Nieuwsblad Haarlemmermeer

10 juli 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 10 juli 2019


"Lachgas verbieden heeft geen enkel nut"

Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte en (soms) sterke roes. (foto is alleen ter illustratie) (Foto: Pixabay)

door onze verslaggever

HOOFDDORP - De gemeenteraad heeft zich vorige week uitgesproken over een verbod op lachgas bij evenementen in de gemeente. Bijna alle fracties steunden de motie van CDA, D66 en ChristenUnie / SGP. Gezond Haarlemmermeer en Forza waren tegen. Volgens deze partijen heeft een verbod geen enkele zin, omdat dit in de praktijk toch niet valt te handhaven.

Legale partydrug

Er is veel discussie over lachgas. Maar wat is het nu precies? Lachgas zit in ampullen die eigenlijk verkocht worden om slagroom uit de bus te laten spuiten. Plotseling werd het gebruikt als nieuwe partydrug op dansfeesten. En het werd direct populair. Er werden zelfs officiële bedrijven opgericht. En het is legaal, lachgas valt onder de warenwet als voedingsmiddel. De meeste bedrijven die het verkopen, betalen BTW en inkomstenbelasting.

Bas uit Nieuw-Vennep is volop bij de verkoop betrokken: "Door alle toestanden ben ik een beetje voorzichtig met commentaar geven. Horecazaken, avondwinkels, festivals en de meest uiteenlopende horeca hebben altijd interesse. Net als te veel drank en roken is dit natuurlijk ook niet gezond als je het te veel gebruikt. Maar echte grote gezondheidsproblemen geeft het niet." Een CDA-raadslid beweerde echter in de raadszaal dat het lachgas slecht is voor de gezondheid en er zich al verschillende incidenten hebben voorgedaan in ons land. Bas is het totaal niet met haar eens: "Gezond is het niet, maar er is nog geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het schadelijk is. Een verbod is altijd slecht, want dan kan het juist wel uit de hand lopen. Dan krijg je een illegaal circuit en dat wil toch niemand?"

Betutteling

Forza-raadslid Erik Vermeulen had tijdens de raadsvergadering nog de lachers op zijn hand. Hij had een reactie van een jongen uit de brugklas gehoord dat lachgas helemaal niet zo schadelijk is. Volgens hem heeft die jongen er meer verstand van dan alle raadsleden bij elkaar. Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza heeft geen enkel vertrouwen in een verbod. "Wij zijn een liberale partij en hebben een hekel aan betutteling. Natuurlijk is goede voorlichting belangrijk en we pleiten ook niet voor stimulering van dit lachgas. Maar je moet realistisch blijven, je weet dat een verbod niet helpt. Jammer dat sommige partijen hier zoveel tijd aan willen besteden en ze de echte problemen, zoals overlast van sommige jongeren in onze gemeente, niet aanpakken."

Bas verwacht dat het laatste woord nog niet is gezegd. "In de jaren '70 had je al pubers die lijm snoven, dat spul werd normaal voor het plakken van je fietsband gebruikt. Je kreeg daar een prettig gevoel van, maar later werd je misselijk van de lucht. En je ziet dat er altijd weer nieuwe middelen ontstaan die mensen in een bepaalde roes brengen. Dat is nu eenmaal de realiteit waarin we leven. Verboden zijn ouderwets en werkten in het verleden ook nooit."

Bas heeft een tip voor ouders die zich zorgen maken over het lachgas. "Praat met je kinderen en doe er niet te moeilijk over. En probeer zoveel mogelijk op een gewone manier te lachen, dan wordt het leven alleen maar leuker."

Tweede Haarlemmermeer Culinair

Genieten met vrienden van een vrije zondagmiddag, een hapje en een drankje. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Ook dit jaar kon iedereen genieten van lokale en regionale smaken tijdens de tweede Haarlemmermeer Culinair op het Raadhuisplein. Daarnaast traden in de 'perfect sky' tent verschillende artiesten op. De WK finale op groot scherm zondagmiddag zorgde ervoor dat de bezoekers gezellig bleven hangen.

Volop smullen en genieten

In de rust van de WK-finale klinkt de muziek van een artiest. (Foto: Rowin van Diest)
Gezellig met een drankje erbij. (Foto: Rowin van Diest)
De WK-finale op groot scherm. (Foto: Rowin van Diest)
Hamburgers van de barbecue, die zijn toch het lekkerst? (Foto: Rowin van Diest)
Livemuziek, een hapje en een drankje in de perfect sky-tent. (Foto: Rowin van Diest)
Genieten van een vers patatje. (Foto: Rowin van Diest)
De tap staat deze Haarlemmermeer Culinair-editie niet stil. (Foto: Rowin van Diest)
De WK-finale op groot scherm. (Foto: Rowin van Diest)
De WK-finale op groot scherm. (Foto: Rowin van Diest)
Samen met vrienden en andere bezoekers kijken naar de WK-finale. (Foto: Rowin van Diest)
Samen met vrienden en andere bezoekers kijken naar de WK-finale. (Foto: Rowin van Diest)
Een wijntje hoort er ook bij. (Foto: Rowin van Diest)

Het Raadhuisplein was vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli omgebouwd tot culinair dorp dat iedereen gratis mocht bezoeken. Smulpapen konden het gehele weekend genieten van culinaire hoogstandjes van lokale, regionale restaurants én foodtrucks. Dit zorgde voor een grote diversiteit in aanbod.

De 'perfect sky' tent voorzag de centrale bar van schaduw en overkapping. In het midden van de tent was het podium gebouwd waar een grote verscheidenheid aan artiesten optrad; volkszangers, deejays en akoestische muzikanten, er was voor elk wat wils. Voor de kleinste bezoekers was er een entertainmentprogramma en een speelruimte.

Kijk voor meer foto's, gemaakt door onze fotograaf Rowin van Diest, op

www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer

Auto op zijn kant na botsing

De twee betrokken auto's raakten flink beschadigd. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Bij een aanrijding op de kruising van de Hoeksteen en de Kruisweg - N201 zijn donderdagmiddag 4 juli twee auto's flink beschadigd geraakt.

Rond kwart voor 4 ging het mis en kwam een van de auto's op zijn kant tot stilstand. Ambulance, brandweer en politie verleenden hulp. Ambulancebroeders hebben de twee bestuurders nagekeken. Eén bestuurder raakte gewond aan zijn hand, maar kon ter plekke behandeld worden. De bestuurders hoefden beide niet mee naar het ziekenhuis.

Wel raakten de voertuigen flink beschadigd. Een bergingswagen heeft de wagens weggesleept.

Nepwapens in koffer

SCHIPHOL - De douane op Schiphol heeft in mei een koffer onderschept met daarin twee nepwapens. Dit is op 3 juli via Twitter naar buiten gebracht.

De wapens waren van twee minderjarige jongens, die met hun ouders via de luchthaven reisden. De douane heeft de neppistolen in beslag genomen en de zaak overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Omdat het om minderjarige jongens gaat, zijn de ouders verantwoordelijk voor de inhoud van hun koffers. Het is niet bekend of de ouders een boete of andere straf hebben gekregen.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Schiphol mag, onder voorwaarden, groeien na 2021

PvdA Haarlemmermeer uit zorgen over fietspad Woldenburg

Make a Child Happy zet zich in voor kinderen van verborgen armoede

Familiemusical
Aladdin betovert
publiek De Meerse

Schiphol mag groeien na 2021

Luchthaven Schiphol. (Foto: Archief | Rowin van Diest)

VIJFHUIZEN / SCHIPHOL - Schiphol mag na 2021, onder voorwaarden, groeien van 500.000 naar 540.000 vluchten per jaar, maakte minister-president Mark Rutte vrijdag 5 juli namens de ministerraad bekend. Omdat de weerstand van alle kanten groot is, verzorgt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag 16 juli een informatiebijeenkomst.

"Infobijeenkomst in Vijfhuizen"

Minister-president Mark Rutte benadrukte dat de groeiplannen van het kabinet voor Schiphol nog niet af zijn en dat er voorwaarden aan verbonden zijn: "Er moet sprake zijn van balans tussen economie, leefbaarheid en klimaat". Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gaat er de komende tijd over in gesprek met belanghebbenden.

Schiphol nog langer op de nullijn houden, heeft, volgens Rutte, geen positief effect op het klimaat, omdat het vliegverkeer zich dan verplaatst, bijvoorbeeld naar Frankfurt. Dat speelt in de luchtvaart "nog veel meer" dan in bijvoorbeeld de zware industrie, waar het kabinet verduurzaming probeert af te dwingen met een beperkte CO2-belasting.

"We gaan het anders doen," zegt minister Van Nieuwenhuizen. Eerst minder hinder, dan pas een beetje groei".

Doodsteek

Omwonenden van Schiphol vinden het nieuws dat Schiphol in 2021 weer mag groeien een "doodsteek voor het laatste greintje vertrouwen" dat zij hadden in het kabinet. Dat meldt de bewonersdelegatie van Omgevingsraad Schiphol. Deze delegatie wil dat de groeistop van Schiphol verlengd wordt tot en met 2023. Nu geldt tot eind 2020 een maximum aan vliegbewegingen van 500.000. De bewoners maken deel uit van Omgevingsraad Schiphol (ORS), waarin ook Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, gemeenten, provincies en milieuorganisaties zitten. Het lukte de ORS begin dit jaar niet tot een advies voor de minister te komen.

Jurgen Nobel, wethouder luchthavenzaken in Haarlemmermeer, vindt het opvallend dat de minister haar groeiplannen aankondigt, voordat de Tweede Kamer zich heeft gebogen over de Luchtvaartnota, met daarin een visie over de luchtvaart voor de komende dertig jaar. Maar hij merkt ook op dat de groei al in het regeerakkoord stond. Scheidend burgemeester Hoes gaf aan, blij te zijn dat er duidelijkheid over Schiphol komt.

"Waanzin"

Vanuit de Tweede Kamer klinken ook boze reacties. Luchtvaartwoordvoerder Lammert van Raan van Partij voor de Dieren schrijft op Twitter: "Ontwrichtend van Kabinet om na tekortschietend Klimaatakkoord ook nog eens extra CO2 de lucht in te jagen en luchtvaartsector te spekken."

SP-Kamerlid Cem Laçin twitterde: "Minister Van Nieuwenhuizen verzekerde ons dat besluit over toekomst van Schiphol eind 2020 genomen zou worden na uitvoering van de OvV-aanbevelingen over de veiligheid op Schiphol. Nu dit. Ongelooflijk, duidelijk aan welke kant deze minister staat!"

Suzanne Kröger van Groenlinks vindt het waanzin: "Vol trots een klimaatakkoord presenteren om een week later - tegen alle afspraken in - de groei van Schiphol er door douwen. Waanzin. De grenzen van omwonenden, veiligheid, natuur en klimaat zijn bereikt. Groei is geen optie."

Milieuorganisaties

Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland reageren gezamenlijk: "Schiphol laten groeien in tijden van klimaatcrisis is waanzin. De CO2-uitstoot van de luchtvaart wordt weer compleet genegeerd. Alle sectoren moeten aan de bak met groen beleid, maar blijkbaar niet de luchtvaart. Het kabinet heeft een tunnelvisie wanneer het om vliegen gaat. Groei kan niet gepaard gaan met minder klimaatschade, zolang emissieloos vliegen nog niet meer is dan een sprookje. De enige optie voor Schiphol is krimp."

"Zonder overlast"

Dick Benschop, topman van Schiphol, verwacht dat de aangekondigde groei mogelijk is zonder extra overlast voor omwonenden: "Het is positief dat het kabinet een besluit neemt. Ik denk dat er een balans gezocht moet worden tussen de kwaliteit van het netwerk en de kwaliteit van de leefomgeving." Volgens Benschop is minder hinder namelijk mogelijk, ook met groei. "We weten dat vliegtuigen stiller en schoner worden. Als je dan gematigd groeit, zodat de vliegtuigen sneller stiller en groener worden, is het mogelijk om een beetje te groeien met minder geluidsbelasting."

Omwonenden hebben vooral last van de nachtvluchten, blijkt uit onderzoek. Wat Benschop betreft gaat dat veranderen. "Je moet niet 's nachts zodanig vliegen dat mensen daarvan gehinderd worden." Hoeveel nachtvluchten geschrapt gaan worden, is nog onduidelijk. "Dit moet het kabinet bepalen", zegt Benschop.

Informatiebijeenkomst

De informatiebijeenkomst dinsdag 16 juli is van 16.00 tot 21.00 uur (in tijdsblokken) in Expo Haarlemmermeer aan de Stelling 1 in Vijfhuizen. Bij de bijeenkomst beantwoorden medewerkers van het ministerie vragen over de ontwikkeling van de luchthaven. Aanmelden moet: www.lyyti.fi/reg/inloopbijeenkomst.

Video's en meer nieuws staan op www.nhnieuws.nl

Artikel is samengesteld middels diverse artikelen van onze Mediapartner NHNieuws

Ministerraad draagt Marianne Schuurmans voor als nieuwe burgemeester

Marianne Schuurmans wordt 10 juli geïnstalleerd. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

HAARLEMMERMEER - Marianne Schuurmans-Wijdeven wordt de nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer. De ministerraad heeft vrijdag 5 juli op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten haar voor te dragen voor benoeming.

De benoeming gaat vandaag, woensdag 10 juli, in. De Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Arthur van Dijk, installeert Marianne Schuurmans in een buitengewone openbare vergadering van de gemeenteraad die 20.00 uur begint.

De gemeenteraad besloot 3 juni om Marianne Schuurmans, die nog burgemeester was van Lingewaard en lid is van de VVD, voor te dragen als burgemeester. De ministerraad bekrachtigde deze voordracht.

Marianne Schuurmans volgt Onno Hoes op die sinds november 2017 waarnemend burgemeester was, eerst van de oude, en sinds 1 januari 2019 van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer die ontstond door de fusie van Haarlemmerliede en Spaarnwoude met Haarlemmermeer.

De installatie van Marianne Schuurmans is openbaar. Gezien het grote aantal genodigden zijn er alleen plaatsen in de Burgerzaal van het Raadhuis in Hoofddorp. De installatie is ook live te volgen via https://gemeenteraad.haarlemmermeer.nl.

De gemeenteraad nam donderdag 4 juli afscheid van Onno Hoes.

Uitslag Poll - Openlucht zwembad in Hoofddorp?

Zwemmen in de open lucht. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP - Op de poll 'Moet er een buitenzwembad in Hoofddorp komen? van afgelopen week' op Facebook stemden 20 mensen.

Van hen stemden 17 mensen op 'Zwembad is welkom', de overige stemmers, 3 mensen, kozen voor 'Zwembad is overbodig'.

Reacties

Wij kregen ook een aantal reacties:

Nanny Frentzel schrijft op Facebook: "Zeker en dan liefst zoals in Aalsmeer met grote ligweides, bomen en groen. Of zoals het vroegere bad in Haarlem Schalkwijk of het oude bad in Nieuw-Vennep. Wat er nu is, is kaal en ongezellig."

Patty ten Hoope mailde: "Naar mijn idee onzin. We hebben twee fantastische recreatie plassen in Hoofddorp. Er kan beter opnieuw geïnvesteerd worden in goede anti-alg pompen in de plassen zodat er de hele zomer veilig gezwommen kan worden."

M. Neeteson mailde: "Bijna dagelijks zwem ik in de SKWA, ben dus fanatiek zwemster. Vind het een groot gemis dat hier geen buitenbad is. Voorheen zwom ik in het Spectrum en kon met dat abonnement ook buiten zwemmen in Nieuw-Vennep. Nu ben ik dus gebonden aan het binnenbad. En echt, buiten zwemmen is zoveel lekkerder dan binnen, kan ik vertellen."

Mevr. Reurts liet weten: "Er zou een buitenzwembad in Hoofddorp moeten komen. Er zullen heel veel volwassenen en kinderen gebruik van gaan maken. Er is niets lekkerder dan buiten te kunnen zwemmen in een zwembad. Ik ben voor een buitenzwembad in Hoofddorp."

Poll - Wat vind jij?

Schiphol heeft groei nodig

HAARLEMMERMEER - Het aantal vluchten van en naar Schiphol mag vanaf 2021, onder voorwaarden, stapsgewijs toenemen tot maximaal 540.000, 40 duizend meer dan nu, deelde minister-president Mark Rutte vrijdag 5 juli mee tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Een artikel over de besluit en diverse reacties vind je hiernaast.

Vind jij dat het economisch van belang is dat Schiphol kan groeien en dat met 40.000 vluchten per jaar voor een gulden middenweg is gekozen? Ook wetende dat de vliegtuigen steeds stiller en groener worden wat ook een eis is van de ministerraad? Of geloof jij niet dat het klimaat gespaard en de geluidsoverlast verminderd kan worden? Stem op de poll 'Schiphol heeft groei nodig' op onze Facebookpagina 'Nieuwsblad Haarlemmermeer', laat hier eventueel ook een reactie achter of mail naar redactie.nhm@rodi.nl.

(reacties kunnen met naam worden geplaatst in onze krant en op de website)

Column Mats

Mats Hoogland. Foto: (Foto: Jasper Groen)

"O"

Laatst hoorde ik mezelf ineens aan iemand vragen: "Vond je dat erg, of dacht je alleen maar: O." 'O' betekent in dit geval iets van 'O, niet leuk, maar ik laat dit van me afglijden'. Alleen is het niet algemeen bekend dat 'O' in mijn hoofd deze betekenis heeft. Daarnaast, heeft 'O' ook niet altijd deze betekenis. Ik kan namelijk ook zeggen "Maar toen je die gozer in het echt sprak, dacht je: O". In deze zin betekent 'O' eigenlijk: 'O, wat een tegenvaller en wat is die gozer eigenlijk stom'. Ik kan ook zeggen: "En toen zag ik dat er gewoon nog een schroef in het zakje zat, en toen keek ik naar de kast en dacht ik: O". Hier betekent 'O': 'O, nu snap ik het! Ik heb de hele rotkast van IKEA verkeerd in elkaar gezet, en hij kan elk moment uit elkaar vallen zodra ik er iets inzet, dus ik kan 'm het beste weer helemaal uit elkaar halen'.

Waarom ik deze toevoegingen zelf niet achter de 'O' plaats, wanneer ik 'O' gebruik is ook bij mijzelf onduidelijk. Sterker nog, ik kan ook wel eens dingen zeggen als: "Toen zag ik een schilderij, en dacht ik: O". In deze zin weet ik zelf ook niet wat 'O' betekent. Het is denk ik in ieder geval voor mij een neutrale term, die neutraal uitgesproken dient te worden. Door de 'O' langer aan te houden of het vrolijker of minder vrolijk te zeggen, geef je de interpretatie van de 'O' al weg, en onthoud je de invulling van de 'O' voor de luisteraar. De artistieke waarde van de 'O' is dan compleet verdwenen.

Ik gebruik 'O' dus heel erg vaak met vrijwel elke keer dat ik het gebruik, weer een nieuwe betekenis. Toch begrijpen mensen wanneer ik 'O' gebruik soms wat ik ermee bedoel. Dat vind ik een wonder. Dank voor deze mensen.

"Schaamte door armoede remt de ontwikkeling van kinderen"

Voorzitter van de stichting Ad Hoefkens (midden), secretaris Toos van der Kamp en notaris Rajesh Gopisingh. (Foto: Rob Joore)

HOOFDDORP – De nieuwe stichting Make A Child Happy gaat zich inzetten om een lach op het gezicht van een kind te krijgen, dat door armoede in sociale uitsluiting is terechtgekomen. Dat stelt voorzitter Ad Hoefkens: "Ook in Haarlemmermeer is flink wat verborgen armoede waar kinderen niet kunnen opgroeien, zoals we dat willen."

Stichting Make A Child Happy

Afgelopen week heeft het bestuur - voorzitter Ad Hoefkens, secretaris Toos van der Kamp, penningmeester André Hendriks, PR / Commnicatie Ferdy Hoefkens, Fondswerving Adri van Oostrum, John de Jong van Cooking Unlimited en Alfred van Dijk van Oude Dykhuys - bij notaris Rajesh Gopisingh zijn statuten en huishoudelijk reglement met handtekeningen bekrachtigd.

De leden gaan aan de slag om hun activiteiten in te plannen. Daarover zegt secretaris Toos van der Kamp: "Wij weten uit onderzoek dat er veel schaamte is onder gezinnen die financiële problemen hebben en die daarmee niet naar buiten durven komen. Probleem is mede dat ook de kinderen in die gezinnen ermee worden belast. Soms durven ze niet eens vriendjes mee naar huis te nemen, omdat er geen geld is om hen gastvrij te ontvangen."

Gelijke kansen

Voorzitter Hoefkens vult aan, dat de nieuwe stichting gehoor wil geven aan de landelijke oproep van Alliantie Kinderarmoede, die in maart is gelanceerd: "Deze alliantie brengt organisaties uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar om samen nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. De doelstelling van de alliantie is dat in 2030 geen enkel kind meer de dupe van armoede is en dat er geen nieuwe gezinnen in armoedesituaties terechtkomen. Het programma 'Gelijke Kansen' van het Ministerie van OCW ondersteunt dit doel en is een van de alliantiepartners. Onze stichting wil in Haarlemmermeer op eigen wijze een creatieve bijdrage leveren en zich inzetten voor kinderen die lijden onder financiële zorgen van de ouders. Daarom maken wij ons hard om fondsen te genereren, zodat wij met het geld leuke activiteiten kunnen organiseren voor kinderen. De schaamte voor sociale uitsluiting door armoede beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen negatief. Ouders komen er liever niet voor uit dat ze financiële problemen hebben en op school kunnen hun kinderen niet altijd meedoen met activiteiten die geld kosten."

Wensenplan

Van der Kamp kan nog niet exact aangeven wat voor activiteiten er op stapel staan: "We hebben wel een wensenplan. Dat gaan wij tot in detail uitwerken. In ons bestuur zitten bijvoorbeeld twee chef-koks. Het is logisch dat wij bijvoorbeeld een galadiner of andere culinaire happening opzetten. Daarvoor gaan wij serviceclubs als Lions en Rotary benaderen om bij aanwezig te zijn, evenals de ondernemersverenigingen in Haarlemmermeer. De opbrengsten zijn primair bestemd voor de kinderen in onze gemeente, want zij verdienen het om hier gelukkig en zorgvrij op te groeien. Uiteraard willen wij samenwerken en ons aansluiten bij de bestaande instanties uit Haarlemmermeer, zoals Stichting Maatvast, de Voedselbank, Sociaal Makelaars en de gemeente om onze doelstellingen te realiseren. Maar wij hebben ook overleg met huisartsen, schoolbesturen, Stichting MeerWaarde en het Leger des Heils. Ons credo: Samen staan wij sterk en samenwerking is zonder meer een must."

Eén van de negen kinderen in Nederland leeft onder de armoedegrens. Haarlemmermeer is daarop geen uitzondering met 3400 kinderen.

Informatie over Stichting Make A Child Happy: info@makeachildhappy.nl en

www.makeachildhappy.nl

Erespelden Bert den Elzen en Willy Landzaat

HAARLEMMERMEER - Willy Landzaat-Kingma en Bert den Elzen ontvingen 5 juli een gemeentelijke erespeld van wethouder Mariëtte Sedee.

Landzaat is sinds de jaren '80, toen zij in Hoofddorp kwam wonen, actief als vrijwilliger. Haar hart ligt bij het onderwijs en bij emancipatie. Zij zette zich als vrijwilliger in op de school van haar kinderen en in verschillende vrouwennetwerken in Hoofddorp. Verder was Landzaat intensief betrokken bij de oprichting van senioren-bijeenkomsten en is zij sinds 1985 actief voor PvdA Haarlemmermeer.

Den Elzen is al 25 jaar op vele fronten actief als vrijwilliger. De basis ligt in zijn woonplaats Nieuw-Vennep. Basisschool De Polderrakkers, hobbyclub Linquenda, vakbond Abvakabo, wijkraad Linquenda, Oranje Avondvierdaagse, het Oud en Nieuwfeest en PvdA Haarlemmermeer, konden op zijn inzet rekenen.

Haarlemmermeer neemt afscheid van Onno Hoes

Waarnemend burgemeester Onno Hoes poseert in de raadszaal op de zojuist overhandigde makelaarsscooter. (Foto: NHNieuws | Doron Sajet)

HOOFDDORP - Tijdens een speciale raadvergadering van gemeente Haarlemmermeer is donderdag 4 juli afscheid genomen van waarnemend burgemeester Onno Hoes. Hoes was ruim anderhalf jaar burgemeester van Haarlemmermeer. Hij wordt opgevolgd door Marianne Schuurmans-Wijdeven die nu nog burgermoeder van Lingewaard is.

Hoes werd toegesproken door de fractievoorzitters van de grootste coalitiepartij (VVD) en de grootste oppositiepartij (Forza!). Als verrassing reed wethouder Jurgen Nobel de raadszaal in op een scooter en een bord met daarop 'Onno Hoes Makelaardij'. Hoes wordt namelijk voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Hoes noemde het afscheid "Emotioneel en bijzonder". Hoes: "Ik kwam hier als een donderslag bij heldere hemel anderhalf jaar geleden. Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn en fijn samen. Wat werk zou worden, is eigenlijk levenswijze geworden."

Tijdens zijn afscheidswoorden ging Hoes ook nog even in op Schiphol. In zijn gemeente heerst verdeeldheid over de groei van Schiphol. Donderdag 4 juli werd bekend dat minister Cora van Nieuwenhuizen haar groeiambities wil doorzetten en weer meer vliegbewegingen wil toestaan in 2021. Hoes is blij dat er duidelijkheid komt.

Woensdag 10 juli wordt de nieuwe burgemeester, Marianne Schuurmans-Wijdeven, geïnstalleerd. Ook van haar werd donderdag afscheid genomen in haar huidige gemeente Lingewaard.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Best gelezen online

Homepage van rodi.nl/regio/haarlemmermeer. (Foto: Screenshot)

Op www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer plaatsen wij dagelijks artikelen. Deze staan voor een groot deel ook in de krant. Maar ook artikelen die de krant niet halen, krijgen op de website een plek. De best gelezen artikelen van afgelopen week:

Nepwapens in koffer (4-7) - 167 keer
Paspoort aanvragen en ophalen even niet mogelijk (6-7) - 133
Haarlemmermeer Culinair [Fotoreportage] (8-7) - 56
"Lachgas verbieden heeft geen enkel nut" (8-7) - 41
Schiphol mag groeien na 2021 (7-7) - 39

Wij plaatsen onze artikelen zo veel mogelijk webfirst; dat betekent dat het laatste nieuws als eerste op de website staat. Neem daarom geregeld een kijkje (ook voor onze up-to-date agenda).

En volg onze Facebookpagina 'Nieuwsblad Haarlemmermeer', waar wij de laatste nieuwtjes met verwijzing naar onze website ook posten.

Topband speelt Bob Dylan in The Shack

Het akoestische gitaarduo Joss van Hooff en Remco Tammer. (Foto: Aangeleverd)

OUDE MEER - Een muzikaal hoogstandje vrijdag 12 juli; Bob Dylan undercover. Een goede band komt in The Shack aan de Schipholdijk alle succesvolle en mooie nummers van Bob Dylan spelen.

Acoustic Mix op zondagmiddag

Vrijdag 12 juli staan er weer vijf klasse muzikanten op het podium. Zij brengen een eerbetoon aan een van de meest invloedrijke muzikanten ter wereld: Bob Dylan. Deze man schreef heel veel indrukwekkende songs, zoals 'Like A Rolling Stone', 'Hurricane', 'Knocking On Heaven's Door', 'All Along The Watchtower' en 'Mr. Tamborine Man'. Een hele pittige uitdaging voor de band, mede door de ellenlange lappen tekst. Een 'must see'-show met een waanzinnige line-up: Tommy Ebben (Komodo), zang/gitaar; Kobus Groen (Miss Montreal), bas; Matthijs Barnhoorn (Sue The Night), viool/mandoline/ gitaar; René Geelhoed (Stones Sessions), toetsen en Maarten Kooijmans (Stefany June) op drums.

The Shack is open vanaf 20.00 uur; Bob Dylan Undercover gaat van start vanaf 21.00 uur, Toegang is 10 euro.

Akoestisch gitaarduo

Ze stonden al vaker met veel succes op het Shack-podium en op het terras: Acoustic Mix, een mix van twee goede gitaristen en iedere keer is het genieten. Gewapend met akoestische gitaren, banjo bassdrum en mondharmonica spelen Joss van Hooff en Remco Tammer een mix van alle stijlen uit de jaren '60, '70, '80 en '90, van rock & pop naar country, Spaans, reggae & blues. Acoustic Mix is verrassend goed en laat de muzikale tijden herleven op zondagmiddag 14 juli in The Shack. Bij mooi weer staat Acoustic Mix op het terras aan het water.

Zondagmiddag is The Shack open vanaf 15.00 uur, Akoustic Mix speelt vanaf 16.00 uur. Toegang is vrij.

www.the-shack.info

Kinderactiviteitenweken door Stichting Maatvast

HAARLEMMERMEER - Maatvast verzorgt ook dit jaar Kinderactiviteitenweken (KAW) bedoeld om kinderen, die niet op zomervakantie (kunnen) gaan, een leuke zomerweek te bieden.

De data van de KAW's op de verschillende locaties van Maatvast zijn:

- Dorpshuis Badhoevedorp / JC Baddies: ma 22 t/m do 25 juli
- Wijkgebouw 't Kattegat in Hoofddorp (Bornholm): ma 15 juli t/m vr19 juli
- Jongerencentrum De Hype op Evenemententerrein, Zuiderdreef 2: wo 31 juli t/m vr 2 augustus
- P-Punt Hoofddorp (Graan Voor Visch): di 30 juli tot en met do 1 augustus
- Kindervakantieweken Hoofddorp, Studio 5, Hoofddorp (Floriande): ma 19 t/m vr 23 augustus

Meer over het programma en aanmelding:

www.stichtingmaatvast.nl/kinderactiviteitenweken-2019

Musical Aladdin betovert De Meerse

De spelers vliegen door de lucht op een echt vliegend tapijt. (Foto: Erik Jansen)

HOOFDDORP - De musicalproductiegroep 9 t/m 21 jaar van Dé JeugdTheaterSchool Haarlemmermeer speelde vrijdag 5 en zaterdag 6 juli de magische familiemusical Aladdin.

De getalenteerde groep betoverde de grote zaal van De Meerse en nam het publiek mee naar het fictieve koninkrijk Agrabah. Naast de bekende Disney-hits, pakte Dé JeugdTheaterSchool uit met prachtige decors, kostuums en technische hoogstandjes, zoals een vliegend tapijt. De reacties waren lovend.

Volgend seizoen speelt de musicalproductiegroep de Disney-klassieker 'The Little Mermaid'. Auditeren voor deze musical, houd www.pier-k.nl in de gaten.

Open huis unieke eventlocaties H'meer

Een Boeing 747, een van de unieke locaties die bezocht kan worden. (Foto: Martine Goulmy | GoulmyDesign.nl)

HAARLEMMERMEER – Na een succesvolle editie van het Inspiratie Event, heeft Convention Bureau Event Park Amsterdam besloten het evenement voor de tweede keer te organiseren. Op 11 en 12 november laten de deelnemende locaties van regio Haarlemmermeer zien wat zij te bieden hebben.

Het Inspiratie Event is een tweedaags evenement waarbij verschillende partnerbedrijven uit Haarlemmermeer hun deuren openen voor meeting-, congres- en eventplanners. "Wij zijn trots en blij om te horen dat de eventlocaties in Haarlemmermeer het waard zijn om ontdekt te worden", zegt Michiel Smilde van Event Park Amsterdam. Smilde is overtuigd van de kracht die de unieke locaties en / of diensten van 34 bedrijven te bieden hebben.

Een oud gemaal, een Boeing 747, een pittoreske appelboomgaard of een karakteristieke suikerfabriek zijn voorbeelden van unieke locaties. Achter alle locaties schuilt een verhaal. Daarnaast zijn de locaties totaal anders dan alles wat er in de grote stad te vinden is. "De steden worden steeds moeilijker bereikbaar en drukker. Het is daarom goed eens naar andere locaties te kijken".

Begin juni was de eerste succesvolle editie van het Inspiratie Event. "Twee uitstekend georganiseerde dagen op de countryside van Amsterdam", zegt Sigrid Scheffer van TravelMarketing die bij het evenement aanwezig was. "Ik ben blij dat ik er geweest ben. Het heeft mijn ogen nog meer doen openen voor al het moois wat Haarlemmermeer te bieden heeft."

Informatie en de locaties op 11 en 12 november: www.eventparkamsterdam.nl. Deelnemen aan het evenement, mail naar info@eventparkamsterdam.com.

Column Sterkliniek Dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Vitamine K-via

door Lodewijk Kamps

Ik was een kreupele Duitse Herder aan het onderzoeken, maar kwam er niet helemaal uit. Vervolgens vroeg ik de eigenaar, een forse gepensioneerde man, om buiten even met de hond te gaan lopen. Dat noemen we monsteren om zodoende een goed beeld te krijgen van in welke poot het probleem zich bevindt. Toen de man enkele passen had gewandeld, begon hij een beetje te rennen; volkomen onverwacht stapte hij daarbij op de riem van de hond en ging zelf keihard onderuit. Hij kwam vol op zijn linkerschouder en -knie terecht en kreunde het uit. Zijn vrouw knielde bij hem neer en hielp hem opstaan. Ik kwam de kliniek weer binnen met een nog altijd normaal lopende hond, maar met een ernstig kreupele man met een kapotte broek en een bebloede elleboog. De assistentes keken me stomverbaasd aan.

Tijd om op adem te komen, kregen we niet, want een jong meisje kwam binnen gerend met in een schoenendoos haar kleine cavia, die rattengif had gegeten. Dat was grote paniek, want niemand wist hoeveel het kleine diertje ervan had ingenomen. We moesten het caviaatje opnemen en begonnen hem met antigif te injecteren: vitamine K. Elk uur onderzochten we hem en op gezette tijden kreeg hij de injecties met vitamine K. Gelukkig konden we zo de fatale bloedingen tegengaan. Uiteindelijk kon hij na vier dagen kuren veilig en wel naar huis! Wat een opluchting!

In de avonddienst die volgde, belde een bezorgde eigenares van een konijntje, dat per ongeluk door haar vriend was verwond. Het konijntje liep, zonder dat de vriend het wist, los in de kamer terwijl hij de deur niet dicht kreeg. Het pootje van Kruimel bleek ertussen te zitten. Tot op de hak was het arme ondervoetje ontveld. Ze hadden hem zelf al wat verzorgd, maar de huid was ontstoken en nu wilden ze langskomen. We zagen elkaar op de praktijk. Bij het onderzoek bleek de huid van de teentjes tot de hak helemaal opgestroopt en kon ik, na wat manipuleren, de hele huidflap terugleggen. "Wat een grote flap is dat, zeg," zei de vriend. "Als-ie het overleeft, gaan we hem Flappie noemen!" Een schaterlach volgde. Het was nog twee weken tot de kerst.

Bij de laatste controle van het konijntje zag ik een echtpaar, dat voer voor hun honden kwam halen in de wachtkamer. "Hoe is de operatie gegaan?", vroeg ik aan de vrouw, want ik wist dat ze een nieuwe heup had gekregen. "Oh prima, na twee dagen liep ik alweer! Wil je het litteken zien?" En zonder het antwoord af te wachten, trok ze haar broek naar beneden. Haar man sloeg de handen voor zijn ogen en riep "Gerrie, wat doe je nou?" "Daar kan Lodewijk best wel tegen, die ziet wel meer vrouwenbenen".

Toen mijn vrouw thuis vroeg wat ik wilde drinken zei ik "Doe maar een vitaminedrank, het was weer een pittige dag."

Laatste plaatsen op de Luttenberg

Nog een paar plaatsen vrij op camping Luttenberg. (Foto: aangeleverd)

OVERIJSSEL - Vakantiepark de Luttenberg is landelijk en aan een bosrand gelegen, op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Dit kleinschalige vakantiepark beschikt over een binnen én buitenzwembad, diverse speelvoorzieningen en een gezellige brasserie.

De Luttenberg ligt vanuit de mooie ligging in Overijssel, dichtbij de steden Deventer, Zwolle, Almelo, maar ook vlak bij het gezellige Ommen, Raalte, Nijverdal en Hellendoorn. Een kampeervakantie, een glampingvakantie of juist een vakantie in een accommodatie? Bij vakantiepark de Luttenberg kan het allemaal!

Voor de komende weken is nog een aantal kampeerplaatsen en accommodaties beschikbaar. Boek nu!

Kijk snel op luttenberg.nl en kijk of de voorkeurweken nog beschikbaar zijn.

Zorgen over fietspad Woldenburg

FOTO 2: Het fietspad Burgsingel - IJweg waarvoor bromfietsers omrijden. (Foto: PvdA Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - PvdA Haarlermmermeer heeft vragen gesteld aan het college over fietspad Woldenburg, gelegen tussen Toolenburg west en de IJweg. De partij stelt dat op deze locatie regelmatig (bijna)ongelukken tussen fietsers en bromfietsen gebeuren en meent dat er veel bromfietsen over dit fietspad rijden, omdat het een mooie doorsteek van en naar de IJweg is.

PvdA: "Fietspad te uitnodigend voor bromfietsers"

FOTO 1: Het fietspad Woldenburg waarvan bromfietsers graag gebruik maken, omdat deze route sneller is. (Foto: PvdA Haarlemmermeer)

Het PvdA meent dat het fietspad uitnodigt tot lekker snel doorrijden (Foto 1) en wijst op een verderop gelegen fietspad tussen de Burgsingel en de IJweg, waar een dergelijk probleem is opgelost (Foto 2). Hier zijn op het fietspad schapenhekken en op het trottoir versperringen geplaatst. "Wel zo ruim dat kinderwagens of een scootmobiel de hindernissen kunnen passeren", schrijft de partij.

De partij vindt dat veiligheid voor fietsers en voetgangers voorop moet staan. "De huidige situatie op het fietspad Woldenburg is onveilig doordat brommers over het fietspad rijden."

Daarom heeft de PvdA schriftelijke vragen aan het college gesteld: 'Bent u bekend met het rijden van bromfietsen over dit fietspad?'; 'Is bij u bekend dat hier met enige regelmaat (bijna)aanrijdingen zijn tussen fietsen en bromfietsen?' en 'Erkent u dat dit tot onveilig situaties kan leiden voor fietsers?'

De PvdA vindt dat de toegankelijkheid voor bromfietsen op fietspaden tussen de IJweg en achterliggende straten op gelijke wijze moet worden vormgegeven. Behalve het fietspad Woldenburg zijn de andere fietspaden in de omgeving moeilijk toegankelijk gemaakt voor bromfietsers. "Daardoor maken bijna alle bromfietsers gebruik van fietspad Woldenburg." Daarom stelt de PvdA nog de vragen: 'Bent u bereid een passende maatregel voor het fietspad Woldenburg te nemen, gebaseerd op de oplossing, zoals bij het fietspad bij de Burgsingel?' en 'Op welke termijn wordt dit gerealiseerd?'.

www.haarlemmermeer.pvda.nl

Meer in- en uitstappers op treinstations H'meer

De groei van de treinstations in Haarlemmermeer. (Foto: @HLMRdata)

HAARLEMMERMEER - De cijfers over het gebruik van de trein in Haarlemmermeer zijn bekend. Op verschillende treinstations in deze gemeente zet de groei door.

Haarlemmermeer Data (@HLMRdata) plaatste op Twitter, dat de groei van het aantal in-en uitstappers van de drie (lokale) treinstations in Haarlemmemmeer opnieuw boven het landelijke gemiddelde (2,7 procent) is uitgekomen.

Hoofddorp had in 2018 een groei van 4 procent, Nieuw-Vennep mocht 9 procent meer in- en uitstappers verwelkomen en Halfweg-Zwanenburg groeide nog harder en kwam in 2018 uit op 14 procent groei. Ook Schiphol kende een groei van 7 procent in het afgelopen jaar.

Lezersreacties Woldenburg

Van Facebook

HOOFDDORP - Een aantal lezers heeft gereageerd op het online artikel over de oproep van PvdA Haarlemmermeer waarin de partij pleit voor aanpassingen aan het fietspad Woldenburg om bromfietsers van dit pad te weren.

Hans Verhoog reageert op Facebook: "Fietsen wordt steeds leuker, alleen nog maar slalom rijden ........ :'(. U zou voor de verandering misschien ook aan de bromfietsers kunnen denken en zo af en toe een korte route voor hun kunnen maken i.p.v. ze met 100-en hekjes naar een ver-omrijden-route te dwingen."

Mark J. Christiaanse schreef: "Maak het breder, scheelt handhaving. Vragen stellen is goed, meedenken beter, politici."

Reageren

Het artikel is ook te vinden op deze pagina (links). Wil jij ook nog reageren, dit kan naar redactie.nhm@rodi.nl.

Opening jeu de boules baan Boskern

De nieuwe jeu de boules baan is geopend en kan gebruikt worden tijdens openingstijden én daarbuiten. (Foto: Aangeleverd)

HOOFDDORP - Bij wijkgebouw De Boskern aan Liesbos 24 is vrijdag 5 juli een jeu de boules baan geopend. Daarnaast ging de sport- en speluitleen van start.

Het jeu-de-boulen is een mooie nieuwe activiteit voor de wijk. De baan kan ook gebruikt worden buiten de openingsuren van De Boskern; deelnemers moeten wel hun eigen spelset meenemen.

De sport- en speluitleen maakt het mogelijk dat kinderen op doordeweekse dagen van 9.00 tot 17.00 uur spelmateriaal kunnen lenen zodat zij fijn buiten kunnen spelen, ook in de zomermaanden. Medewerkers van De Boskern helpen bij het uitlenen van de materialen.

www.stichtingmaatvast.nl

Adverteren in Woonspecial

Adverteren op onze Woonspecial-pagina's? Dat kan. Mail voor een scherpe prijs naar media-adviseur Heleen Bakker, HeleenBakker@rodi.nl of bel haar op 023-5425105.

Zomermozaïeken en muziek luisteren

Sylke (links) en Fien maken samen een mooie mozaïek. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Hoofddorp Winkelstad viert de zomer met haar (winkelende) publiek. Zo kon jong en oud zondagmiddag 7 juli komen luisteren naar muziek tijdens Zomer op het Plein. Creatief worden kon met het maken van een mozaïek.

Tribute to The Blues Band zorgde voor livemuziek op het Polderplein-Buiten. Op het Hema-plein kon jong en oud aan de slag met bonen, rijst, linzen en pitjes om daarvan een zomermozaïek te maken. De creatievelingen konden gratis aan de slag met allerlei materialen en kregen wat creatieve hulp van Monique.

Kian is geconcentreerd bezig met zijn creatieve zomermozaïek. (Foto: Rowin van Diest)

Deze zomer is elke zondag van 12.30 tot 16.00 uur muziek te beluisteren met Zomer op het Plein. Ook is er elke zondagmiddag een gratis workshop. Kijk op www.hoofddorpwinkelstad.nl of op FB 'HoofddorpWinkelstad'.

Lezing 100 jaar Fokker - Persoonlijk Verhaal

Fokkers op de grond en in de lucht. (Foto: www.crash40-45.nl)

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40- '45 verzorgt zaterdag 13 juli om 13.00 uur de lezing '100 Jaar Fokker: Een Persoonlijk Verhaal'.

Ed Beekman vertelt deze middag over zijn ervaringen in dienst van Fokker. Hij is een van de CRASH-vrijwilligers en heeft 37 jaar bij Fokker gewerkt, dat is ruim een derde van de tijd dat Fokker bestaat.

Er wordt de komende tijd veel over de geschiedenis van Fokker gepubliceerd. Daarom gaat Beekman niet te diep in op de gehele geschiedenis, maar vooral op zijn eigen ervaringen uit de periode 1970 – 2007 bij Fokker. In die periode begon de samenwerking met het Duitse VFW, met Airbus Industries, Shorts of Belfast, Gulfstream in Savannah, Georgia - USA en de licentiebouw van de F16. In die periode viel ook het faillissement en de doorstart van Fokker in 1996.

Beekmans verhaal is goed te combineren met een bezoek aan de expositie '100 jaar Fokker Vliegt Voorbij', waar in vogelvlucht de 100 jaar Fokker-geschiedenis wordt belicht met foto's, modellen en objecten.

De lezing is voor bezoekers aan het museum gratis toegankelijk. Het museum is open woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en de tweede zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.

www.crash40-45.nl

Locaties burgerzaken H'meer dag dicht

De verschillende balies van burgerzaken in de gemeente zijn voor een dag gesloten. (Foto: Pixabay | Rudy and Peter Skitterians)

HAARLEMMERMEER - Het moet in heel Nederland gebeuren; de apparatuur voor het aanvragen en uitreiken van paspoorten en identiteitskaarten wordt vervangen. Op de dag dat de apparatuur wordt vervangen, kunnen inwoners op die locatie geen paspoort of ID-kaart aanvragen of ophalen.

De paspoortapparatuur wordt op de vier locaties van burgerzaken in Haarlemmermeer vervangen:

Do 11 juli in het servicecentrum in Nieuw-Vennep
Vr 12 juli in het raadhuis in Hoofddorp
Di 16 juli bij de gemeentebalie op Schiphol
Ma 5 augustus in het servicecentrum in Halfweg

Een paspoort aanvragen kan bij de andere balies.

Wie een paspoort aanvraagt, kan deze na vier werkdagen afhalen op dezelfde locatie als waar het document is aangevraagd. Laten thuisbezorgen kan ook. Maak een afspraak via de website om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Van maandag tot en met vrijdag, 9.00-13.00 uur, kunnen inwoners zonder afspraak langskomen op raadhuis of servicecentrum.

haarlemmermeergemeente.nl

Volg het Nieuwsblad ook op Facebook

Facebook NHM. Foto: Screenshot

HAARLEMMERMEER - Steeds meer lezers vinden de weg naar onze Facebookpagina. Dagelijks plaatsen wij hier nieuws, tips, lezersfoto's, oproepen en, wanneer deze er zijn, acties. De pagina is ook te gebruiken om contact met ons te leggen.

Verder staat op de pagina geregeld een 'Wat vind jij?'-post. Hierbij wordt een situatie geschetst of een geopperd idee van een politieke partij of een lezer / inwoner, waarbij we de vraag stellen 'Wat vind jij?'. Volgers kunnen hun mening geven op dit 'probleem' of idee. Een samenvatting van de meningen plaatsen wij in de krant.

Ga naar www.facebook.com, vul in de zoekbalk 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' in en kies 'volgen' of 'liken'.