Heerhugowaards Nieuwsblad

26 februari 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 26 februari 2019


Succesvolle CityRun begint bij AV Hera

Hera-trainer Henk van Dijk (r) helpt deelnemers aan de CityRun zich op de juiste manier voor te bereiden: 'In groepsverband trainen verhoogt het plezier.' Jolanda Jacobs Fotografie

HEERHUGOWAARD - Weddenschap afgesloten, beginnende loper, je persoonlijk record verbeteren of al even niet meer getraind? Iedereen heeft zijn eigen redenen om goed voorbereid aan de start te verschijnen van de Heerhugowaard Cityrun By Night. Atletiekvereniging Hera kan lopers helpen om hun doel te bereiken. Onder leiding van Henk van Dijk, Europees en Nederlands kampioen op diverse hardlooponderdelen bij de Masters, traint een groep deelnemers tien weken lang om zijn doel te behalen: succesvol de Heerhugowaard CityRun by Night, vrijdag 12 april, voltooien.

Atletiekvereniging geeft tips voor juiste voorbereiding

Goed voorbereid aan de start staan van de CityRun is cruciaal, meent Van Dijk. "Allereerst zorgt een goede trainingsopbouw ervoor dat je prettiger gaat hardlopen, je wordt energieker en fitter. Met als resultaat dat je de CityRun makkelijker kunt lopen en mogelijk ook je tijd van vorig jaar kunt verbeteren. Ook kan je daardoor meer genieten van dit gezellige evenement en zal je merken dat je dan sneller herstelt van deze inspanning."

Theorie en praktijk

AV Hera heeft een speciaal trainingsprogramma opgezet voor deelnemers aan de Heerhugowaard CityRun, dat onlangs van start is. Er zijn twee groepstrainingen, op zaterdagochtend en woensdagavond. Van Dijk: "In groepsverband trainen verhoogt het plezier van deze voorbereiding en geeft de deelnemers steun. Gedurende een periode van tien weken krijgen de deelnemers een gevarieerd trainingsprogramma. Daarnaast krijgen de deelnemers een schema mee om eenmaal per week zelf te trainen. Tijdens de cursus werken we met een verantwoorde trainingsopbouw, komt er theorie aan bod, hardloop-specifieke oefeningen en doen we een intervaltraining op de atletiekbaan. De cursus duurt tot één week na de CityRun, zodat we gezellig kunnen afsluiten, napraten en nieuwe doelen kunnen stellen. Zoals bijvoorbeeld de Dam tot Damloop (by Night)."

Voorjaarsloop

Deelnemers aan de training krijgen bovendien de kans om wedstrijdervaring op te doen: onderdeel van het programma is een startbewijs voor de Voorjaarsloop die AV Hera zondag 10 maart organiseert. In een gemoedelijke sfeer en minder massaal dan de CityRun lopen de deelnemers vijf of tien kilometer door de polder. Ook kunnen ze een Coopertest van twaalf minuten doen; ideaal om te kijken hoe het met de conditie gesteld is en waaraan nog gewerkt moet worden. Voor iedereen die zich liever zelfstandig voorbereid op de CityRun, heeft Henk van Dijk nog enkele algemene tips. "Ga niet te snel van start; begin op 'praattempo' en bouw langzaam de afstand op. Waak er ook in de wedstrijd voor niet te snel van start te gaan. Het is beter om halverwege te ontdekken dat je nog kunt versnellen, dan dat je inzakt en misschien wel moet gaan wandelen. Vorm een hardloopgroepje of sluit je aan bij een vereniging. Samen lopen is namelijk veel gezelliger en maakt het makkelijker om vol te houden. Train ook een aantal keer 's avonds op het tijdstip van jouw start, doe in de week voor de CityRun een stapje terug in trainingsafstand en loop op ingelopen schoenen. Maar bovenal: geniet van het gezellige evenement!"

Inschrijven

De Heerhugowaard CityRun by Night wordt vrijdagavond 12 april gelopen. Er is een KidsRun (0,6 of 1,1 kilometer), een CityRun en een BusinessRun (beide vijf of tien kilometer). Inschrijven kan via www.heerhugowaardcityrun.nl. De opbrengst gaat onder meer naar stichting Medische Kindercirkel Alkmaar (www.mkcalkmaar.nl.).

Zwerfafval

Houd Heerhugowaard schoon. (Foto: AdobeStock/ Maria Sbytova)

HEERHUGOWAARD - Wethouder Jan van der Starre geeft dinsdag 26 februari het startschot voor de campagne 'Zwerfafval'. Hij doet dat om 14.00 uur vanuit het gemeentehuis, samen met de bekende 'zwerfinator' Dirk Groot.

Zwerfafval is een grote ergernis voor burgers en heeft absoluut ook de aandacht van het gemeentebestuur. Het doel van de campagne is om te kijken hoe het zwerfafval verminderd kan worden. De campagne sluit goed aan bij de inzameling aan huis van plastic, metaal/blik en drinkkarton waar de gemeente nu op inzet. Zwerfafval bestaat voor het grootste deel deel uit dit afval. Van der Starre licht de activiteiten van de campagne 'Zwerfafval' deze dag nader toe.

Open dag werken in zorg

Surfer strijdt tegen Plastic Soup

Concert voor donateurs Gouden Dagen

Present zoekt projectleider

HEERHUGOWAARD - Stichting Present Heerhugowaard-Langedijk is naarstig op zoek naar een nieuwe projectleider. "De vorige projectleider heeft helaas afscheid genomen. Daarom zijn geïnteresseerden in deze vrijwilligersfunctie zeer welkom", aldus Ruud Herder, sinds begin deze maand de nieuwe coördinator van de stichting.

Hij legt uit: "Als projectleider ben je de spin in het web rondom een project. Je bent betrokken bij de voorbereiding en het contact met de aanvragende zorgprofessional, inventariseert wat er nodig is en wie er nodig is om het project uit te voeren, maakt afspraken over de taakverdeling en zet alles in een planning. Een rijbewijs is gewenst omdat je regelmatig klusadressen bezoekt en klusmaterialen vervoert." Present zet zich in opdracht van maatschappelijke organisaties in voor mensen met een slechte gezondheid, armoede en een sociaal isolement. Ruud: "Wie het leuk vindt om te organiseren en te regelen, en daarbij deel wil uitmaken van een klein maar oergezellig team kan zich aanmelden. Dat kan ook in het kader van een maatschappelijke stage."

Interesse? Mail naar info@presentheerhugowaard-langedijk.nl of bel 06-20841262.

Open dag werken in de zorg

De banen liggen voor het oprapen in de zorg. (Foto: Rodi Media/ archief)

HEERHUGOWAARD - Magentazorg organiseert zaterdag 16 maart een banenmarkt voor iedereen die interesse heeft in werk in de zorg. Ze hoeven daarvoor geen zorgachtergrond te hebben. Er is een vacatureplein, een informatieve markt waar men in gesprek kan gaan met zorgmedewerkers en er worden leuke presentaties en workshops georganiseerd.

De inloopochtend is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over werken in de zorg; professionals die al in de zorg werken, maar ook mensen die geen zorgachtergrond hebben. De banenmarkt vindt plaats tijdens de Week van Zorg en Welzijn. Landelijk wordt er die week, van 11 tot en met 16 maart, extra aandacht gevraagd voor de verschillende functies in de zorg. Door heel Nederland openen zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren om te laten zien wat werken in zorg en welzijn inhoudt.

Solliciteren

In Zuyder Waert kunnen belangstellenden zaterdag 16 maart van 09.30 tot 12.30 uur binnenlopen voor een kennismaking. Op het plein staan verschillende stands waar medewerkers van Magentazorg graag iets vertellen over hun werkzaamheden in de thuiszorg of op de woonzorglocaties. Op het vacatureplein kunnen bezoekers hun cv laten checken, meer informatie krijgen over werken en leren bij Magentazorg en solliciteren op vacatures die er op dit moment zijn. Daarnaast wordt er ook een interessante presentatie gegeven over de opleidingstrajecten die Magentazorg samen met ROC Kop van Noord-Holland organiseert en kan worden deelgenomen aan een interactieve workshop over omgaan met iemand met dementie.

Woonzorglocatie Zuyder Waert is te vinden aan de Titanialaan 15 in Heerhugowaard. Kijk ook eens op www.magentazorg.nl

Koppie laten hangen...

'Op de knieën voor de Helleborus'. (Foto: Aangeleverd)

In de volksmond worden Helleborussen wel 'kerstrozen' genoemd. Ze bloeien vroeg. Heel soms inderdaad al rond de kerst maar om ze nu meteen zo te noemen. Nee. De bloei gaat pas nu echt van start. De bloemen zijn romig wit, geel en abrikoos tot roze, donkerpaars. Effen of gespikkeld. Jammer is wel dat ze hun koppie laten hangen, zeker als het koud wordt. Na een nachtvorst liggen ze languit op de grond. Omvergeduwd door de koude. Ze herrijzen weer snel als het warmer wordt. De bladeren groeien flink. Langzaam overwoekeren ze de schoonheid van de bloem. Tijd voor ingrijpen. Bovendien zie je vaak de bladvlekkenziekte verschijnen. Bladeren snoeien en afvoeren! Kleinzoon Floris helpt, net als vorig jaar, me-vrouw Els met het snoeien. Hele klus maar de moeite waard. Zonder blad is alle aandacht voor deze bloemjuweeltjes.

Reageren? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl. Het eerste open tuinweekend is 20 en 21 april, zie www.dezintuigentuin.nl

'Plastic Soup Surfer' strijdt tegen zwerfafval

'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga vertelt over zijn ervaringen. (Foto: Flickr)

HEERHUGOWAARD - Merijn Tinga, de 'Plastic Soup Surfer', komt donderdag 14 maart in Heerhugowaard. In de Vue bioscoop is dan de film te zien over zijn 1.200 kilometer lange tocht over de Rijn, peddelend op een surfplank gemaakt van zwerfafval. Een indrukwekkend verslag waarmee hij aandacht vraagt voor het probleem van plasticvervuiling. De film wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Heerhugowaard, die de vertoning ziet als start van de campagne naar de Landelijke Opschoondag.

De avond wordt geopend door wethouder Jan van der Starre (Stadsbedrijf), de inloop start om 19.00 uur. Na afloop van de film is er een kleine informatiemarkt waar iedereen vragen kan stellen aan Merijn Tinga. Ook afvalverwerker HVC, de gemeentewerf en Recycle Valley zijn aanwezig.

From Source to Sea

De vijftig minuten durende film 'From Source to Sea' laat de peddeltocht van Merijn zien, die start bij de oorsprong van de Rijn in de Zwitserse Alpen en tot de Noordzee bij Rotterdam gaat. De film geeft een goed beeld van de omstandigheden die Merijn moest overwinnen. Tekenend is het kwaliteitsverschil tussen het water nabij de bron van de Rijn en het water uit de Rotterdamse haven. Dat laatste blijkt heftig vervuild te zijn en vol plastic microdeeltjes te zitten. Daarnaast bezoekt Merijn een plasticrecyclingbedrijf in Spijk, zijn er ontvangsten in verschillende steden en de samenwerking met het Science Centre van de TU Delft (makers van het speciale surfboard).

Aanmelden voor de filmavond kan via www.heerhugowaard.nl/aandebak. Onder de aanmelders worden twee wasteboards verloot. Een wasteboard is een skateboard gemaakt van gerecyclede plastic doppen. De toegang is gratis. De gemeente wil op deze manier inwoners bewust maken van de problematiek rondom plastic en zwerfafval. Samen kunnen we er iets aan doen!

Internationale Vrouwendag in bieb

Barbara Breedijk schrijft en zingt liedjes over het dagelijks leven. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Bibliotheek Kennemerwaard organiseert samen met De Werkgroep Vrouwenactiviteiten Heerhugowaard een aantrekkelijk programma om vrijdag 8 maart Internationale Vrouwendag te vieren. Jolanda van der Velden vertelt in de bibliotheek in Heerhugowaard over haar ervaringen in de zorg en presenteert haar boek 'Zorg op recept'. Daarna is er een muzikaal optreden van singer-songwriter Barbara Breedijk

Het zal je maar overkomen: geen grip meer hebben op je eigen leven en alles wat daar dan mee samenhangt. Van der Velden heeft haar ervaringen op treffende wijze op papier gezet. Met humor weet ze het beladen onderwerp van onze zorg op een luchtige manier te brengen. In 'Zorg op recept' beschrijft ze gebeurtenissen die ze in haar werk als verzorgende heeft meegemaakt. Aansluitend is iedere keer een lekker recept te vinden. Het doel? De zorg in een positiever daglicht stellen! Met recht 'zorg op recept'! Jolanda start haar presentatie om 15.15 uur.

'Boer zoekt vrouw'

Vanaf 16.00 uur is er muziek. Barbara Breedijk is een singer-songwriter die met haar Nederlands- en Engelstalig repertoire van eigen nummers al ruim vijftien jaar op de bühne staat. Inspiratie voor het schrijven van teksten haalt ze uit het dagelijkse leven, zoals het tv-programma 'Boer Zoekt Vrouw' en uiteraard, de liefde. Barbara Breedijk stond eerder al in de finale van de Grote Prijs van Nederland.

Wie verzekerd wil zijn van een plekje, kan zich aanmelden via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek. Toegang gratis.

Donateursconcert met Guido Lamm

Guido Lamm zingt tijdens het Gouden Dagen donateursconcert. Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA

HEERHUGOWAARD - Stichting Gouden Dagen is blij met haar donateurs en gouden vrienden. Want mede dankzij hen kan ze voor senioren die zelf niet of moeilijk in staat zijn om er eens gezellig op uit te gaan, kleine en grote 'gouden' momenten organiseren. Om de donateurs en vrienden persoonlijk te bedanken organiseert het Gouden Dagen Comité Heerhugowaard donderdagmiddag 7 maart van 15.00 tot 17.00 uur haar jaarlijkse feestelijke donateursbijeenkomst restaurant Het Arboretum aan het Tamarixplantsoen 1 in Heerhugowaard.

"Onder het genot van een hapje en een drankje presenteren wij onder meer de besteding van de donaties in 2018, waarvoor het Gouden Dagen Comité haar gulle gevers zeer erkentelijk is", aldus Frits Weel, voorzitter van het Gouden Dagen Comité Heerhugowaard. "Een blik op onze jaarkalender 2019 laat zien dat we opnieuw een druk jaar krijgen met allerlei Gouden Dagen- festiviteiten, mede dankzij onze donateurs en vrienden."

De muzikale omlijsting wordt tijdens deze donateursbijeenkomst verzorgd door Heerhugowaarder Guido Lamm, zanger van het Nederlandse luisterlied en deelnemer aan het populaire tv-programma 'The Voice Senior'. Leuk om te weten is dat Guido jarenlang heeft gewerkt als leidinggevende in de gezondheidszorg en bij verpleeghuizen. Het belooft een gezellig, muzikaal feestje te worden, in een ongedwongen sfeer.

Erbij zijn? Aanmelden kan via 072-5767200 (op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur) of c.dewilde@dprs.nl. Kijk ook eens op www.goudendagen.nl.

Beukfest in Kompleks

BeukFest: niet voor tere zieltjes. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Voor de zevende editie van BeukFest, zaterdag 2 maart in Kompleks, heeft de organisatie een vette line up klaarstaan, met PPTA, Ill Trusted, Breath of Betrayal en Thoughtless.-

Het lokale Thoughtless speelt stevige metal met thrash-invloeden. Breath of Betrayal is een vierkoppige band uit Haarlem dat melodieuze metalcore speelt. De band bestaat uit oud-leden van Fobiac en Burning Horizon. De kracht van Ill Trusted uit Tilburg zit in de dynamische en af en toe hectische drums die goed zijn afgestemd op beukende en melodieuze gitaarlijnen. Met een pompende bas en scheurende lange grunts erbij resulteert de muziek in harde, melodieuze en groovy metal. PPTA is een thrashmetalband uit Purmerend, maar staat misschien beter bekend als de band die worstelmetal brengt. Het vijftal haalt namelijk inspiratie uit het Amerikaanse showworstelen!

Repair Café

HEERHUGOWAARD - Een elektrisch apparaat dat stuk is of een kledingstuk dat gemaakt moet worden? Neem het mee naar het Repair Café, waar vrijwilligers klaarstaan om te helpen bij het repareren. Toegang is vrij, wél wordt er een bijdrage voor de onkosten gevraagd.Dinsdag 5 maart van 14.00 tot 16.30 uur is het Repair Café open bij Wonen Plus Welzijn aan de Rozenlaan 2 voor het herstellen van kleding en elektrische apparaten. Maandag 11 maart van 14.00 tot 16.30 uur is in de Rivierenwijk het Spaarne 58a open voor het herstellen van elektrische apparaten.

Volg het Repair Café Heerhugowaard ook via www.facebook.com/RepairCafeHeerhugowaard, www.repaircafeheerhugowaard.nl en twitter.com/RC_HHW.

Doe mee met landelijke opschoondag Koggenland

Iedereen kan zijn steentje bijdragen om ons land schoon en opgeruimd te houden. (Foto: Aangeleverd)

KOGGENLAND - Gemeente Koggenland organiseert zaterdag 23 maart, de landelijke opschoondag, diverse opruimacties. Inwoners zijn van harte uitgenodigd deel te nemen, om zo samen op een gezellige manier bij te dragen aan een schonere leefomgeving.

Iedereen kan een opruimactie organiseren. De eerste stap is om anderen enthousiast te maken om gezamenlijk het zwerfafval in de buurt op te ruimen. Meld vervolgens de actie aan via www.koggenland.nl/opschoonactie. Inwoners mogen uiteraard ook op een andere datum aan de slag gaan. Na aanmelding neemt de gemeente contact op om te inventariseren wat er nodig is om van de opruimactie een succes te maken. Denk hierbij aan grijpers, ringen, vuilniszakken, handschoenen en/of veiligheidshesjes. Deze materialen zijn ook in kindermaten beschikbaar. Om tijdig genoeg hulpmiddelen beschikbaar te hebben is het wel belangrijk dat inwoners zich vóór 15 maart aanmelden.

René Otter, beleidsmedewerker Wonen & Ondernemen: "We willen met deze actie niet alleen mensen bewuster maken van het zwerfafval, maar er ook direct iets aan doen. Een schone leefomgeving nodigt uit om het schoon te houden." Het ruimen van zwerfafval beperkt zich niet alleen tot de landelijke opschoondag, dat kan hele jaar. Kijk voor meer info op www.supportervanschoon.nl.

Reigers vieren carnaval

Carnavalsvereniging Groen-Zwarte Reigers bestaat dit jaar elf jaar en dat moet gevierd worden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Alaaf! Alaaf! Alaaf! De Waardse carnavalvereniging Groen-Zwarte Reigers bestaat elf jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden.

Wat ooit begon als een samenvoeging van De Waertse Reigers en de Groen Zwarte Hijsers is onderhand uitgegroeid tot een groot succes: de Groen-Zwarte Reigers! Van gezellige feestjes in het Waertje (dat tijdens carnaval wordt omgedoopt tot de Leutbunker) via sociale uitjes naar verschillende verzorgingshuizen tot knallende feesten voor mensen met een beperking. De vereniging doet dit allemaal onder het mom: 'als zij niet naar ons kunnen komen, dan komen wij wel naar hen toe!'. Want ze is van mening dat iedereen behoefte heeft om af en toe eens los te kunnen gaan. Carnaval gaat dit jaar vrijdag 1 maart van start. Onder de bezielende leiding van Prins Reiger de elfde en prinses Natasja wordt het ook dit jaar een geweldig feest voor en met iedereen. Laat het normale leven eventjes achter je, zet een gek hoedje op en kom gezellig meedoen. Van jong tot oud, er is voor iedereen wel iets te vinden.

Meer informatie en het programma voor Carnaval 2019 is te vinden op groenzwartereigers.nl en facebook.com/groenzwartereigers.

Broekervaart deze zomer op herhaling

De Broekervaart: een leuk begin van een heerlijke middag uit. Foto: Aangeleverd

HEERHUGOWAARD/ LANGEDIJK - Na een succesvolle pilot hebben de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard besloten De Broekervaart dit jaar opnieuw te laten varen tussen de Westdijk in Heerhugowaard en het Havenplein in Broek op Langedijk.

Wethouder Ad Jongenelen van Langedijk: "De Broekervaart is een leuk begin van een heerlijke middag uit en zorgt voor meer bekendheid van de parels in onze gemeenten, zoals het Oosterdelgebied." De Broekervaart voer afgelopen zomer tijdens vier zaterdagen en trok gemiddeld zo'n 150 bezoekers per dag. De proefperiode wordt nu uitgebreid naar twaalf dagen, waaronder alle weekenden in juni. Elk weekend heeft een thema, variërend van een culinaire ontdekkingstocht en een actief weekend vol (water-)sport tot een kunstroute.

Bruisend startpunt

Beide gemeenten bekijken nu hoe zij samen met ondernemers deze vaardagen een aantrekkelijke invulling kunnen geven. Jongenelen: "De haven van Broek op Langedijk wordt het bruisende startpunt voor allerlei activiteiten, zoals kanovaren, suppen, wandelen, museumbezoek of een rondvaart in het Oosterdelgebied. We hopen dat mensen de kans grijpen om de mooie plekken in de regio beter te leren kennen. We kijken uit naar een zomer met veel activiteiten en bezoekers." Ondernemers die deze zomer ook een activiteit willen aanbieden kunnen contact opnemen met Stichting Toeristische Promotie Langedijk via info@toerismelangedijk.nl.

Sociëteit De Brink

HEERHUGOWAARD - De heer Koning verzorgt donderdagmiddag 28 februari vanaf 14.00 uur in sociëteit De Brink een lezing over Pakistan, mens en dier. De entree is 3,50 euro voor gasten en 3,- euro voor leden. Belangstellenden zijn van harte welkom. De lezing duurt tot 16.30 uur. Sociëteit De Brink is te vinden aan de Middenweg 168 in Heerhugowaard.

Hulp bij belastingaangifte

Wie hulp nodig heeft bij het invoeren van zijn belastinggegevens, kan terecht in de bibliotheek. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Sommige mensen kunnen wel wat hulp gebruiken bij het invullen van de belastingaangifte via de computer. Iedereen die met vragen zit en graag zou willen dat een expert even meekijkt, kan in maart en april terecht in de bibliotheek aan de Parelhof 1a in Heerhugowaard.

Samen met MET Welzijn Heerhugowaard biedt de bibliotheek ondersteuning bij de digitale aangifte voor 2018. Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt Bibliotheek Kennemerwaard gratis beveiligd computer- en internetgebruik. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten is gratis en voor iedereen, lid of geen lid. Bezoekers aan dit speciale spreekuur doen zelf hun aangifte, in groepjes van maximaal vijf mensen en indien gewenst met ondersteuning van mensen van MET Welzijn. Zij zijn maandag 4, 11, 18 en 25 maart en 1 april aanwezig van 15.30 tot 17.00 uur, en donderdag 7 maart en 4 en 18 april van 10.00 tot 11.30 uur. Aanmelden voor één van deze data kan bij MET via 088-8876971 of info@methhw.nl. Een werkend DigiD is noodzakelijk.

Bibliotheek biedt hulp

De samenwerking tussen de Belastingdienst en Koninklijke Bibliotheek (KB) bestaat sinds 2016. Bijna alle bibliotheken in Nederland bieden dankzij die samenwerking gratis digivaardigheidscursussen aan voor mensen die moeite hebben met de digitale overheid. Bovendien organiseren ze - in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties - hulp bij het invullen van de online belastingaangifte, bijvoorbeeld via belastingspreekuren. De samenwerking is in januari voor vier jaar verlengd.

Beter leren omgaan met de computer, internet en sites van de overheid? Volg dan de cursus Klik&Tik of Digisterker. Vraag naar de mogelijkheden bij de bibliotheek.

Scholieren ontwerpen affiches verkiezingen

Poster voor de waterschapsverkiezingen door Teddie Piebenga. (Foto: Ontwerp Teddie Piebenga)

HEERHUGOWAARD - Een oproep om te gaan stemmen, direct gericht aan achttienjarigen, werkt volgens de scholieren van het Han Fortmann het beste om jongeren te bereiken. Het ontwerp van Teddie Piebenga was een van de campagneposters met als insteek jongeren aan te zetten om te gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen.

Zestien 6-VWO-leerlingen van het Trinitas College, locatie Han Fortmann in Heerhugowaard maakten de ontwerpen als examenopdracht voor het vak Tekenen. Tot 15 mei zijn de posters te zien in een expositie in het kantoorgebouw van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard.

Woensdag 20 maart mag iedereen van achttien jaar en ouder stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. De 21 waterschappen zorgen voor droge voeten, schoon en voldoende water. Hoe ze dat doen, daar hebben stemmers invloed op. Om jongeren te betrekken bij het werk van het waterschap in het algemeen en de verkiezingen in het bijzonder, kregen de leerlingen van het Han Fortmann de opdracht een campagneposter voor de verkiezingen te maken.

Creatieve ontwerpen

De ontwerpen van de leerlingen blinken uit in originaliteit en creativiteit. De posters vertellen hoe de jongeren van nu kijken naar het waterschap in het algemeen en de verkiezingen in het bijzonder. Actuele onderwerpen als klimaatverandering en zeespiegelstijging zijn op meerdere posters terug te zien.

Expositie

Naast het aandeel van de leerlingen bestaat de expositie uit een historisch overzicht. Uit oude archieven kwamen foto's van ludieke verkiezingsacties, portretten van besturen en veelzeggende documenten tevoorschijn. Bijzonder is het verhaal van Eva Schalk die ettelijke decennia als waterschapsbestuurder actief was in de waterschapswereld, lange tijd een 'mannenbolwerk'.

De expositie is tot 15 mei op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur te zien in de hal van het kantoor van HHNK, Stationsplein 136 in Heerhugowaard. Gratis entree. Te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.

SVW buigt voor individuele klasse Assendelft

(Foto: )

HEERHUGOWAARD – SVW verloor zondag 24 februari vrij kansloos van Assendelft, dat na dit resultaat winnaar is van de tweede periode. Even leek een verrassing in de lucht te hangen, toen Maarten Rippens zijn ploeg al snel aan de leiding hielp. Maar nog geen half uur later zat Assendelft op rozen toen het de achterstand had omgebogen tot een 1-3 voorsprong. Aangezien er na rust niet meer werd gescoord, was dit tevens de eindstand.

Assendelft ging overdonderend van start. Met flitsende aanvallen, die meestal werden ingeleid door de uitblinkende Jesse Schleeper, werd de SVW-verdediging onder grote druk gezet. De groen-zwarten gaven echter vooralsnog geen krimp en loerden op de counter. De eerste de beste aanval leverde voor SVW meteen een doelpunt op, toen Maarten Rippens doelman Jorrit van Hoolwerf in de elfde minuut koelbloedig uitspeelde: 1-0. Even was het gedaan met de dadendrang van Assendelft. De vroege SVW-treffer zorgde bij hun voor enige onrust. SVW zette vervolgens een paar mooie aanvallen op, die echter niets opleverden. Intussen herpakte Assendelft zich en na een schitterende aanval haalde Schleeper in de zeventiende minuut verwoestend uit: 1-1. Al snel kleek dat de groen-zwarten alle zeilen moesten bijzetten om de Assendelfste voorhoede in toom te houden. Na een half uur verkeek doelman Marvin Habets zich op een zuiver schot van Robin Herle: 1-2. Drie minuten later liep Assendelft nog verder uit, toen een schitterend afstandsschot van Schleeper in de kruising vloog: 1-3.

De tweede helft werd voor Assendelft een formaliteit. Men nam wat gas terug en SVW zag geen kans om echt gevaarlijk te worden. Zeker niet toen aanvoerder Tim Kramer met een rode kaart richting kleedkamer kon vertrekken vanwege het onderuithalen van de doorgebroken Mark de Vries.

Zondag 3 maart speelt SVW uit tegen Beemster, een concurrent uit het rechter rijtje. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

FC 072 klopt koploper in rechtstreeks duel

HEERHUGOWAARD - In de Deza Kozijnen-Cup is FC 072 erin geslaagd om koploper Energy Trust tot op twee punten te naderen. In een rechtstreeks duel won FC 072 met 6-4 van de lijstaanvoerder en veroverde daarmee de tweede plaats. Ook de nummer drie, E-TEC Power, houdt aansluiting na de 11-3 overwinning op Alphega Apotheken Alkmaar. Rick Does en Timo Kool scoorden beiden viermaal.

Snijder Sfeerverwarming rolde het gehavende L'Arcade, dat veel vaste krachten miste vanwege de schoolvakantie op met 6-1. TOP pakte belangrijke punten in de strijd tegen degradatie; het won met 6-2 van Bouwbedrijf Bert Groot. KBL Schoonmaakcentrum en DNR-Energy maakten er een rommelige partij van en kwamen niet verder dan 1-1. 4FUN ging onderuit tegen SDV Installatietechniek: 5-1.

Zonneveld Elektro stunt

In de dertiende speelronde in de 123Borstels.nl-cup heeft de ongenaakbare koploper Autobedrijf John Visser zijn eerste punten verspeeld. Het topduel tegen de nummer twee Zonneveld Elektro eindigde na een enerverende wedstrijd in 4-4 en het publiek was bij deze wedstrijd de grote winnaar. Verder was het opmerkelijk dat het sterke Jos Kamp Assurantiën, derde in de stand, opvallend veel moeite had met degradatiekandidaat Renses Automobielbedrijven: 3-2.

Used Products Heerhugowaard kwam wat laat op gang tegen middenmotor Tips Thailand, maar won uiteindelijk toch met 6-4. Ook Damclub SNA had het lange tijd moeilijk tegen De Heertjes 4 / Sunrise Zonwering bv, dat pas in de slotfase capituleerde: 5-1. Smaak Enzo bood Horizon Transport & Koeriersdiensten lange tijd goed partij, maar wist uiteindelijk toch met 9-5 te winnen. Jan Sprenkeling Square mag blijven dromen van promotie na de 7-5 overwinning op Van Dijk Borstelwerken.nl.

FC Marlène laat voorsprong glippen

FC Marlène (in het blauw) leed een pijnlijke nederlaag. Foto: Sander Kaaij Fotografie

HEERHUGOWAARD – Met een overwinning op Futsel Apeldoorn had FC Marlène de derde plaats in kunnen nemen. Tegenstander Apeldoorn had evenveel punten en in het onderlinge duel waren de punten heel belangrijk. De ploeg van coach Anand Jagdewsing gaf in de tweede helft een 3-1 voorsprong uit handen en verloor uiteindelijk met 3-5.

FC Marlène speelde zonder doelman Peter Rozenbeek (wel op de spelersbank), Jordy Cretier (vakantie) en Issy Hamdaoui (geblesseerd). De gasten begonnen fanatiek en dat leverde al in de derde minuut de openingstreffer op. De vele toeschouwers moesten lang wachten om FC Marlène te kunnen toejuichen. Drie minuten voor het einde van de eerste helft was het Iliass Bouzit, na goed voorbereidend werk van Nabil Akaazoun, die de verdiende gelijkmaker scoorde. Daarna kreeg Bouzit een enorme kans op 2-1, maar zijn schot ging rakelings langs het doel.

Sterk begin

Na de thee ging FC Marlène sterk van start. Al in de eerste minuut scoorde Iliass Bouzit zijn tweede treffer. FC Marlène leek op rozen te zitten door een treffer van de hardwerkende Nabil Akaazoun. Maar tegenstander Apeldoorn scoorde binnen vijf minuten twee treffers en met nog zeven minuten voor de boeg zakte FC Marlène ver weg.

Vooral verdedigend vielen er gaten en daar profiteerde de gasten van door nog tweemaal te scoren. Een pijnlijke nederlaag. FC Marlène staat nog wel op de vierde plek, maar voelt de adem van Groene Ster in de nek. De voorsprong is slechts drie punten.

Hugo Boys

WINKEL - Zowel Hugo Boys als Winkel hebben de punten hard nodig om weg te kunnen komen van de onderste plaatsen. Vanaf het begin acteerden beide ploegen angstig; ze hadden moeite met het maken van het spel, met als gevolg veel lange ballen in de hoop dat 'ie een keer goed zou vallen. Na een ruim half uur werd de status quo doorbroken. Jeffrey de Cocq van Delwijnen plaatste zijn vrije trap met veel gevoel in de rechter bovenhoek: 0-1. In de tweede helft was het spelbeeld niet veel anders. Winkel hanteerde veelvuldig de lange bal, maar echt gevaarlijk werden ze niet en nadat Bo Groen de 0-2 aantekende, was de weerstand gebroken. Hoewel Hugo Boys in het recente verleden wat problemen kende met het over de eindstreep trekken van een overwinning, hielden de Noordenders nu wel stand. Slechts één net over geschoten afstandsschot van Winkel kon de Noordenders enigszins verontrusten, maar daar bleef het bij.

Hardlopen

HEERHUGOWAARD - The Athlete Club organiseert vanaf zaterdag 31 maart voor de tiende keer een beginnerscursus hardlopen voor beginners. Cursisten trainen zes keer onder begeleiding van een gecertificeerde trainer en ontvangen een trainingsschema van tien weken. De trainer staat gedurende deze periode klaar om te helpen het doel te bereiken. Meer weten of aanmelden? Kijk op www.ATHL.nl of WhatsApp naar 06-55336145.

Piet Kerssens beste Echte Bakker

Gertjan Kerssens toont trots zijn bekroonde producten. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Piet Kerssens, de Echte Bakker in Heiloo, is bekroond tot de Beste Echte Bakker van Noord-Holland. De titel wordt toegekend aan de Echte Bakker van de regio, die het beste scoort in de combinatie van de winkelbeoordeling en de productkwaliteit.

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Door het jaar worden, door onafhankelijke keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum, zeventien producten onaangekondigd uit de winkels van de Echte Bakkers gehaald en gekeurd. De punten tellen mee in de beoordeling, evenals de scores van de vier productcompetities. Met een gemiddelde van 7,4 laat Echte Bakker Piet Kerssens zien dat hij garant staat voor een constant hoog niveau van productkwaliteit.

Bij de beoordeling is scherp gelet op de uitstraling en aantrekkingskracht van het pand en de effectiviteit van reclame en communicatiemiddelen. De acht Echte Bakkers in Noord-Holland kregen hiervoor een gemiddelde van 9,3! Gertjan Kerssens: "We zijn heel blij met deze prijs! Het hele jaar door zijn we alert op de productkwaliteit. Meestal maken details het verschil en daar moet je scherp op blijven. Naast onze kwalitatief goede producten, zorgen we ook voor een prettige sfeer, adviseren indien nodig over ingrediënten en allergenen en geven tips."

In de winkels van Echte Bakker Piet Kerssens in Krommenie, Assendelft, Heiloo, Limmen, Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef, Broek op Langedijk en Heerhugowaard wordt het feestje gevierd met de klanten en is voor iedereen iets lekkers te proeven.

Zon en maan centraal bij sterrenwacht

HEERHUGOWAARD - De zon en de maan zijn belangrijke leden van het zonnestelsel. De zon als onbetwiste leider, brenger van licht, warmte en leven is tevens een ernstige tiran wiens grillen de mens maar heeft te accepteren. De maan heeft menige poëet de mooiste sonnetten laten schrijven. Beide hemellichamen staan centraal in het lezingenaanbod in de maand maart bij Sterrenwacht Saturnus.

Tijdens de lezing van vrijdag 1 maart wordt besproken wat de zon is en hoe deze grote tiran in ons zonnestelsel werkt. Waarom dansen alle planeten in het zonnestelsel naar de pijpen van de zon en hoelang gaat de zon nog mee? Deze lezing behandelt alle aspecten van de zon, vanaf het ontstaan tot aan het einde. Vrijdag 8 maart draait het om het waarnemen van de zon. Wat heb je nodig om mooie opnamen te maken van de meest nabije ster te maken?

De focus verschuift vrijdag 15 maart naar de maan, want dan wordt gesproken over het ontstaan en het einde van de maan. De levensloop van de maan wordt onder de loep gelegd. Hoe laat de maan verschillende gebeurtenissen in het zonnestelsel ontstaan? Vrijdag 22 maart komen bezoekers aan de lezing alles te weten over de lente; hoe komt het dat we op aarde verschillende seizoenen kennen, wanneer wordt het precies lente en waarom? De laatste lezing van de maand, die van vrijdag 29 maart, behandelt de enorme invloed van de maan op het leven op aarde.

Alle lezingen beginnen om 20.00 uur en de entree bedraagt € 3,50 per persoon. Meer weten of aanmelden? Kijk op www.sterrenwachtsaturnus.nl. Sterrenwacht Saturnus is te vinden aan de Van Veenweg 98 in Heerhugowaard.

Italiaanse passie met Petra Berger

Petra Berger is een unieke zangeres die vele genres beheerst. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Petra Berger staat zaterdag 2 maart in Cool kunst en cultuur met haar avondvullende voorstelling 'Passione Italiana'.

Petra brengt in haar bijzondere voorstelling een unieke mix van befaamde Italiaanse aria's, pophits, filmmuziek en eigen repertoire. Van Puccini tot Bocelli en van Caccini tot Cocciante. "De Italiaanse taal heeft zoveel mooie klanken en zeggingskracht. En het heeft, maar dat zit in de hele Italiaanse cultuur, een hart en een ziel. Ik voel me enorm verbonden met die hartstochtelijke expressie." Tijdens de voorstelling wordt Petra begeleid door een liveband, waarin veelzijdige Italiaanse musici zitten, onder wie zanger en pianist Alessandro Neri. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.petraberger.nl en www.coolkunstencultuur.nl

Kees Kaas in Oude Gemaal

Kees zingt zeker niet alleen over kaas... (Foto: Tini Reus)

HEERHUGOWAARD - Zanger Kees Kaas treedt zondag 3 maart met 'Liedjes voor Later' op in Het Oude Gemaal, Huigendijk 17 in Heerhugowaard. Aanvang 15.00 uur. Entree € 7,50. Tickets via www.hetoudegemaalheerhugowaard.nl