Kompas ed 2

12 maart 2019

Kompas ed 2 12 maart 2019


Pannenkoeken nieuw in Het Twiske

Het restaurant wordt gerund door de familie Bruinsma. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Recreatiegebied het Twiske is een attractie rijker. Pannenkoekrestaurant de Appel heeft haar deuren geopend. De officiële opening volgt over enkele weken

Al geruime tijd was het recreatieschap op zoek naar een goed alternatief voor waterspeelplaats de Blauwe Poort.

Een door het schap aangekochte strandtent uit Katwijk is verbouwd tot sfeervolle plek om een pannenkoek te eten, voor een lekker ontbijtje, een kopje koffie of om de laptop op tafel te zetten om in een inspirerende omgeving aan de slag te gaan.

Naast het brede assortiment pannenkoeken is er ook lekkere appeltaart, een hippe borrelhap of een smakelijke daghap. De strandtent is helemaal opgeknapt. Het restaurant is alle dagen van de week open van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Het pannenkoekenrestaurant wordt gerund door de familie Bruinsma, geen onbekende in het recreatiegebied. Ook Paviljoen Twiske aan de Stootersplas is een succesvolle onderneming van de familie.

Nabestaanden gezocht

REGIO - Deze zomer is het 75 jaar geleden dat bij Kamp Amersfoort door de nazi's 32 mensen werden omgebracht. Dat wordt voor het eerst op die plek op de Grote Schietbaan op de Leusderheide herdacht met nabestaanden. Naar een aantal nabestaanden wordt nog gezocht.

Herdenking met de nabestaanden

Contact wordt gezocht met Richard Hendriks en/of diens kinderen en met Albertus Lambregts en Jannetje Alida Lambregts of hun kinderen. Richard Hendriks is de zoon van Arie Jacobus Hendriks (32 jaar geworden) uit Amsterdam die toen is omgebracht. Albertus Lambregts en Jannetje Alida Lambregts zijn de kinderen van Albertus Lambregts (31 jaar geworden) uit Amsterdam die toen is gefusilleerd.

De genoemde nabestaanden kunnen contact opnemen met Edie Brouwer. Brouwer is gids-onderzoeker Kamp Amersfoort en initiator en organisator van deze herdenking.

Nabestaanden kunnen Edie Brouwer bereiken via het telefoonnummer 06-55831057.

Lentewandeling in het Twiske

Zondag 24 maart lopen de berken in het Twiske, zoals deze, ongetwijfeld al uit. (Foto: IVN Twiske)

OOSTZAAN - Belangstellenden kunnen zondag 24 maart om 13.30 uur met Henk Strijker op stap door de natuur van het recreatiegebied het Twiske. Strijker is gids van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), afdeling Twiske.

Tijdens de ontdekkingstocht van ongeveer twee uur gaan deelnemers proberen de lente te ontdekken, maar vooral ook genieten. Zal Koning Winter zijn sporen nagelaten hebben of was de natuur juist vroeger dan normaal? Deelnemers gaan ook dit jaar bij de Schotse hooglanders op bezoek, robuuste dieren waar mensen niet bang voor hoeven te zijn, maar wel ontzag voor mogen hebben. Misschien is er al een kalfje geboren.

De eerste bloemen, zoals speenkruid, klein hoefblad, hondsdraf en de berken bloeien wellicht al. Zijn de smienten nog aanwezig of zijn ze al naar hun broedgebieden vertrokken. Moeten we hun karakteristieke fluitje missen tot de volgende herfst? Ook komt het ontstaan van het gebied aan de orde. Verder vertelt de gids over de natuur en soms een anekdote over de dingen die deelnemers op hun pad tegenkomen.

Alle leeftijden

De ontdekkingstocht is geschikt voor alle leeftijden, maar IVN raadt mensen wel aan om stevige schoenen aan te trekken. De wandeling duurt van 13.30 tot 15.30 uur. De verzamelplaats is de parkeerplaats P9 bij de Stuw. Deze is met de auto bereikbaar via de Twiske-ingang van Zuideinde Oostzaan. Dan is het na de slagboom de eerste weg links, weg vervolgen ter hoogte van de kruising (vroegere Blauwe Poort, let op parkeerplaats P7) en eerste weg rechts, doorrijden tot het einde. Per fiets is het nabij knooppunt 16.

Opgeven

Opgave is verplicht en kan tot 24 uur voor de wandeling. Dit om verrassingen voor deelnemers en de organisatoren te voorkomen. Aanmelden kan via strijkertjes@quicknet.nl of 06-13319278. Deelname kost 2,50 euro, maar is gratis voor leden van het IVN en KNNV en kinderen tot en met 12 jaar. Wie graag een routebeschrijving of nog wat meer informatie wil, kan een berichtje naar het e-mailadres sturen. Er volgt dan zo snel mogelijk een antwoord.

Tuincentrum Overvecht voor het goede doel

TuincentrumOvervecht Beemster geeft een Tuinfeest. (Foto: Yvette van der Does/Fotobewerking Bart Agterberg)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Tuincentrum Overvecht in de Beemster verzorgt zondag 24 maart Het Tuinfeest. Tijdens deze feestelijke braderie is iedereen welkom, maar (eenzame/aan huis gebonden) ouderen worden als 'special guest' in het zonnetje gezet. Zij zijn via Stichting WonenPlus persoonlijk uitgenodigd voor een gratis dag vol muziek, spel, workshops, lekker eten en leuke cadeaus.

Het Tuinfeest in Tuincentrum Overvecht wordt georganiseerd door De GOLINTL Foundation in samenwerking met het regionale onderwijs en bedrijfsleven. Zij willen eenzame/aan huis gebonden ouderen graag verwennen met een leuke dag. Een ander helpen zorgt immers voor de mooiste aandacht die er is!

Vandaar Het Tuinfeest: een gezellige braderie met muziek, lekker eten, streekproducten, de workshop voorjaarsstukje maken met leerlingen van het Clusius College en spellen zoals jeu de boules, bingo en Oud-Hollandse spellen. Voor de uitgenodigde ouderen is deelname aan alle activiteiten gratis, andere bezoekers betalen bij sommige onderdelen een klein bedrag bestemd voor het goede doel.

Kinderboerderij

Naast leerlingen van het Clusius College, werken ook leerlingen van de Lourdes school, De Bloeiende Perelaar en 't Carrousel mee aan deze speciale dag. Zij hebben de afgelopen tijd zelf plantjes gekweekt en potten gemaakt en versierd. Deze krijgen de genodigden op 24 maart als cadeau mee naar huis.

Het Tuinfeest is voor jong en oud, dus ook voor kinderen is er van alles te beleven. Van een stormbaan en kinderboerderij tot springkussen, schminken, draaimolen en nog veel meer.

Signeersessie

Er is een binnen- en een buitenmarkt met onder andere foodtrucks, kramen met presentaties van bedrijven en heerlijke streekproducten. Schrijfster Edith van Walsum signeert haar nieuwe boek 'Onzichtbaar' over de vriendschap tussen een oudere man en een jong meisje. Een ontroerend verhaal over eenzaamheid, vriendschap en hoop.

Bezoekers van Het Tuinfeest hebben niet alleen een gezellige dag, zij steunen ook het goede doel. Twintig procent van de weekendomzet (vrijdag-zondag) gaat naar het organiseren van dit soort events in samenwerking met de GOLINTL Foundation. Dus kom in het weekend van 24 maart tussen 10 en 17 uur lekker shoppen en genieten bij Tuincentrum Overvecht in de Beemster!

Meedoen?

Wil je helpen om deze dag extra bijzonder te maken voor ouderen? Bedrijven en particulieren kunnen op verschillende manieren meehelpen. Van artikelen beschikbaar stellen voor de bingo tot het doneren van een ticket om zo een eenzame oudere een onvergetelijke dag te bezorgen! Meer informatie: www.tuinfeestovervecht.nl

Accordeonoptreden

LANDSMEER - Accordeonvereniging Insulinde geeft zondagmiddag 17 maart haar jaarconcert.

Dat gaan zij doen in het dorpshuis van Landsmeer aan Calkoenstraat 27. Het ensemble en het Insulinde-orkest gaan met medewerking van panfluitiste Marlies de Roos spelen.

Het concert begint om 14.00 uur en de zaal is vanaf 13.30 uur open. Toegangskaarten zijn voor 7,50 per stuk aan de zaal verkrijgbaar.

De Amsterdamse Accordeonvereniging Insulinde staat onder leiding van Marja Vrieling.