Schermer - Beemster op zondag

10 maart 2019

Schermer - Beemster op zondag 10 maart 2019


Trotse start weidevogelseizoen

Het eerste bordje wordt opgehangen door voorzitter Sjaak Hoogendoorn en boer Jelle Verbeek. Annemarie Koelemeijer en Loeks Fotografie

REGIO - Om zichtbaar te maken dat boeren zich sterk maken voor natuur en landschap is vorige week het eerste bordje aan een damhek bevestigd om zichtbaar te maken dat boeren zich met trots inzetten voor plattelandsnatuur en aan agrarisch natuurbeheer doen. Het bordje is een initiatief van Water, Land & Dijken, vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Zij heeft voor al haar leden twee van deze bordjes beschikbaar om op te hangen op een zichtbare plek op het erf of op een hek. Zodat iedereen kan zien dat deze boeren sterk zijn in plattelandsnatuur. Meer informatie op www.waterlandendijken.nl.

Sjaak Hoogendoorn, voorzitter van Water, Land & Dijken hing samen met boer Jelle Verbeek het eerste bordje aan het damhek. Melkveehouder Jelle Verbeek start dit jaar met agrarisch natuurbeheer op zijn land ten gunste van de weidevogels. Zo heeft hij beheerpakketten op zijn percelen waarmee nesten en kuikens beschermd zijn tijdens agrarische werkzaamheden. Vrijwilligers lokaliseren en markeren nesten zodat de boer weet waar deze in het land liggen. Jelle gunt zijn weidevogels ook rust. Op die gronden komt hij tot juni niet. "Het perceel met rustperiode ligt heel gunstig naast een plas-dras van mijn buurman. Dat vult elkaar mooi aan, de vogels en straks de kuikens kunnen bij mij veilig in het wat hogere gras schuilen en ongezien op zoek naar eten", aldus Jelle.

Bescherming

In Midden Noord-Holland werken ruim 430 boeren samen met zo'n 500 vrijwilligers aan de bescherming van weidevogels op 5.700 ha. Water, Land & Dijken coördineert het weidevogelseizoen door beheer afspraken te maken met de boeren. Projectleider Martine Bijman: "Boeren zijn al volop aan de gang om de weidevogels van voedsel en nestmateriaal te voorzien. De ruige mest, die vooral nu wordt uitgereden op de weilanden trekt veel insecten en wormen aan, ook weer voedsel voor de weidevogels. Verder bevat de ruige mest stro, dat weidevogels kunnen gebruiken voor het bouwen van nesten."

Ook hebben meerdere boeren rond half februari de pomp aangezet om het weiland van enkele centimeters water te voorzien.Precies op tijd als de grutto in die periode weer aankomt in Nederland. De bodem wordt door het water wat zompig en zacht, wormen komen naar boven en weidevogels vinden zo gemakkelijk eten. Dit zorgt voor opvetten na hun lange reis vanuit het zuiden om goed te kunnen broeden.


Weggooien?

ZUIDOOSTBEEMSTER - De vrijwilligers van het Repair Café zitten dinsdag 19 maart weer voor iedereen klaar. Van 9.30 tot 11.30 uur repareren zij stofzuigers, broodroosters, koffiezetapparaten, föhns, naaimachine, ... en (bijna) alles wat het niet meer doet. En terwijl zij de spullen repareren kunnen bezoekers genieten van een lekker kopje koffie of thee en een gezellige praatje.

Locatie: Stichting Wijkcentrum Zuidoostbeemster (Buurthuis), Middenpad 2, Zuidoostbeemster. De reparaties zijn gratis, eventuele materialen moeten wel vergoed worden. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld om zo nieuw gereedschap te kunnen kopen.

Festival der Fantasten

Paulus II na een jaar van afwezigheid weer op de planken. (Foto: Aangeleverd)

WESTBEEMSTER - Na een jaar van afwezigheid gaat Paulus II zaterdag 23 en zaterdag 30 maart weer een klucht opvoeren in drie bedrijven. Het 'Festival der Fantasten' is een stuk van Bernd Gombold en is vertaald door Hub Fober. De regie ligt in handen van Kees Veenhof. De voorstellingen vinden om 20.00 uur plaats in De Kerckhaen.

Waar het stuk over gaat? Op de ochtend na de jaarlijkse viering van het festival van de fanfare, ontwaken vier heren met een zwaar hoofd. Al snel blijkt dat ze, ten gevolge van de alcoholconsumptie, een totale black-out hebben en weten ze een aantal dingen niet te plaatsen. Als Kees in zijn timmerwerkplaats enigszins tot zichzelf komt mist hij zijn gebit, portemonnee en een schoen, terwijl hij een ladder met een gebroken sport ontdekt die er voorheen niet was. Zijn zoon Frank is met een kapot vensterluik naar huis gekomen, notabene van het raam van de tweelingzus van zijn verloofde en heeft bovendien ook nog een dames slipje in zijn zak. Johan, de plaatselijke politiefunctionaris, komt opdagen met een enorme buil op zijn hoofd en met een sport van de ladder terwijl hij zijn snuiftabaksdoos mist.

Hugo, de toekomstige schoonvader van Frank mist zijn horloge en heeft op de kamer van zijn dochter een tabaksdoos en beurs ontdekt, terwijl Eugenie, de huishoudster van de pastoor, helemaal aan het andere eind van het dorp in haar slaapkamer gebit, schoen en horloge heeft gevonden en bovendien volhoudt dat Johan die nacht een dief, die het op haar stinkkaasjes had voorzien, tot op haar slaapkamer achterna heeft gezeten. De oplossing van al die raadsels heeft een aaneenschakeling van kostelijke situaties tot gevolg.

Kaarten voor de voorstelling (8 euro en kinderen tot 12 jaar 5 euro) zijn te koop bij De Kerckhaen aan Jisperweg 57, 06-23172539 of bij Tineke Puister in Middenbeemster, 0299-681546 (na 18.00 uur).

Kleinkunsttalenten in Onder de Linden

Talenten in Onder de Linden. (Foto: Aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - "Na het succes van onze Benefietavond leek het of we alles gehad hadden", vertelt Jaap Dik van Onder de Linden. Al vele jaren geeft Onder de Linden een podium aan het Amsterdams Kleinkunstfestival. Waar verdeeld over twee avonden zes halve finalisten hun werk kunnen tonen. De eerste ronde zit erop. Zaterdag 16 maart is om 20.30 uur de tweede ronde van het concours om de AKF Sonneveldprijs. Kom nieuw talent bewonderen op het Podium van Onder de Linden. Neem plaats op het pluche en ontdek als eerste hét talent van de toekomst!

Na drie selectierondes presenteert het AKF de zes halve finalisten van 2018! En op de twee avonden die in Onder de Linden worden gehouden maakt u steeds kennis met drie aankomende artiesten.

Een van de deelnemers tijdens het concours. (Foto: Aangeleverd)

Deze nieuwe kleinkunsttalenten gaan van januari tot april met hun zelfgeschreven programma's op een landelijke try-out tournee. Daarbij worden ze gecoacht en volgen ze diverse Masterclasses. www.onderdelindenbeemster.nl

Tribute to the Blues Ban bij Zondagmiddag Live! in Onder de Linden

Tribute to the bluesband. (Foto: Aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - Onder de Linden presenteert zondag 17 maart om 15.00 uur De Tribute to the Blues Band. De Tribute to the Blues Band verzorgt een gevarieerd muzikaal programma, waarbij vele bekende blues(rock)nummers langskomen. Verwacht geen middag met uitgerekte, slome bluesnummers. Bereid je alvast voor op een swingende zondagmiddag vol met blueshits.

De band is ontstaan uit pure liefde voor de bluesmuziek. Het repertoire bestaat voornamelijk uit klassiekers: van de prille beginjaren van de blues (onder andere Robert Johnson) tot aan hedendaags werk van (bluesrock)gitaristen zoals John Mayer en Joe Bonamassa. De band wordt nu al 'de jukebox van de blues' genoemd!

Denk hierbij aan artiesten zoals Robert Johnson, Sonny Boy Williamson, Muddy Waters, Eric Clapton, BB King, Jeff Healey, Stevie Ray Vaughan, Rory Gallagher, Gary Moore en andere blueshelden. Ook werk van Nederlandse bodem zit in het veelzijdige repertoire, met nummers van o.a. Brainbox, Flavium, Focus en Cuby & The Blizzards. Ook hedendaagse 'helden' zoals Joe Bonamassa en John Mayer komen aan bod.
Kortom, een volwaardige 'Tribute to the Blues!"

De toegang is 9 euro. Reserveren via www.onderdelindenbeemster.nl

Onder de Linden is gevestigd aan Middenweg 150 in Middenbeemster.

KUUB zoekt deelnemers

REGIO - Festival KUUB zoekt creatieve deelnemers die hun passie willen delen met een groter publiek. Singer-songwriters, dansgroepen, muzikanten, theaterdieren, spoken word artists, dichters, beeldend kunstenaars, multimedia talent.

Iedereen die zijn vrije tijd aan kunst besteedt kan zich aanmelden voor KUUB Breekt Door dat 15 juni op het Canadaplein in de omliggende culturele instellingen plaatsvindt. Aanmelden kan tot 10 maart via www.festivalkuub.nl. KUUB Breekt Door staat voor presenteren, ontmoeten, beleven en maken van kunst in de ruimtste zin.

Groter publiek

Op KUUB krijgen deelnemers creatieve vrijheid, een groter publiek én de mogelijkheid om samen te werken met andere creatievelingen van jong tot ouder. KUUB is een uniek festival met gratis optredens, presentaties, kunst en creatieve activiteiten op en om het Canadaplein in Alkmaar.

Bijenlint

Bijenlint van krokussen (Foto: Danielle Ernsting)

MIDDENBEEMSTER - Naast de supermarkt staan de krokussen in bloei. Is het de moeite waard om net als de velen bijen de vele prachtige krokussen van dichtbij te bekijken? Ja en voor bijen is dit stuifmeel de eerste voeding na een lange winter. Danielle "In mijn buurt zie ik steeds meer bloemen in het openbaar groen. Dit fleurt de buurt ook erg op!"

Collecte Amnestie

REGIO - De huis-aan-huis collecte voor Amnesty wordt komende week gehouden. Omdat Amnesty volstrekt onafhankelijk wil zijn aanvaarden wij geen subsidies van de overheid. Daarom is deze inzameling van groot belang.

Amnestie: "Hiermee wordt ons werk gesteund om gewetensgevangenen te bevrijden of te zorgen dat zij op zijn minst een eerlijk proces te krijgen. Amnestie: Wij proberen marteling tegen te gaan en de doodstraf af te schaffen. Voor al deze mensenrechten rekenen wij op uw royale bijdrage."

Amnestie is een wereldwijde beweging van meer dan 7 miljoen mensen. In meer dan 150 landen voeren we actie voor gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid. We weten waar we een verschil kunnen maken en hoe we onze miljoenen supporters kunnen mobiliseren. Dit doen we namelijk al meer dan vijftig jaar.

Groot Tuinfeest voor ouderen Beemster

PURMEREND - Overvecht Zuidoostbeemster presenteert Het Tuinfeest voor het goede doel. I.s.m. het regionale onderwijs en bedrijfsleven wordt zondag 24 maart tijdens openingstijden een bijzondere braderie/tuinfeest gehouden voor de (eenzame) ouderen uit de Beemster. Basisschoolkinderen uit de groepen 3 en 4 gaan de ouderen compleet in de watten leggen met leuke activiteiten. Er wordt deze dag geld ingezameld voor de Golintl Foundation, www.golintl.com, dat met de donaties weer een volgend onvergetelijk Tuinfeest kan geven. Het belooft een plezierige dag te worden voor jong en oud om niet snel te vergeten. Het Tuinfeest zoekt nog leuke sponsorprijsjes voor de bingo van de ouderen. Informatie via: lets@golintl.com

Gospel en Soul bij Zondagmiddag Live!

MIDDENBEEMSTER - B-Star bestaat uit 35 enthousiaste Gospel een Soulsingers. Het repertoire bestaat uit onder andere gospel en soulnummers als 'Amen, Oh, happy day, To my Fathers house' en andere bekende gospels. Veel van deze swingende koorklanken worden 10 maart tijdens Zondagmiddag live! om 15.00 uur afgewisseld met mooie solopartijen.

B-Star was te beluisteren bij het Midwinterfeest in De Rijp en de kerstsingalong in de Keyserkerk en zijn regelmatig te beluisteren bij kerkdiensten in de Beemster. Bij Zondagmiddag Live! zijn ze nu dus te beluisteren in Onder de Linden. Onder de Linden waarschuwt alvast een warme trui mee te nemen voor het geval 'het dak eraf gaat!'" B-Star staat onder leiding van Erwin Young, terwijl Rick Piepers op virtuoze wijze de toetsen bespeelt. Kaarten kosten 9 euro en zijn te reserveren via www.onderdelindenbeemster.nl

Lentebeestjes

Lammetjes met hun moeder. (Foto: Klazina Klok)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Klazina Klok "Eén van de zwarte schapen had twee witte lammetjes. Ze lagen eerst lekker te slapen bij hun moeder. Bij het opstaan ging het ene lammetje zich even lekker uitrekken."

Gehakkelde Aurelia

Gehakkelde Aurelia (Foto: Gerard Harmans)

BEEMSTER - Gerard Harmans trof in zijn tuin op de eerste lentedag in februari een gehakkelde aurelia aan die vroeg is, want ze komen meestal pas in maart uit hun pop. Laat het mild weer blijven voor zijn tere lijfje.

Startsein Week voor de Gezonde Jeugd

PURMEREND - Met de activiteit 'geblinddoekt groente proeven' bij Albert Heijn XL in Purmerend gaf wethouder Harry Rotgans afgelopen woensdag het startsein voor de Week voor de Gezonde Jeugd.

Het is komende week De Week voor de Gezonde Jeugd. Tijdens deze week worden initiatieven die bijdragen aan een gezondere omgeving voor kinderen in Purmerend in het zonnetje gezet.

Zo wordt vrijdag 15 maart een profielwerkstuk 'fastfoodvermindering' door twee leerlingen van het Da Vinci College aangeboden aan wethouder Harry Rotgans. Bovendien organiseert Spurd en JOGG-Purmerend op de stakingsdag van het onderwijs, vrijdag 15 maart, een pop-up sportspektakel mét geblinddoekt groente proeven in de Kraal en de Vaart van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Floor Volker, JOGG-regisseur Purmerend: "Als je kinderen zelf laat kiezen welke groente ze willen leren eten, dan zijn ze meer gemotiveerd! Daarom krijgen kinderen na het blind proeven een groente challenge mee naar huis.

Ze kunnen zelf tekenen welke groente ze willen leren eten.

Na 15x proeven hebben ze de challenge gehaald!" Ook volwassenen kunnen alle smaken aanleren, door deze smaak 15x op verschillende dagen, te proeven." Achtergrond Week Voor de Gezonde Jeugd: www.jongerenopgezondgewicht.nl

Mooie meubels gemaakt door GGZ-cliënten

Een buitenkeuken. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De lente staat weer voor de deur. Dit is uw kans om mooie tuinmeubels te laten maken of opknappen. Wilt u houten tuinmeubelen voor een eerlijke prijs? Bij Grip Purmerend werkt een goed team van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt 4 dagen per week in de Houtwerkplaats.

Door uw tuinmeubels hier te bestellen steunt u een bijzondere doelgroep in hun re-integratie. Op Grip maken ze alles wat van hout gemaakt kan worden: buitenkeukens, kasten, banken, bloembakken en nog veel meer. Alles wordt op maat gemaakt, geheel naar de wens van de klant.

Advies

Opdrachten kunnen zowel door bedrijven als door particulieren worden gegeven. Iedereen kan langs komen om even te komen kijken in de werkplaats en om eventueel advies in te winnen of om de maten, het soort hout, de afwerking, wel of geen wielen, enzovoorts door te nemen.

Nieuw perspectief

Grip wil door arbeidsre-integratie mensen met psychische en verslavingsproblematiek een nieuw perspectief bieden en bijdragen aan het realiseren van een zinvolle plek in de samenleving. Hout is hierbij een prachtig middel om arbeidsvaardigheden te trainen zoals: op tijd komen, contacten hebben met collega's en omgaan met werkdruk.

Veel deelnemers zouden niet weten wat ze zonder Grip zouden moeten. Grip is een onderdeel van Reakt en werkt samen met Leviaan.

Reakt begeleidt en activeert cliënten naar werk, participatie en ontwikkeling, en ondersteunt de cliënten bij hun herstelproces. Met meerdere leerwerkbedrijven vormt Reakt een dynamische organisatie, gericht op activering en maatschappelijke participatie.

De begeleiding vindt individueel en in groepsverband plaats.

Met elke cliënt wordt een maatwerktraject uitgezet. De meeste trajecten en activiteiten worden gefinancierd vanuit de WMO. Wilt u informeren naar de prijzen en producten?

Wilt u zich aanmelden als cliënt? Grip, Nijverheidsweg 15a, Purmerend, tel. 088 3577903 j.rothuizen@reakt.nlwww.reakt.nl

Eerste ringslang op dijk gesignaleerd

Het eerste kronkelende exemplaar op de dijk. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Tijdens de inspectie van de winterverblijfplaatsen van ringslangen op de Markermeerdijken is het eerste kronkelende exemplaar van dit jaar op de dijk gesignaleerd.

"Dit is uitzonderlijk vroeg dit jaar, vorig jaar lieten ze zich pas half april zien'', zegt Heleen Broier, ecologe van de Alliantie Markermeerdijken. Zij trof de ringslang op 18 februari aan op de dijk bij Uitdam. De Alliantie Markermeerdijken houdt tijdens de aanstaande dijkversterking rekening met de bijzondere natuur op en rond de dijk.

Overwinterlocaties

Er leven diverse beschermde diersoorten op de dijk tussen Hoorn en Amsterdam, waaronder tussen de 80 en 100 ringslangen. De ecologen van de Alliantie zijn nu al bezig met de winterverblijfplaatsen van de ringslang in kaart te brengen, omdat zij tijdens de uitvoering voor alternatieve overwinterlocaties zorgen. Normaal gesproken komen de ringslangen rond medio maart uit hun winterslaap, maar dit jaar zijn de kronkelige dieren er vroeg bij.

Broeihopen

In de winterperiode verblijven ringslangen in de breukstenen onder de steenbekleding op de buitenzijde van de dijk. Ze hebben namelijk een hoge, droge en vorstvrije plek nodig om te kunnen overleven. Zodra het wat warmer wordt, gaan de koudbloedige dieren 'naar buiten'. Ze hebben warmte nodig om actief te kunnen worden. De vrouwtjes zoeken dan binnendijks broeihopen op om hun eieren in af te zetten.

De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de marktpartijen Boskalis en VolkerWessels. De Alliantie versterkt circa 33 kilometer Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam. De Noord-Hollandse dijken beschermen ruim een miljoen inwoners tegen overstromingen. Kijk voor meer informatie op www.markermeerdijken.nl


Open dag Montessorischool

PURMEREND - Woensdag 13 maart houdt de Montessorischool aan Salland 38 open dag. Belangstellenden zijn welkom tussen 09.00 en 11.30 uur.

Is uw kind ook nieuwsgierig en enthousiast om alles zelf te ontdekken? Op de Montessorischool worden kinderen begeleid om het zelf te doen. Ze werken in eigen tempo, op eigen niveau en naar eigen interesse, begeleid en aangestuurd door de groepsleerkracht.

Ze werken zelfstandig en individueel, leren samen te werken en krijgen groepsinstructies. De kinderen komen ook in aanraking met kunst en cultuur.

Daarnaast leren de kinderen verantwoordelijk en kritisch te zijn voor hun eigen werk. Dat betekent een goede voorbereiding op het huidige vervolgonderwijs en de moderne maatschappij. Op de school heerst een rustige en sociale sfeer.

"We leren de kinderen om respect te hebben voor elkaar. Wij zijn een Vreedzame Montessorischool", aldus directeur Muriel Piek.

Afspraak maken

Mocht u niet kunnen op de open dag dan kunt u te allen tijde een afspraak maken om langs te komen. Neem dan contact op met de directeur Muriel Piek 0299 64 65 89. Meer informatie over het montessorionderwijs kunt u vinden op www.mopurmerend.nl

Veiling van 980 kavels

PURMEREND - De Purmerender Postzegel Ruilclub organiseert zaterdag 16 maart vanaf 13.00 uur een grote veiling van postzegels, munten en papiergeld in wijkcentrum De Inval.

Er zijn ruim 980 kavels. Deze zijn vanaf 10.00 uur te bezichtigen.

Dit keer is er geen taxatie. De organisatie laat weten dat de tientallen stuiverboeken voor een ieder klaar liggen.

De volledige kavellijst is terug te vinden op www.pprc.nl

Fotoshoot in de stijl van Rembrandt

Rieta Mulder. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Kunsthenoten in beweging organiseert donderdag 14 maart van 10.00 tot 12.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant een fotoshoot in het teken van Rembrandt waarbij de nadruk ligt op de manier waarop hij licht gebruikte in zijn portretten.

Evenals vorig jaar nodigt fotograaf Rieta Mulder senioren vanaf 65 jaar uit om zichzelf te laten portretteren in een bijzondere setting. Dit keer in de sfeer van kaars en lamplicht, uitgedost met attributen die verwijzen naar de Gouden Eeuw. Het finalestuk deze ochtend is een gezamenlijke Nachtwacht.

Kleding aardkleuren

De deelnemers wordt gevraagd om voor de fotoshoot kleding te dragen in aardkleuren, of kleding waarin zwart en wit gecombineerd wordt. Er zijn ook diverse attributen aanwezig waarvan u gebruik kunt maken, onze gastvrouwen en heren helpen u hier graag bij.

Na de fotoshoot krijgen alle deelnemers bericht vanaf welke datum zij gratis een afdruk van hun portret op kunnen halen bij Cultuurhuis Wherelant.

Expositie

De portretten worden geëxposeerd op 20 juni bij de laatste activiteit voor de zomervakantie van Kunstgenoten in beweging en tijdens de open dag van Cultuurhuis Wherelant op 8 september die in het teken zal staan van Rembrandt.

Wie het leuk vindt kan op 14 maart ook terecht in het schilderatelier van Rembrandt om een stilleven in de stijl van de Gouden Eeuw te schilderen.

Kunstgenoten in beweging organiseert elke donderdagochtend een activiteit voor senioren (65+). De activiteiten zijn bedoeld als leuke tijdsbesteding, om mensen te ontmoeten of om iets bijzonders te leren. Erg leuk om samen met een vriend(in) heen te gaan maar ook heel geschikt om alleen op af te stappen.

Koffie klaar

De kosten bedragen € 5,- welke u contant kunt afrekenen voor aanvang van de activiteit. Mensen met een kleine beurs kunnen gratis deelnemen.

Cultuurhuis Wherelant is gevestigd aan de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. De deur is open vanaf 09.30 uur en de koffie staat klaar.

Aanmelden

Men moet zich altijd van te voren aan te melden door een mail te sturen naar info@wherelant.nl of telefonisch via nummer 0299 43 47 77. De ondersteuning is van Cultuurhuis Wherelant.

Open talentendag bij Purmersteijn

Scouts en selectietrainers houden de talenten in de gaten. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Voetbalvereniging Purmersteijn organiseert op woensdagmiddag 27 maart een open talentendag.

De meest talentvolle jeugdspelers uit de regio kunnen dan weer hun talenten tonen aan de selectietrainers en scouts van Purmersteijn.

De jeugdopleiding van Purmersteijn is door de KNVB gecertificeerd en werkt samen met de jeugdopleiding van Ajax. Met regelmaat worden er jeugdspelers uitgenodigd door de BVO's.

De dag is voor talentvolle voetballers die geboren zijn van 2004 tot en met 2012, die nog geen lid zijn van Purmersteijn. Plaats van handeling is het complex van Purmersteijn aan de Van IJsendijkstraat 140 (tegenover De Beuk). Voor meer informatie en een aanmeldformulier kijk op www.purmersteijn.eu.

Oudere talentvolle jeugdspelers die ook belangstelling hebben voor een trainingsstage bij de selectieteams van Purmersteijn, kunnen een email met hun gegevens sturen naar vtz-jeugd@purmersteijn.nl

Nieuwe leervorm 'Dijklander'

PURMEREND - In het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend is een leerafdeling geopend, gerund door door leerling-verpleegkundigen zowel op mbo- als op hbo-niveau.

Zij plannen de verpleegkundige zorg en voeren deze ook zelfstandig uit. Uiteraard onder supervisie van een ervaren verpleegkundige en tevens coach.

Inwerkperiode

De stagiaires krijgen eerst een intensieve inwerkperiode door ervaren verpleegkundigen. Daarna werken de stagiaires in teamverband samen en worden zij gecoacht door gediplomeerd verpleegkundigen.

Afhankelijk van hun studiejaar zullen zij bepaalde zorg voor patiënten gedeeltelijk of geheel zelfstandig kunnen uitvoeren. Op deze manier leren de stagiaires zelf verantwoordelijkheid te nemen. De gediplomeerd verpleegkundige blijft de eindverantwoordelijke.

Projectleider is Lisette Berkhof en praktijkopleider Janneke de Winter. "Met deze leerafdeling bieden wij studenten een ambitieuze stageplek. Op gebruikelijke stageplaatsen ligt de nadruk op de individuele leerlingen met zijn/haar eigen leerdoelen. Op een leerafdeling worden leerlingen uitgedaagd meer samen te werken in teamverband om de leerdoelen te bereiken."

Verkiezingen bij de FNV

REGIO - De afdeling Lokaal van de FNV Zaanstreek-Waterland houdt woensdag 13 maart om 19.30 uur een themabijeenkomst over de Provinciale Staten Verkiezingen. Plaats van handeling is 't Stamhuis aan de Kerkstraat.

Lokaal FNV Zaanstreek-Waterland houdt een themabijeenkomst over de Provinciale Staten Verkiezingen, die gehouden worden op 20 maart.

Op onze thema-avond willen wij aan de hand van de Stemwijzer met zowel de FNV leden als geïnteresseerden in debat gaan over de onderwerpen die de Stemwijzer opgesteld heeft, aangevuld met de onderwerpen die de bond belangrijk vindt.

Bovendien willen wij aangeven wat er met uw stem gebeurd naar de 1e kamer toe. Wat is het stemgedrag van de verschillen de partijen?

De discussie wordt geleid door Kirsten Smit, bestuurder FNV. U kunt zich per mail aanmelden bij: secr.lokaalfnvzawa@gmail.com . Graag zien wij u op woensdag 13 maart in 't Stamhuis te Purmerend.

Bloemen voor bruidspaar

Bloemen van de burgemeester voor het bruidspaar. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl bracht een felicitatiebezoek aan het echtpaar Dirk en Bep Aurik-van der Klis, dat op 5 maart zestig jaar getrouwd is.

Dirk (81) is geboren in Ouderkerk aan de Amstel en Bep (78) is geboren in Haarlem. Ze leerden elkaar op de dansvloer kennen en trouwden in 1959 in Ouderkerk aan de Amstel. Hier hebben zij 20 jaar gewoond. Ze kregen samen 3 kinderen, 8 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

20 jaar na hun huwelijk emigreerden ze naar Brazilië. Daar hebben zij 10 jaar gewoond. Daarna keerden zij terug naar Nederland en vestigde het paar zich in Beverwijk. Sinds 2008 wonen ze in Purmerend.

Vroeger werkte Dirk als lampenist op Schiphol. Nadat zij emigreerden, werd hij aangesteld als bedrijfsleider in de bloemensector. Bij terugkomst in Nederland werkte als vrachtwagenchauffeur.

Als hobby hield Dirk koeien. Bep deed graag handwerken. Vroeger gingen zij geregeld met de kinderen op vakantie naar Duitsland.

'Kom hier dat ik u kus'

Kom hier dat ik u kus. (Foto: Ben van Duin)

ALKMAAR - Griet Op de Beecks bestseller 'Kom hier dat ik u kus' staat donderdag 21 maart om 20.15 uur op de planken van De Vest. De bestseller van de Vlaamse schrijfster is voor het eerst voor toneel bewerkt. Het aangrijpende verhaal over liefde, geheimen en eenzaamheid.

'Kom hier dat ik u kus' is een aangrijpend verhaal over beschadigde mensen die ongewild zelf ook weer mensen beschadigen.

Het verhaal volgt Mona als kind, als twintiger en als dertiger. Bijzonder is dat de hoofdrol van Mona in de toneelbewerking wordt vertolkt door twee actrices. In het boek is er een belangrijke rol voor Mona's innerlijke stem.

Doordat Sophie en Kirsten steeds wisselen van rol tussen de persoon Mona en haar innerlijke stem wordt dit heel mooi weergegeven. Bestseller De tweede roman van de populaire Vlaamse schrijfster Griet

Op de Beeck werd binnen een week na de verschijning een bestseller en inmiddels zijn in Nederland meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

Meer informatie en toegangskaarten via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa van Theater De Vest.

Vlogwedstrijd in Linnaeushof

Het nieuwe toestel is om te klimmen en te klauteren. (Foto: aangeleverd)

BENNEBROEK - Woensdag 27 maart gaat het nieuwe speelseizoen van Linnaeushof in Bennebroek van start met twee bijzondere evenementen: een YouTube vlogwedstrijd met mooie prijzen en een nieuw speeltoestel om te klimmen en klauteren.

Van 27 maart tot en met 26 mei loopt de YouTube Vlogwedstrijd van Linnaeushof. De hoofdprijs is een professionele vlogcamera (ter waarde van € 500,-) en een abonnement voor vier personen. Er zijn ook prachtige prijzen voor de nummers twee en drie.

Om in aanmerking te komen moet je tijdens je bezoek aan Linnaeushof een te gek filmpje maken en het op YouTube zetten. Bezoekers aan de website van Linnaeushof stemmen vervolgens op hun favoriete filmpje en bepalen zo wie op plek één, twee en drie eindigen.

Win vooraf vrijkaartjes

In de aanloop naar het nieuwe speelseizoen verloot Linnaeushof tien keer vier vrijkaartjes onder de kinderen die een leuke reactie achterlaten op de aankondiging van de vlogwedstrijd op de Facebookpagina van Linnaeushof. Vertel bijvoorbeeld waarom je graag aan de wedstrijd mee wil doen of wat je leuk vindt aan het speelparadijs in Bennebroek. Het liefst natuurlijk met een filmpje.

Bij de opening van het nieuwe speelseizoen presenteert Linnaeushof een fantastisch nieuw klim en klauter speeltoestel waarop je een behendigheidsparcours kunt afleggen. Het toestel (zie impressie beneden) is maar liefst vijftien meter lang en vijf meter breed. Met tien overgangen van eucalyptushout en touw leg je er een sportief en vrolijk parcours op af, slingerend en springend van paal tot paal en over eilandjes.

Een te gekke uitdaging voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook voor volwassenen.

Tuincentrum Overvecht voor het goede doel

ZUIDOOSTBEEMSTER - Tuincentrum Overvecht in de Beemster verzorgt zondag 24 maart tussen 10.00 en 17.00 uur Het Tuinfeest. Tijdens deze braderie is iedereen welkom, maar (eenzame/aan huis gebonden) ouderen worden als 'special guest' in het zonnetje gezet. Zij zijn via Stichting WonenPlus persoonlijk uitgenodigd voor een gratis dag vol muziek, spel, workshops, lekker eten en leuke cadeaus.

Het Tuinfeest wordt georganiseerd door De GOLINTL Foundation in samenwerking met het regionale onderwijs en bedrijfsleven. Zij willen eenzame/aan huis gebonden ouderen graag verwennen met een leuke dag.

Vandaar Het Tuinfeest: een gezellige braderie met muziek, lekker eten, de workshop voorjaarsstukje maken met leerlingen van het Clusius College en spellen zoals jeu de boules, bingo met leuke prijzen en Oud-Hollandse spellen. Voor de uitgenodigde ouderen is deelname aan alle activiteiten gratis, andere bezoekers betalen een klein bedrag bestemd voor het goede doel.

Naast leerlingen van het Clusius College, werken ook leerlingen van de Lourdes school, De Bloeiende Perelaar en 't Carrousel mee aan deze speciale dag. Zij hebben de afgelopen tijd zelf plantjes gekweekt en potten gemaakt en versierd. Deze krijgen de genodigden op 24 maart als cadeau mee naar huis krijgen.Het Tuinfeest is voor jong en oud, dus ook voor kinderen is er van alles te beleven. Van een stormbaan en kinderboerderij tot springkussen, schminken en nog veel meer.

Er zijn foodtrucks, kramen met streekproducten. Edith van Walsum signeert haar nieuwe boek 'Onzichtbaar' over de vriendschap tussen een oudere man en een jong meisje. Een ontroerend verhaal over eenzaamheid, vriendschap en hoop.

Bezoekers steunen het goede doel want twintig procent van de weekendomzet gaat naar nieuwe events in samenwerking met de GOLINTL Foundation.

Ook helpen deze dag bijzonder te maken voor ouderen? Bedrijven en particulieren kunnen op verschillende manieren meehelpen. Van artikelen beschikbaar stellen voor de bingo tot logo sponsering en van sponsorpakketten tot het kopen van een ticket om zo een eenzame oudere een onvergetelijke dag te bezorgen! Meer informatie: www.tuinfeestovervecht.nl

Niki Jacobs in Grootschermer

Niki Jacobs. (Foto: Aangeleverd)

GROOTSCHERMER - De roem is de Nederlandse zangeres Janne Schra vooruitgesneld. Zaterdag 16 maart treedt ze met haar programma Lalala Love op in de dorpskerk van Grootschermer. De belangstelling voor het concert is groot en de kaarten zijn inmiddels uitverkocht. Maar voor het opreden van Niki Jacobs 6 april zijn nog wel plaatsen beschikbaar.

Ieder seizoen slaagt de programmacommissie van 'Podium onder de toren' erin om een topvoorstelling naar Grootschermer te halen. Dit seizoen lukte dat zelfs driemaal. Na Americana-zangeres Mary Gouthier in oktober zijn ook Janne Schra en zangeres Niki Jacobs (6 april) toppers in de dorpskerk. Jacobs brengt een ode aan de Joodse singer-songwriters en popiconen van de vorige eeuw.

Bestellen via www.podiumonderdetoren.nl

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR/DEN HELDER - Noordwest Ziekenhuisgroep doet mee zaterdag 16 maart mee een de landelijke Open Dag van de Zorg en zet tussen 10.30 en 15.30 uur de deuren van de locaties in Alkmaar en Den Helder open. In beide ziekenhuizen staan stands met informatie over de zorg in het ziekenhuis en worden activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 16 maart van 10.30 - 15.30 uur

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

Een groot aantal specialismen neemt deel. Er worden armen in het gips gezet, knie- en heupprotheses getoond en verschillende testjes en onderzoekjes uitgevoerd, zoals een meting van het cholesterol of bloedsuiker. Bezoekers kunnen genieten van een handmassage, een presentaties bijwonen, zelf een kijkoperatie op een namaakknie uitvoeren of zich bij de stands laten informeren over onze zorgverlening. Verschillende afdelingen zijn te bezoeken of organiseren rondleidingen.

Op de foto

Op beide locaties is een fotohoek ingericht met daarbij een kledingrek met de bedrijfskleding van Noordwest en andere attributen. Bezoekers kunnen zich verkleden als arts of verpleegkundige en op de foto gaan. Er is gelijk een afdruk beschikbaar. Binnen kijken in een ambulance, de ver(nieuw)bouwplannen bekijken, een demonstratie over patiëntenvoeding: er is voor iedereen genoeg te zien en te doen. Kinderen kunnen tijdens de Open Dag met hun pop, beer of knuffel naar de berendokter. Op het werkgeversplein is informatie te krijgen over Noordwest Ziekenhuisgroep als werkgever en over de actuele vacatures. Op het plein kunnen bezoekers kennismaken met het opleidingsinstituut Noordwest Academie en vragen stellen aan verpleegkundigen. Meer informatie over het programma is te vinden op www.nwz.nl/opendag.

Mammoet heeft alles voor de klant

Mammoet. (Foto: Rodi Media )

ZWAAGDIJK-OOST - Bij Mammoet Woongigant in Zwaagdijk vind je alles voor de complete inrichting van je woonkamer en slaapkamer. Vloeren, kasten, banken, bedden, karpetten, schilderijen, spiegels, kapstokken, sfeerhaarden, raamdecoratie en beddengoed, bij Mammoet Woongigant vind je alles onder één dak. Mede-eigenaresse Suzan Entius (34): "We doen het met zijn allen!"

In Winkelhart Klaverweide van Zwaagdijk-Oost vind je een even verrassende als gigantische woonwinkel. Mammoet Woongigant biedt klanten 8.500 vierkante meter woonplezier. Ze hebben een enorm groot assortiment aan woonartikelen in allerlei stijlen. Vijfendertig jaar geleden is het familiebedrijf gestart als verkoper van tuinmeubelen. Nu is de onderneming uitgegroeid tot een totaal-woninginrichter. "We hebben alles in eigen hand," vertelt Suzan trots. "We hebben eigen monteurs in dienst. De totale ontzorging van het inmeten tot aan de montage; dat regelen we allemaal zelf. Dit betekent korte lijnen en zoveel mogelijk duidelijkheid naar de klant toe. We zijn betrouwbaar en leveren degelijk werk. We zijn een nuchter, no nonsense bedrijf. Bij ons geldt de slogan: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg." De service bij Mammoet Woongigant is ook prima in orde. Suzan en haar team proberen altijd alles in alle redelijkheid te laten verlopen, ook als er onverhoopt klachten zijn. "Dan zijn we er ook voor de klant en lossen we de geschillen netjes op," aldus Suzan.

Stijlen

Mammoet biedt interieurartikelen voor ieders smaak. Suzan is heel enthousiast over de industriële look die nog steeds ontzettend veel populariteit geniet op dit moment. "Dat loopt heel goed en ik heb het gevoel dat de mensen daar nog lang niet op uitgekeken zijn. De trend in tuinmeubelen is aluminium en vlechtwerk. We hebben 250 sets op voorraad die direct leverbaar zijn." Bij de bedden is het merk Morgana het speerpunt voor een gezonde nachtrust. Mammoet heeft een testcocon opgesteld die het zogenaamde lichaams-DNA meet aan de hand van allerlei drukpunten. "Op basis van die testuitslag geven wij dan een advies voor matrassen, bedbodems en bedtextiel. Veel mensen met gezondheidsklachten komen bij ons. Wij kunnen hen met deze methode erg goed helpen. Daarbij krijgen onze klanten een omruilgarantie." Mammoet heeft altijd allerlei artikelen in de aanbieding. Die zijn binnenkort goed te zien op de vernieuwde website. "Die hebben we gemoderniseerd en in een eigentijds jasje gestoken. Een bezoek aan onze winkel is echter de beste manier om kennis te maken met ons assortiment. We hebben gratis parkeerplaatsen voor de deur."

Mammoet Woongigant, Zwaagdijk 227, Zwaagdijk-Oost, 0228-584796, info@mammoetmeubel.nl, www.mammoetwoongigant.nl.

Stekkenmarkt in Wijdewormer

WIJDEWORMER - Tuinclub Wijdewormer verzorgt zaterdag 11 mei tussen 11.00 en 14.00 uur de stekkenmarkt door leden van Tuinclub Wijdewormer. De leden hebben elk jaar voorjaarskriebels. Het is elk jaar een race tegen de klok om ondanks het weer de planten gereed te maken voor de stekkenmarkt. Het lukt ze ieder jaar weer om er een fleurige markt van te maken met een diversiteit van stekken en zaailingen. Dat is leuk voor de leden van de tuinclub maar ook voor mensen met minder groene vingers. Locatie op het erf van de Familie Schilder aan Noorderweg 111B in Wijdewormer. Het leuke van deze planten is dat ze als het ware zijn geboren in de polder. Dan moeten ze wel goed gedijen!

Speeddaten bij De Zorgcirkel

De Zorgcirkelwinkel aan de Koestraat. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – Op dinsdag 12 maart, in de Week van Zorg en Welzijn, ligt de rode loper uit bij de Werken bij De Zorgcirkel-winkel. Iedereen met interesse in werken in de ouderenzorg kan dan speeddaten met professionals uit de zorg.

Op 12 maart tijdens Week van Zorg en Welzijn

Samen wordt gekeken naar wat bij jou past. Heb je al een zorgopleiding gevolgd of ben je hiermee bezig? Dan kun je zo met een baan de winkel uitlopen!

De winkel richt zich op het werven van nieuwe collega's. Met de speeddate-sessies kan men binnenlopen om kennis te maken met de vele functies, doorgroeimogelijkheden en opleidingen die De Zorgcirkel op haar diverse locaties aanbiedt. "Vooral naar mensen met een zorgopleiding van niveau 2 zijn wij altijd op zoek, de zogenoemde 'handen aan het bed', en naar vakantiekrachten", vertelt Mirjam Nagtzaam van de winkel.

Live muziek

Het speeddaten is op dinsdag 12 maart van 09.00 tot 17.00 uur aan de Koestraat 11. Om het langslopende publiek extra te stimuleren om binnen te lopen wordt er oma's cake uitgedeeld en is er einde ochtend live muziek van volkszanger Stefan van Heijningen.

"Iedereen is van harte welkom! Een andere dag langskomen kan natuurlijk ook. We zijn 6 dagen per week open of oriënteer je alvast online via www.zorgcirkel.nl/werken-bij. Een baan bij De Zorgcirkel biedt zoveel meer dan een uitdagende functie", aldus Mirjam.

Pannenkoeken nieuw in Het Twiske

Het restaurant wordt gerund door de familie Bruinsma. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Recreatiegebied het Twiske is een attractie rijker. Pannenkoekrestaurant de Appel heeft haar deuren geopend. De officiële opening volgt over enkele weken

Al geruime tijd was het recreatieschap op zoek naar een goed alternatief voor waterspeelplaats de Blauwe Poort.

Een door het schap aangekochte strandtent uit Katwijk is verbouwd tot sfeervolle plek om een pannenkoek te eten, voor een lekker ontbijtje, een kopje koffie of om de laptop op tafel te zetten om in een inspirerende omgeving aan de slag te gaan.

Naast het brede assortiment pannenkoeken is er ook lekkere appeltaart, een hippe borrelhap of een smakelijke daghap. De strandtent is helemaal opgeknapt. Het restaurant is alle dagen van de week open van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Het pannenkoekenrestaurant wordt gerund door de familie Bruinsma, geen onbekende in het recreatiegebied.

Paviljoen Twiske

Ook Paviljoen Twiske aan de Stootersplas is een succesvolle onderneming van de familie.

Odion zet deuren in Waterland open

Medewerkers en bewoners laten zien hoe leuk het is. (Foto: Annemarie Tuin)

REGIO - Tijdens de nationale Week van Zorg en Welzijn, van 11 tot en met 16 maart, openen 9 locaties van Odion hun deuren. In de regio Waterland zijn 4 locaties open voor publiek.

Een mooie gelegenheid voor mensen uit de buurt of geïnteresseerden in de gehandicaptenzorg om eens een kijkje te nemen. Odion ondersteunt mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of auditieve beperking.

Bezoekers krijgen een goed beeld en alle activiteiten zijn gratis toegankelijk

Op woensdag 13 maart van 09.45 tot 11.00 uur en van 13.45 tot 15.00 uur aan de Loirestraat 13 in Purmerend. Ervaar orthopedagogisch dagcentrum Odion De Boomgaard tijdens een van de interactieve rondleidingen.

Iedereen wordt ontvangen met koffie en thee. Na een korte presentatie volgt de rondleiding met onder andere BIM-kring, rolstoelrace en tillift ervaring. Vooraf aanmelden is noodzakelijk, want het aantal plekken is beperkt.

Volendam

Op woensdag 13 maart van 18.30 tot 20.00 uur woonlocatie Odion Jan Platstraat in Volendam. Bij Odion Jan Platstraat is er de gelegenheid om met de woonlocatie en het naastgelegen Eetcafé 't Hoekkie kennis te maken. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers.

Banenmarkt

In de Week van Zorg en Welzijn vindt bij Dagactiviteitencentrum Odion De Noordster een banenmarkt plaats. Deze markt is dé gelegenheid voor werkzoekenden om kennis te maken met verschillende locaties van Odion in de regio en een baan te vinden bij de Beste Werkgever in de gehandicaptenzorg.

Iedereen is welkom op donderdag 14 maart van 16.00 tot 20.00 uur aan de Landsmeerstraat 3 in Purmerend.

Ismailiastraat

Op vrijdag 15 maart van 13.00 tot 16.00 uur is er open dag bij Odion Ismailiastraat! Op deze woonlocatie wordt gewerkt met doven met een verstandelijke beperking. De medewerkers en cliënten laten bezoekers zien hoe leuk het is om hier te wonen en te werken.

Doe mee aan de gebarenworkshop of bekijk een van de woningen. Uiteraard is er alle ruimte voor een praatje en om vragen te beantwoorden.

Meer inlichtingen

Kijk voor meer informatie op www.odion.nl of bel naar de receptie van Odion, zij staan u graag te woord op 0299 41 28 12.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Genieten onder de Portugese zon

Appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses. (Foto: aangeleverd)

8 dagen vanaf € 249,- p.p. in vier sterren appartement

REGIO - De Algarve is al jaren een populaire zomerbestemming bij Nederlandse vakantiegangers. De zon schijnt over de ruige rotskusten, de golven van de Atlantische Oceaan rollen de gele stranden op en in elk restaurant smaakt het familierecept voor kip piri piri even lekker.

Genieten onder de Portugese zon. (Foto: aangeleverd )

Het splinternieuwe appartementencomplex TIME TO SMILE Balaia Senses is vorig jaar nieuw gebouwd en in september 2018 geopend. Kom maar op met die Portugese 'dia'. Het fantastische uitzicht over de groene omgeving belooft al veel goeds. Met aan de ene kant de golfbanen van Balaia en in de verte de glinstering van de Atlantische Oceaan. Plof lekker neer op een van die luie ligbedden aan de rand van het zwembad of geniet van de Portugese zon op een heerlijk terrasje.

Inbegrepen: retourvlucht/transfer Amsterdam - Faro met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstoftoeslag, 7 nachten in TIME TO SMILE Balaia Senses, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamer appartement, Nederlandstalige reisleiding. Extra voor de lezers: een fles wijn in het appartement bij aankomst en de Capitool reisgids Algarve.

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 1 april t/m 23 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 maart 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Vertrek op maandag, woensdag en zaterdag. Ook vertrek mogelijk vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Kijk voor meer informatie en boeken op www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Topprestaties met Audi TT RS Coupé en Roadster

Audi TT RS Coupé (Foto: Audi)

REGIO - Audi Sport heeft zijn TT-topmodel gereed: met een nog agressiever uiterlijk toont de nieuwe TT RS zijn ware potentieel. De 2.5 TFSI levert 294 kW/400 pk in combinatie met de onmiskenbare vijfcilindersound. De nieuwe Audi TT RS is te bestellen vanaf eind februari en staat in maart bij de Audi-dealer.

De nieuwe Audi TT RS oogt, met zijn nieuwe front en opvallende achterzijde, sportiever dan ooit. Het quattro-logo is voorzien van een matte titaniumlook en is gepositioneerd in het onderste gedeelte van de zwarte Singleframe-grille. De luchtinlaten op de hoeken zijn opnieuw groter van stuk en verschaffen de TT RS een breed voorkomen. Om een betere koeling te realiseren, zijn er extra radiateuren toegevoegd achter de typerende RS-honingraatgrille. De sportief vormgegeven en doorlopende voorspoiler geeft de lage voorzijde een op de autosport geïnspireerd uiterlijk mee. De nieuw ontworpen dorpels zijn voorzien van een glanzend zwarte inleg. Tenslotte zijn de spiegelkappen te verkrijgen in carrosseriekleur, aluminiumlook, hoogglans zwart en koolstofvezel.

Audi TT RS Roadster (Foto: Audi)
(Foto: Audi)

Prestaties

De Audi TT RS biedt uitstekende prestaties dankzij zijn vijfcilinder met 294 kW/400 pk, 480 Nm koppel en quattro-vierwielaandrijving. De Coupé sprint in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u. De prestaties gaan vergezeld van de onmiskenbare sound van de Audi-vijfcilinder. De ontstekingsvolgorde 1-2-4-5-3 wisselt de ontstekingen af tussen aangrenzende cilinders en die ver uit elkaar staan. Vorig jaar won Audi met de 2.5 TFSI-motor de felbegeerde International Engine of the Year Award voor de negende keer op rij. De turbomotor put zijn vermogen uit een cilinderinhoud van 2.480 cm3. Het maximumkoppel is beschikbaar tussen de 1.950 en 5.850 toeren. Ten slotte is de topsnelheid begrensd op 250 km/u of optioneel op 280 km/u.

De vijfcilindermotor is gekoppeld aan de zeventraps S tronic automatische transmissie met dubbele koppeling, terwijl de permanente quattro-vierwielaandrijving het vermogen verdeelt via een meerplaatskoppeling. De wielafhankelijke koppelregeling maakt de bediening nog flexibeler en veiliger.

Met het Audi drive select dynamic handling systeem kan de bestuurder de quattro-vierwielaandrijving en andere componenten - zoals de besturing, S tronic-automaat, motorkarakteristiek en uitlaatkleppen - instellen op de gewenste rijdynamiek. De vier beschikbare modi hiervoor zijn Comfort, Auto, Dynamic en Individual.

Het lage gewicht van 1.450 kg (TT RS Coupé zonder bestuurder) en de sportieve ophanging vormen het fundament van zijn uitstekende handling. De progressieve besturing is specifiek aangepast op de TT RS en zorgt voor een nauw contact met de weg. Het RS-sportonderstel en Audi magnetic ride adaptieve dempercontrole zijn optioneel verkrijgbaar. De bediening hiervan is eveneens geïntegreerd in Audi drive select.

De bediening en displays zijn volledig gericht op de bestuurder. De RS-sportstoelen zijn standaard voorzien van een ruitpatroon in Alcantara en optioneel van honingraatmotief in Nappa-leer. Verder zijn RS-logo's aangebracht op de stoelen, het stuurwiel, de instaplijsten en bedieningsknoppen. Het 12,3 inch grote interieurdisplay toont specifiek RS-informatie op gebied van bandenspanning, koppel en g-krachten. Bij handmatig schakelen geeft een indicator aan, zodra het maximale toerental is bereikt, wanneer op te schakelen. Het RS-sportstuur is - naast leer en schakelpaddels – voorzien van een startknop en de bediening van Audi drive select.

Meer informatie over en prijzen van de Audi TT RS Coupé en Roadster worden in aanloop naar de Nederlandse introductie bekendgemaakt.

Volkswagen produceert vijf miljoenste Tiguan

Volkswagen Tiguan (Foto: Volkswagen)

REGIO - Het nieuwe jaar is nog maar net onderweg of Volkswagen heeft al een indrukwekkende mijlpaal bereikt. Halverwege januari rolde in Wolfsburg de vijf miljoenste Tiguan van de band. Sinds zijn debuut in 2007 is de geliefde SUV van Volkswagen uitgegroeid tot een wereldwijd succes.

De Tiguan en Tiguan Allspace vallen bij klanten over de hele wereld in de smaak. Volkswagen's populaire SUV is een uitstekende allrounder, met een aansprekend design, een riant interieur en state-of-the-art technologie. Alleen al in 2018 leverde Volkswagen 800.000 exemplaren van de Tiguan en Tiguan Allspace af. De productie van de Tiguan startte in 2007 in de Volkswagen-fabriek in Wolfsburg. In het eerste volledig jaar werden er 120.000 exemplaren gebouwd.

Fiat 500 te zien in MoMa New York

FIAT 500 (Foto: FIAT)

REGIO - De Fiat 500 Serie F die in 2017 aan de collectie van het prestigieuze Museum of Modern Art (MoMa) van New York werd toegevoegd, beleefde onlangs haar 'debuut' en werd voor de eerste keer getoond aan het publiek. De auto staat tentoon in het kader van de expo 'The Value of Good Design' die het verhaal vertelt van industrieel design door middel van kunstwerken van de MoMa-collectie. De tentoonstelling eindigt 15 juni 2019.

Het model dat tentoongesteld wordt in het MoMa, is een klassieke Fiat 500 uit de F-serie, de populairste 500 ooit, die geproduceerd werd van 1965 tot 1972. Samen met de andere versies (Sport, D, L en R) van de eerste generatie werden van 1957 tot 1975 in totaal meer dan vier miljoen exemplaren geproduceerd.

Van Doorn oudste schildersbedrijf van Purmerend

Door een goede ondergrond aan te brengen, wordt het onderhoud van een woning verlengd. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Schildersbedrijf Fa. N. van Doorn en Zn. is het oudste schildersbedrijf van Purmerend. Het bedrijf is in 1933 opgericht door de compagnons Schouw en Van Doorn en wordt inmiddels vertegenwoordigd door de derde generatie Van Doorn: kleinzoon Nico Belt. Het bedrijf verzorgt al ruim tachtig jaar schilderwerk, behang en wandafwerkingen in en rond Purmerend voor particulieren, bedrijven, scholen en overheidsinstellingen.

"Wat we zien en constateren is dat het schilderwerk aan woningen vaak te wensen overlaat. Bewoners denken te gemakkelijk over het onderhoud wat in een later stadium problemen en hogere kosten met zich meebrengt. Schilderen is niet alleen een kwastverf aanbrengen, als de ondergrond niet goed behandeld wordt en de verkeerde materialen gebruikt worden, is door indringen van vocht houtrot niet te voorkomen. Met de producten kunnen wij het onderhoud van een woning verlengen. Met de nieuwe generatie verven gaat het schilderwerk langer mee en kan men met een of twee tussenbeurten het groot onderhoud om de zeven á acht jaar laten uitvoeren."En met de AF Erkende schilder zijn klanten verzekerd van garantie op het schilderwerk. Houtrot reparaties zijn tegenwoordig een veelvoorkomend probleem en met de houtrot reparatiepasta's en gedegen vakkennis kan houtrot perfect hersteld worden.

Hospice ontvangt cheque

Uitreiking van de sponsorcheque door Tuincentrum Koen bij de Os. (Foto: Aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - Hospice Thuis van Leeghwater nodigt regelmatig haar sponsoren uit voor een nadere kennismaking met het vrijwilligerswerk binnen ons Hospice. Deze keer viel de beurt aan Arnold en Marjan van Tuincentrum Koen. Bij hun bezoek aan het Hospice brachten zij een geweldige cheque mee ter waarde van 750 euro.

Tuincentrum Koen haalt geweldig sponsorbedrag op

Marjanne Leenstra van Hospice Thuis van Leegwater: "Dit fantastische bedrag is de opbrengst van de kerstbomenbon, een actie die in december vorig jaar door de firma Koen, voor de tweede maal, met groot succes werd gehouden.

Bij inlevering van de bon en de aankoop van een prima kwaliteit kerstboom schonken Arnold en Marjan 2 euro aan het Hospice.

Dagelijkse leven

Tijdens hun bezoek werden Arnold en Marjan, onder het genot van koffie met wat lekkers, geïnformeerd over het dagelijkse leven in het Hospice.

Voor sponsoren als Tuincentrum Koen betekent een bezoek een bijzondere ervaring die zij niet snel weer zullen vergeten, want binnen de muren van het Hospice wordt een warm en liefdevolle omgeving geboden aan de bewoners in hun laatste levensfase.

Ze zien dan ook dat hun donaties met zorg besteed worden voor het welzijn van de bewoners. Tuincentrum Koen bevindt zich aan Purmerenderweg 42a in Zuidoostbeemster, www.tuincentrumkoen.nl

Rookvrij bad

(Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Sportbedrijf Spurd wil roken bij sportzalen en bij het Leeghwaterbad tegengaan. "Een gezonde sportomgeving moet rookvrij zijn", aldus Spurd.

De missie is het creëren van een gezonde leefstijl. Binnen de sportzalen en het zwembad is roken al langer niet toegestaan. Spurd vraagt medewerking van rokers om niet in de nabijheid van een sportomgeving te roken. Directeur Spurd Jancor de Boer: "Om deze boodschap kracht bij te zetten sluiten wij ons aan bij de campagne 'Rookvrije Generatie'. Als jongeren anderen zien roken, lijkt dat voor hen normaal en misschien zelf aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals sporters, trainers en ouders. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid.' Op de plaatsen waar roken niet gewenst is heeft Spurd de nog aanwezige asbakken verwijderd en 'Rookvrije Generatie' borden geplaatst of 'Rookvrije Generatie' stickers geplakt.

Mooie afsluiting van actie Ushersyndroom

PURMEREND - Afgelopen zondag hebben Rocky Grandjean en Shannon Keily de succesvolle inzamelactie voor Stichting Ushersyndroom op feestelijke wijze afgesloten.

De middag begon met een disco voor de jeugd en eindigde met een hapje en een drankje voor alle donateurs. Het hoogtepunt van het avondprogramma was de trekking van de loterij die het tweetal ten bate van de stichting hebben georganiseerd.

De loterij was extra speciaal, omdat Rocky en Shannon een aantal weken geleden samen op pad zijn gegaan om ondernemers persoonlijk te benaderen voor geschenken. De gulheid van ondernemend Purmerend heeft een prachtige verzameling aan prijzen opgeleverd en heeft de loterij tot een groot succes gemaakt: er zijn maar liefst 444 loten verkocht!

Het tweetal wil de bedrijven en personen heel hartelijk bedanken voor het sponsoren van de loterij en het mogelijk maken van een feestelijke afsluiting van een prachtig initiatief.

Sponsors

Het zijn: Sportschool Wellness Profi Center, Eterij Effe Anders, Sportsworld, restaurant De Stallen , Kapsalon Yigit, Jamin, Multi-ijs, Bakkerij Mickey Egstorf, slagerij Walter Brouwer, Happerij 't Hoedje van de Koningin, Doppio, Multivlaai, Slagerij Padjedijk, Wokrestaurant De Doele, IXXXI Jewelry, Banketbakkerij Mastenbroek, Brasa, Richard Asare, Azzedine Derras, Bernadette van Halderen-Bronkhorst, DJ Abi, DJ Yassir en As Delicatessen.

Voor Rocky en Shannon was het een grote eer om de inzamelactie te mogen voeren. "Er is op prachtige wijze aan het licht gekomen wat er met sportiviteit en saamhorigheid bereikt kan worden.".

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs. (Foto: Matthijs van Roon)

REGIO - Onderwijs op maat en een goede begeleiding van studenten: dat is het mbo-onderwijs van ROC TOP in een notendop. Want alles wat je aandacht geeft, groeit. ROC TOP gelooft in kleinschalig, gepersonaliseerd en praktijkgericht onderwijs in co-creatie met het lokale bedrijfsleven. Deze vorm van onderwijs biedt elke student het beste perspectief om zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Op de vier centraal gelegen campussen in Amsterdam volgen studenten uitdagend mbo-onderwijs op alle niveaus. Hiermee draagt ROC TOP bij aan de kracht en vitaliteit van de grootstedelijke Amsterdamse economie en samenleving.

Vier campussen in Amsterdam

ROC TOP: persoonlijk mbo-onderwijs. (Foto: Matthijs van Roon)

"Bij ROC TOP besteden we veel aandacht aan studie-, loopbaan- en stagebegeleiding. Waar kunnen we studenten helpen? Zijn er dingen die we kunnen aanpassen om de studie soepeler te laten verlopen? Ook studenten die nog meer uitdaging willen of sneller hun studie kunnen afronden, zijn bij TOP goed op hun plek. Wij houden onze campussen bewust klein, waardoor studenten gekend én herkend worden. Kiezen voor ROC TOP is een bewuste keuze. De komende jaren blijft ROC TOP investeren in het vernieuwen van haar onderwijs. Studenten gaan daarbij een modulair onderwijsprogramma volgen, dat aansluit bij hun individuele behoefte en leefwereld en worden voortdurend uitgedaagd. Zodat studenten niet alleen hun diploma halen, maar zich ook ontwikkelen als mens en wereldburger."

Dinsdag 12 maart is er een open huis op alle ROC TOP campussen in Amsterdam. Dan kan de toekomstige mbo-student zelf ontdekken welke opleiding het beste bij hem of haar past. Voor meer informatie: www.roctop.nl/open-huis.

Open huis bij Veldhuis Zonwering

Doe inspiratie op over zonweringen en overkappingen bij Veldhuis Zonwering. (Foto: Vincent de Vries / RM)

REGIO - Van een bedrijf dat meer dan honderd jaar bestaat, mag de nodige ervaring en vakmanschap worden verwacht. Veldhuis Zonwering maakt die verwachtingen op het gebied van binnen- en buitenzonweringen meer dan waar.

"We denken in kwaliteit én oplossingen", meldt een van de medewerksters vanuit de showroom van het specialistische bedrijf aan de HP Berlageweg 10 in Heerhugowaard. Ter gelegenheid van het open huis, zaterdag 9 en zondag 10 maart, zijn er speciale aanbiedingen.

Doe inspiratie op over zonweringen en overkappingen bij Veldhuis Zonwering. (Foto: Vincent de Vries / RM)

Alle drie de showrooms van Veldhuis zijn ingericht met alles wat Veldhuis Zonwering voor haar klanten kan betekenen. "We hebben ons complete assortiment in elke showroom ondergebracht, met een geheel nieuw assortiment. Een rondje langs de showrooms leert onder meer dat overkappingen van topmerken als Palazzo en Verano op ware grootte en in allerlei varianten getoond worden. Naast zonneschermen vindt de klant een keur aan doeken, screens, shutters, garagedeuren, rolluiken en windschermen. Veldhuis is ook 'gallerydealer' van Luxaflex."

In alle filialen van Veldhuis zijn er tijdens het open huis een aantal leuke acties. Zo krijgt men 20 procent korting op screens en standaard rolluiken en een Hormann garagedeur voor € 1295,- inclusief meten en monteren. Bezoek zaterdag 9 en zondag 10 maart de showrooms van Veldhuis Zonwering. Kijk voor meer informatie op www.veldhuiszonwering.nl.

Thuis bij Beauty & More Purmerend

Mirella de Beer. (Foto: Vincent de Vries/Rodi Media)

PURMEREND - Thuis bij Beauty & More Purmerend. En dat in de meest letterlijke zin van het woord. De altijd goedlachse en spontane schoonheidsspecialiste Mirella de Beer (32) heeft haar professioneel ingerichte praktijk aan huis. In een speciaal geoutilleerde ruimte beheerst zij het vak letterlijk.

Mirella heeft na een respectabele carrière in de horeca eind 2016 de bewuste keuze gemaakt om een ander, nieuw en ambitieus (schoonheids)ideaal te verwezenlijken. "Ik heb altijd al iets in de beauty branche willen doen. Ik ben inmiddels op vele gebieden gespecialiseerd en gecertificeerd. Daarnaast volg ik dagelijks de allernieuwste ontwikkelingen op mijn vakgebied."

Belangrijk vindt Mirella het geven van optimale persoonlijke aandacht. "Wij werken op afspraak. Klanten kunnen terecht voor wimperextensions, henna brows, de pijnloze facelift techniek Hifu en Fibroplast Purebeau. Deze laatste behandeling geeft in zestien weken tijd een liftende werking, rimpels verdwijnen en de huid ziet er tien jaar jonger uit." Andere aanbevelenswaardige behandelingen zijn carbon peeling, tattoo en pigment verwijderen en permanente make-up. De salon is rustgevend ingericht en GGD goedgekeurd. Als speciale voorjaarsactie wordt in maart 10% korting gegeven op alle behandelingen. Beauty & More Purmerend, Tuinstee10, Purmerend-Noord, maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur op afspraak, tel. 06-14199493. Meer informatie: www.beautyinklashesenmorepurmerend.nl

Harley Snijders wint bij senioren

De Purmerender (midden) zegevierde bij de grote mannen. (Foto: Saskia Snijders)

PURMEREND – De jeugdige Purmerendse bowler Harley Snijders nam zaterdag deel aan de verenigingskampioenschappen Haarlemmermeer.

Door omstandigheden, het speelschema lag al kant en klaar, kon hij niet meer bij de jeugd gooien. Dus werd hij als jongste bij de senioren in de B-klasse ingedeeld. Het deerde hem geenszins, want hij ging er met de winst vandoor.

Net geen finale

Ook heeft Snijders aan het YET deelgenomen, maar daar wist hij zich jammer genoeg net niet te plaatsen voor de finale.

NK voor B-senioren

Op zaterdag 16 maart neemt hij met zijn voormalige coach Herwin Zweers, die Harley nota bene heeft aangestoken met het bowling-virus, meedoen met het Nederlands kampioenschap voor B-senioren.

Dit is een koppeltoernooi maar telt ook voor je individuele score, dit wordt gegooid over twee weekenden. De finale is op zondag 17 maart in Tilburg.

Voordeel bij Schipper Kozijnen

Moeder en zoon bij schuifpui. (Foto: aangeleverd)

OPMEER - Voor Schipper is 2019 een bijzonder jaar: een vijftigjarig bestaan, een nieuwe website en een vernieuwde huisstijl. Het vertrouwde Schipper Kozijnen logo met de kubus is daarbij opgefrist. Het jubileumjaar wordt vijftig dagen gevierd met een feestelijke jubileumaanbieding. Klanten ontvangen maar liefst 19,69% korting op de nieuwe kozijnen. Deze actie loopt nog tot 29 maart.

Elk kozijn, elke dakkapel, elke schuifpui, elke deur die de Schipper-fabriek verlaat, is duurzaam, onderhoudsarm en van de hoogste kwaliteit. Maar vooral: met liefde gemaakt. Het Noord-Hollandse familiebedrijf realiseert zich goed dat het renoveren van een woning een ingrijpende gebeurtenis is. Daarbij zien de medewerkers het als hun taak om dit traject zorgeloos te laten verlopen en het wooncomfort van de klanten te vergroten. De nieuwe website informeert, maar inspireert vooral met mooie sfeerfoto's en voorbeelden. Daarbij helpt de site bezoekers te achterhalen welke oplossingen het beste bij hun wensen passen en komen zo tot de beste keuze. Een kijkje op www.schipperkozijnen.nl is zeker de moeite waard. Wie meer informatie over de producten wil, bezoekt één van de showrooms. Hier zien klanten kunststof en aluminium kozijnen, buitendeuren, schuifpuien en dakkapellen op ware grootte. De producten van Schipper Kozijnen worden gemaakt in de eigen fabriek in Opmeer en het bedrijf beschikt over een montageafdeling en onderhoud en reparatiedienst. Voor de productie van schuifpuien en dakkapellen werkt de ondernemer al meer dan tien jaar samen met De Verbinding BV. Daar maken dove en slechthorende werknemers producten van hoge kwaliteit.