Kompas ed 1

23 april 2019

Kompas ed 1 23 april 2019


Dappere Draak wil aandacht voor pesten

Inge van der Schee in haar praktijk De Dappere Draak (Foto: Inge van der Schee)

LANDSMEER - Tijdens de Landelijk Dag tegen Pesten vroeg Inge van der Schee van Kinderpraktijk De Dappere Draak aandacht voor pesten en de immense impact die het kan hebben als niemand ingrijpt. Met de week tegen pesten in september in het verschiet laat Inge weten dat er nog heel wat te verbeteren valt, onder andere op scholen. Zij helpt scholen signaleren en geeft trainingen in schoolgroepen om kinderen bewust te laten worden van pestgedrag en wat zij hier zelf in kunnen veranderen.

"De impact van pesten blijft groot"

"Het is natuurlijk verdrietig om te zien dat er, ondanks de inzet van scholen en antipestprotocollen, nog steeds veel gepest wordt", legt Inge uit. Als ik zie wat het met kinderen en hun ouders doet, weet ik waar ik het voor doe. De impact van pesten blijft onverminderd groot en kan heel veel schade en trauma teweegbrengen. Daarom bied ik kinderen van de basisschoolleeftijd trainingen aan waarin ze leren dat pesten meer over de pester zegt dan over hen. Dat het goed is om voor jezelf op te komen omdat je je daar sterker door voelt. Dat het fijn is om iets weerbaarder te zijn en dat het helpt als je positieve gedachtes hebt."

Inzicht geven

Ook op scholen geeft Inge trainingen om kinderen te laten zien hoe zij zelf dingen kunnen veranderen. Ze geeft hen inzicht wat er precies gebeurt tussen pester en gepeste. Een pester weet soms ook niet beter. Ze laat ze kijken welke rol ze zelf in de klas aannemen. Ze vraagt hen welke rol ze zouden willen aannemen en ook wat het effect is als iemand er iets van zegt. "Ik geloof dat iedereen in een klas last heeft van pestgedrag, ook al loop of kijk je weg. Ik wil de kinderen activeren en hen laten zien dat ze er zelf iets aan kunnen doen. Dat ze tegen de pester kunnen zeggen: Het is niet leuk wat je doet. En aan de gepeste laten weten hoe vervelend ze het voor hem of haar vinden." Kinderen durven in hun eentje niet snel iets tegen een pester te zeggen, geeft Inge toe, maar als ze het er samen over hebben en samen werken kunnen ze gezamenlijk aangeven dat het niet ok is. "Daar groeien ze van. Eigenlijk plant ik zaadjes voor meer helpers in de groep, want samen sta je sterker."

Sterke Harry

In haar kantoor aan het Noordeinde maakt Inge regelmatig gebruik van haar houten pop 'Harry'. Deze pop is in diverse houdingen te vormen en ze laat hiermee het verschil zien tussen een sterke Harry en een sippe Harry. Want alles begint volgens haar bij lichaamstaal. "Ik laat kinderen ervaren wat er met hen gebeurt als ze sterk staan. Je ziet er sterker uit en het gevolg is dat je je ook sterker voelt. Daarnaast praat ik over de manier waarop ze gewend zijn te reageren en hoe ze dat kunnen veranderen.

Methodiek

Inge gebruikt hiervoor de Sta Sterk Methodiek van Stichting Omgaan met Pesten. Ze maakt gebruik van kleuren bij een bepaalde houding. Zo staat groen voor timide, een houding waarin kinderen wegkruipen, weglopen of huilen en over zich heen laten lopen. Rood daarentegen staat voor heftig, een houding van iemand die meteen heftig lik op stuk geeft. De sterke kleur is oranje. Deze staat voor een houding waarin kinderen op een duidelijke manier aangeven wat ze vinden, gebruik makend van de ik-vorm.

"Scholen die zeggen dat er op hun school niet gepest wordt, hebben het niet helemaal begrepen," benadrukt Inge.

Lees verder op pagina 5

Vervolg van voorpagina

"Pesten komt altijd en overal voor. Vaak gebeurt het buiten het zicht van leerkrachten, of vindt het online plaats. Het vergt behoorlijk wat lef om toe te geven dat er op jouw school wél gepest wordt. De kunst is om daar eerlijk over te zijn en met elkaar te zoeken naar een goede oplossing. Het ergste is om het te ontkennen en je hoofd weg te draaien. Helaas gebeurt dat in de praktijk vaker dan we denken."

Hulp zoeken

Het blijft een feit dat 1 op de 10 kinderen gepest wordt. Van der Schee wil ouders op het hart drukken iets te doen als ze zien dat hun kind pest of gepest wordt. "Je faalt echt niet als ouder als je toegeeft dat je kind hulp nodig heeft. Kinderen leren op school wél hoe ze moeten lezen en rekenen, maar hoe ze met lastige situaties om kunnen gaan, of hoe ze voor zichzelf op moeten komen, leren ze gek genoeg nergens." Dat gat probeert De Dappere Draak te dichten.
Meer info: www.dedapperedraak.nl.

Avond Zandlezen

NOORD - Bij de GRS Amsterdam Tuindorp Oostzaan verzorgt Gertien van de Gracht 25 april een bijzondere avond. Deze avond geeft Gertien boodschappen door aan de hand van een handafdruk. Bezoekers kunnen hun hand in het zand drukken, waarna Gertien de energie van de handafdruk zal lezen. Iedereen is van harte welkom.

Locatie: Kometensingel 211 te Amsterdam Noord. Zaal open 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Entree € 6,-. Meer info: www.grsamsterdam.nl.

Beheerder gezocht

PURMERLAND - Het bestuur van Dorpshuis de Burcht is naarstig op zoek naar vrijwilligers die samen met het bestuur van het dorpshuis de diverse activiteiten in het dorpshuis willen begeleiden. Tevens zijn zij op zoek naar een nieuwe beheerder omdat de huidige beheerder, Andre Appels, ermee gaat stoppen. Mensen die interesse hebben om als vrijwilliger of beheerder mee te willen werken in het dorpshuis wordt gevraagd contact op te nemen met P.van Heeringen, tel.0627329800, P.Robijn, tel .0627077220, P. den Enting, tel.0630987404 of A.Appels, tel 0620551235. Feestweekend dit jaar is in het weekend van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni.
Locatie: Dorpshuis de burcht, Purmerland 42aa.

65-jarig jubileum

Waterlandse dorpentocht

Koningsdag NDSM

65-jarig huwelijksjubileum

Jan en Ans de Vries-Kerkhoven met burgemeester Meerhof (Foto: JWdD)

Hij, Jan, is 26 jaar als hij haar, Ans, tegenkomt. Zij is dan een jonge blom van net zeventien jaar. Maar het klikt en het stel trouwt in 1954, op 15 april. Jan is poeliersknecht en groeit uit tot vakman bij de firma Ruig, na een blauwe maandag voor zichzelf gewerkt te hebben. "De konijnen en kippen hingen aan het plafond", vertelt hun dochter.

Op een bepaald moment vond Jan dat hij niet voldoende verdiende en het voorstel kwam om hem dan in plaats van een weekloon een maandloon te geven. Dat vond hij wel een goed idee, tot zijn vader hem erop attendeerde dat een kwartaal uit dertien weken beslaat en dat hij dus een maand salaris op jaarbasis misliep. Hij besloot bij de gemeente Landsmeer te solliciteren en kwam terecht bij de plantsoenendienst.

Ondertussen is Jan al vijfenveertig jaar gepensioneerd en geniet nog dagelijks met zijn vrouw Ans van het leven. Zoals met een borreltje op zondag bij café Populair in de Reguliersbreestraat, later op zondag naar OFC, carnaval vieren bij de Koolhazen en dansen op de Oostzaner kermis. Ans deed dat met zoveel overgave dat ze tijdens zo'n kermis haar ribben kneusde. Jan wil honderd worden, dus de afpraak voor hun zeventigste huwelijksdag staat alvast in de agenda van burgemeester Meerhof.

, die vanzelfsprekend deze heugelijke dag kwam opluisteren met een bloemetje.

Domineesdochter maakt boek over LGBT-gezinnen

In The Daily Life of Gay Parents worden foto's van vijftig gezinnen afgewisseld met vijf interviews. (Foto: Aangeleverd )

AMSTERDAM - Fotograaf Annemarie Dekker presenteert op 28 april het fotoboek 'The Daily Life of Gay Parents'. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door oud COC-voorzitter en Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). De presentatie vindt plaats in OBA Oosterdok om 15.30 uur.

In The Daily Life of Gay Parents worden foto's van vijftig gezinnen afgewisseld met vijf interviews. Annemarie Dekker brengt gay gezinnen in allerlei samenstellingen in beeld. Als domineesdochter weet Annemarie als geen ander hoe lastig het kan zijn om uit de kast te komen. Het is immers niet de makkelijkste omgeving om je coming out te hebben. Toen ze haar omgeving later vertelde dat ze een gezin wilde beginnen met haar vriendin, leverde haar dit zowel positieve als negatieve reacties op. Voor haar aanleiding genoeg om op onderzoek uit te gaan.

Meer info

The Daily Life of Gay Parents, 128 pagina's, foto's en interviews, hardcover ISBN 9789090315393, €24,95. Release: 28 april. Meer informatie op www.gayparentsfotoboek.nl. Boekpresentatie, 28 april, 15.30 tot 16.30 uur, OBA Oosterdok.

Waterlandse dorpentocht

De Waterlandse dorpentocht komt er weer aan. (Foto: Aangeleverd )

WATERLAND - De Waterlandse dorpentocht komt er weer aan. Zaterdag 27 en zondag 28 april kan men wandelen langs eeuwenoude dijken, door de polder en ontdek de charme van dorpen zoals Zunderdorp, Ransdorp, Durgerdam en Broek in Waterland.

Ontdek de charme van verschillende dorpen

Het Waterland werd eeuwenlang geteisterd door overstromingen van de Zuiderzee. De Dieën en Breken zijn overblijfselen van die overstromingen. Dat leidde er ook toe dat dorpen verplaatst werden of … verdwenen. Let op de palen waarop je kunt zien dat het gebied sinds het jaar 1000 zo'n zeven meter gezakt is. Hier en daar zijn nog percelen akkerbouw, de overwegende agrarische activiteit is veeteelt. De korte afstanden verkennen Zunderdorp, Ransdorp en Durgerdam. De 20 en 30 kilometer gaan naar Holysloot, Zuiderwoude en Broek in Waterland.

Schema

Voor alle wandeltochten geldt: een goed parcours, geschikt voor Nordic Walkers, honden aangelijnd toegestaan. Bij de start krijgt men een routebeschrijving met informatie over de bezienswaardigheden. Het schema: 30 km van 9.00 tot 11.00 uur, 20 km van 9.00 tot 12.00 uur en 15 km van 10.00 tot 13.00 uur. Kortere wandeltochten van 5 en 10 km van 10.00 tot 14.00 uur

Meer informatie

Startbureau: geopend 8.45-17.00 uur. De kantine is open om 8.30 uur. Locatie zaterdag: Stadshoeve. Zunderdorpergouw 29 , 1027AT, Amsterdam. Zondag : Friendship Sports Centre, Beemsterstraat 652, 1027ED Amsterdam. Inschrijfgeld met herinnering € 5- en zonder € 4.- Info: www.wandelcomitebuiksloot.nl 075-6128628/ 06-17223216.

NDSM Vrijhaven biedt feest en duurzaamheid

NDSM Vrijhaven Koningsdag 2016 (Foto: Amerens Hedwich Photography)

NOORD - NDSM Vrijhaven viert dit jaar voor de negende keer Koningsdag op de NDSMwerf. Geen hoekje blijft onbenut, er is van alles te vinden. De grote kindervrijmarkt, volle bak dansen bij THESE GUYS, Bombascha of Habitat, oudhollandse spelletjes en uniek vertier. Het is een mogelijkheid om zaterdag 27 april de drukte van de Amsterdamse binnenstad te ontlopen, is er genoeg ruimte om te dansen, struinen, spelen en ontspannen.

De restaurants en cafés op de NDSM-werf, waaronder Cannibale Royale, Noorderlicht en Pllek, dbieden een uiteenlopend programma vol bands, dj's en diverse kinderactiviteiten. Zowel IJver als NDSM Treehouse bieden een kijkje op hun nieuwe locatie. THESE GUYS bouwt een heus containerdorp voor hun gratis elektronic dance event en Trammeland heeft een eigengebouwde podium. De tropische hut van Habitat is te bezoeken, of het feestje bij SEXYLAND. Ook Karnieland is erbij; met zelfgebouwde kermisattracties weten ze iedereen weer te verrassen.

The King's Playground

Deze Koningsdag organiseert Street Art Today de vierde editie van het Kings Spray Street Art Festival als onderdeel van NDSM Vrijhaven. Meer dan twintig gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland beschilderen vier enorme installaties van gestapelde zeecontainers. En ook The King's Playground is erbij. De studenten van ROC Amsterdam hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan een area met onder andere sumoworstelen, Jenga XL, Wii en airvoetbal. Nieuwkomers zijn Danny's Prijzenpaleis, Het Festijn van Krijn, NDSM-Fuse en Groove Inc's Oldskool.

Duurzaamheid

Elk jaar ziet hoofdorganisator Stichting NDSM-werf de berg aan single use plastic groeien,daarom wordt het hard cup bekersysteem geïntroduceerd op NDSM Vrijhaven. Dit betekent dat iedereen aan de bar eenmalig € 1,- betaalt voor een beker. Bij het verlaten van NDSM Vrijhaven krijgt iedereen € 0,50 terug bij de inleverpunten. Eigen bekers worden ook gevuld.

Kijk voor het volledige programma op www.ndsmvrijhaven.nl.

Een andere manier waarop NDSM Vrijhaven aandacht geeft aan duurzaamheid is met het aanbod in eten. Er is zoveel mogelijk voedsle dat lokaal, biologisch en vega(n) wordt geproduceerd. Daarnaast meldt Stichting NDSM-werf met trots dat NDSM Vrijhaven het tweede evenement in Amsterdam is, na duurzaamheidsvoorbeeld DGTL, dat geen gebruik maakt van vervuilende aggregaten.

Bovenstaande is slechts een greep uit het uitgebreide en gratis toegankelijke programma van NDSM Vrijhaven. Kijk voor het volledige programma op www.ndsmvrijhaven.nl.

Boekenmarkt Dorpshuis

Boekenmarkt Dorpshuis Landsmeer op Koningsdag (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Traditioneel wordt op Koningsdag (zaterdag 27 april) in de Anton Heyboerzaal van het Dorpshuis Landsmeer van 9.00 tot 13.00 uur een grote boekenmarkt gehouden.

De boekenmarkt is eveneens op zondag 28 april, van 10.00 tot 15.00 uur. Er is weer nieuwe aanvoer. Alle boeken, groot of klein, kosten slechts € 1,00 per stuk. De opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan de verbetering van de akoestiek in de barzaal. Mede door een bezoek te brengen aan deze boekenmarkt kunnen deze plannen worden gerealiseerd.

Daarnaast hangt er een expositie van schilderijen van Anton Heijboer. Deze zijn te koop en een deel van de opbrengst is ook voor het Dorpshuis.

Vrijwilliger

LANDSMEER - De Bibliotheek is voor haar team in Landsmeer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Op de doordeweekse ochtenden van 10.00 tot 13.00 uur is er een gastvrouw/-heer in de Bibliotheek. Deze vrijwilliger is het eerste aanspreekpunt en helpt de klant waar nodig. De gastvrouw/-heer werkt met zelfservice (zonder bibliotheekmedewerker). De Bibliotheek Landsmeer (Calkoenstraat 27) is voor haar team op zoek naar een open, vriendelijke en hulpvaardige vrijwilliger die minstens één keer in de drie weken een ochtend zijn/haar taak kan vervullen. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar jkasteleijn@bibliotheekwaterland.nl of bellen met Joke Kasteleijn 06 5796 8164.

(Foto: )

Vervolg van voorpagina

"Pesten komt altijd en overal voor. Vaak gebeurt het buiten het zicht van leerkrachten, of vindt het online plaats. Het vergt behoorlijk wat lef om toe te geven dat er op jouw school wél gepest wordt. De kunst is om daar eerlijk over te zijn en met elkaar te zoeken naar een goede oplossing. Het ergste is om het te ontkennen en je hoofd weg te draaien. Helaas gebeurt dat in de praktijk vaker dan we denken."

Hulp zoeken

Het blijft een feit dat 1 op de 10 kinderen gepest wordt. Van der Schee wil ouders op het hart drukken iets te doen als ze zien dat hun kind pest of gepest wordt. "Je faalt echt niet als ouder als je toegeeft dat je kind hulp nodig heeft.

Kinderen leren op school wél hoe ze moeten lezen en rekenen, maar hoe ze met lastige situaties om kunnen gaan, of hoe ze voor zichzelf op moeten komen, leren ze gek genoeg nergens." Dat gat probeert De Dappere Draak te dichten.
Meer informatie: www.dedapperedraak.nl.

Bella (Foto: aangeleverd)

Dit is Bella, een Europese Korthaar poes (gesteriliseerd) van 11 jaar oud. Bella is een lieve, speelse en tikkeltje eigenzinnige poes, die erg van gezelligheid houdt, maar ook gesteld is op haar rust.

Ze vindt het heerlijk bij je te komen zitten en aangehaald te worden, maar wel wanneer het haar uitkomt.

We zijn op zoek naar baasje/gezin (zonder kleine kinderen), waar ze de rust en aandacht krijgt die ze nodig heeft. Bella is gechipt, beschikt over een Europees paspoort en is goed gezond.

Vanwege allergische klachten zijn de huidige baasjes van Bella op zoek naar een nieuw liefdevol huisje voor haar. Wie kan dit lieve dametje een fijn thuis bieden?

Benieuwd of Bella bij je past? Maak een zoekprofiel aan op www.verhuisdieren.nl om te zien of jullie een match zijn.

Open Twiskedag: 'Van sluis tot Kamelenbrug"

Op het scharrelerf zijn allerlei activiteiten met water. (Foto: Aangeleverd )

REGIO - Tijdens de Open Twiskedag op zondag 28 april wordt een wandeling gelanceerd die vertrekt vanaf de Luijendijksluis en eindigt bij Zorgboerderij de Marsen.
De nieuwe route met als titel 'Van Sluis tot Kamelenbrug' is ontstaan vanuit een samenwerking van De Marsen, IVN Twiske, Sluiswachter en Twiskemolen.

Na de start bij de Luijendijksluis gaat men via de Twiskemolen over de Zanddijk richting Kamelenbrug. Daarvandaan kan men naar de nieuwe Vogelobservatiewand ofwel meteen naar De Marsen. Bij deze zorgboerderij wordt uitleg gegeven over het belang van circulaire landbouw. Boerderijwinkel en terras zijn open en de imker uit Het Twiske is aanwezig. Op het Scharrelerf organiseert IVN Twiske allerlei activiteiten met water.

Rol van water

Tijdens de route van een uur, die door de zuidoosthoek van Het Twiske voert, zullen IVN-gidsen de rol van water in al haar aspecten tonen. De eerste wandeling vertrekt rond 11.30 uur na de ingebruikname van de Roezitbank bij de Twiskemolen. De overige wandelingen vertrekken om 13.00 en om 14.30 uur vanaf verzamelpunt bij de Luijendijksluisbrug. De route is ook zelfstandig te lopen via flyer (te pakken bij verzamelpunt) en routebordjes. Uitgekomen bij De Marsen kan men op een groot bord gedachten delen rond water en duurzaamheid. Hoe kunnen water, zon en wind gebruikt worden op al deze locaties? Wie wil er participeren in dit soort ideeën?

Ondersteuning en samenwerking

De initiatiefnemers zijn op zoek naar ondersteuning en samenwerking. Via een inlegvel in de flyer kan men dit ook delen. Voor meer info: vansluistotbrug@gmail.com.

Watersportcentum Wormer al jaren op fraaie plek aan Zaan

Watersportcentrum Wormer ligt op een fraaie plek aan de Zaan. (Foto: Watersportcentrum Wormer)

WORMER - "Watersportcentrum Wormer: 'supermodern' en tegelijkertijd 'ouderwetse' service!! Met een prachtig uitzicht op authentieke Zaanse huisjes en gelegen aan de drukbevaren Zaan, kunnen we gerust stellen dat Watersportcentrum Wormer een 'hotspot' heeft. Twee jonge enthousiaste mensen met een jong bedrijf, maar met een heel ouderwetse kijk op service. Hier ben je nog klant!", aldus eigenaren Ed en Jolanda Sybrandy.

Supermodern met ouderwetste service

"Alles is in huis. Een mooie showroom met boten en motoren, een werkplaats en een ruime opslag. Genoeg voor een watersportcentrum van formaat." Ed en Jolanda Sybrandy zijn in maart 2003 het watersportcentrum Wormer in een nieuw pand begonnen. Het waterrijke gebied van de Zaanstreek heeft altijd veel watersporters gehad, dus er kon er altijd eentje bij.

Originele 'bootbar'

"Loop je van de showroom de winkel binnen, dan valt je gelijk de zelfgemaakte bar op. Steevast bieden we de mensen aan de zeer originele 'bootbar' een kopje koffie aan. Een houten zeilboot is op originele wijze omgetoverd tot bar." Watersportcentrum Wormer is dealer van Jobe (waterskiën, funboards e.d.), Suzuki rubberboten, Nimarine rubberboten, Suzuki buitenboordmotoren, Marlin trailers en Alumacraft aluminium Jon boten. Tevens is er een perfecte lijn sloepen en Tenders van het merk Admiral in de lengte 4.50 tot 6.25 meter en natuurlijk mogen we de Beneteau console boot niet vergeten.

His Watersport

His Watersport heeft een samenwerking met Watersportcentrum Wormer. Sinds begin oktober 2016 is Pim Bakker binnen het watersportcentrum gestart met zijn onderneming His Watersport. "Pim heeft zijn passie voor de watersport, boten en motoren al gedurende vier jaar in de praktijk kunnen uitbreiden. Hij is geboren en getogen in Wormer en heeft de watersport met de paplepel ingegoten gekregen. Hij is inmiddels een ervaren technicus waar het gaat om onderhoud en reparatie van buitenboordmotoren. Dit gedeelte binnen Watersportcentrum Wormer valt nu onder zijn verantwoordelijkheid en hij biedt hierin de klant graag vakkundigheid, advies en goede service. Of u nu voor een onderdeel naar Wormer komt of voor een buitenboordmotor, sloep of reparatie aan boot of motor... één ding weten we zeker, u gaat altijd tevreden naar huis. Watersportcentrum Wormer heeft een echte allround specialisatie, we zijn van alle markten thuis. Zo hebben we een prachtige lijn met rubber, polyester, aluminium en console boten." "Vooral de prachtige sloepen die we van Admiral sloepen en Tenders hebben zijn heel erg populair. U moet voor de vele merken gewoon even gaan kijken op de site van Watersportcentrum Wormer: www.watersportcentrum-wormer.nl en www.Admiralboats.com." Watersportcentrum Wormer bevindt zich op Veerdijk 26 in Wormer. Meer informatie via: 075-6406309.

Feest bij Banket-bakkerij Kloppenburg

(Foto:aangeleverd )

LANDSMEER - Het is feest bij Banketbakkerij Kloppenburg. Dinsdag 23 april maar liefst tien jaar geleden dat Bakkerij Kloppenburg haar deuren opende.

10-jarig jubileum

Daarom krijgt iedere klant deze dag een kleine traktatie. Daarnaast is speciaal vanwege het tien-jarig bestaan in de week van 23 april de aardbeienslof in de aanbieding. Normaal 10,50, nu voor 7,95.

Lekkerste gebak

Sinds 2009 zijn Mischa en Ingrid te vinden op het Marktplein 1. Iedereen kan hier terecht voor de lekkerste op smaak en maat gemaakte taarten, gebak, cake en petitfours.

Overheerlijke aardbeienslof

Maar voor de heerlijkste broodsoorten is dit ook het juiste adres. Mischa en Ingrid zijn vooral bekend om hun overheerlijke aardbeiensloffen, de met brons bekroonde speculaasjes en natuurlijk de oliebollen.

Kleine traktatie voor iedere klant vanwege jubileum

Cadeaupakketjes

Iets laten maken, een mooi (cadeau)pakket met allerlei lekkers of een speciale taart met opdruk?

Mogelijkheden

Kom langs en Mischa en Ingrid bespreken graag samen de mogelijkheden met u. De bakkerij is te bereiken via telefoonnumer: 020-4823000.

Feest bevrijdingsdag

NOORD - Zin in salsa en zumba? Kom dan op 5 mei, bevrijdingsdag naar het Plejadenplein 32a in Amsterdam. Het belooft een gezellige middag te worden.

Van 13.00 tot 18.00 uur wordt een zumba workshop gegeven door Rozemarijn en DJ Dustin Bos via Salsaclub Noord. Facebook zie: https://www.facebook.com/stichtinghetmiddelpunt/

Kijk ook even op de website voor meer info via http://www.stichtinghetmiddelpunt.nl

Nieuw: Lepelaar fiets- en wandelroute

Lepelaars op nest. (Foto: Edwin Giesbers)

REGIO - In de bomen van het natuurgebiedje De Liede aan de rand van Haarlem broedt dit jaar weer een bijzondere kolonie lepelaars. Dit is een van de allerbeste plekken in Nederland om de prachtige witte vogels van dichtbij te zien. Op dit moment is het er een drukte van jewelste. De meeste jongen zijn geboren en de ouders vliegen af en aan met voedsel voor hun kuikens. De kuikens hebben de hele dag honger en ze groeien als kool. Het wel en wee van de lepelaars is te volgen via de webcams van Beleef de Lente (Vogelbescherming Nederland). Maar het wordt pas echt indrukwekkend als je oog-in-oog staat met de lepelaars. Landschap Noord-Holland heeft daarom een speciale wandel- en fietsroute gemaakt voor iedereen die de lepelaars zelf wil zien. De routes lopen door de natuur in de buurt en langs de lepelaarkolonie. De wandelroute is 10 of 14 km lang en de fietsroute 23 km.

De wandelroute (10 of 14 km) begint bij de lepelaarkolonie en loopt door een eeuwenoud veenweidelandschap met sloten en plassen waar de lepelaars graag voedsel zoeken. Genieten is het volop van de molens, weilanden en de Stompe Toren, het schilderachtige kerkje op een oude strandwal. De fietsroute (23 km) volgt een aantal knooppunten uit het fietsnetwerk en loopt door de weidse veenweiden van Spaarnwoude. Langs de fietsroute zijn cultuurhistorische monumenten te zien en de route loopt door prachtige natuurgebieden zoals de Batterij en Spaarnwouderveen. De routes van Landschap Noord-Holland zijn te downloaden op www.landschapnoordholland.nl/beleef-de-lente. De startpunten zijn goed bereikbaar via openbaar vervoer (NS Station Haarlem Spaarnwoude) en de auto (parkeren bij De Zoete Inval).

Lepelaar

Het meest opvallende van de lepelaar is zijn snavel. Niet alleen de lengte van zo'n 20 centimeter, maar vooral ook de lepelachtige vorm vallen op. Met lange poten en een lijf dat ruim 80 centimeter lang is en stralend wit, is de lepelaar echt niet over het hoofd te zien. Man- en vrouwlepelaar lijken op het eerste gezicht identiek, maar verschillen wel degelijk. De afhangende kuif die beide hebben, is bij de man langer en dikker en de gele borstband van de mannen is geler dan die van de vrouwen. Spraakzaam zijn geen van beide. De jongen piepen des te meer. Het gaat goed met de lepelaar! Ons land telt ruim 3.000 broedparen die over het algemeen broeden in kolonies.

De Liede

Op een van de drukste plekken in de omgeving van Haarlem is Landschap Noord-Holland eigenaar van een merkwaardig moerasbosje vlakbij station Haarlem-Spaarnwoude. Hier broeden, pal naast een drukke weg, tientallen lepelaars in bomen. Jaarlijks zo'n 40 paartjes.

De nesten zijn prima te bekijken vanaf het fietspad.

Maandelijkse bingomiddag

NOORD - Radio NoordZij geeft zondagmiddag 28 april van 13.00 tot 16.00 uur weer hun maandelijkse bingomiddag.

Entree, hapjes en deelname jackpot zijn gratis. Prijzen lopen op tot wel tweehonderd euro. Laat je die kans niet ontnemen en kom gezellig langs.

Jong en oud, iedereen is van harte welkom.

De locatie van de maandelijkse bingomiddag is Antoniushuis, Kamperfoelieweg 207, Amsterdam-Noord.

Meer informatie: radionoordzij.nl of 020-8508415.