Alkmaars Nieuwsblad

17 april 2019

Alkmaars Nieuwsblad 17 april 2019


Spanning woningmarkt stijgt minder snel

Dapper & van Aalst Makelaardij OG. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De woningmarkt in Noord Holland-Noord is volop in beweging aldus Tineke van Aalst – Dapper, zelf werkzaam als NVM-makelaar in Alkmaar en tevens bestuurslid van de afdeling NVM Noord-Holland-Noord (NVM). De regio Noord-Kennermerland omvat de volgende gemeenten: Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard, Heiloo, Bergen (N.H.), noordelijk deel Castricum en de Schermer. Er staan halverwege het kwartaal 628 woningen te koop in deze regio; een daling van 5% t.o.v. vorig jaar. De daling betrof vrijstaande woningen (-16%) en appartementen (-7%). Het aanbod aan tussenwoningen steeg juist met 16%. De vraagprijzen zijn in deze regio met bijna 8% gestegen.

Het aantal transacties daalde nog geen 1%. Het aantal verkochte vrijstaande woningen daalde met 22% en twee-onder-één-kap-woningen met 11%. Er werden juist wat meer appartementen (+3%) en tussenwoningen (+4%) verkocht en vooral meer hoekwoningen (+18%). Transactieprijzen lopen met 8% op naar nu €308.000. Dat percentage geldt ook voor tussenwoningen; vrijstaande woningen stegen met 18% in transactieprijs, appartementen slechts 3%. De verkooptijd bedraagt in deze regio gemiddeld 40 dagen. Krapte-indicatorDe woningmarkt in de regio Noord-Kennemerland is nog altijd behoorlijk krap met een krapte-indicator (KI) van 3,3. De NVM krapte-indicator geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft. In een evenwichtige woningmarkt ligt de krapte-indicator tussen 5 en 10. Vorig kwartaal was de KI echter nog iets lager dus ook hier lijkt de druk niet verder toe te nemen. In de gemeente Alkmaar zijn tussen- en hoekwoningen echter nog altijd een schaars met een KI van 2. Vrijstaande woningen kennen in Alkmaar geen overspannen markt met een KI van 9,4. De potentiele koper kan in dat geval kiezen uit ongeveer 9 vrijstaande woningen die passen op zijn/haar zoekprofiel. LandelijkLandelijk gezien daalt het aanbod op de woningmarkt nog steeds maar minder hevig dan voorheen. Vraagprijzen stijgen nog steeds flink, afgelopen jaar met bijna 11%. Het aantal transacties is gedaald met ruim 3% en dat is een stuk minder hevig dan voorheen. Transactieprijzen liepen het afgelopen jaar op naar gemiddeld €294.000 en dat is ruim 8% méér dan een jaar geleden maar toch iets minder dan voorheen. Een woning verkopen lukt in 45 dagen; vorig jaar waren dat er nog 56.

Conclusie

De druk op de woningmarkt is nog altijd groot maar lijkt voor de meeste regio's in Noord-Holland iets voorbij zijn dieptepunt. Het aantal transacties daalt meer dan het woningaanbod waardoor de schaarste op de woningmarkt licht afneemt en de woningzoeker iets meer keus heeft. Voor meer informatie kunt contact opnemen met DVA-makelaars via info@dvamakelaars.nl of 072-5202051.

Bron: NVM-NHN

Barnewiel wint Rabo AZ Foodtour

De Langedijker basisschool Barnewiel maakte de allerbeste vlog en won voor de hele klas AZ wedstrijdkaartjes. (Foto: Ed van der Pol)

ALKMAAR - Honderd klassen in Noord-Holland deden mee aan de Rabo AZ Foodtour, een online lesprogramma ontwikkeld door Rabobank, AZ en Greenport NHN. Tijdens deze lessen over gezonde voeding maakten de leerlingen vlogs. Als afsluiting van de Foodtour konden de klassen met de beste en leukste vlogs een exclusieve Foodclinic bij AZ winnen.

Uiteindelijk zijn de leerlingen van de tien beste eindvlogs uitgenodigd voor de Foodclinic, donderdag 11 april. Zo ook de leerlingen van CBS het Baken (Sint Pancras), OBS Barnewiel (Oudkarspel), de W.J. Driessenschool (Grootschermer) en OBS de Klimop (Castricum). Zij werden 's ochtends met bussen opgehaald en naar het AZ-stadion gereden. Daar deden ze mee aan de Foodclinic, die uit vier verschillende activiteiten bestond. Natuurlijk kan voetballen bij AZ niet ontbreken, daarom konden de kinderen op het trainingsveld verschillende sportactiviteiten doen.

Een rondleiding door het AZ stadion was ook onderdeel en AZ vlogger Timo gaf een vlogclinic. Hij behandelde de vlogs van de verschillende klassen en gaf ze tips voor volgende vlogs. In het kader van gezond eten gingen de klassen zelf fruitspiezen maken onder begeleiding van JOGG en GGD die dit jaar ook aangehaakt zijn bij de RABO AZ Foodtour. Winnende vlog

Grote schermen

Aan het eind van de clinic werd bekend gemaakt dat OBS Barnewiel uit Oudkarspel de beste vlog heeft gemaakt. Zij waren met de hele klas uitgenodigd voor de wedstrijd AZ-ADO Den Haag van zaterdag 13 april, waar hun vlog voorafgaand aan de wedstrijd op de grote schermen in het stadion werd getoond.