Kennemerland op zondag

31 maart 2019

Kennemerland op zondag 31 maart 2019


Er worden presentatoren en stagemanagers gevraagd tijdens de Cultuurmarkt.

Zijn er nog presentatoren in Heemskerk?

HEEMSKERK - Zaterdag 18 mei is het weer zover. Het centrum van Heemskerk gaat weer cultureel op zijn kop. Vorig jaar met het thema 'Heel Heemskerk rockt en rolt' en 2019 met het thema 'Tijdmachine'. Elk jaar wordt er een ander thema gekozen.

Het thema moet pakkend zijn voor jong t/m oud en voor diverse disciplines zoals muziek, kunst, fotografie, dans, etc. en dit alles om Heemskerkers en andere belangstellenden te laten zien wat Heemskerk op amateurkunstgebied in huis heeft.

Er komt op vijf plaatsen een podium. Een podium met bandjes, een podium met dans, een podium met een korenfestival, een podium met orkesten en bigbands en een podium met kleine muzikale optredens. Voor de organisatie van dit alles is veel hulp nodig. Cultuurhuis Heemskerk is met name op zoek naar presentatoren en naar stagemanagers. Maar ook andere helpende handjes zijn van harte welkom. Naar de podia moeten materialen gebracht worden en later weer teruggebracht worden naar het Cultuurhuis. Aanmelden: info@cultuurhuisheemskerk.nl.

Wandelen voor vrouwen

CASTRICUM - Vrouwen van alle leeftijden die graag willen bewegen (in de natuur) en die het leuk vinden een praatje met elkaar te maken kunnen op vrijdagen meewandelen van 13.00 tot 14.00 uur met door vrijwillige wandelbegeleiders begeleide wandeltochten. Het vertrekpunt voor de wandelingen is de entree (voorzijde) van NS station in Castricum. Nieuwe Nederlandse vrouwen en Nederlandse vrouwen worden voor de tochten uitgenodigd. Het contact met Nederlandse vrouwen en de Nederlandse taal nog beter leren spreken zijn wensen van veel anderstalige vrouwen. Aanmelden niet nodig, geen kosten. Info: Irene Zijlstra, 0251-656562, info@welzijncastricum.

Rembrandt in de tent!

Zelfportret van Rembrandt. (Foto: Jonathan Bailey)

HEEMSKERK - Voor het project Rembrandt in de tent zoekt de stichting Heel Heemskerk Tekent liefhebbers van de schilderkunst van Rembrandt. In dit herdenkingsjaar doet Heemskerk ook mee. Stichting het Zomerpodium stelt een grote tent beschikbaar om werken a la Rembrandt op te hangen en te exposeren. De datum van expositie is op zondag 21 juli.

Uit Heemskerk doen de volgende ateliers mee: Atelier de Blauwe Deur geeft drie workshops voor volwassenen1 april: portret zelfportret voorafgegaan door een lezing presentatie van Rembrandt. Op 8 april: model a la Rembrandt; op 13 april: landschap-schilderen met lezing Gouden Eeuw. Kijk op www.deblauwedeur.nl. Ook doet mee Atelier Kunst is Kijken. Die geeft in de maand april workshops voor kinderen.

Odd Fellows vieren 200-jarig bestaan

Foto: Studio John Meijer

BEVERWIJK - Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de wereldwijde organisatie van Odd Fellows herdenken alle leden in Nederland en België dat precies twee eeuwen geleden in Baltimore (USA) de eerste Odd Fellowloge werd gesticht. Van daaruit verbreidde deze organisatie zich over de hele wereld en kwam uiteindelijk ook in Nederland terecht.

Lezing over Van oerknal tot vriendschap

Ook in de Vondel- en Mozaïekloge te Beverwijk wordt dit jubileum gevierd, onder andere met een lezing op woensdag 10 april in de Grote Kerk aan de Kerkstraat 37 in Beverwijk. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur. U wordt met koffie of thee ontvangen.

Wereldwijd wordt dit jubileum gevierd

De heer Ben Wellink zal spreken over het onderwerp: 'Van oerknal tot vriendschap'.

Hij neemt u mee op een lichtreis vanaf de oerknal, naar ons zonnestelsel met onze eigen vertrouwde aarde.

Wellink toont aan dat dit alles steeds groepsgewijs tot stand is gekomen. Na de lezing is er natuurlijk alle gelegenheid tot het stellen van vragen, maar ook voor een hapje en een drankje, want '200 jaar' mag best gevierd worden.

Vooraf aanmelden bij: geertvanderHel@hetnet.nl Bekijk ook eens: YouTube Beverwijk Odd Fellows.

Peutertheater in buurtcentrum d'Evelaer

HEEMSKERK - Er is weer peutertheater in buurtcentrum d'Evelaer in Heemskerk. De les wordt gegeven door Gaby. Ouders kunnen samen met kind dansen, zingen en toneelspelen. Dit is op 3 april van 9.30 tot 10.30 uur, opgeven is niet nodig. Graag 1 ouder - 1 kind. Kosten € 6,- euro inclusief koffie/thee en limonade. Info: Buurtcentum d'Evelaer, Luttik Cie 35 te Heemskerk. Zie ook www.evealer.nl.

Op vrijdag 12 april is er vanaf om 19.30 uur disco. Kings & QueensDress to impress!Dance battle met leuke prijzen te winnen. Ook kun je bij d'Evelaer verjaardagspartijtjes vieren. Vraag naar de mogelijkheden. Entree: €2,00. De disco is voor alle kinderen van groep 6 t/m 8. Groep 6 en 7: 19.30- 21.00 uur

Speciaal voor groep 8 is het laatste half uur: 21.00 - 21.30 uur.

Repair café bestaat 5 jaar

HEEMSKERK - Kom gezellig langs tijdens het repair café in buurtcentrum de Schuilhoek in Heemskerk. Dat bestaat nu vijf jaar. Je kunt er terecht voor een kopje koffie en iets lekkers op zaterdag 6 april. Maar natuurlijk kom je voor kapotte spullen op het gebied van: kleding (ook re-styling), elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, computers etc.

Kom dan langs in dit repair café en de enthousiaste reparateurs. Men gaat samen kijken of het nog te maken is. Aan de bezoekers wordt overgelaten welk bedrag zij willen betalen. Het repair café is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Ook als u gewoon een kijkje wilt nemen, bent u van harte welkom. Informatie & contact: Ria Zieltjens, tel. 0251-25 30 54, ria.zieltjens@welschap.nl Zie ook Facebookpagina: Repair Café Heemskerk.

Leuke workshops bij ZIJDAR

Er zijn leuke workshops bij ZIJDAR in Heemskerk. Foto Aangeleverd

HEEMSKERK - Dit voorjaar bij ZIJDAR, hele leuke creatieve workshops. Je hoeft geen ervaring te hebben, het eindresultaat is altijd leuk. ''Je kunt kennis met ons maken tijdens onze kennismakingsworkshops. Je betaalt alleen het materiaal en je krijgt de les van ons CADEAU! Voor € 49,- kun je op vrijdag 12 april en woensdag 24 april een woondeken breien met XXL lontwol. Nog maar een paar plaatsen vrij!'', aldus ZIJDAR. Er wordt gewerkt ook met thema workshops. Zo heeft men op zaterdag 17 april en woensdag 20 april een Paasworkshop van 13.00 – 15.00 uur. Voor € 19,50 brei je een Paaskrans en maak je vlaggetjes van vilt. Ook voor kinderen heel leuk om te doen. ''V oor kids hebben we daarnaast ook andere activiteiten in ons atelier. Een zijden sjaal verven, marmeren op stof en papier en tasjes bedrukken.'' https://www.zijdewinkel.nl/workshops/

Grafietvangers voor inwoners van Wijk aan Zee

Grafiet op de handen. (Foto: PR)

WIJK AAN ZEE - Twee oud-medewerkers van TataSteel bedachten een snelle oplossing voor de hinder van grafietregens in Wijk aan Zee. Veel gepensioneerden ontmoeten elkaar tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomsten van de VOHM ( vereniging oud-hoogovens medewerkers) in zowel het Dudokhuis als in Heerhugowaard.

De grafietvangers zullen maandag tussen 12.00 en 13.00 uur worden uitgereikt bij de ingang van de Supermarkt, hoek Boothuisplein in Wijk aan Zee. De eerste 50 stuks worden gratis verstrekt, max.1 per woning en zijn bedoeld voor de echte Wijk aan Zeeërs, die minimaal 5 jaar in het dorp woonachtig zijn. Voor de overigen wordt een kleine vergoeding van 10 Euro gevraagd. Verzoeke met gepast geld te betalen en er kan niet gepind worden. Omdat de uitvinders geen commercieel doel nastreven wordt het overblijvende bedrag geschonken aan het goede doel Kicoba.

De uitvinders, afkomstig uit Heemskerk, willen niet met naam in de pers genoemd worden, want er is al genoeg ophef in pers en TV. De redactie beschikt wel over deze gegevens.

Natuurlijk worden er vragen gesteld of deze grafietvanger ook voor fijn stof geschikt is. Dat gaat helaas niet. Bedenk dat niet alle stoffen magnetisch zijn te beïnvloeden.

Het onderzoek gaat verder. Na de toewijzing van het patent kunnen belangstellende bedrijven zich melden.

Kom in beweging: iedere stap telt!

Doe mee met de Nationale Diabetes Challenge en kom in beweging. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK/BEVERWIJK - Gezondheidscentrum Broekpolder (Heemskerk), Huisartsenpraktijken Wijckermeer (Beverwijk) en Huisartsenpraktijk Prins (Velsen-Noord) doen dit jaar gezamenlijk mee aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC). De NDC is een wandelevenement waarbij wekelijks een uur gezamenlijk wordt gewandeld. We nodigen iedereen uit om vanaf 8 mei met ons te gaan wandelen op weg naar een betere gezondheid!

De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met diabetes, maar bewegen is voor iedereen goed, dus iedereen mag mee. Natuurlijk houden we rekening met ieders niveau en lopen we in verschillende groepen. Het doel is om in 16 tot 20 weken te trainen naar een afsluitende vierdaagse in september. In september wandelen we samen met alle deelnemers uit de rest van Nederland de finale op het Diabetes Challenge Festival in Den Haag. We denken dat iedereen dan zeker 5 km zal kunnen lopen. Sommigen gaan misschien zelfs voor 10, 15 of 20 km.

Op woensdagavond 17 april 2019 om 19.30 uur wordt een informatieavond over de diabetes challenge gehouden. Iedereen die interesse heeft, is welkom. Vervolgens zullen we vanaf woensdagavond 8 mei om 19.30 uur starten met onze wekelijkse wandelingen.

Kijk op: www.nationalediabeteschallenge.nl/gezondheidscentrumbroekpolder/
Indien u meer informatie wenst over de challenge en aanwezig wilt zijn op de informatiebijeenkomst dan kunt u contact opnemen met mevrouw Kelly Veldhuis, leefstijlcoach huisartsenpraktijk Broekpolder via kveldhuis@huisartsenbroekpolder.nl en telefoonnummer 0251-257257.

Adres informatieavond: Steenhouwerskwartier 29, 1967 KD Heemskerk.

Asbest aangetroffen bij Duinrust

BEVERWIJK – Tijdens de verbouwing van de aula van de gemeentelijke begraafplaats Duinrust is op zaterdag 23 maart 2019 in de spouwmuur een plaat asbest aangetroffen. Na de vondst zijn de werkzaamheden direct stilgelegd en heeft de aannemer de vereiste maatregelen genomen. Op maandag 25 maart zijn vervolgens alle benodigde en vereiste stappen gezet, waaronder een asbest inventarisatie van het gehele gebouw; het gebied waar mogelijk asbest kan zijn, is afgezet en veilig gesteld, zodat er geen gevaar voor bezoekers is; een monster van het asbest om te bepalen welk type het is; contact opgenomen met een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf, zodat de sanering direct kan beginnen. De asbestsanering neemt drie weken in beslag.

Zwemmen

WIJK AAN ZEE - Met ingang van april starten bij Heliomare in Heemskerk en Wijk aan Zee drie verschillende zwemgroepen voor kinderen en jongeren met een (meervoudige) beperking en hun ouders. Zij zijn niet in de gelegenheid om in een regulier zwembad te zwemmen, doordat de faciliteiten niet aanwezig zijn. Veilig samen zwemmen op dinsdag van 16.30 tot 17.15 uur in Wijk aan ZeeKind-ouder/verzorger vrij zwemmen op dinsdag van 17.15 tot 18.00 uur in Wijk aan Zee Kind/Jongeren zelfstandig banen zwemmen op van donderdag 14.30 – 15.15 uur. Info: Beweeg- en sportcentrum van Heliomare via e-mail info-sport@heliomare.nl of T 088 920 82 88.

Dansen in Geesterhage

Gezellig dansen in Geesterhage. Foto Nico Lute

CASTRICUM - Dansvereniging Igram houdt 6 april weer het Tulpenbal in Geesterhage, Castricum. Deze keer begeleidt het orkest Mista. Aanvang 20.00 uur, kosten 16 euro/Igram-lid 15 euro. www.igram.nl.

Metamorfose voor NS-station Castricum

CASTRICUM - Het station Castricum is toe aan vernieuwing. Vernieuwing die onder meer noodzakelijk is om de toegankelijkheid te verbeteren. De werkzaamheden starten dit voorjaar. Over de vernieuwing van het station organiseert ProRail in samenwerking met de gemeente en aannemer K_Dekker een informatieavond op 10 april, van 19.00- 21.00 uur.

Inloopavond op 10 april

Wat houdt de verbouwing in?Aan beide kanten van het station komen luifels, gemaakt van stevig wit doek. Die bieden straks beschutting aan reizigers en passanten. Aan de dorpszijde wordt een overdekte en beschutte ontvangstruimte gecreëerd.

Ook de perrontunnel krijgt een grote opknapbeurt. Met nieuwe tegels en energiezuinige led-verlichting. Daarnaast worden drie transparante liften in de tunnel geplaatst, zodat het perron nog beter toegankelijk wordt. Er komen twee nieuwe trappen: één aan de dorpskant en één aan de duinkant. Het perron krijgt nieuw perronmeubilair en een kiosk. Tot slot is er ook een nieuwe plek voor de bloemenwinkel ingetekend en het oude carillon wordt hersteld en teruggeplaatst.

Fases

Twee fasen; oplevering in 2020Het project 'Station Castricum' voert ProRail uit in samenwerking met de gemeente. De werkzaamheden gaan in de tweede helft van april van start. In de eerste fase wordt gewerkt aan de duinzijde en op het perron. Dat gebeurt tot dit najaar. Eind 2019 start de tweede fase van de verbouwing: de werkzaamheden aan de dorpszijde. Het nieuwe station is naar verwachting in september 2020 klaar.

Scholieren bakken pannenkoeken

Scholieren bakken heerlijke pannekoeken. De ouderen smullen ervan! Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Met heel je hart pannenkoeken bakken. Dat is wat een aantal leerlingen uit groep 7 van basisschool De Vlinder in Heemskerk op vrijdag 22 maart heeft gedaan voor bezoekers van ontmoetingscentrum De Stut. Dit alles in het kader van De Nationale Pannenkoekdag.

Eén van de leerkrachten zag hierin een mooi praktijkproject: taal, rekenen, creativiteit en sociale vaardigheden werden zo ingezet om een echt pannenkoekenrestaurant op te zetten.

De aula van De Vlinder was omgetoverd tot een restaurant. De leerlingen hadden allemaal een taak. De een was gastheer of gastvrouw, de ander werkte weer als bediende.

Thema met heel je hart

Het was dit jaar de dertiende keer dat de Nationale Pannenkoekdag in Nederland werd gevierd. En dit keer was het thema "Bakken Met Heel Je Hart".

Open dag Tiny Houses

Tiny House terrein Heemskerk. Foto: Marjolein Jonker

HEEMSKERK - Sinds februari staan er Tiny Houses aan de Rijksstraatweg 15 in Heemskerk. Aan belangstelling geen gebrek en daarom hebben de bewoners besloten zaterdag 13 april van 12.00 tot 16.00 uur open dag te houden. Opgeven hoeft niet, wel word je verzocht je aan de regels van de bewoners te houden. Houd bij je bezoek rekening met de omwonenden. Auto’s kunnen niet op het terrein of in de straat parkeren. Voor fietsen is voldoende ruimte op het terrein zelf.

Frank van de Heuvel bij de mannen en Claire Lablans bij de vrouwen winnen het tennisevenement. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Vorige week stond het tennispark van L.T.C. DEM in Beverwijk helemaal in het teken van DEM Dubbel Open én Masters of Kennemerland. Het dubbeltoernooi had dit jaar een record aantal inschrijvingen en het weer zat ook ontzettend mee. De deelnemers aan Rodi Media Masters of Kennemerland, die van donderdag t/m zondag speelden, hebben zelfs alleen maar mooi weer gehad.

Rodi Media Kennemerland Masters is voorbij

Bij beide toernooien werd mooi tennis gespeeld. Genoeg redenen dus ook voor de toeschouwers om naar het tennispark te komen. De Masters damesfinale werd gespeeld tussen Claire Lablans en Kim van der Horst.

Claire pakte haar vijfde titel op rij door met 6-4 6-3 Kim te verslaan. Tijdens de Masters herenfinale ging de strijd tussen Frank van den Heuvel en Mark Logger.

Geslaagde toernooiweek

Frank was oppermachtig en versloeg Mark met 6-1 6-0. Volgend jaar hoopt de organisatie dat Zen Zijlstra er ook weer bij is, hij was dit jaar helaas geblesseerd. De organisatie kijkt terug op een geslaagde toernooiweek, waar zij erg trots op zijn!

Realiseren

''Daarom willen wij iedereen die heeft bijgedragen aan het realiseren van beide toernooien ontzettend bedanken'', aldus de organisatie.

Spelletjesmiddag

HEEMSKERK - Zondagmiddag 7 april is er weer een maandelijkse Spelletjesmiddag in buurtcentrum Het Spectrum in Heemskerk. Van 13.30 tot 16.00 uur kan iedereen die dat wil, komen sjoelen, rummikub, kaarten, keezen, mens erger je niet en meer van dat soort spellen. Het mag zelf ingevuld worden, de spellen zijn aanwezig. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden, maar het is wel leuk als je vanaf 13.30 uur aanwezig bent, zodat iedereen gelijk kan starten.

De kosten bedragen € 1,50 p.p. per keer en consumpties zijn voor eigen rekening. Voor meer info: Buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1, 1961 GP Heemskerk, 0251 - 207777.

Jubileumconcert Barrelhouse in Akersloot

Barrelhouse Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - Kaartverkoop voor het jubileumconcert van de formatie Barrelhouse op zaterdag 20 april in Akersloot is van start gegaan. Optredens van Barrelhouse in Akersloot, de geboorteplaats van zangeres Tineke Schoemaker, waren altijd bijzonder.

Het is weleens gebeurd dat na afloop van het optreden in de Vriendschap de band tot maar liefst zes is terug gevraagd voor een toegift.

Bezetting

Barrelhouse speelt al veertig jaar in dezelfde bezetting met Tineke Schoemaker als zangeres, Johnny LaPorte op gitaar net als zijn broer Guus ook op gitaar. Han van Dam beroerd sinds jaar en dag de piano en Bob Drost leeft zich helemaal uit op de drums. Tenslotte is daar Jan Willem Sliting op de electric bass, double bass en accordeon.

Nieuwste album

Het optreden heeft de naam gekregen '45 Years on the Road' en dat is tevens de naam van hun nieuwste album. In 2017 kreeg de formatie nog de Edison Jazzism Publieksprijs voor hun album 'Almost There'.

Voorprogramma

Sinds het eerste concert in Mahogany Hall in Edam, doet Barrelhouse niets liever dan optreden. Zaterdag 20 april een thuiswedstrijd voor de band rondom zangeres Tineke Schoemaker. Het voorprogramma deze avond wordt verzorgd door Mannish Boy.

Kaartverkoop

Kaarten voor dit optreden zijn verkrijgbaar bij onder andere de Vriendschap zelf of bij Novy Velzeboer ook in Akersloot of via ticketservice :ikbenaanwezig.nl .

Kaarten in de voorverkoop kosten € 10,00, kaarten aan de zaal € 12,50.

Demodag Bij Bakker

Marloes Bloedjes., Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Zaterdag 6 april is er weer van 11.00 tot 16.00 uur een gezellige demodag bij de snoepwinkel voor kunstenaars in Castricum. Marloes Bloedjes gaat aan het werk met de Gelli-Plate, dit is een silicone mat waarmee je kunt mono-printen met acrylverf zonder dat je een pers nodig hebt.

Ze gaat aan het werk met acrylverf en sjablonen op papier.

Kom gezellig langs en laat je inspireren. De demonstratie is gratis te bezoeken en de hele dag doorlopend.

Adresgegevens

U vindt Bij Bakker op de Dorpsstraat 102 in Castricum.

Petra's Mode verbouwd en vernieuwd

Koop mooie kleding bij Petra's Boetiek. (Foto: PR)

HEEMSKERK - Damesmode in Heemskerk, geschikt voor dames met maat 38 t/m/ 48. Petra heeft heeft zin in het voorjaar. Nadat haar winkel in de winter maanden is verbouwd is de zaak nog ruimer en overzichtelijker. De kleding komt nu nog mooier uit.

De voorjaarskleuren zijn vrolijk met mooie prints. Alle kleuren zijn aanwezig zoals geel ,rood,groen ,maar natuurlijk ontbreken de basis kleuren niet zoals zwart wit zand en meer. De mode is dit jaar met broeken in prints in leuke 7/8 modellen wijd en strak lekker vrolijk en vernieuwend .Ook is er een nieuwe toevoeging in de winkel. De eigenaresse verkoopt nu ook industriële meubels die tevens op maat gemaakt kunnen worden.

Daarnaast zijn er kleine woonaccessoires en cadeauartikelen te koop.

Maerten van Heemskerckstraat 21 b, 1961 EB Heemskerk. Tel. 0251-659327.

Koelman zet de taartenwereld op zijn K.O.P.

Op 1 april lanceert Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons uit Heemskerk een webshop met mogelijkheden die nergens in de regio worden geboden. Foto: aangeleverd

HEEMSKERK - Fototaarten bestellen kan in veel webwinkels. Maar een ambachtelijke taart online ontwerpen bij een echte bakker en deze de volgende dag thuisbezorgd krijgen, dat kon nog niet in de IJmond. Tot nu. Want op 1 april lanceert Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons uit Heemskerk een webshop met mogelijkheden die nergens in de regio worden geboden.

Klik. Ontwerp. Proef. De Fototaart module in de webwinkel van bakker Koelman, is vernieuwend. De klant heeft namelijk veel opties om te personaliseren. Zo kan na het uploaden van de digitale foto, zelf de uitsnede worden bepaald. Maar ook de kleur van de fondant. Verder kan de besteller een tekst invoeren, die de banketbakker met de hand in chocolade op de taart schrijft. Nergens in de regio bieden banketbakkers al deze mogelijkheden.

Assortiment

In de nieuwe online winkel van Koelman staat, naast taarten, het volledige assortiment aan versproducten overzichtelijk gerangschikt. Denk hierbij aan Heemskerkse Ezelsoren en ander gebak, vlaaien, broden & broodjes, snacks, koekjes en chocolade. "Bestellen is supersimpel: kies, klik, betaal, selecteer een datum en bezorgmoment en de voorpret kan beginnen", aldus Sjon Koelman.

De Heemskerkse bakker wil benadrukken dat traditioneel bestellen en bezorgen* mogelijk blijft. "Bestellen kan tijdens onze openingstijden in de winkel, per telefoon of via de mail. Maar dankzij de webwinkel kan het nu 24 uur per dag. En doet u dit voor 16:00, dan is het de volgende dag in huis", belooft hij.

Zakelijk

Speciaal voor ondernemers, organisaties en instellingen maakt de Koelman webwinkel bestellen op rekening mogelijk. Hiervoor is het noodzakelijk om (eenmalig) een bedrijfsaccount aan te maken. Het assortiment binnen de zakelijke module is beperkter, maar niet minder vers. Restaurants kunnen zo bijvoorbeeld iedere dag de gewenste hoeveelheid brood laten bezorgen, bedrijven kunnen hun medewerkers of klanten gemakkelijk trakteren en ook voor een lunch of vergadering kan eenvoudig online besteld worden.

Koelman bezorgt in Heemskerk, Beverwijk, Wijk aan Zee, Velsen-Noord, Castricum, Bakkum, Uitgeest, Assendelft en Akersloot.

www.wimkoelman.nl.

Klaar voor het voorjaar met Ambiance IJmond

Ambiance IJmond is klaar voor het voorjaar (Foto: PR)

BEVERWIJK - Sinds 1 februari is Markiezenfabriek Noord-Holland aangesloten bij Ambiance. Een nieuwe naam, Ambiance IJmond, maar een vertrouwd adres. Ambiance IJmond is klaar voor de lente. Bent u dat ook?

Bent u al klaar om écht optimaal te kunnen genieten of heeft u nog wensen? Wilt u meer schaduw op uw terras? Een hor voor de tuindeuren of het slaapkamerraam? Of bent u op zoek naar de juiste lichtinval en temperatuur in uw woon- en slaapkamer? Ook na een warme zomerdag. Wees de topdrukte voor en maak nu nog een afspraak.

Het wordt al drukker. Als u nu besteld, heeft u nog niet al te lange levertijden. Nu bedragen de levertijden nog zo'n 4 weken, in het hoogseizoen (van mei tot en met augustus) kan dat oplopen tot wel 9 of 10 weken. Kom daarom nu langs voor een deskundig advies.
Of maak een afspraak en wij komen bij u langs om alle mogelijkheden te bespreken.

Ambiance IJmond voegt al jaren comfort en sfeer toe aan iedere woonomgeving, zowel binnen als buiten. Van een compleet overdekt terras tot een plekje in de schaduw of sfeervolle raambekleding. Uiteraard volgens de laatste trends en voorzien van moderne bedieningsopties. Zo creëert u in een handomdraai op iedere plek in en om het huis een comfortabel leefklimaat!

Zonwering op de juiste plek draagt niet alleen bij aan klimaatbeheersing maar draagt ook zeker bij aan energiebesparingen in de zomer én in de winter. Frank van Kerkwijk is gecertificeerd adviseur op dit gebied (Smart Solar Shading Advisor). Hij kan u dus alles vertellen over hoe zonwering uw woning helpt verduurzamen.

Beijneslaan 51 Beverwijk. (Zaterdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur) of kijk op www.ambiance.nl/ijmond.

Bikers World, dé motorzaak van de IJmond

Bikers World in Beverwijk. (Foto: PR)

HEEMSKERK - Bikers World heeft vorig jaar juli, na 16 jaar op het marlo terrein in Beverwijk te hebben gezeten, een nieuw pand betrokken aan de Lijnbaan in Heemskerk. In dit pand hebben zij meer ruimte en mogelijkheden om hun service en kwaliteit te brengen.

Bij Bikers World kunt u terecht voor onderhoud en reparatie van de meeste merken motorfietsen. Bikers World verkoopt ook losse onderdelen voor de mensen die graag zelf willen sleutelen. Wilt u hierbij advies, dat is geen probleem. De werkplaats is voorzien van diverse moderne apparatuur zoals een uitleesapparaat en een ultrasoon bad, voor het reinigen van onder andere carberateurs door middel van ultrasone trillingen.

Assortiment

Verder heeft Bikers World een goed gesorteerde winkel op de bovenverdieping. Hier kunt u terecht voor motorkleding, helmen, laarzen en diverse accessoires. Of u nu een mooi weer-rijder bent of dat u dagelijks woon-werk rijdt, voor ieder type rijder heeft Bikers World iets in hun assortiment. Zij leveren ook kleding met Gore-Tex.

Ook voor navigatie- en communicatiesystemen bent u aan het juiste adres. Diverse gerenommeerde merken zijn verkrijgbaar, zoals o.a. de merken Sena, TomTom en Garmin. Desgewenst kan de communicatieset in de helm ingebouwd worden, of de navigatie op de motorfiets gemonteerd en aangesloten worden.

Innovatie

Nieuw is de poetsservice. Voor slechts € 99,- wordt u motorfiets gewassen en gepoetst met professionele middelen. Voor het chroompakket geldt een meerprijs. Bij Bikers World is het team altijd op de hoogte van nieuwe innovaties. Of het nu is op het gebied is van kleding, techniek, olieproducten of banden.

Lijnbaan 21H voor advies en informatie.

'Voor het laatste nieuws like dan onze Facebookpagina'', aldus Bikers World.

Oud-Hollands Weekend in Keukenhof

REGIO - Met miljoenen bloembollen, een draaiorgel, een poffertjesrestaurant en een molen heeft Keukenhof al een echte Hollandse uitstraling. Maar in het weekend van 29 tot en met 31 maart kan het nóg Hollandser. Het Oud-Hollands Weekend in Keukenhof is het bewijs.

De ambachtslieden demonstreren tijdens het Oud-Hollands Weekend hun oud-Hollandse ambacht te midden van de bloemenpracht van Keukenhof. Er wordt in Keukenhof die dagen haring gerookt en er is een touwslager, smid en wasvrouw op het park.

Holland van vroeger

Samen met de Edammer Kaasmarkt, levende standbeelden van oud-Hollandse figuren, dans- en muziekoptredens van klederdrachtgroepen en typisch Hollandse nostalgische fietsen, ervaren bezoekers tijdens dit evenement het echte Holland van vroeger.

Voor het Oud-Hollands komt er een Waterlandse Melkschuit naar het park. Meer dan 300 jaar staken dagelijks Waterlandse melkschuitenhet IJ over om melk en karnemelk naar Amsterdam te brengen.

Honderd jaar geleden verdwenen de laatste melkschuiten uit de vaart. Het bijzondere vaartuig ligt dit weekend bij Keukenhof te water.

Iconen

Kaas en tulpen is een goede combinatie. Jaarlijks komen honderdduizenden internationale bezoekers naar Nederland voor bijzondere Hollandse iconen: molens, grachten, tulpen en kaas. Deze iconen vertellen het verhaal van Nederland en leveren verrassend mooie plaatjes op. Met de start van het Oud-Hollands weekend start ook het kaasmarkt-seizoen in Edam.

Keukenhof

Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse

https://keukenhof.nl/

Maximaal geluk met zomerbollen

Plant nu de bollen en stekkies voor in de zomer. (Foto: Pixabay/raw images)

Kleur lijkt een gangbaar iets, maar het brengt een hoop teweeg. Wat voor functie heeft kleur voor de natuur en wat doet kleur met mensen? Word geïnspireerd door het gebruik van de juiste kleuren in de tuin en ontdek welke zomerbollen hierbij kunnen helpen.

Kleurrijke bloemen zijn er niet alleen zijn om mensen een plezier te doen. Ze dienen eigenlijk als 'reclamebord' voor stuifmeel. De bloemkleuren lokken insecten naar de meeldraden en stampers, met als doel dat deze bevrucht worden en zaad vormen. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Mooie kleuren in de tuin of op het balkon zorgen ervoor dat mensen zich prettig voelen. Creëer het maximale geluksgevoel en plant zomerbollen.

De tuin is een afspiegeling van de mensen die er wonen. (Foto: Pixabay/Mikes Photo's)

Welzijn

Ieder mens ervaart kleur verschillend. Dat komt omdat iedereen andere interesses heeft waardoor de voorkeur wordt beïnvloed. Van de kleur groen gaat het hart van natuurliefhebbers bijvoorbeeld sneller kloppen, maar iemand die geen belangstelling voor de natuur heeft, vindt er waarschijnlijk niets bijzonders aan. Het beste is dus om je te omringen met de kleuren waar jij blij van wordt. Dat geeft een prettig gevoel en je humeur wordt er ook nog eens beter van.

Zomerbollen

Zomerbollen zijn in alle gewenste kleuren verkrijgbaar. Dit zijn de bekendste zomerbollen op een rij met daarbij de kleuren waarin ze beschikbaar zijn:

Ananasplant (Eucomis): geel, groen en wit Anemoon (Anemone coronaria): blauw, rood, roze en wit Begonia: abrikoos, geel, koper, oranje, rood, roze, wit en zalm Calla (Zantedeschia): alle kleuren behalve blauw Haaklelie (Crinum): roze en wit Dahlia: alle kleuren Gladiool (Gladiolus): alle kleuren Hymenocallis: geel en wit Indisch bloemriet (Canna): geel, oranje, rood, roze en wit Ixia: geel, oranje, rood, roze en wit Lampepoetser (Liatris): paars, roze en wit Lelie (Lilium).

 De Gladiolus ´Little Darling´ (Foto: Beeldbank iBulb)

Levende tuin met zomerbollen

Vlinders en bijen zorgen voor levendigheid in eengroene oase. En deze prachtige insecten zorgen ook nog eens voor een betere biodiversiteit. Ook van vlinders en bijen in de tuin genieten? Zorg dan voor veel bloemen in de tuin. Zomerbollen zijn hier perfect voor.

Hoe komen vlinders naar de tuin? Heel simpel: vlinders houden van de zon om hun lijfje en vleugels mee op te warmen. En ze hebben bloemen nodig waar ze hun voeding, nectar, met hun roltong uit kunnen zuigen.

Nectar is een stroperig vocht dat in bloemen zit. Er zit suiker in en een kleine hoeveelheid eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken.

Met veel nectarrijke bloemen vliegen vlinders binnen no-time je tuin in.

Kijk voor meer informatie op: www.ibulb.com.

Begin nu met golfen bij Golfschool Spaarnwoude

De lessen worden gegeven in niet al te grote groepen. (Foto: Golfschool Spaarnwoude)

VELSEN-ZUID - Altijd al eens willen ervaren hoe leuk golfen is? Start dan nu met lessen en neem 5 uur gratis golfles bij Golfschool Spaarnwoude.

Golfschool Spaarnwoude gaat dit jaar van start met een compleet nieuw lesconcept. Beginnende golfers krijgen vijf gratis lessen om kennis te maken met de golfsport om zo daarna wellicht het felbegeerde GVB pasje te halen door middel van de scherpe aanbieding. Daarnaast kunnen zij meteen een GVB-cursus volgen voor het GVB (HCP 54).

Gediplomeerde golfprofessionals verzorgen de lessen. (Foto: Golfschool Spaarnwoude)

Laagdrempelig concept

De missie van het compleet nieuwe lesconcept is de toegankelijkheid van de golfsport te bevorderen door een uniek laagdrempelig concept aan te bieden, gecombineerd met een hoge kwaliteitsstandaard. Het nieuwe concept van Spaarnwoude biedt een ruime variatie aan lesmogelijkheden voor zowel de beginnende als de gevorderde golfer met duidelijke opleidingstrajecten, gegarandeerde eindresultaten en veel aandacht voor individuele golfwensen. De golfschool staat zeven dagen per week klaar, zowel overdag als 's avonds.

Golfschool Spaarnwoude verzorgt de lesactiviteiten op het prachtige golfcomplex van Golfbaan Spaarnwoude. Golfbaan Spaarnwoude is gelegen in het bijzonder mooie natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude. Een perfecte oefenaccommodatie die bestaat uit een driving-range, een putting-, chipping en een pitchinggreen met oefenbunker. Deze optimale voorwaarden zorgen voor een leerzame en ontspannen golfervaring.

5 uur gratis golfles

Start nu met een golfcarrière en leer de basisbeginselen van de golfsport tijdens de eendaagse golfcursus. Na de cursus is de cursist in het bezit van baanpermissie waarmee hij of zij de golfsport kan gaan ontdekken in de baan. In 5 uur leren de cursisten alles over putten, chippen, swingen en nog veel meer. De cursus wordt gegeven in groepen van zes tot twaalf personen.

GVB (HCP 54) cursus

Golfschool Spaarnwoude biedt naast de eendaagse golfcursus de mogelijkheid om meteen het GVB (HCP 54) te halen. Deze cursus bestaat uit twee intensieve lesdagen onder begeleiding van gediplomeerde golfprofessionals van Spaarnwoude. De cursus bestaat uit theorie- en praktijkles, een theorie-examen, lidmaatschap voor de GVB pas, golfclubs, ballen voor drivingrange en een aantal waardebonnen, te besteden in de shop en op de golfbaan. De deelnemer is na deze cursus in het bezit van baanpermissie en een theoriebewijs. Speel vervolgens samen met iemand die al in bezit is van een GVB een ronde door de baan en haal daarmee de eigen GVB (HCP 54).

Deelname

Totale waarde van het pakket is 390 euro, op vertoon van de advertentie op deze pagina betaalt de cursist slechts 149 euro. Deelnemen aan één van bovenstaande golfcursussen, inschrijven kan via www.golftotaal.com en neem de advertentie mee.

Naast de twee bovenstaande cursussen biedt golfschool Spaarnwoude inlooplessen, masterclasses, privélessen en wintercursussen aan.

Meer informatie is te vinden op www.golftotaal.com en via de telefoon 06-16453303.

Pierre Schoenmode luidt de lente in

Bij Pierre Schoenmode kun je onder meer terecht voor Gabor. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Pierre Schoenmode in Heemskerk luidt de lente in met een frisse nieuwe voorjaarscollectie van Gabor, Pikolinos, Waldläufer in de wijdtematen H en K , Rieker, Xsensible strechtwalkers, Ara , AQA, Fitflop, Josef Seibel , Wolky , Toni Pons , Sanita , Panama Jack , Jana en Ecco in de nieuwste kleuren en prints staat voor u klaar.

Voor de heren prachtige schoenen in diverse kleuren en prints van Bugatti, Daniel Hechter, Berkelmans , Jenszen , Australian , Ecco , Rieker en Grisport.

Nieuwe selectie

Nieuw bij Pierre is het merk Skechers , sneakers voor dames en heren met de bekende pasvorm. Ook voor outdoor wandelschoenen en sandalen is er keus in Grisport, Dolomite en Teva.

Zomers

Voor de zomer natuurlijk de slippers van Birkenstock, Rieker, Reef en Ipanema. ''Wij staan klaar voor u met een passend advies, bent u er ook klaar voor??'', aldus Pierre Schoenmode.

Adresgegevens

Adres: Deutzstraat 21-A, 1961 NS Heemskerk, tel: 0251-238800.

Bemar Zonweringen al jaren een begrip

Bemar Zonweringen bestaat al 43 jaar. Foto aangeleverd

BEVERWIJK - Wie bij Bemar Zonweringen in Beverwijk binnenwandelt, treft een ruime collectie aan. Rolgordijnen, jaloezieën, vitrages, etc. ze zijn er in allerlei soorten en maten. Van de rolgordijnen en vitrages onder andere Kendex, JAB, Christian Fischbacher. En van de zonweringen o.a. Harol, Brustor, Weinor. ''We meten bovendien alles op bij de klant en we leggen het tevens aan'', vertelt eigenaar Albert Klein. ''De klant krijgt kwaliteit, dat lijkt mij duidelijk.''

Op zich is dat niet zo verwonderlijk. Bemar Zonweringen bestaat immers al 43 jaar! En al die jaren wordt topwerk geleverd, anders houd je het ook niet zo lang vol. Het zonweringsbedrijf mag dan ook bestempeld worden als een begrip. De klanten komen niet alleen uit Beverwijk en omgeving, ook heeft Bemar Zonweringen klanten uit Alkmaar, Amsterdam en zelfs uit de Bollenstreek. De know how in de wereld van zonweringen is bijzonder groot bij de bekende winkel. ''We weten natuurlijk wel wat er in deze branche allemaal komt kijken'', glimlacht Albert. ''In 1976 ben ik met de zaak begonnen aan de Patersweg. Niet lang daarna verhuisde ik met de winkel naar Schans 18. We groeiden en we hebben een jaar later het voorgedeelte, Schans 14, erbij genomen. Die uitbreiding heeft ons goedgedaan. Sinds vorig jaar hebben we Schans 14 verkocht en zijn wij weer teruggevallen op de situatie van toen. Sommige klanten denken dat wij er niet meer zijn. Dat is dus niet zo, we gaan op de oude voet verder en dat is op het adres Schans 18.'' Albert benadrukt dat klanten bij aanschaf van de zonweringsartikelen altijd kunnen rekenen op garantie. ''We verkopen topproducten. Daar staat sowieso garantie op. Wat betreft is het veilig.'' Bemar Zonweringen, Schans 18 in Beverwijk, tel: 0251-222997.

Lezing eetbare wilde planten

Wilde planten. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - We trappen er achteloos op, ergeren ons aan al die "onkruidige" planten, wieden ze uit onze tuin en gooien ze weg. Maar ze maken ons voor een belangrijk deel vrij van farmaceutische zorg. Wilde planten zijn de beste leveranciers van Vitaminen en Mineralen oftewel de ontbrekende schakel in onze voeding. Elk seizoen heeft zijn eigen oogstmogelijkheden. Eetbare wilde planten zijn hip, maar het is geenszins slim deze in het wilde weg te gaan eten. Frans Hoogeland legt uit waarom het voor je gezondheid zo belangrijk is om wilde planten in je dagelijkse voeding te nuttigen. Dinsdag 9 april aanvang om 19.00 uur. Entree is gratis. Locatie: Flex & Connect, Hobbesteeg 4.

Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland in verduurzaamd kantoor

Duurzaam kantoor aan de Schuine Hondsbosschelaan 45 in Heiloo. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Het kantoor aan de Schuine Hondsbosschelaan is vanaf maandag 25 maart 'bewoond'. Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland verhuisden afgelopen weekend naar het duurzame kantoor.

In één jaar werd het pand, eigendom van Kennemer Wonen, volledig gerenoveerd tot een energieneutraal kantoor. Dick Tromp, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen: "Een grote wens voor beide organisaties gaat hiermee in vervulling: een volledig energieneutraal en duurzaam pand met een passende uitstraling. Een bestaand pand dat wordt hergebruikt voor gezamenlijke huisvesting, midden in het werkgebied." Het kantoor is volledig energieneutraal door plaatsing van zonnepanelen, een lucht-water warmtepomp, extra zware isolatie en triple glas. Het pand is afgesloten van aardgas. Er is gekozen voor natuurlijke energiebronnen, minimaliseren van het waterverbruik door waterbesparend sanitair en kranen en het gebruik van LED verlichting met sensoren. Het pand past uitstekend bij de ambities van beide organisaties. "Door één pand met elkaar te delen, is er geen tweede kantoor nodig. Dankzij de gedeelde kantine, receptie en vergaderruimten besparen we ruimte en geld", aldus Ernest Briët, directeur van Landschap Noord-Holland.

Officiële opening

Medio juni wordt op feestelijke wijze de officiële opening van het kantoor gevierd met samenwerkingspartners en omwonenden. Het thema Duurzaamheid staat dan centraal.

Meer weten? Kijk op www.kennemerwonen.nl/duurzaamkantoor.

Kleurrijk Close2u korenfestival

(Foto: )

HEEMSKERK - Op zaterdag 6 april organiseert Vocaal Ensemble Close2u een korenfestival in de Vrijburcht in Heemskerk. Close2u organiseert dit festival vanwege het 12.5 jarig bestaan in 2019, het heeft als thema Zin in Zingen meegekregen.

Het belooft een kleurrijke dag te worden met een mooie diversiteit aan koren: Pop, Ierse Folksongs, Close Harmony en Barbershop , dit alles zal deze dag te horen zijn!

De deelnemende koren zijn: Experiment uit Hoofddorp, S.P.A.M. uit Zaandam Encore uit Heemstede. Out Cider ui Zaandam. FF Anders uit Velserbroek. Rebounce Vocal Group uit Alkmaar. West Side Sound uit Zaandam.

Lady's Voice uit Beverwijk. Zingsation Velserbroek. Men@Work uit Spierdijk. Whale City Sound uit Zaandam. Take It Easy uit Beverwijk, en natuurlijk Close2u!

Aanvang

Het korenfestival begint om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Toegang € 2,50 per persoon.

Iedereen die van zingen houdt is van harte welkom. Kijk voor meer informatie op de website: www.close2u.nl

Adres

Locatieadres: De Vrijburcht, Vrijburglaan 2, 1962VA Heemskerk.

Thank God It's Donna in Kennemer

Ode aan Donna Summer op 5 april. (Foto: Aad Nieuwland)

BEVERWIJK - Donna Summer is het icoon van de disco. Met het nummer ´I feel love´ veranderde ze voorgoed de dansmuziek. Musicalster Carolina Dijkhuizen (o.a. Aïda, The Lion King, Dreamgirls, Sister Act, The Bodyguard) kruipt in de huid van dancefloor diva Donna Summer. Op deze avond vol glitter en glamour speelt Carolina samen met Gare du Nord alle hits van The Queen of Disco. Samen brengen ze Donna's roerige leven en onweerstaanbare dance hits tot leven in een spectaculaire tribute show die het publiek een avond lang doet vergeten dat de échte Donna alleen nog op het allerhoogste niveau zingt: in de hemel.

Eerbetoon aan disco icoon Donna Summer

Van Whitney Houston tot Beyoncé: Donna Summer is hét inspirerende voorbeeld voor elke muziekdiva die in haar voetsporen trad. Op pure wilskracht zong zij zich omhoog van gospelkoor tot dancefloor diva en werd als The Queen Of Disco het onbetwiste icoon van haar generatie.

Terwijl de wereld danste op haar disco hits moest Donna de schaduwzijde van haar succes zorgvuldig verborgen houden. Van de eerste doorbraak in Nederland tot het drama van The Twin Towers op 9/11 waarna haar stem uiteindelijk verstomde.

Kaarten

Een avond om mee te zingen en te swingen met ´Last dance´, ´Hot stuff´ en ´Bad girls´ en meer. Kaarten vanaf € 23,50 voor vrijdag 5 april om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

MIchelle Veldman exposeert met glaswerk

Michelle Veldman aan het werk. Foto: Ben Deiman

BEVERWIJK - 'Was ik maar een man van twee meter', verzucht glasblazer Michelle Veldman weleens. Het ambacht glasblazen vergt namelijk de nodige lichaamslengte en -kracht. Hoe licht en lucide glas ook mag lijken, het ambacht is qua inspanning goed te vergelijken met bouwvakken. Zwaar en stoer dus. Maar het is ook delicaat werk.

Die tegenstelling komt op haar expositie mooi tot uiting in de tentoongestelde werken. Want Michelle Veldman toont zowel imponerende installatiewerken als pronte kleine vaasjes en wonderlijke objecten die in één vuist passen. Alles te bewonderen bij KEK, van 25 maart tot en met 7 mei.

Het vak heeft zij zich eigen gemaakt door bij ambachtslieden en kunstenaars in de leer te gaan. Nu blaast deze doordouwer alweer drie jaar glas in Leerdam én voor haar eigen atelier 'Mies' in de Broedmachine aan de Parallelweg. Bij KEK exposeert deze glaskunstenaar met vijf grotere installatiewerken, waaronder een compositie van 'fluitekruidvaasjes' waarin een enkele bloem in past, maar ook een installatie die uit vijftien glasbellen bestaat met een korrelige structuur die naar de pikzwarte grafietregen verwijzen van Tata.

In al haar werk legt Michelle een bijzonder kleurgevoel aan de dag. Van honinggoud en oker, tot zachtblauw en ingetogen groen. Alles is te koop. De tentoonstelling is van 25 maart t/m 7 mei in de expositieruimte van KEK, bovenin het Kennemer Theater. Opening 30 maart, 16 uur. Tijdens de opening zal de kunstenaar samen met wethouder Cultuur Brigitte van den Berg enkele flinterdunne zeepbellen stuksmijten, onder het motto: 'Op een tentoonstelling met glaswerk moet er in ieder geval iets breken!'

Doe mee met Nederlandse Kinderjury

(Foto: )

BEVERWIJK / HEEMSKERK - Lezen is goed voor iedereen. En hoe meer iemand leest, hoe leuker lezen wordt. Daarom is er de Nederlandse Kinderjury, met elk jaar tienduizenden kinderen die meebepalen welke (nieuwe) boeken een prijs moeten winnen.

Kinderen mogen voor de Nederlandse Kinderjury hun stem uitbrengen op hun favoriete boeken. Doe ook mee aan de leukste boekenverkiezing waar kinderen de baas zijn en haal het Kinderjury-werkblad in de bibliotheek in Beverwijk of Heemskerk.

Voor het eerst bestaat de Kinderjury uit Leesweken en één Stemweek. Vanaf nu tot en met 19 mei kunnen kinderen lekker lezen en met andere kinderen over de boeken praten. In de Stemweek (van 20 t/m 26 mei) brengen zij dan allemaal hun stem uit via www.kinderjury.nl.

Kinderen die meelezen, mogen op maximaal drie boeken stemmen die vorig jaar voor het eerst zijn verschenen (de lijst is te vinden op de jeugdwebsite van de bibliotheek). De uitreiking van de prijzen van de Nederlandse Kinderjury is 26 juni. Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury.

3-daagse vliegreis Rome

Een 3-daagse vliegreis naar Rome vanaf 199,- p.p. (vlucht en 4* hotel). (Foto: aangeleverd)

vanaf € 199,- p.p. (vlucht en 4* hotel)

REGIO - Een goedkope stedentrip Rome, dat wil toch iedereen? Rome is écht elke keer opnieuw genieten. Waar je ook bent, je krijgt het gevoel in een openluchtmuseum rond te lopen. Dankzij de prachtige oude gebouwen, pleinen, fonteinen, kerken, ruïnes en markten is overal wel iets te zien.

Profiteer nu tot € 60,- korting

Tel daar de heerlijke Italiaanse keuken de charmante straatjes bij op en je hebt dé ingrediënten voor een geweldige citytrip. Prikkel je zintuigen en boek een stedentrip Rome bij Bebsy.

Het centrum van Rome is gebouwd op zeven heuvels, die in vroeger tijden een belangrijke rol speelden in de mythologie, religie en politiek. Dan weet je dat alvast. Ga heuveltje op en heuveltje af, een terrasje doen op Piazza Navona, mensen kijken op de Spaanse Trappen, het Colosseum bewonderen, langs de Via Sacra op het Forum Romanum wandelen of een muntje gooien in de Trevifontein: in Rome is je to-do list oneindig lang.

Zet zeker ook koers naar Vaticaanstad, want je kan hier natuurlijk niet geweest zijn zonder de Sint-Pietersbasiliek te zien.

Vertrek meerdere dagen

Speciaal voor onze lezers selecteerden wij deze vliegreis naar Rome. Vertrek is op meerdere dagen per week mogelijk in de maanden mei t/m december.

De vanaf-prijs is € 199,- p.p. vanaf Amsterdam, maar vertrek is ook mogelijk vanaf andere luchthavens. Geniet nu drie dagen van de fantastische Italiaanse hoofdstad. Wil je liever wat langer in Rome blijven? Dan kan dat natuurlijk. Selecteer makkelijk en snel de vertrekdatum en reisduur op: https://bebsy.nl/rodi-rome

Meer informatie en boeken:

https://bebsy.nl/rodi-rome

Profiteer nu tot € 60,- korting per persoon. Reserveren kan via de website of bel met een van de reisspecialisten: tel. 020-7009406 (7 dagen per week bereikbaar).

Dit is exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds per reservering.

Filmmiddag bij HKH

Zicht op het Noordzeekanaal. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Vrijdag 5 april verzorgt de HKH in het Historisch Huis aan de A.Verherentstraat 5/2a in Heemskerk een filmmiddag. Bij de keuze van de films staat het thema 'Water' centraal. Allereerst is er de film 'Zicht op Water', een film van Pauline van Vliet en Marieke Rodenburg. Het is een film over de gevolgen van het graven van het Noordzeekanaal voor de mensen in de IJmond. In de film, 143 jaar na de opening van het kanaal in 1876, neemt een aantal markante IJmonders ons mee langs diverse mijlpalen in de geschiedenis van het kanaal. De film laat de veranderingen in het landschap zien, de blijvende band van de inwoners met het gebied en hun herinneringen aan het veranderende kanaal. Mede door de komst van kanaalgravers, vissers en industriearbeiders veranderde het karakter van de IJmond enorm. Daarnaast laat men nog een aantal beelden zien van de stranding van een potvis indertijd op het strand en de stranding van de vrachtboot Wan Chun.Het Historisch Huis is open van 14 tot 16 uur; de films beginnen om 14.15 uur. Entree gratis.

Genieten van lange bloeitijd van rozen

Van de bloei van rozen kun je eindeloos genieten. (Foto: PR)

Wie van bloemen houdt, kiest voor rozen in de tuin of op het balkon. Met een slimme keuze uit het sortiment, is de tuin van mei tot ver in de herfst verzekerd van bloeiende rozen. De lange bloeitijd is uniek. Geniet eindeloos van de rozenpracht.

Afhankelijk van de bloeitijd, zijn drie groepen rozen te onderscheiden: eenmalig bloeiende, twee keer bloeiende en doorbloeiende. Rozen uit de eerste groep bloeien gedurende een aantal weken zeer uitbundig. Dan zijn er rozen die na de eerste bloei een break nemen en als toegift een tweede keer knallen. De doorbloeiers ten slotte, bloeien aan één stuk door.

Meestal maakt de vorst een einde aan de lange bloeitijd, maar met geluk is in de winter nog een verdwaalde rozenbloem te vinden.

Wie verdient een Groen Lintje?

IJMOND - Op 5 juni is het Wereldmilieudag. Bij uitstek een goed moment om de meest duurzame en groene initiatieven in de IJmond-gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen in het zonnetje te zetten. Daarom organiseren de IJmondiale GroenLinks afdelingen weer de uitreiking van de Groene Lintjes. GroenLinks wil met de uitreiking van groene lintjes de onderwerpen milieu en duurzaamheid op een positieve manier in het nieuws brengen. De uitreiking is dit jaar op zaterdag 25 mei.

Blijk van waarderingHet Groene Lintje is een blijk van waardering voor inwoners, organisaties en (kleine) bedrijven die actief bijdragen aan een duurzaam en groene IJmond (Heemskerk, Beverwijk en Velsen). De Groene Lintjes worden al sinds 2008 uitgereikt. In 2018 ontvingen o.a. de vrijwilligersgroep Marquettebos en Petra Bodenstaff met de Beestenbende Velsen het befaamde Groene Lintje. Dit jaar reiken wij deze alweer voor de twaalfde maal uit!

Nomineer duurzame en groen initiatieven

Iedereen kan duurzame en groene initiatieven nomineren voor een Groen Lintje. Dit kan door uiterlijk 1 mei 2019 een mail met een korte motivatie te sturen naar glheemskerk@hotmail.com

Op zaterdag 25 mei worden onder de aangemelde initiatieven de Groene Lintjes uitgereikt, door GroenLinks 2e Kamerlid Suzanne Kröger.

De inzendingen worden beoordeeld op diverse criteria. Ondermeer op de vraag of het initiatief vernieuwend is voor de IJmond en of het anderen inspireert om mee te doen aan een duurzame en groene IJmond.

Gratis naar de Kinderboekenbios

BEVERWIJK - Op vrijdag 5 april is het weer Kinderboekenbios in de bibliotheek van Beverwijk.

Vanaf 15.00 uur wordt daar een film vertoond, gebaseerd op een populaire kinderboekenserie. De film is geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder.

Welke film het is blijft een verrassing. Dat maakt het juist zo leuk bij zowel de ouders en de kinderen. Lotte (7 jaar) heeft deze keer de film uitgekozen.

Het is gratis. Iedere eerste vrijdag van de maand om 15 uur is het Kinderboekenbios.

Meer informatie is te vinden op: kinderboekenbios@obijmond.nl.