Heemskerkse Courant

13 juni 2019

Heemskerkse Courant 13 juni 2019


Leerlingen De Zevenhoeven rennen voor KiKa

Chayenne van Breemen (derde van rechts) tussen de schoolkinderen uit de groep van haar broertje Jayden. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - In de komende editie van de Tata Steel Marquetteloop in Heemskerk, lopen de kinderen van basisschool De Zevenhoeven voor Stichting KiKa. De school heeft aan dit evenement een sponsorloop gekoppeld voor het goede doel.

Op zondag 23 juni tijdens de Tata Steel Marquetteloop

"Wij ervaren nu van dichtbij wat voor impact kanker heeft op een kind en zijn familie. Maar ook de omgeving van een kind met kanker. Een kind uit groep 4 heeft lymfeklierkanker en zit volop in de onderzoeken en behandelingen. Ondanks deze zware tijd zien wij een vrolijk kind dat graag naar school toe komt." Aldus Bianca van Erkelens, schoolleider van De Zevenhoeven.

Het gaat om Jayden die dus in groep 4 zit. Zijn zus, Chayenne van Breemen, die in groep 8 zit, kwam met het idee om de Marquetteloop te koppelen aan een sponsorloop voor KiKa.

Donatie

De organisatie van de Marquetteloop en het team van de school staan volledig achter dit idee en de donaties stromen momenteel binnen. De organisatie van de loop heeft zelfs een donatie toegezegd. Op de dag van de Marquetteloop, zondag 23 juni, wordt er door de organisatie een cheque aan haar overhandigd met het bedrag wat uiteindelijk is opgehaald.

Vanuit de donaties werft KiKa fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd.

'Wij ervaren nu van dichtbij wat voor impact kanker heeft op een kind en zijn familie'

Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker. Iedereen kan op basisschool De Zevenhoeven een donatie doen of dat kan via de speciale website van KiKa: https://www.actievoorkika.nl/de-zevenhoeven-rent-voor-kika.

Timmerdorp bij Welschap

HEEMSKERK - Zin om lekker te timmeren en creatief bezig te zijn? ''Dit jaar organiseren wij weer gezellig een Timmerdorp week, met als thema van dit jaar: beroepen! Het timmerdorp is voor kinderen uit Heemskerk'', aldus de organisatie. Het dagprogramma zelf wordt pas bekent gemaakt na de kaartverkoop. Het timmerdorp is van maandag 19 augustus tot en met donderdag 22 augustus 2019. De kaartverkoop is woensdag 12 juni begonnen. Dat is bij buurtcentrum de Schuilhoek om 19:00 (van Bronckhorststraat 1 in Heemskerk) Kosten € 20- p.p. Eventueel kunt u zooltjes aanschaffen (tegen de spijkers), de kosten hiervoor zijn €10,- per paar. Mocht u deze willen bestellen, dan geeft u dit aan bij de inschrijving en betaalt u deze direct. Vragen of meer info: jongerenwerker Marcha Janson. Email: marcha.janson@welschap.nl of via 06-14978728.

Circus Sijm bij Meerstate

HEEMSKERK - Bij Meerstate aan de Mozartstraat 91 in Heemskerk - onderdeel van de stichting Viva Zorggroep - komt Circus Alexander Sijm weer langs. Dat zal gebeuren op woensdag 26 juni. Het circus geeft dan drie optredens en wel van 11.00 tot 12.00 uur, van 13.30 tot 14.30 uur en van 15.30 tot 16.30 uur. Alle afdelingen en naaste locaties van de Viva Zorggroep zijn geheel betrokken bij de komst van het circus.

Timmerdorp bij Welschap

HEEMSKERK - Dit jaar is er weer een Timmerdorp week, met als thema van dit jaar: beroepen! Het timmerdorp is voor kinderen uit Heemskerk. Het dagprogramma zelf wordt pas bekent gemaakt na de kaartverkoop. Het timmerdorp is van maandag 19 augustus tot en met donderdag 22 augustus 2019. De kaartverkoop is woensdag 12 juni begonnen. Dat is bij buurtcentrum de Schuilhoek om 19.00 (van Bronckhorststraat 1 in Heemskerk) Kosten € 20- p.p. Eventueel kunt u zooltjes aanschaffen (tegen de spijkers), de kosten hiervoor zijn €10,- per paar. Mocht u deze willen bestellen, dan geeft u dit aan bij de inschrijving en betaalt u deze direct. Info: Marcha Janson, email: marcha.janson@welschap.nl of 06-14978728.

Suzuki zomerstrijkersconcert in gemeentehuis Heemskerk

Koninklijke Erepenning voor voetbalclub De Kennemers

Gezelligheid troef op cultuurevenement 'Beverwijk uit de Kunst'

Historische Kring Heemskerk: Tegeltje, tegeltje aan de wand...

Suzuki zomer strijkersconcert in gemeentehuis

Leerlingen van Cultuurhuis Heemskerk hebben viool- en celloles volgens de Suzuki-methode. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Zaterdag 15 juni is het Suzuki zomerstrijkersconcert van 14.00 tot 16.30 uur in de hal van Gemeentehuis Heemskerk. Het concert is gratis te bezoeken. Het gaat hier niet om auto's of motoren, maar om zeker 40 leerlingen van Cultuurhuis Heemskerk die viool- en celloles hebben volgens de Suzuki methode.

Veel Japanners heten Suzuki en Shinichi Suzuki (1898 – 1998) was er daar een van. Een boeiende persoonlijkheid, onder andere bevriend met Albert Einstein. Hij ontwikkelde de meest succesvolle vioolmethode ooit en vele honderdduizenden kinderen en volwassenen hebben en hadden wereldwijd (vooral in de VS) op deze manier les. Zo ook de leerlingen van Cultuurhuis Heemskerk. Dit heeft als gevolg dat Suzuki leerlingen in plaats van met noten lezen veel meer met hun gehoor bezig zijn en daardoor over het algemeen zuiverder en mooier spelen dan leerlingen van 'gewone' methodes.

Bach

Tijdens het concert worden stukken uit de Suzukimethode gespeeld, waaronder menuetten van Bach, Schumann en Händel. Bij geen enkel centrum met een muziekafdeling werken zoveel Suzukidocenten (drie viool, één cello en één dwarsfluit) als bij Cultuurhuis Heemskerk.

Viooldocent

Circa 17 jaar geleden bracht Daniel Strang, viooldocent, (Amerikaan) de Suzukimethode naar Heemskerk, wat de viool, cello en dwarsfluit veel verdieping heeft gegeven en het lesplezier heeft verhoogd.

Info www.cultuurhuisheemskerk.nl of bekijk de Facebookpagina.

Beeldende Workshop in Kasteeltuin

De workshop 'botanische printen, ontwerpen en drukken'. (Foto: Picasa)

HEEMSKERK - Zaterdagmiddag 22 juni is er van 13.00 tot 16.30 uur de workshop beeldende workshop 'botanische printen, ontwerpen en drukken'. Locatie is: Koetshuijs Kasteeltuin Assumburg, Tolweg 9a, Heemskerk. Op een schitterende plek geïnspireerd worden door de natuur en direct onder de bezielende begeleiding van beeldend kunstenaar Ellen van Putten zelf aan de slag. Met de gebruikte technieken slagen zowel beginners als gevorderden erin om verrassende en mooie resultaten te behalen.

Botanische prints zijn een grote trend. Je ziet deze afbeeldingen nu overal in de woontijdschriften, mode en winkels. Mooie behangetjes, posters en stoffen met bladeren, planten, insecten en bloemen. In deze workshop, in het kader van ISOO foto-expositie WONDERLAND, leer je ze zelf maken. De inspiratie haal je direct uit de natuur en de mooie kasteeltuin. Ellen begeleidt je met het ontwerpen van je eigen print, het gutsen (snijden) daarvan in linoleum en daarna het afdrukken. De gebruikte druktechniek linogravure is erg geschikt voor het afdrukken van mooie botanische afbeeldingen in diverse kleurstellingen. Van kaarten en papieren tasjes tot mooie kunst voor boven de bank, het is allemaal mogelijk. Mensen staan verbaasd door het snelle resultaat en de mooie effecten.

Kosten workshop linogravure: € 50. Materiaal, rondleiding en consumptie zijn inbegrepen. Aanmelden: info@cultuurhuisheemskerk.nl

DSS organiseert try-out OldStars walking handball

Walking handball ook voor u? (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Op naar een leven lang handbal voor iedereen. Handbal zonder te rennen en zonder fysiek contact is minder blessuregevoelig. OldStars walking handball is een variant van handbal waarbij niet wordt hardgelopen. Daarnaast wordt er met een zachtere handbal gespeeld op een kleiner veld. Het is daarom uitermate geschikt voor 55-plussers die op een gezonde manier willen bewegen. Ook DSS wil deze activiteit gaan aanbieden.

Handbal is een teamsport en ook bij deze handbalvorm is het sociale contact erg belangrijk. OldStars walking handball is geschikt voor zowel oud-handballers als mensen die nog nooit gehandbald hebben.

Iedereen meedoen

In principe kan iedereen meedoen, maar het richt zich voornamelijk op de leeftijdsgroep 55+. Het Nationaal Ouderenfonds is landelijk kartrekker van de spelvorm en DSS omarmt dit initiatief.

Kennismaken

Om kennis te maken met OldStars walking handball organiseert DSS een try-out op sportcomplex Assumburg op woensdagochtend 26 juni (10.00-12.00u). Deelname is gratis. Neem sportkleding mee.

Opgeven kan bij Joyce van Tunen via: jvantunen@teamsportservice.nl. Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact zoeken met Joyce via 0251-254740.

3500 kilometer dwars door Australië

Studenten rijden in een zonneauto in Australië en komen dit vertellen in de bieb van Heemskerk. (Foto: Hans-Peter van Velthoven)

HEEMSKERK - In negen jaar tijd 7 keer wereldkampioen. Hoe doen de studenten van de TU Delft dat? Zij komen het zelf vertellen. En wel op woensdag 19 juni in de bibliotheek in Heemskerk.

Het Vattenfall Solar Team heeft als doel de wereld te inspireren op het gebied van high-end technologieën en het promoten van duurzaamheid door het gebruik van duurzame energie. Dit willen zij bereiken door te winnen op verscheidene Solar Challenges zoals de Bridgestone World Solar Challenge in Australië of de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Het team heeft dan ook maar één doel: de wereldbeker weer mee naar Delft nemen. De combinatie van high-end technologie, duurzame energie en de spanning van de race geeft de visie van het team perfect weer: zij racen om de huidige mogelijkheden op het gebied van techniek te laten zien en te inspireren tot een duurzame toekomst.

Tijdens deze presentatie vertelt een teamgenootje van het huidige team over de geschiedenis van solar team, krijg je een sfeerimpressie van de afgelopen races en worden er uiteraard vragen beantwoord. De presentatie is in de bibliotheekvestiging Heemskerk, aanvang 20.00 uur. Entree €10, bibliotheekleden €7,50.

NK tickets voor zwemmers KZC

Op de foto vlnr: Eline van Rijn, Maya Petroutsos, Feico de Jonge en Wessel Treffers. Daar achter Trainer Paul Martens en Daan Piepers. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Van donderdag tot en met zondag aanstaande worden de Nederlandse junioren en jeugdkampioenschappen in het Peter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven gezwommen. Eline van Rijn, Wessel Treffers, Feico de Jonge, Daan Piepers en Maya Petroutsos hebben aan de strenge kwalificatietijden voldaan om in Eindhoven met het nationale langebaankampioenschap mee te kunnen doen.

Eline zwemt de 200m schoolslag en 100m schoolslag, Wessel zwemt de 100m vrijeslag. Omdat Wessel zich voor deze afstand heeft geplaatst mag hij ook de 200m vrijeslag zwemmen. Zowel Feico als Daan hebben zich voor drie onderdelen gekwalificeerd. Feico zwemt de 200m rugslag, 400m wisselslag en 400m vrijeslag. Daan de 50m rugslag, 50m vlinderslag en 100m vrijeslag. Maya mag de 400m vrijeslag zwemmen.

De laatste limieten zijn door de junioren- en jeugdzwemmers op de regiokampioenschappen behaald. Op deze kampioenschappen hebben zowel de junioren en de jeugdzwemmers als de jongste categorie de minioren goede zaken gedaan. Medailles zijn bij de junioren/jeugd bij elkaar gezwommen door Eline van Rijn 3x goud, Wessel Treffers 3x zilver, Feico de jonge 1x goud, 4x zilver en 4x brons, Daan Piepers 4x goud, 3x zilver en 1x brons, Maya Petroutsos 1x brons, Resa Treffers 1x brons, Owen Barker 1x brons en Tycho de Jonge 1x goud, 2x zilver en 1x brons.

Bij de minioren had KZC de hoogste stand in de medaillespiegel. Deze medailles werden bij elkaar gezwommen door Emma Rose Buitenkamp die 4x goud en 2x zilver zwom, Anne Demmers 1x zilver en 1x brons, Bram Loots 4x goud en 1x zilver en Rens Noordover 1x goud, 1x zilver en 3x brons.

Haringparty in Café Lokaal

De formatie Dolorosa. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Zondagmiddag 16 juni is het weer zover; de jaarlijkse haringparty in Café Lokaal in Heemskerk. Het is inmiddels een traditie bij Café Lokaal: nieuwe haring proeven onder het genot van een borrel en een optreden van Dolorosa. De haringparty begint om 13.00 uur en Dolorosa zingt vanaf 15.00 uur in Café Lokaal.

Brandweer druk in de weer

HEEMSKERK - Brandweer Heemskerk was afgelopen zaterdag behoorlijk druk in de weer. Om 04.50 uur was het voertuig van de Brandweer weer terug op de post.

Maar eerder op vrijdag rukte het uit om 12.48 uur vanwege stormschade aan een verkeersbord op de Westerwerf is de autoladder ingezet.

Grote brand

Om 14.10 uur moest het vanwege een grote brand in Badhoevendorp assisteren. De Brandweer zette de slangenwagen in voor watertransport naar een van de drie ingezette tankautospuiten bij een grote schuur aan de Sloterweg. Om 17.30 uur was het voertuig weer terug op de post.

Om 17.50 uur was er een boom over de weg op de Breedweerlaan, dat met behulp van een kettingzaag en menskracht de weg weer vrij wist te maken.

Stormschade

Om 18.30 uur was vanwege stormschade de autoladder ingezet bij een bedrijfspand aan de Wenckebachstraat te Velsen Noord.

Autoladder

Tenslotte werd om 19.24 uur de autoladder en tankautospuit ingezet bij stormschade aan een grote boom voor de Laurentius kerk aan de Anthonie Verherentstraat.

Burgerlijke stand van Beverwijk

Geboorten

Evano Giorgio Egas; Eliano Castiël Kerst; Jessie Carol van Leeuwen; Lasse Pronk; Mira Esen Ünalmis; Lynn Elisabeth Donkers; Tobias Pieter Cornelis Hoogland; Hannah de Graaf; Niccolò Palazzi; Isabel Mae Duin;Bram Borts; Julia Krymska; Jill Susanna Helena Westerwal; Yotam Fikadu Gebrezgabiher; Day Stam; Julèn van Valkenhoef; Matteo Florian De Lisa; Davy Bloemendaal.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Michel Cornelis Lucas de Vries & Tjitske Radsma; Pim van 't Land & Bdoor Saad; Martinus Franciscus Zondervan & Kirstin Vos; David van Son & Ilona Schouten; Raoul Armand Kievit & Bianca Tonny Maria Hessels; Dave Krastel & Anna Louise Johanna van Wanrooij; Matthijs Maria Buschman & Louise Amalia Johanna Harsveld.

Overlijden

Roelofsen, Theodora Maria, geb 0911-1955, ovl 29-05-2019; Welboren, Hendrikus, geb 1102-1924, ovl 31-05-2019; Hummeling w/v Roozendaal, Dina, geb 1712-1938, ovl 31-05-2019; Schellevis, Herbert Johannes, geb 2204-1943, ovl 05-06-2019; Kolk w/v Cruiming, Clasina, geb 2810-1943, ovl 04-06-2019; Van Oosterhoout, Pertus Lambertus geb: 1407-1956 ovl: 04-06-2019; De Jager e/v Broertjes, Klara geb: 1009-1934 ovl: 05-06-2019; Uiterwijk e/v Blokker, Margaretha Johanna Maria geb: 1608-1952 ovl: 06-06-2019; Bruijn w/v Plooij ,Hanna Maria geb: 0304-1933 ovl: 05-06-2019.

Kinderdisco

HEEMSKERK - Vrijdag 14 juni is er in brede school Tweespan, Duitslandlaan 7 een kinderdisco voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Het thema van deze disco is "Zomerdisco". De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Kosten: € 2, - Meer informatie; Silke Brosig t: 06-28221304.

Wat een week

Co Backer, jalbacker741@telfort.nl

Het was me toch wel weer een weekje. De Tweede Kamer eist weer opheldering over het falend asielbeleid. Het ene justitieschandaal is nog niet afgehandeld of het volgende staat alweer klaar. Het is nu de IND, die criminele asielzoekers niet uitzetten, maar de verblijfsvergunningen van deze criminele of liegende asielzoekers liet behouden. De Kamer gaat wéér in debat maar de uitslag is al bekend: Doorgaan! De achterban van de FNV mag zich via een referendum uitspreken over de pensioenafspraken. Uitspreken? Niemand kan uitleggen wat dit financieel gaat betekenen als je eerder met werken wilt stoppen. Ook mis ik de koppeling met de AOW en de pensioendatum. Het is te hopen dat de FNV-raad deze afspraken naar de prullenbak verwijzen. Zandvoort krijgt zijn Formule 1 races met medewerking van GroenLinks, die hiermee tegen het landelijk partijstandpunt inzake Formule 1 ingaat. Nog vreemder is dat binnen één dag de Intercityverbinding naar Zandvoort voor de Formule 1 geregeld werd. Al jaren wordt er in de IJmond geprotesteerd dat er geen Intercityverbindingen meer rijden van Beverwijk naar Haarlem en Amsterdam. Wordt er met twee maten gemeten? De mishandeling van twee Heemskerkers door vijftien man veroorzaakt veel onrust. "Mensen durven niet meer zonder zorgen over straat te gaan'', aldus fractievoorzitter Jan Geert Bakker van VVD Heemskerk. Ik onderschrijf zijn reactie. Een harde hand kan misschien hierin goed doen. Er komt een droom uit want tijdens de feestweek kleurt Beverwijk rood en wel door de Beverwijkse stadsvlag. De gemeente deelt helaas ook deze droom. Ik weet mij te herinneren dat de stadsvlag alléén werd uitgereikt bij gelegenheden. Denk daarbij aan een 100-jarig bestaan van een bedrijf. Nu kan iedereen deze vlag kopen en één euro daarvan gaat naar de Hospicegroep Midden-Kennemerland.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl

SamenLoop voor Hoop in park Vondelkwartier

SamenLoop voor Hoop Beverwijk is in park Vondelkwartier. (Foto: Benno Zuidenga)

BEVERWIJK - Op 22 en 23 juni wordt de 2e SamenLoop voor Hoop Beverwijk gehouden in park Vondelkwartier. Buiten het feit dat we dit weekend het leven gaan vieren proberen alle teams (de deelnemers) geld in te zamelen voor het goede doel, het KWF. Allerlei acties zijn of worden op touw gezet om deze editie tot een succes te maken.

Allerlei acties worden op touw gezet om deze editie tot succes te maken

Zo is er een pubquiz geweest, heeft een team een succesvolle wijnproeverij gehad, is er een kienmiddag geweest, wordt er statiegeld ingezameld bij de VOMAR (het statiegeld kan tot eind juni gedoneerd worden aan de SamenLoop bij alle filialen in Beverwijk en Heemskerk) en is er momenteel voor een schappelijke prijs bij restaurant 'de Smaeckkamer' een Samenloopdiner te verkrijgen. Ook individuele deelnemers hebben geld opgehaald door zich bijvoorbeeld te laten sponsoren bij een hardloopwedstrijd.

Zondagochtend

Voor de KinderLoop, die op zondagochtend om 11.00 uur wordt gehouden, zijn de deelnemende kinderen ook bezig om geld op te halen. De kinderen halen lege flessen op, laten zich door opa en oma sponsoren en maken op school allerlei spullen om te verkopen. Ook laten kinderen zich sponsoren tijdens de avond4daagse. Het inleveren van het geld door de kinderen blijft een mooi en emotioneel moment, want wie breekt er niet als er een kind met een plastic zakje geld aankomt en deze inlevert bij de penningmeester.

Bron van inkomsten

Een andere belangrijke bron van inkomsten is de verkoop van kaarsenzakken. Deze kaarsenzakken worden langs de wandelroute gezet en voorzien van een kaars (beschikbaar gesteld door de organisatie). Maar belangrijker is de boodschap die de mensen erop zetten. Mooie gedichten voor een dierbare, foto's van dierbare die helaas overleden zijn aan deze ziekte of gewoon simpel met de tekst "ik mis je". Als de schemer 's avonds invalt zal het parcours langzaam veranderen in een pad van licht en zal er na de kaarsenceremonie menig traantje worden weggepinkt. Echt één van de hoogtepunten van de SamenLoop voor Hoop.

Kaarsenceremonie is op zaterdagavond

De kaarsenceremonie zal omstreeks 23.00 uur op zaterdagavond plaatsvinden. Wilt u een deelnemend team nog een zetje in de rug geven, of wilt u iemand sponsoren?

Zie website

Ga gerust naar de website www.samenloopvoorhoop.nl/beverwijk en doneer wat u missen kunt. Hebt u vragen over de aankomende SamenLoop voor Hoop Beverwijk?

''Wij lezen elke dag onze mailbox die u kunt bereiken via beverwijk@samenloopvoorhoop.nl'', aldus de organisatie.

Dubbelconcert Jonge Honden

Flying Nemo op 15 juni te zien in Camille. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Op zaterdag 15 juni wordt er een dubbelconcert van Jongen Honden gegeven in Café Camille in Beverwijk. Aanvang 21.30 uur, entree gratis. Toen Eva naar de boom keek in de Tuin van Eden en daar de aller sappigste vruchten ooit zag hangen, kon zij het verlangen niet weerstaan. Deze verboden vruchten moest zij proeven. Deze verboden vrucht was een appel. Ook wel 'pomme' genoemd in het Frans. POM is de verboden vrucht die je eens geproefd moet hebben. En dat kan! God kan je niet veroordelen.

Flying Nemo

De vierkoppige-formatie genaamd Flying Nemo, uit de omgeving van Wijk aan Zee, is die dag ook te zien in Camille. De groep pompt hun sunny surfvibes met reggae en punkinvloeden door je heen met elk nummer. Nog met zout in 't haar en zeewater dat uit hun neus loopt, laten ze het publiek door middel van een waterige stem springen.

Insectenhotel in de Baak

Kom 26 juni naar de Baak voor het maken van een insectenhotel. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Op woensdagmiddag 26 juni kun jij bij Kinderboerderij de Baak een insectenhotel maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, als je het insectenhotel thuis ophangt, help je insecten daar enorm mee.

Met een insectenhotel lok je insecten die nuttig kunnen zijn voor belangrijke taken in onze tuinen; ze zorgen voor bestuiving en zijn natuurlijke bestrijders. Toch hebben zij het moeilijk. Wil jij ze ook helpen? Kom dan naar de Baakbelevenis en zet je eigen insectenhotel in elkaar! Hang het insectenhotel thuis op een hoge, zonnige plek en help mee onze natuur te verbeteren.

Vanwege het beperkte aantal plaatsen is het noodzakelijk om je voor deze activiteit op te geven. Aanmelden kan via www.nmebeverwijkheemskerk.nl/aanmelden. Je kunt starten om 15.00 uur of om 16.00 uur. Deelname is gratis. Het adres van Kinderboerderij De Baak is Westerhoutweg 18, 1942 HK Beverwijk.

NME Beverwijk organiseert activiteiten op het gebied van natuur en milieueducatie in Beverwijk en omgeving. Voor meer informatie over ons aanbod kijkt u op www.nmebeverwijkheemskerk.nl of neemt u contact op via nme@odijmond.nl.

Erepenning voor De Kennemers

Locoburgemeester Errol van Beverwijk (links) samen met De Kennemers-voorzitter Balder. (Foto: Leo Tillmans)

BEVERWIJK – Locoburgemeester Haydar Erol heeft een Koninklijke Erepenning uitgereikt aan de heer Jaap Balder, voorzitter van de Beverwijkse Voetbalvereniging De Kennemers. B.V.V. De Kennemers vierde in december 2018 haar 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft de club de Koninklijke Erepenning aangevraagd. De Commissaris van de Koning van Noord-Holland heeft onlangs medegedeeld dat Zijne Majesteit de Koning positief heeft besloten over het toekennen van de Koninklijke onderscheiding. De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, welke strikt op naam van de ontvangende instantie is. De begiftigde vereniging heeft het recht op briefpapier of gedrukte stukken van de onderscheiding in woord en/of beeld melding te maken. Eén van de voorwaarden voor toekenning van de Erepenning is: de vereniging moet wat betreft aard, omvang en soliditeit in aanzien staan en dient een algemeen erkende plaats in te nemen. De vereniging moet zich op haar terrein hebben onderscheiden.

Trofee voor Elza Boules

Wethouder Erol (derde van rechts) samen met de mensen van Elza Boules. (Foto: Rowin van Diest)

BEVERWIJK - Elza Boules heeft een onderscheiding in de vorm van een trofee ontvangen van sportwethouder Haydar Erol van Beverwijk. Zij kregen deze gemeenteprijs omdat de jeu de boulesclub van Beverwijk kampioen is geworden en in het nieuwe seizoen gepromoveerd is naar de Topklasse. Dit is de hoogste klasse in Nederland van het jeu de boules waar de beste acht teams uitkomen. Elza Boules zal in het zoen dan ook door Nederland reizen om hun wedstrijden te spelen. De uitreiking vond plaats op het complex van Elza Boules aan de Laan van Meerestein 1.

Tegeltje, tegeltje aan de wand...

(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - In de buurt van de Franse stad Montignac ontdekten vier jongemannen in 1940 een grot met een indrukwekkend aantal wandschilderingen. Volgens deskundigen werden de tekeningen in deze 'Grot van Lascaux' gemaakt tussen 15.000 en 10.000 vóór Christus. Je zou dus bijna kunnen zeggen dat het verfraaien van wanden net zo oud is als de mensheid. In later tijden verhieven de Grieken en Romeinen deze kunst van het versieren tot grote hoogten. En na de middeleeuwen ontstonden steeds nieuwe manieren om versieringen aan te brengen op wanden en gevels. Tot die manieren behoort sinds de zeventiende eeuw ook het tegeltableau. Men had er in de Gouden Eeuw het geld voor. Met de uitgebeelde taferelen en de omvang van de voorstellingen gaf men blijk van welstand en ontwikkeling.

Ook Heemskerk heeft en had panden met tegeltableaus in de gevel. Een mooi voorbeeld was de vroegere slagerij van Voormeer in de Deutzstraat. Het pand stond schuin tegenover het gebouw van de Katholieke Sociale Actie, dat later bioscoop zou worden. Boven de etalage en de winkeldeur stond in koeienletters (...) het woord VLEESCHHOUWERIJ, samengesteld uit 76 tegeltjes. Het pand werd, inclusief tegeltableau, eind jaren zestig van de vorige eeuw gesloopt om plaats te maken voor het vernieuwen van het dorpscentrum. Voor zover ik weet was het 't enige pand van het oude dorp met dergelijk tegelwerk in de gevel. Maar ook vandaag de dag komen we in Heemskerk tegeltableaus tegen. Bijvoorbeeld op het Gezondheidscentrum aan de Bachstraat, dat voorheen het onderkomen was van het Wit-Gele Kruis. Het kruis bestaat uit vijf gele tegels, op een achtergrond van vier blauwe. Niet ver daarvandaan staan de portiekwoningen aan de Bachstraat en de Ingen Houszstraat. Boven de toegangspartijen van de gebouwen zijn tegeltableaus aangebracht. Deze kunstwerken van Jaap de Carpentier hebben niets met de functie van het gebouw te maken. Alle 19 voorstellingen zijn niet meer te zien. Ze gaan schuil achter luifels die bij de renovatie in 1996 voor de toegangspartijen werden geplaatst. Een uitgebreid verhaal hierover kunt u vinden in het artikel 'Staalwoningen met Mozaïeken', in HKH-magazine 'Heemskring', nummer 17. Raadpleeg hiervoor de artikelenbeeldbank van de HKH. Op de site 'Een groet uit Heemskerk' (deel 11) zijn de tableaus allemaal in volle glorie te bewonderen.

Veel tegeltableaus geven de functie van een gebouw aan. In de Anthonie Verherentstraat staan, tegenover de Laurentiuskerk, twee monumentale gebouwen met dergelijke tableaus. Het eerste vinden we in de gevel van de voormalige jongensschool Sint Joseph. Dit tableau van 72 tegels draagt de tekst ST – JOSEPH SCHOOL. In het pand ernaast, van de vroegere meisjesschool Sint Maria, vinden we zelfs twee tableaus. Een met als tekst ST – MARIA SCHOOL en het andere met ANNO - DOMINI 1920. Beide eveneens bestaande uit 72 tegels. Let er maar eens op wanneer u binnenloopt bij de Historische Kring (in de oude Mariaschool). In de Maerelaan, hoog in de gevel van de voormalige onderwijzers- en veldwachterswoning, vinden we ook een tegeltableau bestaande uit 9 tegels, als een vierkant op z'n punt, met een voorstelling van het gemeentewapen: de klimmende leeuw op een azuurblauwe achtergrond.

Een andere toepassing van geveltegels vinden we op de transformatorhuisjes van de Kennemer Elektriciteits Maatschappij, later PEN (Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland). Tussen 1914 en 1919 kregen al deze KEM-gebouwtjes twee tegels: een met een hond en een met een haan. De hond staat voor waakzaamheid (gevaar!) en de haan, met daarachter de opgaande zon, staat voor het licht waar het transformatorhuisje voor zorgt. In Heemskerk staat maar één zo'n transformatorhuisje en wel in de Maerten van Heemskerckstraat.

Simon de Wit

Hight Tea, gouden wens en Circus Alexander

Clown Frenky bij Circus Alexander. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - U kunt zich nog steeds inschrijven voor de high-tea in Akerendam te Beverwijk. 'Gouden Dagen' heeft de unieke mogelijkheid om in de prachtige tuin een high-tea voor ouderen te mogen organiseren. Ook een mini workshop staat op het programma. Bent u 70+, woonachtig in Heemskerk en lijkt het u leuk om mee te gaan, neemt u dan contact op met Jolanda van Dam, tel.: 06-22913188 van ma t/m vrij van 9.00 tot 14.00 uur. Kosten € 12,50. Op 17 juni vertrekken we van de locaties Westerheem, Sint Agnes en Waterrijck en op 19 juni vanaf de locaties Heemswijk en Meerstate. Er is plaats voor maximaal 30 personen per dag.

Mevrouw Kregar heeft op één van de koffiemomenten met Gouden Dagen aangegeven graag te willen wandelen. Haar wens gaat op 26 juni in vervulling. Samen met een vrijwilligster van Gouden Dagen zullen ze eerst naar Meerstate lopen want mevrouw Kregar wil ook graag de circusvoorstelling zien. Daarna wordt de wandeling vervolgd en zullen ze ongetwijfeld onderweg nog wel stoppen voor een kopje koffie met iets lekkers.

Op woensdag 26 juni komt Circus Alexander naar de locatie Meerstate van ViVa! Zorggroep. De dagbehandeling van Meerstate heeft dit evenement georganiseerd en ze hebben Gouden Dagen voor de voorstelling van 13.30 uur 62 zitplaatsen gegeven. Komt u ook lachen om clown Frenky of u verbazen om de act "stoelenbalans"? Verder is er een voetbal jongleur, een doeken-trapezeartiest en nog veel meer. De voorstelling duurt een uur en is speciaal gericht op ouderen. De nostalgische sfeer en de bijzondere mix van circus, theater en muziek, doen herinneringen van vroeger herleven. Wilt u hierbij zijn? Dan kunt u zich opgeven bij Jolanda van Dam, coördinator Gouden Dagen. Tel: 06-22913188. J.vanDam@vivazorggroep.nl.

OV in IJmond

(Foto: )

Deze maand kwam de raad op 29 mei bijeen. De normale donderdag was het immers 30 mei, Hemelvaartsdag. De agenda was niet vol en er stonden geen heel uitdagende stukken op de rol. De gemeenteraad is blij met de voortvarendheid van de gemeente om het mozaïek van Jos Stam een mooi plek te geven aan de Laan van Assemburg. Het CDA is natuurlijk heel content dat ons initiatief breed draagvlak in de Raad heeft gekregen. Het andere onderwerp dat besproken werd en waar wij als CDA veel aandacht voor hebben is de MRA-agenda. Dit gaat over de metropool regio Amsterdam en het CDA vindt dat de IJmond hier best meer 'gewicht in de schaal' mag leggen! De plannen voor het ov doen de regio IJmond geen recht. De focus lijkt vooral gericht op de bereikbaarheid van Amsterdam en niet gedacht vanuit de regio. Ook bij de NS is station Heemskerk volgens ons teveel een ondergeschoven kindje. Wij vinden dat er, naar het voorbeeld van de Randstadrail, de verbinding tussen de woonkernen rond het Noordzeekanaal veel beter kan! Denk daarbij aan een railverbinding van Amsterdam-Sloterdijk via Haarlem- Beverwijk-Heemskerk richting Krommenie en verder weer terug naar Amsterdam Sloterdijk. Hiervoor dient er wel een bocht bij Uitgeest te komen, waarbij de rails afbuigen naar het zuiden (Krommenie). Volgens het CDA een goed en uitvoerbaar idee dat veel infrastructurele hobbels en problemen kan oplossen!

Jan Schouws CDA Heemskerk

Wat leest u nu?

(Foto: )

Heemskerk Lokaal staat voor een goede communicatie. Zowel in gesprek als ook in geschreven tekst. Misschien is het u nog niet opgevallen. Maar op het gebied van geschreven taal doen we het anders. We willen dat iedereen de gemeentetaal kan begrijpen. Vaak is deze technisch van aard en "onleesbaar". Heemskerk Lokaal heeft een taaldeskundige benaderd om ons advies te geven. Dat was zeer leerzaam en daar gaan we gebruik van maken. Goed lezen en begrijpen is een must in deze tijd. Te beginnen met deze rubriek.

Leest u alle teksten van de verschillende fracties in deze rubriek en begrijpt u deze? Welke wel en welke niet? Misschien wel helemaal niet. Dat is niet de bedoeling. We proberen u juist op de hoogte te brengen van besluiten die de gemeente neemt. Belangrijk, want ze gaan ook u aan. Daarom schrijven wij voortaan in begrijpelijke klare taal. De gemeente Heemskerk trekt zich dit ook aan en sluit een "Taalakkoord". Iedereen binnen de gemeente schrijft begrijpelijke tekst. Alle inwoners kunnen het lezen en begrijpen.

U vraagt zich vast af waarom deze boodschap nu in deze rubriek. Omdat de raadsvergadering van donderdag 29 mei slechts 40 minuten duurde. Er stonden alleen hamerstukken op de agenda. Het enige waar we later op terug komen is het openbaar vervoer. De Provincie heeft besloten geen buslijn aan te leggen vanaf station Heemskerk. En dat vindt Heemskerk Lokaal een nieuwe actie waard.

Emmy Lamers, Heemskerk Lokaal

Wederkerig

(Foto: )

Een korte raadsvergadering eind mei. Stilte voor de storm? Vast en zeker, want de voorjaarsnota en de jaarrekening zijn al in ons bezit. Deze nodigen altijd uit tot veel vragen en genoeg discussie voor een aantal avonden. Deze avond dus niet. Een mooi moment om in te zoomen op schriftelijke vragen die VVD Heemskerk heeft gesteld betreffende het thema 'tegenprestatie'. In ons coalitieprogramma is het thema 'tegenprestatie' opgenomen. De tekst hiervoor luidt:

"Tegenover verstrekte bijstand voor levensonderhoud wordt een tegenprestatie gesteld. Bij een tegenprestatie gaat het om een onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteit".

VVD Heemskerk hecht veel waarde aan het principe 'Wederkerigheid'. Wie werkt draagt bij aan het betalen van collectieve lasten. Wie door een beperking minder of niet kan bijdragen, kan vanzelfsprekend (blijven) rekenen op zorg en steun. Wie echter wel kan werken, maar door tegenslag of eigen toedoen afhankelijk is van de overheid, kan dit niet alleen zien als een recht. Door het principe 'tegenprestatie' blijf je onderdeel van de samenleving; je ontmoet nieuwe mensen en krijgt regelmaat in je leven. Daarmee vergroot je ook je eigen kansen op doorstroming naar een echte baan.

Op dit moment is voor ons niet helder of in Heemskerk de tegenprestatie voldoende wordt ingezet. Onze vragen richten zich vooral op het zichtbaar krijgen van het aantal bijstandsgerechtigden, de doelgroep voor wie de tegenprestatie zou gelden, en hoeveel mensen daadwerkelijk een prestatie hebben geleverd. Daarnaast willen wij graag weten wat er gebeurt als men niet aan de tegenprestatie deelneemt en welke controlemechanismen er zijn om te zien of de prestatie daadwerkelijk gedaan is.

Wij vinden het belangrijk dat betreffende het ontvangen van hulp en bijstand, men er alles aan doet deze periode zo kort mogelijk te laten duren en ondertussen energie steekt in maatschappelijk nuttige activiteiten. We houden u op de hoogte.

Karin Smit VVD Heemskerk

Wat leest u nu?

(Foto: )

Heemskerk Lokaal staat voor een goede communicatie. Zowel in gesprek als ook in geschreven tekst. Misschien is het u nog niet opgevallen. Maar op het gebied van geschreven taal doen we het anders. We willen dat iedereen de gemeentetaal kan begrijpen. Vaak is deze technisch van aard en "onleesbaar". Heemskerk Lokaal heeft een taaldeskundige benaderd om ons advies te geven. Dat was zeer leerzaam en daar gaan we gebruik van maken. Goed lezen en begrijpen is een must in deze tijd. Te beginnen met deze rubriek.

Leest u alle teksten van de verschillende fracties in deze rubriek en begrijpt u deze? Welke wel en welke niet? Misschien wel helemaal niet. Dat is niet de bedoeling. We proberen u juist op de hoogte te brengen van besluiten die de gemeente neemt. Belangrijk, want ze gaan ook u aan. Daarom schrijven wij voortaan in begrijpelijke klare taal. De gemeente Heemskerk trekt zich dit ook aan en sluit een "Taalakkoord". Iedereen binnen de gemeente schrijft begrijpelijke tekst. Alle inwoners kunnen het lezen en begrijpen.

U vraagt zich vast af waarom deze boodschap nu in deze rubriek. Omdat de raadsvergadering van donderdag 29 mei slechts 40 minuten duurde. Er stonden alleen hamerstukken op de agenda. Het enige waar we later op terug komen is het openbaar vervoer. De Provincie heeft besloten geen buslijn aan te leggen vanaf station Heemskerk. En dat vindt Heemskerk Lokaal een nieuwe actie waard.

Emmy Lamers, Heemskerk Lokaal

OV in IJmond

(Foto: )

Deze maand kwam de raad op 29 mei bijeen. De normale donderdag was het immers 30 mei, Hemelvaartsdag. De agenda was niet vol en er stonden geen heel uitdagende stukken op de rol. De gemeenteraad is blij met de voortvarendheid van de gemeente om het mozaïek van Jos Stam een mooi plek te geven aan de Laan van Assemburg. Het CDA is natuurlijk heel content dat ons initiatief breed draagvlak in de Raad heeft gekregen. Het andere onderwerp dat besproken werd en waar wij als CDA veel aandacht voor hebben is de MRA-agenda. Dit gaat over de metropool regio Amsterdam en het CDA vindt dat de IJmond hier best meer 'gewicht in de schaal' mag leggen! De plannen voor het ov doen de regio IJmond geen recht. De focus lijkt vooral gericht op de bereikbaarheid van Amsterdam en niet gedacht vanuit de regio. Ook bij de NS is station Heemskerk volgens ons teveel een ondergeschoven kindje. Wij vinden dat er, naar het voorbeeld van de Randstadrail, de verbinding tussen de woonkernen rond het Noordzeekanaal veel beter kan! Denk daarbij aan een railverbinding van Amsterdam-Sloterdijk via Haarlem- Beverwijk-Heemskerk richting Krommenie en verder weer terug naar Amsterdam Sloterdijk. Hiervoor dient er wel een bocht bij Uitgeest te komen, waarbij de rails afbuigen naar het zuiden (Krommenie). Volgens het CDA een goed en uitvoerbaar idee dat veel infrastructurele hobbels en problemen kan oplossen!

Jan Schouws CDA Heemskerk

Racen in winkelcentrum de Beverhof

De racesimulator in de Beverhof. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Op zaterdag 15 juni kun je tussen 12.00 en 16.00 uur racen in een echte Formule 1 racesimulator op het versplein (tussen de Bakker Bart en Slagerij Ridder in). Neem plaats in de auto en kom alvast in de sfeer voor de Grand Prix volgend jaar in Zandvoort. Een racedame houdt de deelnemerstijden bij en reikt een gegraveerde sportbeker uit aan de drie snelste coureurs van de dag. Parkeren voor het winkelcentrum is op koopavond, zaterdag en zondag gratis.

Neem plaats in de auto en kom alvast in de sfeer voor de Grand Prix volgend jaar

Gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Binnen Interfysio wordt het effectief bewezen GLI programma 'Coaching op Leefstijl' aangeboden. (Foto: Aangeleverd )

BEVERWIJK - Binnen Interfysio wordt het effectief bewezen GLI programma 'Coaching op Leefstijl' aangeboden (CooL). Het is een tweejarig traject waarin samen met een BLCN geaccrediteerde leefstijlcoach aan de gezonde leefstijl gewerkt wordt. Tijdens CooL wordt er niet alleen naar voedings- en beweeggedrag gekeken, maar ook naar de andere aspecten van een gezonde leefstijl, zoals bijvoorbeeld stress. In de eerste acht maanden van het programma werken we middels groeps- en individuele consulten stapsgewijs naar een gezonde leefstijl. Na deze acht maanden zal er minder intensief contact tussen de deelnemers en de coach zijn. Dan is het de bedoeling om de gezonde leefstijl vast te houden. De coach zal tijdens de groeps- en individuele consulten nog wel advies geven om ervoor te zorgen dat de deelnemers de gezonde leefstijl behouden. Waar nodig helpt de coach om de draad weer op te pakken. Interfysio Lijfstijlcentrum heeft met alle zorgverzekeraars een contract. Wanneer kom je in aanmerking voor het programma:Volwassenen met een BMI van 25 of meer met (verhoogde kans op) hart- en vaatziekte en/of diabetes type 2.Volwassenen met een BMI van 30 of meer. Tevens kun je bij Interfysio fitnessen. ''Binnen ons centrum beschikken wij over moderne fitnessapparatuur en bieden wij verschillende groepslessen aan.''

Voor meer info over CooL of over het fitnesscentrum, bellen met 0251-292907 en vragen naar Iris. Info: www.interfysio.nl, iris@interfysio.nl.

Fysiotherapie Valpreventie Netwerk IJmond Noord

De fysiotherapeuten uit de regio. (Foto: Aangeleverd)

IJMOND - Drie fysiotherapiepraktijken uit de regio bundelen de krachten om ouderen uit de regio Kennemerland langer en zelfstandig thuis te laten wonen. Bij ouderen komen valincidenten steeds vaker voor. Dit zorgt voor onzekerheid in bewegen, waardoor de kans op herhaling van vallen vergroot wordt. Door deze onzekerheid voelen ouderen zich vaak beperkt in hun actieve leven en komt de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen in gevaar.

Behandelprogramma 'Otago' (bij vaker vallen) en Valpreventiecursus 'In Balans' (bij angst om te vallen)

Voldoende spierkracht en een goede balans zijn uitermate belangrijk om vallen te voorkomen. Bij het behandelprogramma "Otago" en tijdens de valpreventiecursus "In Balans" komen deze aandachtsgebieden uitgebreid aan bod. Zowel "Otago" als "In Balans" zijn bewezen effectieve programma's en worden bij Fysiotherapie Valpreventie Netwerk IJmond Noord gegeven door gecertificeerde fysiotherapeuten.

Fysiotherapie Valpreventie Netwerk IJmond Noord: Interfysio Beverwijk, tel: 0251-292907 (Mieke Borsje); Fysiotherapie Hart van Heemskerk, tel: 0251-231018 (Simone van Ballegooie & Jessica Rutte); Fysiotherapie de Schulpen Velsen Noord, tel: 0251- 215548 (Aranka Vink & Leonie Steenmetz).

Kraak de Kluis bij het Europaplein

Zanger/presentator Eric Newman. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Op zaterdag 15 juni organiseert Winkeliersvereniging Europaplein in Heemskerk van 11.00 tot 15.00 uur een ludieke Vaderdagactie in WINKELCENTRUM EUROPAPLEIN. Vaders, doe gratis mee met je op deze dag verkregen kassabon bij een van de deelnemende winkels en….. KRAAK DE KLUIS! Pak je de goede sleutel, dan gaat de kluis open en ligt er een leuke prijs voor je klaar! Kom dus je boodschappen doen op het EUROPAPLEIN en KRAAK DE KLUIS!

Proef Nieuwe Hollandse Haring en optredens van zanger/presentator Eric Newman, shantykoor Heeren Zeventien

De hoofdprijs, een herenpantalon met een zomers shirt/t-shirt naar keuze* wordt rond 14.45 uur getrokken uit de die dag verzamelde kassabonnen! Tussen de spelrondes door zingt zanger/presentator Eric Newman sfeervolle muziek, afgewisseld door zang van Shantykoor Heeren Zeventien.

Europaplein altijd in beweging

Verkoop Hollandse Nieuwe

Op 12 juni start de verkoop van de NIEUWE HOLLANDSE HARING. Tijdens de optredens van Shantykoor Heeren Zeventien laten wij u deze graag proeven!Diverse winkels hebben leuke aanbiedingen en/of acties voor Vaderdag. ''Kijk ook op de website www.europapleinheemskerk.nl en like ons op Facebook'', aldus Winkeliersvereniging Europaplein. Alle activiteiten worden u aangeboden door winkeliersvereniging Europaplein. De Europapleinwinkeliers wensen u fijne Vaderdag!

Op zaterdag 15 juni van 11.00 tot 15.00 uur een ludieke Vaderdagactie

Bewonersavond grafiet op 19 juni

Nederland. IJmuiden, 7 mei 2012. Tata Steel, hoogovens, industrie, luchtvervuiling, natuur, milieu, vervuiling, leefbaarheid, Foto : Martijn Beekman/©provincie Noord-Holland (Foto: Martijn Beekman)

WIJK AAN ZEE - De Provincie Noord-Holland organiseert op 19 juni een informatieavond voor bewoners van de IJmond over grafietregen en gezondheid. Het RIVM en gedeputeerde Milieu zijn op deze avond aanwezig om vragen over de rapportage 'Inschatting gezondheidsrisico's grafietregen in Wijk aan Zee' te beantwoorden. De GGD Kennemerland is aanwezig voor vragen over gezondheid in de leefomgeving met betrekking tot grafietregens. De provincie, het RIVM en de GGD Kennemerland begrijpen dat er veel vragen zijn naar aanleiding van het nieuws over de grafietregen deze week. Daarom organiseert de provincie op 19 juni de bewonersavond. Locatie en tijdstip van de bewonersavond worden nog bekendgemaakt.