Nieuwsblad Haarlemmermeer

1 mei 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 1 mei 2019


Herdenken en Vieren bij CRASH

Twee colonnes met oorlogsvoertuigen maken een korte tussenstop bij CRASH in Aalsmeerderbrug. (Foto: CRASH-museum)

AALSMEERDERBRUG - Op het fortterrein bij het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 kan zaterdag 4 mei Dodenherdenking bijgewoond worden. Op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei, maakt een bevrijdingscolonne van militaire voertuigen, dat die dag door Haarlemmermeer rijdt, een tussenstop bij het museum.

Sinds vorig jaar stemt CRASH af op het nationale moment op 4 mei om 20.00 uur. De plechtigheid bij het 'Missing Man Salute' monument bij CRASH is toegankelijk voor belangstellenden. Het programma:

18.00 Opening terrein / verzamelen
18.30 Aankomst voertuigen en genodigden Nationaal Transport Museum
19.50 Toespraak CRASH-bestuurslid Raph de Wolf
19:55 Signaal taptoe
20.00 2 Minuten stilte
20.05 Bloemlegging door CRASH en Royal Air Forces Association

Bevrijding

Op Bevrijdingsdag rijden er, door de vele aanmeldingen, twee colonnes voertuigen door Haarlemmermeer. Eén met originele WO2-voertuigen en de tweede met na-oorlogse voertuigen. Beide colonnes doen het museum aan en zijn tussen 13.00 en 14.00 uur te zien tijdens een tussenstop.

Festijn voor Kids op Koningsdag in Getsewoud

Lekker struinen langs de lange strook met kleedjes. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - Kinderen konden zaterdag 27 april, op Koningsdag, in het Lente- en Zomerpark in Getsewoud hun hart ophalen. Activiteitenteam Getsewoud had gezorgd voor de aanwezigheid van allerlei spelletjes.

Kinderen konden 'spekkies happen', Mickey Mouse-blikgooien en eendjes vangen. Ook was er een kleedjesmarkt. Kinderen konden gratis hun kleedje neerleggen en tussen 10.00 en 13.00 uur spulletjes verkopen. Dit resulteerde in een lange strook van kleedjes waar heel veel mensen, jong en oud, naar leuke spulletjes zochten. Heel wat waren wisselden van eigenaar. Ook was er lekkers te koop, zoals suikerspinnen.

Kijk voor meer foto's elders in deze krant

Vondst 48 honden, katten en vogels in vies huis

HOOFDDORP - De politie heeft in een woning aan de Egholm 25 honden, twee katten en zeventien parkieten aangetroffen. Het huis was vies en er werd niet goed voor de dieren gezorgd. De 69-jarige eigenaar is aangehouden.

De politie kwam de man op het spoor door een melding van blaffende honden. De geluiden kwamen uit een paardentrailer, die achter een geparkeerde auto op de Egholm was gekoppeld. Toen de politie de trailer opende, bleken er twee honden in te zitten. De dierenambulance werd gebeld en ontfermde zich over de dieren. De eigenaar ging met de vrijwilligers in discussie. Uiteindelijk bracht hij zelf de honden naar de ambulance. Op dat moment kwamen er uit de trailer nieuwe blafgeluiden. In een kleine kooi bleken nog eens twee hondjes te zitten.

Agenten besloten om ook de woning van de man te doorzoeken. Hier werden de andere honden, katten en parkieten gevonden. De hygiëne en de huisvesting bleken niet in orde te zijn. Bovendien hadden de dieren te weinig drinkwater en was er onvoldoende verse lucht. De dieren zijn in beslag genomen en ondergebracht.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Vluchtende scooterrijder onderuit

Politie. (Foto: PR)

HOOFDDORP - De politie hield zondag 28 april een scooterrijder aan die vlak daarvoor een stopteken negeerde op een fietspad, meldt wijkagent Osvaldo Bongers op Twitter.

De scooterrijder kreeg een stopteken, waarna hij het op een racen zette. Hij had echter niet gezien dat de agent werd bijgestaan door drie motorrijders. Bij een korte achtervolging reed de scooterrijder door de berm en gleed onderuit. Hij reed zonder rijbewijs, de scooter was opgevoerd en hij had THC in zijn bloed.

Hoofddorpers op
autoreis voor The Grand Education Foundation

Koninklijke lintjesregen treft 25 inwoners van Haarlemmermeer

No-hitter voor
Hoofddorp Pioniers werper Lars Huijer

The Lazy Sundays op bevrijdingsmiddag in The Shack

Column Mats

Mats Hoogland. Foto: (Foto: Jasper Groen)

Chagrijnig

door Mats Hoogland

Je sloeg zojuist een deur zo hard tegen een muur, dat je vermoedt dat de muur permanente schade heeft opgelopen, nadat je een van je collega's verbaal afsneed terwijl ze nog aan het praten was over hoe het gaat met haar jongste van drie maanden. Je bent chagrijnig. Oorzaak: alles.

Tenminste, zo voelt het, en misschien heb je ook wel gewoon gelijk. Misschien haat de wereld je en heeft alles en iedereen zich tegen jou gekeerd. Misschien heb je al het recht om boos te zijn en is het allemaal ook gewoon stront. Misschien is dat de oorzaak van je woede.

Misschien is het iets anders. Misschien komt het omdat vanochtend, toen je de groenbak leegde, er een stukje rotte bananenschil op je voet viel, die je toen ook nog op moest rapen.

Misschien komt het omdat iemand op Facebook een filmpje deelde wat al je vrienden hilarisch vonden, maar precies toen je de video wilde aanzetten, deed de WiFi het ineens niet en / of ging je telefoon leeg.

Misschien komt het omdat al je leuke kleren in de was zitten, precies op de dag dat je van plan was om er leuk uit te zien. Misschien komt het omdat je tegen een spiegel aanliep en enorm schrok van die ongelooflijke rotkop. Misschien komt het omdat je trek hebt. Misschien komt het omdat je jaloers bent. Misschien komt het omdat je bang bent.

Misschien valt het allemaal wel mee. Misschien komt het wel goed. Misschien dan hè.

Gemeente vraagt om ideeën commerciële voorzieningen

Een vol terras in Hoofddorp. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer / Kees van der Veer)

HAARLEMMERMEER - Haarlemmermeer gaat het beleid voor commerciële voorzieningen - winkels, horeca, maar ook de kapper - actualiseren. Voorzieningen die inwoners, ondernemers en bezoekers een fijne plek geven voor winkelen, recreëren, wonen en werken.

In Haarlemmermeer zijn grote ontwikkelingen, zoals in Stadscentrum Hoofddorp, Nieuw-Vennep Centrum, Boulevard Cruquius en Badhoevedorp. Hoe wordt een centrum ingericht, zodat het een plek is die aan alle wensen voldoet?

De focus ligt voor Haarlemmermeer op het goed laten functioneren van de centra en het leefbaar houden van de kleine kernen. Consumenten kopen hun spullen vaker online. Een bezoek aan een winkelcentrum moet meer bieden dan alleen spullen kopen en dat lukt vooral op plekken waar al veel bezoekers komen en een gevarieerd aanbod is. Consumenten willen een leuke ervaring en vernieuwende concepten bij recreatief winkelen. En vooral gemak door voldoende parkeerplaatsen, goede bereikbaarheid en een compleet aanbod.

Wethouder Marja Ruigrok: "Gezellige terrassen, horeca, winkels en evenementen dragen bij aan een levendig Haarlemmermeer. We willen het beleid actualiseren met ideeën van inwoners en ondernemers. Een aantrekkelijk Haarlemmermeer gaat ons allemaal aan."

Het huidige beleid is in 2018 geëvalueerd en wordt aangevuld en, waar nodig, aangepast. Komende maanden kunnen ondernemers, dorps- en wijkraden, ondernemersverenigingen en vastgoedeigenaren ideeën delen via een online peiling, interviews, een werksessie op 22 mei en een inloopdag op 1 juli. De peiling is live: enqueteviainternet.nl/Haarlemmermeer.

No-hitter werper Lars Huijer leidt tot dikke winst Hoofddorp Pioniers

Hoofddorp Pioniers laat weinig heel van tegenstander Silicon Stork. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - De honkballers van Meerlease Hoofddorp Pioniers wonnen vrijdagavond 26 april thuis met 12-0 van Silicon Storks. De absolute uitblinker was werper Lars Huijer.

De uitwedstrijd in Den Haag donderdag 25 april ging niet naar wens. Het team van trainer / coach Mervin Gario liet zeker geen slechte indruk achter, maar ging toch met een 4-3 verlies naar huis.

Werper Lars Huijer levert een no-hitter af. (Foto: Rowin van Diest)

De revanche vrijdagavond was overtuigend. Werper Lars Huijer was donderdag niet in actie gekomen. Wellicht dat hij daardoor uit de startblokken schoot, want de 25-jarige Hoofddorper maakte vanaf de eerste inning grote indruk. In de zeven innings durende wedstrijd liet hij geen enkele honkslag toe. Het was een prestatie die in boeken van de honkbalbond komt. Het was de vijftigste no-hitter in de geschiedenis van de hoofdklasse. De laatste keer dat dit gebeurde, was in de zomer van 2016. Chris Pfauw presteerde de no-hitter ook in dienst van Pioniers. De bijzondere krachtige Amerikaan stond toen wel de volledige innings op de heuvel.

Pioniers kon in de vijfde inning het duel beslissen. Toen werd door de thuisploeg liefst zeven keer gescoord. Mark Smit was goed voor drie rake klappen en drie binnen geslagen punten. Twee hits met eveneens drie binnen geslagen punten kwamen op naam van Mark Smit. Nolan Beugeling kwam tot eenzelfde aantal. Coach Gario zat volop te genieten. En dat was terecht, want in deze vorm kan Pioniers nog ver komen.

Het was voor Pioniers de achtste zege van dit lopende seizoen. De manschappen van Gario staan hiermee stevig op de derde plaats met 2 punten achterstand op L&D Amsterdam en 4 punten achterstand op koploper Curaçao Neptunus.

Thema-avond PvdA over Europa

HOOFDDORP - In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei verzorgt PvdA afdeling Haarlemmermeer woensdag 8 mei een thema-avond over Europa.

Bernard Naron, een bevlogen spreker van PvdA Brussel, houdt een presentatie en gaat in gesprek met de aanwezigen over Europa in het algemeen en de rol van de PvdA in Europa. De thema-avond is in De Veste aan de Schuilenbur. Zaal is open vanaf 19.30 uur. Het programma start 20.00 uur.

www.haarlemmermeer.pvda.nl

Mannenkoor Zang en Vriendschap zingt bij Dodenherdenking in Burgerzaal

HOOFDDORP - Tijdens het binnenprogramma van Dodenherdenking zaterdag 4 mei, van 19.00 tot 19.45 uur, in de Burgerzaal van het gemeentehuis, brengt het Haarlemmermeers Mannenkoor Zang en Vriendschap vijf liederen, die aansluiten bij het karakter van de plechtigheid en bij het thema van dit jaar, 'In vrijheid kiezen'.

De vijf werken die het koor brengt, zijn Beati Mortui (F. Mendelssohn), The long day closes (sr Arthur Sullivan), Lascia ch'io pianga (G.F. Haendel), Be Still my Soul (Jean Sibelius) en Tears In Heaven ( Eric Clapton, arr. Roland Bosma).

HMZV staat onder leiding van Roland Bosma en pianist Gerrit Docter.

Foto(s) van de Week - Klaar om te landen

De ooievaar komt aanvliegen. (Foto's: Dennis Grimbergen)

ZWAANSHOEK - Wij vonden op Twitter een foto van een ooievaar die bijna op zijn nest landde. Toen wij de fotograaf, Dennis Grimbergen, vroegen of hij die prachtige foto wilde mailen, stuurde hij vier hele mooie foto's. Hij maakte het vierluik van de landende ooievaar maandag 29 april op begraafplaats De Meerterpen in Zwaanshoek.

Ready for landing.
Zijn ooievaarsvrouwtje heet hem welkom.
Nog een klein stukje...

Ook Lezersfoto van de Week worden, mail jouw foto naar redactie.nhm@rodi.nl.

Rolstoeldansers vieren Pasen op NK in Cuijk

Astrid Jonker (links) en Nancy Miguel als duo in de A-klasse standaard dansen 2. (Foto: Walking Wheels)

HOOFDDORP / CUIJK - Pasen wordt in rolstoeldans-land niet gevierd met eieren zoeken, maar al jaren met wedstrijden in Cuijk. Op deze reünie en wedstrijd ineen zijn al jaren dansparen van Walking Wheels uit Hoofddorp present.

Walking Wheels deed met zes dansparen mee in verschillende categorieën: van beginner tot ver gevorderd, ballroom dansen en Latijns Amerikaanse dansen, duo-dans (twee rolstoelgebruikers als paar) en combi-dans (een rolstoelgebruiker met staande partner).

Astrid Jonker (Nieuw-Vennep) en Danny Castien startten voor het eerst in de IPC-klasse, rolstoeldansen op het hoogste niveau. Alleen dansers uit deze categorie kunnen naar Europese en wereldkampioenschappen. Zij lieten een paar uit Kazachstan achter zich met een gedeelde 8ste / 9de plaats.

Nancy Miguel-van Duin en Dexter Miguel dansten in de D-klasse, Combi 2. Zaterdag werden ze doorgeplaatst naar de finale en wonnen een medaille voor de 5de plaats. Zondag eindigden zij na twee finalerondes als beste Nederlands paar als tweede en kregen, naast de medaille, twee promotiepunten.

Marga en Wieger van Lith dansten in meerdere duocategorieën A-duo 1; Latijns Amerikaanse dansen en standaard (ballroom) dansen. Ook dansten zij in een aparte seniorenklasse. Geen finale, maar bij standaard dansen was er één jurylid dat hen consequent op 3 plaatste.

Arnold en Meriam van der Klauw dansten als combipaar in de A-klasse 1 beide dagen. Zaterdag dansten zij de vier latin dansen en verdienden een zesde prijs én een promotiepunt. Een paar met acht promotiepunten promoveert. Zondag waren de vier standaard dansen aan de beurt, het paar werd zesde.

Astrid Jonker en Nancy Miguel kwamen als duo-paar uit in de A-klasse standaard dansen 2. De nog jonge combinatie eindigde als derde en ontving haar eerste promotiepunt.

Miranda Moleman en Danny Castien dansten beide dagen in de duo World Cup-2. Bij de standaard dansen redden ze de finale net niet. Bij de latin dansen werden ze zesde.

Astrid Jonker en Danny Castien dansten in verschillende categorieën; in Latin dansen A-combi 2 werden ze vierde. Omdat ze het best geplaatste Nederlandse paar waren, ontvingen ze twee promotiepunten. En voor het eerst in de IPC-klasse (World Cup) standaard-2 werden ze gedeels 8ste.

Hoofddorpse vader Leendert en zoon Leenze le Grand in Baltic Sea Circle

Leendert en Leenze le Grand stappen samen in hun oldtimer voor The Grand Education Foundation. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Vader Leendert en zoon Leenze le Grand uit Hoofddorp doen van 6 tot en met 23 juni mee aan de Baltic Sea Circle. De mannen hebben een goed doel aan hun avontuurlijke autoreis gekoppeld. Zij rijden mee voor The Grand Education Foundation.

Rijden voor The Grand Education Foundation

De Baltic Sea Circle is de noordelijkste avonturenrally op aarde. Een roadtrip om de Baltische Zee. Een ontdekkingstocht door de wildernis. Door Scandinavië naar de Noordkaap en verder door het Oostblok. Van Groningen naar Groningen. Voor Leendert en Leenze begint en eindigt de reis in Amsterdam.

8.500 kilometer

De Baltic Circle Oldtimer Rally beslaat 8.500 kilometer, gaat door elf landen en de auto's waarmee gereden wordt, moeten minimaal 20 jaar oud zijn. De teams krijgen geen GPS mee en er zijn geen snelwegen waaroverheen gereden mag worden. De rit gaat echt door de wildernis.

Vader en zoon Le Grand doen mee in een 33 jaar oude Ford Transit, die zij de toepasselijke naam 'Roaming Rhino' hebben gegeven. Zij rijden mee voor The Grand Education Foundation, een fonds dat kansarme kinderen in Zuid Afrika ondersteunt, zodat zij een schoolopleiding kunnen volgen en vervolgens ook de nascholing voor een verdere opleiding. 100 Procent van de donaties die de heren ontvangen, gaat naar deze kinderen voor hun opleiding.

Doneren

Doneren kan via: www.grandef.nl (klik rechtsboven op die pagina op 'Donate')

Klik & Tik cursus in de bieb

Krijg hulp bij het vinden van de weg op het internet. Foto: Pixabay

HOOFDDORP - Internet en werken met een computer worden steeds belangrijker in het dagelijks leven. Belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via internet. De Bibliotheek Hoofddorp-Centrale biedt ondersteuning met de beginnerscursus 'Klik & Tik'. De cursus start donderdag 9 mei.

Weg vinden op internet

De cursus 'Klik & Tik' helpt om beter gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer. Cursisten leren bijvoorbeeld websites te bekijken, mails te versturen en hoe zij bestanden kunnen downloaden. Er wordt gewerkt in een online oefenomgeving, waardoor iedereen de cursus in eigen tempo kan volgen. De cursus bestaat uit een serie van zeven lessen die op de donderdag van 10.00 tot 12.00 uur gegeven worden in de bibliotheek. Het volgen van de cursus is gratis. Wel is het aan te raden het cursusboek aan te schaffen, de kosten zijn 10,70 euro. Er is ruimte voor maximaal zes cursisten.

Aanmelden voor de cursus kan via 023-5664850, klantenservicehdr@debibliotheekhaarlemmermeer.nl of door langs te komen in de bibliotheek.

Melissa gaat voor bij-vriendelijke gemeente

Melissa van der Knijff showt haar zakje zaad, foto: Just Justa (Foto: Gemeente Haarlemmermeer / Just Justa)

HOOFDDORP - Melissa van der Knijff is een jongedame die van aanpakken weet. Samen met haar vader zette zij begin april via Twitter een actie op om geld in te zamelen voor bijvriendelijke zaadjes.

Die actie viel op. Ook bij Marjolein Steffens, wethouder fysieke leefomgeving van bij-vriendelijke gemeente Haarlemmermeer: Zij nodigde vader en dochter donderdag 18 april uit op het gemeentehuis om van gedachten te wisselen over de bijen.

"Zonder bijen is er niet zoveel groente en fruit. Met bijen heb je te eten en zonder eten kun je eigenlijk niks," zegt Melissa (dat Grieks is voor honingbij). Zij zit op de Dik Tromschool. Ze heeft de hele school (ook de meesters en de juffen) inmiddels voorzien van zaadjes. In totaal 195 kinderen en leerkrachten hebben een zakje. Hiermee is een veldje in te zaaien voor 4 m2 bloemetjes. Dat is, met alleen haar medeleerlingen en leerkrachten al bijna 800 m2. Ook de wethouder beloofde aan de slag te gaan met haar zakje.

www.haarlemmermeergemeente.nl

Vrijheid en vriendschap met Philia

Net na de start over de Hoofweg langs de Ringvaart. Foto: Anke Steffers

NIEUW-VENNEP - De wandelclub van Stichting Philia viert zaterdag de vriendschap met een gezond ontbijt bij Lunchroom de BioExpress in Tuincentrum Suidgeest en, aansluitend, een wandeling in de omgeving van Nieuw-Vennep. Geïnteresseerden (mensen die er even een dagje uit willen en / of op zoek zijn naar vriendschap) zijn welkom om 10.00 uur.

Net als vrede en vrijheid is ook vriendschap iets om te vieren. Stichting Philia (het oud-Griekse woord voor 'vriendschap') doet dit door mogelijkheden te creëren voor ontmoeting en verbinding. Het leggen van nieuwe sociale contacten gaat het makkelijkste als je samen een activiteit onderneemt: koken, spelletjes doen, maar ook sportieve activiteiten, zoals wandelen. Een keer per twee weken maakt de wandelclub van Stichting Philia een wandeling door de omgeving van Nieuw-Vennep. Dit is dé manier om samen actief te zijn en op een ontspannen manier kennis te maken.

Het ontbijt bestaat uit een gezonde smoothie met fruit en groenten, een vers bereide tosti en koffie of thee. Na dit voedzame ontbijt vertrekt de club om 11.00 uur voor de wandeling. Aanmelden: www.facebook.com/StichtingPhilia of info@StichtingPhilia.nl.

Twintigste Venniper Koninginnerit

In een grote stoet ging het van Beesd naar Nieuw-Vennep. (Foto: Robert Joore / Tessa Gortzak)

NIEUW-VENNEP - De twintigste Koninginnerit was zondag 28 april. Aan de jubileumrit deden 120 klassieke auto's mee van 1979 of eerder. In de middag arriveerden de deelnemers bij de finish in Nieuw-Vennep waar veel publiek stond.

"Droog, mooi en uitdagend"

De Volkswagen Samba bus van equipe Blokker won de Verschijningsprijs. (Foto: Robert Joore / Tessa Gortzak)

De startboog stond op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Bij het arriveren van de eerste klassiekers maakten de grijze wolken ruimte voor de zon. Half 10 vertrok als eerste de A-Ford uit 1928, niet veel later gevolgd door de oudste auto, de Citroën C6 uit 1927, ook wel bekend als de bezemwagen van hoofdsponsor De Meerse.

In het ochtendtraject werden deelnemers door diezelfde sponsor verrast met koffie, ter plekke gezet door een barista in een Piaggio. Enkele kilometers verderop arriveerden deelnemers bij de veerpont naar zilverstad Schoonhoven, alwaar de equipes een lunch nuttigden.

Na Schoonhoven reden de deelnemers richting Reeuwijk en Ter Aar. In dit laatste dorp stond een ijscokar. Onder het genot van een ijsje wisselden deelnemers ervaringen uit, terwijl het bestuur druk op zoek was naar kanshebbers voor de 'verschijningsprijs' – de prijs voor de beste outfit, matchend bij de auto.

Rond 15.00 uur arriveerden de eerste klassiekers bij de finish in Nieuw-Vennep. Bij De Rustende Jager stonden flink wat toeschouwers om de prachtige klassiekers te bewonderen. Speaker Dirk Molenaar informeerde naar de valkuilen die de deelnemers onderweg tegenkwamen en praatte het publiek bij met interessante weetjes van de oldtimers. Op het parkeerterrein liep jong en oud rond de geparkeerde voitures om van de olie- en benzinedampen te genieten en de auto's goed te bekijken. Omdat de inwoners de start in de ochtend moesten missen, pakte de organisatie uit met de liveband The Twips. Ondertussen puzzelden navigators nog druk op het bedrijventerrein Nieuw-Vennep Zuid, waar de sportklasse nog even flink aan de bak moest.

In de tourklasse wonnen de dames Kwast / De Vilder in de Mercedes 450 SL uit 1977. In de sportklasse werd de equipe Van de Beek / Verberne derde in een Daf 55 Marathon Coupé uit 1970. De tweede prijs was voor equipe Donders / Zuiderwijk. De wisselbokaal ging mee met equipe Melieste / Slappendel in de NSU RO80 uit 1968. De pechprijs ging naar Verzijden / Hoogweg Peugeot 504 uit 1969. Ondanks remproblemen wisten zij, met hulp van Sander van de technische dienst, toch de finish te halen. Zij verdienden het schaalmodel van een CTS GROUP vrachtwagencombinatie. De verschijningsprijs ging naar equipe Blokker die met een VW Samba bus compleet in hippie-stijl meedeed. Marc Groenewoud van A-Point reikte deze prijs uit.

De deelnemers waren te spreken over de organisatie, de prachtige route, uitgezet door Fred Hak, en de sfeer. Uiteraard mede te danken aan het mooie weer. Volgend jaar is de rit op zondag 3 mei.

www.vkrit.nl

Koningsdagconcert door Excelsior

Oranje sjaals bij alle orkestleden maken de feestelijke sfeer compleet. (Foto: Ineke van Krogten)

HOOFDDORP - Excelsior gaf op Koningsdag een Koningsdagconcert in de Marktpleinkerk. Het vele publiek genoot van de feestelijke muziek met nummers van Les Misérables - met een prachtige trompetsolo van Wouter Huft - 'Rockin Elise', 'Tribute to Gilbert Becaud' en 'Great Locomotive chase'. De bloemen werden geschonken door Schenk Makelaars.

Meer reacties op Forza-voorstel bomenverdubbeling

Een lezer geeft aan dat de eikenbomen bij haar in de straat voor nogal wat overlast zorgen. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Ook de afgelopen week kwamen er nog diverse reacties binnen van lezers op het voorstel van Forza! om de bomen in Haarlemmermeer te verdubbelen. Er is wel iets losgemaakt.

Facebook-rubriek 'Wat vind jij?'

Op onze Facebookpagina (Nieuwsblad Haarlemmermeer) was de vraag in de 'Wat vind jij-rubriek': Moet er, zoals Forza! voorstelt, een verdubbeling komen van het aantal bomen in Haarlemmermeer? Of eisen de vele extra bomen te veel ruimte op die beter gebruikt kan worden voor de bouw van woningen en de aanleg van wegen?

Graag delen wij nieuw binnen gekomen reacties nog even met jou:

Reactie M. Snijder

"Het valt me op dat de reacties in Nieuwsblad Haarlemmermeer alleen maar positieve zijn. Is er dan niemand die kritiek hierop heeft geuit?

Op zichzelf ben ik er voor om meer bomen te planten in Haarlemmermeer, maar wel onder voorwaarden en dat er daarna een budget is om de bomen te gaan onderhouden.

Ik ben zelf woonachtig in de Klaproosstraat in Nieuw-Vennep. Vanaf het begin van de bouw van deze woonwijk (zo'n 30 jaar geleden) hebben we als bewoners(commissie) aangegeven dat we geen eikenbomen geplant wilden hebben in verband met de plakkerige afscheiding van de luis die in deze bomen voorkomt. Wat schetst de verbazing, er werden eikenbomen gepland!

Diverse bewoners hebben in al de achterliggende jaren de gemeente regelmatig benaderd met de vraag of men de bomen sterk wilde inkorten, omdat deze alleen maar groter en groter werden en men steeds meer hinder van deze bomen ging ondervinden. 's Zomers gebeurt het regelmatig dat de bewoners de auto's half op de stoep parkeren en niet meer onder de bomen zetten. Woordenwisselingen zijn er regelmatig tussen bewoners, omdat sommigen hun auto's bij anderen voor de deur zetten omdat daar geen bomen staan. Op sommige plaatsen zijn bomen plotseling ziek geworden en afgestorven. Dan plant de gemeente weer nieuwe 'eiken' bomen. Het is zelfs zo dat, als je je auto een langere periode onder een boom laat staan, de plakkerige substantie er niet meer af te krijgen is. Bellen en correspondentie met de gemeente haalt niets uit.

Ook nieuwe bomen groeien! Een klein boompje groeit in 30 jaar uit tot een boom van zomaar 8 meter hoogte en dat midden in een woonwijk. Opmerkingen over te hoge bomen, te veel schaduw in de tuinen, allergie en te veel overlast in het najaar van vallende bladeren worden door de gemeenteambtenaren niet serieus genomen en er wordt niets mee gedaan.

Kortom, extra bomen planten is goed, maar dan wel bomen waarvan je als bewoner geen last hebt en er rekening mee houden dat nieuwe (extra aanplant) ook regelmatig (extra) onderhoud nodig heeft."

Hartelijk groet,

M. Snijder

Reactie Franke van der Laan

"Beste Paul, super idee om het aantal bomen in de Haarlemmermeer te verdubbelen. Goed tegen fijnstof, hittestress, vangt CO2 op, meer biodiversiteit, recreatie hogere WOZ waardes, etc: Alles bij elkaar 10.000 euro per ha maatschappelijke baten per jaar.

Maar nu de praktijk: die is in Nederland weerbarstig. Denk aan Stichting Meergroen en burgerparticipatie om de realisatie een stuk dichterbij te brengen. Wij hebben al sinds 2009 onze boomweggeefactie: 2.000-18.000 boompjes per actie / jaar die we weggeven aan iedereen die zijn tuin of terrein natuurvriendelijker wil inrichten. Maar we zouden er uit onze 150 ha jaarlijks 200.000 beschikbaar kunnen maken: Dat is 20 ha per jaar.

Graag samenwerking met de raad / politiek om de zorg van de burger over klimaatverandering om te zetten in handelingsperspectieven (samen met de professionele partijen) door er zoveel mogelijk uit te planten."

Reactie Eva Weertman

"MEER van verschíllende soorten maakt het levendiger. Meer hout voor de toekomstige muziekinstrumenten.

Terwijl Amsterdam op elke hoek van de straat op loopafstand een park of bosje of zelfs openbare tuin heeft. Moet je in Hoofddorp eerst 20 minuten over een zeer hobbelig fietspad rijden om een wandelbosje te bereiken. Alles wordt vol geplempt met zeer lelijke woningen zodat 'door de stad wandelen' een zeer onplezierig gevoel geeft.

Mijn eigen boom zal ik met hand en tand verdedigen."

Wat vind jij?

Wanneer wij wederom op iets stuiten dat om een mening vraag van de inwoners van Haarlemmermeer, plaatsen wij dit probleem / deze kwestie op onze Facebookpagina met als titel 'Wat vind jij?'. Is er iets waar jij tegenaan loopt (geen ingewikkelde politieke problemen, maar laagdrempelige zaken), mail ons dan gerust via redactie.nhm@rodi.nl. En wie weet maken wij er een 'Wat vind jij?' van.

Compleet vernieuwd oefencentrum

De Bolstra-baan by night. (Foto: Haarlemmermeersche Golfbaan)

CRUQUIUS - De golfmarkt en -wereld zijn veranderd. Huidige, nieuwe en jonge spelers hebben minder tijd door carrière en gezin en zoeken meer uitdaging in training en spel. Mede daarom heeft de Haarlemmermeersche Golfclub aan de Spieringweg vorige zomer haar oefenfaciliteiten aangepast en de Bolstra-baan met 9 holes par 3 baan opnieuw ontworpen en aangelegd.

HGC speelt in op veranderde behoefte

Willem de Vries, voorzitter van HGC, is trots: "Om jonge, drukke, maar ook juist oudere golfers extra speel- en oefenmogelijkheden te bieden, is niet alleen de driving range, maar ook de Bolstra-baan voorzien van LED-verlichting op de afslagplaatsen en greens, zodat ook 's avonds gespeeld en geoefend kan worden. Een faciliteit, uniek in Nederland. Bovendien is de nieuwe Bolstra-baan (9 holes par-3) langer en uitdagender met grotere greens, bunkers en waterpartijen die overeenkomen met niveau en kwaliteit van de overige 27 wedstrijdholes."

Door de aanpassingen biedt de golfclub, naast de 27-wedstrijdholes, voor zowel de beginnende als de ervaren golfspeler een uitdagend oefencentrum met een driving range met 64 afslagplaatsen, twee afsluitbare oefenruimtes waar de professionals met moderne (meet)apparatuur (indoor)lessen kunnen verzorgen. Met zes targetgreens en een rugbydoel om meer fun, uitdaging en beleving tijdens de training te ervaren.

De Haarlemmermeersche is een golfclub midden in het historische landschap van Haarlemmermeer met een 27-holes wedstrijdbaan vol uitdaging en speelkwaliteit voor golfers van alle niveaus. HGC profileert zich graag als gastvrije golfclub waar golfers ook kunnen genieten van een hapje en drankje in De Drie Gemalen.

https://www.hgcgolf.nl

Column Sterkliniek dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Antieke-biotica

door Lodewijk Kamps

De assistente zit met een rood hoofd aan de telefoon. Ze zit in een moeilijk gesprek:

"Ik wil even een antibioticakuurtje komen ophalen, want mijn hond heeft blaasontsteking(...) Nou, dat weet ik gewoon. Hij heeft het 2 jaar geleden ook gehad (...) Hoezo moet ik eerst even langskomen? Wat is dat nou voor onzin? Dat hoefde bij mijn vorige dierenarts nooit (...) Of ik voor mezelf bij de apotheek zo maar een kuur met antibioticumtabletten mag ophalen? Nee natuurlijk niet, dan moet ik eerst langs de huisarts voor een recept (...) Hoe bedoelt u, nou dan? Maar dit gaat over mijn hond, hoor, niet over mezelf (...) Ja zeg, als u zo moeilijk blijft doen, ga ik wel naar een ander. Of weet u wat, geef mij trouwens de dokter maar even." Ze kwam toch op consult en Barry bleek een prostaattumor te hebben.

Het is toch al geen gemakkelijke ochtend, want één van de eerste telefoontjes gaat over een oogzalf: "Wanneer kan ik die oogzalf voor Chucky weer komen ophalen? Eh, wacht even, ik heb hem hier liggen, eh, Fumizaltic of zo. U kunt het niet vinden in de computer? Dat is raar of nee, wacht eens, die zalf heb ik tijdens een weekenddienst meegekregen. Ja, dat klopt, dat was 5 jaar geleden. Maar het oog ziet er nu precies hetzelfde uit. En ik ben al weer twee dagen met dat oude tubetje aan het zalven, maar het wordt nog niet beter. Ja, hij knijpt de hele dag zijn oog stijf dicht, maar ik heb het al gespoeld met afgekoelde kamillethee. Waarom moet ik daar nou voor langs komen? De vorige keer was het ook na een paar dagen over. Voor Chucky's bestwil, zegt u? Ja, voor jullie bestwil zeker. Nou, als het dan perse zo moet, maak dan maar een afspraak." We halen 's middags een scherpe grasaar achter het knipvlies vandaan.

Drie dagen eerder moest ik een ontploffende man bij de balie kalmeren, omdat hij zijn gevraagde antibiotica-oorzalf voor zijn hond Sneef niet meekreeg. Hij haalde zelfs de oorlog erbij en zei dat "Nederland toen ook kapot ging aan gezagsgetrouwe marionetten die geen eigen verantwoordelijkheid durfden te nemen." Dit ging wel wat ver in het kader van een hond met klapperende oren. De druppels uit de dierenwinkel hadden niet geholpen en de schimmelzalf die hij voor zijn voeten gebruikte, had ook al geen resultaat bij Sneef. Opzichtig mopperend kwam hij later die dag toch op afspraak. Dat was maar goed ook: de oren waren bijna helemaal dicht gewoekerd door de chronische ontsteking en hier zou alleen een operatie nog verlichting kunnen geven.

Het is bij wet verboden om antibiotica bevattende medicijnen mee te geven zonder het betreffende dier te hebben gezien. Daarnaast mogen we, in verband met het toegenomen resistentieprobleem, nog maar een beperkt aantal soorten antibiotica gebruiken. Dit is uiteindelijk in ons aller voordeel.

Koninklijke Lintjes voor 25 Haarlemmermeerders

De decorandi die het feestje mee vierden op het gemeentehuis in Hoofddorp op Koningsdag. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEMMERMEER - Het was zaterdag 27 januari, Koningsdag, een bijzondere dag voor 25 mensen uit gemeente Haarlemmermeer. Nadat zij thuis een lintje hadden gekregen, was zaterdag de feestelijke ontvangst voor alle decorandi op het Raadhuis in Hoofddorp.

Bij de traditionele lintjesregen had burgemeester Onno Hoes de eer om de speciale mensen te decoreren. Hij ging hiervoor bij de decorandi thuis langs. Zaterdag was het feestelijk samenzijn in Hoofddorp.

De gelukkigen van het verspreidingsgebied van Nieuwsblad Haarlemmermeer op een rij:

Peter Elders, Hoofddorp - Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Naast een fulltimebaan is Peter Elders (61) bijna fulltime bezig met hockeyactiviteiten. Burgemeester Onno Hoes: "U bent al meer dan 30 jaar actief in de hockeysport. Vooral bekend vanwege uw activiteiten als bondsscheidsrechter, nationaal en internationaal. En nog steeds nauw betrokken bij de KNHB in diverse functies. Daarnaast zet u zich in voor het maatschappelijk belang van de culturele ontwikkeling in Haarlemmermeer. U wordt omschreven als een zeer aimabele man die altijd bereid is om samen te werken en mensen over de hele wereld weet te verbinden."

Corry Lobbezoo-Brouwer, Hoofddorp - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Iedereen kent haar als mevrouw Brouwer (62). Enthousiast, warm en mensgericht. In haar hoofdfunctie is zij een van de eerste mantelzorgmakelaars. Voor haar houdt het werk niet op na een werkdag. "In de avonduren en weekenden zet u zich vrijwillig in voor het hospice Thamer Thuis, en voor de stichting SUNU (armoedebestrijding). Het is vooral de manier waarop u uw vrijwillige activiteiten doet: speciaal gericht op mensen in een moeilijke fase of in de laatste fase van hun leven. U wordt gezien als de vriendin die onderdak biedt, de buurvrouw die jarenlang een bejaarde buurman helpt, de hulp die inspringt wanneer het nodig is. Een stabiele factor waarop je kunt vertrouwen."

Mike El Mekawi, Schiphol - Ridder

Als voorzitter van de stichting Nederland-Egypte vriendschap, is Mike El Mekawi (77) altijd bezig geweest met de samenwerking en kennisoverdracht tussen Nederland en Egypte, zowel op medisch gebied als op cultureel en sociaal gebied. Hij coördineert trainingen, regelt donaties van medische apparatuur, organiseert uitwisseling van Egyptische artsen. Hoes: "U regelt containers met tweedehands ziekenhuisbedden, die in streekziekenhuizen in Egypte nog top-of-the-bill zijn, en medische apparaten. Maar ook regelt u hiervoor toestemmingen en financiën. De laatste 15 jaar doet u dit fulltime. Ook helpt u bij het integreren van Egyptenaren in Nederland en bevordert u de cultuuruitwisseling. Mede door uw hulp en in samenwerking met onder andere het Catharina ziekenhuis, worden veel arme hartpatiënten in Egypte geholpen."
El Mekawi heeft een indrukwekkend netwerk. Als trouwe bezoeker van de Nederlandse ambassade in Cairo neemt hij voor iedereen kranten en tijdschriften mee. En typische Hollandse lekkernijen, zoals stroopwafels en drop.

De leden

Otto Bloem en Jenny Bloem-Vervloed, Hoofddorp

Otto Bloem (80) is ruim 13 jaar vrijwilliger in verpleeghuis Bornholm. "Binnengekomen als bezoeker, werd u al snel vrijwilliger. Zo helpt u de bewoners naar activiteiten, u helpt met behangen en doet hand- en spandiensten. Nadat u getroffen werd door een herseninfarct is het helaas niet meer mogelijk om de bus te besturen, maar u zet zich nog steeds in bij het bakken van pannenkoeken, patat of oliebollen. Heel Holland bakt en meneer Bloem ook. Daarnaast regelt u indelingen voor de ontspanningsactiviteiten en zorgt u voor de veiligheid van bewoners. Naast het vrijwilligerswerk bij Bornholm zet u zich al meer dan 27 jaar in bij Scouting. U werkte mee aan het nieuwe clubhuis en was bestuurslid. Vanwege uw gezondheid moest u een stapje terugdoen, maar u bent nog steeds actief."

Jenny Bloem (77) zet zich al 23 jaar met veel enthousiasme in voor Scouting Badhoevedorp. "U heeft als vrijwilliger bij de Scouting een belangrijke taak uitgevoerd; kinderen respect bijbrengen voor hun omgeving en zorgen dat zij verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om hen heen. Ook bent u, net als uw man, al jaren vrijwilliger bij Bornholm."

Ria Baars-Buitenhuis, Abbenes

Ria Baars (61) zet zich belangeloos in op heel veel vlakken. "U betekent veel voor Abbenes, vanwege uw vrijwilligerswerk, dat u naast uw werk als secretaresse doet. U bent altijd beschikbaar voor hulp, een luisterend oor en advies. De mensen kernmerken u als een vrouw op wie je nooit tevergeefs een beroep doet. U bent een spil in het dorp, hebt zitting in commissies en verenigingen en daardoor bent u een verbindende factor in dit dorp."

Nel Kastelein-Gentenaar, Hoofddorp

Nel Kastelein-Gentenaar (74) zet zich al sinds 1970 in voor de kerk en het verenigingsleven. "Eerst voor de gereformeerde kerk Haarlemmermeer Oostzijde, nu voor de Marktpleinkerk. Overal helpt u, springt u in waar nodig en bedenkt u oplossingen. Ook levert u als voormalig verpleegkundige een belangrijke bijdrage aan het welzijn voor mensen met dementie en bent u onmisbaar in het zorgcentrum. Ook voor de tafeltennisvereniging bent u van onschatbare waarde."

Wieger Harkema, Hoofddorp

Wieger Harkema (74) zet zich al vele jaren met groot enthousiasme in op verschillende terreinen. Hoes: "U weet als geen ander gebruik te maken van de kennis en ervaring die u heeft. U wordt omschreven als een betrokken en actieve vrijwilliger. Of het nu is bij kerkelijke activiteiten of bij activiteiten rondom het windpark waar u baanbrekend werk heeft verricht. Zo was u nauw betrokken bij de onderhandelingen met terreineigenaren, de gemeente en de provincie."

Lano Jansen, Nieuw-Vennep

Al meer dan 40 jaar zet Lano Jansen (73) zich vrijwillig in. "Niet alleen voor de Volkstuinvereniging, ook voor de Rooms Katholieke kerk waar u penningmeester was. Ook was u voor de kerk actief met speciale evenementen en acties die geld moesten opbrengen voor de kerk. U vertegenwoordigt de parochie in de Raad van Kerken. Daarnaast bent u actief bij de Seniorenvereniging en het luchthavenpastoraat. U wordt omschreven als een 'doener', altijd in touw, niet alleen voor de parochie of de vereniging, maar ook individueel. Zodra u bij iemand moeilijkheden bespeurt, reikt u een helpende hand."

Jan Nanne, Hoofddorp

Jan Nanne (78) is al vele jaren vrijwilliger. "U begon uw vrijwilligerswerk bij een stichting voor vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, De Aanloop. Daarna volgde Vluchtelingenwerk. Al meer dan 25 jaar zet u zich in voor de maatschappij en in het bijzonder voor mensen die extra hulp nodig hebben. U wordt omschreven als zorgvuldig en hebt veel begrip voor de vaak lastige situatie waarin, met name vluchtelingen, zich bevinden. Gaandeweg bent u zich gaan inzetten voor de financiële zaken en u bent taalcoach. De organisatie van het wekelijkse zwemuurtje met cliënten van De Aanloop is volledig afhankelijk van de inzet van trouwe vrijwilligers."

Janie Reijnders-van der Meer, Nieuw-Vennep

Jany Reijnders-van der Meer (79) is al sinds 2001 vrijwilliger in Zorgcentrum Westerkim. "In uw werk als vrijwilliger laat u zien dat u echt begaan bent met de bewoners. Uw vrijwilligerswerk is bijna een fulltimebaan: verdeeld over vier of vijf dagen per week bent u zo'n 30 uur actief en helpt u bij activiteiten voor de bewoners. Toen in 2008 een andere grote zorgorganisatie startte, het Zomerpark, werd u ook daar vrijwilliger. U had nog een dag over. Zonder de inzet van vrijwilligers is er voor veel bewoners een stuk minder te beleven. U bent van onschatbare waarde voor bewoners, patiënten en personeel."

Henk Vervaart, Hoofddorp

Henk Vervaart (79) is al heel lang vrijwillig actief. Burgemeester: "U was al in 1963 lid van de EHBO waarvoor u zich ook op vrijwillige basis inzette na het volgen van cursussen. Dat deed u als beheerder van het EHBO-gebouw, waar u als gastheer optrad als het gebouw voor activiteiten was verhuurd. Daarnaast was u coördinator van de rolstoelbussen bij de Stichting Bejaardenzorg. En u bent nog steeds een actieve vrijwilliger. In de Parochie Johannes de Doper in Hoofddorp, waar u wekelijks het drukwerk en bezorging verzorgt en u bent penningmeester van het koor."Riekie Jansen-Rozenboom, Hoofddorp

Riekie Jansen-Rozenboom (65) is bijna 40 jaar bestuurslid van de EHBO-vereniging Hoofddorp. "Dat is een hele lange tijd. Uw taak is veelomvattend en in al die jaren heeft u heel veel werk verzet. Ook uw betrokkenheid bij vergaderingen mag niet onvermeld blijven. Daarnaast zet u zich al lange tijd in als vrijwillig medewerker Dienstverlening bij Slachtofferhulp. U helpt slachtoffers en nabestaanden en mensen die getuigen zijn bij ingrijpende gebeurtenissen."

Ruud van Ettekoven, Hoofddorp

Al ruim 40 jaar zet Ruud van Ettekoven (79) zich in voor de kerkelijke gemeente waartoe hij behoort. "Vele uren per week bent u actief. Als beheerder van de begraafplaats en u zet zich in voor het behoud van het kerkgebouw en omliggende ruimten. Daarnaast was u kerkrentmeester en penningmeester. Nu uw leeftijd vordert, wilt u uw werk voor de kerk gaan minderen. Bescheiden als u bent, heeft u aangegeven geen groots afscheid te willen. Dit afscheid heeft inmiddels plaatsgevonden."

Mieke Booij-van Eck, Hoofddorp

Sinds 2006 was Mieke Booij-van Eck (58) lid van de gemeenteraad van Haarlemmermeer. "In Haarlemmermeer waren de gemeenteraadsverkiezingen later vanwege de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Hierna bent u weer als raadslid gekozen. Haarlemmermeer had ook een nieuw college nodig en na de formatie in januari, bent u benoemd als wethouder. Dat betekent wel dat u nu, na ruim 16 jaar lid geweest te zijn van de gemeenteraad, aan de andere kant van de tafel zit. Tijdens uw raadslidmaatschap had u te maken met veel onderwerpen met als klap op de vuurpijl de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. U maakte als raadslid ook deel uit van de klankbordgroep voor de samenvoeging."

Wim de Vries, Buitenkaag

Wim De Vries (57) is al 40 jaar lid en bestuurslid van Hengelsportvereniging Zaanstreek (HZV). De Vries verricht veel werk voor deze Hengelsportvereniging die ruim 4500 leden telt. Naast zijn fulltimewerk was en is hij bij HZV een rots in de branding. Altijd aanwezig bij vergaderingen van het dagelijks en algemeen bestuur. Daarnaast onderhoudt hij contacten met de hengelsportfederatie, de gemeente, en de visstandbeheercommissie. Op dit moment is hij waarnemend voorzitter. En is zelf een fervent visser. De rest van zijn vrije tijd besteedt hij aan verenigingswerk.

Koos den Butter, Lisserbroek

Koos den Butter (70) is iemand waarop mensen makkelijk een beroep doen: trouw, integer en sociaal. Hij ontving op zijn vakantieadres een brief van de burgemeester waarin staat dat hij een Koninklijke Onderscheiding krijgt voor zijn vrijwillige inzet in Zorgcentrum Rustoord en voor de Protestante gemeente Lisse. Sinds zijn pensionering in 2011 is Den Butter bijna dagelijks in Rustoord te vinden. Daar is hij actief als bestuurslid en lid van de bewonerscommissie. Ook doet hij veel voor PG Lisse. Hij weet vele mensen te enthousiasmeren en is actief bij het organiseren van evenementen.

De overige nieuwe decorandi uit gemeente Haarlemmermeer en uitgebreidere informatie over alle gedecoreerden staat op de website van de gemeente:

haarlemmermeergemeente.nl

Yoga en Pilates bij Dance & Ballet Company als start van de zomer

De barre workout start aan de barre met danstechniek en kracht opbouwende oefeningen. (Foto: Dance & Ballet Company)

HOOFDDORP - Het sportprogramma van de Dance & Ballet Company 'Kwaliteitsonderwijs in de wereld van de dans' aan de Deltaweg wordt steeds breder met de vele toegankelijke thema- en yogalessen.

Het mooie van zoveel verschillende themalessen is dat iedereen op elk niveau kan aanhaken. Maandag 10 en dinsdag 11 mei start de themareeks 'De Zonnegroet'. Yoga is een vorm van bewegen waarbij je je spieren sterker en soepeler maakt, gewrichten beweeglijker en dit doe je rustig en met aandacht. De Zonnegroet wordt omlijst door vele oefeningen die de reeks ondersteunen. De flow wakkert het vuur in het lichaam aan, geeft warmte en energie. Een mooie start voor een zomer vol toegankelijke yogalessen.

De Pilateslessen zijn een fijne uitdaging voor mensen die weer gaan bewegen of de spier verstevigende oefeningen kunnen gebruiken ter ondersteuning van bijvoorbeeld duursport. Pilates staat bij Dance & Ballet Company voor inspirerende lessen, een fijne docent en een goede workout voor een goed gevormd lichaam.

De barre workout start aan de barre met danstechniek en kracht opbouwende oefeningen. Afgewisseld met Pilates en yogaoefeningen, dans en volop muziek is deze les een vrolijke noot in de week. Een keer meedoen? Kijk voor de mogelijkheden op www.Dans-Nu.nl.

Dance & Ballet Company
Deltaweg 107
Floriande Hoofddorp
06-5515 8298 (Nicole)
info@dans-nu.nl
www.dans-nu.nl

Samen sporten in de buitenlucht

GO GO staat voor vitaliteit en sociale interactie. (Foto: GezondOud)

HAARLEMMERMEER - Zingende lijsters, de roffel van een specht en prachtige zonnestralen door de bomen. Mieke springt op haar fiets met een grote lach op haar gezicht, tijd voor een uur sporten met GezondOud (GO).

Social sport community voor 60-plussers

"Ik ga iedere week en het is elke keer weer optimaal genieten. Wanneer ik het hoekje om kom fietsen, ben ik altijd nieuwsgierig wie er verder allemaal zijn. Inmiddels sport ik alweer ruim een half jaar bij GO en ik merk echt dat het me zowel mentaal als fysiek erg goed doet."

Constance Schuller en Esther Zoetmulder zijn medio 2018 gestart met een pilot in Zuid-Kennemerland om met 'senioren' buiten te sporten. Het viel hen op dat het aanbod voor senioren een beetje oubollig was en vaak in muffe gymzaaltjes plaatsvindt. Daar moest maar eens verandering in komen.

GO staat voor vitaliteit en sociale interactie en daarmee is GO dé eerste social sport community voor 60-plussers. "Uiteraard willen we dat zoveel mogelijk mensen bij ons komen sporten," zeggen de dames, "Wij geloven er namelijk 100 procent in, dat wanneer je goed in je vel zit, je de dagelijkse dingen makkelijker en met meer plezier aan kunt."

Maandelijkse activiteiten

Naast het samen bewegen, biedt GezondOud de mogelijkheid om opgenomen te worden in het actieve GO-community. "Inmiddels worden maandelijks gezellige activiteiten georganiseerd. Variërend van fietstochten, musea bezoeken en borrels. En je bepaalt uiteraard zelf waar je wel en niet aan meedoet. Alles mag, niets moet!"

Informatie:

www.go-samenactief.nl

Bevrijdingstour houdt halt in Nieuw-Vennep

Een Auster vliegtuig. Foto: www.ehhv.nl

NIEUW-VENNEP - Begeleid door de Big Band van de Haarlemmermeer verzamelen zondag 5 mei vele oude legervoertuigen zich om 12.00 uur op het Harmonieplein in Nieuw-Vennep, voor de bevrijdingstour door Haarlemmermeer. De tour arriveert weer voor het defilé op het plein om circa 14.30 uur.

Oude legervoertuigen, muziek en re-enacters

De gehele dag is het feest op het plein; live muziekoptredens wisselen elkaar af in de muziekkoepel en op het podium. Op en rond het plein staan oude legervoertuigen, waaronder enkele hele speciale exemplaren en ook een Auster vliegtuig uit 1944. Op het grasveld naast de koepel wordt een schietdemonstratie gehouden door leden van de K.T.R.

Omdat Nieuw-Vennep ook is bevrijd door de Canadese troepen, zijn er leden van een re-enacters groep die gekleed zijn als 'the Royal Hamilton light Infantry', uit die tijd.

De bar van het Ontmoetingscentrum is open, evenals het terras van Pier K. En voor 10 euro kunnen de bezoekers genieten van een echte leger veldkeuken maaltijd.

Later in de middag arriveren, onder begeleiding van hun team gekleed in WW II U.S. army kleding, de muzikanten van Swing the Mood in hun Dodge EHBO wagen uit 1942. Dat belooft een spectaculair muzikaal optreden te worden.

Het bevrijdingsfeest eindigt rond 18.30 uur met muziek van lokale deejay's en singer songwriters die onlangs verkozen zijn tot de winnaars van de competitie 'On Fleek', een soort mini Nieuw-Vennep bevrijdingspop.

The Lazy Sundays in The Shack

De band The Lazy Sundays. (Foto: The Shack)

OUDE MEER - Op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei, gaat The Shack aan de Schipholdijk 'laid back' door de muziekgeschiedenis met drie fantastische muzikanten, bekend van Boys Names Sue en in The Shack optredend onder de naam The Lazy Sundays.

Semi acoustic trio op Bevrijdingsdag

Onvergetelijke songs, die bijna nooit meer te horen zijn, maar bekend zijn bij iedereen. Denk aan nummers van Neil Sedaka, The Hollies, Kris Kristofferson, Chris Isaak en Claw Boys Claw. Deze zijn zondag in een semi akoestische setting van akoestische en elektrische gitaar, contrabas en twee vocals te horen. The Lazy Sundays zijn Richard Hakkenes, Titus van den Bragt en Bokke Rypma. Voor een relaxte bevrijdingsmiddag.

The Shack is deze zondag open vanaf 15.00 uur. Toegang is 5 euro.

Muse undercover

Zaterdag 11 mei kunnen de fans van Muse hun muzikale hart ophalen in The Shack, want dan staan vijf muzikanten op het podium in een spetterende liveshow met het allerbeste van Muse.

Op Moederdag, 12 mei, is het podium voor David Plasmeijer en Anne Lotte Paymans, beter bekend als Boxin' The Vox. Zij brengen vrolijke Ierse songs, prachtige liedjes van Melanie, Simon & Garfunkel en Boudewijn de Groot.

Reserveren mag, maar is niet verplicht. Voorkomen dat een optreden is uitverkocht, reserveer via info@the-shack.info.

www.the-shack.info

The Billy Joel Experience viert Joels birthday

The Billy Joel Experience. (Foto: PR)

HOOFDDORP - In het Event Center Fokker Hoofddorp aan de IJweg 1094 viert The Billy Joel Experience donderdag 9 mei de 70ste verjaardag van Billy Joel. Dit doet de band met een big birthday bash.

Het wordt een avond vol verrassingen en natuurlijk komen de grootste hits van Billy Joel voorbij. Wat te denken van 'Uptown Girl', 'Goodnight Saigon', 'Big Shot' en natuurlijk 'Piano Man'.

De zaal is open om 19.00 uur. The Billy Joel Experience speelt van 20.00 tot 23.00 uur.

Kaarten (20 euro) zijn te koop via:

www.billyjoelexperience.nl/hoofddorp

Verkiezingsavond met Platform Vluchtelingen

Een cartoon van de hand van cartoonist Tom Janssen. (Illustratie: Tom Janssen)

HAARLEMMERMEER / HOOFDDORP - "Ik weet niet of ik nu woest ben of verbijsterd", zei Eduard Nazarski van Amnesty International na zijn bezoek aan vluchtelingen op Samos. Dinsdag 7 mei belegt het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer een bijeenkomst rond de Europese verkiezingen met Nazarski en twee Nederlandse kandidaten voor 'Europa' en cartoons rond migratierecht.

'Een hek om Europa'

Op 23 mei mag Europa kiezen voor een nieuw Europees parlement. Het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer belegt daarom een avond rond de vraag: 'Welke keuzes maakt Europa voor vluchtelingen en migranten? En wat betekent dat voor onze keuze op 23 mei?'

Als sprekers zijn twee Nederlandse kandidaten voor het Europese parlement uitgenodigd: Chantal Hakbijl van het CDA en Tineke Strik van GroenLinks. Verder vertelt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, over zijn ervaringen op het Griekse eiland Samos en de kijk van Amnesty op het Europese beleid voor vluchtelingen en migranten. "Er zitten 3.900 mensen in het kamp waar maar 650 mensen in kunnen. Ik heb geen respect voor Europese regeringen die dit maar gewoon laten voortduren en die wegkijken van die problemen", zei Nazarski in februari na zijn bezoek aan Samos.

Cartoons

Als start van de bijeenkomst geeft Carolus Grütters, onderzoeker rechtssociologie en migratierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, een introductie met actuele cartoons, zoals die bij dit artikel van cartoonist Tom Janssen. Na de statements is er debat met de zaal. Leo Mesman is de gespreksleider.

De verkiezingsavond is dinsdag 7 mei in de Podium- / Filmzaal van Bibliotheek Hoofddorp-Centrale op het Raadhuisplein. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur start het gesprek tot ongeveer 21.45 uur, waarna met een hapje en drankje nagepraat kan worden. De toegang is vrij, wel is er aan het eind een rondje met de pot voor een bijdrage.

Samenwerkingsproject

In het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer werken Amnesty International Haarlemmermeer, christelijke Raden van Kerken, moslim- en humanistische organisaties, Vluchtelingenwerk en bezoekgroepen samen om de dialoog tussen vluchtelingen en Haarlemmermeerders te versterken. De bijeenkomst is een samenwerkingsproject van het Platform en Bibliotheek Hoofddorp–Centrale.

www.vluchtelingen
haarlemmermeer.nl

Veel klachten door latere heropening Zwanenburgbaan

De Zwanenburgbaan is door een technische storing aan de verlichting een dag later heropend dan was gepland. (Foto: NH Nieuws / Doron Sajet)

SCHIPHOL - Na 6 weken onderhoud zou maandag 22 april bij Schiphol de Zwanenburgbaan weer opengaan. Maar door een technische storing aan de verlichting kon de geplande heropening niet doorgaan. Uiteindelijk kon de baan een dag later, 23 april, wel open. Zowel de 22ste als de 23ste klaagden vele omwonenden, schrijft NH Nieuws.

Uitstel van openstelling leidde tot grote frustratie van omwonenden, die de afgelopen weken veel last hadden van vliegtuigen die moesten omvliegen naar een andere baan. Schiphol voerde tussen 10 maart en 22 april onderhoudswerkzaamheden uit bij de Zwanenburgbaan. Hierdoor was de baan niet beschikbaar voor vliegverkeer en vlogen de vliegtuigen andere routes van en naar Schiphol. Dat de werkzaamheden aan de baan voor overlast zouden zorgen, wist Schiphol. Kort voordat de baan dichtging, stuurde de luchthaven 'als experiment' 663.686 brieven naar zo'n anderhalf miljoen 'omwonenden'.

Veel omwonenden hadden zich verheugd op de dag dat de rust boven hun hoofd terugkeerde. De extra dag lawaai leverde Schiphol veel klachten via onder meer Twitter op.

Dinsdag 23 april waren de laatste mankementen verholpen en werd de baan heropend. Daardoor werd dinsdag op Twitter juist weer geklaagd door de mensen die onder de vaste vliegroutes van de Zwanenburgbaan wonen en tijdens de werkzaamheden van wat meer rust konden genieten.

De volgende baan die op de schop gaat is de Polderbaan. Vanaf 30 juni is die baan ruim een week dicht.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Bijeenkomst DeCVB

Hulp over computers is te krijgen tijdens de bijeenkomsten van CVB. (Foto: Pixabay)

NIEUW-VENNEP - In Het Trefpunt is zaterdag 4 mei van 10.00 tot 14.30 uur de maandelijkse bijeenkomst van Computer Vereniging DeCVB. Voor alle vragen op het gebied van computers, tablets en smartphones. Aanwezigen helpen met problemen en geven vrijblijvende aankoopadviezen.

De maandelijkse bijeenkomsten van De CVB zijn elke eerste zaterdag van de maand in Het Trefpunt aan de Hoofdweg 1318. Tijdens de meeting kan iedereen gratis gebruik maken van WiFi. CVB verzorgt ook geregeld themadagen met actuele demonstraties en presentaties door genodigden of leden met kennis van specifieke programma's en software. Voor starters zijn er doordeweeks Windows 10 cursussen.

Het bijwonen van een clubdag kost niet-leden 3 euro. Contributie voor een jaar is 22,50 euro. Leden krijgen het maandelijkse clubblad toegestuurd. Toegang vrij. Parkeren is gratis.

http://www.decvb.nl

Lezing over kwetsbaarheid

Bijzonder hoogleraar Christa Anbeek verzorgt de lezing. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Een moeder die denkt: "Wat als mij iets overkomt en ik er straks niet meer kan zijn voor mijn kinderen?". Opeens te horen krijgen dat je ongeneeslijk ziek bent. Een dierbare die overlijdt of mensen in je omgeving die te maken krijgen met verlies. Voorbeelden van kwetsbaarheid. Christa Anbeek verzorgt dinsdag 7 mei de lezing 'Kwetsbaarheid: van ongemak naar kracht' in Bardo aan de Burgemeester Jansoniushof.

Iedereen is kwetsbaar in gezondheid. Het leven biedt geen garanties. Na verlies of (bij gedachten aan) komend verlies kan een mens zich kwetsbaar voelen.

Christa Anbeek is bijzonder hoogleraar remonstrantse theologie aan VU Amsterdam en schrijver van meerdere boeken. Voor haar recente boek 'Joseph en zijn broer' ontving zij de publieksprijs voor het beste spirituele boek van 2019. Tijdens de lezing horen de luisteraars over de plek die kwetsbaarheid kan innemen en hoe daarmee om te gaan. Anbeek is vanuit haar persoonlijke verlieservaring op zoek gegaan naar antwoorden over kwetsbaarheid. Ook is er ruimte om met haar in gesprek te gaan.

Het programma start 19.30 uur. Om 19.00 uur is er koffie en thee. Toegang is vrij. Reserveren: www.hospicebardo.nl/agenda/kwetsbaarheid.

Bardo

Bardo biedt zorg en ondersteuning in de laatste levensfase. Bewustwording en voorlichting over de kwetsbaarheid en eindigheid van het leven horen daar bij.

Op de hoogte van grote opknapbeurt N200

Weg afgesloten. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - De N200 tussen Halfweg en Amsterdam krijgt een fikse opknapbeurt. Weggebruikers worden via Facebook, GoogleMaps en Waze op de hoogte gehouden. Voor fietsers is er een aparte informatieplek op de N200-website.

De N200 tussen station Halfweg en de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam wordt grondig opgeknapt. Bij Halfweg vervangt een nieuwe brug de boezembruggen. Gemeente Haarlemmermeer werkt samen met Rijkswaterstaat, gemeente Amsterdam, Waternet en waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Verder wordt de weg opnieuw ingericht, de dijk wordt verhoogd en de oude drinkwatertransportleidingen vervangen. Door het werk tegelijk uit te voeren, is de duur van de overlast zo kort mogelijk.

Tot nu toe bleef enorme verkeershinder uit. Er was 15 minuten extra reistijd voorspeld, maar die is amper gehaald. Toen in Amsterdam een aantal maanden geleden de eerste zijwegen werden afgesloten, nam de drukte wel toe, maar bleef de verkeershinder beperkt.

Op de hoogte

Weggebruikers hebben verschillende mogelijkheden om op de hoogte te worden gehouden van omleidingen en afsluitingen: Google Maps is altijd actueel. Een post voor de volgers van Facebookpagina 'De NieuweN200' attendeert op een afsluiting. Gebruikers van de Flitsmeister-app ontvangen een week vooraf een pushbericht over de afsluiting. Vervolgens toont Google Maps, Waze of Flitsmeister de snelste route. De borden langs de route bevestigen die info.

Er staan vijf camera's met zicht op de N200 die op www.denieuwen200.nl uitzenden. Weggebruikers kunnen zo checken hoe druk het is. Alexander de Baar, omgevingsmanager De Nieuwe N200: "Het kan net dat duwtje in de rug zijn om wat later te vertrekken of een andere route te nemen. Uit de bezoekerscijfers en reacties blijken de camera's een welkome aanvulling. In de eerste 2 maanden van de werkzaamheden werd al ruim 1.000 uur gekeken. Doordat we Google Maps voor ons project altijd zelf updaten, is de communicatie over afsluitingen eenvoudiger. Google Maps, Waze en Flitsmeister zijn altijd up-to-date. Zeker in het dichtbevolkte gebied waarin de N200 ligt, zijn dit goede oplossingen. Er zijn vaak meerdere omleidingsroutes. Google Maps houdt rekening met de beste route".

Voor direct omwonenden met vragen en / of als zij hinder ondervinden, is er de N200 Bouwapp in de Apple Store en Google Play Store.

Fietsers

Fietsers kunnen terecht op www.denieuwen200.nl/fiets. Hier staan alle actuele afsluitingen en omleidingen op een kaart. Afsluitingen en omleidingen staan op Facebook 'De NieuweN200'.

haarlemmermeergemeente.nl

Wandelvierdaagse

De inschrijving voor de Nieuw-Vennepse wandelvierdaagse is geopend. (Foto: FB: OranjeAvond4daagse)

NIEUW-VENNEP - Stichting Oranje Avondvierdaagse Nieuw-Vennep verzorgt van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 juni de jaarlijkse Avondvierdaagse.

Wie trekt zijn wandelschoenen aan en wandelt vier dagen mee? Er is keuze uit routes van 5 en 10 kilometer. De start- en finishlocatie is het HVC-terrein (Herbert Vissers College) aan de Beurtschipper. Starten voor de 10 kilometer kan om 17.30 uur, voor de 5 is de starttijd 18.00 uur. De vrijdag is de feestelijke finishavond. Alle deelnemers mogen dan verkleed mee wandelen en worden feestelijk binnengehaald op het HVC-terrein en krijgen - mits dit bij inschrijving is aangegeven - een medaille.

Ieder jaar wordt gewandeld voor een lokaal goed doel. Dit jaar is Kinderboerderij Dierenvreugd gekozen.

Individueel inschrijven kan via https://oa4d.nl/4d/deelname-bewijs-kopen of inschrijvingen@oa4d.nl.

De oa4d kan niet zonder vrijwilligers. Een dag of een paar dagen helpen - bijvoorbeeld met limonade schenken of het verkeer regelen - aanmelden als vrijwilliger: https://oa4d.nl/4d/vrijwilligers of via vrijwilligers@oa4d.nl.

https://oa4d.nl/4d

4 Mei toch Repair Café in Lisserbroek

LISSERBROEK - Anders dan eerst is meegedeeld, is er zaterdagmiddag 4 mei wél Repair Café in Lisserbroek. Dus iedereen met een defecte koffiemachine, mixer of ander apparaat, een fiets die aanloopt, een jas of vest met een scheur, kan van 13.30 tot 16.00 uur terecht in De Meerkoet aan de Krabbescheerstraat 1. Dat geldt niet alleen voor Lisserbroekers: iedereen uit de (verre) buurt is welkom.

Reparaties zijn gratis; wel vragen de Repair Cafés een vrijwillige bijdrage. Hiervan wordt nieuw gereedschap gekocht of het wordt ingezet voor promotie van de cafés.

Informatie bij Rien Wattel, en 06-16040860.

repaircafehaarlemmermeer.nl

Participatieplatform voor jongeren 10 jaar

HAARLEMMERMEER - MENES is een jongerenparticipatieplatform van de gemeente Haarlemmermeer en onderdeel van MeerWaarde. MENES bestaat 10 jaar in 2019.

Gijs Heijnis en Rachelle Paalvast zijn projectcoördinatoren van MENES.NU en geloven dat jongeren het gelukkigst zijn wanneer zij weten dat zij een verschil kunnen maken en betekenisvol zijn voor de samenleving. MENES helpt jongeren om talenten te ontwikkelen en ideeën om te zetten in daden die een positieve bijdrage leveren.

Jongeren en hun ideeën zijn de basis van MENES. MENES inspireert en activeert jongeren om hun ideeën om te zetten in daden. Dit doet MENES door persoonlijke begeleiding / coaching / begeleiding op maat te bieden; verbindingen te realiseren en door het organiseren van activiteiten, met persoonlijke begeleiding en een financiële bijdrage.

Op www.menes.nu staat informatie, waaronder voorbeelden van projecten die MENES, met jongeren, uitvoerde.

www.menes.nu

Bas Middelkoop stapt over naar SV Hoofddorp

HOOFDDORP - Bas Middelkoop maakt deze zomer de overstap van het tweede team van AFC (Amsterdamsche Football Club) naar het zondagteam van Sportvereniging Hoofddorp.

Trainer van SV Hoofddorp, Jethro Abram, benaderde de talentvolle speler die er zelf van uitgaat dat hij het eerste van Hoofddorp gaat bereiken.

Middenvelder Middelkoop kwam vorig jaar over van Swift. Het lukte echter niet om bij AFC in het eerste te komen. Wel maakte hij in het tweede een sterke indruk.

De Hoofddorpse eersteklasser slaagde er ook in om een ander talent vast te leggen. Van Olympia Haarlem kwam middenvelder Zakaria Bakrine over. Dit talent was al eerder actief bij SV Hoofddorp in de jeugd en speelt dit jaar op vierde klasse-niveau.

Gereedschap. (Foto: Pixabay)

Klusochtend Dijkhuis

OUDE MEER - Vele handen maken licht werk. Buurtvereniging Het Dijkhuis op de Aalsmeerderdijk houdt zaterdag 4 een klusochtend. Van 10.00 tot 16.00 uur wordt de klussenlijst afgewerkt. Ook voor wie niet handig is, zijn er klusjes te doen.

www.hetdijkhuis.net

Twee H'meerse ondernemers in finale OVNH

Het logo van Ondernemersverkiezing Noord-Holland Foto: https://ovnh.nl

HAARLEMMERMEER - De jury van de ondernemingsverkiezing van Noord-Holland (OVNH) heeft uit de negentig bedrijven haar keuze gemaakt. Dertig finalisten strijden woensdag 15 mei in theater De Philharmonie te Haarlem om de titel 'Beste Onderneming van Noord- Holland 2018-2019' in de categorieën Grootbedrijf, MKB Midden en MKB Klein.

Uit Haarlemmermeer zijn Bakker Gorthuis uit Hoofddorp en restaurant Bij Qunis uit Lijnden in de race voor de titel in de categorie MKB Klein.

Iedereen kan stemmen op het bedrijf naar keuze. (Foto: Pixabay)

De titel is dé erkenning voor ondernemerschap in de provincie en omvat een prijzenpakket met een waarde van 5.000 euro. In 2018 / 2019 is de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland voor de dertiende keer. Het is een belangrijk en breed gedragen initiatief om waardering voor ondernemingen in de provincie uit te spreken.

Stemmen kan tot en met 13 mei via:

www.ovnh.nl/publieksprijs

Guts Award mikt op vrouwen met lef

Nomineer een vrouw met lef. (Foto: www.nieuwvennepzuid.nl)

HAARLEMMERMEER - Voor het vierde jaar op rij organiseren Businesspark Nieuw-Vennep Zuid en Gemeente Haarlemmermeer The Guts Award. Waar voorheen werd gezocht naar het meest innovatieve bedrijf van regio Haarlemmermeer en Duin- & Bollenstreek, gooit de organisatie het dit jaar over een andere boeg: voor The Guts Award 2019 is zij op zoek naar een vrouw met lef.

Met deze nieuwe insteek doorbreekt de organisatie een nog veel gezien patroon. Thomas Hendriksen, voorzitter VvE Businesspark Nieuw-Vennep Zuid: "Prijzen voor goede ondernemers of organisaties die aantoonbaar innovatief zijn geweest, zijn er genoeg. Echter laten deze een patroon zien van met name mannen. Dit patroon willen wij doorbreken. Vandaar dat we ons deze keer specifiek richten op vrouwen die in hun professie het toonbeeld zijn van lef. Of dat nu voor een eigen onderneming is of binnen een organisatie. Deze 'lefgozerinnen' krijgen een podium waarop ze hun unieke ervaring kunnen delen en waarmee ze anderen inspireren. Zo willen wij positief bijdragen aan de diversiteit en dynamiek rond de thema's lef, innovatie en ondernemerschap binnen Haarlemmermeer en Duin-en Bollenstreek."

Een vrouw met lef nomineren kan tot 1 juni via hwww.nieuwvennepzuid.nl. De uitreiking van The Guts Award is dinsdag 1 oktober op Businesspark Nieuw-Vennep Zuid.

Sinds de oprichting is The Guts Award uitgegroeid tot een bekend evenement waar mannen en vrouwen, die aantoonbaar lef hebben getoond, een podium krijgen. Voorgaande edities trokken een groot nieuwsgierig en ondernemend publiek. De organisatoren zoeken sprekers op die 'op het randje zitten'; mensen die op bepaalde manier lef getoond hebben, ondernemend zijn geweest en daarvan veel geleerd hebben. Levenslessen die de moeite waard zijn om te delen.

Rommelmarkt zoekt opslagloods

NIEUW-VENNEP - 'Rommelmarkt PG De Rank in Nieuw Vennep' doet via Facebook een oproep. De vrijwilligersorganisatie zoekt namelijk een opslagloods van circa 500 m2 (opsplitsen kan ook).

De huidige loods van de organisatie wordt gesloopt, daarom is met spoed een nieuwe plek nodig om alle spullen op te kunnen slaan. De organisatie leunt volledig op vrijwilligers, daarom hoopt de organisatie op een betaalbare ruimte.

Wie een geschikte opslagloods kent, kan zich wenden tot de organisatie via info@rommelmarkt.nu.

Bevrijdingsfeest

NIEUW-VENNEP - Op het Harmonieplein wordt zondag 5 mei van 12.00 tot 18.00 uur het Bevrijdingsfeest gevierd. Tijdens het feest zijn spectaculaire legervoertuigen te zien, zoals een Auster vliegtuig uit 1944. Ook kan voor 10 euro een vrijheidsmaaltijd genuttigd worden. Livemuziek komt van lokale helden, deejay's, de dames van Swing the Mood en Big Band Haarlemmermeer.

Herhalingscursus Reanimatie in Het Dijkhuis

OUDE MEER - In Oude Meer en Aalsmeerderbrug hebben vele vrijwilligers een cursus reanimatie gevolgd, zodat zij de AED's, die door de buurtvereniging langs de dijk zijn geplaatst, in geval van nood kunnen bedienen. Het certificaat is echter beperkt geldig en dus moet iedereen een herhalingscursus volgen. Deze cursusavonden staan gepland op de dinsdagen 7 mei en 12 november.

Er is nog plaats. De kosten voor de herhalingscursus worden door de meeste zorgverzekeringen in de aanvullende verzekering gedekt. Inschrijven kan via https://stichtingreanimatieonderwijs.nl/nl_NL/c/Reanimatie-cursus-AED-Aalsmeerderbrug/35

Nog geen cursus gevolgd, maar wel graag leren reanimeren? Op 19 september start een nieuwe basiscursus. Ook voor inschrijven hiervoor is de link te gebruiken. De cursussen worden gegeven in Het Dijkhuis aan de Aalsmeerderdijk 77.

www.hetdijkhuis.net
FB: Buurtvereniging Het Dijkhuis

Vrijwilliger op Grote Heldendag

Tijdens de Grote Heldendag kunnen kinderen zich laten schminken als hun grote held. (Foto: Jeugdland Nieuw-Vennep)

NIEUW-VENNEP - Jeugdland houdt zaterdag 15 juni Grote Heldendag. Tijdens dit jaarlijkse feest zijn er allerlei activiteiten. Jeugdland zoekt vrijwilligers die van 13.00 tot 16.00 uur willen helpen; bij het kampvuur, cupcakes of zwaarden maken, patat bakken en schminken. Opgeven kan op de lijst op Jeugdland en via jeugdland.net/nieuwvennep/contact.

Kinderboek over teken maakt bewust

Auteur Cockie Vlietman overhandigt het eerste boek aan een boswachter. (Foto: PR)

ZWANENBURG - Auteur Cockie Vlietman lanceerde in de Week van de Teek het kinderboek 'Vampie & Tick, twee hechte teekjes'. Het boek neemt kinderen - en ouders - spelenderwijs mee naar de leefwereld van de teek.

In Nederland worden jaarlijks rond de 1 miljoen volwassenen gebeten door een teek. Dat aantal loopt al jaren op. "Veel informatie rond teken is gericht op volwassenen, kinderen weten vaak weinig over deze beestjes. Juist daarom heb ik dit kinderboek geschreven, ik wil kinderen op vriendelijke wijze bewust maken en beschermen tegen het gevaar van teken", vertelt Vlietman. Zij werkte jarenlang bij PWN, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in Noord-Holland. Teken hebben altijd haar interesse gehad.

In het boek staan de belevenissen van de teekjes Vampie & Tick centraal. In hun avonturen worden alle onderwerpen rond de teek belicht. Van hun leefomgeving tot bacteriën. "Kinderen krijgen zo een totaalbeeld van een teek en met de informatie kunnen ze zelf alert zijn. Voor ouders is het ook interessant, want niet veel mensen weten dat de symptomen van de ziekte van Lyme bij kinderen afwijkend kunnen zijn. Jaarlijks worden in Nederland zo'n 27.000 volwassenen en kinderen ziek na een beet."

Naast het verhaal van Vampie & Tick bevat het boek een opsomming van tips over het leefgebied van teken, goede kleding en wat te doen bij een tekenbeet. 'Vampie & Tick, twee hechte teekjes' is te bestellen via www.teekjes.nl en o.a. bij Bol.com.