Alkmaars Nieuwsblad

22 mei 2019

Alkmaars Nieuwsblad 22 mei 2019


Respijthuis Alkmaar zoekt vrijwilligers

ALKMAAR - Respijthuis Alkmaar is dringend op zoek naar slaapwachten en zorgvrijwilligers.

De mooie maanden komen er weer aan en dat betekent dat ook de vrijwilligers van deze dagen gaan genieten. Zowel in het Respijthuis als in hun vrije tijd. Ook de mantelzorgers grijpt deze tijd aan om er op uit te gaan en dat betekent gezellige drukte in het Respijthuis. Daarom zijn nieuwe vrijwilligers hard nodig. Interesse? stuur een mailtje naar info@respijthuis-alkmaar.nl of kijk voor meer informatie op www.respijthuis-alkmaar.nl.

Cor Hanegraaff, de foto

Cor Hanegraaff. (Foto: aangeleverd)

Las u vorig jaar op 2 mei mijn column 'Het tragische verhaal van Cornelis Hanegraaff'..? Ik nodigde u uit: 'Wie meer weet mag ons informeren.' Welnu, op 4 april jl. bereikte ons bovenstaande foto: Cor Hanegraaff. We hebben nu een gezicht bij zijn tragische levenseinde. Maar het verhaal van het vervolg mag er ook zijn. Daarover straks. Eerst even wat vooraf ging:

Cornelis Hanegraaff stierf op donderdag 9 juli 1942 's nachts om kwart over twaalf. Reed met een onverlichte fiets, niet op het fietspad maar op de rijweg van de Kennemerstraatweg, bij de Kerklaan in Heiloo, richting Limmen. Vreemd. Daar werd hij frontaal aangereden door een melkauto. Cor was 'oud-reserve kapitein van de voormalige Nederlandse Landmacht', districtscommandant, een hoge officier in onze stad. Op 1 april 1942 was hij hoofd geworden van de Luchtbeschermingsdienst van Alkmaar, allemaal vrijwilligers, om de burgers te steunen bij luchtaanvallen. LBD'ers mochten 's nachts de straat op. Daarom was het voor verzetsmensen handig om lid te zijn. Wat deed de 45-jarige Cor daar in het middernachtelijk uur? Een verkeersongeluk? Of een liquidatie?

Wat deed de 45-jarige Cor daar in het middernachtelijk uur?

Een verzamelaar van militaria uit het oosten van het land vond vorig jaar zijn uniformjasje terug. Dat het om een Alkmaarse militair ging werd snel duidelijk. Maar hij had er zo graag een foto van Cor Hanegraaff bij gehad. Die foto is er dus nu. Hoe die foto werd gevonden is wel heel bijzonder. Bert-Jan Dierink, de bewuste verzamelaar, kwam via de stichting 'het Groninger Landschap' in contact met ene Wieger de Boer. Die wist, dat de moeder van Cor een Groningse buitenplaats had geërfd van haar tante, de Coendersborg. Ze verliet Alkmaar in de jaren vijftig en trok zich moederziel alleen terug in de Groningse uitgestrektheid. Haar man was al voor de oorlog overleden. En haar nog ongetrouwde zoon Cor verloor ze dus in 1942.

Ze woonde er de laatste jaren van haar leven. Wieger's oma bleek toevallig naast de borg te wonen. Toen de Coendersborg na het overlijden van de moeder van Cor in 1956 werd leeg gehaald, heeft zij nog een paar foto's weten te redden van de vuilnisbak. Echt alles werd weggegooid. En laat nou op één van die foto's Cornelis Hanegraaff staan, in het gehucht Nuis vlakbij de Coendersborg!

Kijk op de website hvalkmaar.nl voor een grotere foto van Cor en het verhaal over de Coendersborg. Weet u meer, laat het ons weten!

Subsidie voor Horizon2020 project

ALKMAAR - De Europese Commissie verstrekt aan de gemeente Alkmaar subsidie voor het Europese Horizon2020 project. Er kan nu gestart worden met het samenwerkingsproject met als doel om innovatie en kennisdeling tussen de verschillende lidstaten op het gebied van duurzaamheid te bevorderen.

"Eén van de ambities uit de Omgevingsvisie Alkmaar 2040 is een aardgasvrije en duurzame ontwikkeling van de gemeente. In het coalitieprogramma is aangegeven 'onomkeerbare stappen te zetten richting een CO2 neutrale organisatie'. Dit is een mooie stap!", aldus wethouder Duurzaamheid Christian Braak.

Horizon2020

De subsidieaanvraag voor dit project is tot stand gekomen door een effectieve samenwerking met lokale en regionale partners, zoals projectontwikkelaars, kenniscentra, vastgoed eigenaren, woningbouwcoöperaties, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Connexxion en de netwerkbeheerders. Er zijn 12 deelnemende lokale partners. De totale projectomvang, inclusief investeringen door de partners van dit project bedraagt € 35 miljoen. De projectsubsidie is € 6 miljoen. Het belangrijkste onderdeel van dit project voor de gemeente Alkmaar is de verdere verduurzaming van sportcentrum De Meent Bauerfeind in combinatie met de ontwikkeling van het Olympiapark. Voor De Meent zal binnen dit project een extra investering worden gedaan in de nieuwste generatie zonnepanelen, in combinatie met een warmte-koude opslaginstallatie. De uitvoering van het Horizon2020 project leidt tot een grote CO2-reductie. Daarnaast levert het een bijdrage aan duurzame energie opwekking en innovatie.

Gratis leren reanimeren bij Rode Kruis Alkmaar

Gratis leren reanimeren bij Rode Kruis Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Radio 10 dj Rob van Someren houdt zaterdag 25 mei samen met het Rode Kruis de landelijke Somertijd Reanimatiedag. Het Rode Kruis afdeling Noord-Kennemerland doet mee aan deze dag en verzorgt die dag gratis workshops van 1 uur, waarin deelnemers de basis van het reanimeren leren. De workshop wordt gegeven in het Rode Kruis gebouw op de Hertog Aalbrechtweg 10 in Alkmaar en vindt meerdere keren plaats tussen 11.00 en 16.00 uur. Inschrijven kan tot 23 mei via radio10.nl/reanimatiedag

Het is de tweede keer dat de Somertijd Reanimatiedag van Radio 10 wordt georganiseerd. Radio 10 dj Rob van Someren over het initiatief: 'Ik combineer mijn radioprogramma met mijn baan als politieagent en in die functie maak ik regelmatig mee hoe belangrijk het is dat iedereen weet hoe je moet reanimeren. Met het organiseren van deze dag, wil ik vooral voorkomen dat mensen niet weten wat te doen als ze in zo'n situatie terecht komen. Stel je toch voor dat bijvoorbeeld je partner een hartstilstand krijgt: dan telt écht iedere seconde."

Paleis Soestdijk

Het radio 10 programma Somertijd komt op zaterdag 25 mei tussen 12 en 15 uur live vanuit Paleis Soestdijk in Baarn. In het hele land worden op meer dan 20 plekken workshops reanimatie verzorgd. Ook dus in Alkmaar.

Inschrijven kan tot 23 mei via radio.nl/reanimatiedag.

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. Foto: Archief

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft dé oplossing en toont deze vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei in een show. Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond dat micro-geperforeerd is. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond. Plafondvakbedrijf Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon 0229-571391.

'De wereld volgens John'

(Foto: GordonMeuleman)

ALKMAAR - Het Nationale Theater met 'De wereld volgens John' is donderdag 6 juni om 20.15 uur in te zien in Theater De Vest.

Na het immense succes van 'The Nation' komt regisseur en artistiek leider Eric de Vroedt van Het Nationale Theater met een spin-off: 'De wereld volgens John'. Het (im)populaire personage John Landschot (Bram Koopmans) uit 'The Nation' speelt de hoofdrol in deze oer-Haagse voorstelling, die door de landelijke pers zeer goed ontvangen is.

Nieuwsberichten

Twee nieuwsberichten houden ons land in de greep: een jonge man heeft zich opgesloten in het gorillaverblijf van de Rotterdamse dierentuin Blijdorp. En: in de Haagse wijk Duindorp is een illegaal gebouwd vreugdevuur omgevallen, met een dodelijk slachtoffer tot gevolg.

Talkradiostation

In zijn eigen talkradiostation doet Hagenaar John Landschot verslag van beide nieuwsitems, waar het publiek live getuige van is. Beetje bij beetje wordt de reden onthuld waarom de man die zich opsluit zijn krachten wil meten met een aap en waarom midden in de zomer een illegaal vreugdevuur moest worden gebouwd. 'De wereld volgens John' is een oergeestige aanklacht van de 'normale Nederlander' die zich in toenemende mate stoort aan de mensen die zijn 'gave land' te grabbel gooien: graaiende bazen, klagende nieuwkomers en vrouwen die hun natuurlijke plek niet kennen. Maar ook een verhaal over verbondenheid met de medemens en mannenvriendschap.

Kaarten reserveren via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa, tel 072- 5489999.

EHBO aan baby's en kinderen

EHBO aan baby's en kinderen. (Foto: archief)

ALKMAAR - De workshop 'EHBO aan Baby's en Kinderen' vindt plaats op vrijdag 5 juli van 9:15 tot 11:45 uur. Tijdens deze workshop komen diverse onderwerpen rondom EHBO aan Baby's en Kinderen aan bod. De workshop wordt gehouden in Het Rode Kruis aan Hertog Aalbrechtweg 10 in Alkmaar. De workshop is voor iedereen die met jonge kinderen in aanraking komt. Hoe goed je ook op een kindje let, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een groot deel van deze ongelukjes kun je zelf behandelen. Leer in deze workshop wat je kunt doen. Wat komt er allemaal aan bod tijdens de workshop? De zeven meest voorkomende ongevallen bij baby's en kinderen worden behandeld en besproken. Ouders/opvoeders kunnen zich aanmelden bij GGD Hollands Noorden via het inschrijfformulier zie www.ggdhn.nl/cursussen.

Shoppen tot 's avonds laat

Shopping Night Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De winkels in de Alkmaarse binnenstad zijn zaterdag 25 mei tijdens Shopping Night open tot 23.00 uur.

De straten kleuren in alle kleuren van de regenboog en er zijn veel bijzondere acties. Tijdens deze Alkmaar Shopping Night viert Alkmaar Pride het tienjarig bestaan met de bekende grachtenparade. Om het feest compleet te maken organiseren Alkmaar Shopping en Alkmaar Pride samen twee grote straatparades met muziek, dansers en danseressen, circusartiesten, kleurrijke deelnemers van Pride. De eerste straatparade start om 15.00 uur en de tweede 's avonds om 20.30 uur. Elke winkel viert zijn eigen feestje met afwisselend muziek, een hapje en drankje en een speciale actie. Kijk voor alle acties op de website alkmaarshopping.nl.

Op zoek naar pareltjes

Rommelmarkt Houtweg Willy van Lith

ALKMAAR - Met meer dan 150 verkopers van speelgoed, kleding en curiosa is de rommelmarkt op zondag 2 juni ronde Lindelaan en Houtweg een van de grootste rommelmarkten van Alkmaar. De markt wordt voor het tiende jaar op rij georganiseerd.

Dit jaar wordt de markt worden uitgebreid met de Rozenstraat. Samen met de Lindelaan, Houtweg, vd Meijstraat en Akerslaan is de markt na Koningsdag al snel de grootste. Iedereen is welkom om te verkopen, hier zijn geen kosten aan verbonden.

Bezoekers zijn 2 juni tussen 10.00 en 14.00 welkom om lekker te snuffelen tussen de rommel, meuk en buitenkansjes.