Kompas ed 2

9 juli 2019

Kompas ed 2 9 juli 2019


Leerlingen Kweekvijver als erfgoeddrager

De leerlingen van De Kweekvijver met de geïnterviewden (Foto: Pim Beudeker)

OOSTZAAN - De leerlingen van groep 7 van de Kweekvijver hebben mee gedaan aan het project "Oorlog in mijn buurt". Het doel van dit project is om verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet verloren te laten gaan zodat generatie op generatie zich blijft realiseren wat een vreselijke tijd dit was. En dat we zeker dit nooit meer willen. De stichting "in mijn buurt" staat voor leren door ontmoeting tussen jong en oud. Hiermee worden basisschoolleerlingen gekoppeld aan ouderen met als doel begrip te kweken voor een ander en vooroordelen te doorbreken.

Het project in groep 7 begon in de eerste les met een verhaal van iemand, die de oorlog had mee gemaakt. Zij vertelde over haar ervaringen uit die tijd. In les twee kwam een historicus vertellen over de geschiedenis van Oostzaan in de Tweede Wereldoorlog. Daarin kwamen natuurlijk de rol van de toenmalige burgemeester en de toenmalige gemeentesecretaris aan de orde. Les drie ging over goed of fout. De les was getiteld "Goed fout". Met als kern of je gaat iemand helpen of iemand gaat verraden en of er altijd bewustwording was over het goed of fout zijn. In de vierde les werden de leerlingen voorbereid op het houden van een interview. Hoe kom je tot je vraag, op welke manier stel je de vraag, wat voor soort vragen stel je, enzovoort.

Geanimeerde gesprekken

Met deze kennis gingen de leerlingen in groepjes van vier op bezoek bij een ouder iemand uit de buurt, welke de oorlog had mee gemaakt of verhalen uit de oorlog kende. Het kon ook iemand van buiten Oostzaan zijn maar destijds wel in Oostzaan woonde of iemand die net buiten Oostzaan woonde en nu in Oostzaan woont. En in een geanimeerd gesprek vuurden de leerlingen hun vragen af en kregen zij heel bijzondere verhalen vanuit de tweede wereldoorlog of soms net daarna te horen.

Introductie

Elk gesprek begon met het een stukje introductie waarbij de leerlingen leerden in wat voor situatie de geïnterviewde woonde, hoe oud hij of zij was, etc. En dan begon het interview: 'weet u nog dat de oorlog uitbrak?, Had u onderduikers in huis?, Over luchtalarm, Was u ergens bang voor?, Zit u er nog mee? En nog veel meer van dit soort vragen. De verhalen worden vastgelegd door een coach die de leerlingen in dit traject begeleidt. Zo zijn de verhalen voor een ieder terug te lezen. Niet voor de leerlingen van groep 7, die hebben dat niet nodig.En dan komt de Eindontmoeting.

Eindontmoeting

Bij de Eindontmoeting zijn de geïnterviewden ook aanwezig. Elk groepje vertelt afzonderlijk hun verhaal over het interview, waarbij alle vier de kinderen uit het groepje een stuk van dit verhaal vertellen. En daarbij hebben zij het verhaal, wat de coach op papier heeft gezet, niet nodig. Het verhaal zit in hun hoofd, zij kennen het als geen ander. Tijdens het vertellen van hun verhaal worden foto's getoond van het interview. Daar was duidelijk een stukje spanning te zien, de aandacht en ook de ontspannen sfeer.

Verantwoordelijkheid

Bij de geïnterviewden was duidelijk de herkenning aanwezig van hun verhaal, in een enkel geval hoorden zij iets meer dan dat zij verteld hadden. Dat vonden zij alleen maar mooi. Aan het eind van de Eindontmoeting kregen de geïnterviewden van de leerlingen een roos en een foto van de eerste ontmoeting. En nu hebben de leerlingen van groep 7 de titel Erfgoeddrager gekregen. Daarmee beloven zij verantwoordelijkheid te nemen voor het verhaal van de oudere in hun buurt.

Pim Beudeker


Gezond blijven door te wandelen

AMSTERDAM - Voor wie meer wil bewegen, houdt van de natuur en graag nieuwe mensen ontmoet, is Gezond Natuur Wandelen een goede optie.

In Amsterdam wandelen liefhebbers elke week vanuit vier locaties een uur in een rustig tempo. Onderweg is er aandacht voor de natuur. Na afloop is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken.

Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Alle wandellocaties zijn te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl Nieuwe wandelaars zijn altijd welkom. Lijkt het je leuk om de groep af en toe te begeleiden? Kom dan een keer kennismaken.

Voor meer informatie kun je contact opnemen via contact@gezondnatuurwandelen.nl.

Column Isa Bron

staat op pagina 3

Straat waarnemend

burgemeester

Landsmeer pagina 5

Mirthe Visser (21) wint

Excellent Ondernemen

Ouderenbezoeken kunnen ook onderdeel zijn van het werk. Ouderen lopen meer risico's. Verhoogde bloeddruk, grote kans op val-incidenten, ondervoeding, eenzaamheid en isolement.

Ik ga op bezoek bij een 94 jarige dame. Zij woont alleen. Jarenlang heeft zij hier samen met haar zoon gewoond. Een aantal jaren geleden is hij opgenomen in een psychiatrische inrichting. Sindsdien heeft zij hem niet meer gezien. Hij is haar zoon niet meer… Dat zijn de trieste en veelzeggende woorden, die zij uit aan de buitenwereld. Als ik haar een briefje stuur, waarin ik mijn komst aankondig (mevrouw heeft geen telefoon), belt een verre buurvrouw mij op om te vertellen waar mevrouw de sleutel verstopt. Onder de kliko, aan de zijkant van het huis. Mevrouw woont in een langgerekt dorp, omringd door weilanden. Vanuit haar zijraam heeft zij uitzicht op de kerk, met 'haar kerktoren'. Een leven lang heeft zij hier gewoond. Een paar dagen later ga ik naar mevrouw toe. 'Gewapend 'met een bloeddrukmeter, een orenkijker en pen en papier voor de geheugentest. In haar werkzame leven was mevrouw 'handwerkjuf'. Zij bracht de kinderen de basisbeginselen bij van haak- en breiwerk. Naald en draad waren destijds gebruikelijke gebruiksvoorwerpen voor de dames van weleer. Ik stap uit mijn auto en loop onmiddellijk richting GFT-bak. Een roestige grote sleutel ligt daar op mij te wachten. Ik open de groene houten deur en stap voorzichtig over de kokosmat naar binnen. Mevrouw zit voor het raam. Zij heeft mij aan zien komen. Ik snuif de muffe geur van het vochtige oude huis, tegen wil en dank, op. De gepensioneerde handwerkjuf zit aan de houten tafel. Daaroverheen ligt een pluche kleed, bedrukt met drukke bruine en rode motieven. Er staat een theelichtje op tafel. In de nabijheid staan een dikbuikige gebloemde theepot met bijpassende kopjes. Mevrouw nodigt mij uit om de thee in te schenken. Als ik rond kijk zie ik aan de muur ouderwetse geborduurde merklappen, schellenkoorden, gehaakte eierdopjes, gebreide kussens en vooral veel foto's. Zij verloochent haar afkomst niet. "Wat gezellig dat u op de thee komt. Ik heb de fotoalbums al opgezocht."

Ik besluit mevrouw even haar moment te gunnen, voordat ik over ga tot de orde van de dag. Tja… hoezo eenzaam?

Afscheid van juf Anneke

Anneke met haar kleuters (Foto: Pim Beudeker)

OOSTZAAN – Na ruim 42 jaar in het onderwijs nam Anneke van der Lubbe afgelopen dinsdag afscheid van de Rietkraag. Ter ere van haar afscheid was er een lunch welke door de leerlingen van de Rietkraag zelf werd voorbereid en genuttigd. Daarnaast was er een sponsorloop. Dat wilde Anneke heel graag. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar de Stichting Kinderen Kankervrij, KiKA.

Op het moment dat Anneke van de PABO kwam was er een overschot aan leerkrachten. Ze maakte tijdelijk van haar bijbaan haar echte baan. In het OLVG in Amsterdam was zij een soort spelleider, of pedagogisch medewerker. Dit bestond niet binnen het ziekenhuis, zij heeft dit opgezet met als doel de begeleiding van ernstig zieke kinderen.Dit kwam destijds niet echt van de grond door de vele wisselingen in het medisch personeel. Wat later werd ze uit 150 sollicitanten geselecteerd en begon haar onderwijscarrière in Landsmeer.

Rennen voor KiKa als afscheid (Foto: Pim Beudeker)

Watergang

Daar heeft ze onder meer een fusie meegemaakt. Door een verwoestende brand van de school waar Anneke werkzaam was, werd het personeel van die school verspreid in de regio en kwam zij terecht in Watergang. Hier heeft zij twintig jaar met heel veel plezier gewerkt. Nadat de school werd opgeheven kwam Anneke op de Rietkraag. Dat was wennen, anders dan in Watergang was dit een klassikaal ingerichte school. Elke groep zit in één klas, er waren geen combinatieklassen of andere vormen. Anneke moest wennen aan dit systeem, ook de leerlingen moesten wennen aan Anneke. In het begin zaten de leerlingen braaf te wachten totdat Anneke zei dat ze konden beginnen. Dit heeft ze heel snel veranderd in: "als je weet wat je moet doen, gewoon beginnen". Ook hier blijkt de directheid van Anneke. En zoals ze ook zegt: "je moet het voor jezelf leuk maken, anders hou je het niet vol''. Wederom de no-nonsense houding. De laatste jaren is ze terug bij de kleuters, waar het begonnen was.

Passie

Over haar werk zegt zij: "Het werk met kinderen is zo ontzettend leuk, alles er om heen begint steeds meer tegen te staan". Nu gaat ze zich nog meer richten op het "lekker sporten", haar tweede passie. Schaatsen, fietsen, bergfietsen, etc. Ze heeft ook twee keer meegedaan met Alpe d'HuZes. Dit heeft alles te maken met de start van haar carrière, de begeleiding van ernstig zieke kinderen. En ze heeft kinderen in de klas gehad met leukemie en een tumor. Of zoals zij zelf zegt; "Beter aan KiKa dan alle goed bedoelde dingen voor onder de douche". Ook dat toont weer haar passie en karakter. Ze kon dan ook niet laten om mee te rennen voor het goede doel.

Concerten startsein zomer

(Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Afgelopen zaterdag hebben de muzikale drie Oostzaan de zomer ingeblazen op het Kerkplein. Traditiegetrouw beginnen de drie altijd gezamenlijk met een Nieuwjaarsconcert, daar is nu het inluiden van de zomer bijgekomen.

Excelsior beet het spits af en kon haar concert uitspelen zonder een spatje regen, dat was opvolger Crescendo niet gegeven. Tijdens het concert was het rennen vanwege een pittige bui en dat gold niet alleen voor de muzikanten.

Echte fans

Maar een echte fan laat zich niet wegjagen door wat druppels en zodra de bui overdreef kwam iedereen weer tevoorschijn en namen de muzikanten weer hun plaats in. Tijdens de bui werd nog even een poging gewaagd om de sleutel van de kerk te bemachtigen, uitwijken naar de KunstGreep kon niet vanwege een voorstelling

Maar al die schijnbewegingen waren niet nodig, het werd droog en Crescendo kon haar bijdrage afronden.

Verwaterd

Toen was het de beurt aan Concordia en het leek erop dat zij het droog zouden houden. Leek, want het begon vies te spetteren. Niet hard genoeg voor een vluchtpoging, maar wel genoeg om kledderig te worden. Maar ook Concordia rondde haar bijdrage geheel af onder het toeziend oog van menig verwaterde Oostzaner.

Daarna werd met vereende krachten de bus ingeladen met de stoelen en instrumenten en het begin van de zomer was een feit. Een Nederlandse zomer wel te verstaan, want hier valt het weer nog steeds niet te voorspellen.

(Foto: Henk Veen))

Cultuur tijdens zomervakantie

Vintage per Kilo. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Voor wie niet op vakantie gaat en deze zomer lekker thuisblijft in Amsterdam, is van alles te beleven. Veel cultuuruitjes in de hoofdstad voor liefhebbers die houden van kunst en muziek.

In de zomer zijn elke zondag om 16.00 uur bijzondere orgelconcerten op het Smits-orgel in De Duif te bezoeken, met organisten uit binnen- en buitenland. Onder de titel 'Expeditie orgel, van de Amstelkerk naar De Duif', vindt een tweeledig orgelconcert plaats door Stephan van de Wijgert, vaste organist van De Duif. Het concert begint op het Bätzorgel uit 1843 in de Amstelkerk, het tweede deel wordt gehouden in de Duif. Entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage van de bezoekers wordt op prijs gesteld.

Over het IJ

Het is zomer in Noord. Dat betekent van dinsdag 9 tot en met zondag 14 juli een nieuwe editie van Over het IJ,een avontuurlijk festival op bijzondere plekken in Noord. 't Zonnehuis ontbreekt niet in de programmering. Met onder meer theatermakers DeJong&DeWitte. In een theatrale en filmische route in Tuindorp Oostzaan gaan bezoekers dwars door de realiteit. Wat dat inhoudt? Kom dan naar Lokaal Spaanders (tegenover 't Zonnehuis, Zonneplein 4).

Kevin Morby

Paradiso programmeert regelmatig mooie concerten in de Vondelkerk, Amstelkerk, 't Zonnehuis en De Duif. Vaak in singer-songwriter-achtige setting. Daarom komt Kevin Morby maandag 15 juli om 20.30 uur in 't Zonnehuis. Voor een dergelijke intieme show leent dit prachtige theater in Tuindorp Oostzaan zich uitstekend. Slechts een klein stukje fietsen vanaf de NDSM-pont.

Vintage per Kilo

Vintage per Kilo vindt 21 juli van 11.00 tot 17.00 uur plaats in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126 in Amsterdam, waar bezoekers voor 40 euro per kilo kleding van high end vintage merken kopen. Denk Armani, Dolce & Gabbana, Versace, Ralph Lauren, Woolrich, Lacoste, Moschino, Burberry, Missoni, Yves Saint Laurent, Barbour, Valentino en natuurlijk Prada.

Marieke Coppens

Amsterdamse beeldend kunstenaar Marieke Coppens gaat met MINE een samenwerking aan met Cuypers' Posthoornkerk. MINE is een presentatie naar aanleiding van het levenswerk van de anonieme wetenschapper. Belangstellenden zien van 25 juli tot en met 18 augustus veel geometrische vormen in zowel de architectuur van Posthoornkerk als de gebrandschilderde ramen en alle kunstschatten die normaal gesproken verborgen blijven worden ontsloten. Een perfecte symbiose van hedendaagse kunst en oude pronkstukken. De opening vindt donderdag 25 juli om 19.00 uur plaats. Daarna is de tentoonstelling te bezoeken van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

Nederlanders van wereldklasse

Onder de titel 'Nederlanders van Wereldklasse: een dijk van een oeuvre' voert het Nederlands Strijkersgilde 28 juli om 15.00 uur een zeer divers Nederlands repertoire voor strijkorkest op met werken uit de 20e en 21e eeuw in de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam. Een hoogtepunt is het altvioolconcert van Henk Badings. Dit avantgardistische stuk wordt opgevoerdmet altvioliste Elisa Karen Tavenier (1996). Verder werk van Hendrik Andriessen, Rudolf Escher en Jacob ter Veldhuis.

Cultuur proeven

De Amsterdamse Uitmarkt biedt op 24 en 25 augustus op Het Museumplein een festival en bezoekers genieten in de Vondelstraat van de beste klassieke muziek in de Vondelkerk.

Scholen ontmoeten Oostzaanse Veteranen

Scholieren bezoeken de tentoonstelling Veterans' View (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN – Afgelopen vrijdag beet de Noorderschool het spits af om de reizende tentoonstelling Veterans' View te bezoeken in De KunstGreep te Oostzaan. De scholieren uit groep 7/8 werden ontvangen door Evelien Leguit en Ton van Ingen. In de Raadzaal kregen ze uitleg over de missies die veteranen Leo van Zadel en Roy Runtuwene hadden meegemaakt.

Aan de hand van diverse foto's vertelden zij hun verhaal en beantwoorden ze diverse vragen over de missies, hun drijfveren en de avonturen die ze hadden meegemaakt.Daarna was het tijd om de diverse onderdelen van Veterans' View te bezoeken. ook burgemeester Meerhof kwam nog even langs om wat vragen te beantwoorden. De Rietkraag, de Korenaar en de Kweekvijver volgen deze week voor een bezoek aan de tentoonstelling die voor iedereen gratis toegankelijk is tot 9 juli tijdens openingstijden van de KunstGreep.

Vaartocht door mysterieus berkenbroekbos

Met de fluisterboot door Ilperveld (Foto: )

LANDSMEER - Op 14 juli is er een mooie tocht met de fluisterboot tussen de vele eilandjes door in het Ilperveld, onder begeleiding van een gids van Landschap Noord-Holland. Deze vaartocht voert naar speciale, drassige en beboste eilandjes vol berkenbomen.

Dit moerasbos vormt een mysterieus landschap met veel silhouetten van omgevallen bomen met kluiten aarde in de lucht met daartussen de watervogels. De bloemen en planten zijn hier nu op hun mooist en de gids vertelt er onderweg alles over. Zeker ook voor kinderen is het een leuke en spannende tocht. Een verrekijker, waterdichte schoenen of laarzen en warme (regen)kleding zijn handige accessoires om mee te nemen. De deelnemers verzamelen om 13.30 uur op parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A in Landsmeer. De tocht duurt tot half 4. Wie mee wil kan reserveren via: www.gaatumee.nl.

Kinder-EHBO en reanimatie in Oostzaan

EHBO Oostzaan bracht de nieuwe cursussen samen in een leuke flyer (Foto: aangeleverd )

OOSTZAAN - De EHBO-afdeling Oostzaan start na de zomer met een aantal nieuwe cursussen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar dus nieuwe cursisten zijn van harte welkom. Naast de EHBO Basiscursus verzorgt de vereniging reanimatiecursussen voor beginners, herhalers en bedrijven (eventueel op locatie) en ook is er een praktische workshop voor kinder-EHBO die voorbereidt op eerste hulp bij kinderen.


Meer informatie en aanmelden: www.ehbo-oostzaan.nl

Summer Camp activiteit voor de jeugd

OOSTZAAN - Wie tussen de 4 en 15 jaar is en op zoek naar een leuke activiteit in de zomervakantie kan terecht bij de twee Summer Camps. Deze vinden plaats in Huis van de Wijk de Evenaar in Tuindorp Oostzaan.

De eerste week, 15 tot 19 juli, draait het om Ju-Jitsu, een Japanse Martial Art, en werkt een cursist door allemaal leuke oefeningen aan kracht en flexibiliteit. De laatste week, van 19 tot 23 augustus, is het thema dans-musical-beauty en worden de workshops gegeven door verschillende docenten.Meer informatie? Ju-Jitsu: www.ykrjujitsu.com of ykr.amsterdam@gmail.com, dans: dancematic.nl of mirellaschuuring@hotmail.com of kom op een doordeweekse dag langs in de Evenaar.

Gewichtige dames en de Zware jongens

Dik zijn is niets om je voor te schamen! (Foto: Marlise Steeman)

AMSTERDAM - Vetarm is het vervolg van de theatervoorstelling De Koningin van de Voedselbank.Theatergroep Parels voor de Zwijnen maakt dit keer met bewoners van Amsterdam Noord een voorstelling vol verhalen van 'Gewichtige dames en Zware jongens'.

De pilot voorstellingen vinden 17, 26 en 27 juli plaats van 20.00 tot 22.00 uur op een geheime locatie op de NDSM-werf, Ms. van Riemsdijkweg 39 in Amsterdam. Verzamelen om 19.45 uur voor Sexyland. Hoe is het om arm en dik te zijn in een wereld waarin slank zijn en succes hebben de norm is?
Welkom bij de Gewichtige dames en de Zware jongens. Een club waarbij dik-zijn niets is om je voor te schamen. De leden doen niet aan afvallen met het pistool op hun hoofd, met een weegschaal als schandpaal. Zij tellen geen calorieën. Iedereen telt mee. Ze delen verhalen over wat dik zijn voor hen betekent. En aan het einde van de avond loopt iedereen met opgeheven hoofd naar buiten!

In Vetarm spelen bewoners uit Amsterdam Noord, die worstelen met overgewicht, zichzelf op een manier die hun ervaringen niet problematiseert, maar met een lach en een traan juist invoelbaar en begrijpelijk maakt. Met o.a onder meer Rogier Schippers, Leon de Waal, Daphne Gakes, Wim, Jennifer, Tineke, Manu, Dicky, Karin, Cherley en vele anderen.

Een kaart kost regulier 17,50 euro, kortingticket CJP/Stadspas: 12,50 euro. Koop een extra steunkaartje voor 12,50 euro voor een ander die het niet breed heeft! Online te koop via www.parelsvoordezwijnen.com. Maximaal zestig plaatsen zijn beschikbaar, vooraf kaarten kopen is dus aan te raden. Indien nog beschikbaar ook kaarten aan de deur (geen PIN).

Neem een 'guilty pleasure' mee naar de voorstelling, bijvoorbeeld chips, madeleines, chocotoffs of borrelnootjes. Tijdens de voorstelling worden heerlijke hapjes geserveerd

Excelsior haalt oud papier op

OOSTZAAN - Zaterdag 13 juli is het weer zover: Muziekvereniging Excelsior Oostzaan verlost u van uw oud papier. Zet uw papier uiterlijk om 13.30 uur aan de weg. Gelieve het papier niet aanbieden in kunststof kratjes of houten kistjes. U kunt het papier ook achter het clubgebouw aan de Twiskeweg 103 zetten. U kunt daar alle dagen van de week terecht van 09.00 tot 20.00 uur, m.u.v. zon-en feestdagen. Geen piepschuim, plastic schuim, metaal, hout en andersoortig afval of verpakkingsmateriaal neerzetten, wel oud papier of verpakkingsmateriaal van karton.

De Bieb in Oostzaan moderniseert

OOSTZAAN - De Bieb in Oostzaan richt zich vanaf 1 januari 2020 meer op educatie van (met name) kinderen tot en met de basisschoolleeftijd en mensen die een taalachterstand hebben of digitale vaardigheden missen. De locatie in De Kunstgreep blijft open, maar met een kleinere ruimte. Leden van De Bieb hebben toegang tot de digitale landelijke bibliotheek, de papieren collectie op locatie wordt kleiner. 8 juli besliste de raad over de modernisering van De Bieb.

Elk jaar komen er in Nederland 75.000 laaggeletterden bij, waarvan het merendeel afkomstig is uit de groep schoolverlaters van autochtone afkomst. Daarom is het voorkomen van laaggeletterdheid, dus mensen die moeite hebben met lezen en/ of schijven, een belangrijke taak voor De Bieb.

Het stimuleren van lezen voor kinderen vanaf (zeer) jonge leeftijd gebeurt door het aanbieden van verschillende diensten. Met De Bieb op School moet het leesplezier van leerlingen worden vergoot. De Bieb biedt de school toegang tot een grote en zeer goed onderhouden collectie leesmaterialen, een digitaal leesbevorderingssysteem en een specifiek aan de school toegewezen leesmediaconsulent. Deze leesmediaconsulent helpt de school met activiteiten om het lezen te promoten en informatievaardigheden te vergroten.

Daarnaast worden pedagogisch medewerkers van de kinderopvang getraind om bewust te werken aan leesbevordering bij kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. De Bieb zorgt voor een getrainde voorleesvrijwilliger, die gemiddeld vijftien weken bij een gezin thuis kan laten zien hoe je voorleest aan kinderen. Tot slot is er een dagdeel per week de BoekStartcoach aanwezig op het consultatiebureau om de ouders van jonge kinderen te wijzen op het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van het kind.

Volwassenen

De BiebAcademy biedt cursussen, trainingen, inloopspreekuren en Taalmaatjes aan op het gebied van het verminderen van (digitale) laaggeletterdheid. Ook komen er informatiepunten voor algemene vragen over (digitale) overheidsdienstverlening.

Leesgedrag verandert

Het leesgedrag van veel Nederlanders is aan het veranderen, dat heeft geleid tot een afname van het aantal bezoekers aan bibliotheken en een nog grotere afname van het aantal uitleningen. Deze trend is ook zichtbaar in Oostzaan: in de afgelopen zeven jaar is het aantal bezoekers aan de bibliotheekvestiging met meer dan een kwart gedaald en is het aantal uitleningen met maar liefst een derde afgenomen.

Arie Molendijk taxeert in Noord

Arie Molenaar bekijkt alles met een professionele blik. (Foto: Ed van Alem)

AMSTERDAM - Wie denkt zeldzame boeken (bijvoorbeeld (staten)bijbels, oude (handingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, handschriften, documentatiemateriaal uit de Tweede Wereldoorlog, oude brieven, foto's, ansichtkaarten of prenten in bezit te hebben, kan langskomen voor een taxatie bij de bekende taxateur van oude boeken; Arie Molendijk uit Rotterdam.

Molendijk heeft meer dan tweeduizend taxatiedagen op zijn naam staan. Hij vierde 1 december vorig jaar zijn jubileum. De taxaties die hij verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij al samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. Twee jaar geleden was hij te gast in het Plantijn Moretus Museum in Antwerpen met twee andere experts.

Tijdens een taxatiedag worden oude boeken bekeken of brieven, ansichtkaarten of foto's. (Foto: aangeleverd)

Kosten voor een taxatie zijn 5 euro van één tot circa tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro. Een taxatierapport is zo nodig mogelijk, maar alleen voor waardevolle boeken met een waarde vanaf 200 euro en tegen een van tevoren afgesproken tarief.

Iedereen is dinsdag 23 juli van 13.00 tot 15.30 uur van harte welkom in het hotel, NDSM, Plein 28 in Amsterdam Noord. Meer informatie is te vinden op www.molendijkboeken.nl.