Zaanstreek op zondag

21 april 2019

Zaanstreek op zondag 21 april 2019


Voorbereidingen KunstEiland gestart

Bestuurslid KunstEiland Fleur Pastoors bij de toegang van Zaaneiland. Met op de achtergrond het schip van een van de deelnemers. (Foto: Denkbeelden)

ZAANEILAND - De zevende editie van KustEiland wordt in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september gehouden. De basis van het kunstevenement, dat om het jaar plaatsvindt op het Zaaneiland in Zaandam, is de open voordeur. Bewoners toveren hun eigen huis om tot galerie of theater en tonen werk van kunstenaars of artiesten die ze persoonlijk waarderen. In een informele, toegankelijke setting kunnen bezoekers kijken en luisteren naar uiteenlopende vormen van kunst en kennismaken met de buurtbewoners.

Door Yvette van der Does

Kijken en luisteren naar uiteenlopende vormen van kunst

Bestuurslid Fleur Pastoors: "Met KunstEiland combineren we het succesvolle concept van 'Gluren bij de Buren' met de presentatie van kunst. De persoonlijke betrokkenheid van de bewoners zorgt voor een grote diversiteit aan kunstvormen: beeldende kunst, fotografie, keramiek, muziek en theater."

Behalve exposities, concerten en optredens in de huizen van de bewoners van het Zaaneiland, zal er buiten ook van alles te zien en te doen zijn!

"Onder begeleiding van kunstenaar Robert Roelink wordt gedurende het weekend met kinderen uit de buurt gewerkt aan een groot plastic kunstwerk", vertelt Fleur enthouisast. En bij mooi weer kan iedereen bovendien genieten van muziek en een hapje en drankje bij een van de foodtrucs en eetstalletjes die op en rondom het grote speelveld staan.

Doe mee

Het bestuur van KunstEiland nodigt bewoners en kunstenaars van harte uit om deel te nemen. Woont u op het Zaaneiland en lijkt het u leuk om u huis open te stellen? Kent of bent u kunstenaar of artiest en heeft u een origineel idee? Neem dan contact op met: fons@kunsteiland.nl of fleur@kunsteiland.nl, www.kunsteiland.nl

Zaanstreek op Zondag volgt het programma van KunstEiland op de voet en zal binnenkort meer bekend maken over het volledige programma. Hou de Facebookpagina van Zaanstreek op Zondag daarvoor goed in de gaten.


Help de bij

ZAANDAM - Het gaat niet goed met de bijenstand in Nederland, laten milieuorganisaties weten. Daarom gaat Milieudefensie Zaanstreek maandag 22 april, tweede paasdag en tegelijkertijd Dag van de Aarde, gratis zakjes wilde bloemenzaad uitdelen.

Dat gaat de organisatie vanaf 14.00 uur doen bij de Albert Heijn aan Vrieschgroenstraat 5 in Zaandam. De bloemen die uit de zaadjes komen trekken bijen aan. Daarmee kan de bijenpopulatie een klein beetje in de goede richting worden geholpen.

Zaanse Imkers

De imkers van de Imkervereniging Zaanstreek zijn ook goed op de hoogte van de bijenstand in onze streek. Volg hun activiteiten via www.imkerverenigingzaanstreek.nl en bekijk de bezigheden via Facebookpagina.

Orgelconcert André van Vliet

André van Vliet. (Foto: Cojan van Toor Oudewater NL)

WESTZAAN Het Flaes & Brünjes orgel van de Grote Kerk van Westzaan is vrijdag 26 april weer te horen tijdens een orgelconcert. Die avond gaat de organist André van Vliet een gevarieerd programma ten gehore brengen. Het wordt een feestelijk Oranjeconcert met werken van onder anderen Bach en Händel.

André van Vliet is 18 augustus 1969 geboren in Benschop. Op negenjarige leeftijd begeleidde hij voor het eerst de gemeentezang in zijn geboorteplaats. Van Vliet ontving orgelonderricht van de organisten Gijsbert Lekkerkerker en Herman van Vliet. Hij studeerde op het conservatorium van Utrecht bij Nico van de Hoeven, Jan Welmers en Jan Raas. Deze studie rondde hij In 1991 met goed gevolg af. Naast het geven van orgelconcerten door het hele land is André zeer actief op het gebied van koorbegeleiding, zowel op orgel als op piano. Zijn activiteiten zijn niet gebonden aan de landsgrenzen. Zo maakte André concertreizen naar onder andere Canada, Amerika, Hongarije, Roemenië en Duitsland.

Van Vliet is een breed georiënteerde musicus die zijn vak met liefde en enthousiasme beoefent en graag nieuwe muzikale wegen verkent. Het concert begint om 20.00 uur. De kerk is vanaf 19.15 uur geopend en de toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte ten bate van het orgelfonds. Voorafgaand aan het optreden zijn belangstellenden van harte welkom om een kopje koffie of thee te drinken. De Grote Kerk van Westzaan bevindt zich op Kerkbuurt 37.

Mexx de Vries naar NK meerkamp en toestelfinales

Mexx de Vries. (Foto: aangeleverd)

WORMER - Mexx de Vries is een turntalent uit Wormer. Mexx is dit seizoen eerstejaars senior, dus er ligt een nieuwe uitdaging voor haar. Het gaat goed en ze kan tevreden zijn, want de Wormerse mag zaterdag 25 mei meedoen aan de meerkamp NK en zondag 26 mei aan de toestelfinales.

Zondag 17 maart nam Mexx (15) deel aan de kwartfinales NK in Harlingen. Hier werd ze boven verwachting derde. Bovenverwachting omdat bij de senioren meisjes turnen die al twintig jaar of ouder zijn en dus jaren op dit niveau turnen. Ze hebben in die periode dus de nodige ervaring opgedaan.

Halve finales NK

Zondag 7 april waren de de halve finales NK in Leusden. Van de 22 deelnemers gingen de beste acht door naar het NK in Duiven. Ook de beste twee van de 22 deelnemers per toestel mochten verder naar de toestelfinales NK.

Mexx werd gedeeld eerste op haar favoriete onderdeel brug en tweede op de vloer. Ze staat reserve op de sprong, omdat ze daar derde werd. Mocht één van de twee meisjes afzeggen voor de sprong, dan mag Mexx ook deze finale turnen.

Wedstrijden in mei

Mexx is bij de beste acht van de meerkamp en ook door voor deze discipline. In de maand mei mag de jonge turnster proberen om nog meer successen te boeken.

De meerkamp NK vindt zaterdag 25 mei plaats en de toestelfinales zijn zondag 26 mei. Dus nu is het voor Mexx nog volop trainen en op naar Duiven.

Kleurrijke stenen en kristallen op daktuin

Amathist. (Foto: Amathysta)

ZAANDAM - Pennemes is een groene zorginstelling waarin veel aspecten van de natuur aan bod komen, dus ook stenen en kristallen. Daarom komt Erwin Kaspers van werkgroep geologie van vereniging Amathysta belangstellenden vrijdag 26 april alles vertellen over edelstenen.

Kaspers brengt voorbeelden van kleurrijke stenen en kristallen mee. Deze mogen ook worden aangeraakt. Daarnaast gaat hij vertellen hoe onze Aarde eigenlijk is ontstaan. De werkgroep geologie van Amathysta is een goede bekende binnen het Pennemes. Zij verzorgen namelijk de expositie in de toonkasten van het popup-natuurmuseum over stenen en mineralen. De expositie in de hal van het Pennemes is het hele haar door gratis te bezoeken. Alle vragen die daar over zijn kunnen mensen vrijdag 26 april aan Erwin Kaspers stellen.

Geïnteresseerden zijn van 10.30 tot 11.30 welkom op de daktuin van het Pennemes. Bij slecht weer wordt de lezing verplaatst naar de foyer. De daktuin van het Pennemes is een groene ontmoetingsruimte boven op het dak van de zorginstelling. Veel vrijwilligers zijn bezig deze te onderhouden of er activiteiten te organiseren voor de bewoners van de zorginstelling zelf, maar ook voor de buurt.

Amathysta

Amathysta is een vereniging van mensen die allemaal één ding gemeen hebben: de interesse voor geologie, paleontologie en mineralogie. De naam van de vereniging is een samenvoeging van de twee woorden amateur en amethyst. Meer informatie is te vinden op de website www.amathysta.nl.

Meer over de daktuin en deze activiteit via Jacob Spaander, Dakboer Pennemes. Hij is te bereiken via 06-47635401 en passandert@gmail.com.

Nieuwe boot voor WRV de Zaan

De nieuwe WRV de Zaan-boot wordt gedoopt. (Foto: WRV de Zaan)

ZAANDIJK - In het clubhuis van WRV de Zaan is woensdag 10 april onder grote belangstelling de gloednieuwe C4-boot met de naam Wiedewiet ten doop gehouden. De aanschaf van de boot werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Roeivereniging de Zaan.

Het oorspronkelijke plan was om de boot in haar natuurlijke habitat ten doop te houden, ware het niet dat er buiten een dikke 5 Beaufort uit het noordoosten stond. Daarom werd besloten de officiële handeling te verplaatsen naar een van de botenloodsen. Daar stortte roeilid Helmine Pronk een emmer water over de boeg. Op dat moment trok voorzitter Matthijs Westra de Nederlandse vlag weg, waarbij de naam van de boot zichtbaar werd.

De naam van de fonkelnieuwe C4 roeiboot luidt Wiedewiet en staat in het Zaans voor 'snel'. Voorafgaande aan de doopceremonie gaf Westra aan dat deze nieuwe boot vanwege de komst van een groot aantal nieuwe leden zeer welkom is. Hij benadrukte dat deze door het Friese Wiersma gebouwde en 11,80 meter lange boot zeer stabiel is. Mede daardoor is hij bij uitstek geschikt voor het geven van instructie.

De keuze om de doop van de nieuwe aanwinst van WRV de Zaan toe te vertrouwen aan Helmine Pronk heeft zo zijn reden. Helmine is predikant en beschikt uit hoofde van haar professie over ruime ervaring als het gaat om dopen. De tegenwoordige gevangenispredikant is pas twee jaar enthousiast lid van de vereniging. "Door de onderlinge verbondenheid en inzet van alle leden is er veel vernieuwing van boten en mogelijkheden, waardoor nieuwe leden zich snel thuisvoelen", aldus Pronk.

WRV de Zaan is gevestigd aan Lagedijk 334 in Zaandijk. De vereniging werd opgericht in 1896 en telt nu ruim 140 leden. De activiteiten spitsen zich toe op recreatief roeien, waarbij marathons en bijzondere jaarlijks terugkerende evenementen, zoals de 200 kilometer lange Elfstedentocht, niet worden geschuwd.

Laura Cox naar De Flux

Laura Cox. (Foto: De Flux)

ZAANDAM - Bij southern hardrock blues valt te denken aan namen als ZZ Top, Blackberry Smoke en de beginjaren van Joe Bonamassa. Mensen denken misschien niet zo snel aan een prachtige, jonge Franse dame. Laura Cox kan zich volgens Podium De Flux echter meten met de groothelden binnen het genre. "Ze weet de bluesfan te verrassen en te verbijsteren." Op zondag 12 mei staat ze in De Flux in Zaandam.

Op veertienjarige leeftijd begon Laura Cox met gitaarspelen. De wereld mocht via YouTube meegenieten. Al snel werd ze een ware internethit. Met meer dan zestig miljoen views en 250.000 subscribers op Youtube bleef ze niet onopgemerkt bij haar peers. Zo kreeg ze onder andere grote complimenten van Joe Bonamassa.

Op veertienjarige leeftijd begon Laura Cox met gitaarspelen.

De droom van Laura was en is nog steeds om van muziek haar werk te maken, dus moest ze overstappen van het virtuele naar het echte leven. Ze besloot om samen met de jonge gitarist Mathieu Albiac, die dezelfde muzikale passies heeft als Laura, een eigen band op te richten.

In 2013 werd de Laura Cox Band geboren, een band die de voorkeur geeft aan goede, zware riffs en een geluid dat een combinatie is van classic en Southern rock.

Podium De Flux bevindt zich op Zuiderkerkstraat 2 in Zaandam.

Energiekosten omlaag

ZAANDAM - Vereniging Wijkoverleg OudWest verzorgt woensdag 24 april vanaf 19.15 uur de interactieve thema-avond 'Energiekosten moeten omlaag!'' voor bewoners van Oud West en belangstellenden. Locatie: Tolhuys aan de Zaan, Westzijde 216, Zaandam. Na de presentatie kunt u in gesprek gaan voor persoonlijk advies m.b.t. zonnepanelen, warmtescan, HR glas, isoleren, radiatorfolie, leveranciers, warmtepompen. De koffie, thee en fris is gratis.

Watersportcentum Wormer al jaren aan Zaan

Watersportcentrum Wormer ligt op een fraaie plek aan de Zaan. (Foto: Watersportcentrum Wormer)

WORMER - "Watersportcentrum Wormer: 'supermodern', 'ouderwetse' service!! Met een prachtig uitzicht op authentieke Zaanse huisjes en gelegen aan de drukbevaren Zaan, kunnen we gerust stellen dat Watersportcentrum Wormer een 'hotspot' heeft. Twee jonge enthousiaste mensen met een jong bedrijf, maar met een heel ouderwetse kijk op service. Hier ben je nog klant!", aldus eigenaren Ed en Jolanda Sybrandy.

"Alles is in huis. Een mooie showroom met boten en motoren, een werkplaats en een ruime opslag. Genoeg voor een watersportcentrum van formaat." Ed en Jolanda Sybrandy zijn in maart 2003 het watersportcentrum Wormer in een nieuw pand begonnen. Het waterrijke gebied van de Zaanstreek heeft altijd veel watersporters gehad, dus er kon er altijd eentje bij. "Loop je van de showroom de winkel binnen, dan valt je gelijk de zelfgemaakte bar op. Steevast bieden we de mensen aan de zeer originele 'bootbar' een kopje koffie aan. Een houten zeilboot is op originele wijze omgetoverd tot bar."

Watersportcentrum Wormer is dealer van Jobe (waterskiën, funboards e.d.), Suzuki rubberboten, Nimarine rubberboten, Suzuki buitenboordmotoren, Marlin trailers en Alumacraft aluminium Jon boten. Tevens is er een perfecte lijn sloepen en Tenders van het merk Admiral in de lengte 4.50 tot 6.25 meter en natuurlijk mogen we de Beneteau console boot niet vergeten.

His Watersport

His Watersport heeft een samenwerking met Watersportcentrum Wormer. Sinds begin oktober 2016 is Pim Bakker binnen het watersportcentrum gestart met zijn onderneming His Watersport. "Pim heeft zijn passie voor de watersport, boten en motoren al gedurende vier jaar in de praktijk kunnen uitbreiden. Hij is geboren en getogen in Wormer en heeft de watersport met de paplepel ingegoten gekregen. Hij is inmiddels een ervaren technicus waar het gaat om onderhoud en reparatie van buitenboordmotoren. Dit gedeelte binnen Watersportcentrum Wormer valt nu onder zijn verantwoordelijkheid en hij biedt hierin de klant graag vakkundigheid, advies en goede service."

"Of u nu voor een onderdeel naar Wormer komt of voor een buitenboordmotor, sloep of reparatie aan boot of motor... één ding weten we zeker, u gaat altijd tevreden naar huis. Watersportcentrum Wormer heeft een echte allround specialisatie, we zijn van alle markten thuis. Zo hebben we een prachtige lijn met rubber, polyester, aluminium en console boten." "Vooral de prachtige sloepen die we van Admiral sloepen en Tenders hebben zijn heel erg populair. U moet voor de vele merken gewoon even gaan kijken op de site van Watersportcentrum Wormer: www.watersportcentrum-wormer.nl en www.Admiralboats.com." Watersportcentrum Wormer bevindt zich op Veerdijk 26 in Wormer. Meer informatie via: 075-6406309.

Forel, Karper en Steurvissen in Dirkshorn

Brian Bing van Koi- en vijvercentrum Dirkshorn. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

DIRKSHORN - Met de uitbreiding van het Koi- en vijvercentrum wil Brian Bing ook de dagjesmensen (recreatie ) in Dirkshorn aan de Woudmeerweg 22 van dienst zijn. Vissen op Forel, Karper en Steur kan sinds vorig jaar op de achterzijde van het terrein.

Er zijn drie visvijvers ingericht waar mensen een ochtend, middagdeel of gehele dag hun hengel uit kunnen gooien. De vijver Small trout is gevuld met regenboogforel (put & take ).De Big trout vijver is voorzien van regenboog en zalmforel die na afloop mee naar huis mogen worden genomen. Per persoon wordt er een aantal vissen in de vijver uitgezet. Je hebt het hele dagdeel de tijd om ze allemaal te vangen. Wat overblijft kan door de volgende visser weer worden gevangen. De Adventure Grand Lake vijver is bedoeld voor het vissen op Karper en Steur zelfs tot 150 centimeter groot. Deze vissen worden na de vangst weer terug gezet in de vijver, dit heet catch en release.

Er zijn een aantal huishoudelijke regels. Zoals het gebruik van maximaal een hengel per persoon. En er moet een onthaakmat gebruikt worden, zodat de vis niet beschadigd en veilig terug gezet kan worden in de vijver. Brian Bing wil ook de toeristen in huis halen voor een leuk dagje uit. Een hengel of een onthaakmat zal bij hen niet altijd op de achterbank liggen. Ze hebben dat soort benodigdheden gewoon in huis, te koop of te huur.

Beide Paas- en pinksterdagen extra geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf biedt al jaren alle benodigdheden voor zwem-, natuur- en Koi-vijvers aan. Ook voor aanleg, onderhoud en renovatie van de vijver.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439. Zie voor meer informatie: www.koi-vijver.nl

Spaansen brengt tuinwensen tot leven

Tuin in Heemstede met Geo Ceramica's. 'Laat de zomer maar komen met Spaansen Tuin en Bestratingsmateriaal!' (Foto: Roel van der Aa)

REGIO - Spaansen Tuin en Bestrating telt drie vestigingen en heeft meer dan 50 jaar ervaring op bestratingsgebied. De grootste showterrassen van Noord-Holland zijn weer smaakvol ingericht vol inspiratie en de ruimste keuze. Spaansen is dé bestratingsspecialist die uw tuinwensen tot leven brengt.

Er zijn weer veel nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd zoals strakke keramiek tegels van 3 cm dikte, waardoor u geen speciale ondergrond meer nodig heeft. Of gecoate tegels met stijlvolle designs en een krasvaste uv-bestendige toplaag. Houdt u meer van een natuurlijke uitstraling? Het assortiment gebakken, authentieke klinkers, betontegels of -stenen is eindeloos.

Al deze producten vindt u terug in het vernieuwde magazine dat Spaansen elk jaar in het voorjaar presenteert. 200 pagina's vol met nieuwe trends en eindeloze inspiratie voor uw droomtuin. Buiten sierbestrating is Spaansen ook hét adres voor tuinhout, kunstgras en verlichting. Deze catalogus én de catalogus met tuinhout of buitenverblijven kunt u lezen via www.spaansen.nl/catalogus of neem hem mee bij een van de vestigingen.

Er gaat niets boven het echt zien en voelen van de materialen! Daarom opent Spaansen ook op tweede paasdag de deuren van alle drie de vestigingen van 10.00-16.00 uur. Alles draait om de optimale buitenbeleving en daarom geeft Spaansen bij een bestelling op tweede paasdag een luxe barbecue t.w.v. € 139.- cadeau! (vraag naar de voorwaarden).

Drie dagen mooi Zuid-Limburg

Genieten in Zuid-Limburg. (Foto: aangeleverd)

Vanaf slechts € 99,- p.p.

Het 3-sterren Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen, het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland en uitvalsbasis voor natuur, sport en cultuur.

Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen. (Foto: aangeleverd)

Van fascinerende wandelingen langs de Geul of van routes door de weilanden met de smalle klaphekjes. Van fiets- en wandeltochten over het mergelplateau of van verschillende, heel natuurlijk gelegen golfbanen. Van het weldadig badderen in het heilzame bronwater van Thermae 2000 of van een kolenmijn-verkenningstocht onder de grond.

Lezersaanbieding: 2x overnachting, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x heerlijk 3-gangen diner, 10% korting op een lunch bij Restaurant Proeff, gratis entree Holland Casino, gratis fiets- en wandelroutes, gratis Wi-Fi en parkeren. Adviesprijs € 149,- p.p.

Lezersaanbieding

vanaf € 99,- p.p.

Aankomst ma. t/m wo.

€ 112,50 p.p., do. t/m za. € 119,- p.p., 8 sept. t/m 27 okt. aankomst zondag: € 107,50 p.p. M.u.v. feestdagen, evenementendagen en vakantieperiodes.

Informatie en reserveren:

www.goedverblijf.nl/rodi9d, tel. 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur, reisnummer rodi9d) Prijs is p.p. o.b.v 2 pers. per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 1,35 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

Zaantheater viert Koningsdag met Royal Jazz Festival

ZAANDAM - Het Zaantheater barst het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag uit zijn voegen van de jazz. Tijdens het gratis toegankelijke Royal Jazz Festival spelen op maar liefst vier podia veel Zaanse muzikanten, maar ook bands van buiten de Zaanstreek. Geniet van jong talent, oude rotten in het vak, grote bigbands en intieme jazzcombo's. De deuren van het Zaantheater openen om 13.00 uur voor een heerlijke middag jazz. Royal Jazz viert dit jaar zijn 45-jarige jubileum, dus het is dubbel feest.

De dag start op het buitenpodium met de bekende Ruben Hoeke Band. Gitarist Ruben Hoeke behoort tot de muzikanten die de Nederblues en -rock naar een hoger niveau hebben getild. Hij wordt door de pers omschreven als een "stergitarist van wereldklasse" en "een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen". Speciaal voor Royal Jazz neemt hij het jonge gitaartalent Gijs van Marle mee.

Hot Jazz Specials

De Hot Jazz Company presenteert in de Forbo Flooringzaal een speciaal voor Royal Jazz samengestelde kleine bezetting, de Hot Jazz Specials. Zij begeleiden de buitengewoon getalenteerde stride, bougie woogie en ragtime pianist Ringo Maurer (20) aan. Deze jonge pianist uit Volendam laat horen waarom ragtime ten onrechte is vergeten. De muziek bruist en sprankelt van het leven.

Er is nog veel meer te zien en te horen op het Royal Jazz Festival.

Maar er is nog veel meer te zien en te horen op het Royal Jazz Festival. Een kleine greep uit het muzikale aanbod: Down Jones brengt met zijn unieke 'No Bullshit'- geluid blues-rock recht uit het hart. Wouter Kiers heeft speciaal voor dit jubileumfeest een knetterende en veelzijdige formatie samengesteld die indruk maakt tot op het bot. Dan is er nog RataJazz onder leiding van trompettist Bart Tuinman: een groep jonge enthousiaste jazzmuzikanten in de leeftijd 12-17 jaar. Er is te veel om op te noemen. Kom kijken, luisteren en swingen op een heerlijke Koningsdag vol jazz, blues, funk en rock!

Meer informatie

Het Royal Jazz Festival begint om 13.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Toegang is gratis. De bands spelen op het buitenpodium op het voorplein van het Zaantheater, de Rabobankfoyer, de Forbo Flooringzaal en de Albert Heijnzaal.

Zaanbochtrun is klaar voor de start

Deelnemers volop in training voor de Zaanbochtrun met helemaal rechts op de foto Leon Hamming. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - Dit jaar is de eerste editie van de Zaanbochtrun. Een sportief evenement vanuit het initiatief van ondernemer Leon Hamming van Saenkanter Wormerveer. Organisator van het hardloopevenement Rob Broekema: "Er wordt hard gewerkt achter de schermen om er een geweldig evenement van te maken.

Inmiddels zijn er al meer dan 600 inschrijvingen voor de 5 of 10 km, en voor de kidsrun van 1,5 km zullen er zo rond de 200 kids aan de start verschijnen. De ondernemers in Wormerveer zijn zeer enthousiast en zijn beschikbaar voor sponsoring en/of lopen zelf ook mee. Er zijn nog startnummers beschikbaar, wees er snel bij en loop gezellig mee!

Inmiddels al meer dan 600 inschrijvingen binnen

Zondag 19 mei zal het startschot door de burgemeester van Wormerland en Zaanstad worden verricht. Er is muziek op de route en bij de start, als ook na het evenement in de Batavia, zullen voor een geweldige sfeer zorgen tijdens de verschillende afstanden. Ron: " We zoeken nog een aantal vrijwilligers voor het op- en afbouwen van het evenement".

Er kan nog ingeschreven worden. Alle deelnemers kunnen na afloop (of een dag later) hun eindtijd bekijken en een foto downloaden van zijn of haar finish. Kijk voor alle informatie en inschrijven op de website van www.zaanbochtrun.nl

De start is zondag om 12.00 uur met de 1,5 km voor de kids en om 12.30 uur is de start van de 5 km. Om 13.40 uur is de start van de 10 km.

Kom allemaal naar de Zaanbocht en moedig deelnemers aan, er is van alles te doen deze sportieve middag.

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds uit Nibbixwoud heeft de oplossing en toont deze vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 (eerste paasdag) en maandag 22 april (tweede paasdag) in een show. Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond. Het akoestische spanplafond van Schouten is een micro geperforeerd spanplafond. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond.

Plafondvakbedrijf Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon: 0229-571391.

50 Years of Bluespower

ZAANDAM - 50 jaar geleden, in 1969, richtte Anne Geert Bonder bluesband Flavium op. Door de decennia heen veroverde de band een prominente plaats in de pop- en blueswereld. Vrijdag 17 mei vieren ze deze rijke geschiedenis met hun zestiende album '50 Years of Bluespower' in Podium de Flux! Aanvang 21.30, zaal open 21.00 uur.

In de popencyclopedie wordt Flavium "Nederlands meest consistente bluesband" genoemd. Ondanks wisselende bezettingen bleven gitarist Anne Geert Bonder en, sinds 1973, bassist Eric Bagchus de spil van de band. In 1975 kwam de eerste plaat 'Bad Luck' uit. Dit bleek het startsein te zijn van nog tal van muzikaal materiaal. Het nummer 'Nightlife', uitgebracht in 1980 werd een klassieker. Dit succes leidde tot samenwerkingen met allerlei grootheden, met als hoogtepunt een samenwerking met BB King. Afgelopen maand is hun nieuwe album '50 Years Of Bluespower' uitgekomen. Dit zestiende album van de band bevat naast volledig nieuwe versies van oorspronkelijke songs een aantal 'opgewaardeerde' songs van vroegere opnamedata. Kaarten: www.podiumdeflux.nl

Feestelijke Paasviering

ZAANDAM - Kerk in Westerwatering houdt zondag 21 april een feestelijke paasviering. Het is een kerkdienst die geheel in het teken staat van de opstanding van Jezus. Het vindt plaats in het speellokaal van CBS Het Baken in Zaandam.

Zondag 21 april gaat even voor 10.00 uur de deur open en is iedereen welkom voor koffie, thee, limonade en iets lekkers. Rond 10.15 start de viering. Kerk in Westerwatering viert Pasen met jong en oud. Dat gebeurt door middel van een afwisselend programma met onder andere zang, muziek, een kindermoment en een korte overdenking. Na de dienst serveert de kerk een eenvoudige lunch. Onder het genot van deze maaltijd is er gelegenheid om met elkaar kennis te maken en samen een gezellige tijd te hebben. Mensen die slecht ter been zijn kunnen op verzoek gebruikmaken van een taxiservice. De organisatie is in handen van het speellokaal van CBS Het Baken aan P.A. van Meverstraat 9-11 in Zaandam. Het begint om 10.00 uur en rond 12.00 uur is het afgelopen. De viering is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.kerkinwesterwatering.nl of kerkinwesterwatering@gmail.com.

Nieuwe voorzitter Vrijwilligersvervoer

De herkenbare bus van Stichting vrijwilligersvervoer Zaanstreek. (Foto: Vrijwilligersvervoer Zaanstreek)

ZAANSTREEK - Jaap Knap is de nieuwe voorzitter van Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek. Knap volgt Karel van Leeuwen op die na negen jaar de voorzittershamer neerlegt. Van Leeuwen blijft wel aan de Stichting verbonden als bestuursondersteuner bij grote projecten. De Stichting is altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten als chauffeur of planner. Geïnteresseerden kunnen zich iedere werkdag tussen 13.30 uur en 16.00 uur melden bij het kantoor.

Ondernemer Jaap Knap is jarenlang de grote kracht geweest van Knap Transportgroep en Automobielbedrijf Knap. Door zijn werkzaamheden heeft hij een groot netwerk opgebouwd en liggen de activiteiten van de Stichting in het verlengde van zijn kennisgebied: het zo efficiënt mogelijk regelen van transport.Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek is onlangs verhuisd naar een nieuw kantoor in het pand van Molletjesveer aan de Industrieweg 16 te Wormerveer. Alle vrijwilligers werken tegenwoordig in een mooie ruimte met alle nodige voorzieningen. Ook is er ruimte om vijf wagens te stallen. De verhuizing van het oude kantoor in het ZVH-pand aan de Industrieweg naar het nieuwe pand was noodgedwongen. ZVH is van plan huizen te bouwen op de locatie van het oude pand. Het nieuwe pand bevalt de Stichting overigens uitstekend. De 55 vrijwilligers, chauffeurs, planners, bestuurders en bestuursondersteuners, kunnen er uitstekend uit de voeten.

Word ook vrijwilliger

Ouderen en mensen met een beperkingen kunnen al tien jaar lang de diensten van Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek aanvragen om van A naar B te komen. Dit tienjarig bestaan viert de Stichting met het in gebruik nemen van een nieuwe bus die geschikt is voor het vervoeren van mensen met een beperking. Daarmee bestaat het wagenpark van de stichting uit vijf auto's: vier bussen met rolstoellift waar acht personen in vervoerd kunnen worden en een Volkswagen Caddy die geschikt is voor het vervoeren van drie personen en een rolstoel. De Stichting is trots op de stiptheid waarmee het vervoer wordt uitgevoerd. Kijk voor informatie en aanmelden als vrijwilliger op www.zaantreekvervoer.nl


Vrolijk Pasen voor Ajax

Je moet schieten, anders kun je niet scoren! (Foto: Henk Veen)

AMSTERDAM - Illustrator Henk Veen had een vooruitziende blik en stuurde ons nog voor de wedstrijd Ajax - Juventus (2-1) de paasboodschap: "Je moet schieten, anders kun je niet scoren!" Op naar de Champions League-finale.

Forel, Karper en Steurvissen in Dirkshorn

Brian Bing van Koi- en vijvercentrum Dirkshorn. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

DIRKSHORN - Met de uitbreiding van het Koi- en vijvercentrum wil Brian Bing ook de dagjesmensen (recreatie ) in Dirkshorn aan de Woudmeerweg 22 van dienst zijn. Vissen op Forel, Karper en Steur kan sinds vorig jaar op de achterzijde van het terrein.

Er zijn drie visvijvers ingericht waar mensen een ochtend, middagdeel of gehele dag hun hengel uit kunnen gooien. De vijver Small trout is gevuld met regenboogforel (put & take ).De Big trout vijver is voorzien van regenboog en zalmforel die na afloop mee naar huis mogen worden genomen. Per persoon wordt er een aantal vissen in de vijver uitgezet. Je hebt het hele dagdeel de tijd om ze allemaal te vangen. Wat overblijft kan door de volgende visser weer worden gevangen. De Adventure Grand Lake vijver is bedoeld voor het vissen op Karper en Steur zelfs tot 150 centimeter groot. Deze vissen worden na de vangst weer terug gezet in de vijver, dit heet catch en release.

Er zijn een aantal huishoudelijke regels. Zoals het gebruik van maximaal een hengel per persoon. En er moet een onthaakmat gebruikt worden, zodat de vis niet beschadigd en veilig terug gezet kan worden in de vijver. Brian Bing wil ook de toeristen in huis halen voor een leuk dagje uit. Een hengel of een onthaakmat zal bij hen niet altijd op de achterbank liggen. Ze hebben dat soort benodigdheden gewoon in huis, te koop of te huur.

Beide Paas- en pinksterdagen extra geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf biedt al jaren alle benodigdheden voor zwem-, natuur- en Koi-vijvers aan. Ook voor aanleg, onderhoud en renovatie van de vijver.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439. Zie voor meer informatie: www.koi-vijver.nl

Leren omgaan met dwarse peuter

ZAANDAM - De gratis cursus 'Peuter in Zicht' start donderdag 16 mei van 19.30 tot 21.30 uur in het pand van de GGD. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en is bestemd voor ouders van kinderen in de leeftijd van één tot vier jaar.

Peuters worden steeds zelfstandiger en willen de wereld ontdekken. Ze krijgen een eigen wil en gaan zich meer verzetten tegen de wensen van de ouders. Ouders krijgen tips hoe hiermee om te gaan. Ze krijgen bijvoorbeeld informatie over hoe om te gaan met druk en dwars gedrag, hoe je de peuter kan helpen en hoe om te gaan met eten, slapen en zindelijkheid. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk. Adres: GGD-pand, Vurehout 2, www.cursusbureauzaanstreek.nl.

Paasexcursie en eieren zoeken bij Poelboerderij

De Poelboerderij houdt een Paasexcursie. (Foto: archief Poelboerderij)

WORMER - Bij De Poelboerderij in Wormer kunnen belangstellenden zondag 21 en maandag 22 april tijdens de Paasexcursie vogels spotten en eieren zoeken.

Eerst gaan deelnemers door het Wormer- en Jisperveld varen. De kinderen gaan met hulp van zoekkaarten en verrekijkers vogels spotten en daarna kunsteieren zoeken in natuurpark De Trickel. De kinderen leveren de kunsteieren in voor chocolade-eitjes. Deze excursie met gids begint om 13.30 uur. Reserveren kan via 075-6219100 of bezoekerscentrum@poelboerderij.nl Kosten mét consumptie 12 euro, kinderen 3 euro. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum betalen 10 euro. Info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl.

Heel veel Campernieuws bij De Jong

(Foto: aangeleverd)

HILLEGOM - Er met de camper op uit is populair. Wie heeft er immers geen zijn om te genieten van je eigen vrijheid. Je kiest er zelf voor om de ene dag in een mooie drukke stad te zijn en de andere dag te genieten van de ongerepte natuur in de 'middle of know where'.

De Jong is dealer voor Noord- en en Zuid-Holland voor de merken Hymer, HymerCar, Bürstner en Carado. Naast een grote keuze nieuwe campers vindt je er ook occasions in alle prijsklassen. Wanneer je deze koopt met Bovag garantie ben je niet alleen verzekerd van een goed advies maar geniet je nog vele jaren van je occasion camper.

Met de Lyseo TD Limited brengt Bürstner een serie zeer moderne ½ integraal campers. De Limited uitvoering omvat hiernaast een zeer uitgebreid accessoires pakket waardoor de camper heel compleet is. De Lyseo Time T is de nieuwste telg van Bürstner.

Modern interieur, sportieve buitenzijde en zeer doordachte plattegronden zijn de pijlers van de Lyseo Time T. Net als de Limited uitvoering zijn deze Time modellen in een zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Wie voor en tijdens de komende zomer nog graag wil genieten van de prachtige Bürstner camper moet er dan ook snel bij zijn.

Met de nieuwe Hymer BMC T en BMC i pakte Hymer de belangrijkste prijzen die op camper gebied te halen waren. De techniek van de nieuwe Mercedes in combinatie met de meer dan 60 jaar camper Know How van Hymer en de befaamde Al-Ko breedspoor torsie as staan aan de basis van de fantastische wegligging van de Hymer BMC T en I modellen. Bij De Jong In de showroom zijn deze nieuwe modellen te bewonderen.

De Jong Kampeer & Recreatie is gevestigd Beeklaan 18a – 24a te Hillegom De Zilk. Meer info via 0252 51 77 17 mailen naar www.dejongrecreatie.nl

Jaarlijkse expositie schilderskring

Een excentriek portret van Freek de Jonge. (Foto: Zaanse Schilderkring)

ZAANDIJK - Het Weefhuis in Zaandijk houdt zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 april (paasweekend) en zaterdag 27 en zondag 28 april de jaarlijkse expositie van de leden van De Zaanse Schilderskring

Voor deze expositie hebben de schilders ieder een werk naar eigen onderwerp, stijl en techniek gemaakt. Er wordt gewerkt met aquarel, acryl, olieverf of gemengde techniek. De stijl varieert van abstract tot realistisch en van kleurrijk tot ingetogen kleurgebruik. De Zaanse Schilderskring heeft haar eigen, ruime atelier met veel licht, waar ze op verschillende dagen in de week schilderen. Iedereen, van ervaren tot beginnend schilder, kan bij de Zaanse Schilderskring terecht. De schilders inspireren elkaar en er is de nodige gezelligheid. Een aantal keer per jaar zijn er workshops waarbij een Zaanse kunstenaar instructies en begeleiding geeft. Dit leidt tot diverse werkstukken.

Meer informatie

Meer informatie over De Zaanse Schilderskring is te vinden op: www.zaanseschilderskring.nl of te verkrijgen via info@zaanseschilderskring.nl. De expositie is op de openingsdagen van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Informatie over de tentoonstelling is terug te lezen op de website van Het Weefhuis: www.hetweefhuis.nl en de Facebook-pagina Hetweefhuis. Het Weefhuis, Lagedijk 39, Zaandijk.

Kan ik in Zaanstad ook ergens gratis trouwen?

ZAANDAM - Er is een mogelijkheid om gratis te trouwen op woensdag- en donderdagochtend om 8.30 uur voor stellen waarvan minstens een persoon woonachtig is in de gemeente Zaanstad.

Er zijn enkele verschillen met een betaald huwelijk. Een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap vindt namelijk plaats in een kamer en niet in de trouwzaal.Er mogen maximaal twee getuigen aanwezig zijn en verder geen overige aanwezigen en verder wordt er geen toespraak voorgedragen. Ook is er geen gelegenheid tot het nemen van foto's of het wisselen van ringen.

Voor inwoners van de gemeente Zaanstad met een uitkering in het kader van de Participatiewet geldt, dat wel gratis getrouwd kan worden in de trouwzaal mét persoonlijke toespraak en gelegenheid tot het wisselen van ringen en maken van foto's. Deze huwelijken kunnen plaatsvinden van maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 uur en 16.55 uur.
Kijk voor meer informatie op: www.zaanstad.nl

Gouden Schoolkantine Schaal

Scholieren nemen bokaal in ontvangst van Voedingscentrum. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Het Trias VMBO in Krommenie heeft afgelopen dinsdag een Gouden Schoolkantine Schaal 2019 ontvangen. De schaal werd uitgereikt door het Voedingscentrum. De school ontvangt de schaal, omdat gezondere producten aantrekkelijk en opvallend gepresenteerd zijn. Ten minste tachtig procent van het aanbod in de kantine bestaat uit betere keuzes.

De vmbo-school heeft zich de afgelopen periode ingezet om de kantine gezonder te maken.

"In opdracht van het ministerie van VWS heeft het Voedingscentrum de Richtlijnen Gezondere Kantines opgesteld. Als school vinden we gezond leven een belangrijk onderwerp; daarom proberen we deze richtlijnen zo goed mogelijk te hanteren.

We mogen er trots op zijn dat dit nu beloond wordt," aldus directeur Karin van Gastel.

Gezondere keuze

"Het huidige aanbod maakt het voor onze leerlingen mogelijk om een gezondere keuze te maken," vervolgt Van Gastel. "Onze schoolkantine biedt groenten en fruit aan en ten minste tachtig procent van ons aanbod bestaat uit betere keuzes." De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel van het project is om te komen tot een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen.