Ons Streekblad Waterland

20 juni 2019

Ons Streekblad Waterland 20 juni 2019


Klapstoelenconcert Waterland

Muziek beluisteren op je eigen klapstoel. Het is al jarenlang een traditie in Monnickendam. (Foto: Aangeleverd )

WATERLAND - Het jaarlijkse klapstoelenconcert komt er weer aan, en wel op 26 juni, in de tuin van het weeshuis in Monnickendam. Stichting uit de Kunst heeft dit jaar gekozen voor een regionale coryfee: Specs Hildebrand uit Volendam. Deze singer-songwriter laat zich die avond vergezellen door bassist Evert-Jan Reilingh, gitarist Steef Reilingh, en saxofonist/fluitist Rob Kruisman.

Specs Hildebrand (Theo van Scherpenseel, 1950) is sinds hij zijn eerste gitaar kreeg op zijn twaalfde, muzikaal actief. Hij heeft in de loop der jaren vele platen en cd's uitgebracht. Landelijke bekendheid kreeg hij vooral toen Specs in april 2014 centraal stond in een aflevering van de tv-serie 'Derksen On The Road', waarin sportjournalist Johan Derksen op zoek gaat naar zijn muzikale helden. Ook na het verschijnen van 'Well Kept Secrets' (2015), een verzamelalbum ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als 'recording artist', bleef Hildebrand stug doorgaan met het schrijven van liedjes. Dat leidde in 2018 tot zijn 15e album 'Holding My Own', waarop hij bewijst nog lang niet te zijn uitverteld.

Thuiswedstrijd

Specs Hildebrand is een veteraan, die vakmanschap aan gevoel koppelt en die er na bijna 45 jaar nog steeds in slaagt het publiek te boeien met eerlijke muziek en mooie anekdotes. Op woensdag 26 juni aanstaande speelt hij nagenoeg een thuiswedstrijd in Monnickendam. In een aantal nummers wordt hij begeleid door bassist Evert-Jan Reilingh (Left Side), gitarist Steef Reilingh (Left Side, Kaas, Art Rose) en saxofonist/fluitist Rob Kruisman (Exception, Bintangs, Carsberg, Gigantjes).

Lees verder op pag. 10

Openluchtconcert

Het openluchtconcert in de sfeervolle tuin van het historische Weeshuis aan het Weezenland 16 in Monnickendam is op woensdag 26 juni van 20.00-22.00 uur. Er zijn beperkt banken en stoelen beschikbaar; het publiek wordt verzocht zelf een (klap)stoel mee te nemen. Wel even inschikken zodat iedereen een goed plekje heeft!

Op de Fluwelen Burgwal is ook ruim plaats en goed zicht op het podium. De toegang is gratis, er zijn collectebussen voor een vrijwillige bijdrage. Tijdens de pauze van circa 15 minuten is er gelegenheid een drankje te kopen bij het Weeshuis.

Ondersteuning

Ondersteuning wordt verleend door het Weeshuis Monnickendam, Van Geemen, Rabobank, 2-Tone Allround Computer Services en Buurtvereniging Pitto. Het concert wordt door Omroep Pim ook live uitgezonden. Het belooft weer een bijzondere avond te worden in de sfeervolle entourage van het Weeshuis en de Weeshuistuin. Bij slecht weer wordt het concert in het Weeshuis gehouden.

Uit de Kunst Waterland

Stichting Uit de Kunst Waterland is een overkoepelend orgaan waar meerdere culturele werkgroepen bij zijn aangesloten, zoals Meezingkoor Waterland, Kunst Kijken Monnickendam, Middeleeuws Genootschap Monnickendam en Lokale Talent.

De doelstelling van de stichting is met name het initiëren en organiseren van culturele activiteiten in de gemeente Waterland.

Repair Café Purmerend

PURMEREND - Repareren en niet weggooien: Goed voor het milieu. Apparaat kapot? Het Repair Café Purmerend loopt heel goed en is voor velen een ontdekking.

De reparateurs en gastvrouwen zorgen er voor dat er minder hoeft te worden weggegooid. Zij doen dat graag voor u. U kunt met uw defecte apparaat, gescheurd kledingstuk, te wijde broek, wiebelig tafeltje of kapotte computer of monitor in april terecht op:

* Donderdag 6 juni van 19.30-21.00 uur in gebouw Triton, Triton 73 Purmerend

* Dinsdag 11 juni van 14.00-15.30 uur in Heel Europa, Genuahaven 49 Purmerend

In juli en augustus is er geen Repair Cafe. De eerstvolgende is weer 5 en 10 september

Entree en reparatie is gratis. Een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.

Voorbereiding Edams kaasmarktseizoen

(Foto: Archief Cees Bandt)

EDAM - Binnenkort gaat het nieuwe seizoen van de Edammer Kaasmarkt van start, en wél op woensdag 3 juli. De vele vrijwilligers lopen zich inmiddels warm om dit prachtige historische schouwspel in Edams' oude binnenstad ook dit jaar weer te doen slagen. De kaasmarkten worden gehouden op de woensdagochtenden in de maanden juli en augustus van 10.30 tot 12.30 uur.

Vanwege de Edammer Kermis is er op woensdag 28 augustus geen kaasmarkt waardoor de laatste markt van deze jaargang derhalve op woensdag 21 augustus zal zijn. Ook dit jaar zijn bekende streek- en landgenoten bereid gevonden om de markt als eregast luister bij te zetten. Tezamen met Utrechts burgemeester Jan van Zanen bijt burgemeester Lieke Sievers van de gemeente Edam-Volendam op woensdag 3 juli het spits af in de rij van eregasten.

Bijzondere eregasten

De daaropvolgende week is de beurt aan directeur Niels Huber van Koninklijke Boon Edam, wereldmarktleider op het gebied van geavanceerde ingangstechnieken. Woensdag 17 juli luidt boer Marnix Knetemann ( zoon van….) van Boer zoekt Vrouw de marktbel. Woensdag 24 juli is de beurt aan Terschelling-icoon Hessel van der Kooij, ook wel de Nederlandse Bruce Springsteen genoemd . De kaasmarkt van woensdag 31 juli kent een bijzondere eregast in de persoon van mr. Andrea Perugini, de Italiaanse ambassadeur in Nederland. Op woensdag 7 augustus heeft de gevierde en alom gerespecteerde voetbaltrainer Foppe de Haan zich bereid verklaard om eregast op de kaasmarkt te zijn. Daarna volgt op 14 augustus mevrouw Mireille Kaptein, Nederlands zakenvrouw van het jaar 2019. Mevrouw Kaptein is CEO van het familiebedrijf Kaptein Kaas in Heiloo. Bij de laatste kaasmarkt van woensdag 21 augustus is pianist Cor Bakker de eregast. Cor Bakker was ooit de vaste begeleider van Paul de Leeuw maar heeft op RTV Noord Holland nu al enige jaren zijn eigen programma.

Avondkaasmarkt

Zaterdag 10 augustus is de feeëriek verlichte avondkaasmarkt van 20.30 tot 22.00 uur. Op deze markt zal het jubilerende fanfarekorps Wilhelmina uit Volendam (100 jaar) in vol ornaat in Edam aantreden. Gedurende de markt zal het korps de nodige nummers ten gehore brengen, waarvan enkele met eregast Carola Smit (ex BZN). Het belooft een kleurrijke avond te worden van de Edamse kaasdragers zij aan zij met de Volendamse muzikanten in hun authentieke kostuums. De kaasmarkten vormen stuk voor stuk een prachtig schouwspel waarmee het aloude Edam zich van zijn mooiste kant laat zien. De toegang is steeds gratis. Aan de zuidzijde van Edam is een ruim parkeerterrein op loopafstand van het marktterrein. Borden verwijzen hier naar.

Fitheidstest 60+ Waterland

WATERLAND - Het is belangrijk om gezond en fit te blijven. Dit kan door een gezonde leefstijl aan te nemen en te behouden. Team Sportservice, Fysiogroep Waterland, WonenPlus, Zorg voor Waterland en de gemeente Waterland willen u ondersteunen bij uw gezonde leefstijl en nodigen u daarom uit voor de Fitheidstest 60+!

U krijgt op 27 juli de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan de Fitheidstest en een bezoek te brengen aan de Beweegmarkt.

De Fitheidstest meet een aantal fitheidsaspecten, waarna een beweegadvies volgt. U wordt getest op onder andere uw balans, kracht, uithoudingsvermogen, bloeddruk en bloedglucosespiegel. Ook kan uw BMI en vetpercentage gemeten worden. Na afloop heeft u een compleet beeld van uw eigen fitheid en kunt u met het beweegadvies op zak, de Beweegmarkt bezoeken.

Tijdens de Beweegmarkt kunt u deelnemen aan verschillende introductielessen van lokale sportverenigingen. Op de Beweegmarkt krijgt u een beeld van het sportaanbod bij u in de buurt en ontvangt u diverse kortingsacties. Daarnaast zijn onder andere de thuiszorgorganisaties, podoloog, ergotherapeut en diëtist aanwezig.

De Fitheidstest 60+ vindt plaats op zaterdag 27 juli van 10:00 – 15:00 uur in Sociaal Cultureel Centrum de Bolder te Monnickendam ('t Spil 1, 1141 SB). Heeft u vervoer nodig naar de Bolder? Wij kunnen dit tegen een kleine vergoeding voor u regelen. Bij interesse kunt u voor 22 juli contact opnemen met Tamara Traupe of Caroline de Graaf van WonenPlus. Aanmelden kan dagelijks tussen 10:00 en 12:00 uur door te bellen naar 0299 65 0480 of te e-mailen naar wonenpluswaterland@rswp.nl.

Aanmelden

Meld u aan voor de gratis Fitheidstest 60+ om verzekerd te zijn van deelname. Aanmelden kan door contact op te nemen met Rosa Schouten van Team Sportservice: 0229 28 77 00 of rschouten@teamsportservice.nl. Binnenlopen op 27 juli is uiteraard ook mogelijk!

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosa Schouten van Team Sportservice: 0229 28 77 00 of rschouten@teamsportservice.nl.

Aandacht voor laaggeletterdheid

REGIO - De medewerkers Jeugdgezondheidszorg van GGD Zaanstreek-Waterland, werkzaam binnen het Centrum Jong voor Jeugd en Gezin/het Centrum voor Jeugd en Gezin, letten tijdens hun contacten met ouders nu nog meer op of ze met laaggeletterde ouders te maken hebben. Ze maken in hun gesprekken met laaggeletterden gebruik van speciale materialen, zoals afbeeldingen. En verwijzen deze ouders door. Op deze manier krijgen kinderen van laaggeletterde ouders betere ontwikkelingskansen.

Één op de zes inwoners is laaggeletterd

De Jeugdgezondheidszorg van GGD Zaanstreek-Waterland ziet alle ouders van jonge kinderen. De jeugdverpleegkundigen en -artsen, pedagogen en logopedisten van GGD Zaanstreek Waterland zijn geschoold om laaggeletterdheid te herkennen en het gesprek aan te gaan. Maar ook om de ouder te begeleiden naar bijvoorbeeld het Taalhuis of NL-plein, waar de ouder desgewenst scholing kan krijgen. Dit heeft effect op de opvoeding van hun kinderen; ze kunnen hun kind voorlezen, helpen met huiswerk, etcetera. Hierdoor krijgen kinderen betere ontwikkelingskansen.

De GGD heeft een animatiefilmpje 'Leer lezen en schrijven voor een mooie toekomst' laten maken om kenbaar te maken wat de Jeugdgezondheidszorg doet en hoe zij aansluit bij de behoeften van ouders. De medewerkers van Jeugdgezondheidszorg maken ter ondersteuning van gesprekken gebruik van 'Opvoeden en Opgroeien in Beeld'. Dit is een boek en een pakket afbeeldingen gericht op laaggeletterden.


Het percentage laaggeletterden is in de Zaanstreek 16%. Dat betekent, dat één op de zes inwoners in deze regio laaggeletterd is. In de regio Waterland ligt het percentage tussen de 8 en 11%. Als je niet goed kunt lezen, schrijven en/of rekenen, vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Ook hebben laaggeletterden vaak moeite met de computer. Dat heeft grote impact op hun persoonlijke leven.

Proeftuin

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft samen met de Stichting Lezen en Schrijven, Stichting Lezen en een aantal Jeugdgezondheidsorganisaties een proeftuin ingericht om aan de slag gaan met laaggeletterdheid. Doel is de overdracht van laaggeletterdheid van ouder op kind te doorbreken en aandacht en aanpak van laaggeletterdheid in de JGZ te borgen. GGD Zaanstreek-Waterland is een van de deelnemers in de proeftuin. GGD Zaanstreek-Waterland heeft ook het taalakkoord Zaanstreek-Waterland ondertekend.

Administratie 'zonder gedoe' bij Oosting Waterland

(Foto: Vincent de Vries)

MONNICKENDAM - Op zoek naar een administratiekantoor dat u kan helpen bij het reilen en zeilen van uw bedrijf? Of wilt u nog eens even een laten checken of uw verzekeringspakket nog 'up to date' is? Loop dan even binnen of geef een belletje naar Administratiekantoor Oosting, gevestigd aan de Haringburgwal 17 in Monnickendam. "Ons team helpt men graag op weg door de wirwar aan papieren en mapjes met administratie. Maar ook startende ondernemers zijn bij ons aan het juiste adres", aldus Luuk Oosting.

Persoonlijke aandacht vindt Oosting belangrijk. "Het is enorm handig dat we steeds meer zaken via het internet kunnen regelen. Wat je echter ziet is dat er ook een groep klanten is die juist nog steeds persoonlijk geholpen wil worden. Wij vinden het geen probleem en juist fijn als men even binnenloopt voor een korte vraag. Dat is de charme van ons kantoor! Natuurlijk zijn wij ook in te huren door de grotere bedrijven waar we gewoon 'aan huis' komen. Loop eens binnen en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden."

Oosting: "Wij vinden het belangrijk dat we ontzorgen. Bijvoorbeeld complexe vragen duidelijk en helder maken. Een goede tip is om ook eens door de verzekeringsmap te gaan en te kijken waarvoor en bij wie men allemaal verzekerd is. Het zou zomaar kunnen dat je dubbel verzekerd bent!" Geen zin in al dat uitzoekwerk? Ook dat kan door het team van Oosting geregeld worden. "Men kan gerust met een stapel papieren langskomen, zodat wij dan weer orde op zaken kunnen stellen!"

Vragen over uw administratie en of verzekeringen? Mail naar info@oostingwaterland.nl, bel via tel: 0299-651987. Binnenlopen kan aan de Haringburgwal 17 in Monnickendam.

Nieuwe Renault Clio

(Foto: Renault)

REGIO – Renault presenteert de volledig nieuwe Clio. Sinds de introductie van de eerste generatie in 1990 zijn circa vijftien miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is de Clio wereldwijd het bestverkochte model van Groupe Renault. Met zijn Euro NCAP-score van vijf sterren zet de nieuwe Clio de traditie voort op het gebied van toonaangevende veiligheid.

De vijfde generatie Clio is opnieuw moderner en atletischer en bezit hetzelfde DNA dat al bijna dertig jaar verantwoordelijk is voor succes. Het nieuwe model bouwt voort op de sterke punten van de vorige generaties.

Met het design volgens het principe 'Evolutie en Revolutie' biedt de nieuwe Renault Clio een volwassener carrosserieontwerp en een compleet nieuw interieur. Met zijn fraai gebeeldhouwde vormen en zelfverzekerde voorzijde straalt de nieuwe Clio dynamiek uit en oogt hij vooruitstrevend, terwijl hij onmiddellijk herkenbaar is als Clio. 100% van de onderdelen zijn compleet nieuw. In het nieuwe interieur is duidelijk sprake van een revolutie. Zowel qua design als kwaliteitsuitstraling en technologie is het interieur geïnspireerd op dat van auto's uit hogere segmenten. Daardoor profiteert de berijder van optimaal gebruiksgemak en uitgebreide functionaliteiten.

"De vijfde generatie Clio is heel belangrijk voor Renault, want het is de populairste auto in zijn segment en de op één na bestverkochte auto in heel Europa. De Clio is een icoon en de nieuwste generatie verenigt het beste van alle voorgaande generaties. Het uiterlijk van de Clio IV trok veel nieuwe klanten en doet dat nog steeds. Daarom hebben we dat DNA gehandhaafd en er moderniteit en elegantie aan toegevoegd. Het interieur is verfijnder en bevat meer technologie. Dit is de beste Clio ooit."

De nieuwe Audi A6 allroad quattro

(Foto: Audi)

REGIO - Audi lanceert de vierde generatie A6 allroad quattro. Dankzij standaard quattro vierwielaandrijving, extra bodemvrijheid, adaptieve luchtvering en krachtige V6 TDI-motoren is de markant gelijnde alleskunner overal in zijn element. De nieuwste generatie is bovendien meer dan ooit aan persoonlijke wensen aan te passen. De nieuwe Audi A6 allroad quattro komt deze zomer op de markt.

Twintig jaar geleden (1999) presenteerde Audi de allereerste A6 allroad quattro. Net als toen is ook de nieuwste versie een ruime en veelzijdige Avant met extra bodemvrijheid: de allroad is tot 45 mm hoger dan een reguliere Avant. Mede dankzij de standaard quattro vierwielaandrijving bedraagt het maximale trekgewicht 2,5 ton. Adaptieve luchtvering is standaard. De rijhoogte (normaal 139 mm) wordt automatisch aangepast op basis van de rijomstandigheden. Bij snelheden boven 120 km/u zakt het koetswerk bijvoorbeeld 15 mm. De bestuurder kan via Audi drive select ook zelf een keuze maken. Zo wordt de carrosserie in offroad-modus 30 mm hoger gezet (max. snelheid: 80 km/u). Bij een maximale rijhoogte (+45 mm) bedraagt de maximumsnelheid 35 km/u. Andere voorzieningen die bijdragen aan de goede offroadcapaciteiten zijn hill descent control (standaard) en tilt angle assist. Deze hellingshoekassistent waarschuwt de bestuurder voor kantelgevaar. Als dit dreigt te gebeuren, kan de auto uiteindelijk zelfstandig remingrepen uitvoeren.

Onderscheidend

De nieuwe Audi A6 allroad quattro heeft een eigen gezicht. Naast de extra bodemvrijheid en grote lichtmetalen velgen (18 inch, optioneel tot 21 inch) zijn de contrasterende wielkastafwerkingen (optioneel in carrosseriekleur) en aluminium accenten de blikvangers. Voor het interieur is er keuze uit drie kleuren. De stoelen zijn standaard bekleed met een combinatie van stof en leer. Met diverse optiepakketten en individuele opties is de A6 allroad quattro meer dan ooit volgens eigen smaak samen te stellen.

Drie maal 3.0 TDI

De Audi A6 allroad quattro wordt geleverd met een 3.0 V6 TDI. Daarbij is er keuze uit drie vermogensvarianten: 170 kW/231 pk (500 Nm), 210 kW/286 pk (620 Nm) en 257 kW/349 pk (700 Nm). Een achttraps tiptronic automaat is evenals quattro met wielselectieve aandrijfkrachtverdeling standaard. Afhankelijk van de gekozen versie accelereert de A6 allroad quattro in 6,7, 5,9 of 5,2 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid in alle versies is afgeregeld op 250 km/u. Het gemiddelde verbruik varieert van 5,8- 6,6 l/100 km (CO2: 152 –172 g/km).

Mild-hybrid

De 3.0 TDI-motoren maken gebruik van mild-hybrid technologie (MHEV) op basis van een 48V elektrisch systeem. Bij het afremmen wordt remenergie omgezet in elektriciteit, die wordt opgeslagen in een 10 Ah lithium-ion accu. Daardoor kan de Audi A6 allroad quattro op bepaalde momenten 'coasten' met uitgeschakelde motor. De mild-hybrid technologie verlaagt het verbruik met maximaal 0,4 l/100 km.

De nieuwe Audi A6 allroad quattro wordt deze zomer op de markt verwacht. De prijzen en exacte specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie vrijgegeven.

Vijf sterren voor Toyota

Foto

REGIO- De nieuwe Toyota Corolla en Toyota RAV4 hebben de maximumscore van vijf sterren behaald bij de meest recente, strengere Euro NCAP-crashtests. Zowel de Corolla als de RAV4 behaalt bovendien uitstekende scores in alle veiligheidscategorieën. Toyota wil zijn geavanceerde veiligheidssystemen voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Daarom zijn de Corolla en RAV4 standaard uitgerust met Toyota Safety Sense 2 – een uitgebreid pakket actieve veiligheidssystemen.

De goede veiligheidsprestaties van de Toyota Corolla en RAV4 in de crashtests van Euro NCAP benadrukken de kracht van het nieuwe voertuigplatform TNGA (Toyota New Global Architecture) en de hoge stijfheid hiervan. Het platform is op strategische punten verstevigd met extra sterk staal, zodat de krachten van een impact optimaal worden geabsorbeerd en weggeleid van het passagierscompartiment.

Het Pre-Collision System behaalt de maximale score bij het vermijden van aanrijdingen op lage snelheid in stadsverkeer. En ook bij hogere snelheden presteert het systeem uitstekend, aldus Euro NCAP. Bij het naderen van een langzamer rijdende auto weet het systeem op alle snelheden een ongeluk te vermijden. En bij het naderen van een afremmende of stilstaande auto voorkomt het systeem in de meeste gevallen een aanrijding en beperkt het in de overige gevallen de gevolgen van de impact.

De voetgangers- en fietsersherkenning presteert uitstekend en weet bij alle tests fietsers en voetgangers te ontwijken, bij voetgangers zowel overdag als 's nachts.

Geurig pakket voor winnares afvalcampagne

Wethouder Paul van Meekeren reikte de prijs uit aan Adri Veltman. Rechts Arno van der Vliet, manager bij Drogisterij Piet. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - In november startten de gemeenten Purmerend en Beemster met een afvalcampagne. Met deze campagne willen de gemeenten bewustzijn creëren voor het scheiden van afval. In dit derde deel van de campagne werd antwoord gegeven op de vraag hoe je kunt voorkomen dat de gft-container stinkt. Adri Veltman gaf het juiste antwoord: een stokje tussen de deksel plaatsen, zodat de container goed geventileerd wordt. Zij won een geurig pakket, beschikbaar gesteld door Drogisterij Piet. Wethouder Paul van Meekeren reikte de prijs aan haar uit, samen met Arno van der Vliet, bedrijfsmanager bij Drogisterij Piet.

"Ik ben actief plastic en gft-afval gaan scheiden."

Adri: 'Afval scheiden heeft bij mij een hoge prioriteit. Eigenlijk ben ik me bewust geworden van het belang van afval scheiden toen de gemeente ooit een actie had waarbij je je restafval kon wegen. Toen bedacht ik me; dat kan minder, en ben ik actief plastic en gft-afval gaan scheiden. Nu heb ik nog maar heel weinig restafval.'

Afval scheiden is niet voor iedereen de leukste bezigheid. Maar het levert veel op, niet alleen voor het milieu maar ook voor jezelf. Met onder andere filmpjes op de website www.openoverafval.nl geeft gemeente Purmerend informatie over afval scheiden.

In januari, februari en maart konden inwoners van Purmerend en Beemster meedoen met een prijsvraag. In een filmpje gaf afvaldeskundige Ellen uitleg over hoe je kunt voorkomen dat de gft-container gaat stinken, hier stelde ze een vraag over. Daarnaast gaf ze een aantal tips om het afval scheiden makkelijker te maken.

Juiste antwoord

Het antwoord op de prijsvraag was; door een stokje tussen de deksel van de container te plaatsen, zodat deze goed geventileerd wordt. Uit alle juiste inzendingen werd Adri Veltman als winnares geloot. Samen met wethouder Paul van Meekeren wisselde Adri ventilatietips uit. 'Het juiste antwoord wist ik al snel, omdat ik dit trucje zelf ook gebruik om mijn gft-container stankvrij te houden. Wist je dat je takken van klimop of hedera in je container kunt doen, om maden te voorkomen? Zelf doe ik dat regelmatig', voegt ze toe.

Nieuwe prijsvraag

De campagne loopt nog tot en met september. Eind juni komt er een nieuwe prijsvraag over afval online, op www.openoverafval.nl.

112 Goede Doelen Toernooi

Voor de jeugd is er onder andere een stormbaan. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zaterdag 22 juni is op het complex van voetbalvereniging De Wherevogels voor de vijfde keer het 112 Goede Doelen Toernooi. Iedereen kan komen kijken en meedoen aan activiteiten van politie, brandweer, douane, ambulancedienst, justitie en marechaussee én kennismaken met voetbal. Het evenement is tussen 09.30 en 17.00 uur.

Naast de onderlinge vriendschappelijke wedijver wordt er elk jaar voor een goed doel gevoetbald. Het inschrijfgeld gaat dit jaar naar de stichting "Kinderbeestfeest". Deze stichting organiseert voor kinderen met specifieke zorgbehoeften en kinderen met een handicap bijzondere festiviteiten.

Demonstraties en voertuigen

Tijdens het 112 Goede Doelenvoetbaltoernooi zijn diverse 112 voertuigen te bewonderen. Daarnaast zijn er allerlei festiviteiten en demonstraties voor jong en oud, zoals een opblaasbare stormbaan van 17½ meter, een dartbord van 4 meter hoog waar je met een bal met klittenband op kan schieten (dartschieten). En ook dit jaar is er weer professioneel handboogschieten en gatendoelschieten Dus er is voor iedereen genoeg te doen.


Het programma is als volgt:
08:30 uur - Deuren open
09:00 uur - Groepsfoto van alle deelnemers en de medewerkers van Kinderbeestfeest.
09:30 uur - Start met de officiële aftrap van de voorzitter van Kinderbeestfeest.
Hele dag - Voetbal, demonstraties en andere sporten
16:15 uur - Uitreiking prijzen
16:30 uur - Buffet en Live muziek van de Feestpolitie

Vervolg voorpagina

Klapstoelenconcert Waterland

Openluchtconcert

Het openluchtconcert in de sfeervolle tuin van het historische Weeshuis aan het Weezenland 16 in Monnickendam is op woensdag 26 juni van 20.00-22.00 uur. Er zijn beperkt banken en stoelen beschikbaar; het publiek wordt verzocht zelf een (klap)stoel mee te nemen. Wel even inschikken zodat iedereen een goed plekje heeft!

Op de Fluwelen Burgwal is ook ruim plaats en goed zicht op het podium. De toegang is gratis, er zijn collectebussen voor een vrijwillige bijdrage. Tijdens de pauze van circa 15 minuten is er gelegenheid een drankje te kopen bij het Weeshuis.

Ondersteuning

Ondersteuning wordt verleend door het Weeshuis Monnickendam, Van Geemen, Rabobank, 2-Tone Allround Computer Services en Buurtvereniging Pitto. Het concert wordt door Omroep Pim ook live uitgezonden. Het belooft weer een bijzondere avond te worden in de sfeervolle entourage van het Weeshuis en de Weeshuistuin. Bij slecht weer wordt het concert in het Weeshuis gehouden.

Uit de Kunst Waterland

Stichting Uit de Kunst Waterland is een overkoepelend orgaan waar meerdere culturele werkgroepen bij zijn aangesloten, zoals Meezingkoor Waterland, Kunst Kijken Monnickendam, Middeleeuws Genootschap Monnickendam en Lokale Talent.

De doelstelling van de stichting is met name het initiëren en organiseren van culturele activiteiten in de gemeente Waterland.

Woonduur

REGIO - Woonduur telt mee als inschrijfduur tot 1 juli, daarna niet meer

Tot 1 juli 2019 is het nog mogelijk bij Woonmatch en WoningNet de woonduur om te zetten in inschrijfduur.

Wie al dertig jaar ergens woont, of twee of tien, heeft dan gelijk deze jaren als inschrijfduur. Dat kan later heel goed van pas komen. Ook als u nu niet van plan bent om te verhuizen.

Maak dit wel in orde voor 1 juli, want dan stopt deze landelijke regeling. Wie zich dan inschrijft moet helemaal op nul beginnen met het opbouwen van inschrijfduur.


Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Woningnet: overgangsregelingen vervallen woonduur.