Purmerend op Zondag

16 juni 2019

Purmerend op Zondag 16 juni 2019


Trifolium winnaar van Discovery Cup

Het winnende team met de vertegenwoordigsters van MIG, Ans Gerritsen (links) en Elly Linger (tweede van rechts). (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Oecumenische basisschool Trifolium heeft dit jaar de Discovery Cup gewonnen, de wisseltrofee van het techniekproject MiG-KiT. Deze trofee is de beloning voor een aansprekende film die leerlingen van groep 7 gemaakt hebben van hun bezoek aan het Purmerendse bedrijf Leo de Kock.

Met de inzending won de school de eerste prijs in de regiowedstrijd die gekoppeld is aan de jaarlijkse bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7. De cup is vorige week uitgereikt.

Trifolium hoort bij de 36 basisscholen die lid zijn van de Manuele Intelligentie Groep (MIG) en mee mogen doen aan bedrijfsbezoeken die jaarlijks georganiseerd worden. Kinderen maken daarbij al jong kennis met technische beroepen en processen.

Zo'n 850 leerlingen van basisscholen uit de regio zijn dit voorjaar met veel plezier op bedrijfsbezoek geweest. In kleine groepjes bezochten ze 70 regionale bedrijven.

Traditie

Deze bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7 zijn een traditie geworden in de regio, nu voor het zevende jaar op rij. Bedrijven uit de regio zetten gastvrij hun deuren open voor een rondleiding aan groepjes kinderen en hun begeleiders.

De leerlingen komen onder andere in bouwbedrijven, bij grafische firma's, autobedrijven, scheepswerven, machinefabrieken, de brandweerkazerne en recyclingbedrijven. Dat zijn vaak ook regionale bedrijven met internationale uitstraling. Hierbij maken de leerlingen kennis met technische beroepen en processen. Zij interviewen werknemers en maken foto's en filmpjes. Met hun beeldpresentaties dingen zij mee naar de Discovery Cup. Bizzliners van EBS zorgen alle dagen voor het vervoer van leerlingen en begeleiders.

MiG-Kit

De bedrijfsbezoeken zijn een onderdeel van het project MiG-KiT, waarbij basisscholieren vanaf groep 3 kennismaken met techniek.

De strijd om de Discovery Cup mag nu dan beslist zijn, het eerstvolgende project staat op donderdag 20 juni te gebeuren in De Beuk. Het betreft het 3e zogeheten PET-event.

930 scholieren

PET staat voor Promotie-Evenement-Techniek. Circa 930 scholieren krijgen inzicht hoe breed techniek in de samenleving is ingebed. Met het doel om techniek nog nadrukkelijker onder de aandacht van de scholen te brengen.

Ook het PET-evenement valt onder de paraplu van de MIG, die in 2015 het eerste levenslicht zag. De voorgaande twee edities van PET waren een eclatant succes.

Gebleken is dat scholen, leerlingen, leerkrachten en begeleiders, ook ouders, veel inspiratie opdoen tijdens het evenement. Het is de bedoeling dat de leerlingen opdrachten uitvoeren en op die manier spelenderwijs wegwijs worden gemaakt in de steeds groter wordende wereld van techniek.

Voetballen voor het goede doel

PURMEREND - Teams van politie, brandweer, justitie, koninklijke marechaussee, douane en ambulance spelen op zaterdag 22 juni een voetbaltoernooi bij De Wherevogels. Aanvang 09.30 uur.

Er wordt gespeeld voor de stichting 'Kinderbeestfeest', die festiviteiten organiseert voor kinderen met specifieke zorgbehoeften en kinderen met een handicap. Er zijn diverse 112 voertuigen te bewonderen. Daarnaast zijn er traditiegetrouw allerlei festiviteiten en demonstraties.

Vrienden met haring naar zorginstellingen

Ouderen in De Rusthoeve genoten van de haring. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De Vrienden voor Purmerend bezochten deze week 7 zorginstellingen om gratis nieuwe haring te laten proeven. Vlak na vlaggetjesdag hebben de Vrienden voor Purmerend beslag weten leggen op nieuwe haring. Dezer dagen werden vanaf een echte haringkar circa 1500 nieuwe haringen aan ouderen geserveerd.

In willekeurige volgorde ging het om De Rusthoeve, De Tien gemeenten, Heel Europa, Novawhere, Jaap van Praaghuis, Molentocht en Triton. Er was accordeonmuziek van Peter van Zeijderveld, er was kaas en worst en er waren drankjes. Derhalve een klein feestje.

De haringen werden geserveerd door scholieren van de Purmerendse Scholieren Gemeenschap in het kader van een maatschappelijke opdracht.

"Het was bijzonder om er aan mee te werken en om te zien hoe ouderen genoten van de haring en een leuke middag hebben beleefd. Glimlachende ouderen, daar doen we het voor", aldus Hans van Gelder van de organiserende Vrienden voor Purmerend.

Briljanten echtpaar Veldhoen

(Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Burgemeester Don Bijl bracht afgelopen woensdag een bezoek aan het echtpaar Pieter en Edith Veldhoen-Van der Zijl. Zij waren de week ervoor 65 jaar getrouwd.

Pieter (91) is geboren in Elburg en Edith (88) is geboren in de wijk Nieuwendam in Amsterdam-Noord. Toen Pieter in 1950 terugkeerde uit Indië leerde hij Edith kennen via de kerk in Nieuwendam. Drie jaar later zijn ze getrouwd en gingen inwonen bij de ouders van Edith. Later kregen ze via het werk van Pieter een eigen woning in Nieuwendam aangeboden.

Pieter en Edith kregen twee zoons en een dochter. Ze werden grootouders van drie kleinkinderen.

Inmiddels wonen ze alweer 62 jaar in Purmerend, die bevalt hen goed. Pieter werkte op kantoor bij scheepsbouwbedrijf IHC Verschuren en Co, waar hij een zilveren onderscheiding ontving toen hij veertig jaar in dienst was.

Ook Edith heeft een zilveren onderscheiding ontvangen voor haar maatschappelijke inzet.

Gratis kaarten voor theatersessies op locatie

Tehatervoorstelling 'Hersenvakantie' van Vloeistof. (Foto: frank scheffka)

PURMEREND - Juist die ene voorstelling op die bepaalde plek geeft theater op locatie een extra dimensie. Verspreid over Purmerend én de Beemster biedt het festival dit jaar mooie voorstellingen op locatie. Lezers van Purmerend op Zondag let op! Jullie hebben de kans om gratis erbij te zijn. Zie onderaan dit artikel.

Tijdens Reuring Festival van 27 tot en met 30 juni

Le Collectif G. Bistaki. (Foto: Loran Chourrau)

Een bijzondere, respectvolle en intieme voorstelling op de oude begraafplaats door de Italiaanse Caterina Moroni, de dansvoorstelling 'Hersenvakantie' van Vloeistof waar je als toeschouwer zelf steeds meer onderdeel wordt van de voorstelling.

Reuring in Beemster

Of ga mee op een adembenemende reis met gekke rituelen, surrealistische videoprojecties, gepassioneerde tango, glanzende witte pakken en een ton mais door Le Collectif G. Bistaki of maak kennis met een pareltje aan de kroon van de droogmaking tijdens de Theatrale Wandeling: Reuring in de Beemster.

Gratis kaarten

Lezers van Purmerend op Zondag stellen we in de gelegenheid om in aanmerking te komen voor gratis kaarten. Deze actie is een samenwerkingsverband van Reuring Festival en Rodi Media en is in dat opzicht zeer exclusief.

Als je naar een van bovengenoemde voorstellingen op locatie wilt, stuur dan zo snel mogelijk een mail naar redactiepurmerend@rodi.nl Wie weet zit jij tijdens het Reuring Festival gratis en voor niets op een van de locaties.

Reguliere kaarten voor deze voorstellingen zijn verkrijgbaar op de website reuring.com

Het begint erom te spannen, want over twee weken begint het Reuring Festival. Van 27 tot en met 30 juni is een aaneenschakeling van culturele-, theatrale- en muzikale voorstellingen. Met natuurlijk Davina Michelle en Famke Louise, maar daarnaast met tal van andere hoogtepunten.

Rommel- en curiosamarkt Bric & Brac

STOMPETOREN - Kom gezellig langs op de rommel en curiosamarkt van Bric & Brac, op zaterdag 29 juni tussen 09.30 en 15.00 uur aan Noordervaart 168 in Stompetoren.

Veel artikelen met lage prijsjes. Heerlijk om voor een prikkie iets leuks te vinden, veel LP 's en EP platen maar ook voor de verzamelaars, vintage, servieswerk, mooie nieuwe kettingen, antiek, manden, mooi glaswerk, aardewerk, nieuwe tuinpotten, cadeautjes maar ook tassen, gordijnen, speelgoed, lampen, snuisterijen en gebruiksartikelen. Ook cadeautjes voor een verjaardag zijn er te koop. Wacht niet te lang want voor originele spullen moet je bij Bric & Brac zijn.

Bijeenkomst KBO met wethouder

PURMEREND - Vrijdag 28 juni houdt KBO dee laatste ledenbijeenkomst vòòr de vakantie in `t Stamhuis aan de Kerkstraat 11. Op deze middag is Harry Rotgans. Rotgans is wethouder Ouderenbeleid WMO en van het AOV.

Rotgans zal deze middag uitleg geven en vragen beantwoorden op het gebied van de WMO, waar een ieder ongetwijfeld mee te maken zal hebben of krijgen. Goede raad is duur zegt men wel eens. Maar zet uw vragen op papier, zodat iedereen aan bod komt. Wij hopen, dat u een gunstig antwoord zult krijgen en tevreden huiswaarts zal keren.

Joke Oud

Na de pauze is er een gast optreden met Zang en tekst van Joke Oud. Deze alt zingt van opera tot Amsterdamse folklore en wisselt muziek af met korte luchtige stukjes, gedichten en verhaaltjes met een knipoog. Ze komt uit een warm nest met negen broers en zussen en vertelt daarom graag over haar kindertijd.

Het wordt weer zoals gewoonlijk een gezellige middag, wat u gewend bent bij onze afd. Katholieke Ouderen Bond ( KBO) Purmerend& Omstreken. U weet het, de leden hebben gratis toegang en neem òòk uw buren en/of kennissen mee. Laat hun die uitstekende sfeer toch eens proeven, zodat zij ook lid willen worden voor €. 26.50 per jaar. 10 x per jaar ontvangen zij de nieuwsbrief 'Bij de Tijd' en gratis het KBO-PCOB Magazine. Dit kost €.4.95 per nummer. Is dat niet de moeite waard. Er is geen bingo.

Schone nesten kom je steeds vaker tegen

(Foto: Daniëlla Ernsting)

REGIO - Daniella Ernsting uit Middenbeemster houdt voor Purmerend op Zondag regelmatig de stand van zaken in de natuur bij. Met in het achterhoofd dat de plastic rotzooi steeds vaker uit het straatbeeld verdwijnt, doordat mensen het opruimen en doordat er dieper wordt nagedacht bij het weggooien ervan.

"Tijdens een van mijn vele tochtjes door het gebied zag ik in een van de wateren en door een waas van boterbloemen ineens een nest met een meerkoet. Een prachtig gezicht! En dat in de tijd dat plastic soup in het nieuws is en blijft. Trouwens, ik zie om me heen steeds meer schone nesten. In een tijd van plastic vervuiling is dat de moeite van het vermelden waard. We kunnen immers zelf beginnen om de natuur te laten herstellen. Dat betekent dat we het in onze eigen buurt leefbaar voor dieren moeten maken. En laten we niet vergeten dan we dan ook zelf een stuk prettiger wonen."

Hoe geef ik weer invulling aan mijn leven

Sinds een klein jaar werk ik als vrijwilliger bij RSWP (WonenPlus) op het servicepunt. Na een moeilijke periode wilde ik weer een goede invulling geven aan mijn leven, weer onder de mensen komen en heb ik mij aangemeld bij WonenPlus.

Als vrijwilliger bel ik onder andere abonnees om te vragen hoe zij de dienstverleningen van WonenPlus ervaren.
Met de één heb ik een kort gesprek, met de ander een wat uitgebreider gesprek.

Abonnees tevreden

Over het algemeen zijn de abonnees heel blij met WonenPlus en tevreden over de vrijwilligers die de diensten uitvoeren. Soms willen ze teruggebeld worden om iets te vertellen aan de consulent, een kritische noot of een compliment. Maar soms willen ze ook wel iets terug doen en melden zich aan als vrijwilliger.

Veel variatie

Ook zet ik in diensten uit naar andere vrijwilligers. Je spreekt dan zowel de abonnee als de vrijwilliger en moet deze diensten ook verwerken in de computer. Variatie alom. In het begin heb ik veel begeleiding gehad van de consulent.

Moest het computerprogramma leren kennen, heb advies gekregen hoe je abonnees moet benaderen, advies gekregen hoe je een juiste match kan maken tussen een abonnee en een vrijwilliger.

Uitbreiden

Ik begin alles al een beetje onder de knie te krijgen en moet zeggen dat ik het heel leuk vind.
Ik probeer nu zo langzamerhand mijn "werkdagen" uit te breiden en hoop nog een lange tijd iets te kunnen betekenen voor de abonnees.

Ook aan de slag

Wil je ook aan de slag als vrijwilliger? Wil jij graag iets bijdragen voor je omgeving, ontdekken welke werkzaamheden je leuk vindt of je contacten uitbreiden? Neem dan contact op met het servicepunt RSWP Purmerend om te kijken naar de mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Gegevens

RSWP Purmerend, tel. 0299 42 63 64. E: wonenpluspurmerend@rswp.nl

Gratis taxatie van kunst en curiosa in museum

PURMEREND - Het Purmerends Museum organiseert in samenwerking met de MPO op woensdag 19 juni van 11.00 tot 16.00 uur een gratis taxatiedag voor kunst en curiosa in de breedste zin van het woord.

Dat betekent zilveren en gouden voorwerpen, sieraden, ethnografie, oude beelden enzovoorts. De taxaties zijn geheel gratis.

Vijf blokken

Er wordt vanaf 11.00 uur gewerkt in vijf blokken van één uur. Deze zijn van 11.00 tot 12.00 uur, van 12.00 tot 13.00 uur, van 13.00 tot 14.00 uur, van 14.00 tot 15.00 uur en van 15.00 tot 16.00 uur. Men kan twee dagen voor aanvang telefonisch een nummer bij het museum reserveren voor één van de tijdblokken (0299-472718).

Vrijblijvend

Kom vrijblijvend langs en wie weet bezit u een kostbaar stuk! Er zijn genoeg voorbeelden van nietsvermoedende eigenaars van mooie kunst of munten en uiteindelijk een dergelijke taxatiedag nodig hebben om precies te weten wat de waarde is. Het Purmerends Museum is gevestigd aan de Kaasmarkt. Voor meer informatie www.purmerendsmuseum.nl

ML Kingschool 40 jaar en 5-jarig partnerschap

PURMEREND - Dit jaar zijn het ODC, de BSO+ en de Martin Luther Kingschool alweer 5 jaar partners in hetzelfde gebouw. Daarnaast bestaat de Martin Luther Kingschool 40 jaar.

Vrijdag 5 juli van 16.00 uur tot 18.30 uur is er feest voor leerlingen, oud-leerlingen, cliënten, ouder(s)/verzorger(s) en broer(s)/zus(sen) en oud collega's op de locatie aan de Dr. J.M. den Uyllaan 10-12. Het Het thema is 'Hang de beest uit'.

Binnen het gebouw worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd. Iedereen kan bij aanvang een activiteitenkaart kopen voor 1 muntje om deel te nemen aan spelletjes enzovoorts. Muntjes zijn verkrijgbaar bij de ingangen.

Graag laten weten of je wel of niet kunt via het mailadres y.teiwes@mlking-schoolso.nl

Kunst in de Kamer organiseert lunchconcert

(Foto: aangeleverd)

EDAM -Afdeling Edam-Waterland van Stichting Kunst in de Kamer houdt een lunchconcert op 16 juni in de Grote Kerk te Oosthuizen.

Men kan dan luisteren naar het bekende Serafino Strijktrio, met werken van Ludwig van Beethoven en Jean Françaix.Hoewel de huis-concerten van Kunst in de Kamer in het algemeen besloten zijn wordt daar in het geval van 'een hele grote kamer', zoals bijvoorbeeld de Grote Kerk Oosthuizen van afgeweken en zijn ook niet-leden welkom.

Aanvang concert

Het concert begint om 12.00 uur; inloop vanaf 11.30 uur. De toegangsprijs is € 18,50 inclusief consumpties. Tijdens de inloop wordt het bijzondere orgel enkele malen bespeeld door Peter van Voorst.

Onderhoudsarme en duurzame tegels

PURMEREND - Rik en Janny van Hagen bestieren sinds oktober 1997 Tegelhandel Purmerend. Begonnen aan de Einsteinstraat, verhuisde de Tegelhandel van het echtpaar zo'n tweeëntwintig jaar geleden naar Volume 68-70.

Tegels zijn op dit moment heel populair omdat ze onderhoudsvriendelijk en duurzaam zijn. Tegelhandel Purmerend kan alles van A tot Z voor u regelen; van het verwijderen van de bestaande vloer tot het opnieuw opbouwen van de dekvloer met of zonder vloerverwarming tot de tegels aanleggen. Dit geldt ook voor uw toilet badkamer of keukentegels.

Casa dolce Casa, LEA en Castelvetro zijn enkele Topmerken die bij Tegelhandel Purmerend te vinden zijn. "Onze prijzen liggen in het midden en hoogsegment."

Wilt u een vloerverwarming onder uw tegelvloer, geen probleem, ook dit kan Tegelhandel Purmerend voor u regelen. "We hebben een contract met JK vloerverwarming specialist. Dit bedrijf is marktleider op het gebied van vloerverwarmingen aanleggen. Bovendien is het voor de klant makkelijk dat alles onder één dak geregeld kan worden.'' Koopt u bij Tegelhandel Purmerend dan kunt u zeker rekenen op service en kwaliteit. "Anders hadden we het geen 21 jaar volgehouden!"

De zaak is op maandag gesloten, maar van dinsdag tot en met vrijdag bent u tussen 10. 00 en 17.00 uur van harte welkom. En op zaterdag is Tegelhandel Purmerend open tussen 10.00 en 16.00 uur.www.tegelhandelpurmerend.nl

Kunst na Arbeid speelt Uxor Maris

(Foto: Aangeleverd )

PURMEREND - Door de jaren heen ontwikkelde de uit 1927 stammende Muziekverenging Kunst na Arbeid zich tot een multifunctioneel inzetbaar orkest. De bezetting van de groep zijn koperen blaasinstrumenten aangevuld met saxofoons en slagwerk wat onoverkomelijk het kenmerk is van een Fanfare orkest. Het fanfareorkest van Muziekvereniging Kunst Na Arbeid laat zich van haar vele kanten zien met een concert op zondag 23 juni in Dorpshuis in Wijdewormer.

Een hoogtepunt betreft Hornfestival van Kurt Gäbe, welke gespeeld zal worden door de twee hoornisten Annette Schuitemaker en Dieke Verrijk.

Purmer Meermin

Een ander hoogtepunt van het programma is de uitvoering van 'Uxor Maris', geschreven door Jan Bosveld. Het werk is geschreven in opdracht van twee leden van het orkest ter gelegenheid van twaalfeneenhalfjarig huwelijk. Uxor Maris vertelt de legende van de Purmer meermin, die bij een dijkdoorbraak in 1403 de Purmer zou zijn aangespoeld.

Diverse muziekstijlen

Het programma is verder gevuld met diverse muziekstijlen, zoals filmmuziek, musical en originele fanfarewerken, waaronder Flashing winds, The Mask of Zorro, The Exodus song, Les Miserables enzovoort.

Bent u al geïnteresseerd geraakt? Dan zijn jullie zondagmiddag 23 juni van harte welkom om te komen luisteren in het Dorpshuis in Wijdewormer. Toegangskaarten zijn €9 en voor kinderen tot en met 15 jaar €7,50. De aanvang is om 14.30. Een mooie onderbreking van de zondagmiddag,

Kaarten bestellen

Kaarten via www.kna-purmerend.nl of via een aan mail aan de Pr commissie: knapurmerend@gmail.com

Gevolgen van prostaatkankerbehandeling: er is wat aan te doen ..

Afina Glas: "Het was mijn keuze om meer te bieden dan alleen de medische kant." (Foto: Indra Rooijens)

ZAANDAM - "Het meest fantastische in mijn werk is als je mensen zowel fysiek als emotioneel weer op de rit krijgt en ze hun leven terug kan geven". Dr. Afina Glas is uroloog en seksuoloog in het Zaans Medisch Centrum. Ze is gespecialiseerd in behandelingen voor de gevolgen van prostaatkankeroperaties, met name erectiestoornissen en urineverlies, en één van de weinigen in Nederland die erectie- en sluitspierprotheses mag implanteren. Maar er zijn meer behandelmogelijkheden voor patiënten die hiermee worden geconfronteerd. Glas is dan ook vurig pleitbezorger van meer openheid hierover. 'Er is erg veel mogelijk, maar belangrijk is wel dat deze problemen uit de taboesfeer komen en dat er door de patiënt of zijn partner hulp wordt gezocht.'

'In de prostaatkankerbehandeling gaat het allereerst om het oncologisch resultaat', vertelt Glas. 'Het meest belangrijk is dat de kanker uiteindelijk weg of onder controle is. Daarna pas, en dat kan één of twee jaar later zijn, staat men stil bij de gevolgen van de behandeling en het effect daarvan op hun leven.' Jaarlijks worden zo'n 7000 mannen behandeld tegen prostaatkanker. Hiervan heeft 70 tot 100 procent na de operatie last van erectiestoornissen en zo'n vijf procent houdt er in meer of mindere mate urineverlies aan over.

Erectie opwekken

Wanneer alle gangbare behandelingen van erectiezwakte hebben gefaald kan er worden gekozen voor een erectieprothese. Middels een implantaat kan de patiënt een erectie krijgen, wanneer hij wil en zo lang hij wil. Dat wil niet zeggen dat het voor Glas altijd de oplossing is. 'Het mechanisch herstel van de erectie is vaak niet de enige sleutel naar het hervinden van seksueel plezier en intimiteit.'

Meerwaarde als seksuoloog

Dat zij tevens seksuoloog is heeft in haar vak zeker een meerwaarde. 'Het was mijn bewuste keus om meer te bieden dan alleen de medische kant. Een erectiestoornis kan een wig drijven binnen een relatie. Zeker bij een ingreep als de penisprothese moet er aandacht zijn voor de emotionele aspecten, en de partner moet erbij betrokken worden. Anders is er grote kans dat mensen niet tevreden zijn over de behandeling. En het is juist zo mooi als je mensen weer een beetje bij elkaar krijgt en ze weer intimiteit kunnen delen. Liefst zoals zij dat zelf willen.'

Kwaliteit van leven

Glas is tevens gespecialiseerd in de sluitspierprothese, een implantaat dat de sluitspier kunstmatig herstelt. Vaak verdwijnt het urineverlies na de operatie wanneer de bekkenbodemspieren sterker worden, maar wanneer dat niet het geval is trekt het een zware wissel op de kwaliteit van leven. 'Veel patiënten komen op een gegeven moment de deur niet meer uit', geeft Glas aan. 'Ze dragen 'inleggers', ze schamen zich en zijn feitelijk hun leven kwijt. En dat hoeft niet. Want bij weinig verlies kan een zogenaamd 'mannenbandje' al uitkomst bieden, een kleine permanente ingreep. Is het meer dan kiezen we voor de sluitspierprothese.'

Emotioneel moment

Wanneer de sluitspierprothese is aangebracht heeft de patiënt weer zelf controle over de blaas. Door het indrukken van een klein balgje in de balzak opent de sluitspier waardoor de patiënt goed kan plassen. De sluitspier sluit zich automatisch na een minuut. Na plaatsing van de prothese moet de patiënt vier tot zes weken wachten tot het kan worden geactiveerd. Glas: 'Dan komen ze hier terug, voor wat ik noem: 'pompje activeren' en wachten we tot ze moeten plassen. Dat is zo'n mooi en emotioneel moment. Deze mensen zijn zo blij, ze kunnen de luiers achterlaten, ze hebben hun leven weer terug. Het is de meest bevredigende behandeling die je mensen kunt bieden.'

Daarom benadrukt Glas nog maar eens haar belangrijkste boodschap: 'Blijf niet rondlopen met deze problemen, maar praat erover met de arts. Er is zoveel mogelijk om het op te lossen en de regie over je leven terug te krijgen.'

Unieke positie ZMC

Het team urologen in het Zaans Medisch Centrum neemt door de aanvullende specialismen zoals de erectie- en sluitspierprotheses, maar ook in plasbuisvernauwingen en neuromodulatie bij urineverlies, in de zorg een unieke positie in. Het ZMC is het enige ziekenhuis in de regio Noord Holland en Amsterdam dat de erectieprothese mag uitvoeren, dit in samenwerking met het Amsterdam UMC. Ook de sluitspierprothese wordt binnen de regio veelal door het ZMC gedaan. Dankzij dit brede behandelpalet komen patiënten uit veel andere ziekenhuizen uiteindelijk terecht in het ZMC en verwijzen steeds meer urologen patiënten met erectiestoornissen en urineverlies door.

Zomermaatjes: gezellig samen de zomer door

PURMEREND - Kunstgenoten in beweging organiseert donderdag 20 juni van 10.00 tot 13.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant een gezellige ochtend in zomerse sfeer voor senioren (65+). Wilt u deze zomer iets leuks ondernemen?

Op basis van gedeelde interesses vinden de bezoekers een maatje om er samen op uit te gaan gedurende de zomermaanden. Er is tevens een foto-expositie met portretten van senioren in Rembrandtstijl, een door de Kunstgenoten gemaakt schilderij van de Nachtwacht wordt onthuld, er is een korte film en we sluiten de ochtend af met een gezellige lunch.

Of u nou van activiteiten op creatief gebied, beweging, culinair, een uitstapje naar een museum of het Jordaanfestival in Purmerend houdt; samen gaan is altijd leuker! Tijdens deze ongedwongen ochtend kunt u een afspraak maken met iemand met gelijke interesse voor een activiteit.

Proef de sfeer van deze gezellige groep senioren die elke donderdagochtend samenkomen en ontvang het programma met activiteiten die vanaf 19 September weer van start gaan.

Introducees welkom

De organisatoren vinden het leuk als deelnemers een introducée meenemen. Een leeftijdgenoot, die ook zin heeft om er tijdens de zomermaanden op uit te gaan. Vanuit de gedachte 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' én vanuit de wens van Kunstgenoten in beweging iets te betekenen voor die senioren die zich wat minder makkelijk onder de mensen begeven.

Elke donderdagochtend

Kunstgenoten in beweging organiseert elke donderdagochtend een activiteit voor senioren (65+). De activiteiten zijn bedoeld als leuke tijdsbesteding, om mensen te ontmoeten of om iets bijzonders te leren.

Erg leuk om samen met een vriend(in) heen te gaan maar ook heel geschikt om alleen op af te stappen. Het complete overzicht met de juiste data en locaties vindt u op de website www.wherelant.nl Kunstgenoten in beweging wordt ondersteund door Cultuurhuis Wherelant, Bibliotheek Waterland en Spurd.

Aanmelden en meer info

Deze activiteit vindt plaats op donderdag 20 juni van 10.00 tot 13.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant aan de Van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. De bijeenkomst kost € 5,- inclusief lunch, graag contant betalen bij binnenkomst. U wordt met koffie/thee en een lekkernij ontvangen. U dient zich wel aan te melden via info@wherelant.nl of telefonisch via 0299 – 434 777.

3 dagen unieke Twentse gastvrijheid

Reis af naar Twente en ontdek de schitterende natuurpracht van dit gastvrije stukje Nederland. (Foto: aangeleverd)

Lezersactieprijs € 99,- p.p.

Reis af naar Twente en ontdek de schitterende natuurpracht van dit gastvrije stukje Nederland met verblijf in het gemoedelijke 3-sterren Landhotel 't Elshuys in Albergen. Een ideale locatie om te genieten van de prachtige natuur en de Twentse gastvrijheid.

Het gemoedelijke 3-sterren Landhotel 't Elshuys in Albergen. (Foto: aangeleverd)

Het sfeervolle hotel is landelijk gelegen in Twente en een ideale uitvalsbasis voor het maken van prachtige fiets- of wandeltochten door het Twentse coulisselandschap. Weiden, bossen, beken en watermolens wisselen elkaar af in een prachtig glooiend landschap met schitterende vergezichten. In het nabijgelegen kunststadje Ootmarsum kan een bezoek worden gebracht aan een van de vele kunstgalerieën of het Openluchtmuseum.

Unieke lezersaanbieding

2x overnachting in een tweepersoonskamer, 2x uitgebreid Twents ontbijtbuffet, 2x een heerlijk 3-gangen keuze diner, 1x gratis gebruik sauna, 1x gratis gebruik massagestoel. Gratis Wifi en parkeren. Koffie- en theefaciliteiten aanwezig.

Adviesprijs: € 129,- p.p.

Lezersactieprijs € 99,- p.p.

Informatie en reserveren: www.goedverblijf.nl/rodi9h, telefonisch 085-4899019 (ma. t/m vr. 09.00-7.30 uur, za. 10.00-16.00 uur), reisnummer rodi9h.

Genoemde prijzen zijn p.p. o.b.v. 2 personen per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 1,50 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking.

Te boeken t/m 20-12-2019.

Deltaplan voor bereikbaar Nederland

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - De capaciteit van het Nederlandse wegennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen. Om te voorkomen dat Nederland in de komende jaren vastloopt, moet de mobiliteit anders worden ingericht. De Mobiliteitsalliantie doet hiervoor concrete voorstellen, waarbij de reiziger en het vervoer van goederen centraal staan. Dit levert onze maatschappij jaarlijks tot 18 miljard euro per jaar aan maatschappelijke waarde op.

De bereikbaarheid in Nederland staat ernstig onder druk. Ook ontstaan er knelpunten op het gebied van leefbaarheid, betaalbaarheid en (verkeers)veiligheid. Daar komt bij dat de afgelopen tien jaar tot 4 miljard euro per jaar minder wordt uitgegeven aan mobiliteit. "Als wij het tij niet keren loopt Nederland vast, stijgt het aantal zwaargewonde verkeersslachtoffers tot 2030 met meer dan 45% en worden klimaat- en milieudoelstellingen niet gehaald. Om dit te voorkomen moeten we flexibeler kunnen zijn in ons reis- en vervoersgedrag, waardoor meer ruimte ontstaat en makkelijker kan worden gereisd en vervoerd", aldus de Mobiliteitsalliantie.

Deltaplan Mobiliteit

Er is een omslag nodig, die alleen kan worden bereikt met intensieve samenwerking tussen alle vervoerspartijen. Dit gedeelde gevoel van urgentie heeft 25 vervoerspartijen ertoe bewogen om de handen ineen te slaan binnen de Mobiliteitsalliantie. Voor het eerst trekken vertegenwoordigers uit álle hoeken van de mobiliteit samen op: van de trein tot de auto, van de fiets tot de vrachtwagen. Zij hebben onlangs het Deltaplan Mobiliteit gepresenteerd. Een blauwdruk voor de toekomst van ons mobiliteitssysteem.

"De kracht van het Deltaplan is dat het de mobiliteit als één samenhangend geheel benadert. Er wordt niet alleen gekeken naar de behoefte aan bereikbaarheid, maar ook naar de klimaatambities van het kabinet, naar ruimtelijke vraagstukken, verkeersveiligheid en de energietransitie. Omdat mobiliteit in 2030 naar alle waarschijnlijkheid een vraaggestuurde dienst zal zijn, staan de reiziger en goederen in het Deltaplan centraal. Die moeten zich zonder belemmeringen duurzaam, veilig, betaalbaar en comfortabel kunnen verplaatsen zonder vertragingen en er moet keuze zijn uit alle beschikbare vervoersmodaliteiten. Dit vraagt om een integrale koppeling van de verschillende verkeers- en vervoerssystemen", laat de Mobiliteitsalliantie weten.

De mobiliteit wordt hiermee fundamenteel anders ingericht. Zo wordt de aanleg van personen- en goederenhubs aan de randen van steden en het landelijk gebied gestimuleerd. Deze hubs zijn vervoersknooppunten waar diverse vervoermiddelen bij elkaar komen.
Ook wordt ingezet op een eerlijk belastingsysteem waarbij de motorijtuigenbelasting (MRB) en aanschafbelasting op personenauto's (BPM) plaatsmaken voor een vlak tarief per gereden kilometer. Daarnaast is in het Deltaplan veel aandacht voor het concept van Mobility as a Service (MaaS), dat de keuzevrijheid en flexibiliteit voor reizigers en vervoerders verbetert. Hierbij worden alle vormen van mobiliteit voor de reiziger geïntegreerd in een eenvoudig toegankelijk digitaal systeem. Goede afspraken over het ontsluiten van data is daarbij cruciaal.

'Data for Road Safety'

(Foto: Ford)

REGIO - Ford Smart Mobility heeft tijdens het ITS Congres in Eindhoven samen met leden van de European Data Task Force (DTF) – partners uit de politiek, autofabrikanten en dienstverleners – een proef van een jaar aangekondigd met als doel de verkeersveiligheid te verhogen. Door verkeersdata tussen voertuigen te delen, kunnen potentieel onveilige situaties in kaart worden gebracht en potentiële ongevallen worden voorkomen.

Dankzij de nieuwste technologieën zijn voertuigen in staat om gevaarlijke situatie te herkennen en slechte wegdekconditie te detecteren, en hierover bestuurders te informeren. Echter kunnen ook andere weggebruikers en wegbeheerders profiteren van deze informatie. Tijdens de DTF-proef worden waarschuwingen – die door voertuigen en andere infrastructuur worden waargenomen – met anderen gedeeld via een gedecentraliseerd datasysteem.

De essentie van DTF is door samenwerking de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te verhogen. DTF is opgericht in 2017 en implementeert sindsdien de bestaande Europese regels en wetgeving voor de toegang tot veiligheidsgegevens. Door prioriteit te geven aan de toegang tot veilheidsgegevens en samenwerking tussen verschillende autofabrikanten en landen mogelijk te maken, wil DTF de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verbeteren.

De intentieverklaring is ondertekend door alle deelnemende leden en is het fundament voor de proef en het partnerschap.

Nieuw lid KONA-familie

(Foto: Hyundai)

REGIO - Hyundai breidt de populaire KONA-familie uit met een nieuwe milieuvriendelijke versie van de compacte SUV, de KONA Hybrid. Hyundai had al een benzine-aangedreven versie en een volledig elektrisch aangedreven versie van de KONA en daar wordt nu een variant met een efficiënte hybride-aandrijflijn aan toegevoegd. De KONA Hybrid valt bovendien op door tal van technologische verbeteringen, waaronder Hyundai BlueLink® met nieuwe connectiviteitsmogelijkheden, nieuwe SmartSense-veiligheidstechnologieën en geavanceerde infotainmentfuncties. De levering van de nieuwe KONA Hybrid start na de zomer. De prijzen worden op een later moment bekendgemaakt.

De Hyundai KONA Hybrid combineert de voordelen van een zuinige benzinemotor met de trekkracht van een elektromotor. Standaard is de compacte SUV voorzien van een automatische transmissie. Anders dan bij een plug-in hybrideauto is het niet nodig de KONA Hybrid op te laden. De accu laadt automatisch op door de energie die tijdens uitrollen en remmen wordt opgewekt. De nadruk bij de KONA Hybrid ligt dan ook niet op het volledig elektrisch afleggen van grote afstanden, maar op een zo laag mogelijk benzineverbruik.

De benzine-aangedreven KONA verscheen in 2017 op de Nederlandse markt. De KONA Electric volgde vorig jaar.

Update Mazda6

(Foto: Mazda)

REGIO - De Mazda6 heeft een update ondergaan. Met de toevoeging van een nieuwe uitvoering onder de Mazda6 Comfort is het model nu nog aantrekkelijker voor zakelijke rijders. Ook kent de Mazda6 nu een scherpere vanafprijs, zijn de versies met Skyactiv-D vanaf nu ook beschikbaar als automaat en behoren Apple Carplay en GVC+ nu tot de standaarduitrusting.

De Mazda6 met het ComfortPlus pakket komt in plaats van de Mazda6 Business Comfort en biedt de koper ruim € 3.000,- voordeel. Het pakket omvat onder meer zwart lederen bekleding, een Bose® audiosysteem, een 360° view monitor en keyless entry. Deze versie start bij € 37.890,- voor de Sedan met Skyactiv-G 145 en handgeschakelde zesversnellingsbak. Voor € 1.000,- meer is hij beschikbaar met de Skyactiv-G 165. Op beide uitvoeringen is de meerprijs voor de automatische transmissie € 1.000,-, waarmee er een brede range wordt aangeboden onder de € 40.000,-.

Onder de Comfort wordt er nog een versie aan de line-up toegevoegd. Deze nieuwe uitvoering heeft een vanafprijs van € 35.990,- voor een zeer rijke standaarduitrusting met onder andere 17-inch lichtmetalen velgen, projectie head-up display, radar cruise control, multimediasysteem met navigatie, climate control in twee zones, led-koplampen en een uitgebreid assortiment aan veiligheidsopties.

De update van de Mazda6 gaat ook gepaard met de toevoeging van de Mazda-Drive, de zestraps automatische versnellingsbak op de versies met de Skyactiv-D 150 dieselmotor, voor een meerprijs van € 4.000,-. Daarnaast is de Luxury uitvoering van de Mazda6 nu standaard voorzien van een lederen interieur, ook dat is in lijn met de nieuwe Mazda3 en de CX-5.

Nieuwe motoren X-TRAIL

The new Nissan X-Trail: world’s best-selling SUV gets even better with higher-quality enhancements (Foto: Nissan)

REGIO – Nissan introduceert twee nieuwe motoren voor de X-TRAIL. De populaire SUV is per direct te bestellen met de nieuwe DIG-T 160 benzinemotor en de dCi 150 dieselmotor, die beide voldoen aan de strenge emissienorm Euro 6d-TEMP.

De DIG-T 160 is een nieuwe generatie benzinemotor die ontwikkeld is in samenwerking met Daimler en eerder debuteerde in de Nissan QASHQAI. Het betreft een 1,3-liter turbomotor met een vermogen van 118 kW (160 pk) en een maximumkoppel van 270 Nm bij 1.800 t/min.
Dankzij geavanceerde technieken staat de DIG-T 160 garant voor krachtige prestaties in combinatie met een gunstig brandstofverbruik vanaf 6,3 l/100 km en een CO2-emissie vanaf 145 g/km. De Nissan X-TRAIL DIG-T 160 wordt uitsluitend geleverd in combinatie met voorwielaandrijving en heeft standaard een 7-traps DCT-automaat met dubbele koppeling.

dCi 150

Ook nieuw in het aanbod van de Nissan X-TRAIL is de dCi 150. Deze gloednieuwe 1,7-liter dieselmotor met 110 kW (150 pk) en 340 Nm is ook sinds kort leverbaar in de QASHQAI en presteert op alle fronten beter dan de dCi 130 die hij vervangt.

De prijzen van de Nissan X-TRAIL met de dCi 150 dieselmotor beginnen bij 36.550 euro voor de uitvoering Visia met handgeschakelde versnellingsbak en voorwielaandrijving. De duurste versie, de Tekna met automaat en vierwielaandrijving, kost 55.920 euro.

Nieuwe Renault Clio

(Foto: Renault)

REGIO – Renault presenteert de volledig nieuwe Clio. Sinds de introductie van de eerste generatie in 1990 zijn circa vijftien miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is de Clio wereldwijd het bestverkochte model van Groupe Renault. Met zijn Euro NCAP-score van vijf sterren zet de nieuwe Clio de traditie voort op het gebied van toonaangevende veiligheid.

De vijfde generatie Clio is opnieuw moderner en atletischer en bezit hetzelfde DNA dat al bijna dertig jaar verantwoordelijk is voor succes. Het nieuwe model bouwt voort op de sterke punten van de vorige generaties.

Met het design volgens het principe 'Evolutie en Revolutie' biedt de nieuwe Renault Clio een volwassener carrosserieontwerp en een compleet nieuw interieur. Met zijn fraai gebeeldhouwde vormen en zelfverzekerde voorzijde straalt de nieuwe Clio dynamiek uit en oogt hij vooruitstrevend, terwijl hij onmiddellijk herkenbaar is als Clio. 100% van de onderdelen zijn compleet nieuw. In het nieuwe interieur is duidelijk sprake van een revolutie. Zowel qua design als kwaliteitsuitstraling en technologie is het interieur geïnspireerd op dat van auto's uit hogere segmenten. Daardoor profiteert de berijder van optimaal gebruiksgemak en uitgebreide functionaliteiten.

"De vijfde generatie Clio is heel belangrijk voor Renault, want het is de populairste auto in zijn segment en de op één na bestverkochte auto in heel Europa. De Clio is een icoon en de nieuwste generatie verenigt het beste van alle voorgaande generaties. Het uiterlijk van de Clio IV trok veel nieuwe klanten en doet dat nog steeds. Daarom hebben we dat DNA gehandhaafd en er moderniteit en elegantie aan toegevoegd. Het interieur is verfijnder en bevat meer technologie. Dit is de beste Clio ooit."

Volkswagen prijst Touareg 4.0 V8 TDI

(Foto: Volkswagen)

REGIO - De oppermachtige Volkswagen Touareg 4.0 V8 TDI 4MOTION is vanaf deze zomer leverbaar in Nederland. Met een vermogen van 310 kW/422 pk en een maximaal koppel van 900 Nm accelereert hij in 4,9 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u.

De 4.0-liter V8 TDI dieselmotor staat voor pure hightech kracht. De bijzondere motor beschikt over twee turbo's én een elektrisch aangedreven compressor. Daardoor pakt de motor onder alle omstandigheden uiterst snel en krachtig op. Het maximumkoppel van liefst 900 Newtonmeter, bij een toerental tussen 1.250 en 3.250 per minuut, ligt op het niveau van supercars. De V8 TDI voldoet aan de nieuwste 6d-TEMP-EVAP emissienorm en heeft een gemiddeld verbruik van 7,4 liter per 100 km** (195g CO2/km).

De Touareg 4.0 V8 TDI 4MOTION is standaard uitgevoerd als luxueuze Atmosphere. Hij beschikt onder meer over Adaptive Air Suspension, 18-voudig elektrisch verstelbare Ergo comfortstoelen, LED-verlichting, 19 inch lichtmetalen velgen, Discover Pro radio-, navigatie- en multimedia, Car-Net online diensten, adaptive cruise control, Front Assist, Lane Assist, Park Distance Control en een elektrische achterklep. Het interieur is fraai afgewerkt met onder meer 'Vienna' lederen bekleding en openporig eikenhout.

De Touareg V8 TDI is ook leverbaar als Elegance, met dezelfde uitrusting als de Atmosphere, maar dan met een met geborsteld aluminium afgewerkt interieur. Beide uitvoeringen zijn te combineren met sportieve R-Line exterieurstyling.

De Touareg is leverbaar met fraaie en hightech features. Een mooi voorbeeld is de Innovision Cockpit, een volledig digitaal bedieningsconcept met 12 inch digitaal instrumentenpaneel én een 15 inch centraal display. Deze combinatie vormt één groot informatie-, communicatie-, entertainment- en besturingssysteem. Met de optionele, actieve vierwielsturing met 4-corner luchtvering wordt deze premium SUV van Volkswagen één van de meest wendbare in zijn klasse.

De 'IQ' Matrix LED-verlichting, met 128 LED's per koplamp, stelt de meest optimale lichtbundel samen op basis van stuuruitslag, snelheid, GPS-data en signalen van de frontcamera. Nachtelijke ritten worden veiliger door Night Vision. Met gerichte lichtflitsen van de koplampunit waarschuwt dit systeem zelfs mensen voor mogelijk gevaar. De combinatie van Road Work Lane Assist en Traffic Jam Assist maakt tot snelheden van 60 km/u semi-autonoom rijden mogelijk, ook bij alternatieve wegbelijning.

De Volkswagen Touareg 4.0 V8 TDI 4MOTION is naar verwachting eind juni te configureren en te bestellen vanaf € 125.770.

Vijf sterren voor Toyota

Foto

REGIO- De nieuwe Toyota Corolla en Toyota RAV4 hebben de maximumscore van vijf sterren behaald bij de meest recente, strengere Euro NCAP-crashtests. Zowel de Corolla als de RAV4 behaalt bovendien uitstekende scores in alle veiligheidscategorieën. Toyota wil zijn geavanceerde veiligheidssystemen voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Daarom zijn de Corolla en RAV4 standaard uitgerust met Toyota Safety Sense 2 – een uitgebreid pakket actieve veiligheidssystemen.

De goede veiligheidsprestaties van de Toyota Corolla en RAV4 in de crashtests van Euro NCAP benadrukken de kracht van het nieuwe voertuigplatform TNGA (Toyota New Global Architecture) en de hoge stijfheid hiervan. Het platform is op strategische punten verstevigd met extra sterk staal, zodat de krachten van een impact optimaal worden geabsorbeerd en weggeleid van het passagierscompartiment.

Het Pre-Collision System behaalt de maximale score bij het vermijden van aanrijdingen op lage snelheid in stadsverkeer. En ook bij hogere snelheden presteert het systeem uitstekend, aldus Euro NCAP. Bij het naderen van een langzamer rijdende auto weet het systeem op alle snelheden een ongeluk te vermijden. En bij het naderen van een afremmende of stilstaande auto voorkomt het systeem in de meeste gevallen een aanrijding en beperkt het in de overige gevallen de gevolgen van de impact.

De voetgangers- en fietsersherkenning presteert uitstekend en weet bij alle tests fietsers en voetgangers te ontwijken, bij voetgangers zowel overdag als 's nachts.

Nieuwe Kia XCeed

(Foto: Kia)

REGIO - Kia Motors geeft de eerste foto vrij van de nieuwe Kia XCeed. Deze urban crossover is het vierde familielid van de nieuwe Ceed-familie. Het model combineert een sportieve coupéstyling met dito rijeigenschappen en de veelzijdigheid van een traditionele SUV. De officiële onthulling van de Kia XCeed vindt plaats op 26 juni 2019.

Het Europese designcentrum van Kia in Frankfurt is verantwoordelijk voor het design van de onderscheidende Kia XCeed met coupé-daklijn. De urban crossover is daar ontworpen onder leiding van Gregory Guillaume, Vice President of Design bij Kia Motors Europe.

Sportief

De extra bodemvrijheid in combinatie met de lagere daklijn geeft een sportievere positie ten opzichte van een traditionele SUV. Tegelijkertijd zorgt de hogere zitpositie voor een beter zicht op de weg in vergelijking met een conventionele hatchback.

Dynamiek

Ten opzichte van zijn grotere rivalen biedt de nieuwe Kia XCeed meer dynamiek, niet alleen op het gebied van design, maar ook wat betreft de rijeigenschappen. Daarnaast is de interieur- en bagageruimte vergelijkbaar met die van populaire SUV's in Europa.

Veelzijdig

"Het sportieve design en karakter maakt de nieuwe Kia XCeed aantrekkelijker dan andere langere en grotere SUV's", aldus Emilio Herrera, Chief Operating Officer bij Kia Motors Europa. "Toch doen deze eigenschappen geen afbreuk aan de veelzijdigheid. Dankzij de slimme indeling van het interieur en de bagageruimte is de XCeed net zo praktisch als een SUV."