Heerhugowaards Nieuwsblad

11 juni 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 11 juni 2019


Met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten op onderzoek uit

Kinderen zijn erg nieuwsgierig naar wat er zoal in de sloten leeft. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Dikkopjes, schaatsenrijdertjes, schrijvertjes, kokerjuffers; waterdiertjes komen in vele vormen en maten. En ze leven gewoon in de sloot. Het IVN - Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid - wil kinderen én volwassenen op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met het leven in en om het water en organiseert daarom sinds 2014 jaarlijks de IVN Slootjesdagen. Dit jaar kan er ook bij het water rond Poldermuseum Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard gezocht worden naar waterdiertjes. Beleef zaterdag 15 juni tussen 10.00 en 16.00 uur met het hele gezin het avontuurlijkste gratis uitje aan de waterkant.

Slootjesdag bij Poldermuseum Heerhugowaard

Samen waterdiertjes vangen is niet alleen erg leerzaam, maar ook heel leuk! (Foto: Archief)
Vol verwondering bekijkt dit jongetje zijn 'vangst'; zo veel bijzondere diertjes leven er dus in ons slootwater. (Foto: Archief)

Leuk feitje: Nederland is maar liefst 330.000 kilometer aan slootjes rijk. Met of zonder kroos, wemelend van de dieren en planten, of juist leeg en stil. Ontdek deze levendige waterwereld tijdens de Slootjesdagen. Gewapend met schepnetjes, loeppotjes, emmers en zoekkaarten, die door de aanwezige natuurgidsen en vrijwilligers van IVN worden uitgedeeld, kan jong en oud op onderzoek uitgaan. In slootjes en poeltjes bruist het van het waterleven. Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. "Slootjes zijn belangrijk voor zowel het watermanagement als de biodiversiteit in Nederland", licht het instituut toe. "We willen hen op een laagdrempelige manier prikkelen het leven in de sloot te gaan ontdekken." Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen, probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen of bestudeer het huisje van een waterslak eens van heel dichtbij.

Proefjes en rondleiding

De IVN Slootjesdagen zijn een landelijk initiatief dat dit jaar op maar liefst 150 locaties plaatsvinden in het weekend van 14 tot en met 16 juni. De slootjesdag in Heerhugowaard is een samenwerkingsverband tussen IVN Noord-Kennemerland, Stichting Den Huygen Dijck, Platform Polder Heerhugowaard en Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier. Waterexperts van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn aanwezig om samen met de kinderen proefjes met water te doen. Ook nemen zij een microscoop mee waarmee zelfs de allerkleinste diertjes van dichtbij bekeken kunnen worden. In het Poldermuseum komen belangstellenden meer te weten over hoe het water in sloten en vaarten door de eeuwen heen door de eeuwen heen op peil wordt gehouden. Daarnaast kan men zelf een model van een stoommachine laten draaien. Vanaf 13.00 uur kan er onder

Lees verder op pagina 7

Filmavond

Fragment uit 'Hachi'. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Taakgroep Zin In organiseert vrijdag 14 juni een filmavond in ontmoetingscentrum De Brink, Middenweg 168. Te zien is de film 'Hachi' (2009) van regisseur Lasse Hallström, met in de hoofdrol Richard Gere. Het is het waargebeurde verhaal over vriendschap en onbegrensde trouw van een hond. Kosten € 5,- per persoon, aanvang 19.45 uur. Aanmelden bij Teun Giezen (t.giezen@quicknet.nl of 072-5713097) of Sylvia Dijkstra (syldijkstra@kpnmail.nl).

Bidden

HEERHUGOWAARD - Vanuit diverse kerkgenootschappen bidden mensen zaterdag 15 juni van 09.00 tot 10.30 uur voor eenheid in een bovenzaaltje van Stationsweg 15. Wie mee wil bidden kan zich opgeven via 072-5712624.

Van der Gragt hoopt te kunnen schitteren op WK

Koninklijke onderscheiding voor Nico Klaver

Scholieren Han Fortmann bezoeken studentenstad Leiden

Open dag bij educatieve tak Cool kunst en cultuur

Verwendag voor kankerpatiënten

Even vergeten dat je ziek bent... (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Stichting Verwendag Heerhugowaard organiseert zaterdag 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur een fijne verwendag voor mensen die geconfronteerd zijn (geweest) met de diagnose kanker.

Dit evenement wordt al zes jaar belangeloos verzorgd door vrijwilligers en is bedoeld voor iedereen (mannen én vrouwen) die deze ziekte hebben (gehad), ongeacht de soort of het jaar waarin de diagnose is gesteld.

De diagnose kanker zet je wereld op z'n kop. Plotseling draait je hele leven om je gezondheid. Dat vraagt veel energie. Wat is het dan fijn om even níet bezig te zijn met je ziekte, maar je heerlijk te laten verwennen. Een massage naar keuze, een schoonheidsbehandeling, een manicure of een leuke creatieve workshop, een workshop kleding- en kleuradvies. Gewoon gezellig kletsen met aardige mensen en je ontspannen. Zo'n heerlijke ervaring draagt bij aan het positieve gevoel.

De locatiesponsor is dit jaar fysiopraktijk Ann Taveirne aan de Umbriëllaan 7 in Heerhugowaard. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door sponsors en veel lieve vrijwilligers.

Kijk voor meer informatie of aanmelding op www.verwendagheerhugowaard.nl.

Van der Gragt hoopt te kunnen schitteren

Stefanie van der Gragt hoopt met een sterk WK haar blessureleed van het afgelopen seizoen achter zich te kunnen laten. (Foto: Archief Rodi Media)

HEERHUGOWAARD – In de Noord-Franse havenstad Le Havre staan de Oranjeleeuwinnen dinsdagmiddag 11 juni aan de aftrap van hun eerste WK-wedstrijd. Tegenstander is Nieuw-Zeeland. De tweede wedstrijd in poule E is zaterdagmiddag 15 juni in Valenciennes tegen Kameroen en de poulefase wordt afgesloten met een wedstrijd tegen het sterke Canada, donderdagavond 20 juni in Reims. Vanuit Heerhugowaard worden de verrichtingen van de Oranje voetbalsters nauwlettend in de gaten gehouden, en dan in het bijzonder de prestaties van 'onze' Stefanie van der Gragt.

'Als wij ons niveau halen, kunnen we heel ver komen'

De 26-jarige verdedigster begon haar carrière ooit als pupil bij Reiger Boys. In 2012 maakte ze op 19-jarige leeftijd haar debuut in het Nederlands elftal. Vijf jaar later werd ze met Oranje Europees kampioen. Op clubniveau legde die titel haar geen windeieren, want ze verruilde Bayern München voor Ajax en met die ploeg werd ze zowel landskampioen als bekerwinnaar.

Droomtransfer

In de zomer van 2018 maakte ze haar droomtransfer naar FC Barcelona. Helaas verliep haar eerste seizoen bij de Spaanse topclub niet gemakkelijk, omdat de lange, kopsterke verdedigster geplaagd werd door een slepende peesblessure en vervolgens een spierscheur in haar bovenbeen. Zowel fysiek als mentaal was het een zware tijd. Gelukkig was ze fit genoeg om aan het einde van het seizoen in te vallen in de Champions League-finale tegen Olympique Lyon (1-4).

Steunpilaar

Nu ze eindelijk fit is, hoopt de Heerhugowaardse zich op het WK echt te kunnen laten zien. Want ondanks haar weinige speelminuten bij FC Barcelona, heeft bondscoach Sarina Wiegman Van der Gragt gewoon voor het eindtoernooi geselecteerd. Op het zo succesvolle EK in eigen land kwam Van der Gragt ook terug van een blessure en begon ze op de bank, om zich vervolgens in de basis te knokken en uit te groeien tot steunpilaar in de Oranje-verdediging. Hopelijk kan ze dat trucje op het WK in Frankrijk – waar Nederland gezien wordt als een gevaarlijke outsider – herhalen.

Outsider

Het eerste doel voor Oranje is de poulefase doorkomen: de nummers één en twee en de vier beste nummers drie van de zes poules plaatsen zich voor de knock-outfase en vanaf daar is volgens Van der Gragt alles mogelijk: "Als wij ons niveau halen, denk ik dat we heel ver kunnen komen."


Alle WK-wedstrijden van het Nederlands vrouwenelftal worden rechtstreeks uitgezonden op televisie via NPO 1 en verder in het toernooi mogelijk ook NPO 2 en NPO 3, plus online op de nos.nl en integraal op de radio via NPO Radio 1 (Langs de Lijn).

Mooiste meisje uit de klas?

'Vanuit de tuin ziet Cees een lepelaar rondwandelen'. (Foto: Aangeleverd)

Vanuit mijn tuin sta ik regelmatig over de weilanden te kijken. Nog wel, ja. Huizen zie ik langzaam maar zeker mijn kant opkruipen . Ze zullen bijzondere vogelsoorten en broedgevallen zoals de ijsvogel straks onvoorkoombaar verjagen. Maar iedereen wil natuurlijk wonen. Zo mijmerend schrik ik op. Ik kan mijn ogen niet geloven! Parmantig stapt een lepelaar door mijn beeld. Op zijn hoofd een krans van veren als een indianentooi. Aan de bijzondere snavel heeft hij zijn naam te danken. Een lepel! Daarmee zeeft hij door het water om diertjes als eten te vinden. Ze heeft een prachtige oranjegele borstvlek. Het is een uniek mooie vogel. Het mooiste meisje uit de klas? Dat wordt een wedstrijd met mijn ijsvogel! Dit zijn prachtige momenten. Nu het nog kan geniet ik met volle teugen. Want wie ziet nu een lepelaar vanuit zijn tuin?

De eerstvolgende open tuin is op de langste dag van het jaar, vrijdag 21 juni van 20.00 tot 23.00 uur. Zaterdag 22 en zondag 23 juni is er vanaf 13.00 uur open tuinenweekend. Kijk ook eens op www.dezintuigentuin.nl.

Nico Klaver koninklijk onderscheiden

Burgemeester Bert Blase (l) feliciteert Nico Klaver met zijn kersverse onderscheiding. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Hij dacht met zijn partner en gezin ergens een gezellig etentje te hebben. Nico Klaver wist dan ook niet wat hem overkwam toen hij gearmd met zijn partner Truus Het Oude Gemaal (voormalig Poldermuseum) binnenstapte en door familie, vrienden en relaties onder een daverend applaus bedolven te worden.

Toen hij burgemeester Bert Blase met ambtsketen om de zaal zag binnenstappen ging bij Klaver toch wel een lichtje branden. Vooral toen Blase zijn lovende bewoorden afsloot met dat het zijn Koninklijke Hoogheid heeft behaagd om Klaver te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Nico kreeg het verdiende lintje wegens zijn grote verdiensten binnen de Heerhugowaardse samenleving. Zo was hij de afgelopen ruim veertig jaar onder meer bestuurslid buiten- en binnenbad DEIKO, bestuurslid schoolbestuur ULO Don Bosco, Technische School de Waerdse Kil, school voor HAVO/Atheneum Han Fortmann en bestuurslid Stichting SMT en Stichting NUT.

Wilhelmus

Hoewel Nico Klaver inmiddels in Schagen woont, waar hij zich overigens ook al weer als vrijwilliger verdienstelijk maakt, vond de uitreiking van de onderscheiding in Het Oude Gemaal in Heerhugowaard plaats. Cor Bos, initiator van deze feestelijke gelegenheid, roemde Klavers maatschappelijke inspanningen, Ton Vestering sprak de kersverse onderscheidene toe en Klavers kleindochter Aranka speelde zeer verdienstelijk het Wilhelmus op haar viool.

Puck tweede van Nederland

Puck toont trots haar beker. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De elfjarige Heerhugowaardse Puck Boudens is zaterdag 1 juni op de tweede plaats geëindigd bij het Nederlands kampioenschap dammen in Hoogeveen.

Ze deed mee in de categorie pupillen meisjes. Puck scoorde elf punten uit acht wedstrijden en wist als enige van de kopgroep haar laatste partij te winnen. Daardoor rukte zij in de slotfase van het toernooi nog op van de vierde naar de tweede plaats.

Puck Boudens haalde haar eerste damdiploma bij Damschool Nico Konijn (www.damschoolnicokonijn.nl). Ze is lid van de Heerhugowaardse damclub SNA en werd twee jaar geleden Nederlands kampioene bij de welpen.

Advocaat met slagroom

Foto: Aangeleverd

Wanneer de nieuwe 'Libelle' in de bus ploft bij mijn vriendin gris ik deze meteen van de mat. De laatste bladzij, daar gaat het mij om. Altijd een gezellige boel daar. U raadt het vast al: 'Jan, Jans en de kinderen!' De onhandige streken van Jan, de scherpe humor van Jans, eigenwijze Catootje en natuurlijk de filosofische, rooie kater. Heerlijk! Nu wil het geval dat de 'opa' die elke dag op bijna het zelfde tijdstip langs mijn huis loopt, sprekend op de vader van Jan lijkt. Sigaartje, jasje, stropdasje, zelfs midden in de zomer. Soms maak ik een praatje met hem. Zijn lijfspreuk is altijd: 'Je weet maar nooit!'

Laatst liep ik in de Waarderhout. Mijn oog viel op de picknicktafel ergens in het gras. Tot mijn verrassing zag ik daar de mij bekende 'opa'. En... hij was daar niet alléén! De vier woordjes: 'je weet maar nooit' schoten mij onmiddellijk te binnen. Aarzelend liep ik in zijn richting. Behalve een dame zag ik ook nog een hondje. Een bruine teckel, precies Lotje uit 'Jan, Jans en de kinderen!'

De 'opa' had mij al in de gaten en wenkte me, de ouderwetse sigaar scheef in zijn mond. 'Ik zei het toch', riep hij uit: 'je weet maar nooit!' Glunderend wees hij naar de vrouw naast hem die zojuist uit een beautysalon leek te zijn gestapt: keurig gekapt haar, fleurige appelwangen, donkere jurk met rode bloempjes. Sprekend de Moeps van de strip!

Tussen hen in een fles 'Zwarte kip'. Moeps verheerlijkt lepelend uit een wijd glas. 'Ook een hapje?', vroeg ze mij terwijl ze haar roodgestifte lippen aflikte. 'Verrukkelijk hoor, dat advocaatje met slagroom!' Tot mijn opluchting hield ze het bijna lege glas voor de spitse snuit van Lotje die het kwispelend leegslobberde. Ik denk niet dat Jans dat goed had gevonden.

©Tom van Rossum

Kennismaken met cursusaanbod Cool

Drumleerlinge Nova Koster toont haar skills. (Foto: Frits de Beer)

HEERHUGOWAARD - Cool kunst en cultuur houdt zaterdag 15 juni haar jaarlijkse open dag. Tussen 12.30 en 16.30 uur kan jong en oud kennismaken met het cursusaanbod van Cool en zich laten inspireren door allerlei activiteiten op het gebied van muziek, theater & musical en beeldende kunst.

Er komt uit elke ruimte van Cool een ander geluid want de leerlingen laten horen wat ze de afgelopen jaren allemaal hebben geleerd. Zo kan het publiek vast zien wat het eindresultaat van de lessen kan zijn. In diverse miniconcerten en presentaties laten de leerlingen zien en horen hoe leuk het is om bijvoorbeeld (samen) muziek te maken.

Zelf aan de slag

Wie geïnspireerd is geraakt door de miniconcerten kan zelf aan de slag want iedereen kan instrumenten komen uitproberen. Even scheuren op de gitaar, losgaan op een drumstel en kijken of je meteen geluid uit de dwarsfluit krijgt, alles kan!

Hardwell in de dop

Naast de muzieklessen kan tijdens de open dag ook kennis worden gemaakt met het brede cursusaanbod in diverse workshops voor kinderen en volwassenen. Zo kunnen Hardwells in de dop plaatsnemen in de dj-booth, kun je de basistechnieken van fotograferen leren en meezingen met de leukste hits voor kids. En heb je bijvoorbeeld ooit gedacht dat je na een kwartier al een liedje kunt spelen op de blokfluit? Ontdek het tijdens de open dag van Cool!

Nieuw cursusaanbod

Naast het bestaande aanbod zijn er dit seizoen ook nieuwe cursussen toegevoegd zoals diverse eendaagse fotografiecursussen, een cursus ukelele of wat te denken van de nieuwe eendaagse workshops kunst en techniek? In deze workshops maken de deelnemers gebruik van restmateriaal, microscopen, klei of zelfs de zon om robots, films of machines te maken en een nieuwe wereld vol wondere wezens en werelden te creëren. Nieuwsgierig geworden? Zorg dan dat je de open dag, zaterdag 15 juni van 12.30 tot 16.30 uur, niet mist!

Meer informatie over de open dag bij Cool kunst en cultuur en het cursusaanbod voor het seizoen 2019-2020 is te vinden op www.coolkunstencultuur.nl en in de nieuwe brochure, die te verkrijgen is bij de servicebalie van Cool. Of neem contact op via info@coolkunstencultuur.nl of 072-5347662.

Scholieren bezoeken studentenstad Leiden

Scholieren van het Han Fortmann in afwachting van de presentatie in een collegezaal van de Universiteit van Leiden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Als je in klas vijf van het vwo zit, moet je volgend jaar examen doen. Als alles goed gaat, haal je daarna je diploma en kun je je favoriete vervolgstudie gaan doen. Intussen moet je dan wel hebben bedacht welke studie je gaat kiezen. Wordt het een hbo- of een universitaire opleiding? En als je voor het laatste kiest, welke richting ga je dan uit? De vwo 5-leerlingen van de locatie Han Fortmann van het Trinitas College kregen vorige week een prachtige gelegenheid om hier vast eens goed over na te denken. Schooldecaan Ira Locatelli heeft de taak om leerlingen bij hun weg naar het vervolgonderwijs te begeleiden. Zij had een excursie naar de studentenstad Leiden georganiseerd, waarbij de leerlingen kennis konden maken met de wetenschap en het universitaire leven.

Ira: "De Universiteit Leiden had een programma voor ons samengesteld waarbij zowel studenten als universitair docenten onze leerlingen probeerden te interesseren voor een universitaire studie. Ook oud-Han Fortmannleerlingen traden hierbij als gastheer of gastvrouw op! Na een presentatie over het studentenleven in Leiden, konden de leerlingen een van de volgende vijf colleges volgen: Chemie en de toekomst van duurzame energie, De schepping van de wereld, Het ontstaan van aangeboren hart- en vaatafwijkingen, Hoe komt het dat geneesmiddelen werken? En Psychologie: van therapie geven tot robots programmeren. Na de gastlessen vond er een meet & greet plaats met studenten van verschillende studierichtingen, waarbij de scholieren op een informele manier de kans kregen vragen te stellen. Goed om te horen hoeveel uur college je in een week hebt, hoeveel zelfstudie er nodig is, hoe duur de studentenkamers zijn en ook niet onbelangrijk: waar het leuk uitgaan is!"

Einstein

De kennismaking met de universiteit vond plaats in het Kamerlingh Onnesgebouw, het oudste en mooiste gebouw van de Universiteit Leiden. Tegenwoordig zetelt hier de rechtenfaculteit, en in de vorige eeuw liep Albert Einstein hier nog als hoogleraar rond. Later op de dag werd de kennismaking voortgezet in drie musea, die alle drie banden met de wetenschap hebben. In Museum Volkenkunde kregen leerlingen met een Maatschappijprofiel een rondleiding langs het koloniale verleden van Nederland. De leerlingen met een Natuurprofiel kwamen van alles te weten over de natuurwetenschappelijke collectie bij Rijksmuseum Boerhaave, net uitgeroepen tot Beste Museum van Europa. Er ging ook een groep naar de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland.

Al met al was het voor de Han Fortmannscholieren een intensieve, interessante en nuttige dag. Ira: "Ik hoop dat we op deze manier weer wat twijfelende vwo-leerlingen over de streep hebben kunnen trekken om toch de sprong te wagen naar de universitaire wereld en naar een wat minder bekende studentenstad. Voor veel leerlingen was Leiden een aangename verrassing: een mooi, oud en gezellig studentenstadje, met veel horecagelegenheden en pittoreske huizen."

Titel voor Café Muizenvreugd

Tot ieders verrassing ging het team van Café Muizenvreugd en met de titel in de L'Arcade Administratiecup vandoor. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Op de allerlaatste speeldag heeft Café Muizenvreugd voor een stunt gezorgd door de titel in de L'Arcade Administratie-Cup voor zich op te eisen. Door het verrassende verlies van Fietsvoordeelshop.nl tegen Reyez! (5-6) kon de nummer twee de twee punten achterstand overbruggen met een zege op het eveneens nog kansrijke SMP/De Verse Kippen (2-0).

Schildersbedrijf Mol boekte een eenvoudige zege op Kieskeurig: 9-0. In de A2 Cup leed VHC Jongens BV na lange tijd weer eens een nederlaag: het ging met 1-3 onderuit tegen NVDB. Voor de ranglijst had het verlies geen consequenties, aangezien VHC Jongens BV zich al een aantal weken geleden verzekerde van eindwinst. Chelsea sloot het seizoen af met een 4-2 overwinning op Poulino Media.

123Borstels.nl-Cup

De laatste speelronde in de 123Borstels.nl-Cup was een aantrekkelijke, met veel doelpunten. Kampioen Autobedrijf John Visser en subtopper Jan Sprenkeling Square gingen lange tijd gelijk op maar de lijstaanvoerder won uiteindelijk toch met 5-3. Het duel tussen degradant Smaak Enzo en De Heertjes 4/Sunrise zonwering eindigde in 3-5, maar dat was voor De Heertjes niet genoeg om het vege lijf te kunnen redden. Ook bij het duel tussen middenmoters Van Dijk Borstelwerken.nl en Horizon Transport & Koeriersdiensten werd veel gescoord: 7-2. Zonneveld Elektro won met 5-3 van Renses Automobielbedrijven.

Used Products Heerhugowaard won met aanvallend spel nipt van Damclub SNA: 4-3. Jos Kamp Assurantiën en Tips Thailand waren aan elkaar gewaagd: 3-3..

Slootjesdagen bij Oude Gemaal

Samen waterdiertjes vangen is niet alleen erg leerzaam, maar ook heel leuk! Foto: Archief

Vervolg van de voorpagina

leiding van een natuurgids van IVN een rondleiding door het mooie Park van Luna, waar ook allerlei bijzondere flora en fauna kan worden ontdekt en bewonderd. Opgeven voor de Slootjesdag is niet nodig; de activiteiten vinden doorlopend plaats.

Knutsel en win

Van tevoren alvast aan de slag? Op de site van het IVN zijn allerlei leuke materialen te vinden. Knutselaars kunnen een gratis DIY-bouwplaat downloaden en daarmee hun eigen, levendige sloot in elkaar zetten. Maak een foto van je geknutselde sloot en mail deze voor maandag 1 juli naar slootjesdagen@ivn.nl onder vermelding van Knutselwedstrijd IVN Slootjesdagen en maak kans op een mooie prijs. Met het Telformulier waterdiertjes kan al het leven dat in de sloot ontdekt wordt gemakkelijk worden herkend en geteld. Wie zijn gevonden waterdiertjes via www.ivn.nl/slootjesdagen deelt, doet tevens mee aan het landelijke onderzoek naar de waterkwaliteit van Nederlandse slootjes. Deelnemers ontvangen meteen een rapportcijfer over de waterkwaliteit in jouw sloot.

Meer informatie is te vinden op www.ivn.nl/slootjesdagen. Op deze site is meer te vinden over IVN en haar activiteiten in de regio.

Bijeenkomst alleengaandenclub

HEERHUGOWAARD - Alleengaandenclub 60-plus organiseert zaterdag 15 juni vanaf 16.00 uur een ontmoetingsmiddag in de kantine van handbalvereniging Tornado, Parklaan 1 in Heerhugowaard. Belangstellenden kunnen vrijblijvend kennismaken met de club. Maandelijks worden activiteiten georganiseerd. Zo staat woensdag 19 juni een etentje gepland in het grand café van het Arboretum in Heerhugowaard en zondag 7 juli is er een fietsdag op Texel. Graag opgeven bij Marjan Verduin (0226-452866) of Nel van 't Ent (072-5712920 of 1704dd2@hetnet.nl).

Tien jaar Bekerstreet op ISF

De opvallende Bellenbabes & -boys zijn ook weer van de partij op het Indian Summer Festival. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Voor het tiende achtereenvolgende jaar is Bekerstreet aanwezig op het Indian Summer Festival. Dat vindt zaterdag 29 juni; de vrijdag daarvoor is er een preparty. Beide dagen zijn er stands waar lege bekers kunnen worden ingeleverd. De opvallende Bellenbabes & -boys zijn alleen op zaterdag van de partij.

Vrijwilligers van Bekerstreet staan weer klaar om duizenden lege bekers in te nemen. De formule mag als bekend worden beschouwd: wie dertig lege bekers inlevert, krijgt een muntje, goed voor een gratis drankje tijdens het festival. Die aanpak heeft afgelopen negen jaar ruim 400.00 bekers opgeleverd!

PET-beker

Dit jaar wordt gebruikgemaakt van recycled PET-bekers. Deze zijn gemaakt van hergebruikt materiaal dat opnieuw gebruikt kan worden. De reden daarvoor is dat Friendly Fire, organisator van het festival, zo weinig mogelijk plastic op het terrein wil achterlaten. Daarom zijn er speciale bekers, is veel verpakkingsmateriaal van karton en worden waar mogelijk geen plastic bordjes gebruikt, maar echt servies. Traditioneel kunnen lege bekers worden ingeleverd bij een van de drie stands van Bekerstreet. Het verzamelde materiaal dient vervolgens als grondstof voor nieuwe bekers.

Bewustwording

Het motto van de vrijwilligersactie is 'Bekerstreet waar inleveren je wat oplevert'. Naast het innemen van lege bekers, gaat het de vrijwilligers ook om bewustwording van de invloed van de mens op het milieu en het promoten van drinkwater. De Bellenbabes & -boys wijzen de bezoekers daarom niet alleen op de inleveractie, maar ook op de watertappunten. Daar kan de hele dag gratis drinkwater worden getapt. Dat drink je natuurlijk uit een afbreekbare beker of uit je eigen duurzame dopper!

Marlau Klaver pakt brons op NK

Marlau Klaver heeft een bronzen plak te pakken. (Foto: Aangeleverd)

VIANEN - De Heerhugowaardse turnster Marlau Klaver van SiU Heerhugowaard, die uitkomt uit in de categorie pupillen 2 N3, eindigde tijdens de halve finales bij de beste drie en dwong zo een plekje af in de landelijke sprongfinale. Op de NK-finale in Vianen deed zij voortreffelijk met een mooie strakke overslag over de Pegasus en een hoge gestrekte salto voorover. Deze sprongen werden gewaardeerd met een 13.400. Maar twee turnsters wisten hier nipt boven te komen en zo kreeg Marlau Klaver het brons omgehangen. Jaimy Marlin, eveneens van SiU Heerhugowaard, had zich weten te plaatsen voor de meerkampfinale en turnde zaterdag 18 mei haar NK, waarin ze keurig achtste werd.

Dorpswandelingen Langedijk

Woensdag 19 juni gaat de eerste wandeling van het seizoen van start bij Museum BroekerVeiling. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De wandelingen door de diverse dorpen van Langedijk zijn al jaren een groot succes.

Ontdek de verborgen schatten

Zeker ook omdat de gidsen iedere keer weer er voor zorgen dat de 'verborgen schatten' door de deelnemers aan de wandeltocht ontdekt worden.

Niet voor niets wordt van Langedijk gezegd het Rijk der Duizend Ontdekkingen.

Gebaseerd op de succesvolle expositie over bruggen in Langedijk hebben de gidsen die zich belasten met het organiseren van de wandeltochten in Broek op Langedijk aan de hand van vele historische foto's een zeer interessante wandeltocht uitgezet.

Op woensdag 19 juni om 19.00 gaat de eerste wandeling van start bij Museum BroekerVeiling. Via de Voorburggracht, waar aan de hand van de foto's de meeste bruggen te zien zijn, wordt door de deelnemers tot aan de Banscheiding gelopen waarna de tocht via de authentieke Dorpsstraat met al z'n wetenswaardigheden na twee uur beëindigd wordt bij Museum BroekerVeiling.

Deelname aan alle wandel- en fietstochten georganiseerd door de Stichting Toeristische Promotie Langedijk is gratis. Een vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt op prijs gesteld.

Agenda

Zie de agenda van de wandelingen elders in de advertentie of op www.toerismelangedijk.nl.