West Friesland op zondag

12 mei 2019

West Friesland op zondag 12 mei 2019


Vera Koning loopt halve marathon voor Hospice Dignitas

(Foto: aangeleverd)

HOORN - Vera Koning uit Hoorn gaat Hospice Dignitas op sportieve wijze helpen. Hoe? Door zondag 26 mei in Edinburgh (Schotland) een halve marathon te lopen voor Hospice. "Met mijn inspanning en door gesponsord te worden hoop ik een mooi bedrag op te halen."

'Mooie manier om mijn steentje bij te dragen'

In mei 2018 liep Vera tien kilometer tijdens een sponsorloop in Edinburgh. "Dit jaar heb ik mezelf uitgedaagd om een halve marathon te lopen. Vorig jaar liep ik voor Bloodwise, dit jaar zoek ik het dichter bij huis en loop ik voor Hospice Dignitas. Hoewel hardlopen een individuele sport is, ervaar ik dat niet zo. Juist het gevoel van saamhorigheid, van zowel lopers als vrijwilligers, tijdens een run geeft mij het gevoel dat ik niet alleen voor mezelf loop. Een mooie manier om zo mijn steentje bij te dragen aan een goed doel. Het begint nu snel dichterbij te komen, maar ik heb er vertrouwen in."

Vrijwilligers

Hospice Dignitas is te vinden aan de Wilhelminalaan in Hoorn en levert kwalitatieve en passende (terminale) palliatieve zorg aan mensen, waarbij geen genezing meer mogelijk is, en hun naasten. Dag en nacht verzorgen verpleegkundigen en (zorg)vrijwilligers de gasten. Zij omringen elke gast met wat er nodig is op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak. Daarnaast staan medewerkers en vrijwilligers de gasten op allerlei andere manieren bij: van het maken van een heerlijke maaltijd tot het opvangen van de naasten.

Respectvol

Kort geleden bracht Vera een bezoek aan het Hospice waar zij vrijwel direct onder de indruk was van deze liefdevolle, warme en respectvolle plek. "Een plek waarvan ik me kan voorstellen dat, mocht het ooit nodig zijn, ik er zelf gebruik van zou maken. Ik hoop dat ik een fantastisch sponsorbedrag bij elkaar kan krijgen."

Wie Vera wil helpen om een mooi bedrag op te halen, kan een donatie overmaken op rekeningnummer NL61 ABNA 0836 9314 67, t.n.v. V. Koning en o.v.v. 'Sponsoring Hospice Dignitas'. Dit rekeningnummer is speciaal aangemaakt voor dit doel en wordt, na de run en het overhandigen van het sponsorgeld, opgeheven.

Tuininspiratie

HOOGKARSPEL / HOORN - Groei & Bloei afdeling Enkhuizen en Hoorn verzorgt vrijdag 17 mei een excursie naar Gardenista in Ophemert. Dit bijzondere evenement in de Betuwe, dat plaatsvindt van 15 tot en met 19 mei, biedt een mix van groen, amusement en gastronomie voor jong en oud in een schitterende omgeving.Naast groenexperts, heerlijke gastronomie (onder andere uit de eigen moestuin), bloemschikkunst en amusement is het een plek waar je inspiratie kunt opdoen voor de eigen tuin en advies kunt inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag. Uiteraard zijn ook diverse kwekers aanwezig met bijzondere planten en met hun specifieke kwekersadvies. Vertrek 8.00 uur vanaf het parkeerterrein bij sporthal de Sluis in Hoogkarspel. In Hoorn (bij zwembad de Waterhoorn) worden de deelnemers om 8.20 uur opgepikt. Terug in Hoogkarspel rond 18.30 uur. De reis is inclusief koffie met gebak. Aanmelden en meer informatie: Lia Schoenmaker, ltm.schoenmaker@ziggo.nl of 0228-513458.

Kofferbakmarkt

WERVERSHOOF - Op het terrein van recreatieschap West-Friesland het Nesbos aan de Oosterdijk in Wervershoof vindt zondag 19 mei een kofferbakmarkt plaats: vele uitgeladen kofferbakken met een diversiteit aan gebruikte goederen. De markt is open van 09.30 tot 16.00 uur en zowel de toegang als het parkeren zijn gratis. Meer informatie of reserveringen: 0229-244739 /244649. Meer informatie over het terrein? Kijk dan op www.recreatieschapwestfriesland.nl.

Vertelwandeling 'Tabo en jij'

Julian Wijnstein kruipt in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz. (Foto: WFM / Benno Ellerbroek)

HOORN - Het Westfries Museum aan de Roode Steen in Hoorn en verhalenverteller Julian Wijnstein verzorgen vanaf zondag 12 mei tot en met 1 september elke zondag de vertelwandeling 'Tabo en jij'. Julian kruipt daarvoor in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz. Tabo werkte jarenlang voor de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff (1672-1733) en is samen met zijn meester vereeuwigd op een schilderij dat in het Westfries Museum hangt.

Tijdens de wandeling laat Julian bezoekers door de ogen van Tabo Jansz naar het Hoorn van de Gouden Eeuw kijken. Dat levert heel veel nieuwe verhalen en verrassende gezichtspunten op.

De vertelwandeling 'Tabo en jij' begint en eindigt in het Westfries Museum bij het schilderij van Adriaan van Bredehoff en zijn zwarte bediende Tabo Jansz. Ze werden in 1727 samen geportretteerd door de Delftse schilder Nicolaas Verkolje. De Hoornse regent Van Bredehoff was bewindhebber (directielid) van de West-Indische Compagnie (WIC). Deze handelscompagnie had het staatsmonopolie op de handel en scheepvaart in Westelijk Afrika, Noord- en Zuid Amerika en de Caraïben. En daarmee ook op de slavenhandel tussen deze gebieden. Op de Binnenluiendijk had de compagnie in Hoorn een eigen hoofdkantoor.

Dialoog

Met 'Tabo en jij' willen Julian Wijnstein en het Westfries Museum in het Jaar van de Gouden Eeuw het verhaal van deze veel minder bekende West-Indische Compagnie vertellen. Een gedeelde geschiedenis waarin slavernij een belangrijke rol speelde, maar ook een geschiedenis die uit wel duizenden stukjes bestaat. Julian wil vanuit zijn hart de dialoog aangaan met zijn toehoorders. Door in de huid van Tabo te kruipen wil Julian de zwarte bediende een stem geven die deze nooit heeft gehad en die nooit is gehoord.

Boongang

In de wandeling zitten twee bijzondere stops. Bij zijn rondje rond de Grote Kerk laat Julian zijn toehoorders kennismaken met de bijzondere wijze waarop regent Adriaan van Bredehoff tot burgemeester verkozen werd, tijdens de zogeheten boongang. In museumhuis Bonck, het zeventiende-eeuwse koopmanshuis naast het WIC-gebouw, krijgen de wandelaars een passend drankje met een verhaal aangeboden.

In totaal zijn er tussen 12 mei en 1 september zeventien wandelingen. De wandelingen op zondag beginnen om 13.30 uur. Per keer kunnen maximaal twintig deelnemers mee.

De wandelingen zijn geschikt voor in geschiedenis geïnteresseerde jeugd vanaf acht jaar. Reserveren kan via www.wfm.nl/vertelwandeling .

Vijftiende editie Schutz Marathon Hoorn

De organisatie verwacht ongeveer tweeduizend deelnemers aan de start. (Foto: Sjoerd de Roos)

HOORN - De vijftiende editie van de Schutz Marathon Hoorn vindt zondag 2 juni plaats. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden: de marathon, een halve marathon, tien en vijf kilometer. Speciaal voor kinderen is er een loop van 1,2 kilometer. Ten slotte is er ook een Bedrijvenloop. Afhalen van startnummers kan zaterdag 1 juni van 10.00 tot 16.00 uur bij Sport 2000 Bouchier aan de DR. C.J.K. van Aalsweg 7C in Hoorn of anders zondag 2 juni in Schouwburg Het Park. Meer informatie: www.hoornmarathon.nl.

Nico Dijkshoorn in Bibliotheek Hoorn

Nico Dijkshoorn presenteert in de bieb zijn onlangs verschenen boek 'Ooit gelukkig'. (Foto: Titia Hahne)

HOORN - Multitalent Nico Dijkshoorn is donderdag 16 mei om 20.00 uur op bezoek bij de Bibliotheek Hoorn aan de Wisselstraat 8. Hij presenteert zijn onlangs verschenen boek 'Ooit gelukkig'.

Kort na elkaar sterven zijn ouders. Het gezin waar Nico altijd over klaagde is niet meer. In dit boek toont de schrijver, die geen blad voor zijn mond neemt, zich op zijn kwetsbaarst. Op tv schold Nico Dijkshoorn op zijn bejaarde vader met alzheimer. Hij is al twee jaar niet bij hem op bezoek geweest. Dan moet ook moeder Nel na een beroerte naar een verpleeghuis. Wel in Aalsmeer, waar Gerard Joling woont, dus dat scheelt. Beide ouders sterven kort na elkaar. Het gezin waar hij jarenlang over klaagde is er niet meer. Plotseling overkomt Nico iets waardoor alles verandert. Het besef groeit dat hij misschien wel meer op zijn vader lijkt dan hij zou willen. Kaarten bestellen: www.bibliotheekhoorn.nl.

Filmvoorstellingen in Orion

BOVENKARSPEL - In het planetarium van Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel zijn zondag 12 mei om 15.00 en 16.00 uur fulldome filmvoorstellingen te zien. Om 15.00 uur wordt de film 'Dinosaurs ad dusk' vertoond en om 16.00 uur de film 'Natural selection'. Deze films worden op een bolvormig scherm geprojecteerd. Elke film duurt ongeveer veertig minuten en is Nederlands ingesproken. Zowel kinderen als volwassenen zijn van harte welkom. Graag een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Entree is vijf euro per persoon; kinderen tot twaalf jaar betalen drie euro. Aanmelden kan via 06-48850445. In de sterrenwacht is nog veel meer te zien en te beleven op het gebied van sterrenkunde, geologie en ruimtevaart. De toegang voor de sterrenwacht zelf is gratis. Meer informatie: www.volkssterrenwachtorion.nl.

Dier van de week

Het dierentehuis zoekt voor dit leuke stel een nieuw thuis. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Dikkie en Muis zijn gesteriliseerde poezen van bijna 14 jaar oud. Hun baasjes konden na de scheiding niet meer voor ze zorgen. Het zijn aanhankelijke katten die graag geknuffeld worden maar ook hun eigen gangetje gaan. Ze zijn twee kinderen in huis gewend. De dames hebben wel een eigen mening en kunnen tegenstribbelen als ze onder dwang iets moeten. Op hun vorige adres gingen ze elke dag even de tuin in. Bij wie mag dit stel samen van een oude dag genieten?

Poes Stoetel, het dier van vorige week, heeft een nieuw thuis gevonden.

Wie interesse heeft in Dikkie en Muis, kan bellen met het dierentehuis: 0229-218197. Adres: Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn. Dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Moederdag!

Nella van de Westfriese Beurs. (Foto: aangeleverd)

Moederdag is de dag in het jaar dat alle moeders in het zonnetje worden gezet. Nu komen er bij ons natuurlijk altijd heel veel moeders om samen te shoppen met hun kinderen. 'Mam wat denk jij?', horen we dan heel vaak.

'Moeders zijn goud waard'

Nu hebben we op de Westfriese Beurs een mooie Facebook-post gemaakt met allemaal heel mooie goudkleurige artikelen omdat moeders goud waard zijn. Zo ook mijn eigen moeder!

Geluk

Het is natuurlijk fantastisch geweest dat wij de Westfriese Beurs hebben mogen overnemen van mijn vader, maar ons gezin had nooit zo goed kunnen draaien als we niet de gouden toewijding van mijn moeder hadden gehad. Wij hebben het geluk dat mijn moeder naast de zaak woont en zo zorgt ze ervoor dat onze kinderen daar een tweede thuis hebben. Zo zijn ze toch dicht bij ons. Ik hoor ze spelen in de tuin wanneer ik even naar buiten stap. Mijn moeder haalt tussendoor de was even op en zorgt dat het geruisloos terug komt in de kast. Mijn moeder heeft een luisterend oor wanneer nodig en zegt even niets wanneer ze ziet dat ik het druk heb.

Dat en nog honderd andere dingen maken dat ook ik een moeder van goud heb en dat laat ik haar graag deze Moederdag weten! Dank u lieve mama.

Nella

De Westfriese Beurs in Oosterblokker: uw marktplaats om de hoek waar de inbrenger tot 60 procent van de opbrengst krijgt. Al 30 jaar lang het adres voor het kopen en verkopen van meubelen en we maken er zoveel verhalen mee dat we ze graag willen delen.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Obdam.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Kindervakantieweken

Kinderen bouwen tijdens de vakantieweken nieuwe vriendschappen op. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Humanitas West-Friesland biedt kinderen een week vakantie in Voorthuizen op de Veluwe. De kinderen worden aangemeld door Jeugdzorg, GGZ-jeugd, de Voedselbank, huisartsen en Intern Begeleiders op basisscholen. De kinderen worden begeleid door een team van goed voorbereide, ervaren en enthousiaste vrijwilligers. De kosten per kind bedragen 395 euro, waarvan 330 euro door Humanitas West- Friesland bij elkaar gebracht wordt. Ook particulieren kunnen geld storten op: NL70RABO 0344 759202 o.v.v. activiteitencode 304 A 150001 en o.v.v. KinderVakantieWeken Humanitas West-Friesland 2019 (graag voor 1 juni). De kindervakantieweken worden gehouden van 20 juli tot en met 17 augustus.

46e editie sponsorwandeltocht 40MM

De 40MM: een prachtige tocht door West-Friesland en over de IJsselmeerdijk. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - De sponsorwandeltocht 40MM - 40.000 meter mars - vindt zaterdag 1 juni voor de 46e keer plaats. Het sponsorgeld wordt gebruikt voor vele projecten in minder ontwikkelde landen. Er zijn ook verschillende korte routes en een kinderroute, dus deelnemers hoeven niet per se veertig kilometer te wandelen.

Onderweg zijn er verschillende stempelposten die bemand worden door vrijwilligers uit heel West-Friesland. Zij laten op de stempelpost zien voor welke projecten zij zich het hele jaar inzetten daarnaast is er ook weer een pannenkoekenpost, Tegen een vrijwillige bijdrage kunnen de wandelaars hier een pannenkoek krijgen.

Meelopen? Inschrijfformulieren staan op www.40mm.nl. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren. Op de website is alle informatie te vinden.

New Kids in Town

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg in Hoorn verwelkomt deze week:

- Jimmy de Vries uit Hoorn, geboren op 1 mei

- Jonah Jesiah Heemsbergen uit Andijk, geboren op 2 mei

Het Park deze Week

(Foto: Dolph Cantrijn)

HOORN - Als Rob en Emiel het podium oprijden, begint de reis waarvan niemand weet waar die eindigt. En je reist mee. Is het podium in het theater het einddoel of slechts het begin? Wie zijn die mannen? Wat is hun verhaal? Het antwoord zul je zelf moeten ontdekken. 'Onderweg' van Rob en Emiel is een theatervoorstelling met een twist. Verwacht magistrale acts, een originele voorstelling en een onvergetelijke avond. De tijd vliegt voorbij en je verveelt je geen moment omdat je gegarandeerd van de ene in de andere verbazing valt. Met hun vorige theatershow gooide dit duo hoge ogen en kregen ze lovende recensies.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op vrijdag 24 mei om 20.30 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@hetpark.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Rob & Emiel'. Reageer uiterlijk dinsdag 14 mei. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl .

Marbella 4Days Walking

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****. (Foto: aangeleverd)

8-daagse vliegreis, 4**** hotel en startbewijs v.a. € 799,- p.p.

REGIO - Geniet van een uitdagende vierdaagse met pittige hellingen en prachtige wandelingen door de stad, de natuur en langs het strand. Tijdens de vierdaagse, van 17 t/m 20 oktober 2019, ontdek je de mooiste verborgen plekjes van Marbella. Kies uit 10, 20 of 30 kilometer en beleef met veel Nederlandse deelnemers 'Marbella 4Days Walking'.

De paden op, de lanen in in Marbella. (Foto: aangeleverd )

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****

Genieten op z'n Andalusisch. Alle ingrediënten voor een sprankelende wandelvakantie bij SUNEOCLUB. Dit hotel is vormgegeven als een grote boerenhoeve, inclusief kleine pleinen, mooie patio's en omgeven door veel groen. Na het wandelen is het smullen van verse all-inclusive gerechten en slapen in een frisse, ruime kamer.

Inbegrepen:

Retourvlucht Amsterdam - Malaga met TUI fly, luchthavenbelasting, brandstofheffing, retourtransfer luchthaven-hotel, 7 overnachtingen o.b.v. all Inclusive in hotel SUNEOCLUB Cortijo Blanco, Nederlandse reisleiding, startbewijs voor de Marbella 4Days Walking, toegang tot het openingsfeest en medaille na afloop 'Marbella 4Days fiesta' vol activiteiten en live muziek. Vertrek: 14, 15 of 16 oktober.

Deze aanbieding is te boeken t/m 28 mei 2019. Prijs is een vanaf-prijs per persoon per arrangement o.b.v. 2 personen per kamer en economy vlucht. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs bij een TUI-winkel in de buurt.

Op deze aanbieding zijn de ANVR/SGR-voor­waarden van toepassing.

Landbouwshow Opmeer op lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland

(Foto: aangeleverd)

OPMEER - De Landbouwshow in Opmeer is erkend als een Nederlandse traditie en komt daarmee op de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland. De Landbouwshow is een jaarlijks terugkerend evenement en wordt deze zomer voor de 110e keer gehouden.

Volgens het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat de stichting en achterban 'vooral uit bevlogen professionals die de agrarische kant van West-Friesland willen laten zien. Vanuit die passie is een Landbouwshow neergezet, waarbij vooral boeren de ruggengraat vormen'.

Voorzitter van de Landbouwshow, Wim Staal, benadrukt het belang van de erkenning van de Landbouwshow als cultureel erfgoed. "Voor ons is het belangrijk dat onze dag in zekere zin ook als cultureel erfgoed wordt gezien. Wij zeggen ook altijd: wat goed is, houdt het lang vol. Het gaat niet alleen om de tradities van de veefokkerij, de keuringen of de paardensport", aldus de voorzitter. "We zijn ook altijd met onze tijd meegegaan. In deze sector is nog steeds een grote trots op wat er in eigen gelederen gebeurt, en wat we aan een breed publiek kunnen laten zien."

Organisatie

De organisatie van de Landbouwshow in Opmeer bestaat uit tien bestuursleden en tachtig vrijwilligers. Bestuurslid Co Schipper is ook blij dat de Landbouwshow aan de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland is toegevoegd. "Het is echt mooi dat onze Landbouwshow Opmeer deze erkenning heeft gekregen. Het geeft ook aan dat het een traditie is geworden, die ondanks alles levend en actueel is gehouden."

Bron: Agraaf 25 april 2019

Win-win-situatie voor boer en planeet

De kruidenrijke graslandmengsels van Pure Graze zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit in de weilanden. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Door het inzaaien van de kruidenrijke graslandmengsels van Pure Graze, ook Saladebuffetten genoemd, creëert een boer meer biodiversiteit in zijn weilanden. Deze mengsels helpen de boer om natuurlijkvriendelijk te werken en tegelijkertijd de graslandopbrengsten te verhogen. De Saladebuffetten zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit in de weilanden door de talrijke kruiden, vlinderbloemigen en klavers die de mengsels bevatten. De verschillende soorten in de mengsels zorgen ervoor dat er geen kunstmest nodig is en de totale opbrengsten zijn zelfs hoger dan bij een gewoon graslandmengsel. Een win-win-situatie dus voor zowel boer, bodem, insecten en weidevogels. Meer informatie: www.puregraze.com of 0546-624005.

Boerendilemma's

REGIO - Karavaan Festival presenteert 30 mei tot en met 10 juni Boerenpeil; voorstellingen en theatrale installaties over het boerenleven, de Noord-Hollandse landbouw en de dilemma's van de boer. ?Op de boerderij van familie Beers in Heerhugowaard is de landelijke première, over tradities en voortbestaan van een boerenfamilie. Op het erf is een foto-expositie 'Zonen van het Maailand' van Loek Buter te zien. ?In de boerenschuur van Gerard van der Krogt in de Oterlekerpolder speelt de bekroonde voorstelling Maalkop. Bekijk het hele programma op www.karavaan.nl.

Verpachtingen

REGIO - De provincie Noord-Holland is eigenaar van circa zeventienhonderd hectare agrarische percelen die bestemd zijn voor provinciale doelen. In afwachting hiervan geeft de provincie een deel van deze gronden tijdelijk in pacht uit. Wie belangstelling heeft om grond te pachten, kan het belangstellingsregistratieformulier invullen. De pachtovereenkomsten lopen van 1 november 2019 tot en met 31 oktober 2020. De provincie stelt diverse voorwaarden aan de pachters. Zo draagt het grondgebruik bij aan realisatie van provinciale doelen op het gebied van duurzame landbouw, natuur en water. Pachters moeten langs bouwland bijvoorbeeld bloemrijke kruidenstroken aanleggen. Meer informatie: 023-5143434 of verpachtingenPNH@noord-holland.nl .

Meer geld voor jonge boeren

REGIO - Jonge boeren onder 41 jaar in Noord-Holland dienden massaal subsidieaanvragen in bij de provincie voor het duurzaam moderniseren van hun boerenbedrijf. De provincie trekt nu meer geld uit.

Er kwamen afgelopen maanden maar liefst 58 aanvragen binnen. Om deze allemaal te kunnen honoreren, heeft de provincie besloten om meer geld beschikbaar te stellen. In plaats van 550.000 euro wordt het 1.072.000 euro. De boeren willen zonnepanelen op hun daken leggen, elektrische landbouwvoertuigen aanschaffen of precisie landbouwtechnieken toepassen voor nauwkeurige mestgift en dosering van bestrijdingsmiddelen.

Gedeputeerde Jaap Bond van Economie en Landbouw: "Geweldig dat zoveel jonge boeren naar een meer duurzame bedrijfsvoering willen. Door het subsidieplafond te verhogen, kunnen alle aanvragers direct investeren in duurzame maatregelen." De regeling Jonge Landbouwers is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP).

Bron: Nieuwe Oogst mei 2019

Financiële onzekerheid weerhoudt boeren van volledig natuurinclusief

REGIO - Nagenoeg alle agrarische ondernemers in Noord-Holland passen Bodem-Water-Biodiversiteit (BWB)- maatregelen toe. Dat blijkt uit onderzoek van LTO Noord regio West, naar de staat van natuurinclusieve landbouw in de provincie. 61 procent van de boeren heeft aangegeven de financiële onzekerheid een grote belemmering te vinden voor omschakeling.

Het onderzoek is in 2018 uitgevoerd onder de leden van LTO Noord regio West. Bijna alle boeren (96 procent) hebben aangegeven in bodembeheermaatregelen te investeren. In totaal ontvangt 38 procent van de respondenten een extra financiële ondersteuning voor het toepassen van deze maatregelen. Deze gelden komen uit Europese en landelijke subsidies (51 procent) en van certificeringsschema's van ketenpartijen en coöperatieven (21 procent). In het onderzoek is ook gevraagd naar de belemmeringen die boeren ervaren. Hieruit kwam onder meer naar voren dat ondernemers aanlopen tegen liberale pachtvoorwaarden en het landelijk mestbeleid. Met name de financiële onzekerheid is een grote belemmering voor ondernemers (61 procent). Vooral de lange terugverdientijd van investeringen en het ontbreken van een overbruggingskrediet weerhouden ondernemers ervan om over te schakelen naar natuurinclusief.

Uit het onderzoek is gebleken dat er op het moment een groot aanbod aan agrarische projecten en netwerkorganisaties is die via studiegroepen onderzoek doen naar de toepassing van BWB-maatregelen. Dit aanbod komt in bepaalde gevallen niet van boeren zelf, maar vanuit externe partijen zoals adviesbureaus en wetenschappelijke instituten. Daardoor bestaat volgens LTO Noord het risico dat de kennis uit wetenschappelijk onderzoek niet op het boerenerf terechtkomt en kennis van het boerenerf niet verder wordt onderzocht door de wetenschap.

Bron: Agraaf 8 april 2019

Mantel & Overtoom

Notarissen Rinske Mantel en Aad Overtoom, gespecialiseerd in agrarisch recht. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang. Vooraf een goed advies betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast is Mantel & Overtoom behulpzaam bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV. Specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet ook niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken. De kantoren zijn te vinden aan de Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en aan de Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Telefoon: 0228-592224 of 0229-591264. Kijk ook op www.mantelovertoom.nl.

Boerenlandfair Westerland zoekt standhouders

(Foto: aangeleverd)

WESTERLAND - Standhouders die willen deelnemen aan de Boerenlandfair in Westerland kunnen zich vanaf nu online inschrijven. Zondag 23 juni vindt deze jaarlijkse fair plaats.

De Boerenlandfair biedt tal van activiteiten zoals demonstraties, optredens en stands met landelijke producten voor huis, tuin en erf, brocante, antiek en curiosa. Natuurlijk ontbreken ook de culinaire producten niet. De Boerenlandfair Westerland is daarmee een complete belevenis voor een gezellig dagje ouderwets genieten voor het hele gezin. Op dit moment zijn nog enkele kramen vrij en standhouders die willen deelnemen aan de fair kunnen zich nog steeds inschrijven. Maar wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Meer informatie: www.boerenlandfair.nl.

Fortenroute bij Westfriese Toerclub

Deelnemers kunnen in eigen tempo de tochten fietsen. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - De Westfriese Toerclub verzorgt zondag 19 mei drie fietstoertochten onder de noemer 'Fortenroute'.

De tochten gaan langs een aantal forten van de Stelling van Amsterdam. Fietsers kunnen kiezen uit drie varianten van 65, 75 en 130 kilometer. Deelnemers kunnen in eigen tempo de tochten fietsen. Om 9.00 uur is de start bij Handbal Vereniging Blokker, Noorderdracht 42a in Blokker. Inschrijven kan vanaf 8.30 uur. Er wordt gestart in diverse groepen, die elke een eigen snelheid aanhouden. De volgende toertocht van de Westfriese Toerclub wordt verreden op zondag 2 juni: de Hel van de Wieringermeer. Meer informatie: www.wftc.eu.

Dag van de Beroerte

HOORN - Het is dinsdag 14 mei de Dag van de Beroerte. In het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn zijn er van 10.00 tot 16.00 uur activiteiten in de centrale hal die ingaan op preventie én herkenning van een beroerte. Met een beroerte worden herseninfarcten, hersenbloedingen en TIA's bedoeld. Voorkomen van een beroerte kan door een aangepaste leefstijl: goede voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig met alcohol. Op 14 mei zijn er in het ziekenhuis gezonde hapjes, gratis cholesterol- en bloeddrukmetingen, tips om een beroerte tijdig te herkennen en informatiestands van de stichting Hersenletsel, Trombosestichting, Harteraad en de Hartstichting. Ook de verpleegkundig consulenten van de afdeling Neurologie zijn aanwezig voor vragen of uitleg. Het adres is Maelsonstraat 3 in Hoorn en de toegang is gratis.

Pisa zoekt begeleider Kindertijd

HOORN - Pisa is een gastvrij huis waar mensen terecht kunnen voor lotgenotencontact, een gesprek en activiteiten, gericht op het omgaan met de gevolgen van kanker. Dat geldt ook voor familieleden en vrienden van mensen met kanker, of hun nabestaanden. Pisa ontplooit activiteiten voor verschillende doelgroepen. Een van deze groepen betreft kinderen tussen de vijf en twaalf jaar die geconfronteerd worden met kanker en verlies binnen het gezin of de naaste familie. Elke veertien dagen komen de kids op woensdagmiddag bij elkaar. Telkens is er een andere activiteit; iets creatiefs, iets met spel, koken of ontspanning, soms een leuk uitje. In verband met het vertrek van een van de begeleiders van deze belangrijke groep is het inloophuis op zoek naar een nieuwe begeleider. Deze vrijwilliger is verantwoordelijk voor de organisatie, voorbereiding en uitvoering van Kindertijd en de communicatie met de ouders van de kids. Verder neemt de begeleider deel aan diverse overlegmomenten. Kennis en ervaring met het werken met kinderen is belangrijk, alsmede kennis en ervaring op gebied van ontwikkelingsfasen van kinderen, de gevolgen van ernstige ziekte en overlijden binnen het gezin en mogelijke gevolgen voor het kind. De begeleider krijgt een gedegen voorbereiding middels de basistraining, structurele ondersteuning en regelmatige bijscholingen. De vrijwilliger ontvangt een vergoeding van gemaakte reiskosten tot een actieradius van twintig kilometer.

Interesse? Neem contact op met Wiek Luza: 06-13692005.