Contact

12 juni 2019

Contact 12 juni 2019


Visserslatijn tijdens Visserijdagen

Voor jong en oud is veel te beleven gedurende de visserijdagen. (Foto: Cor Mooij)

EGMOND AAN ZEE - De Egmondse Visserijdag begint op 14 juni met een herdenking bij het Vissersmonument om 19.00 uur. Het thema is deze keer Visserslatijn. Op de gedenksteen staan de namen van 150 vissers uit Egmond die tijdens de Eerste Wereldoorlog op zee zijn omgekomen.

Zwartste tijd vissersdorp

Tijdens de Egmondse Visserijdag kan het publiek genieten van vele activiteiten. (Foto's: Cor Mooij)

Het was een van de zwartste tijden van het vissersdorp Egmond aan Zee. Vele vissers kwamen om het leven doordat de Duitse oorlogsschepen de doorvaart beletten door vele mijnen te plaatsen in de Noordzee, dit ook om de visvangst onmogelijk te maken. Hierdoor kwam de beroepsvisvaart stil te liggen, maar door de armoede in het vissersdorp waagden vele vissers hun leven om toch te gaan vissen, maar kwamen velen om het leven in deze oorlog van 1914-1918. Zo'n honderd vissers verloren het leven in deze oorlogstijd.

Zeemijnen

Na de oorlog in 1919 en 1920 verloren nog eens 26 vissers het leven door losgeslagen zeemijnen. Het vissersmonument is een eerbetoon aan al deze gevallen vissers en werd in 1922 officieel onthuld. Een Egmonds lied wordt gezongen en leerlingen van basisschool De Branding en de Driemaster leggen.een krans. Na deze plechtigheid is vindt een herdenkingsdienst plaats met liederen en gedichten in de O.K. kerk in de Voorstraat in Egmond aan Zee. Tevens kunnen bezoekers een fototentoonstelling bezichtigen van Jesse Reij, over Derpers door Egmonders met medewerking van de historische klederdracht groep. Door de leerlingen worden ook een tekening en een gedicht gemaakt over Egmond. Zij kunnen hiermee een prijs verdienen en de prijsuitreiking wordt gehouden in de O.K. kerk.                                        

Opening

De visserijdag wordt zaterdag 15 juni om 09.30 uur officieel geopend door kinderen die onder leiding van 'Gejut' uit Egmond aan Zee zeepballonnen oplaten, met activiteiten op het strand en bij Nijntje op de werf. Omstreeks 11.00 uur wordt een visafslag gehouden voor de hoogste bieder van de Egmondse restaurants, waarna het feest kan beginnen met diverse optredens van maritieme koren: Egmonds Shantykoor De Zâalneelden, de Skarrebekken, de Egmondse Matrozen, Ab, Gerrit en William op hun accordeon, de Egmondse Vrouwtjes met een voordracht in de Derpse Taal en een optreden van de The New Voice. De Voorstraat, de Trompenbergstraat en het Pompplein staan bol van de activiteiten. Dit jaar geen volledige Smidstraat vanwege de open vlakte van de afgebrande 'De Klok'.

Maritieme uitstraling

Diverse kramen staan opgesteld met een maritieme uitstraling, Demonstraties in verschillende oude ambachten, vis fileren en roken, touwen knopen, kunstschilders en natuurlijk het 'ouwe Osie' met Bert de nettenboeter en medewerkers van Historisch Egmond. Deze zijn te zien in de Voorstraat voor de Bakkerstraat. De Egmondse visserijzaken Willem Visser en Vis aan Zee zorgen voor heerlijke gebakken en gerookte vis, met natuurlijk de eerste 'Nieuwe haringen' vers van het mes.

Veel te zien

Ook de reddingboot geeft een demonstratie en de Pinck staat op het strand om te bezichtigen met een echte piraat aan boord. Bij het Maritiem Centrum KNRM vinden diverse activiteiten plaats van onder andere Visclub bij Nacht en Ontij. Men kan een kaart kopen à 25 euro voor de 'Vis-Dis' bij het Notenwinkeltje, Willem Vissuper, Angelo's restaurant en Santiago.

Beleef het mee

Noteer alvast in de agenda, 14 en 15 juni. Het beloofd een gezellig weekend te worden op en rond het Pompplein waar om 18.00 uur in de Zuiderstraat een dj de dag feestelijk tot 22.00 uur afsluit. Deze visserijdag wordt aangeboden door vrijwilligers en organisatie comité Visserijdag Egmond aan Zee. Let op! Dit jaar wordt ook gehandhaafd op het meenemen en nuttigen van blikjes bier wat verboden is. Op het Pompplein is een tap aanwezig, zodat iedereen zijn natje en zijn droogje kan kopen, dit om de kosten van het evenement te dekken.

Timmeren!

Heerlijk tijdens het Timmerdorp met de hamer op de spijkers slaan. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Ook dit jaar is er in de eerste week van de zomervakantie, dus maandag 15 juli tot en met donderdag 18 juli weer een timmerdorp in Egmond aan de Hoef. En traditioneel wordt het timmerdorp op donderdagavond 18 juli afgesloten met een vrijmarkt. Het thema is dit jaar "Watert". Timmerdorp is bedoeld voor alle kinderen vanaf 6 jaar tot en met groep 8 van de basisschool. Inschrijven kan tot dinsdag 18 juni via www.timmerdorpegmondaandenhoef.nl. De deelnemersbijdrage is € 17,00 en minimaal een ouderhulp dag per kind.

De organisatie van het Timmerdorp heeft veel hulp nodig. (Foto: aangeleverd).

Nederlandse mode in nieuwe kledingzaak

NLfashionLabels biedt een complete collectie voor de eigentijdse, drukke vrouw die van kwaliteit houdt. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Mode van Nederlandse makelij is nu te koop in een nieuwe kledingzaak aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Bij NLfashioLabels aan Voorstraat 114 vind je merken als Studio Anneloes, Juffrouw Jansen, Bloomings, Maicazz en 10 Feet.

'Duurzame kleding tegen eerlijke prijzen' glundert mode-onderneemster Anna Pol. 'Precies wat de moderne vrouw nodig heeft.' Anna is er van overtuigd dat niemand kasten vol kleding nodig heeft. 'Beter kun je goede outfits kopen die zich gemakkelijk laten combineren en zowel casual als zakelijk te dragen zijn. Ik voorzie alle klanten daarin van persoonlijk en eerlijk advies.' NLfashionLabels biedt een complete collectie voor de eigentijdse, drukke vrouw die van kwaliteit houdt. Druk is Anna trouwens zelf ook. In een paar dagen tijd verhuisde ze haar oorspronkelijke modezaak van Langedijk naar Egmond aan Zee. "De afgelopen anderhalve week heb ik heel veel enthousiaste reacties mogen ontvangen!"

Meldpunt Vangnet & Advies ook 's avonds bereikbaar

REGIO - Het Meldpunt Vangnet & Advies is voortaan ook buiten kantoortijden (tot 23.00 uur 's avonds) bereikbaar voor inwoners uit Noord-Holland-Noord. Inwoners van onze regio kunnen te maken krijgen met mensen die verward gedrag vertonen. Vaak gaat het om kwetsbare mensen waar anderen zich zorgen om kunnen maken. Soms zorgen zij voor overlast op openbare plekken. In dat geval kan de persoon die verward gedrag vertoont, aangemeld worden bij het Meldpunt Vangnet & Advies van GGD Hollands Noorden. Een medewerker van het Meldpunt staat de melder telefonisch te woord. Hij/zij vraagt door op de situatie: wat zijn de zorgen? Welke zorg of ondersteuning is al geboden? En welke ondersteuning is op dit moment nodig? Als er al hulpverlening betrokken is, neemt de meldpuntmedewerker contact op met deze hulpverlener(s). Is er nog geen hulpverlening betrokken, dan regelt de medewerker dit zo snel mogelijk. De meldpuntmedewerker laat pas los als de melding zorgvuldig is overgedragen naar passende zorg zodat niemand tussen wal en het schip valt. Meer informatie: www.ggdhollandsnoorden.nl .

Commissaris van de Koning op ambtsbezoek

Met een interessante rondleiding in het Maritiem Centrum te Egmond aan Zee kreeg de Commissaris en goede indruk van de gemeente. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

EGMOND AAN ZEE - De Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, bezocht vrijdag 7 juni de gemeente Bergen-NH. De Commissaris bracht het bezoek in het kader van een reeks van ambtsbezoeken bij gemeentes in de provincie.

Met een interessante rondleiding in het Maritiem Centrum te Egmond aan Zee en een bustour naar Bergen kreeg de Commissaris een indruk van de veelzijdigheid en de schoonheid van de gemeente. In de Ruïnekerk heeft de Commissaris kennisgemaakt met een kleine maar diverse groep actieve inwoners. Hier waren onder andere vertegenwoordigers van belangenverenigingen, stichtingen en bewonersraden aanwezig. De dag is afgesloten met een gesprek met de gemeenteraad. Er is gesproken over Burgerparticipatie, Integriteit en Democratische controle op samenwerkingsverbanden. Deze onderwerpen staan ook bij de overige ambtsbezoeken op de agenda. Arthur van Dijk: "vandaag heb ik een goede indruk van de gemeente Bergen en haar inwoners gekregen. Bergen is een prachtige gemeente."

Leerlingen leren EHBO

Alle leerlingen van groep 8 van de Sint Jozefschool haalden het jeugd EHBO diploma. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Op moment dat via de media een betoog werd gehouden voor reanimatieonderwijs op school, hebben de leerlingen van groep 8 van de Sint Jozefschool deelgenomen aan een demonstratie beademen, reanimeren en het gebruik van de AED. De examinatoren waren onder de indruk van de vaardigheden van de hele groep, naast deze demonstratie hebben allen ook laten zien dat zij weten hoe de de stabiele zijligging, de Rautek greep en de Heimlich uitgevoerd moeten worden. Ook het verbinden van vingers, handen en armen kwam aan bod.