Alkmaar op Zondag

23 juni 2019

Alkmaar op Zondag 23 juni 2019


Dental Udding goes to Tanzania!

Het team dat tandartshulp gaat verlenen in Tanzania. Geheel links Aletta Udding. (Foto: Vincent de Vries)

BERGEN - Dental Udding in Bergen bestaat 25 jaar en dat wil de tandartspraktijk op een bijzondere manier vieren. "Ik grijp dit jubileum aan om tandheelkundige hulp te bieden aan mensen die daar altijd van verstoken zijn geweest. Mijn personeel sprak al langer de wens uit om onze kennis eens in een derde wereldland te kunnen delen", zegt Aletta Udding van de gelijknamige tandartspraktijk. "Daarom vertrek ik 5 september voor elf dagen met een aantal medewerksters uit mijn team naar Moshi in Tanzania om patiënten te behandelen en lokale mensen op te leiden, zodat zij in de toekomst eenvoudige ingrepen zelf kunnen verrichten."

Fundraising diner in Fabel's voor tandheelkundige hulp

"We bezoeken tevens een lokaal project voor Albino-kinderen en waar het kan, bieden we hulp. Daar is veel geld voor nodig. Daarom organiseren we maandag 1 juli in restaurant Fabel's in Bergen, in samenwerking met HHA een fundraising diner ten behoeve van Dental Udding in Tanzania. Tijdens deze avond vieren we ons 25-jarige jubileum en halen we zoveel mogelijk geld op om dit project te kunnen realiseren. Al het geld besteden we in Moshi aan de projecten", aldus een bevlogen Aletta die al eerder in Tanzania was. "Ondanks dat ik daar toen met tien tandartsen was voor een cursus hebben wij daar geen mensen behandeld. Via een patiënt zijn wij in contact gekomen met 'Homeopathie for health' in Moshi. Deze organisatie heeft voor ons afspraken geregeld in het gezondheidscentrum aldaar. Wij hebben ons laten vertellen dat er in dit gedeelte van Tanzania nog nooit een tandarts is geweest."

Filmset

Ondanks haar drukke werkzaamheden in haar praktijk vindt Aletta Udding zo nu en dan de tijd om iets voor een ander te kunnen betekenen. "In 2011 heb ik een week gefietst in Kenya voor The Flying Doctors. Daar heb ik diverse gezondheidsprojecten bezocht. In 2017 ben ik met professor Gert-Jan Kaspers, kinderoncoloog bij onder andere het Koningin Maxima kinderziekenhuis, naar zijn project in het hospitaal in Eldoret Kenya geweest. Daar ontstond mijn wens om zelf iets te kunnen betekenen voor de bevolking. Van hem leerde ik ook dat je niet het leven van alle mensen kunt redden, maar mag hopen dat jouw kleine bijdrage zich uitbreidt tot iets groters in de loop der jaren. Het is elke keer zo'n bijzondere ervaring om er te zijn. Ondanks hun armoede zijn de mensen er vrolijk en dankbaar voor de hulp. Ik zie het als één grote filmset waar je de hele dag in mag rondlopen en écht iets kan bijdragen. De bedoeling is dan ook dat we er na dit bezoek elk jaar heen gaan met een wisselend team van tandartsen en assistentes."

Lees verder pagina 6.


Duraflow wint Hylckama Vlieg Ondernemersprijs

V.l.n.r. Martijn Apeldoorn, Dick Winkelhuis, Elske Doets, Simon Loerakker, Patrick Oud, Gitta Klopper en Hank van Hylckama Vlieg. (Foto: Vincent de Vries/RM)

BERGEN - De Hylckama Vlieg Ondernemersprijs is afgelopen woensdag tijdens de traditionele VLIEG haringborrel op Landgoed het Hof in Bergen uitgereikt. De drie genomineerde bedrijven waren Connect Generations: het bedrijf van Gitta Klopper verbindt wonen-studeren-samenleven in zorginstellingen voor ouderen. Create: het jonge bedrijf van Martijn Apeldoorn ontwikkelt innovatieve software die impact maakt. Duraflow: het bedrijf van Simon Loerakker ontwikkelt, produceert en vermarkt PCM koeling voor serverruimten. Met het systeem wordt significant energie bespaard, tot 95% ten opzichte van conventionele koelapparatuur.

De jury bestaande uit Elske Doets, Patrick Oud, voorzitter Dick Winkelhuis en Henk Van Hylckama Vlieg - naamgever en initiatiefnemer, had de moeilijke taak er één winnaar uit te pikken. Of zoals voorzitter Dick Winkelhuis het verwoordde: "Alle genomineerden zijn winnaar. "Het zijn unieke ondernemers. Echte kanjers, ieder op hun eigen vakgebied." Op de vraag waarom Henk Van Hylckama Vlieg deze prijs van 30.000 euro beschikbaar heeft gesteld, antwoordde de naamgever: "Ik ben zelf 45 jaar geleden begonnen als ondernemer waarbij ik verschillende bedrijven heb opgericht. Sommige waren succesvol, andere niet. Ik heb door de jaren heen ontzettend veel geleerd en de nodige ervaring opgedaan. Ik weet dat een ondernemer na twee jaar een spannende tijd doormaakt, om je naam goed gevestigd te krijgen terwijl de kosten doorlopen. Deze ondernemers wil ik een steuntje in de rug geven."

De genomineerden ontvingen de van Hylckama Vlieg Stier en Duraflow mocht de prijs van 30.000 euro in ontvangst nemen. Daarnaast krijgt deze winnende onderneming twee jaar lang een mentor toegewezen. Winnaar Simon Loerakker van Duraflow zei dankbaar te zijn dat lokale initiatieven beloond worden. "Met deze prijs kunnen we ons bedrijf naar een nog hoger niveau tillen. Ik zie het als een kracht voor de regio."

Nieuw voetbalseizoen voor de deur met Slot

Alkmaarse formatie start 4 augustus tegen Fortuna Sittard (Foto: Archief)

ALKMAAR - Het nieuwe voetbalseizoen staat voor de deur. De selectie startte afgelopen donderdag met trainen op het AFAS Stadion. In de komende weken volgen diverse oefenduels.

Arne Slot schoof donderdagmiddag, na de tweede veldtraining in Grand Café Van Gaal aan bij de pers. De voorbereiding op het nieuwe seizoen gaat van start. Afgelopen donderdag 20 juni stond Arne Slot voor het eerst als hoofdcoach voor de groep. De oefensessie werd afgewerkt op het veld voor het AFAS Stadion onder toeziend oog van publiek.

Oefenduels

Zaterdag begon AZ in Dirkshorn met een oefenwedstrijd tegen Eendracht Aalst. Een week later wordt opnieuw in Dirkshorn geoefend, tegen Maccabi Tel Aviv (16.00). AZ gaat van 1 tot 6 juli op trainingskamp in Epe. De Alkmaarse formatie start het Eredivisie-seizoen 2019-2020 met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (4 augustus, 16.45 uur).

Meer weten en programma: az.nl.

Jubileum Podium onder Boom Festival

Muziek voor iedereen (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Podium onder de Boom Festival viert zondag 14 juli het 10-jarige bestaan. Het Alkmaars festival vindt sinds 2009 jaarlijks plaats en trekt inmiddels zo'n 2.500 bezoekers uit de regio en het land.

Met een hart voor pure intieme optredens, die (semi)akoestisch worden uitgevoerd onder de prachtige bomen van Stadspark de Hout is het festival uniek. Kom langs in Cultuurpark de Hout, Alkmaar van 13.00 tot 19.00 uur. Zap van boom naar boom en ontdek telkens iets nieuws. Reken op een mix van regionale en landelijke nieuwe ontdekkingen. Nieuwsgierig? Houd de Facebook en website in de gaten voor het complete programma. Er is muziek voor iedereen. Dit jaar wordt nog een veel groter feest met extra theater, de beste en lekkerste Foodtruck, kunst, een gezellige bar en markt.

Website: podiumonderdeboom.nl.

Laatste finaleweekend gratis theater

Zirkus Morsa. (Foto: Jean Claude Chaudy)

ALKMAAR - Nog één keer een weekend lang Zomer in De Mare. Dit finaleweekend duurt drie dagen, tot en met vandaag zondag 23 juni spelen de beste (inter)nationale straattheateracts gratis voor jong en oud. TAQA Theater De Vest trekt daarna door naar het Canadaplein voor een nieuwe editie van Zomer op het Plein, met vanaf 29 juni een zomer lang kleinkunst, intieme luisterconcerten en grote staconcerten.

Van Zomer in De Mare naar Zomer op het Plein

De finaledag van Zomer in De Mare op zondag 23 juni wordt een middag vol bijzondere (inter)nationale acts: de levensgrote stolp van STIL, de muzikale kippenvelvoorstelling van MaxTak, de wonderlijke zeereis van De Machienerie, de slecht gehumeurde ober in 'Le Bistro', de lessen van de schildpad door Pieter Post en Zirkus Morsa.

Picknicken

Een aantrekkelijk festivalprogramma vol doe- en beleef activiteiten en avontuurlijke voorstellingen. Kom samen spelen, picknicken in het park met eigen broodjes of lekkers van VERS eten & drinken en beleef deze korte straat- en circustheateracts.

Zomer op het Plein

Het Canadaplein is van 29 juni tot en met 11 augustus acht weekenden lang het domein van Zomer op het Plein. Vele acts zijn gratis toegankelijk, denk bijvoorbeeld aan Bertolf, Tom Knol, New Cool Collective, Dolf Jansen, Og3ne, Janne Schra en Diggy Dex.

Gratis flyer

Kijk op www.zomerophetplein.nl voor het hele programma of haal de gratis flyer op bij o.a. TAQA Theater De Vest.

Olieverfschilder exposeert in Alkmaar

Zijn werk is altijd vol kleur (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Nederlandse olieverfschilder Peter Swidde uit Alkmaar exposeert zijn kleurrijke werk in het Noord West Ziekenhuis in Alkmaar. Ook zijn er regelmatig exposities van de schilderijen rondom Alkmaar.

Op de lange gang op de begane grond aan de Metiusgracht kunnen bezoekers genieten van zijn werk. Swidde is een kunstenaar in hart en nieren en creëert de mooiste en vrolijk gekleurde schilderijen.

De schilderijen van Peter zijn doorgaans vol kleur en altijd een tikkeltje eigenwijs. Weten wat hiermee wordt bedoeld? Kom gerust eens langs. Op de website www.peterswidde.nl kunnen liefhebbers van mooi werk alvast een voorproefje nemen.

6 / 28

Het team dat naar Tanzania vertrekt. (Foto: Vincent de Vries/RM)

Vervolg van de voorpagina.

Dental Udding goes Tanzania!

Het Fundraising diner op maandag 1 juli belooft een heel bijzondere avond te worden met een loterij, veiling met unieke kavels en verrassend top-entertainment. Dit ten behoeve van dit geweldige project. Aanmelden voor deze avond is - misschien nog - mogelijk via info@dentaluddingbergen.nl. Vermeld hierbij naam en het aantal personen of kom langs de praktijk in Sint Antoniusstraat 1! Reserveren is ook mogelijk via een belletje naar: 072-5813885 of 0620282048. Wie er niet bij kan zijn maar toch het project wil steunen kan een bijdrage storten op rekeningnummer: NL29RABO0102754640 t.n.v. A.L. De Goede-Udding o.v.v. Tanzania.

Tandenpoetsen

Het geld dat het Fundraising diner oplevert wordt onder andere besteed aan tandheelkundige hulpmaterialen die in Tanzania gekocht moeten worden. Aletta: "We mogen namelijk niet alles meenemen. Wel neem ik zelf een volledige borenunit met stoel mee en ook de naalden, handschoenen en verdovingsvloeistof gaan mee. We kunnen namelijk niet het risico lopen dat deze dingen niet voorradig zijn daar. Omdat we ook een centrum met kinderen met albinisme bezoeken, kopen we daar producten waar direct behoefte aan is. Denk aan matrassen en ondergoed. We geven hen geen geld omdat dat helaas niet gebruikt wordt waar het voor bedoeld is. Daarnaast staat nog een bezoek aan een opvanghuis voor 55 straatkinderen op het programma. Dit opvanghuis wordt gerund door een Nederlander. Ook deze kinderen gaan we behandelen. We hopen tijdens onze trip de nodige kennis over te brengen en tevens te kunnen uitleggen hoe belangrijk tandenpoetsen is voor je algehele gezondheid. Wij zijn zeer gemotiveerd om er een succesvol bezoek van te maken en hopen op een geweldige avond en opbrengst in Fabel's op 1 juli!"

Tijdens de reis worden dagelijks filmpjes en foto's op een vlog gezet zodat iedereen de reis van het bevlogen team - dat naast Aletta Udding bestaat uit medewerksters Wendy Groen, Nicolette Bransen, Lotte Botman en homeopaat Clara Rus - kan meebeleven.

Alcmaria Victrix werkt samen met Inviplay

Inviplay speelt in op moderne behoeften amateur voetballand (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Komt het team soms mensen te kort? Of zin om eens lekker te partijen zonder gedoe? Gratis aanmelden via www.inviplay.nl.

De samenwerking tussen Alcmaria Victrix en Inviplay is een logische stap volgens bestuurslid Dick Bakker: "We zien boven een bepaalde leeftijd dat leden niet altijd zin meer hebben in de competitie en alles wat daarbij hoort. Terwijl ze wel van het spelletje houden en dat willen blijven doen, maar dan op hun eigen tijd, wanneer het hun uitkomt. Inviplay is het perfecte platform om in die behoefte te voorzien."

Buurt

Op Inviplay.nl is het mogelijk om te zien waar mensen aan het voetballen zijn. Bakker: ''Je kunt instellen dat je een uitnodiging ontvangt wanneer iemand gaat voetballen. Zo is er bijvoorbeeld op dinsdag 25 juni al een gezellige voetbalavond: https://www.inviplay.nl/event/280/zomervoetbalavond. Meld je gratis aan en doe mee.''

Aanmelden

''Hoe werkt het dan precies? Geef op Inviplay aan wanneer je wilt voetballen en waar. Geef aan of het een privéactiviteit is en nodig vrienden en bekenden uit. Of geef aan dat het event openbaar is: dan nodigt Inviplay ook andere voetballers uit. Locatie nodig?''

Openbaar

''Via Inviplay huur je bij Alcmaria Victrix voor tien euro een half veld. Gebruik Inviplay met jouw team. Spelers geven aan wanneer ze wel en niet kunnen trainen. Op zoek naar nieuwe spelers? Zet de training openbaar zodat anderen zich kunnen aanmelden voor de training.''

Geef je op voor jaarlijkse kindermiddag!

Geef je op voor de kindermiddag. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Diana Bos en Renate Bowra organiseren zaterdagmiddag 29 juni in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Vijfhoek, weer een kindermiddag voor kinderen met een beperking en hun familie uit de hele regio Alkmaar.

Er is van alles te doen, luchtkussens, een draaimolen, de snoezelbus, visjes vangen en Stichting Dupla komt met het huifbed, waarop de kinderen heerlijk ontspannen kunnen liggen. Natuurlijk is er muziek, spelletjes, knutselen, Simon Ballon, fijne prijsjes en een grote verrassing die later bekend gemaakt wordt. Teveel om verder nog op te noemen. Deze dag is gericht op het samen spelen en gezellig samen zijn met het hele gezin, wat vaak voor een gezin met een kind met beperking een hele onderneming kan zijn.

Stichting Dolfinn

"Wij hebben voor deze dag veel aangepaste voorzieningen kunnen regelen. Denk aan toiletten, verschoonruimte en tillift. Er zijn voldoende schaduwplekken en mocht u een vervoerprobleem hebben proberen we dat samen met u op te lossen. Dit alles mede door de sponsoring van onder andere Stichting Dolfinn. Dankzij veel donaties zijn er voor de deelnemende gezinnen geen kosten aan verbonden. Maar vrijwillig bijdragen mag natuurlijk altijd", roepen Diana en Renate in koor.

Met een team van 20 vrijwilligers is er hulp voor de ouders om met elkaar, onder het genot van een hapje en een drankje, te praten en te genieten van alles om hen heen, terwijl de kinderen lekker spelen op het terrein van camping 'de Boekel'. Adres: Boekel 24 in Akersloot. Kortom, een feest waar ieder kind, ongeacht zijn beperking, gewoon lekker zichzelf mag en kan zijn! De organisatie heeft er al erg veel zin in, en ze hopen op veel deelnemers. Aanmelden kan op kindermiddagvijfhoek@gmail.com

De Familieschool en de Avond-4-Daagse

Familieschool hofleverancier Avond-4-Daagse. (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD 'T KRUIS - Ruim 300 kinderen van de Familieschool liepen samen met hun ouders en- of begeleiders de avond-4- daagse.

De kinderen konden kiezen tussen een afstand van 5- of 10 kilometer. Ondanks dat het weer wat tegenviel zag de organisatie weinig uitvallers; het was dan ook een groot feest met elke avond een lekker glas limonade, koffie voor de ouders, een gezonde traktatie in de vorm van komkommer, appel en een pakje Sultana. Natuurlijk kon een lekker ijsje ook niet ontbreken. De laatste avond zijn de kinderen onderweg muzikaal ondersteund door DJ Rutger Duinmeijer en onthaald bij de finish door Houw en Trouw (de Blauwe Reigers). Bij het eindpunt kregen ze van een van de vele vrijwilligers een welverdiende medaille, een handgeschreven diploma en een prachtige Zonnebloem. De Familieschool bedankt alle leden van de KWBN, talloze hulpouders en leerkrachten en de sponsors AH, Vomar en Dekamarkt. Door hun grandioze inzet hebben de kinderen vier fantastische avonden beleefd.

Trouwe donor

ALKMAAR - Peter Woudstra kwam donderdag 20 juni voor de 500ste keer naar de bloedbank in Alkmaar. In Nederland hebben slechts vijftien mensen ooit eerder 500 keer gedoneerd. In Noord-Holland is hij zelfs nog maar de derde donor die dit heeft gepresteerd. Ook bijzonder zijn de antistoffen tegen hepatitis B die zich in het bloed bevinden van de record-donor.

Peter Woudstra (66 jaar) geeft al sinds zijn militaire diensttijd bloed en is 39 jaar geleden overgestapt op het doneren van bloedplasma. Sindsdien komt hij trouw elke twee weken doneren. Bloed geven mag als man maximaal vijf keer per jaar. Bloedplasma mag maximaal 26 keer per jaar. Bij een plasmadonatie wordt het bloed gescheiden in plasma en bloedcellen. De donor ontvangt de bloedcellen terug en het bloedplasma blijft bij Sanquin om bewerkt te worden tot bloedplasmaproduct. Dit plasma wordt onder andere toegediend aan patiënten die brandwonden hebben opgelopen of mensen die bloedverlies hebben geleden. Ook haalt Sanquin stollingsfactoren uit het plasma waardoor mensen met hemofilie een vrijwel normaal leven kunnen leiden. Daarnaast verkrijgt Sanquin antistoffen tegen hepatitis en tetanus uit plasma.

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Donor Woudstra heeft antistoffen tegen hepatitis B in zijn bloed. De antistoffen uit zijn plasma kunnen worden toegediend aan mensen die in aanraking zijn geweest met het hepatitis B-virus. Dit kan de ziekte afzwakken, of zelfs helemaal voorkomen. Bij baby's waarvan de moeder chronisch met het hepatitis B-virus is besmet, kunnen de antistoffen uit zijn plasma helpen de baby te beschermen door na de geboorte direct de antistoffen toe te dienen.

Alkmaar SMULT voor de zesde keer!

Alkmaar Smult staat begin juni op de agenda. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De zesde editie van Alkmaar SMULT staat in het weekend van 5, 6 & 7 juli op de agenda.

Wederom vormt de Noorderkade/Ringersplein het decor voor dit gezellige eet- en drinkfestijn dat 5 juli om 13.00 uur wordt geopend met de gezellige zomerborrel.
Bij Alkmaar SMULT wordt het publiek verrast met de meest waanzinnige lekkere culinaire hoogstandjes geserveerd uit de gezelligste foodtrucks. Dit alles onder het genot van een goed glas wijn, lekker koud biertje, heerlijke muziek en een hoop gezelligheid! Net als voorgaande edities worden de kids niet vergeten. Ook deze keer is er weer een goed afgesloten een kids-area zodat niet alleen de ouders maar ook zij kunnen genieten van dit fantastische evenement. Dit geweldige festijn is GRATIS toegankelijk.

Afscheid van kleurrijke vrouw

Teresa Takken neemt afscheid en gaat met pensioen (Foto: Sjoerd Veltman)

ALKMAAR - In het kader van het afscheid van Teresa Takken is zondag 23 juni in de kapel van het voormalige ziekenhuis van Alkmaar een speciale oecumenische dienst en viering. Het kleinkoor 'Veni Foras' verzorgt daarbij een muzikale omlijsting. De luisterrijke viering start om 10.45 uur.

Takken bekleedde een belangrijke positie binnen Westerhout en neemt nu afscheid.

Duizendpoot

Daarnaast is Takken ook op andere gebieden een talentvolle, kleurrijke vrouw en duizendpoot. Zo is zij hoofdcoördinator van een Europese kloosterorde, zangeres en pianiste en het laatste, maar niet het minste: heeft zij meegewerkt aan de Alkmaarse gay pride.

Veni Foras

Extra luister wordt bijgezet door het koor 'Veni Foras' dat deze dienst ondersteunt met een tiental gevarieerde liederen: vier gregoriaanse gezangen, een lang Middeleeuws lied van Hildegard von Bingen, een Engels lied, twee Russische orthodoxe liederen en een feestelijk slotlied.

Zomer in het Stadshart!

Het Stadshart bruist! (Foto: RICHARD ROOD)

HEERHUGOWAARD - Het Stadshart moet het hele jaar bruisen. Vooral ook in de zomermaanden! Daarom organiseert SKEEF in opdracht van Stichting Zeg Maar Hugo deze zomer diverse wateractiviteiten op het water grenzend aan de horecaboulevard. Kom flyboarden of suppen, speel sup-polo en spring op de waterstormbaan. Uiteraard zijn alle activiteiten voorzien van professionele begeleiding én kan iedereen kosteloos deelnemen.

De eerste editie wordt zaterdag 29 juni gehouden. Dat weekend kunnen bezoekers uit alle windstreken kennis maken met al het moois dat er in Heerhugowaard, en natuurlijk ook in het Stadshart, te vinden is. Zo vindt zondag 30 juni ook de eerste editie plaats van de Amusetour Heerhugowaard, georganiseerd door de horeca in het Stadshart.

De wateractiviteiten in het Stadshart staan zaterdag 13 juli, zaterdag 27 juli én zaterdag 10 augustus op de rol. Uiteraard alleen als het weer dit toelaat. Houd hiervoor de Facebookpagina van Stadshart Heerhugowaard en www.zegmaarhugo.nl in de gaten.

't Praethuys

ALKMAAR - 't Praethuys staat zoals gewoon weer bol van de activiteiten. Woensdagavond 26 juni is er van 19.30 tot 21.30 uur: De jong volwassenen inloop Club 1835 (van 18 tot 35 jaar).

Rouwen om het verlies van een dierbare, het verlies van iemands gezondheid, of misschien wel je eigen gezondheid is hard werken en kost energie. Bij Club 1835 vind je altijd een luisterend oor. Iedereen is welkom.

Neutraal persoon

Dinsdagochtend 2 juli is er van 09.30 tot 12.00 uur een inloopochtend in Heerhugowaard. Locatie: Fysiotherapiepraktijk Ann Taveirne, Umbriëllaan 7-9. Omdat kanker je wereld op zijn kop zet, kan het heerlijk zijn om met een neutraal persoon te praten. Probeer het eens en stap de drempel over.

Zentangle

Dinsdagochtend 2 juli is er van 10.30 tot 12.00 uur een Workshop Zentangle. Tangle betekent knoop. Iedereen die een potlood kan vasthouden, kan een Zentangle maken. Door het maken van je eigen tangle kun je je creativiteit tot uitdrukking brengen. Je kunt altijd en overal Zentangles maken, het vraagt geen specifiek talent. Aanmelden noodzakelijk: 072-5113644/info@praethuys.nl. speerpunten van 't Praethuys.

Vijf jaar Theater Vrij Zijn in Alkmaar

Mijn ex. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Dit jaar is het vijf jaar geleden dat Theater Vrij Zijn de deuren opende van haar nieuwe theatergebouw op het industrieterrein Oudorp. In die tijd is het lege bedrijfspand aan de Madame Curiestraat omgetoverd tot een sfeervol en prachtig theater. En dat allemaal dankzij de inzet van meer dan 100 vrijwilligers.

Het gezelschap zelf bestaat al langer: onder de bezielende artistieke leiding van de 'Alkmaarse Braziliaan' Anderson Farah speelde het al vijtien spectaculaire producties. Vaak geïnspireerd door een historisch thema uit de rijke geschiedenis van Alkmaar.

Mijn Ex

Het eerste lustrumjaar van het theater wordt afgetrapt met een voorstelling met een meer eigentijds thema. Want wat gebeurt er als een huwelijk of relatie stukloopt en je elkaar daarna toch weer ontmoet? Het Vrij Zijn Theater vierde 21 juni de wereldpremière van de comedy 'MIJN EX!'. Een verhaal over mensen die van elkaar houden maar elkaar tegelijk ook haten. Een hilarische, herkenbare en soms ook licht- dramatische productie over al die tegenstrijdige gevoelens die horen bij het omgaan met een ex. In dit stuk de relatie van de Alkmaarse Angie en de Latino Pedro, die haar heeft verlaten voor een 'Afro-queen'. Deze pittige voorstelling wordt tot en met 30 juni gespeeld door professional en semi-professionals Anderson Farah, Brenda Goedhart en Gina Arthur. Zij worden ondersteund door vier talentvolle volwassenen acteurs; Ina Bromans, Ron de Groen, Anne Swartsenburg en Alan dos Santos en vier Alkmaarse kinderen; Noor van Esveld, Rafael Bunink, Dante Shearman en Felien de Zinger. Info en Tickets: www.theatervrijzijn.nl

Straatrommelmarkt boordevol vertier

Walhalla voor koopjesjagers (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De traditionele rommelmarkt aan De Friese Poort, Hamei, Binnen- en Buitenpoort vindt dit jaar zondag 23 juni plaats van 9.00 tot 16.00 uur.

Deze altijd goedbezochte markt belooft een walhalla te worden voor koopjesjagers en verzamelaars. Voldoende keuze uit nieuw en gebruikt kinderspeelgoed, (kinder)kleding, huisraad, gereedschap, kunst en kitsch. Iedereen is van harte welkom om gezellig te komen struinen, handelen en bieden op het koopwaar. Ook zelf (niet-commercieel) verkopen? Contact: defriesepoortlkmaar@gmail.com voor een plekje in de straten. Tevens zal er voor de kinderen dit jaar ook een springkussen staan en er zijn reuzespelletjes te doen. In de ochtend leukt clown Niekie van www.clownendekoffer.nl de markt voor de kinderen op.

'Jouw gezeik is onze praktijk'

Zeikrijk zoekt jongeren (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Hoe jongeren bereiken en enthousiasmeren voor het werk van het hoogheemraadschap? Zeikrijk is het antwoord; een plaskruis met een boodschap. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier lanceert Zeikrijk zaterdag 22 juni tijdens de open dag bij rioolwaterzuivering Geestmerambacht in Warmenhuizen.

Iedereen moet plassen en één van de kerntaken is het zuiveren van afvalwater, daar ligt de verbinding. Zeikrijk is ontstaan vanuit de behoefte om jongeren te bereiken. Jongeren zijn de toekomst. Met het plaskruis van Zeikrijk communiceert het hoogheemraadschap via beeldschermpjes op een ludieke manier naar jongeren dat het zorgen voor schoon water geen vanzelfsprekendheid is.

Bereikbaarheid

De doelgroep wordt opgezocht bij festivals en sportevenementen, maar ook is een demoversie van Zeikrijk bij (stage)beurzen en open dagen te vinden. Te beginnen bij de pilotfase tijdens de open dag bij de rioolwaterzuivering Geestmerambacht zaterdag 22 juni. Daarna volgen diverse tests bij verschillende evenementen. Benieuwd naar wat Zeikrijk inhoudt? Neem tijdens de open dag zaterdag 22 juni plaats op het Zeikrijk en een aansprekende videoboodschap start. Ook vrouwen zijn welkom, want het zeiken gebeurt die dag niet echt. Lukt het niet om te komen? Kijk dan op www.zeikrijk.nl.

Summer, sale én service bij EP:Beerepoot

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De SummerSale gaat dit weekend van start bij EP:Beerepoot. Kom langs en profiteer van extreem hoge kortingen oplopend tot vijftig procent. Op zoek naar zeer scherp geprijsde elektronica, kookgerei en (woon)accessoires van topmerken? Dan is dit het moment om gezellig te komen shoppen bij een van de winkels van EP:Beerepoot.

EP:Beerepoot pakt groots uit tijdens de SummerSale. In de winkels wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste producten en daar profiteert de klant van. Op onder andere wasmachines, (OLED)televisies, geluidssystemen, (robot)stofzuigers, inbouwapparatuur, keukenmachines en -accessoires gelden spectaculaire kortingen. Maar wees er snel bij, want op=op. Uiteraard ontvangen klanten bij alle producten de garantie en service die zij van EP:Beerepoot gewend zijn.

EP:Beerepoot is al ruim vijftig jaar hét adres voor een uitgedacht assortiment dat volledig bestaat uit producten van gerenommeerde merken, een gedegen aankoopadvies, marktconforme prijzen, vertrouwde gezichten op de werkvloer en een professioneel servicecentrum waar klanten terecht kunnen met hun vragen. Er is altijd een oplossing. Ook de eigen bezorgers en gecertificeerde monteurs staan voor de klant klaar. In de modern ingerichte winkels is alles te vinden op het gebied van beeld en geluid, huishoudelijke apparaten, witgoed, inbouwapparaten en persoonlijke verzorging.
Kijk voor een greep uit de aanbiedingen in de bijgevoegde folder én op www.epbeerepoot.nl. Natuurlijk is iedereen ook van harte welkom in de winkels. De koffie en ervaren adviseurs staan klaar. Kortom; summer, sale én service!

Live jazzconcert Waterkant Alkmaar

Trompettist Matthijs Willemsen (Foto: Joke Ningen)

ALKMAAR - De succesvolle serie jazzconcerten in de voormalige Stadskantine Alkmaar wordt voortgezet in het sfeervolle en informele Waterkant Alkmaar. 'Jazz op 3!' wordt 'Jazz op 301!'.

SBS Jazz organiseert zondag 23 juni vanaf 16.00 uur weer een live jazzconcert aan de Waterkant Alkmaar. Vrij entree. Het kwintet 'Bop till you drop!' neemt bezoekers mee naar de sound van het legendarische platenlabel Blue Note. Bassist Tom Kwakernaat, pianist Thomas Hans en drummer Peter van Raamsdonk vormen een solide swingende ondergrond voor trompettist Matthijs Willemsen en tenorsaxofonist Frank Stolwijk die vrijuit improviseren over gezamenlijk gespeelde jazzthema's uit de jaren 50 en 60. Zie ook: Facebook.com/waterkantalkmaar.

Grote buurtrommelmarkt

ALKMAAR - De rivierenbuurt in Alkmaar houdt 30 juni alweer haar vijfde rommelmarkt.

De Rijnstraat, Waalstraat, Amstelstraat, Lekstraat en de Dommelstraat zijn van 10-15 uur het toneel van verkoop van allerlei spulletjes door buurtbewoners. Ieder jaar zijn er weer meer mensen die hun waren uitstallen. Het belooft weer gezellig te worden. Er is ook een koffiekraam aanwezig. De organisatie hoopt vele bezoekers te mogen begroeten, want het wordt struinen geblazen. Vier het eerste lustrum mee!

Duurzaam kantoorpand Plataan onthuld

Proosten op de naam van het duurzame kantoorpand ‘De Plataan’ vlnr: Marjan Minnesma (Urgenda), Rob Opdam (Gemeente Heiloo), Ernest Briët (Landschap Noord-Holland), Dick Tromp (Kennemer Wonen) (Foto: aangeleverd) )

HEILOO - Het duurzame kantoorpand van Kennemer Wonen en Landschap Noord-Hollands is vrijdag 14 juni officieel geopend. Inspirator en directeur van Urgenda, Marjan Minnesma en wethouder Rob Opdam onthulden de naam van het gebouw: De Plataan.

"De Plataan is een boom die staat voor zorgzaamheid, rechtvaardigheid, wijsheid en bescherming. Eigenschappen die dicht bij ons staan, zowel voor Kennemer Wonen als voor het Landschap Noord-Holland." aldus Dick Tromp van Kennemer Wonen en Ernest Briët van Landschap Noord-Holland.

Thuisvoelen in Noord-Holland In één jaar werd het oude kantoorpand van Landschap Noord-Holland, voormalig schoolgebouw, volledig gerenoveerd tot een energieneutraal kantoorpand, waar beide maatschappelijke organisaties zich sinds afgelopen maart thuisvoelen. Trots en tevreden werd er afgelopen vrijdag teruggeblikt maar ook vooruit gekeken. "Welke uitdagingen komen op ons af als organisaties, gemeente en mensen op het gebied van duurzaamheid."

Urgentie verduurzaming

Over de urgentie om sneller te verduurzamen gaf Marjan Minnesma - directeur van stichting Urgenda - een krachtig pleidooi over de stappen naar een energieneutrale samenleving. Minnesma sloot haar betoog af met de woorden: "Alle woningen, kantoren, winkels et cetera moeten energieneutraal worden tussen nu en 2030, dat is een enorme opgave. Daarom vind ik dit een geweldig mooi project en ik wil jullie feliciteren met dit nieuwe samenwonen en het prachtige pand, en ik zou zeggen laat alle corporaties in Nederland jullie voorbeeld volgen."

De Plataan biedt een mooie basis om verdere samenwerkingsvormen met elkaar te ontdekken. "Samen maken we Noord-Holland mooier."

Vleugels voor ouderen

Feestelijke ingebruikname buurtfiets (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Met een kort ritje nam de Alkmaarse wethouder Van Zon vrijdag 14 juni de elektrische buurtfiets voor De Vleugels in gebruik. Dat deed de wethouder tijdens een drukbezocht feestje. De buurtfiets moet bijdragen om het isolement van ouderen tegen te gaan. Na het samenvoegen van buslijnen 1 en 5 verviel de rechtstreekse busdienst naar het ziekenhuis en het centrum.

Noordwest kijkt terug op goed jaar

Noordwest kijkt terug op goed 2018. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De raad van toezicht heeft het jaarverslag en de jaarrekening 2018 van Noordwest goedgekeurd. In dit jaar zijn veel mooie zaken gerealiseerd waarbij ook een fors beroep is gedaan op medewerkers en artsen naast de reguliere werkzaamheden.

"Wij spreken onze bijzondere waardering uit aan alle medewerkers en artsen die dagelijks klaarstaan voor Noordwest en de inwoners van Noord-Holland Noord. De belangrijkste hoogtepunten zijn samengebracht in een online jaaroverzicht. Met een positief resultaat van €11.8 miljoen euro kunnen we ook vanuit financieel perspectief 2018 als een goed jaar beoordelen. Noordwest moet de komende jaren blijven sparen om haar ambities op het gebied van bouw en ICT waar te kunnen maken. Investeringen die noodzakelijk zijn om de goede patiëntenzorg te kunnen blijven waarborgen. Gezien het hoofdlijnenakkoord waarin is afgesproken dat de uitgaven aan ziekenhuiszorg op landelijke niveau niet stijgen, liggen er genoeg uitdagingen om positief rendement vast te houden", aldus een persvoorlichter.

Expositie Strand

Expositie strand in Heerhugowaard (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de Kunstkerk Heerhugowaard wordt tot en met 30 juni een expositie georganiseerd door Jeanine Lanen en Irma van de Zande met als thema 'Strand'.

Irma schildert graag beweging. Zij laat haar danseressen dansen op het doek. Als je naar haar jazzmuzikanten kijkt, dan hoor je de muziek. Maar als zij een 'strandschilderij' maakt is zij tijdens het schilderen in gedachte weer aan het strand. Als beschouwer voel je de wind door je haar en hoor je het ruizen van de zee. Irma: "Techniek wordt een automatisme in dienst van mijn emoties. Als ik strand schilder dan voel ik me weer aan het strand."

Jeanine Lanen is oorspronkelijk illustratrice van onder andere kinderboeken en tijdschriften. Jeanine: "Ik kom oorspronkelijk uit het Brabantse land en woon nu in Heerhugowaard. Ik werk graag met olieverf op linnen. Zowel mensen als lege strandgezichten. Ik heb de zee in mijn hart gesloten. Daar voel ik me nietig, geniet van de kleuren en het vakantiegevoel."

Iedereen is van harte welkom tijdens de openingstijden (www.kunstkerkheerhugowaard.nl) in de Kunstkerk, Stationsweg 53, Heerhugowaard. Telefoonnummer is 072-87 95 585.

Scholtens begrip in Noord-Holland

Scholtens al 48 jaar een begrip. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Meubelstoffeerderij Scholtens is gespecialiseerd in het stofferen en restaureren van alle soorten meubelen. Scholtens onderscheidt zich door het bieden van hoge kwaliteit en een persoonlijke service tegen eerlijke prijzen. De meubelstoffeerderij is al 48 jaar actief in Purmerend, Amsterdam, Zaandam, Hoorn, Alkmaar, Beverwijk e.o. Kortom; het bedrijf komt door heel Noord-Holland.

Bij Scholtens kunnen klanten terecht voor herstoffering en reparaties, opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils en banken, vernieuwen van allerlei soorten binnenvulling, antiekrestauraties, leerreparaties, leder op kleur brengen, biezen, rieten, rotanstoelen vlechten op ambachtelijke wijze en boot- en caravankussens stofferen. De stoffeerders werken op afspraak en komen vrijblijvend bij de klant thuis voor advies en een prijsopgave. Scholtens heeft meer dan zeshonderd verschillende stoffen leder in de collectie. www.meubelstoffeerderijscholtens.nl/info@meubelstoffeerderijscholtens.nl. Tel: 06-27260222 of 072-2029286.

De Molenhoeve bestaat al een jaar

De Molenhoeve. (Foto: RICHARD ROOD)

SINT PANCRAS - 'Leven zoals thuis', dat staat centraal bij De Molenhoeve. Hoe bevalt het wonen? Gesproken werd met een aantal cliënten.

'Mijn vrouw kan me nu dagelijks bezoeken'

Jaap van de Bosch (83) woont sinds vier maanden in De Molenhoeve en woonde hiervoor ook in Sint Pancras samen met zijn vrouw. "Het was vooral noodzaak om te verhuizen naar De Molenhoeve. Ik had teveel zorg nodig en thuis blijven wonen ging niet meer. Ik heb gekozen voor De Molenhoeve, omdat mijn vrouw mij dan gemakkelijk dagelijks kan bezoeken. En dat doet ze ook. Met de hond!"

'Ik vond het wel belangrijk om in dezelfde buurt te blijven'

Bep (80) en Kees van de Boer (85) wonen nu tien maanden in De Molenhoeve. Ze zijn bijna 45 jaar getrouwd. "Ons werd geadviseerd om te gaan wonen in De Molenhoeve. Ik heb een ongeluk gehad met de fiets en toen werd het allemaal wat lastiger", vertelt Kees. Bep: "De trap op en af werd zwaar en ook de tuin bijhouden ging niet meer. Ik vond het wel een moeilijke keuze, want ik heb 35 jaar in het huis in Sint Pancras gewoond. Ik vond het wel belangrijk om in dezelfde buurt te blijven, vandaar de keuze voor De Molenhoeve. Ik wilde niet uit Sint Pancras vandaan. Mijn buren van mijn vorige woning, komen hier ook gewoon nog op visite!"

Johan Remkes opende Molenhove

Kees: "Toen wij hier net twee dagen woonden, was de officiële opening van De Molenhoeve. Het was prachtig weer en iedereen zat buiten. Johan Remkes, commissaris van de Koning van Noord-Holland, kwam De Molenhoeve openen. Het was een gezellige dag!"

'Zorgmedewerkers Molenhoeve zijn behulpzaam'

Bep: "Er worden hier verschillende activiteiten georganiseerd: bloemschikken, kaarten maken, koersballen. Zelf doe ik aan gym. Ook vind ik de zorgmedewerkers van De Molenhoeve behulpzaam. Ze geven goed advies en ze houden alles in de gaten. Verder kennen ze iedereen en dat is fijn. Kees vult aan: "Ook van mij krijgen ze een dikke tien! Het is hier goed geregeld."

Grote rijbewijskeuring Egmond

Maak alvast een afspraak (Foto: Shutterstock)

EGMOND AAN DEN HOEF - Verloopt het rijbewijs omdat u jonger dan 75 jaar bent, of omdat u om medische redenen moet worden gekeurd voor het verlengen van uw rijbewijs C/D/E of Code 95? Maak dan een afspraak voor deze keuringen in Egmond aan den Hoef.

Locatie is Dorpshuis Hanswijk, Hanswijk 1, 1934 CP Egmond aan den Hoef. Eens per week is dit mogelijk. Meer informatie? Neem dan contact op met het afsprakenbureau (tussen 9.00 en 18.00 uur): 0516-514574 of 06-14716543. Online afspraak maken: www.goedkoperijbewijskeuringen.com. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

Poppentheater speelt Zomerfeest bij Elfje Fier

Ellen Scholten verzorgt de voorstelling met haar prachtige vilten poppen (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer zondag 23 juni, 14 juli en 11 augustus de voorstelling Zomerfeest bij Elfje Fier.

Het is zomer in de hoogste duinen van Nederland. Elfje Fier nodigt iedereen uit om op het zomerfeest te komen. De zandhagedis en vlinder zorgen voor een bijzondere verrassing. Kom ook op het poppentheaterfeest. Na de voorstelling maken bezoekers een eigen zomerse wensboom om mee naar huis te nemen. De poppenvoorstelling is voor kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders/verzorgers. De voorstelling begint om 11.00 uur en om 15.00 uur en duurt inclusief knutselen 90 minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Ellen Scholten verzorgt de voorstelling met haar prachtige vilten poppen.

Graag reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk. Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur. Tel. 072 509 33 52. Toegang is gratis. Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Jaarmarkt Limmen

Jaarmarkten trekken doorgaans veel bezoekers. (Foto: aangeleverd)

LIMMEN - In de kern van Limmen staat volgende week woensdag 26 juni de jaarmarkt weer op de rol. De organisatie is er weer in geslaagd om een markt met veel diversiteit en vermaak neer te zetten.

Vanaf 14.00 uur tot 21.00 uur staan ruim 100 kramen en stands langs de route Kerkweg, gedeelte Vuurbaak en Dusseldorperweg. Limmerondernemers, verenigingen en stichtingen zijn aanwezig, daarbij aangevuld met vele kramen en stands van buitenaf die van alles aanbieden voor jong en oud. Bij de Vredeburg is vanaf begin van de avond Harmonie Excelsior te beluisteren. Sportverenging Tios is in de middag al te vinden op de parkeerplaats hoek Dusseldorperweg-Vredeburglaan. Zij hebben een beweegplein waar de kinderen zich op diverse manieren kunnen inspannen op een leuke manier. Natuurlijk is er ook aan de innerlijke mens gedacht, voor een ieder is er wel wat lekkers te koop. EetBarLekker en Heeren van Limmen hebben hun terras weer geopend want we hopen allemaal weer op een mooie middag-avond. Tot ziens op de 26e bij de jaarmarkt!

'Een frisse start met een ijzersterk toernooi'

Voor de kinderen is er woensdag 26 juni de Kidsmiddag. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Nieuwe locatie, nieuwe naam, maar iedereen kan zich nog steeds verheugen op hoogstaand tennis. Van dinsdag 24 juni tot zondag 30 juni strijkt het ITF Worldtour Tour neer op het tennispark van TC Alkmaar. 'Het niveau blijft onveranderd hoog en misschien nog wel hoger', belooft toernooidirecteur Roland op de Weegh.

Internationaal tennistoernooi verhuist naar TC Alkmaar

Annick Melders in actie. (Foto: Ed van de Pol)

Voor het publiek zal de nieuwe locatie vooral in het oog springen. Na bijna 20 jaar gaat het internationale toernooi van De Hout naar TC Alkmaar. Dat was nodig om internationaal
tennis voor Alkmaar te behouden. 'Een nieuwe locatie en een frisse start', aldus Op de Weegh. De kwalificaties worden nu gespeeld op maandag en dinsdag; het hoofdtoernooi begint op woensdag. Dagelijks zullen de wedstrijden aanvangen in de ochtend. Tijdens de kwalificaties en het begin van het toernooi zal dat om 10.00 uur zijn. Later in de week beginnen de partijen om 11.00 uur. De hoogstgeplaatste speler bij de mannen is de Italiaan Enrico Dalla Valle (441 van de wereld). Bij de dames is dat de Russische Nika Kukharchuk (483). Daarnaast zijn er ook vele jonge Nederlandse tennissers te vinden: Annick Melchers, Dax Donders, Jesper de Jong en oud-gediende Igor Sijsling.

Annick Melders

Wie naar TC Alkmaar komt, kan Annick Melders (foto) aan het werk zien. De tennisster kreeg vorig jaar een wildcard, maar er komen vele spelers uit de top 500 naar Alkmaar. Het is dus de uitgelezen kans om de tennissers van de toekomst tebekijken. 'Wij hebben hoge verwachtingen van dit toernooi: het belooft een prachtige tennisweek te worden.'

Alle windstreken

Bij de mannen komen de vier hoogstgeplaatste spelers uit alle windstreken. Italiaan Enrico Dalla Valle is de nummer 1 geplaatst. Gevold door Bastian Malla uit Chili. Beiden staan in de top 450 van de wereld. Ryan Nijboer is de beste Nederland (503 van de wereld). Ook oud-nummer 1 van Nederland Igor Sijsling wordt verwacht in Alkmaar. Voor de kinderen is er woensdag 26 juni de Kidsmiddag. Verschillende trainers uit Noord-Holland hebben de handen in een geslagen om tennisjeugd vanaf 7 jaar een middag vol vertier te geven. Deelname aan de middag is volledig gratis en is voor alle tennissende jeugd toegankelijk. Opgeven kan via info@futurealkmaar.nl.

Het vrouwentoernooi belooft eveneens bijzonder spannend te worden. Alle geaccepteerde speelsters hebben een ranking binnen de top 750 van de wereld. Hoogstgeplaatste hier is de Russische Nika Kukharchuk (483). Vrijdag 28 juni is het tijd voor een feestje: dan staat er op het park een feestavond voor iedereen die zin heeft om een mooie pot tennis te kijken onder genot van een borreltje. Om 19.00 uur begint het feest met muziek.

Actueel wedstrijdschema

Het ITF Worldtour Tournament is van 23 tot en met 30 juni bij TC Alkmaar, Terborchlaan 315, 1816 MH Alkmaar. Kijk voor het actuele wedstrijdschema op www.futurealkmaar.nl .

Onderscheiding

HEERHUGOWAARD - De heer R.J.N. Lieshout is zaterdag 15 juni benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Lieshout krijgt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten als drijvende kracht achter de Kleine Prijs en de Grote Prijs van het Trinitas College in Heerhugowaard; de jaarlijkse muzikale talentenpresentatie van de school. De onderscheiding werd hem uitgereikt door wethouder John Does. Een koninklijke onderscheiding is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Het kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend.

Alkmaarse zwemt toptijden

ALKMAAR - Zwemster Rafaela Mulders (12) zwom afgelopen weekend toptijden bij de Nederlandse Junioren/Jeugd Kampioenschappen Eindhoven.

Op vijf afstanden had Reuring zwemster Rafaela Mulders zich geplaatst voor deze, voor haar eerste, zomer kampioenschap bij de junioren.

Vis in het water

Na een stroeve start op de 200 wissel op vrijdag werd toen al duidelijk hoe snel haar vrije slag is geworden. Die trend zette zich door bij de volgende vier afstanden, allemaal haar beste tijd (zowel kort- als lang bad) en steeds winnares van haar serie. Het begon met de 200 vrij, inschrijftijd 2.32.93 (bovendien slechts een bonuslimiet) , maar met een ijzersterke laatste baan zevende van Nederland in 2.27.83. Dit herhaalde zich op de 50 vrij: van 31.82 naar 30.61 en veertiende. Echt op stoom nu een hele goede 100 vrij: van 1.07.93 naar 1.06.44 en een achtste plaats.

Slotafstand

Op de slotafstand, de zware 400 meter wisselslag, maakte ze een achterstand van tien meter goed en won afgetekend in 6.00.76, daarmee haar oude tijd van 6.15.50 kraakte en een achtste plaats noteerde.