Bergens Nieuwsblad

27 februari 2019

Bergens Nieuwsblad 27 februari 2019


Veel schade door brand bij Il Primo

Een aangestoklen brand bij skibaan Il Primo heeft enorm veel schade aangericht. (Foto: HANS BROUWERS/Habrofotgrafie)

BERGEN - Omwonenden ontdekken zondag 17 februari 's avonds brand bij Skibaan Il Primo en slaan alarm. Uiteindelijk blijkt dat het houten starthuisje op de borstelbaan in brand staat. De brandweer kan voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt via de bomen, wel wordt het huisje compleet verwoest. Bovendien raakt een deel van de ondergrond van de skibaan zwaar beschadigd.

Camera's hebben de brandstichters vastgelegd

Camera's op de skibaan in Bergen hebben de vermoedelijke brandstichters haarscherp vastgelegd.

Op de beelden zijn zeven jongeren te zien. De ochtend na de brand kijken bestuursleden van skiclub Il Primo in Bergen de beelden terug die de avond ervoor door de bewakingscamera's zijn gemaakt.

Ze staan prachtig in beeld

"Ze staan prachtig in beeld, haarscherp", vertelt skiclub-voorzitter Lex Verweij. Het maakt de woede om de zinloze vernieling er niet minder om.

"Er stond hier een huisje dat zeer karakteristiek is voor onze baan. Met wedstrijden starten de skiërs hier vanuit. Er is nu weinig meer van over. Een trieste aanblik", vertelt Verweij terwijl hij naar de zwartgeblakerde restanten kijkt. Ook na het plaatsen van de foto heeft nog niemand zich gemeld bij Lex.

Toch heeft hij goede hoop dat de daders binnen afzienbare tijd worden ingerekend: "De politie heeft veel informatie. Het net rond de jongens sluit zich langzaam maar zeker."

Vorig jaar was de skibaan ook al het doelwit van vandalen. Maar zo erg als er zondagavond is huisgehouden, hebben ze bij de skiclub niet eerder meegemaakt. De schade wordt geraamd op ruim 50.000 euro.

Het universum van Arvo Pärt beleeft première bij Cinebergen

Arvo Pärt. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Op woensdag 27 februari gaat de documentaire Het Pärt Gevoel - Het universum van Arvo Pärt van Bergenaar en tevens voorzitter van Cinebergen Paul Hegeman in Eye Amsterdam in landelijke première. Een dag later is de film ook bij Cinebergen te zien. Hoe komt het dat de werken van Pärt zoveel mensen in het hart raken?

In deze muziekdocumentaire proberen kenners en uitvoerenden op deze ook voor hen prangende vraag een antwoord te formuleren.

Sinds het verschijnen van het geniale album Tabula Rasa halverwege de jaren '80 is de muziek van Arvo Pärt een vaste metgezel in het leven van Paul Hegeman, oprichter van Filmtheater Cinebergen, geworden. Wat hem nog meer dan de populariteit van de componist trof, was dat de muziek van Pärt zo'n immense impact op de wereld heeft. "Ik wilde daarom uitzoeken wie die man is en wat het mysterie behelst dat hem omringt" aldus Hegeman. "En zo besloot ik een documentaire aan hem te wijden. Wat me in de spaarzame beelden die er van Pärt voorhanden zijn, opviel was dat hij steevast als een uiterst introvert man overkomt, niet echt in staat zijn overgevoeligheid in woorden uit te drukken. Het was me duidelijk dat, wilde ik echt tot Pärt doordringen, ik dat niet met interviews moest doen, maar door middel van beelden van de man aan het werk. Ik hoopte dat zijn ware ik dan geopenbaard zou worden. Mijn hoop was niet ijdel, want toen ik het geluk had om hem in samenwerking met het Cello Octet Amsterdam aan het werk te zien, bleek hij een ongelooflijke gevoeligheid te koppelen aan humor en een tomeloze energie."

De samenwerking met het Cello Octet staat centraal in de documentaire, met daarin een bijzondere inkijk in het universum van Arvo Pärt. Niet alleen bewoond door klassieke musici als Tõnu Kaljuste, Pärts vaste dirigent en buurman, Candida Thompson (Amsterdam Sinfonietta), Daniel Reuss (Cappella Amsterdam), een amateurkoor als het Haagse Kwintessens, maar ook door andere kunstenaars zoals de choreograaf Jirí Kylián en de jonge Canadese techno-componist Kara-Lis Coverdale.

Zij allen hebben gemeen dat zij op zoek zijn naar het Pärt gevoel.

Klik & Tik

BERGEN - Graag meer met de computer doen, maar geen idee zo'n apparaat werkt? Klik & Tik - De basis is een cursus van vijf bijeenkomsten in de bibliotheek aan de Dreef 1 in Bergen waarin alles haarfijn wordt uitgelegd. De start is dinsdag 5 maart van 09.30 tot 10.30 uur.

Stap voor stap wordt het werken met de computer uitgelegd, te beginnen met typen, e-mailen en de basisbeginselen van het internet. Filmpjes laten zien hoe het werkt, waarna de cursisten zelf mogen oefenen. Er wordt in een rustig tempo gewerkt in kleine groepjes op computers van de bibliotheek. De cursus duurt vijf weken. Deelname is gratis. Er is ook een werkboek à € 10,- beschikbaar (aanschaf niet verplicht). Aanmelden kan bij de balie in de bibliotheek en via www.bibliotheekkennemerwaard.nl ('agenda'). Dit is deel 1 van de cursus Klik & Tik, op 9 april start deel 2: de cursus Klik & Tik - Het internet op, en later deel 3: de cursus Eerste hulp bij DigiD. Deze cursussen sluiten op elkaar, maar zijn ook afzonderlijk van elkaar te volgen.

Sebastiaan Groot geniet van Rembrandt

Nieuwe website voor Bergense Ruïnekerk

Oldtimers 'Langs de Bello Lijn'

Vrijwilligers Centrale heeft nieuwe directeur

Holland Baroque in Ruïnekerk

Het voltallige Holland Baroque met Paul Witteman en trompettist Erik Vloeimans bij de uitreiking van de Edison Klassiek Publieksprijs.  (Foto: aangeleverd)

BERGEN - 'Muziek van Utrecht naar Rome en terug' door Holland Baroque is zondag 10 maart te zien en te beluisteren in de Ruïnekerk van Bergen, als laatste concert van dit seizoen in de serie Kamermuziek. Aanvang 15.00 uur, zaal open om 14.30 uur.

In opdracht van Centraal Museum Utrecht doet het bekroonde Holland Baroque onderzoek naar muziek uit de tijd van de Italiaanse schilder Caravaggio. In een uniek concert bij de tentoonstelling over de drie belangrijkste Utrechtse Caravaggisten, en dus ook in de Ruïnekerk, wordt het resultaat gepresenteerd. Muziek van in ieder geval Monteverdi en van Nederlandse tijdgenoten. Met medewerking van sopraan Julie Thyana Roset. Oprichters en artistiek leiders Tineke en Judith Steenbrink en Esther van der Eijk verzamelen per project de musici, uit een min of meer vaste pool.

Informatie en reserveren via info@duinstreekkamermuziek.nl of tel. 06-50584308. Kijk voor de nieuwe serie concerten (seizoen 2019/2020) op www.duinstreekkamermuziek.nl

Expositie van Bergenaar Jan Groet bij Commer-in

Werk van Jan van den Heuvel. (Foto: aangeleverd)

GROET - In Commer-in worden schilderijen geëxposeerd van Jan van den Heuvel uit Bergen.

In 1985 deed hij mee aan een week 'buiten schilderen voor belangstellenden' in het Planken Wambuis op de Veluwe.

Daar ontdekte hij zijn talent voor aquarelleren. Zelf zegt hij daarover: 'Het leek wel of ik kon toveren'.

Nog geen jaar later had hij zijn eerste expositie in het Smedinghuis in Lelystad, waarna er in de loop der jaren nog een vijftal volgden. Voorheen woonde hij veertig jaar in Harmelen, inmiddels zes jaar in Bergen.

Jan maakt zijn schilderijen buiten op locatie. Voorheen in de omgeving van Utrecht.

Nu in Bergen, zomers langs het strand of in het dorp. Als hij buiten aan het schilderen is, en mensen kijken over zijn schouder mee, maakt hij graag een praatje over zijn hobby.

Opening

De opening van de expositie is zaterdag 2 maart om 14.00 uur. Commer-in is gevestigd aan de Kerkbrink 6 in Groet.

Geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Commer-in is een activiteit van de Dorpsvereniging Groet.

Vroege voorjaarswandeling

In het bos zijn mooie verborgen geheimen te ontdekken zoals deze trilzwam. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - IVN-gids Jos Bos neemt belangstellenden zondag 10 maart mee door het ontluikende duingebied.

Tijdens de wandeling vertelt IVN-gids Jos Bos over de ontluikende natuur. Dit is een wandeling voor het hele gezin door de duinen bij de Schaapskooi van Bergen.

De start is om 10.15 uur bij de PWN duinkaarten-automaat bij de parkeerplaats Uilenvangerweg (vanaf de rotonde richting Bergen aan Zee na 300 meter rechts) en het einde is tegen 12.00 uur bij de Schaapskooi waar de schapen met lammetjes op stal staan. In de bezoekersruimte van het IVN is koffie en warme chocolademelk te verkrijgen en kan gebruik worden gemaakt van het toilet. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaartautomaat bij de parkeerplaats).

Er geldt een bijdrage van 2,50 euro per persoon. Kinderen en leden IVN/KNNV gratis.

Meer over waterschappen

De waterschappen zorgen ervoor dat we droge voeten en schoon water hebben. Foto: (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Gelijktijding met de verkiezingen voor de Provinciale Staten, kan er woensdag 20 maart ook gestemd worden voor de waterschappen. Deze worden vaak vergeleken met de provincies en gemeenten, maar de waterschappen hebben een geheel andere achtergrond, met een ander soort bestuur en met andere verkiezingen. De nieuwe site www.waterschapsverkiezingen.info geeft daarom de achtergronden van het waterschap, zodat iedereen bewust en goed geïnformeerd zijn of haar stem kan uitbrengen. De website wordt binnen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gelanceerd door het waterplatform Groen, Water & Land.

Het is de taak van de waterschappen om te zorgen voor droge voeten en schoon water. Omdat iedereen daar vóór is, is er binnen het waterschapsbestuur maar in beperkte mate sprake van principiële verschillen. Er zijn tenslotte geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, alleen dijken die op hoogte zijn. Waterschappen hebben bij wet slechts drie hoofdtaken (water keren, beheren en zuiveren) en het waterschapsbestuur besluit dan ook voornamelijk over praktische, uitvoerende zaken. Daarom hebben de waterschappen bestuurlijk een geheel andere structuur dan de gemeenten en provincies die zich mogen buigen over een breed scala aan maatschappelijke onderwerpen. In ons gebied is het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het beherend waterschap. Het onderhoud van dijken en de bouw van gemalen zijn ondergebracht bij een aparte, functionele overheid met een eigen belastingstelsel: de waterschappen. Zo zorgen zij ervoor dat we in Nederland kunnen wonen en werken, met een langetermijnvisie en tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten.

Meer informatie is te vinden op www.waterschapsverkiezingen.info.

Sebastiaan Groot geniet van Rembrandt

Sebastiaan Groot gooit hoge ogen tijdens het tv-programma 'Project Rembrandt'. (Foto: Fleur Dassen)

EGMOND AAN DEN HOEF – Zondagavond rond de klok van 21.20 uur schakelen meer dan een miljoen kijkers over naar het programma 'Project Rembrandt'. In acht afleveringen wordt gezocht naar de meest getalenteerde amateurkunstschilder van Nederland. Eén van de deelnemers is Sebastiaan Groot uit Egmond aan den Hoef. De net 21-jarige student Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam kan in het project al zijn creativiteit kwijt en geniet met volle teugen van de aandacht.

Hoever student schittert in tv-programma

Ter ere van de 350e sterfdag van kunstschilder Rembrandt van Rijn zendt NPO1 het programma 'Project Rembrandt' uit. "Een succesvol programma'', zegt Sebastiaan – in het programma steeds Sebas genoemd. ''De eerste bijeenkomst, met vijftig kandidaten, was heftig en om bij de laatste tien deelnemers te komen was ook bijzonder spannend.'' In de eerste vijf afleveringen werd Groot tot drie keer aan toe als beste uitgeroepen. ''Dat verwacht je niet, maar het is wel goed voor je zelfvertrouwen.''

Creativiteit

Na de afronding van de zesjarige vwo-opleiding wist Sebas niet welke kant hij op zou gaan. ''Ik twijfelde en nam eerst een jaartje rust. In die periode schilderde ik in mijn atelier al een beetje, vooral zelfportretten. Uiteindelijk koos ik voor een studie kunstgeschiedenis. Ik zit nu in het tweede jaar. Als ik de studie heb voltooid weet ik nog niet wat ik ga doen. Ik ben op het moment bezig met schrijven van een theaterstuk, maar dat staat nu even op een laag pitje en ik wil er niet mijn beroep van maken. Het theater staat los van mijn opleiding, al is het zeker een grote passie van mij. Ik hoop theater en beeldende kunst beide te kunnen blijven beoefenen en hopelijk ook te combineren.''

Vakjury

De deelnemers aan 'Project Rembrandt' worden niet alleen op de voet gevold door de draaiende camera's, maar ook de docenten. Kunstenaar Iris Frederix en ontwerper/docent Jaap Godrie geven de deelnemers belangrijke aanwijzigingen. De vakjury, bestaande uit Pieter Roelofs en Lita Cabellut, wordt wekelijks bijgestaan door gastjuryleden als André van Duin, Louis van Gaal en Robert Kranenborg. Presentatrice is Annechien Steenhuizen.

Rijksmuseum

Zondag 7 april is de laatste uitzending van 'Project Rembrandt'. ''Wie wint mag zijn werk exposeren in het Rijksmuseum. Ik sta daar niet bij stil. Voor mij is het belangrijkste dat ik zoveel mogelijk leer, vooral op het technische vlak, en dat ik mezelf kan ontwikkelen. De opnames zijn steeds twee dagen om de week en naast mijn studie kunstgeschiedenis is dat best pittig. Iedere aflevering heeft een ander thema, zoals 'stilleven', 'licht' en 'compositie'. Ondanks dat we allemaal amateurs zijn valt het me op dat er veel talentvolle deelnemers tussen zitten. Met mijn 21 jaar ben ik de jongste en ik geniet van elk moment dat ik een opdracht mag uitvoeren.''

Beroep tegen gaswinning

BERGEN - Het college van de gemeente Bergen heeft dinsdag 19 februari besloten beroep in te stellen tegen het instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat dat in januari is gepubliceerd in de Staatscourant.

De minister geeft aan in te stemmen met het gaswinningsplan Bergen II. De vergunning daarvoor is aangevraagd door TAQA. De minister beoordeelde de ingebrachte zienswijzen tegen het ontwerp-instemmingsbesluit en besloot ermee in te stemmen. Het college van Bergen bracht ook een zienswijze in. Het gaswinningsplan gaat namelijk ook over de relatief kleine 'velden' in Groet en Bergen aan Zee. B&W is van mening dat onvoldoende rekening is gehouden met haar zienswijze. 'Er is geen sprake van een gestage afbouw van gaswinning uit kleine velden zoals dat eerder door de minister is aangegeven. Ook kunnen risico's op aardbevingen niet worden uitgesloten. Er wordt inmiddels zelfs aangegeven dat magnitudes tot 4 op de schaal van Richter niet uit te sluiten zijn - ook niet voor de velden in onze gemeente, die inmiddels nagenoeg leeg zijn. Dat kan voor onze bevolking zeer nadelige en vergaande gevolgen hebben', zo valt te lezen in het beroepsschrift van het college.

Oldtimerfestival 'Langs de Bello Lijn'

Ook dit jaar is er weer heel wat moois te zien op het oldtimerfestival in Bergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Voor de vierde keer vindt het evenement 'Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn' plaats aan de Kogendijk in Bergen. Tijdens deze open dag, zondag 26 mei, staan de historische voertuigen uit de nabije omgeving centraal, maar ook enkele bijzondere exemplaren uit andere delen van het land en zelfs uit het buitenland.

Er is een keur aan oldtimers, werkende stoommachines, tractoren, vrachtwagens, stationaire motoren te bewonderen. De stichting Historisch Vervoer Langs de Bello Lijn is bezig met een grondige restauratie van 'de Stofzuiger', de oude Amerikaanse bus uit 1947, die tot 1971 zijn rondes maakte tussen Alkmaar en de kustgemeentes. De dag wordt compleet gemaakt door demonstraties van het dorsen en zagen op stoom, oude ambachten, een brocante markt en live-muziek. Kijk ook op www.langsdebellolijn.nl.

Mantelzorg

BERGEN - Het Mantelzorgcentrum en Stichting Welzijn Bergen organiseren woensdag 13 maart een bijeenkomst voor mantelzorgers. Mantelzorgmakelaar Laetitia Schollink beantwoordt vragen. De bijeenkomst is van 14.30 tot 16.00 uur in Wijksteunpunt Binnenhof 9-11 in Bergen. Deze bijeenkomst is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk. Dat kan via Stichting Welzijn Bergen (072-5095267) of via mantelzorgknooppunt@welzijnbergen.nl.

Nieuwe website en logo voor Ruïnekerk

De Ruïnekerk is een historische toplocatie in hartje Bergen voor bijzondere evenementen. (Foto: LaLuuz)

BERGEN - De Ruïnekerk is een historische toplocatie in hartje Bergen voor bijzondere evenementen. Dit wil het bestuur van Stichting Ruïnekerk meer en meer uitdragen. Op deze unieke plek kun je trouwen, rouwen, vergaderen, een evenement, concert of lezing bezoeken of er een organiseren. Een toplocatie voor diverse gelegenheden. Hier hoort een passende huisstijl bij en een goedwerkende website. Aldus het bestuur.

De website heeft voor de bezoeker als voordeel dat er nu eenvoudig gezocht kan worden bij de evenementen. Geïnteresseerd in een lezing? Dan is dit aan te klikken en vervolgens zijn alleen de lezingen te zien die plaatsvinden in de Ruïnekerk. Hetzelfde geldt voor de muziekuitvoeringen. Binnenkort is het ook mogelijk om uw toegangskaartje te kopen via de website van de Ruïnekerk.

Trouwen of rouwen

Omdat veel mensen de Ruïnekerk willen gebruiken als locatie om te trouwen of te rouwen (kan beide ook niet-kerkelijk!) of om een ander bijzonder evenement te organiseren, staan er nu diverse mogelijkheden op de website, met foto's, om ideeën te geven van de vele mogelijkheden die er zijn.

Huisstijl

Als kernwaarden zijn de woorden verbinding, zorgzaam en beweging gekozen. Met deze woorden in het achterhoofd werd er aan het concept van de nieuwe huisstijl gewerkt. Voor de gebruikte kleuren is er goed gekeken naar het interieur van de Ruïnekerk. De grijs/oranje tegels op de vloer in de Ruïnekerkzaal, de bruinoranje bakstenen muren en de houten ornamenten zorgen voor een logo in warme en aardse tinten. De plattegrond van de Ruinekerk diende als basis, een ontmoetingsplaats (kruispunt) en als je het 'kruis' kantelt kom je tot vermenigvuldigen en zet je een en ander in beweging. De Ruinekerk is al meer dan 500 jaar in beweging...

Bij Filmhuis Schoorl draaien twee films op vrijdag 1 maart:

The bucket list

Om 15.00 uur 'The bucket list'

'Try before you die' met Freeman en Nicholson in een onweerstaanbare chemie met elkaar. Regie: Rob Reiner, met Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, genre: drama, komedie

The revenant

Om 20.00 uur draait de film 'The revenant'

Een film over het harde leven in het Wilde Westen van een man die op wraak zint.

Regie: Alejandro G. Inarritu, met Leonardo DiCaprio, Tom Hardy en Domhnall Gleeson

Meer informatie? Reserveren? Kaarten à € 10 (€ 7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling) De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling.

Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15.00 uur en om 20.00 uur in De Blinkerd, Heereweg 150, Schoorl.

Nieuwe directeur vrijwilligers centrale

Rechts Eerde de Swart en links de nieuwe directeur Ruud Herder. (Foto: Annelieke Bosdijk)

ALKMAAR - Eerde de Swart, sinds 2014 directeur bij de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar, draagt per 1 april aanstaande het stokje over aan zijn opvolger Ruud Herder. Ruud Herder is al jaren betrokken bij de Vrijwilligers Centrale, onder andere als bestuurslid en als waarnemend Hoofd Administratie.

Organisatie zeer blij met benoeming collega

De organisatie is zeer blij met de benoeming van deze gewaardeerde collega. Zijn bekendheid en betrokkenheid met de organisatie, de mensen en de bedrijfsvoering wordt gezien als een groot voordeel voor de komende periode. Hij gaat zijn functie als directeur bij de Vrijwilligers Centrale (24 uur per week) combineren met zijn rol als algemeen coördinator van Stichting Present Heerhugowaard/Langedijk (12 uur per week).

Ontwikkelingen

Bestuur en team van de Vrijwilligers Centrale bedanken Eerde de Swart zeer voor zijn tomeloze inzet als directeur in de afgelopen vijf jaar. Hij volgde nieuwe ontwikkelingen op de voet en als het even kon werd daarbij aangehaakt.

Projecten

Onder zijn leiding werden projecten opgezet zoals onder andere Aan de Slag met bewoners uit de Asielzoekerscentra, verzorgde de Vrijwilligers Centrale de werving, inzet en coördinatie van vrijwilligers voor Klim naar de Hemel en presenteerde de organisatie onlangs de documentaire 'Ode aan de Alkmaarse vrijwilligers' over vrijwilligerswerk in Alkmaar.

Wieg

Intern stond hij aan de wieg van een hechte VCRA-familie. Eerde de Swart start op 1 april als Algemeen Manager bij MET Welzijn Heerhugowaard.

Nieuwe directeur vrijwilligers centrale

Eerde de Swart (r) draagt het directeurschap over aan Ruud Herder. (Foto: Annelieke Bosdijk)

ALKMAAR - Eerde de Swart, sinds 2014 directeur bij de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar, draagt per 1 april aanstaande het stokje over aan zijn opvolger Ruud Herder. Ruud Herder is al jaren betrokken bij de Vrijwilligers Centrale, onder andere als bestuurslid en als waarnemend Hoofd Administratie.

Organisatie zeer blij met benoeming collega

De organisatie is zeer blij met de benoeming van deze gewaardeerde collega. Zijn bekendheid en betrokkenheid met de organisatie, de mensen en de bedrijfsvoering wordt gezien als een groot voordeel voor de komende periode. Hij gaat zijn functie als directeur bij de Vrijwilligers Centrale (24 uur per week) combineren met zijn rol als algemeen coördinator van Stichting Present Heerhugowaard/Langedijk (12 uur per week).

Ontwikkelingen

Bestuur en team van de Vrijwilligers Centrale bedanken Eerde de Swart zeer voor zijn tomeloze inzet als directeur in de afgelopen vijf jaar. Hij volgde nieuwe ontwikkelingen op de voet en als het even kon werd daarbij aangehaakt.

Projecten

Onder zijn leiding werden projecten opgezet zoals onder andere Aan de Slag met bewoners uit de Asielzoekerscentra, verzorgde de Vrijwilligers Centrale de werving, inzet en coördinatie van vrijwilligers voor Klim naar de Hemel en presenteerde de organisatie onlangs de documentaire 'Ode aan de Alkmaarse vrijwilligers' over vrijwilligerswerk in Alkmaar.

Wieg

Intern stond hij aan de wieg van een hechte VCRA-familie. Eerde de Swart start op 1 april als Algemeen Manager bij MET Welzijn Heerhugowaard.

Opfriscursus

BERGEN - Stichting Welzijn Bergen organiseert vanaf vrijdag 1 maart 'Senior in Traffic', een opfriscursus verkeerstheorie die wegens eerder succes herhaald wordt.

Automobilisten van 65 jaar en ouder kunnen in samenwerking met rij-instructeur Arjen de Groot hun kennis van de verkeerstheorie opfrissen. Er is namelijk veel veranderd in autorijdend Nederland. Denk aan nieuwe borden, nieuwe belijning op de wegen, wijzigingen in de verkeersregels en meer. Er rijden ook steeds meer auto's op de wegen, wat het er ook niet eenvoudiger op maakt. Let op: het rijbewijs komt niet in het geding, maar deelnemers voelen zich wellicht wat zekerder als ze weer goed geïnformeerd de weg op gaan. Kom gerust en stel vragen tijdens de bijeenkomst. Plaats van handeling is Wijksteunpunt Bergen aan het Binnenhof 9.

De opfriscursus is vrijdagochtend 1 maart van 10.00 tot 12.00 uur (inloop vanaf 09.45 uur). De kosten voor deelname bedragen € 7,50. Vooraf aanmelden is verplicht; bel 072-5821450.

Landelijke prijs voor CUA

REGIO - Op de landelijke bibliotheek innovatiebijeenkomst ontving Bibliotheek Kennemerwaard een aanmoedigingsprijs van € 10.000,- en de status proeftuin voor het project Creatieve Universiteit Alkmaar (CUA). De prijs is een waardering voor ambitieuze bibliotheekexperimenten in het land.

De vakjury ziet CUA als een voorbeeld voor de nieuwe rol van de bibliotheek in het verbinden van mensen en kennis rondom maatschappelijk waardevolle ideeën en initiatieven. Het aanmoedigingsbedrag wordt onder meer besteed aan workshops en werving van deelnemers. CUA wil maatschappelijke of culturele initiatieven of projecten van de grond krijgen of een zetje in de rug geven. De bibliotheek zoekt samen met haar partners Artiance Centrum voor de Kunsten en co-workingspace Het Nieuwe Warenhuis naar zelfstandige, creatieve ondernemers en ook specialisten binnen de eigen organisaties die graag hun kennis, vaardigheden en netwerken delen. Met hen wordt onder de naam Creatieve Universiteit Alkmaar een serie van workshops en colleges georganiseerd.

Dinsdag 5 maart verzorgen Erna Winters en Rob Bangert een workshop over 'Strategisch Netwerken'. Inschrijven kan via www.creatieveuniversiteitalkmaar.nl .

Ruïnekerk
Zon 3 mrt 10.00 uur: voorganger: ds. Engele Wijnsma
Petrus & Pauluskerk
Zon 3 mrt 09.30 uur: Eucharistieviering met Benedictuskoor.
Elke vrijdag van 18.00 -19.00 uur (voor de H. Mis) aanbidding met gelegenheid tot het ontvangen van sacrament van boete en verzoening. Om 18.30 uur rozenkrans, om 19.00 uur: Eucharistieviering.
De Marke, elke eerste donderdag van de maand om 10.45 uur: eucharistieviering in de tuinzaal, waarna koffiedrinken.
Oase Bergen, Evangelische Gemeente (PCC Bergen)
Elke zondag wekelijkse samenkomst om 10.30 uur. Voorganger is Chris Green, www.oasebergen.nl

Schoorl
Joannes de Doper
Zat 2 mrt om 19.00 uur: eucharistieviering met samenzang, voorganger: pastoor Tristán Pérez.
Woen mrt om 10.00 uur: eucharistieviering met samenzang.

Protestantse Gemeente
Zon 3 mrt 10.00 uur in het Witte Kerkje te Groet, voorganger Ds Lettie Oosterhof, organist Leen Koning.

Krabbendam, PKN kerk
Zon 3 mrt 10.00 uur: ds Verhoef

Meedogenloos monster

BERGEN - In Bergen wordt momenteel op veel plaatsen gesloopt en gebouwd, vaak met zwaar materieel. Op een bouwterrein aan de Boslaan wordt het project groots aangepakt met een gigantische Liebherr Mastodfont. De oude bebouwing heeft dit monster reeds meedogenloos weggevaagd.

In gevecht met zichzelf

kijkt hij gespannen toe.

Th. Olthuis

Honky Tonk al twintig jaar sfeervol genieten

Het team van Honky Tonk, met links de drie koks Nick Bart en Marco, vooraan Samantha en rechtsachter Henny en Jan. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

SCHOORL - Honky Tonk is niet meer weg te denken uit Schoorl. Het sfeervolle restaurant in het centrum van Schoorl, is al twintig jaar dé plek waar je naar toe gaat na een goede boswandeling voor een lekkere verwenkoffie, een smakelijke lunch of een borrel.

Alles versbereid en huisgemaakt

Maar Honky Tonk is veel meer dan dat! "Mensen weten vaak niet dat je ook ontzettend lekker bij ons kunt eten", vertelt Henny, een van de twee uitbaters van Honky Tonk.

"Onze keukenbrigade, bestaande uit Nick, Bart en Marco, koken elke dag de lekkerste gerechten, en alles wordt vers bereid. We hebben nogal eens de naam een veredeld pannekoekenrestaurant te zijn. Niets mis met een goede pannenkoek, maar daarmee doet men onze keukenbrigade toch echt te kort!" vervolgt ze. "Van soepen tot het schoonmaken van een haas, er wordt uitsluitend gewerkt met verse producten. Pakjes en zakjes komen er bij deze koks niet in. Dat betekent soms dat het iets langer duurt voordat een gerecht op tafel staat, maar als mensen weten hoe dat komt dan wachten ze graag wat langer."

"Samen met Samantha Elbrow, onze hoofd bediening én rechterhand, hebben we een cursus ontwikkeld waarin personeel in drie maanden wordt klaargestoomd voor het vak. Want goed personeel kan je zaak maken, zoals slecht personeel het kan verpesten. Wij eisen een hoge mate van klantvriendelijkheid van onze mensen, net als snelheid en warenkennis. Ook is het belangrijk dat iemand in het team past. We hebben zo'n 40 man aan personeel waarvan het grootste gedeelte puber is. Dat kan onderling best weleens knallen, maar altijd met respect." Henny lacht: "En als ik iemand dan aanspreek op zijn of haar gedrag zeggen ze: 'jeetje Henny, je lijkt m'n moeder wel!' Die taak neme ik graag op me hoor!"

Met mooi weer is het genieten op het verwarmde terras met uitzicht op het klimduin waar de kindertjes naar hartenlust kunnen spelen. Maar ook, of juist, met minder weer zit het heerlijk bij Honky Tonk. Er liggen kussens, kleedjes en een brandend haardvuur zorgt voor de lekkere warme Honky Tonk sfeer.

Henny en Jan

Samen met compagnon Jan runt ze al twintig jaar het sfeervolle café restaurant. Jan zorgt voor de organisatie, de bestellingen en de administratie, en Henny is van de sfeer, de ideeën, de feesten en partijen en het personeel. Henny: "En dat vieren wij met een feestelijk weekend! In die twintig jaar is er veel gebeurd, het is goed om daar het glas op te heffen en even bij stil te staan."

In de advertentie leest u alles over het jubileumweekend. Of kijk op www.honkytonk.nl.

Bieb biedt hulp bij belastingaangifte

Wie hulp nodig heeft bij het invoeren van zijn belastinggegevens, kan terecht in de bibliotheek. Foto: Aangeleverd

BERGEN - Sommige mensen kunnen wel wat hulp gebruiken bij hun belastingaangifte via de computer. Zij kunnen iedere woensdagmiddag in maart en april terecht in de bibliotheek aan de Dreef 1 in Bergen. Samen met MEE de Wering biedt de bibliotheek ondersteuning bij de digitale aangifte voor 2018.

Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Bergen, gratis beveiligd computer- en internetgebruik. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten is gratis en voor iedereen, lid of geen lid. De mensen doen in principe zelf hun aangifte, maar kunnen bij vragen terecht bij de medewerker van MEE de Wering die hen met raad en daad bijstaat. Aanmelden voor één van deze woensdagmiddagen kan via 088-0075000 (bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur). Zorg in elk geval voor een werkend DigiD.

Samenwerking

De samenwerking tussen de Belastingdienst en Koninklijke Bibliotheek (KB) bestaat sinds 2016. Bijna alle bibliotheken in Nederland bieden dankzij die samenwerking gratis digivaardigheidscursussen aan voor mensen die moeite hebben met de digitale overheid. Bovendien organiseren ze - in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties - hulp bij het invullen van de online belastingaangifte, bijvoorbeeld via belastingspreekuren. De samenwerking is in januari voor vier jaar verlengd. Dit maakt blijvend hulp bij belastingaangifte in bibliotheken mogelijk.

Beter leren omgaan met de computer, internet en sites van de overheid? Volg dan de cursus Klik&Tik of Digisterker. Vraag naar de mogelijkheden bij de bibliotheek.

Ladies Night in Hoornse Vaart

Zwembad Hoornse Vaart organiseert een Ladies Night. (Foto: )

ALKMAAR - Zwembad Hoornse Vaart houdt zaterdag 16 maart van 18.30 tot 22.30 uur een Ladies Night boordevol activiteiten. Deze sportieve en gezellige avond is voor ladies only.

Bezoekers worden ontvangen met een welkomstdrankje terwijl een dj zorgt voor de muziek. "Lekker kletsen met vriendinnen onder het genot van een hapje en een drankje of samen losgaan op de beats, alles kan tijdens deze ladies night", aldus Daphne Kieft, organisator van deze avond en instructrice bij de Hoornse Vaart. "Heb je zin in een lekkere workout? Doe dan mee aan een van de vijf aquafitnesslessen: aquajoggen, floatfit, aquafit, quarobics en tabaqua. En als je wilt, doe je ze natuurlijk gewoon allemaal!" vertelt Daphne enthousiast. Zowel het golfslagbad als het 25-meterbad is geopend. Daarnaast kan er gerelaxed worden in de whirlpools, stoomcabines, zonnebanken of de onlangs bij het bad geopende Body Mind & Breath area.

Zeemeermin

Deze avond organiseert de Hoornse Vaart een zeemeerminclinic voor volwassenen. Daphne: "Op onze social media wordt regelmatig gevraagd naar zeemeerminlessen voor volwassenen. De bezoekers van de ladies night krijgen de primeur. We gaan het doen!" Het bad heeft zeemeerminstaarten in diverse maten beschikbaar voor vrouwen die mee willen doen om te ervaren hoe het is om je als meermin door het water te bewegen.

Tickets

De ladies night is zaterdag 16 maart van 18.30 tot 22.30 uur in zwembad Hoornse Vaart. Tickets à € 9,95,- zijn verkrijgbaar via de kassa of via www.hoornsevaart.nl/ladiesnight. Bij de eerste vijftig online verkochte tickets is een goodybag inbegrepen.

'Geweldig zitcomfort voor jaren'

Meubelzorg-adviseur Jente Boer. (Foto: Vincent de Vries)

HEERHUGOWAARD - Zitten is voor veel mensen steeds belangrijker. Het is van groot belang de juiste stoel te kiezen, want een te grote of te kleine stoel kan klachten geven aan nek, rug of gewrichten. Meubelzorg streeft er al jaren naar de ultieme vorm van comfort te leveren met meubels, relaxfauteuils en sta-op stoelen die geheel op maat gemaakt zijn. Het voorkomen van klachten is immers beter dan genezen!

Een goed zitmeubel is belangrijker dan menigeen denkt. Op een zeker moment komt men op een leeftijd dat het moeilijker wordt om uit de stoel te komen. Daarvoor heeft Meubelzorg de sta-op module, die geplaatst kan worden in bijna alle modellen die het bedrijf aanbiedt. De fauteuils van Meubelzorg worden met veel zorg en aandacht geheel op maat gemaakt, vanaf ontwerp tot aan de levering. Er wordt niet met standaard maten gewerkt, maar maatwerk geleverd. De meubels zijn met diverse opties te monteren, zoals aparte motors om de rugleuning, zitting, voetklep, hoofd- en lendesteun elektrisch te bedienen en massage-elementen.

Proefzitten

Stoelen van Meubelzorg zijn van hoge kwaliteit en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Kies uit de ruime collectie moderne en klassieke modellen die naar eigen smaak kunnen worden 'aangekleed' met diverse soorten arm- en rugleuningen, voetsteunen en een enorm assortiment aan soorten en kleuren bekleding in leer en stof. Een fauteuil van Meubelzorg staat garant voor jarenlang comfort en plezier, en ook na levering van het meubel kan men rekenen op uitstekende, snelle en kosteloze service. Kom gerust een keertje 'proefzitten'; de showroom is te vinden aan de WM Dudokweg 32-34 in Heerhugowaard. Kijk ook eens op meubelzorg.nl.

DermaPuur: lief voor de huid

Samantha Kool van DermaPuur beschikt over diverse apparatuur om de huid zo uitgebreid mogelijk te analyseren en te behandelen. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Samantha Kool is huidtherapeut en trotse eigenares van de Huidkliniek DermaPuur in Alkmaar. Sinds zij zestien jaar geleden vanuit China naar Nederland kwam, heeft zij de titel Bachelor of Healthcare op de Haagse Hogeschool behaald. Met een schat aan ervaring, opgedaan in verschillende klinieken en bij cosmetisch artsen en dermatologen begon zij in 2015 haar huidkliniek DermaPuur in Heerhugowaard. In 2017 is de kliniek verhuisd naar Wijkcentrum Wijkwaard, Muiderwaard 236b in Alkmaar. Binnenkort wordt er tweede locatie van DermaPuur geopend in Leerdam.

Regelmatig krijgt Samantha doorverwijzingen van huisartsen voor huidproblemen zoals acne, rosacea, couperose, pigmentvlekken, melasma, alopecia/haaruitval, beenvaten, overbeharing, tatoeages, littekens, wratten en diepe rimpels. Inmiddels zijn er drie medische lasers van wereldniveau aanwezig bij DermaPuur om cliënten zo goed mogelijk te kunnen helpen. Naast laserontharing, tatoeageverwijdering en huidverjonging voert zij ook behandelingen uit met andere moderne technieken zoals RRS-Skinboosters, SkinTech peelings, microneelding met U225 injector en/of DermaPen en Cryopen.

Wie huidproblemen heeft kan bij DermaPuur langskomen voor een intakegesprek. Met een modern huidanalyse-apparaat kan Samantha Kool diep inzoomen in de huid, waardoor de huidproblemen beter te zien zijn dan met het blote oog. Daarna wordt er een persoonlijk behandelingsplan opgesteld. Meer informatie is te vinden op www.dermapuur.nl of bel 072-5721051.

Expositie Charlotte Caspers in Kranenburgh

Charlotte Caspers aan het werk in haar atelier. (Foto: Michel Claus)

BERGEN - Het verfijnde werk van kunstenaar en restaurator Charlotte Caspers is nu te zien in Museum Kranenburgh, in de tentoonstelling 'STUDIO CHARLOTTE - in het atelier met Charlotte Caspers'.

Zondag 3 maart van 15.00 tot 16.00 uur vertelt Caspers (1979) in Kranenburgh over haar kunst, haar fascinaties en bijzondere manier van kijken en werken tijdens een speciaal georganiseerde lezing. In 'STUDIO CHARLOTTE' deelt ze haar fascinatie voor het landschap, de natuur en natuurlijke materialen - hout, pigmenten, bladgoud - met de bezoeker. De meeste mensen kennen Caspers als expert in het populaire tv-programma 'Het geheim van de Meester' met Jasper Krabbé. Ze schildert hierin meesterwerken minutieus na, maar de kunst die ze zelf maakt laat ze zelden zien. Haar presentatie in de oudbouw van Museum Kranenburgh ademt de sfeer van haar intieme atelier. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 5 mei.

Reserveren

Aanmelden voor de lezing door Caspers kan via rondleidingen@kranenburgh.nl. De bevestiging van de reservering is tevens het toegangsbewijs. Kosten € 7,50 per persoon, exclusief museumentree.

10 / 16

Deze week in Cinebergen

The Favourite

Deze week beleeft bij Cinebergen Het Pärt Gevoel - Het universum van Arvo Pärt van Cinebergens eigen Paul Hegeman, zijn Nederlandse première. De documentaire stelt Arvo Pärt, de grootste componist van onze tijd, centraal. Nog niet eerder vertoont, zien we Pärt aan het werk terwijl de kunstenaars die zijn muziek uitvoeren of erdoor geïnspireerd worden de verschillende aspecten van het fenomeen Pärt belichten. Mary Queen of Scots gaat in op het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart en haar strijd tegen 'rivaal' Queen Elizabeth I. Daarnaast enkele niet te missen prolongaties: de oogstrelende, vileine en absurdistische kostuumfilm van Yorgos Lanthimos The Favourite, het indrukwekkende Werk ohne Autor van Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van het Oscar-winnende Das Leben der Anderen, de ultieme van Gogh film At Eternity's Gate, het absolute meesterwerk Roma, een adembenemende reis door het bergachtige Kirgizië in Continuer en de onweerstaanbare, hartverwarmende komedie Stan & Ollie.

Het Pärt Gevoel

We krijgen zo een bijzondere inkijk in het universum van Arvo Pärt. Een universum dat niet alleen bewoond wordt door klassieke musici als Tõnu Kaljuste, Candida Thompson of Daniel Reuss maar ook door andere kunstenaars zoals de choreograaf Jirí Kylián, filmmaker Alain Gomis en de jonge Canadese techno-componist Kara-Lis Coverdale. Allen zijn zij op zoek naar het Pärt gevoel.
do 28 - 20:00 | zo 03 - 15:30 | wo 06 - 20:00

The Favourite

Oogstrelende, vileine en absurdistische kostuumfilm van Yorgos Lanthimos over het gekonkel aan het 18e eeuwse hof van de Britse koningin Anne.
vr 01 - 14:30 | zo 03 - 20:00

Werk ohne Autor

Wanneer de jonge kunstenaar Kurt in de studente Ellie de liefde van zijn leven denkt gevonden te hebben, begint hij schilderijen te maken over de traumatische herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Nazi-jaren.
vr 01 - 20:00

At Eternity's Gate

Schilder/ filmer Julian Schnabel maakte met behulp van een magnifiek acterende Willem Dafoe de ultieme van Gogh film, waarbij hij zich vooral concentreert op de scheppingskracht van de geniale schilder.
za 02 - 16.30 uur | zo 03 - 11.00 uur

Mary, Queen of Scots

Mary Queen of Scots gaat in op het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart en haar strijd tegen "rivaal" Queen Elizabeth I. Op haar zestiende werd Mary koningin van Frankrijk, op haar achttiende was ze al weduwe. Ze keert terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeist. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I. De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie tegen elkaar op. Ze zijn rivalen op het gebied van macht en de liefde. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijke de loop van de geschiedenis bepalen. Met indrukwekkende rollen van Saoirse Ronan en Margot Robbie.
za 02 - 20.30 uur | ma 04 - 20.00 uur

Roma

Meesterwerk van Alfonso Cuarón (Gouden Leeuw Venetië) schetst een sfeervol portret van een Mexicaans gezin en hun kindermeisje Cleo in de politiek woelige jaren '70/'71.
di 05 - 14.30 uur

Continuer

De gescheiden moeder Sybille en haar dolende tienerzoon onderhouden een kwetsbare relatie. In de hoop hun beider levens een positieve wending te geven besluiten ze een reis door het bergachtige Kirgizië te maken.

di 05 - 20.00 uur

Stan Ollie

Onweerstaanbare hartverwarmende komedie. In de nadagen van hun carrière toeren Laurel Hardy door Engeland in de hoop nog een nieuwe film te kunnen maken. Perfecte cast van Steve Coogan en John C. Reilly.
wo 06 - 14.30 uur

Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7; www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Zing mee met Bach

Ellen Verburgt verzorgt de workshop Zingen met Bach. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Stichting Bachcantate Bergen organiseert zondag 3 maart een workshop getiteld 'Zingen met Bach', onder leiding van Ellen Verburgt.

Centraal staat Bach's muziek uit de passietijd. De workshop is bedoeld voor leergierige koorzangers die willen kennismaken met de muziek van Bach of die hun kennis daarover willen verdiepen. Aandacht wordt geschonken aan vocale techniek aan de hand van een ander repertoire dan bij eerdere workshops. Er is geen auditie en geen stemtest. Iedere zingende liefhebber die meer over Bachs vocale muziek wil weten kan meedoen (maximaal vijftig deelnemers). De workshop is van 13.30 tot 16.30 uur in de protestantse kerk aan de Duinweg 5 in Schoorl. Aan het eind van de workshop, om 16.30 uur, is er een korte uitvoering voor publiek. Reserverien? Mail naar secretariaat@bachcantatebergen.nl.

Expositie in museumhoeve Overslot

Nieuwe expositie in museumhoeve Overslot. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - De expositie Greetings from Skage, Pay Bah van de in Alkmaar geboren kunstenaar JP wordt zaterdag 2 maart geopend.

Hij zegt zelf over z'n werk: "ik heb middels mijn olieverfschilderijen goud gevonden in het tegenovergestelde van perfect, mooi, instant-resultaat en afscheid." Naast hedendaagse kunst is de meer dan 1000-jarige kunstgeschiedenis van de Egmonden te zien en het museum met antiquiteiten. Waaronder naturalia met een grote collectie schelpen en etnografica, waaronder een nieuwe collectie attributen van de Noord Amerikaanse indianen, zoals pijl en bogen en hoofdtooien. Museumhoeve Overslot is ieder weekend vrij te bezoeken van 15.00 tot 18.00 uur aan de Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef.

Zangers gezocht

REGIO - Regio Vocaal, het nieuwe projectkoor voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, West-Friesland en de kuststreek, heeft na de informatieochtend van 2 februari inmiddels zo'n tachtig aanmeldingen uit de wijde omgeving binnen gekregen waarvan tien tenoren en tien bassen. Voor een zo evenwichtig mogelijke koorbalans kunnen daar nog wat mannen bij. Dus wilt u in een koor zingen, maar zich niet verbinden aan een vereniging? Wilt u met een beperkt aantal repetities naar een mooi en kwalitatief goed concert toewerken? Zingt u al in een koor, maar wilt u (tijdelijk) iets anders erbij? Meldt u zich dan aan. Repetities vanaf september, concert(en) in het weekend van 14 december. Info: www.regiovocaal.nl.

Concert over dichteres Hadewijch

Zo'n twintig zangers en muzikanten verzorgen de voorstelling 'Hadewijch'. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Een twintigtal zangers en muzikanten verzorgt vrijdagavond 8 maart vanaf 20.00 uur de voorstelling 'Hadewijch' in de Sint Josephkerk aan de Nassaulaan 4 in Alkmaar.

Zelfbewuste en ontwikkelde vrouw

De dichteres en mystica Hadewijch leefde in de dertiende eeuw in Vlaanderen. Zij schijnt een voor die tijd onafhankelijke, zelfbewuste en ontwikkelde vrouw te zijn geweest. Haar liefde voor God bracht zij onder woorden in haar minnedichten.

Heleen van Els

Componist en muzikant Heleen van Els heeft vijf van deze minnedichten op muziek gezet en met een koor en een aantal muzikanten ingestudeerd. In 2016 maakte deze groep uit Swifterbant in Alkmaar veel indruk met de prachtige muzikale uitvoering van het 'Evangelie naar Maria'. De minnedichten worden gezongen in het Middelnederlands. Theologe Jos van Steen houdt vooraf een korte inleiding over Hadewijch en haar liefdesmystiek.

De Zwaan

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door De Zwaan, de PGA, de parochie HH Matthias-Laurentius en de Laatdiensten. De kaartverkoop vindt plaats tussen 19.30 en 19.55 uur. De entree bedraagt € 7,50, exclusief programmaboekje met alle teksten. Kijk op www.dezwaan-alkmaar.nl/programma of bel 06-55276104.

Inschrijving Talentenshow Egmond

Inschrijving Talenten Show 2019. (Foto: aangeleverd.)

EGMOND AAN DEN HOEF - Dit jaar organiseert Jeugdbelangen Egmond aan den Hoef een gecombineerde playback- en talentenshow voor alle basisschoolkinderen onder de titel: Egmond`s got talent! en wel op zondagmiddag 24 maart van 13.30 tot 17.00 uur in het Dorpshuis Hanswijk.

Heb je talent zoals bijvoorbeeld live-zingen, dansen, acrobatiek, playbacken, voetballen, een muziekinstrument bespelen, of een verrassend tot nu toe onbekend talent? Ken je een bijzondere act of wil je op het toneel laten zien wat jij allemaal kan solo of met een groep? Wij hopen weer op net zulke enthousiaste deelnemers als in vorige jaren op het podium van het Hanswijk en met nog meer juichende fans in de zaal. In ieder geval is de winnaar van de playbackshow van 2017 Kiki Castricum uitgenodigd. In verband met de beperkte capaciteit en de nodige voorbereidingen is aanmelding vooraf nodig. Bij grote belangstelling zal er een loting plaatsvinden. Inschrijving is mogelijk voor solisten en groepen en de inschrijfformulieren zijn inmiddels verspreid via de Hoever basisscholen. De inschrijving voor de talentenshow is op woensdag 6 maart 13.30 uur in het Dorphuis Hanswijk door opgave van naam (of namen), telefoonnummer + omschrijving van de act en betaling van deelname bedrag van € 4,- per persoon. Het inschrijfformulier met de deelnemersbijdrage mag ook in gesloten enveloppe vooraf of uiterlijk 8 maart ingeleverd bij Michelle Koopman, Pr. Bernhardlaan 6.

Voorjaarsconcert Eensgezindheid in De Schulp

Voorjaarsconcert Muziekvereniging Eensgezindheid. (Foto: aangeleverd).

EGMOND-BINNEN - In Dorpshuis 'De Schulp' organiseert Muziekvereniging Eensgezindheid zaterdag 9 maart om 20.00 uur een Voorjaarsconcert met een Hollands (meezing) tintje.

Mats, een jonge trompettist uit het opleidingsorkest zegt het in een video zo: 'Het is zo mooi dat je met zijn allen een eenheid vormt.' Tine, die al heel wat jaartjes langer meespeelt zegt in een ander interview: 'Het mooiste van de fanfare vind ik dat je met heel veel mensen, jonge mensen, oude mensen samen een hobby hebt en muziek maakt.' Bij Muziekvereniging Eensgezindheid gelooft men in de combinatie oefenen, groeien en samen muziek maken. Als je elke week bij elkaar komt heb je perspectief en groei nodig. Want die hersens moeten wel steeds uitgedaagd worden, anders dutten ze in en wordt muziek maken een verplicht nummer. Dirigent Marije Koopmans speelt zelf trompet, onder ander in het orkest van Tata Steel. Ook zij oefent als het even kan elke dag om de kwaliteit op peil te houden. In het filmpje is te zien hoe ze oefent en vertelt ze hoe ze aan het werk is met het fanfareorkest. Alle filmpjes zijn te zien via de Facebookpagina van Muziekvereniging Eensgezindheid. Muziekvereniging Eensgezindheid wil een en ander wel eens testen en ook het publiek in de gelegenheid stellen om zelf te ervaren wat muziek doet. Het komende voorjaarsconcert heeft een Hollands tintje gekregen vanwege enkele meezingers die in het programma zitten. Er zal worden geoefend met het publiek; er wordt met name aandacht besteed aan het prachtige lied Het Dorp. Alle filmpjes zijn te zien via de Facebookpagina van de muziekvereniging Eensgezindheid. Het gaat er dan niet om de prachtige uitvoering van Wim Sonneveld te evenaren, maar om zelf mee te zingen en samen met de anderen een eenheid te vormen.

Gemeente gaat zorgvuldig om met gegevens van haar inwoners

BERGEN - In recent onderzoek is aangetoond dat de gemeente met voldoende zorg omgaat met de persoonsgegevens van de inwoners. De gemeente beheert de gegevens van al haar inwoners: de basisregistratie personen (BRP). Het systeem houdt ze niet alleen actueel, ze zorgt ook voor uittreksels ervan als inwoners daarom vragen. Met die persoonsgegevens in het bestand gaat men zorgvuldig om.

Lezing over boek 'De nachtdanser'

Het boek 'De nachtdanser' gaat over een bijzondere pelgrimstocht. (Foto: Aangeleverd)

BERGEN - Schrijver André Nuyens vertelt in zijn laatste boek 'De nachtdanser' over een bijzondere pelgrimstocht. Ook Bergen was een bedevaartsoord.

Bedevaartsplaatsen ontstonden omdat ter plekke een wonder was gebeurd. Lang geleden bezocht men een kerkje dat in de nabijheid van de Kapellaan stond waar nu nog een kleine gedenkplek is.

Pelgrimstocht

De schrijver heeft ook zelf delen van de pelgrimstocht naar Santiago gelopen. Ervaringen tijdens deze tocht heeft hij in zijn boek 'De nachtdanser' verwerkt. Donderdagmiddag 14 maart verzorgt Nuyens een lezing in het Wijksteunpunt aan het Binnenhof 9, aanvang 13.30 uur uur. Kosten € 5,-.

Aanmelden is gewenst. Dat kan via 072-5821450.