brengt ze door op kantoor, maar haar avonden is ze steevast te vinden op de dansvloer van clubs in Los Angeles. Wanneer ze op een avond Arnold ontmoet, lijkt er een einde te komen aan haar dagen als vrijgezel. Onverschrokken en met ongelooflijke levensvreugde gaat Gloria het nieuwe avontuur tegemoet. Met GLORIA BELL maakt regisseur Sebastián Lelio een geheel nieuwe versie van zijn succesvolle Chileense film GLORIA. Deze keer met Oscarwinnares Julianne Moore in de titelrol.

Vrijkaarten

Kans maken op twee kaarten voor de voorstelling van Gloria Bell, dinsdag 9 april 14.00 uur? Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl