Purmerend op Zondag

26 mei 2019

Purmerend op Zondag 26 mei 2019


Appèl aan inwoners om mee te denken over stationsgebied en Waterlandlaan

(Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De gemeente roept inwoners op om hun ideeën te delen over de kansen in het stationsgebied en langs de Waterlandlaan. Dit is momenteel een kantorengebied dat deels verouderd is, waar voorzieningen als de bibliotheek, bioscoop, het stadsarchief en een supermarkt liggen.

Deel uw ideeën over de kansen en ontwikkelingen

Architectenbureau Venhoeven CS maakt in opdracht van de gemeente en in samenspraak met de provincie en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een visie voor het gebied. De gemeente nodigt iedereen uit om op dinsdag 28 mei hierover in gesprek te gaan in de Bibliotheek Waterland.

De gemeente heeft de ambitie om rond het stationsgebied en langs de Waterlandlaan een groot aantal woningen toe te voegen. Daarnaast leent het gebied, gezien de ligging bij de binnenstad en nabij het treinstation zich heel goed voor een combinatie van wonen met werken. De visie biedt straks handvatten om het hele gebied aantrekkelijker te maken.

Binnen de MRA is het stationsgebied van Purmerend benoemd tot een van de zeven sleutelgebieden, die ruimte bieden voor woningbouw en versterking van leefbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid.

Behalve het toevoegen van woningen wordt ook goed gekeken naar zaken als verkeer en de inrichting van de openbare ruimte.

De afgelopen maanden heeft Venhoeven CS met allerlei partijen gesproken over het gebied.

Wandelingen door wijk

Er zijn onder meer wandelingen door de wijk georganiseerd met bewoners en er is gesproken met ondernemers. Zo heeft het bureau in kaart gebracht wat er speelt in het gebied. Op basis daarvan is een eerste opzet gemaakt voor de kansen in het gebied.

Eerste opzet

Op dinsdag 28 mei is deze eerste opzet te bekijken en kan iedereen daarop reageren tijdens een inloopbijeenkomst in de bibliotheek. Geïnteresseerden kunnen hiervoor binnenlopen tussen 16.00 en 20.00 uur in de koffiecorner op de begane grond van de bibliotheek.

De reacties die gegeven worden op 28 mei kunnen worden meegenomen in de uiteindelijke visie. De planning is dat deze eind derde kwartaal 2019 ter vaststelling wordt aangeboden aan de gemeenteraad. In afwachting daarvan liggen de ontwikkelingen in het gebied niet stil. Zo wordt op de Waterlandlaan 42-48 al enige maanden gebouwd: leegstaande kantoren krijgen een nieuwe bestemming als appartementen en er komt een extra verdieping op het pand.

De visie op het stationsgebied is bedoeld om straks meer eenheid aan te brengen in toekomstige ontwikkelingen en zo het hele gebied te versterken.

Welkom in bibliotheek

Belangstellenden kunnen aanstaande dinsdag tussen 16.00 en 20.00 uur inlopen in de Bibliotheek Waterland aan de Waterlandlaan 40. De bijeenkomst vindt plaats op de begane grond van de leeszaal, direct links.

Auto's kijken, terrasje pikken en winkels open

PURMEREND - De Koemarkt is op zondag 26 mei plaats van handeling van de 7e editie van de Heilige Koemarkt. Van 10.00 tot 17.00 uur presenteren de Waterlandse BOVAG autobedrijven hun nieuwste modellen.

De toegang tot het evenement voor autoliefhebbers is gratis. Het is de ideale manier om in de stemming te komen voor de aanschaf van een nieuwe auto of je te vergapen aan wat er zoal nieuw op de automarkt is gekomen. Met andere woorden: niet alleen degenen die aan een nieuwe wagen toe zijn zullen zich vermaken.

Inspelen op trends

Het spreekt voor zich dat de deelnemende autobedrijven direct inspelen op de huidige en toekomstige mobiliteitstrends duurzaam en electrisch. Kort samengevat zal er veel te zien zijn. En mochten de bezoekers het zat zijn is een terrasje dichtbij. Tijdens voorgaande edities zaten alle terrassen vol.

Winkels open

Zondag zijn ook de meeste winkels tussen 12.00 en 17.00 uur open.

Muziektheater voor vluchtelingen op Lesbos

Purmerendse Femke Blakborn geeft zich vol in haar geluk, pijn en haar mens-zijn. (Foto: Mark Nettenbreijers)

PURMEREND - Soms is er een magisch moment waarop de dingen om ons heen in harmonie samenvallen. Zo'n moment willen initatiefnemers Rikje Houtman en Femke Blakborn graag met u willen delen op zaterdag 25 en zondag 26 mei in de theaterzaal in P3 tijdens de benefiet muziektheatervoorstelling 'Laat me vallen' ten bate van Home for all.

Rikje zet zich al enige jaren met hart en ziel in voor Home for All, een lokale hulporganisatie op het eiland Lesbos die voor vluchtelingen liefdevolle 'Safe Places' creëert en hen daar van broodnodige basisbehoeftes voorziet. Femke werkt al geruime tijd met passie aan 'Laat me vallen', haar eigen muziektheatervoorstelling. Doordat de vriendinnen hun krachten hebben gebundeld kunt u hier niet alleen de vruchten van zien maar tegelijkertijd een hartverwarmend doel ondersteunen. Samen willen Rikje en Femke mensen (aan)raken, geld inzamelen en aandacht vragen voor de situatie van de vluchtelingen op Lesbos.

Femke Blakborn

Naast de yogalessen die Femke Blakborn tegenwoordig geeft kroop het bloed toch waar het niet gaan kon. De afgelopen twee jaar heeft ze materiaal verzameld en muzikale vrienden uit heden en verleden uitgenodigd om zo haar oude liefde muziek en theater weer op te pakken.

Bij het Nederlands Kinder Theater (nu NKT Theaterschool) speelde ze in verschillende musicals. Hierna volgde ze verschillende kleinkunst-, theater-, en dansworkshops, kreeg zangles op Conservatorium Alkmaar en was te zien in verschillende professionele muziektheaterproducties. Tot enige jaren terug was ze frontvrouw van ensemble 'FEM' waarmee ze langs festivals en muziekcafés toerde, met een repertoire van Frans-, Spaans- en Engelstalige liedjes.

De aanvangstijden zijn op zaterdag 25 mei om 20.30 uur en zondag 26 mei om 15.00 uur. Locatie Pop- en Cultuurpodium P3, Theaterzaal, Purmersteenweg 17-19, 1441 DK Purmerend. Kaarten kosten in de voorverkoop €12,50 (inclusief fee) en €15,- (inclusief fee) aan de deur.

Voorlichting over artrose heup

PURMEREND - De vakgroep orthopedie van het Dijklander Ziekenhuis verzorgt op woensdag 12 juni weer een voorlichtingsavond in Purmerend over artrose (slijtage) van de heup en knie. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen die meer willen weten over artrose en de behandelingsmogelijkheden.

Artrose is een aandoening van de gewrichten waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden, maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals de knie en heup. Orthopedisch chirurg Hildo Bouman legt uit: "Artrose zorgt voor pijnlijke, stijve gewrichten. Soms zijn de klachten zo erg dat mensen er door gehinderd worden in hun dagelijks leven. Helaas is artrose niet te genezen, maar het kan wel behandeld worden. Tijdens de voorlichtingsavond gaan we daar verder op in."

De avond is op woensdag 12 juni in het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend en duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Vanaf 18.45 uur bent u van harte welkom in de vergaderzaal op de eerste verdieping. Naast de orthopedisch chirurg is ook de fysiotherapeut aanwezig om een presentatie te geven en uw vragen te beantwoorden. De toegang is gratis.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een mail aan patientenservicepunt@dijklander.nl of telefonisch via 0299-457999.

Alledaagse realiteit na goed bezochte kermis

Spectaculaire foto van de draaimolen met op de achtergrond het op volle toeren draaiende rad. (Foto: Greet Riesebos)

PURMEREND - De kermisattracties zijn weer naar andere locaties in het land, de Koemarkt is weer horecaplein en op de verkeersader Looiersplein/Achterdijk kan het verkeer weer rijden.

De exploitanten kunnen terugkijken op een prima en drukbezochte kermis, niet in de laatste plaats door medewerking van de weergoden. Er was gedurende de 'tiendaagse' sprake van ideaal kermisweer; niet (te) warm en niet koud.

Lezing over Stadsverwarming

PURMEREND - Op woensdag 5 juni geeft voormalig raadslid Ernst van Damme in De Inval een lezing over het wel en wee van de Stadsverwarming in Purmerend.

Het initiatief is van de Facebookgroep 'Samen sterk Purmerend' en Lijst Van Damme. Aanvang 13.00 uur. De toegang is gratis.

Met eerst stukje historie over de totstandkoming en bedrijfsvoering van de Stadsverwarming in en de Purmerend. De organisatorische verhouding met de gemeente. En de wijze van de dienstverlening aan de klanten van dit (nuts)bedrijf. Graag vooraf aanmelden. Dat kan door een te mailen naar info@lijstvandamme.nl of naar samensterkpurnmerend@gmail.com

Stad doet mee aan landelijke actie NIXzonderID

PURMEREND - Tot maandag 3 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Om extra aandacht te vragen voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. De gemeente Purmerend doet mee met NIXzonderID en er zijn verschillende acties.

Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines enzovoorts is het lastig om de juiste leeftijd van kopers in te schatten. Daarom roepen wij jongeren op hun verkopers te helpen en hun ID alvast te pakken bij de kassa of aan de bar.

Tijdens de week van NIX worden er verschillende acties georganiseerd. Zo ontvangen sportverenigingen een brief met uitleg over de campagne en worden de Stichting BIZ Koemarkt en de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Purmerend per e-mail opgeroepen om hun leden te informeren over de campagne.

Op zaterdag 1 juni brengt wethouder gezondheid, Harry Rotgans, een bezoek aan De Wherevogels. Bij het laatste onderzoek met testkopers deed de club het erg goed. Er werd gevraagd om een ID en er werd geen drank meegegeven aan jongeren onder de 18 jaar. Wethouder Rotgans geeft daarom het compliment.

Echtpaar Bartelings-Jonkhout 70 jaar trouw

Ten overstaan van familie en Don Bijl helpt Coby haar man Coen met een schepje van de taart. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl bracht een bezoek aan het echtpaar Coen en Coby Bartelings-Jonkhout. Zij zijn op 19 mei 70 jaar getrouwd.

Coen (90) en Coby (89) zijn 27 jaar geleden naar Purmerend verhuisd vanuit Diemen. Ze wonen hier met veel plezier en zijn blij dat er in Purmerend veel verschillende activiteiten worden georaniseerd voor ouderen. Coen en Coby leerden elkaar kennen bij een jeugdvereniging. Omdat het kopen van een woning alleen mocht als ze getrouwd waren, zijn Coen en Coby al snel getrouwd.

Ze kregen 5 kinderen, 9 kleinkinderen en zijn de trotse overgrootouders van 10 achterkleinkinderen. Coen was actief als vertegenwoordiger van decoratiematerialen en Coby demonstreerde producten op verschillende beurzen.

Coen en Coby ontvangen veel steun van hun kinderen, De Zorgcirkel en Novawhere. Het 70-jarig huwelijksfeest wordt gevierd in Avifauna met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Beemster Polder Toernooi bij LTC Beemstar

Gezelligheid en tennissen gaan hand in hand tijdens het Beemstar-toernooi. (Foto: Annelies Buijs)

BEEMSTER - Van maandag 17 tot en met zondag 24 juni wordt bij LTC Beemstar het 35e Sport 2000 Beemster Polder Toernooi gehouden.

Op 15 en 16 juni is het voorweekend er is er een beginnerstoernooi.

Aan het toernooi, (van origine een dubbel-toernooi voor 35 plussers in de speelsterktes 6, 7, 8 en 9) zijn dit jaar nieuwe categorieën toegevoegd.

Spelers in de sterktes 4,5 en 6 vanaf 17 kunnen nu ook meedoen aan het leukste toernooi van Beemster en omstreken. Voor hen staat niet alleen het dubbelspel maar ook het enkelspel op het programma en dit zorgt voor meer spektakel en meer jeugd op de baan!

Beginnerstoernooi

Ook nieuw in dat er in het kader van het jubileum in het voorweekend een beginnerstoernooi wordt georganiseerd. Dit toernooi is speciaal voor beginnende tennissers met niveau 8 en 9 en is bedoeld om hen op een ontspannen manier te laten kennismaken met het wedstrijdelement in de tennissport gekoppeld aan de al jaren bekende en gezellige toernooisfeer binnen LTC Beemstar.

Omdat deze jubileumeditie samenvalt met 20 jaar Beemster Erfgoed, is er gedurende de toernooiweek speciale aandacht voor de mooie polder. Het thema Beemster komt terug in het affiche, de hapjes en drankjes, de spectaculaire prijzentafel en in de pub-quiz.

Inschrijven

Inschrijven kan tot 27 mei via www.toernooi.nl of via de link op de www.ltcbeemstar.nl

Easyslim.nu ook in Purmerend

De klanten liggen ontspannen op de behandeltafel. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – Nancy Maasland spreekt enthousiast over haar eerste maanden als franchiser van Easyslim.nu in Purmerend. Nadat zij zelf goede resultaten had ondervonden van dit unieke behandeltraject, wilde zij als zelfstandig ondernemer verder met dit concept. Het concept heeft zich in meer dan 50 andere vestigingen in Nederland al bewezen. "Ook bij mij gaat het in een stroomversnelling".

Nancy: "Ons sterke punt is, dat mensen niet aan een of ander crashdieet hoeven. Onze klanten liggen ontspannen op de behandeltafel, terwijl het geavanceerde apparaat al het werk doet. Via ultrasound worden de vetcellen aangepakt en tegelijkertijd worden de spieren middels elektrostimulatie getraind, zonder kans op blessures. Easyslim.nu is laagdrempelig, niet alleen voor mensen die fanatiek sporten en dat laatste extra randje niet weg krijgen, maar ook voor mensen die niet meer actief kunnen of willen sporten. Ook helpt het bij cellulite en striae; de behandelingen trekken de huid namelijk mooi strak."

'Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van iemands uiteindelijke afslankdoel. "Bij ons komen klanten van 18 tot 85 jaar, zowel mannen als vrouwen. En iedereen heeft een eigen doelstelling of uitdaging. Dat maakt het werk ook zo leuk."

Easyslim.nu Purmerend is gevestigd aan de Amperestraat 13M in Purmerend. De studio is anoniem bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Dit biedt ons de kans om mensen te kunnen helpen hun ideale figuur te bereiken, zegt een zichtbaar trotse Nancy.

Meld je aan voor een intake en een proefbehandeling. Normaal € 69,- nu voor € 49,-. Kijk voor meer info op www.easyslim.nu of bel/app naar 06 36231607 Geldig tot en met 16 juni.

Vooruitblik op jeu de boules-toernooi Koemarkt

De Koemarkt wordt in het bewuste weekend in augustus een grote zandvlakte. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Het is nog redelijk ver weg, maar wel goed om alvast rekening te houden. Op zaterdag 17 en zondag 18 augustus staat de Koemarkt in het teken van jeu de boules. PV De Purmer Boules organiseert dat weekend voor de 7e keer het succesvolle 'Koemarkt toernooi'. Het is een van de hoogtepunten binnen de activiteiten van de jeu de boules-club.

Bianca van der Gronden, een van de organisatoren van het toernooi: "Zand, heel veel zand, dat treft u aan op het jeu de boules speelveld op de Koemarkt te Purmerend tijdens het bewuste weekend. We willen de enthousiastelingen alvast lekker maken voor het toernooi. We hopen namelijk dat heel veel teams zich gaan inschrijven. Wilt je meedoen aan het toernooi? Op zaterdag 17 augustus wordt er gespeeld met doublette teams (in bezit van W-licentie) en op zondag 18 augustus met triplette teams."

Warm thuiskomen

Over de vereniging Purmer Boules is Bianca duidelijk: "Als je veel van onze clubleden vraagt onze vereniging te omschrijven, horen wij geregeld een warm thuiskomen. Uiteraard staat het jeu de boules centraal binnen onze club, maar er heerst een grote gezelligheid en samenhorigheid, daar zijn wij minstens even trots op", vertelt ze.

De Purmer Boules is op 1 januari 1988 opgericht en is gehuisvest in de Koog, aan de Flevostraat te Purmerend (bij de hockeyvelden / atletiekvereniging).

De vaste speeldagen zijn dinsdag- en donderdagavond en woensdag- en zaterdagmiddag. Daarnaast organiseert de club een aantal toernooien per jaar.

Inzet en bijdragen

Uiteraard is het organiseren van een dergelijk evenement onmogelijk zonder inzet van vele vrijwilligers vanuit de club en de diverse financiële sponsors.

Bianca: "Spurd, Beets groep en Rodi Media willen wij als hoofdsponsors benoemen. Een totaaloverzicht van onze sponsors staat vermeld op onze website en worden tijdens de speeldagen onder de aandacht gebracht. Trouwens, we houden ons aanbevolen voor nieuwe sponsors."

Oproep aan deelnemers

Teams van verenigingen, bedrijven enzovoorts kunnen zich inschrijven voor het toernooi op de Koemarkt. Meer informatie over inschrijvingen is te vinden op de website van de vereniging www.purmerboules.nl

Vernieuwd Kooimanpark toneel van zeskamp

Een van de fiets- en loopbruggen in het Kooimanpark. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Afgelopen woensdag opende wethouder Eveline Tijmstra op een sportieve manier het opgeknapte Kooimanpark.

Voor sportbedrijf Spurd is het vernieuwde Kooimanpark reden om voortaan elke donderdag, van 16.30 tot 18.00 uur, een uitdagende zeskamp te organiseren voor kinderen uit de wijk in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Spurd organiseert er SpurdFun. Dat betekent leuke sport- en spelactiviteiten. Kinderen zijn welkom om gratis mee te doen met verschillende spellen: een stormbaan estafette, skippyslang race, touwtrekken, zaklopen en nog veel meer.

Activiteiten door Spurd

In de zomervakantie van 2018 organiseerde Spurd als proef een aantal activiteiten. Met name de kinderactiviteiten waren een succes. Vanaf de opening is Spurd daarom wekelijks te vinden op de weide waar vroeger het rosarium was, tegenover de Tien Gemeenten. Om dit mogelijk te maken, is een klein stukje uitlaatroute opgeheven.

Kooimanpark

In 2018 is gemeente Purmerend begonnen met extra onderhoud in het park. Beplanting werd gesnoeid, oude beplanting en voethekjes verwijderd en het terras aan het water schoongemaakt. Begin 2019 is er nog meer beplanting gesnoeid en verwijderd. Het effect is dat er veel zicht en ruimte in het park is gekomen en de anonieme plekken in het park verdwenen zijn.

Kunst na Arbeid speelt 'Uxor Maris'

Het fanfare-orkest speelt diverse stijlen. (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER - Door de jaren heen ontwikkelde de uit 1927 stammende Muziekvereniging Kunst na Arbeid zich tot een multifunctioneel inzetbaar orkest. De bezetting van de groep bestaat uit koperen blaasinstrumenten aangevuld met saxofoons en slagwerk. Een must als je het over een fanfare-orkest hebt.

Het fanfareorkest laat zich op zondag 23 juni van haar vele kanten zien tijdens een concert in het Dorpshuis in Wijdewormer. Het hoogtepunt van het programma is de uitvoering van het muziekstuk 'Uxor Maris', geschreven door Jan Bosveld.

Dijkdoorbraak

Het werk is geschreven in opdracht van twee leden van het orkest ter gelegenheid van 12 1/2-jarig huwelijk. Uxor Maris vertelt de legende van de Purmer meermin, die bij een dijkdoorbraak in 1403 de Purmer zou zijn aangespoeld.

Het programma is verder gevuld met diverse muziekstijlen, zoals filmmuziek, musical en originele fanfarewerken, waaronder Flashing winds, The Mask of Zorro, The Exodus song, Les Miserables.

Kaarten bestellen

Het optreden in het Dorpshuis begint om 14.30 uur. Toegangskaarten zijn € 9,-, voor kinderen tot en met 15 jaar € 7,50.

Kaarten zijn te bestellen bij www.kna-purmerend.nl of door een mail te sturen aan knapurmerend@gmail.com

Odion opent deuren van kantoorpanden

REGIO - Odion opent de deuren van twee nieuwe kantoorpanden in Wormer en Purmerend. Het Service Bureau (hoofdvestiging) en Regiokantoor Zaanstreek / Kennemerland zijn samen ondergebracht in een kantoorpand aan de Mercuriusweg in Wormer. Odion behoudt ook een kantoor in Purmerend, waar het Regiokantoor Waterland gevestigd is aan de Kometenstraat. Het kantoorpand aan de Purmerweg in Purmerend heeft Odion inmiddels verlaten.

Odion zet professionele zorg in voor kinderen en volwassenen met een beperking in de regio Zaanstreek, Kennemerland en Waterland. Met zorg ondersteunt Odion het gewone leven door bijzondere samenwerkingen aan te gaan en expertises te verbinden. Onder het motto 'Geen vraag te gek' gebruikt Odion kennis en kunde om antwoorden te vinden op uiteenlopende vraagstukken van de cliënt. Dit jaar werd Odion verkozen tot Beste Werkgever Gehandicaptenzorg van 2018-2019.

Ruimtelijke omgeving

Het nieuwe Odion Service Bureau in Wormer maakt onderdeel uit van een kleinschalig bedrijventerrein vlakbij de Zaanbrug en Station Wormerveer. In de afgelopen maanden is er hard gewerkt om het kantoor naar moderne maatstaven op te leveren. Het resultaat is een creatieve en ruimtelijke werkomgeving waar verschillende uitgangspunten samen komen, zoals transparantie, functionaliteit, flexibiliteit en een digitaal goede uitrusting. In het nieuwe Service Bureau wordt grotendeels gewerkt met flexplekken; medewerkers kunnen op iedere werkplek inloggen en beschikken over de benodigde informatie.

Verder waren onder andere de locatie en de bereikbaarheid een doorslaggevende factor, net als de toegankelijkheid van het pand. Er zijn verschillende vergaderruimtes, "cockpits" om te bellen of gesprekken te voeren, gezellige zitjes en kamers om vertrouwelijke gesprekken te voeren. Op de benedenverdieping komt het sfeervolle bedrijfsrestaurant Café Benee waar cliënten onder begeleiding werken in de keuken en de bediening.

Het regiokantoor Zaanstreek / Kennemerland is eveneens gevestigd in het nieuwe kantoor aan de Mercuriusweg.

In Purmerend behoudt Odion een kantoor voor regio Waterland aan de Kometenstraat. Het pand is ideaal gelegen, met ruime parkeergelegenheid en op loopafstand openbaar vervoer en winkels. Het kantoor is uitgerust met een grote en een kleine vergaderruimte, een behandelkamer, meerdere flexplekken en een stille werkplek. Een dagbestedingsgroep gaat onder begeleiding aan de slag in de kantine en het kantoor zelf. Odion deelt het pand met woningbouwvereniging Intermaris, RSWP (Wonen Plus) en de Wooncompagnie.

Stedentrip naar het prachtige Praag

Stedentrip Praag, vlucht en hotel vanaf 99,- p.p. (Foto: aangeleverd)

REGIO Zonder twijfel is Praag een van de mooiste steden van Europa. Hier ontmoeten verschillende culturen en tijden elkaar.

Vlucht en hotel v.a. € 99,- p.p

Een van de hoogtepunten van de stad is de Praagse burcht uit de negende eeuw, die hoog boven de stad uitsteekt en in de avonduren prachtig verlicht is. Kies nu voor deze ontspannen stedentrip en vlieg vanaf Amsterdam of Eindhoven naar deze geweldige stad.

Speciaal voor de reislustige lezers kunnen wij deze reis aanbieden vanaf € 99,- per persoon (exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds). Verblijf 3,4 of 5 dagen in het prachtige Praag. Bekijk alle reismogelijkheden op:

https://bebsy.nl/rodi-praag

Laatste kans op hoge kortingen bij EP:Beerepoot

ZWAAGDIJK-OOST - De razend populaire Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot loopt helaas alweer bijna op zijn eind. De hele week was het een drukte van jewelste. Bij het openen van de deuren stonden dagelijks de koopjesjagers weer klaar en dus is de voorraad in het magazijn flink uitgedund. Maar wees niet getreurd; er staat nog voldoende!

De altijd druk bezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert grootse aanbiedingen op. Klanten ontvangen nog tot en met zondag 26 mei extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken.

Wasmachines, (OLED)televisies, stofzuigers, koelkasten, drogers, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, HEOS, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura, AEG en vele andere A-merken zijn aanwezig. Kom wel zo snel mogelijk langs, want op is op. Naast spectaculaire kortingen ontvangen klanten natuurlijk ook het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn.

Kijk voor een greep uit de aanbiedingen in deze krant, maar kom langs voor álle aanbiedingen! Zaterdag 25 mei is iedereen van 10.00 tot 18.00 uur welkom en zondag 26 mei is het magazijn op Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein) van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

Stadscircus Amsterdam met een twist

Een eigentijds circus dat elk kind wakker schudt. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - We draaien er niet omheen. Het gaat goed met Magic Circus, het Amsterdams Stadscircus. Steeds meer mensen ontdekken de betovering van circus met een twist. Modern circus dat een positieve draai geeft aan tradities en vooroordelen. In de afgelopen jaren werd de wijk Weidevenne bezocht, maar dit jaar verschijnt de Magic Dome circustent voor het eerst aan de Saturnusstraat in de wijk Wheermolen nabij station Purmerend Overwhere. Dinsdag 4 en woensdag 5 mei is er een voorstelling om 16.00 uur.

Elk jaar presenteert Magic Circus een nieuwe voorstelling. In 2019 is de Magic Dome het domein van de productie TWIST! Wat is circus, wat is een man, wat is een vrouw? Magic Circus geeft antwoorden en verklaringen. Of toch niet? Is dat eigenlijk wel belangrijk? Kijk rond met een magische twist en geef je leven eens een andere draai.

Magic Circus geeft antwoorden en verklaringen. (Foto: aangeleverd)

Magic Circus doet veel anders en toch is het circus. Geen kindercircusje van tada boemdiejee, maar een eigentijds circus dat het kind in iedereen wakker schudt. Leuk voor volwassenen en óók leuk voor kinderen. Eenzame ouderen, buurtprojecten, niets is het Magic Circus vreemd. Iedereen geniet!

Kind gratis actie

De voorverkoop loopt via www.magic-circus.nl en alle vestigingen van Primera tot 120 minuten voor iedere show. Daarna zijn kaarten vanaf 60 minuten voor een show uitsluitend verkrijgbaar aan de circuskassa.

Kortingsbonnen

De entreeprijzen zijn vanaf €12,-. Er zijn diverse kortingsbonnen waarmee per volwassene tegen vol tarief op de rangen Stoelen en Fronttribune een gratis kinderkaartje mee besteld kan worden.

Online kan dit met de actiecode: Wheermolen. Voor meer informatie kijk op www.magic-circus.nl

Wherelant opent deuren voor iedereen

Tijdens het open huis zijn er voorproefjes van allerlei activiteiten. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Cultuurhuis Wherelant staat open voor iedereen. Op zaterdag 8 juni kunnen mensen met een verstandelijke beperking meedoen aan allerlei creatieve activiteiten tijdens een speciale editie van het Open Huis.

Ervaar zelf hoe het is om bijvoorbeeld te dansen, fotograferen, schilderen, schrijven of theater te maken. Na de zomervakantie starten er verschillende cursussen waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Het open ouis is van 14.00 tot 16.00 uur en vooraf aanmelden is niet nodig.

Voorproefjes

Tijdens het Open Huis kun je voorproefjes verwachten van de cursussen. Cultuurhuis Wherelant biedt al vele jaren cursussen aan voor mensen met een verstandelijke beperking. Fotografie, Beelden maken en Theatergroep Flexibel maken al jaren onderdeel uit van het aanbod.

Op 8 juni kun je de mooiste foto's bewonderen, liggen de kleurpotloden klaar en kun je meedoen met een theaterworkshop, waarin je in de huid kan kruipen van iemand anders. Tot slot kun je ook zelf tracks leren draaien als een echte DJ.

Nieuwe cursussen

Vanwege het succes komen er steeds meer mooie initiatieven bij. In de schrijfcursus 'Vertel je eigen verhaal' kun je je eigen belevenissen schrijven of dichten en jezelf ontwikkelen als taalkunstenaar. Voor kinderen van 9 tot 12 jaar is er een nieuwe cursus toneel spelen, waarin je je eigen droomrol mag spelen. We laten alle droomrollen samenkomen in ons eigen verzonnen toneelstuk en geven aan het eind een spetterend optreden voor het publiek. Voor jongeren van 15 tot 25 jaar is er dans in de meest pure vorm.

Meer informatie

De inloop is vanaf 13.30 uur en om 14.00 uur starten we met de openingsact. Zorg dus dat je op tijd komt. Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Ouders en begeleiders zijn van harte welkom om informatie op te vragen en kennis te maken met de docenten. Het programma is afgelopen om 16.00 uur.

Iedereen ontvangt een brochure met alle cursussen die ook zijn te vinden op www.wherelant.nl onder 'Speciale groepen'. Aanmelden voor een cursus kan op de dag zelf of online tot half september.

Cultuurhuis Wherelant bevindt zich aan de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@wherelant.nl of bel 0299 43 47 77.

Wereldpremière ID. ROOMZZ

(Foto: Volkswagen)

REGIO - Volkswagen breidt zijn elektrische ID.-productlijn uit met de veelzijdige ID. ROOMZZ. De nieuwe emissievrije SUV van Volkswagen beleefde zijn wereldpremière op Auto Shanghai en komt in 2021 op de markt.

In navolging van de meer compacte ID. CROZZ introduceerde Volkswagen in Shanghai de tweede volledig elektrische SUV binnen de ID.-reeks. De productieversie van de ID. ROOMZZ is zowel geschikt voor gezinnen als voor zakelijk gebruik en komt in 2021 op de markt. Volkswagen presenteerde de conceptversie als wereldpremière op Auto Shanghai. De SUV maakt deel uit van een nieuwe serie volledig elektrische auto's. De ID. ROOMZZ is het zesde model binnen de ID.-productfamilie en is ook gebaseerd op het elektrische modulaire MEB-platform.

De ID. ROOMZZ is als concept car uitgevoerd met een nieuw interieur- en zitconcept. Het interieur biedt een nieuw spectrum aan veelzijdigheid en personalisatiemogelijkheden die tegemoetkomen aan rij- en zitwensen van zowel bestuurder als passagiers.

De aandrijving wordt in de ID. ROOMZZ verzorgd door twee elektromotoren die samen goed zijn voor 225 kW. De vooras kan rekenen op 75 kW, terwijl de achteras is voorzien van een 150 kW sterke elektromotor. De elektrische 4MOTION-aandrijving verdeelt het vermogen in een fractie van een seconde tussen de voor- en achteras. In de basis worden de achterwielen aangedreven, maar het is ook mogelijk om continu te genieten van vierwielaandrijving. De ID. ROOMZZ accelereert binnen 6,6 seconden naar 100 km/u en heeft een begrensde topsnelheid van 180 km/u. Het 82 kW sterke accupakket maakt een actieradius mogelijk van 450 km (WLTP). De batterij opladen gaat door middel van inductie, maar kan ook conventioneel via een stekker.

Mustang populairste sportcoupé

(Foto: FREERS PHOTOGRAPHY LLC)

REGIO - Op de 55e verjaardag van de alom populaire Mustang viert Ford dat de auto voor het vierde jaar op rij de bestverkochte sportcoupé ter wereld is geworden. Lees verder

Van Australië tot Peru voert de Mustang de ranglijst aan als meestverkochte sportcoupé ter wereld. Volgens cijfers van IHS Markit zijn er 113.066 van verkocht in 2018. 2018 markeert niet alleen het vierde jaar op rij van de wereldwijde koppositie van de Mustang als populairste sportcoupé, maar ook als bestverkochte sportcoupé in de Verenigde Staten: daar verkocht Ford vorig jaar 75.842 Mustangs. In het eerste kwartaal van 2019 heeft Ford in Europa 2.300 Mustangs verkocht; een toename van ruim 27 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

(Foto: Ford)

"Ford brak met de tradities toen het 55 jaar geleden de Mustang introduceerde", zegt Jim Farley, President Global Markets van Ford. "Het gevoel van vrijheid, de wind door je haar, het rijplezier: dat is typisch Mustang. Het is echt een icoon. De prachtige roffel van de V8 op een lentedag – daar kan niets tegenop. Geen wonder dat het de populairste sportcoupé ter wereld is."

De Mustang was in 2018 te koop in 146 landen, blijkt uit de internationale verkoopgegevens van Ford. Sinds 2015 zijn er wereldwijd meer dan 500.000 Mustangs van de 6e generatie verkocht, waaronder meer dan 45.000 in Europa. De pony car pakte vorig jaar een extra half procent van het segment wereldwijd, waarmee het marktaandeel op 15,4 procent kwam, deels gerealiseerd door de nieuwe Mustang Bullitt.

Range Rover Evoque Hello Edition

(Foto: Nick Dimbleby)

REGIO - De nieuwe Range Rover Evoque is bij de Nederlandse dealers gearriveerd. Klanten kunnen kiezen voor een extra rijk uitgeruste welkomstversie, de Evoque Hello Edition, die slechts tijdelijk leverbaar is.

De nieuwe Range Rover Evoque is een verfijnde evolutie van het origineel. Het coupéachtige design met de aflopende daklijn is behouden, terwijl de praktische bruikbaarheid verder is vergroot. De premium SUV biedt vanaf de introductie keuze uit efficiënte mild-hybride aandrijflijnen.

(Foto: Nick Dimbleby)
(Foto: Land Rover)
(Foto: Nick Dimbleby)

Als Hello Edition is de nieuwe Range Rover Evoque extra rijk uitgerust. Deze speciale uitvoering is specifiek op de Nederlandse consument toegespitst en naar wens toe te passen op het uitrustingsniveau S en de sportieve uitvoering R-Dynamic.

De nieuwe Range Rover Evoque staat nu bij de Jaguar Land Rover-dealers en is leverbaar vanaf € 56.400,-.

Opel legt laatste hand aan Corsa

2019 Opel Corsa winter tests (Foto: Gudrun Muschalla)

REGIO - Opel legt de laatste hand aan de zesde generatie Corsa. Het model is met behulp van de nieuwste, meest geavanceerde virtuele technologieën ontwikkeld. De nieuwe Corsa moet zich echter ook in de praktijk bewijzen. Daarom zijn ingenieurs van Opel naar Lapland afgereisd voor een serie testen tijdens stevige kou op bevroren meren en met sneeuw bedekte wegen. Pre-productieversies van de nieuwe Corsa zitten op dit moment middenin een generale repetitie in het testcentrum van Rodgau-Dudenhofen in Duitsland. Verder ondergaat de Corsa elektromagnetische proeven in het laboratorium in Rüsselsheim.

(Foto: Gudrun Muschalla)

De ingenieurs van Opel hebben de nieuwe Corsa maandenlang in Lapland – op veertig kilometer van de poolcirkel – getest. Experts hebben de elektronica van ABS, tractiecontrole en stabiliteitssystemen bij temperaturen van -30°C gefinetuned.

Audi S5 nu ook met TDI-power

(Foto: Audi)

REGIO - De Audi S5 krijgt voor het eerst een V6-dieselmotor. In de S5 Coupé TDI en de S5 Sportback TDI levert de 3.0 TDI-motor 255 kW/347 pk en liefst 700 Nm aan trekkracht. Een elektrisch aangedreven compressor (EAV) zorgt voor krachtige prestaties bij lage toeren, terwijl een mild-hybrid systeem de efficiëntie verhoogt. Deze combinatie van vermogen, koppel en efficiëntie maakt S5 TDI-modellen uniek in het segment. Ondanks de veel hogere prestaties van de S5 Coupé TDI en S5 Sportback TDI bedraagt het NEDC-verbruik slechts 6,2 liter diesel per 100 kilometer, een CO2-equivalent van 161 gram per kilometer.

Met de zescilinder dieselmotor accelereert de S5 Coupé in 4,8 seconden soepel vanuit stilstand naar 100 km/u. De S5 Sportback doet daar 4,9 seconden over. Audi heeft de topsnelheid elektronisch begrensd op 250 km/u. De EAV en de mild-hybrid technologie (MHEV) van de S5 TDI-modellen zijn ingebed in het standaard 48 volt boordnet. De powercentrale is een compacte, luchtgekoelde lithium-ionbatterij met een vermogen van 0,5 kWh, die zich onder de vloer van de bagageruimte bevindt.

(Foto: Audi)

De 3.0 V6 TDI in de S5 Coupé TDI en S5 Sportback TDI is een hightech krachtbron. Hij produceert 255 kW/347 pk. Het maximale koppel van 700 Nm is beschikbaar tussen 2.500 en 3.100 tpm. De 3.0 TDI is gekoppeld aan een razendsnelle en uiterst comfortabel schakelende tiptronic met acht versnellingen. Permanente quattro vierwielaandrijving is bij de nieuwe S5 TDI-modellen ook standaard. Het hart van de aandrijflijn in de Audi S5 Coupé TDI en S5 Sportback TDI is een zelfremmend middendifferentieel dat de krachten in de verhouding 40:60 tussen de voor- en achterassen verdeelt. Wanneer een wiel tractie verliest, stuurt het differentieel het grootste deel van het aandrijfkoppel naar de as met de betere grip - tot 70 procent naar voren of tot 85 procent naar achteren.

De nieuwe MINI Clubman

(Foto: Mini)

REGIO - De nieuwe MINI Clubman blinkt uit door een zorgvuldig vernieuwd design, een uitgebreide reeks innovatieve uitrustingsfeatures en de nieuwste technologie op het gebied van bediening en connectiviteit. De kenmerkende MINI go kart-feeling gaat bij deze stationcar samen met een hoge mate van geschiktheid voor dagelijks gebruik en het rijden van lange afstanden. Naast de welkbekende 6 deuren krijgt de nieuwe MINI Clubman nu een extra dosis charisma dankzij nieuwe accenten voor exterieur en interieur. De nieuwste updates voor MINI Connected digitale services onderstrepen het progressieve, op lifestyle gerichte karakter van de nieuwe MINI Clubman. Daarnaast zorgen aantrekkelijke toevoegingen aan de optielijst en de Original MINI Accessories voor nog meer mogelijkheden als het gaat om personalisatie.

(Foto: Mini)

Hospice verrast door golfevenement Kavel II

Trots werd de cheque met een bedrag van 6.000,- getoond. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Het jaarlijkse Golfevenement met een Benefietdiner voor het Hospice Thuis van Leeghwater is ook dit jaar weer een ongekend groot succes geworden. Ruim 50 geoefende golfers en heel veel sponsoren hebben het fenomenale bedrag van € 6000-, bijeen gebracht.

Organisatie had alles tot in de puntjes voor elkaar

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een geslaagd dagje golfen bij de golfclub Kavel II aan de Volgerweg. Een strak geschoren en optimaal verzorgd golfterrein lag daar klaar onder de stralende zon.

Kaas en haring

De organisatie was in goede en vertrouwde handen van Ria Sas, Joke Mars en leden van de club hadden alles tot in de puntjes voorbereid. Na de inschrijving en de koffie trokken alle spelers vol enthousiasme naar het golfterrein. Daar werden zij tijdens het spelen verwend met heerlijke Beemster kaas en echte Hollandse haring.

Na het golfen werden de spelers en gasten getrakteerd op champagne om deze mooie dag te vieren. Ook konden de deelnemers nog een gokje wagen door de bal in een 'Hole in One' te slaan.

Goede stemming

Natuurlijk werd er gestreden om de fraaie wisselbokaal. Ria en Joke reikten de verschillende prijzen uit en de stemming was uitmuntend.

In het restaurant van Kavel II stonden fraai gedekte tafels klaar voor een overheerlijk diner. Na het voorgerecht werden twee mooie schilderijen geveild van mw. Rijser en dhr. Vloon en een voucher voor een golfclinic.

Cheque van € 6.000,-

Het bestuur van stichting 'Vrienden van Hospice Thuis van Leeghwater' kreeg na het hoofdgerecht figuurlijk de kers op de taart toen Marjanne Leenstra de cheque met het ongekend grote bedrag van € 6000,- mocht ontvangen.

Dit fantastische bedrag komt zeer wel ten goed aan de interne verbouwing van de badkamer tot een een praktisch en goed functionerende linnenkamer.

Gastvrij onthaal

Marjanne dankte namens het Hospice alle deelnemers, gulle gevers en sponsors maar zeker ook de organisatie voor een heerlijk gastvrij onthaal en een fantastisch mooi golfevenement op Kavel II.

'Genezen' in zoutkamer Halomedics

LIMMEN/HOORN/SCHAGEN - Wie last heeft van huid- of luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD, eczeem, psoriasis, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking, hoesten, oorontsteking, vastzittend slijm, (chronische) bronchitis of verkoudheid, tonsillitis, griepverschijnselen, mensen met klachten na een longontsteking of longembolie, hooikoorts en aanverwante luchtwegproblemen, is aan te raden om eens een gratis proefsessie te doen in één van onze zoutkamers!

Mensen over de hele wereld met huid- en luchtwegproblemen bezoeken zoutkamers en zoutmijnen. Het concept is logisch: in de zoutkamer inhaleer je zoute deeltjes, die diep in de huidlaag en luchtwegen terecht komen. Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer en doodt bacteriën en schimmels. Je bouwt meer weerstand op, waardoor je beter bestand bent tegen ziekteverwekkende organismen. Wij zien dat veel mensen die onze zoutkamer bezoeken meer lucht krijgen, minder hoesten, slijm makkelijker ophoesten of geen last meer hebben van slijm, geen of minder ontstekingen hebben, een betere hersteltijd na inspanning krijgen, geen jeuk meer hebben en een zachte huid krijgen. Veel mensen hebben minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig. Afbouwen van medicatie moet u wel altijd in samenspraak met uw behandelend arts doen!

Informatie opvragen kan via info@halomedics.nl of Halomedics Limmen: 06-10709751; Schagen en Hoorn: 06 36 28 32 14. Of kijk op www.halomedics.nl.

* Tot 15 juni kunt u nog profiteren van onze zomeraanbieding!

Open dag Camperverhuur de Beemster

Op Hemelvaartsdag houdt het bedrijf open dag. (Foto: aangeleverd)

BEEMSTER - Camperverhuur de Beemster is in 2010 gestart door de voormalige veehouder en enthousiaste camperreiziger Joop Köhne. Eerst met een aantal historische 'oldtimer' campers, later zijn er 2 moderne Hymer campers aan het assortiment toegevoegd.

Dit om een bredere doelgroep te kunnen bedienen. De belangstelling voor de "Hymers" is groot, veel comfort zorgt voor een fijne vakantie. Daarnaast blijven een aantal oldtimers beschikbaar, voor de echte liefhebber en ook vanwege de vriendelijker huurprijs. Tijdens de open dag in de Beemster, op 30 mei (Hemelvaartsdag) staan de campers op het Marktplein in Middenbeemster.

Zie voor meer informatie www.camperverhuurdebeemster.nl

Win een exemplaar van nieuwste cd 538 Hitzone 89

De nieuwste versie van Hitzone. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Sony heeft recent de cd 538 Hitzone 89 op de markt gebracht. Lezers van Purmerend op Zondag kunnen de schijf winnen, door een e-mail te sturen naar redactiepurmerend@rodi.nl

Sony Music stelt 10 cd's beschikbaar in lezersactie

De cd-serie 538 Hitzone kent een lange geschiedenis. De laatste die door Sony is uitgebracht is de 89e editie. Met opnieuw louter topsongs. Waaronder Duncan Laurence, onze nieuwe muzikale held, met Arcade. Daarnaast onder meer Ava Max (Sweet But Psycho), P!NK (Walk Me Home), Guy Sebastian (Before I Go), Davina Michelle (Skyward), Avicii ft. Aloa Blacc (SOS), Jonas Brothers (Sucker), Ariane Grande (7 Rings), Khalid (Talk), Danny Vera (Roller Coaster) en The Chainsmokers & 5 Seconds Of Summer (Who Do You Love).

Verder op de schijf: George Ezra (Pretty Shining People), Khalid (Talk), Wulf & Miss Montreal (Scared Of Love), Dermot Kennedy (Pover Over Me), Mabel (Don't Call Me Up), Mris Kross Amsterdam, MAAN, Tabita, Bizzey (Hij Is Van Mij) en Krezip (Lost Without You).

Volop reden om snel een mailtje te sturen en mee te dingen naar een van de 10 door Sony Music beschikbaar gestelde exemplaren. Als je er nog een extra spontane reden aan toevoegt en vertelt waarom jij van mening ben dat je de cd verdient, maak je nog meer kans. Succes!

Binnenkort presenteert de combinatie Purmerends Nieuwsblad/Purmerend op Zondag meer acties met nieuw uit te komen cd's en dvd's.