Purmerends Nieuwsblad

20 juni 2019

Purmerends Nieuwsblad 20 juni 2019


Kris Kross Amsterdam sluit Reuring Festival 2019

Kris Kross Amsterdam sluit Reuring Festival. (Foto: Aangeleverd )

PURMEREND - In 2011 begonnen de broers Sander en Jordy Huisman aan het maken van een nieuw geluid, een mix van R&B, hiphop, twerk, trap en house. In 2014 sloot MC Yuki Kempees zich bij het duo aan. Inmiddels hebben ze een aantal hits op hun naam, waaronder 'Are You Sure?', 'Whenever' en 'Hij Is Van Mij'. Een aantal weken geleden kwam het trio opnieuw met een Nederlandstalige track. Moment, een bewerking van Een Moment Zonder Jou (van Nasty uit 1996), staat momenteel hoog in de Nederlandse top 40.

Win een Meet & Greet met artiesten Cityslam

Kris Kross Amsterdam heeft al gestaan op grote festivals als Mysteryland (NL), Tomorrowland (BE), Parookaville (GE) en Ultra Music Festival (VS). Aan dat rijtje kan nu het Reuring Festival worden toegevoegd! Op zondag 30 juni staat het dj-trio uit Amsterdam op het hoofdpodium van het geliefde festivalonderdeel Reuring Cityslam. Na optredens van Davina Michelle, Famke Louise, Suzan & Freek, Jeangu Macrooy en de Daredevils sluit Kris Kross Amsterdam het festival af.

Meet & Greet artiesten Cityslam

Lezers van Purmerends Nieuwsblad stellen we in de gelegenheid om in aanmerking te komen voor een Meet & Greet met Famke Louise, Suzan & Freek, Jeangu Macrooy en Blanko. Deze actie is een samenwerkingsverband van Reuring Festival en Rodi Media en is in dat opzicht zeer exclusief.

Als je een Meet & Greet met een van bovengenoemde artiesten wilt, stuur dan zo snel mogelijk een mail naar redactiepurmerend@rodi.nl Wie weet sta jij tijdens het Reuring Festival oog in oog met je favoriete artiest.

Feest in Purmerend

Naast het pop- en dance spektakel Reuring Cityslam kan men van nog veel meer muziek en theater genieten. Van 27-30 juni is het feest in Purmerend. Het Reuring festival begint op donderdag met een avondvullend programma op de Koemarkt in de binnenstad van Purmerend. Op vrijdag keert de Kidzmiddag en de Latin-Salsa avond ook dit jaar terug in het Leeghwaterpark. Zaterdag begint het festival met straattheater in de binnenstad. Daarna gaat het verder met de Tribute Night met o.a. tributebands van Prince, ABBA en Queen in het Leeghwaterpark. Op zondag kan het publiek komen genieten van onder anderen Davina Michelle, Famke Louise en Kris Kross Amsterdam tijdens Reuring Cityslam.

Bekijk voor meer informatie en het hele programma de website www.reuring.com


Repair Café Purmerend

PURMEREND - Repareren en niet weggooien: Goed voor het milieu. Apparaat kapot? Het Repair Café Purmerend loopt heel goed en is voor velen een ontdekking.

De reparateurs en gastvrouwen zorgen er voor dat er minder hoeft te worden weggegooid. Zij doen dat graag voor u. U kunt met uw defecte apparaat, gescheurd kledingstuk, te wijde broek, wiebelig tafeltje of kapotte computer of monitor in april terecht op:

* Donderdag 6 juni van 19.30-21.00 uur in gebouw Triton, Triton 73 Purmerend

* Dinsdag 11 juni van 14.00-15.30 uur in Heel Europa, Genuahaven 49 Purmerend

In juli en augustus is er geen Repair Cafe. De eerstvolgende is weer 5 en 10 september

Entree en reparatie is gratis. Een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.

Geurig pakket voor winnares afvalcampagne

Wethouder Paul van Meekeren reikte de prijs uit aan Adri Veltman. Rechts Arno van der Vliet, manager bij Drogisterij Piet. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - In november startten de gemeenten Purmerend en Beemster met een afvalcampagne. Met deze campagne willen de gemeenten bewustzijn creëren voor het scheiden van afval. In dit derde deel van de campagne werd antwoord gegeven op de vraag hoe je kunt voorkomen dat de gft-container stinkt. Adri Veltman gaf het juiste antwoord: een stokje tussen de deksel plaatsen, zodat de container goed geventileerd wordt. Zij won een geurig pakket, beschikbaar gesteld door Drogisterij Piet. Wethouder Paul van Meekeren reikte de prijs aan haar uit, samen met Arno van der Vliet, bedrijfsmanager bij Drogisterij Piet.

"Ik ben actief plastic en gft-afval gaan scheiden."

Adri: 'Afval scheiden heeft bij mij een hoge prioriteit. Eigenlijk ben ik me bewust geworden van het belang van afval scheiden toen de gemeente ooit een actie had waarbij je je restafval kon wegen. Toen bedacht ik me; dat kan minder, en ben ik actief plastic en gft-afval gaan scheiden. Nu heb ik nog maar heel weinig restafval.'

Afval scheiden is niet voor iedereen de leukste bezigheid. Maar het levert veel op, niet alleen voor het milieu maar ook voor jezelf. Met onder andere filmpjes op de website www.openoverafval.nl geeft gemeente Purmerend informatie over afval scheiden.

In januari, februari en maart konden inwoners van Purmerend en Beemster meedoen met een prijsvraag. In een filmpje gaf afvaldeskundige Ellen uitleg over hoe je kunt voorkomen dat de gft-container gaat stinken, hier stelde ze een vraag over. Daarnaast gaf ze een aantal tips om het afval scheiden makkelijker te maken.

Juiste antwoord

Het antwoord op de prijsvraag was; door een stokje tussen de deksel van de container te plaatsen, zodat deze goed geventileerd wordt. Uit alle juiste inzendingen werd Adri Veltman als winnares geloot. Samen met wethouder Paul van Meekeren wisselde Adri ventilatietips uit. 'Het juiste antwoord wist ik al snel, omdat ik dit trucje zelf ook gebruik om mijn gft-container stankvrij te houden. Wist je dat je takken van klimop of hedera in je container kunt doen, om maden te voorkomen? Zelf doe ik dat regelmatig', voegt ze toe.

Nieuwe prijsvraag

De campagne loopt nog tot en met september. Eind juni komt er een nieuwe prijsvraag over afval online, op www.openoverafval.nl.

Column Z Lijner

Nieuwmarkt

Het overgrote deel van de inwoners van Purmerend heeft zijn/haar wortels in Amsterdam. Bij hen gaat het hart sneller kloppen als ze praten over de Nieuwmarkt. Dat is bij Purmerenders bepaald niet het geval als ze het hebben over de markt op de Nieuwstraat. Je zou ook kunnen zeggen: de Nieuwstraatmarkt. Op dinsdag staat er in die straat een sneue verzameling marktkramen, waarbij de patatkraam op de hoek van de Westerstraat/Nieuwstraat letterlijk en figuurlijk een heuse blokkade vormt.

In het toch al niet ruim in de parkeerplaatsen zittende stadscentrum is het op dinsdag een heuse crime om een parkeerplaats te vinden. De door marktkramen versperde Nieuwstraat maakt het immers onmogelijk om de Q-Park garage in de Nieuwstraat (Eggert Centrum) te bereiken. Trouwens, de verzameling marktkramen in de Westerstraat is zo mogelijk nog sneuer. En bovendien dragen de 'dubbelgeparkeerde' vrachtauto's in die straat niet bij aan een prettige doorstroming van het verkeer.

Wethouder Tijmstra verkent de mogelijkheden en gaat het gesprek aan met belanghebbenden. Dat kan een kort gesprek zijn. Er ligt immers een groot plein in het hart van de stad. Een plein, zeg maar gerust een (Koe-)marktplein waar bovendien binnenkort een prachtige markthal in gebruik genomen kan worden. Hoe makkelijk wil men het hebben? Verplaats de kramen van Wester- en Nieuwstraat naar de Koemarkt. Maak zodra het mogelijk is gebruik van de markthal … en zie daar … een aantrekkelijke markt die goed bereikbaar is. Een markt die bovendien zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer. Verkeer dat dan ook eenvoudig de garage in het Eggertcentrum kan bereiken.

Bij de belastingdienst zou men zeggen: makkelijker kunnen we het niet maken. Die slogan neem ik in dit verband graag over.

Kunst na Arbeid zet 'Uxor Maris' neer

Kunst na Arbeid is van vele markten thuis. (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER - Door de jaren heen ontwikkelde de uit 1927 stammende Muziekverenging Kunst na Arbeid zich tot een multifunctioneel inzetbaar orkest. De bezetting van de groep zijn koperen blaasinstrumenten aangevuld met saxofoons en slagwerk wat onoverkomelijk het kenmerk is van een Fanfare orkest.

Het fanfareorkest van Muziekvereniging Kunst Na Arbeid laat zich van haar vele kanten zien met dit concert op zondag 23 juni om 14.30 uur in het Dorpshuis in Wijdewormer.

Een hoogtepunt betreft Hornfestival van Kurt Gäbe, welke gespeeld zal worden door onze twee hoornisten Annette Schuitemaker en Dieke Verrijk het muziekstuk laat op bijzondere wijze de hoorn uitblinken. U zult verrast zijn!

Purmer Meermin

Een ander hoogtepunt van het programma is de uitvoering van 'Uxor Maris', geschreven door Jan Bosveld. Het werk is geschreven in opdracht van twee leden van het orkest ter gelegenheid van twaalfeneenhalfjarig huwelijk. Uxor Maris vertelt de legende van de Purmer meermin, die bij een dijkdoorbraak in 1403 de Purmer zou zijn aangespoeld.

Het programma is verder gevuld met diverse muziekstijlen, zoals filmmuziek, musical en originele fanfarewerken, waaronder Flashing winds, The Mask of Zorro, The Exodus song, Les Miserables.

Bent u al geïnteresseerd geraakt? Toegangskaarten zijn €9 en voor kinderen tot en met 15 jaar €7,50. De aanvang is om 14.30. Een mooie onderbreking van de zondagmiddag!!!

Kaarten zijn te bestellen bij www.kna-purmerend.nl of via een aan mail aan de Pr commissie: knapurmerend@gmail.com

Fort bij Spijkerboor open

WESTBEEMSTER - Natuurmonumenten en de vrijwilligers heten iedereen 23 en 30 juni welkom op Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46 in Westbeemster. Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en heeft bijzondere verhalen. In juli en augustus is het fort alle zondagen open.

Fort bij Spijkerboor heeft tussen 11.00 en 16.00 uur de deuren wagenwijd open voor publiek, op zondagen in juni, juli en augustus. Belangstellenden kunnen het fort bezoeken en met een rondleiding meegaan. Boek vooraf online een plek voor een rondleiding. Gidsen tonen de kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut. Of verken het fort op eigen gelegenheid en ontdekt onder welke omstandigheden zo`n honderd jaar geleden de manschappen in dit verdedigingswerk moesten leven. Bovenop het fort hebben bezoekers een prachtig zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water werden gezet. De gids vertelt er alles over. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de imposante dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland!

Meer informatie en online boeken voor entree en/of rondleiding op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor. Online boeken kan tot 10.00 uur in de ochtend op de dag zelf, daarna alleen nog op het fort zelf.

Activiteiten buurtcentrum

PURMEREND - In buurtcentrum Gildeplein, Overlanderstraat 650 in Purmerend worden maandelijks diverse activiteiten gehouden. Stap eens binnen en doe mee!

Mensen die graag een kaartje willen leggen, kunnen donderdag van 13.30 tot en met 16.30 uur meedoen met klaverjassen. Meedoen kost 5,50 euro per maand. Wie belangstelling heeft? Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Voor meer informatie neem contact op via 0299-840153, elke werkdag van 09.00 tot en met 12.00 uur bereikbaar

Kijk ook eens op www.buurtcentrumgildeplein.nl.


Zomermaatjes: gezellig samen de zomer door (65+)

Gezellig samen de zomer door. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Kunstgenoten in beweging organiseert donderdag 20 juni van 10.00 tot 13.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant een gezellige ochtend in zomerse sfeer voor senioren (65+). Wilt u deze zomer iets leuks ondernemen? Op basis van gedeelde interesses vinden de bezoekers een maatje om er samen op uit te gaan gedurende de zomermaanden. Er is tevens een foto-expositie met portretten van senioren in Rembrandtstijl, een door de Kunstgenoten gemaakt schilderij van de Nachtwacht wordt onthuld, er is een korte film en we sluiten de ochtend af met een gezellige lunch.

Of u nou van activiteiten op creatief gebied, beweging, culinair, een uitstapje naar een museum of het Jordaanfestival in Purmerend houdt; samen gaan is altijd leuker! Tijdens deze ongedwongen ochtend kunt u een afspraak maken met iemand met gelijke interesse voor een activiteit. Proef de sfeer van deze gezellige groep senioren die elke donderdagochtend samenkomen en ontvang het programma met activiteiten die vanaf 19 September weer van start gaan.

Kunstgenoten in beweging organiseert elke donderdagochtend een activiteit voor senioren (65+). De activiteiten zijn bedoeld als leuke tijdsbesteding, om mensen te ontmoeten of om iets bijzonders te leren. Erg leuk om samen met een vriend(in) heen te gaan maar ook heel geschikt om alleen op af te stappen. Het complete overzicht met de juiste data en locaties vindt u op de website www.wherelant.nl Kunstgenoten in beweging wordt ondersteund door Cultuurhuis Wherelant, Bibliotheek Waterland en Spurd.Deze activiteit vindt plaats op donderdag 20 juni van 10.00 tot 13.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant aan de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. De bijeenkomst kost € 5,- inclusief lunch, graag contant betalen bij binnenkomst. U dient zich wel aan te melden via 0299-43 4777.

KV Purmer scoort certificaat zilveren Gezondere Sportkantine

Gezonde kantine is haalbaar. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De sportkantine van korfbalvereniging KV Purmer in de Purmer-Noord heeft onlangs de kwalificatie zilver toegekend gekregen. Wethouder Mario Hegger reikte zaterdag 15 juni het bijbehorende certificaat uit. JOGG Purmerend wil samen met het landelijke Team:Fit de omgeving van kinderen en jongeren aanpassen door verandering van het aanbod in kantines. Gezonder eten heeft immers veel te maken met wat je kunt eten waar je bent. Een zilveren, gezondere kantine is ook voor de omzet steeds aantrekkelijker, er is steeds meer vraag van toeschouwers en spelers naar gezondere alternatieven.

JOGG Purmerend helpt samen met het landelijke Team:Fit kantines van sportverenigingen met het geleidelijk veranderen van het aanbod. Kinderen en jongeren kunnen in de kantine anders kiezen als er door uitbreiding of gedeeltelijke vervanging ook een aantrekkelijk aanbod van gezond eten is. Zien eten, doet eten en dat blijkt ook te gelden voor fruit en groente.

Gezonde ontwikkeling

Martin Delgman van de kantinecommissie: 'KV Purmer vindt het belangrijk dat het aanbod van producten en de uitstraling in het clubhuis gezonder wordt, omdat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leden en bezoekers. Daarom werken we volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezondere keuze de makkelijkere keuze.

Realistische doelen

Het ongezonde mag blijven, maar je legt er iets naast. Er is iets veranderd in de maatschappij. "De tijd is er rijp voor, mensen willen die keuze. Wat ik fijn vind in de samenwerking met Spurd en Team:Fit is dat er realistische doelen worden gesteld. Dat maakt een gezonde kantine haalbaar."

Zomerwandeling

Op zondag 23 juni aanstaande kunt u met gidsen Henk Strijker en Karin Stroet mee voor een wandeling door het Recreatiegebied het Twiske.
De wandeling is geschikt voor alle leeftijden en duurt ongeveer 2 uur, trek wel stevig schoeisel aan.

Informatie:

Datum: 23 juni 2019
Tijd: 13.30-15.30 uur
Verzamelplaats: Parkeerplaats P9, bij de stuw.

Deelname kost € 2,50 p/p. gratis voor leden van het IVN en KNNV en kinderen t/m 12 jaar.
Aanmelding via strijkertjes@quicknet.nl of 06-13319278
Opgave is verplicht tot 24 uur voor de wandeling daar de deelname beperkt is, om verrassingen voor u en voor de organisatoren te voorkomen.
Wilt u nog wat meer informatie, stuur een berichtje naar strijkertjes@quicknet.nl, u krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Veteranen

MONNICKENDAM - Uit respect en waardering voor hun bijdrage aan vrede en veiligheid van ons land en ook daarbuiten, bieden de burgemeesters van de gemeenten Waterland, Edam-Volendam en Landsmeer de veteranen die in hun gemeenten wonen 25 juni een bijzondere avond aan.

Uit respect en waardering voor hun bijdrage aan vrede en veiligheid

Deze bijeenkomst voor veteranen, waar en wanneer zij ook namens Nederland actief waren, vindt plaats vanaf 17.30 uur in het gemeentehuis, Pierebaan 3, met onder andere een Indisch buffet en gastsprekers.
Heeft u een uitnodiging gehad en nog niet gereageerd, of kent u een veteraan die niet is aangesloten bij het Veteraneninstituut?

Aanmelden kan bij kabinet@waterland.nl of telefonisch 0299-658694 / 06-15011909.

Zilveren certificaat voor KV Purmer

KV Purmer ontving een silveren certificaat vanwege een gezonde sportkantine. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De sportkantine van korfbalvereniging KV Purmer in de Purmer-Noord heeft onlangs de kwalificatie zilver toegekend gekregen. Wethouder Mario Hegger reikte zaterdag 15 juni het bijbehorende certificaat uit.

JOGG Purmerend wil samen met het landelijke Team:Fit de omgeving van kinderen en jongeren aanpassen door verandering van het aanbod in kantines. Gezonder eten heeft immers veel te maken met wat een kantine aanbiedt. Een zilveren, gezondere kantine is ook voor de omzet steeds aantrekkelijker, er is steeds meer vraag van toeschouwers en spelers naar gezondere alternatieven.

JOGG Purmerend helpt sportverenigingen met het geleidelijk veranderen van het aanbod. Kinderen en jongeren kunnen in de kantine anders kiezen als er door uitbreiding of gedeeltelijke vervanging een aantrekkelijk aanbod van gezond eten is. Zien eten doet eten en dat blijkt ook te gelden voor fruit en groente.

Martin Delgman van de kantinecommissie: "KV Purmer vindt het belangrijk dat het aanbod in het clubhuis gezonder wordt, omdat dit bijdraagt aan de gezonde ontwikkeling en leefstijl van onze leden en bezoekers. Daarom werken we volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezondere keuze de makkelijkere keuze."

Zonnebloem zoekt bestuursleden

REGIO - Bij de Zonnebloem draait het om mensen. De vrijwilligers zetten alles op alles om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijk moment te bezorgen. Door het brengen van huisbezoek en het organiseren van aangepaste activiteiten wil de Zonnebloem eenzaamheid voorkomen en bijdragen aan de kwaliteit van leven.

De Zonnebloemafdelingen zijn autonoom met een eigen bestuur. De Zonnebloem Zaanstreek-Waterland heeft een regiobestuur. Voor het regiobestuur zijn er twee vacatures; voor een voorzitter en een bestuurslid. Interesse of meer informatie? Bel 06-57560210 of stuur een e-mail zonnebloemsecrzw@gmail.com.