Nieuwsblad Haarlemmermeer

17 april 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 17 april 2019


Wandelen voor contact en vriendschap

De dappere stappers zijn zojuist Abbenes gepasseerd. (Foto: Anke Steffers)

door Anke Steffers

NIEUW-VENNEP - Stichting Philia (Grieks voor 'vriendschap') verzorgt elke twee weken een wandeling. Eens in de maand gaat de wandeling, die zo rond de 10 kilometer per keer is, van start met een gezond ontbijt bij de BioExpress in Tuincentrum Suidgeest. Ik liep een keertje mee.

Een lentebloesem vol in bloei. (Foto: Anke Steffers)

Stichting Philia neemt het initiatief

Maikel Koehof is, samen met Kirsten Veldhoen, initiatiefnemer van de wandelclub. "Ik heb in mijn leven nare dingen meegemaakt waardoor ik steeds minder onder de mensen kwam," vertelt Koehof. "Een goede vriend bracht me in contact met Vincent van Munster van Stichting Philia. Vincent vroeg wat ik wilde. Door een blessure kan ik niet meer sporten, maar ik wilde graag bewegen. Hij vroeg of ik misschien zelf ideeën had. We besloten te starten met een wandelclub voor mensen die tussen wal en schip vallen, zoals mensen met een licht verstandelijke of visuele beperking, een vorm van autisme, eenzaam zijn en mensen die vriendschap zoeken. Dit doen we nu ruim een jaar."

Voor het eerst

Zaterdag 13 april ontbijten er vijf mensen mee, met daarnaast Koehof, Veldhoen en ik. Het sfeertje aan tafel is goed. De aanwezigen genieten van een smakelijke en gezonde smoothie, een tosti en een kopje thee of koffie. Een dame is er voor het eerst en wordt hartelijk welkom geheten. Ze komt een keertje kijken, woont nog niet zo lang in Nieuw-Vennep en hoopt op wat leuk contact. Een andere dame komt bijna elke twee weken. "Ik kijk er echt naar uit," vertelt ze. Na anderhalf uur gezelligheid gaan we met zijn vijven, plus blindengeleidenhond Pim, op pad. Een dame en een heer gaan niet mee wandelen en de mevrouw die er voor het eerst is, merkt dat ze in tijdnood zal komen als ze meegaat, omdat ze is uitgenodigd om mee te gaan naar het bloemencorso. "Maar", zegt ze, "het is lang geleden dat ik zo'n leuke ochtend heb gehad. Volgende keer kom ik zeker weer."

"En daar doen we het voor," zegt Koehof als we het tuincentrum uitlopen om aan de wandeling te beginnen. "Iedereen moet het leuk hebben. Soms heeft een deelnemer een verzoek in welke richting we lopen en dat doen we dan ook. Vorige keer werd het laatste stukje alleen wel een survivaltocht. De weg waar we dachten te kunnen lopen, was nog niet af."

Barbecue

Ook hebben de initiatiefnemers plannen om in de zomer in de middag te gaan wandelen en dan af te sluiten met een barbecue. "Daarvoor vragen we, net als bij het ontbijt, een kleine bijdrage. En mochten er in de toekomst meer mensen komen, waarvan de één wat langer wil wandelen dan de ander, dan splitsen we ons op. Want we willen de eenzamen en mensen die contact of vriendschap zoeken, heel graag naar buiten krijgen."

Het wordt een flinke wandeling. Langs de Ringvaart naar Abbenes, langs de rand van Lisse door Lisserbroek en via Getsewoud terug naar het tuincentrum. Onderweg wisselen we geregeld van gesprekspartner. Er valt geen enkele stilte, er wordt geluisterd en verteld. Het voelt goed, zo samen op stap. We zien enkele bollenvelden die nog wat zonnestralen nodig hebben, ik merk meerdere keren, voor mij onbekende, plantjes op in de berm, we staan even stil bij een prachtige bloesem in een tuin en in Getsewoud wijzen twee van de wandelaars op schoenen die daar in de bomen hangen. Na 11 kilometer zijn we terug bij Suidgeest. Koude oren, zere voeten, maar een ervaring rijker, neem ik afscheid van deze vier fijne mensen.

Ook een keertje meewandelen of aanschuiven bij het gezamenlijke ontbijt van de wandelclub van Stichting Philia, mail naar info@stichtingphilia.nl voor meer informatie.

Kijk voor meer foto's op www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer.


Opening Freerunpark aan de Montreallaan in Nieuw-Vennep

Juf Marjolein Carstens is dé Superjuf
van 2019

A tribute to Fleetwood Mac door Mirage
in The Shack

Verdedigend DIOS pakt belangrijke punten in duel met MSV '19

Forza wil verdubbeling aantal bomen in H'meer

Forza wil dat op korte termijn heel veel bomen in Haarlemmermeer worden aangeplant. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP - De Forza!-fractie wil een verdubbeling van het aantal bomen in de gemeente. Hiermee wil Forza! dat de gemeente een bijdrage levert aan het verminderen van CO2 en de bestrijding van het fijnstof in de polder.

De fractie van Forza! heeft het college verzocht om voor de zomer met een voorstel te komen over de mogelijkheden van het planten van veel meer bomen en tegen welke prijs.

Forza! raadslid Michel van Dijk: "Nederland is flink aan het ontbossen, terwijl bomen goed zijn voor milieu, mens en dier. Ecologen zijn het er over eens dat bomen ook voor verkoeling zorgen in de zomer en in de winter warmte vasthoudt. Daarnaast verfraaien bomen de leefomgeving. Wij willen een verdubbeling van het aantal bomen in de gemeente. Hierover willen we graag het gesprek met andere partijen en het college aangaan".

Moeten deze bomen er inderdaad komen? Of eisen de vele extra bomen te veel ruimte op die beter gebruikt kan worden voor woning- en wegenbouw? Wil je jouw mening nog geven, mail deze dan naar redactie.nhm@rodi.nl.

Links op deze pagina zijn diverse reacties te vinden

Column Mats

Mats Hoogland (Foto: Jasper Groen)

Beroemd

door Mats Hoogland

Ik heb nooit BN'er willen worden, maar in de beginperiode van het jaar begin ik altijd te twijfelen. Dan is namelijk 'Wie is de Mol?' op tv. Als echte 'molloot' kijk ik elke aflevering 17 keer terug en schrijf alles wat gezegd wordt als script, woord voor woord, over in m'n molboekje.

2,5 Maand lang ben ik vermist op straat als ik dag en nacht hints- en theorieënsites afstroom om bevestiging te zoeken bij mijn vermoedens. Dan heb ik er een heleboel voor over om af te mogen reizen naar een ver land om daar 9 andere spelers 24/7 in de gaten te houden en mezelf helemaal kapot te vreten van binnen, omdat ik maar niet kan ontcijferen wie het spelletje nu de hele tijd loopt te saboteren.

Naast 'WIDM' is er een tweede obsessie bijgekomen: 'De Slimste Mens'. Niks vind ik heerlijker dan keihard naar m'n tv schreeuwen hoe het lied heet waarmee Douwe Bob meedeed aan het Songfestival, of zoveel mogelijk informatie over een vlogger die de deelnemers niet kennen, waar ik tot teleurstelling van mezelf best veel over weet.

Maar misschien is het toch maar beter voor mezelf dat ik geen 'Prominente Nederlander' ben, aangezien ik denk dat ik toch behoorlijk voor schut zou staan als ik de naam niet weet van 33ste president van de Verenigde Staten of in welk jaar de Slag bij Waterloo was om vervolgens met 7 seconden de finale in te stappen. En misschien is het ook maar beter dat 2 miljoen kijkers niet zien hoe ik de eerste aflevering van 'Wie is de Mol?' naar huis wordt gestuurd, omdat ik per ongeluk al mijn jokers ben kwijtgeraakt. Op de bank zit je veiliger.

Reacties Facebookvolgers op voorstel Forza voor verdubbeling bomen

HAARLEMMERMEER - De fractie van Forza! wil in gemeente Haarlemmermeer een verdubbeling van het aantal bomen. (lees het artikel rechts op deze pagina). Het artikel staat ook op onze website en op Facebook hebben wij onze lezers al opgeroepen te reageren.

Op Facebook en via de mail zijn al diverse reacties binnengekomen:

Leny de Gruijter-Broerse: "Misschien samen delen en inderdaad, waar bomen, om wat voor reden gekapt worden, gelijk nieuwe planten. Zeker in Zwanenburg, daar wordt toch niet gebouwd."

Nico Visser: "Meer huizen, geen voedselbanken meer. Meer bomen geen bezwaar, maar het hele klimaatgedoe is een geldklopperij van jewelste!"

Peter Roodenrijs: "Goedendag, ik heb foto's gemaakt wat de gemeente Haarlemmermeer, dit voorjaar heeft gekapt aan dikke bomen. Wat komt hiervoor in de plaats? Niets! Ook zijn jaren geleden dikke bomen weggehaald aan de buitenkant van de Amestelle, deze stonden in de stoep. Weggehaald, niets voor teruggekomen."

Han Bon: "Helemaal mee eens. Kunnen genoeg bomen geplant worden, bijvoorbeeld langs de routes van snelwegen naar de Keukenhof, prachtige bloesembomen."

Marijke Amama: "Bomen natuurlijk."

Jits Hartman: "Bomen natuurlijk! Er zijn al genoeg bomen en groen gekapt voor die 380kva-masten! Het zou daar namelijk 'de groene weelde' heten, is niet veel meer van over. En bovendien zijn het de beste CO2-stofzuigers die er zijn, en die hebben we hard nodig hier!"

Helma Van Der Tol: "Bomen natuurlijk. Als ze iedereen eruit zetten die er geen recht op heeft hier te zijn, zijn er genoeg woningen... Stoppen met dat ontbomen in nl!"

Zorgen om verhoogde rijbaanafscheiding

NIEUW-VENNEP - De HAP-fractie heeft van omwonenden en (agrarische) ondernemers verontrustende berichten ontvangen over de verhoogde rijbaanafscheiding aan de Rijnlanderweg, tussen de Bennebroekerweg en de Venneperweg. De fractie stelt het college schriftelijke vragen.

In het najaar van 2018 is de weg opnieuw geasfalteerd. Eind maart zijn de verhoogde rijbaanafscheidingen aangebracht. Omwonenden en (agrarische) ondernemers vinden, dat hierdoor de weg voor alle verkeersdeelnemers gevaarlijker is geworden. De weg wordt veelvuldig gebruikt door landbouw- en vrachtwagenverkeer. Veelal grote machines, die zich moeten verplaatsen via de polderwegen.

Door de verhoogde rijbaanafscheiding is het voor diverse verkeersdeelnemers niet meer mogelijk elkaar te passeren of om uit te wijken zonder een boom, obstakels bij (privé)opritten, of de verhoogde rijbaanafscheiding te raken.

De HAP-fractie twijfelt of de verhoogde afscheiding de juiste keuze is geweest, wil weten of er vooraf contact is geweest met omwonenden en zou graag zien dat het college in gesprek gaat met omwonenden en ondernemers om de herinrichting van de Rijnlanderweg opnieuw te bekijken.

Kinderboek

De voorkant van het boek dat Jetty Joppe schreef. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Jetty Joppe uit Hoofddorp heeft haar droom verwezenlijkt en een kinderboek geschreven. Ze heeft Ed van Brummen bereid gevonden om 'Rudi Reiger 's avonturen' in illustraties om te zetten. "En dat is fantastisch geworden", zegt de schrijfster. Het boek is te koop via jetty.gvu@gmail.com.

Jetty Joppe met haar boek. (Foto: PR)

Opening freerun parcours in Nieuw-Vennep

Trucs en soms zelfs halsbrekende toeren horen ook bij freerunnen.

NIEUW-VENNEP - Een pull-up rek, een piramidenet, zwerfkeien, een spidercage speeltoestel en betonnen buizen en platen vormen het nieuwe freerun parcours bij de Montreallaan. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water opende zondag 14 april deze nieuwe aanwinst officieel.

De initiatiefnemers van het freerun parcours - Wesse, Jesper en Luc - waren, vanzelfsprekend, ook van de partij. De wethouder interviewde de trotse heren over hun passie en hun project. Daarna verzorgden zij een freerun-demonstratie om direct over te gaan op een clinic in freerunnen voor alle aanwezigen die wilden meedoen.

Bij freerunnen maak je gebruik van allerlei obstakels om je zo snel mogelijk door een ruimte te bewegen. (Foto's: Rowin van Diest)

Freerunnen is een sport waarbij zo creatief mogelijk van het ene punt naar het andere punt wordt bewogen met allerlei sprongen, trucs en het gebruik van obstakels.

Juf Marjolein is Superjuf 2019

Superjuf Marjolein Carstens. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer / Jur Engelchor)

HAARLEMMERMEER - Haar ogen lichten op als ze over haar klas begint. "Die is zó leuk." En de liefde is wederzijds, want het zijn de kinderen (en ouders) van groep 6 van basisschool De Wilgen in Hoofddorp die hun juf Marjolein hebben opgegeven voor de verkiezing van Haarlemmermeerse Supermees / Superjuf 2019. "Ze waren door het dolle heen toen ze hoorden dat ik had gewonnen."

"Ik wist van niks, totdat ik opeens een mail kreeg, dat ik was genomineerd," lacht Marjolein Carstens (26). Ze kon het aanvankelijk nauwelijks geloven. Kinderen en ouders van haar klas hadden haar aangemeld en ze werd uitgenodigd voor een gesprek met de jury. Dat ging zo goed dat op dinsdag 2 april wethouder Marjolein Steffens-van de Water bekend maakte dat Carstens de Haarlemmermeerse Superjuf van 2019 is.

Poppen

Ze wilde altijd al juf worden, vertelt juf Marjolein, die in Hoofddorp is geboren en getogen. Als kind speelde ze vaak schooltje, met haar poppen en knuffels in de kring. Nu is ze bezig aan haar derde jaar als juf. "Je wordt leerkracht om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling. Ieder kind is anders. Bij sommige kinderen moet je extra je best doen, maar als je merkt wat voor vooruitgang zij boeken, is dat zó waardevol. Gouden momenten."

Ervaren

'Na een volle werkweek gaat Marjolein nog even een uurtje of wat Pinteresten om te kijken of ze nog wat leuks vindt voor de klas', staat er in het juryrapport. Carstens: "Je zoekt naar die extra dingetjes waardoor leerlingen over 20 jaar nog weten: dát heb ik bij juf Marjolein geleerd." Ze laat de kinderen proefjes doen om te ervaren dat olie op water blijft drijven. En hoe maak je duidelijk wat een vierkante meter is? Door met tape op de grond een vierkante meter af te plakken en dan te kijken hoeveel kinderen daarin kunnen. "Dat waren er maar liefst negentien", lacht de Superjuf. "Het allerbelangrijkste is dat kinderen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Alleen dan kunnen ze leren. Ik vertel veel over mezelf, benader de kinderen positief en ga met ze om zoals ik zelf ook behandeld wil worden."

Droomklas

Over haar klas is ze dolenthousiast: "Het is echt een droomklas met zulke leuke kinderen. Ze accepteren van elkaar dat de een soms wat langer ergens over doet en dat de ander soms wat extra aandacht nodig heeft. Het is ook zo'n leuke leeftijd; kinderen van 9 en 10 jaar die zich al best groot voelen. Maar als het gaat sneeuwen, staan ze vastgeplakt aan het raam met open mond naar de dwarrelende sneeuwvlokken te kijken. Dan zijn ze weer echt klein."

Juf Marjolein is blij met de waardering. "Echt onwijs gaaf. Maar er zijn natuurlijk een heleboel superjuffen en supermeesters. Ik heb een klas van 23 leerlingen, een cadeautje. Veel leerkrachten staan met veel liefde en inzet les te geven in klassen van meer dan dertig leerlingen. Dat zijn echte toppers. Ik kan me voorstellen dat de werkdruk dan heel hoog is. Het is niet voor niks dat er actie wordt gevoerd in het onderwijs."

Verkiezing

Boekhandel Stevens uit Hoofddorp organiseerde de verkiezing dit jaar voor het eerst. Schoolkinderen vulden online in wie hun lievelingsmeester of -juf is en waarom. Op basis van de 240 inzendingen heeft een jury drie leerkrachten genomineerd.

Naast Marjolein Carstens waren dat Clint van Lunteren van groep 6B van basisschool Klimop en Cynthia Wassink van groep 6A van basisschool Tabitha. De winnaar ontving een oorkonde en een boekenpakket voor haar school ter waarde van 200 euro.

https://haarlemmermeergemeente.nl

Boskern Loket

HOOFDDORP - In wijkcentrum De Boskern aan de Liesbos is donderdag 18 april het Boskern Loket. Naast de reguliere inloopspreekuren van het Financieel Café (13.00-15.00 uur) en het Pluspunt van Stichting Meerwaarde (13.00-16.00 uur) kunnen Haarlemmermeerders vrijblijvend en zonder afspraak terecht bij, onder andere, medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer, Team Sportservice, diverse zorginstellingen, Wijkraad Overbos, Wijkleerbedrijf Calibris en brandweer Kennemerland.

Indien de werkzaamheden het toelaten, is ook de wijkagent aanwezig voor het beantwoorden van vragen die bewoners bezighouden. Dus bij vragen over sporten in de wijk, over brandpreventie, hulp in de huishouding of meer gemeentegerelateerde vragen, kom langs.

Bij voldoende bezoekers op 18 april is er een volgende Boskern Loket op donderdag 16 mei. Informatie bij Annet Kock, 06-2484 8749 / boskern@maatvast.nl.

Certificaten voor veertien deelnemers ZAAI

Wethouder Ap Reinders met de deelnemers aan ZAAI 2018-19 en medewerkers van ZAAI Haarlemmermeer en Rabobank Schipholregio. (Foto: Jur Engelchor)

HAARLEMMERMEER - ZAAI Haarlemmermeer helpt, sinds de oprichting in 2015, 59 startende ondernemers om meer succesvol te ondernemen. Woensdag 10 april werd het coachings- en begeleidingstraject ZAAI Haarlemmermeer 2018 / 2019 afgesloten met de uitreiking van een certificaat door wethouder Ap Reinders aan de laatste lichting deelnemers.

In 2015 nam gemeente Haarlemmermeer het initiatief voor ZAAI Haarlemmermeer, geïnspireerd door ZAAI Amstelveen. De gemeente zag het aantal Zelfstandige Professionals (ZP'ers) en startende ondernemers al jaren sterk stijgen. Daarnaast wordt deze groep steeds belangrijker voor de lokale economie en werkgelegenheid. Maar niet iedere starter beschikt over de commerciële vaardigheden om zijn of haar bedrijf naamsbekendheid te geven en succesvol te maken.

ZAAI Haarlemmermeer helpt hierbij. Dit doet zij door coaching sessies en masterclasses te geven en door starters te verbinden met elkaar én het lokale MKB. Door nu in starters te investeren (te zaaien), kunnen ondernemers succesvol groeien. Dit versterkt de lokale en regionale economische structuur, zodat de hele gemeenschap kan oogsten.

Wethouder Ap Reinders is enthousiast: "ZAAI helpt door te investeren in de ondernemerskwaliteiten van starters. Want ondernemerschap in Haarlemmermeer floreert en zeker bij de deelnemers aan ZAAI. Dat merk ik als ik met hen spreek en zie welke impact ZAAI heeft op hun ondernemerskwaliteiten. Hun lessen en ervaringen helpen ook weer andere ondernemers en stellen ZAAI in staat toekomstige deelnemers nóg beter in hun startfase te ondersteunen."

Aan editie 2018-19 namen veertien ondernemers deel. Tijdens de feestelijke afsluiting op 10 april gaven alle deelnemers een korte pitch over hun ZAAI-ervaring. Hierna kregen van Reinders hun deelnemerscertificaten.

Starter en geïnteresseerd in de volgende ZAAI-editie, aanmelden: https://zaaihaarlemmermeer.nl/aanmelden.

Taalwandelingen in april

Wandelen en tegelijkertijd de Nederlandse taal (beter) leren, kan met het Taalhuis van de bibliotheek. (Foto: Bibliotheek Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - Ken je of ben je iemand die graag beter Nederlands wil leren? Kom wandelen met het Taalhuis van de Bibliotheek in Bibliotheek Hoofddorp-Centrale op het Raadhuisplein.

Bij Het Taalhuis gaan de wandelschoenen aan en gaan de deelnemers aan de slag met de Nederlandse taal. Tegelijkertijd doen zij sociale contacten op in Hoofddorp én zij zijn sportief bezig.

Na afloop is er koffie en fruit. Kinderen zijn ook welkom om mee te komen.

De taalwandelingen in april zijn op donderdag 18 en 25 april van 10.00 tot 11.30 uur en zijn gratis te bezoeken.

Aanmelden mag (is niet verplicht) via leonie.schuitemaker@debibliotheekhaarlemmermeer.nl.

www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Financieel Café Overbos ontvangt 500ste bezoeker

HOOFDDORP - Het Financieel café Overbos ontvangt donderdag 25 april om 14.00 uur de vijfhonderdste bezoeker.

In wijkgebouw De Boskern aan de Liesbos in de wijk Overbos is iedere donderdag van 13.00 tot 15.00 uur het Financieel café. Het café is een samenwerkingsverband van gemeente Haarlemmermeer, Wijkraad Overbos, Stichting Maatvast en Humanitas Haarlemmermeer. Het café is in mei 2016 gestart en iedere donderdagmiddag zijn er vier vrijwilligers van Humanitas aanwezig om zonder afspraak en anoniem bewoners te ontvangen met hun vragen op administratief en financieel gebied.

De vragen zijn zeer divers, veelal gaat het om het uitleggen van een brief, maar ook over belastingen, toeslagen en het aanvragen van gemeentelijke voorzieningen. De vragen lijken ook mee te bewegen met de conjunctuur, zo zijn er de laatste maanden meer vragen over huisvesting, hoe kom ik aan een grotere woning?

In 2016 bezochten 24 bewoners het café, in 2017 waren dat er al 169 en in 2018 groeide dit naar 210. Het eerste kwartaal 2019 waren het er alweer 77, zodat op 25 april de vijfhonderdste bezoeker wordt verwacht. Momenteel is het aantal bezoekers gemiddeld vijf per middag.

Pasen op Jeugdland NV

Paaseieren. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP - Jeugdland Hoofddorp, Redenburgsingel 100, verzorgt zaterdag 20 april om 12.00 uur een Paaslunch en een Paastocht.

Geniet op Jeugdland, vanaf 12.00 uur, van verse broodjes, pannenkoeken, eieren en af en toe een chocolaatje.

Om 14.00 uur is het tijd voor de Paastocht. Samen met de Paashaas gaan de kinderen op zoek naar de eieren die op Jeugdland verstopt zijn. Wie het gouden ei vindt, ontvangt een verrassing. Voor de tocht begint, kunnen kinderen zich laten schminken als haas. In verband met de boodschappen is het fijn als kinderen (en hun ouders) zich voor de lunch even aanmelden via kantoor@jeugdland.net. De kosten voor de Paaslunch zijn 1 euro.

https://jeugdland.net/hoofddorp

Fietsexamen 7de- en 8ste groepers

Basisschoolleerlingen wachten op het moment dat ze het sein krijgen om op hun fiets te stappen. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer)

HAARLEMMERMEER - Ruim 2000 basisschoolleerlingen uit Haarlemmermeer springen van 15 april tot 7 juni op de fiets voor het praktisch verkeersexamen. Hiermee laten de 7de- en 8ste groepers zien dat ze theorie ook in de praktijk kunnen brengen en zich veilig gedragen in het verkeer.

Het verkeersexamen is op dertien dagen en op zeven locaties: Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Badhoevedorp, Vijfhuizen, Lisserbroek, Zwanenburg en Rijsenhout.

De route is zorgvuldig uitgezet. Op de openbare weg, zodat de kinderen alle mogelijke verkeerssituatie en deelnemers tegenkomen. Langs de route staan controleurs die opletten of de leerlingen stoppen bij verkeerslichten, richting aangeven en voorrang verlenen. Voor de start van het examen is er een fietscontrole. Leerlingen mogen alleen aan het examen deelnemen als hun fiets aan de wettelijke eisen voldoet. Als het ter plaatse gefikst kan worden, wordt dat (gratis) gedaan.

"Fantastisch en enorm stoer dat zoveel kinderen meedoen. Als wethouder Verkeer vind ik het belangrijk dat kinderen leren wat verkeersrisico's zijn en dat ze leren om die risico's in te schatten. Een goede manier om dit te doen is door te oefenen en een examen af te leggen. Misschien kunnen kinderen hun ouders nog wat leren", zegt Marja Ruigrok.

De gemeente werkt voor de examens samen met Vervoerregio Amsterdam, OnderwijsAdvies, Traffic Support, VVN, Fietsersbond Haarlemmermeer & De Meerwinkel.

haarlemmermeergemeente.nl

Gelijkspel voor FC VVC

NIEUW-VENNEP - FC VVC kwam zaterdag 13 april tegen VEW in de derde klasse niet verder dan gelijk, 2-2.

Het was slecht vertoeven op het anders zo knusse VVC-complex. Het was koud en er viel zelfs natte sneeuw. Trainer Rick van IJzendoorn verwachtte een zeer gemotiveerd VEW, aangezien de ploeg degradatiezorgen heeft. VVC had dan ook moeite met de aanvalskracht van VEW. De 0-1 was dus niet onterecht. De ploeg van IJzendoorn moest de tweede helft met meer power spelen. Dit gebeurde en er kwamen kansen. Mitchell Griekspoor maakte na een goed opgezette aanval gelijk. Direct daarna zette Rezgar Kasim zijn team op voorsprong. Vanaf de aftrap kon VEW 2-2 scoren. In 3 minuten werd drie keer gescoord. VVC bleef knokken voor de winst, maar het zat niet mee. De scheidsrechter verzuimde de thuisploeg een zuivere strafschop te geven. Aan de andere kant had VEW pech met een onhoudbaar schot op de paal.

VVC heeft nog vier duels te gaan. Eerst de zware uitwedstrijd tegen Stormvogels, daarna ZSGO, dan de interessante derby tegen Overbos. Ook het duel tegen kampioen Kagia wordt niet saai.

Pasen en meivakantie bij Jeugdland

Gezellige drukte op het grote terrein van Jeugdland Nieuw-Vennep. (Foto: Jeugdland)

NIEUW-VENNEP - Ook op Jeugdland Nieuw-Vennep gaat de meivakantie bijna van start. Dat betekent dat kinderen bijna alle dagen op Jeugdland terecht kunnen om te spelen, hutten te bouwen of mee te doen aan extra activiteiten.

Woensdagmiddag 17 april is er nog paaseieren schilderen. Vrijdag 19 april worden er op Jeugdland paaseieren verstopt. Aan de kinderen de taak ze allemaal te vinden. Vanzelfsprekend zijn ze goed verstopt dus een eitje wordt deze opdracht niet. Lukt vrijdag niet om te komen, zaterdag 20 april is er nog een keer paaseieren zoeken.

Jeugdland is in de meivakantie extra geopend. Van dinsdag 23 april tot en met zaterdag 4 mei van 10.00 tot 17.00 uur (zondag altijd gesloten). Ook zaterdag 27 april, Koningsdag, is Jeugdland gesloten.

jeugdland.net/nieuwvennep

Eremedaille voor Trumpets of the Lord

Het koor Trumpets of the Lord tijdens een van hun concerten. (Foto: www.trumpetsofthelord.nl)

HOOFDDORP - Rob van Dijk richtte in 1969, samen met een aantal jongeren uit Hoofddorp, het jongerenkoor Trumpets of the Lord op. Het koor trad op met nieuw kerkelijk repertoire, waaronder swingende gospels.

Vijftig jaar later swingt het koor nog steeds, met optredens voor radio en televisie, in binnen- en buitenland en met begeleiders als Tijs van Leer en het Young Krakow Philharmonic uit Polen. Burgemeester Onno Hoes overhandigde het koor tijdens hun jubileumconcert in Schouwburg De Meerse vrijdag 12 april de eremedaille van de gemeente Haarlemmermeer.

Hulp bij aangifte belasting

HOOFDDORP - Hulp nodig bij de belastingaangifte? Kom woensdag 24 april tussen 14.00 en 16.00 uur langs in de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale op het Raadhuisplein voor hulp van MeerWaarde. Om in aanmerking te komen voor deze hulp is er een aantal criteria: een werkende DigiD, inwoner zijn van Haarlemmermeer en een schriftelijke mededeling van de Belastingdienst hebben.

Column Sterkliniek Dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Bul-garen

door Lodewijk Kamps

Er stond een afspraak voor hond Claire, die ooit uit een Bulgaars asiel kwam. De eigenares had haar 4 jaar daarvoor geadopteerd via een organisatie die arme Oost-Europa honden naar het Westen haalt. Al die tijd in Nederland had het dier etterende wonden op de buik. De dierenarts die Claire toen behandelde, schreef meerdere antibioticakuren uit, die alle even hielpen, maar die nooit konden zorgen voor totale genezing. Uiteindelijk was Claire doorverwezen naar een specialistencentrum, maar de eigenares wilde er eerst een andere 'gewone' dierenarts naar laten kijken. En dat waren wij! Op haar buik zaten drie fistelgaten en van de navel tot het bekken een enorm litteken van een wond die ooit voor een sterilisatie was gemaakt. Rondom de fistels zaten grote ontstekingsreacties en was de huid gevoelig.

Desalniettemin gedroeg Claire zich zoals elke vrolijke hond van middelbare leeftijd: onstuimig en enthousiast. De keiharde noodzaak voor een snelle corrigerende ingreep was dus nog niet geheel duidelijk. Toch besloten we, na uitvoerig overleg, de fistels aan te pakken, omdat het chronische en pijnlijke ontstekingshaarden zijn. We verrichtten grondig pre-anaesthetisch onderzoek, brachten Claire onder verdoving, aan de monitor en de beademing. We sneden om de processen heen en prepareerden het littekenweefsel weg. Enorme reactieve bloedvaten moesten worden afgebonden; het was werkelijk gigantisch. Al snel kwamen we een soort vliegertouw of garen tegen dat in Bulgarije gebruikt was om de buikwand te hechten. Onoplosbaar materiaal dat wel voor problemen moest zorgen. Hoe is het mogelijk dat er in die landen nog met zulk materiaal gewerkt wordt, terwijl er zoveel beter hechtdraad te krijgen is? Ook de lengte van de wond was bizar! Zeker 15 centimeter besloeg het littekenweefsel dat we helemaal moesten weghalen. Een ongekend bloedbad.

In het weggehaalde weefsel zat veel onopgelost touw. Het weer dicht hechten van de wond was een verhaal op zich, als ging het om het keurslijfje van een jonkvrouw, zo moesten we haar buikwand strak trekken en insnoeren om de wond gesloten te krijgen. Tijdens de operatie gaven we al extra pijnstilling om de revalidatie te bespoedigen.

Na een week zagen we haar terug. Claire had totaal nergens last van gehad. Ze was vrolijker dan ooit. Alles had goed uitgepakt. De medicijnen hadden hun werk gedaan. Het moderne hechtmateriaal zorgde voor veel minder pijn. Het was fantastisch om te ervaren hoeveel baat Claire had van deze ingreep.

Een dag later stond bij ons een laparoscopische sterilisatie van een 11 maanden oude Mechelse Herder op het programma. Nooit voelde het fijner om op deze innovatieve wijze te opereren, waarbij we slechts drie piepkleine gaatjes maken in de buikwand, die met ultramodern hechtmateriaal worden dicht gehecht.

Tweede filiaal voor Tuinhout & Sierbestrating de Oosteinde

Kom langs bij het nieuwe filiaal van Tuinhout- en Sierbestrating Oosteinde in Vijfhuizen. (Foto: PR)

VIJFHUIZEN - Na 13 jaar in Hillegom succesvol actief te zijn met een showtuin van 1.000 m2, openen William Dobbe en Henk van de Ploeg een tweede filiaal van Tuinhout & Sierbestrating de Oosteinde naast het Tuincentrum de Oosteinde in Vijfhuizen.

Naast een enorme sortering tuinhout en tegels van bekende merken als Schellevis, Marlux en Hillhout mogen ook producten als kunstgras en luxe tuinlampen niet ontbreken. Voor de tuinliefhebber kan hier naar hartenlust gewinkeld worden. Tuinhout & Sierbestrating is aangesloten bij een inkooporganisatie waardoor een lage prijs gegarandeerd is.

Met twintig andere grote bedrijven uit Nederland zorgt Tuinhout & Sierbestrating de Oosteinde dat u, de consument, niet te veel betaald maar wel waar krijgt voor uw geld. "We gaan uiteraard net als de klant voor het beste eindresultaat," vertelt filiaalleider Jim Nauta enthousiast. Dit houdt in dat hij uitgebreid de tijd neemt voor een gedegen advies. "Of het nu gaat om een tuinontwerp of het maken van een daarbij behorende tegelkeuze, bij Tuinhout & Sierbestrating de Oosteinde zit u altijd goed."

Feestelijke opening

Bij een feestelijke opening mogen scherpe openingsaanbiedingen niet ontbreken, in de advertentie elders in deze krant zijn een aantal van deze aanbiedingen te vinden. Tevens ligt voor iedere bezoeker tegen inlevering van de bon in de advertentie een paar Garden Stones werkhandschoenen klaar. Naast de ruime openingstijden is iedereen ook op tweede paasdag van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom aan de Schipholweg 1088 in Vijfhuizen.

www.sierbestratingoosteinde.nl

Brunch en boottocht tussen twee forten

De aanlegsteiger bij Restaurant Geoff's. (Foto: CRASH Museum)

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum'40-'45 in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk is zondag 21 en maandag 22 april (Pasen) samen met het Zeilfort Kudelstaart start- en eindpunt van boottochten tussen beide forten. Aangezien Het Fort bij Aalsmeer geen aanlegsteiger heeft en Restaurant Geoff's wel, is het nuttige met het aangename verenigd.

Zeilfort Kudelstaart heeft voor het paasweekend het initiatief genomen om een bezoek aan één van de forten of beide forten te combineren met een vaartocht tussen beide forten, eventueel uit te breiden met een brunchbuffet bij Restaurant Geoff's, de buurman van CRASH.

Pendeldienst

Deelnemers kunnen vanaf 11.00 uur starten met een bezoek aan het CRASH museum, gevolgd door een paasbrunch bij Restaurant Geoff's.

Bij Geoff's kan een kaartje voor de Pendeldienst Westeinderrondvaart naar Fort Kudelstaart (retour 7,50 euro) gekocht worden. Natuurlijk wordt ook in Fort Kudelstaart gestart, waarvandaan naar het Fort bij Aalsmeer gevaren wordt, met afmeer bij Restaurant Geoff's voor de brunch en vervolgens een bezoek aan het CRASH museum.

Het CRASH museum in het Fort bij Aalsmeer is beide paasdagen te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur.

www.crash40-45.nl

Meivakantie vieren in de bieb

Bellenblazen XL kan in twee bibliotheken in Haarlemmermeer. (Foto: PR)

HAARLEMMERMEER - Vervelen is niet nodig in de meivakantie, want Bibliotheek Haarlemmermeer organiseert leuke activiteiten voor kinderen. Deze zijn gratis te bezoeken.

Woensdag 24 april is de activiteit 'Bellenblazen XL' in Bibliotheek Zwanenburg (of buiten, als het mooi weer is) en op woensdag 8 mei in Hoofddorp-Floriande. Bij Bellenblazen XL zijn het geen gewone bellen, maar van die enorme. Kinderen van 2 tot 6 jaar kunnen meedoen.

Het Bellenblazen XL is van 14.30 tot 15.30 uur. Ook wordt voorgelezen met een glas limonade erbij.

Woensdag 1 mei is er de interactieve en muzikale voorstelling 'Kabouter Spillebeen viert de lente'. Kabouter Spillebeen vindt een nestje in een boom, maar dan valt er een vogeltje naar beneden. De voorstelling is voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Dino-ei

Kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen vrijdag 3 mei meedoen aan de workshop 'Maak je eigen dino-ei' in de Bibliotheek-Centrale aan het Raadhuisplein in Hoofddorp. Voor het knutselen begint, luisteren de kinderen naar de mooiste prentenboeken over dieren en hun eieren om geheel geïnspireerd aan het knutselen te slaan. Alle ei-kunstenaars graag verzamelen om 14.45 uur. Het duurt tot 16.00 uur.

www.debibliotheek
haarlemmermeer.nl

Tweede Paasdag livemuziek in The Shack

De band Mirage evenaart de muziek van Fleetwood Mac. (Foto: PR)

OUDE MEER - Het wordt maandag 22 april in The Shack aan de Schipholdijk weer genieten van livemuziek, in het bijzonder voor de fans van Fleetwood Mac.

Mirage, a tribute to Fleetwood Mac

Mirage is op veler verzoek terug in The Shack. De band Mirage bestaat uit vijf uitmuntende muzikanten, die uit liefde voor Fleetwood Mac de koppen bij elkaar gestoken hebben om de gouden hits van weleer nieuw leven in te blazen. De specifieke sounds, intonaties en podiumpresentatie, die zo bepalend zijn voor het succes van de Amerikaanse superband Fleetwood Mac, worden feilloos geëvenaard. Ook de songs worden weergaloos vertolkt, onder andere door leadzangeres Chaja van der Heide met de van Stevie Nicks zo kenmerkende sound in nummers als 'Dreams', 'Rhiannon', 'Gipsy' of 'Sarah'. Dit alles gehuld in de bekende mysterieuze zwierige kledij en kachelpijp hoeden. Ook de van Christine Mc Vie bekende wonderschone nummers als 'Songbird' en 'You Make Lovin' Fun' worden fantastisch neergezet door toetseniste Louise van Sande Bakhuyzen. En natuurlijk passeren monumentale, emotioneel geladen nummers, zoals 'Tusk', 'Chain', 'Don 't Stop' en 'Go Your Own Way' de revue, waarin topgitarist Dominik Sprenger een hoofdrol speelt.

Het geheel wordt bijeengehouden door een krachtige ritmesectie, gevormd door de ex-Wild Romance drummer Guzz Genser en benjamin van de band, bassiste Joyce van der Hoorn. Dankzij deze topbezetting is een zeer indrukwekkende performance te verwachten. Er is nog maar een beperkt aantal plaatsen. Check dit via info@the-shack.info.

The Shack is tweede paasdag open om 15.00 uur, Mirage speelt vanaf 16.00 uur. Toegang is 10 euro.

Hucksters

Vrijdag 26 april: Hucksters, ook voor deze avond zijn nog slecht enkele plaatsen beschikbaar. Mail naar info@the-shack.info voor meer info.

Zondag 28 april: Dynamite Bluesband. Twee weken geleden behaalde deze fantástische band de derde plaats bij de European Blues Challenge op de Azoren. Gaat ze zien deze explosieve bluesband.

www.the-shack.info

Dik verlies SV Hoofddorp

HOOFDDORP - Het zondagteam van SV Hoofddorp verloor 14 april in de eerste klasse kansloos van DSOV met 0-4. Het team van trainer Jethro Abram was compleet uit vorm en kwam geen moment in de wedstrijd.

Eerder dit seizoen verliep de derby tussen de teams spannend. Het duel eindigde toen in een zinderende 4-4. Deze keer zag het publiek een geheel andere wedstrijd. DSOV moest vooraf behoorlijk sleutelen om met een goede opstelling op het veld te verschijnen. Bij Hoofddorp viel al snel op dat de spelers niet in de wedstrijd kwamen en elkaar bijzonder slecht wisten te vinden. Na een goede actie van Kobina Plange kwam de bal bij Sven Wierda. Die had deze keer echter zijn scherpte thuis gelaten en knalde de bal hoog over. Aan de andere kant moest doelman Jan Ziere zijn klasse tonen om een hard schot van Bryan Wilderom te stoppen. Plange wist ook nog een kans te creëren die echter geen doel trof. Met rust stond het nog steeds 0-0.

Gelukstreffer

Hoofddorp begon sterk aanvallend aan het tweede bedrijf en Plange en Jasmin Ramic waren dicht bij een doelpunt. Na 17 minuten spelen kon Yoey Carolina 0-1 scoren. Nog geen 2 minuten later stond het 0-2 door wederom Carolina. Zelf gaf hij na afloop aan dat het een gelukstreffer was. Hij wou een voorzet geven, maar door de wind was Ziere kansloos. Abram zag de bui al hangen, het lukte zijn team niet om terug te komen. Door invaller Marchena en Wilderom werd het zelfs 0-4.

Vergeten

Hoofddorp wilde het duel na afloop snel vergeten. Wellicht kan het zich revancheren in het duel komend weekend, zondag 22 april om 14.00 uur uit tegen Hillegom.

Twee keer winst basketballers

HOOFDDORP - De vrouwen en mannen van Basketball Vereniging Hoofddorp hebben zaterdag 13 april allebei het seizoen afgesloten met een overwinning.

De vrouwen versloegen in de promotiedivisie Almonte in Eindhoven met 47-57. Coach Linda Somers moest drie vaste krachten missen wegens blessures, de vervangsters deden het uitstekend. Lotte de Vries nam na een lange periode van trouwe dienst afscheid. Ze kreeg een publiekswissel. Hoofddorp stond toen al op een veilige voorsprong. Somers kijkt terug op een goed seizoen. Ze verwacht dat haar team volgend jaar kan doorstromen naar de bovenste 4. Klomp kwam tot 15 punten, Groot tot 12.

De mannen versloegen DAS met 69-74. Door de knappe zege steeg Hoofddorp naar de zesde plek. Coach Edward Spier was door omstandigheden niet aanwezig en werd overgenomen door Michel Done. Hoofddorp liep in het derde kwart ver voor. Daarna had de tegenstander een sterke periode en kwam nog dichtbij. Via twee driepunten kon Amadeo Proto zijn team op voorsprong houden. Hoofddorp kijkt terug op goed seizoen.

Verdedigend DIOS pakt belangrijke punten

Ondanks de voortdurende noodzaak om te verdedigen is het toch DIOS dat de 1-0 maakt. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - DIOS won zondag 14 april in de derde klasse met 1-0 van MSV '19. Het was een zwaar bevochten zege.

Het zal niet vaak voorgekomen zijn, dat DIOS voor eigen publiek zo defensief speelde Het moest echter wel, want MSV was sterk en voorin razend gevaarlijk. De thuisploeg kwam amper over de middenlijn en moest voorzichtig spelen, wel werd het na een kwartier 1-0.

In de tweede helft bleef MSV de aanvallende ploeg. De achterhoede van DIOS zat echter goed in de wedstrijd en bleef overeind. Het werd een zwaar bevochten overwinning voor het team van trainer Dave Lange. En de 0 houden tegen een aanvallende ploeg als dit is een prestatie op zich te noemen.

Tweede paasdag is de zware uitwedstrijd tegen koploper RKDES. De kans is groot dat het team van Lange wederom verdedigend moet gaan spelen om kansrijk te blijven.

Football Clinic

Voor de jeugd van DIOS was het ook een goede week. Er was een speciale Football Clinic van de Gomes Football Player. Calvin Stengs, stervoetballer van AZ, kwam speciaal naar Nieuw-Vennep om zijn kunsten te laten zien. De jeugd van DIOS was bijzonder blij met zijn komst en leerde veel van de AZ-ster. In totaal kan de DIOS-jeugd (tussen de 6 en de 12 jaar) meedoen aan tien trainingen, gegeven door goede trainers die deels gebruik maken van materialen die niet vaak bij een voetbalvereniging te vinden zijn.

De overige data van de 'Football School at DIOS' zijn 19 en 26 april, 10, 17, 24 en 31 mei en 7, 14 en 21 juni.

Eindelijk weer eens winst voor hockeyvrouwen De Kikkers

Kikkers pakt weer eens de volle winst. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW VENNEP - De vrouwen van De Kikkers versloegen zondag 14 april in de vierde klasse HCRB met 2-1. Die winstpartij was zeer welkom.

De Kikkers scoort dit seizoen moeilijk. Mede daardoor staat het team van coach Peter Paul van Muijden op de elfde plek. Tegenstander HCRB staat een plek hoger op de ranglijst en is ook geen hoogvlieger. De Kikkers was, tot dit duel, in zestien duels niet verder gekomen dan vijftien treffers. Tegen HCRB werkten de dames hard voor een goed resultaat. De 2-1 winst was dan ook het resultaat van de wil om collectief hard te willen werken. Dit seizoen speelt het Nieuw-Vennepse team nog vijf competitieduels. Volgende tegenstander is Saxenburg uit Haarlem.

Kikkers Open

Mixed Hockey Club De Kikkers kijkt alweer uit naar het Kikkers Open. Een enthousiaste vrijwilliger kijkt er naar uit: "'Het Kikkers Open toernooi is het familie- en vriendentoernooi waarbij gezelligheid voorop staat. Het toernooi waarbij je met familie, vrienden, ouders van teams of buren een gezellige afsluiter van het seizoen beleeft."

Het Kikkers Open is op zondag 9 juni, eerste pinksterdag. De voorbereidingen om er een geslaagde dag van te maken, zijn in volle gang. Teams van minimaal acht spelers kunnen zich aanmelden via de website. Gespeeld wordt op een half veld. Het thema is dit jaar Hollywood. Teams kunnen hierin al hun creativiteit kwijt qua kleding en acts. Ter afsluiting wordt een diner aangeboden. Kosten zijn 10 euro (kinderen t/m 12 jaar 6 euro). Sluitingsdatum voor inschrijving is 15 mei.

www.kikkers.com

Wit goud

AALSMEERDERBRUG - Wethouder Marja Ruigrok heeft donderdag 11 april in de Arendshoeve het eerste kistje asperges ontvangen tijdens de Meerbusiness Asperge Party 2019.

Traditiegetrouw opent het aspergeseizoen op de tweede donderdag in april. Daarom organiseerde MeerBusiness Haarlemmermeer & Schiphol een Asperge Party.

Het kistje witte goud is aansluitend symbolisch geschonken aan de Voedselbank.

Onterechte nederlaag SV Overbos

HOOFDDORP - Het zaterdagteam van SV Overbos verloor 13 april met 3-1 van Stormvogels. Onterecht, maar de tegenstander ging beter met de kansen om.

Beide teams waren strijdbaar en aan elkaar gewaagd. De eerste 20 minuten was het team van trainer Maurice Kuiper de beste. Het lukte echter niet om de doelman van Stormvogels te passeren. En een oude voetbalwet zegt, dat als je lang genoeg wacht, de tegenstander wel tot scoren komt. In korte tijd werd het 1-0 en 2-0. Toen het in de tweede helft zelfs 3-0 werd, was het duel beslist. Overbos bleef haar sportieve plicht doen en Max Doesburg scoorde nog, maar met iets meer scherpte en een beetje geluk was een puntje mogelijk geweest.

Hockeyers De Reigers blijven overtuigen

HOOFDDORP - De Reigers blijft in de eerste klasse overtuigend bovenaan staan. Zondag 14 april won het de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Spandersbosch met 2-4.

Door Mark Weber werd het 0-1. De tegenstander kwam beter voor de dag dan was verwacht en het was niet onverdiend dat het gelijk werd. Daarna bleef het team van trainer / coach Wiegert de Regt rustig en op zoek gaan naar de volgende treffer. Die kwam na een goede aanval waaruit Maarten Dekker kon scoren. Daarna bleef de hekkensluiter onder druk staan. Door Dekker en de goed spelende Floris Baars werd het een overtuigende winst.

De hockeymannen komen iedere week dichterbij de titel. Belangrijk is dat de mannen van De Regt scherp blijven. Gezien de gretigheid van de selectie hoeft men zich daarover geen zorgen te maken.

Rectificatie

UNO wacht zwaar duel

HOOFDDORP - UNO moet het zaterdag 4 mei in de vierde klasse opnemen tegen koploper Olympia Haarlem. Vorige week schreven we in deze krant per abuis dat dit duel al gespeeld was. We zijn er zaterdag bij om te kijken hoe het duel gaat verlopen.

Voor de juiste caravan naar De Jong

Voor de juiste caravan ga je naar De Jong. (Foto: PR)

REGIO - Met de caravan op vakantie is genieten van blijheid en vrijheid. Je eigen huisje op wielen mee, een paar dagen op de ene plaats genieten en dan doorreizen naar een totaal andere plaats of gewoon een paar weken aan een prachtig meer met de zon en een strand. En dat terwijl alle spullen op hun vertrouwde plek liggen. Naast een grote keuze nieuwe en gebruikte caravans helpt De Jong je letterlijk op weg. De Jong heeft in Hillegom De Zilk namelijk een grote keuze in elke prijs en gewichtsklasse.

Zo is er de moderne Bürstner Premio Life. Deze lichtgewicht caravan beschikt over een sportieve uitstraling aan de buitenzijde en een modern maar warm interieur aan de binnenkant. De goede plattegronden en de juiste keuze van kleuren en materialen maken van de Premio Life een compacte lichte caravan die toch voldoende ruimte geeft. Ook de Hobby On Tour is een caravan met een gunstig gewicht en biedt, zoals men van Hobby gewend is, heel veel standaard.

Luxere segment

In het luxere segment heeft De Jong de caravans van Fendt en Eriba. Beide merken zitten in de topklasse en gooien zeer hoge ogen bij de echte caravanner.

Naast deze grote keuze biedt De Jong met het merk Eriba heel veel in hefdak caravans. De klassieke en tevens nostalgische Eriba Touring is populairder dan ooit en verkrijgbaar in vele soorten en maten. Hiernaast biedt Eriba de feeling-serie met hefdak. Deze zijn gelijk aan de bekende Nova Light modellen, maar dan met hefdak waardoor de caravan nog compacter achter de auto wordt.

Inruilbonus

Bij een nieuwe caravan wil men ook graag genieten van de nieuwste accessoires en van alles dat het caravannen nog leuker maakt. De 1.500 euro inruilbonus die je nu ontvangt bij aanschaf van een nieuwe voorradige Eriba caravan brengen deze luxe accessoires steeds dichterbij. De 1.500 euro extra inruilpremie betekent 1.500 euro meer te besteden aan accessoires. Geniet van dit voordeel en kom naar de showroom.

Kinderkamers met stapelbed

Dat kamperen met het hele gezin fantastisch is, kwam naar voren in de keuze caravans met stapelbedden. In de moderne caravan kunnen zelfs drie kinderen boven elkaar slapen en is er bij ombouw van de zitgroep en /of door middel van een handig hefbed, naast het grote 2-persoonsbed, nog een slaapplaats voor twee of zelfs vier personen. Dat je bij De Jong echt terecht kunt voor elk type caravan is wel duidelijk. De Jong verkoopt ze nieuw en gebruikt en is gevestigd aan de Beeklaan 24a in Hillegom De Zilk. Informatie: 0252-517717.

www.dejongrecreatie.nl

Sporten met GezondOud, want 'Gezond ouder worden wil iedereen'

Door samen te bewegen, zitten mensen al gauw lekkerder in hun vel. (Foto: GezondOud)

REGIO - Zingende lijsters, de roffel van een specht en prachtige zonnestralen door de bomen. Mieke (65) springt op haar fiets met een grote lach op haar gezicht, tijd voor een uur sporten met GezondOud (GO).

Samen sporten verbindt

"Ik ga iedere week en het is elke keer weer optimaal genieten," vertelt Mieke. "Wanneer ik het hoekje om kom fietsen, ben ik altijd nieuwsgierig wie er verder allemaal zullen zijn. Inmiddels sport ik alweer ruim een half jaar bij GO en ik merk echt dat het me zowel mentaal als fysiek heel veel goed doet."

Constance Schuller en Esther Zoetmulder zijn medio 2018 gestart met een pilot in Zuid-Kennemerland om met 'senioren' buiten te sporten. Het viel hen op dat het aanbod voor senioren een beetje oubollig was en vaak in muffe gymzaaltjes plaatsvindt. Daar moest maar eens verandering in komen.

Social sport community

GO staat voor vitaliteit en sociale interactie en daarmee is GO dé eerste social sport community voor 60-plussers. Uiteraard is het doel van GezondOud om zoveel mogelijk 60-plussers te stimuleren om te komen sporten bij GO. GO gelooft er namelijk 100 procent in dat wanneer iemand goed in zijn vel zit, deze de dagelijkse dingen makkelijker en met meer plezier aan kan.

Naast het samen bewegen, biedt GO de mogelijkheid om een mooi netwerk op te bouwen. Inmiddels worden er, veelal op verzoek van enthousiaste deelnemers, verschillende sociale activiteiten georganiseerd. Zij bepalen natuurlijk allemaal zelf of zij daar wel of niet aan meedoen.

www.gezondoud.nl

Het grote genieten begint bij Ambiance Heko-Becewe

Luxaflex zorgt ervoor dat de warmte en het overbodige licht buiten blijven. (Foto: Alexander van Berge photography / Amsterdam NL)

REGIO - Ambiance Heko-Becewe is klaar voor de lente. Bent u dat ook of zijn er nog wensen? Misschien wat meer schaduw op het terras, een hor voor de tuindeuren en het slaapkamerraam of wellicht zoekt u de juiste lichtinval voor uw woonkamer.

Met vorige zomer nog in het achterhoofd wilt u misschien meer doen om de temperatuur in uw woning te reguleren. In de inspirerende showroom van Heko-Becewe in Osdorp staat 'licht' centraal. Er zijn immers oneindig veel mogelijkheden qua stoffen en type zonwering / raambekleding. Iedere stof reageert, vanwege de structuur, transparantie en kleur, anders op licht.

Ambiance Heko-Becewe voegt al jaren comfort en sfeer toe aan iedere woonomgeving, zowel binnen als buiten. Van een compleet overdekt terras tot een plekje in de schaduw of sfeervolle raambekleding. Uiteraard volgens de laatste trends en voorzien van moderne bedieningsopties. Zo creëert u in een handomdraai op iedere plek in en om het huis een comfortabel leefklimaat.

Om u nog beter te kunnen adviseren over klimaatbeheersing in huis en energie besparen met zonwering, hebben onze adviseurs een cursus gevolgd en zijn nu gecertificeerd Smart Solar Shading Advisor. De juiste zonwering op de juiste plek kan bijdragen aan energiebesparingen en helpen de woning duurzamer te maken.

Paasaanbiedingen

Tijdens het paasweekend heeft Heko-Becewe een aantal aanbiedingen, zoals: 50 korting korting op iedere tweede hor van Luxaflex®; 10 procent korting op de gehele Artex gordijnencollectie en een aanbieding op de windvaste zipscreens.

Wilt u lange levertijden vermijden, dan kunt u het beste nu tot actie overgaan. Op dit moment bedragen de levertijden zo'n 4 weken. Tijdens het drukke hoogseizoen - mei tot en met augustus - kunnen de levertijden snel oplopen (vorig jaar tot wel 12 weken). Kom dus snel langs voor deskundig advies.

Benieuwd naar wat Ambiance Heko-Becewe voor u kan betekenen? Breng dan een bezoek aan www.ambiance.nl/heko-becewe of loop binnen bij Heko-Becewe, zij adviseren u graag. Parkeren kan gratis voor de deur of in de parkeergarage van de Mediamarkt. Ambiance Heko-Becewe is tweede paasdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Ambiance Heko-Becewe
Keurenplein 19-21-23 (Akerpoort)
Amsterdam
020-7630400

Lancering nieuwste FORT!

HAARLEMMERMEER - Met vijf forten en één batterij is Haarlemmermeer de grootste Stellinggemeente binnen de Stelling van Amsterdam. Reden voor Stichting Liniebreed Ondernemer om woensdag 10 april bij Fort de Liebrug in Haarlemmerliede het eerste exemplaar van het jaarmagazine FORT! aan te bieden aan burgemeester Onno Hoes.

De Stelling van Amsterdam, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, werd tussen 1880 en 1920 aangelegd. De Stelling van Amsterdam deed nooit actief dienst, maar had wel een afschrikwekkende werking. In 1914 waren de Stelling en de Nieuwe Hollandse Waterlinie namelijk een factor voor de Duitsers om Nederland niet binnen te vallen. Daarna werd het concept met de komst van vliegtuigen achterhaald.

Onder het motto 'If you don't use it, you will loose it' hebben talloze forten de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen. In Haarlemmermeer gaat het om Kunstfort Vijfhuizen en Fort bij de Liebrug. Het Fort bij Hoofddorp wordt nu gerestaureerd en krijgt ook een horecafunctie.

Het is het zesde FORT! magazine, dat de aftrap van het nieuwe fortenseizoen markeert.

https://forten.nl

Ziengs Schoenen opent nieuw filiaal

HOOFDDORP - De nieuwe vestiging van Ziengs Schoenen is zaterdag 13 april in Hoofddorp geopend. Ruim 70 jaar geleden opende Ziengs de allereerste winkel en inmiddels heeft het bedrijf zich verspreid over het hele land.

Ziengs Schoenen zat voorheen aan de Kruisweg, nu keert de winkel terug op een nieuwe locatie midden in het centrum aan het Polderplein.

Alle Ziengs winkels hebben een ruim assortiment kwaliteitsschoenen voor het hele gezin. Dit assortiment bestaat uit zowel eigen als vele bekende merken. Bij Ziengs staat kwaliteit en uitstekende service voorop. Zo bieden de medewerkers altijd persoonlijk en deskundig advies. Ook is er in elke winkel een kids-specialist aanwezig die advies kan geven over het kiezen van de juiste maat en aan kan geven waar op gelet moet worden bij het passen.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij de nieuwste vestiging aan het Polderplein 207 in Hoofddorp.

Start bouw ABC Square

SCHIPHOL - Wethouder Marja Ruigrok sloeg vanmiddag (woensdag 17 april) de eerste paal van bedrijfsgebouw ABC Square op Schiphol Trade Park.

Volledig zelfvoorzienend

ABC Square is weer een voorbeeld van circulair bouwen waarbij alle gebruikte grondstoffen worden hergebruikt. Het gebouw is niet gekoppeld aan het gasnet en is volledig elektrisch. Het zonnepark op het dak zorgt dat het gebouw volledig zelfvoorzienend is en ook energie voor andere gebruikers op het bedrijvenpark opwekt.

"Circulaire gebiedsontwikkeling leeft en wordt steeds breder gedragen door ondernemend Nederland," reageert wethouder Ruigrok, "We werken samen met Schiphol Trade Park om hiervan een toplocatie te maken. Door die samenwerking realiseren we dit soort bedrijfsgebouwen. Plekken waar je als werknemer graag wilt werken en je als ondernemer succesvol kunt zijn. We geven een startsein voor de toekomst."

Haarlemmermeer bij Alliantie Kinderarmoede

HAARLEMMERMEER - Haarlemmermeer heeft zich aangesloten bij de landelijke Alliantie Kinderarmoede. Deze is opgericht door Alles is Gezondheid, Missing Chapter Foundation en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Met verschillende partners willen zij zorgen dat er in 2030 geen kinderen in Nederland meer de dupe zijn van armoede. Een ander streven is, dat er in 2030 geen nieuwe gezinnen meer in armoede vervallen.

In Nederland groeit één op de negen kinderen op in gezinnen onder de armoedegrens. Zelfs in een relatief welvarende gemeente als Haarlemmermeer zijn er zo'n 1900 kinderen die in armoede opgroeien. Zij lopen hogere gezondheidsrisico's en hebben minder kans om hun talenten te ontplooien. Met de Alliantie Kinderarmoede worden organisaties uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar gebracht om nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. Hierin is zowel ruimte voor nieuwe als bestaande oplossingen.

Wethouder Ap Reinders: "Ieder kind moet kunnen meedoen aan sport-, cultuur- en sociale activiteiten om zo zijn talenten te ontplooien. We doen met ons minimabeleid al veel om armoede te bestrijden en willen onze ervaringen delen en daarnaast leren. Daarom sluit onze gemeente zich bij de alliantie aan. Natuurlijk betrekken we hierbij onze lokale netwerkpartners."

In Haarlemmermeer zijn alle maatregelen, gericht op de bestrijding van armoede onder kinderen, gebundeld in het kindpakket. Samen met organisaties als Stichting Leergeld, Jeugdsportfonds, Voedselbank Haarlemmermeer en Stichting Meerwaarde zorgt de gemeente dat de ouders om wie het gaat van het kindpakket op de hoogte zijn.

Gewonde bij zwaar ongeval op A4

SCHIPHOL - Op de A4 bij Schiphol in de richting van Den Haag vond zondagavond 14 april een ernstige aanrijding plaats. Eén automobilist raakte zwaargewond.

Vermoedelijk is een automobilist tijdens het rijden onwel geworden en hierdoor tegen een andere personenwagen gebotst. Hulpdiensten, waaronder de brandweer en het mobiel medisch team, kwamen ter plaatse om hulp te bieden aan de slachtoffers.

De automobilist die vermoedelijk onwel is geworden, is met spoed en onder begeleiding van politiemotoren naar het ziekenhuis overgebracht, de trauma-arts assisteerde het ambulancepersoneel.

De inzittenden van het andere voertuigen kwamen, ondanks de flinke klap, met de schrik vrij.

Extra Paasvoordeel bij Renault dealer Nieuwendijk

Aantrekkelijke paasacties bij Renault-dealer Nieuwendijk. (Foto: PR)

REGIO - Tot en met maandag 22 april (tweede paasdag) vier je de lente tijdens de Excellente weken bij Renault Nieuwendijk. Als je nu kiest voor een nieuwe Renault, profiteer je op alle modellen van extra paasvoordeel, dat kan oplopen tot wel 2.800 euro. Daarnaast kun je rekenen op een extra aantrekkelijke inruilprijs voor jouw huidige auto.

Naast heel veel voordeel, staat binnenkort de nieuwe Renault Twingo bij Nieuwendijk in de showroom. De nieuwe Twingo heeft een aangepaste grille en koplampen met geïntegreerde C-vormige LED-dagrijverlichting. Ook heeft deze Renault Twingo twee nieuwe carrosseriekleuren: Jaune Mango en Blanc Quartz. Je rijdt de nieuwe Renault Twingo al vanaf 12.390 euro.

Er is altijd een Renault die bij jouw leven past. Wordt het de Renault Captur, een modieuze SUV waarmee je gemakkelijk door het drukke stadsverkeer manoeuvreert? Of kies je toch de stoere nieuwe Renault Kadjar, die moeiteloos een zware aanhanger of caravan trekt? En wat dacht je van de Renault Clio (waar nu extra veel voorraadvoordeel op zit) of de Renault Mégane? Er is altijd een Renault die bij jouw leven past.

2de paasdag extra open

Maandag 22 april zijn de Nieuwendijk-vestigingen in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam West, Hillegom, Hoofddorp én Lijnden extra geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Meer weten over het paasvoordeel? Bezoek dan een van de showrooms van Nieuwendijk of bezoek de website:

www.autobedrijf-nieuwendijk.nl

23 / 36

25 / 36