Nieuwsblad Haarlemmermeer

27 maart 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 27 maart 2019


Motorrijders Alpe d´HuZes in training

Met de trainingsdag zijn de motorrijders die helpen tijdens de Alp d'HuZes klaar om hulp te verlenen bij allerlei calamiteiten. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - Het Alpe d'HuZes / KWF-fonds verzorgt elk jaar een bijzonder evenement voor het goede doel. Een grote groep motorrijders moet zorgen voor de nodige veiligheid. Bij de specialisten van Intertraining is zaterdag 23 maart een dag lang intensief getraind. Over de resultaten waren de rijders tevreden. Hun conclusie: ze kunnen nu veel beter en efficiënter functioneren.

Sportieve strijd tegen kanker

Leren hulp te verlenen, is de opzet van de trainingsdag. (Foto: Rowin van Diest)

Alpe d'HuZes is een uniek, sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op een dag beklimmen vijfduizend deelnemers - fietsend, hardlopend of wandelend - maximaal zes keer de Alpe d'Huez, onder het motto 'Opgeven is geen optie'.

Alle motorrijders, die als vrijwilliger worden ingezet bij dit befaamde evenement, kregen zaterdag bij de specialisten van Intertraining de kans om een dag lang een professionele calamiteitentraining te volgen. Er was veel belangstelling. Marcel Mijnema is instructeur en werkzaam bij het bedrijf: "Met het trainen van deze motorrijders, zo'n negentig mannen en vrouwen, zorgt Intertraining ervoor dat zij goed voorbereid aan de start verschijnen, zodat zij weten hoe te handelen bij een calamiteit. Intertraining is er trots op deze specifieke training te kunnen verzorgen en sponsort deze unieke actie."

Leerzaam

Mijnema en zijn gedreven collega´s weten de juiste toon aan te slaan en overtuigen de motorrijders over wat ze vooral wel en niet moeten doen als er een ongeluk gebeurt. De training, met ruime aandacht voor eerste hulp, reanimatie en calamiteitenscenario's, werd goed bezocht. Henk van Vuuren is enthousiast: "Super dat we zijn geweest. De meesten van ons hebben wel ervaring, maar we wisten veel nog niet. We zijn nog beter inzetbaar straks en extra dienstbaar voor de deelnemers."

Het is de eerste keer dat Intertraining de training aan deze groep geeft. Mijnema: "We zijn hier altijd bezig met het geven van de meest uiteenlopende trainingen en door onze werkwijze leren de deelnemers veel. Dit jaar ben ik waarschijnlijk niet bij Alpe d´HuZes, maar het staat wel op mijn verlanglijstje om zeker nog eens mee te gaan maken."

Lees verder op pagina 3

Lock Up levert veel geld op voor Adamas Inloophuis

Expositie Lovely
Feelings in Galerie Happy Art

Après Ski feest met als hoofdact de
Snollebollekes

Voetballers Overbos pakken dikke
overwinning

Column Mats

Mats Hoogland (Foto: PR)

Zitten is het nieuwe roken

door Mats Hoogland

"Zitten is het nieuwe roken" kopt een krant, die verloren op het tafeltje van mijn trein ligt. Eindelijk eens nieuws waar ik blij van kan worden.

Ik doe namelijk al jaren aan 'doelloos rondlopen' terwijl ik nadenk over de betekenis van het leven of briljante antwoorden geef op vragen in een denkbeeldig interview met mezelf. Al die tijd was ik dus vreselijk goed bezig met mijn gezondheid zonder dat ik daar enige weet van had. Ook alle keren dat ik de keuken binnenliep, om vervolgens verdwaald rond te kijken, omdat ik niet meer wist wat ik daar in vredesnaam wilde pakken of alle keren dat ik de koelkast open heb gemaakt en niet meer wist wat ik eruit wilde halen.

Met al die nutteloze acties zorg ik ervoor dat ik straks op de cover sta van 'Men's Health'. Ik zou een fitness-idool moeten zijn met hoeveel anti-zitacties ik wel niet uitvoer.

Dus hierbij mijn fitness tip voor iedereen: Trek eens een la open zonder er iets uit te halen, fiets eens per ongeluk naar een plek waar je die dag helemaal niet naartoe moet, speur eens twee uur lang een supermarkt af, omdat je geen idee hebt waar dat ene merk leverworst ligt dat je per se nodig hebt. Binnen de kortste keren hoef je nooit meer naar de sportschool. Alleen nog maar de psychiater...

Pontje naar Theehuis Cruquius vaart in

Oversteken met het pontje is gratis. (Foto: PR)

CRUQUIUS - Het populaire fiets-en voetgangerspontje tussen de Haarlemse Zuid Schalkwijkerweg en Theehuis de Cruquius gaat maandag 1 april weer in de vaart. De Stroomboot vaart dagelijks van 1 april tot 1 oktober tussen 10.00 en 18.00 uur. Het overzetten is gratis.

Het aluminium pontje vaart sinds 1998 en wordt bemand en onderhouden door zo'n veertig vrijwillige schippers. Bij toerbeurt zetten zij zo'n 20 duizend passagiers per seizoen over. De veerpont heeft twee schroeven en wordt aangedreven door twee elektromotoren. Energie wordt geleverd door zes zonnepanelen op het dak. Op sombere dagen wordt het pontje 's avonds in de stalling zo nodig aangevuld met stroom. De winterperiode is gebruikt om het pontje in optimale staat voor het nieuwe seizoen te krijgen. Ook de beide steigers en de schutting kregen een opknapbeurt.

De overtocht

Per afvaart mogen maximaal twaalf passagiers mee. Tijdens de overtocht is plaats voor fietsers, bromfietsers en voetgangers. De pont heeft aan beide kanten een oprijplaat waardoor ook rolstoelen en scootmobiels de pont op kunnen. De overtocht duurt zo'n 5 minuten. Genoeg tijd voor een praatje dus. Tijdens warme en zonnige zomerdagen is er soms een kleine wachttijd; het aantal passagiers kan dan oplopen tot zeshonderd per dag. De overtocht is gratis, er is een fooienpot voor de bemanning.

Exploitatie

De Stroomboot wordt in de vaart gehouden door Stichting Fietsvoetveer Zuid Schalkwijkerweg – Theehuis Cruquius. De gemeentes Haarlemmermeer en Haarlem én sponsoren zorgen voor de financiën, evenals donateurs. Voor 5 euro per jaar is het mogelijk om donateur van de stichting te worden.

www.destroomboot.nl

Ruim 220.000 euro op voor Adamas

Lokale ondernemers en Adamas-teamleden hebben duizenden euro's weten op te halen met hun opsluitdag. (Foto: Adamas Inloophuis)

NIEUW-VENNEP - Twaalf lokale ondernemers lieten zich vrijdag 22 maart een dag opsluiten bij het Adamas Inloophuis om minimaal 15.000 euro per persoon op te halen. Hugo van Luling werd de Adamas Social Funder 2019.

Lock Up voor inloophuis

"Maar het werd meer, veel meer. Ruim 220.000 euro is er opgehaald en de teller loopt eigenlijk nog steeds", lacht Annelies Osinga, leidinggevend coördinator van Adamas.

Moe, maar heel blij kijkt niet alleen zij, maar alle deelnemers en het Adamas team terug op een bijzondere dag met een gouden randje. "Het gaat niet alleen om het fantastische bedrag dat we met elkaar hebben opgehaald, maar ook om wat er gebeurde met de deelnemers. In onze WAP TheLockUp groep zijn we nog ervaringen en emoties aan het delen, heel bijzonder".

Thomas Hendriksen noemde het "Een van de beste dagen van mijn leven". Angela van Dorssen laat weten: "Mijn lijf begint te ontspannen, de adrenaline verdwijnt en daar komen de emotie, trots en dankbaarheid voor terug. Nu pas besef ik echt wat we gisteren hebben gedaan en vooral voor wie. Geraakt door de gastvrijheid van het Adamas-team. Zo moet het ook voelen als je hier als gast komt: Welkom en warm".

Adamas Social Funder

"Dit jaar was het ook een spannend wie de Adamas Social Funder 2019 ging worden, het lag behoorlijk dicht bij elkaar", vervolgt Osinga. Uiteindelijk kreeg Hugo van Luling het schitterende diamanten kunstwerk. Hij had het fantastische bedrag opgehaald van ruim 35.000 euro. "Toen Annelies mij het beeldje overhandigde, was ik echt overmand door emoties", vertelt hij. "Het was een hele bijzondere dag. Ik zat in een kamertje in het mooie Adamas-huis in Nieuw-Vennep opgesloten samen met John Stassen. En dat allemaal om geld op te halen voor het fantastische werk van het Adamas-team. Wat raak je daar van onder de indruk als je een dag in het gebouw bent. Mooie momenten, emotionele momenten alles passeert zo'n dag".

Feestelijke dag

"De dag zelf was door het Adamas-team tot in de puntjes verzorgd. Op iedere tafel lag een hart met een gedichtje van het Kidsteam en een vrolijke tulp in een vaasje, dat was al een bijzonder moment", zegt Monique Hulst. Na de eerste ronde was er verse appeltaart, later gevolgd met een gezonde lunch. Rond 17.30 uur was het tijd voor een feestelijke borrel met wijn, gesponsord door de Druivenstok, gevolgd door een heerlijke pasta en salade gesponsord door Van der Hulst catering. Aan het einde kreeg iedere deelnemer een chocoladesleutel van Dunja Nieuw-Vennep om het huis te mogen verlaten.

"Een dag om niet te vergeten wat we met elkaar voor elkaar kunnen doen", vat Osinga het samen. Ook iets bijdragen? Ga naar:

www.adamas-inloophuis.nl/steun-ons

Motorrijders klaar voor Alpe d'HuZes

Leren hulp te verlenen, is de opzet van de trainingsdag. Foto: Rowin van Diest

vervolg voorpagina

Een stoer uitziende motorrijder die deelnam aan de trainingsdag gaat met een goed gevoel naar huis: "Je hoort in deze tijd vaak dat veel mensen alleen maar aan zichzelf denken. Dat is misschien vaak wel zo, maar bij dit evenement zie je toch weer dat het goede naar boven komt. En dat geeft een heel goed gevoel." De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni en maakt deel uit van een koersweek, waar een heel jaar naartoe wordt gewerkt.

Vriendschappen

De motorrijder gaat zachter praten als hij over de komende koersweek spreekt: "Er ontstaan vriendschappen voor het leven. Iedereen is aardig voor elkaar. Dat komt omdat je allemaal met hetzelfde bezig bent. Een bijzondere week vol saamhorigheid, waarin kanker voor iedereen bespreekbaar wordt gemaakt. In mijn familie zijn helaas ook slachtoffers van deze afschuwelijke ziekte. Vroeger waren de meeste mensen er zo vreselijk bang voor, dat ze deze ziekte niet eens durfden uit te spreken. Dat is tegenwoordig anders. Ik kan er nog wel intens verdrietig om worden als mensen vloeken en de naam van deze ziekte misbruiken. Hopelijk komen ze erachter dat ze anderen daar heel veel pijn mee kunnen doen."

In 2019 worden voor de veertiende keer de 21 bochten van de Alpe d´Huez bedwongen. De start is zondag 2 juni, de koersweek duurt tot en met vrijdag 7 juni. De sponsorgelden gaan voor de volle 100 procent naar kankeronderzoek.

Nieuwsblad op Facebook

HAARLEMMERMEER - Steeds meer lezers vinden de weg naar onze Facebookpagina. Dagelijks plaatsen wij hier nieuwtjes,tips, lezersfoto's, oproepen en acties. Ook gaan we deze pagina gebruiken voor een poll. Deze poll komt dan elke week op woensdag om 12.00 uur op de pagina waarbij je je mening kunt geven over een actueel 'probleem'.

Ga dus naar www.facebook.com, vul in de zoekbalk 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' in en kies voor 'volgen' of 'liken'.

Drinkwaterbedrijf PWN plaatst 73.000 zonnepanelen voor drijvende stroom

De handtekeningen zijn gezet. De 73.000 zonnepanelen gaan geplaatst worden. (Foto: PWN)

HOOFDDORP - PWN, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in Noord-Holland, heeft dinsdag 19 maart, na een intensieve aanbestedingsprocedure, Floating Solar gekozen voor het plaatsen van 73.000 zonnepanelen als drijvende zonnestroominstallaties. De installaties, die worden geplaatst in Andijk en Hoofddorp, zijn goed voor bijna 25 MWp (mega wattpiek) vermogen.

Directeur PWN, Joke Cuperus: "Wij hebben als doelstelling om energieneutraal te worden. Hiervoor willen wij 100 procent van het energieverbruik duurzaam opwekken. Met dit project zet PWN een grote stap richting het realiseren van de gestelde?duurzaamheidsdoelstellingen en de bijbehorende?CO2 reductie."

Het innovatieve systeem van Floating Solar kan tot wel 30 procent meer groene stroom opleveren dan reguliere vaste zonnestroominstallaties. Arnoud van Druten van Floating Solar: "Dankzij de meeropbrengsten van de zonvolgende systemen wordt een hoeveelheid groene stroom opgewekt?die omgerekend vergelijkbaar is met de gemiddelde elektriciteitsbehoefte van meer dan negenduizend huishoudens op jaarbasis."

PWN heeft een Europese aanbesteding gedaan waarbij het project gegund is op basis van de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ook maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de productie van zonnepalen is in de keuze meegenomen op basis van de internationaal erkende SVTC scorecard.

Opening watertappunt op station Hoofddorp

Gratis water voor iedereen. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven opende maandag 25 maart een gratis watertappunt voor reizigers en inwoners op Station Hoofddorp

Vermindering plastic afval

Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) opende het tappunt in het bijzijn van NS president-directeur Roger van Boxtel en wethouder Marja Ruigrok (Verkeer en Vervoer). Er komt ook een watertappunt bij Station Nieuw-Vennep. Dit jaar opent NS in totaal tweehonderd watertappunten bij stations, zodat 90 procent van alle treinreizigers toegang krijgt tot gratis drinkwater voor onderweg. NS biedt de watertappunten als service aan reizigers en inwoners en wil hiermee bijdragen aan het verminderen van plastic afval.

"Mooi dat er een watertappunt komt voor gratis drinkwater. Waterdrinken is gezond en lekker. Dus we zijn blij dat reizigers en inwoners van Haarlemmermeer hier nu ook toegang tot hebben via een watertappunt", zei wethouder Marja Ruigrok.

Service

In Noord-Holland staan twintig nieuwe NS watertappunten bij de Stations Alkmaar, Alkmaar Noord, Bovenkarspel, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hoofddorp, Hoogkarspel, Hoorn, Koog aan de Zaan, Krommenie Assendelft, Nieuw-Vennep, Purmerend, Purmerend Overwhere, Santpoort Noord, Santpoort Zuid, Schagen en Zaandam Kogerveld. NS werkt hiervoor samen met drinkwaterbedrijf PWN. De voorbereidingen voor de andere provincies zijn in volle gang. Aan het einde van dit jaar is het streven dat er bij ruim tweehonderd stations watertappunten staan. De tappunten komen op het voorplein van het station, waar de bereikbaarheid het grootst is.

Cursus helpt bij werken met digitale overheid

Leer omgaan met het werken met de digitale overheid. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Wie hulp kan gebruiken bij het digitaal regelen van zaken bij de overheid, zoals de belastingaangifte, kan de cursus Digisterker volgen in Bibliotheek Badhoevedorp aan de Arendstraat. De cursus start dinsdag 2 april en bestaat uit vier lessen, alle op dinsdag, van 9.30 tot 11.30 uur.

Tijdens de cursus verbeteren de deelnemers stap voor stap hun vaardigheden met betrekking tot de digitale overheid. Hierbij worden verschillende aspecten van digitale dienstverlening behandeld en geoefend.

Ook leren de cursisten omgaan met DigiD: de persoonlijke digitale sleutel voor de overheid. Met DigiD is onder andere belastingaangifte te doen, het persoonlijke pensioen te bekijken en het eigen medisch dossier in te zien.

Aanmelden

De cursus Digisterker is gratis en wordt gegeven door gecertificeerde docenten in kleine groepen. Wie beter wil leren omgaan met de sites van de overheid, meldt zich aan voor de cursus Digisterker: 020-6593409, bij de balie in een van de bibliotheekvestigingen of via klantenservicebhd@debibliotheekhaarlemmermeer.nl.

Schaf voor deze cursus het cursusboek aan, kosten zijn 16 euro. Er is ruimte voor maximaal tien cursisten.

De samenwerking met de Belastingdienst bestaat sinds 2016. Bijna alle bibliotheken in Nederland bieden dankzij die samenwerking gratis digivaardigheidscursussen aan voor mensen die moeite hebben met de digitale overheid.

Opening nieuw Taalpunt in bibliotheek Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP - In Bibliotheek Nieuw-Vennep aan de Schoolstraat is woensdag 27 maart de feestelijke opening verricht van het nieuwe Taalpunt.

Bij dit Taalpunt kan iedereen terecht voor advies over een passende (digi-)taalcursus, overzicht van aanbod in de buurt en aanmelding als vrijwilliger. Het Taalpunt is onderdeel van het Taalhuis. Het is een herkenbaar punt waar informatie wordt aangeboden en waar wordt doorverwezen naar het Taalhuis.

Directeur van Bibliotheek Haarlemmermeer, Clinton Feurich, verrichtte de opening. Vervolgens konden de aanwezigen luisteren naar het verhaal van Taalhuisbalie-vrijwilligers Manon en Momoo. Woordkunstenaar Meliza de Vries verzorgde een voordracht en er was de workshop 'Het Taalhuis gaat buiten het boekje met taalleerders!' door Meliza de Vries. De deelnemers verfden en versierden een boek en schreven hierop een gedicht of kort verhaal. De Vries gaf leuke schrijfoefeningen, zoals black out poetry.

Modelbouwweekend in Transport Museum

Kinderen en hun ouders kunnen een rondje mee met een miniatuurtrein. (Foto: Arno van der Holst)

NIEUW-VENNEP - Beneluxspoor.net verzorgt zaterdag 30 maart, in samenwerking met Het Bollenspoor (de modelspoorclub van het Nederlands Transport Museum), een modelbouwdag in het museum met als doel om bezoekers een indruk te geven van hun hobby.

Verder is een samenwerking gezocht met de Vereniging van Modelbouwers en Wargamers Haarlemmermeer (VMWH), de PH&LF RailRoad Association, De Kameel, BNLS-forum modulebaan en Modulebaan.nl. Enkele clubs zijn ook zondag 31 maart aanwezig.

Wat er zoal te beleven valt: Vrienden spelen een spel aan een (keuken)tafel met modelbouwvliegtuigjes. Er is een minispoor dat voor het museum wordt uitgelegd; op deze kleine locomotieven en wagons kunnen kinderen en volwassenen een rondje meerijden. Daarnaast wordt een aantal modellen tentoongesteld en er is een 'A4-diorama wedstrijd'. Hierbij bouwen modelbouwers een object; een brug of kasteel of een ander object, op maximaal 1 A4'tje. Het niveau is van wereldklasse.

20 Meter kijkplezier

In het museum staan vele tafels naast elkaar waarop de modelbouwers hun kunnen tonen (zij plakken 'live') en er zijn vier banen met diorama's, variërend van 8 tot 20 meter lang met spoorbanen. Gebruikers van het grootste Nederlandse modelspoorforum Beneluxpoorforum.net geven demonstraties; van 3D printen tot het bouwen van scenery, alles wordt getoond. Het Bollenspoor zelf laat ook zien hoe de baan vordert en vertelt wat de plannen zijn.

Het Nederlands Transport Museum aan de Lucas Bolsstraat is elk weekend open van 10.00 tot 17.00 uur. Als aanvulling is een rondrit met een historische bus te maken om 15.00 uur voor 2,50 euro. En er is een rondleiding die start om 14.00 uur.

FB: NederlandsTransportMuseum
www.nederlandstransportmuseum.nl

Column Sterkliniek dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Krantenwijk

door Lodewijk Kamps

In de enorme stapel post kom ik een verkreukeld briefje tegen waarin om bezorgers voor een lokaal weekblad wordt gevraagd. Ik loop gezwind naar boven en geef het papiertje aan onze dochter van 13, voor wie shoppen net zo belangrijk is als eten, drinken en MTV kijken. Ze stuurt een bloemrijke mail naar het correspondentieadres en wordt per omgaande meteen aangenomen! Haar eerste betaalde werk is een feit!

Enige weken later wordt een waanzinnige pallet met een loodzware stapel kranten bij ons thuis afgeleverd. Ik vroeg of het voor de hele maand was, maar het was alleen de voorraad voor deze week. Ik had dochter beloofd mee te gaan bij haar eerste bezorgrondje om de huizen en brievenbussen te helpen ontdekken en samen gaan we op pad.

Gezellig!

Sommige brievenbussen zijn echt best lastig te vinden, maar dan toon ik haar steeds waar ze staan. Soms doen we allebei een kant van de straat. Omdat er een onweersbui dreigt, zijn we op deze manier ook nog sneller klaar. Af en toe beweegt de vitrage of zie ik de contouren van een gezicht achter het gordijn. Spannend...

Drie dagen later word ik 's avonds gebeld voor een kreupele kat. Het arme dier is de weg over gestoken en letterlijk van schrik door een draaiend fietswiel heen gesprongen. De spaken fungeerden als een soort van frietsnijders. Haar rechter voorpoot bungelt erbij. Op de röntgenfoto blijkt het om een zeer gecompliceerde fractuur te gaan. Ik pak haar goed in een beschermend schouder-steunverband in en mail de foto's met spoed naar de orthopeed.

De volgende ochtend kan het meervoudig gebroken pootje met twee pennetjes, een plaatje en nog meer ijzerwerk worden gerepareerd door de orthopedische specialist die bij ons op de kliniek komt. Binnen 24 uur na binnenkomst kan het poesje weer voorzichtig lopend naar huis in haar felroze vervoersmandje. Bij het afrekenen kijkt de eigenares mij zuchtend over haar Dolce & Gabana bril heen aan en zegt: "Mijn man en ik snappen echt niet dat u er ook nog een krantenwijk bij moet hebben…"

Ilona uit Lisserbroek nogmaals in de prijzen

Ilona wint 25.000 euro bij de VriendenLoterij en ontvangt een cheque uit handen van VriendenLoterij-ambassadeur Irene Moors. (Foto: Roy Beusker)

LISSERBROEK – Een grote verrassing voor Ilona uit Lisserbroek. Irene Moors verraste haar met een cheque van 25.000 euro. Dit bedrag won Ilona in de februaritrekking van de VriendenLoterij. Het is de tweede keer dat Ilona in de prijzen valt. Anderhalf jaar geleden won zij 270.000 euro bij de VriendenLoterij.

Ilona gelooft haar ogen niet als ze ziet dat Irene Moors, met in haar handen een cheque met een enorm geldbedrag, bij haar op de stoep staat. Ze reageert enthousiast: "Ik heb al eerder een fantastisch bedrag gewonnen. Daar heb ik geweldige dingen mee kunnen doen. Nu win ik weer zo'n mooi bedrag. Hier gaan we heel veel leuks mee doen. In ieder geval met de kinderen naar een leuk pretpark."

De uitreiking van de cheque aan Ilona was zondag 24 maart te zien in het televisieprogramma 'VriendenLoterij De Winnaars'.

Steuntje in de rug

Bij de VriendenLoterij winnen niet alleen deelnemers, maar ook maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen en mogelijkheden een steuntje in de rug geven. De helft van de maandelijkse inleg van alle deelnemers gaat naar 48 goede doelen die actief zijn op het gebied van gezondheid en welzijn en meer dan 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen in Nederland.

Kledingbeurs Pummeltje

ZWANENBURG - Tijdens de Kinderkledingbeurs van Pummeltje zaterdag 30 maart zijn tweedehandskleding, speelgoed en kinderspullen voor een leuke prijs te verkopen en aan te schaffen. Pummeltje steunt hiermee sociale projecten en goede doelen.

Inbrengen van kleding en spullen kan alleen op afspraak via kkpummeltje@gmail.com of op woensdag 27 maart 19.00-20.00 uur via 020-4975793.

Zaterdag 30 maart van 10.00 tot 11.30 uur is de kinderkledingbeurs in De Hoek aan de Olmenlaan 141.

www.dehoek.org

Boek leerling Baantjer

HOOFDDORP - In boekhandel Stevens aan de Nieuweweg ligt het debuut van Paul Dieudonné. Deze schrijver kan beschouwd worden als een leerling van de detectiveschrijver Albert Cornelis Baantjer, ofwel Appie Baantjer. Het eerste boek van Dieudonné heet 'Rechercheur De Klerck en het doodvonnis'. Dieudonné: "Stel dat Baantjer nóg een detectiveserie had ontwikkeld, vanuit die gedachte heb ik gewerkt. Ik wilde een boek in dezelfde sfeer en stijl als een goede oude Baantjer." De detective telt 140 bladzijden en kost 9,95 euro.

www.rechercheurdeklerck.nl

Meezingrepetitie Zang en Vriendschap

Haarlemmermeers Mannenkoor Zang en Vriendschap. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Het Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' verzorgt zaterdag 30 maart een meezingrepetitie in het Cultuurgebouw (Podiumzaal Pier K).

Mannen die van zingen houden, worden uitgenodigd om onder leiding van dirigent Roland Bosma en de koorleden een lied in te studeren. Aan het einde van de repetitie wordt dit lied met enkele andere liederen tijdens een miniconcert gezongen voor het publiek.

Zing mee en ervaar hoe het is om met andere mannen een lied in te studeren, hoe het is om deel te nemen aan een concert en hoe het is om met een professionele dirigent te werken. Kennis van het notenschrift is niet noodzakelijk.

Programma

13.45-14.00 uur Inloop

14.00-14.10 uur Wat is, doet en wil Zang en Vriendschap?

14.10-15.20 uur Meezingrepetitie. Het koor en de gastzangers studeren een nieuw lied in

15.20-15.40 Pauze

15.40-16.00 Miniconcert voor familie en vrienden.

Afsluiting met een borrel, want ook dat hoort erbij.

Meedoen is gratis.

Boekenbeurs voor De Krimbus

Stapels boeken zijn te koop om een extra centje binnen te halen voor De Krimbus. (Foto: Pixabay)

NIEUW-VENNEP - In gebouw De Krim aan de Eugenie Previnaireweg 63 is vrijdag 29 maart van 14.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 30 maart van 10.00 tot 16.00 uur een boekenbeurs. De opbrengst is voor De Krimbus.

De Krimbus brengt senioren in Haarlemmermeer Zuid naar winkelcentra, arts, ziekenhuis, kapper, familie of welke bestemming ook, die de senioren zelf aangeven. De sterke kant van De Krimbus is altijd op tijd te komen en de mensen niet te lang te laten wachten voor het vervoer. Een team vrijwillige chauffeurs, onder leiding van coördinator Ludo Vermeulen rijdt de bus.

Meer te koop

De boeken, die voor een klein prijsje te koop zijn, zijn allemaal nagekeken door vrijwilligers Ton en Ger, die samen met Addy van Breen ook beide dagen aanwezig zijn. Ook zijn wat kleine spullen te koop, zoals gebreide sokken, poppenkleding, handgemaakte kaarten en puzzels. Ook voor deze verkoop staan vrijwilligers klaar. Een onderdeel van de boekenmarkt is een kleine verloting van een prachtig gevulde mand met koffie-apparaat en lekkers. Koffie en thee is beide dagen te verkrijgen.

St.SSoW

Stichting Senioren Samen op Weg (St.SSoW) heeft deze data in maart gekozen, omdat er in september al zo veel markten zijn in Nieuw-Vennep.

Après Ski feest met Snollebollekes

Honderden feestgangers gaan uit hun dak in de Vanzantenhal. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - Een paar honderd feestgangers hebben zaterdagavond 23 maart even gedaan alsof ze eerder die dag op de latten op de skipiste stonden. In de Vanzantenhal was het jaarlijkse Après Skifeest.

Met optredens van DJ Maurice, Tom Wilborts en Bart Coppens, die sinds 2013 het feestduo PartyfrieX vormen, werd het publiek opgewarmd voor de hoofdact. Rond half 1 kwam Snollebollekes op het podium en kon het feest echt los. Rond 2.00 uur was het feest afgelopen en keerden de bezoekers, met name uit Hoofddorp en Nieuw-Vennep, huiswaarts.

Creatieve workshop in Dijkhuis

OUDE MEER - De creatieve werkgroep van Buurtvereniging Het Dijkhuis aan de Aalsmeerderdijk 77 geeft op woensdag 3 april een workshop.

Onder hun leiding werken de creatievelingen met textielverharder aan een leuk object, dat zij aan het eind van de workshop mee naar huis mogen nemen.

Kosten zijn 20 euro, inclusief een hapje en een drankje.

De workshop begint 19.30 uur. Opgeven voor zondag 31 maart via info@hetdijkhuis.net

Expositie Lovely Feelings bij Happy Art

Het werk 'Dagje naar de Bollen' door Frank Warmerdam. (Foto: PR)

HOOFDDORP - In Galerie Happy Art aan de Graftermeerstraat 20 start zondag 31 maart een expositie met schilderijen van Frank Warmerdam en keramiek van Nelleke Lengkeek.

Met werken van Frank Warmerdam en Nelleke Lengkeek

Een sculptuur gemaakt door Nelleke Lengbeek. (Foto: PR)

Frank Warmerdam (1961) maakt Fine art olieverf op paneel en doek. Zijn werken blinken uit door uiterste precisie die kleine details zo weergeven dat het werk bijna tot leven komt. De humor die in zijn veelal fabelfiguren zijn vastgelegd, voeren hierbij de boventoon. Het is een knipoog naar menselijke dagelijkse dingen die ons bezighouden.

Eigen karakter

Nelleke Lengkeek (1958) maakt keramieken sculpturen. Deze onderscheiden zich door de figuren een dusdanige uitdrukking te geven dat ze allemaal een eigen karakter krijgen. De figuren beleven ieder hun eigen avontuur en reizen, bijvoorbeeld per kano, in een zee-egel of op een walvis. Een blik op deze prachtig gemaakte keramiek objecten voert de kijker onmiddellijk mee in een avontuurlijk sprookje.

De opening van de expositie valt samen met de lenteborrel van Galerie Happy Art en Atelier Franz Bodner op zondag 31 maart van 14.00 tot 19.00 uur. De expositie is te bekijken tot 12 mei. Galerie Happy Art is open elke donderdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Info: 023-5623406 / 06-53866897

www.galeriehappyart.nl

Duran Duran herleeft in Shack

De Britse band Duran Duran deed menig meisjeshart, maar ook die van de jongens, sneller kloppen. (Foto: PR)

OUDE MEER - The Shack aan de Schipholdijk gaat zondag 31 maart terug naar de jaren '80. Een periode in de muziekgeschiedenis waarin de Britse popgroep Duran Duran een van de meest populaire bands was.

Zondagmiddag livemuziek

Het debuutalbum 'Duran Duran' uit 1981 bevat een succesvolle mengeling van disco, new wave en op David Bowie en Roxy Music geënte pop. Hiermee brak de groep, mede dankzij singles als 'Planet Earth' en 'Girls On Film', direct door in Engeland. In 1982 verscheen het album 'Rio', waardoor de rest van de wereld volgde. De leden van Duran Duran waren vanaf die tijd supersterren. In 1983 volgde het commercieel meest succesvolle album 'Seven and the Ragged Tiger', met daarop de jaren 80-klassieker 'The Reflex'. Vooral vrouwelijke tieners stonden vooraan bij hun concerten en de Duranmania grensde aan hysterie. Reden genoeg voor de muzikanten Robin Verkaik - zang, Guido Vrouwe - bas, Mike Foendoe - keys, Marijn Slager - gitaar/zang en Roy Bagwandin - drums/zang om in het repertoire te duiken van deze band. Alle grote hits staan zondag op de setlist.

The Shack is zondag open vanaf 15.00 uur en 'Duran Duran Undercover' begint 16.00 uur. Toegang is 10 euro.

www.the-shack.info

Voorjaarsmarkt in Bornholm

HOOFDDORP - Woonzorgcentrum Bornholm houdt woensdag 3 april haar jaarlijkse Voorjaarsmarkt.

Van 10.00 tot 15.30 uur staan er in de zaal en hal weer vele kramen en gevulde tafels met kleding (gebruikt) en bruikbare spullen, lentebloemstukjes, cadeaus en kaarten. Mensen kunnen een hand- & voetmassage laten doen en er is een loterij. Daarbij klinken de gezellige klanken van livemuziek. In de toko is koffie met gebak verkrijgbaar, evenals andere versnaperingen. Er is vrij parkeren.

Oproep

Bornholm is op zoek naar chauffeurs voor de Bornholmbus in de lente, zomer en najaar. Busbestuurders gaan mee met het bewonersuitje naar de Keukenhof, Artis, een boerderij, of met elkaar een pannenkoek eten. Een gewoon rijbewijs is voldoende. Info bij Clara de Raaij, 023-5549719 / cdraay@amstelring.nl of kom langs.

15 / 36

 De Gladiolus ´Little Darling´ (Foto: Beeldbank iBulb)

Levende tuin met zomerbollen

Vlinders en bijen zorgen voor levendigheid in de tuin. En deze prachtige insecten zorgen ook nog eens voor een betere biodiversiteit. Ook van vlinders en bijen in de tuin genieten? Zorg voor veel bloemen. Zomerbollen zijn perfect.

De prachtig gekleurde vlindervleugels zijn een lust voor het oog. Met het gezoem van bijen waan je jezelf in een natuurgebied. Maar wist je dat vlinders en bijen naarstig op zoek zijn naar meer bloemen met stuifmeel en nectar? Door de verstedelijking verdwijnt veel groen. Met veel bloemen in tuin of balkon zorg je voor gezellig gezoem en gefladder én je zorgt dat er genoeg eten is voor de insecten.

Hoe komen vlinders naar de tuin? Vlinders houden van zon en ze hebben bloemen nodig waar ze hun voeding, nectar, met hun roltong uitzuigen. Nectar is een stroperig vocht dat in bloemen zit vol suiker, eiwitten en vitamines. De vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes te maken. Met veel nectarrijke bloemen vliegen vlinders zo je tuin in.

Bijen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit. Insecten bestuiven namelijk meer dan driekwart van de gewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zijn belangrijke bestuivers. Ze hebben stuifmeel en nectarbronnen nodig. Dus wacht niet langer en verrijk tuin of balkon met zomerbollen die veel voedsel opleveren. De zomerbollen met de meeste stuifmeel en nectar zijn Crocosmia, dahlia's, lampenpoetser (Liatris) en gladiolen. Ze trekken zowel bijen als vlinders aan.

Maximaal geluksgevoel met juiste kleur zomerbollen

De tuin is een afspiegeling van de mensen die er wonen. (Foto: Pixabay/Mikes Photo's)

Kleur lijkt een gangbaar iets, maar het brengt een hoop teweeg. Wat voor functie heeft kleur voor de natuur en wat doet kleur met mensen? Word geïnspireerd door het gebruik van de juiste kleuren in de tuin en ontdek welke zomerbollen hierbij kunnen helpen.

Kleurrijke bloemen zijn er niet alleen om mensen een plezier te doen. Ze dienen eigenlijk als 'reclamebord' voor stuifmeel. De bloemkleuren lokken insecten naar de meeldraden en stampers, met als doel dat deze bevrucht worden en zaad vormen. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Mooie kleuren in de tuin of op het balkon zorgen ervoor dat mensen zich prettig voelen. Creëer het maximale geluksgevoel en plant zomerbollen.

Plant nu de bollen en stekkies voor in de zomer. (Foto: Pixabay/raw images)

Welzijn

Ieder mens ervaart kleur verschillend. Dat komt omdat iedereen andere interesses heeft waardoor de voorkeur wordt beïnvloed. Van de kleur groen gaat het hart van natuurliefhebbers bijvoorbeeld sneller kloppen, maar iemand die geen belangstelling voor de natuur heeft, vindt er waarschijnlijk niets bijzonders aan. Het beste is dus om je te omringen met de kleuren waar jij blij van wordt. Dat geeft een prettig gevoel en je humeur wordt er ook nog eens beter van.

Maar welk effect heeft kleur in de tuin of op het balkon? Er zijn drie categorieën: warme kleuren, koude kleuren en wit. Warme kleuren zoals rood, geel en oranje zijn vooral opvallend, sterk, intens en vrolijk. Koude kleuren zoals blauw, groen en paars stralen juist rust, veiligheid en spiritualiteit uit. Wit is geen kleur, maar geeft wel een gevoel van puurheid en luxe.

Kleuren zomerbollen

Zomerbollen zijn in alle gewenste kleuren verkrijgbaar. Dit zijn de bekendste zomerbollen op een rij met daarbij de kleuren waarin ze beschikbaar zijn:

Ananasplant: geel, groen en wit

Anemoon: blauw, rood, roze en wit

Begonia: abrikoos, geel, koper, oranje, rood, roze, wit en zalm

Calla: alle kleuren behalve blauw

Haaklelie: roze en wit

Dahlia: alle kleuren

Gladiool (Gladiolus): alle kleuren

Hymenocallis: geel en wit

Indisch bloemriet: geel, oranje, rood, roze en wit Ixia: geel, oranje, rood, roze en wit

Lampepoetser: paars, roze en wit

Lelie (Lilium): alle kleuren behalve blauw

Montbretia (Crocosmia): geel, oranje en rood

Zuidenwindlelie: wit

Velota zonwering kiest voor volledige metamorfose

Caby van Bodegraven van Velota. (Foto: Velota)

HOOFDDORP - Bij Velota zonwering is de gloednieuwe Luxaflex® Inspiration Shop geïnstalleerd. De inrichting is vernieuwd om nog beter in te spelen op de specifieke wensen en behoeften van consumenten op het gebied van raambekleding. Deze nieuwe Inspiration Shop biedt ruim 50 vierkante meter aan inspiratie en tal van innovaties, waaronder een imposante framebar. De metamorfose staat geheel in het teken van een inspirerende, overzichtelijke en efficiënte presentatie van Luxaflex® raambekleding.

Samenwerking met Luxaflex®

Luxaflex in de Inspiratieshop. (Foto: Alexander van Berge)

De nieuwe Inspiration Shop wordt gekenmerkt door het innovatieve karakter van Luxaflex®, een imposante framebar met scherm en uitneembare productkaders geeft de Inspiration dealer de mogelijkheid om de diversiteit aan Luxaflex®-producten te tonen aan de consument. Een voorbeeld hiervan is het innovatieve systeem en de smart home-oplossing PowerView® Motorisaton.

"De Inspiration Shop is het perfecte middel om de woonwinkelbelevenis van onze klanten tot een ervaring te maken", legt Caby van Bodegraven van Velota uit. "Een inspirerende, overzichtelijke en efficiënte presentatie van de Luxaflex®-producten is daarbij cruciaal. Met onze Inspiration Shop kunnen klanten direct de kwaliteit ervaren en bieden wij het antwoord op elke specifieke klantvraag."

Nieuws

Verder meldt Caby dat er bij Velota veel nieuws onder de zon is. Naast de nieuwe Inspiration shop is er veel veranderd in de showroom. "Onze leveranciers hebben niet stil gezeten afgelopen jaar. Zo heeft Weinor een prachtig nieuwe terrasoverkapping Pure geïntroduceerd. Deze kunt u inclusief speciale LED verlichting komen bekijken in onze showroom. Er is een nieuw lameldak geplaatst van Brustor en een Pergola-systeem dat zelfs tegen een regenbuitje kan. Om het buitenleven compleet te maken, hebben we onder de naam MOOD4BBQ een volledig ingerichte barbecueshop. Naast dit alles is er nog veel meer te beleven bij Velota. Op 5 en 6 april vieren wij de lente. Tijdens dit Lente Event hebben wij de officiële opening van de Luxaflex Inspiration shop, er is een grootse barbecuemarkt en wij hebben vele voordelen op het gebied van zonwering, zoals een gratis Somfy motor bij aankoop van een Sunmaster terraszonnescherm."

Velota zonwering
Kruisweg 1051 Hoofddorp
www.velota.nl

Ontdek met fijne actie hoe leuk golfen is bij Golfschool Spaarnwoude

De lessen worden gegeven in niet al te grote groepen. (Foto: Golfschool Spaarnwoude)

VELSEN-ZUID - Altijd al eens willen ervaren hoe leuk golfen is? Start dan nu met lessen en neem 5 uur gratis golfles bij Golfschool Spaarnwoude.

Golfschool Spaarnwoude start met een compleet nieuw lesconcept. Beginnende golfers krijgen vijf gratis lessen om kennis te maken met de golfsport om zo daarna wellicht het GVB pasje te halen middels een scherpe aanbieding. Ook kunnen zij meteen een GVB-cursus volgen voor het GVB (HCP 54).

Gediplomeerde golfprofessionals verzorgen de lessen. (Foto: Golfschool Spaarnwoude)

De missie van het compleet nieuwe lesconcept is de toegankelijkheid van de golfsport te bevorderen, gecombineerd met een hoge kwaliteitsstandaard. Het nieuwe concept biedt een ruime variatie aan lesmogelijkheden voor beginnende en gevorderde golfers met duidelijke opleidingstrajecten, gegarandeerde eindresultaten en veel aandacht voor individuele golfwensen. De golfschool staat zeven dagen per week klaar, overdag en 's avonds.

Golfschool Spaarnwoude verzorgt de lesactiviteiten op het prachtige golfcomplex van Golfbaan Spaarnwoude in het mooie natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude. Een perfecte oefenaccommodatie die bestaat uit een driving-range, een putting-, chipping en een pitchinggreen met oefenbunker.

5 uur gratis golfles

Start nu met een golfcarrière en leer de basisbeginselen in de eendaagse golfcursus. Na de cursus is de golfer in het bezit van baanpermissie waarmee hij de golfsport kan ontdekken in de baan. In 5 uur leren de cursisten alles over putten, chippen en swingen. De cursus wordt gegeven in groepen van zes tot twaalf personen.

Golfschool Spaarnwoude biedt naast de eendaagse golfcursus de mogelijkheid het GVB (HCP 54) te halen. Twee intensieve lesdagen onder begeleiding van gediplomeerde golfprofessionals van Spaarnwoude met theorie- en praktijkles, een theorie-examen, lidmaatschap voor de GVB pas, golfclubs, ballen voor drivingrange en waardebonnen, te besteden in de shop en op de golfbaan. De deelnemer bezit na deze cursus baanpermissie en een theoriebewijs. Speel vervolgens samen met iemand die al een GVB heeft een ronde en haal daarmee de eigen GVB (HCP 54).

Totale waarde van het pakket is 390 euro, op vertoon van de advertentie op deze pagina betaalt de cursist 149 euro. Deelnemen aan een golfcursus, inschrijven kan op www.golftotaal.com en neem de advertentie mee.

Naast de twee bovenstaande cursussen biedt golfschool Spaarnwoude inlooplessen, masterclasses, privélessen en wintercursussen aan. Info: 06-16453303.

www.golftotaal.com

Vier de lente en de zomer met de Afrikaanse lelie

Genieten kan al in het voorjaar van de Afrikaanse lelie, maar de plant groeit ook de hele zomer door. (Foto: Jeannine Govaers)

Van zuiver wit tot sprankelend blauw. De bloemen van de Afrikaanse lelie (Agapanthus) zorgen direct voor een echt vakantiegevoel. Vier de lente met deze stralende planten op je terras én in de border.

Lange stelen, groene bladeren en fascinerende bloemen, die uit heel veel kleine bloemetjes bestaan. De Afrikaanse lelie is een opvallende vaste plant die de hele zomer uitbundig bloeit. Het kleurenpalet gaat van zuiver wit tot heel veel tinten blauw (van babyblauw tot diepzeeblauw). Vooral de sprankelende aquatinten doen denken aan de Méditerranée.

De Afrikaanse lelie. (Foto: www.perennialpower.nl / Maayke de Ridder)

Borderplant

De Afrikaanse lelie doet het goed in potten en bakken op bijvoorbeeld het terras, naast de vijver of – heel klassiek – langs de oprijlaan. Minder bekend is het gebruik van de Afrikaanse lelie als borderplant. Dit kan heel goed. Wat te denken van een strakke border met Afrikaanse lelies en siergras? Dit staat prachtig in een moderne tuin. Meer van de natuurlijke tuin? Combineer Afrikaanse lelies met verschillende witte, blauwe en gele bloemen; alles door elkaar heen. Kijk voor inspiratie op

www.perennialpower.nl

Overwinteren

De Afrikaanse lelie kan in de border overwinteren. Bladverliezende soorten zijn het beste bestand tegen vorst. Dek de grond 's winters wel af met een warme winterdeken, bijvoorbeeld een dikke laag bladeren of stro. In het voorjaar komt de plant dan vanzelf weer te voorschijn. Let op: zet niet-winterharde (bladhoudende) soorten in een pot en verhuis deze 's winters naar een vorstvrije ruimte.

Tips

Volop Afrikaanse lelies in de tuin? Snijd gerust wat bloemen af voor in een vaasje op tafel. Want Afrikaanse lelies zijn goede snijbloemen. Ook leuk als tafelversiering voor een tuinfeest.

Zet de Afrikaanse lelie op een zonnige plek voor een rijke bloei. De plant komt van oorsprong uit zuidelijk Afrika en is dus een echte zonaanbidder.

Oud-Hollands Weekend in Keukenhof

Oud-Hollands Weekend in Keukenhof. Foto: Keukenhof communicatie

LISSE - Met miljoenen bloembollen, een draaiorgel, een poffertjesrestaurant en een molen heeft Keukenhof al een echte Hollandse uitstraling. Maar in het weekend van 29 tot en met 31 maart kan het nóg Hollandser. Het Oud-Hollands Weekend in Keukenhof is het bewijs.

De ambachtslieden demonstreren tijdens het Oud-Hollands Weekend hun oud-Hollandse ambacht te midden van de bloemenpracht van Keukenhof. Er wordt in Keukenhof die dagen haring gerookt en er is een touwslager, smid en wasvrouw op het park.
Samen met de Edammer Kaasmarkt, levende standbeelden van oud-Hollandse figuren, dans- en muziekoptredens van klederdrachtgroepen en typisch Hollandse nostalgische fietsen, ervaren bezoekers tijdens dit evenement het echte Holland van vroeger.

Voor het Oud-Hollands komt er een Waterlandse Melkschuit naar het park. Meer dan 300 jaar staken dagelijks Waterlandse melkschuitenhet IJ over om melk en karnemelk naar Amsterdam te brengen. Honderd jaar geleden verdwenen de laatste melkschuiten uit de vaart. Het bijzondere vaartuig ligt dit weekend bij Keukenhof te water.
Kaas en tulpen is een goede combinatie. Jaarlijks komen honderdduizenden internationale bezoekers naar Nederland voor bijzondere Hollandse iconen: molens, grachten, tulpen en kaas. Deze iconen vertellen het verhaal van Nederland en leveren verrassend mooie plaatjes op. Met de start van het Oud-Hollands weekend start ook het kaasmarkt-seizoen in Edam.

In de ban van trein en spoor

Kijk de treinen op modelschaal rijden op meer dan 100 meter spoor. (Foto: PR)

HAARLEM - Voor iedereen die van modelspoor houdt. Zaterdag 30 maart doet de NZH Hobbyclub mee met de Landelijke Modelspoor Dagen, georganiseerd door de NMF (Nederlandse Modelspoor Federatie). Van 10.00 tot 16.00 zijn er modeltreinbanen, modelboten en museumstukken te zien.

De NZH Hobbyclub bezit over meerdere H0 (o.a. Marklin) banen, N banen en een grote LGB baan. In de gang en kantine zijn er honderden modelspoor en NZH gerelateerde museumstukken bewonderen. Denk hier aan trein boegborden, NZH tram modellen, Boedapesters en vele oude modelspoor toebehoren.

Gratis toegang en gratis parkeren.

Waarderweg 78 in de Waarderpolder.

Ingang aan de achterzijde bij de parkeerplaats.

De voorjaarsmode is kleurrijk en prints zijn hot

Het item uit het thema op de foto heet 'Samba Spice' en stroomt eind april in bij modeketen PROMISS. (Foto: PROMISS)

REGIO - De modetrends voor het voorjaar van 2019 laten zowel in de dames- als herenmode veel kleur zien. Ook prints zijn hot, zowel grafische, bloemen als dierenprints. Het ziet er allemaal fris en vrolijk uit.

De kleuren die de komende lenteperiode te zien zijn, zijn vele tinten groen, knaloranje, koraal, peach en (knal)geel. Liever iets minder uitgesproken? Dan is beige, zand of blauw natuurlijk ook altijd goed.

Eind april te koop bij PROMISS (Foto: PROMISS)

Wat veelvuldig op de catwalk werd getoond, waren de diverse dierenprinten. De leopardprint is nooit uit het modebeeld verdwenen en zal ook dit voorjaar weer prominent aanwezig zijn. Daarnaast zijn de zebraprint en snake niet weg te denken.

Mix and match

De mode wordt volop gemixt en gematcht met frisse kleuren welke zorgen voor verrassende combinaties. De rood-tinten met oranjerood als het nieuwe rood, zijn dit jaar volop aanwezig, alsook de ruitjes, strepen en stippen (polkadot). Het zogenaamde 'Samba Spice' thema ofwel de 'linnenlook' doet dit jaar mee met safari- ofwel terra cotta-achtige items.

Comfortabel

Verder vertoont het modebeeld voor het voorjaar van 2019 maxi-skirts, maxi-rokken en maxi-dresses. Opvallend is dat de consument heden ten dage steeds meer kiest voor travel-kwaliteit kleding.

Bohemian

De opkomst van de jaren '90-trend zorgt voor een hernieuwde interesse in bohemian- oftewel Ibiza-stijlen voor de lente en zomer. Met steeds meer oog voor duurzaamheid zijn duurzame stoffen en veganistische alternatieven een hot topic geworden. Consumenten gaan steeds meer op zoek naar verantwoordelijke alternatieven en gelukkig worden zij hierbij op hun wenken bediend.

Weekend vol Fashion Shows

Modellen die voor het eerst op de catwalk lopen en ervaren modellen tonen kleding van verschillende centrumwinkeliers. (Foto: Sharon de Jong Fotografie)

HOOFDDORP - Hoofddorp Winkelstad staat de hele maand maart in het teken van fashion. Het hoogtepunt van de derde Fashion Event & More zijn de Fashion Shows op zaterdag 30 en zondag 31 maart. Op de catwalk zijn verschillende modeshows en dansoptredens te zien. Ruim dertig winkels uit Hoofddorp Centrum doen mee.

In het centrum ligt een paarse loper en in Polderplein-Binnen (plein voor HEMA) staat een catwalk waar tijdens het hele weekend modeshows voor alle leeftijdsgroepen zijn, met kleding en accessoires van verschillende winkels uit Hoofddorp. De gekozen modellen van de Castingdag van 3 maart lopen tussen professionele modellen op de catwalk in de kleding en met accessoires van alle favoriete winkels uit het centrum van Hoofddorp. Alle ondernemers uit Hoofddorp Winkelstad krijgen de mogelijkheid hun mode te showen. Een presentator vertelt tijdens de Fashion Shows over de verschillende collecties.

Zaterdag

De aftrap is zaterdag om 12.30 uur met een dansoptreden van de jonge dansers van Dansschool Marcella van Altena uit Hoofddorp. Daarna volgen vier grote modeshows, ingevuld door de verschillende modewinkels uit Hoofddorp. Het programma duurt tot 16.00 uur.

Zondag

Zondag start om 12.00 uur met een modeshow, speciaal voor lange dames en heren. Daarna kunnen de bezoekers genieten van drie grote modeshows ingevuld door de verschillende modewinkels uit Hoofddorp. Aan het eind van de middag wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt van de gekozen modellen van de Castingdag. Deze winnaar wint een professionele fotoshoot. Het programma duurt tot 16.00 uur.

Heropening DIDI op het Polderplein

Didi heropent aan het Polderplein in Hoofddorp. (Foto: Didi)

HOOFDDORP – DIDI, het modelabel met ruim tachtig winkels, heropent dit weekeinde haar winkel aan het Polderplein na een grondige verbouwing. Met de heropening van de winkel zet DIDI haar koers als modern modelabel verder voort.

De vernieuwde winkel heeft een verrassend, modern en duurzaam ontwerp. Met tweedehands meubels en accessoires en een deel van het meubilair uit de eerdere winkel is opgeknapt. Dit geeft de winkel een vertrouwd gevoel. In de winkel zijn lichte kleuren gecombineerd met warme materialen voor een toegankelijke uitstraling. Door het gebruik van nieuw midden meubilair zijn er intieme hoekjes gecreëerd waar klanten op hun gemak de collecties kunnen bekijken. DIDI wil met haar vernieuwde winkel een ontmoetingsplek zijn en mensen een fijne shopervaring meegeven. In de winkel is een ruime zithoek met goede koffie en er zijn ruime, comfortabele paskamers zodat de klanten ontspannen kunnen passen.

Vernieuwingen

DIDI heeft meer vernieuwingen doorgevoerd, waaronder een nieuwe maataanduiding waaraan naast maat 34 nu maat 48 is toegevoegd. Elke vrouw voelt zich welkom in deze winkel. Daarnaast heeft DIDI, naast haar huidige modecollecties, haar eigen bodycare-lijn gelanceerd. Vrij van parabenen en niet getest op dieren. De lijn is geïnspireerd op diverse landen, waaronder India, waar ook de roots van DIDI liggen. Voor de klanten van DIDI zijn de winkels een bron van inspiratie, een persoonlijke winkelstop en een fijne ervaring. Al deze eigenschappen wil het modemerk uitbouwen.

De winkel wordt dit weekend feestelijk geopend. Tijdens het gehele openingsweekend geldt 10 procent korting op de nieuwe collectie en bij besteding van 100 euro ontvangt de klant een gratis bodycare-product naar keuze.

DIDI

DIDI, 'grote zus' in het Hindi, staat voor warm, hartelijk en voor respect. Een bewuste, zelfverzekerde vrouw die om anderen geeft en sterk gelooft in samen. Ze beseft dat alles met elkaar is verbonden in de wereld. DIDI biedt deze vrouw inspirerende collecties, die perfect te combineren zijn. DIDI is Pretty Different; kleurrijk, origineel, inspirerend en positief.

Transvrouw showt mode van House of Tall

Lange modellen laten zien dat House of Tall voor alle lengtes mensen leuke kleding heeft. (Foto: Patricia Munster)

HOOFDDORP - Tijdens het Fashion Event houdt House of Tall op zondag 31 maart een modeshow met de laatste modetrends voor lange vrouwen. Naast dameskleding wordt ook de nieuwste collectie voor lange mannen geshowd én schoenen in grote maten. Bij de modeshow wordt gebruik gemaakt van lange modellen, dames vanaf 1.80 meter en heren langer dan 1.95 meter. Deze keer loopt er ook een bijzonder model mee.

Onderdeel van Fashion Event

"Laatst was er een leuke jonge meid in onze winkel die midden in de transformatie zit van man naar vrouw", vertelt eigenaresse Inez Scheper, "We hebben haar gevraagd of ze mee wil doen met onze modeshow, en dat vond ze heel leuk. We willen laten zien dat we alle lange vrouwen kunnen helpen zich zelfverzekerd te voelen door mooie kleding te dragen. Ik vind het supergaaf en heel moedig dat ze mee wil doen met onze modeshow."

In de winkel komen regelmatig transgenders die zich op en top vrouw voelen en ook als zodanig gekleed willen gaan. Gelukkig is er voldoende keuze in extra lange dameskleding bij House of Tall. Daarbij is het een unieke ervaring om met zoveel lange dames onder elkaar te zijn. Niet iedereen vindt het fijn om in de spotlight staan. Sommigen vinden het prettiger om bijvoorbeeld te shoppen buiten openingstijden, dat is ook mogelijk.

De modeshow, die gratis toegankelijk is, start om 12.00 uur op het Polderplein. Vanaf 11.45 uur kunnen de gasten al genieten van een gratis kopje koffie van de Hema. Na de modeshow is er uitgebreid gelegenheid te shoppen in de winkel House of Tall aan de Kruisweg die tot 17.00 uur geopend is. Gasten kunnen zich aanmelden via hoofddorp@houseoftall.nl. Iedere aangemelde gast ontvangt een waardebon van 10 euro die alleen die dag besteed kan worden in de winkel én een bon voor een gratis ijsje bij cafetaria Food Master aan de Kruisweg.

Eindeloos genieten van rozen

Van de bloei van rozen kun je eindeloos genieten. (Foto: PR)

Wie van bloemen houdt, kiest voor rozen in de tuin of op het balkon. Met een slimme keuze uit het sortiment, is de tuin van mei tot ver in de herfst verzekerd van bloeiende rozen. De lange bloeitijd is uniek. Geniet eindeloos van de rozenpracht.

Afhankelijk van de bloeitijd, zijn drie groepen rozen te onderscheiden: eenmalig bloeiende, twee keer bloeiende en doorbloeiende. Rozen uit de eerste groep bloeien gedurende een aantal weken zeer uitbundig. Dan zijn er rozen die na de eerste bloei een break nemen en als toegift een tweede keer knallen. De doorbloeiers ten slotte, bloeien aan één stuk door. Meestal maakt de vorst een einde aan de lange bloeitijd, maar met geluk is in de winter nog een verdwaalde rozenbloem te vinden.

Topsport

Jaar in jaar uit prachtige bloemen produceren is topsport. Voor een uitbundige bloei is bemesten van rozenplanten daarom een must. Doe dat bij voorkeur in maart, juni en half juli met organische mest. Bemest na half juli niet meer, dan gaat de roos sterk en goed afgehard de winter in. Verder is de lange bloeitijd te bevorderen door regelmatig uitgebloeide bloemen weg te knippen. De plant steekt dan alle energie in nieuwe bloemknoppen. Ook hebben veel rozenplanten in het voorjaar een snoeibeurt nodig voor een goede groei en bloei. Kijk op www.roses4gardens.nl voor snoei- en bemestingstips, informatie en inspiratie.

Gratis compostdag gemeente Haarlem

Kom langs met de auto of de fiets. (Foto: Paul Vreeker)

HAARLEM - Op zaterdag 30 maart tussen 8.00 en 15.30 uur kunnen inwoners van de gemeente Haarlem gratis vier zakken compost ophalen bij het Vuiloverlaadstation van Spaarnelanden, gelegen aan de Jan van Krimpenweg 10 in Haarlem (Waarderpolder).

De compost is verpakt in zakken van 20 liter en wordt uitgereikt op vertoon van legitimatie. Met deze compostactie wil Haarlem haar inwoners belonen voor de inspanningen om gft-afval te scheiden. Iedere volle groene gft-container van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost.

Bodemverbeteraar

Er zijn veel redenen om gft-afval apart te houden. Het verwerken van gft-afval tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen. Compost van gft-afval Compost is perfect voor gebruik in de tuin.

Deze natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze.

Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond bovendien en het zorgt ervoor dat de grond regenwater goed kan opnemen.

JobTalk voor werkzoekenden

JobTalk voor werkzoekenden

HOOFDDORP - Elke eerste dinsdag van de maand wordt JobTalk georganiseerd in de bibliotheek in Het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein. Tijdens de gratis netwerkbijeenkomst op dinsdag 2 april van 10.00 tot 12.00 uur krijgen werkzoekenden handige tips en kunnen zij ervaringen delen.

Wie op zoek is naar (ander) werk, kan daar soms wat hulp bij gebruiken. Daarom is er JobTalk, dé inspiratieplek voor werkzoekenden. Op een laagdrempelige manier kunnen werkzoekenden hier anderen ontmoeten, netwerken en ervaringen en kennis delen. Ook komt regelmatig een spreker langs die vanuit zijn expertise of vanuit het bedrijfsleven zijn kennis deelt. Verder krijgen de aanwezigen handige tips over solliciteren via LinkedIn of het maken van een goed CV.

De inspirerende JobTalk ochtend activeert werkzoekenden aan de hand van evenementen in de regio om een volgende stap te zetten.

www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen Rijnland bekend

VVD grootste partij Waterschapsverkiezingen Rijnland

REGIO - De voorzitter van het hoofdstembureau, dijkgraaf Rogier van der Sande, heeft vandaag tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen vastgesteld. Het opkomstpercentage van deze waterschapsverkiezingen is 54,0% en dit is beduidend hoger dan in 2015. Toen was het 46,2%.

In het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland zijn ruim 1.000.000 inwoners opgeroepen om te stemmen. Hiervan hebben 541.989 inwoners een geldige stem uitgebracht. In totaal deden negen partijen mee aan de verkiezingen.

Verdeling van de partijen

Als grootste partij staat VVD op 1 met 20,7 procent van de stemmen. Dit komt neer op 5 zetels. Daarna komt Partij van de Arbeid met 15,1 procent, wat tevens 3 zetels oplevert. Als derde is geëindigd Water Natuurlijk. Zij verwierf 13,8 procent van de stemmen wat neerkomt op 3 zetels. Daarna komt CDA met 13,6 procent van de stemmen wat uitkomt op 3 zetels.

Partij voor de Dieren heeft 11,7 procent van de stemmers naar zich toegetrokken wat inhoudt dat zij 2 zetels krijgt. 50Plus mag rekeken op 8,1 procent van de stemmen en krijgt hierdoor 2 zetels. ChristenUnie-SGP heeft 7,9 procent van de stemmen ontvangen wat ook telt als 2 zetels. AWP niet politiek wel deskundig heeft 7,5 procent van de stemgerechtigden voor zich te winnen en heeft recht op 1 zetel. Trots op Nederland heeft met 1,5 procent van de stemmen geen zetels binnengehaald.

Regio Zuid Kennemerland viert Dag van het Leerrecht op het Nova College

Wethouder Jur Botter in gesprek met leerlingen van het Nova College. (Foto: Michel van Bergen)

Regio Zuid Kennemerland viert Dag van het Leerrecht

HAARLEM - Het regionaal bureau Leerplein van de regio Zuid Kennemerland en IJmond greep donderdag 21 maart de landelijke Dag van de Leerplicht aan om een Dag van het Leerrecht te vieren op het Nova College in Haarlem.

Het programma,bedoeld om studenten duidelijk te maken hoe belangrijk het is om een opleiding te volgen en geen lessen te verzuimen, werd ondersteund door studenten Juridisch administratief dienstverlener vanuit het Nova Juridisch Loket. Programmamaker Bas van Teylingen was dagvoorzitter.

Politiek bezoek

Onder anderen onderwijswethouders Jur Botter (Haarlem), Sjaak Struijf (Heemstede), Joop Berendsen (Zandvoort) en RMC medewerker Willemke Wiedijk en leerplichtambtenaar Nuriye Yollu deden mee aan deze dag. Deze deskundigen en gingen in gesprek met de 45 deelnemende studenten van de opleidingen Mode handel en Juridisch administratief dienstverlener tijdens een spel en workshops over de rechten (en plichten!), die studenten hebben in het onderwijs.

De vier workshops gingen over de onderwerpen: Wat zijn je rechten en plichten in het onderwijs wanneer je 18 wordt? - Hoe kun je het best solliciteren? - Hoe kun je een professioneel netwerk opbouwen via sociale media? - Hoe organiseer en plan je je schoolwerk?

Flower Power bij opening jubilerende Keukenhof

Pieter Elbers, CEO van KLM bij de opening van Keukenhof. (Foto:PR Keukenhof)

LISSE - De 70ste editie van Keukenhof is geopend. De offciële openingshandeling is verricht door Pieter Elbers, CEO van KLM. Hij benadrukt het belang van Keukenhof voor de toeristische sector. Thema van Keukenhof 2019 is Flower Power. Het park staat nu al mooi in bloei.

Flower Power is het thema van Keukenhof in 2019. Bloemen inspireren mensen. In Keukenhof verbinden de bloemen mensen uit de hele wereld, die samen genieten van tulpen, geuren en kleuren. Holland is wereldberoemd om de prachtige bloembollenvelden en alle soorten bloemen die er gekweekt worden. Met felle kleuren, hippies, peace music staat Flower Power voor de sfeer van begin jaren '70. Een prachtig thema om de 70ste Keukenhof mee te vieren.

In het Flower Power bloemenmozaïek zijn 50.000 bollen in twee lagen geplant. Het staat nu al mooi in bloei, een garantie voor mooie foto's en selfies. Daarnaast staan de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen geheel in het teken van het Flower Power en zijn de inspiratietuinen aan het thema gewijd.

Pieter Elbers, CEO van KLM, vervulde een belangrijke rol in de openingsceremonie. De muzikale invulling stond geheel in het teken van Flower Power. Patricia van Haastrecht en Hans van Heiningen zongen Aquarius en Karin Bloemen bracht een medley ten gehore als voorbode op het Keukenhof lenteconcert. De bijeenkomst is afgesloten met een dansvoorstelling van Total Move.

Historie

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) haalde uit het Keukenduin groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 ha. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

In 1949 bedacht een groep bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park open en was direct een succes: 236.000 bezoekers. In 2019 is de 70ste editie. In de afgelopen 69 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.

Bloemenshows zorgen voor nog meer kleurenpracht in Keukenhof

Hyacint in pot fleurt Keukenhof op. Foto: Communicatie Keukenhof

LISSE - Niet alleen buiten, ook binnen laat Keukenhof bloeiende planten zien. In het Oranje Nassau paviljoen laten de Nederlandse kwekers hun mooiste bloemen zien. In het Willem-Alexander paviljoen bloeien honderdduizend tulpen. Aan het eind van het seizoen is hier een grote lelietentoonstelling. Het Beatrix paviljoen staat in het thema van Flower Power. Geniet van orchideeën en anthuriums in een hippie decor.

Met de verrassende decors en een afwisselende kalender vormen de bloemenshows in Keukenhof weer een prachtig platform voor productpromotie. Kwekers van bloemen en planten presenteren hun producten aan honderdduizenden consumenten uit de hele wereld, aan vakgenoten en aan de (vak)pers. Tot en met 19 mei biedt Keukenhof kwekers een internationaal podium.

Met de wisselende bloemen- en plantenshows in het Willem-Alexander- en in het Oranje Nassau paviljoen en de permanente presentatie in het Beatrix paviljoen biedt Keukenhof een brede tentoonstellingskalender. Geprikkeld en geïnspireerd door Keukenhof kunnen bezoekers hun eigen huis, balkon en tuin verfraaien. Daarom biedt Keukenhof opnieuw de succesvolle bloemschikdemonstraties.

Bloemenshows

In de paviljoens wisselen bloemen- en plantenshows elkaar af. Hier tonen de kwekers een enorme verscheidenheid aan bloemen en planten, in alle kleuren en vormen. En natuurlijk van topkwaliteit! Een vakkundige jury beoordeelt welke bloem de beste is in zijn categorie. Toparrangeurs Heleen Valstar, Zuidkoop en Dries Lecke verzorgen de inrichting van de shows.

Voor de exotische bloemen wordt al jaren de duizend vierkante meter van het Beatrix paviljoen ingericht. Deze show is de mooiste anthurium – en orchideeënshow in Europa en is echt flower power.

De lelieshow in het Willem-Alexander paviljoen is uniek. Op 6.000 vierkante meter zijn ongeveer 15.000 lelies in circa 300 verschillende variëteiten te bewonderen.
Het bloemendecor in het Oranje Nassau paviljoen is overweldigend. Kleurrijk Flower Power. Een show met veel fotomomenten. Arrangeur Nicky Markslag van het Bloemtheater laat tijdens demonstraties zien hoe bloemen op een verrassende manier worden verwerkt in een boeket.

Tulpen

De tulp is wereldwijd het beeldbepalende icoon van Nederland. Met miljoenen tulpen in duizend variëteiten is Keukenhof ongeëvenaard. Het Willem-Alexander Paviljoen staat vol bloeiende tulpen in de volle grond. Het Oranje Nassau paviljoen stond in de eerste week een Tulpenshow. De hyacintenshow blijft tot en met 2 april te bewonderen.
Vanaf de laatste week van april staat een tweede tulpenshow in het Willem-Alexander Paviljoen.

In de tentoonstelling Tulpomania is informatie over de tulp te vinden. Zo wordt de reis belicht die de tulp maakte voordat hij in Nederland arriveerde, komt de bezoeker de verhalen van de tulpenmanie en mythe rondom de zwarte tulp te weten en staat de hedendaagse tulpenteelt centraal.

Hyacintenshow in het Oranje Nassau paviljoen is tot en met 2 april te bewonderen. Keukenhof streeft ernaar om de hele periode hyacinten te showen. De show is voor 2019 verplaatst naar het gekoelde Oranje Nassau paviljoen. Het product komt zo meer tot haar recht in de vele fotomomenten. Zaterdagmiddag 23 maart heeft de prijsuitreiking van de keuring van de hyacintenshow plaatsgevonden.

Aanmelden Jeugdland's got talent

Alle vormen van talent zijn welkom bij Jeugdland's got Talent. (Foto: Jeugdland Nieuw-Vennep)

NIEUW-VENNEP - Jeugdland houdt zaterdag 13 april Jeugdland's got Talent. Alle kinderen kunnen van 13.00 tot 15.00 uur op bouwspeelplaats Jeugdland aan de Getsewoudweg hun talent laten zien. Zingen, dansen, een kunstje doen of muziek maken, het mag allemaal. De jury kijkt vooral naar creativiteit, originaliteit en enthousiasme. Iedereen die meedoet, krijgt een aandenken en voor de winnaars zijn er prijsjes. Publiek is ook welkom. Inschrijven kan op Jeugdland aan de balie tot en met 30 maart.

Info: jeugdlandnv@gmail.com / 0252-620844.

jeugdland.net/nieuwvennep

Gezellig wandelend de lente in

NIEUW-VENNEP - Het weer zat zaterdag 16 maart niet mee, maar de positieve stemming was goed bij de wandelclub van Stichting Philia. Een mooie wandeling door Nieuw-Vennep in een fijne groep. De volgende wandeling is zaterdag 30 maart en start om 11.00 uur bij Lunchroom de BioExpress (in Tuincentrum Suidgeest). Aanmelden: info@StichtingPhilia.nl en Facebook 'Stichting Philia'.

Stichting Philia biedt de mogelijkheid aan mensen om samen te wandelen en contacten te leggen met anderen die ook tussen wal en schip vallen en meer onder de mensen willen komen. De wandeling wordt aangepast aan het weer en aan hoever de wandelaars willen en kunnen lopen.

Kanshebbers Voorleeskampioen uit Hoofddorp en Bloemendaal

Nora en Floortje winnen de regionale ronde en gaan naar de provinciale finale. (Foto: Bibliotheek Haarlemmermeer)

HAARLEMMERMEER - De kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd was woensdag 20 maart in Bibliotheek Haarlemmermeer in Hoofddorp. Als winnaars rolden Nora van Montessorischool Floriande uit Hoofddorp en Floortje van de Bornwaterschool uit Bloemendaal uit de bus. Zij gaan door naar de provinciale finale.

De jonge voorlezers, afkomstig uit groep 7 en 8 van de basisschool, wonnen al de voorrondes op hun school én een van de lokale voorrondes in Noord-Holland.

De kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd werd gepresenteerd door André Accord. Een jury, bestaande uit José Schekkerman (leesconsulente), Arjen Davidse (directeur van Het Cultuurgebouw) en Jaimie Stolt (oud-voorleeswinnaar KSH), hebben beoordeeld wie het best en boeiendst voorlazen. Uit het jurycommentaar over de winnaressen:

"Nora werd steeds beter tijdens het lezen en greep de hele zaal."

"Floortje bracht het verhaal zo duidelijk en mooi over aan het publiek, echt heel knap!"

De provinciale finale is woensdag 10 april in Openbare Bibliotheek Amsterdam. De voorlezer die daar als beste voorleest, vertegenwoordigt Noord-Holland tijdens de landelijke finale op 22 mei in Schouwburg Amstelveen.

Wandelvoetbal bij SV Overbos

Wandelvoetbal, ofwel Old Stars Walking Football, wint steeds meer terrein. (Foto: PR)

HOOFDDORP - SV Overbos is gestart met een nieuwe tak: wandelvoetbal. Vrijdagmorgen 29 maart was er daarom bij SV Overbos op Sportpark Leenderbos de eerste Old Stars Walking Football Meeting, georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds en SV Overbos.

Bij de aftrap van deze eerste wandelvoetbalontmoeting waren wethouder Marjolein Steffens -Van de Water, Ron Spek, voorzitter van Overbos, Johan Annema van het Nationaal Ouderenfonds en Arjen van Kalleveen, coördinator walking football van SV Overbos, aanwezig om op te treden als sprekers.

Wandelvoetbal is een relatief nieuwe tak van sport en is vooral geschikt voor ouderen. Het speelveld is ongeveer een kwart van een gewoon veld, de doeltjes zijn een stuk kleiner, rennen mag niet, fysiek contact en de bal hoog schieten ook niet en de scheidsrechter wordt een spelbegeleider genoemd.

De uitslag is eigenlijk bijzaak, het sociale aspect is hoofdzaak en de derde helft is minstens zo belangrijk als de wedstrijd die beter meeting of ontmoeting kan worden genoemd.

Fit en gezond

Deskundigen zien in walking football grote mogelijkheden om 60-plussers fit en gezond te houden en eenzaamheid te voorkomen dan wel te bestrijden. Het evenement bij SV Overbos dient ertoe om deze bijzondere tak van sport meer bekendheid te geven. In Haarlemmermeer zijn SV Overbos en VV Zwanenburg er al een tijd mee aan het pionieren.

Puntverlies voor vrouwen Overbos

HOOFDDORP - De vrouwen van SV Overbos zijn zondag 24 maart uit tegen Alliance niet verder gekomen dan 1-1. Door dit resultaat kan de concurrent over 2 weken op gelijke hoogte komen.

De koploper stelde teleur. Alliance toonde veel inzet en speelde soms te scherp. Overbos had veel meer kwaliteit en had het duel moeten winnen. Wel werden een paar dragende speelsters gemist. Liefst zes grote kansen werden niet benut. Rebecca Blankenzee kon halverwege de eerste helft 0-1 maken. In de tweede helft verzuimde Overbos uit te lopen. Door gestuntel achterin kon de thuisploeg wel nog op gelijke hoogte komen. Komend weekend is het team vrij, daarna wachten twee thuiswedstrijden.

Hockeyers De Reigers doen goede zaken

HOOFDDORP - De mannen van Mixed Hockey Club De Reigers hebben zondag 24 maart goede zaken gedaan door VVV met 2-1 te verslaan. De concurrenten Bennebroek en Rood Wit verspeelden punten, waardoor de Hoofddorpers nog vaster aan kop staan.

Trainer / coach Wiegert de Regt wist vooraf dat ze geconfronteerd zouden worden met een stugge tegenstander. Vooral de achterhoede van VVV zit hecht in elkaar. Door een strafcorner kon Mark Weber zijn team op voorsprong zetten. De rol van Weber als strafcornerspecialist is zeer belangrijk en bijna ieder duel weet hij te scoren. Door de goed spelende Mats Rooyers werd het 2-0.

In de slotfase kwam de tegenstander nog sterk terug. Zeker na de aansluitingstreffer kwam de thuisploeg onder grote druk te staan. De Regt was dan ook blij dat het duel was afgelopen. De voorsprong op Bennebroek is nu drie punten en op Rood Wit zelfs vijf.

Teleurstellend verlies VVC

Doelpunten blijven uit voor FC VVC deze zaterdag. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - FC VVC verloor zaterdag 23 maart teleurstellend van de Koninklijke HFC met 0-1.

De thuisploeg kreeg voldoende kansen, maar ging daar slecht mee om. In de eerste helft had met iets meer scherpte een voorsprong opgebouwd kunnen worden. De arbiter floot goed en het bleef sportief. Het scorebord werkte echter niet mee, want toen de scheidsrechter voor de rust floot, stond daarop pas 37 minuten. Na de pauze werd dat rechtgezet. Maar het maken van doelpunten lukte niet. De Koninklijke was daar beter in en pakte onverdiend drie punten. Trainer Rick van IJzendoorn was kort: "Als je niet scoort, ga je uiteindelijk onderuit. We hebben het onszelf in twee duels moeilijk gemaakt."

Ondanks paal- en lat-schoten toch grote winst voor Overbos

Dubbele cijfers waren mogelijk geweest, maar paal en lat redden de Mokumers geregeld. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Het eerste herenelftal van Overbos heeft zaterdag 23 maart weinig moeite gehad met het bezoekende ZSGO / WMS. De Mokummers werden met 6-2 verslagen. En als de paal en de lat niet zo gunstig voor ZSGO / WMS waren geweest, was de score wellicht zelfs in de dubbele cijfers uitgekomen.

ZSGO is geen slechte tegenstander, maar het kreeg van Overbos weinig kansen. De thuisploeg was sterk aanvallend ingesteld en de spelers wisten elkaar de hele wedstrijd door uitstekend te vinden.

Jasper de Bie kwam twee keer tot scoren. De andere doelpunten kwamen op naam van Tijn Albers, Chalid el Aissati, Vincent Partosoebroto en Max Doesburg.

In deze vorm gaan de Hoofddorpers de komende weken nog veel punten pakken. Komend weekend zijn zij vrij. Zaterdag 6 april spelen de mannen om 14.30 uur een thuiswedstrijd tegen SCW. In de uitwedstrijd in december wist Overbos het met 5-1 te winnen.

Voetballers SV DIOS in blessuretijd onderuit tegen Donk

NIEUW-VENNEP - DIOS verloor zondag 24 maart van Donk met 2-1. Het team van trainer Dave Lange moest in de laatste minuut nog accepteren dat de wedstrijd verloren ging.

In de eerste helft ging het gelijk op. Wel kon Ralph Noordam na een goede voorzet van Jesse van Wees 0-1 scoren. In de tweede helft wist DIOS goed overeind te blijven en waren er grote kansen voor Mike Degenaars en Noordam. Het werd echter gelijk. In de slotfase was de thuisploeg fysiek sterker. Het was wel onverdiend dat het nog 2-1 werd. Een gelijkspel was meer een terechte uitslag geweest, omdat de teams even sterk waren.

Lange baalde na afloop, zijn team heeft uit de afgelopen vier duels slechts evenzoveel punten gehaald. Toch blijft er een kleine kans op promotie, maar dan moet er wel snel verandering komen en moeten volop punten gepakt gaan worden.

Gelijkspel Hoofddorp (za)

HOOFDDORP - Het zaterdagteam van SV Hoofddorp kwam 23 maart thuis tegen LSVV niet verder dan 2-2. Sven Wierda opende de score. Daarna ging doelman Danny de Bruijn in de fout waardoor het 1-1 werd. LSVV kon zelfs op voorsprong komen. Hoofddorp werkte hard om terug in de wedstrijd te komen. Via een kopbal van Nick Witschge werd het gelijk. Het voorbereidende werk was gedaan door Ton Boot. Met het gelijkspel schiet Hoofddorp weinig op.

36 / 36