De Medemblikker Courant

14 maart 2019

De Medemblikker Courant 14 maart 2019


'Een bakkie koffie kon er wel vanaf'

MEDEMBLIK - Koor Medemalaca Vocali bestaat 35 jaar en viert dat met een bijzonder concert. Iedereen is welkom om dit heugelijke feit mee te vieren op zaterdag 23 maart om 20.15 uur en zondag 24 maart om 14.30 uur in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik.

Al decennia toonaangevend

Op een avond in 1983 kwamen twee Medemblikkers elkaar tegen op de Nieuwstraat. Ze waren oude bekenden van elkaar en liepen gezamenlijk een eindje op, onderweg naar huis. Ze kletsten wat en de één vertelde dat zijn vrouw de wekelijkse zangavond zo miste. Dat kwam de ander bekend voor. Het Medemblikker Stadskoor was een jaar daarvoor opgeheven en de twee dames waren niet de enigen die het zingen misten; er was zelfs nog steeds een groepje dat elke week het 'nazitten' in ere hield.

Nieuwe zangvereniging

"Weet je wat", zeiden Berend Wieten en Joop Wagenaar, "dan richten we een nieuw koor op". Zeggen was makkelijker dan doen, want hoe doet men dat? Berend, werkzaam bij Rijkswaterstaat, hielp een jacht met problemen en kwam zo in contact met iemand die hen kon adviseren. Joop, beheerder van het Sint Pieter, vertelde Els Lakeman over het plan. Zij leidde een kinderkoor, was enthousiast en sloot zich aan.

Start

Zo ging de zangvereniging van start met een club van drie. Nog wat leden erbij en een dirigent. Berend sprak tijdens zijn biljartavond over het nieuw op te richten koor en cafébaas Cor Brakeboer stortte spontaan ƒ 100,- in de clubkas. Een paar enthousiaste bargasten lapten er nog wat briefjes bij! Medemalaca Vocali werd 26 januari 1984 opgericht met in het bestuur de drie initiatiefnemers: Els, Berend en Joop. Het doel: in groepsverband bezig zijn met de stem. Met andere woorden: zingen in de ruimste zin van het woord.

Groei

Op de eerste repetitieavond, een maand later, waren in het Sint Pieter zesenveertig leden aanwezig. Jan Ploeg werd aangesteld als dirigent. Berend: "Ik zong geen noot, weet je…" Maar een koor oprichten, dat kon hij wel. Joop: "We begonnen met ƒ 300,- in de clubkas, dus een bakkie koffie kon er wel af. Oefenruimte hadden we in het Sint Pieter, de piano huurden we van Unciaal. Dat was handig, want het muziekinstrument stond er toch al."

Dirigenten

Een dirigent is de leider van een orkest of koor. De leden kijken naar de aanwijzingen die de dirigent geeft tijdens het musiceren zelf; dirigeren. "Ach, die wisselden nogal", vertelt Joop, "Een leuke anekdote is dat de eerste dirigent een keer vervangen werd door een piepjonge Jan Laan; onze dirigent van nu sinds 2005." Het koor groeide en tijdens het jubileumconcert in 2009 stonden tachtig leden op het podium van de Bonifaciuskerk en inmiddels telt Medemalaca Vocali meer dan honderd leden. Zij oefenen fanatiek elke donderdagavond in het Sint Pieter. Doe ook een keer mee!

Orkest

Ook de instrumentale begeleiding is gegroeid; stond er in de beginjaren aan de zijkant een vleugel met als vaste pianist Rick Schoonbeek, tegenwoordig staat er een voltallig orkest voor het koor. Samen werkt iedereen toe naar een volgend concert. Daarbij wordt muziek ten gehore gebracht van heden en verleden, variërend van religieuze stukken tot opera.

Verrassend

Medemalaca Vocali heeft dit jaar een verrassend werk op het programma staan: het Te Deum van de Franse componist Charpentier. Het koor vervolgt met bekende operawerken van Verdi, Rossini, Mascagni en Gluck. Solisten zijn dit jaar: Serena Perez, Tinka Pypker, Arco Mandemaker en Pierre Mak. Een koor van dertig musici ondersteunt muzikaal de solisten. De Chorfantasie van Ludwig van Beethoven wordt ten gehore gebracht, samen met de Medemblikker pianist Ramon van Engelenhoven.

Kaarten

De koorleden beloven een afwisselend concert. Kaarten à 20 euro zijn verkrijgbaar in Sint Pieter, tel. 0227-542156 of Praktisch Projectmeubel, tel. 0227-540015 of info@praktischprojectmeubel.nl. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro.

BiG-Movie-GiG met beeld en geluid in
De Dres

Lezing Peter Swart in Sint Pieter Medemblik

Les geven aan anderstaligen in Opperdoes

Drie gemeentepagina's Medemblik

Marjan Hartog Mode viert de lente

Stap eens binnen bij Marjan Hartog Mode en bekijk de nieuwe merken. (Foto: aangeleverd)

...maar we hebben nog meer te vieren! Toen Marjan in 1996 haar eigen winkel startte ging Angeline met haar mee. Ze werkten daarvoor al zeven jaar samen in de mode. Dus wordt er tijdens het open huis ook gevierd dat Marjan en Angeline dertig jaar samenwerken. Een hapje en drankje horen natuurlijk bij dit jubileum.

Stap tijdens het open huis op donderdag 14 tot en met zondag 17 maart eens binnen en profiteer van 10% korting op de gehele collectie. Naast de bekende merken die klanten gewend zijn, onder meer Sandwich, Poools, Another Woman, Olsen, Rosner, Gardeur, Frankwalder, Erfo, Roberto Sarto en Setter, zijn drie nieuwe merken toegevoegd: Juffrouw Jansen; een collectie met een positieve uitstraling, zo draagbaar in een verfijnde, hoogwaardige kwaliteit. Marble uit Schotland heeft truien en shirts van natuurlijke materialen, die een luxe en zachte uitstraling hebben. Verder is Marjan heel blij dat Smashed Lemon helemaal terug is van weggeweest. Jurkjes, verschillende modellen, in blijde zomerse printen in veel viscose stoffen.

Tip: Blijf vooral niet weg vanwege het stormachtige, natte weer. Het is lente; tijd voor iets nieuws. Iedereen is welkom bij Marjan Hartog Mode, aan de Nieuwstraat in Medemblik.

Donatie voor rolstoel handbal SEW

WOGNUM - Theo van Eijk nam dinsdag 5 maart jl., namens Westfriesland SEW, een cheque van 1.000 euro in ontvangst van de Rotary Drechterland. In Brasserie Westwoud vierden de leden van de rotary dat de club 35 jaar geleden is opgericht. Inloophuis Lisa, reddingsbrigade Wijdenes en handbalvereniging Westfriesland SEW kregen een donatie.

De handbalvereniging gebruikt dit voor het eerste internationale rolstoel handbaltoernooi dat volgend jaar februari in West-Friesland plaatsvindt. De organisatie van dit IWHTH is in volle gang en de organisatie is zeer blij met deze mooie bijdrage van de jarige rotary. De cheque werd uitgereikt door gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland.

Internationale rolstoel handbaltoernooi wordt in februari volgend jaar in West-Friesland gehouden. Zet het in de agenda.

BiG-Movie-GiG met beeld en geluid in De Dres

Big Gig geeft een geweldige voorstelling in De Dres in Nibbixwoud. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Bigband BiG GiG speelt zondag 24 maart om 14.30 uur de muziekvoorstelling BiG-Movie-GiG in 'Cinema' De Dres, aan de Lange Dres in Nibbixwoud. Bezoekers kijken naar film- en tv-beelden en luisteren naar livemuziek door de Bigband.

Gevarieerde muziekvoorstelling BiG GiG

BiG-Movie-GiG is een gevarieerde muziekvoorstelling met veel herkenning, avontuur, humor, romantiek en spanning. Het publiek hoort live gespeelde muziek, onder meer Mission Impossible, James Bond, De Wrekers, The Good, the Bad and the Ugly en Onedin Line en sfeervolle beelden en spannende of grappige montages. De bigband wordt speciaal voor dit programma uitgebreid met instrumenten als bugel, fluit, banjo, mandoline en mondharmonica. Vocale talenten Clara Bakker en Bas Koppes vullen de band aan met zang. In de voorstelling zijn ook filmpjes te zien waarin de leden van BiG GiG figureren. De presentatie is in handen van Sander Huisman. Hij verzorgt de verbinding in de show en geeft een toelichting op muziek en beeld.

BiG GiG presenteerde deze muziekvoorstelling in 2017 in diverse theaters. Beeld en het geluid in de productie lopen synchroon.

Dit vergt een grote mate van concentratie en het resulteert in een intense beleving door orkest én publiek. In combinatie met de filmbeelden krijgt de muziek nog meer zeggingskracht.

Entree volwassene 15 euro in de voorverkoop en 17,50 euro aan de kassa.

Kinderen tot 12 jaar betalen 7,50 euro (alleen aan de zaal). Kaarten via www.biggig.nl of bel na 18.00 uur 06-49886643.

In De Brink in Obdam vindt 25 mei om 20.00 uur nog een zelfde concert plaats.

Stemmen voor Waterschap

Stem in één keer voor twee verschillende verkiezingen. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

REGIO - Waarom stemmen voor en over het Waterschap? Stemmen op wie? Wat doet het Waterschap voor de West-Friezen? Water is van levensbelang: daarom zijn er in Nederland waterschappen met een eigen bestuur en een eigen belasting. Wie daarover iets te zeggen wil hebben, moet gaan stemmen.

Drie redenen om een stem uit te brengen voor het Waterschap: iedereen wil toch droge voeten en schoon water? De burger betaalt waterschapsbelasting en wil dan toch ook invloed hebben op hoe dat geld wordt besteed? Het werk van het waterschap is van invloed op de leefomgeving: hoe schoon moet het oppervlaktewater zijn? Hoe wordt wateroverlast voorkomen? Hoe CO2-uitstoot beperken?

Gebruik het stemrecht goed! (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

De waterschapsverkiezingen wordt 20 maart gehouden, tegelijkertijd met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Nederlanders hebben stemrecht, gebruik het goed. Meer informatie op www.hhnk.nl/verkiezingen of gebruik de stemhulp via www.hhnk.mijnstem.nl.

Lentemarkt in Bonifaciuskerk

MEDEMBLIK - In de Bonifaciuskerk, aan Kerkplein 9 in Medemblik, wordt vrijdag 15 maart van 13.30 tot 18.00 uur en zaterdag 16 maart van 10.00 tot 17.00 uur is er een lentemarkt gehouden.

Bezoekers krijgen vast lentekriebels als ze de lente- en zomerkleding voor heren, dames en kinderen op de kramen zien van deze snuffelmarkt. Snuffelen tussen de stands waar ook jassen, schoenen, huishoudelijk textiel, beddengoed, handwerkartikelen, elektrische apparaten, huishoudelijke artikelen, brocante, speelgoed en boeken zijn te vinden.

Is het niet voor eigen gebruik, koop dan een leuk cadeautje voor een ander!

De voorraad wordt tijdens deze markt opgeruimd, profiteer van hoge kortingen en kleine prijzen voor hoge kwaliteitsartikelen. Entree 2 euro.

De opbrengst is voor behoud en restauratie kerk

Doe mee met sponsorloop tegen MS

REGIO - Het team Dubbelop voor Truda houdt zondag 31 maart een voorjaarswandeltocht rondom Opmeer. Met deze wandeling willen de teamleden geld ophalen, zodat zij naar de Mont Ventoux in Frankrijk kunnen.

Het team wil deze berg beklimmen tegen Multiple sclerose (MS). Er is namelijk veel geld nodig voor onderzoeken. De inschrijving voor deze wandeling is vanaf 09.00 tot 10.30 uur bij zorgcafé 't Koetje, Zandwerven 29 in Spanbroek. Deelnemers kunnen kiezen uit twee tochten: zes kilometer of vijftien kilometer. De start en finish vindt plaats bij 't Koetje. Doe mee en steun het goede doel. Inschrijven kost 5 euro voor jong en ouder.
Meer informatie, stuur een e-mail naar anitawessels2266@gmail.com of bel 06-27353546.

Steun het goede doel en loop mee

Voorjaarsconcert West-Frisia

TWISK - Koninklijk Fanfarekorps West-Frisia Twisk verzorgt 16 maart, met medewerking van zangeres Janina Greven, om 20.00 uur een voorjaarsconcert in dorpshuis de Nuwe Skoôl Dorpsweg 91 in Twisk.

Klassieke muziekwerken als de Alpina Saga, Soldaat van Oranje en de suite van miss Saigon, worden afgewisseld door werken van Adèle, Dolly Parton en Amy Winehouse.

Janina wordt daarbij begeleid door West-Frisia. Jeugdorkest Oktafria en de jongste leerlingen laten ook hun muzikale kwaliteiten horen. De leden van West-Frisia en Oktafria krijgen leiding van dirigent Lieuwe de Jong.

Een entreekaart voor het concert kost per persoon 7,50 euro. Donateurs, leden van de club van 100 en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

De Hoop speelt Uitkleden en sokken aanhouden

AARTSWOUD - Toneelvereniging de Hoop presenteert zaterdag 16, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart Uitkleden en sokken aanhouden. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur en worden gehouden in café De Stompe Toren, Schoolstraat 40 in Aartswoud.

De politie op de hielen

Voor de leden van de vereniging is het dit jaar extra bijzonder, omdat regisseur Carl Slotboom een bewerking van een bestaand stuk herschreven heeft. Zo kunnen alle spelers die zich opgave, meedoen met deze productie.

Het stuk

Wat doe je als je door de politie op de hielen wordt gezeten? Juist, je gaat het eerste de beste gebouw binnen dat je ziet. Je trekt een witte jas aan die voor het grijpen ligt en je zorgt dat je er zo snel mogelijk weer vandoor gaat. Daar vergist Jaap zicht echter, want voor hij het goed en wel beseft, staan er allerlei mensen om hem heen die van alles van hem willen en waar hij nou net geen kaas van heeft gegeten. Wat te denken van bijvoorbeeld de hoofdzuster, het Turkse echtpaar en de brutale stagiaire Pien? Allemaal willen ze iets van Jaap en deze speelt het spelletje mee, totdat...

Benieuwd hoe dit allemaal afloopt? Beleef het mee.

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/toneelverenigingdehoop.

Leuk toneelavondje in De Stompe Toren

Anderstaligen Nederlandse les geven

OPPERDOES - Op basisschool De Wegwijzer in Opperdoes wordt binnenkort gestart met een conversatieles voor anderstaligen. Voor mensen die beter Nederlands willen spreken, aangevuld met eenvoudige lees- en schrijfoefeningen. Vrijwilligerspunt is op zoek naar iemand die de groep cursisten wil begeleiden.

Wie in Opperdoes of omgeving woont en het leuk lijkt om één keer per week les te geven, kan zich aanmelden. De les duurt anderhalf uur en vindt plaats op woensdag- of donderdagochtend. De vrijwillige docent begeleidt een nieuw te starten groep cursisten. Zorg elke les voor gespreksstof en geef iedereen ruimte om te praten. Luister naar signalen uit de groep. Maar uiteindelijk is plezier krijgen in het Nederlands spreken het belangrijkste. Gevoel voor taal is belangrijk, ervaring met het werken met groepen en enige ervaring met anderstaligen. Oog voor culturele verschillen, maar vooral voor de individuen in de groep. Interesse? Aanmelden kan bij Vrijwilligerspunt, tel. 0229-216499 of via info@taalhuiswf.nl.

Robin Berkhout gaat voor nationale titel

ANDIJK – Negen studenten van het ROC Horizon College zijn gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes. Dit zijn nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten. De finales worden gehouden van 20 tot en met 22 maart in de RAI in Amsterdam. Robin Berkhout uit Andijk, Josse Luiken uit Hoorn en Jacqueline van de Water uit Avenhorn zijn de studenten uit de regio West-Friesland die strijden om de nationale titels.

Robin Berkhout volgt zijn opleiding bij het Horizon College in Heerhugowaard. Vorig jaar won de Andijker de zilveren medaille in de categorie timmerman. Dit jaar gaat hij uiteraard voor goud en is hij druk met trainen. "Ik weet dat ik een kapconstructie moet maken, maar hoe deze er precies uitziet hoor ik tijdens de finale. De winnaar van vorig jaar doet ook mee en het is lastig om hem te verslaan, maar ik ga mijn uiterste best doen om als eerste te eindigen."

Josse Luiken is gekwalificeerd voor Sport & Bewegen en Jacqueline van de Water in de categorie apothekersassistent. Zij moet eerst op woensdag 20 maart een halve finale doorlopen om zicht te hebben op een medaille.

Van de opleidingen Verzorgende IG, Patissier, Timmerman, Installatietechniek, Elektrotechniek, Metselen, Schilderen, Verkoopspecialist en Sport & Bewegen strijden studenten van het Horizon College om de nationale titel. Per opleiding doen acht mbo-studenten mee aan de landelijke finale van Skills Heroes. Bij het behalen van het Nederlands kampioenschap kunnen studenten van het Horizon College afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen, Worldskills in Kazan (Rusland). Die afvaardiging verschilt per opleiding.

Tijdens Worldskills strijden circa 1.600 jonge vakmensen uit zestig landen met elkaar om de wereldtitels. De Skills-wedstrijden zijn door het ministerie van OCW aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen.

Wat is tijd?

Ik kom nog wel eens ergens. En het doet mij wel iets als ik goede raad kan geven. Ook al is het gezegde -bijna zo ongeveer vergeten-: goede raad is duur.

Mijn tijd is kosteloos, niet eindeloos. Gelijk het gezegde: God helpt diegene, welk zichzelf helpt. De tijd is 'tijdloos'. Hoezo? Kijk, voor een slak en één haas is het voor beiden gelijk Nieuwjaar, toch? Wat je met beiden ook kan doen, ze zijn allebei eetbaar. En uit principe eet ik beiden niet. Ik houd er niet van.

Maar om niet af te dwalen; ik word regelmatig gevraagd voor advies aangaande de computer of de televisie. Kijk, dan is tijd ook iets wat niet van belang is. Hoewel ik wel een eigen 'heilige' tijd heb. En dat is natuurlijk tijd voor mijzelf; voor een goed gebrouwen glas abdijbier met smaak en een goede afdronk. Welk deze vakmanschap van het abdijbier overgaat in de rust van: eigen haard is goud waard. Benen op tafel, genieten van de dag die ten einde loopt. Overgaand in de volgende dag, na een goede nachtrust.

Niets is zo veranderlijk als het weer, nietwaar? Noorderstof (een soort motregen) komt mooi weer op af. Overigens een aantoonbaar fenomeen in ons dagelijks leven in de natuur. De afgelopen week was het nogal een klaagzang van de wind, gierend om het huis. Goed weer om eens iemand te helpen. Ik werd net gebeld om te kijken naar een televisie, die niet goed is ingesteld. Gelukkig heb ik een beetje verstand van techniek en schiet ik graag te hulp. Een tevreden mens is tenslotte geen onruststoker.

peter.koomen300@gmail.com

Keep It Simple viert een 'Simple feessie'

Keep It Simple bestaat vijftien jaar en geeft een feestje in de Schoof in Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - De eerste bijeenkomst van een aantal muziekliefhebbers uit Andijk was vijftien jaar geleden, hoog tijd voor een feestje. Gestart vanuit huiselijke kring, werden de eerste stappen gezet voor het huidige elftal van Keep It Simple. Deze groep maakt herkenbare meerstemmige muziek vanaf de jaren 60 tot heden.

(Foto: aangeleverd)

Het eerste optreden vond plaats tijdens de Dijk-awards in Andijk, waar, met knikkende knieën, het podium werd betreden. Vervolgens diverse korenfestivals, Winterstoppop, in de pop-tempel Paradiso en diverse keren een muzikale middag: 'Listen to the Music'. Keep It Simple viert zondag 24 maart om 14.00 uur, samen met Voice Over, het jubileum in de Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof. Kaarten zijn verkrijgbaar via info@deschoof.net. Entree 5 euro. Bestel tijdig kaarten, er zijn een beperkt aantal beschikbaar.

Spelletjesdag Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - De leraren in het basisonderwijs staken op 15 maart. Op Kasteel Radboud vind deze dag van 11.00 tot 17.00 uur een spelletjesdag plaats. In en om het gehele kasteel zijn er allerlei leuke activiteiten te doen. Pak deze kans om riddervaardigheden te oefenen en wordt een echte ridder of jonkvrouw.

Entree: 2,50 per kind, inclusief toegang tot het hele kasteel. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Septimbre in 't Kerkhuys

Septimbre staat 16 maart op het podium van 't Kerkhuys. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - In 'Laat je niet kisten' laten de zeven mannen van Septimbre zaterdag 16 maart zien dat er nog volop muziek zit in het leven, ook als je ouder wordt. Op weg naar een voltooid leven, of nog toekomstplannen? Heimwee naar vroeger of nieuwsgierig naar later?

Humor, zelfspot en prachtige muziek uitgevoerd door een geweldige vijfmansband zijn de ingrediënten van deze cabareteske theatershow, die overal laaiende reacties oproept. 'We kunnen er weer tegen en genieten zeker nog lang na!'; 'Een schitterende show!'. In de Langedijker (pers): 'Terechte ovaties voor een prima theatershow'.

Met hun nieuwe programma komt Septimbre weer graag naar het Kerkhuys. Het is een van de laatste keren, dat 'Laat je niet kisten' in het openbaar te zien is. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten à 13,50 euro zijn verkrijgbaar via www.septimbre.nl of via Vincent Breed, Groetlaan 6, Hoogwoud, tel. 0226-352368. Mis het geweldige spektakel van Septimbre niet en geniet van de show.

Meerderheid Noord-Hollanders wil vóór april belastingaangifte doen

REGIO - Nederlanders kunnen weer hun belastingaangifte over 2018 doen. Dat kan tot 1 mei via Belastingdienst.nl/aangifte. De meesten willen echter niet tot het laatste moment wachten, waaronder veel Noord-Hollanders. 69% van hen wil zelfs vóór 1 april belastingaangifte doen.

Wie de belastingaangifte voor die tijd indient, ontvangt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Wanneer iemand geld terugkrijgt, staat het bedrag meestal een week nadat het bericht ontvangen is op de rekening.

Om de aangifte te doen zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst veel gegevens vooraf ingevuld. Hierdoor kost aangifte doen steeds minder tijd. 65% van de Nederlanders heeft minder dan een uur nodig om zijn aangifte te controleren en indien nodig aan te vullen, blijkt uit een flitspeiling in opdracht van de Belastingdienst. Wie vorig jaar kosten maakte die aftrekbaar zijn, moet deze zelf toevoegen in de aangifte. Dat dit veelvuldig wordt gedaan blijkt ook uit een recente peiling onder particulieren. Meer dan de helft voerde weleens aftrekbare kosten op. Het vaakst gaat dat om zorgkosten. Ook kosten met betrekking tot de aankoop van een eerste huis en het oversluiten van een hypotheek worden vaak opgegeven. De aangiftechecklist van de Belastingdienst geeft duidelijkheid over welke kosten aftrekbaar zijn.

Vergeet niet voor 1 mei belastingaangifte te doen

Het merendeel van de mensen dat particulier aangifte doet, geeft aan dit geheel zelfstandig te doen. Wie geen beroep kan doen op bekenden vindt alle benodigde informatie op Belastingdienst.nl/aangifte en kan de Belastingdienst vragen stellen via Twitter of Facebook. Daarnaast bieden maatschappelijke organisaties zoals vakbonden, ouderenbonden, belastingwinkels, sociaal werkers en fiscaal dienstverleners hulp bij aangifte.

De Belastingdienst voert campagne om mensen te helpen vóór 1 mei 2019 hun aangifte juist en volledig in te dienen aan de hand van herkenbare levensmomenten. Denk bijvoorbeeld aan je eerste bijbaan, de aankoop van een huis of het starten van een eigen bedrijf. Tijdens de aangifteperiode staat de website centraal.

Gratis belastingservice FNV-leden

REGIO - FNV-leden profiteren ook dit jaar van de FNV-belastinghulp. Zij worden gratis geholpen met het invullen van de belastingaangifte over 2018, alsmede een teruggave vanwege een aftrekmogelijkheid.

Het invullen van de aangifte is voor veel mensen een groot probleem, want de belastingbepalingen veranderen voortdurend. De FNV geeft haar leden al jaren de mogelijkheid de kosten van betaalde hulp voor het invullen van het biljet uit te sparen. Verspreid over het hele land, staat een korps van circa zesduizend speciaal opgeleide kaderleden klaar om FNV-leden te helpen. Met de hulp van dit korps deden vorig jaar ruim 290.000 FNV-leden hun voordeel. De toeloop van dit uniek stuk dienstverlening is zeer constant. Dat komt omdat de FNV-belastinghulp in de loop der jaren een uitstekende naam opbouwde. De Belastingservice FNV is in het bezit van het ISO-certificaat. Ook de belastingdiensten zelf, maakt men graag gebruik van de inzichten en ervaringen van het FNV-corps.

De FNV-leden in de gemeente Medemblik die van deze service gebruik willen maken, kunnen zich voor het maken van een afspraak aanmelden bij M. Huijsen, tel 0227-542285 en C. van Putten, tel. 0227-541485. Alléén bellen tussen 18.30 en 19.30 uur. Beiden zijn maandag tot en met vrijdag te bereiken. Bel snel, dan is het maar geregeld!

Belastingtraining in bibliotheek

OPMEER - In de bibliotheek, aan de Breestraat 15 in Opmeer, wordt donderdag 21 maart van 15.00 tot 17.00 uur een belastingtraining gegeven. Veel mensen zien er als een berg tegenop om de aangifte in te vullen. "Nergens voor nodig", aldus Maurice Schoutsen. Hij neemt deelnemers stap voor stap mee door de aangifte en gaat in op veelvoorkomende vragen. Na afloop heeft men voldoende kennis om zelf de aangifte digitaal in te vullen.

Deelname is gratis. Graag aanmelden bij klantenservice@westfriesebibliotheken.nl of tel. 0228-743943.

Activiteiten senioren

REGIO - Senioren Opmeer houdt maandag 18 maart om 14.00 uur een gezellige spelletjesmiddag in café 't Centrum, aan de Driestedenweg in De Weere. Dit om de kas op niveau te houden.

Voor leden van Senioren Opmeer vindt donderdag 21 maart om 14.00 uur de jaarvergadering plaats in De Lindehof, aan de Graaf Willemstraat in Hoogwoud. De vergaderstukken zijn daar beschikbaar.

Talentendag TopTurnen

Team TopTurnen Opmeer. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - TopTurnen Opmeer houdt 16 maart van 11.00 tot 12.30 uur in De Weijver in Hoogwoud een talentendag voor meisjes tussen de 8 en 11 jaar. Aanmelden: monique@topturnenopmeer.nl.

Maak kans op bioscoopkaarten Us

(Foto: aangeleverd)

De innovatieve filmmaker en Oscarwinnaar Jordan Peele (Get Out) komt opnieuw met een originele en controversiële thriller: Us. Get Out was genomineerd voor de Oscar 'Beste Film' en 'Beste Regie' en regisseur Jordan Peele won de Oscar voor Beste Originele Scenario. Ook het scenario van Us scheef en regisseerde hij, dus dat belooft wat. Peele treedt op als producent, samen met Sean McKittrick en Jason Blum. Ian Cooper is co-producent. In de film speelt onder andere Lupita Nyong'o een van de hoofdrollen, samen met Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Yahya Abdul-Mateen II, Anna Diop, Evan Alex, Shahadi Wright Joseph en Madison Curry.

We are our own worst enemy.

Deze thriller draait vanaf 21 maart in de bioscoop

Universal Pictures International stelt bioscoopkaarten ter beschikking voor de lezers van de Medemblikker/Koggenlander. Kans maken? Stuur een e-mail voor 18 maart onder vermelding van Us naar redactie.med@rodi.nl en maak kans op een prijs. Vergeet niet naam en adresgegevens te vermelden. De winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd.

Lezing Peter Swart in Sint Pieter

De lezing in het Sint Pieter gaat over de Gouden Eeuw. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick verzorgt 22 maart om 20.00 uur voor leden en belangstellenden een bijeenkomst in het Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Peter Swart geeft de lezing: Ontdek de Gouden Eeuw in Medemblik.

In de Gouden Eeuw maakte Medemblik een onstuimige groei door: drie havens werden aangelegd en nieuwe huizen gebouwd. De economische pijlers van deze groei waren scheepvaart en handel in Scandinavisch hout. Medemblikse schepen voeren naar het Oostzeegebied, Zuid-Europa en West-Indië. De havens en het stratenplan zijn grotendeels bewaard gebleven. In de stad staan nog 17e eeuwse trapgevels. Ook worden overblijfselen uit de Gouden Eeuw aangetroffen. Het rijke stadsarchief bevat veel informatie. Maak kennis met Christiaan in de Zwarte Os, Tjeert Koekebakker en de muzikale Hendrik Prins. Kom naar deze interessante avond. Niet-leden betalen 4 euro.

Sommige leden moeten het OVG formulier nog inleveren!

Pannenkoekendag in de regio

REGIO - De dertiende editie van Nationale Pannenkoekdag brengt nog meer kinderen en ouderen samen om te genieten van pannenkoeken. Maar liefst 1.490 scholen, waaronder de Gerardus Majellaschool in Onderdijk en Dr. A Kuyperschool in Andijk, organiseren het pannenkoekfeest. Ouderen zijn van harte welkom op de Dr. A Kuyperschool en de leerlingen brengt een deel van de gebakken pannenkoeken naar het verzorgingshuis in de buurt.

Bak een pannenkoek voor opa of oma

Opa's en oma's en ouderen uit de buurt, die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, worden 22 maart in het zonnetje gezet. Samen pannenkoeken eten blijkt een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens. Elke school geeft een eigen invulling aan deze Nederlandse traditie.
Maar liefst één op de vier ouderen voelt zich eenzaam. "Met Nationale Pannenkoekdag geven we opa's en oma's en ouderen graag een beetje extra aandacht. Dit jaar werken we samen met stichting Met je hart die eenzame ouderen verbindt door ervoor te zorgen dat ze elkaar én anderen ontmoeten. Daarom heeft de Nationale Pannenkoekdag dit keer het thema Pannenkoeken bakken met je hart", aldus Elles van den Berg.

Enthousiast

Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, juffen en meesters blijft de belangstelling voor Nationale Pannenkoekdag groeien. Met deze editie doen 250 scholen meer mee dan vorig jaar. Dat is een kwart meer dan in 2018.

Opgave West-Friese Lourdes vliegreis

De rondwandeling Lourdes onder leiding van hotelleider Fred van de Winkel. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Mensen gaan al eeuwenlang op bedevaart naar 'heilige' plaatsen, die om hun religieuze betekenis aantrekkingskracht uitoefenen. Ook vandaag de dag hebben mensen behoefte aan bezinning en zoekt men naar diepere waarden in het leven. Wie op pad gaat en openstaat voor contacten, komt andere mensen tegen die ook de taal van ontmoeting spreken. Juist die ontmoetingen in combinatie met vakantie en geloof maken een reis naar Lourdes tot een bijzondere reis. VNB Westfriesland verzorgt een groepsreis met medische, pastorale en reisbegeleiding van 26 september tot en met 1 oktober dit jaar. Opgeven kan via ham.vet@quicknet.nl of tel. 0228-514040.

Topacteurs in theaterkerk

WADWAY - Mark van de Veerdonk speelt 16 maart om 20.30 uur zijn nieuwe cabaretprogramma Geen Viking in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Verbale slapstick vol mallotige meningen, onzinnige omdraaiingen en slimme schijnbewegingen.

Zijn nieuwe voorstelling belooft een ware flipperkast vol stuiterende grappen te worden, onder het motto: Het leven is geen grap, je moet het er zelf van maken. De Brabander doet verslag van een bizar incident uit zijn leven.

Gasten genieten 17 maart om 14.30 uur van twee topacteurs, Bruun Kuijt en Jan Elbertse, in hun nieuwste toneelproductie Wat nou oud? Een nieuw tragikomisch toneelstuk over ouder worden in een snelle maatschappij. De mannen naderen de grens van 'oud'; versleten, saai, lelijk, zwak en uitgerangeerd zijn. De maatschappij kijkt daar vaak zo tegenaan. Wat vinden Bruun en Jan ervan? Een heerlijke middag met twee topacteurs die nog lang niet uitgerangeerd zijn en nog volop het plezier van toneelspelen met het publiek willen delen.

Meemaken? Kaarten en meer informatie, zie www.theaterkerkwadway.nl.

Meteoor versus CSV

HOOGWOUD - De wedstrijd tussen koploper CSV uit Castricum (1e) en Meteoor (2e) werd afgelopen zaterdag werd het een spannende wedstrijd in de Weijver in Hoogwoud. Momenteel speelt het team tweede klasse, nadat ze vorig jaar waren gedegradeerd.

De zaal was goed gevuld met publiek. De wedstrijd startte met vijf invallers vanuit de jongere jeugd. De eerste helft ging het gelijk op tussen beide ploegen. Na een halfuur was de stand 4-4. Daarna maakte Meteoor twee doelpunten. Maar CSV stond goed te verdedigen, voor Meteoor moeilijk om doorheen te komen. Met rust stond CSV voor met 8-10.

De tweede helft moest Meteoor een tandje erbij zetten om weer op gelijk stand te komen. Meteoor had veel kansen nodig om te scoren. Hierdoor bleven ze achter met de doelpunten. Het was een gelijke strijd tegen CSV, Meteoor miste de penalty's, waardoor ze geen aansluiting vonden in de punten. In de laatste seconde zorgde Ilse voor een break-out; het laatste doelpunt van de wedstrijd. Eindstand: 15-16.

Dees, Nina, Yenthe, Nikki, Eva en Jasmijn van de F1 speelden afgelopen zondag tegen Commandeur/VVW. Het publiek was in groten getale aanwezig om de meiden aan te moedigen. Bij de jongste jeugd gaat het nog niet echt om de doelpunten, maar om het samen spelen, samen plezier beleven, samen verdedigen, samen op doel staan, samen er een mooie wedstrijd van te maken. De meiden wonnen de wedstrijd en vierden het kampioenschap. Na de wedstrijd werden ze door de coaches in het zonnetje gezet, iedereen kreeg een eigen speech en kregen limonade, een medaille en patat toe.

Deelnemers gezocht Wognumse Vrije Geluiden

WOGNUM - Wognumse Vrije Geluiden vindt plaats op zondag 8 september. Muziek in de tuin, optredens voor iedereen op bijzondere buitenlocaties in Wognum. Muzikanten en zangers kunnen zich vóór 1 april als deelnemer aanmelden.

De 'muzikale wandeling' langs diverse locaties in Wognum beleeft dit jaar het eerste lustrum. Voor de vijfde keer begeleiden musici en vocalisten het publiek op een unieke wandeling door Wognum. De organisatie is op zoek naar sfeervolle en muzikale acts. Verenigingen, bands en individuele muzikanten, in alle denkbare muziekstijlen. Zij verzorgen drie korte optredens. Die worden niet vergoed, maar meedoen wordt beloond met een enthousiast publiek. Iedereen van binnen en buiten Wognum mag meedoen om, zoveel mogelijk akoestisch, zijn of haar muzikale talent te laten horen. De artiesten treden op in een tuin, de open lucht, een tent, serre of onder een overkapping. De organisatie is ook op zoek naar mooie locaties voor de deelnemers. De wandeling start die dag met een optreden van BiG GiG om 12.00 uur. Van 13.00 tot 16.00 uur klinkt er muziek in de tuinen. Inschrijving staat open voor muzikanten, zang in diverse verschijningsvormen en orkesten. Aanmelden kan vóór 1 april, stuur een e-mail naar info@biggig.nl. Meer informatie: www.biggig.nl.

Voorstelling uitgesteld

WERVERSHOOF - De spelers van toneelgroep Europa in Wervershoof was druk bezig met het inoefenen van De Wijze Kater, geschreven door Herman Heyermans. Een toneelstuk dat de bezoeker een spiegel van de samenleving voorhoudt op een groteske, humorvolle wijze.

De voorstelling stond gepland in maart van dit jaar. Noodgedwongen moest het repetitieproces worden gestopt en de vereniging besloot om dit toneelstuk te verplaatsen naar maart 2020. Volgend jaar zien de trouwe fans een groots opgezet toneelstuk, mede dankzij de groep spelers, onder leiding van Marjan Vlam.


Europa komt 5, 6 en 7 oktober van dit jaar wel met een nieuw stuk: Craquelé. Dit staat garant voor een avond lang plezier. Houd deze data vrij in de agenda! Kijk alvast op www.toneeleuropa.nl.

Kinderkookcafé in Westerhof

Kinderkookcafé voor kinderen met autisme of AD9H)D.. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Na Alkmaar en Zwaag heeft nu ook Enkhuizen een Kinderkookcafé! In het kinderkookcafé koken en bakken kinderen met autisme en/of AD(H)D in groepsverband onder professionele begeleiding. Vanwege het gestructureerde karakter,

Het samen bereiden van een recept zorgt voor veel plezier én blijkt een goed middel om kinderen sociale vaardigheden bij te brengen, zelfvertrouwen te geven en faalangst te verminderen. De groepen zijn maximaal twaalf personen groot, per drie kinderen is er één professionele begeleider. De kookcafé's worden ondersteund door de formule van Autstekend uit Alkmaar. Daar zijn inmiddels meer dan honderd kinderen die met plezier gebruik maken van het kinderkookcafé. BuroFlo raakte hierdoor geïnspireerd en heeft in 2018 samen met Autstekend een kinderkookcafé in Hoorn gestart. Dit kookcafé heeft nu op woensdag- en op zaterdagmiddag een groep.

Sociaal samenzijn

Nu komt het kinderkookcafé naar Enkhuizen! In woonzorgcentrum Westerhof aan de Westerstraat in Enkhuizen kan vanaf dit voorjaar gekookt worden. De ouderen kunnen het gemaakte namelijk tijdens een sociaal samenzijn met de kinderen nuttigen. Een prima medicijn tegen eenzaamheid. En daar hoeft het niet bij te blijven.

BuroFlo blijft op zoek naar andere plekken om ook kookcafés te starten. Opgeven kan via www.buroflo.nl.

Kinderen die er gebruik van willen maken, hebben wel een verwijzing van de gemeente of een PGB nodig. Het initiatief wordt gesteund door de zeven West-Friese gemeentes.

Vesper in kerk

OOSTWOUD - In de kerk, aan het Oosteinde in Oostwoud, wordt zondag 24 maart om 16.30 uur een vesper gehouden. Voorganger: ds. P. van Ankeren. De Nieuwe West-Friese Cantorij, onder leiding van Tineke Broers verleend haar medewerking met onder meer Ave Maria en enkele delen uit het Stabat Mater van Frantisek Ignác Tûma. Begeleiding op piano door Johan Gootjes.

Collecte bij de uitgang.

Nadine Swagerman genomineerd

Eén waarheid van Nadine Swagerman. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Nadine Swagerman is met haar thrillerdebuut 'Eén waarheid' genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs 2019. Haar razend spannende thriller verscheen in de zomer van 2018 en werd bij de doelgroep zeer goed ontvangen.

De Jonge Jury Debuutprijs is een jaarlijkse publieksprijs voor jeugdboeken voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar. De winnaar wordt woensdag 5 juni bekend gemaakt in TivoliVredenburg te Utrecht. Wanneer Laura's ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar wereld volledig in. Het gaat zelfs zo slecht met haar dat ze een zelfmoordpoging doet en in een psychiatrische kliniek belandt. Daar ontmoet ze Joritt, een student verpleegkunde. Hij is de enige die haar soms even laat vergeten waar ze is en waarom. Jorrit wil graag meer weten over de dood van Laura's ouders en hij komt terecht op de website van een amateur-misdaadverslaggever, die de gebeurtenissen rondom deze moord op de voet volgt. Terwijl de politie haar best doet de zaak op te lossen, stuit Joritt op informatie die Laura's wereld totaal op zijn kop zet.

Sobere maaltijden

Samen een sobere maaltijd nuttigen. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - Sobere maaltijden wordt jaarlijks gehouden tijdens de vastenperiode. Een stukje spiritualiteit aan de hand van een hongerdoek, dit keer 'Het nieuwe verbond'.

Een doek wat boordevol symboliek staat: oosterse en westerse, joods-christelijke en hindoeïstische-boeddhistische. Aan de buitenkant chaos en geweld, aan de binnenkant komen mensen op voor hun rechten en gaan samen aan tafel. Schuif aan bij Sobere maaltijden. Soep en brood worden door MOV-werkgroepen of vrijwilligers verzorgd. Ervaar solidariteit met elkaar. De uitgespaarde kosten van de maaltijd thuis, worden verzameld en geschonken aan de voedselbank.

De maaltijden vinden plaats om 17.30 uur op 21 maart in de Bonifatiuskerk in Spanbroek. Op 28 maart in 't Abbehuisje in Abbekerk en 11 april in de Lambertuskerk in De Weere. Opgave via anne-marievanstraaten@ziggo.nl of bel 06-22759461.

Reuma Nederland zet vrijwilligers in het zonnetje

Trijn Visser werd door Reuma Nederland in het zonnetje gezet. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Reuma Nederland zette 12 maart jl. twee zeer trouwe vrijwilligers van collecte-comité Medemblik in het zonnetje. Het collecte-comité in Medemblik wordt al 25 jaar geleid door Yvonne Agtereek. Yvonne is een geweldige organisator die het team motiveert en bij elkaar houdt.

Steun Reuma Nederland en geef een bijdrage

En heel bijzonder is het dat collectante Trijn Visser van 18 tot en met 23 maart voor de veertigste keer collecte loopt. "Een fantastische prestatie! Mevrouw Visser is een echte topper. Elk jaar haalt zij een geweldig bedrag op door vooral volhardend te zijn. Als mensen niet thuis zijn gaat ze net zo lang terug tot ze iedereen in haar wijk gehad heeft. Haar doel is om elk jaar de opbrengst van het jaar daarvoor te overtreffen. Collecteren doet Trijn Visser natuurlijk voor de reumapatiënten, maar ook omdat ze het nog steeds enorm leuk vindt om te doen", laat Jet de Court, regio-coördinator van Reuma Nederland weten. En Trijnie zegt: "Als je al zolang collecteert dan ken je de mensen persoonlijk. En het lopen houdt haar jong en vitaal!"

Jet overhandigde de jubilarissen bloemen en een jubileumlepeltje. En voor mevrouw Visser was er ook een ingelijste oorkonde. Mevrouw de Court benadrukte het belang van de collecte voor Reuma Nederland. Met twee miljoen mensen die aan een vorm van reuma lijden, blijft wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen enorm belangrijk. Geef volgende week voor een mooie opbrengst.

Nieuwe collectanten zijn altijd welkom! Aanmelden bij Yvonne Agtereek, tel. 06-51931364.

Lezing in de Kapel

ANDIJK - Rodrigo van Rutte vertelt 20 maart om 20.00 uur over zijn leven in De Kapel, Middenweg 48 in Andijk. Hij is geadopteerd en vond via het programma Spoorloos in 2013 zijn biologische moeder. Rodrigo neemt de gasten in het eerste deel van de avond mee in zijn verhaal hoe zijn intuïtie hem vertelde dat zijn Colombiaanse moeder niet zijn geboortemoeder is. Wat betekent het voor hem als je niet degene bent die je denkt dat je bent? Hoe zou zijn leven zijn verlopen als hij niet was verwisseld als baby in Colombia? Wie is hij dan wél?

De toegang is gratis.

Lezing Lindehof

HOOGWOUD - Vrouwen van Nu, afdeling Aartswoud/Hoogwoud verzorgt 21 maart een lezing in wijksteunpunt De Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud.

Het echtpaar Willem Janssen en Ellis Jansen uit Oostknollendam kwam na anderhalf jaar fietsen aan in Melbourne. Ellis wilde graag 'op de koffie' bij haar broer Erwin in Australië. De fietsreis begon als een grap, maar toen zij beiden hun baan kwijtraakten door de crisis, werden hun plannen serieuzer. Op 10 juni 2013 vertrokken zij vanuit hun woonplaats. Willem en Ellis fietsten uiteindelijk 31.535 kilometer door 26 landen. Het echtpaar vertelt over hun reis en iedereen is om 19.45 uur van harte welkom. Gasten en partners betalen een kleine bijdrage.

Meer informatie, zie www.vrouwen vannu.nl/aartswoudhoogwoud.

Gratis compost scheppen tijdens Compostdag

Wie compost nodig heeft kan dat 30 maart halen bij HVC Middenmeer. (Foto: Jolanda Hoogendoorn)

REGIO - De zon schijnt, lekker buiten een kop koffie drinken en genieten van de eerste bloemen die beginnen te bloeien. Verwen de tuin extra door de aarde te verrijken met een supergrondstof: compost! Deze supergrondstof maakt HVC van ingeleverde gft en etensresten.

Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen namelijk de basis voor compost. Om iedereen te bedanken voor het scheiden van gft en etensresten bieden HVC en de gemeenten tijdens de Compostdag op 30 maart gratis compost aan. Op zaterdag 30 maart kannen belangstellenden tussen 08.00 tot 15.00 uur gratis compost ophalen bij HVC, Koggenrandweg 1 in Middenmeer. Neem een aantal zakken mee of de aanhanger om het compost in te vervoeren.

Compost

Elke volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Door dit te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de deze regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

Gft

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. Een deel daarvan belandt in de gft-bak. Maar er wordt ook nog een groot deel in de restafvalbak gedaan en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft en etensresten kan er ook van grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost. Lever grof tuinafval daarom in bij het afvalbrengstation.

Meer informatie is te vinden op www.compostdag.nl.

Moestuinkalender maart

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Rol je mouwen maar op, want in maart gaat het moestuinseizoen echt van start.

Maak het zaaibed gereed. Waar nodig hark je het nog een keer voor een fijne structuur. Zorg voor voldoende voeding in de bodem, maar gebruik geen zware bemesting; daar kunnen kiemplantjes niet tegen. Direct na het zaaien water geven, maar wel met beleid. De zaadjes kunnen anders wegspoelen. Stop In maart de volgende gewassen in de grond: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Op de vensterbank in potjes: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei.

Gasrekening stijgt voor huishoudens

REGIO - De gasprijzen stijgen de komende jaren als gevolg van een verschuiving van de energiebelasting. Huurders met een hoge gasquote, het percentage van het inkomen dat aan gas wordt uitgegeven, zijn daar het meest de dupe van. Het gaat voornamelijk om huishoudens met kinderen, huishoudens in de bijstand en huishoudens in eengezinswoningen en huishoudens met een laag inkomen die huurtoeslag ontvangen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Gasprijzen in de huursector' dat vandaag is gepubliceerd. De Woonbond pleit voor compensatie van deze huishoudens.

Vaak wonen lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen. Daardoor hebben zij ook vaak een hoge gasquote. In een brief aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, roept de Woonbond op deze huishoudens te compenseren. In het ontwerp Klimaatakkoord wordt een verdere verhoging van de energiebelasting op gas voorgesteld.

In het onderzoek is de gasquote bepaald als de uitgaven aan gas als percentage van het gestandaardiseerd inkomen (=koopkracht). De 20% hurende huishoudens met de hoogste gasquote naar gestandaardiseerd inkomen geeft minstens 5,63% van hun gestandaardiseerd inkomen uit aan gas. Die groep bestaat uit 415.667 huishoudens. 26% daarvan verbruikt tussen 1.180 en 1.527 m³ gas per jaar en 65,6% verbruikt meer dan 1.528 m³.

De Woonbond pleit voor een compensatiemaatregel voor huurders met een hoge gasquote. Dat kan door de huurtoeslag van huurders te verhogen. Of om de Algemene heffingskorting op de inkomstenbelasting en het bijstandsinkomen in gelijk mate te verdelen of huurprijzen te bevriezen.

Schilder de trap op handige wijze

Trap opknappen? Schilderen is een optie! (Foto: Pixabay)

REGIO - Kan je trap wel een opknapbeurt gebruiken, maar is er even geen budget beschikbaar om alles helemaal opnieuw aan te laten leggen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon zelf aan het schilderen gaan. Het kost je even wat tijd en energie, maar het eindresultaat maakt het over het algemeen meer dan waard! Bij het schilderen van een trap komt wel net wat meer kijken dan wanneer je een muur besluit te schilderen. Een aantal handige tips zijn dan ook zeker mooi meegenomen!

Kies je voor een matte verf of ga je voor een glansverf? De uiteindelijke resultaten wanneer de trap helemaal geschilderd is, zijn natuurlijk totaal verschillend van elkaar. Wat past het beste binnen het interieur in de omgeving van je trap?

Voordat je daadwerkelijk aan het verven gaat is, vooral wanneer het om de trap gaat, een goede voorbereiding nodig. Voorbereiding wanneer het om het algemene kluswerk gaat, maar ook wanneer het specifiek om het schilderen van die trap gaat. Zorg dat je alle materialen in huis hebt en dat de ruimte goed voorbereid is.

Het egaliseren van de trap is minder lastig dan je denkt. Ook wanneer deze bekleed is geweest met tapijt. Maak gewoon een sopje met warm water en zeep en maak de traptreden goed nat. Laat het vervolgens even inwerken en herhaal het na een uurtje of drie nog een keer. Na deze behandeling tweemaal uitgevoerd te hebben, kun je de lijmresten na gemiddeld zo'n acht uur makkelijker van de treden halen. Gebruik eventueel een plamuurmes.

Zorg dat je alle onderdelen van de trap goed ontvet en na een uurtje even losjes opschuurt. Zo is de trap mooi egaal en kun je er vervolgens met de verfkwast overheen. Breng de verf vervolgens in verschillende lagen aan en laat iedere laag een paar uur drogen.

Stop dierenleed in Nederland

Veel huisdieren hebben het goed, maar anderen niet! Stop dierenleed! (Foto: Shutterstock)

REGIO - Dieren in nood zijn de grootste winnaars bij Stichting DierenLot, die zich inzet tegen dierenleed. Vele dieren lijden een beroerd bestaan; ook in Nederland. Ze worden opgesloten in te kleine hokken, soms mishandeld of zonder pardon op straat gezet en aan hun lot overgelaten. Eenzaam moeten ze op zoek naar voedsel en een veilige plek.

Stichting DierenLot strijdt tegen dierenleed in Nederland. De stichting vindt het belangrijk om met name lokale en regionale, kleine en middelgrote, dierenorganisaties te steunen. Deze hebben het verreweg het moeilijkst met het financieren van hun hulp tegen dierenleed. Denk aan opvangcentra, dierenasielen of dierenambulances. Help Stichting DierenLot en word donateur. Kijk op www.dier.nu/Goed-doel-dierenleed.