Groene Hart op zondag

17 maart 2019

Groene Hart op zondag 17 maart 2019


"Burgemeester is het mooiste ambt!"

Burgemeester Posthumus neem 26 maar afscheid van 'zijn' Koggenland. (Foto: Gemeente Koggenland)

KOGGENLAND - Na een burgemeesterschap van bijna zes jaar neemt Rob Posthumus eind maart afscheid van de gemeente Koggenland. "Ik heb dan de leeftijd bereikt waarop je volgens de wet moet stoppen. Graag neem ik persoonlijk afscheid van de inwoners. Ik nodig alle burgers daarom van harte uit voor de afscheidsreceptie die het college voor mij organiseert."

Afscheidsreceptie burgemeester Posthumus

De receptie wordt dinsdag 26 maart gehouden van 20.00 tot 22.00 uur in het gemeentehuis van Koggenland, Middenhof 2 in De Goorn.

"Ik heb volop genoten van het zijn van (uw) burgemeester. Ik heb deze tijd als energie-gevend en warm ervaren. Met plezier kijk ik terug op bijzondere ontmoetingen, de betrokkenheid, het enthousiasme, de recht-door-zee mentaliteit en het gemeenschapsgevoel in onze veertien mooie dorpen."

Pensioen

Burgemeester Posthumus heeft veel leuke activiteiten meegemaakt gedurende zijn ambtstermijn, zoals dorpsgesprekken met inwoners in de kernen van Koggenland. Maar vorig jaar kreeg hij ook te maken met een bedreiging. Hij kwam daarmee openlijk naar buiten, want hij vindt dat het geen gewoonte mag worden in Nederland dat burgemeester worden bedreigd. De burgemeester gaat per 1 april op 70 jarige leeftijd met pensioen. Wie afscheid wil nemen? Aanmelden tot en met 17 maart bij het bestuurssecretariaat via bestuurssecretariaat@koggenland.nl.

Cadeautip

Een bijdrage aan een houtwal voor rondom de boerderij waar de burgemeester en zijn partner binnenkort gaan wonen. De gelegenheid voor een woordje richting de burgemeester is beperkt. Neem hierover contact op met de gemeentesecretaris, via a.beuker@koggenland.nl of bel 0229-548402.

Activiteiten senioren

REGIO - Senioren Opmeer houdt maandag 18 maart om 14.00 uur een spelletjesmiddag in café 't Centrum, aan de Driestedenweg in De Weere. Dit om de kas op niveau te houden.

Voor leden van Senioren Opmeer vindt donderdag 21 maart om 14.00 uur de jaarvergadering plaats in De Lindehof, aan de Graaf Willemstraat in Hoogwoud.

Lezing

HOOGWOUD - Vrouwen van Nu, afdeling Aartswoud/Hoogwoud verzorgt 21 maart om 19.45 uur een lezing in wijksteunpunt De Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud. Een echtpaar kwam na anderhalf jaar fietsen aan in Melbourne. Ze gingen 'op de koffie'. Waarom? Iedereen is om 19.45 uur welkom. Gasten en partners betalen een bijdrage.

Studenten strijden om nationale titels

AVENHORN - Negen studenten van het ROC Horizon College zijn gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes. Dit zijn nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten. De finales worden gehouden van 20 tot en met 22 maart in de RAI in Amsterdam. Robin Berkhout uit Andijk, Josse Luiken uit Hoorn en Jacqueline van de Water uit Avenhorn zijn de studenten uit de regio West-Friesland die strijden om de nationale titels.

Robin Berkhout volgt zijn opleiding bij het Horizon College in Heerhugowaard. Vorig jaar won Robin de zilveren medaille in de categorie timmerman. Dit jaar gaat hij uiteraard voor goud en is hij druk met trainen. "Ik weet dat ik een kapconstructie moet maken, maar hoe deze er precies uitziet hoor ik tijdens de finale. De winnaar van vorig jaar doet ook mee en het zal lastig zijn om hem te verslaan, maar ik ga mijn uiterste best doen om als eerste te eindigen."

Josse Luiken is gekwalificeerd voor Sport & Bewegen en Jacqueline van de Water in de categorie apothekersassistent. Zij moet eerst woensdag 20 maart een halve finale doorlopen om zicht te hebben op een medaille. Van de opleidingen Verzorgende IG, Patissier, Timmerman, Installatietechniek, Elektrotechniek, Metselen, Schilderen, Verkoopspecialist en Sport & Bewegen strijden studenten van het Horizon College om de nationale titel. Per opleiding doen acht mbo-studenten mee aan de landelijke finale van Skills Heroes. Daarnaast heeft het Horizon College nog eens drie halve finalisten, onder wie Jacqueline van de Water (apothekersassistent). De overige halve finalisten komen van de opleidingen doktersassistent en tandartsassistent.

Bij het behalen van het Nederlands kampioenschap kunnen de studenten afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen, Worldskills in Kazan (Rusland). Die afvaardiging verschilt per opleiding. Circa 1.600 jonge vakmensen uit zestig landen strijden dan met elkaar.

De Skills-wedstrijden zijn door het ministerie van OCW aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen.

Muziek, humor en cabaret in theaterkerk

Bruun en Jan treden op in Theaterkerk Wadway. (Foto: Chris Phillipo)

WADWAY - Acteurs Bruun Kuijt en Jan Elbertse spelen zondag 17 maart spelen om 14.30 uur hun voorstelling 'Wat nou oud?' in theaterkerk Wadway. De volgende dag om 20.30 uur staat de muziekvoorstelling Enge Buren door Vreemde Vogels op het programma. Ze bestaan bijna 25 jaar en niemand weet precies wat ze doen. Muziek, cabaret, theater of absurdistisch entertainment?

Bruun Kuijt en Jan Elbertse spelen een nieuw tragikomisch toneelstuk over ouder worden in een snelle maatschappij. Ze naderen de grens van 'oud'. Van versleten, saai, lelijk, zwak en uitgerangeerd zijn. Althans, zo wordt er tegen ouderdom in onze maatschappij vaak aangekeken. Wat betekent dit voor Bruun en Jan? De acteurs hebben de schrijver Wannie de Wijn bereid gevonden dat gegeven op een komische en ontroerende wijze uit te werken. Een middag met twee topacteurs die nog lang niet uitgerangeerd zijn. Zie ook www.theaterbureaudemannen.nl.

Enge Buren, zijn eigenlijk niet zo eng. (Foto: Wim Lanser)

Vreemde Vogels is vol muziek, humor en cabaret. Een zoektocht naar vreemde vogels binnen de muziekindustrie, de showbizz, maar ook het dagelijks leven! Het publiek zweeft via eendagsvliegen en eigenaardige artiesten naar excentrieke entertainers en zonderlinge buren. In vogelvlucht langs rare snoeshanen en exotische paradijsvogels op zoek naar de vreemde eend in de bijt. Een merkwaardige mix tussen muzikale buitenbeentjes en theatrale hoogstandjes, aangevuld met dwaze dansjes en maffe acts. Zie ook www.engeburen.nl

Meer informatie en bestellen kaarten, zie www.theaterkerkwadway.nl.

Sponsorloop tegen MS

REGIO - Het team Dubbelop voor Truda houdt zondag 31 maart een voorjaarswandeltocht rondom Opmeer. Met deze wandeling willen de teamleden geld ophalen, zodat zij naar de Mont Ventoux in Frankrijk kunnen.

Het team wil deze berg beklimmen tegen Multiple sclerose (MS). Er is namelijk veel geld nodig voor onderzoeken. De inschrijving voor deze wandeling is vanaf 09.00 tot 10.30 uur bij zorgcafé 't Koetje, Zandwerven 29 in Spanbroek.

Schrijf in en doe mee

Deelnemers kunnen kiezen uit twee tochten: zes kilometer of vijftien kilometer. De start en finish vindt plaats bij 't Koetje. Doe mee en steun het goede doel. Inschrijven kost 5 euro voor jong en ouder. Meer informatie: anitawessels2266@gmail.com of bel 06-27353546.

Märklin-verzameling in Museum van de 20e Eeuw

De gebroeders Märklin begrijpen rond 1900 als geen ander de magie van de stoomtrein. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De gebroeders Märklin begrijpen rond 1900 als geen ander de magie van de stoomtrein. Zij beginnen hun nu wereldberoemde schaalmodellen te bouwen. De prachtige verzameling van Frank Huisman uit Almere Haven is van 16 maart tot en met 15 september te bewonderen in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Er zijn vele Märklin-producten uit de periode 1900-1940 te zien.

De firma Märklin wordt ruim 130 jaar geleden toonaangevend in het maken van speelgoedtreinen. De Duitse speelgoedfabriek begint rond 1880 met het fabriceren van modeltreintjes. Die rijden niet op rails, maar moet je voorttrekken met een touwtje. In 1891 presenteren de Märklin-broers de eerste modeltrein met uitbreidbare rails. Al snel introduceert Märklin de stoomlocomotief. De treintjes rijden echt op stoom. Daarna komt de elektrische aandrijving. Alles is dan uitgevoerd in de maat Spoor 1, dat is schaal 1:32. Een stoomlocomotief is op die schaal al snel 45 centimeter lang. Met wat wagons erachter en je zit zó op een meter of drie. Heel mooi, maar als speelgoed een beetje groot én kostbaar. Märklin ontwikkelt daarom Spoor 0, schaal 1:45. De modellen worden zo ongeveer 1/3 kleiner. "Het is heel goed gemaakt", zegt verzamelaar Frank Huisman. "Er komt steeds meer oog voor de technische details." Uit de periode 1900-1940 bouwde Frank een imposante Märklin-verzameling op. Niet alleen treinen met restauratie- en slaapwagons en rails, maar ook stations, kiosken, lantaarnpalen, poppetjes, buffetwagens, circuswagentjes en bankjes. "Wist je trouwens dat Märklin ook speelgoedauto's en minifornuisjes maakte? Ook die zijn in het museum te bewonderen", aldus de trotse verzamelaar.

Museum van de 20e Eeuw, Krententuin 24, Oostereiland in Hoorn. Meer informatie: www.museumhoorn.nl.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Zandwerven.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee?

Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.
Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

New Kids in Town

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren. In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor Geboortezorg verwelkomt deze week:


- Pepijn Olivier Ruijs uit Andijk, geboren 6 maart

- Alice Floris uit Grootebroek, geboren 28 februari

- Adar Jiyan Göktas uit Zwaag, geboren 26 februari

- Yasmin Barbara Czerniak uit Grootebroek, geboren 26 februari

- Mylan Bertus Johannes Loos uit Spanbroek, geboren 13 februari

The Mordants in Blokker

(Foto: aangeleverd)

BLOKKER - De formatie The Mordants speelt zondag 24 maart in Het Gouden Hoofd, Westerblokker 80 in Blokker. De band speelt muziek uit de jaren zestig en zeventig. Aanvang 15.00 uur en de toegang is gratis.

Voor een kwaliteitsfiets, op naar Profile, de fietsspecialist Obdam

George en Jolanda Floris vieren hun zestigjarig bestaan in Obdam. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

OBDAM – Fietsen is heerlijk om te doen in West-Friesland, maar ook gezond. Om er zeker van te zijn dat het een heerlijk ritje wordt, is een bezoekje aan Profile de fietsspecialist Obdam een must. George en Jolanda Floris geven het juiste advies welke fiets bij welke bezigheid past; voor woon-werkverkeer, school, recreatie of sport.

"De ouders van George, Nel en Lau, openden de fietsenwinkel aan de Dorpsstraat in Obdam. Mijn man groeide als het ware op tussen de fietsen", lacht Jolanda. "Hij werd mede-eigenaar in 1977. In 2004 verhuisden we naar dit pand, met een behoorlijke oppervlakte, namelijk 300 m³. De winkel is ruimtelijk opgezet en klanten vinden ervan alles: elektrische en recreatiefietsen, sterke school- en woon-werk fietsen, kinderzitjes en een exclusieve lijn van fietstassen. Kom een kijkje nemen, het assortiment is zeer uitgebreid."

In zestig jaar is de fietswereld veranderd vindt Jolanda: "De beleving is heel anders dan vroeger. Toen was het een gewoon vervoersmiddel. Tegenwoordig willen de mensen langer fietsen. Dat is mogelijk door de E-bike. Daardoor recreëren de jongere ouderen onder ons langer. Ze zijn niet zo gebonden aan huis en fietsen daarom zo vijftig kilometer op een dag en laten de auto staan. Of gewoon even lekker het hoofd leegrijden in een halfuurtje."

Een fiets heeft zorg nodig. "Daar heeft de eigenaar veel baat bij. Achter de winkel is de entree van de werkplaats. Na een onderhoudsbeurt is de fiets weer zo goed als nieuw. Vaak wordt de schoolfiets verwaarloosd, maar om de kinderen veilig naar school te laten gaan, is bijhouden noodzakelijk." In het pand naast de winkel -Burg. de Nijsplein 3- staan voor mensen met een low budget vele tweedehands fietsen. "Omdat het gebouw nog niet verhuurd is, hebben we daar de tijdelijke opslag van fietsen."

Omdat George en Jolanda zijn aangesloten bij Profile, is veel mogelijk. Elke fiets kan besteld worden, sterke acties en aanbiedingen en kwaliteit. "Op www.profiledefietsspecialist.nl staat het uitgebreide assortiment", zegt Jolanda. "Maar wie meer wil weten, staan wij natuurlijk graag te woord in onze winkel aan de Burg.De Nijsplein 7 in Obdam. We zijn ook dealer van Dutch ID. Deze E-bike's zijn hand gebouwd in Beverwijk. De fietsen zijn zeer stabiel, met de nieuwste technieken: snaaraandrijving, navigatie in display, schijfremmen en uitneembare accu in het frame verwerkt. Bij ons op voorraad!"

Death Valley Metal festival in Everland

WOGNUM - Tijdens de jubileumeditie van Death Valley Metal festival op vrijdag 22 maart, staan een aantal weergaloze metal bands op het podium van jongerencentrum Everland, aan de Sportlaan in Wognum. Wat te denken van Sitting On Thorns uit Bovenkarspel. Bestaande uit Silvian Groot, Frank Ruiter, Swen Broersen en Frank Mol. Zij spelen een eigen stijl melodische metal/hardrock. PPTA uit Purmerend. Ze spelen thrash; een mix tussen punk en heavy metal. Bandleden: Mad Dog Marcel, Ravishing Tom Rude, Leon of Doom, Stone Cold Tommie en Cactus Don aka Donkind aka Don. Anger Machine is een vijfkoppige metalband uit Nederland. Het geluid van de band is modern met een combinatie van groovende stukken met melodisch en harmonisch gitaarspel. ONKT is een vijfkoppige band uit de omgeving van Alkmaar en speelt Djent. De muziekstijl wijkt af van wat men doorgaans als metal beschouwd door de polyritmische opbouw van hun muziek.

Meemaken? De deuren van Everland zijn open vanaf 20.30 uur. Entree: 5 euro. De eerste band speelt om 21.00 uur.

Informatie, zie www.facebook.nl/jceverland. Dit evenement is ook mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Winnaars bekend actie Februari Wandelmaand

Peter Koelemeijer feliciteert de winnaars van de Februari Wandelmaand actie. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - Peter Koelemeijer Schoenmode stond 3 februari in het Groene Hart met een paginagrote advertentie over de Februari Wandelmaand. Hij beloofde zijn klanten dat zij tijdens deze actiemaand kans maakten op een startbewijs van de Nijmeegse vierdaagse, ter waarde van 84 euro. De winnaars zijn Ada Kuilboer en Annemarie Meijners. Maar dat was nog niet alles. Ina Welboren won haar aankoop van een paar wandelschoenen terug.

Allemaal gefeliciteerd!

Peter Koelemeijer reikt een startbewijs uit van de vierdaagse van Nijmegen. (Foto: aangeleverd)

Iedereen is natuurlijk van harte welkom bij Peter Koelemeijer Schoenmode. Peter en zijn team staan klaar om de klant te adviseren over diverse schoenen; casual, wandelschoenen of laarzen. Stap eens binnen en bewonder het grootse assortiment. De winkel is te vinden aan Wuiver 22 in Spanbroek.

Genieten van Twentse gastvrijheid

Een goed gevulde picknickmand. (Foto: aangeleverd )

REGIO - Hotel 't Wapen van Ootmarsum viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Het hotel is ideaal gelegen nabij de voet van de Kuiperberg met schitterend uitzicht over Twente en Duitsland. Het centrum van het pittoreske stadje Ootmarsum is op korte loopafstand.

AANBIEDING SPECIAAL VOOR ONZE LEZERS

Hotel 't Wapen van Ootmarsum. (Foto: aangeleverd )

Ootmarsum is een schilderachtig stadje met ongekende charme, dat rond 1300 stadsrechten verwierf. Het centrum -met vele kunstgalerijen- is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Op zondag zijn alle winkels, galerieën en musea geopend. Vanuit het hotel zijn er talloze routes, die al fietsend of wandelend door het rijke coulisselandschap voeren; langs landgoederen, havezaten en watermolens. Voor een dagje winkelen zijn nabijgelegen steden als Oldenzaal of Enschede een aanrader.

Lezersaanbieding

Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij, 2x of 3x overnachting in een tweepersoonskamer, 2x of 3x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x of 3x heerlijk 3-gangen diner, 's avonds kop koffie en een drankje.

Verder een goed gevulde picknickmand. Gratis fiets- en wandelroutes, WiFi en parkeren. Bij vertrek een leuke jubileum attentie. Adviesprijs € 159,- p.p.

Aankomst april t/m oktober € 119,- p.p. 3 nachten vanaf € 163,50 p.p. Aankomst april tot en met oktober € 178,50 p.p.

Informatie en reserveren: www.goedverblijf.nl/rodi9c, telefonisch 085-4899019 (ma. tot en met vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur) reisnummer rodi9c, genoemde prijs is p.p. o.b.v twee personen per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 2,25 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken tot en met 20-12-2019.

Leerlingen planten fruitboomgaard

Leerlingen en collega planten eerste boom in fruitboomgaard. (Foto: Gemeente Koggenland)

OBDAM - Koggenland vierde de Nationale Boomfeestdag op een bijzondere manier. Woensdag 13 maart werd voor basisschool De Caegh in Obdam een fruitboomgaard aangeplant.

Burgemeester en wethouders van gemeente Koggenland en leerlingen van De Caegh staken, onder begeleiding van de buitendienst, de handen uit de mouwen en plantten de eerste fruitboom. Vanwege het slechte weer worden de andere 32 fruitbomen later deze maand door de leerlingen en buitendienst geplant.

De boomgaard aan de Nijenburghlaan is de derde gemeentelijke fruitboomgaard. Er is voor verschillende rassen appels, peren en pruimen gekozen om een gevarieerd beeld te creëren en biodiversiteit te stimuleren. Het planten van de fruitbomen is onderdeel van een breder programma binnen de gemeente, gericht op het verder verhogen van de kwaliteit van de leefomgeving, waar inwoners niet alleen kunnen recreëren, maar ook natuur kunnen beleven.

Burgemeester Posthumus vertelde de leerlingen en aanwezigen over het belang van natuur, bomen, fruit en elkaar ontmoeten. "De fruitboomgaard is een aanwinst voor onze gemeente. De boomgaard is met alle fases van groei en bloei educatief heel interessant én brengt mensen samen", aldus burgemeester Posthumus. Daarna werd de naam onthuld: Fruitweijde.

Wethouder Win Bijman overhandigde directeur Paul Lakeman van De Caegh een lespakket van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Wethouder Caroline van de Pol schonk de leerlingen namens de gemeente kratten vers fruit.

Zodra de bomen volgroeide vruchten geven, zijn inwoners welkom om in de fruitboomgaard vruchten te plukken. Zo kunnen inwoners tijdens een wandeling genieten van een vers geplukt stuk fruit.

Gymvereniging Victor jubileert

Gymvereniging Victor selectie turnen 2017. (Foto: angeleverd)

OBDAM - Gymnastiekvereniging Victor bestaat 16 april zestig jaar. De leden hebben, om dit prachtige jubileum te vieren, op zaterdag 16 maart een feestelijk programma in elkaar gezet.

Deelname optocht door alle verenigingen in 1960. (Foto: aangeleverd)
Een deel van de gymvereniigng in 1960. (Foto: aangeleverd)
Gymnastiek uitvoering onderdeel ritmische gymnastiek in 1960. (Foto: aangeleverd)

Belangstellenden, leden, oud-leden, bestuursleden, leiding en iedereen die betrokken is of was bij de vereniging is om 17.15 uur welkom tijdens de receptie in de gymzaal, tot 18.45 uur. Alle leden zijn vanaf 09.45 uur al in touw. Victor biedt hen een volledig programma tot later uurtjes. Het programma is te vinden op www.victor-obdam.nl. Kom lopend of op de fiets vanwege de drukte.

Het Park deze Week

(Foto: Raymond van Olphen)

HOORN - De makers van 'Watskeburt?! – de musical' zijn terug met Marvellous: een muzikale ode aan het superheldengenre. Een grappig, spannend en ontroerend epos over de vraag wat het precies inhoudt om een superheld te zijn, met een flinke knipoog naar de succesvolle superheldenfilms met al die types met een cape.

Het is tegenwoordig geen pretje om een superheld te zijn. Vroeger haalde je de krant nog met iets simpels als het verijdelen van een bankroof, maar nu zak je na elke heldendaad snel naar de onscrollbare dieptes op ieders tijdlijn. Net als in het invloedrijke Watchmen en de moderne Disney-klassieker The Incredibles gaat het over een groep superhelden die op non-actief zijn gesteld en hun cape hebben verruild voor een slaapverwekkend kantoorbaantje. De frustraties over dit saaie grijze leven lopen echter hoog op. Samen slaan voormalig aanvoerder van het team Justitia (Keja Kwestro) en de onderdanige comic-booknerd Giel (Daniel Cornelissen) de handen ineen om een 'supervillain' te bedenken die alleen zij en de rest van 'De Liga' kunnen verslaan. Denken ze…

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling (vanaf 12 jaar) op donderdag 28 maart om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in de onderwerpregel: 'Park-actie Marvellous'. Reageer uiterlijk 19 maart. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Het volledige theaterprogramma: www.hetpark.nl.

Gedeputeerde Jaap Bond over de Provinciale Statenverkiezingen

Gedeputeerde Jaap Bond: "De landbouw in Noord-Holland kan op een aantal dossiers de mondiale koppositie pakken." (Foto: Marisa Beretta)

Annemarie Gerbrandy

REGIO - De landbouw in Noord-Holland staat de komende vier jaar voor grote thema's als bodemdaling, gewasbescherming, arbeidsmigratie, circulaire landbouw, duurzame energie en voedseltransitie. Gedeputeerde Jaap Bond van Landbouw roept agrariërs op te gaan stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. "Er is voor de landbouw veel te kiezen als het gaat om verschillen in de sector."

'Er is voor de landbouw veel te kiezen'

Bond vindt het een kwalijke zaak dat de Provinciale Statenverkiezingen worden gekaapt door de landelijke politiek. "Sommige partijen hebben klip en klaar gezegd dat ze de verkiezingen willen aangrijpen om het kabinet ten val te brengen. Dat is jammer. Deze verkiezingen gaan over wat er in de provincie gebeurt, bijvoorbeeld over het provinciale ruimtelijke beleid, de provinciale economie, de provinciale landbouw en de provinciale energietransitie. Als je te veel naar het landelijk beleid kijkt, kun je provinciaal een verkeerde stem uitbrengen."

Twijfelen

Uit onderzoek van provincie Noord-Holland blijkt dat twee derde van de ondervraagden de verkiezingen belangrijk vindt. De meeste mensen die gaan stemmen, twijfelen nog op welke partij. Onderwerpen die kiezers belangrijk vinden zijn verkeer en vervoer (51 procent), duurzaamheid en milieu (46 procent) en ruimtelijke ontwikkeling, water en bodem (44 procent).

Democratisch recht

Bond vindt het belangrijk dat agrarisch Noord-Holland zich laat horen. "Stemmen is een van de grootste vrijheden die we hebben. Boeren en tuinders moeten gebruik maken van hun democratisch recht."

Heikele punten

De provincie moet de komende vier jaar met belangrijke thema's aan de slag. Bodemdaling is een hot item, maar over de aanpak ervan wordt in de provinciale politiek heel verschillend gedacht. Bond: "We moeten met elkaar naar oplossingen zoeken. De landbouw gaat hier een belangrijke rol in spelen." Een ander heikel punt is arbeidsmigratie. Huisvesting en een goed registratiesysteem zijn cruciaal om EU-medewerkers voor de sector te behouden, aldus de gedeputeerde. Circulaire en natuurinclusieve landbouw zijn onderwerpen die de provincie verder gaat uitwerken. "We moeten daarin op zoek naar een businessmodel voor de boeren."

Grote stappen

In de energietransitie worden al grote stappen gemaakt, vindt de landbouwgedeputeerde. Hij wijst naar de eerste emissieloze kas van de wereld in Heerhugowaard en andere energieprojecten in de glastuinbouwgebieden Agriport, Alton en het Grootslag. De bloembollensector maakt grote slagen in het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen, aldus Bond. Wat betreft voedseltransitie moet de sector toe naar een eerlijke prijs voor voedsel in relatie met de metropoolregio. "Dat betekent meer regionale producten in de winkelschappen en kortere logistieke lijnen creëren. Binnen het samenwerkingsverband Voedsel Verbindt liggen grote kansen voor de sector in de volle breedte. Het doel is om de inwoners van de metropool met gezonde voeding twee jaar ouder te laten worden. Het is tevens van belang dat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Dat moet een belangrijk bijeffect worden van de bewustwording van de consumenten in de stad."

GreenPort NHN

De gedeputeerde denkt dat de landbouw op een aantal dossiers de mondiale koppositie kan pakken. Als voorbeelden noemt hij Seed Valley, de glastuinbouw en de bloembollensector. Verder speelt GreenPort Noord-Holland Noord een zeer belangrijke rol in de innovatie en verduurzaming van de Noord-Hollandse landbouw, vindt Bond. "We blinken hier uit met de greenportstructuur. Het is een prachtig netwerk. We hebben in de afgelopen 10 jaar voor 20 miljoen aan EU-geld binnengehaald voor innovatie en onderzoek. Dat geeft een enorme boost aan de sector in Noord-Holland Noord."

Unieke provincie

Jaap Bond hoopt na de verkiezingen weer terug te keren als gedeputeerde van Landbouw. "Ik ben nu 12 jaar gedeputeerde en ik vind het nog steeds leuk. Er is werk zat, ik zie nog steeds kansen. In die jaren heb ik naast landbouw verschillende andere portefeuilles gehad, zoals economie, flora en fauna, landschap en natuur en recreatie en toerisme. Dat houdt je scherp. Noord-Holland is een boeiende provincie. We hebben enerzijds te maken met de Randstad met Schiphol en het Amsterdamse havengebied. Anderzijds bestaat de provincie voor 61 procent uit landbouwgrond. Dat maakt Noord-Holland tot een unieke provincie en dat maakt dit werk zo leuk."

Kies voor Groen, Water & Land

Waterplatform doet mee aan verkiezingen. (Foto: aangeleverd)

De verkiezingen voor het waterschap staan woensdag 20 maart centraal. Daarbij doet - naast de gebruikelijke politieke partijen - ook het waterplatform Groen, Water & Land mee, een politiek ongebonden groepering die speciaal is opgericht voor de waterschappen.

Stem op waterplatform

"Er bestaan geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, maar alleen dijken die op hoogte zijn", stelt Rob Veenman, lijsttrekker van Groen, Water & Land. "Het waterschap, de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is vooral een praktische en uitvoerende overheid die de dijken onderhoudt en gemalen bouwt. Daarom heeft Groen, Water & Land ook praktische bestuurders op de lijst staan, met verschillende deskundigheden en met een breed lokaal netwerk." Veenman loopt al een tijdje mee in de waterschapswereld en vertelt: "Vijftig jaar geleden waren er boven het Noordzeekanaal nog 150 waterschappen en die zijn de afgelopen jaren gefuseerd tot één groot waterschap, de hoogheemraadschap. Daardoor is alles een stuk grootschaliger geworden. Daarom wil het waterplatform Groen, Water & Land vooral de praktische en lokale kennis en ervaring inbrengen binnen het waterschap." Iedere inwoner van Noord-Holland betaalt waterschapsbelasting. "Het is belangrijk dat dit belastinggeld spaarzaam wordt uitgegeven. Dus stem, want het gaat tenslotte ook om hun geld."

Monumentale boerderij: last of lust?

Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Wie een mooie, oude boerderij heeft, loopt het risico dat deze wordt aangewezen als monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bepaalt welke gebouwen van belang zijn om door te geven aan de volgende generaties, en kennen de monumentale status toe.

De eigenaar van een monument kan niet worden verplicht het monument te onderhouden, maar heeft wel de plicht om het te behoeden voor verval en dus om maatregelen te nemen. "Onderhoud is een enorme kostenpost, afgezien nog van aanpassingen aan de moderne eisen", legt Ewoud van Arkel, bestuurslid van koepelorganisatie Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN) uit. AEN vertegenwoordigt de provinciale, regionale of typegebonden boerderijenstichtingen die zich inzetten voor het behoud van historische boerderijen, waarbij ze met de eigenaren nadenken over economisch haalbare oplossingen voor agrarisch gebruik of herbestemming, én over de kwaliteit van leven op de boerderij.

Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels. Van toepassing is de Erfgoedwet en over een aantal jaren de Omgevingswet. De cultuurhistorische waarden van een monument zijn opgenomen in het gemeentelijke bestemmingsplan (straks het omgevingsplan). Voor onderhoud en restauratie van een monument is meestal een omgevingsvergunning nodig. Toekenning van vergunningen kan bij monumenten langer duren. Voor de uitvoering van het werk aan het monument bestaan uitvoeringsrichtlijnen waarin staat welke voorbereiding nodig is, maar ook welke kwaliteit, werkzaamheden, materialen en technieken wenselijk of vereist zijn. Op monumenten.nl zijn alle regels en subsidies voor rijksmonumenten te vinden. De regels voor gemeentelijke monumenten verschillen per gemeente.

ING: rem op groei agrarische productie

REGIO - De agrarische sector loopt in 2019 tegen de grenzen van haar groei aan, voorspelt het Economisch Bureau van ING. De bank verwacht dat de krimpende veestapel de groei zal drukken.

Het afgelopen jaar zag ING de productie met 1,5 procent teruglopen. Grotendeels is dit te wijten aan de droogte. Ook veranderende regelgeving in de veehouderij draagt bij aan deze productiekrimp. ING gaat ervan uit dat dit in 2019 minder invloed heeft en dat de productie met maximaal 0,5 procent kan groeien. Voor akkerbouwers wordt volgend seizoen een seizoen met hoge prijzen. De schaarste door de mindere opbrengsten van dit jaar zal daarvoor zorgen. Bedrijven die voor de vrije markt produceren, profiteren daar het meeste van. Vooral aardappelen en uien brengen meer op, met nog grotere verschillen in het rendement dan we gewend zijn. Ook telers van suikerbieten en tarwe kunnen volgens ING een goed jaar tegemoetzien. Door de lage binnenlandse oogst zullen de prijzen stijgen. De droge zomer was goed voor de tarweprijs, ook in 2019 worden bovengemiddelde tarweprijzen verwacht.

In de veehouderij is het beeld voor 2019 minder positief. De melkprijzen waren dit jaar gemiddeld 6 procent lager, hoewel boter en kaas wel meer opbrachten. Op basis van ontwikkelingen in de grondstoffenprijzen en de spotmarkt voorziet ING een lagere prijs voor melk, boter en room. Melkpoeder zal wel iets meer opbrengen. Vanwege de hogere voerkosten zal het rendement in deze sector onder druk blijven staan, verwacht ING. De Nederlandse productie zal in 2019 stabiliseren, een uitdaging die de veehouderijsector in 2019 krijgt is het mestoverschot.

Bron: Boerderij maart 2019

Samen voor de Stolp

Stolp in Twisk. (Foto: Mart Groentjes)

REGIO - Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp zet zich in om het stolpenlandschap te behouden. 'Vriend van de Stolp' worden? Dat kan voor 22,50 euro per jaar. Een Vriend krijgt vier keer per jaar de nieuwsbrief op papier en één keer het magazine 'de Stolp'. Daarnaast krijgen 'Vrienden van de Stolp' toegang tot excursies, een bouwkundig advies en gratis lidmaatschap van de Stolpencommunity Vierkantdelers. Belangen van de Vrienden van de Stolp worden behartigd bij provincie en gemeenten. Voor nieuwe Vrienden vindt in juni een gratis kennismakingsborrel met rondleiding plaats. Opgeven: info@boerderijenstichting.nl. Wie al Vriend is, kan een andere stolpliefhebber opgeven en zo zelf kans maken op een van de tien Bol.com-bonnen van 25 euro. Meer informatie: www.boerderijenstichting.nl.

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Mantel & Overtoom gespecialiseerd in agrarisch recht

Notarissen Rinske Mantel en Aad Overtoom. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang.

Vooraf een goed advies, betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast kan Mantel & Overtoom behulpzaam zijn bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV. Een specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet bovendien niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken.


Meer informatie? Neem contact op met Mantel & Overtoom notarissen. De kantoren zijn te vinden aan de Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en aan de Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Telefoon: 0228-592224 of 0229-591264. Kijk ook op www.mantelovertoom.nl.

Brits parlement stemt opnieuw tegen brexit-deal

(Foto: aangeleverd)

Met 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor werd ook de aangepaste deal finaal weggestemd door het Britse Lagerhuis. Direct na de stemming zei May dat ze zich blijft inzetten voor een soepel vertrek uit de Europese Unie. Volgens commissievoorzitter Juncker kan uitstel alleen tot de Europese verkiezingen van eind mei gelden. Een derde kans krijgen de Britten echt niet meer. Voor een tweede referendum referendum is ook geen tijd. Het Britse bedrijfsleven zegt in een reactie op de stemming dat het de laatste dag moet zijn dan de politiek faalt. De Britse ondernemers hebben non-stop gewaarschuwd voor de gevolgen van een no deal-brexit voor het bedrijfsleven en de werkgelegenheid.

Bron: Bloemen-& plantennieuws

Meer biologische landbouw en beter groen onderwijs

Jan Schrijver overhandigde het manifest Biologische en duurzame landbouw aan Adnan Tekin. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De PvdA Noord-Holland wil dat de groei van biologische landbouw de komende jaren verder toeneemt. Het areaal aan biologische landbouwgrond is de afgelopen vier jaar toegenomen naar zes procent. Het aantal biologische boerenbedrijven is het afgelopen jaar gegroeid van 132 naar 148. De PvdA vindt dat deze groei in de komende vier jaar moet worden doorgezet. Aan het einde van 2023 moet tien procent van het landbouwareaal in Noord-Holland biologisch zijn.

Vrijdag 8 maart sprak PvdA-lijsttrekker Adnan Tekin deze ambitie uit op een bijeenkomst op het biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint Maarten. Vier jaar geleden vond een vergelijkbare bijeenkomst plaats, waar de brochure 'Meer biologische en duurzame landbouw' werd gelanceerd. Na vier jaar is de balans opgemaakt en constateert de PvdA dat het aantal biologische bedrijven sterk is gegroeid en dat het areaal landbouwgrond waar biologisch wordt gewerkt is gegroeid naar zes procent. Dit moet nu groeien naar tien procent.

Een andere positieve ontwikkeling is dat de bloembollenteelt steeds duurzamer worden. Het voorbeeld van pionier John Huibers wordt door collega's gevolgd. Tekin: "Goed om te zien dat het areaal biologische landbouw toeneemt en er steeds meer belangstelling is voor duurzame producten die uit de directe omgeving komen." De PvdA vindt de groei nog lang niet voldoende en spreekt de ambitie uit om het areaal in de komende vier jaar te laten groeien naar tien procent. Deze ambitie staat in het manifest Biologische en duurzame landbouw dat Adnan Tekin overhandigd kreeg van Jan Schrijver.

Kandidaat PvdA Statenlid Aukelien Jellema benadrukte dat voor de groei van de biologische landbouw het groen onderwijs de komende jaren moeten worden versterkt. Voor de toekomst van de sector zijn goede vakopleidingen noodzakelijk. De groene vakopleidingen op MBO-niveau zijn voor jongeren uitermate geschikt om daarna in de agrarische sector een baan te vinden. De PvdA NH gaat zich inzetten voor een breed aanbod van het keuzevak Biologische bedrijfsvoering door de Agrarische Opleidingscentra het Clusius College en het Wellant College.

90 procent veehouders houdt geplande weidesysteem niet consequent vol

REGIO - Veel veehouders laten steken vallen als het gaat om het uitvoeren van de weidegang. "Van alle planningen die ik samen met de melkveehouders opstel, gaat 10 procent goed en kan 90 procent het beter doen", zegt Ton Derks, weidecoach en adviseur bij DLV Advies.

Boeren wijken tussentijds van hun beweidingssysteem af, met als gevolg dat de grasopname niet meer optimaal is. Daardoor laten ze besparingen op krachtvoer en loonwerk liggen en daalt de melkproductie. Derks denkt dat de combinatie van beide kan oplopen tot tienduizend euro aan kosten dan wel gederfde inkomsten.

Perceel opdelen

Derks constateert dat koeien soms meerdere dagen in hetzelfde perceel blijven lopen, bijvoorbeeld omdat het perceel 2 keer zo groot is als de andere percelen waarmee wordt gerouleerd. Het is een veel gemaakte fout die zorgt dat het aanbod en de smakelijkheid van het gras afnemen en daarmee ook de grasopname. "Je kan vrij eenvoudig het perceel met een draad in tweeën delen, zodat je zeker iedere dag vers gras aanbiedt."

Derks erkent dat planningen soms bijgesteld moeten worden, maar dat betekent nog geen afscheid van het systeem. Veehouders kunnen schuiven met bijvoeding, het aantal uren weidegang en de oppervlakte die ze aanbieden.

Bron: Boerderij 12 maart 2019

Twintig hectare glas erbij op Het Grootslag

WERVERSHOOF - Glastuinbouwgebied Het Grootslag bij Wervershoof groeide afgelopen jaar met twintig hectare. Er is nog ruimte voor ongeveer 35 hectare nieuw glas op deze locatie. Provincie Noord-Holland onderzoekt of en waar nieuwe locaties voor glastuinbouw in Noord-Holland nodig zijn, meldt adviesbureau Agrimaco. De opleving in de sector van de laatste jaren is daarmee ook zichtbaar in dit gebied, aldus Agrimaco. Dit winterseizoen gaat op Het Grootslag ook project Aardwarmte Andijk de eerste warmte aan bedrijven leveren vanuit twee naast elkaar liggende diepboringen.

Bron: Nieuwe Oogst

Brieven van Van Gogh

TWISK - 'Vincent van Gogh - Uit de verf' is een levendige voordracht uit brieven van Vincent van Gogh, omlijst met verrassende harpmuziek en prachtige schilderijen van Van Gogh. Het wordt uitgevoerd door Robert la Boresa (woordkunst) en Regina Ederveen (harp). De voordracht wordt verzorgt door Vrouwen van Nu in samenwerking met NUT afdeling Twisk en vindt donderdag 21 maart plaats in dorpshuis De Nuwe Skool, Dorpsweg 91 in Twisk. Aanvang 20.00 uur. Entree is 2,50 voor leden; niet-leden betalen 7,50 euro. Opgave via reserveren@nuttwisk.nl.