Kompas ed 1

19 februari 2019

Kompas ed 1 19 februari 2019


Hatha yoga

LANDSMEER - Er zijn weer nieuwe leden welkom bij de hatha yogalessen van Gymnastiekvereniging Wilskracht uit Landsmeer.

Dienstencentrum Landsmeer (DCL), Dr. M.L. Kingstraat 2B. De tijden zijn maandagavond van 18.45 tot 19.45 uur of van 20.00 tot 21.00 uur. Voor Meer informatie via info@wilskrachtlandsmeer.nl.

4 / 12

Steungezinnen gezocht voor overbelaste gezinnen

OOSTZAAN - Gezinnen in de gemeente Oostzaan die overbelast zijn kunnen sinds kort een beroep doen op Buurtgezinnen.nl. De gemeente is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Buurtgezinnen.nl. Dit is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen.

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen.nl afspraken over de inhoud van de ondersteuning. De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Steungezin

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop der tijd. In Oostzaan wordt gezocht naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft.

Oprichter Leontine Bibo: "Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. Dan lukt het ouders niet meer om op elk moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse, praktische hulp van familie en vrienden. Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen.nl is er voor deze gezinnen. Wij willen toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin."

Sharon Mantjes treedt in Wormerland en Oostzaan op als coördinator voor Buurtgezinnen.nl. "Ik geloof heel erg in samenwerken en verbinden, vooral vanuit ervaring, omdat dat sneller voor herkenning en erkenning zorgt. Het geeft kracht als je weet dat je niet de enige bent die de opvoeding soms even niet aankan maar dat je er niet alleen voor staat." Voor meer informatie www.buurtgezinnen.nl.

Geavanceerde technologie ZMC voor knie

Robbert Jan Noorda legt de Visionaire-technologie uit. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - Robbert Jan Noorda (54) is orthopedisch chirurg bij het Zaans Medisch Centrum. Een van zijn specialiteiten is het behandelen van mensen met versleten knieën. De orthopeed doet dit nu alweer een kleine vijf jaar met een geavanceerde technologie: Visionaire. Hij ziet daarbij veel voordelen en legt uit wat de behandeling inhoudt.

Mensen met ernstige slijtage aan hun knie komen in aanmerking voor een totale knieprothese. Om een prothese of ook wel 'kunstknie' te plaatsen is een operatie nodig die wordt uitgevoerd door een orthopeed. Daarvoor moet deze het bot van het onder- en bovenbeen zodanig behandelen dat de prothese daartussen past en goed bevestigd kan worden. Het kraakbeen wordt daarbij weggehaald.

Visionaire

Noorda trad in 2003 in dienst bij het ZMC en plaatste sinds die tijd ongeveer 1.500 knieprothesen. In 2014 stapte het ZMC over op de hoogstaande Visionaire-technologie. "We zijn het enige ziekenhuis in Nederland dat de technologie standaard toepast", aldus Noorda.

Volgens de orthopeed heeft het grote verbeteringen in de behandeling opgeleverd. Hij legt dit uit: "Bij de oude methode moesten we tijdens de operatie beoordelen welke maat prothese de patiënt nodig had. We konden ook niet rondom in de knie kijken, zodat het plaatsen van de prothese passen en meten was. Bij de nieuwe methode wordt eerst een 3D MRI-scan en langebeenopname gemaakt, die we opsturen naar onze Visionaire-leverancier in Amerika. Aan de hand van de gegevens maken zij met een 3D-printer een zaagmal die precies op de vorm van de knie is afgestemd. Zo kunnen we het onder- en bovenbeenbot zodanig afzagen dat we vooraf al weten welke maat prothese we moeten hebben en bovendien wordt de prothese preciezer geplaatst. Lange pennen in het bot voor de maat- en positiebepaling zijn daardoor niet meer nodig. Bovendien is hierdoor minder kans op botschade."

"Dankzij een 3D-animatie kunnen we vóór de operatie de knie helemaal rondom bekijken, opdat we in de operatiekamer nog preciezer te werk kunnen gaan. De indruk bestaat dat de patiënten als gevolg van het gebruik van deze methode beter herstellen dan met de eerdere conventionele methode."

Toekomst

Sinds 2014 heeft Noorda ruim 500 Visionaire-operaties uitgevoerd. De technologische ontwikkeling gaat snel. "We hopen dat we in de toekomst ook prothesen op maat kunnen aanbieden. Zover is het echter nog niet. Op dit moment moeten we nog kiezen uit de verschillende beschikbare maten."

OFC laat belangrijke punten liggen

OOSTZAAN - OFC kwam in de Derde Divisie uit tegen Blauw Geel niet verder dan 0-0. Het team van trainer Eric Heerings verzuimde om tegen de middenmoter te scoren, ondanks vele kansen en een groot overwicht.

OFC had er in Veghel duidelijk zin in. OFC wist kansen te creëren maar had pech dat de doelman van de Brabanders in grote vorm stak. Na twintig minuten raakte spits Reda Kharchouch opnieuw geblesseerd. Waarschijnlijk is zijn hamstringblessure weer teruggekomen. Er is grote vrees dat hij de komende weken weer buiten de lijnen zal staan.

Grote kansen waren er voor Jermano Lo-Fo Sang en Deniz Aslan. Voortdurend kreeg OFC hoekschoppen maar het leverde niet de zo verdiende treffer op. Voor de doelman van de Oostzaners werd het een hele rustige middag.

OFC had belangrijke punten laten liggen.

SV Kadoelen blijft zorgen houden

AMSTERDAM - NOORD - SV Kadoelen verloor in de derde klasse met 1-2 van JOS/Watergraafsmeer. Het team blijft door dit resultaat degradatiezorgen houden. Al na vijf minuten kwam JOS op voorsprong. Kadoelen kwam daarna moeizaam in de wedstrijd en dat kwam mede door het ontbreken van de geschorste Sergio Vlijter. Na goed voorbereidend werk van Bryan Fleysman kon spits Mitch van Ankeren weer zijn grote klasse laten zien. Hij omspeelde de doelman en het stond gelijk. Daarna bleef de thuisploeg in de eerste helft op de lange bal spelen. In de tweede helft bleef JOS sterker en kreeg al snel een strafschop. Doelman Oudshoorn wist de bal uit zijn doel te houden. Na iets meer dan een uur kon JOS op voorsprong. Van Ankeren kreeg nog een kans om de gelijkmaker te scoren maar had pech Kadoelen blijft voorlaatste staan.

Belangrijke winst voor OFC Zaterdag

OOSTZAAN - Het zaterdagteam van OFC won met 0-1 van Blauw Wit/ Beursbengels. Door deze winst heeft het team van assistent trainer Fred Holverda nog maar twee punten achterstand op Sc Buitenveldert.

Het eerste half uur werd er nog niet goed gespeeld. Daarna ging het plotseling veel beter. In de tweede helft waren de teams aan elkaar gewaagd.

Fraaie actie

Vijf minuten voor tijd kon Nick Kramer na een fraaie actie scoren. Deze voorsprong kwam niet meer in gevaar. Zaterdag 23 februari is de belangrijke wedstrijd tegen EDO.

Grote kans

IVV verloor met 1-0 van SV Diemen. De achterstand op koploper DCG is nu opgelopen tot negen punten. Wel heeft het team van trainer Gerrie Breugem een wedstrijd minder gespeeld. IVV maakte het zichzelf moeilijk door veel kansen te missen. De thuisploeg wist wel een grote kans te benutten. IVV had het zichzelf moeilijk gemaakt en Breugem was na afloop zwaar ontevreden.

Zege voor HYS

SC Purmerland verloor in Haarlem met 1-0 van HYS. Het team van trainer Nikolai Schreuder kreeg in de eerste helft verschillende kansen waar niet goed mee werd omgesprongen. Aanvaller Daniel Brink die was geblesseerd werd zeer gemist. In de tweede helft kon het fysiek sterke HYS de zege pakken.

Nestkastjes maken in de Bolder

Nestkastjes maken. (Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - Met het broedseizoen voor de deur, is de maand februari de ideale maand om een nestkastje op te hangen, om zo de vogels een handje te helpen. IVN Waterland kan je helpen een mooi nestkastje te maken.

Tijdens de voorjaarsvakantie kun je op vrijdag 22 februari je eigen nestkastje bouwen in De Bolder. Dit is een workshop voor kinderen vanaf acht jaar. Voorafgaand wordt er gestart met informatie over het nestkastje.

Hoe herken je ze?

Welke vogels gaan er eigenlijk in een nestkastje? Hoe kun je ze herkennen? Waarom is het belangrijk om de vogels te helpen en wat is een veilige plek om je nestkastje op te hangen?

Bouwpakket

Mocht je zelf ook nog een vraag hebben dan kun je die uiteraard stellen. Hierna gaat iedereen zelf aan de slag. Ieder krijgt een bouwpakketje en maakt een zo mooi mogelijk nestkastje!

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met woensdag 20 februari en is verplicht. Dit kan via info@debolder.com. Bellen kan ook via tel: 0299-650560 of via tel: 0628688276. De knutselactiviteit is op het Bernard Nieuwentijt College.Kosten bedragen € 5.00 . Er wordt gestart met de activiteit om om 10.30 uur.

Zwemspektakel & Sportinstuif XL

REGIO - Team Sportservice Zaanstreek-Waterland houdt in de voorjaarsvakantie weer diverse activiteiten. Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan het Zwemspektakel en de Sportinstuif XL op maandag 18- en dinsdag 19 februari!

Kinderen die in groep 3 tot en met 8 zitten en in het bezit zijn van minimaal een A-diploma zijn welkom op maandag 18 februari tussen 13:30 en 15:00 uur. Zij kunnen deelnemen aan waterpolo, mat lopen, waterbal lopen, vlotvaren en duiken in het Sportfondsenbad in Monnickendam (Wilhelminalaan 54). De entree is € 3,50 per kind. Betalen kan aan de kassa.Kinderen die in groep 3 tot en met 8 zitten kunnen dinsdag 19 februari tussen 11:00 en 13:00 uur meedoen op de stormbaan, met knotshockey, voetbal, basketbal en handbal in sporthal 't Spil in Monnickendam ( Spil 12). De kosten bedragen € 3,00 per kind en de volledige opbrengst gaat naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur. (Betalen via iDeal).Ga naar www.teamsportservice.nl/zaanstreekwaterland, klik op Evenementen & Activiteiten en dan op Zwemspektakel Waterland en/of Sportinstuif XL om kinderen aan te melden. Voor het Zwemspektakel Waterland betaal je aan de kassa.