Langedijker Nieuwsblad

27 maart 2019

Langedijker Nieuwsblad 27 maart 2019


Team Bos & Jongewaard blikt terug op geweldig evenement

Het team Bos & Jongewaard, klaar voor de start in Heerenveen. (Foto: Ivo Geskus, Studio Special Pixels)

LANGEDIJK - 'Steun Team Bos & Jongewaard voor het goede doel. Langedijker bikkels maken zich op voor De Hollandse 100', kopte het artikel in deze krant op 16 januari. En dat hebben ze geweten! Het team heeft enorm leuke reacties ontvangen op het artikel zelf, maar ook op het initiatief van de workshops. Er werden zelfs spontane donaties overgemaakt.

In aanloop naar het schaatsevenement De Hollandse 100 werden diverse workshops georganiseerd om geld op te halen. Deze workshops, gegeven door sportinstructeurs uit de regio, waren een succes. Laura Jongewaard: "De opbrengst van ruim € 3500,- ging voor de volle 100% naar Stichting Lymph & Co. We willen met name Frank Scholtes van EBI-sport, Ruud en Hassan van Sportsinc, Rudi Vriend van Aerofit en Kim van Doorn van Happy Minds Happy Kids bedanken voor hun medewerking. Leon Beneker en Frans van Straaten zorgen voor een initiatief binnen een initiatief, toppers. Bij Nanette Dalenberg van Schaatstrainingsgroep Geestmerambacht (IJsbaan De Meent Bauerfeind) waren de schaatsers in goede handen. Met aandacht en ervaring werd iedereen op de schaatsbeen gehouden. Slijptechniek Jongewaard zorgde voor de vlijmscherpe schaatsen."

De Hollandse 100

Op 17 maart werd de lustrumeditie van De Hollandse 100 gehouden in en rondom Thialf in Heerenveen. Alle 33 bikkels van team Bos & Jongewaard waren er klaar voor om 10 kilometer te schaatsen en 90 kilometer te fietsen, iedereen met zijn eigen verhaal. De ijsvloer van Thialf was zoals gewoonlijk kwalitatief fantastisch. Met scherp geslepen schaatsen werden de kilometers weggereden. Op de vier schermen rondom de baan konden de deelnemers bijhouden hoeveel ronden er waren afgelegd. Na het schaatsen werden de schaatsen verruilt voor de fietsschoenen. De sterke windkracht maakte fietsen zwaar. Er stond zoveel wind dat het schuim op de Friese wateren stond.

Samen de strijd aan

Het evenement kenmerkte zich, ondanks de aanwezigheid en deelname van diverse bekende Nederlanders en leden van het Koninklijk Huis, door laagdrempeligheid en was zeer gemoedelijk. Samen schaatsen en fietsen, daar gaat het om. Meedoen is genoeg. Om deze reden werden alle deelnemers na afloop beloond met een medaille. Dat de Hollandse 100 vol zit met doorzettingsvermogen, emoties en teamspirit werd op deze dag ook weer duidelijk binnen het team. Door de zware fietsomstandigheden diende een deelnemer van Bos & Jongewaard het fietsen, na het rijden van de eerste lus, helaas op te geven. Zonder aarzelen bood de partner van deze persoon aan de tweede lus te rijden. Het is kenmerkend voor de sfeer.

100% naar onderzoek

Na afloop van deze sportieve dag was de cheque-uitreiking. In totaal is er € 309.272 opgehaald, waarvan € 13.865 van Team Bos & Jongewaard. Deze opbrengst wordt voor 100% ingezet om het onderzoek naar lymfklierkanker te financieren. Tijdens de uitreiking zijn een aantal bijzondere initiatieven extra in het zonnetje gezet, waaronder de actie van de zoons van een deelnemer van team Bos & Jongewaard. Na de kerstdagen zamelden ze kerstbomen in en doneerden de opbrengst. De kerstbomen kwamen vanuit de hele omgeving van Langedijk en zelfs uit Heerhugowaard vandaan! Met de fiets en op skeelers werden de kerstbomen binnengesleept en in korte tijd veranderde de voor- en achtertuin in een dennenbos. De spontane actie van deze drie jongens leverde € 400,- op.

Ondanks dat het helaas nog altijd noodzakelijk is om een evenement te organiseren om geld op te halen voor onderzoek tegen lymfklierkanker, heeft team Bos & Jongewaard met een lach en een traan genoten van het fantastische evenement.

Team Bos & Jongewaard is te volgen op Facebookpagina 'Team Bos en Jongewaard'. Ook doneren is nog steeds mogelijk via www.dehollandse100.nl/team/bos-jongewaard-2/doneren.

Diplomazwemmen Duikerdel

NOORD-SCHARWOUDE - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 24 maart 2019 zwommen met goed gevolg af voor diploma A: Saar Anker, Melle Bakkum, Fien Balder, Sem van Benthum, Eline van Groen, Ties Heideman, Lisa Kooistra, Elja Pieters, Hidde Pos, Daniël Strijbis, Bart van Wamel en Kaighden de Wilde. Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren.

Creatief bezig bij de vrouwenactiviteiten

Op 2 april wordt een spiegel met cd rand gemaakt (mozaiek). (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Gezelligheid, onderlinge verbinding en ontmoeting staan centraal bij de inloop voor vrouwen.

Eens in de maand op dinsdag en wekelijks op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur zijn dames van alle leeftijden welkom bij de spelletjes- of creatieve activiteit, een voorlichting of kookochtend met Chantel. De eerstvolgende inloopochtend op de dinsdag is op 2 april. Dan wordt een spiegel met cd rand gemaakt (mozaiek). De kosten zijn € 3.50 inclusief koffie/thee. Wie ook wil aansluiten, is van harte welkom. Graag wel even aanmelden via tel. 0226-318050 of via mail langedijk@wonenpluswelzijn.nl.

Adres: De Anbouw, Dorpsstraat 610 in Noord-Scharwoude. Volg ook de activiteiten op Facebook: Samen Vrouw Langedijk.

Zwaar beroep

Ben Wansink

Voor mijn huis is men al wekenlang bezig met de aanleg van een nieuwe riolering. De Voorburggracht is opengebroken en er wordt diep gegraven. Het kleine stukje groen, waar ik altijd zo graag naar kijk, is half gesloopt… binnen mum van tijd waren drie prachtige berkenbomen omgezaagd en uitgegraven. In plaats daarvan kwam een nog veel dieper gat, noem het maar gerust een bouwput. Samen met mijn buurtjes keek ik verontrust naar de ontwikkelingen. De sloop van die bomen was best even een schok, maar we begrijpen best dat, om een levensgroot rioolgemaal te kunnen plaatsten, ruimte gemaakt diende te worden. "Waar gehakt wordt vallen spaanders", zei de houthakker en smeet zijn vrouw het huis uit. Sorry, even een onzinnige opmerking tussendoor, ik moet bij de les blijven. Nou, dat gat voor onze huizen werd dus gevuld door dat levensgrote gemaal en de put is grotendeels weer met aarde overdekt. Nu maar hopen dat het gesloopte stuk van dat stukje groen weer snel aangeplant wordt! Maar nogmaals, de buurt heeft begrip voor de acties die ondernomen zijn en hebben bewonderend toegekeken. Wat een werk en wat een gedoe! De mannen die bezig zijn werken stug door, regen en veel wind worden getrotseerd. Die harde werkers blijven positief, zingen zo nu een dan een lied (niet geschikt voor 'The Voice' overigens) en hebben onder elkaar schik. Ik zat al die weken binnen met mijn gebroken heup en heb dat allemaal mogen aanschouwen. "De werkdruk is zo hoog en veel te volle klassen!", hoor ik een stakende onderwijzer roepen. Nou, ik heb zelf in het onderwijs mogen werken en neem van mij aan dat die werkdruk niets vergeleken is met dat beroep van die diepgravende en keihard werkende mannen. 's Morgens om een uur of 7 beginnen en doorgaan tot diep in de middag als dat nodig is. Ik heb nu gezien (en nog niet eens zelf gedaan) wat een zwaar beroep is! Graven en zwoegen in de vette modder, sjouwen met zwaar materieel, doornat worden en maar doorgaan! Deze werkers mogen van mij op een 55ste met pensioen en als dank voor dat zware werk een gratis reisje naar een vakantieplek naar keuze maken, een dag of twintig. Dan moeten we die C02-uitstoot van hun vliegtuigen maar accepteren...

Rafaela Mulders zwemt NJJK limiet op drie afstanden

NOORD-SCHARWOUDE - De afgelopen twee jaar plaatste Rafaela Mulders van zwem- en poloclub de Reuring zich bij de beste 24 van Nederland bij de Minioren. Zondag 17 maart trok ze deze lijn door op de derde ronde van het junioren / jeugd circuit in Alkmaar.

Vijf medailles voor de Reuring

Eerst haalde ze de limiet op de 50 meter vrije slag in 31.82 (derde plaats), maar die zou ze alleen mogen zwemmen als ze ook de 100 meter vrije slag zou halen. Daar slaagde ze voortreffelijk in, want deze derde plaats met 1.07.93 was meer dan voldoende. Ze verdiende daar ook maar meteen een bonuslimiet mee: de 200 meter vrij. Kortom: een prima middag voor haar, met als toetje een eerste plaats op de 200 vlinder in 3.17.86. Rafaela staat vijfde van Nederland op dit nummer. Minstens zo goed en zeker verrassend was de tweede plaats op de 50 meter school van Marieke van Schaik in 44.56, haar eerste Regiomedaille. Ook Jacco Baaleman weerde zich voortreffelijk: op de zware 400 meter wisselslag derde in 6.39.14 en bovendien een superverbetering van zijn 100 meter rugslag: 8 seconde en een tijd van 1.25.72. Een mooi gevecht op de 200 vrij tussen Jidde Rademaker en Pim Groen in respectievelijk 2.56.78 en 2.57.09, beiden voor het eerst onder de drie minuten grens. Prima, zowel qua tijd als uitvoering: de 50 meter vrij in 29.58 en de 100 meter vrij in 1.06.73 van Meike Kooistra. Ook Ilse Grootjes, net terug uit Engeland, noteerde een hele mooie 32.02 op de 50 vrij. Zoë Prins tenslotte zwom een prima 35.07 op dezelfde afstand.

Lief Langedijk concert waar spektakelstuk

Judith Sanstra van Wonen Plus Welzijn krijgt de bokaal overhandigd door Marieke Neesen-Barten. (Foto: Marjolein Ansink)

OUDKARSPEL - Voor de achtste keer werd het Lief Langedijk Concert in de Allemanskerk georganiseerd en het werd een vlekkeloos spektakel waarin het thema 'Memories' centraal stond. De Allemanskerk was omgetoverd tot een waar theater met prachtige lichteffecten en animaties.

Een belangrijk onderdeel van deze avond is de uitreiking van de jaarlijkse Martin Neesen Prijs aan een persoon of organisatie die zich binnen de Langedijker gemeenschap zeer verdienstelijk maakt. In totaal hadden 16 organisaties zich aangemeld. Na een zorgvuldige procedure gevolgd te hebben werden er tenslotte drie genomineerd. De Stichting Sociale Winkel, de Stichting Wonen Plus Welzijn Langedijk en de Stichting Vrienden van de Sint. Hoewel met name de laatste alles uit de kast had gehaald, zelfs de Sint en een pieterman maakten hun opwachting, ging de prijs uiteindelijk naar Wonen Plus Welzijn Langedijk. Voorzitter Frits Westerkamp maakte dit bekend, secretaris Marieke Neesen-Barten overhandigde de prachtige bokaal, opnieuw gemaakt door Marije Wolfswinkel van Atelier Lichtraamwerk. De cheque van € 10.000 werd overhandigd door penningmeester Dick Bootsman aan welzijnsconsulenten Judith Sanstra en Petra Schoon. Zij gaven aan dat het geldbedrag zal worden besteed aan een ontmoetingshuis voor dementerende mensen in Langedijk.

Tijdens het lied Shower the people (with love) werden harten het publiek in gegooid. Foto: Marjolein Ansink

Volgend jaar weer

Aan de bezoekers van het Lief Langedijk Concert werd gevraagd om een financiële bijdrage te geven voor het goede doel van de avond: het project van Wonen Plus Welzijn Langedijk ter ondersteuning van mantelzorgers die thuis zorgen voor mensen met dementie. Dit goede doel was al ruim voor de nominaties voor de Martin Neesen Prijs door Marieke Neesen-Barten bepaald. In totaal werd 1058 euro gedoneerd en dat bedrag werd door Lief Langedijk verdubbeld tot 2116 euro. Dit alles werd omlijst door zang en muziek van zangeres Helen Botman die samen met Peter van Vleuten, Evelyn Kallansee, Karl Adams en Giancarlo Romita de ruim 200 aanwezigen tot een staande ovatie brachten.

Marieke Neesen-Barten beloofde tot slot, dat het volgende concert gehouden wordt op 20 maart 2020.

Zwefilo clinic voor de Triathlon van Langedijk

LANGEDIJK - Triathlonvereniging Zwefilo organiseert ook dit jaar weer een achtweekse clinic om je voor te bereiden om de 1/8 Triathlon van Langedijk!

De clinic start op dinsdag 16 april met een kennismakings-/voorlichtingsavond.

Onder deskundige begeleiding wordt vervolgens driemaal per week getraind voor het zwemmen, fietsen en hardlopen.

Er wordt getraind op allerlei niveau's en iedereen vanaf 14 jaar kan meedoen.

Ook zit er bij de clinicdeelname een startbewijs voor de 1/8 Triathlon Langedijk, die op woensdag 19 juni wordt gehouden.

Daag je vriend(inn)en, collega's of familie uit en voltooi dit jaar een 1/8 triathlon! De afstanden zijn 600 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen.

De kosten van deze 24 trainingen zijn € 85,- per persoon, inclusief de inschrijfkosten voor deelname aan de Triathlon Langedijk.

Op www.zwefilo.nl vind je alle informatie en een inschrijfformulier. Voor andere vragen kun je ook mailen naar ledenadministratie@zwefilo.nl. Reageer snel, want er is beperkte ruimte en VOL = VOL!

Lezing Krabbenddam

(Foto: )

De Kardinaalsmuts van Krabbendam

KRABBENDAM - Meneer Vermeer en meester De Vries zijn de sprekers op vrijdag 5 april, met als thema: plant en tuin. Het belooft een avond te worden waarop u niet een tuintijdschrift leest, maar beleeft!

De Hovenier, meneer Vermeer, zal uitweiden over de herkomst en verzorging van planten, ook zal hij verhalen vertellen uit zijn praktijk als hovenier. Meester de Vries zal u meenemen in meeslepende geschiedenissen, u vertellen hoe planten aan hun naam zijn gekomen en u gedichten voordragen. Voordat u het weet is het tijdschrift uit en weet u hoe het zit met die paarse muts van de kardinaal! Tuinentovenaar, Ruud Vermeer, en meester De Vries hier uit de buurt komen, en wel uit ons eigen Krabbendam/Warmenhuizen. Echte verhalenvertellers, niet alleen in de tuin maar nu ook in het Schuurkerkje in Krabbendam. Wilt u weten hoe u met simpele ingrepen van een tuin uw buitenparadijsje maakt kom dan op vrijdag 5 april naar Krabbendam. Een heerlijke kop koffie vooraf en een borreltje toe. Krabbendammer erfgoed, Kerkpad 15, Krabbendam (Warmenhuizen). Aanvang: 19:30 uur. Kosten: € 7,50 per persoon. Aanmelden: http://www.krabbendammererfgoed.nl/meneer-vermeer.

10 vragen aan: Theo Bakker

Theo Bakker

Antwoord op de vraag van Carolan van der Woude: wat is je mooiste herinnering bij de brandweer?

Dat zijn er veel: mooie, grappige, trieste en heftige. Rode draad bij dit alles is dat je mensen in nood kunt helpen. En in dit verband is mijn mooiste herinnering een heel heftige: bij een zwaar auto-ongeluk heb ik een meisje gereanimeerd, waardoor zij nog twee dagen heeft kunnen leven. Dat heeft haar familie de gelegenheid gegeven om nog afscheid van haar te nemen, wat anders niet gekund had. Zij waren daar dankbaar voor en ik ook dat ik dit voor deze familie heb kunnen doen.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Theo Bakker, 58 jaar en getrouwd met Reinanda Bak. Wij hebben twee zoons en een dochter: Reinout, Werner en Janine. Na 25 jaar in Langedijk gewoond te hebben, wonen we nu in Heerhugowaard De Noord, waar ik ook geboren ben, op een boerderij. We hebben twee honden, twee pony's en een kat. Mijn hobby's zijn wandelen, motorcross, enduroritten en autoracen met Raceteam Langedijk. Samen met Reinanda ben ik in 1987 Autoservice Bakker gestart aan de Koog in Zuid-Scharwoude. In 1993 is ons bedrijf verhuisd naar de Oostelijke Randweg 4. Hier hebben we, na de nieuwbouw van 1993, ons bedrijf later uitgebouwd met een schadewerkplaats, een showroom en een leasemaatschappij. Per 1 januari jl. heeft onze oudste zoon de werkplaats overgenomen.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben er ien van Tinus Bakker en Lies Bakker-Peerdeman. Mijn vader werkte vroeger bij Leegwater en had daarnaast een klein tuindersbedrijf en mijn moeder regelde het huishouden. Beiden zijn inmiddels overleden, maar ik vind het leuk dat ze onze kinderen en de opbouw van ons bedrijf nog meegemaakt hebben.

Wat heeft u met Langedijk?

Heel veel! Behalve dat ik er 25 jaar gewoond heb en dat onze kinderen er geboren zijn, is ook mijn bedrijf er gevestigd en heb ik in de loop der jaren heel veel Langedijkers leren kennen. Dat kwam ook doordat ik 25 jaar bij de vrijwillige brandweer zat, de afgelopen 10 jaar trouwens zowel bij Langedijk als in Heerhugowaard-De Noord. In november 2018 heb ik hier afscheid genomen. Ik kijk terug op een intensieve en boeiende periode, waarin ik me met voldoening en passie heb ingezet voor de brandweer.

De mooiste plek in Langedijk?

Voor mij zijn dat drie plekken en wel de vestigingsplaatsen van ons bedrijf: Koog 22, de plek waar ooit de camping van Rem Komen stond en waar wij ons bedrijf zijn begonnen in 1987, en Oostelijke Randweg 4 en 2e Industriestraat 16 in Noord-Scharwoude, waar momenteel ons bedrijf gevestigd is. Dit zijn voor mij de plekken waar we onze droom hebben kunnen ontwikkelen en ook weer door hebben kunnen geven aan onze kinderen. Daarnaast wil ik ook het Oosterdelgebied noemen, waar we veel gevaren hebben, een mooi stukje Langedijk.

En wat de lelijkste?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar dat zijn voor mij de plekken waar ik met de brandweer heftige dingen heb meegemaakt: dodelijke ongevallen en grote branden. Ik rijd of loop natuurlijk nog vaak langs die plekken en dan denk ik altijd aan wat daar gebeurd is.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

De geboorte van onze kinderen, mijn Koninklijke onderscheiding die ik 5 jaar geleden mocht ontvangen en waar ik bijzonder trots op ben, mijn tijd bij de brandweer. Het mooie dagje uit dat ik voor de bewoners van Oosterheem en De Kleine Ark heb georganiseerd ter gelegenheid van mijn 50ste verjaardag: een dag met een glimlach.

Als u burgemeester was, wat zou het eerste zijn wat u aanpakte?

Er zijn zo geen punten die ik kan noemen. Ik vind dat het in Langedijk helemaal niet zo verkeerd gaat: dit is een dorp waar veel gebeurt en veel georganiseerd wordt en waar de mensen er voor elkaar zijn als er iets is.

Het beste advies dat u ooit kreeg?

Het advies om zelfstandig ondernemer te worden en ons bedrijf te starten. Mijn vrouw Reinanda wees mij erop dat er aan de Koog een bedrijf te koop kwam (het bedrijf van Rem Komen) en na veel gesprekken aan de spreekwoordelijke keukentafel met Reinanda en mijn adviseur en vriend Anton Ursem heb ik de knoop doorgehakt en begon ik voor mezelf. Zowel Reinanda als Anton hebben alle ontwikkelingen van ons bedrijf meegemaakt en we zijn allemaal trots op wat er nu na 32 jaar staat. Ook is het mooi dat we nu het stokje al voor een deel over kunnen dragen aan de volgende generatie.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat wilt u hem vragen?

Ik zou hiervoor graag mijn zoon Reinout op willen geven. Als de nieuwe en jonge generatie ondernemers kijkt hij weer anders tegen zaken aan. Daar ben ik trots op en dat wil ik graag een podium geven.

Reinout, hoe kijk jij in deze moderne tijd aan tegen ondernemen in het algemeen en tegen garagebedrijven in het bijzonder? Hoe kunnen garagebedrijven met hun tijd mee gaan en een antwoord geven op allerlei ontwikkelingen als het overschakelen naar elektrische auto's, de richtlijnen voor CO2-emissie en andere milieueisen en op ondernemen in de digitale wereld?

Cees Bood in Aan tafel met...

door: Ben Wansink

BROEK OP LANGEDIJK - Hoewel de publieke belangstelling dit keer tegenviel, was het gesprek dat oud-burgemeester Jan Hoekema afgelopen vrijdag met Cees Bood, vestigingsdirecteur van scholengemeenschap Jan Arentsz, voerde er niet minder interessant om.

Integendeel: Bood (62 jaar) toont zich nog steeds een bevlogen onderwijsman die, ondanks dat de jaren gaan tellen. Hij is nog altijd de inspirerende leider van zijn school, die probeert het allerbeste uit iedere leerling te halen. Zelf nog contact houden met die leerling door het geven van lessen Nederlands en daarnaast altijd op zoek naar verbeteringen. Zijn school mag dan wel als goed uit het inspectierapport komen, maar dat is zeker geen reden om achterover te leunen. Hij vindt het enorm belangrijk dat ook de directeur direct contact met iedere leerling houdt. 's Morgens een hand en 's middags een goede dag wensen hoort bij de dagelijkse routine van Cees Bood. "Stel je oordeel uit en zoek uit waarom een leerling fout gehandeld heeft", stelt Bood en voegt er slim aan toe dat dit ook voor de ouders/opvoeders geldt die wel eens al te snel een docent ergens de schuld van geven. Bood ziet zichzelf niet als eens 'de schaapsherder' die uit alle macht probeert de leerlingen binnen onder controle te houden. Liever noemt hij zichzelf 'de bijenhouder': bereid tot stimuleren van het eigen initiatief met de docent. Niet als allesweter maar als coach van een jong mens op weg naar de volwassenheid! "Houd de jeugd niet klein, maar laat ze uitvliegen!", zo eindigde Bood deze mooie beeldspraak. Op de vraag van Hoekema hoe Cees denkt over de onderwijsstakingen en met name de financiële beloning antwoordde Bood: "Ik verdien genoeg, anders had ik maar een ander vak moeten kiezen. Problemen? Die zijn om opgelost te worden en mogen nooit meegedragen worden zonder oplossingen: Hou je emmer leeg!"

Het volgende gesprek vindt plaats vrijdag 5 april met als gaste notaris Helma Bokhorst.

Waarland haalt enorm bedrag op voor sporthal

De gemeenschap van Waarland heeft een enorm bedrag opgehaald voor de nieuwe sporthal. (Foto: aangeleverd)

WAARLAND – Superlatieven schieten tekort na afloop van de veiling die zaterdag 16 maart is gehouden voor de nieuwe sporthal in Waarland. In de bomvolle sportzaal van Waarlands Dorpshuis bleken de 394 kavels - die er in zes uur doorheen zijn gejaagd - goed voor een opbrengst van € 217.540,-.

De 394 kavels waren zo weg

Een fenomenaal bedrag, dat echter nog mooier werd: als klap op de vuurpijl maakte Theo Wever, voorzitter van Sportpodium Waarland, bekend dat drie Waarlandse bedrijven (die anoniem willen blijven) gezamenlijk 'de verdubbelaar' hebben ingezet, wat het totaalbedrag op € 435.080,- bracht.

Heel Waarland was uitgelopen en getuige van een gedenkwaardige avond, in de sportzaal die dit jaar plaats gaat maken voor een volwaardige sporthal. Voorafgaand aan de veiling verrasten de Vrienden van Con Zelo - een club mensen die Con Zelo handbal en voetbal een warm hart toedragen - Sportpodium Waarland al met een cheque van € 5.000. Vervolgens haalden veilingmeesters Marcel Noppen en Rober Dol, onder toeziend oog van notaris Jan Salman, alles uit de kast om in een razend tempo het onderste uit de kan te krijgen voor elke kavel.

Grof geboden

Een aantal highlights: kool en andere landbouwproducten gingen grif van de hand, vier uur twee tuinvrouwen bracht € 1520,- in het laatje, voor montage, demontage en transport van 300m2 steigerwerk werd € 10.000,- neergeteld. Een bezoek aan de Tweede Kamer leverde € 2600,- op en een minuut gratis boodschappen doen bij Jumbo Niedorp € 900. Voor het spitsentrio Jan, John en Niels werd € 2000,- geboden en een biljartclinic met topbiljarter Sam van Etten leverde € 3200 op. Maar ook voor rondvluchten, vakanties, Mini en Ferrari rijden werd grof geboden.

Sint Maartenschool bakt stapels pannekoeken

De pannekoeken werden enthousiast ontvangen in het Behouden Huis. (Foto: Tijs Hooiveld)

OUDKARSPEL - De leerlingen van groep 5 van de Sint Maartenschool, bakten vrijdag stapels pannekoeken onder leiding van juf Melissa, directeur Ariane en enkele moeders.

Vervolgens werden de lekkerijen in een bolderkar naar Het Behouden Huis vervoerd. Daar zaten zo'n dertig dames en heren klaar om de pannenkoeken te verorberen. Deze groep mensen bezoekt wekelijks Het Behouden Huis tijdens de 'Doet en Ontmoet'-middag en voor hun handwerkochtendje. Dit hele gebeuren was georganiseerd in het kader van de Nationale Pannenkoekdag, waarbij scholen mee kunnen doen om pannenkoeken te bakken voor ouderen in hun omgeving. De Sint Maartenschool heeft op deze manier weer vele bezoek(st)ers van Het Behouden Huis blij gemaakt met hun zelfgebakken pannenkoeken.

Laatste week early bird Beddenrace

Je kunt je nog tot 31 maart inschrijven voor deelname aan de Beddenrace 2019! (Foto: Remon Stroomer)

LANGEDIJK - De Beddenrace Langedijk vindt traditiegetrouw op de laatste zaterdag van augustus plaats. Om 19.00 uur zal het startschot klinken en zullen de vele bedden weer door de straten van Noord-Scharwoude racen.

Passen de hardloopschoenen nog? Hoe is de conditie na de winterstop? Zullen we volgende week weer een rondje hardlopen? Lopen we dit jaar voor de lol of toch voor snelheid? Dit zijn de vragen waar de deelnemers zich vandaag de dag mee bezig houden. Maar sommige van deze deelnemers hebben de eerste stap al gezet. De organisatie heeft namelijk al een flink aantal inschrijvingen ontvangen. Na het succes van vorig jaar is de Early Bird-actie ook dit jaar opgetuigd. Deelnemers die zich in maart inschrijven, maken grote kans op een mooie prijs. Deze deelnemers die zich voor 1 april inschrijven, kunnen een persoonlijke actiefoto op canvas winnen. In totaal winnen 5 bedden ieder een persoonlijke actiefoto. De actie stopt 31 maart om 23.59 uur. Men kan zich daarna gewoon inschrijven voor de Beddenrace. Inschrijven kan via www.SportEventsLangedijk.nl.

Al één jaar Gewoon Simoon in Waarland

Bij Gewoon Simoon is het heerlijk shoppen! (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

WAARLAND - Ruim een jaar geleden deed ze het gewoon: haar eigen kledingzaak beginnen. Op een prachtige plek in Waarland. Met een uitstraling alsof het haar eigen woonkamer is. Precies zoals de Waarlandse Simone Dekker dat voor ogen had.

"Ik ben blij dat ik deze stap genomen heb en word heel gelukkig als ik een blik in mijn winkel geworpen heb! Voor iedereen die er nog leuker uit wil zien, heb ik zeker iets passends voor een zeer betaalbare prijs. Van goeie jeans tot frisse tops, leuke jurkjes en vesten. Op dit moment loopt de winkel over van de vrolijke kleuren. Geel, rood, roze, groen. Gewoon heel zomers. Maar ook voor de liefhebbers van zwart-wit items is er volop keus!"

Bij Simoon ben je aan het juiste adres voor een ècht goed zittende broek. Casual is de stijl die de collectie van Gewoon Simoon kenmerkt, maar een mooie blouse of speciaal jurkje vindt u ook in de mooie en ruime winkel. Letterlijk voor ieder wat wils.

Ook al holt ze niet achter de laatste trends aan, Simoon vernieuwt de collectie wel continu. "Regelmatig ga ik naar het Confectiecentrum in Amsterdam om inkopen te doen om mijn winkel weer aan te vullen en zo blijf ik op de hoogte wat er gebeurt in de mode. Ik let daarbij op pasvorm, kwaliteit en ook of ik het zelf zou willen dragen. En het moet betaalbaar zijn natuurlijk."

Gewoon Simoon, Kerkstraat 63 in Waarland, tel. 06-12489280. Op op dinsdag tot en met vrijdag, van 09.30 tot 17.30 uur, en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor leuke acties ook op haar Facebookpagina.

Gratis Salsa proefles in Alkmaar

Salsa leren kan iedereen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Dansschool Cuba Tellama houdt maandag 1 april en woensdag 3 april een gratis proefles Salsa voor beginners. De lessen beginnen om 19.00 uur in Wijkcentrum Daalmeer.

Voor de zomer nog Cubaanse Salsa leren? Dat kan bij Dansschool Cuba Tellama. Na de proefles kunnen belangstellenden zich inschrijven voor de hele cursus van twaalf lessen die 7 april start. Mensen met Salsaervaring kunnen een proefles afspreken via de administratie van de dansschool; info@dansschoolcubatellama.nl. Betaling via AlkmaarPas tickets en HuygenPas is mogelijk.

Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Op zoek naar een ontspannen, gezellige en sportieve bezigheid? Dan ben je bij dansschool Cuba te Llama aan het juiste adres! Iedereen kan Salsa-dansen leren, van jong tot oud en ongeacht je leeftijd of afkomst.

Vanaf de eerste les neemt de professioneel geschoolde docent Alberto bezoekers mee in zijn enthousiasme en al na vier lessen zijn deelnemers in staat om de salsa te dansen!

Alle informatie over de dansschool op www.dansschoolcubatellama.nl.

Slaapkenner Nico van de Nes opent derde vestiging

(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

BROEK OP LANGEDKIJK- Slaapkenner Nico van de Nes opent woensdag 27 maart de derde vestiging van het familiebedrijf in Broek op Langedijk. Met de uitbreiding van de showroom aan de Middelmoot zet Nico van de Nes een volgende stap met de onderneming die rond 1925 opgestart werd door zijn oma in Ursem. "Mijn ouders namen de zaak over waarna ik het familiebedrijf in 1989 voortzette, samen met mijn vrouw Jolanda. Met onze kinderen Kim en Lars gaat de vierde generatie het straks ook voortzetten. Kim runt onze vestiging in Schagen, samen met Monica, Lars werkt als monteur en vakkundig stoffeerder langs de weg voor ons familiebedrijf. Uw aanspreekpunt in Broek op Langedijk is onze nieuwe collega Bert."

Exclusief Zweeds merk Viking

De entree van Slaapkenner Nico van de Nes in Broek op Langedijk. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
Pullman is goed vertegenwoordigd in de nieuwe vestiging. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
Een boxspring van AVEK. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

In Broek op Langedijk heeft Slaapkenner Nico van de Nes 1000m2 ter beschikking waardoor de klant goed de mogelijkheid krijgt om de tentoongestelde ledikanten en boxsprings te bekijken die op de begane grond en eerste verdieping opgesteld staan. "In onze nieuwe vestiging hebben wij Viking erbij gekregen", vertelt Nico. "Dit is een nieuw Zweeds merk slaapcomfort wat wij alleen in Broek op Langedijk voeren. Overigens zijn wij daarin sowieso de enige ondernemer in deze regio die dit exclusieve merk voert". Maar ook andere merken zijn goed vertegenwoordigt bij Slaapkenner Nico van de Nes zoals: Pullman, AVEK, Auping en SOMNUS, een Engels bedrijf die handgemaakte matrassen maken met alleen natuurlijke materialen.

Hoge kwaliteit

In de textielhoek is een ruim assortiment bedtextiel met merken zoals VanDyck, House in Style, HomeLinen, Essenza, Bella Donna en Beddinghouse. "Wij kiezen bewust voor merken uit de Benelux, Duitsland en Engeland vanwege de hoge kwaliteit waar zij voor staan. Zo weten we zeker dat we de garantie op goede producten kunnen bieden en het slaapcomfort op allerlei manieren verbeterd wordt", licht Nico toe.

Goed slaapcomfort

Vanzelfsprekend is er daarnaast een eigen collectie van de formule die Slaapkenner voert waarbij Slaapkenner Nico van de Nes is aangesloten. De eigen collectie van Slaapkenner bestaat uit NOX en Optisleep. Nico: "Zo bieden wij de klant verschillende slaapsystemen die in elke lighouding resulteert in een ultiem slaapcomfort in zowel de boxsprings als voor in de ledikanten. Wij staan achter onze producten waarbij ons onderscheidende karakter ligt in het feit dat wij een familiebedrijf zijn en alles in eigen beheer hebben. Daarom hebben wij vaste monteurs en stoffeerders in dienst. Zo heb je altijd contact met een bekend gezicht en dat is fijn. Hier word je met passie voor het vak behandeld waarbij kwaliteit en een goed contact met de klant voorop staat."

Scherpe aanbiedingen

Slaapkenner Nico van de Nes viert de opening van de nieuwe vestiging aan de Middelmoot in Broek op Langedijk tien dagen lang. Tijdens deze tien dagen zijn er scherpe aanbiedingen in alle drie de vestigingen van het familiebedrijf. Zie hierover meer in de advertentie in deze krant.

Vestigingen

Slaapkenner Nico van de Nes in Schagen richt zich evenals de nieuwe vestiging in Broek op Langedijk op slaapcomfort, terwijl de vestiging in Ursem is gespecialiseerd in slapen en wonen.

Zie voor meer informatie en contactgegevens van de vestigingen: www.slaapkennernicovandenes.nl

Tea & Beans stopt in Langedijk

(Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Tea & Beans stopt met de winkel in Noord-Scharwoude en gaat de pijlen helemaal richten op de winkel in Schagen.

Tea & Beans heeft in Schagen een goedlopende koffie- en theespeciaalzaak. Toekomstplannen voor deze winkel maken de tweede winkel in Noord-Scharwoude teveel en kan met het huidige team moeilijk gecombineerd worden. Er is gekeken en gezocht naar een goede invulling en opvolging.

De winkel blijft een koffie- en theewinkel met een soortgelijk assortiment aan producten. Silvia, een medewerkster van Tea & Beans toonde interesse en zal onder een eigen naam de winkel aan de Dorpsstraat voortzetten. Dit is de laatste week dat het vaste Tea & Beans team achter de toonbank staat. Per 1 april geven zij de sleutel over aan de nieuwe eigenaresse.

"Wij wensen Silvia veel succes en bedanken al onze klanten voor de mooie tijd in Noord-Scharwoude. We hopen u in Schagen zeker nog eens te treffen voor een praatje, heerlijke koffie en theesoorten en andere lekkere verwennerijtjes."

Clubkampioenschap Kolfvereniging Op Maat

De verschillende prijzen werden door de winnaars enthousiast ontvangen. (Foto: aangeleverd )

ZUID-SCHARWOUDE - In De Roode Leeuw werd dinsdag 19 maart gekolfd om het kampioenschap van Kolfvereniging Op Maat.

In de weken er voorafgaand hadden de deelnemers allen een kolfpartij gespeeld die meegenomen mocht worden naar de finale dag. Verschillende kolvers hadden een partij staan boven de 50 punten. Om 14.00 uur werd er gestart waarbij enkele vierdeklassers zich meldden voor de topposities: Harm Draisma 51 - 102; Theo Wijker 51 - 102; Aris Bouwens 51 - 101. Ook tweedeklasser Piet Moeijes en eersteklasser Dick IJff meldden zich boven de 100 punten.

Enthousiaste winnaars

Richard Groot zette er de druk op door een prima partij van 55 punten, zijn totaal: 150. Aris Bouwens kolfde ook sterk en behaalde 51 punten, zijn totaal: 152. Dick IJff hield het hoofd koel en sloeg 54 punten, zijn totaal: 155. In de laatste partij kwamen Harm, Theo en Piet niet verder dan 20, 44 en 44 punten wat betekende dat Dick IJff als nieuwe clubkampioen kon worden gehuldigd. Secretaris Ton Beers reikte daarna de verschillende prijzen uit welke door de winnaars enthousiast werden ontvangen.

Kampioen werd Dick IJff

Kampioen werd Dick IJff met 155 punten, 2. 152 pnt. Aris Bouwens, 3. 150 pnt. Richard Groot. Hoogste dubbele serie 144 pnt. Piet Moeijes. Hoogste finale serie 139 pnt Peter Beers. Beste Super en 1e klas 138pnt. Ton Beers. Beste 2e klas 144pnt. Klaas Jan Wagenaar. Beste 3e klas 131 pnt. Rob vd Ben. Beste 4e klas 146 pnt. Theo Wijker. Aanmoedigingsprijs Louis Winder. Enthousiast kolver Henk Nijmeier verraste de winnaar bovendien met een prachtige Aubergine, een toepasselijk strikje welke alleen door clubkampioenen van Op Maat mogen worden gedragen.

Het Baken wandelt voor water

Het Baken heeft met succes gewandeld voor water. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Groep 7 en 8 van basisschool het Baken in Sint Pancras heeft op 20 maart meegedaan aan Wandelen voor Water in Tanzania.

Er liepen 43 kinderen mee, die ruim 5 kilometer lang 6 liter water in een rugtas meedroegen. Dit om te ervaren hoe het is voor kinderen in droge gebieden om water te moeten halen. De kinderen werden gesponsord door familie en kennissen en haalden bij elkaar een bedrag van maar liefst € 965,- op. Rotary Langedijk / Geestmerambacht schonk € 500,- en nu kunnen 183 kinderen in Tanzania worden geholpen.

Edwin Evers Band naar A9 Studios

De Edwin Evers Band weet er altijd een feestje van te maken. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - De Edwin Evers Band staat vrijdag 24 mei, na enkele jaren van afwezigheid, weer op het podium van de A9 Studios. Deze avond belooft een supergezellig feestje te worden!

Ruim vijftien jaar geleden is de band rond de razend populaire radio-dj Edwin Evers als muzikale vriendengroep gestart. Sindsdien treedt de band op tijdens feesten, evenementen en festivals. Bekend is zij ook als begeleidingsband van vele artiesten en natuurlijk als huisband van de tv-programma's als 'The Voice of Holland' en 'The Voice Kids'. Het optreden start om 21.30 uur en zal negentig minuten duren en de afterparty wordt verzorgd door DJ Jacco Silver. Tickets kosten € 27.50. Er zijn ook VIP-tickets beschikbaar. Meer weten? Neem dan een kijkje op www.bobs.nl. Wees er snel bij, want op is op!

"Tellers klaar? Tellen maar!"

Centraal tellen vond plaats onder toeziend oog van het stembureau en geïnteresseerde inwoners (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

SINT PANCRAS - Burgemeester Leontien Kompier gaf donderdag om 9.00 uur in Sporthal De Oostwal het startsein voor het centraal stemmen: "Tellers klaar? Tellen maar!"

Centraal tellen voor transparantie

'Tellers klaar? Tellen maar!' (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Gemeente Langedijk telde in de sporthal de uitgebrachte stemmen van de gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap. Bij centraal tellen voeren de stembureaus na het sluiten van de stemming om 21.00 uur alleen een voorlopige telling uit op lijstniveau. Het stembureau telde die avond dus niet de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurde donderdagmorgen op een centrale locatie.

Onder toeziend oog

Centraal tellen vindt plaats op één locatie onder toeziend oog van het gemeentelijk stembureau en geïnteresseerde inwoners. Het proces is zo transparanter. Naar verwachting is het ook efficiënter en betrouwbaarder. Stembureauleden hoeven niet tot diep in de nacht door te tellen. Het is aannemelijk dat scherpe, uitgeruste tellers minder telfouten maken dan mensen die al de hele dag in de weer zijn. Dit kan bijdragen aan een nauwkeurigere uitslag. Gemeente Langedijk doet mee aan het experiment centraal tellen bij de gecombineerde Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op 20 maart en bij de verkiezingen van de Nederlandse leden van het Europees Parlement op 23 mei.

Oproep van minister

De gemeenteraad heeft op dinsdag 29 januari het besluit genomen gehoor te geven aan de oproep van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, die gemeenten via een brief had opgeroepen om mee te doen aan het experiment centraal tellen. Zo wil BZK onderzoeken of het tellen van stemmen efficiënter, betrouwbaarder en transparanter kan.

Modeshow bij SARI Fair Fashion

Duurzame mode. Dat past u precies. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Zaterdag 6 april is de voorjaarsmodeshow bij SARI Fair Fashion, om 13.30 en 15.00 uur.

Foto: aangeleverd

De warme dagen in februari en de storm die maar niet ophield in maart liggen nog vers in het geheugen. Zo verschillend kan het zijn in het Hollandse voorjaar. Gelukkig is SARI Fair Fashion daar helemaal op ingesteld. Niet alleen hebben ze fijne jurken, koele witte blouses, fleurige shirts met en zonder print ingekocht; óók daarbij passende vestjes. Van spierwit tot knalrood. Of toch die appelgroene trui voor de wat frissere dagen? Met een stoere spijkerbroek? SARI introduceert graag de nieuwe merken: AMOV en Tranquillo. Jong en eigenwijs. En alles duurzaam geproduceerd. Van het zaadje in de grond tot en met aan het hangertje in de winkel: milieu-, maatschappij- én modebewuste kleding. Niet alleen de drager, ook de maker van deze kleding houdt er een goed gevoel aan over. En als u dat weet, dan zit het nóg lekkerder. Kom en kijk uw ogen uit in de winkel of op www.sari-fairfashion.nl. Duurzame mode. Dat past u precies. SARI Fair Fashion Langedijk. Dorpsstraat 547 Noord Scharwoude, tel. 0226-320242. Dinsdag tot en met vrijdag 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag 10.00 tot 16.00 uur.

Leeghaal Dagen bij Bakkerij Jonker

Leeghaal Dagen bij Bakkerij Jonker. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Maar liefst 50% korting op het complete assortiment van Bakkerij Jonker in het filiaal in Noord-Scharwoude. Dat kan alleen tijdens de Leeghaal Dagen bij Bakkerij Jonker.

"Wij gaan verbouwen en dus moet onze winkel in Noord-Scharwoude helemaal leeg. Vrijdag 29 en zaterdag 30 maart organiseren wij daarom in het pand aan de Dorpsstraat 591 de Leeghaal Dagen en bieden wij het complete assortiment daar aan met 50% korting", aldus eigenaar Ed Jonker. "Onze Bakkerij Jonker-vestiging in Noord-Scharwoude is toe aan vernieuwing. Het assortiment wordt uitgebreid met de lekkerste broden, homemade vlaaien (ook de bodem maken wij zelf), nieuwe smaken cupcakes, cheesecakes en nog veel meer. De lunchroom wordt vergroot van 16 naar 32 zitplaatsen, waar de lekkerste belegde broodjes, club sandwiches, smoothies en gebakjes worden geserveerd. Ook wordt de afhaal- en bezorgservice uitgebreid, ideaal voor bedrijven in de regio.

Vernieuwing

Van zondag 31 maart tot en met woensdag 10 april is de winkel gesloten, maar er wordt gezorgd voor een creatieve manier om de verkoop van onze producten toch door te laten gaan. Vanaf donderdag 11 april bent u welkom in de geheel vernieuwde winkel met uiteraard leuke acties en lekkere proeverijen.

Alkmaar gastheer van Europese kampioenschappen wielrennen 2019

Niki Terpstra won in 2018 de Ronde van Vlaanderen. (Foto: Cor Vos)

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar gaat in samenwerking met de Europese Wielerbond (UEC) de Europese kampioenschappen wielrennen in 2019 organiseren. Deze worden van 7 tot en met 11 augustus in Alkmaar en omgeving verreden.

Ten Dam en Terpstra ambassadeurs

De Europese kampioenschappen zijn tevens de start van het programma 'Alkmaar Fietst'. Dit is een breder plan om de Alkmaarse fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren en het fietsen verder te stimuleren. Wethouder Dijkman is buitengewoon blij met de toewijzing: "Alkmaar en haar regio wordt hiermee op de kaart gezet wat goed is voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland. Laten we er als Alkmaarders samen met de regio, de Europese wielerbond en de vele vrijwilligers een prachtig evenement van maken".

Ambassadeurs

Vincent Thijssen, directeur Alkmaar Sport: ''Dankzij deze fijne samenwerking zijn wij erin geslaagd om de Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar te halen. Een mooie toevoeging is het ambassadeurschap van onze internationale wielerhelden en échte Noord-Hollanders, Laurens ten Dam en Niki Terpstra."

'Supertrots'

"Wij zijn supertrots dat het Europese kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar komt en we zijn al druk bezig om het parcours te testen en uit te zetten'', aldus Laurens ten Dam en Niki Terpstra.

Nieuw onderdeel

Naast de al bekende onderdelen, is dit jaar de Mix Team Relay een nieuw onderdeel die voor het eerst verreden zal worden in Alkmaar. Dat onderdeel staat, evenals de tijdritten voor vrouwen junioren en mannen junioren, woensdag 7 augustus op het programma. Donderdag 8 augustus worden de tijdritten gereden in de categorieën vrouwen en mannen -23 en vrouwen en mannen Elite.

Klapper

De wegwedstrijd voor de junioren (mannen én vrouwen) staat vrijdag 9 augustus op de planning. Zaterdag 10 augustus rijden de mannen tot 23 jaar en de elitevrouwen hun wegrace en het evenement wordt zondag 11 augustus afgesloten met de wegwedstrijd voor vrouwen tot 23 jaar en de klapper van het evenement: de wegrace voor de elitemannen.

Dus tóch een Rembrandt!

Bergense School-kenner Renée Smithuis kan uw kunstwerk op waarde schatten. (Foto: Roel Backaert)

ALKMAAR- Wel of geen Rembrandt. Wie zich al jaren afvraagt of dat schilderij op zolder miljoenen waard is, kan zaterdag 6 april terecht op de taxatiedag van het Stedelijk Museum Alkmaar.

Bergense School-kenner Renée Smithuis en Arnold Ligthart, kunsthistoricus en voormalig kunstexpert bij Sotheby's zijn de experts die de kunstwerken op waarde schatten.

Taxatiedag in het Stedelijk Museum Alkmaar

De experts taxeren kunst uit de periode 1800 tot heden en bezoekers mogen één werk meenemen. De taxatiedag vindt plaats in de foyer van het museum tussen 12.00 en 16.00 uur en is op inloop.

Liefhebber

ExpertsKunstverzamelaar Renée Smithuis is naast Bergense School-kenner en liefhebber, de samensteller van de tentoonstelling Piet van Wijngaerdt. Grondlegger van de Bergense School, nog tot en met 12 mei te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

Kunstexpert

Smithuis is gespecialiseerd in het Nederlands expressionisme. Arnold Ligthart trad in 1997 in dienst als kunstexpert bij Sotheby's waar hij ruim 12 jaar werkzaam was. In 2009 startte hij zijn eigen kunsthandel, gespecialiseerd in schilderkunst uit de periode 19de tot en met 21ste eeuw.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met 4 april via reserveren@museumalkmaar.nl. Eenmalige kosten voor het taxeren van het werk zijn € 7,50.

Het museum is te vinden aan het Canadaplein. Meer informatie via www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.

Optreden Arwin Kluft in Dirkshorn

DIRKSHORN - Zanger Arwin Kluft zal op 7 april in Dirkshorn, samen met de muzikanten Gert-Jan Weel (piano), Bernd Ooijevaar (bas) en Marco Zwaan (drums) zijn 'Muzikale Biografie' ten gehore brengen.

Een concert in samenwerking met Cultureel Dirkshorn waarin de vele aspecten uit zijn veelzijdige carrière langs zullen komen. Zo zullen uiteraard zijn TV momenten aan bod komen, zijn songfestival ervaring, de totstandkoming van zijn cd, de vele evenementen waar hij onderdeel van heeft mogen zijn tot en met het optreden samen met Barbara Streisand in de Ziggo Dome.

Terug in de tijd

Arwin neemt de bezoeker mee terug in de tijd naar het moment waarop hij de keuze maakt om van zijn hobby zijn beroep te maken. Een grote verscheidenheid aan stijlen komen langs. Vanaf zijn beginfase bij de Operette via de kleinkunst naar de shows en musicals.

Gert-Jan Weel

Pianist Gert-Jan Weel is de initiatiefnemer van dit concert. Na meerdere malen samen met Arwin concerten in het land te hebben gegeven kwam hij met het idee om dit ook in de 'eigen regio' te gaan doen maar dan met ondersteuning van meerdere muzikanten.

Zondag 7 april 14.30 uur in de NH kerk, Raadhuisstraat 5 in Dirkshorn. Entree: € 12,50. Reserveren: info@cultureeldirkshorn.nl.

Blijspel in het dorpshuis Dirkshorn

Benieuwd naar hoe dit blijspel vol intriges en humor afloopt? (Foto: aangeleverd )

DIRKSHORN - Je bent non in een klooster waar Moeder-Overste (lees tiran) de leiding heeft. Het overkomt de nonnen Bettina, Ludwina en Clementina. Omdat de nonnen zo slecht worden behandeld, besluiten zij hierover een brief te sturen naar Kardinaal Koops.

Bezuinigingen dwingen er ondertussen toe dat het klooster gedeeld moet worden met broeders uit Capelle. Dit tot grote irritatie van Moeder-Overste die er alles aan doet om hen weg te krijgen. Na de komst van de broeders is de chaos niet te overzien. Het klooster wordt volledig verbouwd voor hun 'vage' werkzaamheden. Een klusjesman zet de nonnen aan tot staking en Moeder-Overste…. is opeens bereid om te praten? Een spoedbijeenkomst tussen broeders, nonnen, aannemer en Moeder-Overste leidt tot een valse actie van Moeder-Overste en een verrassende ontknoping in het verhaal.

Benieuwd naar hoe dit blijspel vol intriges en humor afloopt?

Vrijdag 29 maart en zaterdag 30 maart zijn de voorstellingen door Toneelgroep VVO in dorpshuis de Kastanjeboom te Dirkshorn. Aanvang 20.00 uur, entree € 12,-. Reserveren: 0224-551970 of smit44@quicknet.nl

Yvon's bodyfashion klaar voor het voorjaar

Yvonne, Lida en Renee staan voor u klaar in de vernieuwde winkel. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Onlangs was de winkel een week gesloten vanwege het opfrissen van het interieur. Het houtwerk werd geschilderd, de vloer werd opgeknapt en nieuw behang kwam op de wanden.

Het resultaat is een mooie lichte winkel waar de lingerie en ondermode nog beter tot hun recht komen. Yvonne en haar medewerksters zijn erg blij met de nieuwe look en helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Dit voorjaar heeft Yvon's bodyfashion weer een prachtige, kleurrijke collectie badkleding van het merk 'Wow' in de winkel. De bikinitops kunnen op verschillende manieren worden gedragen en er zijn meerdere modellen slips verkrijgbaar. Zo kan men handig combineren.

Verder is er keuze uit mooie tankini's, badpakken en pareo's. Ook de nieuwe collectie lingerie hangt mooi gepresenteerd in de vernieuwde winkel. Roze, rood, abricot, en mintgroen zijn de nieuwe kleuren voor dit voorjaar. Het merk 'Mey' heeft bovendien mooie hemdjes en vele modellen slips die gecombineerd kunnen worden met de beha's. Vanwege het succes van dit merk heeft Yvon's bodyfashion het assortiment van Mey verder uitgebreid met nachtkleding en herenondergoed.

Om de heropening van de winkel en de start van het nieuwe seizoen te vieren heeft Yvonne een leuke actie: iedere klant maakt kans op een gratis lingeriesetje van 'Mey'. Yvonne, Lida en Renee staan voor u klaar. Voor meer informatie: www.yvonsbodyfashion.nl.

Film in Het Behouden Huis

OUDKARSPEL - Elke eerste vrijdag van de maand wordt de Grote Zaal van Het Behouden Huis omgetoverd tot een intiem filmtheater met een gevarieerd en aantrekkelijk filmaanbod.

Voor vrijdagavond 5 april staat de film Walk the line op het programma, over het leven van de Amerikaanse zanger Johnny Cash. 'Walk the Line' schetst het beeld van een man die zijn agressie, zijn drugsverslaving en de verleidingen die bij zijn sterrenstatus hoorde, oversteeg en uitgroeide tot een icoon. De voorstelling begint om 20.15 uur, tot 22.45 uur. De entree is 6 euro per persoon.

Ultiem liefdesverhaal 'Casablanca' in De Vest

'Casablanca’ is een fonkelnieuwe muziektheatervoorstelling met actuele thema's. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Deze week ging de muziektheaterproductie ' Casablanca' in première, naar de gelijknamige Hollywoodproductie. In de voorstelling wordt het klassieke verhaal over liefde en moraal in roerige tijden verbonden met de prangende actualiteit. Een bijzondere productie met Stefan Rokebrand en Jamie Grant de hoofdrollen en nieuw gecomponeerde muziek van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker. De voorstelling is op vrijdag 10 mei in TAQA Theater De Vest te zien.

Fonkelnieuwe voorstelling'Casablanca' is een fonkelnieuwe muziektheatervoorstelling met een prachtig decor, van de makers van de theatersuccessen 'Oeroeg' en 'Gejaagd door de wind'. In een schemerige wereld vol politiek ontvouwt zich een venijnig liefdesverhaal. Het leven van oud-geliefden Rick en Ilsa staat op de kop als ze elkaar weer tegenkomen in Casablanca. De stad waar Rick, (Stefan Rokebrand), een café bezit en waar Ilsa (Jamie Grant), met haar man heen is gevlucht uit angst voor de Tweede Wereldoorlog. De acteurs bereiden zich voor op het spelen van dit verhaal en ontdekken hoe actueel deze Hollywood-klassieker is.

In de voorstelling wordt het klassieke liefdesverhaal verbonden met de prangende actualiteit. Van een tijd waarin mensen met bootjes uit Europa vluchtten tot een tijd waarin Europa juist toevluchtsoord is. Casablanca als echo naar de toekomst, vol allesomvattende vragen en actuele dilemma's. De tekst is geschreven door de veelgeprezen theaterauteur Jibbe Willems; de regie is in handen van Madeleine Matzer. 'Casablanca' is op vrijdag 10 mei om 20.15 uur in TAQA Theater De Vest te zien. Toegangskaarten kosten € 27,50 en kunnen worden gereserveerd via www.taqatheaterdevest.nl of via de kassa, tel 072- 548 99 99 (dagelijks tussen 12.00 en 16.00 uur).

Geen tijd

Een hele mooie spreuk stond voor op de krant.

Het ging over hoe druk men het heeft in Nederland.

Dat er overal klokken zijn, maar men geen tijd heeft.

Omdat men hier misschien te haastig leeft.

Zoek je een vrijwilliger, dan moet je mij niet vragen.

Nee, ik heb geen tijd, ik werk nog alle dagen.

Een etmaal is 24 uur, normaal werk je er acht.

Zo heb je zestien uur over, dat heb ik snel bedacht.

En men weet, een jaar heeft 365 dagen.

Werk je gewoon in loondienst, dan mag je niet klagen.

Volgens de telling en berekening van mij,

heb je in één jaar 126 dagen vrij.

Arie Klaver

Moestuinieren en koken voor kinderen

De moestuintjes veranderen in ware paradijsjes. (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK - In het Oosterdel start woensdag 17 april de moestuincursus voor kinderen.

Tassen vol met de eigen oogst gaan mee naar huis. (Foto: aangeleverd)

Een tuindersvlet met gereedschap, gieters en plantgoed vertrekt om 15.00 uur naar het moestuineiland Aan boord is plaats voor acht kinderen van 9 tot 12 jaar. Op het eiland starten zij met het bewerken van een eigen moestuintje. Van april tot en met september ontdekken de kinderen stap voor stap het proces van zaaien, planten, verzorgen, groeien en oogsten van kruiden, groenten en bloemen. In juni zijn de moestuintjes veranderd in ware paradijsjes. In de keuken in het tuinhuis wordt geproefd en geëxperimenteerd om de oogst op allerlei manieren te verwerken.Tassen vol met de eigen oogst gaan mee naar huis. De moestuincursus bestaat uit 15 lessen op woensdag van 15.00 tot 17.00 uur achter Sluiskade 36 te Broek op Langedijk. Opgave bij Ellen Mosch: ellenmosch@quicknet.nl.