Alkmaar op Zondag

9 juni 2019

Alkmaar op Zondag 9 juni 2019


Indian Summer Festival gaat dit jaar XL

Indian Summer goes XL. (Foto: Nathan Reinds)

LANGEDIJK - Met onder meer Scooter, Golden Earring, Ronnie Flex & Deuxperience, Nick & Simon, Kraantje Pappie en Josylvio op de line-up gaat Indian Summer Festival dit jaar XL. Verwacht nieuwe podia, een XL Rudi's Après-Ski Bar, een reuzenrad en nog heel veel meer. Indian Summer Festival wordt dit jaar op zaterdag 29 juni gehouden in recreatiegebied Geesterambacht. Vrijdag 28 juni is er een grootse pre-party, die toegankelijk is met een Weekend XL Ticket. Meer dan 80 procent van de tickets voor Indian Summer XL is verkocht.

Je las het net al even: Indian Summer gaat XL op de zaterdag. Scooter is zaterdag 29 juni de grote afsluiter. Deze legendarische Duitse band verkocht vorig jaar hun concert in AFAS Live binnen één dag uit. Het is een show met alles erop en eraan: danseressen, lasers... en al die hits. Alles aan deze show is Extra Large, daarom zijn zij de perfecte afsluiter. Daarnaast staat de legendarische rockband Golden Earring al jaren hoog op het wensenlijstje van het publiek, dit jaar is het de organisatie gelukt om ze te strikken. Vorig jaar waren Nick & Simon dé lievelingen van Indian Summer Festival en daarom zijn ze er ook in 2019 weer bij. De rest van het programma, met nog vele grote namen zoals ook Ronnie Flex & Deuxperience en Miss Montreal, kun je zien op de website van Indian Summer XL.

Nog meer feest op Camp Twilight ZoneCamp Twilight Zone is de preparty van Indian Summer XL waar je op vrijdag 28 juni los kan gaan op Deepend, Daredevils, Frenna en Stef Ekkel. Voor de Full Experience van Indian Summer XL zijn Weekend XL Tickets verkrijgbaar: daarmee kun je naar de pre-party op vrijdag en mag je, als je dat wilt, overnachten op de camping.

Dit jaar is het maximale eSKIlatie bij Rudi's Après-Ski Bar. Gastheer Der Rudi en zijn vaste 'Haus'-DJ Size Does Matter zijn weer van de partij.

Lees verder pagina 8.

Maar ook ontvangt hij meesters van het feest Lamme Frans, Marco Kraats en Rob Ronalds in de vernieuwde XL-variant van Rudi's Après-Ski Bar. Hardcore vibes op Indian Summer XL Ook dit jaar komt de vertrouwde Barbapapa 80s/90s stage weer terug naar de Geestmerambacht. Naast DJ's als Klatsch und Klatsch, Alex van Oostrom en Tante Joke Karaoke band gaat hardcore-legende DUNE de Barbapapa 80s/90s stage compleet op zijn kop zetten. Trek je trainingspak en Air Max maar alvast uit de kast.

Tickets

Meer dan 80% tickets verkocht De kaartverkoop van Indian Summer XL gaat momenteel erg hard. Onlangs maakte het festival bekend dat meer dan 80% van de tickets zijn verkocht. Wil jij erbij zijn? Wacht dan niet te lang met je tickets kopen. Tickets zijn te koop via www.indiansummerfestival.nl. Ook het blokkenschema voor het festival is op de website te vinden. Een ticket voor de XL-zaterdag koop je voor €55, een Weekend XL Ticket (inclusief pre-party en twee nachten camping) voor €75. Voor beide soorten tickets zijn ook groepsbundels (10+2 gratis) beschikbaar.

Feestelijke ingebruikname buurtfiets

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het is zover! De elektrische buurtfiets voor De Vleugels in Alkmaar is onderweg. Vrijdag 14 juni neemt wethouder Van Zon van de gemeente Alkmaar de fiets op feestelijke wijze in gebruik.

De buurtfiets moet bijdragen om het isolement van ouderen tegen te gaan, nadat door het samenvoegen van buslijnen 1 en 5 de rechtstreekse busdienst naar het ziekenhuis en het centrum kwam te vervallen. Met dank aan diverse sponsors is de fiets er gekomen.

Waar en wanneer?

De feestelijke ingebruikname van de Buurtfiets is vrijdag 14 juni. Vanaf 16.00 uur is een ieder van harte welkom voor een kopje koffie en wat lekkers. De officiële onthulling van de fiets is om 16.30 uur. Daarna maakt de wethouder samen met bewoners het eerste ritje met de buurtfiets. Om 17.00 uur is er met alle aanwezigen een toost op de nieuwe aanwinst.

Stemmige pianomuziek

Van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een gezellig samenzijn met een hapje, een drankje en stemmige pianomuziek. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de buurtfiets zoeken De Vleugels en het Huis van de Wijk De Alkenhorst in samenwerking met 'Fietsen Alle jaren Alkmaar' bestuurders om bewoners van de wijk De Hoef rond te rijden. Interesse? Laat het dan snel weten! De organisatie is op zoek naar een groepje enthousiaste, sportieve, gezellige mannen en vrouwen om de Buurtfiets te besturen. Vrijwilligers worden verzocht zich snel aan te melden via reuringindehoef@gmail.com.

Mooi straattheater in De Rekerhout

Mooi straattheater in de Mare. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - TAQA Theater De Vest viert in het weekend van 15 en 16 juni opnieuw Zomer in De Mare met mooi straattheater. Het theater slaat haar tenten weer op in De Rekerhout voor een avontuurlijke zaterdagavondvoorstelling en een zondagmiddag met veel bijzondere acts voor de hele familie.

Avontuurlijk buitenprogramma

Het Belgische gezelschap Rode Boom verraste vorige zomer het publiek met een spannende mentalisme voorstelling. Zaterdagavond 15 juni keren zij terug voor een nieuw AvondTuur. In 'Ongekende Evidenties' proberen ze dit keer het toeval uit te dagen. Laat je meeslepen in een cross-over van theater, muziek en mentalisme, waar toevalligheden zich ophopen tot magische ervaringen. Wie wil kan eerst vanaf 18.30 uur gezellig soep eten van VERS eten & drinken. Als toetje wordt om 19.30 uur deze gratis en magische voorstelling voor 12+ geserveerd! Zondag 16 juni is het festivalterrein gevuld met (inter)nationale straat- en circustheateracts. Een aantrekkelijk programma vol doe- en beleef activiteiten en avontuurlijke voorstellingen. Samen spelen, picknicken in het park met eigen broodjes of lekkers van VERS eten & drinken en korte straat- en circustheateracts beleven. Het wordt een middag vol bijzondere acts: klassieke magie met een twist door L'Abile Teatro, acrobatiek van de Tea Time Company en Amer i Africa, een bezoek van Sesamstraats vingerpoppetje Lejo, samen tekenen met Het Kleurfeest, bijzondere belevenissen met Headspace en de maffe kapsels van Skriewers Quoi?Fuur.

Meer informatie

Zomer in De Mare vindt tot en met 23 juni plaats en Zomer op het Plein van 29 juni tot en met 11 augustus. De toegang is gratis. Kijk op www.zomerophetplein.nl voor meer informatie of haal de gratis flyer op bij onder andere TAQA Theater De Vest.

Studenten scoren met borstel voor mountainbikes

Cyclean aan het pitchen voor de jury. (Foto © Jostijn Ligtvoet Fotografie)

ALKMAAR - Vier studenten van Hogeschool InHolland Alkmaar zijn tweede geworden in de competitie Student Company van het Jaar 2019 in de categorie hbo. De studenten bemachtigden deze plek met hun bedrijfje Cyclean. Student Company van het Jaar is een landelijke prijs die jaarlijks door stichting Jong Ondernemen wordt uitgereikt aan de beste studentenbedrijven.

CyClean heeft een innovatieve cassetteborstel voor racefietsen en mountainbikes ontwikkeld. Met een simpele beweging maak je met de cassetteborstel, bestaande uit een rvs-frame met vier draadborstels, de fiets schoon. Tijdens de finale in het Beatrix Theater in Utrecht namen de studenten uit Alkmaar het op tegen vier andere hbo-teams. Ze werden door een jury beoordeeld op de presentatie van hun stand, het stand-van-zaken-rapport, een jury-interview en een pitch. Cyclean ging niet met de winst naar huis, maar bemachtigde wel een mooie tweede plek.

Programma Student Company

Een schooljaar lang werken bijna 5.000 mbo- en hbo-studenten aan hun eigen bedrijf tijdens het programma Student Company van stichting Jong Ondernemen. De studenten richten in teams een eigen company op en runnen deze een heel studiejaar lang. Ze verdelen functies, bepalen hun doelgroep, brainstormen over hun product, schrijven een ondernemingsplan, verkopen aandelen en houden hun financiële administratie bij. Een onderdeel van dit programma is de strijd om de titel Student Company van het Jaar. Dit jaar schreven zich meer dan 60 teams in voor de competitie. Na een aantal voorrondes werden tien companies, vijf in de categorie mbo en vij in de categorie hbo, geselecteerd die mee mochten doen.

Programma nieuw seizoen De Vest bekend

Alex Klaassen ook te zien in De Vest. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen is van start.

Marijke van den Muijsenberg, programmeur bij TAQA Theater De Vest, noemt Najib Amhali, Plien & Bianca, Joris Luijendijk en Henry van Loon, bekend van De Luizenmoeder, als enkele hoogtepunten uit het aankomend theaterseizoen: zij staan allen na de zomer op de planken in Alkmaar.

Jongere toppers

'Jongere toppers zijn Nienke Plas, Peter Pannekoek en Fred van Leer, maar die zijn bekend van tv en als gevolg daarvan nu al uitverkocht.' Verder is ze trots op Vestival International, een serie bijzondere internationale voorstellingen, en de grote musical 't Schaep met de 5 Pooten. Veteranen Freek de Jonge, Rob de Nijs, Hans Croiset en Anne Wil Blankers zijn daarnaast 'nog altijd goed voor volle zalen'. www.taqatheaterdevest.nl

Pinkster lentefeest in Sint Pancras!

(Foto: )

SINT PANCRAS - Volkstuinvereniging West- Beverkoog en Kinderboerderij Jong Leven te Sint Pancras bundelen maandag 10 juni (tweede pinksterdag) hun krachten en organiseren samen weer een groots Lentefeest.

Uitgebreid aanbod planten

Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er allerlei activiteiten bij de Volkstuinvereniging West-Beverkoog zoals een Lente/Plantjesmarkt met diverse kramen, onder andere een uitgebreid aanbod van planten, rondwandeling over het volkstuincomplex, een kunstexpositie, Tombola en leuke activiteiten voor kinderen met een puzzeltocht, grabbelen, ijsje et cetera. Verder: een haringkar, snackcorner, verpakt ijs en diverse ander versnaperingen tegen scherpe prijzen!

Warme vacht

Van 14.00 tot 16.00 uur worden de schapen van Kinderboerderij Jong Leven weer van hun warme vacht bevrijd door professioneel schapenscheerder Jan Ros, waarbij kracht en precisie vereist is om de wol met een 'tondeuse' kundig en zonder verwondingen te ontdoen van de schaapjes. Ook is er een demonstratie wolspinnen en kunnen de kinderen leren werken met wol inclusief andere leuk knutselactiviteiten. Ook het Rad van Fortuin is uiteraard weer aanwezig waarbij men vele leuke prijzen kunt winnen en is er een tentoonstelling te zien over het leven van het schaap.

De toegang is gratis. De organisatie hoopt vele belangstellenden te mogen begroeten op het Janspad te Sint Pancras. Het volkstuinencomplex is gelegen achter de kinderboerderij.

Vijf jaar Theater Vrij Zijn in Alkmaar

Mijn Ex is een verhaal over mensen die van elkaar houden maar elkaar tegelijk ook haten. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Dit jaar is het vijf jaar geleden dat Theater Vrij Zijn de deuren opende van haar nieuwe theatergebouw op het industrieterrein Oudorp. In die tijd is het lege bedrijfspand aan de Madame Curiestraat omgetoverd tot een sfeervol en prachtig theater. En dat allemaal dankzij de inzet van meer dan 100 vrijwilligers.

Het gezelschap zelf bestaat al langer: onder de bezielende artistieke leiding van de 'Alkmaarse Braziliaan' Anderson Farah speelde het al vijftien spectaculaire producties. Vaak geïnspireerd door een historisch thema uit de rijke geschiedenis van Alkmaar.

Mijn Ex

Het eerste lustrumjaar van het theater wordt afgetrapt met een voorstelling met een meer eigentijds thema. Of misschien wel een thema van alle tijden. Want wat gebeurt er als een huwelijk of relatie stukloopt en je elkaar daarna toch weer ontmoet? Op 21 juni aanstaande viert het Vrij Zijn Theater de wereldpremière van de comedy 'MIJN EX!'. Een verhaal over mensen die van elkaar houden maar elkaar tegelijk ook haten. Een hilarische, herkenbare en soms ook licht- dramatische productie over al die tegenstrijdige gevoelens die horen bij het omgaan met een ex. In dit stuk de relatie van de Alkmaarse Angie en de Latino Pedro, die haar heeft verlaten voor een 'Afro-queen'.

Deze pittige voorstelling wordt gespeeld door professional en semi-professionals Anderson Farah, Brenda Goedhart en Gina Arthur. Zij worden ondersteund door vier talentvolle volwassenen acteurs; Ina Bromans, Ron de Groen, Anne Swartsenburg en Alan dos Santos en vier Alkmaarse kinderen; Noor van Esveld, Rafael Bunink, Dante Shearman en Felien de Zinger.

Info en Tickets: www.theatervrijzijn.nl

Fantástische line-up Devotion Outdoor!

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - "Vanaf het moment dat de bezoekers de toegangspoort binnenlopen worden ze verrast met muziek van een te gekke Brassband, vuurspuwers, dansende draken en Chinese praalwagens. Ze zijn dus meteen in de sfeer van carnaval; het thema van het allereerste Devotion Outdoor Festival dat in Alkmaar wordt gehouden. Het publiek krijgt dus de hele dag entertainment van de bovenste plank voorgeschoteld." Peter Wouters; een van de organisatoren van Devotion Outdoor, kan een glimlach niet onderdrukken wanneer hij over het prestigieuze festival praat.

Dancefestival in Alkmaar met grote namen

"Voor dit speciale event op zaterdag 15 juni aanstaande worden zes podia opgebouwd waarop in totaal zo'n 50 dj's met elk een andere invalshoek hun set zullen draaien. De stages zijn onderverdeeld in Mexican Carnaval, Brazil Carnaval, Caribbean Carnaval, Venetian Carnaval, Swiss Carnaval en Chinese Carnaval", vervolgt Wouters. "We hebben qua line-up flink uitgepakt om de crème de la crème van de dancescene naar Alkmaar te halen. We doen niet onder voor een festival als Dance Valley als je naar de dj's kijkt. Toch is er in deze regio te weinig te koop op dit gebied. Daar willen wij op inspringen. Niet voor niets is Nederland het land waar qua inwonersaantal de meeste festivals ter wereld plaatsvinden. Daar kan er in Alkmaar dus nog wel eentje bij."

Guilty Pleasures

De muziekstijlen die in Alkmaar ten gehore worden gebracht variëren van house, latin, tribal, urban/eclectic, hardstyle, 80's/90's tot trance en techno. Op de verschillende stages draaien dj's als Korsakoff en Outsiders (gehost door Rebl City on the Mexican Carnaval-stage), Kris Kross en La Fuente (gehost door Dance villa on the Brazil Carnaval-stage), Freddy Moreira en Team Rush Hour (gehost door Barcode on the Caribbean Carnaval-stage), Artento Divini en Mem (gehost door 7th Heaven on the Venetian Carnaval-stage), Ben Liebrand en DJ Jean (gehost door Sweet le Freak on the Swiss Carnaval-stage) en Thomas Schumacher en Ramino Lopez (gehost door De Weerwolven on the Chinese Carnaval-stage). "Door de combinatie van te gekke muziek en entertainment gaan we onderscheidend te werk en bieden we onze gasten iets extra's. Dat geldt ook voor de Number1 catering die we hebben ingehuurd voor de inwendige trek", besluit een enthousiaste Wouters.

Be prepared!

Alkmaar Be prepaired for the Best Event Around Town, Devotion Outdoor! Kaarten à €39,50 per stuk zijn verkrijgbaar via devotionoutdoor.nl en devotionfestival.nl.

Literaire Wandeling in Groet

Voor de vijfde keer in vijf jaar en vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado 2019 in Groet wordt de literaire wandeling door Groet gehouden. (Foto: Hans van der Kroef)

GROET - Voor de vijfde keer in vijf jaar en vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado 2019 in Groet, wordt de literaire wandeling door Groet gehouden.

Zondag 21 en 28 juli, 4 en 11 augustus geprolongeerd

Bij deelname ontvangt u ook het boek Hier is zon, zee en zand. (Foto: aangeleverd)

Op zondagen 21 en 28 juli, en op 4 en 11 augustus (de dag na Eldorado Poetry zaterdagavond 10 augustus) vindt deze bijzondere wandeling plaats, onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve en samensteller van het boek Hier is zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis.

De wandeling begint om 11.00 uur, vertrek vanaf camping Eldorado aan de Heereweg 233 in Groet, en eindigt rond 13.00 uur. Deelname kost € 20,- dat is inclusief het gelijknamige boek (ter waarde van € 20). Aanmelding kan via info@conserve.nl . Wie wil kan aansluitend in groepsverband mee gaan lunchen in café Mereboer in Groet en krijgt per persoon € 2,50 korting.

De natuurrijke omgeving van Schoorl en Groet is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Zo schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal 'Teun de Jager' dat gesitueerd is in Bergen en Schoorl en werkte Jan de Hartog al voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie in zijn schrijfhuisje nabij de boerenwoning in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl.

Groet trok Marie Brusse en zijn jongste zoon – de latere kunstenaar Mark Brusse – werd er geboren in 1937 het stenen huis 'De Krocht vlak naast De Bokkensprong. Peter Brusse was toen nog maar zes weken. Ook acteur Kees Brusse zocht vaak Groet op, nog een paar jaar geleden bezocht hij het witte kerkje en een paar jaar daarvoor ging hij met zijn Australische vrouw Joan op bezoek bij uitgever Kees de Bakker, van uitgeverij Conserve in Groet. Vaste bezoeker was ook jaren geleden (toen de uitgeverij nog in Schoorl gevestigd was) Jan-Erik Romein die na de dood van zijn ouders de historici Jan en Annie Romein Verschoor aan de Achterweg 22 in Groet bleef wonen en naast hem broer Bart waar aanvankelijk op nummer 20 Brecht van den Muijzenberg woonde.

Aan het eind van de Wagemakersweg had Karel van het Reve op nr. 25 een zomerhuisje (is nog eigendom van de familie) en genoot in een hangmat alsof hij in Zuid-Frankrijk zat. In het boek Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve vertelt Bob van Amerongen (Victor Poort in De avonden) in het verhaal over Karel en hoe het huisje er kwam in 'Een duinpad zou naar hem genoemd mogen worden'. Het is niet uitgesloten dat het door regelmatige terugkeren van de families Romein, Reve en Van Amerongen in de jaren dertig naar camping en huisjesterrein De paardenhemel de bakermat gelegd is voor Reve's romandebuut De avonden. (In diezelfde Paardenhemel werkte dichteres Neeltje Maria Min jarenlang aan haar oeuvre.) Reve's cirkel met Schoorl en Groet is helemaal rond omdat Reve vier maanden lang in Schoorl werkte aan zijn laatste roman Het hijgend hert in het huis van Peter van Bergen.

Expositie in 't Praethuys

ALKMAAR - 't Praethuys fungeert vanaf donderdag 13 juni wederom als galerie. Ditmaal voor schilder Doede Keuning en voor keramiste Irene Breeuwer. De expositie is zoals altijd toegankelijk voor iedere geïnteresseerde tijdens de openingsuren van 't Praethuys.

Doede Keuning produceert op het moment vooral gouaches. Zijn werk is herkenbaar en kleurrijk in een geabstraheerde, figuratieve stijl. Landschappen, gefotografeerd tijdens vele reizen in zijn geliefde Italië en Zuid-Afrika zijn een voorname bron van inspiratie. De schilderijen, vanwege de kwetsbaarheid alle ingelijst achter glas, zijn volop in beweging en geven blijk van een tomeloze energie. Irene Breeuwer haalt haar inspiratie vooral uit gevoelens, woorden en uitdrukkingen. Zo zorgt bijvoorbeeld de West-Friese uitdrukking 'scharrel hebben' voor schattige schapenparen met bijpassende gedichten. Want Breeuwer uit haar creativiteit behalve in klei ook in poëzie. Liefde, verbondenheid en humor zijn kenmerkend voor haar werk. Meer informatie is te vinden op http://www.doedekeuning.nl en www.kleifijn.nl. De opening van de expositie is donderdag 13 juni, 16.30 uur.

Jaarmarkt centrum Schoorl

SCHOORL - Stichting Duindorp Schoorl organiseert zondag 16 juni weer de jaarmarkt. Vanaf 10.30 uur laten de standhouders zich van hun beste kant zien op deze gezellige jaarmarkt die in het centrum van Schoorl wordt gehouden. In het gehele centrum en bij het klimduin staan voldoende kramen, om diverse inkopen te doen.

Het aanbod is uitgebreid volgende week zondag

De marktmeester Hans zorgt dit jaar voor een uitgebalanceerd aanbod. Dit jaar is hij erin geslaagd om een aantal standwerkers te contracteren, welke zullen worden beoordeeld door een heuse jury. Ook de horeca laat zich ook weer van z'n beste kant zien en hopelijk werkt het weer ook mee, zodat men na de uitgebreide wandeling langs de standhouders, lekker op terras kan gaan zitten.

'Vaders lekker in de watten leggen'

Wie het shoppen dan nog niet zat is, kan altijd nog langs het evenemententerrein om langs de kofferbakmarkt te gaan. Uiteraard zijn de meeste winkels ook geopend. De vaders kunnen ook lekker in de watten worden gelegd op Vaderdag, want het aanbod is uitgebreid deze zondag.

Uitgebreid restaurantaanbod in Schoorl

Om vervolgens lekker een hapje te eten en een plekje uit te zoeken in het uitgebreide restaurantaanbod in Schoorl. Jaarmarkt, standwerkers, duinen, klimduin, kofferbakmarkt, bos, terras…..Zondag 16 juni Schoorl. Voor informatie over de kramen: bel Hans via 06 53 83 58 99.

Indian Summer Festival gaat dit jaar XL

(Foto: aangeleverd)

Vervolg van de voorpagina.

Maar ook ontvangt hij meesters van het feest Lamme Frans, Marco Kraats en Rob Ronalds in de vernieuwde XL-variant van Rudi's Après-Ski Bar. Hardcore vibes op Indian Summer XL.

Barbapapa

Ook dit jaar komt de vertrouwde Barbapapa 80s/90s stage weer terug naar de Geestmerambacht. Naast DJ's als Klatsch und Klatsch, Alex van Oostrom en Tante Joke Karaoke band gaat hardcore-legende DUNE de Barbapapa 80s/90s stage compleet op zijn kop zetten.

Trek je trainingspak en Air Max maar alvast uit de kast. Meer dan 80% tickets verkocht De kaartverkoop van Indian Summer XL gaat momenteel erg hard. Onlangs maakte het festival bekend dat meer dan 80% van de tickets zijn verkocht. Wil jij erbij zijn? Wacht dan niet te lang met je tickets kopen. Tickets zijn te koop via www.indiansummerfestival.nl.

Blokkenschema

Ook het blokkenschema voor het festival is op de website te vinden. Een ticket voor de XL-zaterdag koop je voor €55, een Weekend XL Ticket (inclusief pre-party en twee nachten camping) voor €75. Voor beide soorten tickets zijn ook groepsbundels (10+2 gratis) beschikbaar.

PCC leerlingen zamelen geld in

Woensdag 5 juni werden de gelden officieel en een klein beetje feestelijk overhandigd. (Foto: Marja de Moel)

ALKMAAR - De jaarlijkse PCC-Actiedag had vrijdag 19 april j.l. plaats. Een heel andere actiedag dan gebruikelijk, vanwege de grote persoonlijke betrokkenheid van de leerlingen bij de gekozen doelen. Hun inspanningen op die ene dag leverden ruim €26.264,41 op. Woensdag 5 juni werden de gelden officieel en een klein beetje feestelijk overhandigd.

Tijdens de PCC-Actiedag op 18 april jl. lieten de leerlingen van de vijf vestigingen zich sponsoren voor allerlei - meest sportieve - activiteiten. Er gingen leerling 'poldersporten', deelnemen aan een dancemarathon of obstacle run, sprinten rondom de school en wandelen van Egmond naar Bergen aan zee en terug. Ook was er een markt met lekker eten voor de buurt en er waren leerlingen die meededen aan 'The Ocean Cleanup' of een 'West Coast Challenge'.

Het grote verschil met andere jaren zit 'm in de gekozen goede doelen. Naast ruim €4.000 voor de Plastic Soup Foundation, wordt het grootste deel van het ingezamelde geld besteed aan kankeronderzoek. Deze keuze is ingegeven door het plotselinge overlijden van een echtgenote van een docent, tevens moeder van drie leerlingen op het Petrus Canisius College. Deze verdrietige gebeurtenis maakte diepe indruk op leerlingen en collega's van de verschillende vestigingen. Vandaar dat de stichting Stop Hersentumoren namens Team Jacobien via Alpe D'Huzes kan rekenen op ruim €10.000. Daarnaast gaat nog eens ruim €11.500 naar Kika.

'Team Jacobien' beklom afgelopen weekend al de Alpe d'Huez in Frankrijk. Woensdag 5 juni overhandigden leerlingen trots - en toch een beetje feestelijk - in totaal ruim €26.000 aan cheques aan vertegenwoordigers van de verschillende goede doelen.

Miko Koffie Kampioenenbal

Miko Koffie Kampioenenbal op stapel. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Op het complex van VV Kolping Boys wordt zaterdag 15 juni het tweede Miko Koffie Kampioenenbal georganiseerd door de Stichting Jongsenioren Competitie.

Na de eerste succesvolle editie in Heemskerk wordt nu Alkmaar aangedaan om het Noord-Hollandse karakter van het voetbalevenement te duiden. Het is het Noord-Hollands Kampioenschap voor Jongseniorenteams (Onder23) met acht deelnemers, namelijk: VV Kolping Boys, Fortuna Wormerveer, SV Huizen, ODIN'59, rkvv DEM, Olympia Haarlem, AVV Zeeburgia en FC Den Helder.

Een jongseniorenteam is een samengesteld team uit Onder19 en selectiespelers tot en met 22 jaar, waarbij ook drie dispensatiespelers mogen meedoen.

Het Kampioenenbal doet zijn naam eer aan

Het zijn interessante wedstrijden met veel jong Noord-Hollands talent. Het Kampioenenbal doet in elk geval zijn naam eer aan want er komen veel kampioenen naar Alkmaar. Fortuna Wormerveer is de kampioen van de eerste editie en verdedigt de wisselbeker, DEM (Hoofdklasse) en Olympia Haarlem (vierde klasse) zijn kampioen geworden met het standaardteam, ODIN'59 met het tweede team kampioen, Fortuna Wormerveer en Zeeburgia met de Onder19 en plaatsing nacompetitie promotie voor VV Kolping Boys en FC Den Helder.

Kortom, veel sterke verenigingen die het seizoen afsluiten met leuk en attractief voetbal. Kom kijken, aanvang wedstrijden vanaf 9.45 uur en de finale wordt gespeeld om 16.00 uur. Entree gratis.

Dag van de bouw opent deuren

De binnentuin. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Gevangenis Schutterswei zet nog een keer de deuren open voordat de gevangenis getransformeerd wordt tot een hotel met onder andere 102 kamers, restaurants en vergaderruimtes.

Gevangenis Schutterswei wordt getransformeerd tot hotel

De sloop- en bouwwerkzaamheden zijn al in volle gang. Wie nu een rondje door de gangen van Schutterswei loopt, kan zich moeilijk voorstellen dat hier straks een luxe hotel ontstaat. Een stevige verbouwing is noodzakelijk. Muren tussen de oude gevangeniscellen worden geopend voor ruime, luxe kamers.

Lounge met bar en congresruimte

Ook een van de grote buitenmuren gaat tegen de grond zodat de besloten buitenplaats - waar vroeger gevangen een luchtje schepten - plaatsmaakt voor een open, groene tuin die aan het restaurant grenst. Verder krijgt het hotel een lounge met bar en congresruimte.

Wereld van de bouw

Met de dag van de bouw kan een kijkje worden genomen in de wereld van de bouw. Hoe wordt een gevangenis omgebouwd tot hotel en wat is daarvoor nodig. Nieuwsgierig?

Wees welkom op zaterdag 15 juni 2019 van 10.00 tot 15.00 uur in Schutterwei. Kom op de fiets. Parkeren is beperkt.

Voorlichting cosmetische chirurgie

ALKMAAR - Centrum Oosterwal, de huid- en spataderspecialisten, organiseert 13 juni een informatieavond over cosmetische chirurgie.

Plastisch chirurg dr. Robert Kanhai geeft voorlichting. Als u een cosmetische behandeling overweegt, is het verstandig u goed te laten voorlichten. Aan de hand van beeldmateriaal worden verschillende cosmetische ingrepen besproken. Wat kun je verwachten van een ooglidcorrectie, wat is een wenkbrauwlift precies, hoe gaat een facelift in zijn werk en wat is er mogelijk met lipofilling? Al uw vragen komen aan bod.

Locatie: Comeniusstraat 3, 19-20.30 uur. Aanmelden: 072-5157744 of www.centrum-oosterwal.nl.

Nieuwe kunstexpositie in ziekenhuis

Alkmaar in de spotlights. (Foto: Marcel Witte)

ALKMAAR -De kunstcommissie Kunst als Medicijn (KAM) organiseert kunstexposities in het ziekenhuis in Alkmaar. De KAM is er wederom in geslaagd een interessante, nieuwe expositie te organiseren. De exposities wisselen vanaf nu elke drie maanden. De huidige expositie is tot eind augustus te bezichtigen.

Stilte en rust

In de gang bij 040 hangen schilderijen van Henk Kuilboer. De belangrijkste aspecten in zijn landschappen zijn licht en stilte. Hij probeert zo min mogelijk te laten gebeuren om dit te versterken. Anneke Stoutenbeek exposeert met haar schilderijen in gang 130. Ze werkt het liefst op linnen met acryl. Compositie, invulling van de ruimte en kleurstelling komen tot stand in een proces waarbij het uiteindelijke doek niet meer lijkt op de eerste opzet. Lekker zomers zijn de schilderijen van Peter Swidde. Ze hangen aan de wanden Metiusgracht zijde en de tussenhal.

Alkmaar in de schijnwerpers

Aan de wanden in de hoofdstraat bij de Rode trap hangen foto's van Marcel Witte. Speciaal voor deze expositie heeft Marcel (sinds kort professioneel fotograaf) een aantal van zijn foto's van Alkmaar en het Noord-Hollandse landschap geselecteerd. In het Stiltecentrum hangen monoprints en acrylschilderijen van Elly Berkhout-Van Herwijnen. Bloemen zijn voor beide technieken een van haar inspiratiebronnen en staan centraal in deze expositie.

Beelden en keramiek

In de vitrines Metiusgracht staat werk van Olga de Ruiter. Olga gebruikt diverse technieken waar ze mee experimenteert. De laatste paar jaar is ze bezig geweest druktechnieken toe te passen op keramiek. De werken in de vitrines zijn er voorbeelden van. De beelden van Henny Mazurel staan in de vitrines bij de hoofdingang en bij 035. Henny werkt graag met een thema en laat zich momenteel inspireren door de oude geschiedenis. "Beeldend scheppen, weergeven wat je ziet, voelt en denkt. Genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan. In platvlak, steen en brons."

Eigen collectie KAM

De KAM heeft ook een eigen collectie. Een deel wordt uitgeleend op alle locaties in het ziekenhuis waar patiënten komen. Een ander deel van deze collectie wordt ingezet om publieke ruimtes op te fleuren.

Tijdens deze expositie staat er keramiek uit de eigen collectie in de vitrine bij de Rode trap.

Pronto Wonen tweede pinksterdag geopend

Pronto tweede pinksterdag geopend. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Pronto Wonen heeft de laatste trends in meubelen en woonaccessoires in huis. De woonspecialist is tweede pinksterdag van 12.00 tot 17.00 uur geopend om lekker te winkelen op deze extra vrije dag.

Al enige jaren is de industriële woontrend niet meer weg te denken als het over de actuele woontrends gaat. Niet zo gek eigenlijk want het is een super stoere trend en kan heel gemakkelijk gecombineerd worden met wat zachtere materialen. Een van de materialen die terug te zien is in de industriële woontrend is staal. Staal is een materiaal dat in veel stijlen past, strak, klassiek, modern of stoer. Staal is heel goed met andere materialen te combineren en is supersterk. Neem bijvoorbeeld de super stoere stalen kasten uit de Carpino serie van Pronto wonen! Het Pronto Wonen team helpt graag bij het maken van de juiste keuze.

Wees welkom bij Pronto Wonen Alkmaar aan de Koedijkerstraat 16 te Alkmaar én gratis parkeren.

Gratis Kamado Joe BBQ!

(Foto: aangeleverd)

HOORN - Bijna zomer! Dat betekent een zacht rokende barbecue en de geur van gegrild vlees, verse vis en mooie groentes. Aangezien dit het favoriete seizoen is van EP:Beerepoot, ontvangen klanten tijdelijk bij vele geselecteerde producten een gratis Kamado Joe BBQ met een waarde die kan oplopen tot 1499 euro.

Urenlang BBQ-plezier

De barbecues van Kamado Joe staan garant voor urenlang BBQ-plezier dankzij pure kwaliteit, slimme functies, geavanceerde accessoires. Ga bakken, stomen, grillen, slow cooken of roken op deze robuuste BBQ's.

Temperatuur tot op de graad nauwkeurig

Dankzij het unieke materiaal kan de temperatuur tot op de graad nauwkeurig geregeld worden, wat resulteert in de sappigste steaks en overheerlijke vis.Afhankelijk van de aankoop ontvangt de klant een Junior, Classic of Classic II-uitvoering. Een geslaagde barbecue begint met het juiste materiaal. Op de eerste etage van EP:Beerepoot in Hoorn is alles te vinden wat de klant nodig heeft. Naast de drie mooiste BBQ-merken zijn hier alle accessoires aanwezig: tangen, plate setters en pizzastenen, maar ook houtsnippers, lighters, sauzen, rubs en diverse soorten houtskool.

Tweede pinksterdag open

Bekijk de actieproducten in de folder en kom langs in één van de winkels. De winkel in Hoorn is tweede pinksterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Whisky-startup zet whisky in spotlight

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – De Alkmaarse whisky-startup Red Warrior geeft op zondagmiddag 23 juni in wijnbar ROEST in Alkmaar haar Lanceerfeest om de start van het bedrijf te vieren en bezoekers kennis te laten maken met haar producten.

Kennismaken tijdens Lanceerfeest

Red Warrior is een enthousiaste startup die whisky voor iedereen toegankelijk wil maken. Zondagmiddag 23 juni tussen 15.00 en 18.00 uur is iedereen van harte welkom bij ROEST. Toegang is gratis, om whisky te proeven betaal je €10. Aanmelden kan via redwarrior.nl.

Tijdens het Lanceerfeest kun je kennismaken met de producten van Red Warrior, je whiskykennis testen en uiteraard whisky proeven! Red WarriorRed Warrior biedt whiskypakketten aan in abonnementsvorm of als los cadeauset. De leden van Red Warrior krijgen maandelijks of per kwartaal een whiskypakket thuisgestuurd met uitgebreide achtergrondinformatie. Door de whisky's te beoordelen bouw je een uniek en persoonlijk smaakprofiel op. Dit smaakprofiel kun je gebruiken om je whiskypakket steeds beter op je smaak af te stemmen. De abonnementen zijn maandelijks opzegbaar.

Over het team

Jesper Kordes en Maaike Smit vormen het team achter Red Warrior. Als whiskyliefhebbers maken zij graag meer mensen enthousiast voor whisky en zijn ze 'de gids in de whisky jungle'. www.redwarrior.nl.

Drakenbootfestival

ALKMAAR - Drakenbootvereniging United Dragons organiseert 15 juni voor de 21e keer het Drakenbootfestival Race The Dragon. Met een flink aantal evenemententeams en een goed gevulde wedstrijdklasse zet de Alkmaarse drakenbootvereniging weer een groot spektakel neer op de Alkmaarse wateren. Ook dit jaar verwacht de organisatie veel publiek op de Noorderkade. De verbouwde kade maakt het mogelijk voor het publiek de races van zeer dichtbij te volgen. Het geluid van de drums zijn in de wijde omgeving te horen maar van dichtbij zie je hoe technisch deze sport kan zijn.

Negen nieuwbouwappartementen Kerkbuurt Tuitjenhorn

Heerlijk wonen in Tuitjenhorn. (Impressie: aangeleverd )

TUITJENHORN – In samenwerking met Magnusveste B.V. organiseert Makelaardij Westhuis de verkoop van de negen energiezuinige 2-kamer appartementen van het project 'Kerkbuurt in Tuitjenhorn'.

De appartementen vormen samen een kleine wooncluster in twee verdiepingen. Het geheel wordt gebouwd in een moderne 'schuurwoningstijl' en is geschikt voor jong en oud. De woningen kenmerken zich door een geweldige isolatie en energiezuinige voorzieningen zoals zonnecollectoren waardoor de maandlasten erg laag zijn. Het onderhoud gebeurt als collectief in een Vereniging van Eigenaren en bewoners hebben derhalve geen werkzaamheden buitenom. Nooit meer schilderen of uw goten leeghalen. Bergingen bevinden zich onder de woning van nr. 24.

Parkeerplaatsen

Tevens op eigen perceel ook parkeerplaatsen.
Op zoek naar een kleinere woning, maar met alle luxe en comfort van nu? Reageer dan snel en wij sturen u geheel vrijblijvend de brochure toe. Ook behoort een Gratis Waardebepaling van uw huidige woning tot de mogelijkheden. Oplevering van het complex is in 2020.
Prijzen vanaf € 207.500,- tot € 213.000,- v.o.n. Er zijn nog vier appartementen beschikbaar!

Informatie: Makelaardij Westhuis, Laan 2 in Schagen, 0224-217119, info@makelaardijwesthuis.nl

SchoK kan verslavend zijn

Schoorlse Kunsten 2019 (Foto: aangeleverd)

SCHOORL – In en rond Schoorl is van 13 tot en met 16 juni weer heel veel te beleven op het gebied van kunst. Schoorlse Kunsten (kortweg SchoK) biedt een overweldigend aanbod van kunst in alle denkbare verschijningsvormen. De organisatie waarschuwt dan ook voor het risico op ernstige verslaving.

Waarschuwing Schoorlse Kunsten 2019

Tijdens de even jaren staan de zomers meestal in het teken van grote sportevenementen. De organisatoren van SchoK zagen daarom kansen tijdens de oneven zomers. Ook in 2019 kunnen kunstliefhebbers weer gratis genieten van werk van zo'n honderd kunstenaars verdeeld over een vijftigtal projecten op een kleine twintig locaties in en rond Schoorl.

'Het is bedoeling dat er iets gebeurt tussen kunst en publiek'

Van oudsher stimuleert SchoK interactie. Dat kan interactie zijn tussen verschillende kunstenaars, maar ook tussen kunstwerken en de omgeving. Uiteraard is het ook de bedoeling dat er iets gebeurt tussen de kunst en het publiek. Met ervaringen uit het verleden in het achterhoofd waarschuwt de organisatie daarom dit jaar voor een mogelijk verslavend effect.

Feestelijk slotakkoord

Donderdag 13 juni start de editie 2019 met een openingsavond in De Blinkerd. Vanaf 20.00 uur maken de deelnemende kunstenaars (opnieuw) kennis met elkaar en het publiek. Die kunstenaars kunnen afkomstig zijn uit Schoorl en omgeving, maar ook bijvoorbeeld Finse, Portugese en Amerikaanse kunstenaars doen mee. Uiteraard is er een passend openingsprogramma inclusief muziek. Vrijdag tot en met zondag kan het publiek tussen 11.00 en 17.00 uur op ontdekkingstocht langs diverse werken en projecten op verschillende locaties. De avonden bieden performances, voorstellingen of concerten, met op zondagavond een feestelijk slotakkoord.

Alle tijden en locaties staan vermeld in een folder en de speciale SchoKkrant. De krant wordt in Bergen en Schoorl huis-aan-huis verspreid en is ook te downloaden op www.schoorlsekunsten.nl

Vroonermeer Noord

Opleveringsfeestje Vroonermeer Noord fase 2. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Voor 60 nieuwe bewoners van Vroonermeer Noord was er woensdag 5 juni gelegenheid om kennis te maken met de buren en met Woonwaard. 60 woningen van fase 2 werden opgeleverd.

Een leuk feestje met de allerlekkerste cheesecake ooit! Voor de kinderen was er een groot springkussen en er waren kleurplaten voor de kleine kunstenaars uit de buurt. Nieuwe huurders van Woonwaard kregen allemaal een vogelhuisje als welkomstcadeau en een douchetimer. Met de douchetimer kunnen bewoners op speelse wijze proberen om maximaal 5 minuten per dag te douchen waarbij je behoorlijk bespaart op water en energiekosten. Woonwaard werkt samen met Steenbreek Alkmaar. Zij waren aanwezig om bewoners te adviseren en tips te geven over groene tuinen. Welke planten passen het best bij een onderhoudsvriendelijke tuin? En welke zijn juist goed voor vogels en insecten. Naast advies kregen bewoners ook nog een mooi tuinblad van Groei&Bloei en bloemzaadjes voor biologische bloemen. Alle woningen zijn super goed geïsoleerd, aangesloten op het warmtenet van de HVC en zijn voorzien van zonnepanelen. De volgende fase, fase 3 wordt binnenkort gestart. Het betreft 42 eengezinswoningen en 40 appartementen. De eengezinswoningen worden in 2020 opgeleverd en de appartementen naar verwachting in 2021.

Vis aan Zee

SINT PANCRAS – De jubilerende Tennisclub Sint Pancras organiseert van 22 tot en met 30 juni voor de 44e keer het gezellige Vis aan Zee Beverkoogtoernooi op de mooie gravelbanen.

Nieuw dit jaar is de periode waarin het tennistoernooi gehouden wordt, in juni in plaats van augustus, buiten de zomervakantieperiode om. Naast de vertrouwde onderdelen in de dubbels en uiteraard de actual rating in enkelspel zijn dit jaar nieuwe onderdelen toegevoegd, namelijk de leeftijdscategorie 50+ in de verschillende onderdelen en HE, HD, DE, DD en GD in 8 en 9 die niet voor de rating mee tellen. Een toernooi dus waar echt iedereen aan mee kan doen!

Inschrijven

Doe mee aan dit gezellige toernooi en schrijf in voor één of twee onderdelen via mijnknltb.toernooi.nl. Dit kan nog tot en met 15 juni.

8 dagen Bulgarije v.a. € 199,- p.p.

Hotel Jupiter. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Sunny Beach, ook wel bekend als zonnestrand, is gelegen aan de Zwarte Zee en is de meest populaire badplaats van Bulgarije.

Inclusief vliegreis, hotel en ontbijt

Sunny Beach, ook wel bekend als zonnestrand. (Foto: aangeleverd)

Over de gehele lengte van het acht km lange zandstrand bevindt zich een ruime boulevard met restaurants en overdag een markt. Zo zijn er tal van activiteiten, overdag én 's avonds.

Hotel Jupiter biedt een oase van rust, midden in Sunny Beach. De tropische tuin met het heerlijke zwembad bezorgen gasten de nodige rust. Wil je het uitgaansleven van Sunny Beach ontdekken? Dan loop je binnen een paar passen naar de boulevard.

Vanaf € 199,- p.p.

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Bourgas met TUI fly, retourtransfer luchthaven - hotel, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 overnachtingen in Hotel Jupiter, verblijf o.b.v. logies ontbijt, Nederlandstalige reisleiding.

Reisperiode: 10 juni t/m 9 september 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 juni 2019. Aankomst mogelijk op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking.

Meer informatie en boeken: www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

De Woon Winkel levert maatwerk

De nieuwe showroom van De Woon Winkel biedt volop keuze (Foto: VINCENT DE VRIES)

WINKEL - De Houten Meubel Outlet heeft met De Woon Winkel vorig jaar een nieuw concept aan haar winkelformule toegevoegd. Aan de Zandwilg 20-22 is vorig jaar De Woon Winkel toegevoegd. Inmiddels is de totale showroom 1500m2 groot geworden.

"In de Outlet verkopen we artikelen die we in partijen inkopen en in De Woon Winkel kunnen we echt maatwerk leveren", legt Sandra uit.

De winkel ademt een moderne en industriële stijl. "Wij kiezen echt voor deze stijl", verduidelijkt Sandra. "Hierbij luisteren we naar onze klanten. Zodoende hebben we een ruim aanbod aan meubelen, tafels en accessoires waarbij mensen zelf kunnen mixen en matchen. Combineer een fauteuil bijvoorbeeld met een naar eigen wens samengestelde bank in De Woon Winkel."

Nieuwe showroom

Waar men in de Outlet kan aanschaffen wat er op dat moment aanwezig is, worden alle wensen vervolmaakt in de nieuwe showroom van De Woon Winkel. "Wij kunnen alles leveren in overleg met de klant", vertelt Danny. "Denk aan kleurstelling en materiaal, zoals leer of stof. Met De Woon Winkel leveren wij echt maatwerk. Het assortiment van De Woon Winkel wordt binnenkort compleet vernieuwd. Daarom zijn er momenteel flinke kortingen op de huidige showroommodellen." Profiteer van de hoge kortingen of bekijk de alvast een deel van de nieuwe collecties.

Houten Meubel Outlet, De Woon Winkel en erBij WoonOutlet, Zandwilg 21, tel. 0224-850926. Zes dagen in de week open en Tweede Pinksterdag met een extra feestelijke openstelling. Meer informatie: www.houtenmeubelenoutlet.nl, www.dewoonwinkel.nl en www.erbijwoonoutlet.nl.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN – Bij Koi, Vijver & Fishing kunnen belangstellenden terecht voor vijvervissen, waaronder goudvissen, goudwindes, sarasa's, shubunkin, steuren en graskarpers. Ook voor een uitgebreid assortiment waterplanten. Het bedrijf is gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van zwemvijvers.

Een vijver is rustgevend

Eigenaar Brian Bing vertelt over de praktische kanten van een zwemvijver. "Een zwemvijver kan je goed integreren in de bestaande tuin. Het is esthetisch verantwoord, je hebt geen 'blauwe vlek' in je tuin, het water is helder zonder dat je gebruik maakt van chemicaliën, het vergt weinig onderhoud en verbruikt minimaal vier keer minder energie."

Beschikbare ruimte

In het zwemgedeelte zijn geen vissen en planten. Salamanders komen wel voor in die sectie, met name in het voorjaar vanwege de voortplanting. In de zomer zijn ze weer verdwenen. Planten worden gebruikt voor de zuivering van het water en staan in verbinding met het zwemgedeelte. Waar de locatie aan moet voldoen? Bing: "We komen altijd de tuin bekijken op beschikbare ruimte, hoogteverschil en de hoeveelheid bomen die eventueel geruimd moeten worden. Ook het grondwaterpeil wordt bekeken, omdat we op een droge grond moeten werken. De aanleg duurt twee tot drie weken voor een natuurlijke zwemvijver, en één week extra voor een gemetselde vijver. Een bouwvergunning is niet nodig."

In ecologische zwemvijvers zuiveren planten met holle stengels, zoals riet en kalmoes, het water op een natuurlijke wijze. Het zwemwater wordt via een pomp in een constante stroom door het ecologisch filter geleid. Zwemmen met zonnebrandcrème is geen probleem, dit wordt afgebroken door het filtersysteem.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is hét adres voor de aanleg en onderhoud van alle vijvers. Zij maken graag vrijblijvend een offerte voor de klant. Een gratis watertest, inclusief advies voor een glasheldere vijver.

Ook kan men bij hen komen vissen op Karper, steur en forel. De Forellen mogen ook mee genomen worden. Men kan komen vissen met de eigen hengelbenodigdheden, maar ook hebben wij hengels in de verhuur. Levend aas is op voorraad.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439 of 06-53923672. Meer informatie over het vissen, en aanleg (zwem) vijvers: www.koi-vijver.nl.

Chiropractie voor baby's en kinderen?

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Vanaf de geboorte is alles erop gericht om zo snel en goed mogelijk gebruik te kunnen maken van alle bewegingsmogelijkheden van ons lichaam. Problemen aan de wervelkolom kunnen in veel gevallen ontstaan tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of in de vroege jeugd.

Met baby of kind naar de chiropractor

Een chiropractor bekijkt, corrigeert en werkt preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom, de schedel en de effecten hiervan op het zenuwstelsel. De behandelmethoden zijn aangepast per leeftijdscategorie. Daardoor is het juist mogelijk baby's en kinderen te helpen.

Klachten

De meest voorkomende klachten bij baby's zijn ontroostbaar huilen, slechte stoelgang, een asymmetrische houding of onrustig slapen. Bij oudere kinderen gaat het vaak om moeilijkheden met lopen, motorische onrust, concentratiestoornissen en oorontstekingen. Waarom hebben kinderen op een jonge leeftijd klachten? Bij veel baby's en oudere kinderen met bovengenoemde klachten is er sprake van een geboortetrauma. Dit trauma kan ontstaan bij snelle of juist trage bevallingen, tang- of vacuümverlossingen of keizersneden. Hierdoor kan een verstoorde beweeglijkheid van de schedelnaden en/of de wervelkolom ontstaan. Bij oudere kinderen liggen andere oorzaken ten grondslag: vallen, stoten, verkeerde houdingen, sportongelukjes en het dragen van een zware schooltas.

Behandeling

Het doel van de behandeling door de chiropractor is om de blokkades in de wervelkolom en de schedel op te heffen. Dit wordt gedaan door subtiele bewegingen met de handen. Vooral bij jonge baby's is er absoluut geen kracht nodig om blokkades op te heffen. De behandelingen zijn dan ook aangepast aan de leeftijd van het kind. Jonge kinderen reageren over het algemeen zeer snel. Zo is vaak al na enkele behandelingen een significante verbetering te zien.

Gratis Nek-Rug-Check

De hartstochtelijke wens dat uw kind optimaal functioneert en pijnvrij leeft? Kom voor een gratis Nek-Rug-Check. Zie www.stringerchiropractie.nl of bel 085- 8770165.

Veld Orthopedische Schoentechniek

Rob van Orthopedische Schoentechniek. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Veld Orthopedische Schoentechniek geldt al meer dan 40 jaar als dé orthopedisch specialist in de Kop van Noord-Holland. Met een hecht, ervaren en enthousiast team zorgt Veld ervoor dat mensen weer prettig kunnen lopen. Welk voetprobleem het ook betreft.

Elke voet, elke klacht is anders. En ook ieder mens is anders. Standaardwerk kennen we daarom niet. We hebben echter wel één doel: onze klanten blij de deur uit zien lopen. Van steunzool of lichte schoenaanpassing tot compleet op maat gemaakte schoen, wij bieden het totale pakket aan schoentechnische producten om uw klachten op te lossen. Of dit nu voetklachten zijn of problemen die hieruit voortvloeien, zoals pijn in de knieën of onderrug. Veld Orthopedische Schoentechniek maakt alleen gebruik van kwalitatief zeer hoogwaardige materialen. Sterk of juist soepel, maar ook innovatieve materialen zoals thermoplasten. Kwaliteit betekent ook iederéén een oplossing kunnen bieden. Onze samenwerkingen met specialisten zijn hierbij waardevol. Zo houden wij bijvoorbeeld gezamenlijke spreekuren. Voetprobleem of niet, iedereen loopt graag op mooie schoenen. Wij maken daarom orthopedische schoenen in alle soorten, van modieuze laarsjes tot sportschoenen en zelfs met geborduurde logo's. Leuk op sneakers voor de kids! De meeste schoentechnische aanpassingen kunnen wij in de schoen verwerken zonder het van buiten te zien. De combinatie van het technische ambacht en het oplossen van problemen van mensen maakt ons vak elke dag weer boeiend. Pijn wegnemen, zelfvertrouwen opschroeven, iemands wereld vergroten; dáár doen we het voor. En daarvoor bieden we graag iets extra's. Samen met onze cliënten komen wij tot hoogwaardige producten naar persoonlijke smaak en behoefte. Individueel maatwerk, kwaliteit, comfort en service.

Onze grote vaste klantenkring is het resultaat; Veld is een begrip in de Kop van Noord-Holland. Al meer dan veertig jaar! Zie ook: https://www.veldschoenen.nl/

Stichting NiKo mensgerichte zorgorganisatie

ALKMAAR - Stichting NiKo is een mensgerichte zorgorganisatie in Alkmaar-Zuid die zorg- en welzijnsdiensten aan ouderen levert. Thuis en in de huiselijke woonzorgcentra: De Nieuwpoort en De Palatijn. Het uitgangspunt is: "Wat kunt u zelf en waarbij kan Stichting NiKo u ondersteunende hulp bieden."

De gekwalificeerde en betrokken zorgmedewerkers zijn 24 uur per dag beschikbaar, zodat ouderen in Alkmaar-Zuid zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen. Als thuis blijven wonen niet meer lukt, vinden zij een nieuw thuis in een van de woonzorglocaties. Zij wonen daar met een zelf te besteden zorgbudget. De zorgvragers bepalen, Stichting NiKo is hun rechterhand!

Aandacht en passie

Regelmatig wordt opnieuw in kaart gebracht wat de behoeften en wensen van de zorgvragers zijn om de zorg zo goed mogelijk te kunnen toespitsen op de persoonlijke situatie, het welbevinden van de zorgvragers speelt hierin een grote rol. Zo wordt ook een persoonlijk profiel aangemaakt met daarin beschreven wat de zorgvrager prettig vindt of juist niet. Hoe iemand aangesproken wil worden, wat iemand lekker vindt om te eten of juist niet, maar ook of iemand wel of niet gereanimeerd wil worden. Al deze informatie wordt in een persoonlijk zorgplan gegoten. Door deze persoonlijke benadering en toegespitste zorg, draagt Stichting NiKo bij aan een fijne oude dag voor de zorgvragers. Alles gebeurt met persoonlijke aandacht en passie voor het vak. De zorgverleners kennen graag het verhaal van de zorgvragers en de mensen die belangrijk voor hen zijn. U ziet bij Stichting NiKo daarom zoveel mogelijk dezelfde vertrouwde gezichten.

Uitgelezen kans

Stichting NiKo heeft naast de vaste zorgteams ook een flexpool samengesteld met zorgverleners die de vaste gezichten vormen voor de zorgvragers. Dit team verzorgenden IG en helpenden wordt organisatie breed ingezet. Het is een uitgelezen kans om werkervaring op te doen met diverse doelgroepen, van psychiatrie en somatiek tot dementie.

Voordelen

De medewerkers in de flexpool kunnen zichzelf inroosteren en houden zo zelf de regie over hun tijd, maar zij hebben wel alle voordelen van een vaste aanstelling. Zij bouwen pensioen en vakantiegeld op en krijgen een eindejaarsuitkering. Er is nog plaats in deze flexpool voor verzorgenden IG of helpenden. Heb je interesse? Stuur dan je motivatie en CV naar: sollicitatie@stichtingniko.com en vermeld erbij dat het om de flexpool gaat. Eerst nog wat meer informatie? Neem dan contact op met Manja de Waard: 06-21 63 70 54 of m.dewaard@stichtingniko.com

In kleine stappen naar gezonde leefstijl

ALKMAAR - GLI-Alkmaar is hét programma waarin je stap voor stap werkt aan een gezonde leefstijl. GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie. Anders dan een diëtist of fysiotherapeut, combineert de leefstijlcoach voeding, bewegen, ontspanning, slaap en mindset om mensen uit zijn of haar ongezonde patroon te halen. De hiertoe opgeleide leefstijlcoaches Ingrid Beentjes en Mèlanie Karsten ondersteunen de deelnemers.

De leefstijlcoaches aan het woord

Vertel eens dames, wat is GLI-Alkmaar precies? Ingrid Beentjes: "GLI-Alkmaar is een tweejarig programma waarbij je stap voor stap werkt aan een gezonde leefstijl. Het programma bestaat uit zestien groepssessies en acht individuele gesprekken. In elke groepssessie staat een ander thema centraal. Voorbeelden van de thema's zijn: planning, verstoringen, maak van je doel een succes en hoe voorkom je dat je terugvalt. Na afloop van elk individueel contactmoment, gaan de deelnemers naar huis met een voor hen specifieke actie."

Mooie opbouw

Mèlanie Karsten: "De kracht van het programma is dat er hele mooie opbouw inzit. De eerste lessen wordt echt gekeken naar hoe het op dit moment gaat. Daarna volgt er een persoonlijk stappenplan."

Dat klinkt heel erg mooi. Voor wie is het programma geschikt? "GLI-Alkmaar is geschikt voor iedereen met overgewicht of obesitas. Dus vanaf een BMI (body mass index) van 25 of meer. Hierbij moet ik wel zeggen dat mensen met een BMI tussen 25 en 30 alleen in aanmerking komen als er sprake is van diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu of een verhoogde kans op een van deze aandoeningen", vervolgt Mèlanie.

Een extra stok achter de deur

"We zien veel mensen met overgewicht of obesitas die inzien dat ze het niet alleen kunnen of een extra stok achter de deur willen. Doordat je stap voor stap werkt aan een gezonde leefstijl, is de kans op terugval veel kleiner. Juist de langdurige begeleiding vergroot de kans op een succesvolle gedragsverandering", aldus Ingrid. "Bovendien zien we ook vaak dat mensen teveel in één keer willen veranderen. Dan is de overgang veel te groot en is het niet vol te houden. Wij focussen ons op het aanleren van goede gewoontes. Zodat we niet alleen de wilskracht van de deelnemer aanspreken maar bezig zijn met een strategie die past bij het probleem en de persoon."

Inloopochtend

Oh, dat is inderdaad fijn! Waar kunnen mensen meer informatie vinden over jullie programma? Ik las iets over een inloopochtend? Ingrid: "Dat klopt, we hebben zaterdag 15 juni van 9.30 tot 12.00 uur een inloopochtend. Dan kunnen mensen met eigen ogen hier in het souterrain van Gezondheidscentrum Alkmaar onze ruimte bekijken onder het genot van een kopje koffie of thee. Ook kunnen ze dan kennismaken met ons en met de fysiotherapiepraktijk die hier ook gevestigd is."

Goede aanvulling

"Ja, daar wil ik nog wel bij aanvullen dat mensen bij ons ook kunnen sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit zit niet in het basispakket, maar we merken dat dit een hele goede aanvulling is in het werken naar een gezonde leefstijl. Mensen vinden het prettig dat er een professional is die hen begeleid bij veilig en verantwoord bewegen", zegt Mèlanie.

"Dus ik zou zeggen, neem eens een kijkje op www.gli-alkmaar.nl of kom naar onze inloopochtend op zaterdag 15 juni, Frans Halsstraat 49 bij gezondheidscentrum Alkmaar."

Droombaan in de zorg

Heb een droombaan in de zorg... (Foto: Richard Rood)

ALKMAAR - "Mijn droombaan? Die van Verzorgende IG bij Actiezorg, precies wat ik nu ben!", antwoordt Amber Groot vol overtuiging en met een warme glimlach op haar gezicht. "Dat geldt voor mij ook", beaamt Esmee, Helpende Plus bij Actiezorg en Ambers jongere zus. "Ik wil nooit meer ergens anders werken. De band die je opbouwt met mensen, het vertrouwen dat je krijgt, de genegenheid die je voelt; werken in de zorg is ons op het lijf geschreven!"

"De toewijding die ik nu voel, wil ik later zelf ook ervaren!"

"Onze thuisteams staan elke dag voor iedereen klaar." Datzelfde geldt voor alle medewerkers van Actiezorg (onderdeel van Magentazorg). "Samen met ons team zorgen we ervoor dat de mensen waar wij komen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren in hun eigen vertrouwde omgeving", vertelt Amber. "Extra handjes in de huishouding, hulp bij de persoonlijke verzorging, verpleging of wondzorg; onze thuisteams staan zeven dagen per week voor iedereen klaar!", vult Esmee aan.

'Contact en interactie' '

"Natuurlijk is het leveren van professionele zorg belangrijk, maar bij Actiezorg hoef je jezelf niet opzij te zetten." Amber denkt even na en vervolgt lachend: "En gelukkig maar, want dat zou me ook op geen enkele manier lukken." Esmee grinnikt. "En terecht! We zijn allemaal mensen en mensen hebben gewoon behoefte aan contact en interactie. Daarom hebben we daar bij Actiezorg tijd en aandacht voor." "Precies!", valt Amber haar zus bij: "De toewijding die ik voor mijn cliënten voel, wil ik zelf ook ervaren als ík later hulp nodig heb!"

'Magentazorg; wij geven kleur aan professionele zorg met persoonlijke aandacht!'

Thuiszorg, maar dan anders!

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Wilt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Of zoekt u ondersteuning bij de zorg voor uw ouder of partner met dementie? Home Instead Thuisservice biedt ondersteuning binnen de Wmo, Wlz en Zvw in de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Bergen, Heerhugowaard, Egmond en Schoorl.

Thuis in de eigen omgeving

Heeft u een zorgindicatie via het zorgkantoor, de gemeente of de zorgverzekeraar? Wij kunnen onze diensten ook leveren via een Persoonsgebonden budget (pgb) en via Zorg In Natura (zin). U heeft hierin de keuze.

Samen zoeken naar hulp

Zelfstandig thuis blijven wonen betekent voor u, als senior, dat u zelf beslist wanneer u welke hulp krijgt en van wie. Samen met u zoeken wij de CAREGiver (medewerker) die bij u past. Wij zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar om u te ondersteunen. Ook uw ouder of partner met dementie ondersteunen wij met een vaste CAREGiver, thuis in de eigen omgeving.

Extra aandacht

Onze getrainde CAREGivers met levenservaring kunnen de mantelzorg aanvullen of tijdelijk overnemen. Binnen Home Instead is altijd extra aandacht op het gebied dementie, onder andere door Alzheimer-trainingen en ons speciale Mantelzorg boekje. Wij maken graag het verschil voor u. Persoonlijk en op maat, zoals u dat wenst. Zoals u wilt, wanneer u wilt en hoe u het graag wilt! Home Instead Thuisservice Alkmaar DeTelefoonCentrale Koelmalaan 350 1812 PS Alkmaar E. Info.alkmaar@homeinstead.nl T. 072 200 100 9

Zorgcirkel biedt persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg bij de Zorgcirkel. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het aantal 65-plussers stijgt landelijk de komende twintig jaar met 55% tot bijna 5 miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt tegelijk met bijna 200% tot 340 duizend. Zorg zal vaker thuis geboden worden. Dit is een van de gevolgen van de groei. Ouderenzorgorganisaties groeien mee en ontwikkelen passende en persoonsgerichte zorg. Zo ook de Noord-Hollandse organisatie De Zorgcirkel.

We spreken met Jessica Sleeswijk, specialist ouderengeneeskunde bij De Zorgcirkel over wat deze ontwikkelingen betekenen voor de revalidatiezorg. '' Een ongeluk, beroerte, een heup- of knieoperatie is ingrijpend, zeker als je al wat ouder bent of je kwetsbaar voelt. De periode van herstel en revalidatie kan het verschil maken voor iemand. Het geeft een ontzettend voldaan gevoel als een revalidant vertrouwen in zichzelf terugkrijgt om thuis het leven weer op te pakken. Een grote prestatie van de revalidant, samen met de familie en het team van De Zorgcirkel.

Een prettige en vertrouwde omgeving draagt bij aan herstel en het leven weer (leren) oppakken na de revalidatieperiode. Er zal ook steeds meer vraag zijn naar zorg en behandeling thuis. De Zorgcirkel staat voor revalidatie- en herstelzorg thuis. Samen met andere organisaties, zoals Omring en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelen we meer mogelijkheden hiervoor. Het is tijd om ons team van revalidatiezorgspecialisten uit te breiden. We zoeken nieuwe collega's, zoals een basisarts, logopedist, ergotherapeut, specialist ouderengeneeskunde en een verpleegkundig specialist. We maken graag kennis met mensen die ook zin hebben om mee te bouwen aan de ouderenzorg van de toekomst.

Meer informatie is te vinden op www.zorgcirkel.nl/werken-bij

Inschrijven SVNK

Moeder en dochter gezellig aan de koffie. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Schrijf u in als woningzoekende. Ook als u reeds een woning huurt. Het aantal ingeschreven jaren zijn belangrijk voor als u ooit wilt verhuizen.

Een goed thuis

Woonwaard streeft naar een samenleving waarin iedereen kan deelnemen en tot zijn recht komt. Een goed thuis is daarvoor de basis. Wat een goed thuis is? Dat is veranderlijk en voor een groot deel afhankelijk van persoonlijke situatie, gezondheid en levensfase. Daarom zorgen we ook voor voldoende geschikte woningen en woonvormen voor ouderen en (tijdelijk) kwetsbare doelgroepen. En zijn we partner voor zorg- en welzijnsorganisaties met een huisvestingsvraag.

Fijn wonen, ook als oudere?

Als je jong bent is het moeilijk je in te beelden wat je woonbehoeften zijn als je ouder bent. Ook als je al wat ouder bent is dat soms lastig. Toch is het slim om tijdig na te denken over hoe u prettig ouder wilt worden. Wellicht is een seniorenwoning wat voor u? Een seniorenwoning ligt in een rustige omgeving en deze woningen zijn drempelloos. U woont op de begane grond of er is een lift. In de directe omgeving vindt u voorzieningen als een supermarkt of busverbinding. Ook is er meestal een huisartsenpraktijk in de buurt. Vaak is er een gemeenschappelijke ruimte in het gebouw. Kijk voor meer informatie op www.woonwaard.nl zoekwoord seniorenwoning.

Gewoon wonen met fysieke beperking

Fokuswoning betekent wonen in vrijheid. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een Fokuswoning is een aangepaste, rolstoeldoorgankelijke en gelijkvloerse woning met extra oppervlakte. Er zijn diverse Fokuswoningen, bijvoorbeeld een eengezinswoning of een woning in een appartementencomplex. De woningen hebben meestal drie of vier kamers, zodat cliënten er ook met partner, gezin of een huisdier kunnen wonen.

Fokus maakt het mogelijk!

Verspreid over Nederland zijn er bijna honderd Fokusprojecten met in totaal ongeveer 1400 Fokuswoningen. Een Fokusproject bestaat uit 12 tot 20 Fokuswoningen. De aangepaste, gelijkvloerse huurwoningen zijn eigendom van een woningcorporatie. De woningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw en zijn van buiten niet als Fokuswoning herkenbaar. Alle woningen zijn via een alarm-intercomsysteem rechtstreeks verbonden met een hulppost, de ADL-eenheid. De ADL-eenheid ligt in de direct nabijheid. De assistentie is dus altijd, 24 uur per dag en zeven dagen per week, in de buurt!

ADL-assistentie

Fokus verleent assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), 24 uur per dag, 7 dagen per week. De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Dat is het bijzondere van Fokus: de cliënt heeft zelf de regie in handen!

Meer weten over wonen en werken bij Fokus? Check www.fokuswonen.nl.