Kompas ed 2

30 april 2019

Kompas ed 2 30 april 2019


Politiek Platform Landsmeer

Marc de Jong. (Foto: aangeleverd)

Politiek Platform Landsmeer

door Marc de Jong

In deze politieke rubriek brengen we je achtergrondinformatie en beschouwingen over politieke onderwerpen die voor jou van belang zijn. Of gewoon leuk om te weten. Altijd met een verrassende kijk op de zaak, eerlijk, kritisch en gebaseerd op echte feiten.

In en om het gemeentehuis moesten de afgelopen weken een paar flinke teleurstellingen verwerkt worden. Allereerst stemde een meerderheid van de gemeenteraad deze maand tegen het aanpassen van het meubilair in het gemeentehuis.

Hoewel dit een uitwerking was van een plan waar de gemeenteraad jaren geleden mee akkoord ging, stemden 8 van de 15 gemeenteraadsleden plotseling tegen.

Opvallend was dat VVD-fractievoorzitter Anneriek Verhoef vóór uitwerking van het plan stemde, terwijl de twee andere VVD-ers juist tegen stemden. Zelfs 'oppositiepartij' PvdA stemde vóór de aanschaf, maar het mocht niet baten. Fractievoorzitter Mark Jan Prins had geen goed woord over voor zijn collega-raadsleden die de aanschaf wilden tegenhouden en daarmee bestaande afspraken wilden schenden.

Maar de tegenstemmers leken hun emoties over waarnemend burgemeester Van der Stoel belangrijker te vinden dan arbo-wetgeving en het nakomen van beloftes aan de ambtenaren in Landsmeer.

Bestuurlijke toekomst

Sowieso was het die donderdag geen makkelijke dag voor Van der Stoel. Zij moest toezien hoe, achter de schermen gesteund door een flink deel van de gemeenteraad, wethouder Mandy Elfferich de portefeuille 'Bestuurlijke Toekomst' van haar overnam. De laatste keer dat iets soortgelijks in Landsmeer gebeurde, overkwam dit toenmalig burgemeester Bert Mewe. Het werd uiteindelijk een voorbode voor een politiek moeizame periode, die eindigde in de bestuurscrisis van 2012.

Koningsdag

De derde teleurstelling in april was het gedoe rondom Koningsdag, dat dit jaar resulteerde in een ongekend fiasco. Het Koningsdagfeest aan de Breek werd dusdanig slecht bezocht, dat het gehele feest al vroeg werd afgelast. Op Facebook verschenen foto's van een leeg evenemententerrein, maar ook van een leeg Raadhuisplein, tot afschuw van veel Landsmeerders. Terwijl velen de schuld in de schoenen van Anne Lize van der Stoel wierpen, namen bronnen in en om het gemeentehuis het juist voor haar op.

Zij haalden aan dat het de politie was geweest die zwaardere beveiligingseisen stelde, waar de initiatiefnemers voor het feest op het Raadhuisplein niet aan zouden hebben kunnen of willen voldoen. Hierop organiseerden andere organisatoren een openluchtfeest aan de Breek. Slecht weer, een onhandige locatie en negatieve sentimenten zorgden vervolgens voor de dramatische afgelasting.

Feiten volgen, geen emoties

Het is te hopen dat burgemeester Van der Stoel en de gemeenteraad van Landsmeer snel weer met elkaar door één deur kunnen. Het gevaar bestaat dat nog meer goede plannen van Van der Stoel worden getorpedeerd, omdat de gemeenteraad vergeet de feiten te volgen in plaats van emoties. De vraag is, of dat voor deze gemeenteraad wel weggelegd is.

Baltsende weidevogels in het fraaie Ilperveld

Lekker varen in de polder. (Foto: Klaas.Ros)

LANDSMEER - Stap aan boord van de fluisterboot op zondag 5 mei of zondag 12 mei en vaar mee met de schipper en gids van Landschap Noord-Holland door het fraaie Ilperveld.
De tocht gaat tussen de vele eilandjes van trilveen door en onderweg ontdek je de schoonheid van dit prachtige natuurgebied onder de rook van Amsterdam. Vanaf het water kom je vlakbij de baltsende en broedende weidevogels en de bloeiende voorjaarsbloemen aan de waterkant.Genieten dus, je ziet en hoort het voorjaar overal om je heen! Zin om mee te gaan? Reserveer een plek aan boord. Wanneer: zondag 5 mei 2019 van 13:30 tot 15:30 uur, zondag 12 mei 2019 van 13:30 tot 15:30 uur. Waar: Verzamelen op de parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Reserveren: www.gaatumee.nl.Tips van de boswachterTrek waterdichte schoenen of laarzen aan en extra warme (regen)kleding. Kinderen zijn van harte welkom.

Nationale Molendagen bij Bliksteenmolen De Vlijt Oostzaan

OOSTZAAN - Biksteenmolen De Vlijt doet 11 en 12 mei mee met de nationale molendagen. Voor beide dagen is een leuk en attractief programma samengesteld.

De Biksteenmolen De Vlijt is 11 mei vanaf 11 uur geopend en gratis te bezoeken. Bezoekers worden vanaf de Dr. Keijzerstraat in Oostzaan voor deze gelegenheid overgevaren naar het eiland waar de molen staat. In de molen is de geschiedenis van de biksteenmolen te zien, te horen en te beleven. Zandsteen wordt vermalen tot schuurzand. De molenaar vertelt het verhaal van de restauratie van de molen.

Door de slechte staat van onderhoud en een flinke storm is de molen ernstig in verval gekomen. Maar het herstel is ingezet en gestaag wordt aan de molen gewerkt om deze weer in oude glorie te brengen.

Speciaal voor deze molendag vaart de Koeman Express vanaf 12.00 uur vanaf De Vlijt naar de Twiskemolen en weer terug. Molenaar Marcel Koop vertelt daar over de functie van de molen, maar ook over het herstel na de stormschade van oktober 2016 en het mooie vak van molenmaker.

Ervaar Oostzaan vanaf het water en bezoek beide molens. Kosten voor een retourtje: € 2,50 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen. Kinderen krijgen bij beide molens een kleine attentie .

Ontdek Romeins Noord-Holland

(Foto: )

REGIO - Van 4 tot en met 12 mei 2019 is het Nationale Romeinenweek, het grootste evenement over de Romeinse tijd in Nederland. Met vele tientallen activiteiten, van Groningen tot Bergen op Zoom en van Amsterdam tot Heerlen. Ook in Noord-Holland kan jong en oud op allerlei manieren kennis maken met de Romeinse geschiedenis van Nederland.

Ga op 4 mei mee met een Romeinse bierveldtocht door Amsterdam en luister naar vele verhalen over vrouwen in de Romeinse tijd in Nederland en over biergeschiedenis. Ontdek archeologische vondsten uit de Duin- en Bollenstreek in het Archeologisch Museum Haarlem. In het Huis van Hilde in Castricum zijn er diverse workshops en interactieve lezingen: van leren koken en een drinkbeker maken tot meer leren over beauty in de Romeinse tijd. Ga in het Pieter Vermeulen Museum aan de slag met Romeinse spelletjes en knutselpakketen of verover je eigen Romeinse Rijk in het Allard Pierson Museum. Buiten deze activiteiten is er nog veel meer te beleven in het land. Het volledige overzicht aan activiteiten staat hier online.

(Foto: Milosz*Slay*Bauza)

Waar zijn de vrouwen?

Tijdens de zesde editie van de Nationale Romeinenweek staan vrouwen in de schijnwerpers. Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak onderbelicht. Ten onrechte. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen. Deze Romeinenweek vragen we dan ook: waar zijn de vrouwen?

Over de Nationale Romeinenweek

Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zetten RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland deze bijzondere periode in onze geschiedenis ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Daarbij speelt de wens om de Romeinse limes in Nederland te nomineren tot UNESCO Werelderfgoed een belangrijke rol. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten: wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, kinderactiviteiten, culinaire workshops en meer. Het volledige activiteitenprogramma van de Nationale Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.

Voldoende groen op juiste plaatsen helpt

Bosco Verticale Milan (Foto bron: www.flawlessmilano.com/dormire-nel-bosco-verticale/)

OOSTZAAN - In de Zaanse monologen pleit de Oostzaanse Eva Stache voor een groener Zaanstad, zodat in 2050 de streek geen 'gebakken pannenkoek' wordt, maar een mooie groene stad met voldoende groen op de juiste plaatsen. Gemeente Oostzaan is eveneens voorstander voor vergroening van de stad en nam onlangs initiatief tot de actie: Tegel eruit, groen erin!

In het 'Klimaatjournaal van 2050' vertelt Helga van Leur wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. In 2050 zullen de winters steeds natter worden en valt er twintig procent meer regenwater naar beneden. Het groeiseizoen start een maand eerder dan aan het begin van de eeuw, in maart in plaats van april, met als gevolg voorjaarsdroogte en (te) weinig water in de sloten.

Groen dak milieucentrum Rotterdam (Foto: Karin.Oppelland)

Ook zullen er in de zomermaanden meer hittegolven komen. De temperatuur zal in gebieden waar weinig groen is en veel bestrating enkele graden hoger worden dan in groenere gebieden met bomen en ander isolerend groen op en rond huizen en daken. Helga waarschuwt voor nog veel meer nadelige effecten in verband met de stijgende temperatuur: natuurbranden, uitdrogende dijken, in het najaar zware buien met onweer en hagel waardoor straten blank komen te staan, meer windhozen in de herfst, de zeespiegel stijgt enkele decimeters, terwijl de Nederlandse bodem blijft dalen.

Met dit in het achterhoofd pleit Eva pleit voor de uitbouw van meer groen, meer vegetatie. Groen zuivert de lucht, is gratis CO2-opslag, het neemt gratis water op, het isoleert en koelt. Een groen dak neemt bijvoorbeeld 30 procent meer water op en heeft een isolerend effect van 2,9 tot 125 procent. Daarbij draagt groen bij aan de geestelijke gezondheid, kan het gebruikt worden als grondstof voor ondernemingen en het verhoogt de waarde van vastgoed.
Eva is ervan overtuigd dat investeren in groen winst oplevert, hoewel de kosten en baten lastig te doorgronden zijn. Want waar de kosten geregistreerd worden als groenvoorziening, liggen de baten op een heel ander vlak: bij kostenvermindering door minder wateroverlast.
Enkele gebouwen die als voorbeeld dienen zijn onder andere de Bosco Vericale in Milan, de LiuZhou Forest City in China en de hangtuinen in Vietnam. In Nederland worden ook diverse projecten vormgegeven.
De gemeente Oostzaan realiseert dat meer groen nodig is om in 2050 overlast ten gevolgen van het veranderende klimaat te voorkomen. Met de actie Tegel eruit, groen erin! zijn onlangs vele tuinen groener gemaakt. Wethouder Rosemarijn Dral: "In Oostzaan en Waterland zijn elfhonderd tegels ingeleverd en geruild voor een mooie, grote plant. De inwoners konden uit een volle kar kiezen. De actie is daarbij belangrijk de bewustwording van alle inwoners; dat ze zelf iets kunnen doen om te zorgen voor een groenere tuin."
De gemeente zelf neemt de verantwoording over de gemeentegrond. "Er is een achterstand in het onderhoud van het groen en de gemeente volgt hierbij de Groene Structuur Visie 2017-2027. Dit is een leidraad voor beplanting en biodiversiteit." Daarnaast nodigt de wethouder per wijk buurtbewoners uit om zelf mee te beslissen over het groen in hun wijk.

Weet u waar dit is? (Foto: Wendy Ruittemanz)

In deze tweewekelijkse rubriek van kompas Regiokrant plaatsen we een fragment van een foto die in Lands-meer of omgeving is gemaakt.

Weet u waar dit fragment onderdeel van uitmaakt? Stuur uw oplossing per e-mail naar redactiekompas@rodi.nl en maak kans op een vistraktatie van Viswinkel Willem Molenaar in Landsmeer. Niet gewonnen en toch trek in vis? Wandel dan binnen bij Viswinkel Willem Molenaar, Nieuwe Gouw 1, 1121 GW Landsmeer, 020-4826703.

(Foto: )

24 uurs bios in Pathe Arena

Bij Pathe kan je 24 uur per dag naar de bios. (Foto: Aangeleverd )

AMSTERDAM - Na een pilot in Rotterdam, is Pathé gegaan met het testen van een 24-uurs bioscoop in Pathé Arena. In het weekend van Koningsdag Pathé Arena in de nacht van 27 op 28 april voor het eerst open blijven voor publiek. Pathé biedt bezoekers zo de unieke mogelijkheid om ook 's nachts te genieten van de beste filmbeleving en service. Naast het reguliere programma overdag worden elk weekend in de nachtelijke uren in het weekend de beste films van dit moment geprogrammeerd. De pilot duurt tot en met zaterdag 20 juli. Pathé ging begin dit jaar van start met een 24-uurs pilot in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam. Het was voor het eerst in Nederland dat een bioscoop gedurende een periode van een aantal dagen 24 uur per dag open was. De 24-uurs openingstijden elke zaterdag op zondagnacht in Pathé Arena zijn voor de marktleider een test of er behoefte bestaat bij bezoekers aan een nachtelijk filmaanbod. "Nederland ontwikkelt op steeds meer vlakken een 24-uurs economie. Het altijd bruisende Amsterdam loopt daarin voorop door op diverse fronten mee te bewegen met deze trend.", aldus Doron Kurz, Director Commerce van Pathé. "Pathé wil zich ook te allen tijde blijven ontwikkelen. Wij geven onze bezoekers graag de gelegenheid op elk moment van onze films en specials te genieten. Hierdoor hebben we besloten om in de weekenden de 24-uurs opening tijdelijk onderdeel te maken van ons vaste aanbod in Pathé Arena. Op deze manier hopen wij te kunnen constateren of onze Amsterdamse bezoekers ook in de nachtelijke uren de beste filmbeleving bij Pathé willen ervaren." Ook het achte Avengers: Endgame in zowel de originele versie als in IMAX te beleven. De 24-uurs test in Pathé Arena loopt tot en met zaterdag 20 juli. Kaarten; https://www.pathe.nl/bioscoop/arena

Vier de vrijheid met grote artiesten

ZAANDAM - Vier de vrijheid met Tino Martin, Glennis Grace, Wolter Kroes, Wesly Bronkhorst, Yves Berendse en Jody Bernal op het bevrijdingsfestijn Zaandam. Tickets zijn te koop www.bevrijdingsfestijn.nl en bij The Mail Company (Dam 7B, Zaandam), Bruizz (Dam 46, Zaandam) Batavia (Veerdijk 39, Wormer) en Iterson sport & style (koemarkt 12, Purmerend)

Zondag 5 mei is de dag we in Nederlander vieren dat we in vrijheid kunnen leven. Een dag die in het teken staat van liefde, verbroedering en vrijheid! En hoe kan je dat nou beter vieren dan door te zingen! Het gezelligste meezingfeest van 5 mei vindt dit jaar voor de tweede keer plaats in Zaandam op het Balkenhaven festivalterrein gelegen aan het Noordzee Kanaal.

Na het geweldige succes van vorig jaar staan de topartiesten te trappelen om weer naar Zaandam af te reizen. American got Talent en Ladies of Soul ster Glennis Grace zal een miniconcert geven met haar live band. Ook Nederlands meest populaire volkszanger Tino Martin zal weer van de partij zijn! In totaal staan vanaf 13:00 s' middags tot 23:00 13 artiesten op het grote buiten podium. Dans, geniet en zing uit volle borst mee met: Tino martin, Wolter Kroes, Wesly Bronkhorst, John West, Yves Berendse, Mike Peterson, Quincy, Robert Leroy, Denny Braaf, Ramon Sandbergen, Rene Boon, Dj Rieg en Angelina. 'Bling Bling' is weer van de partij en zal in area 2 weer zorgen voor feest met het foute hitjes concept. Alles uit de jaren 90 en 00's zal voorbij komen: Jody Bernal, Def Rhymes, Qmusic Foute uur live, Jeroen Post, Barry Brand en Mitch Armigo. Wees op tijd met het bestellen van de kaarten!

Sámen zorgen voor herinrichting Havenzathe

Cartoon Arend van Dam- bewonersparticipatie. (Cartoon: Arend van Dam )

LANDSMEER - De openbare ruimte in de wijk Havenzathe wordt vernieuwd. De riolering is verouderd en moet worden vervangen. Dit biedt de kans om ook de buitenruimte van de wijk aan te pakken. Dat wil de gemeente samen met de bewoners doen. De gemeente heeft participatie van inwoners hoog op de agenda staan. Daarom vraagt de gemeente de bewoners van deze wijk, met ruim 660 woningen en ongeveer 1600 bewoners, om samenwerking bij de herinrichting. Bewoners werken samen met de gemeente en deskundigen aan het ontwerp. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen is er een internetplatform ingericht. Op Havenzathe.BUURbook.nl is alle informatie te vinden, kunnen bewoners ideeën plaatsen en reageren op berichten. Wethouder Quakernaat: " Voor het college is participatie een belangrijk middel om samen met inwoners tot een goed resultaat te komen in deze wijk. Dit is ook een pilot voor het vormgeven van participatie én voor de aankomende Omgevingswet. Zo combineren we praktische ervaringen met nog te maken beleid. En dat het liefst sámen met onze inwoners. Dit past in ons raadsprogramma én ons collegeprogramma 2018-2022". Het groot onderhoud aan de riolering biedt de kans om de buitenruimte toekomstgericht in te richten maar kan ook een aanleiding zijn om andere thema's te bespreken zoals verduurzaming, ruimte voor ontmoeten en bewegen, ecologie en natuur, parkeren, nieuwe vormen van mobiliteit en veilig verkeer. De gemeente verwacht dat de kennis van bewoners als ervaringsdeskundigen optimaal benut kan worden. De startbijeenkomst vindt plaats op 20 mei 2019 om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het DCL. Het co-creatietraject loopt tot eind 2019. De werkzaamheden in de wijk worden gefaseerd uitgevoerd waarbij de eerste fase gepland staat voor de tweede helft van 2020.

Amsterdam herdenkt en viert met meer dan 300 programma's

(Foto: Aangeleverd )

REGIO - De groep ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog wordt steeds kleiner, maar hun verhalen zijn nog steeds van belang en springlevend. Amsterdam herdenkt en viert met meer dan driehonderd programma's van Herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Concerten, Films, Rondleidingen en Bevrijdingsfestivals.

Het geheel wordt georganiseerd door organisaties, comités en vrijwilligers, met de hele stad als podium, van de piste van Carré tot in huiskamers, parken en op pleinen en tientallen cultuurpodia. Op 5 mei viert Amsterdam de vrijheid door met elkaar aan tafel te gaan. De 8e editie van de Vrijheidsmaaltijd biedt ruim honderd maaltijden, waar ruimte is om bij aan te schuiven. Op de website www.4en5meiamsterdam.nl is het hele programma te vinden. Je kan zoeken op stadsdeel of soort evenement.

4 mei: herdenkingen

Naast de Nationale Dodenherdenking op de Dam zijn er ruim veertig herdenkingen in heel Amsterdam. De Gemeentelijke Herdenking vindt in de ochtend van 4 mei plaats op de Nieuwe Ooster, de Sportherdenking is in het Olympisch Stadion. Ook is er een herdenking bij het Homomonument.

4 mei: Stille Tocht

Elk jaar lopen honderden Amsterdammers samen met de burgemeester in een Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam. Ook lopen elk jaar scholieren van twee Amsterdamse basisscholen mee, zij leggen bloemen bij de Nationale Herdenking op de Dam. De Stille Tocht start op het Stadhuisplein en loopt door het hart van de oude jodenbuurt naar de Dam. Onderweg worden oorlogsverhalen herdacht. De Magere Brug zal kort opgehaald worden als herinnering aan het afsluiten van de joodse wijk in 1941. Op het Stadhuisplein staat de openluchttentoonstelling 'Oorlogsverhalen langs de route'.


Om 18:00 uur is een kort programma met toespraken van Job Cohen, de voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, burgemeester Femke Halsema en Marthijn Licher, docent van basisschool De Witte Olifant. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité roept iedereen op om met de Stille Tocht mee te lopen.

4-5 mei: Open Joodse Huizen

Persoonlijke verhalen uit de oorlogsjaren, vertelt op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde. In woonkamers, klaslokalen, cafe´s en op zolders worden verhalen verteld over verzet en joods leven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Bewoners van nu stellen hun huis open voor publiek om te luisteren naar ooggetuigen of nabestaanden. Bijzonder dit jaar is de ruime aandacht voor theater, muziek en literatuur tijdens de oorlog. Om tegemoet te komen aan het groeiende aantal expats in de stad zijn er een tweetal Engelstalige programma's en een Duitstalige. Op 4 en 5 mei openen maar liefst 37 locaties hun deuren voor ruim 60 herdenking-programma's. Locaties zijn bijvoorbeeld muziekcollectief Splendor, het Gerrit van der Veen College, het Olympisch Stadion, het Nationaal Holocaust Museum i.o., roeivereniging Poseidon, Desmet Studio's en vele huiskamers.


Alle bijeenkomsten zijn tussen 10:00 en 17:00 uur, duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. De deuren sluiten als het aantal bezoekers de limiet heeft bereikt.

4 mei: Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking starten om 21.00 uur in het kader van Theater Na de Dam door heel Nederland theatervoorstellingen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam zijn er dit jaar meer dan 20 voorstellingen te zien op 4 mei. Kijk voor het volledige programma en informatie over de kaartverkoop op www.theaternadedam.nl

5 mei: Vrijheidsmaaltijd

Op 5 mei 2019 vieren we 74 jaar vrijheid en vindt de achtste editie van de Vrijheidsmaaltijd plaats. Op 100 plekken in de stad zullen 10.000 Amsterdammers elkaar ontmoeten en verhalen delen over hun vrijheid, de geschiedenis van hun buurt of het thema van dit jaar: Familie Amsterdam. Met Familie Amsterdam onderzoeken en vieren we de kunst van het samenleven. Er zijn maaltijden rondom het thema 'Familie Amsterdam', rond een bijzonder historisch verhaal of waarbij verbinding centraal staat. Een groot deel van de maaltijden is gratis. Kijk op www.4en5meiamsterdam.nl voor alle Vrijheidsmaaltijden en hoe je je kunt aanmelden.

5 mei: Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival viert de vrijheid met maar liefst zeven podia in het Westerpark met onder andere de Ambassadeur van de Vrijheid Kraantje Pappie. Het festival is gratis en duurt van 11:00 tot 23:00 uur. Bekijk het hele programma op www.hetvrijewesten.eu. Meer festivals op 5 mei zijn Het Amsterdams Verbond in Tuinen van West, het KinderBevrijdingsfestival met muziek en theater in het Vondelpark Openluchttheater en feest rond het Homomonument. Op het Museumplein is de 3e editie van het gratis Bevrijdingsdans Festival.

Meer op 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei zijn er in heel Amsterdam bijzondere concerten, films, onthullende rondleidingen, inspirerende exposities en debatten.

Joyce Smit vertelt over haar schoonheidssalon

Joyce Smit in haar salon (Foto: Vincent de Vries/RM)

OOSTZAAN - Anderhalf jaar geleden verhuisde Joyce Smit haar Schoonheidssalon naar een nieuwe plek: Dahliasingel 69. Haar salon bevindt zich nu aan een natuurgebied en is bij Joyce aan huis. "Het geeft veel rust en door de huiselijke sfeer is het laagdrempelig, mensen stappen snel bij me binnen en zeker ook jongeren." In een eenmanszaak weten mensen wie de eigenaar is en dat is voor Joyce een voordeel. De klik met haar klanten vindt ze belangrijk.

Jongeren zijn gebaat bij de acnébehandelingen. "Ze vinden het belangrijk om er goed uit te zien. Ik vraag wat ze willen, pas de behandelingen aan de persoon en zijn of haar huidtype aan en tijdens de behandeling komen ze echt even tot rust. Ze liggen lekker, met hun ogen dicht, en ontspannen."

Goede basisverzorging

"Een goede basisverzorging van de huid is voor iedereen belangrijk", bevestigd Joyce. Een gezonde levensstijl helpt daarbij. De huid reinigen en beschermen tegen UV is nodig tegen uitdrogen van de huid, net daarbij genoeg water drinken en goede voeding." Naast een reinigende huidbehandeling richt ze zich in haar salon op een aantal extra's. Onder andere de kruindenpeelingen van Dëcaar. Dit is een intensieve behandeling voor een beter pigmentatie, minder rimpels en acné en het tegengaan van een oudere huid. "Elastine en collageen worden bij deze behandeling sneller aangemaakt. De cellen worden geactiveerd, waardoor de huid steviger wordt, de hoornlaag sneller wordt afgestoten en je een frissere teint krijgt." De peeling is honderd procent biologisch en bevat diverse kruiden.

Intense Pulled light

In haar schoonheidssalon verzorgt Joyce eveneens IPL(Intense Pulled Light)-behandelingen om te ontharen. Deze techniek gebruikt ze voor mensen die permanent van hun haargroei af willen. Hiervoor zijn zes tot tien behandelingen nodig. "TIjdens een IPL-behandeling wordt het haarzakje verhit, waardoor dit een verstoring in het haarzakje geeft en er geen haar meer groeit.

www.joycesmit.nl

Je kan het toepassen voor de bikinilijn, benen, de bovenlip. Als je nu begint, ben je in de zomer al van je haartjes af." Daarna is het nog wel een kwestie van bijhouden, maar dat hoeft slechts één of twee keer per jaar. Joyce lacht: "Als een soort APK-beurt. Voor hele blonde en grijze haren is het alleen niet geschikt."

Meer informatie over alle mogelijke behandelingen is te vinden op de website www.joycesmit.nl. Meer uitleg geeft Joyce graag telefonisch of via Whatsapp.

Buiksloot krijgt straf van KNVB

NOORD - Buiksloot heeft van de voetbalbond in de derde klasse twee punten in mindering gekregen. Het laten meespelen van trainer Remi Boshuizen tegen Purmersteijn onlangs wordt de Mokummers zeer kwalijk genomen. Buiksloot is door de punten aftrek zeer gedupeerd want het team van trainer Remi Boshuizen staat nu weer onder de nacompetitiestreep. Buiksloot gaat tegen de straf in beroep. De KNVB heeft volgens de reglementen wel gelijk, een trainer mag in het seizoen waarin hij actief was voor een team niet als veldspeler of doelman in actie komen. Het bestuur stelt echter dat Boshuizen een ondergeschikte rol speelde en niet heeft gescoord of betrokken is geweest bij grote kansen.

De Dijk bijna uit Derde Divisie

REGIO - De Dijk verloor in de Derde Divisie met 0-7 van ASWH. Het team van trainer Kees Oostermeijer kan degradatie bijna niet meer ontlopen. Degradatie valt alleen nog te voorkomen als uit de komende vier duels tien punten worden behaald. Oostermeijer en zijn manschappen zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit niet zal gebeuren. Door een kopbal kwam de tegenstander al snel op voorsprong. Met de pauze stond het al 0-3. In de tweede helft kon de tegenstander verder uitlopen. De Dijk speelt komend weekend uit tegen Odin ´59.

OTTO Work Force/VOC Amsterdam speelt finale

AMSTERDAM - OTTO Work Force/VOC Amsterdam speelt zondag 5 mei de eerste wedstrijd in de 'Best Of Three' om het Nederlands kampioenschap handbal bij de dames. De wedstrijd zal om 16.00 uur worden gespeeld in sporthal Elzenhagen aan het J.H. Hisgenpad 1 in Amsterdam.

Vanaf 2013 was de 'Best Of Three' altijd een onderonsje tussen OTTO Work Force/VOC Amsterdam en Dalfsen. Deze jaargang zal het echter een tweestrijd worden tussen OTTO Work Force/VOC Amsterdam en hv Quintus uit het Zuid-Hollandse Kwintsheul.

Zevende

Voor OTTO Work Force /VOC Amsterdam is dit de zevende 'Best Of Three' op rij welke en zij wisten de afgelopen 2 jaar er met het Nederlands kampioenschap van door te gaan.

De ploeg van trainer Ricardo Clarijs is dit seizoen in de competitie nog ongeslagen, maar heeft door de competitieplanning van dit jaar sinds 13 april geen wedstrijd meer gespeeld.

Quintus

Quintus daarentegen heeft zich op 28 april verzekerd van de bekerwinst en zal daarom vol zelfvertrouwen afreizen naar Amsterdam. OTTO Work Force/VOC Amsterdam zal proberen in Amsterdam een voorschot te nemen op de derde nationale titel op rij.

Na de wedstrijd in Amsterdam zal de tweede wedstrijd worden gespeeld in Kwintsheul op 12 mei, waarna de eventuele derde wedstrijd gepland staat op 19 mei in Amsterdam.

HBOK overtuigend kampioen

REGIO - HBOK is kampioen geworden van de derde klasse. Het team van trainer Jan de Haze kon dan ook na een seizoen weer terug keren naar de tweede klasse. De uitwedstrijd tegen Sv Kadoelen werd met 2-4 gewonnen.

Bij HBOK had men eigenlijk verwacht dat het terechte kampioenschap pas thuis op 11 mei gevierd kon worden. Echter concurrent Wartburgia verloor onverwacht van ZCFC. Kadoelen dat onder leiding staat van oud HBOK trainer Marc Onsia gaf zich echter niet makkelijk over. Doelman Raymond Dirven moest in de openingsfase al zijn klasse laten zien om een voorsprong van de thuisploeg te voorkomen. En spits Mitch van Ankeren had pech dat zijn treffer wegens buitenspel werd afgekeurd. Na een klein kwartier kwam HBOK toch op voorsprong. Na een goede combinatie tussen Achmed Ahahaoui en Mostapha el Aamrani kon laatstgenoemde scoren.

Kampioen derde klasse

Niet veel later kon Landry Monni de 1-1 scoren. Nog voor de pauze werd het echter 1-2 door David Zwiebel, het voorbereidende werk was gedaan door Ahahaoui.

Tweede bedrijf

In het tweede bedrijf kon Yannick de Wit via een strafschop 1-3 op het scorebord brengen. Door van Ankeren kwam de spanning weer terug. Kadoelen had daarna niet de kracht om gelijk te komen. Invaller Bruce Carstens kon in de slotfase het duel beslissen.

HBOK terechte kampioen

HBOK was de terechte kampioen. Het team van de Haze zal in de tweede klasse ongetwijfeld een rol van betekenis gaan spelen.

NextGen Series terug in Olympisch Stadion

Ajax Capetown winnaars 2016 (Foto: NextGen Series)

AMSTERDAM - Het prestigieuze, internationale top-jeugdvoetbaltoernooi voor spelers onder 19 jaar, NextGen Series, keert na twee jaar terug op de voetbalkalender. SportsGen sportmarketing, het Olympisch Stadion en AFC Ajax slaan de handen ineen voor het toernooi dat plaatsvindt op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni.

Over de reden van de afwezigheid van NextGen Series is directeur Sander Mallie van SportsGen duidelijk: "Het competitieschema biedt nauwelijks ruimte voor toernooien aan het einde van het seizoen. Daarom schuiven we nu een paar weken op naar het begin van de voorbereiding. NextGen Series is nu hét toernooi waar je de nieuwe selectie van Ajax onder-19, het vlaggenschip van de jeugdopleiding, voor het eerst in actie kunt zien. Het team komt op volle sterkte naar het Olympisch Stadion."

In de comeback van NextGen Series speelt het Olympisch Stadion een belangrijke rol. Directeur Carla de Groot van het Olympisch Stadion: "Ajax en het Olympisch Stadion zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door de grote triomfen die er gevierd werden. Voor fans blijft het speciaal om Ajax in het Olympisch Stadion te zien voetballen. De afgelopen jaren hebben we NextGen Series écht gemist en wij vinden dat Amsterdam dit U19 toernooi met wereldwijde uitstraling verdient. Vandaar dat wij nu als partner samen met SportsGen en Ajax gaan bouwen aan een nieuwe reeks toernooien."

NextGen Series 2019 behoudt de succesvolle elementen uit eerdere edities. Zo heeft het publiek de mogelijkheid om direct langs de zijlijn aan het veld te staan, kan iedereen door het stadion lopen of op de tribunes plaatsnemen en zijn er voor kinderen diverse voetbalgerelateerde activiteiten. Naast Ajax Amsterdam treden de partnerclubs Sagan Tosu (Japan), Ajax Cape Town (Zuid-Afrika, winnaar in 2016) en het Nederlandse Sparta Rotterdam aan.

Saïd Ouaali, hoofd Jeugdopleiding Ajax: "Het is heel goed voor Ajax en de stad Amsterdam dat de O19-spelers weer een toernooi in zo'n mooi stadion mogen spelen. De belangstelling voor de jeugdopleiding van Ajax neemt enorm toe door de prestaties van het eerste elftal in de Champions League. De NextGen Series biedt het publiek de kans met eigen ogen te zien welk talent Ajax en een paar van onze partnerclubs voortbrengen."

Tickets voor NextGen Series 2019 zijn verkrijgbaar op: www.nextgen.amsterdam/series

Van Zelderen weg bij VV Compaen

Johan van Zelderen. Tjerk Laan Fotografie

door Michiel Majoor

OOSTZAAN - Ondanks een succesvolle handhaving van het heren vlaggenschip in de eerste divisie scheiden de wegen van VV Compaen en Johan van Zelderen na dit seizoen. Het bestuur van Compaen zet vanaf komend seizoen nog sterker in op het aantrekken, behouden en laten doorstromen van met name jongens jeugd richting de selectieteams Heren 2 en Heren 1. Om dit optimaal vorm te geven, vindt Compaen het belangrijk dat de trainer/coach van Heren 1 ook een sterke rol gaat spelen in talentontwikkeling bij de jongens jeugd en de doorstroming naar de selectieteams. Als gevolg van een combinatie van een drukke baan en een flinke reisafstand is het voor Johan praktisch gezien onmogelijk om de door Compaen gewenste rol in te vullen. Compaen is Johan dankbaar voor zijn inzet en positiviteit in het afgelopen seizoen. Dit heeft zonder twijfel een grote bijdrage geleverd aan het met een sterk verjongd team handhaven in de eerste divisie. VV Compaen wenst Johan veel succes en plezier bij de volgende uitdagingen die op zijn pad gaan komen.

De Dijk bijna uit Derde Divisie

REGIO - De Dijk verloor in de Derde Divisie met 0-7 van ASWH. Het team van trainer Kees Oostermeijer kan degradatie niet meer ontlopen.

Volgend jaar in de Hoofdklasse zal het vast beter gaan. Degradatie valt alleen nog te voorkomen als uit de komende vier duels tien punten worden behaald. Oostermeijer en zijn manschappen zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit niet zal gebeuren. Te hopen is dat het team bij elkaar blijft en er volgend jaar wel goed gepresteerd gaat worden. Door een kopbal kwam de tegenstander al snel op voorsprong. Yildarim had aan de andere kant pech dat zijn inzet op de paal terecht kwam. Met de pauze stond het al 0-3. In de tweede helft kon de tegenstander wel makkelijk verder uitlopen. De Dijk speelt komend weekend uit tegen Odin ´59.

Fraaie winst voor IVV

LANDSMEER - IVV won in de derde klasse met 2-4 van koploper DCG. Het team van trainer Gerrie Breugem ging goed met de kansen om.Direct na de aftrap kon Dave Hertog zijn team al op voorsprong brengen.

De trainer van de thuisploeg Senel Cebar begreep er zichtbaar niets van. Twee minuten later werd het al 0-2 en wederom was Hertog bijzonder scherp. DCG probeerde wel terug te komen echter de achterhoede van IVV zat goed in elkaar.

Na een overtreding in het strafschopgebied mocht IVV een strafschop nemen, en werd de doelman verslagen en leek het duel beslist.

De koploper kon echter voor de pauze de achterstand kleiner maken. In de tweede helft kwam het team van Breugem onder grote druk te staan, DCG moest echter verder met tien man nadat een verdediger voor de tweede keer geel kreeg.

Het werd nog wel 2-3. IVV liet zich echter niet gek maken en bleef rustig spelen. Door Hertog werd de zege veilig gesteld.

Ondanks de nederlaag blijft DCG koploper.

Volewijckers

NOORD - De Volewijckers heeft zich opnieuw versterkt met een zeer sterke aanvaller. Van eerste klasser NVC komt aanvaller Donny Day. Bij de oud landskampioen wordt hij herenigd met zijn grote vriend Damien Simson. Day maakt een goed jaar door bij NVC. De club uit Naarden gaat stoppen met het zondagteam. Het zal wel even wennen voor hem worden dat hij tijdelijk op een lager niveau gaat spelen. De ambitieuze plannen van de club spreken hem echter zeer aan. Day was eerder op hoog niveau actief bij o.a. Chabab, Zeeburgia, DCG.

Lintjesregen in Landsmeer

Klaas Dobber en Jan Geugjes. (Foto: Ria De Boer)

- De heer J. Geugjes, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus verricht reeds meer dan drieënvijftig jaar geheel vrijwillig en onbetaald werk bij de Voetbalvereniging Sportclub Purmerland te Purmerland. Daarnaast bezette de heer Geugjes twaalf jaar lang een zetel in het Seniorenbestuur.

- De heer K. Dobber, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus verricht reeds meer dan negenendertig jaar geheel vrijwillig en onbetaald werk bij de Speeltuinvereniging Jonge Kracht te Landsmeer. Decorandus is al negenendertig jaar penningmeester bij de speeltuinvereniging. Daarnaast is hij bij allerlei evenementen inzetbaar, zoals tijdens het Sinterklaasfeest, Open Dag en Pasen.

Versterking voor De Volewijckers

NOORD - De Volewijckers heeft zich opnieuw versterkt met een aanvaller. Van eerste klasser NVC komt aanvaller Donny Day. Bij de oud landskampioen wordt hij herenigd met Damien Simson.

Day maakt een goed jaar door bij NVC. De club uit Naarden gaat stoppen met het zondagteam.

Het zal wel even wennen voor hem worden dat hij tijdelijk op een lager niveau gaat spelen. De ambitieuze plannen van de club spreken hem echter zeer aan.

Day was eerder op hoog niveau actief bij onder andere Chabab, Zeeburgia, DCG.