Alkmaar op Zondag

28 april 2019

Alkmaar op Zondag 28 april 2019


Aftrap festivalseizoen met jazz en blues

De Amstel Big Band (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Cultuurpark De Hout gaat weer van start met een nieuw festivalseizoen. "We presenteren ook dit jaar weer een keur aan leuke, laagdrempelige en gratis toegankelijke festivals. Zondag 19 mei trappen we af met het gecombineerd festival Jazz & Blues in de Hout. Voor de derde keer organiseren we deze succesvolle combinatie van muziekstijlen bij de muzieknis in de Alkmaarder Hout. Tussen 13.00 uur en 17.30 uur spelen vier uiteenlopende muziekacts afwisselend op twee podia. Daarnaast geven we kunstenaars weer de ruimte om te exposeren in Kunstnest.", aldus een woordvoerder namens de organisatie.

'We presenteren weer een keur aan leuke, laagdrempelige en gratis toegankelijke festivals'

The Electric Hollers. (Foto: aangeleverd)

Op deze derde editie treden de volgende groepen op: de spetterende, achttien-koppige Amstel Big Band, het energieke blues/rock trio The Electric Hollers, het groovy Hammond/tenorsax trio Preacher Men en de swingende soul/blues/pop formatie Sweet Bourbon & The Bourbonnettes.

De Amstel Big Band is een zeer ervaren en ambitieus jazzorkest bestaande uit enthousiaste professionals, getalenteerde conservatoriumstudenten en gevorderde amateurs. De bigband bestaat al sinds de jaren tachtig en heeft verschillende markante bandleiders gehad. Sinds 2007 is de bassist en componist/arrangeur Sven Schuster de muzikaal leider en speelt de Amstel Big Band uitsluitend zijn composities, die bepalend zijn voor het eigenzinnige en groovy bandgeluid. Onder zijn leiding is onlangs de tweede cd uitgekomen, getiteld: 'Out Of Universe'.

Weggeblazen

Electric Hollers is een nieuwe blues/rocksensatie uit Noord-Nederland. Word weggeblazen door een muur van vintage sound en energie! Zware bastonen, donderende drums en gitaarsolo's die de bezoekers meeslepen naar vervlogen tijden. De band laat zich inspireren door bands als Led Zeppelin, Santana & Ten Years After en bracht in 2018 hun eerste plaat 'Rise' uit. Het uitbrengen van dit album leverde lovende recensies en een volle agenda op.

The Preacher Men is een Hammond jazztrio bestaande uit drie topmuzikanten die de liefde delen voor de klassieke sax, drums & Hammond trio's uit de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw.

Groovy songs

Het debuutalbum 'Preaching Out loud' (2016) werd door de critici zeer goed ontvangen en na een periode van uitputtende tournees keerde het trio terug in de studio voor de opnames van hun tweede album 'Blue', vol met 'groovy-blue' songs , die teruggaan naar de tijd van rokerige jazzclubs in Chicago en New York.

Sweet Bourbon & The Bourbonnettes is een bluesband met gepassioneerde muzikanten, afkomstig uit diverse muzikale richtingen en met een gezamenlijke voorliefde voor 'the roots'. De band werd nog niet zo lang geleden opgericht, in 2014 en heeft een unieke sound met invloeden uit de rock, funk, soul en pop. Ontdek de originele mix van eigen werk en 'good ol' classics'. It's as Sweet as Bourbon…Lees verder op pagina 6.

Trots op zomers EK Wielrennen

Alkmaar Sport organiseert een Dreumesinstuif. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Alkmaar Sport start maandag 29 april met het aftellen naar het EK Wielrennen, een groot evenement dat deze zomer in Alkmaar wordt georganiseerd. In augustus vindt het EK Wielrennen plaats in Alkmaar en daar is Alkmaar Sport trots op. Om alle inwoners van Alkmaar kennis te laten maken met bewegen op de fiets, organiseert zij in de honderd dagen naar aanloop en na afloop van het EK diverse sportieve side events.

Dat zijn nieuwe, maar ook bestaande activiteiten in een nieuw of extra groot wielerjasje met als thema het EK Wielrennen en #Alkmaarfietst. Voor elke leeftijdsgroep, van dreumes tot volwassenen, staat iets op het programma.

Dreumesinstuif

In de meivakantie start het programma met een Proloog. Voor de kinderen van 0 tot 5 jaar organiseert Alkmaar Sport vrijdag 3 mei een Dreumesinstuif. De kinderen wordt verzocht een eigen loopfiets mee te nemen want er is een extra groot fietsparcours uitgezet. Donderdag 2 mei kan de schooljeugd zich vermaken bij een GiGaGroot Sportsp-EK-takel op en rond de 400-meterbaan van De Meent Bauerfeind. De buurtsportcoach van Overdie/Kooimeer voorziet het Sportfeest in sportcomplex Oosterhout op woensdag 1 mei van een éxtra fietsthema, test de conditie op de fiets. Vanaf 29 april worden de Alkmaarse jongeren uitgedaagd mee te doen aan het EK Figuurfietsen. Houd de social media kanalen van Alkmaar Sport in de gaten voor meer details. Woensdag 8 mei tenslotte, kunnen volwassenen meefietsen met een culinaire fietstocht door en rond Alkmaar. Om 10.00 uur startend bij De Meent Bauerfeind worden grote delen van Alkmaar doorkruist, waarbij de groep onderweg regelmatig halt houdt voor een culinaire stop.

Het complete aanbod en informatie is te vinden op www.alkmaarsport.nl/side-events-ek. Na de meivakantie start de met de Eerste Etappe een nieuwe periode vol sportieve activiteiten.

Historische trip in cultuurrijk Alkmaar

De Historische Vereniging nodigt wandelaars uit (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De eerste historische wandeling van dit seizoen staat maandag 6 mei op de agenda van de Historische Vereniging Alkmaar.

De gidsen hebben zich goed voorbereid

De kans is groot dat een aantal deelnemers denkt: 'die torens in Alkmaar, die ken ik al'. De Grote Kerk, het stadhuis, de St Josefkerk en nog veel meer kerken, allemaal met torens die het beeld van Alkmaar bepalen. Toch is het bijna zeker dat de gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar tijdens de wandeling torentjes laten zien die nooit eerder zo bewust zijn opgemerkt. Soms zijn tijdens de wandeling, voor degenen die goed om zich heen kijken wel drie torentjes, of torens tegelijk te zien. De gidsen hebben zich goed voorbereid.

Candaplein

De organisatie nodigt een ieder van harte uit om mee te wandelen, maandag 6 mei om 19.00 uur. De start is op het Canadaplein.

Spotten

Roofvogelexcursie in de Schoorlse Duinen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Kom zondag 28 april en 12 mei roofvogels spotten tijdens de fietsexcursie van Staatsbosbeheer in de Schoorlse duinen.

De meeste roofvogels trekken in de maand mei over Nederland, gebruikmakend van de thermiek. De Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer, de hoogste duinen van Nederland, is bij uitstek een prachtig gebied om de roofvogels te spotten. De fietsexcursie start om 11.00 uur in Schoorlse Duinen en duurt ruim twee uur. Deelname bedraagt 6,50 euro. Aanmelden via staatsbosbeheer.nl/roofvogelsschoorl. Kom op de fiets naar de Oorsprongweg 1 in Schoorl.

Een aantal Kaasmarktorgelconcerten vervalt

Vensters van de kerk worden gerestaureerd (Foto: Jan Zwart)

ALKMAAR - In de Grote Kerk Alkmaar staan elke vrijdag van 3 mei tot en met 13 september om 12.00 uur en om 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten gepland.

Wegens restauratiewerkzaamheden aan de kerk vinden concerten in mei en juni om 13.00 uur geen doorgang. Geplande concerten om 12.00 uur gaan wel door. Uitzondering hierop is vrijdag 24 mei: dan zijn de concerten om 12.00 uur én om 13.00 uur te beluisteren.

Kaartverkoop

De kaasmarktconcerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. Beide historische orgels (het Van Hagerbeer/Schnitger en het Van Covelensorgel) worden tijdens de kaasmarktconcerten bespeeld. Zie ook www.grotekerkalkmaar.nl voor het complete programma.

Workshops jong musicaltalent

(Foto: Norbert Reijngoud)

ALKMAAR - Tussen de 14 en 21 jaar en altijd al mee willen spelen in een bekende musical? Dan is dit een uitgelezen kans: doe mee met een serie van zeven workshops bij Oberon Theaterproducties.

Dansen, zingen en acteren

De workshops vinden plaats op dinsdagavond van 7 mei tot en met 25 juni tussen 1930 en 21.00 uur, locatie buurtcentrum De Rekere aan de Drechterwaard 16 te Alkmaar. De actieve lessen zijn gericht op het verbeteren van de techniek van dans, zang en spel. De kosten zijn zeventig euro voor de hele serie workshops, inclusief de bijdrage voor de auditieronde. Voor ieder niveau, kom gerust langs.

Auditie

Na afloop van deze serie workshops kun je besluiten of je auditie wilt doen. De repetities voor de nieuwe musical starten 7 september 2019, de groep repeteert twee keer per week: op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur en zaterdagochtend van 09.30 tot 12.00 uur. Voel jij je aangesproken, ben je benieuwd naar de vereniging of vind je het gewoon heel leuk om te dansen, zingen of acteren? Twijfel niet en doe het gewoon. Geef je dan nu op voor de workshops door een e-mail te sturen met je NAW-gegevens en geboortedatum naar musicalgroep@oberontheater.nl.

Meer informatie over de workshops of andere vragen: oberontheater.nl

Keepersdag met voetbalnomade Krul

Inmiddels is André Krul neergestreken in Amsterdam (Foto: Louis van der Vuurst)

REGIO - Ajax-doelman André Krul, die ooit ontdekt werd in Alkmaar bij AFC'34, organiseert vrijdag 10 mei samen met - en bij - SV Graftdijk een keepersdag voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Aanvang is 18.30 tot 21 uur. Aanmelden is nog mogelijk tot 5 mei.

Bezoekers krijgen niet alleen een spectaculaire demonstratietraining voorgeschoteld, maar worden ook zelf getraind door ervaren keepers. Daarnaast is er een een loterij met fantastische (voetbal)prijzen en een specifieke looptraining voor keepers. Keeper Krul, ook wel bekend als dé voetbalnomade, heeft reeds een rijke voetbalcarrière achter de rug. Een rasechte avonturier die zijn vleugels heeft uitgeslagen in alle uithoeken van de wereld, van Japan tot Colombia, maar nu dus is neergestreken in Amsterdam. Dit alles begon toen de goalie jaren terug werd gescout bij AFC'34. Krul is zich daarom bewust van het belang van 'gezien worden'. Kortom, een unieke kans voor nieuwe talenten om zich te laten gelden.

Dé voetbalnomade werd ooit ontdekt bij AFC'34 uit Alkmaar (Foto: Louis van der Vuurst)

Aanmelden: andre_krul@hotmail.com of 06 -15305552

Veteranenvoetbal op zaterdag

LANGEDIJK - In de huidige tendens, waarin steeds meer senioren van voetbalverenigingen op zaterdag gaan spelen, hebben een aantal lokale voetbalclubs de handen ineengeslagen.

DTS, Vrone, Sint Adelbert, Reigerboys en mogelijk BOL starten een veteranenpoule. Met deze nieuwe opzet hopen de clubs lange reistijden naar regio Amsterdam of de kop van Noord Holland te voorkomen, want alleen daar wordt op dit moment door veteranen op de zaterdag gespeeld. In de regio Alkmaar is er geen aanbod.

Plezier en gezelligheid

"De gemiddelde leeftijd ligt bij vrijwel alle teams boven de 40, dus we moeten nog even kijken of we als 35+ of 45+ gaan spelen. Ook de speeltijd (2x 30 of 2x 45 minuten) gaan we in goed onderling overleg bepalen", aldus initiatiefnemer René Feller van DTS. "Vooral plezier en gezelligheid staan voorop", stelt Maarten Dekker van SV Vrone. Er is nog voldoende plek voor andere (lokale) voetbalverenigingen.

Interesse? Neem dan contact op met René Feller via info@svdts.nl of 06-22221470.

Aftrap festivalseizoen met jazz en blues

The Electric Hollers. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van de voorpagina.

Naast muziek is er in Kunstnest werk te zien van de schilders Peter en Lia van Langen, samen bekend onder de naam VanLangenart. Daar waar Peter graag werkt met olieverf, kiest Lia voor Acryl en Pastel. Naast exposities zijn beiden ook te vinden op kunstmarkten. De schilderijen zijn figuratief en springen eruit met hun kleuren en vrolijkheid. Voor een indruk van hun werk: www.vanlangenart.simplesite.com

Gratis toegang

De toegang van Jazz & Blues is natuurlijk gratis. Meer informatie over Jazz & Blues in de Hout, zie www.cultuurparkdehout.nl en op de Facebookpagina. Deze middag wordt dit jaar tot stand gebracht door Stichting Cultuurpark De Hout in samenwerking met Stichting Alkmaar Blues Express.

Amak

ALKMAAR - De jaarlijkse Amak Koningswandeltocht wordt zondag 28 april voor de zesde keer georganiseerd in Alkmaar.

Dit jaar kunnen de deelnemers kiezen uit vier verschillende afstanden, die de wandelaars op de mooiste plekjes brengt. De afstanden bedragen vijf, tien, vijftien en 25 kilometer. De routes hebben allemaal een routebeschrijving en zijn via pijlen uitgezet. Onderweg zijn er voldoende rustpunten om even bij te komen.

Voor verdere info zie: www.amakakersloot.nl.

Kozijnen en deuren zonder zorgen

Belisol nu ook in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Nu ook in Alkmaar. Jarenlang werkten ze bij verschillende grote bedrijven. Tot Belisol hen aanbood om het roer om te gooien. Die kans grepen lokale ondernemers Vera Loos en Jeroen Gras aan. Ze openen op 4 mei aanstaande hun eigen vestiging.

"De Belisol slogan zegt het al", vertelt Vera, "Kozijnen en deuren zonder zorgen. Ze doen alles heel zorgvuldig. Met aandacht voor de klant en hun woning of pand. Dat sprak ons aan." Jeroen: "Bij zo'n grote investering wil je als klant dat het goed geregeld is. Dat je kwaliteit krijgt en service achteraf. Belisol staat daar vierkant voor."

Maximale isolatie

Vera: "Ons motto als ondernemers is 'Lang nadat de prijs is vergeten wordt de kwaliteit nog herinnerd'. Met deze producten neem je geen risico's. Dan is goedkoop eigenlijk altijd duurkoop." Bij Belisol Alkmaar loopt de klant straks binnen voor kozijnen, deuren en schuifpuien waar meer dan 40 jaar ervaring in zit. Want zolang bestaat Belisol al. Vera: "Belisol heeft een aantal unieke methoden om maximale isolatie te bieden. En dat in producten die we altijd 100% kunnen laten aansluiten op de smaak van de klant." Jeroen: "In de showroom helpen we onze klanten met alle keuzes en vragen. En voor de montage hebben we een ervaren team." Zo kunnen we iedereen naar volle tevredenheid helpen.

Nieuwe showroom

Dus op zoek naar nieuwe kozijnen, schuifpuien of deuren? Kom langs in deze nieuwe showroom aan de Fluorietweg 25, vlakbij het AZ Stadion. Vera en Jeroen helpen iedere klant met plezier.

Plantjesmarkt boordevol tuinbenodigdheden

ALKMAAR - Op het complex van Amateurtuindersvereniging De Volharding aan het Tuinderspad 157 te Alkmaar wordt zaterdag 11 mei de jaarlijkse plantjesmarkt gehouden van 13.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Naast een groot assortiment geraniums, eenjarige perkplanten stekjes van vaste planten, zijn moestuinplanten, zaden, potgrond, meststoffen en andere tuinbenodigdheden verkrijgbaar. Door de geasfalteerde paden is het hele complex rolstoeltoegankelijk. Voor de inwendige mens is er koffie, thee, warme en koude spijzen verkrijgbaar in de kantine evenals diverse lekkernijen bij de foodtruck. Voor de kinderen is er een grabbelton en meer. Info: atvdevolharding.nl

Feest in Van Blanckendaell Park

Het is feest in Van Blanckendaell Park (Foto: GAH Hoeberechts)

WARMENHUIZEN - Een savanne met giraffen, zebra's, bavianen en exotische vogels in de Noord-Hollandse polder? Ja zeker, in het dierenpark Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn lopen meer dan 100 diersoorten rond met een oer-Hollandse molen als herkenbaar middelpunt.

Om de komst van de bavianen te vieren is het op 4 en 5 mei feest met vermaak voor jong en oud in het Van Blanckendaell Park! Geniet van de Willy en Waldo familie show, live muziek van Soul & Sense, The Accordeon Ladies en Dixielandband 'Alacarte', ballonnenclowns, schminktheater en nog veel meer. Natuurlijk rijdt de Blanckendaell Express ook en is er uitleg door de dierenverzorgers over verschillende dieren in het park. Houd voor alle info de website en Facebook pagina in de gaten!

'Wonen in De Vergulde Molen is uniek'

''Zaterdag 11 mei gaat de verkoop van deze vijf appartementen van start,'' zegt Edwin Balvers van Broekman Makelaars. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR – Aan de voet van het Victoriapark, in het oostelijk deel van het bruisende stadscentrum van Alkmaar, realiseert de ontwikkelcombinatie Pro6 Vastgoed en Kennemer Haeve Vastgoed, een vijftal luxe appartementen met een inpandige parkeergarage. De Vergulde Molen wordt gebouwd op een stuk historisch Alkmaar, dat terugvoert naar een ver verleden.

Een stuk rijke historie in de Spanjaardstraat. Daar stond ooit de gerenommeerde 'Vergulde Molen'. Ruim 150 jaar geleden werd daar de beste koffie van de regio gemaald. Binnenkort is het mogelijk om in een van de nieuwe en luxe appartementen zelf een kopje koffie te drinken. Middenin de Alkmaarse binnenstad, met het Victoriapark op een steenworp afstand. ''Zaterdag 11 mei gaat de verkoop van deze vijf appartementen van start,'' zegt Edwin Balvers van Broekman Makelaars. ''Tussen 10.00 en 13.00 uur kunnen belangstellenden terecht op ons kantoor aan het Geert Groteplein 21 in Alkmaar. Dit kleinschalige en statige appartementencomplex bestaat na realisatie uit een vijftal appartementen met een oppervlakte tussen de 51 en 107 vierkante meter en een vijftal parkeerplaatsen in de afgesloten inpandige parkeergarage op de begane grond.''

Historische panden

De twee appartementen op de eerste verdieping beschikken over aan de living aansluitende dakterrassen van 21 en 25 vierkante meter. De twee appartementen op de tweede verdieping bezitten allebei een uniek 'rooftop terrace' van resp. 29 en 32 vierkante meter met veel privacy en een prachtig uitzicht over de Alkmaarse binnenstad. Edwin Balvers: ''Een ongekend prachtige locatie in het oude centrum van Alkmaar, omgeven door historische panden.'' Lopend vanuit dit luxe appartement in de Spanjaardstraat hoeven de bewoners zich niet te vervelen. De kaasstad heeft een grote diversiteit aan goede winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Heerlijk struinen door de gezellige oude straatjes, even een terrasje pakken, varen door de grachten of een wandeling maken door het Victoriapark met aansluitend een kopje koffie in het IJkgebouw. Maar ook een bezoek aan een museum of de stadsschouwburg behoort tot de mogelijkheden.

Totaal vijf appartementen, met o.a. een 2-, 3- en een 4-kamerappartement. De koopsommen variëren van 215.00 tot 429.00 euro. Alle appartementen beschikken over een privéberging en er is een liftinstallatie. Belangstellenden kunnen zaterdag 11 mei terecht bij Broekman Makelaars aan het Geert Groteplein 21 in Alkmaar.

Buiten is veel leuker met bubalou!

De Bub (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – Marco Verschut ontwikkelde zes jaar geleden een outdoor sofa voor eigen gebruik. Na drie jaar te hebben genoten op het eigen terras besloot hij er iets mee te gaan doen. "Ik heb Tom Hes hierbij betrokken en hij was direct net zo enthousiast als ik", vertelt Marco. Tom heeft het succesvolle internet marketing bureau Reyez! en de samenwerking was snel beklonken. Al snel daarna is het merk bubalou geboren en veroveren ze sinds medio mei 2017 de markt met hun bubalou outdoor banken. "De meest onderscheidende eigenschap is dat je na de regen direct weer op een droge bank kan plaatsnemen, de bubalou is dan ook 100% waterdicht maar voelt aan als een gewone stof, dit is uniek in de markt", voegt Marco nog snel even toe aan zijn verhaal.

"We zijn tegenwoordig allemaal druk met van alles en nog wat, en wat is er dan lekkerder dan optimaal genieten van je terras of tuin?", zegt Marco Verschut. "Dat kan dus met bubalou, want deze outdoor items beschikken niet alleen over ultiem zitcomfort, maar zijn ook nog eens een lust voor het oog. En weet je wat zo handig is? Een bubalou outdoor sofa of Bub (comfortabele zitzak die in twee varianten en zeven verschillende prints wordt aangeboden, red.) kan 365 dagen per jaar buiten blijven staan. Geen gezeul met losse kussens en niet naar binnen in de winter. Kun je dus het hele jaar door genieten van mooi design op het terras. Voor de bubalou wordt namelijk duurzaam materiaal gebruikt, waardoor het weers- en windbestendig is. Na regen komt zonneschijn maar na regen komt ook direct weer zitten op je bubalou! Bovendien is de bubalou modulair samen te stellen. Een kleine stadstuin, een dakterras of een enorme lap grond bij het huis? Er is altijd een set die past."

Tom Hes (l) en Marco Schut op een bubalou outdoor bank. (Foto: aangeleverd)

Luxury Outdoor Experience

Bubalou host op 4 een 5 mei van 12.00 tot 18.00 uur de Luxury Outdoor Experience aan de Nijenburgerweg 7a in Alkmaar. Het wordt een mooi en gezellig evenement, waar beleving, voelen en proeven voorop staan. Het evenement is vrij toegankelijk, dus neem vooral partners, vrienden, vriendinnen of buren mee. Naast een goedgevulde bar met wijnproeverij en loeiende bbq's met voldoende vlees van Nice to Meat, kunnen belangstellenden kennismaken met de verschillende loungesets van bubalou en andere buitenmerken. Uiteraard is er op het terrein gedacht aan de kinderen.

Korting

Bovendien wordt deze dagen maar liefst 25% korting op een bubalou zitzak voor in de tuin gegeven! Consumenten zijn zeven dagen per week op afspraak welkom in de Stolpboerderij aan de Nijenburgerweg 7a in Alkmaar. Van donderdag tot en met zaterdag is de consumentenshowroom altijd geopend van 12.00 tot 17.30 uur.

Met binnen- en buitenshowroom. Telefoon: +31(0)20 244 27 91. info@bubalou.nl. Zie ook: www.bubalou.nl

Vraag gezonde kant- en klaarmaaltijden stijgt

Vers kan zeker kant- en klaar zijn. (Foto: Uitgekookt)

REGIO - De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kanten-klaar maaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. "De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt' aldus Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. 'Verder zien we twee trends samenkomen. Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten."

Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt. Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron. "Met een team van professionele koks bereiden we met passie en deskundigheid elke week 20 verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden", vertelt Johan van Marle. "Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk."

De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt

Bij het consumentenprogramma VARA Kassa kwam Uitgekookt niet voor niets als beste uit de test. Naast de kwaliteit van de maaltijden is Uitgekookt ook op het gebied van bezorgen ver vooruit.

"We hebben fantastische bezorgteams in grote delen van Nederland. Deze bezorgers denken mee met de klant en zorgen ervoor dat de maaltijden netjes en correct aan huis worden gebracht", aldus een trotse eigenaar.

'Onze bezorgers hebben tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur'.

Groeiende vraag

Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen. 'Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd' sluit van Marle af.

Benieuwd naar de maaltijden en gemak van Uitgekookt? Probeer het proefpakket van drie maaltijden voor slechts 12,95 euro (gratis bezorging).Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of 085-0406065.

Bedrijven dagen elkaar sportief uit

Er is veel enthousiasme voor de padelsport. (Foto: aangeleverd )

Alkmaar – TPC Daalmeer en JEROME van Bluedesk hebben de handen in een geslagen om bedrijven uit regio Alkmaar kennis te laten maken met de populaire sport padel. Vorige week donderdag vond de succesvolle opening van de eerste bedrijven padelcompetitie in Alkmaar plaats.

"Vooraf had ik niet gedacht dat er nu veertien bedrijven tegen elkaar staan te padellen. Het enthousiasme van de deelnemers vind ik prachtig om te zien. Ze zijn letterlijk niet van de baan af te slaan!", aldus Eric de Lange, voorzitter van TPC Daalmeer. Barry Tempelaar, directeur van e-commerce bureau Bluedesk (hoofdsponsor van de JEROME padelcompetitie) kijkt ook zeer tevreden terug op de opening: "Wij zijn vorig jaar voor het eerst in aanraking gekomen met padel. Hier zagen wij kansen om bedrijven uit de regio met elkaar te verbinden door middel van een competitie op te zetten. Tussen de wedstrijden door zie je dat bedrijven elkaar op een leuke manier beter leren kennen." Meer informatie over de JEROME padelcompetitie en het aanmelden hiervoor, zie: https://jeromehq.nl/jerome-padel-competitie/

Maak het mee bij Cool

Hendrik Groen, zolang er leven is. (Foto: Victor Meijer)

HEERHUGOWAARD – Met de acrobatische toeren van The Ruggeds, de sfeervolle gitaarmuziek van Ed Struijlaart, een humorvol betoog van Kees van Amstel en de spiegel die werd voorgehouden door de heren van 'Dit is Heerhugowaard', presenteerde Cool kunst en cultuur dinsdagavond 23 april het nieuwe programma voor het theaterseizoen 2019-2020 aan Vrienden van Cool en genodigden. Het Waardse theater zet vol in op betrokkenheid en beleving en nodigt bezoekers met de nieuwe slogan 'Maak het mee' uit om hun stem te laten horen.

Waards theater presenteert programma seizoen 2019-2020

Het gaat goed met Cool. "We hebben in dit nog lopende jubileumseizoen weer meer bezoekers mogen ontvangen", aldus directeur Lineke Kortekaas. "Na tien jaar zijn er nog altijd mensen die ons 'ontdekken'. Ook externe partijen – scholen, verenigingen en de zakelijke markt – weten ons steeds vaker te vinden. Tegelijkertijd met onze theatergids hebben we ook onze nieuwe zakelijke brochure gelanceerd. Gelukkig hebben we ruimte om verder te groeien." Dat mensen zich verbonden voelen met Cool, blijkt onder meer uit het feit dat het aantal Vrienden in twee jaar tijd is verdubbeld. "Wij willen die mensen graag een stem geven, hen betrekken bij wat er allemaal in dit gebouw gebeurt", aldus Eefje de Groot, hoofd Marketing en Publiciteit. "Daarom presenteren we een nieuwe slogan: 'Maak het mee'.

Opvallende ontwikkelingen

Succesvolle concepten als de serie Nieuwe Lente (met o.a. Joost Spijkers en The Ruggeds), Cool Comedy Café, Jazzclub Cool en het bijbehorende festival, Filmclub Cool, Cool Spijs en de zondagochtendprogrammering voor peuters en kleuters keren in het nieuwe seizoen terug. Marit: "Opvallende ontwikkelingen in de programmering zijn de opkomst van nieuwe media (met onder anderen Daan Boom en Sydney Schmeltz) en nieuwe technieken (Silent Comedy). Tributebands blijven onverminderd populair; dit jaar zijn er onder meer Dutch Eagles, List, Shaffy & Piaf, Tribute to Neil Diamond, Queen en Forever Amy geprogrammeerd. En we hebben dit jaar ook een aantal theatercolleges, van filmregisseur Martin Koolhoven, strafrechter Gerlof Meijer en acteur en complotdenker George van Houts." Andere voorstellingen zijn De Verleiders Female (vrouwelijke opvolger van De Verleiders, met onder anderen Susan Visser en Jelka van Houten), het debuut van Nick & Simon in Cool, de The Stones versus The Beatles Battle, Hadewych Minis die parels van Nederlandse zangeressen zingt, de toneelversie van de succesvolle boeken- en tv-serie 'Hendrik Groen' en de terugkeer van Urbanus in de Nederlandse theaters. De online kaartverkoop start zondag 28 april om 12.00 uur op www.coolkunstencultuur.nl.


Brijder

ALKMAAR - Brijder Jeugd organiseert elke tweede maandag van de maand een oudersupport avond voor ouders van kinderen die problematisch gamen, gokken of alcohol of drugs gebruiken. Op de avonden is een preventiedeskundige van Brijder Jeugd aanwezig. De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op maandag 13 mei en daarna elke tweede maandag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur op de Kees Boekestraat nr. 20 te Alkmaar. Info bij Olga Kruize: 06 10 71 76 17 of Margriet Katoen: 06 30 2152 79 Inschrijven: Brijder Preventie/Jeugd Alkmaar: 088 3582260 of preventie@brijder.nl

Mindful mediteren en leven in het NU

BERGEN - Karo´s Zorg gaat woensdagavond 15 mei op de Lucebertschool aan het Zakedijkje 38a in Bergen van start met een nieuwe vijfweekse cursus mindful mediteren en bewustvol leven in het NU.

"Bewustvol leven betekent in het hier en nu zijn, bewust van het moment en van datgene dat je al dan niet aan het doen bent. Voor veel mensen is dat, in deze hectische tijd waarin veel van ons verlangd wordt, lastig, met als gevolg veel stress. Deze cursus gaat over hoe je bewuster vanuit het moment kunt gaan leven, waardoor je meer rust en minder stress zult gaan krijgen. Hoe word je bewust van je gedachten, hoe krijg je meer rust en structuur, maar ook hoe blijf je in het moment. Dit zijn enkele thema's die ondersteund door meditatieoefeningen aan bod komen in de cursus. Mindful mediteren zorgt voor innerlijke rust, balans en voor heling van lichaam en geest. De meditatieoefeningen vinden op een stoel plaats. Ervaring is niet nodig", aldus een woordvoerder van Karo's Zorg. Voor info en opgave: www.karoszorg.nl of bel 0223-522149.

Tentoonstelling Hellen van Meene

Grote belangstelling voor overzichtstentoonstelling Hellen van Meene. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Binnen drie weken na de opening van de tentoonstelling De Zeven Werken van Barmhartigheid, bezochten zo'n 10.000 bezoekers de Grote Kerk van Alkmaar.

De tentoonstelling biedt een prachtig overzicht van het werk van de in Alkmaar geboren fotografe Hellen van Meene. Haar werk behoort tot de collecties van onder andere het Guggenheim Museum en MoMA in New York en het Stedelijk Museum van Amsterdam. Zaterdagavond 18 mei wordt naar aanleiding van deze tentoonstelling een Barmhartigheidsdiner georganiseerd, een deel van de opbrengsten komt ten goede komen de Stichting Alzheimer Nederland. Met optredens van Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma.

Kijk voor informatie op www.grotekerkalkmaar.nl.

Poppentheater speelt 'Lammetjespap'

Poppentheater Belletje Sterk in Buitencentrum Schoorlse duinen. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk geeft regelmatig poppenvoorstellingen in het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Ellen Scholten verzorgt deze voorstellingen met haar mooie vilten poppen. Zondag 3 mei speelt zij de vrolijke voorstelling met allerlei voorjaarsdieren. Kabouter Zako gaat in dit verhaal op zoek naar de schapen.

De poppenvoorstelling is voor kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders/verzorgers. Na afloop maken alle kinderen een kabouter met wol. De voorstelling begint om 11.00 uur en om 15.00 uur en duurt inclusief knutselen 90 minuten. Vooraf reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk. Buitencentrum Schoorlse Duinen is elke dag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00 en 19.00 uur. Oorsprongweg 1, net buiten centrum.

Ontdek het sieraad van de stad!

Een kijkje nemen in de Grote Kerk. (Foto: (Mike Bink fotografie))

ALKMAAR - De Grote Kerk Alkmaar is het bezoeken meer dan waard! Ook deze zomer is de kerk van dinsdag tot en met zondag voor het publiek geopend en gratis toegankelijk. Vanaf begin mei worden in de kerk op een vijftal donderdagochtenden rondleidingen aangeboden onder leiding van een ervaren gids. Deelname is gratis, men dient van tevoren wel een toegangskaart te reserveren.

Rijke geschiedenis

De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De kerk staat ook bekend als de Grote Sint Laurenskerk en begon als een katholiek gebouw. Sinds de reformatie in 1573 werd de kerk het centrum van de protestantse eredienst. Beide religies hebben veel sporen nagelaten: dat maakt de kerk extra bijzonder. Kunstwerken zoals de beroemde gewelfschildering 'Het Laatste Oordeel' van Van Oostsanen, schilderingen van Van Everdingen en een gloednieuwe permanente tentoonstelling over de indrukwekkende historie van kerk sieren de Grote Kerk Alkmaar. Of bezoek de fototentoonstelling van de Alkmaarse Hellen van Meene, gebaseerd op het schilderij 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', dat al eeuwenlang tot het interieur van de Grote Kerk behoort.

Meer weten over de rondleidingen?

De rondleidingen worden aangeboden op 2 mei, 6 juni, 4 juli, 1 augustus en 5 september om 11.15 uur (alle op donderdag). Deelname aan de rondleidingen is gratis, maar aangezien er beperkt plek is, is het aan te raden om online een ticket te reserveren. Kijk hiervoor bij de betreffende datum op www.grotekerkalkmaar.nl.

Openingstijden Grote Kerk Alkmaar

De Grote Kerk Alkmaar kan van 30 april tot en met 15 september gratis worden bezocht voor bezichtiging en bekijken van exposities. De kerk is deze periode geopend van 11.00 tot 17.00 uur (raadpleeg voor uitzonderingen www.grotekerkalkmaar.nl).

25 jaar Museum van de 20e Eeuw

Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. Directeur Hans Stuijfbergen: "De reacties van bezoekers zijn eigenlijk altijd positief." (Foto: Vincent de Vries)

HOORN - 25 jaar geleden opende het Museum van de 20e Eeuw op 1 april 1994 haar deuren aan de Bierkade in Hoorn. Een museum dat 25 jaar later terug kan kijken op succesvolle jaren met gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Iets waar directeur en oprichter Hans Stuijfbergen natuurlijk trots op is. "De reacties van bezoekers zijn altijd positief en juist dat maakt mijn werk zo leuk", glimlacht hij. "Aan het eind van dit jaar hopen we onze één miljoenste bezoeker te ontvangen."

"De meeste musea worden opgericht aan de hand van een al bestaande collectie, maar wij hadden nog helemaal niets", blikt Hans terug. "Samen met mijn goede vriend Harry van Lunteren, die net als ik belangstelling had voor de recente historie, had ik begin jaren negentig het idee om een museum te openen dat de ontwikkelingen van de laatste honderd jaar laat zien. In geen andere eeuw is zoveel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vrije tijd en mobiliteit." Jarenlang trok het museum veel bezoekers naar de Bierkade en in 2011 verhuisde het museum naar het Oostereiland. "Helaas heeft Harry dat niet meer mee mogen maken; kort daarvoor overleed hij."

Kidsproof

Hans benadrukt: "Ook voor kinderen moet een museumbezoek leuk zijn. We behoren tot de zeventig 'kidsproof' musea in Nederland. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld verkleden als ridder en ligt er altijd speelgoed klaar. Samen met onze 75 vrijwilligers en een paar betaalde krachten doen we er alles aan om het museum aantrekkelijk te maken voor jong en oud." Het museum, voor velen een feest van herkenning, heeft inmiddels dertigduizend objecten. Van scheerapparaten tot stofzuigers, van schrijfmachines tot computers. Tot en met 15 september is de tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld' in het museum te zien. Het is in 2019 vijftig jaar geleden dat de tv-serie werd uitgezonden. Daarnaast kunnen bezoekers, ook tot 15 september, de Märklin-expositie bewonderen. Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld. Tegelijkertijd kunnen bezoekers vanaf oktober nóg een bijzondere expositie bewonderen, zo verklapt Hans. "We willen heel graag een Lego-expositie inrichten. Het is zestig jaar geleden dat het eerste Lego-bouwsteentje op de markt kwam. Een mooi moment om met deze tentoonstelling te komen!"

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Meer informatie: www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het circa tien minuten lopen naar het museum.

Tour de Waard maakt zich op voor jubileum

Bestuur en vrijwilligers in de startblokken (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard komt in beweging in het jubileumjaar van de Tour de Waard. Zondag 18 augustus is het eindelijk weer zover: de start van de vijftigste editie van de ronde van Heerhugowaard. Het bestuur en vrijwilligers van Tour de Waard kijken uit naar de jubileumeditie die deze zomer plaatsvindt.

Vijftigste editie voor de deur

Het bestuur heeft het afgelopen jaar niet stil gezeten om deze vijftigste editie weer tot iets groots te laten groeien. Hans Rendering, voorzitter van stichting Tour de Waard: ''Naast de Rabobank hebben we weer vele sponsoren bereid gevonden om ons evenement financieel te steunen, om van deze speciale editie van de Tour de Waard een succes te maken. Dit jaar hebben we als extraatje een dernykoers met oud-winnaars van Tour de Waard. Na de dameskoers starten uiteindelijk de renners van de elite/beloften en amateurs. Na de huldiging staan er weer zestig vrijwilligers klaar om alles op te ruimen. Laten we hopen dat het goed verloopt. We wensen iedereen vast heel veel plezier op deze speciale dag.''

Zeer Zonnige PCC-Actiedag

Er werd veel gerend, geklommen, gesprongen, gewandeld en gedanst tijdens de PCC-Actiedag (Foto: aangeleverd)

REGIO - Tijdens Goede Vrijdag 19 april vond traditiegetrouw de jaarlijkse PCC-Actiedag plaats. Op deze bijzondere schooldag spannen de PCC-leerlingen zich in voor anderen, dichtbij of ver weg die het minder goed hebben getroffen. Er werd veel gerend, geklommen, gesprongen, gewandeld en gedanst.

De goede doelen die de vijf scholen dit jaar steunen, variëren van stichting Kika, The Ocean Cleanup tot stichting Stop Hersentumoren via Team Jacobien. De PCC-leerlingen van de vijf vestigingen lieten zich sponsoren door familie, vrienden en buurtgenoten voor een keur aan activiteiten die ze op deze dag ondernamen. Op PCC Fabritius in Alkmaar namen de onderbouwleerlingen deel aan een spectaculaire 'obstacle run' in en rond de school. Op PCC Het Lyceum organiseerden de leerlingen van vwo-Xtra een markt voor buurtbewoners, terwijl de bovenbouwleerlingen deelnamen aan een dancemarathon in de aula, of gingen sporten. Ook de traditionele volleybalmarathon die een dag eerder op deze vestiging werd georganiseerd voor eindexamenleerlingen maakt deel uit van de actiedag. Op PCC Heiloo kon gekozen worden tussen een voetbaltoernooi of een wandeling-met-opdrachten.

Ook op PCC Bergen werd gevoetbald of deelgenomen aan een loop door het Bergense Bos.

De leerlingen van PCC Oosterhout renden of wandelden heen en weer tussen Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. Het prachtige weer voegde veel toe aan deze bijzondere schooldag op het PCC. Hoeveel geld er door de leerlingen is verdiend, zal de komende weken duidelijk worden.

Mijn telefoon licht op, een appje van mijn nicht: "Ha Bente! Ik hoorde laatst iemand iets zeggen waar ik mij zéker ook schuldig aan heb gemaakt.. Namelijk het niet meer uitnodigen van mensen waarvan je weet dat ze niet kunnen komen. Dus als eerste: sorry daarvoor.. En als tweede een uitnodiging voor Alex zijn verjaardag, want je bent natuurlijk van harte welkom!"

Het feit dat ze hierover nadenkt en zelfs haar excuses aanbiedt, is hartverwarmend. Hoewel dat voor mij persoonlijk niet nodig was. Het is een vrij gecompliceerd iets. Als mensen mij namelijk wél hadden uitgenodigd voor bijvoorbeeld een feestje, zonder er verder iets bij te zeggen, had ik waarschijnlijk het gevoel gehad dat zij totaal niet doorhadden hoe ernstig en serieus mijn situatie is. Ook zorgt dit ervoor dat het lijkt alsof ik in hun ogen een keuze zou hebben in of ik kan komen of niet, terwijl dit absoluut niet het geval is natuurlijk. En daarbij komt dan weer een schuldgevoel kijken.

Ik weet dat dit een dingetje is voor een boel mensen die ziek zijn, maar ik denk dat het niet aan de uitnodiging op zich ligt, maar dat we allemaal in zo'n situatie behoefte hebben aan maar één ding. En dat is niet vergeten worden. Een uitnodiging komt daarbij in de buurt, maar dat is niet per se waar we op hopen. Waar we op hopen, is dat er nog steeds aan ons gedacht wordt, ondanks dat we niet aanwezig kunnen zijn. Dat ze ons missen wanneer we er niet bij kunnen zijn.

Ik begrijp dat het moeilijk is voor veel mensen om de juiste woorden te vinden. Maar wanneer het uit een warm hart komt, zonder oordelen en verwachtingen, met alleen maar goede intenties, dan kan het bijna niet fout gaan. En íéts zeggen, is bijna altijd beter dan niets zeggen. We willen er gewoon nog graag toe doen. En gelukkig heb ik allemaal mensen om mij heen die mij dat steeds opnieuw laten merken. Waaronder mijn lieve nicht. Een simpele "ik denk aan je" is vaak al genoeg.

Ik hoop dat ik volgend jaar een uitnodiging krijg omdat dat dan de normaalste zaak van de wereld is. Dat ik in mijn veel te drukke agenda moet kijken om naast alle andere leuke dingen een plekje vrij te maken voor de verjaardag van mijn achterneefje. En tot die tijd geniet ik op een afstandje mee van de foto's die met mij gedeeld worden, zodat ik er op een bepaalde manier toch een beetje bij ben!

www.MagicEveryday.nl

Biologisch tuinieren voor leerlingen

Groep 5 van DURV! school Tochtwaard krijgt een rondleiding door de wijktuin aan de Rekerdijk (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Leerlingen van groep 5 van DURV! school Tochtwaard stonden onlangs voor het eerst in hun eigen 'schooltuin'. De komende maanden blijven ze, vijftien dinsdagen lang in totaal, werken aan milieuvriendelijk tuinieren.

Onder leiding van meester Viktor van de Biobus kregen zij een rondleiding langs de minituintjes, de kikkervijver, de composthoop, het insectenhotel en de vogelkastjes. Terwijl boven hen een specht met luid geklop en getik bezig was een populier uit te hollen, maakten de DURV! leerlingen kennis met de spelregels van het kleine tuintjescomplex aan de Rekerdijk. De activiteiten op de schooltuin, die gericht zijn op milieuvriendelijk tuinieren, worden door een schooltuindocent Viktor van de Biobus begeleid.

Avondrestaurant

ZAANDAM - Met ingang van 1 mei is het Avondrestaurant van Zorgcentrum Mennistenerf ook op de vrijdag geopend. U kunt nu dus op alle doordeweekse dagen 's avonds om 17.00 uur een driegangenmenu eten in het gezellige restaurant. Elke dag kunt u kiezen uit verschillende hoofdgerechten. De kosten voor een volledig menu bedragen nog geen 6 euro. U moet wel even van te voren reserveren. Doet u dat door te bellen met de receptie: (075) 6123262.

U kunt ook lunchen in Brasserie 't Pleintje voor een lekkere tosti ham/kaas en belegde ovenbroodjes voor een klein prijsje. Van harte welkom maandag t/m vrijdag van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Adres: H. Gerhardstraat 77.

Edwin Evers band in Uitgeest!

UITGEEST - De Edwin Evers band staat vrijdag 24 mei, na enkele jaren van afwezigheid, weer op het podium van de A9 Studios. Dit wordt het eerste optreden na de succesvolle theatertour die de band dan achter de rug heeft. Deze avond belooft een supergezellig feestje te worden!

Ruim vijftien jaar geleden is de band als muzikale vriendengroep gestart. Sindsdien treedt de Edwin Evers met zijn kornuiten op tijdens feesten, events en festivals. Bekend ook als begeleidingsband van vele artiesten en als huisband van de The Voice of Holland en The Voice Kids. Het optreden start om 21.30 uur en duurt 90 minuten. De afterparty wordt verzorgd door DJ Jacco Silver. Tickets kosten €27.50 in de voorverkoop, meer info op www.bobs.nl. Tickets bij de Primerawinkels in de regio!