De Medemblikker Courant

25 april 2019

De Medemblikker Courant 25 april 2019


Vele activiteiten in gemeente Medemblik voor jong tot oud

In De Dars zijn verschillende optredens en kinderen kunnen zich uitleven op diverse springskussens. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Hieperdepiep hoera! Koning Willem-Alexander wordt 27 april 52 jaar. Koningsdag wordt in heel Nederland uitbundig gevierd. Zo ook in de gemeente Medemblik. In de diverse kernen worden gezellige activiteiten gehouden voor jong en oud.

Koningsdag vier je in de regio

Koningsdag vieren in de regio. Dat wordt een feest! (Foto: Van der Steen)

WERVERSHOOF - Het Oranje Comité Maxima'al in Wervershoof verzorgt tijdens de nationale feestdag een leuk en gezellig programma. Deze vinden bij mooi weer plaats op het Raadhuisplein De Hoek en bij slecht weer in De Dars. De dag begint om 08.30 uur met de vrijmarkt. Iedereen kan vanaf 07.30 uur een plekje bemachtigen in het aangewezen gebied. Bezoekers profiteren van de leuke koopjes voor kleine prijzen. Om 10.00 uur gaat de aubade van start. Om 10.30 uur wordt bekendgemaakt wie de vrijwilliger van het jaar is. De vrijmarkt eindigt om 11.30 uur.

In de Olympiahal van De Dars, aan de Europasingel, start om 13.00 uur het middagprogramma. Bezoekers kunnen genieten van de muziek van dj Jacco Deen en Sven the Pianoman. De aanwezigen kunnen meedoen met de geweldige loterij. De hoofdprijs is een fauteuil. De kleintjes genieten van een optreden van kleuterdans, laten zich schminken en leven zich op diverse springkussens. Daarnaast worden optredens van streetdance en musical gehouden. Naast de dizzy race stormbaan, de mega balls en de multi sky swing is het mogelijk om een airbrush tattoo te laten zetten.

De oudere Wervershovers kaarten en sjoelen 's middags in de Schoof, uiteraard maken zij kans op diverse prijzen. Meer informatie is te vinden op wwww.koningsdagwervershoof.nl of Facebook.

Of ga naar Medemblik

MEDEMBLIK - De oranjevereniging heeft voor de kinderen op de Nieuwstraat in Medemblik weer allerlei van activiteiten gepland voor een gezellige Koningsdag. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen. Op diverse kleedjes en kraampjes staan vanaf 08.00 uur allerlei koopwaar uitgesteld.

Terug van weggeweest is de wedloop. De kinderen kunnen zich vanaf 10.00 uur inschrijven voor de hinderniswedloop. Zij lopen in een team van vier tegen een ander groepje van vier personen. Kosten 2,50 euro. De start vindt 10.30 uur plaats en vervolgens de prijsuitreiking om 11.30 uur. Vanaf 12.00 uur kunnen de kinderen spelen op de diverse attracties: mega Jenga, Domino en Twister. Uitleven op een stormbaan van 21 meter en een springkussen. Ook staat er een voetbalpannakooi in de binnenstad. Of bak een lekker broodje! Bij het inschrijven van de wedloop zijn er ook strippenkaarten verkrijgbaar voor 2 euro om met alle spelletjes mee te doen, dit is inclusief limonade, een zakje snoep, popcorn en een ijsje. Rond 16.00 uur komt een einde aan het programma.

Er zijn altijd vrijwilligers nodig. Voor meer informatie of aanmelden, stuur een e-mail naar koningsdagmedemblik@gmail.com.

Beleef Koningsdag in Andijk

Het Oranjecomité Andijk verzorgt een spetterende Koningsdag in en rondom Dorpshuis Centrum met tal van activiteiten voor jong en oud. Op het parkeerterrein van het dorpshuis kan iedereen van 08.00 tot 11.30 uur terecht voor de vrijmarkt. Uitstallen kan vanaf 07.30 uur. De vlag wordt om 09.20 uur gehesen onder leiding van muziekkorpsen. De ochtendshow in het dorpshuis voor alle kinderen van groep 1 tot en met 4 vindt van 11.30 tot en met 12.30 uur plaats. Clown HOKY POKY vermaakt de kids ongeveer een uur. Lekker pannenkoeken eten! Of doe mee met de puzzeltocht, inschrijven van 13.00 tot 14.00 uur. Mart Schrieken van Valkerij Schrieken geeft om 13.00 uur een roofvogeldemonstratie. Natuurlijk ontbreken de springkussens, stormbaan, mini-trikes, rodeostier, bubbelvoetbal, zakslaan en suiker en suikerspin niet. Geniet van live muziek van Johan Kruizinga op het terras. Sursum Corda houdt een spelletjesmiddag in de evenementenzaal en de kinderdisco begint om 18:00 uur met Live to Dance. De feestavond begint om 19:00 uur. Maak het mee en vier Koningsdag in Andijk.

In de kernen van de gemeente Medemblik is van alles georganiseerd. Kijk op de websites van oranjeverenigingen wat er allemaal te beleven valt.

West-Friezen doen mee met

Rammelbakreis

Diverse activiteiten

in Bonifaciuskerk

Medemblik

Doe mee met de

Hertog Willem

Motortoertocht

Drie pagina's

gemeente Medemblik

Bij slecht weer in de Dars

Kinderen gaan bij slecht weer naar De Dars in Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Het weer wordt wisselvallig tijdens Koningsdag. Zonnig en buien. Bij slecht weer verplaatsen de activiteiten naar de Dars.

West-Friezen rijden Rammelbakkenreis

Henry Stroet (l), Frank Vlaar en Patrick Stroet (r) doen mee met de uitdaging Rammelbakkenreis. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Frank Vlaar uit Benningbroek en Patrick en Henry Stroet uit Wervershoof gaan een enorme uitdaging aan. In zeven dagen van Breda naar Nice en weer terug. De West-Friezen gaan 5 mei van start.

Klaar voor de start!

De voorbereidingen zijn al maanden in volle gang en hun 'rammelbak' is bijna klaar voor de strijd. De Rammelbakkenreis is een tocht in een oude 'rammelbak' (auto) met een maximale aanschafwaarde van 750 euro en niet jonger dan bouwjaar 2000. Het oude 'beestje' moet het nog maar even volhouden, volgens de deelnemers. "Onderweg krijg je een route voor de Rammelbakkenreis. Dit is geen alledaagse route. We vermijden zoveel mogelijk de snelweg, zodat we door de kleine dorpjes rijden. Daarnaast moeten alle deelnemers originele opdrachten doen tijdens de reis, zodat we met de andere teams kunnen concurreren op de ranglijst. Uiteraard wint de nummer 1 een leuke prijs."

De deelnemers moeten 2.500 kilometer afleggen in een week tijd. "We gaan met vijftig auto's en twee foodtrucks. De campings staan al vast en de route gaat door een aantal landen. Een leuke race waar het puur gaat om saamhorigheid met een spelelement. Ik weet zeker dat we een hoop lol gaan beleven, naast de enige spanning dat je met pech kan komen te staan."

Vriendschap

Patrick en Frank zijn al jarenlang vrienden en kennen elkaar van de KTS. Hun team heet daarom de KTS-bikkels. Henry is de broer van Patrick en kon ook aanhaken. Frank: "Patrick en ik zaten vier jaar lang naast elkaar op de technische school in Hoorn. We volgden samen de monteursopleiding. Nu 36 jaar later zijn we zo'n 48 à 49 jaar oud en komt onze opleiding ons zeker van pas tijdens de race." Het team heeft hun 'rammelbak' geverfd, beplakt, geschroefd en staken veel uren arbeid in het resultaat waar ze mee deelnemen: een flitsende lichtgevende blauwe Volvo, die de show steelt.

Bewuste keuze

De Rammelbakkenreis is een bewuste keuze van de mannen. "Het kan natuurlijk zijn dat we panne hebben met de auto. We hebben veel gereedschap mee om de boel te repareren. Maar ja, het is een oud barrel. Er zijn natuurlijk ook andere tochten, maar om zeker te zijn van een goede thuiskomst kozen we hiervoor. We kunnen altijd nog op de trein stappen om terug te gaan naar huis", lacht Frank.

Onderweg kamperen ze in zelf mee gebrachte tenten. De mannen zijn er klaar voor. Op naar Nice!

Concert Opmeer Vocaal Ensemble

Opmeers Vocaal Ensemble geeft een voorjaarsconcert. (Foto: Herman Siepe)

OPMEER - Voorjaar 2019 belooft een mooi voorjaar te worden. Of het mooi weer wordt weten de leden van Opmeers Vocaal Ensemble nog niet, maar wel dat zij prachtige muziek kozen voor hun voorjaarsconcert.

Pakkende werken uit opera, musical en operette staan op het programma. Alexandre heeft prachtige bewerkingen gemaakt van klassieke stukken van Gabriel Fauré. Zo krijgt klassieke muziek weer een eigentijds tintje. Stukken uit opera's van Guiseppe Verdi, musicals van Andrew Lloyd Webber en de altijd vrolijke muziek van Arthur Sullivan. Vier de lente met het OVE op tweede paasdag 22 april en zondag 28 april.

Iedereen is om 14.30 uur welkom in 't Kerkhuys in Spanbroek. Kaarten à 12,50 euro zijn te reserveren bij Joke Oud, tel. 0226-353563 of via chrisnelvansaarloos@outlook.com.

Eén van de kunstwerken die te bewonderen zijn in de Schoof in Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

Expositie in de Schoof

WERVERSHOOF - Kunstminnende West-Friezen kunnen zondag 28 april werken bewonderen van teken- en schilderclub Pigment. Iedereen is van 13.30 tot 16.30 uur van harte welkom in het cultureel centrum aan Kerkelaantje 1 in Wervershoof. De toegang is gratis.

Bezoekers zien onder meer fijnschilderwerk, pastel, olie, acryl en grafiet en het project was voor de leden deze keer: 'Rembrandt waardig'. En zoals men kan zien is dat zeker het geval. Kom ook een kijkje nemen!

Klaverjasdrive in 't Centrum

DE WEERE - De Westfriese Gehandicapten Organisatie (WGO) houdt woensdag 1 mei een klaverjasdrive in café 't Centrum, aan de Driestedenweg in De Weere. Dit is een vereniging voor mensen met een beperking, zichtbaar of onzichtbaar. Diverse activiteiten vinden plaats in Hoorn, zoals bingo, klaverjassen of sjoelen. Ook hebben deelnemers de mogelijkheid om te zwemmen onder deskundige begeleiding in de Waterhoorn. Verder kan men zich aansluiten bij de teken- en schilderclub. Iedereen is voor 13.00 uur welkom om mee te doen met de klaverjasdrive. Kosten deelname: 3,50 euro. De middag wordt rond 16.30 uur afgesloten. Meer informatie, neem contact op met Cor Deen via cor-deen.sr@hotmail.nl.

Start kaartverkoop BON-theater

Het BON-theater in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De kaartverkoop voor het BON-theaterseizoen 2019/2020 start op 1 mei. Het belooft een feestelijk seizoen te worden, waarin het Medemblikker theater haar 25 jarig bestaan viert. Kaarten reserveren kan via www.bontheater.nl. In dit jubileumseizoen staan onder meer Alex Ploeg, Louise Korthals, ZGAN, Zoutmus, Kiki Schippers en Kasper van Kooten op de planken. Ook cabaretgroep Niet Schieten viert dit jaar een jubileum. Zij bestaat net als het BON-theater 25 jaar.

Raadpleeg de website van het theater voor het complete theaterprogramma.

Gezellig avondje? Het BON-theater!

Diverse activiteiten in Bonifaciuskerk

Het Kennemer Jeugd Orkest. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het Kennemer Jeugd Orkest (KJO) uit Haarlem e.o. geeft maandag 29 april om 19.00 uur een familieconcert in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. Op het programma staan bekende klassieke werken maar ook musicaltoppers zoals van Lloyd Webber. Dirigent Matthijs Broers geeft tijdens het concert een toelichting op de muziekstukken.

Dit optreden is onderdeel van de jaarlijkse orkesttournee van het KJO. Het volledige orkest vaart per viermaster over het IJsselmeer en de Waddenzee. De leden komen maandag tussen 15.00 en 16.00 uur aan in de haven van Medemblik.

Het KJO is in 1995 ontstaan door een samengaan van het Haarlems Jeugd Orkest en het Bloemendaals Jeugd orkest. In het orkest spelen jonge mensen van 14 tot 21 jaar, die hard werken aan hun techniek, interpretatie en hun persoonlijke stijl. Het orkest heeft ook deelgenomen aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd waar het een eerste prijs cum laude behaalde. De leden geven elk jaar een concert met een finalist van het Prinses Christina Concours als solist.

De toegang is gratis. Na afloop kan men een vrijwillige bijdrage aanbieden.

Voorstelling

De Commissie Kunst & Cultuur van de Stichting Bonifaciuskerk Medemblik verzorgt een voorstelling in het kader van de 4 en 5 mei-activiteiten. Ekaterina Levental speelt woensdag 1 mei om 20.15 uur haar voorstelling 'De Weg'. Ze vertelt het verhaal over haar vlucht uit Oezbekistan en begeleidt zichzelf daarbij op de harp. De toegang is gratis, maar men kan een vrijwillige bijdrage geven om de stichting te helpen de monumentale kerk in stand te houden. Ekaterina Levental studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en harp aan de conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor de zang- èn harpopleidingen haalde ze cum laude haar masterdiploma. Meer informatie is te vinden op www.ekaterina.nl.

Ondergang van de Wieringermeer

Ik ben één van de mensen die weet wat er in de Wieringermeerbodem allemaal aan kabels, warmtepijpen en dergelijk voor aardwarmte in de grond verborgen wordt. Ja, het is dat Google en Microsoft daar hun bedrijf hebben en de vele kassen van uitgekochte tuinders, van onder meer het Westland. Maar als het even slecht gaat met de economie, wat dan? Het is in de Wieringermeer één grote bouwplaats, voor wie daar op de juiste plekken en wegen doorreist of in mijn geval loopt. Dit is het jaar 2019 en wat zal er later gebeuren? De euro is niets waard, alleen zolang wij er nog in geloven en kunnen betalen.

De overheid neem leningen van welgestelden en geven uiteindelijk minder euro's terug als er wordt geleend. Wel vreemd? Met andere woorden hier is ons geld veilig?

Onze export aan groente, en dan vooral tomaten en paprika's, is nu nog een gewild product. Maar niet zo lang geleden wilde de Duitsers onze tomaten niet meer eten!

Het menselijk geheugen onthoudt bij vlagen! Duitsland is overigens wel ons grootste exportland, na Engeland en België! Wat zal er gebeuren als de tuinders zonder verwarming komen te zitten, de aardwarmte raakt op! Omdat de aardwarmte en de windturbines niet of onvoldoende energie en warmte meer kunnen leveren. En dan! Het is wel zo dat er via het IJsselmeer nog vier gaspijpen vanuit Rusland gas leveren aan hoofdzakelijk Engeland en mogelijk is dit onze redding? Aftappen?

Maar in Engeland is men momenteel bezig een van de grootste kerncentrales te bouwen van Europa! Ja, en wel door Chinezen. Is dit vreemd of strategie? Hebben wij deze kennis niet meer? Koude kernenergie is beproefd en veilig! Waarom dit niet ter hand genomen? Wist u dat er momenteel kabels vanuit Engeland richting Europa worden gelegd en waarom? Simpel, wij moeten van het gas af en de windturbines, hopeloos verouderd gelijk de windmolens, die zijn over een aantal jaren achterhaald.

Gelijk als vermeld de windmolens welk ons landje de naam heeft gegeven Holland. En toen kwam er stoom!

peter.koomen300@gmail.com

Medemblik Regatta, Nautiek Festival in mei

Vlotten bouwen bij de scouting. (Foto: Medemblik Nautiek)

MEDEMBLIK - De havenstad Medemblik staat van 21 tot en met 25 mei in het teken van water en wind. De Medemblik Regatta en het voormalige Medemblik Nautiek worden voor het eerst gecombineerd onder de naam 'Medemblik Regatta, Nautiek Festival'. Topzeilers van over de hele wereld komen naar Medemblik en strijden op het water om de medailles. Rondom het Regatta Center en in het centrum is van alles te beleven voor de bezoekers.

Medemblik Regatta en Medemblik Nautiek samen

Het is de 35e keer dat de Medemblik Regatta wordt georganiseerd op het Regatta Center in Medemblik. Eerder was de regatta bekend onder de namen Spa Regatta en Delta Lloyd Regatta. Jaarlijks trekt dit olympische zeilevenement topzeilers van over de hele wereld naar Medemblik. Het evenement staat bekend om zijn innovaties in de sport. In samenwerking met World Sailing test de Regatta regelmatig nieuwe formats die mogelijk geïmplementeerd worden op andere zeilevenementen zoals de Olympische Spelen.

Nautiek Festival

Medemblik Nautiek werd sinds 2010 op de slotdag van de Medemblik Regatta georganiseerd. Met als doel inwoners, kinderen en bezoekers aantrekken en ze laten kennismaken met watersport. Door het organiseren van activiteiten in het centrum vergroot dit de uitstraling van Medemblik als watersportstad. De evenementen waren deels al met elkaar verweven door de Optimist on Tour, waar kinderen leren zeilen, kanovaren, windsurfen en SUPpen. Vanaf dit jaar wordt de samenwerking nog verder aangehaald door één evenement te vormen. In plaats van alleen in het centrum van Medemblik, komen de activiteiten nu ook richting het Regatta Center.
De kinderen leren zeilen met de Optimist on Tour zodat ze over een paar jaar ook mee kunnen strijden op de Medemblik Regatta. De scouting is aanwezig met tal van activiteiten, er zijn muziekoptredens en iedereen kan zelf het water op. Op het strandje aan de vooroever kunnen deelnemers sportief aan de slag met powerkiten en clinics beachvolleybal.
Zeilers kunnen meedoen aan de 'Tulpenrace'; deze strijd vindt plaats in de Regatta-week en is voor alle belangstellenden. Een pontje en Citytours zorgen er voor dat bezoekers makkelijk vanaf het centrum naar de Vooroever kunnen en omgekeerd. En vanzelfsprekend is de Regatta-sfeer goed terug te zien in het centrum. Na de prijsuitreiking van de Regatta wordt de week afgesloten met een 'floating movie'.

Zeilsport

Voor de Medemblik Regatta is deze samenwerking een mooie kans verder uit te breiden. Zeilers kunnen zo na de wedstrijden ontspannen rond het Regatta Center en in het centrum. Tevens biedt dit een mogelijkheid nog meer mensen bekend te maken met de zeilsport door het Nautiek festival zo dicht naar het Regatta Center te trekken.

Kidsgear Children's Choir in De Kapel

Kidsgear Children's Choir. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Het Kidsgear Childrens Choir zingt en swingt zondag 5 mei om 10.00 uur in De Kapel, Middenweg 5 in Andijk. Het Oegandese jongerenkoor bestaat uit kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 16 jaar. De groep is afkomstig van de basisschool Kidsgear en van de middelbare school Hoys College in Bukomansimbi in Oeganda. Het kinderkoor kwam in 2009 voor het eerst naar Nederland om een tournee door het land te maken. De leden kwamen in 2011, 2013 en 2015 opnieuw naar Nederland en nu in 2019 mogen de West-Friezen genieten van hun zang en muziek. Het doel van de tournee is bekendheid geven aan het werk van stichting UP4S, het werven van nieuwe sponsors en het inzamelen van geld. Het idee is dat de kinderen van het koor zingen en dansen voor hun eigen toekomst en die van hun leeftijdsgenoten in Oeganda.

Mis het geweldige optreden niet en steun het goede doel!

Skot in de roôs in de Vriendschap

WADWAY - Skot in de roôs is een trio, dat wordt gevormd door Jaap van der Oord, Marga Vlaar en Marian Bleeker. zij zijn gek op West-Friesland en op de West-Friese taal in het bijzonder.

Het trio vindt het geweldig om dat stukje cultuurgoed uit te dragen middels zelfgemaakte liedjes en sketches. Wie zin heeft in een middagje onvervalst West-Fries dialect, kom 28 april naar café de Vriendschap, Wadway 22 in Wadway.

De voorstelling begint om 15.00 uur. Entree gratis, maar er wordt met de pet rondgegaan voor een vrijwillige bijdrage.

Graag van tevoren aanmelden via marianbleeker@hotmail.com of tel. 06-46623092.

Agrarische pachtgronden provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland verpacht onder voorwaarden grond aan agrariërs. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De provincie Noord-Holland gaat voor de periode 1 november 2019 tot en met 31 december 2020 agrarische grond verpachten. Het gaat om 1.700 hectare. Deze grond wordt tijdelijk verpacht in afwachting van verkoop, het ontwikkelen van natuur of de aanleg van wegen.

Geïnteresseerde agrariërs kunnen vanaf 1 mei dit jaar op www.noord-holland.nl/verpachtingen kijken om welke gronden het gaat en lezen wat de criteria zijn voor het pachten van deze grond.

Aanmelden kan tot en met 31 mei 2019.

Pachten kan alleen onder voorwaarden

Pachters moeten rekening houden met de natuur. Ze moeten bijvoorbeeld langs bouwland bloemrijke kruidenstroken aanleggen. Daarnaast wordt de voorkeur gegeven aan boeren die in het bezit zijn van bepaalde certificaten op het gebied van duurzame landbouw. ap percelen die binnen Natuurnetwerk Nederland (NNN) vallen is bijvoorbeeld het gebruik van kunstmest niet toegestaan. Ook moet op sommige gronden gezaaid worden met een speciaal soort mengsel om weidevogels te trekken of insecten en vlinders.

Meer informatie over het pachten van grond van de provincie Noord-Holland is te vinden op www.noord-holland.nl/verpachtingen.

Zonnebloem naar Boet

REGIO - De Zonnebloem, afdeling WOM, verzorgt vrijdag 10 mei om 14.00 uur een uitje naar tuincentrum de Boet in Hoogwoud. Deelnemers zijn rond 17.00 uur weer thuis. Kosten deelname 5 euro, inclusief koffie met koek en vervoer. Om mee te gaan, hoeft men geen lid van de Zonnebloem te zijn. Wie een rolstoel nodig heeft, geef dit dan bij opgave aan door. Opgeven kan tot 1 mei bij Margreet Vroegop, tel. 06-40793240 of Tineke Kappelhof, tel. 0227-543015.

Geslaagden EHBO

De geslaagden worden in het zonnetje gezet door de voorzitter van de EHBO Vereniging Spanbroek. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - Tijdens de jaarvergadering van EHBO Vereniging Spanbroek op 11 april jl., zijn de EHBO-diploma´s uitgereikt aan de cursisten van de EHBO-cursus voor beginners. De voorzitter van de vereniging reikte de diploma's uit.

Doe mee met Hertog Willem Motortoertocht

Liefhebbers kunnen 30 mei meedoen met de Hertog Willem Motortoertocht. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Motorrijders genieten donderdag 30 mei van de prachtige Hertog Willem Motortoertocht van 160 kilometer. Deelnemers rijden door het mooie West-Friesland, de kuststreek, het Zaanse en Waterland/IJsselmeerkust. De start is om 09.30 uur van eet- en muziekcafé Vroeg of Laat in Spanbroek. De goed verzorgde lunch is in Purmerend. De rijders komen rond 16.00 uur weer aan bij het gezellige eet- en muziekcafé, met afsluitend een gezellige borrel. Deelname kost slechts 25 euro per rijder en 15 euro voor een passagier. Deze actie is georganiseerd is samenwerking met Lionsclub Opmeer-Medemblik en de opbrengst is voor ijsclub Spanbroek Opmeer.
Opgeven kan bij loosjos53@gmail.com. Meer informatie is te vinden op www.lionsopmeer.nl en Facebook.

Inschrijven Reflection stratenvolleybaltoernooi

Doe mee met het stratenvolleybaltoernooi van Reflection. Aanmelden kan nog. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD – De 42e editie van het stratenvolleybaltoernooi wordt op 18, 19 en 21 juni gehouden. Fanatieke volleyballers kunnen zich inschrijven, maar ook belangstellenden die nog nooit een balletje hebben geslagen.

De vereniging houdt dit toernooi op recreatieterrein De Weijver in Hoogwoud. Van jong tot oud of beginner tot gevorderde kan zich als team inschrijven tot 18 mei. Drie leeftijdsgroepen doen mee: jeugd: team van vier spelers bestaande uit groep 7 en 8 leerlingen van de basisschool. Kosten: gratis (inclusief oefenavond in sporthal De Weyver op 28 mei van 19.00 tot 20.30 uur); junioren: team van zes spelers vanaf de eerste klas voortgezet onderwijs tot en met 16 jaar. Kosten: 16 euro per team; senioren: team van zes spelers (minimaal twee vrouwen en twee mannen in het veld) van 16 jaar en ouder. Aanmelden voor de A en B poule. Kosten: 48 euro per team. Spelers van 16 jaar kunnen zowel bij de junioren als de senioren meespelen.

Trommel vrienden, buren, familie en collega's op en doe mee. Aanmelden kan via www.reflectionopmeer.nl.

Kindertheater in theaterkerk

Bang Mannetje in Theaterkerk Wadway. (Foto:aangeleverd )

WADWAY - Joes Boonen speelt woensdag 1 mei om 14.30 uur haar kindervoorstelling Bang Mannetje in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Dit is een vrolijke, interactieve 4-plus voorstelling voor kleuters, gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Mathilde Stein en Mies van Hout. In een intieme sfeer speelt en zingt Joes een dag uit het leven van Bang Mannetje.

Bang Mannetje is voor alles bang. Bang om de straat op te gaan, bang om iets te zeggen als er iemand voordringt bij de bakker en bang voor spoken onder zijn bed. De toverboom kan hem veranderen in een dapper mannetje, maar dan moet hij wel eerst de draak, de spin en de heks in het wilde woeste woud trotseren. Gaat het hem lukken om de toverboom te vinden? Nieuwsgierig hoe dat afloopt? Kom naar deze leuke kindervoorstelling.

Joes Boonen is theatermaakster, presentatrice, actrice en zangeres en speelde al eerder in de theaterkerk een voorstelling. Meer weten over deze creatieve dame? Aanvullende informatie is te vinden op www.joesboonen.nl.

Hoe bang is Bang Mannetje?

ZZWW maakt zich druk over ouderen

Digitalisering in de zorg. Hoe denkt u erover? (Foto: aangeleverd)

ZWAAGDIJK - Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) verzorgt 14 mei om 14.00 uur een bijeenkomst over e-Health: voor iedereen die zich afvraagt of er straks een robot aan het bed van de patiënt staat. Wat zijn de voordelen van digitalisering in de zorg? Maar ook: wat zijn de nadelen? Belangstellenden zijn welkom in het gebouw van de Rabobank, Graanmarkt 1 in Zwaagdijk-Oost.

Drie experts geven hun mening over e-Health: Joris Arts (Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn) vertelt over de digitale toekomst in de zorg. Hij is een groot voorstander van digitalisering. In zijn Gezondheidscentrum is het bijvoorbeeld al enige tijd mogelijk om zelf een afspraak in de agenda van de huisarts te zetten. En dit is nog maar het begin… Mirjam Kops (Dijklander Ziekenhuis) houdt zich bezig met e-Health in het ziekenhuis in Hoorn en Purmerend. In hoeverre zet het Dijklander Ziekenhuis automatisering in voor patiënten en artsen? René Rook (zorgorganisatie Wilgaerden) geeft een praktijkvoorbeeld. Hoe kijken cliënten en medewerkers tegen dit digitaliseringsproject aan? Was iedereen meteen enthousiast? En werkt het in de praktijk goed?

Na de pauze discussiëren de aanwezigen met zijn allen over de stellingen die de drie sprekers voorleggen. ZZWW is zeer geïnteresseerd in de meningen van de mensen, want hun wensen vormen immers de voedingsbodem voor hun activiteiten om de zorg te verbeteren. ZZWW zorgt ervoor dat wensen en belangen rondom zorg, rechtstreeks worden overgebracht naar de professionele zorgpartijen en verzekeraars. Zij hebben meer inspraak, wanneer ze de wensen en belangen van meer inwoners overbrengen.

De bijeenkomst duurt tot circa 16.30 uur. De toegang is gratis. Belangstelling? Graag opgeven via www.zzww.nl.

Viering in kerk

MEDEMBLIK - Het koor Vrienden van het Gregoriaans luistert zondag 28 april om 09.30 uur de eucharistieviering op in de H. Martinus, aan de Ridderstraat in Medemblik. Gezongen wordt de mis van de tweede zondag van Pasen.

Voorganger is pastoor van Dril. Het koor staat onder leiding van dirigent Thom ten Harkel. Organist is Vincent Molenkamp. Iedereen is welkom.

Genieten van het mooie West-Friesland

Genieten van West-Friesland op zijn mooist! (Foto: aangeleverd)

REGIO - Corrie Bos uit Avenhorn stuurde de redactie van de Medemblikker/Koggenlander een mooie foto. Deze is genomen nabij Spanbroek, met op de achtergrond een prachtige boerderij. Terwijl de tulpen werden beregend, vanwege het mooie weer, zaten een tweetal fietsers te genieten van het schouwspel.

Maak kans op bioscoopkaarten The Hustle

(Foto: aangeleverd)

In de hilarische komedie The Hustle volgt het bioscooppubliek twee vrouwelijke oplichters gespeeld door Anne Hathaway en Rebel Wilson die elkaar per toeval ontmoeten.

De twee vrouwen zijn totaal verschillend. De elegante Josephine (Hathaway) leert de nog amateuristische Penny (Wilson) de kneepjes van het oplichtersvak.

Samen besluiten ze om de foute mannen die hen belazerden te grazen te nemen.

De komedie draait vanaf 16 mei in de bioscoop

Universal Pictures International stelt bioscoopkaarten en leuke merchandise ter beschikking voor de lezers van de Medemblikker/Koggenlander.

Kans maken? Stuur een e-mail voor voor 29 april onder vermelding van The Hustle naar redactie.med@rodi.nl en maak kans op een prijs. Vergeet niet naam en adresgegevens te vermelden.

De winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd.

Klaverjassen Driemaster

MEDEMBLIK - Buurtvereniging Parkwijk verzorgt maandag 29 april de laatste klaverjasavond van het seizoen. Deze avond worden de drie beste klaverjassers van de competitie bekend gemaakt. De winnaar krijgt tevens de wisselbeker. Kom ook en maak er samen een gezellige klaverjasavond van. Iedereen is welkom in De Driemaster, aan de Pekelharinghaven in Medemblik. Kom op tijd. De organisatie wil om 20.00 uur beginnen. Inschrijfgeld: 2 euro.

Workshop voor mantelzorgers

(Foto: )

REGIO - De gemeente Medemblik verzorgt donderdag 23 mei van 19.30 tot 22.00 uur een workshop voor mantelzorgers, die behoefte hebben aan rust, ontspanning, energie, steun, inzicht, vrolijkheid en contact.

In deze interactieve workshop krijgt de mantelzorger (meer) inzicht in de eigen basisbehoeften en (meer) inzicht in geluksbeleving. Een deelnemer leert tijdens deze workshop hoe zij op een eenvoudige manier kan zorgen voor momenten van rust en ontspanning. Daarnaast leert zij, door middel van simpele, kleine en praktische oefeningen, hoe zij kan zorgen voor meer energie en vrolijkheid. De workshop vindt plaats in dorpshuis De Vang, Molenstraat 42 in Benningbroek en wordt gratis aangeboden aan mantelzorgers uit de gemeente Medemblik en/of mantelzorgers die voor iemand uit deze gemeente zorgen. Aanmelden via mantelzorg@medemblik.nl.

AFD Adviesgroep vier decennia klantgericht

Directeur Marcel Becker van AFD Adviesgroep in Opmeer. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

OPMEER – Het Opmeerse bedrijf AFD Adviesgroep is een onafhankelijk adviesbureau dat niet in dienst staat van banken, maar er al veertig jaar is voor haar klanten. "We laten zeker één keer per jaar van ons horen en bellen klanten op om te vragen hoe het gaat en of hun hypotheek, verzekeringen of polissen nog voldoen aan hun huidige situatie", zegt Marcel Becker, directeur sinds een kleine twintig jaar.

Menig bedrijf heeft de slogan: we zijn er voor u!, maar in het geval van AFD Adviesgroep zeker passend. "Het is voor ons standaard om contact te zoeken met onze cliënten. De West-Friese mentaliteit is kenmerkend voor ons bedrijf: klantgericht en klantvriendelijk. Meestal beloven bedrijven gouden bergen als iemand zich aansluit bij een onderneming. Wij doen het anders. Elke klant van ons krijgt sowieso 50 euro na doorverwijzing naar een potentiële kandidaat. Zij benaderen ons dan zelf. Weet je wat het is: door de mond-tot-mond reclame hoeven wij onszelf niet meer te verkopen, want dat heeft de buurman dan al gedaan", glimlacht Marcel.

Goed advies

"We hebben zo'n tienduizend klanten in ons bestand en geven iedereen een gedegen advies. Ons bedrijf is in het bezit van hoogopgeleide financieel adviseurs en kunnen klanten van goede raad voorzien. Dat was zeker in de tijd van de crisis een goede basis en ik denk dat we daarom daar zo goed doorheen zijn gekomen. Veel andere bedrijven in deze sector gingen failliet."

Jubileum

Marcel is al ruim 25 jaar in dienst van AFD Adviesgroep, die veertig jaar geleden werd opgericht door George Stuivenvolt. In 2007 nam Becker de onderneming over "Ik werkte 25 jaar geleden met twee andere werknemers. Nu hebben we vijftien tot twintig mensen in loondienst én hebben we zo'n twintig freelancers in dienst. De eerste vijf jaar was AFD Adviesgroep meer een accountantsbureau en boekhoudkantoor, maar nu…"

Nieuwsgierig wat AFD Adviesgroep u allemaal kan bieden? Stap eens vrijblijvend binnen aan Koninginneweg 58-60 in Opmeer of maak een afspraak, bel 0226-354848.