Contact

20 maart 2019

Contact 20 maart 2019


'Schoonheid van 't strand van Egmond'

(Foto: )

EGMOND AAN ZEE - Samen de troep opruimen. Daar gaat het om tijdens de Landelijke Opschoondag. Inwoners, collega's of leden van (sport)verenigingen steken zaterdag 23 maart gezamenlijk de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Een van de aangemelde opschoonacties is 'Schoonheid van 't strand van Egmond'.

Landelijke Opschoondag gemeente Bergen

Om zwerfafval aan te pakken zijn er al diverse initiatieven vanuit inwoners. Zo doet een groep inwoners van Bergen aan Zee al jaren mee aan de Landelijke Opschoondag. Er zijn hardlopers (ploggers) die al hardlopend zwerfafval opruimen. Vanuit de gemeente heeft een groot aantal basisscholen meegedaan aan het project 'terug naar de kust'. Zij hebben les gekregen over de impact van zwerfafval en met verzameld zwerfafval een walvis als kunstwerk geknutseld. Dit kunstwerk was bij het strand van Egmond te bewonderen. En in de bossen rondom Bergen kunnen wandelaars vuilniszakjes pakken om het zwerfafval wat zij tegenkomen in te zamelen. De gemeente juicht dit soort initiatieven toe en ondersteunt deze waar het kan.

De gemeente zorgt voor grijpers, ringen, vuilniszakken en handschoenen voor de opschoonactie. Een opschoonactie kan, ook naast deze dag, aangemeld worden via www.bergen-nh.nl/opschoondag. De gemotiveerde wethouder Jan Houtenbos zal op deze dag aansluiten bij een van de geplande opschoonacties. Hij wil er voor zorgen dat gemeente Bergen de schoonste dorpen van Nederland heeft. Een van de aangemelde opschoonacties is 'Schoonheid van 't strand van Egmond'. Initiatiefnemer Bas Standhardt doet wekelijks zijn ronde over het strand en het lijkt hem leuk om dit tijdens de Landelijke Opschoondag met een groep te doen. Hierbij is een samenwerking gevonden met Gejut, het bruikbare zwerfafval uit de opbrengst van de opschoonactie zal daar een tweede leven krijgen. De opschoonactie start om 11.00 vanaf Strandpaviljoen De Zilvermeeuw (Dokter Helleboulevard, Egmond aan Zee) en zal rond 13.00 eindigen met koffie/thee en wat lekkers bij Gejut.

Gezellig meedoen kan door aan te melden via www.supportervanschoon.nl/acties-in-de-buurt en zoek op Egmond aan Zee.

Feng Shui

EGMOND-BINNEN - Paula van Diepen van Feng Shui Feelings houdt 27 maart van 10.30 tot 12.00 uur tijdens het Woensdagochtend Café een interactieve workshop over Feng Shui. Bezoekers leren wat het betekent om in een energetisch gebalanceerde woning te leven. Hoe je een fijne sfeer in huis creëert en hoe je je slaapkamer anders in kan inrichten voor een betere nachtrust. Benieuwd? De lezing is gratis te bezoeken. Koffie/thee: 1 euro: Woensdag 27 maart, 10.30 uur tot 12.00 uur. Dorpshuis De Schulp is te vinden aan Visweg 45 in Egmond-Binnen.

Ingezonden gedicht

We hebben er lang naar uitgekeken en de winter is alweer voorbij

Iedereen verlangde naar het voorjaar en de natuur maakt onze geest weer vrij.

Lammetjes worden geboren en de mussen tjilpen in het rond

De truien worden opgeborgen en de bollen springen uit de grond.

Langs polderwegen gaan straks de bermen weer groeien

En in de wei staan de koeien dan weer te loeien.

De vogels bouwen hun nest

En de zon draait nog steeds van oost naar west.

De natuur zo puur en rein, 't is voor mens en dier weer volop genieten

Er is geen tijd meer om in een hoekje te zetten 'verpieteren'.

Daarom zou ik zeggen: geniet van alle dingen om je heen, want geluk en gezondheid zijn soms broos

Maar ook een vriendelijk woord kost niet veel tijd en de echo ervan duurt eindeloos.

Jaap Wortel (86).

Meststoffen voor Lankies

De heren van Duinlandjesvereniging De Noord zorgden voor de meststoffen. (Foto: Marja Bak-Aal).

EGMOND AAN ZEE - Huurders van Lankies konden zaterdag 16 maart weer meststoffen bestellen bij Duinlandjesvereniging 'De Noord' in het OK-verenigingsgebouw. Bemesten is van harte aan te bevelen, omdat door het oogsten ook de voedingsstoffen zijn verwijderd.

Deze voedingsstoffen moeten aldus weer worden aangevuld.

Egmond's Got Talent Show

EGMOND AAN DEN HOEF - Jeugdbelangen organiseert op zondagmiddag 24 maart, van 13.30 tot ongeveer 16.00 uur een de talentenshow Egmond's Got Talent voor kinderen van basisschoolleeftijd.

Jong talent in Dorpshuis Hanswijk

Tijdens deze middag presenteert een groot aantal kinderen uit Egmond zich als groep of als solist hun bijzondere talent met een playbackshow of bijzondere act. Het belooft weer een fantastisch evenement te worden met veel jeugdig aanstormend talent.

Ook dit jaar wordt het voor de jury en publiek moeilijk kiezen uit het rijke aanbod van creatieve zangers, dansers en acteurs die allemaal streven naar de begeerde titel: jeugdtalent 2019 van Egmond aan de Hoef. Aan de jongens en de meiden op het toneel zal het niet liggen.

Spektakel

Dit bijzondere spektakel ook meemaken? Kom dan zondagmiddag 24 maart naar het Dorpshuis het Hanswijk voor een spetterende show. De zaal is open vanaf 13.15 uur en de toegang voor toeschouwers is € 3,00.

Meer informatie via de Facebookpagina 'Talentenshow Egmond aan den Hoef'. Dorpshuis Hanswijk is te vinden aan Hanswijk 1. Kijk voor meer informatie op www.dehanswijk.nl.

Boekenweek viert boek 'De moeder de vrouw'

BERGEN - Het thema van de Boekenweek (23 t/m 31 maart) is De moeder de vrouw. De Boekenweek viert het boek, en dit jaar vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. Bibliotheek Kennemerwaard heeft een aantrekkelijk programma samengesteld over dit thema. Wat elke vrouw moet wetenDr. Wilma Smit en Dr. Pauline Ottervanger, beiden gynaecoloog, vertellen op dinsdag 26 maart in de bibliotheek in Bergen over hun nieuwste boek: Wat elke vrouw moet weten.

Het complete handboek voor de vrouw van 0 tot 100 jaar. Alle klachten en aandoeningen die op verschillende leeftijden kunnen optreden worden besproken.

Niet alleen wordt er beschreven wat de klachten zijn en wat eraan te doen is, maar ook wordt vermeld wat goede en betrouwbare websites zijn.

Bijzondere leven

De presentatie start om 20.00 uur, de toegang bedraagt € 6,- (bibliotheekleden € 5,-). Het bijzondere leven van Marie van Reenen-Völter Dr. Ferdinand van Melle verzorgt een lezing, in de bibliotheek in Bergen, over het leven van de intrigerende Marie van Reenen-Völter (1854-1925).

Een bijzondere vrouw. Moeder én burgemeestersvrouw, stichter van Bergen aan Zee, onderwijshervormer, mede ontwikkelaar van het armelijke dorp Bergen tot centrum van kunstenaars. Toegang is € 6,- (bibliotheekleden € 5,-). Reserveren voor activiteiten kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in één van de vestigingen. Betalen kan alleen per pin.

Het complete overzicht met locaties, activiteiten, data, tijden en toegangsprijzen op www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Kindertelefoon zoekt verhalen uit afgelopen 40 jaar

REGIO - Je hart luchten, je hoofd weer op orde krijgen of gewoon even verdrietig of blij zijn: kinderen en jongeren weten De Kindertelefoon goed te vinden. Niet zo gek, want al bijna 40 jaar kunnen zij met vrijwilligers over alles praten. Dit jaar vieren ze hun 40-jarig bestaan en in aanloop naar dit jubileum is de organisatie op zoek naar mooie, ontroerende, grappige of indrukwekkende gesprekken uit de afgelopen 40 jaar.

Als kind met De Kindertelefoon gebeld of gechat en wil je je ervaring over dat gesprek delen? Dan zijn is de Kindertelefoon op zoek naar jou. Tussen 1979 en 2019 wel eens gebeld of gechat met De Kindertelefoon? Wat heeft dit betekend? Weet je nog hoe de vrijwilliger klonk aan de andere kant van de lijn? Wat deed het met jou dat er iemand luisterde naar je zonder oordeel? De Kindertelefoon is ontzettend benieuwd naar jouw ervaring. Van scheiden tot school, van vriendschap tot verwaarlozing. Het mag over alles gaan. Op www.kindertelefoon.nl/40jaar kunnen belangstellenden hun verhaal vertellen. Inzenden kan tot en met woensdag 20 maart. Op basis van een aantal van de verhalen wordt een campagne ontwikkeld waarmee we de waarde van De Kindertelefoon zichtbaar maken. Deze campagne wordt later dit jaar gelanceerd.

Wandelen met Postaanzee

Wandelen met Postaanzee (Foto: archief Rodi Media)

EGMOND AAN ZEE - Ontmoeten, daar gaat het om bij PostaanZee. Wandelen was een van de eerste activiteiten bij de start van Postaanzee en tot op de dag van vandaag geniet deze activiteit een grote belangstelling. Het is letterlijk mensen in beweging brengen. Iedere maandagmiddag, weer of geen weer, start de wandeling om 13.30 uur.

Elke maandagmiddag wandelen, weer of geen weer

De wandelgroep kent drie verschillende tempo's: 'De gang erin' (8+km), 'Lekker wandelen' (7 km), 'De paden op' (5 km). ''We wandelen allemaal anderhalf uur en na afloop sluiten we af met koffie en thee bij PostaanZee.''

Vrijwillige bedrage

Voor deelname en de koffie of thee vraagt de organisatie een vrijwillige bijdrage. De wandelingen gaan altijd door het duingebied en langs het strand. Maar voor sommige wandelaars is ongelijk en heuvelachtig terrein te zwaar.

Vierde groep

Daarom is er een vierde groep gestart nl: lekker wandelen van 7 km, maar dan alleen maar vlak terrein. Opgeven is niet nodig.

Meedoen? De wandelingen gaan altijd door, weer of geen weer. Wandelaars zorgen dat ze vijftien minuten voor de start aanwezig zijn bij Postaanzee, Voorstraat 82a in Egmond aan Zee.

Workshop 'Goed Voorbereid' bij PostaanZee

EGMOND AAN ZEE - Goed voorbereiden leren deelnemers tijdens de workshop 'Goed Voorbereid'. Deze workshop vindt plaats op donderdag 21 maart van 14.00 tot 16.00 uur en gaat over brand-, val- & inbraakpreventie. Deelnemers leren hoe ze veelvoorkomende risico's in hun directe leefomgeving voorkomen. Ze krijgen handige tips en uitleg hoe ze deze kunnen toepassen. Zo zorgen ze met en voor elkaar voor onze veiligheid. Tijdens de workshop zijn leuke prijsjes te winnen. Deelnemers mogen een buurvrouw, vriend, vriendin, kleinkind, mantelzorger of een andere gast meenemen. PostaanZee, Voorstraat 82A, 1931 AN Egmond aan Zee. De bijeenkomsten zijn gratis, maar inschrijven vooraf is noodzakelijk. Aanmelden via Stichting Welzijn Bergen telefoon: 072-5821450. Voor meer activiteiten zie website www.welzijnbergen.nl

Repair café in Dorpshuis de Schulp

EGMOND-BINNEN - Samen kapotte spullen repareren, deskundig advies,ontmoeten en inspiratie opdoen. Belangstellenden kunnen vrijdag 22 maart, van 9.30 tot 12.00 uur, weer terecht met kleding, fietsen, elektrische apparaten en vele andere spullen die het waard zijn om te repareren en daardoor niet bij het afval terecht komen. In het Repair café worden de spullen samen gratis gerepareerd. Koffie klaar. Dorpshuis De Schulp Visweg 45 1935 EB Egmond Binnen, telefoon (072) 5063523. www.deschulp.nl beheerder@deschulp.nl

Autisme en gedragsproblematiek in sport

Autisme in de sport. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stichting Sport-Z organiseert in samenwerking met Kop-Zorg in april twee gratis informatieve bijeenkomsten rondom het thema 'Autisme en gedragsproblematiek in de sport'. De bijeenkomsten staan open voor sportaanbieders en (zorg)professionals die betrokken (willen) zijn bij het aangepast sporten in gemeente Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum of Heiloo.

Het programma van de Meet up Aangepast Sporten richt zich op zowel (zorg)professionals als sportaanbieders. Donderdag 4 april vindt de bijeenkomst plaats bij gemeentehuis Heerhugowaard (Parelweg 1, Heerhugowaard) en op woensdag 10 april wordt de bijeenkomst gehouden bij De Meent Bauerfeind (Terborchlaan 301, Alkmaar). Aanmelden kan via www.sport-z.org/meetup.

'Lentefeest met Elfje Silver'

Lentefeest met Elfje Silver in het Elfenbos. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staasbosbeheer zondag 24 maart 'Lentefeest met Elfje Silver' voor kinderen van twee tot acht jaar. Het is lente en dat wordt gevierd in het Elfenbos. Elfje Silver is dikke vriendjes met Vosje. Samen met Ko Nijn en Kabouter Zako beleven ze avonturen als ze het feest aan het voorbereiden zijn. Komen jullie ook op hun feestje? Wees welkom bij deze leuke voorstelling vol lenteliedjes. Na de voorstelling mogen de kinderen een fantasieboom met een elfendeurtje knutselen om mee naar huis te nemen. De voorstelling is om 11.00 en 15.00 uur en duurt inclusief knutselen negentig minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.

Vroege vogelconcerten in duinen

Geniet van de vroege vogelconcerten in de Schoorlse Duinen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Kom naar Buitencentrum Schoorlse Duinen en ervaar een van de Buitengewone Belevenissen van Staatsbosbeheer. Zij wil u uitdagen om de natuur in te gaan. Buitengewone belevenissen zijn namelijk gewoon om de hoek te vinden.

In maart start de lente en de eerste vogels laten zich horen. Dit past perfect bij het lentegevoel, want wat is mooier dan op de vroege ochtend de vogels te horen fluiten. Ga zondag 31 maart om 08.00 uur mee om dit mooie natuurfenomeen te ervaren in een vroege vogelwandeling! De gidsen van het Buitencentrum nemen belangstellenden mee door de Schoorlse duinen, laten hen de mooiste plekken zien en leren hen een aantal vogels herkennen aan hun gezang. Neem een verrekijker mee!

Hoogste duin

Omdat het hoogste duin beklommen wordt, is de activiteit is minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Kinderen zijn welkom vanaf acht jaar. Meer info is te vinden via www.staatsbosbeheer.nl/vogelsschoorl. Reserveer wordt aanbevolen, want er zijn slechts vijftien plaatsen beschikbaar. Deelnemen kost € 7,50, inclusief een kopje koffie, thee of chocolademelk.

Over het Buitencentrum

Buitencentrum Schoorlse Duinen is te vinden aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Let op: aan de Oorsprongweg is het betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Voedzame avond voor Alzheimer

'Waiting for Mathilde', werk van fotografe Hellen van Meene. (Foto: Hellen van Meene)

ALKMAAR - In de Grote Kerk van Alkmaar wordt zaterdag 18 mei een barmhartigheidsdiner georganiseerd, waarvan een deel van de opbrengsten ten goede zullen komen aan de stichting Alzheimer Nederland. Het belooft een voedzame avond te worden met optredens van Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma. Aanleiding voor het diner is Van Meenes fototentoonstelling 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', die van 29 maart tot en met 7 juli te bezoeken is in de Grote Kerk Alkmaar.

Maaltijd voor het goede doel

Psycholoog Douwe Draaisma is gastspreker. (Foto: Archief)

Inspiratiebron voor de barmhartigheidsmaaltijd is het tijdperk waarin de oorspronkelijke werken van barmhartigheid door de onbekende Meester van Alkmaar werden geschilderd: de Middeleeuwen. Tijdens het avondvullende programma zal presentatrice Sacha de Boer als gastvrouw optreden en interviewt ze fotografe Hellen van Meene. Psycholoog Douwe Draaisma is gastspreker en verzorgt een tafelrede over wat de tijd doet met het geheugen. Draaisma (Nijverdal, 1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen en schreef meerdere boeken over de werking van het menselijk geheugen..

Drukte van alledag

Initiatiefneemster Hellen van Meene over het goede doel van deze avond: "Barmhartigheid is een thema van alle dag en niet alleen exclusief iets van vroeger. Zorgen voor anderen is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. In de drukte van alle dag kan het voorkomen dat we de basisbarmhartigheden wel eens vergeten. Als familie werden wij in 2017 geconfronteerd met de ziekte Alzheimer. Mijn moeder had een agressieve, snelle variant van deze ziekte en in 2017 is ze overleden. Zelf heb ik ervaren hoe het is om intensief voor iemand te zorgen en dat hebben wij als familie met liefde gedaan. Nu zou ik graag de Stichting Alzheimer willen steunen, om de mensen die nu met deze ziekte te maken te hebben te helpen, door middel van een financiële gift die mogelijk wordt gemaakt door de kaartverkoop van dit speciale diner."

Alzheimer Nederland

Stichting Alzheimer Nederland zet zich sinds 1984 in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Dit doet ze met ongeveer negentig bevlogen medewerkers vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort, en met 3.700 fantastische vrijwilligers in het land. Samen werken zij aan een toekomst zonder dementie en aan de kwaliteit van leven van patiënten nu. De stichting geeft voorlichting over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, biedt ondersteuning en komt op voor betere zorg voor mensen met dementie. Ze werkt daarbij nauw samen met regionale en landelijke zorginstellingen en zamelt geld in voor onder meer wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Tickets voor het Barmhartigheidsdiner kosten €59,50 en zijn nu verkrijgbaar via www.grotekerkalkmaar.nl

Film over zwembad De Beeck

Trees Bruinsma, wethouder Jan Houtenbos, en Paul Pesie. Op de achtergrond het ontwerp van het nieuwe Sportcentrum de Beeck. (Foto: Jan Rein Pruntel)

BERGEN - Trees Bruinsma en Paul Pesie van de Werkgroep Beeld en Geluid van de Historische Vereniging Bergen NH overhandigden woensdag 13 maart een gerestaureerde, gedigitaliseerde film over zwembad De Beeck aan wethouder Jan Houtenbos. De dertig minuten durende film is in 1993 gemaakt door Thijs Kroon en te bekijken op YouTube.