Omring Express

9 mei 2019

Omring Express 9 mei 2019


Raken de dorpen in een isolement?

De twee buurtbussen van Buurtbus Zijpe-Harenkarspel. (Foto: Picasa)

Groot tekort aan vrijwilligers bij Buurtbus Zijpe-Harenkarspel

SCHAGEN – Het bestuur van Buurtbus Zijpe-Harenkarspel heeft in haar zeventienjarig bestaan eigenlijk nog nooit een busrit moeten schrappen omdat er geen chauffeur beschikbaar was. De opengevallen plekken werden altijd op het laatste moment ingevuld, maar dat lijkt nu verleden tijd. Het bestuur luidt de noodklok. "In het rooster van de maand juni zien we maar liefst 24 ritten die nog onbemand zijn. Op dit moment hebben we 57 vrijwilligers", zegt Diederik Berger, secretaris en vrijwillig chauffeur. ''Om alle diensten te kunnen invullen hebben we nog zeker 10 nieuwe chauffeurs nodig. En omdat onze club voor meer dan 80% uit mannen bestaan, zijn vrouwen meer dan welkom.''

Diederik Berger, secretaris en vrijwillige chauffeur. (Foto: Vincent de Vries)

''Het gaat nog steeds crescendo wat betreft het aantal passagiers dat we vervoeren. Dat komt vooral door de groei van de lijn 406. Bij de 411 is het in 2018 iets teruggelopen. In 2017 vervoerden we 26.922 passagiers en vorig jaar is het aantal passagiers van beide lijnen gegroeid naar 27.677. Dat heeft ook te maken dat we door omstandigheden ook op de zaterdag moesten rijden. Daarom is de noodzaak hoog om zo snel mogelijk nieuwe vrijwillige chauffeurs te werven. Rijbewijs voor een personenauto is vereist. Verder volgt een rijproef en is een medische keuring verplicht, uiteraard op kosten van Connexxion. Ook de beheersing van de Nederlands taal is een must en natuurlijk kennis van de omgeving. De meeste vrijwilligers rijden een keer in de veertien dagen een rit, die vier of vijf uur duurt.''

Leefbare samenleving

"Het is bijna niet voor te stellen dat inwoners van kleine dorpen die afhankelijk zijn van de buurtbus, niet meer hun huis uit kunnen omdat er geen openbaar vervoer meer is. Niet alleen ouderen maken veelvuldig gebruik van de buurtbus, maar ook veel jongeren. In de buurtbus mogen acht personen meerijden en de buurtbus komt ieder uur langs. Wat als we niet uit kunnen rijden omdat we geen chauffeurs hebben? Dan komen de bewoners in de problemen. Sommige ouderen, die echt afhankelijk van de buurtbus zijn, hebben geen familie, en kunnen dus geen kant op. Dat willen we heel graag voorkomen en hopen dat onze noodoproep wordt gehoord en dat we veel aanmeldingen krijgen. Het is echt heel dankbaar werk en na een rit krijg je altijd een vriendelijk woord van de passagiers die tevreden uitstappen. We moeten deze belangrijke voorziening op het platteland beslist in stand houden.''

Eerste uur

Van de 57 vrijwillige chauffeurs zijn er vier die in 2002 hun eerste rit reden. Met het vijftienjarig bestaan van Buurtbus Zijpe-Harenkarspel heeft Diederik Berger een jubileumboek gemaakt, waar alle chauffeurs van het eerste uur aan het woord kwamen en ook burgemeester Marjan van Kampen een bijdrage leverde. Diederik Berger: ''Wat nog even belangrijk om te vermelden is, is dat Buurtbus Zijpe-Harenkarspel iets anders is dan de Belbus. Wij rijden dertien uur per dag. Wij hebben twee buslijnen: de lijn 406 rijdt van Schagen naar Waarland en 't Veld en de lijn 411 van Schagen naar Tuitjenhorn. Gedurende zes dagen per week, op een vaste route, vaste tijden langs bushaltes waar de passagiers in en uit kunnen stappen. Onze club is zeventien jaar geleden tot stand gekomen omdat Connexxion een aantal lijnen liet vallen. Op verzoek van de Provincie Noord-Holland hebben wij die leegte opgevuld. Hopelijk nog vele jaren, maar dat is helemaal afhankelijk van het aantal vrijwillige chauffeurs die we echt hard nodig hebben. Helaas mogen we van het UWV nog geen mensen aannemen die een uitkering hebben, maar daar schijnt in de toekomst toch verandering in te komen. We wachten af.''

Belangstellenden die meer informatie wensen en/of zich willen opgeven: bel met Henk van Tatenhove, 06-22597082 of kijk op www.buurtbus411.nl en vul daar het aanmeldingsformulier in.

Bezoek Ambassadeur Pete Hoekstra van de VS aan Museum Eenigenburg

KRABBENDAM - In april 1849 emigreerde een groep families uit Krabbendam en omgeving naar Amerika op zoek naar geloofsvrijheid en een beter bestaan. Deze zestig mensen lieten alles achter zich en reisden naar Le Havre in Frankrijk om vandaar de Atlantische Oceaan over te steken. Op zee sloeg de cholera toe en achttien van de kinderen en ouderen kwamen te overlijden. Uiteindelijk - na een reis van twee maanden - bereikte de groep Chicago in juni 1849. Deze pioniers kochten daar grond en bouwden een succesvol bestaan op met land- en tuinbouw en veehandel.

Een van deze emigranten was Gerrit Eenigenburg, en Museum Eenigenburg heeft al sinds haar ontstaan een bijzonder band met deze emigranten en hun hedendaagse nakomelingen in Amerika. Ten gelegenheid van het 170-jarig jubileum van deze reis besteedt het Museum hier extra aandacht aan door een boek uit te geven: Geloven in een nieuwe wereld. Auteur Fred Hoek vertelt voor het eerst het complete verhaal van alle families en hun eerste jaren in Amerika. Veel van de emigrantenfamilies zijn nog te vinden in dit deel van Noord Holland: Paarlberg, Ton, Dalenberg, de Jong, Ambuul, Kuiper. Het museum is uitgebreid en een nieuwe tentoonstelling laat ook de actieve rol zien van deze emigranten bij de 'Ondergrondse Spoorweg', waardoor vluchtende slaven uit de zuidelijke staten het vrije noorden en Canada konden bereiken. Vrijdagochtend 10 mei zal in het museum het boek aangeboden worden aan Pete Hoekstra, Ambassadeur voor de VS in Nederland. Ambassadeur Hoekstra werd in Groningen geboren, emigreerde met zijn ouders naar Amerika, en heeft in de Mid-West gestudeerd en gewerkt. Voor deze bijeenkomst zijn tevens uitgenodigd burgemeester van Kampen en wethouder Kruyt van de gemeente Schagen, een aantal Nederlandse nazaten van de emigrantenfamilies en een beperkt aantal relaties.

Deze bijeenkomst vindt plaats in Museum Eenigenburg en is – gelet op de beperkte ruimte – alleen op uitnodiging. De voertaal is Engels. Op zaterdag 11 mei is er ook een bijeenkomst voor alle donateurs, vrijwilligers en relaties. Tijdens deze bijeenkomsten is het boek te koop voor de voorintekenprijs van € 18,49 – daarna € 19,95.

Vragen en/of meer informatie via info@eenigenburg.nl. Museum Eenigenburg, Kerkweg 5, 1744 JD Eenigenburg Het museum is elke zondag open in de maanden mei t/m september van 12.00 tot 17.00, en het hele jaar door voor groepen op afspraak via info@eenigenburg.nl. www.eenigenburg.nl/museum, www.tijdkompas.nl/museum

Gitarist Hans de Weerd geeft Moederdagconcert in De Moriaan

Gitarist Hans de Weerd geeft op Moederdag een concert in De Moriaan. (Foto: aangeleverd).

WARMENHUIZEN - Gitarist Hans de Weerd geeft op zondag 12 mei, om 16.00 uur, het jaarlijkse Moederdagconcert in De Moriaan in Warmenhuizen. Het concert wordt gegeven in een ontspannen ambiance met de mogelijkheid van een hapje en een drankje.

Hans de Weerd begon al op 6-jarige leeftijd met gitaarspelen. Zijn muziekstudie aan het Conservatorium te Amsterdam bekroonde hij in 1978 met het behalen van de Prix d'Excellence. Hij gaf vele concerten. Zo speelde hij onder meer in de internationale gitaarseries in het Concertgebouw Amsterdam en De Doelen Rotterdam. Ook trad hij op als solist met de gitaarconcerten van o.a. Manuel Ponce, Heitor Villa-Lobos en Malcolm Arnold. Buiten ons land trad hij op in o.a. Parijs, Willemstad, Toronto en New York. Hans de Weerd was als hoofdvakdocent gitaar verbonden aan de conservatoria van Alkmaar en Zwolle.

Het programma van deze middag bestaat uit werken van Bach, Giuliani, Castelnuovo-Tedesco, Malats en Tárrega. Het concert vindt plaats in Restaurant De Moriaan, Dorpsstraat 153, Warmenhuizen. Hier kan men tijdens het concert ook genieten van een goed glas. Om in Spaanse sfeer te blijven kan het restaurant tapas serveren. De opbrengst van dit concert gaat volledig naar Stichting Alhambra. De stichting heeft als doel om met name jonge, talentvolle, klassieke gitaristen de kans te bieden hun podiumvaardigheden te optimaliseren.

Het concert begint om 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur). De toegang is € 15,00 inclusief één drankje. Reserveren kan via 0226-394374, of via de website van Alhambra, https://stichtingalhambra.nl.

Kees Vriend en Bas Bons Onderweg met een koffer vol 'Goesting'

HOORN - Kees Vriend uit Hoogwoud presenteert samen met Bas Bons hun nieuwe voorstelling 'Goesting' op 18 mei a.s. in de Schouwburg Het Park in Hoorn. In Vlaanderen liggen de mooie liedjes voor het oprapen. Het is alleen een kwestie van inpakken en meenemen, vonden de twee singer-songwriters Kees Vriend en Bas Bons. Dus trokken ze naar het zuiden om na een week terug te komen met een koffer vol odes aan het leven en de liefde. Breekbare en rauwe liedjes vervat in 'Goesting' waarin het beste dat Vlaanderen te bieden heeft, wordt gelardeerd met mooie verhalen.

Bij Kees Vriend, (Kees heeft de dagelijkse leiding over het Land van Fluwel in St. Maartenszee) aan de keukentafel in Hoogwoud vertellen ze over hun voorstelling Goesting waarmee ze tal van theaters aandoen. Het is een van die prachtige Vlaamse begrippen die in ons toch wat bottere Nederlands moeilijk is te vatten. ,,Goesting laat zich niet vatten in één woord. Ik zou zeggen, geile hunkering", zegt Kees. ,,Waarnaar? Naar liefde of het leven. Maar je proeft de passie. En juist die bloemrijke passie is de reden dat we naar Vlaanderen zijn gegaan om die nummers te omarmen." Beiden benadrukken dat er ook in Nederland in de kleinkunst veel mooie nummers zijn geschreven. Bas, pianist van de twee: ,,Alleen in Vlaanderen zijn ze nog mooier. En het viel ons op dat de Vlamingen ook veel trotser zijn op hun kleinkunstenaars zijn. Artiesten als Raymond van het Groenewoud, Gorki, Kommil Foo, om een paar te noemen, zijn daar helden waar de zalen voor volstromen. En terecht. Ik ben altijd al een beetje verliefd op Vlaanderen geweest. Niet alleen om de muziek." Een lach. ,,Dichter Willem Wilmink schreef niet voor niets: 'Waarom blijven we niet hier waarom blijven we niet in Vlaanderen, met zijn duizend soorten bier'." Kees valt bij: ,,Dus hadden we ook een goeie smoes om samen op pad te gaan."

Schatgravers

Na eigen cd's en solovoorstellingen vonden ze elkaar in hun gezamenlijk goesting voor de Nederlandstalige kleinkunst en kunnen niet wachten de Vlaamse variant, voorzien van de verhalen, naar het Park in Hoorn te brengen. Kees: ,,De trip voerde ons onder andere langs Gent, Ieper, Ninove, Aalst en Ploegsteert. Daar heb je het café La Grande Place. Was van de moeder van 'gevallen wielerheld' Frank VandenBroucke. Hij ligt in Ploegsteert begraven. De gesprekken in dat café en onderweg, pure blues die precies in 'Goesting' past." Bas: ,,We hebben ons die week schatgravers gevoeld met zoveel moois om mee te nemen. Onderweg terug naar Nederland schreven we in de bus de titelsong van de voorstelling 'Goesting'. Inmiddels, voorzien van clip, te zien op youtube. Het wordt trouwens geen voorstelling waarin we het Vlaams imiteren. We houden ons aan de teksten maar zingen in het Nederlands."

Kees Vriend & Bas Bons | Zaterdagavond 18 mei 2019 | Schouwburg Het Park, Hoorn | meer informatie en tickets: www.hetpark.nl

JuRo Unirek/VZV en Dalfsen delen de punten: 25-25

't VELD – In de strijd om de derde plaats in de kampioenspoule heeft JuRo Unirek/VZV in de uitwedstrijd tegen Dalfsen in een spannende wedstrijd de punten gedeeld: 25-25. Komende zaterdag 11 mei komen beide teams nog eenmaal in actie. In Sporthal 't Zijdeveld zal moeten blijken welk team de derde plaats pakt en een Europese ticket. Aanvang 20.45 uur.

Halverwege de eerste speelhelft zag het er somber uit voor VZV, dat tegen een 10-5 achterstand aan keek. Door drie treffers van Lisanne Kolken (drie strafschoppen) werd de achterstand wel kleiner. De ruststand werd 15-10 in het voordeel van Dalfsen. Na de rust herstelde VZV zich kranig, want na een kwartier spelen stond er ineens een stand van 20-20 op het scorebord. Treffers kwamen onder anderen van Jane Kramer, Djazzmin Trabelski, Lisanne Kolken, Carmen van de Kroon en Florance Kos. Hierna kwam VZV voor het eerst op voorspong door weer een benutte strafschop van Lisanne Kolken: 20-21. In de slotfase was de spanning te snijden. Vooral nadat Dalfsen een 23-21 voorsprong nam. VZV knokte, de supporters schreeuwden en Jane Kramer scoorde tweemaal en de stand was weer gelijk. In de slotminuten wist Dalfsen toch een 25-23 voorsprong te nemen, maar het was Lisa Vlug die met twee treffers de stand weer gelijk trok: 25-25.

Opening Molenhuijs Waarland

Meester Nagtegaal. (Foto: aangeleverd).

WAARLAND - Op zondag 5 mei is het seizoen 2019 voor het Molenhuijs weer geopend. Dit jaar bestaat de expositie uit oude schoolspullen en vele klassenfoto's. Deze foto's zijn gemaakt op de Sint Jan School, in de tijd dat meester de Hey het hoofd der school was. De opening werd verricht door oud-onderwijzer Jan Nagtegaal, die, zoals hij vertelde, ten tijde dat hij solliciteerde niet eens wist waar Waarland lag. Voor het sollicitatiegesprek werd hij uitgenodigd bij meester de Hey thuis, die toen het hoofd der school was. Na de koffie en uiteraard mee-eten werd het huis bekeken dat eventueel voor hem zou zijn en ging hij weer terug met het openbaar vervoer. De volgende dag kreeg hij een positief bericht en heeft vele jaren met plezier op de Sint Jan School gewerkt. Achteraf hoorde hij dat hij de enige sollicitant was geweest….. Met plezier werden de klassenfoto's bekeken en de namen genoemd van de kinderen op de foto's. Niet alle namen waren nog bekend. In de vitrines verschillende spullen van vroegere methodes, allerlei spullen van oud-leerlingen die hun bezittingen in bruikleen hebben gegeven aan het Molenhuijs. In het Molenhuijs verder de geschiedenis van het gebied, een grote luchtfoto uit 1945, en dvd-presentaties. De molen, gebouwd in 1530, kan bezichtigd worden onder begeleiding van onze vrijwilligers.

Voor verdere info: zie onze website: www.molenhuijs.nl

Veel klassenfoto's te zien tijdens de expositie. (Foto: aangeleverd).

Inwoners en bezoekers tevreden over strandbeleid gemeente Schagen

SCHAGEN - Inwoners en bezoekers zijn tevreden over het strandbeleid in de gemeente Schagen. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente heeft gehouden onder inwoners, ondernemers en bezoekers die het strand bezoeken. De gemeente wilde weten of het strandbeleid uit 2016 voldoet of dat het beter kan. Uit de enquête – die zowel leden van inwonerspanel konden invullen als niet-leden - blijkt dat strandbezoekers het meest tevreden zijn over de toegankelijkheid van het strand, gevolgd door hoe schoon het strand is.

Burgemeester Marjan van Kampen: "Het is heel fijn om te zien, dat meer dan 1700 mensen de enquête hebben ingevuld en dat de meesten van hen zo tevreden zijn. Daar mogen we met elkaar best trots op zijn. Verbeterpunten die genoemd zijn, zijn duidelijker borden op het strand zodat bezoekers beter kunnen zien wat waar mag op het strand. En ook willen bezoekers dat onze toezichthouders beter bereikbaar zijn. Hier gaan we serieus naar kijken als gemeente." De enquête maakt onderdeel uit van de evaluatie van het strandbeleid. Met de verbeterpunten die uit de evaluatie komen, gaat de gemeente aan de slag. Dat kan met het ene verbeterpunt makkelijker dan het andere. Eén van de punten die genoemd is, is stallingsruimte voor fietsen bij een aantal strandopgangen. "In tegenstelling tot wat wij dachten, is parkeerruimte voor auto's nauwelijks als een knelpunt genoemd. Stallingsruimte voor fietsen echter wel," aldus Van Kampen. "In onze begroting hebben we hier echter geen geld voor opgenomen. Daar moeten we dus kritisch naar kijken." Wat ook een mooie uitkomst is, zijn aanmeldingen van nieuwe leden voor het inwonerspanel van de gemeente. Van Kampen: "Meer dan 40 inwoners hebben zich na het invullen van de enquête aangemeld voor ons digitale panel. Hier zijn wij uiteraard heel blij mij, want de mening van onze inwoners telt."

De uitkomst van de enquête is te vinden op www.schagen.nl

Extra duinkaartcontroles in het Noordhollands Duinreservaat

REGIO - De boswachters van PWN controleren op zaterdag 11 en zondag 12 mei weer extra op het bezit van duinkaarten. Dit betekent dat alle bezoekers van het Noordhollands Duinreservaat daadwerkelijk de duinkaart bij zich moeten hebben en moeten kunnen laten zien.

PWN is een organisatie zonder winstoogmerk en ontvangt geen subsidie voor het beheren van de duinen. Om bezoekers blijvend van het het prachtige duinlandschap te kunnen laten genieten is het nodig dat iedereen actief bijdraagt aan de beheerkosten. Elke verkochte kaart draagt rechtstreeks bij aan het beheer én het behoud van de duinen. Zo kunnen wij nu - en later ook onze (klein)kinderen - blijven genieten van de duinen. De dag- en weekkaarten zijn verkrijgbaar bij kaartautomaten en de wederverkooppunten. De jaarduinkaart en jaarruiterkaart zijn zowel online te koop als bij wederverkooppunten. De driejarige duinkaart is alleen online te koop. PWN heeft de mogelijkheid voor minder frequente duinbezoekers om online hun duinkaart voor een dag of voor een week te kopen. De dag– en weekkaarten worden toegestuurd via de mail die geldt als (digitaal) bewijs van toegang. Uitprinten is niet nodig. Voor het bestellen van de duin- en ruiterkaarten: www.pwn.nl/duinkaart. Ter informatie: De boete voor het niet in bezit zijn van een geldige duinkaart bedraagt € 99, - (conform besluit van Ministerie van Veiligheid en Justitie).


M.A.F. en 3SparQ in de Muziektuin van Schagen

M.A.F. (Foto: )

SCHAGEN - In de Muziektuin van Schagen treden op zondag 12 mei, tussen 12 en 14 uur, M.A.F. en 3SparQ op. Vrij entree.

''Wij zijn 3SparQ, omdat de muzikale vonk oversloeg tussen Dirk Plug, Joop Wardenaar en Sabine Visser-Velseboer. Wij hebben alle 3 een voorkeur voor muziek uit de 70's, dus nummers als Let it be, Proud Mary, Country Roads, zingen wij graag voor u. Wij kunnen uw verjaardag, tuinfeest, festival, rommelmarkt, fair, verpleeg- of verzorgingshuis, zorginstelling, bruiloft, partij, bedrijfsfeest en of etentje opluisteren met veelal dansbare nummers. Wij hebben alle 3 al veel ervaring in muziek maken voor en omgaan met verschillende doelgroepen. Met muzikale groet van Dirk, Joop en Sabine.''

3SparQ (Foto: )

''M.A.F bestaat uit 6 personen en zijn boven de 50 jaar, haha. We spelen zo'n 2 jaar samen en richten ons op Country muziek en muziek uit de jaren 60 en muziek van nu in diezelfde stijl. oa, Amy Whinehouse, Johney Cash en June Carter, John Denver,Emmylou Harris, the Kinks. Bruce Springsteen, the Eagles, Ed Sheehan the Preteders etc.
Wij heten M.A.F. , (Mirjam and friends). We bestaan uit een lead zangeres/gitarist, 2 gitaristen/ zanger ,bassist , een drummer en een background zangeres/tambourijn.
We hebben zeer veel plezier in het maken van muziek . We repeteren iedere week en hebben een aantal leuke optredens achter de rug waaronder mainstage straatfestival Dirkshorn 2017.''

Weer Plantjesdag bij Marlequi!

WARMENHUIZEN- Zaterdag 11 mei, de dag voor Moederdag, is het bij Tuinderij de Marlequi weer Plantjesdag! ,,Dat is hét moment om eens rond te kijken in onze kas", vertellen Margit en Koos Dekker, gezichten van het Warmenhuizer bedrijf.

,,We hebben een groot assortiment zomerbloeiers dat dan bijna allemaal in bloei staat. De keuze is enorm! Bovendien hebben we dan van alles nog redelijk veel staan, zodat je écht goed kunt kiezen. Alle zomerbloeiers in de 12 centimeter pot kosten bij ons op deze Plantjesdag maar een euro." En de sfeer is zoals altijd op de Marlequi gezellig. Margit en Koos: ,,We maken het in onze kas dan ook extra leuk met gratis koffie, thee en de beroemde limonadekoe voor de kinderen. Heerlijke appeltaart met slagroom kun je ook bestellen en daarbij lekker even genieten op het terras." Op deze dag wordt natuurlijk ook aan de moeders gedacht. ,,We hebben in de schuur en in de kas bijna alle tafels gevuld met mandjes, bakjes en baskets gevuld, zodat er een ruime keuze is aan Moederdagcadeautjes", vertellen Margit en Koos. ,,Natuurlijk is deze dag ook een prachtige gelegenheid om eens bij ons in de kas te kijken en te zien wat een leuke sfeer wij kunnen creëren om jouw uitje of feestje tot een succes te maken. Want de Marlequi is natuurlijk ook hét adres voor de leukste familie en bedrijfsuitjes. Zeker nu met ons nieuwe spel: Wie is de Marlequimol."

De Plantjesdag is van 09.00 uur tot 18.00 uur. De entree is gratis. Tuinderij de Marlequi is gesitueerd aan de Trambaan 5a Warmenhuizen. Voor vragen kun je bellen met Margit: 06-38916380.

Rijd mee op Cabriodag

De veertiende editie van de Cabriodag gaat zondag 2 juni van start vanaf de Markt in Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De 14e editie van de Cabriodag gaat zondag 2 juni om 12.30 uur van start op de Markt in Schagen. Serviceclub 'de Heeren van Scaghen' houdt in samenwerking met SASV (Stichting Aangepaste Sport en Vrijetijdsbesteding) een unieke dag voor mensen met een beperking. Liefst 120 deelnemers vertrekken onder begeleiding van 2Wheels4Wings. De organisatie hoopt op een zonnige dag. Voor de stoet van start gaat genieten deelnemers van koffie met gebak in de Ridderzaal van Slot Hotel Schagen. Rond 16.30 uur wordt de Cabriodag afgesloten in Alpha aan de Loet. Chauffeurs met een cabrio kunnen zich inschrijven via www.cabriodag.nl

Schagen Promotie in de Efteling

Optreden van de Schagens Harmonie in de Efteling. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Op uitnodiging van de 'Efteling' trad Schagens Harmonie ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan op zondag 5 mei twee keer op in de Muziektent op het grote plein bij de stoomcarroussel en de diverse horecagelegenheden aldaar. Reeds om 8 uur vertrok het muzikale gezelschap per bus vanuit Schagen naar Kaatsheuvel, waar het bitter koud was voor de tijd van het jaar, maar gelukkig wel overwegend droog. Om 14.00 en 15.00 uur waren er optredens van de Harmonie onder leiding van de inspirerende Esther Hoek en werden onder meer werken van Queen, Abba en Douwe Bob uitgevoerd die door het aanwezige publiek enthousiast ontvangen werden. En in de tussentijd vermaakten de Harmonie-leden zich in de verschillende attracties en werd het ondanks de koude weersomstandigheden een mooie dag. Een mooi staaltje "Schagen Promotie" in het feestjaar dat tot nu toe al veel hoogtepunten kent!

65e editie van het Den Das Festival in 't Veld

(Foto: aangeleverd).

't VELD - Het Den Das festival wordt op zaterdag 18 mei weer gehouden. Dit maal is de organiserende vereniging Fanfare Samen Voorwaarts. De aanvang is 19.30 uur en de locatie is Dorpshuis Harmonie, Zwarteweg 13 A (gebouw Brede School het Veldzicht) in 't Veld. De toegang is gratis. Het Den Das festival is terug in het voorjaar zodat het de concours en festival kalender niet in de weg zit en elke vereniging lichte muziek kan brengen. De deelnemende orkesten brengen dan ook een gevarieerd programma.

Jaap den Das (1947 - 1969) uit Schoorl was een bekende dirigent in zijn tijd. Hij stond voor diverse harmonie- en fanfareorkesten in deze regio. Zo heeft hij onder andere gedirigeerd bij DSV uit Warmenhuizen, Niedorps fanfare, fanfare Hildegardis uit Tuitjenhorn, Winkels Harmonie en Samen Voorwaarts uit 't Veld – Zijdewind -Waarland. Deze verenigingen hebben in 1954 besloten om een muziekfestival te organiseren. Ter ere van zijn nagedachtenis kreeg het de naam Den Das festival. Om de beurt organiseert een vereniging het festival in de vestigingsplaats. De 65e editie wordt dit jaar georganiseerd door Fanfare Samen Voorwaarts. Deelnemende orkesten in 2019 zijn:Harmonie DSV uit Warmenhuizen, Samen Voorwaarts uit 't Veld - Zijdewind - WaarlandWinkel's Harmonie uit WinkelFanfare Hildegardis uit TuitjenhornMuziekvereniging Onder Ons uit Dirkshorn. Tevens zal deze avond de nieuwe Bes Bas van Samen Voorwaarts worden gepresenteerd. Behalve het "grote" Den Das Festival is er inmiddels ook een junior editie. Het Mini Den Das Festival is speciaal voor jeugdorkesten. Voor onze jeugdorkesten waren er niet veel mogelijkheden om met gelijkgestemden naar een festival te gaan. Daarom is er in 2013 besloten een junior editie van het Den Das Festival in het leven te roepen. De jeugdorkesten van Winkels Harmonie, Onder Ons, Hildegardis, Harmonie DSV en Samen Voorwaarts mogen altijd mee doen. Als één van deze verenigingen geen volledig jeugdorkest heeft mag er een andere vereniging deelnemen. Dit zal worden gehouden in het najaar op 3 november door dit maal de organiserende vereniging Winkel's Harmonie.

Na aantrekkelijk geprijsd B-rijbewijs zet Zandtemer familiebedrijf zich ook met bromfiets en motor in de etalage

Rijschool Rick zet zich nog breder in the picture

'T ZAND- Van een klein familiebedrijf is Rijschool Rick in enkele jaren uitgegroeid tot een onderneming waarop de naam van meerdere lesauto's prijkt. Een begrip kortom, waar kennis en kunde wordt gecombineerd met een gezellige rijopleiding.

De aantrekkelijke prijzen heeft Rijschool Rick nu ook uitgebreid naar het lesaanbod voor motors en bromfietsen. Om met dat laatste te beginnen: je betaalt nu maar 290 euro voor vijf lessen en het examen met als extra voordeel dat de lessen en dat examen allemaal in Schagen plaatsvinden. En voor twintig motorrijlessen betaal je nu nog geen duizend euro en dan zitten de kosten voor de twee examens die je moet afleggen er ook nog bij inbegrepen.

Voor theorie kun je overigens ook bij de Zandtemer onderneming terecht, elke maand wordt er op zaterdag in Schagen aan de Lagerdijkerweg 13G theorielessen gegeven inclusief lunch en drinken. Ook verzorgen zij eens per maand een avondcursus van 3 avonden. Zowel voor auto als bromfiets ,,Ben je van plan je bromfiets rijbewijs te halen? Begin dan met 15.5 jaar met theorie volgen zodat je met 16 jaar direct mag lessen en afrijden!", verklaren eigenaren Rick en Cindy.

Meer weten? Bekijk de advertentie elders in deze krant!

Juwelier Kroone is MY iMenso specialist

SCHAGEN - Natuurlijk, hij heeft een groot assortiment gouden sieraden en fraaie horloges voor hem en haar. Maar wie op een andere manier wil opvallen dan wel zijn vriendin, vrouw, moeder of zus wil verrassen: vraag eigenaar Pascal Kroone van Juwelier Kroone eens naar MY iMenso. De Schager juwelier heeft een groot assortiment van deze zilveren sieraden, al dan niet met zirkonia's. Wat MY iMenso onderscheidt is dat je er echt je persoonlijkheid mee kunt uiten.

,,De basis een medaillon, maar die kun je verrijken met allerlei insignia's", vertelt Kroone. ,,Edelstenen, munten, en andere veelzijdige designs. Of door gravures te laten maken van foto's, afbeeldingen en persoonlijke teksten. Het medaillon zelf is verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en met of zonder zirkonia's."

MY iMenso heeft daarnaast een collectie juwelen die naadloos qua design erbij passen. Kroone: ,,Denk aan ringen, oorbellen, horloges, armbanden en kettingen om een oogverblindende set samen te stellen. MY iMenso gebruikt alleen het hoogwaardige 925 zilver en natuurlijke materialen voor de sieraden. En: zoals bij ons hele assortiment profiteer je van een eerlijke prijs/kwaliteitsverhouding."

Ander voordeel is dat het sieraad met de tijd meegaat. Althans, die keuze heb je, want de insignia's kun je blijvend vernieuwen. Zie voor een mooie aanbieding van de nieuwste My iMenso-sieraden de advertentie elders in deze krant!

Rondje langs tuinen en kwekers in Noord-Holland noord

REGIO - 'De Groene Route' bestaat inmiddels al vijf jaar en wordt gevormd door een groeiende groep gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland noord. ''Wij willen anderen graag laten meegenieten van onze prachtige privé-tuinen, groene ontwerpen en planten van bijzondere kwekerijen. Duurzaamheid en milieubewust werken staat bij allen hoog in het vaandel.'' Zij organiseren dit seizoen zes gezamenlijke open weekends en een avond-openstelling. In de lente is er een open weekend, op zaterdag en zondag 25 en 26 mei. In mei staan in de tuinen al volop vaste planten en late bollen te pronken. Wandel langs vijvers en borders vol Alliums, geniet van Geranium, Akelei en vele andere stralende voorjaarsdiva´s.
Voor meer info en deelnemers per datum, adressen en meer : www.degroeneroute.nl

Botdichtheid meten

(Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Bij Fitnessclub Schagen, Kaagweg 21 kan men op 14 mei de botdichtheid laten meten met een hielbotscan. Botontkalking begint al vanaf 35 jaar en kan leiden tot osteoporose. Dit is een aandoening waarbij de botten brozer worden en steeds makkelijker breken. 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 5 mannen boven 50 heeft te maken met osteoporose en jaarlijks breken ruim 15.000 Nederlanders hierdoor een heup. Extra risicofactoren voor botontkalking zijn: roken, langdurig stress, alcoholconsumptie, overgang, weinig lichaamsbeweging, weinig in de zon, laag lichaamsgewicht, maag-/darmproblemen, chronische ziekten, medicijngebruik, leeftijd (40+) of osteoporose in de familie. Tijdig onderzoek kan veel duidelijkheid geven. Het consult bestaat uit: risicoanalyse met vragenlijst, ultrasound hielbotscan met direct de uitslag en informatie over preventie (geen verkoop). Kijk voor de voorwaarden en kosten op www.osteocontrol.nl of vraag ernaar bij inschrijving. Men dient zich vooraf aan te melden via 0224-214846.

8 / 12

Nu ook elektrische microcars bij Garage A. de Boer. (Foto: aangeleverd).

Zandtemer bedrijf heeft sinds kort elektrische scooters en scootmobiels in huis

Nu ook elektrische microcars bij Garage A. de Boer

't ZAND- Nog maar kort geleden doorbraken we in deze krant het taboe van de 'kleine koekblikken voor ouderen'. De microcars bij Garage A. de Boer in 't Zand hebben eenzelfde mate van comfort als reguliere auto's. Onder meer dankzij een radio-cd-installatie, elektrische ramen en zelfs navigatie kan de kwetsbare oudere nu in alle luxe eropuit. Dat is niet iets om grappen over te maken, maar iets bloedserieus: ook zij die slecht ter been zijn hoeven niet meer achter de geraniums te blijven zitten. Sinds kort kunnen ze bovendien zich ook nog zo'n microcar tegen lagere mobiliteitskosten eigen maken.

Want bij Garage A. De Boer hebben ze nu ook elektrische micocars! En dat niet alleen, maar ook een elektrische scootmobiel! En voor de jongeren onder ons ook een elektrische scooter! Allemaal van het merk Move, de derde toonaangevende brand na Ligier en Microcar waarvan het familiebedrijf het dealerschap heeft verworven. Voor het nieuwe merk in het assortiment geldt hetzelfde als voor de andere twee: niet alleen het interieur, de kwaliteit van de motor van de 45-kilometer auto's maar zeker ook de looks triggeren. De wagen is feilloos afgewerkt, net als de scootmobiel. En de scooter is met het 'bliksemschichtdesign' een blikvanger met hoofdletter B geschreven. Voor wie interesse heeft: Arnold dan wel Marian de Boer of één van de monteurs haalt u gratis op voor een vrijblijvende proefrit!

Carteam Garagebedrijf A. de Boer, Prins Clausweg 6, 1756 BJ 't Zand. Email: info@carteamdeboer.nl Website: https://carteamdeboer.nl/

De 28e Hel van Petten 17, 18 en 19 mei

PETTEN - De Hel van Petten wordt op 17, 18 en 19 mei alweer voor de 28e keer verreden. Op vrijdag is de tijdrit over 10,6 km. Deze wordt verreden over het nieuwe fietspad door de Hondsbossche-Duinen van Petten naar Camperduin en weer terug. De start is om 19.00 uur. Op zaterdag rijdt het gehele peloton "De Omloop". Er worden 30 "rondjes Petten" gereden, wat neerkomt op een kleine 80 kilometer. De start is om 18.00 uur.

Na de Omloop wordt een A- en een B-klassement opgemaakt. De beste 50% rijdt zondag als A-klassement in het Criterium 50 snelle en spectaculaire rondjes door het dorp. Terwijl de overige 50 % om het B-klassement zal strijden in 40 rondjes. Voor de jeugd t/m 15 jaar is er de mogelijkheid om zeven rondjes af te leggen. Dit is overigens geheel gratis! De jeugd start om 12.00 uur, de B- Klasse om 13.00 uur en de A- Klasse om 14.30 uur.

Ook wordt er vast gehouden aan de te winnen bonificaties tijdens de Omloop en het Criterium. Aanvallen wordt beloond in De Hel van Petten. Inschrijven is mogelijk tot en met 15 mei, maar doe dit zo snel mogelijk want we zitten bijna vol. Kosten bedragen €35,-. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van De Hel van Petten: www.dehelvanpetten.nl                                                                                                                                                                                

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

        

Sieraden en schilderijen Westfriese Markt in bieb Tuitjenhorn

(Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Janna van Oord en Renske Moransard exposeren tot en met 22 mei in de bibliotheek van Tuitjenhorn. Janna van Oord is goudsmid en laat in de vitrines van de bibliotheek haar eigen werk zien. Ze ontwerpt en smeedt sieraden van goud en zilver en soms van titanium en zirkonium, met en zonder edelstenen. De stijl van haar sieraden is afwisselend te noemen. Naast de sieraden zijn in de vitrines ook de bijbehorende schetsen te bekijken. Renske Moransard schildert graag een serie van een bepaald onderwerp en kwam zo op het idee van de Westfriese Markt in Schagen. Eerst heeft ze foto's gemaakt van de bezoekers, daarna is met verschillende felle kleuren gaan schilderen. Niet alleen de mensen in kostuum bepalen de optocht; ook de toeristen op de achtergrond, de agenten, de omroeper en tot slot de man die de paardenpoep opruimt. Ze hoopt dat de kijkers vrolijk worden van de tentoongestelde werken en dat haar kunstwerken inspireren om zelf een bezoekje te brengen aan Schagen en de Westfriese Markt.

Zie voor adresgegevens en openingstijden www.kopgroepbibliotheken.nl

(Foto: aangeleverd).

WV Alcmaria Victrix traint elke dinsdagavond vanuit Waarland

Wielervereniging fietst vanaf heden vanuit Waarland. (Foto: aangeleverd).

WAARLAND - Ook willen meerijden met renners van WV Alcmaria-Victrix? Dat kan vanaf dinsdagavond 14 mei! Onder leiding van enkele trainers en begeleiders vertrekt elke dinsdagavond een groep vanuit Waarland richting de kust. Rond 19.15 uur rijden we over het viaduct bij Warmenhuizen en rond 19.30 uur zijn we bij de Schoorldammerbrug. Op deze plekken kan worden aangepikt. We rijden ongeveer 50 km door het Noord-Hollandse en we hanteren een tempo die een ieder kan volgen, die over een redelijke basis fietsconditie beschikt. De groep bestaat uit wedstrijdrenners en zodoende kun je veel opsteken van hetgeen onderweg verteld wordt over het rijden op een racefiets. Misschien geeft het je een aanzet om lid te worden van de wedstrijdafdeling van WV Alcmaria- Victrix of misschien is de toer afdeling iets voor je? Verzamellocatie: t/o zwembad Jonkerstraat te Waarland vertrek: 19.00 uur

Zie voor info: www.alcmaria-victrix.nl

Fotomiddag in het Zijper Museum.

Fotomiddag in het Zijper Museum. (Foto: aangeleverd).

ZIJPE - De Historische Vereniging De Zijpe organiseert op dinsdag 14 mei in samenwerking met het Zijper Museum een fotomiddag in de filmzaal van het Zijper Museum. De middag begint om 14.00 uur en zal tot ongeveer 16.00 uur duren. ''Voor de derde keer dit jaar hebben wij uit de collectie van het museum enkele bijzondere foto's over Sint Maartensbrug uitgezocht, waarover wij graag wat meer informatie zouden willen krijgen: waar is de foto genomen, wanneer, wie staan er op? Belangstellenden kunnen ook de eigen foto's (eventueel op usb-stick), ook meenemen. Deze zullen dan eveneens besproken worden. Na de goede opkomst van de vorige keer rekenen wij ook nu weer op uw aanwezigheid.'' Mensen, die willen komen, maar niet over eigen vervoer beschikken, kunnen zich melden bij de secretaris (0224-591383 of secretaris@dezijpe.nl). Zij worden dan opgehaald en thuisgebracht. De koffie/thee staat klaar en is voor rekening van de organisatie.

Sint Maartensvlotbrug ca. 1916

De groep Friends komt naar het kerkje in Eenigenburg. (Foto: aangeleverd).

Concert in kerkje Eenigenburg

EENIGENBURG - Er is op zondag 12 mei weer een concert in het intieme kerkje in Eenigenburg. Deze keer wordt dat verzorgd door de groep Friends. Zij bieden nummers uit het "American Songbook" uitgevoerd in een "jazzy/swingende stijl" Het concert begint om drie uur, de deur van de kerk gaat om half drie open. Het is raadzaam om op tijd te komen om verzekerd te zijn van een goede plek. De toegang is gratis, evenals de consumpties in de pauze. Na afloop is er een collecte ter bestrijding van de onkosten en het onderhoud van het kerkje. Goed ter been? Dan graag parkeren aan één zijde van de Surmenhuizerweg. Het aantal parkeerplaatsen bij de kerk is beperkt.

Expositie in de Nieuwe Nes

(Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - De opening van een expositie met schilderijen van Jet Karsten, op zaterdag 18 mei, om 15.00 uur, in de Nieuwe Nes aan het Schoenmakerspad in Schagen. Tijdens de opening zingen en spelen Jet en Eef gezellige muziek. De entree is gratis, en tijdens de opening krijgt elke bezoeker bij binnenkomst een glaasje Prosecco aangeboden.

(Foto: aangeleverd).
(Foto: aangeleverd).