Langedijker Nieuwsblad

1 mei 2019

Langedijker Nieuwsblad 1 mei 2019


Vier de vrijheid mee op het Langedijker Bevrijdingsfestival

De heer de Blanken van Museum Collectie '39-'45, en (namens de organisatie) Joost Naberman, Willem Witte en Mike Jongerius (Fred Hink en Erik van der Steen ontbreken op de foto) nodigen u van harte uit de vrijheid te delen op zondag 5 mei! (Foto: Vincent de Vries)

door: Marsha Bakker

LANGEDIJK - Langedijk heeft er een serieus Bevrijdingsfestival bij. Op zondag 5 mei bij café De Knip in Oudkarspel, met het aansteken van het vrijheidsvuur, live muziek, een mini oorlogsmuseum en feest. Een dag om onze vrijheid te vieren, want dat onderwerp is actueler dan ooit.

'We doen het met z'n allen en dat is geweldig'

Vijf jaar geleden vroeg Edwin Ooijevaar van loopschool Stap voor Stap aan zijn lopers wie er met hem mee wilde doen aan de bevrijdingsestafette naar Wageningen. Van Langedijk naar Hotel De Wereld in Wageningen, daar het vuur ophalen en dan weer terug. Joost Naberman, Willem Witte en Mike Jongerius wilden het wel een keer proberen. "We hadden geen idee waar we aan begonnen, maar vonden het een uitdaging", vertelt Willem. Dat werd een unieke ervaring. "Alleen al de ontvangst in Wageningen, met al die lopers uit heel Nederland die ook diezelfde estafetteloop deden. Het verhaal erachter van de bevrijding, het saamhorigheidsgevoel. Brok in de keel", vult Mike hem aan.

Hechte groep

Elk jaar wordt van 4 op 5 mei, om precies middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken op het plein voor hotel De Wereld in Wageningen. Dit bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Sinds 1948 is het bevrijdingsvuur een belangrijk symbool voor vrijheid. Dit jaar loopt de groep voor de vijfde keer mee om het vuur op te halen en naar Langedijk te brengen. En is er in Oudkarspel een heel bevrijdingsfeest omheen georganiseerd. Willem loopt zelf niet meer mee, maar is, net als de meeste andere lopers van het eerste uur, een belangrijk onderdeel van deze hechte groep. "Vanaf de eerste keer dat we meeliepen werd er een band gesmeed."

Bevrijdingsfeest

Aankomst na het eerste jaar was in De Binding. "Alles was keurig geregeld", vertelt Willem. "We kregen een hand van de burgemeester, er was koffie en we kregen lof en complimenten. Maar toen we buiten stonden was alles weer opgeruimd", lacht hij. Joost vult aan: "En vervolgens aten we een koppie soep in De Knip en gingen we naar huis." Toch wisten de mannen al vrij snel dat ze dit elk jaar gingen doen. Maar het jaar erop dan wel begeleid door oorlogsjeeps. En het zou leuk zou zijn als kinderen een stuk mee zouden rennen. "En nog een stap verder raakten we in gesprek met De Knip over de mogelijkheden om daar een afsluitend bevrijdingsfeest te houden." Dat 'koppie soep' en de aanwezigheid van wat familie en vrienden bij aankomst, groeide steeds meer uit tot de wens van een grootsere viering." Jeroen en Gudy van De Knip dachten op een positieve manier mee en vorig jaar was het feest zoals de organisatoren het voor ogen hadden.

Lees verder op pagina 14

'We gaan er een mooi feest van maken'

Dorpshuis de Geist viert het 40-jarig bestaan op 10, 11 en 12 mei. Paul Beelen hoopt natuurlijk op een grote opkomst. (Foto: Vincent de Vries)

door: Ruud de Waard

SINT PANCRAS – Dorpshuis de Geist, al jaren de locatie waar de inwoners van Sint Pancras bij elkaar komen, viert feest. In het weekend van 10, 11 en 12 mei bestaat De Geist veertig jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Drie dagen lang verschillende activiteiten, zoals Peter Faber met zijn One Man Show en het muzikale hoogtepunt op zaterdag 11 mei door de bekende band Flair.

Peter Faber. (Foto: aangeleverd).

Paul Beelen, secretaris, kijkt met veel trots naar het feestelijke jubileumprogramma. ''We hopen natuurlijk op een grote opkomst. We organiseren het jubileumfeest voor alle dorpsbewoners van Sint Pancras, maar ook voor alle gebruikers van het dorpshuis en natuurlijk alle betrokkenen en vrijwilligers die dag en nacht voor de Geist klaar staan. Op dit moment hebben we 35 vrijwilligers en daar zijn we erg trots op.''

Peter Faber

Good old Peter Faber die met zijn One Man Show al in vele theaters in Nederland heeft gestaan, bijt op vrijdag 10 mei het spits af. ''Wij zijn er supertrots dat wij hem speciaal voor het Jubileumweekend hebben gestrikt om in de grote zaal van ons Dorpshuis te komen optreden.'' Aanvang 20.30 uur (zaal open om 19.30 uur) en de tickets, tien euro (voorverkoop) en twaalf euro (aan de deur) zijn verkrijgbaar aan de bar van de Geist of via het secretariaat@dorpshuis.nl.

Op zaterdagochtend 11 mei staat er een historische wandeling op het programma, inclusief lunch. Paul Beelen: ''Deze activiteit is populair met achtenveertig deelnemers en is uitverkocht. Er bestaat zelfs een wachtlijst. De wandeling wordt verzorgd door de gidsen van de Historische Vereniging van Sint Pancras.'' Verder op zaterdag een Improvisatie Theater van de Papaver4kids. Voor kinderen van 3 tot 9 jaar. Entree zowel voor de kids als volwassenen zeven euro. Aanvang 13.00 tot 14.00 uur. Kaarten verkrijgbaar aan de bar van de Geist of via secretariaat@dorpshuisdegeist.nl.

Ook op zaterdag: de Djembeeworkshop. Belangstellenden die graag op Afrikaanse trommels muziek willen maken zijn om 15.00 uur van harte welkom. De workshop duurt 2 keer 45 minuten en kost tien euro per persoon. Opgeven via secretariaat@dorpshuisdegeist.nl. 's Avonds is het de beurt aan de band Flair. In de grote zaal, aanvang 20.00 uur en de entree is gratis!

Dorpsbarbecue

Op de laatste feestdag, zondag 12 mei, is er binnen een hobbymarkt en buiten een kofferbakmarkt van 10.00 tot 16.00 uur. Maar liefst 60 lokale hobbyisten tonen hun hobby aan het publiek.

Vanaf 16.00 uur staat de dorpsbarbecue op het programma. Gezellig met familie, vrienden en buren meedoen. Kaarten van tien euro verkrijgbaar aan de bar van de Geist.

10 vragen aan... Tim van Kleef

Tim van Kleef

De vraag van Nancy van der Leede:

Hoe blijf je bij weer en wind en zo bloid?

Hoe mooi is het om andere mensen blij te kunnen maken met hun tuin.

Daar word ikzelf ook gewoon heel vrolijk van.

En gewoon het feit dat ik elke dag lekker in de buitenlucht mag werken vind ik top.

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Tim van Kleef en ben net 27 jaar geworden.

Ik ben hovenier van beroep. Ik leg nieuwe tuinen aan en ik verzorg het onderhoud van de particuliere en bedrijfstuinen.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben een zoon van Peter van Kleef en Janny van Kleef-Komen.

Mijn vader is tuinder in Noord-Scharwoude en teelt witte en rode kool zoals een echte Langedijker betaamt.

Mijn moeder doet administratief werk voor Scorlewald in Schoorl.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik ben geboren en getogen op de Veertweg in Noord-Scharwoude en ik denk ook dat ik niet snel naar een ander dorp of stad ga verhuizen.

Ik heb hier alles wat mijn hartje begeert.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Ik kan erg genieten van de polderwegen rondom Langedijk van de mooie uitgestrekte landerijen.

Ook al wordt dit door de bouw van de vele nieuwbouw wel wat minder.

Ook gewoon de hele Dorpsstraat met de oude karakteristieke huisjes en winkeltjes kan ik waarderen.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Ik denk dan toch aan de verschillende evenementen die in Langedijk georganiseerd zijn.

Denk aan de sportweek, kermis Zuid-Scharwoude, Indian Summer festival.

Ook het voetballen bij LSVV zorgt voor mooie herinneringen.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Het karakter van Langedijk proberen te behouden.

Het is logisch dat er nieuwe huizen gebouwd moeten worden gebouwd voor de alsmaar groeiende bevolking.

Maar ik zou in deze nieuwbouwplannen ook ruimte laten voor winkeltjes en groene zones en parken.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Toen ik jaren geleden bij de logopedist liep zei zij: maak je niet druk over wat anderen mensen van je denken met betrekking tot je spraak.

Dat heb ik daarna ook gedaan.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat het de mooie plekken koestert en het dorpse karakter behoud.

En dat er nog vele mooie evenementen worden georganiseerd om de Langedijkers weer bij elkaar te brengen.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Tim Bruin.

Tim is de man die momenteel druk bezig is om Langedijkers bij elkaar te krijgen door middel van het organiseren van de Beddenrace. Ook is hij mede organisator van het nieuwe festival Lekker Langedijk dat binnenkort plaatsvindt.

Wat zou u hem/haar willen vragen?

Wat is je drijfveer om je, naast je toch al drukke leven, je ook nog vrijwillig in te zetten voor verschillende evenementen?

'Zo lang er boeken zijn, bestaat de bibliotheek'

Directeur Ton de Kruyff en medewerkster Tereza de Vries zijn trots op hun nieuwe bibliotheek. (Foto: Vincent de Vries)

door: Marsha Bakker

LANGEDIJK - De bibliotheek is eindelijk weer open. "Nog niet helemaal zoals het moet zijn, maar we zijn goed op weg!"

Uit handen van Ton krijgt José Ursem bloemen en een cadeau overhandigd. (Foto: Vincent de Vries)

Ton de Kruyff, directeur van de bibliotheek Langedijk en Tereza de Vries, coördinator Volwassenen & Activiteiten, presenteren met gepaste trots de nieuwe bibliotheek. Overzichtelijker, ruimer, en met volop aandacht voor de activiteiten die de bibliotheek ook biedt. Alleen nog de nieuwe ingang en dan is de bieb klaar voor de toekomst. "Zoals de computertafel, de educatieve ruimte voor cursussen, de leestafel, de speelotheek, en meer", vertelt Tereza. "Alles krijgt een betere plek en de ruimte is open, licht en daardoor overzichtelijker. Maar onze basis blijft gewoon de boeken. Kasten vol. Het was wel even tellen en opnieuw tellen hoor, toen de architecte ons haar plannen presenteerde. Zag er prachtig uit, maar we hebben een grote collectie boeken en die verdienen allemaal een mooie plek. Als ik ergens wakker van heb gelegen was het dat: passen alle boeken wel weer in de nieuwe kasten?" Volgens Ton is de bibliotheek stevig geworteld in Langedijk. "Het is de enige plek waar je zonder drempel naar binnen kunt. Eenmaal binnen vind je er een schatkamer aan informatie, kennis en amusement. Trek een willekeurig boek uit de kast en het kan je leven veranderen. Elk boek biedt een nieuw inzicht of leert je iets wat je nog niet wist. Zo lang er boeken zijn, zal de bibliotheek bestaan."

50 jaar lid

Daar kan José Ursem over meepraten. Zij is vandaag speciaal in de bibliotheek aanwezig om een attentie te ontvangen uit handen van Ton. José is namelijk al vijftig jaar lid van de bibliotheek, en dat is uniek! Een plakboek waarin onder andere de eerste uitleenkaartjes prijken, bewijzen dit bijzondere feit. "Voor mij is de bibliotheek net een snoepwinkel, elke keer neem ik een andere verrassing mee naar huis. Elk boek is een kadootje. Lezen is voor mij echt een levensbehoefte. Niets fijner dan een nieuw boek te pakken en niet te weten in welk verhaal je nu weer terecht komt!"

Hans Stoop zoekt opvolger

Hans Stoop (rechts) zoek een opvolger! (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Hans Stoop stopt als organisator van het wijkenvoetbaltoernooi van Mayersloot-West. Hij doet een oproep om dit evenement samen met mede organisator Rene Vagevuur voort te zetten. Het liefst ziet hij dat er twee mensen opstaan die zich hiervoor in willen zetten. Het toernooi van 6 juli is voor hem het laatste. Reacties: secretaris@mayersloot-west.com.

Help mee op de Clean-Up Day

FAIR NU is start- en eindpunt van de afvalwandeling op Hemelvaartsdag. (Foto: aangeleverd)

Hoe schoon is jouw straat, het grasveldje bij jou om de hoek of de berm langs het fietspad op weg naar je school? Ligt er veel zwerfafval en heb je schoon genoeg van die rommel? Doe dan op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) mee met een van de 'Clean-Up Day Walks'!

Langedijk4GlobalGoals organiseert samen met FAIR-NU en El Kombi Sup deze 'afvalwandelingen'. Tijdens drie wandelingen kris kras door de gemeente Langedijk wordt zwerfafval opgeruimd. Voor de gezelligheid, voor het milieu of voor jouw buurt: wat je motivatie ook is, je bent van harte welkom om mee te doen!

Startpunt FAIR NU-winkel

De wandeling start om 10:30, 12:15 of 14:00 uur vanaf de winkel van FAIR NU, Dorpsstraat 589 in Noord-Scharwoude en duurt zo'n 45 minuten. Daarna wordt de 'buit' gewogen, gesorteerd en omgetoverd tot een mooi kunstwerk.

Vooraf aanmelden

Aanmelden kan via www.langedijk4gg.nl. Voor knijpers, afvalzakken en dergelijke wordt gezorgd. Er kunnen per wandeling ongeveer 15 mensen meedoen. Wees er dus snel bij! Deelname is voor eigen risico, voor de veiligheid moeten kinderen tot 15 jaar begeleid worden door een volwassene.

Tijdens deze dag wordt op de zolder bij FAIR-NU op geregelde tijden een film vertoond over zwerfafval. In de winkel kun je op zoek naar cadeaus van gerecycled materiaal en vind je allerlei informatie over zwerfafval en wat je er aan kunt doen.

Langedijk4GlobalGoals

Doe op donderdag 30 mei mee met een van de 'Clean-Up Day Walks'! Foto: aangeleverd

Help mee op de Clean-Up Day

Hoe schoon is jouw straat, het grasveldje bij jou om de hoek of de berm langs het fietspad op weg naar je school? Ligt er veel zwerfafval en heb je schoon genoeg van die rommel? Doe dan op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) mee met een van de 'Clean-Up Day Walks'!

Langedijk4GlobalGoals organiseert samen met FAIR-NU en El Kombi Sup deze 'afvalwandelingen'. Tijdens drie wandelingen kris kras door de gemeente Langedijk wordt zwerfafval opgeruimd. Voor de gezelligheid, voor het milieu of voor jouw buurt: wat je motivatie ook is, je bent van harte welkom om mee te doen! De wandeling start om 10.30, 12.15 of 14.00 uur vanaf de winkel van FAIR NU, Dorpsstraat 589 in Noord-Scharwoude en duurt zo'n 45 minuten. Daarna wordt de 'buit' gewogen, gesorteerd en omgetoverd tot een mooi kunstwerk.

Aanmelden kan via www.langedijk4gg.nl. Voor knijpers, afvalzakken en dergelijke wordt gezorgd. Er kunnen per wandeling ongeveer 15 mensen meedoen. Wees er dus snel bij! Deelname is voor eigen risico, voor de veiligheid moeten kinderen tot 15 jaar begeleid worden door een volwassene. Tijdens deze dag wordt op de zolder bij FAIR-NU op geregelde tijden een film vertoond over zwerfafval.

Vergeten woorden

Tom Schotten

\Van alle juffen op de lagere school bewonderde ik haar het meeste. Ze was de oudste juf en gebruikte altijd schitterende, klassieke woorden. Zeker als er kattenkwaad werd uitgehaald gebruikte ze woorden die ik nooit meer zal vergeten. Zo vroeg ze regelmatig aan leerlingen of ze 'helemaal betoeterd' waren of 'van de ratten besnuffeld' waren. Ik hing aan haar lippen. Soms noemde ze een leerling een 'flierefluiter' of een 'belhamel' en als iemand het heel bont maakte zelfs een 'donderhond'. Haar pareltjes noteerde ik in een boekje waarvan ik wist dat ik het ooit zou gaan gebruiken. Op de laatste schooldag nam ik afscheid van haar, van achter haar rug toverde ze mijn boekje tevoorschijn. Ik was het boekje al een poosje kwijt, het bleek al die tijd naast mijn stoelpoot te hebben gelegen. Ze drukte het in mijn handen. 'Sloddervos', fluisterde ze. Nu ligt het boekje weer voor me. De woorden die erin staan toveren een glimlach op mijn gezicht. Ze zijn krachtig, treffend en beeldend tegelijk. Vergeten woorden die je nooit meer hoort en wellicht ook nooit meer zult gaan horen. Als eerbetoon aan deze woorden en deze juf ga ik het boekje binnenkort begraven in een ijzeren kist. Diep onder de grond. Als iemand nog een vergeten woord of uitdrukking kent die niet mag ontbreken in dit boekje, laat het mij weten. Archeologen zullen over duizend jaar glimlachen bij het vinden van deze kist. De kist met vergeten woorden.

Turn Totaal Langedijk groots op drie fronten

Elf turners van Turn Totaal Langedijk scoorden tijdens hun thuiswedstrijd zeven medailles. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - In Enschede kwamen vijf turners uit in de derde divisie met als inzet een plek in de allroundfinale. Jeugdturner Sil Jongenburger haalde dat, plus toestelfinales op vloer en ringen. Teamgenoot Timo Veldt sleepte dankzij een hoge sprongscore de finale op dat toestel in de wacht.

Junior 1 Zeno van Esch en Noah Jongenburger plaatsten zich ruim voor de eindronde. Zeno voegde de toestellen vloer en brug toe, Noah mag op het toestel sprong tijdens de finale opnieuw vlammen. Derde divisie senior Dave Peijnenburg kwalificeerde zich op vloer en brug. Een divisie hoger gaf senior Stefan van der Vliet zijn visitekaartje af met de hoogste score en dus de allroundfinale. In Rotterdam leverde de halve finale NK voor de turnsters een spannend toernooi en mooie resultaten op. Alissa Derksen, Jeugd N4 herstelde zich ijzersterk na een val op balk. Ze haalde brons op de meerkamp en sloot perfect af met ook nog een vloerfinale. TTL's jongste deelneemster was Indy Jongenburger, ze is pupil 2 N3. Haar voorbereiding was door ziekte niet optimaal, maar ze draaide toch een puike wedstrijd en staat eerste reserve voor de meerkamp én de balk. Eef Dekker draaide in de derde divisie een zeer degelijke wedstrijd. Ze turnde zich via een goede wedstrijd naar een 13e plaats.

Rayoncompetitie

Tenslotte deden in Mayersloot 11 turners mee aan de Rayoncompetitie. Een tot de laatste stoel gevulde zaal zag dat maar liefst zeven van de elf een plek op het podium bemachtigden. De drie goudhaantjes waren Luuk Rootjes (instap 18), Jeppe Rootlieb (instap 17) en Joris Goudsblom (pupillen niveau 16). In deze laatste categorie werd het zelfs een 'clean sweep' met TTL'ers Youri Alders (zilver) en Hidde Kuitert (brons). Ook Kick Dillo (5) en Ytse Molenaar (6) draaiden een goed toernooi. Zilver was verder weggelegd voor Sam Ottenhof (instap 18), waar Willem-Teun Schotten een vijfde plek scoorde. Het jonge talent Sepp Quadvlieg werd derde en bij de instap 17 haalde Arron Bakker met een vierde positie nét geen ereplaats.

Alle informatie staat op: www.turntotaallangedijk.nl.

Gedicht van de week

Buiten

Geboren in een huis op een terp, met een groot stuk grond. Daar kroop en huppelde ik de eerste jaren rond. Tussen loslopende kippen stond ik aan een touw. Buitenlucht is gezond, leerde ik al gauw. Ik hou van ruimte, dat is altijd zo gebleven. Buiten gewerkt bijna mijn hele leven. Heerlijk als je op het platteland wonen mag en kan. De deur uit, de polder in, daar hou ik van. Hagelbui, harde wind, frisse regen; lopen in de natuur, dat is een zegen.

Arie Klaver

Leerlingen werken mee aan riolering Oudkarspel

Leerlingen van de Barnewiel en Sint Maarten kregen uitleg over de riolering. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Medewerkers van gemeente Langedijk en de firma Min uit Bergen gaven op 11 en 17 april uitleg over riolering aan leerlingen van de basisscholen Barnewiel en Sint Maarten in Oudkarspel.

De aanleiding van het bezoek zijn de rioleringswerkzaamheden in de Voorburggracht, beide scholen liggen aan dit traject. "Weten jullie wat een riolering is?", vroeg de medewerker. Na een korte uitleg begon het kwartje te vallen. "Ik fiets elke dag naar school langs die grote kraan", zei een leerling. "Daar gaat mijn poep en plas doorheen", verkondigde een ander. Gewapend met helmen en veiligheidshesjes bouwden de kinderen een riolering met rioleringsbuizen, koppelstukken en emmers met water. De gemeente wil de leerlingen met deze interactieve uitleg laten zien wat er rondom de school plaatsvindt en waarom. Maar ook om interesse te wekken voor weg- en waterbouw en techniek.

Acht Koninklijke onderscheidingen in Langedijk

Een bijzonder moment voor de heer Oudakker die werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: aangeleverd )

LANGEDIJK - Het was weer een mooie ochtend in De Binding. Acht inwoners van Langedijk ontvingen vrijdag 26 april in aanwezigheid van hun naasten een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Burgemeester Kompier reikte namens de Koning de onderscheiding uit en gaf elke gedecoreerde een mooie persoonlijke toespraak.

v.l.n.r. (boven): de heer Tromp, burgemeester Kompier, mevrouw Koning-Hoeve, de heer Bakker, mevrouw Kuilman-van der Meulen, mevrouw Ligthart-Paauw. v.l.n.r. (onder): de heer Oudakker, de heer Hink, de heer Binnewijzend (Foto: Marjolein Ansink)

De heer M.A. (Martin) Bakker (78) uit Noord-Scharwoude is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij werkte van 1961 tot 1963 als Onderofficier Korporaal der Mariniers bij Korps Mariniers en was actief in Curaçao en Nederlands Nieuw-Guinea. Van 1966 tot 2001 vervulde hij de functie van kraanmachinist en leermeestermachinist. De heer Bakker was medeoprichter van Hengelsportvereniging De Schele Posch waar hij van 1963 tot 2012 de rol van penningmeester en secretaris (bestuurder) op zich nam. Daarnaast vervulde hij van 2004 tot 2011 de rol van secretaris bij de Koninklijke Nederlandse Kolfbond. Hij werkt van 1992 tot heden als secretaris/voorzitter van de Kolfsociëteit Gezellig Samenzijn in Zuid-Scharwoude en is sinds 2010 bestuurslid van de Volkstuinders Vereniging Langedijk.

De heer J.P.M. (Jos) Binnewijzend (74) uit Sint Pancras is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1992 als vrijwilliger actief bij Kanovereniging Kanowaard. Al vanaf de bouw van de accommodatie in 1992 zet hij zich belangeloos in voor de vereniging. Als lid van de Loodscommissie verricht hij het technisch onderhoud aan de materialen, installaties, de opstallen en het terrein. Daarnaast voert hij reparaties uit aan de verenigingsboten en boten van particulieren. Hij is de verbindende factor tussen alle leden.

De heer N.A. (Nico) Hink (73) uit Zuid-Scharwoude is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van 1972 tot 1987was hij vrijwilliger bij voetbalvereniging LSVV. Daar was hij voorzitter van de Kantinecommissie en coach van de pupillen. In die periode was hij ook vier jaar voorzitter van begrafenisvereniging Barbara. Vanaf 1985 maakte de heer Hink deel uit van de kantinecommissie van Tennisvereniging T.C. Langedijk. Inmiddels is hij al negen jaar betrokken als lid van de Toernooicommissie. Daarnaast is hij sinds 2005 wijkcoördinator en maaltijdbezorger bij Wonen Plus Welzijn in Noord-Scharwoude en vrijwilliger bij de KBO in Langedijk.

Mevrouw W. (Willemien) Koning- Hoeve (53) uit Oudkarspel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is zelfstandig ondernemer en bestuurder bij LTO Noord. Hierbij komt zij op voor de positie van vrouwelijke ondernemers in binnen- en buitenland. Als deelnemer van de adviesraad van Agriterra ondersteunt zij in ontwikkelingslanden, organisaties van het platteland en het landbouwbedrijfsleven. Haar inzet is steeds gericht op het versterken van de sociale en financieel-economische positie van agrarische vrouwen. Namens de Nederlandse Vrouwenraad bij de Verenigde Naties was zij in 2017 en 2018 als vrouwenvertegenwoordiger actief. Mevrouw Koning-Hoeve werkte van 2006 tot 2015 als raadslid van de gemeente Langedijk en is lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Mevrouw M.M. (Margreet) Ligthart-Paauw (68) uit Zuid-Scharwoude is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was tot haar pensioen werkzaam als docent Engels. Daarnaast verrichte ze sinds 1974 vele activiteiten voor schaatstrainingsgroep 't Zwanenwater op ijsbaan De Meent in Alkmaa, van coaching tot verzorging het clubblad, website, prijsuitreikingen en begeleiding van de jeugdtrainers bij de schaatsclinic tijdens Schagen on Ice.

Mevrouw G. (Gery) Kuilman- van der Meulen (67) uit Oudkarspel is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was voorheen werkzaam als grafisch vormgever en was tussen 1979 en 2010 secretaris en penningmeester van Operettevereniging Caecilia. Ze hield zich ook bezig met de posters, spandoeken en entreebiljetten voor musicalproducties. Verder werkt ze als vrijwilliger bij Kolfvereniging Onder Vrienden in Oudkarspel en voetbalvereniging LSVV. Voor deze verenigingen houdt zij zich bezig met de communicatie. Van 2008 tot 2017 was zij als bestuurder betrokken bij de lokale en regionale afdeling van Vrouwen van Nu. Verder is mevrouw Kuilman vrijwilliger bij Museum Broeker Veiling, waar ze de opmaak van het magazine de Grote Klok van de Vrienden van de BroekerVeiling verzorgt.

De heer G. (Gerrit) Oudakker (77) uit Broek op Langedijk Is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij maakte zich verdienstelijk als aanjager van innovatie in de sectoren waterbouw, waterzuivering en duurzame energiewinning. In de periode 1965 tot 2005 werkte hij mee aan de innovatie van waterbouwkundige constructies, de ontwikkeling van energiewinning uit water en hielp hij bij de aanleg van een pijpleiding vanaf de Middellandse Zee naar de Dode Zee. Hij inspireerde wetenschappers met nieuwe visies voor duurzame ontwikkeling. Sinds 2004 is hij als zelfstandig ondernemer directeur-eigenaar van Tetradon BV, en nog steeds zoekende naar innovatieve technologieën op het gebied van water.

De heer H.T.W.W. (Henk) Tromp (79) uit Zuid-Scharwoude is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van 1980 tot 1990 was hij bestuurslid van de Mariaschool in Noord-Scharwoude en sinds 1982 werkt hij als chauffeur bij Nationale Vereniging De Zonnebloem, afdeling Langedijk-Noord. De heer Tromp is sinds 1984 lid van de werkgroep Amnesty International Langedijk/Waarland. Sinds 1987 is hij verbonden bij het Gregoriaans herenkoor en sinds 1992 maakt hij deel uit van het bestuur van de gemengde zangvereniging St. Caecilia.

College komt met uitvoeringsprogramma veiligheid 2019

LANGEDIJK - De gemeenteraad heeft op 26 maart 2019 het Lokaal Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 (LIVP) vastgesteld.

Dit is de nieuwe beleidskoers op het gebied van veiligheid voor de komende vier jaar. Het beleid wordt jaarlijks vertaald in een uitvoeringsprogramma. Op 16 april heeft het college daarom het uitvoeringsprogramma veiligheid voor 2019 vastgesteld.

Het uitvoeringsprogramma veiligheid voor 2019 vormt een overzicht van acties en maatregelen bij de vastgestelde prioriteiten en thema's.

In het LIVP 2019-2022 zijn vier prioriteiten benoemd. Dit zijn: sociale kwaliteit (intermenselijke relaties), jeugd, alcohol en drugs, georganiseerde ondermijnende criminaliteit, informatieveiligheid (waaronder cybercrime).

Uitgangspunten

De uitgangspunten die daarbij zijn benoemd, zijn: Langedijk zet preventief in waar mogelijk, Langedijk werkt samen met partners in netwerkverband en een sluitende keten, Langedijk communiceert actief richting inwoners over veiligheid, Langedijk opereert integraal op grond van een goede informatiepositie. Deze prioriteiten en uitgangspunten worden toegelicht in het veiligheidsplan.

Veiligheidsvraagstukken

Bovendien worden in een jaarlijks uitvoeringsprogramma de prioriteiten en uitgangspunten concreet gemaakt. Naast wettelijke verplichtingen heeft de gemeente met verschillende veiligheidsvraagstukken te maken. Dit zorgt ervoor dat de gemeente, in samenwerking met diverse ketenpartners, een regierol heeft binnen het lokaal veiligheidsdomein. Dit vraagt om een duidelijke rol- en taakverdeling.

Algemene thema's

Ook op de algemene thema's binnen het veiligheidsdomein wordt jaarlijks inzet gepleegd. Algemene thema's zijn: veilige woon- en leefomgeving, bedrijvigheid en veiligheid, jeugd en veiligheid, fysieke veiligheid (zoals verkeers- en brandveiligheid) en integriteit en veiligheid. Deze zijn verder uitgewerkt in het uitvoeringsprogramma.

Zingen in de Anbouw!

Bent u nog niet bekend met Seniorenkoor 'Op Eigen Wijze'? (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Bent u nog niet bekend met Seniorenkoor 'Op Eigen Wijze'? Kom eens langs en ontdek het plezier dat de deelnemers hier wekelijks hebben.

Het koor is voor zowel dames als heren, maar wat extra mannenstemmen zijn zeer welkom. Het gaat bij 'Op Eigen Wijze' vooral om gezelligheid en samen zingen, onder begeleiding van Marion, Joke en Jan en Janet Kager (accordeoniste). Het repertoire is zeer uitgebreid, met muziek uit de jaren vijftig tot nu. Ook wordt regelmatig samen geoefend op nummers die vaker herhaald worden. Seniorenkoor Op Eigen Wijze is elke dinsdag van 10.00 tot 11.45 uur bij Wonen Plus Welzijn in de Anbouw, Dorpsstraat 610, Noord-Scharwoude. Info: Tel. 0226-318050 of mail naar langedijk@wonenpluswelzijn.nl. De deelname bedraagt € 4,- per keer, inclusief koffie/thee en wat lekkers.

Sieraden en schilderijen in Tuitjenhorn

Werk van Renske Moransard. (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - Janna van Oord en Renske Moransard exposeren tot en met 22 mei in de bibliotheek van Tuitjenhorn.

Janna van Oord is goudsmid en laat in de vitrines van de bibliotheek haar eigen werk zien. Ze ontwerpt en smeedt sieraden van goud en zilver en soms van titanium en zirkonium, met en zonder edelstenen. De stijl van haar sieraden is afwisselend te noemen. Naast de sieraden zijn in de vitrines ook de bijbehorende schetsen te bekijken. Renske Moransard schildert graag een serie van een bepaald onderwerp en kwam zo op het idee van de Westfriese Markt in Schagen. Eerst heeft ze foto's gemaakt van de bezoekers, daarna is met verschillende felle kleuren gaan schilderen. Informatie: www.kopgroepbibliotheken.nl.

Werk van Renske Moransard. Foto: aangeleverd

Diplomazwemmen Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 28 april 2019 zwommen met goed gevolg af voor diploma B:

Saar Anker, Sofie Boon, Tim Bruin, Gijs Buijs, Dave Buter, Jenesis Lorenzo Canaval Daza, Silke Holleman, Elisa Kikkert, Lisa Kooistra, Aiden Kwakkenbos, Sandy Monch, Noah Noronha, Pelle Venema.

Het was weer een mooi afzwemfeestje in het bijzijn van ouders, broertjes en zusjes en opa's en oma's.

Zwembad De Bever weer open!

Het team van zwembad De bever is weer klaar voor een lange hete zomer! (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - De Bever is weer open! Zondag werd het buitenbad officieel geopend met een heleboel leuke activiteiten. Het weer viel niet mee, maar dat mocht de pret niet drukken voor de vele kinderen die toch op het openingsfeest af waren gekomen.

Dit jaar bestaat het zwembad vijftig jaar en het jubileum wordt groots gevierd. Petra Kaan van De Bever: "Ondanks het minder goede weer hebben we er toch een feestje van gemaakt! De eerste mensen hebben alweer heerlijk gezwommen, de kinderen gingen gierend van de glijbaan en er werd fanatiek meegedaan aan de peddelrace. Op het plein was er ook nog heel veel te doen: een fotobooth, eendjes vangen, snoephappen, schminken, speurtocht, schatzoeken en meer! Kortom: een topdag vol gezelligheid!"

Programma

Naast de zwemdagen - waar er hopelijk vele van zullen zijn - staan er ook diverse andere activiteiten op de agenda van De Bever. Zo wordt op 15 mei het bakspektakel Heel Pancras Bakt gehouden, waarbij iedereen zijn baksels mag laten beoordelen door een vakjury. De Theatergroep treedt op met 'Don Juan', de Langedijker Sportdag in samenwerking met leerlingen van het Jan Arentsz komt er nog aan en worden ook moeder- en vaderdag op speciale wijze gevierd. Als afsluiting vindt natuurlijk weer het traditionele hondenzwemmen plaats. "Maar zo ver is het nog lang niet. In de tussentijd hopen we op een lange hete zomer vol zwembaddagen! Vorig jaar hadden we 58.000 bezoekers in vier maanden tijd, dit jaar hoopt het zwembad daar weer bij in de buurt te komen."

Meer informatie op www.zwembaddebever.nl of op de Facebookpagina Zwembaddebever!

Twee prijzen voor judoka's EBI-Sports

Frank Scholtes tussen zijn pupillen Mats en Thomas. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Bij het bloembollentoernooi in Anna Paulowna hebben twee judoka's van EBI-Sports uit Langedijk de derde prijs behaald.

Thomas van de Weide won een van zijn drie wedstrijden in de poule met een waza ari en een sterke houdgreep en werd derde. Mats Timmerman zat in een poule met zeven judoka's en moest dus zes keer aan de bak. Helaas was hij niet scherp in de eerste wedstrijd en die verloor hij. Daarna ging het erg goed en won hij al z'n partijen. Bij het optellen van de punten hadden drie judoka's van die poule één wedstrijd verloren en werd Mats op punten geklopt waardoor hij als derde eindigde. Voor meer informatie over Judoschool EBI-Sports uit Langedijk/Tuitjenhorn kunt u contact opnemen met hoofdtrainer Frank Scholtes op tel. 06-51807361.

Colleges geven vervolg aan consultatie fusie

LANGEDIJK - De colleges van Langedijk en Heerhugowaard willen op korte termijn onderzoeken in hoeverre de geluiden die door aanwezigen in Sint Pancras en Koedijk, tijdens de consultatieronde zijn geuit over een aansluiting bij Alkmaar, overeenkomen met de mening van alle inwoners van deze kernen. Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal daarvoor een representatieve meting uitvoeren.

De uitkomst van de meting zal worden betrokken bij het op te stellen herindelingsontwerp dat op 10 juli aan de beide gemeenteraden wordt voorgelegd.

Ben je klaar voor LekkerLangedijk?

Ben jij klaar voor LekkerLangedijk? (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Over minder dan een maand zal de eerste editie van LekkerLangedijk plaatsvinden.

Inmiddels is de kaartverkoop gestart en is het programma voor vrijdag 24 en zaterdag 25 mei bekend!

Vrijdag 24 mei, de eerste dag van LekkerLangedijk 2019, zijn in tropische sferen vol met zonnige, swingende en Carribische (live)muziek. Dansen?

Horecapartijen

Met veel trots en enthousiasme is de organisatie een samenwerking aangegaan met vijf horecapartijen. Restaurant de Burg, de Kolenist Bar & Grill, Restaurant Broeq, Biecafé de Roode Leeuw en Tapasbar La Fiesta zullen jullie tijdens LekkerLangedijk voorzien van de lekkerste hapjes en bijpassende wijnen.

Plantenmarkt bij de familie Sirre

SINT PANCRAS - Voor de achtste keer is er weer een sfeervolle plantenmarkt bij de familie Sirre in de tuin.

Vaste planten en bijzondere eenjarige, gezaaid en opgepot door Gerda en Margriet, worden te koop aangeboden. De heerlijke zelfgemaakte appeltaart met koffie en thee, geeft aan deze plantenmarkt een typisch Engels sfeertje. Heeft u ook uw best gedaan met het opkweken van planten en wilt u deze ook te koop aanbieden? Laat het dan weten via: r.sirre@quicknet.nl. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op zondag 5 mei van 10.30 tot 15.00 uur naar de Bovenweg 224 in Sint Pancras! Neem ook een kijkje bij www.kwekerijmargriet.nl.

Bevrijdingfestival in Langedijk

Op 5 wordt het Bevrijdingsfestival Langedijk gehouden, om te herdenken en te vieren. (Foto: Vincent de Vries)

Vervolg van voorpagina

"We hadden natuurlijk ongelooflijk mazzel met het weer. Maar de sfeer die daar toen was, met al die mensen die ons opwachtten en aanwezig waren bij de ontsteking van het vuur. De medewerking van het Langedijker Koor, de live muziek, de kinderen die er bij waren en die genoten van de attracties. Zó hadden we het bedoeld", vertelt Joost enthousiast.

Mike: "Het is lastig uit te leggen hoe mooi het is om hier onderdeel van uit te maken. Maar dat lopen door weer en wind soms en ook middenin de nacht als er geen mens op straat is. Het heeft iets magisch. We doen het met zijn allen en dat is geweldig."

Hang de vlag uit!

De lopers zullen de 140 km in zo'n 14 uur proberen af te leggen zodat ze op 5 mei, rond 14.00 uur, in Sint Pancras bij het verzetsmonument aankomen. Daar worden ze opgewacht door jeugdige vertegenwoordigers van verschillende Langedijker sportclubs die allemaal een gedeelte van de laatste 10 kilometer met de bevrijdingsvuurlopers mee gaan lopen.

De legervoertuigen van Museum Collectie '39-'45 uit Winkel met de veteranen aan boord maken de stoet compleet. Via de Bovenweg en de Dorpsstraat gaan de lopers naar het oorlogsmonument De Stier om daarna weer hun weg te vervolgen via de Dorpsstraat naar café De Knip. "Het zou geweldig zijn als mensen de vlag uithangen en op straat staan om de stoet aan te moedigen!"

Café De Knip

Op 5 mei zullen, rond de klok van 15.30 uur, de lopers van de bevrijdingsestafette met het bevrijdingsvuur aankomen bij café De Knip in Oudkarspel. Daar wordt de fakkel overgedragen aan de oorlogsveteranen. Zodra zij het Langedijker bevrijdingsvuur ontstoken hebben, zal er een gevarieerd bevrijdingsfestival losbarsten met livemuziek, attracties voor de kinderen en een hoop gezelligheid.

De aanwezigheid van de veteranen van Collection '39-'45 maken het bevrijdingsfestival compleet. Van hun zijn diverse voertuigen en een ingerichte bivak(tent) te bezichtigen.

Historische fietstocht

Dit jaar vindt er op 5 mei voor het eerst een fietstocht plaats, die de deelnemers langs diverse locaties in Langedijk brengtwaarin de oorlog bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Samen met Arie Kaan, van Stichting Langedijker Verleden is er vanaf Oudkarspel tot Broek op Langedijk een tocht uitgezet. Deze brengt u middels een routeboekje langs plekken waar foto's uit de oorlog en heden uitleg geven.

Zie het volledige programma in deze krant op pagina 10. Of kijk op www.deeljevrijheid.nl en de Facebookpagina @langedijker.bevrijdingsfestival!