De Drom

27 maart 2019

De Drom 27 maart 2019


Expositie oude prentbriefkaarten laat dorpshistorie zien

Piet Ligthart voor de expositie met een selectie foto's uit zijn verzameling (Foto: Irina Hoffer)

HOOGKARSPEL - "Vroeger ging ik altijd naar het fotoarchief in Haarlem." Piet Ligtharts ogen glinsteren terwijl hij vertelt. "Daar zocht ik van alles uit in verband met de stamboom van mijn eigen familie, van mijn vaders kant, van mijn moeders kant." Zijn fascinatie bleef niet onopgemerkt. Een archivaris vertelde hem dat ze in het archief ook een mooie collectie prentbriefkaarten hadden. Nadat Piet die gezien had, dacht hij: Dat ga ik ook doen. Een selectie van zijn verzameling hangt nu als expositie in de bibliotheek.

Stapels foto's, gesorteerd in dozen, op plaats

Gemeentehuis Hoogkarspel (Foto: Irina Hoffer)
Straatbeeld met locomotief (Foto: Irina Hoffer)

Vanaf 1959 begon Piet met het bezoeken van ruilbeurzen. "Ik weet nog dat ik tankte bij Tankstation Versteegen en de eigenaar vertelde dat ik voor prentbriefkaarten naar Vlaardingen ging. Hij vond het maar gek en zei: Dat ga je toch niet doen?" Piet glimlacht en meldt dan dat meneer Versteegen hier een paar jaar later anders over dacht. Toen bestond het bedrijf honderd jaar en vroegen ze zich af wat ze daarmee konden doen. "Ik had toen een aantal mooie foto's voor hem van zijn opa, voor hun bedrijf in Zandvoort. De plek waar ze ooit met het bedrijf waren begonnen. Dat vond hij wel erg leuk."

De verzameling is enorm, Piet heeft stapels foto's gesorteerd in dozen, op plaats. Het liefst verzamelt Piet prentbriefkaarten waar historie op staat. Waar je door de mensen en spullen die erop staan ziet hoe de mensen vroeger leefden en wat voor kleding ze droegen. In een straatbeeld is goed te zien hoe de tijd vroeger was. Begon hij met kaarten van Hoogkarspel, nu verzamelt Piet heel Nederland. "Er zijn steden en dorpen waarvan ik precies weet hoe het er vroeger uitzag. En ik ben er nooit geweest. Dus hoe het er nu uitziet, weet ik niet."

Locatiemix

De tentoonstelling is een mix van allerlei locaties in Hoogkarspel. Omdat er geen titels bij staan, kunnen mensen raden wat het allemaal voorstelt. "We hebben er een schrift neergelegd om herinneringen in op te schrijven", legt Paula Ormee, programmamaker van de Westfriese Bibliotheken uit. "Op deze manier werken we aan het collectieve geheugen van Hoogkarspel." Piet is zelf zeer gecharmeerd van een klassefoto waarop allemaal meisjes uit Hoogkarspel staan die even oud zijn als hij nu is. Ook een foto van zijn ouderlijk huis ontbreekt niet. Dat stond vroeger op de plek waar nu restaurant Van Dis zit.

Elke vrijdag van drie tot vier is Piet in de Bibliotheek aanwezig om uitleg te geven over wat er te zien is op de foto's. Hij blijft op zoek naar ontbrekende foto's. "Als je er eentje krijgt die je mist, spring je een gat in de lucht." Mensen die nog kaarten hebben: Piet wil ze graag voor zijn verzameling. Wie iets heeft, kan hem hiervoor bellen: 0228-561860.

Verhalen

Vijftal eenden. (Foto: Toos Brink)

BOVENKARSPEL - Elk bos, al is het nog zo klein, zit vol met verhalen, zo ook het Streekbos.

Bomen, struiken, bloeiende bloemen op de grond en hier en daar verstopt een paddenstoel. Zondag 7 april vertelt de IVN-gids in het Streekbos Paviljoen korte en langere natuurverhalen, in twee sessies van elk 20 minuten. De eerste om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur. Vliegende vogels, zoemende bijen, kevers, kikkers, vlinders - over het bos raak je nooit uitgepraat én nooit uitgeluisterd. Wat groeit en bloeit er zoal in de natuur dichtbij huis?

Het Pakje: goed voor elkaar!

Een blik in Het Pakje. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Kinderkleding ruilwinkel Het Pakje is een uniek concept in Enkhuizen. Mooie kinderkleding kan ingeleverd worden voor ruilpunten. Van deze punten kunnen weer andere kledingstukken meegenomen worden. Zo vertelt een moeder in de winkel: "Shoppen bij Het Pakje is echt ideaal. Ik heb altijd het gevoel dat ik de loterij gewonnen heb als ik hier ben: ik kan kiezen wat ik wil! Er is van alles (zomer- of winterjassen, spijkerbroeken, jurkjes en nog veel meer) en ik hoef niets te betalen omdat ik zoveel ruilpunten heb."

Het is een initiatief van Welwonen en enthousiaste vrijwilligers. Het concept onttstond naar aanleiding van het feit dat kinderkleding vaak kort gedragen wordt en vaak nog van goede kwaliteit is. Eerst bestond het in de vorm van een ruilbeurs, tegenwoordig is het een goed gevulde winkel in buurthuis IJsselzand (Anjerstraat 1 in Enkhuizen). Om de week is het Pakje open en kan er naar hartenlust gewinkeld worden. Het Pakje draait goed dankzij hulp van alle kanten. Zo is er een hele fijne sponsor gevonden: Stichting De Trintel. Dankzij De Trintel worden er binnenkort ook prachtige nieuwe bakken en een mooie trap aangeleverd. Hierdoor krijgt de winkel een nieuwe look.

Altijd een tweede leven

"Dankzij de samenwerkingsverbanden met Suks of Suks, De Kledingbank Stede Broec en Stichting Babyspullen zorgen we dat Het Pakje goed in balans blijft. Zo schuiven bijvoorbeeld spullen die Het Pakje niet kan gebruiken door naar één van deze goede doelen, zodat ingeleverde kleding áltijd een tweede leven krijgt. Deze werkwijze past goed bij het doel van Het Pakje om op een praktische manier milieubewust bezig te zijn. Het Pakje is erg blij met de kennis en spullen die we via de samenwerkingsverbanden mogen ontvangen", aldus Sonja, Annelies en Maud van Het Pakje.

Hartverwarmend

"Ook zijn we de Rabobank erg dankbaar. Zij voorzien al twee jaar de koffiehoek van alle gemakken waardoor we ons sociale aspect kunnen waarmaken. We bieden de mogelijkheid om nieuwe contacten op te doen in onze koffiehoek. Zo creëren we verbinding in onze maatschappij. Ook heeft De Rabobank dit jaar voor alle vrijwilligers een prachtig kerstpakket geregeld, zodat we met elkaar laten zien: kijk, wij waarderen de inzet van vrijwilligers enorm! Het is hartverwarmend hoe verschillende bedrijven een investering doen om Het Pakje voort te laten bestaan.

Samenwerking essentieel

Zo heeft Van Der Valk dit jaar onze klanten voorzien van een extraatje in de vorm van hotelzeep, Maartje van durgegeeftvorm.nl helpt mee, De Stek staat altijd voor ons klaar en en de bibliotheek heeft ons gevonden om Boekstart te promoten. Veel connecties zijn ontstaan via de West-Friese Uitdaging (Beursvloer). Samenwerkingsverbanden als deze zijn voor Het Pakje essentieel, we hopen met huidige partners voort te kunnen zetten en we staan open voor nieuwe partners."

Iedereen is bij Het Pakje welkom, niet alleen gezinnen die het financieel zwaar hebben. Daardoor ontstaat er een vrolijke mix van klanten. Kom gerust een keer kijken! Meer informatie is te vinden via Facebook of www.wijzijnwijzer.nl/hetpakje

Gezocht!

(Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Tenoren en bassen gezocht voor een Project Evensong op zondag 26 mei in Enkhuizen. De repetities zijn vrijdagavond vanaf 20 uur in de Dorpskerk van Zwaag bij de Martinus Cantorij Zwaag. Zondag 26 mei zingt het koor de Choral Evensong om 17 uur in de Zuiderkerk in Enkhuizen. Ervaren tenoren en bassen zijn welkom. Toelating na een stemtest. Zangers kunnen per direct meedoen. Minimaal 6 repetities bijwonen is een must. Kosten: geen. Aanmelden kan tot 5 april bij a.snaas@quicknet.nl. Info: 06-83646281.

Inschrijving huttendorp

Inschrijving huttendorp geschiedt via loting. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN – 200 Enkhuizer kinderen (6 tot 12 jaar) kunnen in de vakantieweek van 16 tot en met 19 juli weer meedoen aan het Huttendorp in het Wilhelminaplantsoen. Het welzijnswerk van Welwonen hanteert dit jaar een ruime inschrijvingsperiode tussen 1 en 16 april op www.welwonen.nu. De uiteindelijke deelname verloopt via loting. De deelnemers ontvangen 24 april een e-mail.

Deelname via loting

Met hun eigen hamer gaan kinderen vier dagen lang hutten timmeren. Op dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden nog allerlei andere leuke activiteiten georganiseerd.

Broodtrommel

Meer dan zestig vrijwilligers zorgen ervoor dat de kinderen veilig kunnen genieten van het evenement. De kinderen nemen zelf hun boterhammen mee en de organisatie zorgt voor drinken en tussendoortjes. Alléén op vrijdag mag de broodtrommel thuisblijven, dan is de lunch geheel verzorgd.

Bijdrage

Meedoen kost € 17,50 per kind en € 15,00 voor ieder volgend kind uit eenzelfde gezin. Mensen die krap bij kas zitten kunnen bellen met de gemeente Enkhuizen (0228 - 360 100) voor een bijdrage uit het sociaal-culturele participatiefonds.

Klimpiramide vervangen

Speeltuin Kindervreugde. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Bij Speeltuinvereniging Kindervreugde in Enkhuizen zijn ze er weer helemaal klaar voor! Zaterdag 30 maart vanaf 13.00 uur is een ieder van harte welkom bij de opening van de speeltuin. Afgelopen winter is er wederom veel geïnvesteerd in de speeltuin.

Kindervreugde trakteert met de opening op koffie met gebak van Harrie Kort. Er zijn namelijk genoeg redenen voor een feestje. De klimpiramide is vervangen en voorzien van valdempende ondergrond. Deze investeringen waren mogelijk door de inkomsten uit het Taarten-Tuinfeest en het Rabobank Coöperatiefonds. Daarnaast zijn diverse valdempende ondergronden vervangen met dank aan de Stichting de Steunmast. Het toestel staat er weer prachtig bij en kan weer 20 jaar vooruit.

De formele opening van de speeltuin wordt om 13.30 uur verricht door Alette Fit van het Rabobank Coöperatiefonds. Zij neemt de klimpiramide in gebruik waarna alle kinderen naar hartenlust het toestel kunnen bestormen. De toegang is gratis!

Rookbeleid

Ook nieuw dit jaar is dat het bestuur heeft besloten om het rookbeleid in te speeltuin te wijzigen. Vorig jaar werd het roken al ontmoedigd maar vanaf aankomend seizoen is roken niet langer toegestaan. Komt allen op zaterdag 30 maart aanstaande vanaf 13.00 uur aan de Wagenaarstraat!

Maak kans op filmkaartjes voor Verliefd op Cuba

Verliefd op Cuba. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film Verliefd op Cuba, met onder anderen: Susan Visser, Abbey Hoes. Jan Kooijman.

Loes is na haar echtscheiding het vertrouwen in de liefde verloren. Wanneer haar dochter Maartje besluit te trouwen met een Cubaan vliegt ze direct naar het Caribische eiland om aan te tonen dat haar schoonzoon in spé enkel uit is op een verblijfsvergunning. Eenmaal geland op het betoverende eiland leert Loes meer over de liefde dan ze ooit had verwacht. Verliefd op Cuba is de nieuwe romantische komedie van de makers van Verliefd op Ibiza en Toscaanse Bruiloft.

Twee vrijkaarten

Kans maken op twee kaarten voor de voorstelling van Verliefd op Cuba, 30 maart 20.00 uur? Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl

De coupeuse

Annet achter haar naaimachine (Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - Vanaf haar tiende naaide Annet Wijnker zelf al kleding, met de handnaaimachine van haar oma. Ze koos na haar school de vervolgopleiding MDGO Mode en Kleding, destijds de Modevakschool. Daar leerde ze het ambachtelijke handwerk.

Oude ambachten

Extra voetje (links) om stof door te voeren (Foto: Irina Hoffer)

"De opleiding was enorm leuk, ik leerde daar van alles." Annet straalt als ze vertelt. "Patroon tekenen, textiel kennis, daar moest je ook allerlei proefjes doen zoals stof verbranden, nat maken, eraan trekken om het uit elkaar te halen en te zien hoe de stof was. Maar ook mode tekenen, hoe de kleding eruit komt te zien, zoals het eruit ziet op een foto." Etaleren leerde ze, de stoffen ophangen aan touwtjes, zoals in een etalage , plus vakken voor wanneer je ondernemer wilde worden: bedrijfseconomie en boekhouden.

Na haar opleiding deed Annet veel ervaring op in vele takken van sport: Voor een bedrijf in kinderkleding tekende ze patronen en stikte ze modellen.

Vlaggen en banieren

Ze heeft lang gewerkt voor woninginrichtingszaken, waar ze onder andere vele gordijnen naaide. Ze maakte vlaggen en banieren gemaakt en ook grote tenten. Dat was stevig werk, waar ze enorme naaimachines bediende. Na een tip van Mary Koning begon ze voor zichzelf. Prachtige bruidsjurken gaan door haar handen en vele jurken heeft ze ingekort en bovenlijfjes aangepast.

Hoewel het naaien nog steeds hetzelfde gaat, is er op naaimachinegebied het een en ander veranderd. "Tegenwoordig zijn er snijmachines, die delen en patronen uitsnijden, helemaal automatisch. Vooral bij grote hoeveelheden is dat handig. En op de gewone naaimachines staan veel meer steken: zig-zag, recht, stretch en je kan knoopsgaten maken met diverse siersteken. Mijn naaimachine heeft een dubbele transporter; een extra voetje dat de stof erdoor duwt. Niet alleen onder, maar ook boven. Het is een superding, dat zorgt dat het stiksel minder trekt." Waar Annet ook veel gebruik van maakt is haar Lock-machine, om te naaien, af te werken en af te snijden.

Lingerie maken

"Mensen vragen me van alles en zo leer ik nog steeds bij. Nu volg ik een cursus lingerie maken. Dat ik dat zelf kan maken, vind ik kunstig. Als ik klaar ben, ben ik trots. Dat heb ik dan toch maar weer zelf gemaakt!"

ETS-Bijbelcursus

ENKHUIZEN - Geïnteresseerden kunnen in april en mei kennismaken met de ETS-Bijbelcursus van het Evangelisch College door vrijblijvend een les bij te wonen. Op 1 april is de eerste open les in Enkhuizen.

De ETS-Bijbelcursus helpt mensen de Bijbel beter te leren kennen, begrijpen, toe te passen en te groeien in geloof. De lessen vinden plaats op de eerste en derde maandag van de maand, van 19.30 uur tot 22.00 uur, op locatie: Pro Rege, Olifantsteiger 14. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om in de maanden april en mei vrijblijvend een les bij te wonen. Aanmelden hiervoor gaat via de website: www.evangelisch-college.nl/ets-open-dagen.

Sisley Event bij Française Bovenkarspel

BOVENKARSPEL/HOORN - Etos drogisterij en Pour Vous parfumerie nodigt een ieder uit voor een exclusieve workshop huidverzorging van het merk Sisley op zondag 31 maart bij het Van der Valk hotel in Hoorn.

De veelzijdige drogist en parfumerie van Bovenkarspel biedt zoals bekend, een uitgebreid assortiment in gezondheid, schoonheid en luxe. Heerlijke parfums van alle (luxe) merken en verzorgende producten.

Nog enkele plaatsen vrij!

Zondag 31 maart organiseert Française een heerlijke workshop. Op deze dag neemt Betty, ambassadrice en beauty adviseuse van Sisley Paris belangstellenden mee in de wereld van Sisley en laat deelnemers samen met het team van Pour Vous genieten van een fantastische workshop. Iedereen gaat lekker zelf aan de slag met alle luxe producten van Sisley. Deze exclusieve uitnodiging biedt twee mogelijkheden: eentje voor de workshop 's ochtends van 11.00 tot 13.00 uur met aansluiting een lunch. Optie twee: voor de middag van 14.15 tot 16.15 uur gevolgd door een High Wine. Deelname 25 euro pp. Aanmelden via info@franchaise.nl

Open huizen dag

Open huizen dag. (Foto: aangeleverd)

REGIO – De aspirant-koper kijkt stiekem door het raam bij het voorbijrijden, maar twijfelt. Ja, dit is het huis van de dromen. Maar is dit wel het juiste moment om te kopen? Het 'Te Koop' bord staat in de tuin, en de verkoper wacht heimelijk tot er eindelijk die fijne 'verkocht'-sticker op geplakt wordt. Of men nu koper is of verkoper; er is een uitkomst: de Open Huizen Dag van zaterdag 30 maart tussen 11.00 en 15.00 uur.

Potentiële kopers kunnen meerdere woningen bekijken!

De vorige editie van de de Open Huizen dag werd druk bezocht met ruim 100.000 bezoeken bij 22.000 woningen die deelnamen. Daarmee is deze dag uitgegroeid tot een populaire dag voor zowel huizenzoekers als verkopers! Tijdens deze dag is het mogelijk voor potentiële kopers om op één dag meerdere woningen te bekijken, zonder dat ze hiervoor een afspraak hoeven te maken. De verkoper biedt dit de uitgelezen kans om zijn woning aan een groot aantal huizenzoekers te laten zien.

Belangrijke huizendag

Woningverkopers en woningzoekers doen massaal mee aan deze belangrijke huizendag, waarop woningen vrijblijvend bezichtigd worden. De Open Huizen Dag kan elk jaar rekenen op grote belangstelling. Op deze dag doet ongeveer 25% van het totale woningaanbod in Nederland mee en houden tienduizenden woningbezitters Open Huis. De belangrijkste reden voor die populariteit is dat de Open Huizen Dag zowel huizenzoekers als verkopers van een huis een unieke kans biedt. Voor wie een huis zoekt, is het heel aantrekkelijk om in de gewenste regio een aantal huizen zonder afspraak te bekijken en vergelijken. Voor wie zijn huis wil verkopen, is aanstaande zaterdag de dag om zijn woning aan een groter aantal geïnteresseerden te laten zien.

Pak kleine onderhoudsklusjes aan

Er doen heel veel huizen mee aan de Open Huizen Dag, dus wees onderscheidend van de rest: pak die kleine onderhoudsklusjes aan, maak het huis aan kant; ruimte is het belangrijkste woord van de dag, denk aan de details, laat het lekker ruiken in de badkamer en verwijder badspullen en gebruikte handdoeken. Zaterdag 30 maart is het weer zover!

Uniek voordeel bij Opeldealer

Kiest u voor de stoere Opel? (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Denkt u er aan om een nieuwe auto te rijden? Wacht dan niet te lang, want Opel dealer Van der Linden van Sprankhuizen heeft deze week uniek voordeel! Vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart is het mega sale. U ontvangt dan tot € 5.000 korting én € 500 gratis brandstof op een nieuwe Opel. U heeft 48 uur…

Megakorting bij Van der Linden van Sprankhuizen

Profiteren van mega korting op een nieuwe Opel? Dan heeft u 48 uur de tijd! Want alléén op vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart ontvangt u een mega korting op een nieuwe Opel bij Van der Linden van Sprankhuizen. Kiest u voor de stoere Opel Karl (€ 1.500 korting), de favoriete Opel Corsa (€ 4.000 korting) of de Astra station (€ 5.000 korting)? Allemaal uit voorraad, dus u rijdt er direct mee weg. Daarnaast geeft Van der Linden van Sprankhuizen de eerste 5.500 km cadeau! U ontvangt namelijk ook nog eens een Travelcard tankpas met € 500 gratis brandstof. Mis het unieke voordeel niet en bezoek de showroom.

Wilt u echt ontspannen rijden of denkt u al langer na om een automaat te rijden? Kies dan voor de Opel Crossland X! Deze auto is onlangs uitgeroepen tot gezinsauto van het jaar én veiligste auto in zijn klasse. U kunt de Crossland X upgraden met een automaat voor maar € 120. Een traktatie van Opel, omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat. Van der Linden van Sprankhuizen geeft daarbovenop nog een korting van € 3.838. De stoere crossover is rijk uitgerust met bijvoorbeeld een 7" kleurentouchscreen met navigatie. Zo hoeft u bijna alleen nog maar te sturen, remmen en gas te geven. De rest gaat automatisch. Ervaar het zelf tijdens een proefrit!

Doen wat zij beloven

Bij van der Linden van Sprankhuizen kunt u terecht voor personenauto's, bestelwagens, trucks en trailers. De naam Van der Linden van Sprankhuizen staat al 82 jaar gelijk aan betrouwbaarheid, hoge kwaliteit en uitstekende service. Het familiebedrijf heeft deze reputatie opgebouwd door te doen wat zij beloven. Al sinds 1970 is de autodealer aanwezig in Enkhuizen. Eerst op de Piet Smitstraat. Later aan het Rode Paard. Sinds 2016 op de Dolfijn 6 in Enkhuizen. www.lvs.nl

Kloet Wandel Loop

GROOTEBROEK - Sportief Wandelen Stede Broec organiseert 7 april haar jaarlijkse Kloet Wandel Loop. Deze wandeltocht is reeds jaren een traditie geworden.

Er zijn afstanden van 5 km, 10 km, 15 km en 25 km. De routes van de 5 km en 10 km gaan door Stede Broec. De routes van de 15 km en 25 km lopen door Stede Broec en het Weelen gebied. De startlocatie is Resto 'De Kloet' aan de Raadhuislaan 8, 1613 KR Grootebroek.

Starttijden

De starttijden zijn: 25 km van 9.00 uur tot 10.30 uur, 5 km van 10.00 uur tot 12.00 uur; 10 km van 10.00 uur tot 12.00 uur; 15 km van 10.00 uur tot 12.00 uur. De startlocatie sluit om 15.30 uur.

ideale manier om doel te bereiken

Voor de mensen die fit willen zijn of fit willen worden is deze wandeltocht een ideale manier om dit doel te bereiken. Ook is wandelen een goede manier van bewegen om te trachten in samenhang met verstandige voeding hartklachten, hoge bloeddruk of diabetes te trachten te voorkomen of tegen te gaan. Sportief Wandelen Stede Broec heeft elke dinsdag haar training. Om 19.00 uur wordt gestart bij Happy Days aan de Industrieweg te Grootebroek.

Informatie

Informatie omtrent de wandeltocht en Sportief Wandelen Stede Broec kan worden verkregen bij jedosa@xs4all.nl of via telefoonnummer 06 4495 4698.

Leve de lente!

Heks Holica. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Het is lente. De blaadjes beginnen voorzichtig weer met groeien, de zon laat zich vaker en langer zien en de vogels worden meer en meer actief.

Voor kinderen en (groot)ouders die dit mooie moment willen vieren is er zaterdag 30 maart in het Streekbos Paviljoen een klein feestje. Het verhaal begint om 18.30 uur bij IVN West-Friesland en de toegang is gratis.

Daarna wordt gezamenlijk door het Streekbos gewandeld van licht naar schemering. IVN-vrijwilligers vertellen een spannend verhaal over winterheks Holica, waar afscheid van genomen wordt, over de kleuren van de regenboog en over de komst van de lentefee. Als afsluiting mag iedereen een wenshart maken. Een vrijwillige bijdrage voor de onkosten is welkom.

Taallessen, film en inloopuur in bibliotheek Enkhuizen

ENKHUIZEN - De activiteiten in de bibliotheek van Enkhuizen voor de maand maart en april starten deze week op 25 maart met de Boekenweekfilm On the Basis of Seks om 20.00 uur in Cinema Enkhuizen.

Kaarten via www.cinemaenkhuizen.nl. 27 maart staat Bakkie doen van 10.30 tot 11.30 uur op het programma. Om de week op woensdagmorgen. Er zitten mensen klaar die kunnen helpen bij taalvragen en leuke taallessen op de computer of om gewoon een praatje te maken. De koffie staat klaar! Aanmelden niet nodig, en de koffie staat klaar. Op 27 maart is er inloopuur Tablets & E-books van 10.30 tot 11.30 uur. Kom naar het inloopuur met vragen over de mogelijkheden of de instellingen van een tablet of over het downloaden van e-books uit de collectie. Het inloopuur is elke laatste woensdag van de maand in de Bibliotheek Enkhuizen. Aanmelden is niet nodig. Op 4 april kunnen belangstellenden terecht bij Tegenlicht Meet Up Enkhuizen: de eerlijke onderneming van 20.00 tot 22.30 uur in Cultureel Centrum De Drom. Deelname gratis, wel vooraf aanmelden op www.westfriesebibliotheken.nl/agenda. Hoe bereid is men nu écht om te betalen voor eerlijke producten? Daar wordt over gepraat met Monique Ravenstijn (Jumbo Zwaagdijk en initiatiefneemster van Jeelink).

Eerste veulen geboren

Moeder en dochter. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Het eerste veulen bij Manege de Vleet is geboren. Ze heet Devaney's Devika en is een dochter van Debora's Devaney & Pablo. Moeder en dochter rennen en springen alweer vrolijk rond. Kortom, een heel nieuw leven zo aan het begin van het voorjaar bij de Manege in Andijk.

Paardenpraktijk

Op het terrein is Paardenpraktijk Groenveld gevestigd welke de bezitter en het paard kan voorzien van medisch advies en medische zorg.

De praktijk is naast de normale diergeneeskundige zorg ook de aangewezen praktijk om de merrie te begeleiden wanneer men een veulen als Devika wil fokken.

Familie Vis opende deuren!

Het echtpaar Feller: blij met nieuwe winkel. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Visspeciaalzaak Familie Vis opende afgelopen weekend de deuren nadat Pascal en Joyce Feller eind februari de zaak overnamen van Elisa en Fred Noordeloos die de viswinkel aan de Melkmarkt 7 in Enkhuizen ruim tien jaar bestierden.

De winkel is enkele weken dicht geweest om vervolgens afgelopen weekend te open te gaan als Visspeciaalzaak Familie Vis. "De inrichting is opgefrist met leren bankjes en stoelen. Een kinderhoekje met speelgoed voor de kleintjes", zegt Joyce Feller die langs deze weg iedereen die een kijkje is komen nemen van harte bedankt, én voor de bloemstukken en presentjes. "Het was allemaal best spannend, het ging boven verwachting ontzettend goed. Van tevoren hebben we veel producten en leveranciers getest en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De kibbeling van kabeljauw werd geprezen, de saus kreeg lovende woorden. Op zaterdag en zondag kregen we hulp van Emese de Boer, zij was ook al werkzaam bij de vorige eigenaren. Ze deed het fantastisch!" Familie Vis is komend weekend ook weer geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur.

Versterking gevraagd

De Familie Vis zoekt versterking en is op zoek naar iemand als winkelhulp/bediening vanaf 16 jaar. Doordeweeks na 15.00 uur, op de zaterdag en/of zondag. Zin in een nieuw baantje? Neem dan contact op met de Familie Vis, waar de gehele familie welkom is. De mooie producten, goede kwaliteit en kindvriendelijkheid zijn de belangrijkste pijlers. Aantrekkelijk geprijsde maandmenu's voor afhaal of gezellig binnen eten. En voor de kinderen een leuke Kidsbox met frietjes en vis én een leuk cadeautje.

Tot ziens bij de Familie Vis!

Van tegeltuin naar groen paradijs

Tuinbloemen. (Foto: Toos Brink)

BOVENKARSPEL - Groen, gezond en als je het slim aanpakt nog goedkoop ook, wie wil dat nou niet? Steeds meer tuinen liggen tegenwoordig vol met tegels, maar een groene tuin, vol bloemen en planten, is eigenlijk in alle opzichten veel beter.

Beter voor bijvoorbeeld bijen, beter voor de afwatering en beter voor de gezondheid – al spittend en schoffelend haal je de bewegingsnorm immers met gemak!

Prieeltje vol schaduw

Je kan bloemen neerzetten, kiezen voor een prieeltje vol schaduw of bijvoorbeeld tomaten en aardbeien gaan kweken. Ideeën genoeg, maar hoe begin je met zoiets? En hoe pak je het slim aan, zodat je met weinig moeite veel resultaten boekt? Hovenier Sander Hoogland, van Floridus Tuin & Groen, weet hier alles van en deelt zijn kennis graag met eenieder die geïnteresseerd is.

Tuin-inloopmiddag

Zondag 31 maart is hij tussen 14.00 en 16.00 uur aanwezig in het Streekbos Paviljoen voor een heuse tuin-inloopmiddag. Weten welke planten het minste werk vergen? Met welke bloemen de meeste vlinders worden gelokt? Hoe je de boel zo inricht dat het wat groter en ruimer oogt? Kom langs en kom het te weten, belangstellenden zijn van harte welkom!

Voorjaarsmode is kleurrijk

Voorjaarsmode is kleurrijk. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De modetrends voor het voorjaar van 2019 laten zowel in de dames- als herenmode veel kleur zien. Ook prints zijn hot, zowel grafische, bloemen als dierenprints. Het ziet er allemaal fris en vrolijk uit!

De kleuren die de komende periode te zien zijn, zijn vele tinten groen, knaloranje, koraal, peach en (knal)geel. Liever iets minder uitgesproken? Dan is beige, zand of blauw natuurlijk ook altijd goed! Wat veelvuldig op de catwalk werd getoond waren de diverse dierenprinten. De leopardprint is nooit uit het modebeeld verdwenen en zal dit voorjaar weer prominent aanwezig zijn. Ook de zebraprint en snake zijn niet weg te denken.

Mix and match

De mode wordt volop gemixt en gematcht met frisse kleuren welke zorgen voor verrassende combinaties. De rood-tinten met oranjerood als het nieuwe rood, zijn dit jaar volop aanwezig, alsook de ruitjes, strepen en stippen (polkadot). Het zogenaamde 'Samba Spice' thema ofwel de 'linnenlook' doet dit jaar mee met safari- ofwel terra cotta- achtige items.

Comfortabel

Verder vertoont het modebeeld dit jaar ook maxi-skirts, maxi-rokken en maxi-dresses. Opvallend is dat de consument heden ten dage steeds meer kiest voor travel-kwaliteit kleding.

Bohemian

De opkomst van de jaren 90-trend zorgt voor een hernieuwde interesse in bohemian- oftewel Ibiza-stijlen voor de lente en zomer. Met steeds meer oog voor duurzaamheid zijn duurzame stoffen en veganistische alternatieven een hot topic geworden. Consumenten gaan steeds meer op zoek naar verantwoordelijke alternatieven.

Trend event in 't Fortuin

WERVERSHOOF – Café-restaurant 't Fortuin aan de Dorpsstraat 190 in Wervershoof vormt zondag 7 april het decor voor een heus Trend Event, waar diverse ondernemers aan meewerken.

De nieuwste trends op het gebied van make up, mode, eyewear, kapsels maar ook tuin komen langs vanaf 14.00 uur. Op deze middag wordt tweemaal een show georganiseerd: eentje om 14.30 uur en de tweede om 16.00 uur. Het Trend Event is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar en kaartjes kosten €2,50 per stuk.

Organisatie

De organisatie is onder andere in handen van Schouten Juwelier en Optiek, Haircompany Snipps en Rheino's. Onder de deelnemende bedrijven bevinden zich VL Visagie-Looks, Yasmin Weel make-up artist & hairstylist en hoveniersbedrijf Tuin –en Bloemencentrum Den Heuvel. Blijf op de hoogte!

Genieten bij Zusje van Tierlantijn

Pand waarin Zusje is gevestigd. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Eigenares Erna Roorda runt al meer dan tien jaar de winkel Tierlantijn Wonen in het centrum van Enkhuizen. Het Zusje van Tierlantijn dat zij vorig jaar opende schuin tegenover Tierlantijn Wonen is haar tweede zaak: een winkel met een totaal ander concept en assortiment.

De naam van haar nieuwe winkel is een knipoog naar de collectie van Zusss, die de kern van het assortiment vormt. Erna wilde meer met fashion, maar niet sleutelen aan de formule van Tierlantijn Wonen. Dus opende ze vrijwel tegenover haar bestaande winkel een tweede zaak. Bij het Zusje van Tierlantijn ligt de focus op de combinatie van fashion en wonen.

Voorjaarscollectie

Met de nieuwe voorjaarscollectie van Zusss proberen we je bewust te maken van de kleine geluksmomenten. Want je loopt te stralen in je nieuwe outfit van Zusss, gemaakt van luchtige stoffen en nieuwe ontwerpen. Daarbij draag je kekke sneakers of te gekke sandalen. En met een nieuw seizoen voor de deur, ook een nieuwe sfeer in huis! Met de accessoires en kussens van Zusss creëer je gemakkelijk een frisse voorjaarssfeer in jouw woonkamer", aldus Erna.

Goed gevoel

Zin in een blij gevoel? Kom dan langs bij het Zusje van Tierlantijn in Enkhuizen!

Kringlooshoppen bij RataPlan

Zeven dagen per week kringlooshoppen. (Foto: CLAUDIA OTTEN)

WIERINGERWERF - RataPlan Wieringerwerf is vanaf 7 april ook elke zondag open van 12.00 tot 17.00 uur. Binnenkort kan iedereen dus zeven dagen per week speuren naar het ultieme kringloopkoopje!

Zeven dagen per week geopend

Spullen krijgen dankzij kringloop een tweede leven. Naast hergebruik van spullen is het belangrijkste doel van kringloopwinkel RataPlan werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hen hierdoor laten groeien. Bij RataPlan krijgen medewerkers de mogelijkheid om weer mee te doen in de maatschappij. Dankzij de standaard openstelling op zondag wordt er nog meer werkgelegenheid gecreëerd.

Ook inwoners van Wieringerwerf en omgeving kunnen een bijdrage leveren als het gaat om kansen voor mens en milieu. Bijvoorbeeld door het inleveren van oude, nog bruikbare spullen. Breng de spullen naar de Medemblikkerweg 6B of bel 088-8282782, RataPlan komt graag en gratis langs om spullen op te halen.

IVN

BOVENKARSPEL - Zondag 7 april. Gezinsactiviteit Natuurverhalen vertellen. Allerlei korte en afwisselende natuurverhalen; voorgelezen door Frieda. Twee sessies gedurende 20 minuten in Streekbos Paviljoen om 14.00 èn om 15.00 uur. Zaterdag 13 april. Volwassenenactiviteit Inventarisatie Streekbos. Verzamelen 09.00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen. Van 9.30 uur tot de middag inventariseren in het Streekbos. Info: 06 189 039 22.