Heerhugowaards Nieuwsblad

25 juni 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 25 juni 2019


'Een fluitje van een cent, maar het moet wel gebeuren'

Vrijwilligers Roland Soumokil, Hans Kaptein, Nico Konijn en Jan Insing in de befaamde bocht Middenweg-Bickerstraat. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

HEERHUGOWAARD – Tour de Waard, hét Waardse wielerevenement van het jaar, beleeft dit jaar zijn vijftigste editie. In al die jaren hebben heel wat vrijwilligers – de meesten zelfs jaren achtereen – bijgedragen aan een goed en veilig verloop van het sportieve spektakel. Neem bijvoorbeeld de bochtencommissarissen. Gewapend met een vlag en een fluitje en herkenbaar aan het gele hesje van de organisatie, vervullen zij tijdens de Tour de Waard een uiterst belangrijke rol. Trouwe vrijwilligers Jan Insing, Nico Konijn, Hans Kaptein en Roland Soumokil zijn ook in 2019 van de partij om hun bijdrage te leveren en er een onvergetelijke jubileumeditie van te maken.

Belang alerte bochtencommissie vaak onderschat

Foto: Aangeleverd

De aanwezigheid van bochtencommissarissen bij wielerevenementen is door de Wielerbond verplicht gesteld. Bovendien is het een bittere noodzaak. "Je moet er niet aan denken wat er allemaal zou kunnen gebeuren…", aldus Nico. In elke bocht van het parcours – dat van Tour de Waard heeft er zeven - moet iemand staan die als taak heeft aan te geven wanneer de renners eraan komen. Zij doen dat door een rode vlag op te steken en een fluitsignaal te geven. "De avond van tevoren krijgen we in Marlène onze instructies", vertelt Jan. "De volgende ochtend is onze eerste taak het zo veilig mogelijk maken van het parcours. Dat betekent dat de bochten moeten worden schoongeveegd, zodat er geen grind, losse steentjes of plassen mogen liggen en dat alles egaal is. Er mag niets zijn waar de renners door kunnen slippen, vallen of uitglijden."

Op tijd waarschuwen

De bochtencommissarissen, die vooraf een cursus hebben gevolgd omdat ze wel moeten weten wat ze doen, worden verdeeld in een ochtendploeg (vanaf 10.00 uur) en een middagploeg (vanaf 14.00 uur). "Tijdens de wedstrijden houdt je de bocht van je voorganger goed in de gaten", zegt Hans. "Zodra de renners eraan komen, geven zij een seintje met hun vlag en hun fluitje en daar moet je op inspelen. Op jouw beurt waarschuw je degene in de bocht na jou. Eigenlijk is het een fluitje van een cent, maar het moet wel gebeuren.

Lees verder op pagina 7

Lieshout

HEERHUGOWAARD - De heer R.J.N. Lieshout is zaterdag 15 juni benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt deze koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten als drijvende kracht achter de Kleine Prijs en de Grote Prijs van het Trinitas College in Heerhugowaard; de jaarlijkse muzikale talentenpresentatie van de school. De onderscheiding werd hem uitgereikt door wethouder John Does van Heerhugowaard.

Vijftienjarig meisje aangereden en overleden op Westtangent

Honkbalvereniging The Herons neemt afscheid van clubicoon

Veertig jaar Stichting Den Huygen Dijck - Het Poldermuseum

Kids with Attitude scoren met eigentijdse versie 'Abeltje'

Fietsexcursie

Fietsexcursie langs de Heerhugowaardse stolpen. (Foto: aangeleverd),

HEERHUGOWAARD - De stolp is het icoon van het Noord-Hollandse landschap. Het Platform Erfgoed Heerhugowaard organiseert zondag 30 juni een fietsroute langs stolpen in Heerhugowaard.

In Heerhugowaard staan nog 174 stolpen. Tijdens deze excursie van 14.00 tot 17.00 uur fietsen belangstellenden met historicus Anita van Breugel langs diverse Heerhugowaardse stolpen.

Halverwege de zestiende eeuw ontstonden de eerste stolpboerderijen, ze zijn afgeleid van de langhuisboerderij, die al in de Bronstijd voorkwam. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aantal stolpboerderijen sterk verminderd. De rieten daken maken de boerderijen gevoelig voor blikseminslag. Bovendien werden de stolpen steeds minder geschikt voor bedrijvigheid.

Sinds 1970 wordt de stolpboerderij alleen nog als woonhuis gebruikt. In 2013 heeft de gemeente Heerhugowaard de Stolpenroute uitgegeven die voert langs geheel of gedeeltelijk authentieke, verbouwde of nieuw gebouwde stolpen.

Meefietsen? Het startpunt is bij de bibliotheek, Parelhof 1a. Deelname kost € 5,-. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Stadshart

Kom flyboarden of suppen in het Waardse Stadshart! (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD - Het Stadshart moet het hele jaar bruisen. Vooral ook in de zomermaanden! Daarom organiseert SKEEF in opdracht van Stichting Zeg Maar Hugo deze zomer diverse wateractiviteiten op het water grenzend aan de horecaboulevard.

Kom flyboarden of suppen, speel sup-polo en spring op de waterstormbaan. Uiteraard zijn alle activiteiten voorzien van professionele begeleiding én kan iedereen kosteloos deelnemen. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 29 juni 2019. Dat weekend kunnen bezoekers uit alle windstreken kennis maken met al het moois dat er in Heerhugowaard, en natuurlijk ook in het Stadshart, te vinden is. Zo vindt op zondag 30 juni ook de eerste editie plaats van de Amusetour Heerhugowaard, georganiseerd door de horeca in het Stadshart.

De wateractiviteiten in het Stadshart vinden ook zaterdag 13 juli, zaterdag 27 juli én zaterdag 10 augustus plaats, uiteraard alleen als het weer dit toelaat. Hou hiervoor goed de Facebookpagina van Stadshart Heerhugowaard en de website zegmaarhugo.nl in de gaten.

The Herons neemt afscheid van clubicoon

Gé van Berkel motiveert jeugdig honkbaltalent. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - 'Mr. Herons' werd hij genoemd. Liefst zeventig jaar was Gé van Berkel actief in de honkbalsport, waarvan vier decennia bij de Heerhugowaardse club. Hij stond zodoende aan de wieg van internationals Eelco Jansen en Jeroen Deken. In de nacht van zondag 16 op maandag 17 juni overleed hij, 84 jaar oud. Heerhugowaard neemt afscheid van een honkbalgigant en The Herons van een clubicoon.

Gé van Berkel, geboren op 11 november 1934, begon zijn sportieve loopbaan op tienjarige leeftijd in de jeugd van SC Haarlem, waar hij uitgroeide tot een getalenteerde werper en verschillende wedstrijden in het eerste speelde. Ook buiten het veld was Van Berkel nauw betrokken bij de vereniging. In 1975 verhuisde hij naar Nieuwe Niedorp en werd hij hoofdcoach van The Herons in Heerhugowaard. Hij loodste het eerste team naar een hogere afdeling, om zich daarna te richten op het coachen en trainen van jeugdspelers. Van Berkel stond te boek als een grote promotor van zowel honk- als softbal, introduceerde de sport op scholen en organiseerde coachclinics. Daarnaast stond hij aan de basis van de succesvolle Honkbal- en softbalschool Noord-Holland, trainingskampen die worden georganiseerd op het complex van The Herons. Voor zijn activiteiten op en buiten het honkbalveld ontving Van Berkel van de KNBSB het Bondsonderscheidingsteken, werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en werd hij opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame. Voor zijn vele bijdragen op het gebied van opleidingen kreeg hij in 2010 de In Memoriam Leen Volkerijk Award. Ook toen hij in 2014, op 80-jarige (!) leeftijd stopte als coach, bleef Van Berkel betrokken bij de activiteiten van de vereniging. Voor The Herons is Gé van onschatbare waarde geweest. 'In de 45 jaar dat hij lid en erelid is geweest van onze vereniging heeft hij velen van ons geïnspireerd en geënthousiasmeerd voor de honk- en softbal sport. Wij zullen hem enorm missen.'

Meisje (15) doodgereden

(Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Een 15-jarig meisje uit Heerhugowaard is woensdagavond 19 juni om het leven gekomen toen ze op de fiets werd geschept door een auto. Dat gebeurde op de Westtangent. Ze werd geschept door een Porsche op hoge snelheid en overleed ter plekke aan haar verwondingen. De bestuurder en een andere automobilist zijn aangehouden. De politie onderzoekt of er sprake was van een straatrace.

Uit onderzoek door de politie bleek dat er twee auto's betrokken waren bij de aanrijding. De twee aangehouden mannen komen uit Heerhugowaard en zijn 26 en 28 jaar oud. Hun rijbewijzen en telefoons zijn in beslag genomen.

Over de toedracht kan de politie nog niet veel kwijt. "Wij hebben de geruchten ook gehoord dat er een straatrace was en dat wordt meegenomen in het onderzoek", aldus een woordvoerder. De weg was enkele uren afgesloten voor onderzoek. De politie is op zoek naar getuigen. Het ongeluk zorgde voor veel onrust, woede en verontwaardiging bij omwonenden, die willen dat er wordt ingegrepen tegen snelheidsduivels. Ook het gemeentebestuur, medewerkers en inwoners van Heerhugowaard zijn zeer ontdaan door dit tragische ongeluk. De gemeente kan niet vooruitlopen op de resultaten van het politieonderzoek en kan daarom ook niet ingaan op de geruchten dat er sprake zou zijn van een straatrace. "Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van het slachtoffer", aldus loco-burgemeester Monique Stam. "We zullen in nauwe samenwerking met de politie bekijken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Als het onderzoek is afgerond, kunnen we beoordelen of we iets kunnen doen om dit soort ongelukken te voorkomen."

Extra open tuindagen!

'Bezoekers uit België stappen enthousiast weer in de bus na bezoek aan de tuin.' (Foto: Aangeleverd)

Soms stopt er een bus voor onze tuin. Dit keer uit België… Zoveel bezoekers komen uit de bus stappen dat het lijkt alsof ze aan de andere kant weer instappen om er later weer uit te komen. Ze gaan de tuin in en roepen bij het weggaan de grootste complimenten.

Ik ben erg trots. Veel mensen die in Heerhugowaard en Langedijk wonen nemen zich allang voor eens een kijkje in de tuin te nemen. Dichtbij maakt blijkbaar onbemind.

Dat is de reden dat we komend zaterdag en zondag twee extra open tuindagen hebben (13.00 tot 17.00 uur) in het kader van 'Leer Heerhugowaard en Langedijk kennen' (zie www.broekervaart.nl). Bezoekers komen uit het hele land en daarbuiten en u kunt op de fiets. Doe wat u al lang van plan was. En met een beetje geluk ziet u de ijsvogel ook nog. Alleen daarom al!

Reageren? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl

Extra open tuindagen zijn zaterdag 29 en zondag 30 juni, vanaf 13.00 uur. Meer info op www.dezintuigentuin.nl.

't Praethuys wint clubkas

Winnaar van de Rabobank Clubkas Campagne 2019: T Praethuys in Alkmaar. Foto: (Foto: Ed van de Pol)

REGIO - 't Praethuys is winnaar geworden van de Clubkas Campagne 2019, die Rabobank in deze regio organiseerde. De stichting kreeg de meeste stemmen en ontving een cheque van bijna € 2.700,-.

Opgeruimd staat netjes

Foto: Aangeleverd

We ruimen op. Een gedeelte gaat naar marktplaats en de kringloop, maar wat er overblijft gaat naar de gemeentewerf. Met onze auto volgeladen komen we erachter dat we niet de enigen zijn die opruimen. Er is zelfs een verkeerslus bij de ingang die de drukte moet opvangen.

Eenmaal aan de beurt, melden we ons: 'We hebben wat hout, videorecorders, oude verf, bloempotten en grof vuil.' De werfmedewerker ratelt terug: 'Hout in 1, elektrische apparaten in 15, klein chemisch afval in 14, grof vuil in 5, metaal daar links in de hoek en bloempotten bij puin bij de uitgang.' De eerste container rechts is de container voor klein chemisch afval en we hebben wat oude verfresten uit de roze en zwart periode van dochterlief. Maar daarbovenop ligt dat zelfgemaakte houten kinderledikantje. Eerst naar de houtcontainer dan maar. Welk nummer was het ook alweer? O ja, daar links aan de overkant. Goed uitkijken, want er staan drie mannen de inhoud van hun aanhangers leeg te storten. Zo, dat zijn we kwijt. Dan volgt die oude VHS-videorecorder waar die ene mooie film nog op kan draaien. Toch nog bewaren? Maar nee, ons besluit staat vast. Container 15 ligt vol met apparaten. Daar heeft iemand een friteuse met inhoud in gemikt, want de hele container stinkt naar ranzig oud vet. Als dan ook de oude verfresten in de juiste container staan, staat er alweer een rij auto's achter en naast ons en manoeuvreren we naar de grofvuilcontainer. Daarin verdwijnen het oude speelgoed, een restant vloerbedekking en een kapotte wasmand. Als laatste rijden we door naar de puincontainer waar de verzameling oude bloempotten in verdwijnt. Pff, dat is weg.

Blij en opgeruimd rijden we het terrein af. Maar ook bekruipt ons een schuldgevoel, want wat hebben we veel afval.

Margreet Hoek

'Kids' scoren met eigentijdse versie 'Abeltje'

Laura, Johnny en Abeltje dromen weg. AvdK Fotografie

HEERHUGOWAARD/HEILOO - Na een jaar vol repetities schitterden de jongens en meisjes van de Heerhugowaardse kindertheaterschool Kids with Attitude zaterdag 22 juni in hun langverwachte première van 'Abeltje de Musical', gebaseerd op het bekende boek van Annie M.G. Schmidt. Een dag later speelden ze de musical nog twee keer. De hoofdrollen van Abeltje, Laura en Johnny werden in de verschillende voorstellingen door wisselende casts vertolkt.

De 'creatives' achter deze musical - schrijver, regisseur en producent Ruben Rijnveld en componist Gert Jan van der Kamp - hebben het boek vertaald naar een vlotte, eigentijdse musical vol tempo, spitsvondige dialogen, technische hoogstandjes (de lift in het bijzonder) en meeslepende melodieën, waarbij de zang van de gemotiveerde kinder- en volwassenencast uitstekend tot zijn recht kwam. De oudere spelers leverden allen geweldig werk in spel en zang en een dikke pluim gaat hierin vooral naar acteur Mathijs Kuijper; zijn vertolking van mottenballenverkoper en latere president Tump was er één vol komische timing en schitterende zang. Ook de choreografie van Denise Gähler en de veelzijdige decors en projecties mochten er wezen. Het tempo lag hier en daar zo hoog dat de kijker goed moest opletten om alles te kunnen blijven volgen.

Jubileum

Een musical werkt uiteindelijk pas echt met de casting van de hoofdrolspelers en ook daarin is 'Abeltje' ruimschoots geslaagd. Lucas Lasonder speelde de sympathieke titelrol met volle overtuiging en pit. Ronja Kalkman als zijn vriendinnetje Laura was krachtig en innemend en Sam Bakker als het jongetje Johnny dat zijn ouders kwijt was, overtuigde met zijn sterke zangstem en dans. Hij is dan ook volgend jaar bij Kids with Attitude te zien in de hoofdrol van Oliver Twist in 'Het Avontuur van Oliver Twist', de musical die het 25-jarig jubileum van de Kindertheaterschool viert.

Summer Breeze Festival

De muzikanten maken er weer een mooie dag van. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het is een gezellige, vroeg-zomerse traditie: het Summer Breeze Festival op het Coolplein in Heerhugowaard. Verschillende muzikale verenigingen brengen zaterdag 29 juni vanaf 12.45 uur in het zonnetje een gevarieerd programma.

Dit jaar brengen Alkmaar Brass, Muziekvereniging De Toekomst uit Sint Maarten en de Waardse verenigingen Het Blazersensemble en Fanfare Hou en Trouw een divers palet aan zomerse muziek, onder het thema 'Summer Breeze', waarbij 'breeze' natuurlijk slaat op de vele blaasinstrumenten die te beluisteren en te horen zijn.

Tijdens het gratis festival heten de omliggende cafés en restaurants muziekliefhebbers vanzelfsprekend van harte welkom om onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van de muziek! De toegang is gratis. Bij slecht weer gaat het Summer Breeze Festival helaas niet door.

Samen eten bij Wonen Plus Welzijn

HEERHUGOWAARD - Wat is er fijner dan gezellig samen een hapje eten? Wonen Plus Welzijn organiseert daarom elke laatste donderdag van de maand 'Samen eten' in het Trefpunt aan de Rozenlaan 2. Onder leiding van een vrijwilliger wordt er samen geluncht. Elke maand wordt er iets anders gemaakt. Het begint om 12.00 uur en is rond 13.30 uur afgelopen. De kosten bedragen € 7,50 per deelname. Donderdag 27 juni is het voorgerecht een courgettesoep, het hoofdgerecht salade van geplukte kip en als toetje wordt een vanille milkshake geserveerd. Aanmelden kan tot en met woensdag 12 juni 12.00 uur door naam en telefoonnummer door te geven via 072-5717170 of heerhugowaard@wonenpluswelzijn.nl.

Veertig jaar Stichting Den Huygen Dyck

Henk Aandewiel (staan links) gaat volledig op in zijn rol als heemraad K. van Langen uit het jaar 1929. (Foto: Vincent de Vries)

HEERHUGOWAARD - Voorzitter Henk Aandewiel van Stichting Den Huygen Dyck - Het Poldermuseum informeert de mensen over het karakter dat hij dit jaar uitbeeld, heemraad K. van Langen uit het jaar 1929.

De stichting vierde zaterdag 22 en zondag 23 juni haar veertigjarig jubileum met muziek, West-Friese verhalen en dans, theater en diverse kunstexposities. In 1979 werd de collectie van het polderbestuur overdragen aan de stichting en werd een deel van het gebouw als museum ingericht, sinds 1995 zelfs het hele gebouw.

Verbouwing

Na een grote verbouwing in 2018 is de functie van het gebouw verbreed; naast museale zijn er nu ook culturele en recreatieve activiteiten, is er inpandige horeca en wordt het pand gebruikt als trouwlocatie. Kijk voor meer informatie op www.poldermuseumheerhugowaard.nl.

Bleeker bruist van de activiteiten

Café en partycentrum Bleeker; al 65 jaar een vertrouwd adres in De Noord. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD-De NOORD - Café en partycentrum Bleeker bruist van de activiteiten. Zet nu alvast in de agenda: zondagmiddag 13 oktober vanaf 16.00 uur treedt de Tribute to the Cats Band op en zaterdag 19 oktober verzorgt OÔS JOÔS een optreden. Kaarten voor beide optredens zijn inmiddels in de voorverkoop verkrijgbaar. Wie erbij wil zijn, kan maar beter niet te lang wachten!

Café en partycentrum Bleeker aan de Middenweg 550 is al meer dan vijfenzestig jaar een vertrouwd adres in Heerhugowaard-De Noord. De gastvrijheid is tot ver in de omtrek van Heerhugowaard bekend. In Bleeker bruist het regelmatig van diverse activiteiten. Ook is Bleeker hét adres voor een perfect verzorgde feestavond om een bijvoorbeeld huwelijk, jubileum of verjaardag te vieren. Andere ideeën? Neem gerust contact op, want alles is bespreekbaar.

Diner op inschrijving

Ook erg populair zijn de diners op inschrijving die vaak snel zijn volgeboekt en waarmee kok Mart aantoont culinair zijn mannetje te staan.

Café en partycentrum Bleeker is te vinden aan de Middenweg 550 in Heerhugowaard-De Noord.

Meer weten? Bel 072-5711335 of kijk op www.caferestaurant-bleeker.nl.

Maak de perfecte vakantiefoto

Maak jij deze zomer een foto met de 'wow-factor'? (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Deze zomer eindelijk eens die mooie vakantiefoto maken waar iedereen steil van achterover slaat? Leer de beste tips en trucs tijdens de fotografieworkshop, zaterdag 6 juli bij Cool kunst en cultuur.

Cursisten schieten deze zomer niet zomaar een kiekje, maar de perfecte vakantiefoto. Tijdens de workshop leren ze van fotografiedocente Sophie Terluin namelijk alles over de verschillende functies van hun camera of smartphone en krijgen ze tips en trucs die ook ná de vakantie van pas zullen komen. Voortaan maken ze alleen nog maar foto's met de 'wow-factor'! Kijk voor meer informatie over inschrijven, tarieven en kortingsmogelijkheden op www.coolkunstencultuur.nl. Vragen? Neem dan contact op met Bianca Laan via bianca@coolkunstencultuur.nl.

Tour de Waard: 'Fluitje van een cent'

Het belang van alerte bochtencommissarissen wordt nog wel eens onderschat. Foto: Vincent de Vries

Vervolg van de voorpagina

Er staan altijd twee EHBO'ers klaar in de bochten en bij start en finish, om eerste hulp te verlenen indien nodig." Het is bovendien belangrijk goed samen te werken met de oversteekvrijwilligers. Ook zij moeten op tijd gewaarschuwd worden dat de renners in de buurt zijn. "Vooral later op de dag, als de horeca zijn deuren ook geopend heeft, staat niet iedereen erbij stil dat ze niet zomaar kunnen oversteken en moet je wel eens in discussie met mensen die niet inzien dat je er staat voor de veiligheid van de renners en het publiek", licht Nico toe. Er zijn zeker wel incidenten geweest de afgelopen jaren. "Mensen die er geen rekening mee houden dat na de renners nog een jurywagen komt bijvoorbeeld", blikt Roland terug. "Ook is er wel eens een bal op het parcours gerold. Soms denken mensen 's ochtends nog even met de auto de weg op te kunnen, ook al is straat al afgezet. En natuurlijk vallen er weleens renners, zeker als het regent."

Soep en broodjes

Over het algemeen verloopt het evenement soepel en is het volgens de heren vooral erg gezellig. "Omdat we er al jaren staan, kennen we veel mensen met wie we even een praatje maken", vertelt Jan die in de bocht bij het ouderlijk huis van Nico staat en altijd getrakteerd werd op soep, broodjes en koffie. "Al moeten we natuurlijk altijd alert blijven."

Na afloop van het evenement is er een gezellig samenzijn met de vrijwilligers. "Dat gevoel van saamhorigheid maakt Tour de Waard zo uniek, daarom wil je erbij horen. Het is een familiegebeuren en een feest voor Heerhugowaard. Wij hebben er in elk geval weer zin in!"


De vijftigste editie van Tour de Waard wordt zondag 18 augustus verreden. Kijk voor meer informatie op www.tourdewaard.nl.

Tour de Soes voor het goede doel

LANGEDIJK - Wat ooit begon als fietsclub voor stoere dames mondde uit in een jaarlijks terugkerend evenement. Fietsen door de omgeving voor het goede doel: Tour de Soes. De twee Rotaryclubs in Heerhugowaard en Langedijk doen zondag 7 juli voor de eerste keer mee als 'Tour de Soes Langedijk e.o.'.

De Tour de Soes is een gezellige fietsdag voor jong en oud, waarbij geld bijeengebracht wordt voor goede doelen in onze omgeving, voor de jeugd, cultuur en sport. De opbrengst van Tour de Soes Langedijk e.o. gaat dit jaar naar de volgende goede doelen: stichting 'Je mag er zijn' (www.noordholland.jemagerzijn.nl), stichting Maria Magdalena (www.stichtingmariamagdalena.nl) en 'Zicht op Talent', een gezamenlijk project van Artiance, Centrum voor Kunsten en Cool, kunst en cultuur (www.coolkunstencultuur.nl/educatie/info/zicht-op-talent/).

BroekerVeiling

Er is voor iedereen een geschikte route (15, 30, 60 en 120 kilometer) door het mooie Noord-Holland met de mogelijkheid om onder meer Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk te bezoeken. Dit is tevens de start- en finishlocatie. Deelname kost € 7,50 per persoon (kinderen € 2,50). Het startkaartje is tevens loterijticket.

Een passe-partout bestaande uit een startbewijs, kop koffie, lunchpakket voor onderweg, twee drankmuntjes en twee lootjes voor de loterij) kost € 20,-.

Meedoen? Voorinschrijven kan tot 30 juni via www.tourdesoes.nl.

Op valreep promotie voor Esdegé

Voorzitter Ronald Eeken (l) van stichting Recreatiezaalvoetbal Heerhugowaard reikt de Joosten Staalbouw topscorerstrofee uit aan Sercan Yilmaz. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Op de laatste speeldag van de Rodi Media-cup heeft De Praktijk zijn 21e en laatste wedstrijd winnend afgesloten. Nummer twee Dicks Vage Kennissen werd met 4-2 verslagen en zag en passant hoe Esdegé-Reigersdaal -dat zelf met 5-3 te sterk was voor Glazenwassers en reinigingsbedrijf R. de Hond & zn. - de tweede plaats en daarmee promotie naar de C-poule afsnoepte.

AKD Adviesgroep sloot het seizoen af met een 5-4 zege op Gofilex. In de D2-cup kwam Banosol met de schrik vrij tegen ERP360/Vobit: 7-3. Stefan Mulder leidde Harm & Es Woningstoffering met drie treffers naar een 4-0 overwinning CDV Holding Heerhugowaard. De Heertjes/Albinotrouwringen 1 ten slotte versloeg hekkensluiter Mors Grondverzet met 3-1. De Vakantiehuis Thandiwe-bekercompetitie is een prooi geworden voor Café Muizenvreugd, dat een week na het veroveren van de L'Arcade Administratie-Cup opnieuw een kroon op het seizoen wist te zetten. In de finale kwam de ploeg uit tegen Fietsvoordeelshop.nl, dat in de competitie twee keer had gewonnen en dus aan de kampioen gewaagd was. Café Muizenvreugd kwam via Carlo Olijhoek en Joost Melten 2-0 voor. Met de 3-0 van Remco Veul was het verzet van Fietsvoordeelshop.nl gebroken; het zou uiteindelijk 6-0 worden.

Topscorer

Sercan Yilmaz kende met zijn 71 goals een topseizoen bij Energy Trust. Met zijn ploeg won hij het kampioenschap in de Deza Kozijnen-cup en individueel sleepte hij de Joosten Staalbouw topscorerstrofee in de wacht. Nummer twee Rick Does (E-TEC Power) volgde op een straatlengte achterstand met 38 treffers. De derde plaats werd gedeeld door Giovanni Siem A-Joe (Used Products Heerhugowaard) en Loran Schouten (Autobedrijf John Visser), die beiden 37 keer het net vonden.

Hop-on hop-off langs highlights

Gezelligheid troef aan het Coolplein. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Een heuse hop-on hop-off bus rijdt zaterdag 29 en zondag 30 juni door Heerhugowaard. Vanaf de Krul (aan de kant van de Stationsweg) kan men meerijden met een elektrisch toeristenbusje, waarmee onder meer de Kunstkerk, het Stadshart, de Waarderhout en Poldermuseum 'Het Oude Gemaal' kunnen worden bezocht. Meerijden is gratis, maar vol is vol! Wie vanuit Langedijk komt, kan de dag starten met een gratis vaartochtje met De Broekervaart vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk. Liever op de fiets? Ook dan zijn er volop mogelijkheden!

Een heel rondje met de hop-on hop-off bus duurt ongeveer een uur. De bus vertrekt vanaf de Stationsweg in Heerhugowaard (vlakbij De Krul) om 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De activiteiten beginnen zaterdag 29 juni al op de Westdijk, waar De Broekervaart aanmeert.

Open dag Waardse Werf

Vlakbij De Krul ligt De Waardse Werf, een scheepswerf waar op ambachtelijke wijze wordt gewerkt aan het opknappen en renoveren van kleine bootjes van staal of hout. Deze werkplaats voor jongeren vanaf 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking houdt dit weekend open huis. Cliënten en begeleiders verzorgen rondleidingen en laten zien wat ze allemaal maken. Ter plekke worden voor bezoekers palingen gerookt en pizza's opgewarmd.

Stops

De eerste stop van de bus is bij de Kunstkerk aan de Stationsweg 53. Zaterdag 29 juni van 10.00 tot 16.00 uur en zondag 30 juni van 13.00 tot 16.00 uur is hier een expositie te zien van de Heerhugowaardse kunstenaars Jeanine Lanen en Irma van de Zande, met als thema 'Strand'. De volgende stop is bij het Stadshart, met winkelcentrum Middenwaard en verschillende horecagelegenheden aan het Coolplein. Zaterdag 29 juni vinden diverse wateractiviteiten plaats zoals flyboarden, suppen en sup-polo. Iedereen kan kosteloos deelnemen. Zondag 30 juni is er een amusetour, waaraan zeven restaurants deelnemen.

Speelbos en Poldermuseum

Stap de natuur in bij het Speelbos van de Waarderhout. Zaterdag 29 juni tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er bijzondere sprookjes- en natuurfiguren aanwezig. Diezelfde dag om 14.00 uur is er een rondleiding met een IVN-gids door het bos. Aanmelden kan via waarderhout@staatsbosbeheer.nl. Het Poldermuseum vertelt het verhaal van de geschiedenis van Heerhugowaard en is gevestigd in het voormalige poldergemaal aan de Huygendijk. Zondagmiddag zijn er van 11.00 tot 17.00 uur vrijwilligers aanwezig om toelichting te geven. Kijk voor meer informatie op www.poldermuseumheerhugowaard.nl.

Liever op de fiets?

Speciaal tijdens de Juni Waterweken is het ook mogelijk om fietsen te huren. Wie aankomt bij De Krul krijgt een kaartje mee met een mooie fietsroute, maar kan natuurlijk ook zelf op avontuur gaan. Reserveren via info@toerismelangedijk.nl wordt aangeraden! Een fiets huren kost € 10,- per dag. Fiets bijvoorbeeld naar de Zintuigentuin, een paradijselijke natuurtuin in Engelse cottagesfeer van maar liefst 10.000 vierkante meter aan de Beukenlaan 17, beide dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is € 4,- per persoon. Meer info op www.dezintuigentuin.nl.

Of fiets zaterdagmiddag met een gids door de stad om de kenmerken van de architectuur en stedenbouw te bekijken. Verzamelen op parkeerplaats Parelhof naast Startpunt Hugohopper (verschillende startmomenten tussen 14.00 en 17.00 uur, deelname € 5,-). Graag vooraf reserveren via www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Kijk voor alle activiteiten tijdens dit weekend op www.broekervaart.nl.

Gratis openluchtconcert Obdam

De formatie Alle Tijd weet wel hoe er een feestje gebouwd moet worden. (Foto: Aangeleverd)

OBDAM - Muzieklust organiseert zondag 30 juni van 13.30 tot 18.00 uur een gratis toegankelijk optreden op de parkeerplaats van de Dekamarkt aan de Handelskade in Obdam. Kom kijken en luisteren naar talent uit de regio!

Dit jaar verzorgt de formatie Alle Tijd de muziek; dit is een zesmans-coverband uit Alkmaar met maar één doel: een feestje bouwen op en voor het podium. Het motto van de band is niet voor niets: Alle Tijd voor elk feest. Het repertoire bestaat uit covers van dansbare (neder)pop, classic rock en sweet soul music. Nummers die soms gespeeld worden zoals ze horen, maar ook steeds vaker met een eigen, aanstekelijk AlleTijd-sausje.

Saamhorigheid

Muzieklust organiseert dit gratis optreden om te laten zien welke talenten ze in huis heeft. Muziek maken en luisteren is goed voor de geest. Niet alleen luisteren maar ook ontmoeten. Een feestje maken voor jong en oud. De entree is gratis. Kom langs en laat je verrassen door de aanwezige talenten. Saamhorigheid is ook een belangrijk doel. Met elkaar iets moois neerzetten; voor en door Obdammers. Met als aanstekelijk motto: houd het levendig en geef vooral swing aan het leven. Het belooft een mooie middag te worden met voor jong en oud vertier.

Sponsors

Dit evenement wordt gesponsord door diverse bedrijven. Hoofdsponsors zijn UP Traplift, Aannemersbedrijf Obdam BV, Klaver Giant Groep, Schilderwerken De Boer Obdam, Administratiekantoor R.A. Schipper, Loonbedrijf Blankendaal en Van 't Riet De-Makelaar. Muzieklust is hen allen zeer dankbaar voor alle steun.

Mixtream onthult nieuwe namen

De Duitse dj Dune scoorde in de jaren negentig hits met 'Hardcore Vibes', 'I Can't Stop Raving' en 'Rainbow to the Stars'. (Foto: Persfoto)

HEERHUGOWAARD - De line-up van de aankomende editie van Mixtream Festival is aangevuld met nieuwe namen. De headliner en de afsluiter van het Dance-podium zijn nu bekend: Dune en Proto X! Ook de 17-jarige DJ Merow is van de partij. Verder is de programmering van het hoofdpodium uitgebreid met drie bands: Black Operator, Steenkoud en Edwin Danks! Eerder werden de namen van rappers Brainpower en Joost en de vier contest-winnaars onthuld. Zondag 25 augustus wordt het gratis toegankelijke festival gehouden in het Rosarium Park in Heerhugowaard.

Met hits als 'Hardcore Vibes', 'I Can't Stop Raving', 'Rainbow to the Stars' en 'Hand in Hand' zette de Duitse danceformatie Dune zich op de kaart in de jaren negentig. Oprichter Oliver Froning ontfermt zich tegenwoordig over de nalatenschap van Dune en is een graag geziene gast op festivals als Tomorrowland, Zwarte Cross en Defqon. Deze zomer is Heerhugowaard aan de beurt.

Hardcore-dj en -producer Proto X mag na Dune het Mixtream Festival afsluiten. In 2013 pakte hij al eens goed uit op het festival. Jong talent Merow draait al sinds haar twaalfde en maakt sindsdien flink naam in de regio.

Black Operator

Zanger en gitarist Sander Den Das stond in de afgelopen achttien jaar al met zijn bands Susans Garden en The La La Lies op Mixtream. Nu is hij terug met een nieuwe bluesrock-formatie. Met Black Operator heeft hij net het debuutalbum afgeleverd (en gepresenteerd in Podium Victorie) en hij laat de nieuwe plaat graag live met zijn band aan het publiek horen. Ook Edwin Danks zit vol onvervalste bluesrock en weet met een lach en een knipoog elk publiek voor zich te winnen. De Heerhugowaardse band Steenkoud heeft iets te vieren op Mixtream. De groep bestaat namelijk tien jaar. Met hun Nederlandstalige cross-over van rock en hiphop beloven ook zij één groot feest.

Contest

Met bovengenoemde namen en de uit de Mixtream Band & DJ Contest voortgekomen bands 3 Point Landing en The Guy Next Door en DJ's Dusty Boyd en DJ Virato begint het muziekprogramma aardig vorm te krijgen. Binnenkort worden de rest van de artiesten bekend.

Mixtream Festival wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd. Ook meehelpen? Aanmelden kan via vrijwilligers@mixtream.nl.

VR-bioscoop in bieb De Noord

VR Bioscoop in de bibliotheek De Noord. (Foto: aangeleverd).

HEERHUGOWAARD - Zin in een ritje in een achtbaan, een wandeling door een prachtig natuurgebied of net als Max Verstappen een ritje op het circuit maken? Kom dan dinsdag 25 juni naar de bibliotheek in Heerhugowaard-Noord.

Daar kunnen aanwezigen spectaculaire korte filmpjes met een VR-bril bekijken. Dit geeft de ervaring alsof je het echt meemaakt. Zitten in de achtbaan, lopen door het natuurgebied en net als Max door de bochten gieren. Lid van de bibliotheek is niet nodig en iedereen kan gewoon binnenlopen. Aanmelden vooraf is niet nodig en deelname is gratis. De VR-bioscoop is dinsdag 25 juni van 14.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek aan de Torenburgstraat 2 in De Noord.

Tesselaar Makelaardij trakteert

De winnaars van het zwembad zijn blij met hun prijs. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het derde jaar staat in de boeken en er kan wederom worden teruggekeken op een succesvol jaar met vele tevreden klanten voor team Tesselaar.

Jim Tesselaar is dan ook niet voor niets uitgeroepen voor het vijfde jaar op rij tot de Beste Makelaar van Heerhugowaard. In 2018 met het prachtige rapportcijfer van een 9,7! Om dit te vieren startte Tesselaar Makelaardij met hun inmiddels jaarlijks terugkerend Rad van Fortuin. De gelukkige winnaars zijn naar huis gegaan met een mooie prijs, zoals een tablet, een cadeaubon van Multimate Kamp, een tuinset of een weekendje weg.

Iedereen die speelt met de gedachte om te gaan verhuizen, kan een afspraak maken voor een gratis waardebepaling. Misschien ook leuk om te weten: bij Tesselaar Makelaardij betaalt men géén opstartkosten, géén intrekkingskosten en wordt alles achteraf via de notaris verrekend.

Bel voor het maken van een gratis waardebepaling naar 072-3033000 of mail naar info@tesselaarmakelaardij.nl of kom langs op kantoor aan de Bickerstraat 47 in Heerhugowaard. Meer weten? Kijk op www.widbm.nl of www.tesselaarmakelaardij.nl.

Fietsen lang 'jonge monumenten'

Jonge monumenten? Fietsexcursie. (Foto: aangeleverd).

HEERHUGOWAARD - Het Platform Erfgoed Heerhugowaard organiseert zaterdag 29 juni de fietsroute 'Jonge Monumenten?'. Vanaf 1965 is de gemeente Heerhugowaard snel gaan groeien. Als jonge stad in een oude droogmakerij is de ontwikkeling van de moderne stedenbouw in de gemeente goed af te lezen. Van 14.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden met een gids door een aantal wijken fietsen om de kenmerken van de architectuur en stedenbouw van na 1965 in Heerhugowaard te bekijken.

In de loop der jaren is de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, zowel voor gebouwen als openbare ruimte, toegenomen. In de periode na 1965 zorgden veranderingen in de maatschappij voor veranderingen in de manier waarop we tegen architectuur, stedenbouw, infrastructuur en het landschap aankijken. Architecten hadden specifieke aandacht voor de leefbaarheid van gebouwen, voor de gebruikers en hoe men binnen een gebouw met elkaar omging.

Architectuur na 1965

Landelijk groeit de interesse en waardering voor de architectuur uit deze periode snel. Toch blijkt er nog vaak een gebrek aan animo voor de behoud van deze 'nieuwe' architectuur. Het wordt vaak als onzichtbaar of lelijk ervaren. Veel gebouwen uit deze tijd worden daarom gesloopt of aangepast aan moderne eisen. Dit kan een goede ontwikkeling zijn, maar soms gaan er ook waardevolle elementen of herinneringen verloren. De echte waarde zit bij de gebouwen uit deze tijd vooral in de manier waarop met ruimte en indeling werd omgegaan. Ook heeft het bij de bewoners en gebruikers vaak onuitwisbare herinneringen achtergelaten.

Het verzamelpunt is de parkeerplaats Parelhof naast Startpunt Hugohopper. Deelname kost € 5,-. Aanmelden kan via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Kameraadschap onder veteranen

Zo verschillend als ze zijn, vinden veteranen toch heel veel herkenning bij elkaar. (Foto: Mike Bink fotografie)

OBDAM - In Het Wapen van Obdam vond vrijdag 14 juni de jaarlijkse Veteranenontmoeting van de gemeente Koggenland plaats. Met de ontmoeting wil de gemeente haar waardering uiten voor alle Koggenlandse veteranen. En dat is precies waar veel genodigden behoefte aan hebben.

"Ik vind dit zo verschrikkelijk leuk," zegt de 81-jarige Fred Weegeman uit Spierdijk. Begin jaren zestig werd hij uitgezonden naar Nieuw-Guinea, waar de spanningen tussen Nederland en de voormalige kolonie Indonesië hoog opliepen. "We hebben zoveel meegemaakt daar in de bush, maar toen we terugkwamen in Nederland kregen we nauwelijks steun van de regering. Deze bijeenkomst geeft me een gevoel van erkenning." Die missies zijn erg verschillend, zegt Sander Laan (45) uit Obdam, die in 1993 diende in het voormalige Joegoslavië. Toch ziet hij de Veteranenontmoeting als een samenkomen van mensen met een zelfde achtergrond. "Mijn ervaringen zijn totaal anders dan die van iemand die is uitgezonden naar Afghanistan. En toch begrijpen we elkaar. We hadden een gezamenlijk doel. Het is prettig om hier te praten met mensen die zich in je verhaal kunnen verplaatsen. Voor de buitenwereld is dat onmogelijk."

Burgemeester Franx (m) in gesprek met twee Koggenlandse veteranen. (Foto: Mike Bink fotografie)

Gemoedelijk

De Veteranenontmoeting begint op de parkeerplaats bij De Brink, waar twee legervoertuigen staan geparkeerd. Daar genieten de veteranen, die in leeftijd variëren van 30 tot 90, van de zomerse namiddag, terwijl ze herinneringen ophalen. De sfeer is gemoedelijk. Al denken Bjorn Vorstermans (37) en Jaap Retz (52) – beiden uit De Goorn – liever niet terug aan hun dienstperiode. "We hebben elkaar ontmoet bij Centrum 40-45, toen we allebei een hulpvraag hadden", zegt Retz, die in 1985 in Libanon gestationeerd was. "Sindsdien zijn we goede maatjes. Ik heb hem onlangs getipt toen er een woning bij ons in de buurt vrijkwam, dus nu zijn we ook buurtgenoten." "Ik zat in Afghanistan, in 2006," zegt Vorstermans, die vanuit Arnhem naar De Goorn verhuisde. "Mijn dienstperiode heb ik afgesloten, meestal mijd ik dit soort bijeenkomsten. Maar ik wilde toch eens kijken wat het met me doet. Kan ik gelijk wat socializen."

Het woord 'kameraadschap' valt veelvuldig als de veteranen gevraagd wordt naar het belang van de jaarlijkse bijeenkomst. De 60-jarige Aart Fokkema uit Avenhorn zat veertig jaar bij de luchtmacht en denkt vooral met veel genoegen terug aan de collegialiteit. Als de veteranen zich na de groepsfoto naar binnen verplaatsen, worden de gesprekken moeiteloos voortgezet aan de tafels in het Wapen van Obdam. "Voor het behoud en herwinnen van onze vrijheid hebben velen grote offers gebracht", aldus burgemeester Jan Franx. Dit is onze manier om onze dank te tonen." Hij kondigt aan dat bij de volgende veteranenontmoeting groots wordt uitgepakt, om 75 jaar vrijheid te vieren. "Laat het ons weten als u daarbij betrokken wilt zijn, uw hulp is zeer welkom."

Boeren graven onderbroeken op

Vlnr: Karlijn van Andel (studente Clusius College), tulpenboer Tom Groot en Rowin Hartman Kok (student Clusius College) met hun opgegraven onderbroeken. (Foto: KAVB)

NIEUWE NIEDORP - Tulpenboer Tom Groot heeft maandag 17 juni samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn onderbroeken opgegraven uit zijn bollenperceel in Nieuwe Niedorp. Het katoenen ondergoed heeft twee maanden in de grond gezeten en er is niet veel van over. Een goed teken, want het bollenperceel heeft kennelijk een actief bodemleven.

De katoenen vezels van de onderbroek bevatten koolstof waarmee bacteriën, schimmels en micro-organismen zich voeden. In een gezonde bodem is de onderbroek na twee maanden grotendeels verteerd. Een goed bodemleven zorgt voor vitale en sterke gewassen. Als knipoog naar zijn aanstaande vaderschap had Boer Tom tevens een wit katoenen rompertje ingegraven. Ook daar is er weinig meer van over. Tom: "Fijn dat nu is aangetoond dat mijn woon- en werkomgeving een gezonde bodem heeft zodat ook de volgende generatie van de familie Groot in een natuurlijke omgeving kan opgroeien."

'Soil Your Undies'

Deze zogenoemde 'Soil Your Undies'-challenge is dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en meer dan honderd onderbroeken zijn medio april door bollenboeren in hun percelen ingegraven. Afgelopen week werden ze allemaal weer opgegraven en ter beoordeling voorgelegd aan een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en de KAVB. Die bepaalt welk bollenperceel in Nederland de beste bodem heeft. Voor grondverbetering zijn organische meststoffen essentieel.

Jongeren zamelen recordbedrag in

Team Paars uit Avenhorn zamelde maar liefst 1.476,- in voor KiKa. (Foto: Aangeleverd)

KOGGENLAND - Jongerenwerk Koggenland organiseerde op Hemelvaartsdag de negende editie van de jaarlijkse Goede Doelen Uitdaging. Zesenzestig jongeren tussen de twaalf en achttien jaar zetten zich in voor verschillende goede doelen, met uiteenlopende acties. Samen haalden ze het recordbedrag van € 3.620,- op.

"Iedereen was zo enthousiast over onze actie", zegt de zeventienjarige Emma Koning. Na drie jaar te hebben deelgenomen aan de Goede Doelen Uitdaging, was ze dit jaar begeleider. Haar groep organiseerde een fietssponsortocht van zestig kilometer om geld in te zamelen voor Stichting Uganda. De jonge fietsers werden toegejuicht als professionele wielrenners. "Er stonden mensen langs de weg om ons aan te moedigen, dat was heel leuk. De jongste deelnemers moesten af en toe aanhangen, maar iedereen heeft het hele stuk gefietst."

Tweeduizend statiegeldflessen

Jongerenwerker en organisator Simon Spel is trots op de deelnemers. "Ze hebben erg hun best gedaan en mooie bedragen opgehaald. Een jongen heeft zelfs 300 euro ingezameld, voor KiKa." Simon zelf heeft ook niet stilgezeten. Samen met zijn collega Nick Ninteman pendelde hij tijdens de acties tussen de verschillende groepen om hen te ondersteunen. En ook ná de inzamelacties, zat hun werk er nog niet op. "Een groep van vijf jongens uit Avenhorn en De Goorn zamelden statiegeldflessen in voor de voedselbank. Ze hadden meer dan tweeduizend flessen opgehaald. Nick en ik zijn twee dagen bezig geweest om al die flessen in te leveren bij vier verschillende supermarkten."

Walibi

Maar het resultaat mag er zijn; niet eerder haalden de Koggenlandse jongeren zoveel geld op voor de Goede Doelen Uitdaging. Als bedankje voor hun inzet gingen alle deelnemers de dag erna met de bus naar Walibi.

"Daar hebben ze echt van genoten", zegt Simon. Al waren de inspanningen van de dag ervoor nog merkbaar. "Een groep van vijf meiden uit Obdam had veertig kilometer geskeelerd om geld in te zamelen voor de Nadine Foundation, een organisatie die strijdt tegen geweld. Dat voelden ze de volgende dag nog in hun kuiten. Toen we terugreden naar Koggenland lag de helft van de jongeren te slapen in de bus. Maar het waren twee fantastische dagen."

Kofferbakmarkt Strand van Luna

HEERHUGOWAARD - In het Park van Luna wordt zondag 7 juli een kofferbakmarkt gehouden.

Die dag wisselen vele gebruikte goederen, na het loven en bieden, van eigenaar. Het aanbod op een kofferbakmarkt is altijd divers en verrassend. Denk aan kunst en curiosa, kleding, speelgoed, verzamelobjecten en meer. De kofferbakmarkt is open van 09.30 tot 16.00 uur en de toegang voor bezoekers is gratis. Zelf deelnemen is ook mogelijk, zie www.mikki.nl.

Voor meer informatie of reserveringen, bel organisatiebureau MIKKI via 0229-244739 of 0229-244649. Kijk ook eens op www.mikki.nl.

Laat Indian Summer maar komen

Langedijk maakt zich weer op voor Indian Summer. (Foto: Nathan Reinds)

BROEK OP LANGEDIJK - Internationale toppers, nationale toppers en volop talent. Indian Summer - dit jaar zaterdag 29 juni - heeft met onder meer Scooter, Golden Earring, Ronnie Flex & Deuxperience, Nick & Simon, Kraantje Pappie en Josylvio een indrukwekkende line-up.

Onder de noemen 'XL' kunnen bezoekers rekenen op neuwe podia, een XL Rudi's Après-Ski Bar, een reuzenrad en nog veel meer. Vrijdag 28 juni is er een grootse pre-party, die toegankelijk is met een Weekend XL Ticket.

Complete show

Het festival wordt zaterdag afgesloten door de Duitse band Scooter. Het is een complete show met onder meer danseressen en lasers. Daarnaast is het de organisatie gelukt de Golden Earring te strikken.

Nick & Simon

Vorig jaar waren Nick & Simon dé lievelingen van Indian Summer Festival en daarom zijn ze er ook nu weer bij. De rest van het programma, met nog vele grote namen zoals ook Ronnie Flex & Deuxperience en Miss Montreal, kun je zien op de website van Indian Summer XL.

Preparty

De preparty van Indian Summer XL is vrijdag 28 juni. Op het programma staat onder meer Deepend, Daredevils, Frenna en Stef Ekkel. Voor de Full Experience van Indian Summer XL zijn Weekend XL Tickets verkrijgbaar: daarmee kun je naar de pre-party op vrijdag en overnachten op de camping.

Tickets

Mis het Indian Summer Festival 2019 niet en koop je tickets via www.indiansummerfestival.nl. Hier vind je ook het blokkenschema voor het festival. Wacht niet te lang, want anders is je plekje vergeven!

Familievoorstelling 'Pannenkoeken uit Syrië'

'Pannenkoeken uit Syrië' wordt gespeeld door het Mardinitheater. (Foto: Aangeleverd)

DE GOORN - De voorstelling 'Pannenkoeken uit Syrië' is zaterdag 29 juni te zien in de bibliotheek in De Goorn.

Zaterdag 6 juli is de voorstelling te zien bij de bibliotheek van Opmeer. Aanvangstijd is telkens 14.00 uur. Het is een vrolijke voorstelling voor kinderen van vier tot tien jaar en gaat over Nour. Hij is nieuw in Nederland en komt voor Nederlandse les bij juffrouw Jansen. Samen maken zij veel plezier en ondertussen leert Nour veel nieuwe dingen over het leven en werken in Nederland. De voorstelling duurt veertig minuten.

'Pannenkoeken uit Syrië is een voorstelling die kinderen leert over de verschillen én de overeenkomsten tussen mensen. Met grappige taalspelletjes, bonte kleding en veel plezier. En natuurlijk met pannenkoeken…

Een kaartje kost € 5,- en is te reserveren via de agenda op www.westfriesebibliotheken.nl.