Bergens Nieuwsblad

27 maart 2019

Bergens Nieuwsblad 27 maart 2019


Nieuwe boek Sjoerd Kuyper gepresenteerd in de Ruïnekerk

Sjoerd Kuyper kreeg het eerste exemplaar overhandigd door goede vriend Diederik van Vleuten. (Foto: aangeleverde)

BERGEN - 'Bizar' heet het meest recente werk van de Bergense kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. Het is een spannend avontuur, waarin kinderen de wereld van de volwassenen ontdekken en daar een eigen invulling aan geven. Woensdag 20 maart werd het boek gepresenteerd en ging de schrijver over de inhoud in gesprek met Engele Wijnsma, predikant van de Ruïnekerk.

'Als je zo lelijk bent als ik, kun je een hoop lol hebben'

Sjoerd Kuyper in gesprek met dominee Engele Wijnsma. (Foto: aangeleverd)

De avond werd geopend door de cabaretier Diederik van Vleuten, die vol trots en met een knipoog aanhaalde dat hij zich tegenwoordig ook schrijver mag noemen. Van Vleuten en Kuyper bleken elkaar al te kennen sinds hun jeugdjaren. Kuyper had op zijn beurt recent gesproken bij de boekpresentatie van Van Vleutens recente debuut als auteur: "Daar werd wat groots verricht'. Van Vleuten wist alle aanwezigen te boeien en te vermaken met zijn openingswoord dat zich zowel toespitste op gedeelde herinneringen als enkele markante passages uit het boek 'Bizar'.

Openingszinnen

Van Vleuten prees onder andere de sterke openingszinnen van Bizar: 'Als je zo lelijk bent als ik, kun je een hoop lol hebben. Niemand let op je!' Daarna las Sjoerd Kuyper zelf voor uit zijn nieuwe kinderboek. Het werd meteen duidelijk, dat hij zich hiermee niet richt op jonge kinderen, maar op pubers en kinderen op de drempel van de adolescentie. Kuyper strooit in Bizar net zo makkelijk met citaten van Schopenhauer, Shakespeare als de Bijbel.

Bergense dorpsdominee

Het wekte bij sommigen enige verbazing dat ds. Engele Wijnsma de gesprekspartner was voor deze avond. Het was dit jaar al het derde interview voor de Bergens dorpsdominee tijdens de presentatie van een nieuw boek. Zelf zei hij daarover: 'Enerzijds is het toeval, dat ik hier nu al weer zit en sta te interviewen, al past het ook in de trend waarin wij de functie van onze community zichtbaarder willen maken: verbinden, verdiepen en vernieuwen.' Het interview ging de predikant ogenschijnlijk vlot af. Hij wist net zo'n relaxte en open sfeer te creëren als tijdens de kerkelijke vieringen. Net als op zondagmorgen toverde hij ook nu verrassende plaatjes en filmpjes op het grote scherm, waarmee het gesprek vaart hield en de onderwerpen kleur kregen.

Kuyper genoot zichtbaar

Kuyper genoot zichtbaar de hele avond. Voor hem was het de afronding van een lang proces waarin hij zowel de kunst van het schrijven als de kunst van het weglaten had beoefend. Het resultaat is een boek, dat staat als een huis met een plot dat dat jong en oud zowel zal fascineren als ontroeren.

Salie Mo

Het boek speelt zich af op een fictief Waddeneiland, dat meerdere keren doet denken aan locaties in Bergen. De centrale figuur in het boek is Salie Mo, een meisje van 13 dat al sinds haar derde jaar kan lezen en niets liever doet. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Deze zegt dat ze drie maanden geen boek mag aanraken. Ze mag alleen kijken, luisteren en schrijven. Dan stort ze zich zonder boeken als puber in het echte leven: een zomervakantie met drie gezinnen van alleenstaande moeders.

Spannende passages

Dit levert zowel hilarische als ontroerende, prikkelende en spannende passages op. Kuyper weet er allerlei anekdotes en citaten doorheen te weven, die je als lezer niet snel vergeet. Kuyper neemt geen blad voor de mond, maar tegelijk wordt duidelijk dat sommige gebeurtenissen zo heftig zijn, dat ze eigenlijk niet opgeschreven kunnen worden. Niet omdat er geen woorden voor zijn, maar omdat we uit onmacht om de werkelijkheid soms liever een ander verhaal vertellen.

Culinaire Fietstocht dwars door gemeente Bergen

BERGEN - De buurtsportcoach van de gemeente Bergen organiseert donderdag 18 april een culinaire fietstocht. Iedereen van zestig jaar en ouder kan deelnemen aan deze prachtige activiteit, bestaande uit drie verschillende routes (47, 52 of 67 kilometer). Tijdens de fietstocht wordt gestopt bij diverse culinaire gelegenheden in de gemeente. Deelnemen aan deze sportieve en culinaire activiteit kost € 25,-. Naast alle culinaire hapjes, zit ook eenmaal koffie/thee en één borreldrankje bij de prijs inbegrepen. De fietstochten starten bij Grandcafé De 4sprong in Schoorl, inloop 09.00 tot 09.30 uur. Aanmelden kan via j.jongstra@alkmaarsport.nl en 06-34580203. Graag afstand van voorkeur en type fiets of e-bike aangeven bij aanmelding.

Open podium

BERGEN - Bij Gallery & Artcafé Rogier Jonk aan het Plein in Bergen is vrijdag 29 maart vanaf 16.00 uur een open podium voor dichters en muzikanten. Thema van dit evenement is 'Op een andere plaats'. Belangstellen zijn van harte welkom. De toegang is gratis. Gastheer is dorpsdichter Arij van der Vliet.

Jeu de boules

EGMOND AAN DEN HOEF - Potje jeu de boules spelen? Wachten tot het eindelijk vakantie is hoeft niet. Elke donderdagmiddag vanaf 13.30 uur kunnen belangstellenden, heerlijk in de buitenlucht, terecht op het jeu-de-boules-terrein in Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Liefhebbers van alle leeftijden kunnen zich aanmelden bij Jeane Karels, Hanswijk 60 in Egmond aan den Hoef. Telefoon 072-5061326.

Giancarlo Romita brengt zijn koren samen

Nieuwe wethouders en formatieakkoord gepresenteerd

Bergense Billy schittert op NK kunstrijden

Neem een loopje met schrijfster Sophie Zijlstra

Film en concert rond Arvo Pärt

Een bijzondere combinatie van Arvo Pärt en het Cello Octet Amsterdam, te beleven in Bergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - In de Rüinekerk is dinsdag 9 april een live uitvoering van de muziek van de vermaarde componist Arvo Pärt te beluisteren door het Cello Octet Amsterdam; de documentaire over de componist is tegelijkertijd te zien in Cinebergen.

In deze film van regisseur Paul Hegeman is Pärt, de grootste componist van onze tijd, aan het werk te zien, terwijl de kunstenaars die zijn muziek uitvoeren of erdoor geïnspireerd worden de verschillende aspecten van het fenomeen belichten. Allen zijn op zoek naar het Pärt gevoel. Rode draad door de film zijn de repetities die de grootmeester verricht met de leden van het Cello Octet Amsterdam. Pärt was speciaal naar de Westerkerk in Amsterdam gekomen om met hen een aantal van zijn composities voor cello te bewerken. Aanvang van de film Cinebergen is 17.00 uur of 19.00 uur, aanvang van het concert in de Ruïnekerk is 21.00 uur. Zowel de Vrienden van de Ruïnekerk als de Vrienden van Cinebergen genieten een flinke korting op de toegangskaarten.

Kaartverkoop verloopt uitsluitend via Cinebergen (online via www.cinebergen.nl of aan de kassa van het filmtheater). Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Vrienden van Cinebergen en Vrienden van de Ruïnekerk betalen € 25,-, anderen € 35,-. Er zijn uitsluitend combi-kaarten zijn beschikbaar.

Gratis proefles Salsa Cubatellama

Salsa leren kan iedereen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Dansschool Cuba Tellama houdt maandag 1 april en woensdag 3 april een gratis proefles Salsa voor beginners, vanaf 19.00 uur in Wijkcentrum Daalmeer. Na de proefles kunnen belangstellenden zich inschrijven voor de hele cursus van twaalf lessen die 7 april start. Mensen met ervaring kunnen een proefles afspreken via info@dansschoolcubatellama.nl. Betaling via AlkmaarPas tickets en HuygenPas is mogelijk. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Iedereen kan Salsa-dansen leren, van jong tot oud en ongeacht leeftijd of afkomst. Vanaf de eerste les neemt de professioneel geschoolde docent Alberto bezoekers mee in zijn enthousiasme en al na vier lessen zijn deelnemers in staat om de salsa te dansen! Alle informatie over de dansschool op www.dansschoolcubatellama.nl.

Giancarlo Romita brengt zijn koren samen

Giancarlo Romita brengt zijn drie koren binnenkort samen in één concert 'Cantando in Coro'. (Foto: Vincent de Vries)

door Marsha Bakker

LANGEDIJK - Giancarlo Romita is dirigent van het Langedijker koor, en heeft daarmee het koor - dat ooit begon als het Langedijker Smartlappenkoor - naar een hoger niveau getild. Hij hoort vrijwel meteen welke stemmen sterk of bijzonder zijn en hoe hij met een groot aantal verschillende stemmen een sterk en gevarieerd koor bouwt. Muziek is zijn leven.

'Het is magisch als alle stemmen op hun plaats vallen'

Giancarlo is geboren in Zuid Italië, een autodidact die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Na jaren zwerven door heel Europa met verschillende bands ontmoet hij in Zwitserland zijn grote liefde uit het Nederlandse Langedijk.

Sindsdien is Giancarlo actief in de Nederlandse popscène als drummer/zanger bij talloze bekende en minder bekende bands en hij speelt nog steeds overal als freelance muzikant. Als componist / tekstschrijver/ drummer/ korist heeft Giancarlo gewerkt met Marco Borsato, Petra Berger, Kinderen voor Kinderen, Wolter Kroes, en vele anderen. Andrea Bocelli nam in 2013 het lied 'Ma dove sei' op, waarvoor Giancarlo de tekst schreef. De laatste jaren is hij voornamelijk actief als koordirigent want stemmen arrangeren is een van zijn grote passies.

Magie

Giancarlo is een emotioneel man, hij geniet met volle teugen van zijn koren en verliest zich soms in de muziek. "Als een stuk goed wordt gebracht, en alles klopt, dan is dat het mooiste wat er is. Het is een magisch moment als alle stemmen op hun plaats vallen, dat geeft mij kippenvel! Ik wil dat graag door een groter publiek laten ervaren en ben heel blij dat dit nu gaat gebeuren in Schoorl."

Cantando in Coro

Naast het Langedijker koor is hij ook dirigent van Het Eerste Schoorls Gemengd Mannenkoor en het koor Adem-noot uit Oudorp. Hij liep al langer rond met het idee om een keer een groot concert te organiseren, waarbij zijn drie koren elk een aantal nummers apart, maar vooral ook samen zingen. Hij zocht voor de ultieme belevenis een locatie waarbij horeca aanwezig is. Theater De Blinkerd bleek de ideale locatie. Na maanden voorbereiden gaat dit concert - Cantando in Coro (zingen in koor) - plaatsvinden op zondag 14 april in Schoorl, aanvang 15.00 uur.

Van Presley tot opera

Muziek die ten gehore zal worden gebracht varieert van Elvis Presley tot Simon & Garfunkel, en van muziek uit de musical Annatevka tot aan Napolitaanse opera. Maar natuurlijk komt er ook een groot aantal Nederlandstalige meezingers voorbij. Na de optredens is er tijd voor een hapje en een drankje en kan er worden gedanst op de muziek van de coverband Keep on Rocking.

Wilt u bij dit bijzondere concert meemaken? De kaartverkoop is inmiddels gestart, u kunt kaarten à € 8,50 bestellen via hetlangedijkerkoor.nl, bij de Marskramer in Noord-Scharwoude en aan de deur van theater De Blinkerd in Schoorl.

Nieuw formatieakkoord gepresenteerd

Jan Houtenbos, Erik Bekkering, Hetty Hafkamp, Antoine Tromp, Yolan Koster en Klaas Valkering. (Foto: Hans Brouwers)

BERGEN - KIES Lokaal, GroenLinks, VVD, CDA, D66 en PvdA voerden de afgelopen maanden gesprekken over een nieuw akkoord dat op een breed draagvlak in de raad kan rekenen. Inmiddels zijn ze tot een formatieakkoord gekomen.

Dat maakte formateur Hans Huibers donderdag 21 maart tijdens een speciale bijeenkomst in De Blinkerd in Schoorl bekend. Daar werd de inhoud van het akkoord, 'Nieuw Vertrouwen' gedoopt, gepresenteerd. Tevens werden de nieuwe wethouders voorgesteld. Dit zijn Erik Bekkering namens KIES Lokaal, Yolan Koster namens GroenLinks, Jan Houtenbos namens de VVD, Klaas Valkering namens het CDA en Antoine Tromp namens D66. De PvdA levert geen wethouder, maar maakt wel volwaardig deel uit van de coalitie. Gemeentebelangen BES en Behoorlijk Bestuur Bergen leverden waardevolle aanvullingen die in de tekst worden verwerkt. Dinsdagavond 26 maart werden de nieuwe wethouders tijdens een extra ingelaste raadvergadering officieel geïnstalleerd.

Oud papier

BERGEN - De papiercontainer van handbalvereniging Berdos staat zaterdag 30 maart aan de Bergerweg (Koopman blauwe bak, naast het tankstation).

Leden van de vereniging nemen oud papier en karton aan van 09.00 tot 12.00 uur. De container staat daar elke laatste zaterdag van de maand. Verenigingsleden roepen iedereen in Bergen op: 'Doe de vereniging een plezier en breng uw oud papier!'.

Kijk voor de komende data en meer informatie over de handbalvereniging op www.berdos.nl.

Gastvrouwen gezocht

BERGEN - Stichting Welzijn Bergen opent binnenkort een nieuwe huiskamer in Wijksteunpunt De Sanderij. De huiskamer gaat medio mei van start en vindt plaats iedere donderdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur. De stichting zoekt enthousiaste gastheren en -vrouwen die koffie en thee willen zetten, mensen willen ontvangen, eventueel een keer een spelletje meespelen en kunnen zorgen voor een prettige sfeer. Interesse én beschikbaar op de donderdagochtend (eens per twee weken)? Neem dan contact op via 072-5095267 (werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur) of mail naar c.meliefste@welzijnbergen.nl. Kijk ook eens op www.welzijnbergen.nl.

Biodanza

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtend Café van woensdag 3 april verzorgt Marleen van Koeveringe een kennismaking met Biodanza, een methode die de mensen wil leren te genieten van het leven en in het moment te zijn. Marleen: "Het is veel meer een ontwikkelingsweg; een mogelijkheid tot persoonlijke groei en rijping, dan een dansles. Via muziek, beweging, expressie en een gevoel van verbondenheid met elkaar, maakt Biodanza ons ware potentieel wakker." Zelf ervaren? Kom dan woensdag 3 april om 10.30 uur naar dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. Deelname is gratis!

'Jackie'. (Foto: Aangeleverd)

Bij Filmhuis Schoorl draaien deze week drie films. Donderdag 28 maart is er een speciale vertoning van het Nederlandse historische epos 'Kenau', over Kenau Simonsdochter Hasselaar (Monic Hendrickx). Deze voorstelling is uitsluitend voor vrienden van 'Schakels'. Vrijdag 29 maart zijn twee films te zien. De Nederlandse roadmovie 'Jackie' met Carice van Houten, Jelka van Houten en Oscarwinnares Holly Hunter draait om 15.00 uur. Als tweelingzussen Sofie en Daan bericht krijgen dat hun Amerikaanse, biologische moeder in het ziekenhuis ligt, besluiten ze haar op te zoeken. Regie: Antoinette Beumer. Om 20.00 uur draait 'Tully', een tragikomedie van Jason Reitman met Charlize Theron in de hoofdrol. Marlo is een jonge vrouw met drie kinderen: een pasgeboren baby, een kind met autisme en daartussen nog een kind. Uitputting ligt op de loer, maar 'night-nanny' Tully moet redding brengen. Meer weten of reserveren? Kaarten à € 10,- (€7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden via www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voorafgaand aan de voorstelling. Een toegangskaart geeft recht op één consumptie na afloop van de voorstelling. Te vinden in De Blinkerd, Heereweg 150 in Schoorl.

'Tully'. (Foto: Aangeleverd)

In het doolhof

nu wel uitgekeken,

verdween ze huppelend

door de uitgang.                

Dossier 'recreatiewoningen' op schema

BERGEN - Provincie Noord-Holland heeft de gemeente Bergen nadrukkelijk verzocht om actief op te treden tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen. Binnen twee jaar moet de gemeente hebben opgetreden tegen alle permanente bewoning van recreatiewoningen.

Ieder kwartaal rapporteert het college van B&W over de voortgang. De vierde kwartaalrapportage is op 13 maart aan de gemeenteraad gestuurd. Burgemeester Hafkamp heeft de rapportage ook met de provincie gedeeld: "Ik ben tevreden met hoe het traject tot nu toe verloopt. We lopen op schema." De handhaving wordt in delen opgepakt; ieder kwartaal wordt een deel van de handhaving van de 409 adressen gestart. In het vierde kwartaal van 2018 is de controle op de eerste vier bundels van adressen voortgezet. In totaal bevatten deze bundels 297 adressen. In het derde kwartaal zijn daar al 68 van afgevallen, in het vierde kwartaal nog eens 150. Voor deze recreatiewoningen bestaan geen of niet genoeg aanwijzingen dat deze permanent bewoond worden.

Handhaving

In het derde kwartaal zijn veertien vooraankondigingen verstuurd. Op twee van de aangeschreven adressen is de overtreding ongedaan gemaakt; voor negen andere kon een last onder dwangsom worden verzonden. Voor 27 adressen uit het onderzoek van het vierde kwartaal kan ook een vooraankondiging worden verstuurd. Er zijn negen aanvragen ontvangen voor een tijdelijke omgevingsafwijkingsvergunning. Die zijn in nog behandeling. Op de vijf gedoogbeschikkingen die zijn aangevraagd zijn er twee toegekend en is er een geweigerd. De overige twee zijn nog in behandeling. Samenvattend zijn nu 297 van de 409 adressen behandeld. Daarvan zijn er 208 afgevallen (geen handhaving vereist), 35 in handhaving en 54 in onderzoek. Meer weten? Mail naar projectrecreatiewoningen@bergen-nh.nl

Neem een loopje met … Sophie Zijlstra

Schrijfster Sophie Zijlstra is te gast in Museum Kranenburgh. (Foto: Lionne Hietberg)

BERGEN - Museum Kranenburgh ontvangt een aantal keren per jaar bekende schrijvers en dichters die tijdelijk in het beroemde Adriaan Roland Holsthuis in Bergen verblijven. Woensdag 27 maart verwelkomt Kranenburgh schrijver Sophie Zijlstra (1967). Tijdens haar hoogstpersoonlijke rondleiding voor bezoekers reflecteert zij op de tentoonstellingen en vertelt zij over haar werk en haar bijzondere verblijf in Bergen.

Sophie Zijlstra studeerde aan de Schrijversvakschool in de richting proza. Later studeerde ze Chinees, woonde ze enige tijd in Kaapstad en werd ze reisleidster in het Verre Oosten. Enkele jaren geleden koos ze definitief voor het schrijven. Ze debuteerde in 2007 met het veelgeprezen op historische feiten gebaseerde roman 'Mevrouw Couperus'. Haar tweede boek, 'Potifars vrouw', werd eveneens zeer lovend besproken. In 2012 volgde 'Margot', een roman over het leven van de zus van Anne Frank.

Knipoog

Haar laatste boek verscheen in 2016. 'De verlossing van Liesbeth Bede' is een moderne feministische roman met een knipoog, die geprezen werd in de Volkskrant. Sophie Zijlstra is eveneens docent Chinees en prozaschrijven.

Kranenburgh organiseert de rondleidingen door schrijvers in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het A. Roland Holst Fonds.

Het schrijversloopje met Sophie Zijlstra is woensdag 27 maart van 12.30 tot 13.00 uur. De toegang is gratis voor museumbezoekers.

Marry Ranzijn exposeert

Uitsnede van beeld van Marry Ranzijn, getiteld 'Ik leef'. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - De Bergense kunstenares Marry Ranzijn exposeert met bronzen beelden tijdens de expositie 'Noordkopkunst', in het voormalig gemeentehuis aan de Oostwal 2 in Tuitjenhorn. Zij doet dat samen met 27 andere kunstenaars van uiteenlopende kunst.

De expositie is van 23 maart tot en met 26 mei ieder weekend open op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.noordkopkunst.nl.

Vertaling van emoties

Sinds 2004 beeldhouwt Marry Ranzijn figuratieve beelden in brons en klei. Daarbij gaat ze ervan uit dat een beeld geen kopie is van de mens, maar een vertaling van allerlei emoties. Deze vertaling probeert ze tot uiting te brengen, het onzichtbare, zichtbaar te maken. Daarnaast probeert ze de grenzen van het materiaal op te zoeken, spanning in beweging.

Een impressie van haar werk is te vinden op www.marryranzijn.nl.

Bergense Billy schittert op NK

Billy de Munk in actie tijdens het NK. (Foto: Aangeleverd)

UTRECHT - De talentvolle kunstrijdster Billy de Munk heeft op het Nederlands kampioenschap kunstrijden op de schaats op de Utrechtse Vechtsebanen een prachtige bronzen plak behaald.

De veertienjarige Bergense kwam uit in de categorie Basic Novice B. Ze reed zoals altijd met veel passie en voerde bovendien de technische elementen uitstekend uit. Met een nieuw persoonlijk record van 27 punten gaf ze haar derde plaats extra glans.

AIJC

Billy was een van de zeven schaatsers die de Alkmaarse IJsclub (AIJC) vertegenwoordigden in Utrecht. Ze draaide een mooi seizoen, met meerdere podiumplaatsen, en mag vanwege die uitstekende resultaten volgend seizoen een categorie hoger uitkomen.

IJsshow

De wedstrijdrijders van de AIJC trainen in Alkmaar onder Marcus Deen, meervoudig Nederlands kampioen kunstrijden en EK- en WK-rijder. De choreografieën zijn in handen van Terry Banghart, voorheen soliste bij Holiday on Ice en Ice Capades. De komende weken trainen de rijders voor de jaarlijkse spectaculaire ijsshow, zaterdag 6 en zondag 7 april op ijsbaan De Meent Bauerfeind. Thema van de show is dit jaar 'Heroes'.

Vierde programma 'Radio zonder beeld'

BERGEN - Het vierde programma van 'Radio zonder beeld' in de Bergense Ruïnekerk is getiteld 'Sferen en stemmingen'. De dagen met bewolking en regen volgen elkaar op en roepen sferen en stemmingen op, die in de titels van muziekstukken zijn terug te vinden: 'Here's That Rainy Day', 'Willow Weep for Me', 'Alone Together', 'We're All Alone'. Vooral in de jaren zestig probeerden jazzmusici deze stemming in hun muziek te verklanken. Ook klassieke componisten deden dit. En daar zal dit programma over gaan. Het is welluidende woordloze muziek. De rust in het programma en de bijzondere ambiance van de Ruïnekerk zorgen voor een intensere luisterervaring. Zondag 31 maart van 15.30 tot 17.00 uur in de Ruïnekerk in Bergen. De kerk is open om 15.15 uur. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Edwin Evers Band naar A9 Studios

De Edwin Evers Band weet er altijd een feestje van te maken. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - De Edwin Evers Band staat vrijdag 24 mei, na enkele jaren van afwezigheid, weer op het podium van de A9 Studios. Deze avond belooft een supergezellig feestje te worden!

Ruim vijftien jaar geleden is de band rond de razend populaire radio-dj Edwin Evers als muzikale vriendengroep gestart. Sindsdien treedt de band op tijdens feesten, evenementen en festivals. Bekend is zij ook als begeleidingsband van vele artiesten en natuurlijk als huisband van de tv-programma's als 'The Voice of Holland' en 'The Voice Kids'. Het optreden start om 21.30 uur en zal negentig minuten duren en de afterparty wordt verzorgd door DJ Jacco Silver. Tickets kosten € 27,50. Er zijn ook VIP-tickets beschikbaar. Meer weten? Kijk op www.bobs.nl. Wees er snel bij, want op is op!

Flint speelt Lucebert

BERGEN AAN ZEE - De Amsterdamse theatergroep Flint komt donderdag 28 maart om 20.00 uur naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee met literair muziektheater over de poëzie van de dichter en schilder Lucebert. De muziektheatervoorstelling 'Lucebert' is gebaseerd op het werk van één van Neerlands grootste dichters van de twintigste eeuw. Lucebert schreef poëzie zoals ze bedoeld is. Zijn teksten zijn verwarrend, provocerend maar vooral tot de verbeelding sprekend en uiterst muzikaal. Zijn woorden brengen een spontane eruptie van klanken voort, zoals een vuurspuwende vulkaan. Het wordt een theatraal, visueel en muzikaal spektakel boordevol 'spoken word', jazz, hiphop en hallucinerende beelden. Idee & artistieke leiding Felix Strategier. Reserveren en info: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308. Kaarten ook verkrijgbaar in de winkel van de Eerste Bergensche Boekhandel en vanaf een half uur voor aanvang concert aan de zaal zolang de voorraad strekt. Kijk ook op www.kunstgetij.nl.

Karavaan Festival: Senang in de duinen

Locatietheater 'Senang' is te zien in Bergen aan Zee. (Foto: Ben van Duin)

BERGEN AAN ZEE - Tijdens het Karavaan Festival, dat van 30 mei tot en met 10 juni gehouden wordt, zie je het locatietheater 'Senang' in de mooie duinen van Bergen aan Zee, bij Landgoed Huize Glory. Een muzikale voorstelling over afkomst, tradities en botsingen.

Waan je even in een andere wereld... Dubbelbloed acteurs-duo Klemens Patijn en Nynke Heeg duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen: in hoeverre zijn zij nog Indisch en waar begint honderd procent Nederlands zijn? In de zeventig minuten durende voorstelling maakt het stel korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Generatie 3 zwijgt niet langer. Ze zijn krachtig en kwetsbaar. Met rake klappen op Kendangdrums en zoete pianoklanken troeven de twee elkaar af. Een persoonlijke zoektocht naar identiteit, naar antwoorden op vragen die er toe deden en die er toe doen. Vragen die iedereen kent die opgroeit in twee culturen. Hoe senang voelen Nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag?

Senang speelt vrijdag 7 en zaterdag 8 juni om 19.30 uur, zondag 9 juni om 11.30 en 19.30 uur en maandag 10 juni om 11.30 en 16.00 uur. Kaarten kosten € 15,-. Vrienden van Karavaan krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop vanaf 5 april. Meer info op karavaan.nl

Sam's Kledingactie helpt Sulawesi

In Sulawesi wordt hard gewerkt om het leven na de aardbevingen weer op gang te brengen. (Foto: Cordaid)

BERGEN - De inzamelingsactie van Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood in Bergen wordt dit voorjaar gehouden op woensdag 10 april van 09.00 tot 12.00 uur in de Petrus en Paulus Kerk aan de Dorpsstraat 20. Tevens kan men dinsdag 9 april de gehele dag kleding brengen bij verzorgingshuis De Marke aan de Saenehof 1, familie Engelhart aan de Lijtweg 20 en familie Schaper aan de Prins Bernhardlaan 9.

Sam's Kledingactie heeft voor het komende voorjaar, in samenwerking met hulporganisatie Mensen in Nood van Cordaid, een nieuw goed doel uitgekozen. De opbrengsten van de ingezamelde kleding gaat voor de eerste helft van 2019 naar een project in Sulawesi.

Natuurgeweld

Dat Indonesische eiland is op 28 september 2018 getroffen door een aardbeving en een tsunami, met aardverschuivingen tot gevolg. De verschillende aardverschuivingen hebben 2.087 mensen gedood en meer dan 211.000 mensen zijn ontheemd geraakt. Veel mensen leven onder een zeil in ontheemden kampen in de buurt van hun oorspronkelijke dorp. Ze beschikken nauwelijks over voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Onder deze zware omstandigheden zal wederopbouw een lange tijd in beslag nemen.

Noodhulp

Cordaid verleent noodhulp met een consortium van vijf lokale organisaties (Aman, Bina Swadaya, LPTP, Perdhaki en Pusaka) die in het verleden door Cordaid getraind zijn in het verlenen van noodhulp. Daarnaast werkt ze met het Caritas netwerk dat vooral via CRS en twee lokale Caritas organisaties op Sulawesi veel noodhulp capaciteit in het gebied heeft. Cordaid heeft via haar partners inmiddels aan meer dan duizend mensen gezondheidszorg verleend via mobiele klinieken, er is ruim 40 ton rijst uitgedeeld, er zijn watertanks, waterfilters, hygiëne pakketten gedistribueerd en dekzeilen en kook benodigdheden uitgedeeld. Momenteel worden latrines gebouwd. Het lokale partners consortium heeft tien dorpen geselecteerd in wat moeilijker bereikbare gebieden die zij de komende maanden willen steunen bij de wederopbouw. Ze gaan samen met de gemeenschappen inventariseren wat de prioriteiten zijn en hoe gemeenschappen zelf hun wederopbouw in de hand kunnen nemen met steun van Cordaid en partners. Daarbij zal er tegelijkertijd met gemeenschappen werken aan het beter voorbereid zijn en beter kunnen reageren op toekomstige rampen, een werkwijze waar Cordaid veel ervaring in op heeft gedaan onder meer in de Filipijnen en Nepal.

Sam's Kledingactie zamelt al ruim vijftig jaar kleding in voor Mensen in Nood. De netto-opbrengst van de kleding wordt besteedt aan hulpprojecten over de hele wereld. Kijk ook eens op www.samskledingactie.nl.

Lions en The Blouzz: moddervette Alkmaarse blues in Vredeskerkje

BERGEN AAN ZEE - Meer dan honderd jaar geleden ging één van de wensen van het burgemeestersechtpaar Van Reenen-Völter in vervulling; de eerste steen van het Vredeskerkje in Bergen aan Zee, de kerk voor en van iedereen, werd gelegd en staat anno 2019 nog steeds te schitteren in de ambiance van duin, zee en frisse zeelucht. Het monumentale kerkgebouw vraagt onderhoud en daarom heeft de Lionsclub Bergen Egmond Schoorl ten behoeve de renovatie van het dak een zondagsconcert gehouden. Zondag 31 maart organiseert de Lionsclub in samenwerking met de Alkmaarse band The Blouzz een fantastische bluessessie in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. De band The Blouzz zal tweemaal 45 minuten moddervette blues ten gehore brengen. Een optreden waarbij het onmogelijk is om stil te blijven zitten en waarvan men nog dagen zal nagenieten. Het concert begint om 14.00 uur, het kerkje is vanaf 13.30 uur open. In verband met de beperkte beschikbaarheid is reserveren gewenst. Kaarten à € 20,- zijn te bestellen via lionsbesconcert@gmail.com. De Lionsclub ontvangt gasten met koffie en thee; de opbrengst is bestemd voor de isolatie van het rieten dak.

Alkmaar gastheer van Europese kampioenschappen wielrennen 2019

Niki Terpstra won in 2018 de Ronde van Vlaanderen. (Foto: Cor Vos)

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar gaat in samenwerking met de Europese Wielerbond (UEC) de Europese kampioenschappen wielrennen in 2019 organiseren. Deze worden van 7 tot en met 11 augustus in Alkmaar en omgeving verreden.

Ten Dam en Terpstra ambassadeurs

De Europese kampioenschappen zijn tevens de start van het programma 'Alkmaar Fietst'. Dit is een breder plan om de Alkmaarse fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren en het fietsen verder te stimuleren. Wethouder Dijkman is buitengewoon blij met de toewijzing: "Alkmaar en haar regio wordt hiermee op de kaart gezet wat goed is voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland. Laten we er als Alkmaarders samen met de regio, de Europese wielerbond en de vele vrijwilligers een prachtig evenement van maken".

Ambassadeurs

Vincent Thijssen, directeur Alkmaar Sport: ''Dankzij deze fijne samenwerking zijn wij erin geslaagd om de Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar te halen. Een mooie toevoeging is het ambassadeurschap van onze internationale wielerhelden en échte Noord-Hollanders, Laurens ten Dam en Niki Terpstra."

'Supertrots'

"Wij zijn supertrots dat het Europese kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar komt en we zijn al druk bezig om het parcours te testen en uit te zetten'', aldus Laurens ten Dam en Niki Terpstra.

Nieuw onderdeel

Naast de al bekende onderdelen, is dit jaar de Mix Team Relay een nieuw onderdeel die voor het eerst verreden zal worden in Alkmaar. Dat onderdeel staat, evenals de tijdritten voor vrouwen junioren en mannen junioren, woensdag 7 augustus op het programma. Donderdag 8 augustus worden de tijdritten gereden in de categorieën vrouwen en mannen -23 en vrouwen en mannen Elite.

Klapper

De wegwedstrijd voor de junioren (mannen én vrouwen) staat vrijdag 9 augustus op de planning. Zaterdag 10 augustus rijden de mannen tot 23 jaar en de elitevrouwen hun wegrace en het evenement wordt zondag 11 augustus afgesloten met de wegwedstrijd voor vrouwen tot 23 jaar en de klapper van het evenement: de wegrace voor de elitemannen.