De Medemblikker Courant

28 februari 2019

De Medemblikker Courant 28 februari 2019


'De feestvreugde verhogen door een Duits tintje'

De prins naast het bord. (Foto: archief Rodi Media)

WOGNUM - Carnavalsvereniging De Krotenkokers in Wognum vieren elk jaar carnaval met jong en oud. Allereerst werden zondag 24 februari de bewoners bezocht in verzorgingshuis Sweelinckhof in Wognum.

"Maar van 1 tot en met 5 maart geht's iedereen vijf dagen los!", laat Prins Laurentius weten. "Vrijdag om 19.30 uur tieneravond voor jeugd van 9 tot en met 15 jaar. Zaterdag haal ik overdag de sleutel van het dorp op bij burgemeester Streng en bezoek ik samen met mijn gevolg Leekerweide in Wognum. Iedereen kan zaterdag om 19.00 uur de carnavalsmis bijwonen in de Hieronymuskerk en vanaf 21.30 uur 100% LKKR Jetzt geht's los! Een groots feest in de Krotenbunker (café Stam aan de Raadhuisstraat) met een Duits tintje om de feestvreugde te verhogen."

Het prinselijk gezin voor het carnavalsbord in hun tuin. (Foto: aangeleverd)
Prins Laurentius (Aad Kraakman) met zijn vrouw Miranda en dochters Joyce (l) en Maureen. (Foto: aangeleverd)

Vier carnaval met de Krotenkokers

Vele West-Friezen weten het al: In Wognum viert men écht carnaval. Veel inwoners gaan helemaal los gedurende dit van oudsher heidens volksfeest. Deze traditie is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Het is een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Het dragen van maskers zou oorspronkelijk verband houden met verering van overleden voorouders, om de geest van die voorouder gunstig te stemmen. Daarnaast diende de maskerade om de winter sneller een halt toe te roepen, zodat de zomer sneller zijn intrede zou doen. "Tegenwoordig zal dit bij vele mensen niet de insteek zijn, het gaat waarschijnlijk meer om de gezelligheid en samenzijn. Wij gaan er in elk geval voor om een memorabel carnaval te vieren."

Programma

De Krotenkokers hebben zondag 3 maart vanaf 11.00 de grootste gratis toegankelijke optocht van West-Friesland door het dorp. De route gaat van Lange Regel naar Kaaspers, via Kropaar, Veldbeemd, Zeggeveen, Veenrug, Rietveen, Bosveen, Vossestaart, Veldbeemd, Kropaar, Lange Regel, Kerkstraat, Burg. Commandeurlaan, Nieuweweg, J. Kwastlaan rechtdoor de Sportlaan in en door de Kerkstraat naar het eindpunt J. Schagenlaan.

Aansluitend vanaf 12.30 uur de kinderoptocht vanaf Pius X (de Boogerd) en kindermiddag in de Krotenbunker voor kinderen tot en met 10 jaar. Daarbij is een clown aanwezig om de boel op te vrolijken. De super carnavalsmiddag begint om 14.30 uur in het voorcafé en vervolgens wordt de hele zaal erbij betrokken. De entree voor niet passe-partouthouders is 5 euro. Na de prijsuitreiking een speciaal optreden van niemand minder dan de Zingende Schlager: Dave Schoemacher.

Prins Laurentius bezoekt maandag overdag, met zijn adjudant, zieken die het carnaval niet kunnen bezoeken. "En in de avond vieren we vanaf 19.30 uur ons Wognums carnaval in de Krotenbunker met de verruckte halbe stunde en een optreden van het nieuwe landelijk bekend wordende feestteam Kornuiten & Co, met hun nieuwe hit Ga je met me mee. Demasqué vindt om 21.30 uur plaats. Benieuwd wie er allemaal zijn? Dan moet je komen!"

Dikke Dolle Dinsdag

De prins en zijn gevolg bezoeken de volgende dag de scholen en vanaf 14.30 uur begint de Dikke Dolle Dinsdag voor de jeugd van 40+, 50+ en ouder in de Krotenbunker, met muziek van Joyride. Aansluitend 'DIMIBO' met Bauern stamppot-buffet. Wie uit het werk zin heeft om aan te sluiten, aarzel dan niet om te komen. Graag vooraf opgeven bij één van de bestuursleden voor het buffet of op de Dikke Dolle Dinsdag zelf. Lekker mee-eten, 'ientje toe' en feest vieren tot Demasqué.

Kom naar Wognum

"Wij hopen iedereen terug te zien tijdens één van de evenementen", zegt de prins van de carnavalsvereniging. "En mocht iemand nu denken: carnaval dat is niets voor mij, nou, dan bent u waarschijnlijk nog nooit in Wognum bij De Krotenkokers geweest. Wij weten zeker dat er iets in ons programma zit, dat u bevalt. Gewoon komen dus! De zondagmiddag na de optocht is net zo gezellig als de vrijdag tijdens de harddraverij met kermis! Namens het bestuur van de Krotenkokers carnavaleske groeten en tot ziens tijdens onze carnavalsfeest op zijn Duits!"

Meer weten over de carnavalsvereniging? Kijk op www.krotenkokers.nl.

Bijeenkomst wonen

in Martinus

Lezersactie

What Men Want

Carnaval in de regio

Cabaret in

Theaterkerk Wadway

Informatiebijeenkomst belangstellenden wonen in Martinus

Het nieuwe Martinus in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Omring verzorgt maandag 4 maart om 14.30 uur een informatiebijeenkomst voor mensen die geïnteresseerd zijn om te wonen in het nieuwe Martinus, aan de Ridderstraat in Medemblik. De woonzorglocatie is op de oude stek herbouwd. Het nieuwe complex wordt vrijdag 24 mei officieel geopend.

Sommige Medemblikkers weten het vast nog wel. In 2016 besloot de Omring samen met de Woonschakel, om het Martinus die in 1984 geheel gerenoveerd en uitgebreid was te slopen. Het gebouw voldeed niet meer aan de normen en eisen van deze tijd en het werd tijd voor nieuwbouw. De eerste paal van het nieuw te bouwen woonzorgcomplex ging 26 januari officieel de grond in. Ruim een jaar later kunnen oude inwoners, maar ook nieuwe bewoners, hun intrek nemen in een hagelnieuw en prachtig gebouw.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt er een presentatie gehouden over het nieuwe Martinus en de visie van Omring: van verblijf naar wonen. Er wordt uitgelegd wat deze visie betekent voor (toekomstige) bewoners, zoals welke indicatie er nodig is om te kunnen wonen in Martinus, hoe de zorg is geregeld en hoe deze wordt geleverd. En natuurlijk hoe men zich kan aanmelden voor een appartement. Voor wonen in Martinus is een WLZ indicatie met minimaal een ZZP4 nodig.

Wonen in Martinus betekent ruimte en rust. Bewoners leven in een ruim tweekamerappartement met eigen badkamer en keuken. Daarnaast bevind op elke verdieping een gezellig ingerichte buurtkamer met keuken en balkon. Zo bepalen bewoners zelf of ze gezelschap willen of juist de rust van een eigen appartement. Ook kunnen de mensen kiezen of ze zelf willen wassen of koken, of de was uitbesteden, en samen eten in de buurtkamer. Kortom: in Martinus ligt de nadruk op wat de bewoners willen en kunnen. Is wonen in het nieuwe Martinus wellicht interessant, of misschien wel voor een naaste? Breng dan een bezoek aan onze informatiebijeenkomst in Het Paviljoen van Valbrug, Valbrug 56 in Medemblik.

De bijeenkomst is gratis en toegankelijk voor iedereen. Graag opgeven via jolanda.griek@omring.nl.

Inschrijven MirandaMania

Spinnen voor goede doel. Wie doet er mee? (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - MirandaMania staat 9 maart in het teken van de elementen: water, vuur, lucht en aarde. De showblokken zijn gereed en de instructeurs zetten vier spetterende uren neer. Heel veel Medemblikkers, maar ook in de wijde omgeving, kennen dit grootse evenement in Medemblik, velen doen elk jaar steevast mee om diverse, persoonlijke redenen. Vaak omdat er iemand in hun omgeving lijdt aan kanker of een andere chronische ziekte. Dat raakt mensen in de nabije kring van de patiënten intens. Via de spinningmarathon laten de deelnemers weten er voor hen te zijn. Nog maar enkele plaatsen zijn beschikbaar. Wacht niet langer, aanmelden kan nog! De spinners sporten in vier blokken van een uur voor het goede doel. De marathon begint om 12.00 uur in M.C. De Muiter, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik.

Ga de uitdaging aan in de strijd tegen kanker en andere ernstige ziekten? Inschrijven via www.mirandamania.nl/inschrijven-marathonen wees verzekerd van een plaats op een van de beschikbare spinningfietsen. Doe mee en help in de strijd tegen kanker!

Marieke en Hans in Witte kerk

HAUWERT - Een ontmoeting tussen twee muzikale zielsverwanten: zanger/gitarist Hans Laduc en Zwaagdijkse Marieke Duin. Zij ronde een conservatoriumstudie piano en toetsen pop/jazz in 2003 af.

Deze twee zielsverwanten doken de studio in en zochten pareltjes uit de muziekgeschiedenis op. De primeur van dit concert is in Hauwert. Hans toerde recent nog met Gerard Alderliefste en daarnaast met diverse zangeressen. Vanaf zijn zevende jaar speelde hij liedjes na van Elvis en Johnny Cash. Na zijn conservatoriumopleiding speelde hij, met bandjes, bijna alles uit de Top-2000. Marieke deed, naast haar studies en reizen, jarenlange ervaring op in onder meer bands, pianobegeleiding, leiding aan zanggroepen, coaching, studiowerk, componeren en huiskamerconcerten. Marieke en Hans concerteren 8 maart om 20.15 uur in de Witte kerk, Hauwert 95. Toegang: 12,50 euro. Kaartverkoop aan de kerkdeur of reserveren via hauwertinconcert@gmail.com. Meer informatie op www.hauwertinconcert.nl.

Break reünie in de Schoof

Break treedt 2 maart op in de Schoof in Wervershoof. Mis het nit! (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - Oude tijden herleven! Wie in de jaren '80 café de Zwaan in Wervershoof bezocht, moet ze ongetwijfeld tegen zijn gekomen: Break! Vijf enthousiaste muzikanten uit de kop van Noord-Holland.

Na hun eerste optreden in café Zwaan was eigenaar Ton van Rooijen zo enthousiast dat hij de band direct contracteerde voor tien optredens. Hier begon dus het grote succes van Break. Hits van onder meer U2, Dire Straits, Het Goede Doel, Talk Talk, Frank Boeien en Simple Minds, het publiek was destijds niet weg te slaan. Break toerde door het hele land en had groot succes. Tijden veranderden en de heren vonden het tijd om een ander paadje te bewandelen. Nu, circa 25 jaar later, komen zij terug voor een trip down memory lane! De band speelt 2 maart in de Schoof een reünieconcert. Break heeft er onwijs veel zin in! Bestel snel kaarten via www.deschoof.net.

Jubileumconcert

Petra Berger en Jan Vayne geven een concert in de Bonifaciuskerk in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Pianovirtuoos Jan Vayne en wereldzangeres Petra Berger vieren zondag 3 maart om 15.00 uur hun vijftienjarige samenwerking met een intiem concert in de sfeervolle Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik.

Sinds 2004 delen zij regelmatig met succes en liefde het podium met elkaar. Hun stijl van musiceren kent veel overeenkomsten: beiden combineren naar hartenlust het klassieke genre met lichte muziek. In dit zondagmiddagconcert blikken zij terug op vijftien jaar met mooie herinneringen en prachtige muziek. Petra en Jan bevatten het vermogen een gevoelige snaar te raken bij hun publiek, maar weten met hun ongedwongen presentatie en humor ook luchtig te amuseren. De vocale veelzijdigheid van Petra en het indrukwekkende pianospel van Jan vullen elkaar perfect aan. Kaartverkoop: info@praktischprojectmeubel.nl of tel. 0227-540015, din - zat 10.00 - 17.00 uur.

Inschrijving open voor de Westfriesland autorally

REGIO - Lions Club Opmeer-Medemblik verzorgt zaterdag 6 april de Westfriesland autorally. De rally start om 09.00 uur bij garage Wester, Westerspoor 17 in Wognum. Deelnemers rijden in twee klassen: de historische autorally voor klassieke automobielen van vóór 1980 en de race voor auto's van na 1979. De opbrengst gaat naar het goede doel: Make a Wish.

Onderzoek toont aan dat het realiseren van een allerliefste wens jonge patiënten en hun omgeving weer hoop en kracht geeft en blijvend impact heeft. Een wensvervulling ontstaat niet vanzelf. Het is een zorgvuldig geplande Wish Journey. Een bijzonder traject waar een grote groep mensen maanden mee bezig is en dat van A tot Z maatwerk is. En dat impact heeft vanaf het moment van kennismaken tot lang na de wensvervulling. Zo maken vele mensen met elkaar herinneringen die een leven lang mee gaan.

De route gaat door fraaie stukken van Noord- en Zuid-Holland en laat autoliefhebbers genieten van prachtige weggetjes en vergezichten. Maar de rally is natuurlijk ook uitdagend. Zo leggen deelnemers een stuk af met het navigatie-systeem bolletje-pijltje, terwijl andere delen gereden worden via ingetekende kaartlees-fragmenten met als extraatje de visgraattechniek.

De route is uitgezet door Piet van Doesburg en Hans Broekmeulen, die in het verleden ervaring hebben opgedaan in onder andere de Tulpenrally en ook de Willemsrally van Den Helder verzorgen. Voor de start van de race worden de systemen/technieken uiteraard uitgelegd.

Bij de Westfriesland autorally gaat het niet om snelheid, maar om goed navigeren, doorzettingsvermogen én goede zin.

De eerste prijs is een diner voor vier personen bij de deelnemer thuis. Dat wordt verzorgd door de Lions. De nummers 2 en 3 maken kans op respectievelijk een lunch en ontbijt thuis.

De kosten bedragen 70 euro per equipe (twee personen), waarbij inbegrepen, ontvangst, rallyschild, routeboek, lunch en bonnen voor een hapje en een drankje aan het einde. De finish vind plaats tussen 16.00 en 17.00 uur bij Schipper Kozijnen, aan de Veken in Opmeer. De prijsuitreiking wordt rond 18.00 uur gehouden.

Vragen? Neem contact op met bij Hans Broekmeulen tel. 06-55396475 of via Broekmeulen@bpbureau.nl. Daar is ook inschrijven mogelijk.

Hogere autobelasting blijft nog even uit

De overgang naar WLTP heeft gevolgen voor het bepalen van de aanschafbelasting BPM op nieuwe auto's. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - De per 2019 verwachte herziening van de BPM, de aanschafbelasting op nieuwe auto's, wordt zeker een jaar uitgesteld. Dat heeft staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer geschreven. Dat is goed nieuws voor de automobilist, want de aanschafbelasting BPM gaat daarmee niet omhoog.

Onlangs stuurde staatssecretaris van Financiën Menno Snel een informerende brief aan de Tweede Kamer over de overgangsfase van de NEDC- naar de WLTP-test. Laatstgenoemde meetmethode vervangt de eerste bij het bepalen van CO2-uitstoot door auto's. Op basis van een tussentijds onderzoeksrapport door TNO schrijft Snel dat vooralsnog niet geconcludeerd kan worden dat de CO2-uitstoot van auto's hoger uitvalt door de introductie van de nieuwe testprocedure. De overgang naar WLTP heeft gevolgen voor het bepalen van de aanschafbelasting BPM op nieuwe auto's. Die zou hoger uit kunnen vallen. Met de autobranche had de staatssecretaris daarom afgesproken dat gestreefd zou worden naar bijstelling van de BPM-tarieven per 1 januari 2019. Zo zouden de consumenten niet financieel de dupe worden van de nieuwe test. Nu geeft Snel aan dat het kabinet op basis van de TNO-resultaten geen aanleiding ziet om de BPM-tarieven aan te passen. "Dit betekent dat tot 1 januari 2020 de NEDC CO2-uitstoot de heffingsgrondslag van de BPM blijft." Reeds met WLTP vastgestelde waarden worden, voor de vaststelling van de belasting, teruggerekend naar NEDC '2.0'-waarden.

Deelnemers gezocht

Opgeven voor de muzikale wandeling in Zwaagdijk-Oost kan nog. (Foto: aangeleverd)

ZWAAGDIJK-OOST - Stichting Nexus verzorgt zondagmiddag 2 juni van 13.30 tot 17.30 uur voor het vierde jaar de jaarlijkse muzikale wandeling. Dit vindt plaats in een achttal tuinen en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Het evenement wordt gehouden vanaf de nieuwbouw van Zwaagdijk-Oost tot aan de Noorderboekert. Voor deze muzikale wandeling is de organisatie op zoek naar diverse bandjes die willen optreden. Beginners of gevorderden, in diverse genres, bandjes, duo's, koren, muziekscholen of cabaretiers. De optredens zijn gratis of tegen een kleine vergoeding. Meedoen? Bel. 0228-584118 of e-mail: geahoogland@quicknet.nl.

Maak kans op bioscoopkaarten What Men Want

(Foto: Paramount-Pictures)

Wat mannen denken is geen geheim meer. Ali David (Taraji P. Henson) is een succesvolle sportagent die moet concurreren met haar mannelijke collega's. Wanneer ze gepasseerd wordt bij een welverdiende promotie, vraagt ze zich af wat ze moet doen om te slagen in deze mannenwereld.

Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega's te slim af, maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar nieuwe vriend (Aldis Hodge), op het spel.


Deze komedie draait vanaf 14 maart in de bioscoop.

Universal Pictures International stelt bioscoopkaarten ter beschikking voor de lezers van de Medemblikker/Koggenlander. Kans maken? Stuur een e-mail voor 4 maart onder vermelding van What Men Want naar redactie.med@rodi.nl en maak kans op een prijs. Vergeet niet naam en adresgegevens te vermelden. De winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd.

Fris en fruitig carnaval in 't Darsgat

Het thema is Fris en Fruitig bij De Deurdarsers. (Foto: aangeleverd)

OPMEER - Geïnspireerd door de koninklijke onderscheiding, voor het vijftigjarig bestaan van de vereniging, staat het 51e carnaval in 't Darsgat voor de deur. Thema is dit keer Fris en Fruitig. Als vanouds een programma voor jong en oud, waarbij ook de zieken niet worden vergeten.

Speciale aandacht dit jaar voor de optocht. De Deurdarsers willen onder het motto Fris en Fruitig op wielen de optocht, als vanouds een centrale activiteit in het programma, 'oppimpen'. Prins Franciscus, Hofdame Lauretta en Adjudant Nick hebben hiervoor de basisscholen bezocht om kinderen enthousiast te maken voor de optocht. Kinderen worden uitgedaagd hun fiets te versieren en op een versierde fiets mee te rijden in de optocht. Geen inspiratie? Zaterdag 2 maart is er vanaf 11.30 uur gelegenheid om in de Brandweerkazerne de fiets gratis te komen versieren. Natuurlijk zijn lopers en grote wagens ook van harte welkom bij de optocht. De prijsuitreiking is na 15.00 uur tijdens de Kindermiddag in café Vroeg of Laat, Spanbroekerweg 192 in Spanbroek, Het feest vindt zaterdagavond plaats in de feestzaal van Vroeg of Laat met Vrienden van het Darsgat Live. Zangers uit het dorp maken er een groot muzikaal feest van à la 'Vrienden van Amstel'. Op de lijst staan Amber Grimbergen, Dave Schoemaker, Jochem Frankfort, Madelon Heida, Martine Helder, Jelina Hoebe, Mike de Jong, Niek van Langen, Anne Loos en Ron Oord.

Nieuw in het programma op de zondagavond: na de traditionele (on)beperkte carnavalsmiddag in café 't Koetje, aan Zandwerven, (feest voor de mensen met een beperking) neemt aan het eind van de middag de band Flavor het heft in handen om er een Zuid-Amerikaanse feestavond van te maken. Voor het programma, kijk op www.deurdarsers.nl.

Prins Hans 1, Victoria en Dominique regeren Krielenland

"Wij zijn er klaar voor en hebben er zin in! U komt toch ook?" (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Het carnavalsseizoen begon voor De Krielkokers op 10 november 2018 in de Dres in Nibbixwoud. Op deze avond werden de prins, en zijn prinsessen, bekend gemaakt aan het publiek. Ook het gevolg van de prins en de dansmariekes werden voorgesteld. Dit jaar regeert Prins Hans 1 (Hans Boukens) over Krielenland, samen met zijn twee dochters; prinsessen Victoria en Dominique en samen gingen zij het grote avontuur aan, met het thema Een Hollands Carnaval.

Alle kinderen van de St. Nicolaasschool bezoeken vrijdag 1 maart om 09.00 uur De Dres en houden dan een talentenjacht. 's avonds om 20.30 uur is het de beurt aan de tieners van Nibbixwoud. Hiervoor is een apart comité opgericht met leeftijdsgenoten om de avond zo leuk mogelijk te maken voor de tieners.

Hollands carnaval bij De Krielkokers

Burgemeester Frank Streng van de gemeente Medemblik, komt zaterdag in De Dres en gaat om 13.00 uur een battle aan met Prins Hans 1 om de sleutel van het dorp. Als Prins Hans het goed doet, regeert hij de rest van het weekend over Krielenland. Overigens kan iedereen dit gratis bijwonen. Het belooft een mooi schouwspel te worden. De leden van de vereniging bezoeken die middag om 15.00 uur alle zieken in het dorp of in ziekenhuis en de prins brengt een bezoek aan de jongste Kriel.

Dit katholieke feest kan natuurlijk niet zonder de St. Cunerakerk. Leden bezoeken zaterdag om 19.00 uur de carnavalsmis, waarna het feest voor jong en oud rond 21.00 uur losbarst in De Dres met de apres ski. Mis het niet!

Het programma begint zondag 3 maart om 13.00 uur met de praalwagenoptocht. Deelnemers strijden om de diverse bokalen. De optocht gaat rond 15.00 uur over in de kindermiddag met allemaal activiteiten in de sporthal van De Dres. De prijsuitreiking volgt, voor de best verklede kinderen en van de praalwagenoptocht. Daarna is het weer tijd om te feesten met de band Ger & Co.

De Ere-krielen playbackshow wordt maandag 4 maart om 14.00 uur gehouden. Oud-leden treden op en garanderen een fenomenale middag. Al jaren nemen de mensen hier vrij voor. Om 21.00 uur wordt afscheid genomen van de prins en vindt de demasqué plaats.

Ruiters klaar voor World Games

Het paardrij-team vertrekt binnenkort naar de Special Olympics in Abu Dhabi (Foto: Rachelle Photography)

OPMEER – Stefan Tettelaar, Sabine Leek, Remy Treffers en Sam Veeken van Vereniging Paardrijden Gehandicapten Opmeer presenteerden zich onlangs officieel aan het publiek. Zij gaan naar Abu Dhabi om te strijden voor de ereplaatsen tijdens de Special Olympics World Games 2019. Donderdag 7 maart vertrekken ze naar de World Games 14-21 maart.

Maandenlang voorbereiden en keihard trainen

Vijfenzestig sporters met een verstandelijke beperking hebben zich maandenlang voorbereid en in die maanden keihard getraind. Nu zijn zij klaar voor 's werelds grootste sportevenement in 2019. In het Sport College van ROC Midden Nederland in stadion Galgenwaard werde de laatste puntjes op de i gezet. Hier kregen Stefan, Sabine, Remy en Sam een mediatraining van voormalig wereldkampioene Nelli Cooman en sportcommentator Henk-Jan Kerkhoff.
Barbara Dijkman kreeg als coach de laatste informatie over de World Games. Ouders en familieleden kregen tips over hoe zij de kinderen en sporters kunnen ondersteunen.

Meedoen aan de Special Olympics World Games heeft voor vele sporters grote invloed op hun leven. Ze tonen daar hun talenten en vaardigheden op wereldniveau en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau. Van 14 tot en met 21 maart strijden in totaal zevenduizend sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 170 landen tegen elkaar in Abu Dhabi. De vijfenzestig sporters van Team NL zijn er actief in dertien takken van sport: atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

Volg Team NL via www.facebook.com/specialolympicsnl of www.instagram.com/specialolympicsnl. Meer informatie via www.specialolympics.nl.

Gospelkoor Regospel zingt

Love is in the air. (Foto: Pixabay)

REGIO - Gospelkoor Regospel uit Enkhuizen staat begin maart op de planken! Het koor geeft drie optredens met als thema 'Love is in the air'. Aan de hand van gospel- en popsongs verkent het koor de diepten van de liefde.

Dirigent Jorim de Kroon heeft de leiding en muziekgroep 'Sparrows' uit Hoorn verleent haar medewerking. Frederik en Marja de Groot zetten zich in voor een passend format en Marja heeft bij de optredens een speciale rol. Zin in een gevarieerde avond met onverwachte wendingen? Kom dan naar één van de locaties: vrijdag 1 maart om 20.00 uur: CGKV Levend Water, Wegje 4 in Enkhuizen; zaterdag 2 maart om 20.00 uur: gereformeerde kerk, Middenweg 4 in Andijk; zaterdag 9 maart 20.00 uur: protestantse kerk, Raadhuisstraat 15 in Wognum. Een kaart kost 10 euro, vooraf te reserveren via loveisintheair@regospel.nl. Kaarten aan de zaal 12,50 euro. Meer informatie: www.regospel.nl.

Geschiedenis van kinderboeken

Diverse kinderboeken uit vroegere tijden. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - De Cromme Leeck houdt vrijdag 8 maart om 20.00 uur een lezing over de geschiedenis van jeugdboeken met als titel 'Mietje met het mes'. In De Dres, aan de Lange Dres, vertelt historicus Frits Booy over de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur tot circa 1960. In de lezing komen bijzondere aspecten van het oude kinderboek aan de orde.

Over het algemeen wordt het versjesboek Proeve van kleine gedichten voor kinderen (1778) van Hieronymus van Alphen als het eerste Nederlandse kinderboek gezien. De kinderen van vóór circa 1770 lazen vroeger op school vooral fabels, volksboeken (zoals Reinaert de vos, Tijl Uilenspiegel en De vier Heemskinderen) en stichtelijke verhalen. De geschiedenis van het kinderboek kent diverse markante veranderingen (zoals Piet de Smeerpoets en Dik Trom) die vaak samenhangen met ontwikkelingen in de opvoedkunde of de druktechniek. Bezoekers kunnen deze avond hun favoriete kinderboek meenemen en kort iets vertellen over dit bijzondere boek. Donateurs gratis entree, belangstellenden 3 euro.

Woordenbrij

De Nederlandse taal is voor vele buitenstaanders moeilijk te leren en bestaat uit een aantal lastige begrippen.Woorden die hier normaal zijn, kunnen in de Engelse taal, geheel iets anders betekenen, zoals worst, dik, en kok. Neem nu 'vaart', hij of zij vaart er wel bij, het loopt niet zo'n vaart. Dan is er ook nog het woord gevaren of is het gevaar? We varen een toertocht en varens groeien in het wild, daar worden dan weer planten mee bedoeld. Ja, we varen in sloten en hebben sloten op onze deuren en ramen. En één varen kan in een pot staan en een pot is weer iets anders, gelijk een nicht. Welke overigens heel gezellig kan zijn en geven kleur in de grachten. Kleur bekennen is iets duidelijk maken wat onduidelijk is. Ben je arm of heb je het aan je arm? De hond krijgt een stuk been en wij hebben doorgaans twee benen. De lucht is blauw en we ademen deze blauwe lucht. Het oog van de naald en het oog van de meester, maakt het paard mak of is het tam? Kiezen, die hebben wij dan weer in de mond of het zijn kiezelstenen langs een rivier? Een strop hebben of een stropdas is niet hetzelfde. De das is ook een dier en een 'beer' is een varken, waar snert van gemaakt wordt. Het is snertweer als de zon niet schijnt en koud is. En van snert geef je winden, zijn er nog de windhonden. Kunt u het allemaal nog volgen? Eenieder snapt wel wat ik bedoel en je mag vanzelf niet 'snappen' tijdens het eten, maar dit laatste is een West-Fries woord.

peter.koomen300@gmail.com

Bingo Zonnebloem in Schoof

REGIO - De Zonnebloem WOM (Wervershoof-Onderdijk-Medemblik) verzorgt 4 maart van 14.30 tot 17.00 uur een bingo in de Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof. Iedereen maakt kans op mooie prijzen. Wie niet op eigen gelegenheid kan komen, bel Margreet Vroegop, tel. 06-40793240 voor Wervershoof of Tineke Kappelhof, tel. 0227-543015 voor Medemblik. Dat kan ook voor opgave. Deze middag kost per deelnemer 5 euro, inclusief een bingokaart per ronde. Een extra kaart kost 1 euro. Kom ook en speel gezellig een spelletje mee en maak kans op een prijs.

Rommelmarkt

Crescendo

MEDEMBLIK - Harmonie Crescendo houdt zaterdag 9 maart van 09.30 tot 12.00 uur een rommelmarkt in het Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Voor leuke prijsjes zijn onder meer kleding, serviesgoed, speelgoed, cd's, video's, dvd's, potten, pannen en meubeltjes te koop. Ergens naar op zoek? Komen een kijkje nemen op deze gezellige rommelmarkt. De opbrengst gebruikt Harmonie Crescendo onder andere om nieuwe bladmuziek en instrumenten aan te schaffen.

Wie spullen heeft die de organisatie kan verkopen op de rommelmarkt, kan die vrijdag 8 maart tussen 16.00 en 18.00 uur aanleveren bij het Sint Pieter. Lukt dat niet of voor wie nog vragen heeft, stuur een e-mail naar crescendomedemblik@gmail.com.

Westfriese Ekklesia

WOGNUM - De eerstvolgende viering van de Westfriese Ekklesia vindt zondag 3 maart plaats om 11.00 uur in de protestantse kerk, Raadhuisstraat 15 in Wognum. Het jaarthema luidt: Inspiratiebronnen voor de Ekklesia, van Franciscus tot Buber, van Meister Eckhardt tot Huub Oosterhuis. Welmoed Vlieger gaat nader in op Meester Eckhart. Liturg is Marga de Groen. Het koor van de Westfriese Ekklesia staat onder leiding van Jerry Korsmit en wordt begeleid op vleugel door Dick Grasman.

De theatervoorstelling Friends to be wordt op 13 maart om 20.00 uur gehouden in dezelfde kerk. Wat gebeurt er als een Arabier een Westerling tegenkomt?

Inlichtingen: www.westfrieseekklesia.nl.

Cabaret in theaterkerk

WADWAY - Janneke de Bijl treedt vrijdag 8 maart op om 20.30 uur in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Ze presenteert haar nieuwste cabaretprogramma Zonder zin kan het ook.

Janneke beschouwt het leven zoals het echt is: onzinnig en ingewikkeld. Nu ze 36 jaar is, heeft ze inmiddels zo haar manieren gevonden om daarmee om te gaan. Die manieren werken zelden, maar wil ze haar publiek desondanks niet onthouden. In haar debuutvoorstelling Zonder zin kan het ook is Janneke niet alleen streng voor zichzelf, maar ook voor de wereld. Ze fileert haar relatie, haar gezapige omgeving en de hele zelfhulpcultuur, die ze natuurlijk wel eerst zelf heeft uitgeprobeerd. Ze beantwoordt daarbij de volgende vragen: Hoe weet je of je 'liefs' of 'groetjes' moet doen? Wat kunnen mensen met kinderen leren van mensen met honden? En waarom lost hardlopen niks op?

De cabaretier studeerde filosofie, is lid van het prestigieuze comedycollectief Comedytrain en won in 2017 zowel de jury- als de publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten. Vorig seizoen nog te zien als één van de finalisten van Cameretten gaat het snel met Janneke en kijkt het bestuur van Theaterkerk Wadway vol verwachting uit naar haar eerste avondvullende programma. Zie ook www.jannekedebijl.nl. Kaarten bestellen via www.theaterkerwadway.nl.