Nieuwsblad Haarlemmermeer

20 februari 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 20 februari 2019


Repair Café geeft apparaten tweede leven

Reparateur Jan Ostmann (rechts) helpt bezoeker Frans Bouma met zijn kapotte scherm. Rien Wattel (midden) kijkt goedkeurend toe. Foto: Rowin van Diest

HAARLEMMERMEER / ZWANENBURG - Kapotte apparaten een tweede leven geven, dat is het doel van Repair Café. Inmiddels zijn er in de gemeente Haarlemmermeer zes van deze cafés te vinden, een zevende, in Spaarndam, opent in mei. Elke tweede dinsdagmiddag van de maand is het Repair Café in Zwanenburg, een locatie waar de noodklok werd geluid vanwege de weinige bezoekers.

door Anke Steffers

Rien Wattel is secretaris bij Stichting Repair Café Haarlemmermeer. "De stichting is in 2013 begonnen met een eerste Repair Café in Hoofddorp. Er waren daar drie clubs met elk hetzelfde idee; ze wilden iets doen met duurzaamheid en het liefst in praktische zin. Zo startte het eerste café in De Ark. Die locatie is nog steeds de best bezochte, met zo'n veertig tot vijftig bezoekers per week."

De komst van een zevende Repair Café in Haarlemmermeer is nieuws. "Daar starten we in mei. Een groep enthousiaste vrijwilligers pakt het op, wij ondersteunen. Het Dorpscentrum in Spaarndam staat dus vanaf mei elke tweede zaterdag van de maand op de agenda.'

Het allereerste Repair Café van Nederland werd in 2009 geopend in Amsterdam-West. "Inmiddels zijn er cafés in Tokio, New York en Berlijn. Duurzaamheid is de gedachte. Onze slogan is 'Weggooien? Mooi niet', dat kan altijd later nog. De mensen komen met hun kapotte apparatuur – elektrische apparaten, speelgoed, kleding, meubels en fietsen – naar het café. Als ze aan de beurt zijn, bekijkt de vrijwilliger of het voorwerp te repareren is. Bijna een derde van de reparaties lukt."

Sociaal

Het Repair Café is ook een sociale aangelegenheid. 'De klanten moeten na het aanmelden even wachten. Ze maken een praatje met elkaar en vervolgens met de reparateur. Sommigen blijven nog even voor een kopje koffie. En naast dat de cafés een goedkope oplossing zijn voor mensen met een smalle beurs is het een plek voor mensen die uit het arbeidsproces zijn geraakt om zich weer verdienstelijk te maken.'

De cafés in de gemeente kunnen bijna alle rekenen op veel bezoek. Alleen het Repair Café in Zwanenburg trekt minder klanten. "In Zwanenburg is 4 jaar geleden het initiatief voor het café gekomen van het Centrum voor Educatie en Activiteiten De Hoek. We hebben veel promotie gedaan en toch zijn er onverklaarbare dips. Vandaag hadden we vijftien reparaties, maar de helft van de bezoekers had niet eerder van het Repair Café gehoord."

Het meest voorkomende voorwerp dat klanten in het café ter reparatie aanbieden, is een Senseo-apparaat. "Veelal is het apparaat verstopt. We krijgen ook veel magnetrons, dvd-spelers en stofzuigers. Uiteindelijk zijn het reparaties die de middenstand niet voor je doet en die je zelf zou kunnen doen."

Voor een reparatie vraagt het Repair Café een vrijwillige bijdrage. "Van wat we overhouden, kopen we startkits en we gebruiken het voor uitingen. En we doen elk jaar twee keer een borrel of een uitje met alle vrijwilligers. Wat overblijft, gaat naar een goed doel. Zoals afgelopen januari Stichting Leergeld.

Cafés op een rij

De Repair Cafés in Haarlemmermeer op een rij:

Zwanenburg / Halfweg, De Olm, Olmenlaan 141 - 2de dinsdag 13.30-16.00 uur
Lisserbroek, De Meerkoet, Krabbescheerstraat 1 - 1ste zaterdag 13.30-16.00 uur
Vijfhuizen, d'Ouwe Waterwolf, Kromme Spieringweg 436 - 2de maandag 13.30-16.00 uur
Hoofddorp, De Ark, Muiderbos 36 - 3de woensdag 13.30-16.00 uur
Badhoevedorp, Buurthuis 't Rietland, Christian Huygensstraat 21 - 4de woensdag 9.30-12.00 uur
Nieuw-Vennep, Het Ontmoetingscentrum op het Harmonieplein (nieuwe locatie), Elemastraat 65 - laatste vrijdag 13.30-16.00 uur.

Informatie staat op www.repaircafehaarlemmermeer.nl en op Facebook: repaircafehaarlemmermeer.

GlasDraad start glasvezelcampagne in buitengebied

HAARLEMMERMEER - Bewoners van het buitengebied van Haarlemmermeer kunnen binnenkort mogelijk genieten van razendsnel internet. GlasDraad is op 15 februari namelijk een vraagbundeling gestart in het buitengebied van Haarlemmermeer. Wanneer 50 procent van de bewoners zich vóór 15 april 2019 aanmeldt, is de komst van een nieuw glasvezelnetwerk een feit.

Dit en vorig jaar rondde de aanbieder al meerdere vraagbundelingen succesvol af. Onder de naam GlasDraad leggen zij glasvezelnetwerken aan in de buitengebieden van het Groene Hart, Utrecht en Zuid-Holland, Drenthe, Groningen en de Krimpenerwaard.

De aanleg van het glasvezelnetwerk verloopt in nauwe samenwerking met bewoners, lokale overheden en belangengroepen in de gemeente Haarlemmermeer. Samen met bewoners in de gemeente is gekeken hoe de gewenste verbetering van de internetvoorziening in het buitengebied van Haarlemmermeer gerealiseerd kan worden. Met de aanleg van een glasvezelnetwerk is een veel betere snelheid en een stabiel netwerk binnen handbereik.

Komende periode worden bewoners in het buitengebied geïnformeerd over het project. Half februari ontvangen zij een informatiepakket met info over glasvezel, de planning en het aanbod. Daarnaast worden tot midden april ook informatiebijeenkomsten georganiseerd. Aanmelden kan door op www.glasdraadhaarlemmermeer.nl in te schrijven voor glasvezel en daarna een abonnement af te sluiten.

Bewoners van het buitengebied die op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen, kunnen mailen naar haarlemmermeer@glasdraad.nl. Ook zoekt GlasDraad buurtambassadeurs, bewoners die hun buurtgenoten informeren en enthousiast maken over het nut en de noodzaak van snel internet.

Nieuwsblad op Facebook

HAARLEMMERMEER - Langzaamaan vinden steeds meer lezers de weg naar onze Facebookpagina. Dagelijks plaatsen wij hier de laatste nieuwtjes, uitgaanstips, foto's van lezers, oproepen en (goede doelen) acties. Ook is op onze Facebookpagina elke week, vanaf woensdag 12.00 uur, een poll te vinden waarbij je je mening kunt geven op een actueel 'probleem'. Ga dus snel naar www.facebook.com, vul in de zoekbalk 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' in en kies voor 'volgen' of 'liken'.

Nieuw asfalt A4 viaduct

BADHOEVEDORP - Het viaduct van de A4 over de Ringvaart krijgt nieuw en stiller asfalt. Voordat het zover is, moet het verstevigd worden. Aangezien het gaat om ongeveer 350 kilo per m² is dat een flink project. In het begin van de zomer moeten de werkzaamheden klaar zijn. Het vaarverkeer en het verkeer over de dijken kan er gewoon doorrijden.

Energy Party

HOOFDDORP - NMCX, Centrum voor Duurzaamheid verzorgt Energy Party's. Tijdens deze party's krijgen bezoekers inzicht in hun energieverbruik en leren mogelijkheden om energie te besparen en zelf energie op te wekken. Donderdag 21 februari is de Open Energy Party in Hoofddorp. Alle bewoners, die meer willen weten over energie in hun huis, zijn welkom. De Energy Party is bij een inwoner thuis. Van 19.30 tot 21.00 uur delen de partygangers hun kennis en ervaring over de energiebesparende maatregelen die zij al genomen hebben. Een energiecoach leidt de Energy Party. Inschrijven: bit.ly/energy-party.

Carnavalsalied over behandeling in Spaarne Gasthuis

Jaarlijkse
Spitfiredag in CRASHMuseum

Voetballers VVC
tevreden ondanks verlies

Arcadië Trio op
programma
Cruquiusconcerten

Column Anke

Anke Steffers Foto: Mirjam de Vries

Op Interview

door Anke Steffers

Ik ben op stap geweest in de Haarlemmermeer. In één week tijd zelfs twee keer. Ik bezocht het Repair Café in Zwanenburg en was voor een Bedrijf in Beeldpagina bij KidZie Jeugdmondzorg in Hoofddorp.

Heerlijk om enthousiaste mensen als Rien Wattel (secretaris van Stichting Repair Café Haarlemmermeer) te horen vertellen over een initiatief als het Repair Café. In zijn werkzame leven was hij dominee en tja, het is fijn (en handig) voor een journalist als iemand makkelijk en graag vertelt. Hij zorgde ervoor dat ik direct ging nadenken over de apparaten bij mij thuis. Heb ik ook niet een apparaat dat een tweede leven verdiend en waarmee ik dus even langs moet gaan bij een Repair Café? Dan moet het natuurlijk wel stuk zijn en ik geloof toch niet dat ik zo'n kapot ding heb staan. Volgens mij heb ik pas geleden nog wel iets in de container gegooid...

Ook het passievolle verhaal van Salia Shahbazi, tandarts-pedodontoloog bij KidZie was een genot om naar te luisteren. En ik heb er ook nog iets van opgestoken. Een kind moet eigenlijk, zodra hij zijn eerste tandjes krijgt, al naar een tandarts. En ik weet nu wat een tandarts-pedodontoloog is. Dit is een tandarts die gespecialiseerd is in tandheelkunde bij kinderen. Een echte, gediplomeerde kindertandarts dus. Aangezien mijn angst voor de tandarts ook nogal groot is, heb ik Salia nog proberen te overtuigen, dat ik het 'kind van mijn moeder' ben. Of ze geen uitzondering op de regel 'tot 18 jaar' kon maken. Helaas...

Komende week ga ik iets vertrouwds bezoeken. De Day a Week School op De Tweemaster in Vijfhuizen waar begaafde leerlingen één dag per week naartoe mogen. Als voormalig juf vind ik dit natuurlijk reuze-interessant. Al is het wel te hopen dat ze daar geen tekort aan leerkrachten hebben, want anders weet ik niet of ze me weer laten gaan.

Carnavalslied over behandeling Spaarne Gasthuis

Tokelores maakte een carnavalslied over een beladen onderwerp. (Foto: Tokelores)

HOOFDDORP - Jan Beenen had blaaskanker. Toen hij hoorde dat hij 'schoon' was, maakte hij er een vrolijk lied over, als therapie. In 'Mijn Tokelores' bezingt Beenen zijn ervaringen in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp bij onderzoeken, operaties en blaasspoelingen. Hij wil daarmee alle oud-kankerpatiënten laten zien dat er een leven is ná kanker. Ook is er inmiddels een clip gemaakt.

Het nummer gaat over een zware tijd in het leven van Jan Beenen. In het voorjaar van 2018 plaste hij bloed, onderging diverse onderzoeken in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en kreeg de diagnose blaaskanker te horen. "Toen zakte de grond onder mijn voeten weg. De laatste jaren had ik namelijk enkele vrienden verloren aan deze verschrikkelijke ziekte. Daar was ik letterlijk als de dood voor."

Schoon

Na twee operaties via de plasbuis bleek Beenen 'schoon'. Goedgemutst als hij doorgaans is, hoorde hij zichzelf als vanouds zingen. 'Mijn Tokelores', een lied dat hij niet kende. "Ik heb geen flauwe notie hoe ik erbij kwam, maar als ik iets meemaak, denk ik vaak in muziek. En ik heb ook geen idee hoe ik aan Tokelores kwam. Ik hoop eigenlijk dat ik het zelf heb verzonnen." Thuis gekomen, schreef hij er een vrolijke tekst bij. Uit liefde voor het leven. "Ik vind het fijn dat ik leef en humor maakt het leven een stuk aangenamer. Ook in moeilijke tijden. Maar als de dokter me had opgegeven, had ik deze tekst natuurlijk nooit kunnen schrijven."

Geluk

Beenen heeft geluk gehad. Hij overleefde de ziekte "tot nu toe", maar blijft onder controle. Want bij de helft van de patiënten komt de ziekte terug. Daarom gaat hij voorlopig elke drie maanden naar de uroloog die in zijn blaas kijkt. Als hij 'schoon' blijkt, krijgt hij een serie van drie blaasspoelingen. Daar heeft hij grote bewondering gekregen voor zijn behandelend arts en de zusters. "Wat een fijne mensen en wat werken die zusters hard."

Praten

Beenen komt nogal eens op de afdeling Urologie en Oncologie van het Spaarne Gasthuis. Daar sprak hij andere mannen met dezelfde ziekte en merkte hoe de meeste mannen het moeilijk vinden over hun blaaskanker en wat het met hen doet, te praten. Voor de grap zong Beenen het liedje een paar keer in de wachtkamer. En juist dit vrolijke liedje gaf een eerste aanzet er juist wel over te praten.

Ook tijdens een liveoptreden in een café bracht Beenen het lied zingzeggend ten gehore. Tot zijn verbazing zong het publiek het voor hen onbekende refrein spontaan mee. Aangestoken door dit enthousiasme, benaderde Beenen een aantal muzikanten en verzamelde een koortje om hem heen. Muzikant Ronald de Jong componeerde de muziek bij de tekst en ze gingen samen de studio in om het nummer op te nemen.

'Het Tokeloreslied' van Mijnheer Beenen staat nu online en is te zien en te horen via:

https://youtu.be/MFGNFYbzVLo

20 kV-kabel Hoek / Centrum

HOOFDDORP - De 50 hectare aan zonnepanelen op bedrijventerrein De Hoek leveren de opgewekte energie via netwerkbeheerder Liander aan duizenden huishoudens en bedrijven. Daarvoor wordt een 20 kV-kabel aangelegd tussen zonnepark De Groene Hoek en een verdeelstation aan de Binnenweg.

De werkzaamheden voor de aanleg van de elektriciteitskabel zijn begonnen. Het werk moet op 1 maart gereed zijn. Het tracé van de kabel loopt van De Hoek naar Kalorama, langs de Kagertocht en bij het Piratenpad door het Wandelbos en via de Piratenweg richting de Binnenweg. De leiding komt volledig onder de grond.

De opgewekte stroom wordt aan Eneco geleverd. In totaal liggen er bij De Hoek 275.000 zonnepanelen, samen goed voor ruim 33 megawatt. Dat is stroom voor 8.500 tot 9.000 huishoudens. Met een omvang van 50 ha is dit een van de grotere zonneparken in Nederland. Door inzet van de energie van de Groene Hoek wordt jaarlijks evenveel CO2 bespaard als 530 huishoudens in 1 jaar uitstoten.

Sjoelen voor koppels

NIEUW-VENNEP - Sjoelclub Het Centrum verzorgt zaterdag 23 februari een open koppeltoernooi in De Rank aan de Eugenie Previnaireweg. Gespeeld wordt met twee keer vijftien bakken. Na vijftien bakken volgt een klasse-indeling. Het toernooi begint 11.00 uur. Kosten zijn 7 euro per koppel. Naast het toernooi is er een verloting. Inschrijven tot 21 februari: Iet Lindeboom, 0252-675816 / Annemiek Oldenhof, 0252-675879.

Museum lid van UNESCO

Het Haarlemmermeermuseum Cruquius. (Foto: PR) (Foto: Haarlemmermeermuseum Cruquius)

CRUQUIUS - Haarlemmermeermuseum De Cruquius is er trots op dat zij mag toetreden tot het UNESCO Water Museums Global Network.

Al generaties lang wordt kennis en erfgoed over water doorgegeven. Watermusea willen dit erfgoed bekend maken aan een groot publiek om de wereldwijde watercrises en de oplossingen ervan beter te begrijpen. Van de dreiging van de 'Waterwolf' tot leven in een polder onder de dreiging van de stijgende zeespiegel. Het verhaal van Haarlemmermeermuseum de Cruquius sluit aan bij dit wereldwijde, urgente waterverhaal.

Overal ter wereld tonen en interpreteren watermusea watercultuur om hydraulisch erfgoed te behouden. Veel watermusea zijn daarnaast actief in het communiceren van een meer duurzaam watergebruik. Haarlemmermeermuseum De Cruquius informeert in haar museum bijvoorbeeld over het project Polder Waterproof van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. De polder wordt waterproof als tuinen groener worden door tegels te vervangen door planten. De natuurlijke tuin is een spons die het water tijdelijk vasthoudt, zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit en voor verkoeling op hete dagen. Dit geeft minder overlast en schade bij de steeds hevigere regenval. Ook biedt het museum educatiepakketten voor scholen rond het weer, het klimaat en waterbeheer waardoor kinderen over dit onderwerp nadenken.

UNESCO Global Network roept, samen met (water)musea, op om acties te ondernemen om de verslechterende relatie met het kostbaarste vloeibare element en de bron van al het leven te herstellen.

Verkeersproject op 't Venne

Groep 2 in actie op het plein van basisschool ít Venne in Nieuw-Vennep. (Foto: 't Venne)

NIEUW-VENNEP - Groep 2 van basisschool 't Venne is onder leiding van juf Mariëlle de afgelopen tijd druk bezig geweest met het thema 'verkeer'. Dit thema kwam terug in het project 'Jong leren in het verkeer'.

Twee weken lang stond het verkeer centraal op Nieuw-Vennepse school. In de klas werd een fiets aan een deskundige blik onderworpen en de kinderen konden zich verkleden, zoals als agent. Ook was er een informatiebijeenkomst over verkeer voor ouders.

Op het schoolplein ten slotte, werden verkeerssituaties nagebootst. De kinderen vonden dit erg leuk. Hiervoor waren van pollepels stopborden gemaakt en van papier hadden de leerlingen een zebrapad en auto gevouwen. Natuurlijk keken de kinderen van groep 2 bij het oversteken goed uit; links, rechts en wéér links.

Automobiliste gewond na botsing

Door de botsing met een vrachtwagen raakte de automobiliste gewond. (Foto: Eric van Lieshout)

OUDE MEER - Een automobiliste is maandagmiddag 18 februari gewond geraakt bij een ongeval op de Fokkerweg.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van de kruising Ten Pol, toen de automobiliste achterop de trailer van een vrachtwagen botste. Ambulance, brandweer en de marechaussee kwamen hulp bieden aan het slachtoffer. De bestuurster is na de nodige zorg in de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Door het ongeval kon het overige verkeer mondjesmaat langs het ongeval wat voor enige hinder zorgde op de Fokkerweg.

De personenwagen is door de bergingsdienst afgevoerd, de vrachtwagen kon na de afhandeling zijn weg vervolgen.

Hartvrij maken Haarlemmermeer

Een AED kan het verschil zijn tussen leven en dood. (Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - "Bij een hartstilstand is hulp in de eerste 6 minuten cruciaal. Daarom willen we zorgen dat in Haarlemmermeer op strategische en cruciale plekken AED's zijn," zegt wethouder Mieke Booij: "Maar het is net zo belangrijk dat er mensen zijn die kunnen helpen. Zelf heb ik een reanimatietraining gevolgd en ik wil zoveel mogelijk inwoners oproepen dat ook te doen. Je redt er letterlijk levens mee."Booij is blij dat dit initiatief gestart is. De gemeente werkt samen met HartslagNu, het landelijke reanimatieplatform. Zij inventariseert en organiseert een goede verdeling van AED's en stimuleert het burgervrijwilligersnetwerk. Zo werkt Haarlemmermeer aan een hartveilige gemeente.Als eerste is het belangrijk te weten waar in Haarlemmermeer de AED's zijn en waar ze ontbreken. De gemeente stelt dit jaar zestien AED's beschikbaar en 26 buitenkasten. Deze kasten zijn belangrijk om AED's naar buiten te kunnen plaatsen wanneer nodig. HartslagNu gaat de burgerhulpverlening in kaart brengen. Waar nodig werven en trainen zij vrijwilligers en helpen met de oprichting van een lokale AED-werkgroep om samen te werken aan een hartveilige gemeente. Aanmelden om burgerhulpverlener te worden, kan op www.HartslagNu.

JOGG-er Juvat Westendorp op Dik Trom School

Juvat Westendorp van GTST motiveert leerlingen van de Dik Trom School gezond te leven. (Foto: Meer voor Elkaar Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - Eind januari veranderde Openbare Basisschool Dik Trom in een ware filmset. De school was het decor voor de opnames van 'Fit op School' door Jongeren Op Gezond Gewicht. In het lespakket leren de kinderen over gezonde voeding en ze zien het plezier in van bewegen.

JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp van Goede Tijden Slechte Tijden was speciaal naar de school gekomen om met de kinderen te sporten.

www.haarlemmermeer.nl/meervoorelkaar

Ontwikkeling Wickevoort op volle kracht

Landgoed Wickevoort is volop in ontwikkelen. (Foto: AM) Foto: AM

CRUQUIUS - Het bestemmingsplan voor het 57 hectare grote Landgoed Wickevoort is vastgesteld door Raad van State. Hiermee krijgt gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en Stichting Epilepsie Nederland (SEIN) het groene licht voor de duurzame gebiedsontwikkeling van Wickevoort met maximaal duizend woningen.

Het landgoed, aan de rand van de Haarlemmermeer tegen Heemstede aan, biedt plaats aan zorg-, woon- en onderwijsvoorzieningen van SEIN en aan een compleet nieuw woongebied inclusief voorzieningen voor Hoeve Wickevoort met moderne stadslandbouw en groene recreatie.

AM draagt zorg voor de grondexploitatie en ontwikkeling van het gehele gebied met de ontwikkeling van een gemixte wijk met circa 420 koopwoningen. Eigen Haard neemt kavels af voor de ontwikkeling en realisatie van 226 huurwoningen in de sociale sector. Belegger Bouwinvest neemt honderd woningen in de vrije sector huur af.

Dynamiek

De combinatie van de nieuwbouwwijk en de bestaande voorzieningen versterken elkaar. Door ook de zorglocatie van SEIN te laten integreren in de woonwijk, ontstaat een bijzondere dynamiek. De stadsboerderij is al volop in bedrijf en verzorgt biologische akkerbouw met een kleinschalige veestapel. Later komt hier een boerderijwinkel voor beperkte dagelijkse boodschappen en een eenvoudige horecavoorziening met biologische gerechten.

Er komen voorzieningen op het gebied van mobiliteit; bewoners kunnen fietsen en auto's met elkaar delen en er komt een pakjeshub bij de toegang van de wijk, zodat besteldiensten niet of beperkt de wijk ingaan. Er wordt een beheerder aangesteld met het oog op community building, versterkt met een online bewonersplatform. Ook wordt de beheerder aanspreekpunt voor het organiseren van gezamenlijke wijkactiviteiten.

Duurzaam

Alle grondgebonden woningen zijn nul-op-de-meter (NOM) en deze voorzien geheel in hun eigen energiebehoefte. De vrije sector appartementen worden energieneutraal (EPC 0,0). Dit wordt gerealiseerd door de voorziening van een duurzaam energiesysteem met een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming. Met dit systeem wordt de woning op duurzame wijze verwarmd, gekoeld en voorzien van duurzame elektriciteit.


Naar verwachting kan aan het eind van het tweede kwartaal van 2019 worden gestart met de verkoop van de eerste woningen.

www.wickevoort.nl

www.am.nl

Catwalkmodel op Fashion Event

Jong of oud, slank of met een maatje meer, man of vrouw; iedereen maakt kans om catwalkmodel te worden. (Foto: Hoofddorp Winkelstad)

HOOFDDORP - Hoofddorp Winkelstad is de gehele maand maart Hoofddorp Fashionstad. Elk weekend zijn er evenementen, met als aftrap op zondag 3 maart de Fashion Event Castingdag en als hoogtepunt het derde Fashion Event op zaterdag 30 en zondag 31 maart. Dit event bestaat onder andere uit een professionele modeshows, diverse optredens en make-overs.

Altijd al eens mee willen lopen op de catwalk tijdens een officiële modeshow? Hoofddorp Fashionstad biedt deze kans. Iedereen vanaf 14 jaar mag meedoen.

Opgeven voor de Fashion Event Castingdag op 3 maart kan via www.hoofddorpwinkelstad.nl/fashionevent. Jong / oud (vanaf 14 jaar), alle confectiematen, mannen / vrouwen, iedereen kan catwalkmodel worden. Meedoen met het hele gezin? Of grootouders met kleinkinderen? 65+? Het kan allemaal.

Casting

Tijdens de casting op zondag 3 maart kiest een jury modellen die mogen meelopen op de catwalk tijdens het Fashion Event op 30 en 31 maart. Om zich goed voor te bereiden, ontvangen de gekozen modellen op de Castingdag, aansluitend, een workshop van twee echte catwalk professionals.

Tijdens het Fashion Event lopen de modellen in kleding van modewinkels uit Hoofddorp Winkelstad. Van alle modellen wordt ook nog eens het Fashion Model van 2019 gekozen die hiermee een professionele fotoshoot wint.

Start boring Zijkanaal F

HALFWEG - Aannemer BAM begint, in opdracht van drinkwaterbedrijf PWN en de nutsbedrijven in Halfweg, met de gestuurde boring van het terrein van Sugar City naar de overkant van Zijkanaal F. Doel is alle kabels en leidingen aan de kant te krijgen voor de nieuwe brug, in één buis diep onder de waterbodem.

BAM boort eerst een gat en trekt daar de aan elkaar gelaste buizen doorheen. Nu lopen de leidingen van water, gas, elektra en telecommunicatie los van elkaar. Ook de oude sluisjes worden vrijgemaakt van kabels en leidingen. De werkzaamheden worden gelijk benut om de capaciteit van de netwerken te vergroten. De werkzaamheden geven enige hinder voor de direct omwonenden langs de Haarlemmermeerstraat. Bewoners ontvangen hierover een brief. Als de boring klaar is en de nieuwe aansluitingen zijn gemaakt, start in april de sloop van de Boezembruggen.

Woensdag 13 maart is er een informatiemarkt over alle projecten in Halfweg en Zwanenburg in dorpshuis De Olm in Zwanenburg van 19.00 tot 21.00 uur. Het project De Nieuwe N200 is ook aanwezig met de planning en het definitieve ontwerp van de Bozembruggen.
(www.denieuweN200.nl)

Uitslag poll

De Buurtbus Haarlemmermeer. (Foto: Zwaanshoek.info)

HAARLEMMERMEER - Op de poll 'Moet Buurtbus Haarlemmermeer gered worden?' ontvingen wij weinig reacties. Van de 6 mensen die stemden, kozen 5 mensen voor 'Behouden die Bus'. De laatste stem was voor 'Voldoende alternatieven'. Caspar Visser reageerde: "Je kunt het wel willen, maar je hebt toch vrijwilligers nodig."

Doordat wij deze week met een nieuw redactiesysteem werkten wat veel extra tijd kost, slaan we de poll een weekje over.

Valentijnsrozen van PvdA

PvdA Haarlemmermeer gebruikte Valentijnsdag om hun waardering uit te spreken voor mensen in de zorg. Foto: PvdA Haarlemmermeer

HAARLEMMERMEER - PvdA Haarlemmermeer heeft op Valentijnsdag bossen rode rozen uitgedeeld aan zorgpersoneel en -vrijwilligers om hen te bedanken voor hun zorg.

Voor de twaalfde keer op rij deelde PvdA Haarlemmermeer bossen rozen uit aan medewerkers en vrijwilligers van verschillende verpleeg- en verzorgingstehuizen, verspreid over de gemeente. Daarbij spraken zij de wens uit dat de rozen op plekken kwamen waar zoveel mogelijk mensen ervan konden genieten. PvdA Haarlemmermeer wil namelijk haar waardering uitspreken voor alle mensen in de zorg die klaar staan voor patiënten en bewoners.

Er zijn rozen gebracht bij Hospice Bardo in Hoofddorp en het Dienstcentrum 't Rietland in Badhoevedorp. Ook zijn inloophuizen bezocht, waaronder Esparanza en Adamas waar het gehele personeel bestaat uit vrijwilligers.

Tentoonstelling op 't Venne

Het was een kleurrijk geheel in de speelzaal van ít Venne. (Foto: 't Venne)

NIEUW-VENNEP – De dag voor de voorjaarsvakantie stond bij basisschool 't Venne in het teken van de grote schooltentoonstelling. In de speelzaal, de aula en een aantal lokalen van de school was het op vrijdagochtend 15 februari een drukte.

De leerlingen maken tijdens een schooljaar heel wat werkjes. Zo ook bij 't Venne. Van spinnenwebben van wol tot kunstwerken van steen. Van alle groepen waren er creaties te zien in de speelzaal. In de aula waren muzikale optredens en in de lokalen werd een film vertoond naar aanleiding van de Talentenmiddag. Tijdens die middag konden de kinderen meedoen aan judo, dans en meer. De leerlingen vonden het erg vermakelijk om zichzelf terug te zien op beeld.

Samen met ouders en leerkrachten trokken de leerlingen op 15 februari door de school. De tentoonstelling viel in de smaak.

SKWA geeft zwemkaartjes weg

HOOFDDORP - Sportcomplex Koning Willem Alexander heeft honderd vrijkaartjes aan MeerWaarde gegeven voor gezinnen 'die het niet zo breed hebben'. MeerWaarde kent de gezinnen en mensen in Haarlemmermeer die de kaartjes goed kunnen gebruiken en deelt ze zelf uit.

"Nog altijd zijn er in Haarlemmermeer mensen die niet naar het zwembad kunnen gaan", zegt Mustapha el Moumene van MeerWaarde. "Via onze PlusPunten in de wijk en tijdens ons werk komen wij met deze doelgroep in contact. Fijn dat we ze een extraatje kunnen geven." Eugene van Loon van SKWA: "We willen onze maatschappelijke bijdrage leveren". Sinds 2015 werken SKWA en MeerWaarde samen. Zo is regelmatig de sportzaal beschikbaar gesteld voor voetbaltoernooien in vakanties.

www.meerwaarde.nl

Ruim 2.500 euro voor hersenstichting

NIEUW-VENNEP - Vrijwilligers kwamen van 28 januari tot 2 februari langs de deuren in Nieuw-Vennep voor de Hersenstichting-collecte. In Nederland hebben 4 miljoen mensen een hersenaandoening. De collecte leverde 2680,29 euro op. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek en voorlichting en levert zo een bijdrage aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Collectant gemist? Een gift is welkom op NL18INGB0000000860.

Spitfiredag in CRASHmuseum

Aankomst van de Spitfire bij het museum in 2003. (Foto: PR)

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 houdt zaterdag 23 februari de jaarlijkse Spitfiredag.

In 2003 kwam een reconstructie van de Spitfire met code 3W-S naar het museum in Aalsmeerderbrug. Dit vliegtuig is sindsdien een grote publiekstrekker binnen de uitgebreide collectie. Bezoekers kunnen oog in oog staan met deze legende in de Spitfirehal.

Een Spitfire. (Foto: Pixabay)

Verder zijn onderdelen van een gecrashte Spitfire, samen met veel fotomateriaal en documenten, zijn in het museum te zien.

Piloot Carmichael

En kom alles te weten van de Australische piloot John Carmichael die uit zijn Spitfire moest springen, na zijn beschieting van een colonne voertuigen op de A4, omdat zijn vliegtuig motorschade opliep. Hij kwam veilig aan de grond en met hulp van het verzet kon hij onderduiken in Leimuiden.

Te bezoeken zijn verder de vaste tentoonstellingen en een tijdelijke expositie rond de luchtoorlog, het verzet en het onderduiken in de Haarlemmermeer.

Verder is er een boekenmarkt en verkoop van vliegtuigmodellen, met tweedehands en nieuwe exemplaren.

Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 is open van 11.00 tot 16.00 uur en is te vinden in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460.

Zondagmiddagpodium met Zweedse dansen en muziek

De Dansgroep Lillan is één van de optredens in het volgende zondagmiddagpodium. (Foto: PR)

ZWANENBURG – Als voorproefje op de Scandinavische Maand van Route 65 in maart biedt het Zondagmiddagpodium 24 februari om 14.00 uur Zweedse dansen en muziek door dansgroep Lillan en Duo NoordWest in cultureel centrum De Olm aan de Olmenlaan.

Dansgroep Lillan-Amsterdam is een kleine dansgroep die al 23 jaar gespecialiseerd is in Zweedse dansen. Een typisch Zweedse dans is de polska, die oorspronkelijk uit Polen kwam. Bijna elk dorp had (en heeft) zijn eigen polska. Polskor zijn paardansen. Zweden kent ook zogenaamde 'gammaldanser', oftewel oude dansen. De dansgroep laat een aantal van deze gammaldanser en polskor uit verschillende streken van Zweden zien in originele Zweedse klederdrachten. Daarnaast vertellen zij over de muziek, dans, kleding en volksgebruiken.

Livemuziek

De muziek wordt live verzorgd door Els Doekes en Thomas Steenweg, samen Duo NoordWest, die een uitstekende reputatie heeft opgebouwd in de traditionele Zweedse muziek. Al meer dan 20 jaar verdiepen zij zich in deze muziek en de daarbij behorende dansen. Zij spelen vele instrumenten, waaronder viool, trekharmonica, fluiten, doedelzak, trombone en nyckelharpa.

Kaarten (5 euro) zijn te koop vanaf een half uur voor aanvang in de zaal. Reserveren van kaarten en vervoer met RegioRijder kan op vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur bij MeerWaarde, 023-5698873.

Volop tanks in Transport Museum

Eén van de tanks die in de voorjaarsvakantie te zien is in het Tranpsortmuseum. (Foto: PR)

NIEUW-VENNEP - In het Nederlands Transport Museum aan de Lucas Bolsstraat zijn deze voorjaarsvakantie tanks te zien.

Op dit moment zijn er vijf 'rupsvoertuigen' in het museum; de oudste twee zijn een halftrack en een high speed tractor, beide uit de Tweede Wereldoorlog, die zeldzaam beginnen te worden. Daarnaast zijn er drie tanks die verschillende rollen hebben gehad. Er is een AMX-bergingstank, die gebruikt werd om andere voertuigen weg te slepen, een AMX-ambulance-tank en een enorme M578 bergingstank van het Nederlandse leger uit de Koude Oorlog.

Drie tanks staan in het museum, twee tanks kunnen bezichtigd worden tijdens een rondleiding achter-de-schermen die in de voorjaarsvakantie elke dag om 14.00 uur start.

Mobiele Artillerie

De tanks zijn in onderhoud bij Stichting Mobiele Artillerie, een stichting die zich tot doel heeft gesteld om militair erfgoed te behouden, te restaureren en te opereren. In het museum in Nieuw-Vennep voert men het groot-onderhoud uit aan militaire voertuigen die vervolgens gedemonstreerd worden in een grote zandbak bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Het Nederlands Transport Museum is in de voorjaarsvakantie elke dag open van 10.00 tot 17.00 uur. Naast het bezoek is om 15.00 uur een rondrit met een historische bus te maken.

www.nederlands transportmuseum.nl

Dry Riverbed Trio op The Shack podium

Dry Riverbed Trio presenteert in de Shack zijn nieuwe cd. (Foto: PR)

OUDE MEER - Dusty Ciggaar en zijn muzikale vrienden staan vrijdag 22 februari op het Shackpodium aan de Schipholdijk. Dusty mag zich rekenen tot de allerbeste gitaristen van Nederland. Samen met Darryl Ciggaar (drums) en Ronald Tilgenkamp (contrabass) vormt hij de band Dry Riverbed Trio.

In binnen- en buitenland betreedt de band met groot succes kleine en grote podia, alsmede festivals. Het trio laat zich inspireren door old school blues en country en de optredens kenmerken zich door hoge energie, veel passie en plezier. Deze maand presenteert Dry Riverbed Trio zijn nieuwe album met een tour door Nederland en het buitenland. Een aanrader om dit authentieke stukje roots muziek, een mix van rockabilly blues, van Nederlandse bodem te beluisteren. Dry Riverbed Trio begint 21.00, zaal open 20.00 uur. Toegang is 10 euro. Reserveren kan via info@the-shack.info.

Beneluxspoordag

NIEUW-VENNEP - In het Nederlands Transport Museum aan de Lucas Bolsstraat is zaterdag 30 maart de Beneluxspoordag 2019.

Gebruikers van Beneluxspoor laten bezoekers kennismaken met alle aspecten van hun hobby. In het museum zijn modelspoorbanen te zien. De deelnemers beantwoorden alle vragen over digitale besturing; weatheren (het 'verouderen' van onderdelen); landschappen begrassen; boompjes en gebouwen maken en messing modellen bouwen.

Wie het Transport Museum 30 maart bezoekt, heeft gratis toegang tot de Beneluxspoordag.

New Ambition in Het Eiland

BEINSDORP - In dorpshuis Het Eiland aan de Rietkraag speelt zaterdag 24 februari de band New Ambition.

De 7-koppige coverband speelt muziek uit de jaren '50 en '60 met nummers van onder andere Cliff, Elvis en CCR. Het optreden is van 16.00 tot 19.00 uur. Toegangskaartjes zijn voor 2,50 euro te koop, vooraf aan de bar van Het Eiland, op de dag zelf bij binnenkomst en via de mail: eiland@maatvast.nl of gerard.kerkhof@snelnet.net.

Drankjes en hapjes (broodjes en soep) zijn te verkrijgen tegen vriendelijke prijzen.

Snuffelmarkt

VIJFHUIZEN - De Wit Evenementen verzorgt zondag 24 februari een Snuffelmarkt in de Expohal Haarlemmermeer aan de Stelling 1.

Honderden kramen liggen van 9.00 tot 16.30 uur vol met spullen en artikelen uit Moeders en Grootmoeders Tijd. Het gaat om de meest uiteenlopende spullen, zoals antiek, curiosa, aardewerk, speelgoed, kleding, games, cd's, boeken, vintage en leuke hebbedingetjes. Toegang is 4,50 euro, kinderen tot 12 jaar en 80+ gratis. Parkeren is gratis. Info bij De Wit Evenementen: 0251-319090 en www.dewitevenementen.nl.

Sportverkiezing Haarlemmermeer op 18 maart

HAARLEMMERMEER - Wie van de genomineerde sporters in de sportverkiezing van Haarlemmermeer staat maandag 18 maart op de hoogste trede van het Sportpodium 2018? Daarnaast worden alle sporters die in 2018 een bijzondere prestatie hebben neergezet, door sportwethouder Mieke Booij-van Eck in het middelpunt gezet.

Alle Haarlemmermeerse sporters die in 2018 een podiumplaats behaalden op een NK, EK, WK of Olympische Spelen krijgen een sportmedaille. Mieke Booij-van Eck hangt voor de eerste keer de medailles om bij deze sporters, 372 medailles in totaal. Booij-van Eck: "Haarlemmermeer en sport horen bij elkaar. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel toppers en talenten uit onze gemeente komen. En als wethouder Sport is dit natuurlijk zo ongeveer het leukste evenement van het jaar. Ik heb er ontzettend veel zin in om de beste sporters van Haarlemmermeer de gemeentelijke waardering te geven."

Uit de lijst met sportkampioenen hebben Topsport Haarlemmermeer en Team Sportservice Haarlemmermeer per categorie zes genomineerden voorgedragen:

Topsporter 2018 (18+)
Amy Pieters, wielrennen | Enzeli de Ruiter, karate | Jerry Ji, golf | Jesper de Jong, tennis | Ricardo de Jong, nunchaku do | Rinus van Kalmthout, autorace

Sporttalent 2018 (tot 18)
Brian Wassink, badminton | Ezra Verboom, atletiek | Fleur Schouten, para-atletiek | Imani de Jong, zwemmen | Noortje Reijnen, synchroonzwemmen | Yuri Aarnoudse, kanosprinten

Sportteam 2018
Meisjes C, AV Haarlemmermeer, atletiek | Team De Jong Sports, nunchaku do | Herenteam tot 18 jaar, Judo Yushi, judo | Damesteam 1ste divisie, SV Pax, turnen | Nationaal duet, ZPCH, synchroonzwemmen | Seniorenteam, ZPCH, synchroonzwemmen

Het publiek en de jury bepalen samen de winnaars. Het publiek heeft gestemd. De jury kiest de winnaars uit de Top 3-en van het publiek.

www.haarlemmermeer.nl/sportpodium

FC VVC ondanks verlies niet ontevreden

(Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - FC VVC verloor in de derde klasse met 1-2 van VVA / Spartaan. Het werd een uitermate spannend duel met goed spel aan beide kanten. VVC wist echter minder doeltreffend met de kansen om te gaan dan de Mokumse tegenstander.

Eerder had VVC de uitwedstrijd tegen de fusieclub met 3-4 gewonnen. In de allerlaatste minuut werd toen nog de zege gepakt.

VVC en VVA / Spartaan maken er een aantrekkelijk duel van. (Foto: Rowin van Diest)

Het was deze zonnige zaterdag druk langs de kant en dat maakte de sfeer extra goed. Bij de thuisploeg ontbraken een aantal vaste krachten wegens ziekte en blessures. Zo was de spelbepalende Stef Robberts afgelopen week geblesseerd geraakt. VVA / Spartaan had dit soort problemen niet en kon in volle oorlogssterkte aantreden. Beide teams begonnen sterk en aan beide kanten kwamen er al snel kansen. Na een goede voorzet van Patrick Duarte kreeg Kevin van Vilsteren na een kwartier de eerste kans voor VVC. Daarna bleven de teams even sterk en waren er in de eerste helft weinig kansen. Op slag van rust kreeg VVA een vrije trap. De bal werd goed voorgegeven en met een kopbal werd doelman Thierry Wesseling verslagen.

Nog niet beslist

In de kleedkamer zal trainer Rick van IJzendoorn zijn manschappen er ongetwijfeld op gewezen hebben dat het duel nog lang niet was beslist. In het tweede bedrijf werkte VVC hard om terug te komen. Van Vilsteren was dichtbij een treffer, maar had de pech dat zijn inzet tegen een eigen speler aankwam. En ook Ruben Guda maakte het de verdedigers van VVA moeilijk. Na 67 minuten spelen wist VVA via een zeer goede counter op 0-2 te komen. VVC gaf de moed niet op, maar kreeg wel te maken met een tegenstander die achterin amper meer kansen weggaf. Vlak voor tijd kon Duarte na een goed opgezette aanval de aansluitingstreffer scoren. Het lukte daarna niet meer om VVA nog meer onder druk te zetten.

Ondanks het verlies ging VVC met een redelijk gevoel naar de kleedkamer. In deze vorm moet het mogelijk zijn om de komende periode goede resultaten te behalen. Volgende week wacht het inhaalduel tegen IJmuiden.

Winst en verlies SV Hoofddorp

Het zaterdagteam van Hoofddorp weet de winst te pakken tegen, uit tegen UNO. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Het zaterdagteam van Sportvereniging Hoofddorp won 16 februari met 0-4 van hekkensluiter UNO. Het zondagteam, dat 17 februari thuis in actie kwam tegen concurrent AGB, kon een verlies niet voorkomen.

De derby tussen Hoofddorp (Za) en UNO was zeker niet onaardig om te zien, maar het kwaliteitsverschil was te groot. Hoofddorp kon dan ook vrij eenvoudig een grote zege boeken.

UNO blijft door het verlies laatste met zes punten en een negatief doelsaldo van 15-70. UNO moet het zaterdag 23 februari opnemen tegen concurrent SV Vogelenzang. Bij winst is er nog een kleine kans om de laatste plek dit seizoen te verlaten.

Zondagteam

Zowel Hoofddorp (Zo) als AGB hadden onderin de punten hard nodig. Het team van trainer Jethro Abram liet goed voetbal zien, maar had te veel ontzag voor de ervaren tegenstander. AGB ging beter met de kansen om en dat was dan ook de reden dat de Amsterdammers drie punten pakten.

Hoofddorp speelt zondag weer thuis, dan komt koploper JOS / Watergraafsmeer op bezoek.

Moeizame overwinning KIOS op hekkensluiter

DEN HAAG / NIEUW-VENNEP - De korfballers van KIOS hadden zaterdag 16 februari verrassend veel moeite met de ploeg die onderaan staat.

Direct na het beginsignaal was duidelijk dat de ploeg uit Den Haag voor de punten ging en opende de score. Na een snelle gelijkmaker door Ilse Landman werd zichtbaar dat het tweede aanvalsvak meer moeite had met scoren. Dankzij goed verdedigend werk kon KIOS op een 1-3 voorsprong komen. Deze voorsprong duurde niet lang, want binnen 2 minuten wist GKV de achterstand om te zetten naar een voorsprong. Het eerste aanvalsvak van GKV speelde sterk de heren uit, terwijl hun tweede aanvalsvak volledig over de dames verliep. Na ruim een kwartier was het dan ook 8-4 voor GKV. Voor rust kon KIOS de achterstand verkleinen tot 9-7, met name door treffers van Rick Blom.

Nadat direct na rust KIOS gelijk maakte, liep GKV uit naar 11-9. Het signaal voor coach Mark Krook om aanpassingen door te voeren. Bart Rozendaal kwam naast de sterk spelende Jeroen Vos te staan en Rick Blom ging naar het tweede aanvalsvak. Verdedigend kwam Shelley Kool in het veld om samen met Anouk Harting het aanvallende damesduo van GKV uit te schakelen. Een prima keuze, want al binnen 7 minuten bracht Kool met een afstandstreffer achter de korf KIOS op 12-13. Hoewel KIOS uitliep naar 12-16 wilde GKV niet opgeven en kwam terug tot 15-17. Dankzij twee treffers van Jeroen Vos kwam KIOS niet meer in gevaar.

Concurrent Refleks verloor bij Atlantis, waardoor KIOS de koppositie versterkte.

Doelpunten: Ilse Landman 2x, Bo van Tol 1x, Rico Landman 6x, Rick Blom 4x, Bart Rozendaal 2x, Jeroen Vos 3x en Shelly Kool 1x.

Wederom grote winst vrouwen SV Overbos

HOOFDDORP - De vrouwen van SV Overbos hadden in Amsterdam geen moeite met SDZ. Het duel eindigde in 0-8. Lieselotte Wels scoorde in de eerste helft zelfs vier keer.

De thuisploeg gaf de eerste 10 minuten nog wat tegenstand. Daarna toonde Overbos haar kracht. Na een klein kwartier maakte Wels haar eerste treffer. 2 Minuten later was ze weer trefzeker. SDZ stond onder grote druk. Na een klein half uur kon Wels in 4 minuten tijd opnieuw twee keer scoren. Nog voor rust maakte Lisa Boersma 0-5. De tweede helft was een formaliteit, echter Overbos bleef sterk en gedreven spelen. Kirsten Boon maakte het volgende doelpunt. In de slotfase was er nog een eigen doelpunt en een fraaie treffer van Emma Huurman.

Overbos neemt het zondag op tegen SC Buitenveldert. Beide teams hebben geen moeite met de andere teams in de derde klasse. Overbos moet winnen om eerste te worden.

Arcadië Trio bij Cruquiusconcerten

Het Arcadië Trio brengt een romantisch concert. (Foto: PR)

CRUQUIUS - Het Arcadië Trio (klarinet – cello – piano) verzorgt zaterdag 23 februari een concert bij de CruquiusConcerten. Een prachtig romantisch concert met de mooie bezetting van klarinet, cello en piano.

Het Arcadië Trio bestaat uit klarinettist Steven Geraads, cellist Timothée Busch en pianiste Henriëtte Wirth. De musici leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Hun repertoire omvat werken van bekende componisten als Brahms, Beethoven en Bruch, maar ook van minder bekende grootheden als Rota, Tajcevic en Zemlinsky. Zij gaven concerten door heel Nederland en in België en in 2011 maakten zij hun debuut in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. In 2015 leidde een tournee hen naar Spanje waar zij concerten gaven in Madrid en Léon.

De musici

Steven Geraads studeerde klarinet aan het Utrechts Conservatorium bij Celeste Zewald en Hein Wiedijk. Hij zette zijn klarinetstudie voort bij Vicent Alberola in Madrid. De afgelopen jaren remplaceerde Geraards regelmatig bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, onder leiding van dirigenten als Mariss Jansons, Daniele Gatti en Eliahu Inbal.

De Franse cellist Timothée Busch behaalde in 2009 zijn Master of Music, behorende tot de klas van Timora Rosler en Ran Varon op het Utrechts Conservatorium. Hij gaf concerten in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland met het Arcadië trio, het Rietveld kwartet, het Duo Ponticello en het Busan Ensemble.

Henriëtte Wirth studeerde piano aan het Conservatorium van Utrecht bij Klára Würtz en Paolo Giacometti, Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Herman Stinders. Hiernaast is zij organist van het Castello Consort, een ensemble dat zich specialiseert in 17ste-eeuwse muziek. Tevens zingt zij renaissance polyfonie en speelt zij barokharp. Sinds 2007 is Henriëtte als piano- en klavecimbeldocent verbonden aan het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht.

Het programma

Zij spelen zaterdag 23 februari om 20:15 uur in Cruquius Museum:
- Van Beethoven – Trio in Es op. 38
- Tacjevic – 7 Balkan dansen
- Brahms – Klarinettrio in a, opus 114

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.CruquiusConcerten.nl of via de kassa van schouwburg De Meerse, 023-5563700. Toegang is 23 euro (inclusief pauzeconsumptie).

Bandjesavond tijdens Vennip Live

Interstate 44 is één van de bands die optreedt tijdens bandjesavond van Vennip Live. (Foto: PR)

NIEUW-VENNEP - Dé bandjesavond van Haarlemmermeer is één keer in de maand in het Pier Kafé. Donderdag 28 februari klinkt livemuziek tijdens Vennip Live met drie bandjes uit Haarlemmermeer: Interstate 44, Blue Venus en Het Octav Popa Quartet.

Interstate 44 begint 20.00 uur en maakt herkenbare blues, rock en hedendaagse muziek. Muziek die zich uitstekend leent voor eetgelegenheden, muziekcafés en festivals. De band bestaat uit John Stevens (zang en gitaar), Willem Smit (saxofoon / dwarsfluit / EWI), Titus Rinia (basgitaar) en René Revers (drums). Het repertoire van de band laat zich inspireren door muziek van Robert Johnson, Eric Clapton en John Legend.

Blue Venus speelt vanaf 21.00 uur. Deze coverband speelt bekende rock- en popklassiekers uit de jaren '60, '70 en '80. De band beschikt over een leadzangeres waarmee klassiekers van Blondie, Shocking Blue, The Pretenders en Earth, Wind and Fire gespeeld worden. Zij wordt ondersteund door oude rotten uit de Nederpop. De bezetting is klassiek; bas, gitaar, keys en drums.

Het Octav Popa Quartet speelt vanaf 22.00 uur een mix van hardbop, fusion, cool en modal jazz. Het Quartet speelt plezierige jazz. Hanssen leerde op jonge leeftijd accordeon spelen en trad op voor de radio in Wellington. Hij leerde gitarist Eddie Condon kennen. Kees Barnhoorn studeert jazz contrabas en muziektheorie aan Djam. Van Blanken speelt slagwerk en speelde met bands in de Business Rooms van North Sea Jazz. Pianist Popa komt uit Brasov in Roemenie en heeft het muzikale Balkanbloed door zijn aderen stromen.

Vennip Live is een initiatief van Pier K. Toegang is vrij.
www.pier-k.nl

Ketting van Verhalenpalen breidt uit

HAARLEMMERMEER - De Ketting van Verhalenpalen, de vijftien markeringen van bijzonder erfgoed in Haarlemmermeer die in 2018 in de polder zijn geplaatst, wordt uitgebreid met drie markeringen in Halfweg, Haarlemmerliede, Penningsveer, Spaarndam-Oost, Spaarnwoude en Vinkebrug. De viering van de samenvoeging van de kernen met de gemeente Haarlemmermeer.

Bewoners en betrokkenen kunnen plekken nomineren voor een markering. Zichtbare en onzichtbare erfgoedlocaties. Stuur nominaties in voor midden april via schakelsaandeketting@shmdc.nl met vermelding de locatie en de reden waarom dit erfgoed niet vergeten mag worden. Eind april wordt een selectie gemaakt. De drie palen worden in de tweede helft van 2019 geplaatst.

Schakelsaandeketting.nl

Start restauratie Fort Liebrug

Het Fort bij de Liebrug. Foto: PR

HAARLEMMERLIEDE - Stadsherstel Amsterdam restaureert het Fort bij de Liebrug. Recreatieschap Spaarnwoude laat de naastgelegen Genieloods restaureren.

Recreatieschap Spaarnwoude, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en de gemeente Haarlemmermeer hebben de ambitie om het gebruik van het fort te continueren en aan te vullen met een breder aanbod. Zo blijft deze cultuurhistorische bijzondere locatie voor de toekomst behouden. De intentie is om samen met de huidige huurders van delen van het fort het aanbod te versterken en de betekenis voor de samenleving te vergroten. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
De restauratiewerkzaamheden aan het fort en de genieloods duren tot de zomer. In de herfst worden bomen en struiken geplant.

Het Fort bij de Liebrug wordt onder andere gerestaureerd om het aanbod te versterken. (Foto: PR)

stadsherstel.nl/fortliebrug

Stibat Pluimen voor twee families Lisserbroek

LISSERBROEK - Familie Beukers en Familie Steenkist uit Lisserbroek verdienen een Pluim. De families vielen in de prijzen door mee te doen aan de campagne 'Lege batterijen? Lever ze in en Win!' van Stibat. Met hun deelnames bewijzen de families zichzelf en het milieu een dienst.
Door lege batterijen in te leveren, maakt iedereen elke maand kans op prijzen; 100 Pluim-cadeaubonnen van 25 euro, 2 reischeques van 500 euro en een reischeque ter waarde van 1.000 euro.
Meedoen is makkelijk. Doe tien lege batterijen in een zakje met naam, adres, mail en telefoonnummer en lever deze in bij één van de 24.000 inleverpunten van Stibat (supermarkten, bouwmarkten en drogisterijen). Elke maand is er een trekking.

www.legebatterijen.nl

Toeloeloe en Harrie in bieb

NIEUW-VENNEP - Toeloeloe en Harrie komen woensdag 27 februari naar Bibliotheek Nieuw-Vennep aan de Schoolstraat. Tussen 14.30 en 15.30 uur spelen zij een gratis voorstelling voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Toeloeloe en Harrie spelen samen verstoppertje, maar dat gaat niet helemaal goed. In deze vrolijke voorstelling wordt verteld, voorgelezen, gezongen en poppenkast gespeeld.

Lezing van wieg tot graf in de kunst

HOOFDDORP - My Generation verzorgt donderdag 28 februari om 14.30 uur in het café van Duycker in Het Cultuurgebouw een kunstlezing door Roel Teeuwisse. Toegang is vrij.

Teeuwisse neemt de hoorders mee op het levenspad van de mens aan de hand van schilderijen met als thema's geboorte, kindertijd, huwelijk, gezin en ouderdom. Bekende en minder bekende werken uit verschillende stijlperiodes passeren de revue en geven een compleet beeld van de mens in al zijn hoedanigheden.

Teeuwisse ontwikkelde naast zijn baan bij een financiële instelling een interesse in beeldende kunst, architectuur en stadsgeografie. Als autodidact boeit hij op beeldende wijze zijn publiek met lezingen, rondleidingen en stadswandelingen.

Info over de lezing of het programma op de donderdagmiddagen in het café van Duycker, mygeneration@amstelring.nl / 06-14646643.

Voorjaarsvakantie bij Jeugdland

Op de bouwspeelplaats van Jeugdland is het hele jaar door van alles te doen. (Foto: Jeugdland Nieuw-Vennep)

NIEUW-VENNEP - Vanwege de voorjaarsvakantie is er deze week weer veel te doen bij Jeugdland Nieuw-Vennep. Woensdag 20 februari wordt een Japanse karpervlag gemaakt, te gebruiken voor de hutten. Donderdag 21 februari is er een sjoelwedstrijd. En vrijdag 22 februari is de traditionele oud-Hollandse spelletjesdag. Kinderen kunnen allerlei spelletjes doen, zoals sjoelen, ezeltje prik en spijker slaan. Vrijdag duren de spelletjes van 15.00 tot 16.00 uur. Zaterdag 23 februari is er nog en mozaïeken fotolijstje maken.

Daarnaast kunnen kinderen altijd hutten bouwen, skelteren, knutselen en andere dingen doen. Jeugdland is een bouwspeelplaats en is het hele jaar open op woensdag en vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Jeugdland is te vinden aan de Getsewoudweg 2, vlakbij de eindhalte van R-Net 310.

www.jeugdland.net/nieuwvennep